abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  † In Memoriam † dinsdag 17 april 2012 @ 11:22:54 #1
91830 MaximusTG
pi_110431850
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
zout
Wat betreft het zout; zoutkristallen en gist zijn geen vriendjes. Daar zijn allerlei non-remedies op gevonden, zoals het aan de rand in het deeg mengen, het er op het laatst indoen, maar de truuk is het gewoon in het water oplossen en dan erdoorheen kneden; dan is het zout opgelost in het water en doen de kristallen geen kwaad meer
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 13:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik kan trouwens iedere hobbybroodbakker aanraden met een Poolish ofwel preferment te gaan werken, het brood word veel smaakvoller.
grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic deel 2

Dit heeft veel meer effect dan esotherisch meel of allerhand kruiden, want dan smaakt het brood naar kruiden ipv brood. Als je een preferment gebruikt krijg je een hele mooie diepe en rijke broodsmaak.
quote:
Ik ben weer eens een brood aan het bakken op basis van een preferment, Heb 3 dagen terug in 350 Ml water gist op gelost en 150 gram meel er door gedaan.
Nu dit bij 350 gram meel met wat zout gedaan, en 10 Minuten in de kneedmachine, half uur laten rusten en daarna weer 3 minuten gekneed.
Toen ingemeeld in als bol in een bebloemde doek in een mandje te rijzen gezet, en 3 uur laten rijzen. Zit nu in de oven.
By the way
Meel is 200 gram volkoren tarwemeel, 200 gramroggemeel, en de resterende 100 gram is boekweit, spelt, dinkel. verder een handje diverse zaden er door en een klein beetje waltnoten olie.

Wat ik graag zou horen is, maken er nog meer mensen prefermenten, zuurdesems, poolish? We moeten toch verder komen als een zakje soesiemix in de BBM te gooien, niet?
quote:
een preferment kan je heel makkelijk zelf maken.
Neem de waterhoeveelheid uit je broodrecept, en 1/4 van het meel. Voeg nu de helft van het gist toe, en meng dit tot een dikke brij.
dit laat je een dag of 2-3 staan.
Nu maak je hiermee en de rest van je ingredienten je deeg.
Als je deeg klaar is neem je een deel ervan en doe dit in een plastik bakje in de koelkast.
Dit voeg je dan de volgende keer weer toe aan je deeg.
quote:
Als je je deeg klaar hebt neem je een deel ervan en dat kan je dan over een aantal dagen weer aan het nieuwe deeg toevoegen. Dan heb je daar namelijk al je preferment aan (pre ferment, vooraf gegist) en hoef je het niet apart te maken.
Het is dus ongeveer hetzelfde als desems, met het verschil dat desems voor roggemeel zijn. Rogge bevat geen gluten dus het komt niet mooi omhoog als je daar gist gebruikt, dan heb je een desem nodig om de belletjes in het deeg heel te houden.

Tip, als je brood bakt, maak dan altijd 100 gram meer deeg dan je nodig hebt en bewaar dit voor je volgende brood. Dit bewaar je in de koelkast en voeg je bij je volgende brood deeg. De reden hiervoor is dat moderne gist heel snel werkt en brooddeeg geen tijd heeft mooie smaken te vormen. Door een deel van het deeg achter te houden laat je in dit deel de bacterien en gisten verder werken en deze zorgen ervoor dat je brood dan altijd een mooie, rijke complexe broodsmaak heeft. Deze "preferment" techniek is uit amerika gekomen en heeft er voor gezorgt dat amerikanen tegenwoordig regelmatig broodbak wedstrijden winnen met hun smaakvolle brood. Dit is veel beter dan allerlei smaakmakers door je brood te gooien om een lekker brood te krijgen, want je proeft dan eens écht brood ipv alleen maar smaakmaker.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Waldkorn
- 350 gram boerenpit
- 150 gram waldkorn
- 15 gram boter
- 10 gram suiker
- 10 gram droge gist
- 280 ml water
- 100 gram rozijnen
- 50 gram gebroken walnoten

Meng alle ingredienten behalve de noten en de rozijnen en kneed het goed door (in het recept staat 20 minuten).
Vorm een bal en laat het 25 minuten rijzen op een warme plek afgedekt met een theedoek.
Druk het deeg plat, scheur het in stukken en kneed het samen met de rozijnen en de walnoten tot alles goed door elkaar zit.
Maak het deeg een beetje langwerpig en laat nog 15 minuten rijzen.
Vet een broodblik in.
Doe het deeg in het broodblik en laat nog 50 minuten rijzen.
Verwarm de over voor op 230 graden.
Bak het brood in 40 minuten gaar. (Ten minste dat staat in het recept.)

Ik verwarm de over echter altijd op 220 graden en zet het rooster zo laag mogelijk in de oven. Het bakken doe ik ook korter. Je kunt 'horen' aan het brood wanneer het klaar is door het op te kloppen. Klinkt het hol dan is het gaar. Je kunt het dan eventueel wel langer in de over laten voor een hardere korst.
quote:
focacciabrood:

500 gram tarwebloem (geen meel dus)
3 dl. lauw water
zakje gedroogde gist 7 gr.
dessertlepel zout
15 gehakte olijven (eerst laten uitlekken)
half potje gedroogde tomaten

Bereiding:
*10 minuten kneden
*uur laten rijzen in kom met theedoek erover
*10 minuten kneden
* half uur laten rijzen in lauwwarme oven (5 minuten op 50 graden dan uitzetten!)
* met vingers putjes in brood maken en wat olijfolie overheen gieten daarna wat zeezout en tijm over strooien
* 3 kwartier bakken op 220 graden!

Het brood heeft echt een lekker "italiaans" smaakje!
quote:
Honing-walnoten-brood

Nodig:
- 500 gr. volkorenmeel
- 250 ml. lauw water
- 20 gr. boter / margarine
- zout
- 14 gr. gist (2 zakjes van de supermarkt)
- 4-5 eetlepels honing
- 150 gram gepelde walnoten

Bereiding:
- Alle ingredienten in een kom doen
- Alles goed doormengen met een mixer met deeghaken (of gewoon lekker kneden zoals de echte bikkels in dit topic doen )
- Kom afdekken met een vochtige theedoek en deeg 45 minuten laten rijzen op kamertemperatuur
- Deeg goed kneden met de hand
- Deeg in een bolvorm kneden en deze op een bakplaat leggen
- Vervolgens bakplaat afdekken met een vochtige theedoek en het deeg nogmaals 30-45 minuten laten rijzen
- Brood op 200 gr. Celcius bakken gedurende 30-45 minuten
quote:
Ben nu een brood aan het maken, niets spannends, 50% rogge 50% tarwe.
500 gram volkoren meel (half tarwe/rogge dus)
350 gram water (of cc)
gist (gewoen een zakje droge gist)
zuurdeeg uit een zakje
zout
100 gram van het meel met 100 cc water gemengd en wat van de gist en zuurdeeg toegevoegd. 24 uur laten fermenteren.
volgende dag dus
400 gram meel
250 ml water
schepje zout
In de kitchenaid. mengen, preferment toegevoegd, rest van het gist toegevoegd.
tien minuten kneden, half uur laten staan, verder gekneed zo een 5 minuten.
Daarna met wat bloem antikleef gemaakt en in 3 bolletjes verdeeld.
Op een bakblik gelegd en laat het nu verder omhoog komen tot het groot genoeg is en dan wordt het gebakken.
quote:
Zuurdesem op basis van Jamie Oliver-recept
Maandag Meng 500 gram biologisch roggemeel met voldoende water om een zacht deeg te maken en doe dat een kom. Zet het eerst een uur buiten en breng het vervolgens naar een warm plekje binnen, waren je het afgedekt met keukenfolie en laat staan.

Dinsdag Het begin te bubbelen. Laat het met rust.

Woensdag Het mengsel blijft maar bubbelen en wordt enigszins grijs. Roer nu een handje bloem en een beetje water door het mengsel, net genoeg om het weer dezelfde consistentie te geven als op maandag. Laat het weer staan, nog steeds afgedekt.

Donderdag Laat het met rust.

Vrijdagmiddag ondertussen heb je een bierachtig, moutig, askeurig mengsel, vol natuurlijke gist en met veel karakter. Om het brood te maken doe je door dit mengsel een kilogram bloem en voegt er zoveel water aan toe dat je een stevig, soepel deeg krijgt dat niet meer plakt. Kneed het ruim vijf minuten. Haal er 500 gram af voor een volgende begin mengsel, voordat je er zout bij doet. Dek het af en zet het weg, klaar om het zelfde proces de volgende dag te herhalen, en de dag daarna, enzovoort. Voeg aan het overige zuurdesem desgewenst zout toe. Vorm het deeg en leg het in een kom of blik en dek het af met een met bloem bestoven theedoek. Laat het 14 uur staan.

Zaterdagochtend Bak het brood. Verwarm de oven voor op 190 ēC. Leg het deeg voorzichtig op een met bloem bestrooid bakblik, maak er vrij diepe inkepingen in en bak het een uur of totdat het krokant is een hol klinkt als je op de bodem klopt. Laat het afkoelen en eet het vers of geroosterd.
quote:
Maisbrood

Maīs brood
Categorie: Brood
Personen: 0
Tijd: 3 uur
Datum: 21-08-2004
Bron: Verpakking Soezie meel

Ingredienten
500 gr boeren maīs meel
310 ml water, kamertemperatuur
10 gr zout
10 gr olie
4 gr gedroge gist

Bereiding
Recept voor een brood van 900 gr:

Doe de meel in het bakblik.
Schenk langs de rand het water en de olie.
Maak in het midden van de meel een kuiltje en doe daar de gist in.

Maar kenden ed kan ook met de hand ;)

Maisbrood versie 2

* 400 GRAM MAISMEEL
* 2 DECILITER KOKOSMELK
* 6 DECILITER MELK
* 4 EIEREN
* 100 GRAM BOTTER
* 2 THEELEPELS ZOUT
* 2 THEELEPELS SUIKER
* 50 GRAM KOKOS, geraspt
* 1 THEELEPEL ANIJSZAAD

Meng het maismeel met de kokosmelk en de helft van de melk en breng dit al roerend aan de kook. Voeg de rest van de melk toe, de suiker en zout en laat het geheel een kwartier afkoelen; roer dan de boter erdoor, de eieren, de anijs en de kokos. Breng het opnieuw aan de kook, en laat het 10 minuten koken, roer goed. Giet dit mengsel in een ingevette broodvorm en bak het een half uur op 190 graden. Serveer warm.

Maisbrood meest simpele versie
1000gr maismeel (Artipan mais )
570-590gr water
25 gr gist
20gr zout

40 min op 240 graden voor 400gr brood
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

Wat resultaten van Fok!kers

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


Hives die het zelf niet zo geslaagd vind, maar het was mn eerste ;)
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)

Deel 8 alweer!

[ Bericht 13% gewijzigd door MaximusTG op 17-04-2012 11:59:27 ]
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl
  dinsdag 17 april 2012 @ 11:28:24 #2
180715 Like-a-Bunny
Gonzo
pi_110432036
Ah mooi, hier ga ik even rondkoekeloeren. Al ruim een jaar geen brood meer gekocht omdat ik elke week twee zuurdesembroden maak en om de zoveel tijd een gistbrood. :)
Raoul Duke: "Quick, like a bunny!"
----------------------------------------
  dinsdag 17 april 2012 @ 12:44:34 #3
226408 Bleie
pi_110435065
Goeie OP!
  dinsdag 17 april 2012 @ 13:49:10 #4
56598 LTCY18
pi_110437810
Zonet cacao poeder gehaald bij AH.
Ze hadden Blooker en Droste.
Ik heb nu Blooker gehaald omdat Droste 1.5x zo duur was.

Is er een verschil? Want ik zag geen ingredienten op verpakking.
Ik neem aan omdat beide 100% cacao is, right?
  † In Memoriam † dinsdag 17 april 2012 @ 15:13:14 #5
91830 MaximusTG
pi_110441317
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 april 2012 12:44 schreef Bleie het volgende:
Goeie OP!
Bedankt ;) Heb niet zoooo veel aangepast hoor, maar toch ;).

@LTCY18: Denk niet dat je daar veel van merkt nee, in je brood. Laat ff weten hoe ie wordt, leek me echt heerlijk op die foto's. Liefst een eigen foto natuurlijk O-)
  dinsdag 17 april 2012 @ 15:44:54 #6
56598 LTCY18
pi_110442739
Ik denk niet dat ik dat ga maken :P
Gewoon weer die pineapple bun, maar dan met choco smaak :D
  † In Memoriam † dinsdag 17 april 2012 @ 15:47:53 #7
91830 MaximusTG
pi_110442873
:( Nou jaaaaa... Zo'n mooi recept!

Nou, voor de liefhebbers dan : http://www.davidlebovitz.com/2010/04/chocolate-bread-recipe/

:P
  dinsdag 17 april 2012 @ 16:00:53 #8
56598 LTCY18
pi_110443495
Jij bent toch de expert hier? :P
Check jij het ff uit dan :D

Ik wil wel komen proeven :P
  dinsdag 17 april 2012 @ 16:05:59 #9
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_110443750
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 april 2012 15:47 schreef MaximusTG het volgende:
:( Nou jaaaaa... Zo'n mooi recept!

Nou, voor de liefhebbers dan : http://www.davidlebovitz.com/2010/04/chocolate-bread-recipe/

:P
ik wil hem misschien in het weekend proberen te maken. Lijkt me inderdaad heerljk.

En dan van het overgebleven brood wentelteefjes maken! :9
  † In Memoriam † dinsdag 17 april 2012 @ 16:19:49 #10
91830 MaximusTG
pi_110444334
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 april 2012 16:00 schreef LTCY18 het volgende:
Jij bent toch de expert hier? :P
Check jij het ff uit dan :D

Ik wil wel komen proeven :P
Ga ik zeker ook doen, maar heb nu geen tijd. En je hebt dan ook meteen weer zo'n grote hoeveelheid he, niet zo goed voor de lijn.;)
  woensdag 18 april 2012 @ 20:13:23 #11
313839 Goudvis87
pi_110501340
Maisbrood staat te rijzen. Klopt het dat dit wat natter is dan volkorendeeg?
  donderdag 19 april 2012 @ 07:50:08 #12
313839 Goudvis87
pi_110519580
Jaaa, lekker vers maisbrood vanochtend, goed gelukt gist doet wonderen...



  † In Memoriam † donderdag 19 april 2012 @ 08:49:05 #13
91830 MaximusTG
pi_110520300
Mooi broodje geworden zeg! Das een mais/tarwebrood toch?
  donderdag 19 april 2012 @ 08:50:47 #14
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_110520323
quote:
10s.gif Op donderdag 19 april 2012 07:50 schreef Goudvis87 het volgende:
Jaaa, lekker vers maisbrood vanochtend, goed gelukt gist doet wonderen...

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
mooi zeg! Heb je een receptje?
  donderdag 19 april 2012 @ 09:26:31 #15
313839 Goudvis87
pi_110521098
Mix van tarwe (300 gr), maīsmeel (200 gr) en handje van maīsgries, maīsvlokken en zonnebloempitten. Totaal 500 gram. Heb het een beetje op de gok gedaan.. ben begonnen met braaf alles af te wegen op m'n mooie digitale weegschaal, maar deeg bleef zo nat, dus veel meer tarwemeel door gegaan dan in het recept stond.
Verse gist gebruikt, 20 gram en maandag preferment gemaakt van 100 gram mixmeel, 230 gr water en 10 gr gist. :9
  † In Memoriam † donderdag 19 april 2012 @ 10:17:48 #16
91830 MaximusTG
pi_110522699
Wat dan wel weer grappig is, is dat het "echte" maisbrood, zoals dat in Amerika gemaakt werd door de Native Americans, juist wel met bakpoeder gemaakt werd :D.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cornbread
  donderdag 19 april 2012 @ 10:50:44 #17
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_110523568
Wij kopen altijd maīsbroodmix van de Jumbo :@

Hier ook eentje van de Jumbo, pompoenbrood.
Niet dat ik nou elk brood dat ik gebakken heb hier wil komen melden, maar deze tweeling zag er zo smakelijk uit dat ik ze jullie niet wilde onthouden


Ik heb ze na de eerste kneed meteen op de plaat laten rijzen (een paar uur lang, kamertemperatuur) en daarna geen tweede kneed/rijs meer gedaan. Hierdoor zijn ze lekker groot en luchtig geworden.
  donderdag 19 april 2012 @ 11:29:27 #18
313839 Goudvis87
pi_110524771
quote:
0s.gif Op donderdag 19 april 2012 10:17 schreef MaximusTG het volgende:
Wat dan wel weer grappig is, is dat het "echte" maisbrood, zoals dat in Amerika gemaakt werd door de Native Americans, juist wel met bakpoeder gemaakt werd :D.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cornbread
:D
  donderdag 19 april 2012 @ 15:33:24 #19
245156 Paul-89
pi_110534500
Weet iemand misschien het recept van _Ophelia_ uit de OP ?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ziet er erg goed uit.
  † In Memoriam † donderdag 19 april 2012 @ 15:36:06 #20
91830 MaximusTG
pi_110534626
  donderdag 19 april 2012 @ 15:46:21 #21
245156 Paul-89
pi_110535125
  vrijdag 20 april 2012 @ 17:38:34 #22
268312 Sarabi
pi_110563080
Mijn allereerste brood ooit staat in de oven *O*
Ben benieuwd

Resultaat:


De volgende keer langer later rijzen maar daar had ik nu jammer genoeg geen tijd voor.

[ Bericht 42% gewijzigd door Sarabi op 20-04-2012 18:04:29 ]
  vrijdag 20 april 2012 @ 21:03:45 #23
226408 Bleie
pi_110571807
Is ciabatta een beetje te doen voor een beginner? En heeft iemand daar een fijn recept van?
  vrijdag 20 april 2012 @ 22:09:14 #24
284863 emmyemmy
emmy
pi_110575075
Ben op dit moment bezig met een no knead bread recept
Zal resultaten wel posten
  vrijdag 20 april 2012 @ 23:55:59 #25
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_110580231
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 april 2012 21:03 schreef Bleie het volgende:
Is ciabatta een beetje te doen voor een beginner? En heeft iemand daar een fijn recept van?
Ja, is goed te doen en ja ik heb een fijn recept maar ik heb geen zin om nu nog naar beneden te gaan om het voor je op te zoeken, dus dat doe ik morgen. :)
  † In Memoriam † zaterdag 21 april 2012 @ 07:23:59 #26
91830 MaximusTG
pi_110585729
Heb nu ook even geen tijd om het recept op te zoeken, maar als je googlet op "reinhart ciabatta recipe" moet je wel een goede kunnen vinden. Is met een poolish.
Is wel te doen als beginner, maar belangrijk voor een goede ciabatta is een heel nat deeg! Dus ik zou je aanraden het niet met de hand te kneden. Je kneedt in een machine of met mixer, en dan krijg je vervolgens een aantal stappen waarbij je het deeg op een bebloemd werkblad steeds uitrekt en weer op zichzelf terugvouwt. Die laatste stap gaat beter bij natter deeg (want rekbaarder) en zorgt voor goede glutenontwikkeling, wat weer nodig is om die mooie grote gaten te krijgen. Ook moet je wel best voorzichtig zijn met het deeg, anders verlies je die gaten ook weer.
En het is wel een vrij plakkerig geheel dus. Maar erg lekker :).
  zaterdag 21 april 2012 @ 07:37:33 #27
180715 Like-a-Bunny
Gonzo
pi_110585749
Maakt er hier toevallig ook zuurdesem? Ik doe het al een tijdje en ben wel benieuwd naar variaties. :)
Raoul Duke: "Quick, like a bunny!"
----------------------------------------
  zaterdag 21 april 2012 @ 07:56:56 #28
226408 Bleie
pi_110585802
Gevonden, dank. Dat zou nog net kunnen voor bij de soep vanavond :-)
  † In Memoriam † zaterdag 21 april 2012 @ 18:09:43 #29
91830 MaximusTG
pi_110601888
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 april 2012 07:37 schreef Like-a-Bunny het volgende:
Maakt er hier toevallig ook zuurdesem? Ik doe het al een tijdje en ben wel benieuwd naar variaties. :)
Ik bak niet heel vaak puur zuurdesem, omdat ik er niet de tijd voor heb. Heb wel een eigen desem in de koelkast. Maar die is niet heel krachtig, dus die gebruik ik dan icm gewone gist.

@bleie:
mooi dat je em gevonden had. Is ie goed gelukt?
  zaterdag 21 april 2012 @ 19:36:58 #30
226408 Bleie
pi_110604948
Ja, zeker voor de eerste keer ben ik heel tevreden. Alleen de vorm was nog verre van perfect. Het overhevelen op t bakblik ging niet zo soepel, daardoor ook wat luchtigheid verloren, maar nog steeds zeker niet verkeerd.
  zaterdag 21 april 2012 @ 19:43:08 #31
216210 Ml-etje
pi_110605176
Rijsmandje oftewel garbekorben opgehaald *O* binnenkort maar eens testen (eerst een zuurdesem maken).
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 21 april 2012 @ 23:26:12 #32
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_110616255
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 april 2012 19:36 schreef Bleie het volgende:
Ja, zeker voor de eerste keer ben ik heel tevreden. Alleen de vorm was nog verre van perfect. Het overhevelen op t bakblik ging niet zo soepel, daardoor ook wat luchtigheid verloren, maar nog steeds zeker niet verkeerd.
O, sorry, ik heb helemaal niet meer aan je recept gedacht, gelukkig heb je iets op internet gevonden.

V.w.b. de vorm, als je na het kneden meteen op het bakblik laat rijzen kun je al meteen de vorm in orde maken, hoef je later niks over te hevelen.
Ik gebruik zelf altijd dit recept: http://www.jannekes.nl/brood/ciabatta.htm
  zondag 22 april 2012 @ 07:18:50 #33
226408 Bleie
pi_110622662
Ja, van die vorm had ik nu ook al bedacht, maar in t recept stond iets met laten rijzen tussen twee doeken. Ga jouw recept ook even bekijken.
  zondag 22 april 2012 @ 07:40:44 #34
180715 Like-a-Bunny
Gonzo
pi_110622704
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 april 2012 18:09 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Ik bak niet heel vaak puur zuurdesem, omdat ik er niet de tijd voor heb. Heb wel een eigen desem in de koelkast. Maar die is niet heel krachtig, dus die gebruik ik dan icm gewone gist.
Het kost inderdaad wat tijd, maar het resultaat is er naar en ik vind het wel eens fijn geen gist te eten. :)

Vreemde is wel dat ik nu een half jaar zuurdesembroden bak en ineens de laatste keer het deeg niets deed. Erg vreemd aangezien het hiervoor altijd de bakvorm uitrees. :N
Raoul Duke: "Quick, like a bunny!"
----------------------------------------
  zondag 22 april 2012 @ 11:16:36 #35
226408 Bleie
pi_110624657
http://theyumblog.wordpre(...)ts-poolish-ciabatta/

Dit was trouwens het recept dat ik gebruikt had.
  maandag 23 april 2012 @ 08:35:32 #36
373155 Jee2701
pi_110663181
omdat ik een broodbakmachientje (bbm) wilde kopen heb ik eerst eens geprobeerd een brood te bakken in de oven.. dit smaakte prima, dus heb ik al snel een bbm aangeschaft..

maar brood uit de bbm vind ik 3x niks.. sindsdien bak ik regelmatig een broodje in de oven en staat de bbm werkeloos in de kast,

de smaak van het brood is prima, krokante korst ook niks mis mee.. maar ze zijn wel aan de stevige kant, mag iets luchtiger..
tot nu toe heb ik bijna alleen maar kant-en-klare mixen gebruikt, maar daar wil ik van af.. als je alle ingredienten zelf toevoegt heb je ook meer variabelen om mee te spelen

mijn laatste brood was een spelt brood (wel mix) en ik ga deze week langs de biologische supermarkt om daar speltmeel te halen.. heeft iemand een goed recept voor een luchtig brood met speltmeel?
  maandag 23 april 2012 @ 08:36:18 #37
313839 Goudvis87
pi_110663187
Eten jullie het brood ook op wat eigenlijk mislukt is?? Had zaterdag een speltbrood gebakken, maar wat iets te nat en wat te hard gerezen.
  † In Memoriam † maandag 23 april 2012 @ 09:12:51 #38
91830 MaximusTG
pi_110663710
Mislukt?? Dat heb ik nooit :p.
Maar euh, tja, ligt er aan hoe mislukt he? Als het niet gaar is zou ik het niet opeten. Maar verder.. Als de smaak goed is, waarom niet?
  maandag 23 april 2012 @ 09:20:54 #39
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_110663878
ik zag gister een zuurdezemstarter in de supermarkt! Binnenkort maar eens kopen en mee beginnen!
  maandag 23 april 2012 @ 09:23:44 #40
313839 Goudvis87
pi_110663938
quote:
0s.gif Op maandag 23 april 2012 09:12 schreef MaximusTG het volgende:
Mislukt?? Dat heb ik nooit :p.
Haha, thanks hé :P

Is volgens mij wel gaar, maar beetje nat. Ik dacht lekker opeten, maar vriend weigert (niet dat hij moet van mij, maar dacht misschien heeft tie een punt... :7 )
  † In Memoriam † maandag 23 april 2012 @ 09:23:53 #41
91830 MaximusTG
pi_110663943
Welke supermarkt was dat dan? Dat heb ik hier nog nooit gezien! Merk?
  maandag 23 april 2012 @ 09:29:03 #42
180715 Like-a-Bunny
Gonzo
pi_110664044
Waarom zou je zo'n starter willen hebben? Binnen een week heb je met wat volkoren meel, water en een glazen pot hetzelfde. :)
Raoul Duke: "Quick, like a bunny!"
----------------------------------------
  maandag 23 april 2012 @ 09:33:28 #43
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_110664136
quote:
0s.gif Op maandag 23 april 2012 09:23 schreef MaximusTG het volgende:
Welke supermarkt was dat dan? Dat heb ik hier nog nooit gezien! Merk?
de Hemköp. Ik woon in Zweden...
  † In Memoriam † maandag 23 april 2012 @ 10:22:52 #44
91830 MaximusTG
pi_110665348
quote:
0s.gif Op maandag 23 april 2012 09:29 schreef Like-a-Bunny het volgende:
Waarom zou je zo'n starter willen hebben? Binnen een week heb je met wat volkoren meel, water en een glazen pot hetzelfde. :)
Nou, ik heb ook een zelfgemaakte, alleen vind ik die niet echt krachtig genoeg qua rijskracht. Zo gemakkelijk maak je niet een -goede- starter.

@Jagärtrut; Ah, ja, daar hebben ze natuurlijk andere spullen in de supermarkt. Maar weet je zeker dat het echt een starter is, en niet zoiets:



Volgens mij is dat namelijk niet een "volwaardige" cultuur, die je ook in de koelkast levend kunt houden.
  maandag 23 april 2012 @ 10:28:26 #45
180715 Like-a-Bunny
Gonzo
pi_110665522
quote:
0s.gif Op maandag 23 april 2012 10:22 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Nou, ik heb ook een zelfgemaakte, alleen vind ik die niet echt krachtig genoeg qua rijskracht. Zo gemakkelijk maak je niet een -goede- starter.
Dan heb ik denk ik geluk gehad. Deze vorm rijst hier in een uur of acht mooi tot het randje.
Raoul Duke: "Quick, like a bunny!"
----------------------------------------
  maandag 23 april 2012 @ 10:29:15 #46
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_110665549
quote:
0s.gif Op maandag 23 april 2012 10:22 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Nou, ik heb ook een zelfgemaakte, alleen vind ik die niet echt krachtig genoeg qua rijskracht. Zo gemakkelijk maak je niet een -goede- starter.

@Jagärtrut; Ah, ja, daar hebben ze natuurlijk andere spullen in de supermarkt. Maar weet je zeker dat het echt een starter is, en niet zoiets:

[ afbeelding ]

Volgens mij is dat namelijk niet een "volwaardige" cultuur, die je ook in de koelkast levend kunt houden.
yes, zeker weten. Ik zal eens op zoek naar een plaatje.
  † In Memoriam † maandag 23 april 2012 @ 10:40:06 #47
91830 MaximusTG
pi_110665870
quote:
0s.gif Op maandag 23 april 2012 10:28 schreef Like-a-Bunny het volgende:

[..]

Dan heb ik denk ik geluk gehad. Deze vorm rijst hier in een uur of acht mooi tot het randje.
Oh, toch nog wel 8 uur? Zal mn cultuur binnenkort dan nog eens gebruiken om een puur desembrood mee te bakken.
Heb er af en toe het geduld niet voor :P.

@Jagärtrut; Das wel handig dan ja :). Ben benieuwd!
  maandag 23 april 2012 @ 11:07:16 #48
180715 Like-a-Bunny
Gonzo
pi_110666778
quote:
0s.gif Op maandag 23 april 2012 10:40 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Oh, toch nog wel 8 uur? Zal mn cultuur binnenkort dan nog eens gebruiken om een puur desembrood mee te bakken.
Heb er af en toe het geduld niet voor :P.
Het rijsproces is vééééél langzamer dan dat van gist. Meestal maak ik 's-avonds in een houten kom met 500 gr. volkorenmeel (of 300 gr. meel en 200 gr. bloem), de inhoud van de pot en wat water een mooie bal deeg. Die laat ik een half uurtje extra doorkneden in mijn broodbakmachine en dan gaat hij voor de nacht onder een natte handdoek op het aanrecht.

Op zich is het niet veel werk, maar je moet het allemaal even timen. ;)
Raoul Duke: "Quick, like a bunny!"
----------------------------------------
  † In Memoriam † maandag 23 april 2012 @ 11:31:05 #49
91830 MaximusTG
pi_110667585
Ja, dat weet ik wel ;). Maar ik dacht dat er ook zuurdesems zijn die sneller rijzen.
  maandag 23 april 2012 @ 11:33:22 #50
162870 motorbloempje
#Anoniem
pi_110667667
Ik heb mijn starter hier al een paar weken (maanden zelfs) staan; gaan niet zo snel meer op vakantie/weg dus binnenkort maar even aanmaken! O+ Zuurdesem O+
Ja doei.
  maandag 23 april 2012 @ 11:53:11 #51
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_110668345

  maandag 23 april 2012 @ 12:19:56 #52
313839 Goudvis87
pi_110669210
alleen voor de taal zal ik al in Zweden willen wonen....
  † In Memoriam † maandag 23 april 2012 @ 12:27:34 #53
91830 MaximusTG
pi_110669510
quote:
Toch staat er in het recept onderop dat je ook nog gewone gist moet toevoegen;
En ik vond deze website:

http://litemer.paindemartin.se/2012/02/inte-sa-varst-levande/

Waar google translate dit van maakt:
Ik had een (misschien naīeve) idee dat je eigenlijk zou kunnen Gist Company's nieuwe verse zuurdesem zuurdesem als basis te gebruiken. Maar het werkte niet verder. Ik mengde een schar van meel en water en laat het op kamertemperatuur staan​​, net zoals ik meestal doe als ik bakken. Na 10 uur was er geen activiteit in de kom, na 20 uur, een paar kleine maar onbelangrijke oppervlakte bubbels. Ik herkende dat teleurgestelde gevoel dat er niets is gebeurd vanaf mijn eerste voorzichtige experimenten met zuurdesem.

De inhoud van het potje had een consistentie die ik niet herken uit mijn eigen zuurdesems, een beetje zoals de verkoop vla. Het smaakte zuur en erg scherp. Mijn gok is dat het zuur is, in het riet om smaak toe te voegen aan het brood, maar dat het volledig doorkruist het podium als het geeft een jäskraft. Natuurlijk kunt u het gebruiken als Jästbolaget denk dat je moet, doen met 25 gram gist, maar dan denk ik dat de magie van zuurdesem bakken is verloren.
  maandag 23 april 2012 @ 13:02:15 #54
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_110670947
quote:
0s.gif Op maandag 23 april 2012 12:27 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Toch staat er in het recept onderop dat je ook nog gewone gist moet toevoegen;
En ik vond deze website:

http://litemer.paindemartin.se/2012/02/inte-sa-varst-levande/

Waar google translate dit van maakt:
Ik had een (misschien naīeve) idee dat je eigenlijk zou kunnen Gist Company's nieuwe verse zuurdesem zuurdesem als basis te gebruiken. Maar het werkte niet verder. Ik mengde een schar van meel en water en laat het op kamertemperatuur staan​​, net zoals ik meestal doe als ik bakken. Na 10 uur was er geen activiteit in de kom, na 20 uur, een paar kleine maar onbelangrijke oppervlakte bubbels. Ik herkende dat teleurgestelde gevoel dat er niets is gebeurd vanaf mijn eerste voorzichtige experimenten met zuurdesem.

De inhoud van het potje had een consistentie die ik niet herken uit mijn eigen zuurdesems, een beetje zoals de verkoop vla. Het smaakte zuur en erg scherp. Mijn gok is dat het zuur is, in het riet om smaak toe te voegen aan het brood, maar dat het volledig doorkruist het podium als het geeft een jäskraft. Natuurlijk kunt u het gebruiken als Jästbolaget denk dat je moet, doen met 25 gram gist, maar dan denk ik dat de magie van zuurdesem bakken is verloren.

klopt. Ik ga het eens rustig bestuderen!
  maandag 23 april 2012 @ 19:15:43 #55
313839 Goudvis87
pi_110686204
Vraagje: als ik weinig tijd heb, zoals nu, wat is dan handiger, de 1e rijs wat korter houden en 2de rijs lang. Of 1e rijs heeeeeeel lang en 2de rijs normaal?

Planning: staat net te rijzen voor 1e keer na 20 min kneden (500 gr volkoren, 300 gr water, zout, olie en gist, 1/5 deel van vorige deeg ongeveer 80 gram denk ik. Na kneden weer 1/5 eraf gehaald en in koelkast gelegd om volgende keer weer mee te doen).
Om 20:00 uur sport = 19:45 weg dus dan kan ik het deeg nog even vormen.
Thuis om 21:15, dan kan die dus de oven in, maar dan heeft 2de rijs dus bijna 1,5 uur geduurd..
  † In Memoriam † maandag 23 april 2012 @ 19:28:30 #56
91830 MaximusTG
pi_110686915
1e rijs langer en tweede rijs normaal. Maar je kan ook, als je de tweede rijs wel langer wil maken zodat je meteen kan bakken als je thuis bent, de temperatuur van je deeg verlagen zodat het langzamer rijst.
Koelkast is in dit geval iets te koud.. Misschien buiten zetten?
  maandag 23 april 2012 @ 19:33:28 #57
313839 Goudvis87
pi_110687212
Oh, dat is ook een idee ja!

En 1e rijs 2 uur en 15 min en 2de rijs normaal kan dat ook of is dan 1e rijs veel te lang? Wat gebeurd er dan?
  † In Memoriam † maandag 23 april 2012 @ 19:44:20 #58
91830 MaximusTG
pi_110687791
Joah, denk dat het wel kan. Dat soort vragen zijn niet echt exacte wetenschap. Is afhankelijk van hoeveelheid gist, temperatuur deeg, begintemperatuur deeg etc.
Als je deeg tel lang gist/rijst dan kan op een gegeven moment de voedingstoffen voor de gist (suikers) op zijn. Dan rijst je deeg dus niet meer verder.
  maandag 23 april 2012 @ 19:45:31 #59
313839 Goudvis87
pi_110687869
Hij is nog niet zo veel gerezen, dus ik gok op de laatste. Hopen dat tie genoeg te eten heeft :)
Thanks MaximusTG!
  maandag 23 april 2012 @ 20:08:32 #60
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_110689188
Mijn niet kneden broodje, gewoon tarwebloem gebruikt, niets meer niets minder :) enne super gelukt weer :9
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  dinsdag 24 april 2012 @ 07:44:03 #61
313839 Goudvis87
pi_110708171
Oh, MissHobje, ziet er goed uit! Denk dat ik van het weekend een no knead ga maken. Wat voor recept heb jij gebruikt?

Gister toch 1e rijs heel lang gedaan, dus bijna 2,5 uur. 2de rijs 45 min, brood is goed gelukt. Niet zo luchtig als het maisbrood maar wel heel erg lekker met knapperige korst en smaakvolle binnenkant :9
  † In Memoriam † dinsdag 24 april 2012 @ 07:49:58 #62
91830 MaximusTG
pi_110708214
Mooi geworden hoor :). Voor een brood om sneetjes van te snijden is het mooi luchtig ;). Misschien 2de rijs toch wat langer? Had je het brood nog koud gezet?
  dinsdag 24 april 2012 @ 08:00:24 #63
313839 Goudvis87
pi_110708291
Thanks :D Beide rijzen heb ik op kamertemp laten staan (bij ons thuis 19 graden). Viel me mee, was na 1e rijs helemaal niet zo erg gerezen als ik verwacht had. M´n mislukte spelt van t weekend was als een idioot gerezen in 1 uur (had m in de vensterbank in de zon gezet, iets te veel van het goede). Dus het viel me mee dat deze na 2,5 uur nog in de kom paste :P

Wat ik me nog afvroeg, hoe krijg je die gemaakte scheuren in je brood? Wanneer snij je die in?

En ik heb nu 1/5 deel van het deeg eraf gehaald na de 1e kneed en in de koelkast gelegd voor morgen het volgende brood. Hoort dit na de 1e kneed, of eigenlijk ervoor?
  † In Memoriam † dinsdag 24 april 2012 @ 08:14:15 #64
91830 MaximusTG
pi_110708406
Een stuk deeg erafhalen kan je het beste doen na de eerste rijs, als je het brood vormt voor de tweede rijs.
Maar brood kneed je maar 1 keer. Er is geen "tweede" kneed. Na de eerste rijs volgt een stap die soms wordt omschreven als "punch down", maar het is in feite een hele voorzichtige stap waarbij je het deeg subtiel omvouwt, zodat de gist weer bij nieuwe voedingsstoffen kan komen. Door nog een tweede keer echt flink een paar minuten te gaan kneden maak je de zorgvuldig opgebouwde gluten weer kapot.

Insnijden van het brood doe je vlak voordat het de oven in gaat. Zoiets heet een "lame"
http://breadtopia.com/store/bread-lame.html

Ik gebruik er ook wel zo'n breek-hobbymes voor (eentje speciaal voor brood gereserveerd).
  dinsdag 24 april 2012 @ 09:31:21 #65
313839 Goudvis87
pi_110709608
Ah, thanks! Een stanleymesje bedoel je? Okay, dan snap ik waarom ze bij mij niet echt lukken, veel te braaf mini sneetjes in gemaakt..

Ja, dat je een 2de keer niet meer mag kneden is me duidelijk :) ik mep m een beetje en vorm het deeg dan en laat deze in het bakblik de 2de keer rijzen.
  † In Memoriam † dinsdag 24 april 2012 @ 09:36:20 #66
91830 MaximusTG
pi_110709749
Nee, een breekmesje :P. Een stanleymesje is een merknaam :+ . Net zoals Ducktape vs ducttape, luxaflex vs jaloezieën.
Zo een dus:



Je moet dus best wel voorzichtig zijn met het deeg na de 1e rijs. Dus wel goed opbollen/plat duwen en oprollen/wat voor vorm dan ook. Goed spanning in het deeg maken. Maar niet te hard plat duwen. Je met stevig en besluitvaardig het deeg vormen, maar niet alle lucht eruit drukken en kneden.
  dinsdag 24 april 2012 @ 09:51:58 #67
313839 Goudvis87
pi_110710191
Hahaha, okay, daar heb je een punt ;)

Mmm, dat vergt nog wat oefening. Zal de volgende eens heel voorzichtig behandelen, kijken wat het verschil is.
  † In Memoriam † dinsdag 24 april 2012 @ 10:08:21 #68
91830 MaximusTG
pi_110710612
Interessant feitje wat betreft insnijden van brood: vroeger toen er in dorpen vaak 1 grote houtoven was waar mensen hun brood konden bakken, hadden mensen vaak per familie een karakteristiek patroon. Zo wisten ze altijd welk brood van wie was!
  dinsdag 24 april 2012 @ 10:14:30 #69
180715 Like-a-Bunny
Gonzo
pi_110710754
Een soort van familiezegel dus, nice. :D

Maar ik durf er zelf amper een snee in te zetten omdat ik het idee heb dat de hele santekraam weer inzakt.
Raoul Duke: "Quick, like a bunny!"
----------------------------------------
  † In Memoriam † dinsdag 24 april 2012 @ 10:19:53 #70
91830 MaximusTG
pi_110710872
Als je je brood te lang laat rijzen en dan insnijdt heb je wel kans dat het wat inzakt ja. Maar in principe met het gewoon goed gaan. Insnijden geeft je brood meer ruimte om te rijzen in de oven, en voorkomt het scheuren bij de bodem, omdat de korst te hard is terwijl de binnenkant nog aan het uitzetten is. Water sprayen als het deeg in de oven gaat helpt daarbij ook trouwens, door de buitenkant langer soepel te houden.
  dinsdag 24 april 2012 @ 11:04:44 #71
313839 Goudvis87
pi_110712234
Dat zijn wel toffe weetjes! Heb je ook een eigen?
Scheuren is nog niet gebeurd (had niet door dat het nut heeft..), maar vind het er zo leuk uitzien.
  † In Memoriam † dinsdag 24 april 2012 @ 11:06:09 #72
91830 MaximusTG
pi_110712265
Neuh, ik doe meestal gewoon een paar schuine over de lengte van het brood. Of als je bv een rond brood hebt, kan je er 4 in een vierkant doen op de bovenkant.
  woensdag 25 april 2012 @ 21:01:37 #73
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_110785945
Goudvis, ik gebruik 500 gram bloem, 375 tt 400 gram water, 5 gram zout en ong 3 a 4 gram gist (gedroogd). Dat water is een beetje afhankelijk van de bloem zeg maar, enne tus een lekker nattig deeg, alles even door elkaar roeren en dan tussen de 12/18 uur wegzetten.
Dan storten op een bebloemd werkblad en ik deed er nog wat bloem doorkneden zodat ik een handelbaar deeg had (was iets te nat).
Daarna had ik het in 2 stukken verdeeld en in een cakeblik gestopt (wel even invetten) dan met plastic weer afdekken en heb ik het nog 3 uur laten na rijzen.
Oven op 230 opgestookt ik heb een combistoom oven dus ik heb er stoom bij gebruikt, als je niet zo'n oven hebt dan een schaaltje water onderin, of een ijsklontje erin, of de boven kant van het brood goed nat maken. zodra het erin staat heb ik de oven op 200 gezet en dan bakken tussen de 35/45 min.
Ik was erg blij met het resultaat :D
Enne zo makkelijk je hebt er geen omkijken naar, ja het heeft iets langer tijd nodig maar als je dat de avond ervoor doet ;) handig! enne succes :)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  woensdag 25 april 2012 @ 22:32:32 #74
348284 Faazz
pi_110792810
Hee, ik ben nu een tijdje zelf brood aan het bakken en het gaat prima. Wat ik me eigenlijk de hele tijd afvraag is waarom het deeg twee keer moet rijzen? Dus eerst laten rijzen, in elkaar drukken en nog een keer.. Ik heb het idee dat het volume na de tweede rijs niet op z'n max zit ook al staat hij al twee uur op een warme plek..
  zaterdag 28 april 2012 @ 17:44:46 #75
313839 Goudvis87
pi_110903034
Thanks MissHopje! Volgen weekend maken :)

Staat nu een oregano, tomaat, olijfbrood te rijzen.
  zaterdag 28 april 2012 @ 19:50:52 #76
265105 evo87
pi_110906794
(volkoren spelt/tarwe) krentenwegge :)



  zondag 29 april 2012 @ 18:20:39 #77
313839 Goudvis87
pi_110937822
Oregano, tomaat, olijfbrood (lekker!)



En verjaardagscadeau van ouders *O*
  zondag 29 april 2012 @ 18:24:22 #78
162870 motorbloempje
#Anoniem
pi_110937938
:D! Ziet er lekker uit.

En via dat boek van jou ben ik uitgekomen op:



Die ga ik maar 's bestellen :9
Ja doei.
  zondag 29 april 2012 @ 18:26:56 #79
313839 Goudvis87
pi_110938020
:D lees graag je oordeel over dat boek, ben immers volgend jaar weer jarig :P
  zondag 29 april 2012 @ 18:33:20 #80
162870 motorbloempje
#Anoniem
pi_110938198
Net besteld bij de bookdepository. Hopelijk is hij er woensdag ofzo :9
Ja doei.
  dinsdag 1 mei 2012 @ 22:34:53 #81
313839 Goudvis87
pi_111018329
Kan t kloppen dat maisbrood minder water nodig heeft? Lijkt zo nat met gelijke hoeveelheid bloem en water in vergelijking tot volkoren..
  donderdag 3 mei 2012 @ 10:36:56 #82
195761 Reflectionne
Hm hm ja ja
pi_111075873
Mijn plan was om deeg te maken in de broodbakmachine en het dan in de oven te doen om het af te bakken voor morgenvroeg.. (met de timer).

Denken jullie dat het goed gaat als ik het deeg gewoon in de oven laat de hele nacht?
  † In Memoriam † donderdag 3 mei 2012 @ 10:48:23 #83
91830 MaximusTG
pi_111076248
Nee. Dat lijkt me geen goed plan. Je deeg rijst dan veel te lang door in de oven. Daarbij staat het deeg dan ook tijdens het voorverwarmen in de oven. Beter bak je het gewoon s'avonds laat en laat je het 's nachts afkoelen. Of je gebruikt wat minder gist in het deeg en laat het dan na de eerste rijs, nadat je het gevormd hebt afgedekt in de koelkast rijzen. (lijkt me handig als je dan een vorm gebruikt, dus uitdrukken tot rechthoek, korte kant even lang als de lengte van je broodvorm. Oprollen vanaf je korte kant, naad onderop in vorm doen, vorm invetten).
Dan 's ochtends tijdens oven voorverwarmen deeg in vorm uit koelkast. In oven doen als die warm is en bakken.
  donderdag 3 mei 2012 @ 12:30:54 #84
226408 Bleie
pi_111079931
Dat is natuurlijk ook Een goede manier om redelijk vroeg 's ochtends vers brood te hebben. Stom dat ik daar nog nooit aan had gedacht.
  donderdag 3 mei 2012 @ 18:45:47 #85
195481 prinseszondererwt
Dus.
pi_111095757
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 april 2012 19:50 schreef evo87 het volgende:
(volkoren spelt/tarwe) krentenwegge :)

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ziet er heerlijk uit! Heb je een recept?
  donderdag 3 mei 2012 @ 19:38:14 #86
265105 evo87
pi_111098229
600 gram meel (zelf 300 spelt/300 tarwe)
400-420 ml water
2 eidooiers
gist (gebruik zelf weinig, 3-4 gram, half zakje)
zout (gebruik zelf weinig, 6 gram)
eetlepel kaneel, theelepel anijs, theelepel karwijzaad.
500 gram krenten/rozijnen (zelf 250/250)

krenten/rozijnen wellen en afdrogen. (goed droog maken, anders wordt je deeg te nat)
Deeg (rest ingredienten) kneden tot elastisch, krenten/rozijnen toevoegen en kneden tot homogeen deeg.
Rijzen (4 uur), doorslaan, rijzen (2,5 uur), vormen, rijzen (1,5 uur), bakken (35 min @ 210 C)
Rijstijden zijn met weinig gist, als je meer gist gebruikt gaat het sneller :P
Eerste 2 keer rijzen in kom afgedekt met folie, laatste rijs in vorm afgedekt met natte theedoek.
  donderdag 3 mei 2012 @ 19:43:00 #87
195481 prinseszondererwt
Dus.
pi_111098488
Dank! Ik ga het eens proberen zonder ei en inderdaad wat meer gist en korter rijzen, kijken of dat ook lukt. :)
  donderdag 3 mei 2012 @ 20:25:53 #88
265105 evo87
pi_111100894
als je geen ei doet zou ik wel iets meer water gebruiken, 420-440. succes :)
  donderdag 3 mei 2012 @ 20:32:33 #89
348284 Faazz
pi_111101278
Nog een keer de vraag :P Waarom moet deeg twee keer rijzen?
  vrijdag 4 mei 2012 @ 07:33:29 #90
265105 evo87
pi_111117270
smaakontwikkeling, gist kan beter zijn werk doen en meel ontwikkeld zijn smaak beter.
  vrijdag 4 mei 2012 @ 08:15:00 #91
268312 Sarabi
pi_111117568
Vandaag eens de honing-walnotenbrood proberen te maken
  zaterdag 5 mei 2012 @ 12:25:45 #92
162870 motorbloempje
#Anoniem
pi_111164010
quote:
0s.gif Op zondag 29 april 2012 18:24 schreef motorbloempje het volgende:
:D! Ziet er lekker uit.

En via dat boek van jou ben ik uitgekomen op:

[ afbeelding ]

Die ga ik maar 's bestellen :9
O+ Hij is er! En wat een mooie recepten! Volgende week eens aan de slag :9
Ja doei.
  zaterdag 5 mei 2012 @ 13:59:19 #93
265105 evo87
pi_111166416
veel plezier, vergeet de foto's niet :9
  zondag 6 mei 2012 @ 14:59:13 #94
195481 prinseszondererwt
Dus.
pi_111204316
Krentenwegge zonder ei ging prima evo! Ziet er droger uit dan hij is, hij is heerlijk!



Ook maakte ik nog de focaccia van de Hairy Bikers, maar die was op voor ik er een foto van kon maken. :)
  † In Memoriam † zondag 6 mei 2012 @ 15:10:18 #95
91830 MaximusTG
pi_111204814
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 mei 2012 12:25 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

O+ Hij is er! En wat een mooie recepten! Volgende week eens aan de slag :9
Mooie boeken zijn het he? Ik heb BBA en Artisan breads everyday van Reinhart en een groot deel van de rest als ebook :+. Het zijn echt goede boeken, met recepten die kloppen, en niet die halfgare broodrecepten die je wel eens in een normaal kookboek ziet. Zo van 'kneed door tot een soepel deeg' en dat je dan alsnog zo'n harde bonk brood krijgt.
  zondag 6 mei 2012 @ 15:47:48 #96
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_111206458
Ik ben een zuurdezem gestart, volgens dit recept: http://www.weekendbakery.(...)arter-in-easy-steps/

alleen waren de batterijen voor m'n weegschaal op, dus heb ik het met cups gedaan. Gelijke hoeveelheid roggemeel en water. Ben benieuwd!
  † In Memoriam † dinsdag 8 mei 2012 @ 09:56:27 #97
91830 MaximusTG
pi_111279633
Leuk, ben benieuwd ;). Dat bakje "desem" uit de supermarkt was niks? Wel een beetje jammer die sneer in je link naar gebruik van ananassap.. Dat is juist een methode die wetenschappelijk logisch is. Overigens nog een tip voor wanneer je desem wel lijkt te bubbelen maar niet in volume verdubbelt/groeit: Het kan zijn dat je desem te weinig stevigheid heeft, waardoor het gas van de gist gewoon ontsnapt. Meng dan eens bloem:water in verhouding 4:3. (75% water dus).
  dinsdag 8 mei 2012 @ 10:00:24 #98
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_111279733
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2012 09:56 schreef MaximusTG het volgende:
Leuk, ben benieuwd ;). Dat bakje "desem" uit de supermarkt was niks? Wel een beetje jammer die sneer in je link naar gebruik van ananassap.. Dat is juist een methode die wetenschappelijk logisch is. Overigens nog een tip voor wanneer je desem wel lijkt te bubbelen maar niet in volume verdubbelt/groeit: Het kan zijn dat je desem te weinig stevigheid heeft, waardoor het gas van de gist gewoon ontsnapt. Meng dan eens bloem:water in verhouding 4:3. (75% water dus).
dat bakje heb ik nog niet geprobeerd...

Tot nu toe verdubbelt het goed, gister was het al binnen 10 uur verdubbelt! Vanmorgen 2/3 ongeveer eruitgehaald, en nieuw meel en water toegevoegd. donderdag zou het klaar zijn voor gebruik!
  † In Memoriam † dinsdag 8 mei 2012 @ 10:30:36 #99
91830 MaximusTG
pi_111280508
Ben nu een timelapse aan het maken van mn desem, in een groot smal hoog glas. Om de 5 seconden een foto (webcam, slechte kwaliteit:P). Je ziet nu al verschil tussen plaatje 1 en plaatje 100 :P.
  † In Memoriam † dinsdag 8 mei 2012 @ 11:19:52 #100
91830 MaximusTG
pi_111282099

Filmpje van half uur gisten :D.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')