quote:Op zondag 30 november 2014 19:47 schreef RolandArthur het volgende:
[..]
Beste Oceanix,
Het gedeelte dat ik graag wil hebben is van het gerecht dat Piet heeft geplaatst, dat stuk van de bil met zwoerd. Ik ben niet bekend met de courante en incourante delen, daarom heb ik aan Isis gevraagd een lijst te maken. Als zij dat wil doen dan kunnen we onderling een afweging maken wie wat krijgt en wie wat betaald. Een kwart komt neer op ongeveer 25 kilo, voor mij is dat nog wat veel. Ik heb mijn familie even ingelicht, we komen er wel uit als we weten wie wat wil.
Vriendelijke groet,
Roland
Haha, als jullie het zo willen verdelen is dat prima natuurlijkquote:Op zondag 30 november 2014 19:59 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
dat deel kunnen we dat uitruilen. Wij willen graag de procureur (nek). Jij de kont, ik de kop...
Donderdag ophalen moet wel lukken, wel 's avonds dan. We kunnen het wel in een koelkast kwijt of bepaalde delen vast in de vriezer. Of we laten één helft bij de slager hangen zo lang, dan heeft hij donderdag nog om het te versnijden en worst te maken. Dan halen wij het 's avonds op en kun je het hier afhalen en verdelen (alles verdelen bij de slager is lastig namelijk, daar heeft hij denk ik niet de tijd voor).quote:Op zondag 30 november 2014 20:01 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
die woensdagavond hebben we uiteraard al weer een afspraak. Is ophalen bij de slager een probleem (donderdag) ik neem aan dat jouw koeling niet zo groot is dat je het nog een dag langer kunt laten liggen?
Dat vind ik ook, daarom is het lastiger als iemand bijzondere stukken wil hebben. En precies daarom delen we dus meestal niet kleiner dan helften/kwartenquote:Een helft van de helft blijft het eerlijkst. En dan heeeft een ander ook mooie en minder mooie stukken vlees.
Als de ene de bovenste helft neemt en de andere de onderste? Of is dat veel te simpelquote:Op zondag 30 november 2014 20:18 schreef Oceanonix het volgende:
Een helft van de helft blijft het eerlijkst. En dan heeeft een ander ook mooie en minder mooie stukken vlees.
Duidelijk verhaal. Dan is versnijden inderdaad handiger. Jij hebt ervaring en wij echt niet. Vriendlief is die donderdag vrij en kan dus ook overdag langs komen.quote:Op zondag 30 november 2014 20:23 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
Donderdag ophalen moet wel lukken, wel 's avonds dan. We kunnen het wel in een koelkast kwijt of bepaalde delen vast in de vriezer. Of we laten één helft bij de slager hangen zo lang, dan heeft hij donderdag nog om het te versnijden en worst te maken. Dan halen wij het 's avonds op en kun je het hier afhalen en verdelen (alles verdelen bij de slager is lastig namelijk, daar heeft hij denk ik niet de tijd voor).
Alle onderdelen zonder bot aan één stuk laten is niet zo handig als er worst gemaakt moet worden, want dan zit je als je zelf gaat snijden straks met vrij veel restvlees. Dus een aantal stukken snijd de slager meestal al. Maar het merendeel heel laten doet de slager vaak wel (dan heb je fricandeau, stukken ham, procureur, etc.). De lever mag je hebben, wij hebben nog bergen leverworst in de vriezer.
daar heb je nou net het prijsverschil zitten. De ene helft is meer waard als de andere.quote:Op zondag 30 november 2014 20:24 schreef computergirl het volgende:
[..]
Als de ene de bovenste helft neemt en de andere de onderste? Of is dat veel te simpel
Dat lijkt mij ook een goed plan. Verdelen met Oceanonix wil ik ook best doen maar zoals jij aangeeft is het dan wel handig als jij aangeeft wat elk gedeelte weegt en kost per kilo. Volgens mij zijn wij daar een beetje naief in. De lastige gedeelten verwerken in worst ben ik een voorstander voor, doen we 50/50. Is die ham nog op te delen of gaat die in zijn geheel?quote:Op zondag 30 november 2014 20:15 schreef Miss_Isis het volgende:
Roland, we kunnen het wat mij betreft ook wel zo doen dat jij een paar losse onderdelen kunt kopen, zoals een achterpoot, van een andere helft? Dus dat Oceanonix met iemand anders (als die zich aandient) samen een helft kan verdelen (en anders gewoon alleen een kwart koopt)?
Ik heb wel meer ervaring maar weet ook niet precies wat er mogelijk is, morgen kom ik er op terug!quote:Op zondag 30 november 2014 20:26 schreef RolandArthur het volgende:
[..]
Dat lijkt mij ook een goed plan. Verdelen met Oceanonix wil ik ook best doen maar zoals jij aangeeft is het dan wel handig als jij aangeeft wat elk gedeelte weegt en kost per kilo. Volgens mij zijn wij daar een beetje naief in. De lastige gedeelten verwerken in worst ben ik een voorstander voor, doen we 50/50. Is die ham nog op te delen of gaat die in zijn geheel?
Vriendelijke groet,
Roland
Oh yay! Ik ga me eens inlezen/voorbereiden want een half of kwart varken wil ik denk ik wel dan!quote:Op zondag 30 november 2014 19:54 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
Nou, stoppen is een groot woord maar we gaan wel minderen ja
Deze lichting is nog zelf gefokt, voor volgend jaar hebben we er nog een paar van deze lichting die halverwege dat jaar geslacht kunnen worden. En vanaf 2016 willen we alleen nog elk jaar 2 biggen kopen en aan het eind vh jaar slachten. Dus dan hebben we alsnog 1 heel varken 'over' om te verdelen aan belangstellenden
iedereen proeft dat toch. en het is niet te vreten iddquote:Op zondag 30 november 2014 21:36 schreef tombolafan het volgende:
[..]
Oh yay! Ik ga me eens inlezen/voorbereiden want een half of kwart varken wil ik denk ik wel dan!
Ik hou echt van varkensvlees, maar ben helaas genetisch belast, en proef het als vlees berig is![]()
![]()
Dus gegarandeerd zeugvlees is een uitkomst
Nee helaas! Lang niet iedereen, de rest van mn familie verklaarde mn moeder en mij altijd voor gek als we bijna liepen te kotsenquote:Op zondag 30 november 2014 21:38 schreef SuperFood het volgende:
[..]
iedereen proeft dat toch. en het is niet te vreten idd
ik ga het echt niet eten. ik koop tegenwoordig dan ook geen varkensvlees meer nadat ik een keer speklapjes had gekocht en erachter kwam dat ze dit walgelijk smakende vlees opeens zonder waarschuwing of wat dan ook mogen verkopenquote:Op zondag 30 november 2014 21:41 schreef tombolafan het volgende:
[..]
Nee helaas! Lang niet iedereen, de rest van mn familie verklaarde mn moeder en mij altijd voor gek als we bijna liepen te kotsen![]()
Nou ja het grootste deel van de mensheid proeft het niet, en dan is er niets aan de hand natuurlijk. Probleem is volgens mij dat ze niet meer onverdoofd mogen castreren dus laten ze ze ongecastreerd en dan ga je het proevenquote:Op zondag 30 november 2014 21:42 schreef SuperFood het volgende:
[..]
ik ga het echt niet eten. ik koop tegenwoordig dan ook geen varkensvlees meer nadat ik een keer speklapjes had gekocht en erachter kwam dat ze dit walgelijk smakende vlees opeens zonder waarschuwing of wat dan ook mogen verkopen![]()
![]()
nee niet iedereen kan die geur waarnemen. Vrouwen vaker als mannen.quote:Op zondag 30 november 2014 21:38 schreef SuperFood het volgende:
[..]
iedereen proeft dat toch. en het is niet te vreten idd
nou ik kan het ruiken en proeven en het is niet te eten. echt zet er een stickertje op. ik koop het niet meer iigquote:Op zondag 30 november 2014 21:52 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
nee niet iedereen kan die geur waarnemen. Vrouwen vaker als mannen.
Wij houden normaal gesproken alleen maar zeugjes, en de beertjes worden meestal gecastreerd (en dan verkocht). Als we straks niet meer zelf fokken willen we ook alleen zeugjes hebben.quote:Op zondag 30 november 2014 21:36 schreef tombolafan het volgende:
[..]
Oh yay! Ik ga me eens inlezen/voorbereiden want een half of kwart varken wil ik denk ik wel dan!
Ik hou echt van varkensvlees, maar ben helaas genetisch belast, en proef het als vlees berig is![]()
![]()
Dus gegarandeerd zeugvlees is een uitkomst
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt."If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
Dat ze niet meer onverdoofd mogen castreren lijkt me goed toch?quote:Op zondag 30 november 2014 21:52 schreef tombolafan het volgende:
[..]
Nou ja het grootste deel van de mensheid proeft het niet, en dan is er niets aan de hand natuurlijk. Probleem is volgens mij dat ze niet meer onverdoofd mogen castreren dus laten ze ze ongecastreerd en dan ga je het proeven
Hahahaha dat hoop ik niet, zou wel kunnen hoorquote:Op maandag 1 december 2014 12:19 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
Wij houden normaal gesproken alleen maar zeugjes, en de beertjes worden meestal gecastreerd (en dan verkocht). Als we straks niet meer zelf fokken willen we ook alleen zeugjes hebben.
Ik begreep trouwens altijd dat écht beers vlees door iedereen te ruiken zou zijn? Of proef jij gewoon verschil tussen vlees van een beertje of een zeugje?
Ja hoor, alleen zou het fijn zijn als ze dan verdoofd zouden castreren zodat het vlees niet berig wordtquote:Op maandag 1 december 2014 12:50 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Dat ze niet meer onverdoofd mogen castreren lijkt me goed toch?
Welk varkensvlees is berig dan??quote:Op maandag 1 december 2014 14:15 schreef tombolafan het volgende:
[..]
Ja hoor, alleen zou het fijn zijn als ze dan verdoofd zouden castreren zodat het vlees niet berig wordt
of, als miss_isis gelijk heeft, ik heb sowieso pech qua mannenvarkensvlees
ja, als ik het van te voren wist zou het niet zo erg zijnquote:Op maandag 1 december 2014 15:04 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Welk varkensvlees is berig dan??
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
quote:Op maandag 1 december 2014 16:01 schreef tombolafan het volgende:
[..]
ja, als ik het van te voren wist zou het niet zo erg zijn![]()
Zoals ik het begreep is het vlees van beertjes die niet gecastreerd zijn maar wel volwassen
Maar als Miss_isis gelijk heeft dan proef ik het bij al het berenvarkensvlees.
En als je wilt weten hoe dat smaakt/ruikt:Waar de fuck koop jij je varkensvlees dan?SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Slager, supermarkt, overalquote:Op maandag 1 december 2014 16:02 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Waar de fuck koop jij je varkensvlees dan?
Mijn varkensvlees is niet berig.quote:Op maandag 1 december 2014 16:04 schreef tombolafan het volgende:
[..]
Slager, supermarkt, overal
Dat jij niet kan proeven of varkensvlees berig is (kennelijk) maakt niet dat ik mijn vlees op een rare plek ofzo haal hoor
Nou pleur maar weg danquote:
Ik heb het even nagezocht en ben er uit hoe het werktquote:Op maandag 1 december 2014 14:14 schreef tombolafan het volgende:
[..]
Hahahaha dat hoop ik niet, zou wel kunnen hoorMaar dan is het percentage vlees dat ik niet mot nog hoger
Helaas een kwart varken is me iets te veel. Als je eventueel nog vet spek over hebt hou ik me wel aanbevolen want m'n reuzel is op.quote:Op zondag 30 november 2014 18:59 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
[..]
Ik ben eigenlijk een beetje huiverig met het verkopen van kleinere stukken dan een helft, of eventueel een kwart. Het is namelijk lastig om een kwart of minder eerlijk te verdelen, daarom vinden wij het het fijnst als 2 paar kopers samen in onderling overleg een helft verdelen. Een helft netjes in twee kwarten verdelen is nog wel te doen (al zal de één vaak wel iets meer van het één en minder van het ander krijgen), maar kleinere hoeveelheden wordt echt lastig. Zo zit er bv maar één varkenshaas aan een half varken, en een beperkt (vaak oneven) aantal rib/schouder/nek karbonades. En het wordt nog lastiger als mensen een groot stuk willen hebben zoals een ribroast of beenham oid, want een half varken heeft maar één achterpoot. Ik zou niet willen dat iemand anders dan tekort komt, namelijk.
Anyway, om scheve blikken te voorkomen hebben wij dus graag dat mensen het onderling in goed overleg regelen als ze minder dan een helft willen hebben. Stel dat meerdere Fokkers graag een helft willen verdelen dan lijkt me dat prima, iedereen is van harte welkom om hun deel hier (hier = regio Twente, voor geïnteresseerden) op te halen, maar ik zou het prettiger vinden als belangstellenden het samen verdelen.
Ik zit nu heel hard na te denken hoe ik het zou kunnen regelen, en wat ik nu bedacht heb is als volgt:
- 1 halve kan in twee kwarten worden verdeeld voor belangstellende Fokkers; bv Oceanonix en nog iemand (Lonaa? Tombola? ik noem maar iemand)
- we hebben dan nog 1 halve over waar we zelf wel wat van willen houden, maar niet alles. Dus daar zouden we in principe (tegen een aangepast tarief) grotere en kleinere stukken van kunnen verkopen, zoals een braadstuk van het één of ander, en andere stukken zoals worst en spek e.d. Maar dan zouden mensen die een klein beetje of een apart stuk willen moeten intekenen op stukken oid.
Is er serieus belangstelling voor om het op die manier te doen?
Voorlopig moet ik even afhaken. Ik heb te maken gekregen met een logistiek probleem: De persoon waarmee ik de bestelling wilde ophalen kwakkelt en beetje en maakt de lange rit vanuit het westen van het land liever niet. Versturen met de overnachtdienst van de post durven we niet aan.quote:Op maandag 1 december 2014 12:47 schreef Miss_Isis het volgende:
Mijn laptop doet even niet precies wat ik wil helaas. Oceanonix en Roland (en eventuele andere serieus geïnteresseerden natuurlijk), misschien is het handig als jullie mij mailen voor meer info:
Echte reuzel maak je van niervet natuurlijk hequote:Op dinsdag 2 december 2014 17:17 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Helaas een kwart varken is me iets te veel. Als je eventueel nog vet spek over hebt hou ik me wel aanbevolen want m'n reuzel is op.
Wie weet meldt er zich nog iemand hier, zou mooi zijn als het toch nog door kon gaan. En anders een volgende keer misschienquote:Op dinsdag 2 december 2014 17:19 schreef RolandArthur het volgende:
[..]
Voorlopig moet ik even afhaken. Ik heb te maken gekregen met een logistiek probleem: De persoon waarmee ik de bestelling wilde ophalen kwakkelt en beetje en maakt de lange rit vanuit het westen van het land liever niet. Versturen met de overnachtdienst van de post durven we niet aan.
Als het varken nog niet helemaal verdwenen is, hierbij even een schaamteloze oproep:
Mocht er iemand zijn meer in het (noord)westen van het land die geïntereseerd is in een (dan) inmiddels kwart van een kwart varken (of in die grootorde) misschien wil die dan samen die kant op gaan. Ik heb ruimte voor 10 tot 15 kg. Om mensen warm te maken:
Biologisch varken van bijvoorbeeld koopeenvarken.nl kost per 25 kg. 318,25 Euro
Biologisch varken van Isis (indien 7,50/kg) kost per 25 kg 187,50
En die van koopeenvarken.nl hebben misschien niet eens walnoten in hun dieet gehad
Reiskosten delen, dan is het geen slechte deal lijkt mij.
Ik houdt mij, voor zover nog mogelijk, aanbevolen mocht iemand zich geroepen voelen.
Het Perfecte Varken, toevallig?quote:Op dinsdag 2 december 2014 18:05 schreef Oceanonix het volgende:
* Oceanonix wacht nu op bestelling van bol.com![]()
Mezelf maar even een kookboekcadeau gegeven nav dit topic..
De boer waar wij de oma van deze biggen vandaan hebben gehaald staat daar ook in met een stukje over zijn varkens (Duke of Berkshires). Daar hebben wij er 2 van gekocht, en één van beide gekruist met een Bonte Bentheimer beer. Een zeugje uit die combinatie hebben we weer gekruist met een Berkshire beer en daar zijn deze biggen uit gekomenquote:
De keren erop hebben we de kinnebak ook maar gewoon door de worst laten draaien idd. We waren toen ik de OP schreef nog van plan er één of ander culinair hoogstandje mee te maken (een deel drogen en een deel braden of zo) dus specifiek verzocht de kinnebak heel te laten. Maar dat pakte helaas niet zo geweldig uitquote:Op woensdag 3 december 2014 00:14 schreef Targaryen het volgende:
Wauw! Dat ziet er echt heerlijk uit, heb zelf een bijbaan in een slagerij, echt lekker spul heb je daar allemaal!
Ik begrijp alleen niet waarom de slager de kinnebakken niet voor het grootste gedeelte verwerkt heeft in de rookworst die hij heeft gemaakt. Dat maakt de worst iets vetter, wat erg lekker kan zijn. Moet je er wel van houden natuurlijk.
Prima!quote:Op woensdag 3 december 2014 11:58 schreef Lonaa het volgende:
Daar heb ik dan misschien wel interesse in.
Ik zal het ook m'n ouders even vertellen. Misschien dat ze dan kunnen proberen te sparen.quote:Op woensdag 3 december 2014 12:04 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
Prima!![]()
Roland had ook aangegeven veel interesse te hebben en graag op de hoogte te blijven. Als hij in het voorjaar (misschien ergens in maart?) vervoer kan regelen zouden we misschien samen wat af kunnen spreken.
Hehe, daar heb ik zelf ook wel eens last vanquote:Op woensdag 3 december 2014 12:06 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Ik zal het ook m'n ouders even vertellen. Misschien dat ze dan kunnen proberen te sparen.(Ze zijn daar nog slechter in dan ik.
weet ik wel gelijk van wie ik het heb.)
Ik moet op dit moment de vriezer wel leegeten.quote:Op woensdag 3 december 2014 12:16 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
Hehe, daar heb ik zelf ook wel eens last vanMaar wie weet kan er bezuinigd worden door vast de vriezer helemaal leeg te eten
![]()
Even voor de zekerheid, een halve of een kwart is dan wel zwaarder (en dus wat duurder) dan nu natuurlijk, hoe later we slachten hoe zwaarder de big inmiddels is. In mei zijn ze een jaar, en dan zitten ze toch al zo'n beetje op de 160 kg (heel) gok ik. Dus wat mij betreft slachten we al in maart (of nog eerder, als dat lukt) om het gewicht (en de prijs) voor de kopers nog een beetje binnen de perken te houden.
Ik ben even wat mensen op mijn werk enthousiast aan het maken. Dat lukt best aardig en vervoer wordt dan ook wat makkelijker, dan zijn er meer opties. In het voorjaar is de vriezer bij de mensen met een moestuin ook wat leger. Er van uit gaande dat een half varken tegen die tijd 80 kilo weegt is het denk ik wel handig als we tijdig afspraken maken wie welk deel wil. Ik vermoed dat het over wat meer mensen verdeeld moet worden. Eén collega van mij wil i.i.g. graag (een deel van de) de spareribs.quote:Op woensdag 3 december 2014 12:04 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
Prima!![]()
Roland had ook aangegeven veel interesse te hebben en graag op de hoogte te blijven. Als hij in het voorjaar (misschien ergens in maart?) vervoer kan regelen zouden we misschien samen wat af kunnen spreken.
Het overheerlijke Iberico varkentje leeft over het algemeen van gewoon varkensvoer en staat in een stal. Denk niet dat ze allemaal lekker rondhuppelen en eikeltjes zoeken.quote:Op woensdag 3 december 2014 16:40 schreef Targaryen het volgende:
Leuk dat jullie dit doen overigens, is weer wat anders dan het meeste bio-varken wat hier uit Nederland uit Duitsland overkomt. Het juiste voer maakt zoveel verschil bij varken. Kijk maar naar het overheerlijke Iberico varkentje uit Spanje.![]()
Wij zelf importeren biologisch varkensvlees uit België wat ook een groot verschil maakt.
|
|
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |