abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † zaterdag 21 april 2012 @ 07:23:59 #26
91830 MaximusTG
pi_110585729
Heb nu ook even geen tijd om het recept op te zoeken, maar als je googlet op "reinhart ciabatta recipe" moet je wel een goede kunnen vinden. Is met een poolish.
Is wel te doen als beginner, maar belangrijk voor een goede ciabatta is een heel nat deeg! Dus ik zou je aanraden het niet met de hand te kneden. Je kneedt in een machine of met mixer, en dan krijg je vervolgens een aantal stappen waarbij je het deeg op een bebloemd werkblad steeds uitrekt en weer op zichzelf terugvouwt. Die laatste stap gaat beter bij natter deeg (want rekbaarder) en zorgt voor goede glutenontwikkeling, wat weer nodig is om die mooie grote gaten te krijgen. Ook moet je wel best voorzichtig zijn met het deeg, anders verlies je die gaten ook weer.
En het is wel een vrij plakkerig geheel dus. Maar erg lekker :).
pi_110585749
Maakt er hier toevallig ook zuurdesem? Ik doe het al een tijdje en ben wel benieuwd naar variaties. :)
Raoul Duke: "Quick, like a bunny!"
----------------------------------------
pi_110585802
Gevonden, dank. Dat zou nog net kunnen voor bij de soep vanavond :-)
  † In Memoriam † zaterdag 21 april 2012 @ 18:09:43 #29
91830 MaximusTG
pi_110601888
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 april 2012 07:37 schreef Like-a-Bunny het volgende:
Maakt er hier toevallig ook zuurdesem? Ik doe het al een tijdje en ben wel benieuwd naar variaties. :)
Ik bak niet heel vaak puur zuurdesem, omdat ik er niet de tijd voor heb. Heb wel een eigen desem in de koelkast. Maar die is niet heel krachtig, dus die gebruik ik dan icm gewone gist.

@bleie:
mooi dat je em gevonden had. Is ie goed gelukt?
pi_110604948
Ja, zeker voor de eerste keer ben ik heel tevreden. Alleen de vorm was nog verre van perfect. Het overhevelen op t bakblik ging niet zo soepel, daardoor ook wat luchtigheid verloren, maar nog steeds zeker niet verkeerd.
pi_110605176
Rijsmandje oftewel garbekorben opgehaald *O* binnenkort maar eens testen (eerst een zuurdesem maken).
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_110616255
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 april 2012 19:36 schreef Bleie het volgende:
Ja, zeker voor de eerste keer ben ik heel tevreden. Alleen de vorm was nog verre van perfect. Het overhevelen op t bakblik ging niet zo soepel, daardoor ook wat luchtigheid verloren, maar nog steeds zeker niet verkeerd.
O, sorry, ik heb helemaal niet meer aan je recept gedacht, gelukkig heb je iets op internet gevonden.

V.w.b. de vorm, als je na het kneden meteen op het bakblik laat rijzen kun je al meteen de vorm in orde maken, hoef je later niks over te hevelen.
Ik gebruik zelf altijd dit recept: http://www.jannekes.nl/brood/ciabatta.htm
pi_110622662
Ja, van die vorm had ik nu ook al bedacht, maar in t recept stond iets met laten rijzen tussen twee doeken. Ga jouw recept ook even bekijken.
pi_110622704
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 april 2012 18:09 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Ik bak niet heel vaak puur zuurdesem, omdat ik er niet de tijd voor heb. Heb wel een eigen desem in de koelkast. Maar die is niet heel krachtig, dus die gebruik ik dan icm gewone gist.
Het kost inderdaad wat tijd, maar het resultaat is er naar en ik vind het wel eens fijn geen gist te eten. :)

Vreemde is wel dat ik nu een half jaar zuurdesembroden bak en ineens de laatste keer het deeg niets deed. Erg vreemd aangezien het hiervoor altijd de bakvorm uitrees. :N
Raoul Duke: "Quick, like a bunny!"
----------------------------------------
pi_110624657
http://theyumblog.wordpre(...)ts-poolish-ciabatta/

Dit was trouwens het recept dat ik gebruikt had.
pi_110663181
omdat ik een broodbakmachientje (bbm) wilde kopen heb ik eerst eens geprobeerd een brood te bakken in de oven.. dit smaakte prima, dus heb ik al snel een bbm aangeschaft..

maar brood uit de bbm vind ik 3x niks.. sindsdien bak ik regelmatig een broodje in de oven en staat de bbm werkeloos in de kast,

de smaak van het brood is prima, krokante korst ook niks mis mee.. maar ze zijn wel aan de stevige kant, mag iets luchtiger..
tot nu toe heb ik bijna alleen maar kant-en-klare mixen gebruikt, maar daar wil ik van af.. als je alle ingredienten zelf toevoegt heb je ook meer variabelen om mee te spelen

mijn laatste brood was een spelt brood (wel mix) en ik ga deze week langs de biologische supermarkt om daar speltmeel te halen.. heeft iemand een goed recept voor een luchtig brood met speltmeel?
pi_110663187
Eten jullie het brood ook op wat eigenlijk mislukt is?? Had zaterdag een speltbrood gebakken, maar wat iets te nat en wat te hard gerezen.
  † In Memoriam † maandag 23 april 2012 @ 09:12:51 #38
91830 MaximusTG
pi_110663710
Mislukt?? Dat heb ik nooit :p.
Maar euh, tja, ligt er aan hoe mislukt he? Als het niet gaar is zou ik het niet opeten. Maar verder.. Als de smaak goed is, waarom niet?
pi_110663878
ik zag gister een zuurdezemstarter in de supermarkt! Binnenkort maar eens kopen en mee beginnen!
pi_110663938
quote:
0s.gif Op maandag 23 april 2012 09:12 schreef MaximusTG het volgende:
Mislukt?? Dat heb ik nooit :p.
Haha, thanks hé :P

Is volgens mij wel gaar, maar beetje nat. Ik dacht lekker opeten, maar vriend weigert (niet dat hij moet van mij, maar dacht misschien heeft tie een punt... :7 )
  † In Memoriam † maandag 23 april 2012 @ 09:23:53 #41
91830 MaximusTG
pi_110663943
Welke supermarkt was dat dan? Dat heb ik hier nog nooit gezien! Merk?
pi_110664044
Waarom zou je zo'n starter willen hebben? Binnen een week heb je met wat volkoren meel, water en een glazen pot hetzelfde. :)
Raoul Duke: "Quick, like a bunny!"
----------------------------------------
pi_110664136
quote:
0s.gif Op maandag 23 april 2012 09:23 schreef MaximusTG het volgende:
Welke supermarkt was dat dan? Dat heb ik hier nog nooit gezien! Merk?
de Hemköp. Ik woon in Zweden...
  † In Memoriam † maandag 23 april 2012 @ 10:22:52 #44
91830 MaximusTG
pi_110665348
quote:
0s.gif Op maandag 23 april 2012 09:29 schreef Like-a-Bunny het volgende:
Waarom zou je zo'n starter willen hebben? Binnen een week heb je met wat volkoren meel, water en een glazen pot hetzelfde. :)
Nou, ik heb ook een zelfgemaakte, alleen vind ik die niet echt krachtig genoeg qua rijskracht. Zo gemakkelijk maak je niet een -goede- starter.

@Jagärtrut; Ah, ja, daar hebben ze natuurlijk andere spullen in de supermarkt. Maar weet je zeker dat het echt een starter is, en niet zoiets:



Volgens mij is dat namelijk niet een "volwaardige" cultuur, die je ook in de koelkast levend kunt houden.
pi_110665522
quote:
0s.gif Op maandag 23 april 2012 10:22 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Nou, ik heb ook een zelfgemaakte, alleen vind ik die niet echt krachtig genoeg qua rijskracht. Zo gemakkelijk maak je niet een -goede- starter.
Dan heb ik denk ik geluk gehad. Deze vorm rijst hier in een uur of acht mooi tot het randje.
Raoul Duke: "Quick, like a bunny!"
----------------------------------------
pi_110665549
quote:
0s.gif Op maandag 23 april 2012 10:22 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Nou, ik heb ook een zelfgemaakte, alleen vind ik die niet echt krachtig genoeg qua rijskracht. Zo gemakkelijk maak je niet een -goede- starter.

@Jagärtrut; Ah, ja, daar hebben ze natuurlijk andere spullen in de supermarkt. Maar weet je zeker dat het echt een starter is, en niet zoiets:

[ afbeelding ]

Volgens mij is dat namelijk niet een "volwaardige" cultuur, die je ook in de koelkast levend kunt houden.
yes, zeker weten. Ik zal eens op zoek naar een plaatje.
  † In Memoriam † maandag 23 april 2012 @ 10:40:06 #47
91830 MaximusTG
pi_110665870
quote:
0s.gif Op maandag 23 april 2012 10:28 schreef Like-a-Bunny het volgende:

[..]

Dan heb ik denk ik geluk gehad. Deze vorm rijst hier in een uur of acht mooi tot het randje.
Oh, toch nog wel 8 uur? Zal mn cultuur binnenkort dan nog eens gebruiken om een puur desembrood mee te bakken.
Heb er af en toe het geduld niet voor :P.

@Jagärtrut; Das wel handig dan ja :). Ben benieuwd!
pi_110666778
quote:
0s.gif Op maandag 23 april 2012 10:40 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Oh, toch nog wel 8 uur? Zal mn cultuur binnenkort dan nog eens gebruiken om een puur desembrood mee te bakken.
Heb er af en toe het geduld niet voor :P.
Het rijsproces is vééééél langzamer dan dat van gist. Meestal maak ik 's-avonds in een houten kom met 500 gr. volkorenmeel (of 300 gr. meel en 200 gr. bloem), de inhoud van de pot en wat water een mooie bal deeg. Die laat ik een half uurtje extra doorkneden in mijn broodbakmachine en dan gaat hij voor de nacht onder een natte handdoek op het aanrecht.

Op zich is het niet veel werk, maar je moet het allemaal even timen. ;)
Raoul Duke: "Quick, like a bunny!"
----------------------------------------
  † In Memoriam † maandag 23 april 2012 @ 11:31:05 #49
91830 MaximusTG
pi_110667585
Ja, dat weet ik wel ;). Maar ik dacht dat er ook zuurdesems zijn die sneller rijzen.
pi_110667667
Ik heb mijn starter hier al een paar weken (maanden zelfs) staan; gaan niet zo snel meer op vakantie/weg dus binnenkort maar even aanmaken! O+ Zuurdesem O+
Ja doei.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')