Ik kan geen onjuiste feiten ontdekken in het artikel ondanks dat ik al veel artikelen en berichten over dit onderwerp gelezen heb, wil je een paar aanduiden?quote:Op vrijdag 2 november 2012 09:45 schreef Norrage het volgende:
Artikel is aan elkaar geregen met onjuiste feiten, maar de rode draad is wel duidelijk en tsja...klimaatverandering draagt er vast aan bij...
http://www.knack.be/nieuw(...)le-4000205379425.htmquote:Studie: Extreemste klimaatmodellen zijn de meest accurate
vrijdag 09 november 2012 om 04u34
Hoe hard warmt de aarde precies op? Het blijft een onderwerp van de discussie onder klimaatwetenschappers. Volgens een nieuwe studie doen de extreemste klimaatmodellen de beste voorspellingen.
Bron: (consultancy.nl) PwC: Realisatie 2 graden doelstelling nu al een uitdagingquote:Het realiseren van de 2°C doelstelling is nu al een mega uitdaging. Om de opwarming van de aarde tot 2 graden Celsius te beperken moet het tempo van de wereldwijde CO2-reductie stijgen met ruim 600%. Europa houdt zich goed staande tegenover de afspraken, Amerika scoort redelijk maar juist grote opkomende landen als China en India blijken niet in staat om hun broeikasuitstoot sterk te reduceren. Dat blijkt uit het rapport ‘Low Carbon Economy Index 2012’ van accountants- en adviesbureau PwC.
2°C doelstelling
In 2010 stelden de Verenigde Naties het doel om de stijging van de temperatuur te beperken tot niet meer dan 2 graden. Dit is nodig om gevaarlijke effecten van klimaatverandering te voorkomen. Om dit doel te behalen moet de globale CO2-uitstoot tot 2050 elk jaar met 5,1% worden verlaagd. Van 2000 tot 2011 was de jaarlijkse vermindering 0,8%.
Somber
PwC ziet het somber in. “Zelfs een verdubbeling van ons huidige tempo van CO2-reductie zou nog steeds leiden tot een opwarming van zes graden aan het eind van deze eeuw” zegt Leo Johnson, partner bij PwC op het gebied van duurzaamheid en klimaatverandering. “Om onszelf een kans van meer dan 50% te geven om de verwarming van 2 graden te voorkomen is een zesvoudige verbetering in het tempo nodig”. Het adviesbureau twijfelt dan ook aan de haalbaarheid van de doelstellingen. Doelstellingen van landen zijn in veel gevallen onvoldoende ambitieus en door de economische mailaise ligt de prioriteit vaak op het herstellen van de economie.
Europe loopt voorop
Uit het rapport Low Carbon Economy Index 2012 komt naar voren dat de Europese landen de snelste voortgangen boeken. Zo hebben Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitslandhun hun O2-intensiteit tussen 2010 en 2011 met meer dan 6% procent verminderd. De Verenigde Staten realiseerde een afname van 3,5%. Het probleem ligt echter bij de grote opkomende landen – zo is de vermindering van CO2-uitstoot in bijvoorbeeld China en India in het afgelopen decennium tot stilstand gekomen.
Ecofys: 21 initiatieven
De waarschuwing van PwC is niet nieuw. Ecofys, een adviesbureau gespecialiseerd in duurzaamheid en klimaatverandering, heeft eerder dit jaar soortgelijke bevindingen naar buiten gebracht. Ook heeft Ecofys een aanpak ontwikkeld om de 2°C doelstelling alsnog te realiseren. Het Utrechtse adviesbureau heeft 21 concrete initiatieven opgesteld die samen de wereldwijde broeikasuitstoot kunnen verminderen met ongeveer 10 gigaton CO2 equivalenten (Gt CO2e) – genoeg om de kloof te dichten.
Eind november komen diverse landen weer samen voor milieubesprekingen van de Verenigde Naties.
Maar is dat wel zo? Ik zie kleine kinderen rondlopen die in de laatste 5 jaar geboren zijn. Als zij het geluk hebben om oud te worden zullen zij de bejaarden zijn aan het einde van deze eeuw.quote:Op zondag 11 november 2012 12:28 schreef cynicus het volgende:
Ach, dan leven de huidige generaties toch niet meer
Ik vraag me af hoe de ouders van deze kinderen hun kinderen het beste op de toekomst kunnen voorbereiden. Want er zal zeker een schifting komen tussen hen die flexibel genoeg zijn om zich aan te passen,kunnen anticiperen. En hen die dat vermogen niet hebben meegekregen en kwetsbaar worden.quote:"Zelfs bij een verdubbeling van onze huidige inspanningen om de uitstoot te verminderen, zal die uitstoot groot genoeg blijven om te leiden tot een opwarming met 6 graden tegen het einde van de eeuw", schrijft PwC.
Inderdaad. Hen valt weinig aan te rekenen. Maar zij zullen wel de rekening gepresenteerd krijgen van het gedrag van de voorgaande generaties, en zullen creatief en inventief moeten zijn om opwarming trends te temperen, en zonder dat zij zelf het resultaat ervan zullen meemaken. Zij moeten dat doen voor de generaties van hun nakomelingen. Ik schat in dat waarschijnlijk de effecten van CO2 na 2050 wat serieuzer genomen worden dan nu, omdat het dan wat meer "zichtbaar en voelbaar" zal zijn. Zij zullen sowieso creatief en inventief moeten zijn om te kunnen dealen met alles.quote:
Dus de wereld kan dan zijn borst nat maken. Het is nogal een hoeveelheid broeikasgassen wat bovenop de menselijke bijdrage kan komen.quote:As much as 44 billion tons of nitrogen and 850 billion tons of carbon stored in arctic permafrost, or frozen ground, could be released into the environment as the region begins to thaw over the next century as a result of a warmer planet, according to a new study led by the U.S. Geological Survey.
Gelezen, ik geloof zelf niet in een Mad Max wereld scenario. En duurzaamheid... ik stel me dat ook niet te rooskleurig voor, maar de omstandigheden leveren natuurlijk wel een behoorlijke dwang om wat duurzamer te leven.quote:Wat betreft de voorbereiding op de toekomst: dit hangt heel erg af van je toekomstvisie. Sommigen denken dat we in een duurzame maatschappij zullen rollen waarbij eigenlijk niet zo gek veer veranderd. Een opleiding tot ik, noem maar wat. communicatieprofessional of financial controller kan dan nog best nuttig zijn. Er zijn ook mensen die denken dat een beschaving niet houdbaar is als o.a. voedselvoorziening onbetrouwbaar is, een soort van Mad Max wereld. In zo'n wereld is het juist handig om een echt vak te leren, voor timmermannen, loodgieters, mechaniciens en boeren is altijd vraag.
Persoonlijk zit ik wel na te denken of een carriere in toegepaste natuurkunde nu wel zo duurzaam is en probeer ik wat te lezen over biologische landbouw en hoe ik mijn zelfredzaamheid kan verhogen. Voorlopig blijft het bij fruitbomen, groente en een kas in mijn stadstuin waarop ik m'n groene vingers wat kan fijnslijpen. Naast isoleren van mijn woning, zonnepanelen, regenwateropvang en dat soort voor de hand liggende zaken natuurlijk.
Maar dat is langzamerhand geen nieuws meer, toch?quote:
Dit bericht kunnen ze natuurlijk jaarlijks naar buiten blijven brengen zolang we onze fossielle brandstoffen consumptie niet bijna op 0 gaan krijgen.quote:Greenhouse Gas Concentrations Reach New Record
WMO Bulletin highlights pivotal role of carbon sinks
Geneva, 20 November (WMO) – The amount of greenhouse gases in the atmosphere reached a new record high in 2011, according to the World Meteorological Organization. Between 1990 and 2011 there was a 30% increase in radiative forcing – the warming effect on our climate – because of carbon dioxide (CO2) and other heat-trapping long-lived gases......
Meer.....
Want? Op een gegeven moment wordt er een evenwicht in de concentratie verwacht zodra de uitstoot niet meer stijgt of zelfs daalt.quote:Op woensdag 21 november 2012 12:49 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Dit bericht kunnen ze natuurlijk jaarlijks naar buiten blijven brengen zolang we onze fossielle brandstoffen consumptie niet bijna op 0 gaan krijgen.
Ow verklap ons eens wat meer over dat evenwicht wat er dan zou komen en uit welk onderzoek dat komt?quote:Op woensdag 21 november 2012 14:20 schreef Felagund het volgende:
[..]
Want? Op een gegeven moment wordt er een evenwicht in de concentratie verwacht zodra de uitstoot niet meer stijgt of zelfs daalt.
Kijk eens naar emissie scenarios van het IPCC. Tot nu toe hebben we altijd één van de hoogste emissie scenario's gevolgd en de politieke wil om hier structureel wat aan te doen is ver weg, laat staan dat ze beleid implementeren waarmee binnen enkele decennia wereldwijd de CO2 uitstoot lager is dan nu of 10 jaar geleden. De enige mogelijke conclusie is dat jaarlijkse wereldwijde CO2 emissies de komende tiental(len) jaren zullen blijven stijgen en dus dat het CO2 gehalte in de atmosfeer met een aan absoluut grenzende zekerheid zal blijven toenemen.quote:Op woensdag 21 november 2012 14:20 schreef Felagund het volgende:
[..]
Want? Op een gegeven moment wordt er een evenwicht in de concentratie verwacht zodra de uitstoot niet meer stijgt of zelfs daalt.
Dit pas allemaal in het plaatje dat James Hansen schetst, namelijk dat tegenwoordig jaarlijks zo'n 10% van het aardoppervlak extreem warm is (een afwijking van meer dan 3 standaard deviaties ten opzichte van het normaal) in contrast met veel minder dan 1% 30 jaar geleden. Het klimaat is als een verzwaarde dobbelsteen geworden: de kansen om een 6 te gooien (hittegolf) is tegenwoordig veel groter dan vroeger.quote:Australia swelters through hottest ever day
The hot weather that has fuelled the fires in southern Australia has also delivered the nation its hottest day since records began a century ago.
The national temperature is the average of hundreds of daily readings across the country and yesterday it hit 40.3 degrees.
But the record is not expected to last - the Weather Bureau predicts today's scorching temperatures in some parts will set another high.
Is dit een trend in Australië(het steeds warmer worden)? is de kans aanwezig dat er zones komen waar het zo warm gaat worden dat me er niet meer kan wonen?quote:Op dinsdag 8 januari 2013 11:11 schreef cynicus het volgende:
Na de extreme hittegolven in Europa 2003, de dubbele Australische in 2009, de Russische in 2010, in de VS 2011 en 2012 is het nu wederom de beurt aan Australie om nieuwe records te zetten:
[..]
Dit pas allemaal in het plaatje dat James Hansen schetst, namelijk dat tegenwoordig jaarlijks zo'n 10% van het aardoppervlak extreem warm is (een afwijking van meer dan 3 standaard deviaties ten opzichte van het normaal) in contrast met veel minder dan 1% 30 jaar geleden. Het klimaat is als een verzwaarde dobbelsteen geworden: de kansen om een 6 te gooien (hittegolf) is tegenwoordig veel groter dan vroeger.
Goeie vragen! Het weer in Australie wordt zwaar beinvloed door ENSO (El Niño/La Niña), een golfbeweging in de grote oceaan die op jaarbasis grote veranderingen in het weer geeft. Maar de afgelopen honderd jaar is Australie opgewarmd en de verwachting is dat dit door blijft gaat de komende eeuw(en). Dus ja, de trend is opwarmend.quote:Op vrijdag 11 januari 2013 16:09 schreef attila_de_hun het volgende:
[..]
Is dit een trend in Australië(het steeds warmer worden)? is de kans aanwezig dat er zones komen waar het zo warm gaat worden dat me er niet meer kan wonen?
De opwarming van de aarde maakt hittegolven en bosbranden erger, logisch eigenlijk.quote:* The length, extent and severity of the current Australian heatwave is unprecedented in the measurement record.
* Although Australia has always had heatwaves, hot days and bushfires, climate change is increasing the risk of more frequent and longer heatwaves and more extreme hot days, as well as exacerbating bushfire conditions.
* Climate change has contributed to making the current extreme heat conditions and bushfires worse.
quote:Australia is a land of extremes. As global temperature rises, very hot days are becoming more frequent and heatwaves are becoming more prolonged across many parts of Australia.
oei, dat artikel staat in het verkeerde topic, ik was nog niet goed wakker vanmorgen blijkbaar, foutje bedanktquote:Op vrijdag 18 januari 2013 10:26 schreef cynicus het volgende:
Mooie plaatjes, maar de relevantie met het aardse klimaat is...?
http://www.deredactie.be/(...)0123_Andes_opwarmingquote:Andesgletsjers met bijna helft gesmolten
Door de klimaatverandering zijn de gletsjers in het Andes-gebergte, in Zuid-Amerika, met 30 à 50 procent geslonken sinds 1970. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd door het wetenschappelijk tijdsschrift Cryosphere.
De gletsjers in de Andes vormen een onmisbare bron van drinkwater voor tientallen Zuid-Amerikanen. Ze smelten nu aan het snelste tempo van de voorbije 300 jaar.
De studie gaat over meer dan de helft van de gletsjers in het Andes-gebergte en wijt het smelten aan een gemiddelde stijging van de temperatuur met 0,7 graden in de periode 1950-1994.
Gletsjers die lager dan 5.400 meter ligg
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-21699115quote:The glaciers of the Canadian Arctic Archipelago will undergo a dramatic retreat this century if warming projections hold true.
A new study suggests the region's ice fields could lose perhaps as much as a fifth of their volume.
Such a melt would add 3.5cm to the height of the world's oceans. Only the ice of Greenland and Antarctica is expected to contribute more.
The assessment is reported in the Geophysical Research Letters journal.
"This is a very important part of the world where there has already been a lot of change," said lead author Jan Lenearts from Utrecht University, Netherlands.
"And it is all the more important that we talk about it because it has been somewhat overshadowed by all the news of Greenland and Antarctica," he told BBC News.
The Canadian Arctic Archipelago is a vast area, comprising some 36,000 islands.
Being so far north, much of region - some 146,000 square km - is covered by glaciers and ice caps (a type of ice field where glaciers flow off in many directions).
Current data indicates all this ice is already thinning at a rapid rate. Gravity measurements from space suggest the annual loss since 2003 has been running at about 70 billion tonnes, and it is accelerating.
With snowfall reasonably constant over the period, it appears that melt as a result of the 1-2-degree rise in air temperatures has tipped the ice out of balance.
Arctic amplification
Dr Lenearts' team wanted to understand how this retreat might progress in the decades ahead if the warming continues.
They developed a climate computer model for the archipelago that was based on a mid-range temperature projection being used for a big upcoming UN global-climate report - the 5th Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).
First of all, they ran the model backwards to check that it could accurately recreate conditions seen in the region since the 1960s.
They then ran it forwards to simulate the possible shrinking and growth of glaciers right up to 2100.
What they found was that the annual ice loss by this date would be running at about 145 billion tonnes, with the north of the archipelago, on and around the likes of Ellesmere Island, experiencing the greatest retreat.
Added to the general atmospheric warming in the region, the researchers also describe an amplification process whereby reduced snow cover on the surrounding tundra and less sea-ice in the Arctic Ocean push up temperatures still further.
This is a consequence of darker surfaces absorbing more heat from the Sun rather than reflecting it back out into space.
"What we find is that the processes that are currently ongoing will actually continue and be re-enforced, so the mass loss will increase in time," said Dr Lenearts.
"Our model estimates that in 2100, we have lost about 20% of the volume of Canadian Arctic Archipelago glaciers, which is a really large amount. It is equivalent to 3.5cm of global sea-level rise."
Similar systems
The Utrecht study was funded by the European Union's Ice2Sea project, which aims to tie down some of the major uncertainties that surround the possible contribution to ocean rise from melting in Earth's cryosphere.
Ice2Sea's project leader is Prof David Vaughan from the British Antarctic Survey.
He said the Canadian Arctic Archipelago was an important region for study because it was not very well mapped, was already experiencing major change and because in some places the ice had "its toes in the water", which meant it was subject to both atmospheric and ocean impacts.
"We've got similar systems in Alaska, in Svalbard, in Patagonia and the Russian high Arctic, and we really need to understand them better," he told BBC News.
http://www.knack.be/nieuw(...)le-4000259277018.htmquote:Aarde warmt volgende jaren spectaculair op
vrijdag 08 maart 2013 om 09u58
De aarde zal de volgende jaren spectaculair opwarmen. Wetenschappers vragen zich af of de mens de snelle temperatuurstijging wel zal kunnen overleven.
quote:This is an important paper. The key take-home conclusion is that the rate and magnitude of recent global warmth appears unprecedented for at least the past 4,000 years and the rate at least the past 11,000.
je hebt volgens mij gelijkquote:Op vrijdag 8 maart 2013 17:33 schreef cynicus het volgende:
Andrew Revkin heeft wat meer informatie over bovenstaande studie met o.a. een inhoudelijke reactie en kritiek van Michael Mann en Robert Rohde. Interessante take home message:
[..]
[ afbeelding ]
Yoda: De ontkenning is sterk in de commentaren![]()
Als ik dat plaatje zo zie, dan heb ik het idee dat we een ijstijd afgewend hebben.quote:Op vrijdag 8 maart 2013 17:33 schreef cynicus het volgende:
Andrew Revkin heeft wat meer informatie over bovenstaande studie met o.a. een inhoudelijke reactie en kritiek van Michael Mann en Robert Rohde. Interessante take home message:
[..]
[ afbeelding ]
Yoda: De ontkenning is sterk in de commentaren![]()
Als ik naar de weekdata kijk van Mauna Loa was de CO2 concentratie 3.54 ppm hoger dan een jaar geleden. 3.54 ppm is aanzienlijk als stijging in 1 jaar. Maar misschien is zo'n getal een uitschieter naar boven en valt de gemiddelde stijging veel lager uit.quote:Op vrijdag 8 maart 2013 08:16 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
07-03-2013
Recordstijging CO2-uitstoot in 2012
[ afbeelding ]
De uitstoot van CO2 steeg in 2012 opnieuw naar recordhoogten. Het lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk dat de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius gehouden kan worden.
Uit metingen van de Amerikaanse klimaatdienst NOAA blijkt dat de CO2-concentratie in de atmosfeer vorig jaar steeg met 2,67 deeltjes (parts per milion of ppm) naar net geen 395 ppm, het tweede hoogste niveau sinds het begin van de metingen in 1959. Enkel in 1998 werd een hogere groei van de concentratie gemeten, met 2,93 ppm.
2 graden Celsius
Voor de plotse stijging zijn verschillende oorzaken, zoals de groei van het aantal steenkoolcentrales in ontwikkelingslanden, en het feit dat oceanen en planten wereldwijd minder CO2 hebben opgenomen dan normaal.
De bevindingen zijn slecht nieuws voor de strijd tegen de klimaatverandering. Om rampzalige gevolgen te vermijden, zijn wetenschappers het eens dat de opwarming van de aarde onder de twee graden Celsius gehouden moet worden. Maar dat scenario lijkt steeds minder waarschijnlijk.
(HLN)
Een goede eigenschapquote:
Kolencentrales zonder rookgasfilters stoten nogal wat zwaveldioxide uit. Van dergelijke installaties hebben ze in o.a. India en China de laatste 10 jaar nogal wat gebouwd. Daarom gingen er speculaties rond dat deze kolencentrales mogelijk verantwoordelijk waren voor het schijnbare plateau in de atmosferische temperatuur. De discussie rond aerosols is duidelijk nog niet rond.quote:Op dinsdag 12 maart 2013 09:01 schreef Basp1 het volgende:
De menselijke uitstoot van zwaveldioxide is toch juist in het westen flink afgenomen vanwege de ontzwaveling van de brandstoffen. Of zijn het juist de kolencentrales die veel zwaveldioxide uitstoten?
quote:Could anyone comment on NOAAs Ryan Neelys (et al) article in GRL considering the lack of warming being caused by moderate tropical volcanic eruptions, rather then by anthropogenic SO2-emissions (China, India, etc).
[Response: Neely et al is a paper about attributing the source of stratospheric aerosols, not temperature. They show quite convincingly that the small amounts of aerosols are the result of volcanic aerosols, rather than pollution from china or India. The paper itself doesn't draw any further conclusion. However, in their press release, they link this result to a speculation in a paper last year that this amount of aerosols was significant in terms of temperature. Unfortunately, the release and the subsequent coverage took this extrapolation as if it was the main result. It was not, and the significance of these small amounts of aerosols have not yet been demonstrated to have had a significant impact on temperature. They may have a noticeable effect or not, but that has not been shown. - gavin]
Ik acht de kans steeds waarschijnlijker dat al in mei van dit jaar het weekgemiddelde van de metingen bij Mauna Loa kortstondig net iets boven de 400 ppm kunnen komen. In dat geval zullen we denk ik weer van Pieter Tans horen. (Als het niet gebeurt zal het dan wel tegen die 400 ppm aanschurken.)quote:Op dinsdag 12 maart 2013 08:49 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[..]
Een goede eigenschap
Goed dat iemand het controleert
Ik wilde hetzelfde zeggen.quote:Op woensdag 27 februari 2013 13:12 schreef barthol het volgende:
Even iets wat ik opmerk bij het bovenstaande bericht van HLN
"Olifantzeehonden" is een letterlijke vertaling van het engelse "Elephant Seals"
In het Nederlands heten dat "Zeeolifanten".
Ik zie dat vaker bij journalisten de laatste tijd, dat zij het Nederlandse woord niet kennen, of klakkeloos vertalen.
quote:Op maandag 28 januari 2013 08:47 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Conclusie:
Als er enige ontkenning is van de huidige opwarming en de menselijke invloeden die hieraan ten basis liggen, dan is dit vooral politiek van aard. Politici maken graag gebruik van slimme oneliners voor hun eigen gewin en leiden daarbij goedgelovige kiezers om de tuin met weinig kennis van zaken.
Het afzagen van een boom tot vlak boven de bodem is in Engeland een oude techniek om brandhout te produceren, genaamd Coppicing. De stompen blijven door het afzagen jong en kunnen honderden zo niet duizenden jaren blijven leven terwijl telkens nieuwe scheuten ontstaan. Het is een duurzame techniek om hout te winnen.quote:Op dinsdag 23 april 2013 08:26 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Zijn organisatie verzamelde zo stekken van drie enorme bomen die ongeveer een eeuw geleden werden gekapt, maar waarvan de stompen nog steeds scheuten produceren. Een ervan, bekend als de Fieldbrook Stump, zou zo'n 4.000 jaar oud en ongeveer 40 verdiepingen hoog zijn geweest toen hij werd geveld. "Dit is een eerste stap naar massaproductie", stelt Milarch, wiens organisatie naar aanleiding van de Dag van de Aarde bomen plant in verscheidene landen.
Ik had hem gisternacht al gezien (erop geattendeerd door het blog van Bart Verheggen)quote:Op dinsdag 23 april 2013 09:45 schreef cynicus het volgende:
Er is een nieuwe documentaire over klimaatverandering, genaamd On Thin Ice en belicht een aantal onderzoeksgebieden en bewijslijnen voor invloed van CO2 op het klimaat.
Snel kijken!
Waarom stimuleren ze de veenvorming eigenlijk niet? Een boom, hoe lang het ook kan duren, valt een keer om waardoor er weer afbraak aan gaan plaats vinden (en stoffen weer vrij komen). Bij veenvorming wordt CO2 vastgelegd door veenmossen (en andere planten) die na hun afsterven dankzij het natte en zure milieu niet of nauwelijks verder worden afgebroken. Er is dan dus effectief CO2 vastgelegd dat niet meer in de atmosfeer terugkomt. Boven op het oude veen groeit weer "nieuw" veen etc etc. Ik zou dus eerder voor veenvorming gaan dan voor de aanleg van zulke bossen.quote:Op dinsdag 23 april 2013 08:26 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
22-04-2013
Gekloonde bomen oplossing voor global warming?
gezien en toppie documentairequote:Op dinsdag 23 april 2013 09:45 schreef cynicus het volgende:
Er is een nieuwe documentaire over klimaatverandering, genaamd On Thin Ice en belicht een aantal onderzoeksgebieden en bewijslijnen voor invloed van CO2 op het klimaat.
Snel kijken!
Stimuleren van veenvorming is dankzij nitraat en fosfaatvervuiling in de meeste gevallen dweilen met de kraan open.quote:Op donderdag 25 april 2013 21:54 schreef attila_de_hun het volgende:
[..]
Waarom stimuleren ze de veenvorming eigenlijk niet? Een boom, hoe lang het ook kan duren, valt een keer om waardoor er weer afbraak aan gaan plaats vinden (en stoffen weer vrij komen). Bij veenvorming wordt CO2 vastgelegd door veenmossen (en andere planten) die na hun afsterven dankzij het natte en zure milieu niet of nauwelijks verder worden afgebroken. Er is dan dus effectief CO2 vastgelegd dat niet meer in de atmosfeer terugkomt. Boven op het oude veen groeit weer "nieuw" veen etc etc. Ik zou dus eerder voor veenvorming gaan dan voor de aanleg van zulke bossen.
Ik heb er best 5 of 10 dollar voor over, maar ik heb geen creditcard.quote:Op dinsdag 23 april 2013 09:45 schreef cynicus het volgende:
Er is een nieuwe documentaire over klimaatverandering, genaamd On Thin Ice en belicht een aantal onderzoeksgebieden en bewijslijnen voor invloed van CO2 op het klimaat.
Snel kijken!
Jammer, je ben net te laat, afgelopen week was de film in zijn geheel gratis te zien. Maar op dezelfde site, onder de link 'Videos', kun je nog steeds een groot deel van de film in stukjes bekijken.quote:Op zaterdag 27 april 2013 01:28 schreef DarkSkywise het volgende:
[..]
Ik heb er best 5 of 10 dollar voor over, maar ik heb geen creditcard.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |