Ieder vast opgesteld toestel van 2000 watt of meer moet aangesloten worden op een eigen groep.quote:Op maandag 9 juli 2012 20:33 schreef dennisdotcom het volgende:
Oh trouwens @Vonkenboer: moet ik nou echt vaatwasser, koelkast, oven (,quooker, plint-heater), wasmachine en droger allemaal een eigen groep geven of mag ik sommige dingen combineren (tot een bepaald maximum?).
En mogen de PVC buizen van die apparaten rechtstreeks naar de meterkast leiden? Ik kan in de ruimte zelf geen centraaldozen o.i.d. plaatsen. In de ruimte ernaast kan ik wel iets doen, mag dat?
Stel dat ik bijvoorbeeld oven en vaatwasser op één groep wil gooien en een blinddoos wil plaatsen in de bijkeuken waarvandaan de stroom naar de 2 fysiek niet bij elkaar zittende locaties in de keuken gaat. Kan dat zomaar?
Sorry voor deze n00b elektro vragen!
ik las ergens dat je de quooker niet direct wilt aanschaffen, heb je dan wel warm water nu?quote:Op maandag 9 juli 2012 22:08 schreef dennisdotcom het volgende:
Ik weet het nog niet precies omdat ik de apparatuur nog niet heb. Maar dit kun je ongeveer aanhouden:
Aansluitwaarden:
Quooker 1600
Plint-heater 2000
Vaatwasser 2000
Oven 3600
Koelkast is niet zoveel. Nu ik het één en ander ff opgezocht heb weet ik eigenlijk ook meteen dat oven en koelkast samen niet zo'n goede combi is. Misschien vaatwasser en koelkast op één groep doen? Of kan ik de koelkast beter gewoon in de donkerblauwe groep gooien waar ook de losse apparatuur op komt? Ik zag dat dat ook redelijk vaak is genoemd in andere topics.
Ik wilde alleen een Quooker voor kokend water. Verder heb ik hier blokverwarming en als ik het warm water open draai heb ik binnen 3 seconden ook echt warm water. Een boiler heeft dus voor mij geen enkele toegevoegde waarde.quote:Op maandag 9 juli 2012 22:20 schreef densmee het volgende:
ik las ergens dat je de quooker niet direct wilt aanschaffen, heb je dan wel warm water nu?
of moet er nog een inbouw boilertje komen
Als je dus in de winter je plintververwarming aan hebt staan, en je oven staat aan (die ik inschat op 2,5KW) heb je dus niet eens meer de helft over. Staat je wasdroger dan ook nog aan, dan heb je nog maar 0,5KW over.quote:Op maandag 9 juli 2012 09:18 schreef Appeltje2010 het volgende:
Bijvlagenzinvol heeft vandaag (of eigenlijk in dit topic) helaas niet echt z'n vlaag.
Als je niet electrisch kookt en geen extreme stroomverbruikers hebt, is het echt geen probleem om een 1x35a hoofdzekering te hebben.
Inschatting apparaten met een hoge aansluitwaarde:
(Combi)-oven: 3kw
Wasmachine: 2,3kw
Droger: 2,3kw
Plintverwarming: 2kw
Quooker: 1,6kw
Dit alles bij elkaar is 11,2kw... de Quooker staat daarbij niet lang op vol vermogen aan (verwarmt maar een kleine hoeveelheid water) en de kans dat al die apparatuur tegelijk aan staat is niet groot en zal daarbij ook voor korte tijd geen probleem zijn voor een hoofdzekering. [Quote]
35A = 8KW
Mijn advies: investeer die 190,- om er een 3 fase aansluiting van te maken.quote:Mijn advies: lekker 1-fase houden en zo gaan uitvoeren.
Toch nog wat zinnigs. Inductie is super.quote:Mijn 2e advies: probeer die inductieplaat eens ergens uit... is echt wereld, sneller dan gas nog!
Advies wordt opgevolgd hoor! BTW, het is wel duurder want de groepenkast is ook nog eens ¤ 354,-.quote:Op dinsdag 10 juli 2012 03:02 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
Mijn advies: investeer die 190,- om er een 3 fase aansluiting van te maken.
Bij 9 groepen is een 3e aardlek ook inderdaad verplicht.quote:Op dinsdag 10 juli 2012 08:36 schreef dennisdotcom het volgende:
Ja relatief valt het vast mee. Ik kies alvast het model met 3 aardlekschakelaars, zodat als ik extra groepen wil plaatsen dit wat gemakkelijker is. De 9e groep kom ik sowieso niet onderuit, dus die bestel ik maar alvast mee.
Omdat we tegenwoordig een waterkoker hebben staan met daarnaast een koffiezetapparaat en nog een senseo. Deze drie vragen te veel vermogen voor één groep. Daarom............quote:Op dinsdag 10 juli 2012 10:54 schreef Appeltje2010 het volgende:
[..] Weet niet meer of het al vermeld is maar hou er ook rekening mee dat de WCD's bij het aanrechtblad over minimaal 2 groepen verdeeld moeten zijn.
Ik heb aan beide zijdes van de keuken een aanrechtblad? Mag ik dan gewoon het ene blad 4 wcd's op 1 groep en het andere blad ook 4 wcd's op een andere groep?quote:Op dinsdag 10 juli 2012 10:54 schreef Appeltje2010 het volgende:
Bij 9 groepen is een 3e aardlek ook inderdaad verplicht.
Ach het is wel makkelijker en als e.e.a. toch vervangen moest worden is het wel slim maar het blijft verder geen must.
Oh ja, je oven moet dus ook apart, ik zie Vonkenboer ergens zeggen dat die wellicht gecombineerd kan worden maar veel (electrische) ovens zitten wel boven de 2kw. Je Quooker kan wel ergens bij. Weet niet meer of het al vermeld is maar hou er ook rekening mee dat de WCD's bij het aanrechtblad over minimaal 2 groepen verdeeld moeten zijn. Je zou er ook voor kunnen kiezen om eentje daarvan met de Quooker te delen bv.
Dan heb je je inductieplaat er met een paar jaar uit.quote:Op dinsdag 10 juli 2012 15:05 schreef dennisdotcom het volgende:
Je krijgt dan de prachtige situatie dat ik op de eindafrekening 2012 ¤ 5,- voor het gebruik betaalde en ¤ 128,- voor vastrecht, capaciteitstarief en meetdienst.
Ik ken uiteraard je budget niet (en wat je er sowieso voor uit wilt trekken) maar je hebt ook groepenkasten met aardlekautomaten. Daar is dus elke groep uitgerust met een 16A automaat en aardlek ineen.quote:Op dinsdag 10 juli 2012 08:16 schreef dennisdotcom het volgende:
want de groepenkast is ook nog eens ¤ 354,-.
Een mm krom maakt voor inductie niet uit. Wel even opletten of de pan niet 'wiebelt' als je hem op de glasplaat zet. Dan krijg je wellicht krassen op je plaat.quote:Op dinsdag 10 juli 2012 16:21 schreef Appeltje2010 het volgende:
Ik denk dat je van die stap geen spijt krijgt. Nadeel inductie is wel dat de aanschafprijs pittig is, je nieuwe pannen nodig hebt (pannen die op gas zijn gebruikt zijn niet meer volledig recht)
Ja, dat is precies wat ik ook denk. Eigenlijk is de keuken te klein om een open ruimte te maken. Je krijgt dan juist een krap gevoel in plaats van het gewenste ruimtelijke effect. Of ik moet nóg meer kastjes schrappen, maar dan krijg ik echt ruimtegebrek.quote:Op dinsdag 10 juli 2012 20:46 schreef blomke het volgende:
Denk dat een aparte keuken mooier en rustiger is dan de boel openbreken.
Ik denk juist dat het veel meer ruimte schept en dat het minder hokkerig is..quote:Op dinsdag 10 juli 2012 20:46 schreef blomke het volgende:
Denk dat een aparte keuken mooier en rustiger is dan de boel openbreken.
Hokkerig bedoel ik in het totaalplaatjequote:Op dinsdag 10 juli 2012 22:22 schreef blomke het volgende:
Keuken is 2,80 bij 3,40 m. Niet bepaald hokkerig.
Daar is ook een topic over geweest hier, scheen niet echt een succes te zijn. Zelf even zoeken, anders krijg ik als boodschapper weer de schuld.quote:Op donderdag 12 juli 2012 19:32 schreef dennisdotcom het volgende:
en afzuigkap die uit het aanrechtblad omhoog komt
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |