abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_147159483
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 19:47 schreef RolandArthur het volgende:

[..]

Beste Oceanix,

Het gedeelte dat ik graag wil hebben is van het gerecht dat Piet heeft geplaatst, dat stuk van de bil met zwoerd. Ik ben niet bekend met de courante en incourante delen, daarom heb ik aan Isis gevraagd een lijst te maken. Als zij dat wil doen dan kunnen we onderling een afweging maken wie wat krijgt en wie wat betaald. Een kwart komt neer op ongeveer 25 kilo, voor mij is dat nog wat veel. Ik heb mijn familie even ingelicht, we komen er wel uit als we weten wie wat wil.

Vriendelijke groet,

Roland
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 19:59 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

dat deel kunnen we dat uitruilen. Wij willen graag de procureur (nek). Jij de kont, ik de kop... :D
Haha, als jullie het zo willen verdelen is dat prima natuurlijk :P Maar een hele achterpoot (wij hebben er één in de vriezer nu) is bv al een kilo of 10(!). Een procureur haalt de 10 kg niet, dat is volgens mij meer een kilo of 2. En hou er rekening mee dat de achterkant de 'dure' kant is qua onderdelen.

Roland, we kunnen het wat mij betreft ook wel zo doen dat jij een paar losse onderdelen kunt kopen, zoals een achterpoot, van een andere helft? Dus dat Oceanonix met iemand anders (als die zich aandient) samen een helft kan verdelen (en anders gewoon alleen een kwart koopt)?

Ik kan hier morgen verder op terug komen, denk er even over na. En als Oceanonix het geen probleem vindt om een helft niet precies gelijk te verdelen en jullie er financieel uit komen is dat ook prima natuurlijk.

Wat er precies aan een helft zit is lastig te zeggen. Als de karbonades dik moeten blijven (want je wilde geen doorgezaagde) zijn het er bv minder dan als de slager van één rib 2 karbonades zaagt.

Kijk even hier na:





En/of vraag anders je eigen slager om tips (hoeft geen zelf slachtende slager te zijn, gewone slagers die industrievarkens verzagen die uit een slachthuis worden aangeleverd weten het ook wel). Ik vind het moeilijk om precies aan te geven hoe veel van alles er aan een half varken zit, zeker als bepaalde onderdelen zoals de procureur, een achterpoot of een ribstuk oid heel wilt laten.
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147159569
Dat was ik aan het bestuderen op een andere site. :o
Ik was aan het kijken naar een eerlijke verdeling. Ik heb geen slager waar ik vaak kom. Mijn rund komt rechtstreeks bij een boer vandaan. Die slager zie ik nooit.

Een helft van de helft blijft het eerlijkst. En dan heeeft een ander ook mooie en minder mooie stukken vlees.
pi_147159733
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 20:01 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

die woensdagavond hebben we uiteraard al weer een afspraak. Is ophalen bij de slager een probleem (donderdag) ik neem aan dat jouw koeling niet zo groot is dat je het nog een dag langer kunt laten liggen?
Donderdag ophalen moet wel lukken, wel 's avonds dan. We kunnen het wel in een koelkast kwijt of bepaalde delen vast in de vriezer. Of we laten één helft bij de slager hangen zo lang, dan heeft hij donderdag nog om het te versnijden en worst te maken. Dan halen wij het 's avonds op en kun je het hier afhalen en verdelen (alles verdelen bij de slager is lastig namelijk, daar heeft hij denk ik niet de tijd voor).

Alle onderdelen zonder bot aan één stuk laten is niet zo handig als er worst gemaakt moet worden, want dan zit je als je zelf gaat snijden straks met vrij veel restvlees. Dus een aantal stukken snijd de slager meestal al. Maar het merendeel heel laten doet de slager vaak wel (dan heb je fricandeau, stukken ham, procureur, etc.). De lever mag je hebben, wij hebben nog bergen leverworst in de vriezer.

quote:
Een helft van de helft blijft het eerlijkst. En dan heeeft een ander ook mooie en minder mooie stukken vlees.
Dat vind ik ook, daarom is het lastiger als iemand bijzondere stukken wil hebben. En precies daarom delen we dus meestal niet kleiner dan helften/kwarten ;)

En nu ga ik echt m'n kind naar bed brengen, morgen ben ik er weer! :)
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147159772
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 20:18 schreef Oceanonix het volgende:

Een helft van de helft blijft het eerlijkst. En dan heeeft een ander ook mooie en minder mooie stukken vlees.
Als de ene de bovenste helft neemt en de andere de onderste? Of is dat veel te simpel
pi_147159833
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 20:23 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Donderdag ophalen moet wel lukken, wel 's avonds dan. We kunnen het wel in een koelkast kwijt of bepaalde delen vast in de vriezer. Of we laten één helft bij de slager hangen zo lang, dan heeft hij donderdag nog om het te versnijden en worst te maken. Dan halen wij het 's avonds op en kun je het hier afhalen en verdelen (alles verdelen bij de slager is lastig namelijk, daar heeft hij denk ik niet de tijd voor).

Alle onderdelen zonder bot aan één stuk laten is niet zo handig als er worst gemaakt moet worden, want dan zit je als je zelf gaat snijden straks met vrij veel restvlees. Dus een aantal stukken snijd de slager meestal al. Maar het merendeel heel laten doet de slager vaak wel (dan heb je fricandeau, stukken ham, procureur, etc.). De lever mag je hebben, wij hebben nog bergen leverworst in de vriezer.
Duidelijk verhaal. Dan is versnijden inderdaad handiger. Jij hebt ervaring en wij echt niet. Vriendlief is die donderdag vrij en kan dus ook overdag langs komen.
pi_147159858
quote:
1s.gif Op zondag 30 november 2014 20:24 schreef computergirl het volgende:

[..]

Als de ene de bovenste helft neemt en de andere de onderste? Of is dat veel te simpel
daar heb je nou net het prijsverschil zitten. De ene helft is meer waard als de andere.
pi_147159863
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 20:15 schreef Miss_Isis het volgende:

Roland, we kunnen het wat mij betreft ook wel zo doen dat jij een paar losse onderdelen kunt kopen, zoals een achterpoot, van een andere helft? Dus dat Oceanonix met iemand anders (als die zich aandient) samen een helft kan verdelen (en anders gewoon alleen een kwart koopt)?

Dat lijkt mij ook een goed plan. Verdelen met Oceanonix wil ik ook best doen maar zoals jij aangeeft is het dan wel handig als jij aangeeft wat elk gedeelte weegt en kost per kilo. Volgens mij zijn wij daar een beetje naief in. De lastige gedeelten verwerken in worst ben ik een voorstander voor, doen we 50/50. Is die ham nog op te delen of gaat die in zijn geheel?

Vriendelijke groet,

Roland
pi_147159911
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 20:26 schreef RolandArthur het volgende:

[..]

Dat lijkt mij ook een goed plan. Verdelen met Oceanonix wil ik ook best doen maar zoals jij aangeeft is het dan wel handig als jij aangeeft wat elk gedeelte weegt en kost per kilo. Volgens mij zijn wij daar een beetje naief in. De lastige gedeelten verwerken in worst ben ik een voorstander voor, doen we 50/50. Is die ham nog op te delen of gaat die in zijn geheel?

Vriendelijke groet,

Roland
Ik heb wel meer ervaring maar weet ook niet precies wat er mogelijk is, morgen kom ik er op terug!
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147163193
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 19:54 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Nou, stoppen is een groot woord maar we gaan wel minderen ja :P

Deze lichting is nog zelf gefokt, voor volgend jaar hebben we er nog een paar van deze lichting die halverwege dat jaar geslacht kunnen worden. En vanaf 2016 willen we alleen nog elk jaar 2 biggen kopen en aan het eind vh jaar slachten. Dus dan hebben we alsnog 1 heel varken 'over' om te verdelen aan belangstellenden ;)
Oh yay! Ik ga me eens inlezen/voorbereiden want een half of kwart varken wil ik denk ik wel dan!

Ik hou echt van varkensvlees, maar ben helaas genetisch belast, en proef het als vlees berig is :X :% :r

Dus gegarandeerd zeugvlees is een uitkomst *O*
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
pi_147163284
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 21:36 schreef tombolafan het volgende:

[..]

Oh yay! Ik ga me eens inlezen/voorbereiden want een half of kwart varken wil ik denk ik wel dan!

Ik hou echt van varkensvlees, maar ben helaas genetisch belast, en proef het als vlees berig is :X :% :r

Dus gegarandeerd zeugvlees is een uitkomst *O*
iedereen proeft dat toch. en het is niet te vreten idd :r
pi_147163429
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 21:38 schreef SuperFood het volgende:

[..]

iedereen proeft dat toch. en het is niet te vreten idd :r
Nee helaas! Lang niet iedereen, de rest van mn familie verklaarde mn moeder en mij altijd voor gek als we bijna liepen te kotsen _O- :X
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
pi_147163481
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 21:41 schreef tombolafan het volgende:

[..]

Nee helaas! Lang niet iedereen, de rest van mn familie verklaarde mn moeder en mij altijd voor gek als we bijna liepen te kotsen _O- :X
ik ga het echt niet eten. ik koop tegenwoordig dan ook geen varkensvlees meer nadat ik een keer speklapjes had gekocht en erachter kwam dat ze dit walgelijk smakende vlees opeens zonder waarschuwing of wat dan ook mogen verkopen :r :r :r
pi_147163976
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 21:42 schreef SuperFood het volgende:

[..]

ik ga het echt niet eten. ik koop tegenwoordig dan ook geen varkensvlees meer nadat ik een keer speklapjes had gekocht en erachter kwam dat ze dit walgelijk smakende vlees opeens zonder waarschuwing of wat dan ook mogen verkopen :r :r :r
Nou ja het grootste deel van de mensheid proeft het niet, en dan is er niets aan de hand natuurlijk. Probleem is volgens mij dat ze niet meer onverdoofd mogen castreren dus laten ze ze ongecastreerd en dan ga je het proeven -O-
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
pi_147163988
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 21:38 schreef SuperFood het volgende:

[..]

iedereen proeft dat toch. en het is niet te vreten idd :r
nee niet iedereen kan die geur waarnemen. Vrouwen vaker als mannen.
pi_147164332
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 21:52 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

nee niet iedereen kan die geur waarnemen. Vrouwen vaker als mannen.
nou ik kan het ruiken en proeven en het is niet te eten. echt zet er een stickertje op. ik koop het niet meer iig :P
pi_147169127
-opbokken-

[ Bericht 47% gewijzigd door Mord_Sith op 30-11-2014 23:24:06 ]
pi_147179637
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 21:36 schreef tombolafan het volgende:

[..]

Oh yay! Ik ga me eens inlezen/voorbereiden want een half of kwart varken wil ik denk ik wel dan!

Ik hou echt van varkensvlees, maar ben helaas genetisch belast, en proef het als vlees berig is :X :% :r

Dus gegarandeerd zeugvlees is een uitkomst *O*
Wij houden normaal gesproken alleen maar zeugjes, en de beertjes worden meestal gecastreerd (en dan verkocht). Als we straks niet meer zelf fokken willen we ook alleen zeugjes hebben.

Ik begreep trouwens altijd dat écht beers vlees door iedereen te ruiken zou zijn? Of proef jij gewoon verschil tussen vlees van een beertje of een zeugje?
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147180522
Mijn laptop doet even niet precies wat ik wil helaas. Oceanonix en Roland (en eventuele andere serieus geïnteresseerden natuurlijk), misschien is het handig als jullie mij mailen voor meer info:

email:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147180576
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 21:52 schreef tombolafan het volgende:

[..]

Nou ja het grootste deel van de mensheid proeft het niet, en dan is er niets aan de hand natuurlijk. Probleem is volgens mij dat ze niet meer onverdoofd mogen castreren dus laten ze ze ongecastreerd en dan ga je het proeven -O-
Dat ze niet meer onverdoofd mogen castreren lijkt me goed toch?
pi_147183050
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 12:19 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Wij houden normaal gesproken alleen maar zeugjes, en de beertjes worden meestal gecastreerd (en dan verkocht). Als we straks niet meer zelf fokken willen we ook alleen zeugjes hebben.

Ik begreep trouwens altijd dat écht beers vlees door iedereen te ruiken zou zijn? Of proef jij gewoon verschil tussen vlees van een beertje of een zeugje?
Hahahaha dat hoop ik niet, zou wel kunnen hoor :) Maar dan is het percentage vlees dat ik niet mot nog hoger _O-
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
pi_147183073
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 12:50 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Dat ze niet meer onverdoofd mogen castreren lijkt me goed toch?
Ja hoor, alleen zou het fijn zijn als ze dan verdoofd zouden castreren zodat het vlees niet berig wordt ;)

of, als miss_isis gelijk heeft, ik heb sowieso pech qua mannenvarkensvlees :'(
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
pi_147184615
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 14:15 schreef tombolafan het volgende:

[..]

Ja hoor, alleen zou het fijn zijn als ze dan verdoofd zouden castreren zodat het vlees niet berig wordt ;)

of, als miss_isis gelijk heeft, ik heb sowieso pech qua mannenvarkensvlees :'(
Welk varkensvlees is berig dan??
pi_147186525
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 15:04 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Welk varkensvlees is berig dan??
ja, als ik het van te voren wist zou het niet zo erg zijn :P
Zoals ik het begreep is het vlees van beertjes die niet gecastreerd zijn maar wel volwassen :)

Maar als Miss_isis gelijk heeft dan proef ik het bij al het berenvarkensvlees.

En als je wilt weten hoe dat smaakt/ruikt:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
pi_147186589
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 16:01 schreef tombolafan het volgende:

[..]

ja, als ik het van te voren wist zou het niet zo erg zijn :P
Zoals ik het begreep is het vlees van beertjes die niet gecastreerd zijn maar wel volwassen :)

Maar als Miss_isis gelijk heeft dan proef ik het bij al het berenvarkensvlees.

En als je wilt weten hoe dat smaakt/ruikt:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Waar de fuck koop jij je varkensvlees dan?
pi_147186643
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 16:02 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Waar de fuck koop jij je varkensvlees dan?
Slager, supermarkt, overal :')

Dat jij niet kan proeven of varkensvlees berig is (kennelijk) maakt niet dat ik mijn vlees op een rare plek ofzo haal hoor :')
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
pi_147186730
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 16:04 schreef tombolafan het volgende:

[..]

Slager, supermarkt, overal :')

Dat jij niet kan proeven of varkensvlees berig is (kennelijk) maakt niet dat ik mijn vlees op een rare plek ofzo haal hoor :')
Mijn varkensvlees is niet berig.
pi_147186750
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 16:07 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Mijn varkensvlees is berig.
Nou pleur maar weg dan ^O^
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
pi_147187708
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 16:08 schreef tombolafan het volgende:

[..]

Nou pleur maar weg dan ^O^
Hehehe
pi_147196543
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 14:14 schreef tombolafan het volgende:

[..]

Hahahaha dat hoop ik niet, zou wel kunnen hoor :) Maar dan is het percentage vlees dat ik niet mot nog hoger _O-
Ik heb het even nagezocht en ben er uit hoe het werkt :7

De geur (berengeur) heeft te maken met 2 geurstoffen, namelijk androstenon en skatool. Dit zit in het vet van (ongecasteerde) beren, hoe ouder ze worden hoe meer er in zit. In bepaalde hoeveelheden is dat voor (veel, maar niet alle) mensen te ruiken.

Maar, skatool zit soms ook in het vet van zeugjes, en hoe ouder de zeug hoe meer skatool er in het vet kan zitten. Het schijnt meer/vaker voor te komen bij opgehokte varkens en minder bij vrije uitloopvarkens, maar hoe dat precies zit kon wiki mij niet vertellen :P

Ik denk dat er gradaties zijn in de gevoeligheid van mensen voor die geur, en dat sommigen dus bij een beetje skatool al over hun nek gaan terwijl anderen het amper opmerken. Dat zou ook verklaren waarom mijn moeder het vlees van een oud varken (een zeug) dat we vorig jaar hebben geslacht vindt stinken, terwijl de rest van ons er weinig aan ruikt :)

[ Bericht 0% gewijzigd door Miss_Isis op 01-12-2014 20:09:54 ]
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147219009
Ik houd er nog wel eens van om uitgebreid te koken en iets aparts te doen. Laatst werd ik gevraag door een goede vriend of het mij zou lukken om een varken aan het spit klaar te maken. Die vriend bestelde het gewoon online en twee dagen later werd het jonge varkentje in diepvries bij mij afgeleverd. Het duurde een goede 2 dagen om het varkentje te ontdooien maar daarna boven de bbq gehangen aan een spit en constant blijven in smeren met een sausje zodat de buitenkant lekker kannperig werd. ;)
  dinsdag 2 december 2014 @ 17:17:04 #131
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_147222474
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 18:59 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

[..]

Ik ben eigenlijk een beetje huiverig met het verkopen van kleinere stukken dan een helft, of eventueel een kwart. Het is namelijk lastig om een kwart of minder eerlijk te verdelen, daarom vinden wij het het fijnst als 2 paar kopers samen in onderling overleg een helft verdelen. Een helft netjes in twee kwarten verdelen is nog wel te doen (al zal de één vaak wel iets meer van het één en minder van het ander krijgen), maar kleinere hoeveelheden wordt echt lastig. Zo zit er bv maar één varkenshaas aan een half varken, en een beperkt (vaak oneven) aantal rib/schouder/nek karbonades. En het wordt nog lastiger als mensen een groot stuk willen hebben zoals een ribroast of beenham oid, want een half varken heeft maar één achterpoot. Ik zou niet willen dat iemand anders dan tekort komt, namelijk.

Anyway, om scheve blikken te voorkomen hebben wij dus graag dat mensen het onderling in goed overleg regelen als ze minder dan een helft willen hebben. Stel dat meerdere Fokkers graag een helft willen verdelen dan lijkt me dat prima, iedereen is van harte welkom om hun deel hier (hier = regio Twente, voor geïnteresseerden) op te halen, maar ik zou het prettiger vinden als belangstellenden het samen verdelen.

Ik zit nu heel hard na te denken hoe ik het zou kunnen regelen, en wat ik nu bedacht heb is als volgt:

- 1 halve kan in twee kwarten worden verdeeld voor belangstellende Fokkers; bv Oceanonix en nog iemand (Lonaa? Tombola? ik noem maar iemand :+ )

- we hebben dan nog 1 halve over waar we zelf wel wat van willen houden, maar niet alles. Dus daar zouden we in principe (tegen een aangepast tarief) grotere en kleinere stukken van kunnen verkopen, zoals een braadstuk van het één of ander, en andere stukken zoals worst en spek e.d. Maar dan zouden mensen die een klein beetje of een apart stuk willen moeten intekenen op stukken oid.

Is er serieus belangstelling voor om het op die manier te doen?
Helaas een kwart varken is me iets te veel. Als je eventueel nog vet spek over hebt hou ik me wel aanbevolen want m'n reuzel is op.
pi_147222538
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 12:47 schreef Miss_Isis het volgende:
Mijn laptop doet even niet precies wat ik wil helaas. Oceanonix en Roland (en eventuele andere serieus geïnteresseerden natuurlijk), misschien is het handig als jullie mij mailen voor meer info:
Voorlopig moet ik even afhaken. Ik heb te maken gekregen met een logistiek probleem: De persoon waarmee ik de bestelling wilde ophalen kwakkelt en beetje en maakt de lange rit vanuit het westen van het land liever niet. Versturen met de overnachtdienst van de post durven we niet aan.

Als het varken nog niet helemaal verdwenen is, hierbij even een schaamteloze oproep:

Mocht er iemand zijn meer in het (noord)westen van het land die geïntereseerd is in een (dan) inmiddels kwart van een kwart varken (of in die grootorde) misschien wil die dan samen die kant op gaan. Ik heb ruimte voor 10 tot 15 kg. Om mensen warm te maken:

Biologisch varken van bijvoorbeeld koopeenvarken.nl kost per 25 kg. 318,25 Euro
Biologisch varken van Isis (indien 7,50/kg) kost per 25 kg 187,50

En die van koopeenvarken.nl hebben misschien niet eens walnoten in hun dieet gehad :)
Reiskosten delen, dan is het geen slechte deal lijkt mij.

Ik houdt mij, voor zover nog mogelijk, aanbevolen mocht iemand zich geroepen voelen.

:)

[ Bericht 0% gewijzigd door RolandArthur op 02-12-2014 17:26:52 ]
pi_147223779
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 17:17 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Helaas een kwart varken is me iets te veel. Als je eventueel nog vet spek over hebt hou ik me wel aanbevolen want m'n reuzel is op.
Echte reuzel maak je van niervet natuurlijk he :9 Wij hebben het bij het vorige varken toevallig voor het eerst gemaakt :)

Ik weet niet waar je woont, maar wie weet kun je met Roland (zie hier boven) iets afspreken qua vervoer en dat jij dan van hem wat stukken spek (of niervet) e.d. kunt krijgen? O-)

quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 17:19 schreef RolandArthur het volgende:

[..]

Voorlopig moet ik even afhaken. Ik heb te maken gekregen met een logistiek probleem: De persoon waarmee ik de bestelling wilde ophalen kwakkelt en beetje en maakt de lange rit vanuit het westen van het land liever niet. Versturen met de overnachtdienst van de post durven we niet aan.

Als het varken nog niet helemaal verdwenen is, hierbij even een schaamteloze oproep:

Mocht er iemand zijn meer in het (noord)westen van het land die geïntereseerd is in een (dan) inmiddels kwart van een kwart varken (of in die grootorde) misschien wil die dan samen die kant op gaan. Ik heb ruimte voor 10 tot 15 kg. Om mensen warm te maken:

Biologisch varken van bijvoorbeeld koopeenvarken.nl kost per 25 kg. 318,25 Euro
Biologisch varken van Isis (indien 7,50/kg) kost per 25 kg 187,50

En die van koopeenvarken.nl hebben misschien niet eens walnoten in hun dieet gehad :)
Reiskosten delen, dan is het geen slechte deal lijkt mij.

Ik houdt mij, voor zover nog mogelijk, aanbevolen mocht iemand zich geroepen voelen.

:)
Wie weet meldt er zich nog iemand hier, zou mooi zijn als het toch nog door kon gaan. En anders een volgende keer misschien :)

---

Even een update, de stand van zaken is nu als volgt: een halve is inmiddels besproken door iemand uit onze kennissenkring en een kwart is besproken door Oceanonix. We hebben nu nog één kwart over dat eventueel verkocht kan worden, en anders stoppen we dat zelf in de vriezer.

Mocht er nog iemand een kwart varken willen (of mocht er iemand Roland kunnen helpen met vervoer zodat hij dat kwart kan kopen) dan hoor ik het graag! :Y)
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147223846
* Oceanonix wacht nu op bestelling van bol.com oO/
Mezelf maar even een kookboekcadeau gegeven nav dit topic.. <O)
pi_147223989
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 18:05 schreef Oceanonix het volgende:
* Oceanonix wacht nu op bestelling van bol.com oO/
Mezelf maar even een kookboekcadeau gegeven nav dit topic.. <O)
Het Perfecte Varken, toevallig? ;)
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147224127
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 18:11 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Het Perfecte Varken, toevallig? ;)
*O*
pi_147226873
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 18:16 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

*O*
De boer waar wij de oma van deze biggen vandaan hebben gehaald staat daar ook in met een stukje over zijn varkens (Duke of Berkshires). Daar hebben wij er 2 van gekocht, en één van beide gekruist met een Bonte Bentheimer beer. Een zeugje uit die combinatie hebben we weer gekruist met een Berkshire beer en daar zijn deze biggen uit gekomen :)

oh, edit (het blijft hier CUL natuurlijk), ik heb al een aardig idee over hoe we de ham (achterpoot) gaan maken! Blijkt dat een ham met Kerstmis gewoon een heel 'ding' is in o.a. de UK, en die manier van bereiden die ik las op de BBC Good Food site sprak me wel aan.

De achterpoot wordt eerst gaar gekookt (dat zal wel even duren met bijna 10kg vlees) in een soort boullion (gewoon in zout water kan ook, maar het recept had het over cola, wat me wel apart en lekker leek :9 ). Vervolgens wordt het zwoerd en een deel van het vet verwijderd totdat er nog een paar cm vet op zit. Dit snij je in met een mes (de bekende diamantvormige lijntjes) en dan insmeren met een glaze en in de oven doorverwarmen en afgrillen (af en toe glaze bijwerken). Niet al te moeilijk, en het resultaat zag er wel zo uit zoals ik voor ogen had. Dat gaan we met Kerst voorzetten aan de familie dus! :Y)

[ Bericht 38% gewijzigd door Miss_Isis op 02-12-2014 19:57:38 ]
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147235572
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 18:09 schreef Bart2002 het volgende:
Onbeschaamd carnivorisme hier.
Biiiiiiiiiiiiig deal!



Als je als rechtgeaarde vleesliefhebber al dat varkensvlees ziet dan word ik daar heel erg blij van. Wat je er allemaal mee kunt doen is oneindig als vleesliefhebber. :9~

[ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 03-12-2014 00:05:07 ]
pi_147235857
Wauw! Dat ziet er echt heerlijk uit, heb zelf een bijbaan in een slagerij, echt lekker spul heb je daar allemaal!

Ik begrijp alleen niet waarom de slager de kinnebakken niet voor het grootste gedeelte verwerkt heeft in de rookworst die hij heeft gemaakt. Dat maakt de worst iets vetter, wat erg lekker kan zijn. Moet je er wel van houden natuurlijk.
pi_147243502
quote:
0s.gif Op woensdag 3 december 2014 00:14 schreef Targaryen het volgende:
Wauw! Dat ziet er echt heerlijk uit, heb zelf een bijbaan in een slagerij, echt lekker spul heb je daar allemaal!

Ik begrijp alleen niet waarom de slager de kinnebakken niet voor het grootste gedeelte verwerkt heeft in de rookworst die hij heeft gemaakt. Dat maakt de worst iets vetter, wat erg lekker kan zijn. Moet je er wel van houden natuurlijk.
De keren erop hebben we de kinnebak ook maar gewoon door de worst laten draaien idd. We waren toen ik de OP schreef nog van plan er één of ander culinair hoogstandje mee te maken (een deel drogen en een deel braden of zo) dus specifiek verzocht de kinnebak heel te laten. Maar dat pakte helaas niet zo geweldig uit :P Dus daarna altijd maar gewoon door de worst :Y)

---

Ondertussen is (toch nog sneller dan ik had verwacht) al het vlees besproken. Ik sprak gisteravond de buurvrouw, en vanochtend kreeg ik bericht dat zij met de buurman had overlegt en dat ze wel graag een kwart willen hebben. Ze hebben vorig jaar een halve van ons gekocht en ik dacht eigenlijk dat ze dat nog niet op zouden hebben, maar het beviel ze zo goed dat ze het laatste kwart graag willen.

Voor eventuele geïnteresseerden hier (bv Roland), helaas, volgende keer beter ;) Maar, als er voldoende belangstelling is kunnen we misschien wel iets eerder dan gepland (vroeg in het voorjaar, bv rond Pasen, of nog wat eerder) nog een big laten slachten. Dan zouden we op dat moment nog een halve of misschien driekwart beschikbaar hebben (de big is dan al wel wat ouder dan nu, dus een halve of kwart zal ook zwaarder zijn dan nu, natuurlijk) .

Mochten er hier mensen zijn die daar in geïnteresseerd zijn dan zou ik het graag horen, zodat we er rekening mee kunnen houden en wat vooruit kunnen plannen :)
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147243599
Daar heb ik dan misschien wel interesse in. ;)
Sterkheidsbaas van alles.
pi_147243791
quote:
2s.gif Op woensdag 3 december 2014 11:58 schreef Lonaa het volgende:
Daar heb ik dan misschien wel interesse in. ;)
Prima! :)

Roland had ook aangegeven veel interesse te hebben en graag op de hoogte te blijven. Als hij in het voorjaar (misschien ergens in maart?) vervoer kan regelen zouden we misschien samen wat af kunnen spreken.
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147243832
quote:
0s.gif Op woensdag 3 december 2014 12:04 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Prima! :)

Roland had ook aangegeven veel interesse te hebben en graag op de hoogte te blijven. Als hij in het voorjaar (misschien ergens in maart?) vervoer kan regelen zouden we misschien samen wat af kunnen spreken.
Ik zal het ook m'n ouders even vertellen. Misschien dat ze dan kunnen proberen te sparen. :') (Ze zijn daar nog slechter in dan ik. :D weet ik wel gelijk van wie ik het heb.)
Sterkheidsbaas van alles.
pi_147244105
quote:
2s.gif Op woensdag 3 december 2014 12:06 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Ik zal het ook m'n ouders even vertellen. Misschien dat ze dan kunnen proberen te sparen. :') (Ze zijn daar nog slechter in dan ik. :D weet ik wel gelijk van wie ik het heb.)
Hehe, daar heb ik zelf ook wel eens last van :P Maar wie weet kan er bezuinigd worden door vast de vriezer helemaal leeg te eten :Y)

Even voor de zekerheid, een halve of een kwart is dan wel zwaarder (en dus wat duurder) dan nu natuurlijk, hoe later we slachten hoe zwaarder de big inmiddels is. In mei zijn ze een jaar, en dan zitten ze toch al zo'n beetje op de 160 kg (heel) gok ik. Dus wat mij betreft slachten we al in maart (of nog eerder, als dat lukt) om het gewicht (en de prijs) voor de kopers nog een beetje binnen de perken te houden.
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147244171
quote:
0s.gif Op woensdag 3 december 2014 12:16 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Hehe, daar heb ik zelf ook wel eens last van :P Maar wie weet kan er bezuinigd worden door vast de vriezer helemaal leeg te eten :Y)

Even voor de zekerheid, een halve of een kwart is dan wel zwaarder (en dus wat duurder) dan nu natuurlijk, hoe later we slachten hoe zwaarder de big inmiddels is. In mei zijn ze een jaar, en dan zitten ze toch al zo'n beetje op de 160 kg (heel) gok ik. Dus wat mij betreft slachten we al in maart (of nog eerder, als dat lukt) om het gewicht (en de prijs) voor de kopers nog een beetje binnen de perken te houden.
Ik moet op dit moment de vriezer wel leegeten. :')
De Belastingdienst die zegt HALLO BETAAL ONS GELD en een nieuwe gaskachel zijn niet tof voor je saldo. :D

Anyway, moeders is op de hoogte, dus het zaadje is geplant. ;)
Sterkheidsbaas van alles.
pi_147244487
We wachten rustig af ;)
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147251602
Leuk dat jullie dit doen overigens, is weer wat anders dan het meeste bio-varken wat hier uit Nederland uit Duitsland overkomt. Het juiste voer maakt zoveel verschil bij varken. Kijk maar naar het overheerlijke Iberico varkentje uit Spanje. :9~

Wij zelf importeren biologisch varkensvlees uit België wat ook een groot verschil maakt.
  woensdag 3 december 2014 @ 16:53:17 #148
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147252020
Livar is ook goed, niet bio maar wel erg knuffel en goed vlees
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147254557
quote:
0s.gif Op woensdag 3 december 2014 12:04 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Prima! :)

Roland had ook aangegeven veel interesse te hebben en graag op de hoogte te blijven. Als hij in het voorjaar (misschien ergens in maart?) vervoer kan regelen zouden we misschien samen wat af kunnen spreken.
Ik ben even wat mensen op mijn werk enthousiast aan het maken. Dat lukt best aardig en vervoer wordt dan ook wat makkelijker, dan zijn er meer opties. In het voorjaar is de vriezer bij de mensen met een moestuin ook wat leger. Er van uit gaande dat een half varken tegen die tijd 80 kilo weegt is het denk ik wel handig als we tijdig afspraken maken wie welk deel wil. Ik vermoed dat het over wat meer mensen verdeeld moet worden. Eén collega van mij wil i.i.g. graag (een deel van de) de spareribs.

Als het een beetje duidelijk is wanneer het biggetje geslacht gaat worden wil ik graag meedoen. :9
  woensdag 3 december 2014 @ 18:16:28 #150
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_147254631
quote:
0s.gif Op woensdag 3 december 2014 16:40 schreef Targaryen het volgende:
Leuk dat jullie dit doen overigens, is weer wat anders dan het meeste bio-varken wat hier uit Nederland uit Duitsland overkomt. Het juiste voer maakt zoveel verschil bij varken. Kijk maar naar het overheerlijke Iberico varkentje uit Spanje. :9~

Wij zelf importeren biologisch varkensvlees uit België wat ook een groot verschil maakt.
Het overheerlijke Iberico varkentje leeft over het algemeen van gewoon varkensvoer en staat in een stal. Denk niet dat ze allemaal lekker rondhuppelen en eikeltjes zoeken.
Siesta & Fiesta!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')