abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  vrijdag 2 maart 2012 @ 16:38:14 #1
62913 Blik
The one and Only!
pi_108629460


In navolging van eerdere reeksen begint hier de aangiftereeks voor de aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen 2011. Het aangifteprogramma 2011 staat vers op de server van de belastingdienst en iedere Nederlander (nog even afgezien van degene die winst uit onderneming hebben) kan de rekenmachine weer uit de kast halen, de bankafschriften weer op tafel leggen en alle jaaropgaven weer verzamelen. Alles om het te betalen bedrag zo laag mogelijk te houden of het te ontvangen bedrag zo ver mogelijk te verhogen.

Dit is deel 1 van het Belastingaangifte 2011 topic. Je kunt hier al je vragen stellen over je belastingaangifte over het jaar 2011. Is er iets niet duidelijk in het programma? Is er twijfel over het wel of niet opvoeren van posten? Valt een creatieve oplossing wel of niet binnen de regels? Laat het horen en wie weet hebben meer mensen er iets aan.

Met uitzondering van de mensen die opteren voor het vragen van uitstel, moeten miljoenen mensen vóór 1 april 2012 hun aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen doen. In het site-onderdeel Aangifte 2011 vindt u het aangifteprogramma inkomstenbelasting 2011 en informatie over (elektronisch) aangifte doen.

Let op!
Om de elektronische aangifte te kunnen indienen, heb je een DigiD-inlogcode nodig. Mocht je deze van voorgaande jaren nog hebben, kun je die gewoon gebruiken. Heb je er nog geen, kun je de DigiD-inlogcode on line aanvragen. Meer informatie over DigiD vindt je op www.digid.nl en in het site-onderdeel DigiD. Om direct een DigiD-inlogcode aan te vragen, zie www.digid.nl aanvragen.
Ondernemers voor de inkomstenbelasting kunnen geen aangifte doen met het aangifteprogramma die hier te downloaden is. Die kunnen hun aangifte downloaden door op de beveiligde site in te loggen met hun gebruikersnaam en wachtwoord.

Als je een aangiftebrief of -biljet hebt gehad, dan moet je voor 1 april 2012 aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen doen. Ook als je een aangiftebiljet hebt gehad, kun je het aangifteprogramma inkomstenbelasting 2011 gebruiken.

Heb je geen aangiftebrief of -biljet voor 2011 gehad? Maar verwacht je wel dat je meer dan ¤ 14 terugkrijgt? Ook dan kun je aangifte doen met het aangifteprogramma. Je kunt tot en met 31 december 2016 geld terugvragen.

Extra controle
De belastingdienst heeft aangegeven bij de aangifte 2011 extra te gaan controleren op NOG NADER IN TE VULLEN. [url=http://BRONVERMELDING]Bron[/url]

Vooraf ingevulde aangifte
Net als vorig jaar kun je gebruik maken van de service van de belastingdienst: de vooraf ingevulde aangifte. Een aantal gegevens die de belastingdienst al heeft, worden alvast voor je ingevuld. Bij het downloaden van het aangifteprogramma krijg je de vraag of je van de service gebruik wilt maken. Net als vorig jaar heeft de belastingdienst de tijd nodig om verschillend gegevens te verzamelen en voor je klaar te zetten. Wil je gebruik maken van de vooraf ingevulde aangifte, moet je net als vorig jaar wachten tot 1 maart 2012. Pas na 1 maart 2012 kun je de vooraf ingevulde aangifte downloaden.

Wanneer krijg je bericht?
Als de aangifte vóór 1 april 2012 bij de belastingdienst binnen is, krijg je doorgaans vóór 1 juli 2012 bericht. Op basis van je aangifte krijgt je dan te horen of je een bedrag moet betalen of dat je een bedrag terug krijgt. Meestal ontvang je eerst een voorlopige aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen over 2011 en eventueel een voorlopige aanslag Zorgverzekeringswet. Daarna (dit kan wel een paar maanden duren) ontvang je de definitieve aanslag over 2011. De belastingdienst beoordeelt aan de hand van de aangifte ook of je al belasting en premie moet betalen over 2012. In dat geval kun je een voorlopige aanslag 2012 ontvangen.

Houdt de belastingdienst rekening met rente?
Ja, je ontvangt rente over het bedrag dat je terug krijgt. Ook brengt de belastingdienst een bedrag aan rente in rekening als je aangifte in een betaling resulteert. De belastingdienst rekent met de zogenaamde heffings- en invorderingsrente. De startdatum voor de berekening is 1 januari 2012 en loopt tot de datum van de (voorlopige) aanslag. De percentages vanaf dat moment zijn tot op heden als volgt:
- vanaf 1 januari 2012: 2,85%
- vanaf 1 april 2012: nnb
Voor meer perioden en bijbehorende rentepercentages zie hier.

Aanslaggrens
Je krijgt geld terug als het terug te krijgen bedrag hoger is dan ¤ 14. Je moet betalen als de verschuldigde inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen meer dan ¤ 42 hoger is dan het saldo van de voorheffingen en de ontvangen bedragen via een voorlopige aanslag.

Extra
Veranderingen 2011

Ook in 2011 zijn er weer wat dingen veranderd in de aangifte. Hier staan de meest belangrijke veranderingen al vermeld.
Extra aandacht verdient het vervallen van de mogelijkheid om te kiezen voor fiscaal partnerschap. Met ingang van 2011 ben je verplicht fiscaal partner als je aan één van de voorwaarden voldoet. Voldoe je niet aan de voorwaarden, ben je automatisch geen fiscaal partner.
Daarnaast is de grootste url=http://www.belastingdienst.nl/particulier/veranderingen2011/veranderingen2011-08.html#P59_4472]wijziging[/url] te vinden in de berekening van het belastbaar inkomen van box 3. Tot en met het jaar 2010 werden er twee peildata (1 januari en 31 december) gebruikt om het gemiddelde vermogen te berekenen. Vanaf 2011 geldt er maar één peildatum (1 januari) voor de bepaling van het vermogen.

Studiekosten
In navolging van vorig jaar heeft de belastingdienst het nog makkelijker gemaakt ten aanzien van het berekenen van de aftrekpost studiekosten. Door in het programma te kiezen tussen de onderstaande mogelijkheden, komt er een invulscherm tevoorschijn die van toepassing is.
- studie zonder studiefinanciering over 2011
- studie met studiefinanciering over 2011
- studie met studiefinanciering in vorige jaren
Ook zijn de normbedragen voor de verschillende periodes al ingevuld. Dat scheelt zoeken en rekenen. Meer info kun je hier vinden.
Nu alleen maar hopen dat je alle bonnetjes nog terug kunt vinden. ;)

Tip
Kijk voor een toelichting van een post in het aangifte-programma ook eens in de Help-file door op F1 te drukken, door op het vraagteken te klikken voor de vraag of op de Help-knop onderin beeld te klikken.
Ook heeft de belastingdienst van een aantal onderwerpen toelichtingen die je hier kunt downloaden.

Als laatste willen we nog zeggen: Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. :s)

Voorgaande delen
Voorgaande jaren is gebleken dat er veel vragen meerdere malen gesteld worden. Lees daarom ook de voorgaande topics eens door om te kijken of je niet een FAQ hebt. ;)
Hier staat deel 1: Het grote "aangifte inkomstenbelasting 2011 topic" #1 of klik op het pijltje links van de topictitel om naar het vorige topic te gaan.

Deze OP vind je hier.
Klik op bewerken, verwerk het vorige deel in de lijst hierboven, selecteer alles, kopieer en plak het in de OP op Fok!
  vrijdag 2 maart 2012 @ 16:41:45 #2
62913 Blik
The one and Only!
pi_108629586
Laatste post:

quote:
0s.gif Op vrijdag 2 maart 2012 16:35 schreef DonJames het volgende:

[..]

Wat moet ze doen? Kost dat geld? Van wie moet het? Ik snap het niet..

ik heb ook geen idee wat een systeemtherapeut is, moet m'n computer daarheen als 'ie overspannen is?
Supervisie is onderdeel van de opleiding (uitgevoerd door RINO Groep). Zonder de supervisie kun je je opleiding niet afmaken. Kosten zijn vrij hoog, namelijk 75 euro per uur.

Tijdens de supervisie wordt er door een ervaren systeemtherapeut met je gesproken over diverse casussen die je zelf in je dagelijkse leven meemaakt. Zie het als een soort intervisie, maar dan 1 op 1 in plaats van met een groep.

En de vraag is dus: Is dit, net zoals de opleiding zelf, aftrekbaar van de belasting?
pi_108629922
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 maart 2012 16:41 schreef Blik het volgende:
Laatste post:

[..]

Supervisie is onderdeel van de opleiding (uitgevoerd door RINO Groep). Zonder de supervisie kun je je opleiding niet afmaken. Kosten zijn vrij hoog, namelijk 75 euro per uur.

Tijdens de supervisie wordt er door een ervaren systeemtherapeut met je gesproken over diverse casussen die je zelf in je dagelijkse leven meemaakt. Zie het als een soort intervisie, maar dan 1 op 1 in plaats van met een groep.

En de vraag is dus: Is dit, net zoals de opleiding zelf, aftrekbaar van de belasting?
In dat geval zou ik zeggen "ja".
pi_108631588
Ik zit met een vraag betreffende de afrekpost studiekosten. Het is namelijk zo dat ik in 2011 van januari t/m augustus mijn HBO studie heb afgerond. Vanaf september 2011 ben ik begonnen met een WO masterstudie.
Over de periode van januari t/m augustus heb ik collegegeld betaald zonder een basisbeurs te krijgen. Ik heb echter wel een studentenreisproduct behouden.

Kan ik mijn studiekosten dan wel of niet aftrekken? In de Voorwaarden aftrek studiekosten en andere scholingsuitgaven staat het volgende:

Vormen van studiefinanciering zijn:
- een basisbeurs
- een aanvullende beurs
- een rentedragende lening
- een nullening
- een studentenreisproduct

Echter, bij de Niet-aftrekbare kosten staat ook:

De volgende kosten mag u niet aftrekken:
- rente voor studieschulden
- kosten van levensonderhoud, bijvoorbeeld huisvesting, voeding en kleding
- reis- en verblijfkosten
- kosten voor studiereizen of excursies

Dus, ik zou de reiskosten sowieso niet kunnen aftrekken. Als specificatie bij de aftrekpost studiekosten heb ik ook aangegeven dat het gaat om het collegegeld over de periode van januari t/m augustus. Zou ik dit dan zo kunnen opgeven?
pi_108632188
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 maart 2012 14:40 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Dan ben je WEL fiscaal partner. Als kind zijnde ben je dat normaal niet, maar tot een bepaalde leeftijd. Aangezien jij geboren bent voor 1984 en alsnog bij je ouders woont zijn julie dus fiscale partners. MAAR omdat je vader en moeder natuurlijk al fiscaal partner van elkaar zijn, kunnen ze niet ook nog eens fiscaal partner met jou zijn :P dus dan lijkt het me dat je wel gewoon NEE in kunt vullen.
Let op mensen, dit klopt dus niet meer.

Tot en met 2010 kon men bijv. nog fiscaal partner zijn met zijn vader of moeder.

Nu met de aangiftes van 2011 is het begrip fiscaal partner sterk verandert!

Je moet iets gezamelijk hebben; kind, woning, samenlevings contract, pensioen partner of gewoon getrouwd.

Dus denk hier goed om, de punten staan wel op de site van de belastingdienst.

Ook werd er gevraagd in deel 2 of je dus samenwonend op ja moest zetten en wat het precies inhoud.

Dit heeft dus te maken met de alleenstaande korting, waar sommige mensen dan recht op hebben.
(zoals de algemene heffingskorting en doorwerk korting etc.)

Deze kortingen gaan dus van het te betalen belasting af, en niet van het inkomen zoals de hypotheek rente aftrek.
  vrijdag 2 maart 2012 @ 18:32:46 #6
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_108633863
Gelijk de Wiki van de OP maar aangepast/bijgewerkt.
Mocht er een deel 4 komen,...
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
pi_108636098
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 maart 2012 17:45 schreef get_rich het volgende:

[..]

Let op mensen, dit klopt dus niet meer.

Tot en met 2010 kon men bijv. nog fiscaal partner zijn met zijn vader of moeder.

Wat klopt er dan niet meer? Je kan nog steeds fiscaal partner zijn met je vader of moeder hoor...
Facts don't care about your feelings
pi_108647261
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 maart 2012 14:59 schreef DonJames het volgende:

[..]

Dat is niet onlogisch. Je hebt toen geen belasting betaald. Als je toen (iets) meer zou hebben verdiend nog steeds niet. Je gaat er dus niet op achteruit, je had er alleen méér vooruit op kunnen gaan.
Nouja. Ik ga er wel op achteruit, want ik heb uiteindelijk niets teruggekregen. Dus ik ben genaaid dankzij ons prachtige belastingstelsel.

Niet al te verrassend...
pi_108649870
Je snapt er gewoon niets van man stomkop, ga dan ook niet lopen janken :') je hebt geen fuck verdiend en geen belasting betaald en nog vind je dat je genaaid bent :') zucht....
Facts don't care about your feelings
pi_108651343
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 maart 2012 17:30 schreef Sextreme het volgende:
Ik zit met een vraag betreffende de afrekpost studiekosten. Het is namelijk zo dat ik in 2011 van januari t/m augustus mijn HBO studie heb afgerond. Vanaf september 2011 ben ik begonnen met een WO masterstudie.
Over de periode van januari t/m augustus heb ik collegegeld betaald zonder een basisbeurs te krijgen. Ik heb echter wel een studentenreisproduct behouden.

Kan ik mijn studiekosten dan wel of niet aftrekken? In de Voorwaarden aftrek studiekosten en andere scholingsuitgaven staat het volgende:

Vormen van studiefinanciering zijn:
- een basisbeurs
- een aanvullende beurs
- een rentedragende lening
- een nullening
- een studentenreisproduct

Echter, bij de Niet-aftrekbare kosten staat ook:

De volgende kosten mag u niet aftrekken:
- rente voor studieschulden
- kosten van levensonderhoud, bijvoorbeeld huisvesting, voeding en kleding
- reis- en verblijfkosten
- kosten voor studiereizen of excursies

Dus, ik zou de reiskosten sowieso niet kunnen aftrekken. Als specificatie bij de aftrekpost studiekosten heb ik ook aangegeven dat het gaat om het collegegeld over de periode van januari t/m augustus. Zou ik dit dan zo kunnen opgeven?
Je hebt toch een nullening gehad met je OV? Dat betekent dat je geen reiskosten hebt gedaan en je schoolgeld gewoon kan aftrekken. Staat er duidelijk toch?
pi_108652703
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 maart 2012 19:28 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Wat klopt er dan niet meer? Je kan nog steeds fiscaal partner zijn met je vader of moeder hoor...
Beste YoshiBignose, dat is onmogelijk.

http://www.belastingdiens(...)een_fiscale_partners

hier kun je precies alles lezen over het nieuwe fiscaal partnerschap begrip.

Weten de mensen hier op fok die op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd dat ze misschien een verrekenings beding moeten opstellen? Dit hangt af van wat er in de notariele akte staat.
pi_108652902
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 maart 2012 23:19 schreef Aardappel2610 het volgende:

[..]

Nouja. Ik ga er wel op achteruit, want ik heb uiteindelijk niets teruggekregen. Dus ik ben genaaid dankzij ons prachtige belastingstelsel.

Niet al te verrassend...
|:( lees je eens in ofzo |:(
  zaterdag 3 maart 2012 @ 01:43:08 #13
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_108653047
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 01:31 schreef get_rich het volgende:

[..]

Beste YoshiBignose, dat is onmogelijk.

http://www.belastingdiens(...)een_fiscale_partners

hier kun je precies alles lezen over het nieuwe fiscaal partnerschap begrip.
Dus het is wel mogelijk. Het kan best dat een ouder en meerderjarig kind beide op hetzelfde adres staan ingeschreven en beide eigenaar zijn van een dezelfde woning.
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
  zaterdag 3 maart 2012 @ 01:45:37 #14
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_108653128
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 maart 2012 23:19 schreef Aardappel2610 het volgende:

[..]

Nouja. Ik ga er wel op achteruit, want ik heb uiteindelijk niets teruggekregen. Dus ik ben genaaid dankzij ons prachtige belastingstelsel.

Niet al te verrassend...
Zoals DJ al zegt: je hebt geen belasting betaald. Hoe kan je iets terug krijgen wat je niet hebt betaald? Los van het fiscale, is het taaltechnisch ook niet logisch.
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
pi_108655522
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 01:45 schreef ManAtWork het volgende:

[..]

Zoals DJ al zegt: je hebt geen belasting betaald. Hoe kan je iets terug krijgen wat je niet hebt betaald? Los van het fiscale, is het taaltechnisch ook niet logisch.
Niet verrekenbare persoonsgebonden aftrek kun je gewoon meenemen naar een volgend jaar hoor. Dat doe ik ivm dure opleiding ook al jaren.
'And I called your name,
like an addicted to cocaine calls for the stuff he'd rather blame'
  zaterdag 3 maart 2012 @ 10:00:28 #16
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_108656946
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 04:03 schreef Me_Wesley het volgende:

[..]

Niet verrekenbare persoonsgebonden aftrek kun je gewoon meenemen naar een volgend jaar hoor. Dat doe ik ivm dure opleiding ook al jaren.
Waar zeg ik dat dat niet kan? :?
Het enige dat is zeg is dat wanneer je geen belasting hebt betaald, je deze ook niet terug kunt krijgen.
(Dat is namelijk de essentie van het woord 'terug'.)
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
pi_108657079
Ik heb een vraag. Ik zie opeens de post restant persoonsgebonden aftrek vorige jaren.
Ik vraag me af hoe dit precies werkt. Ik ben in 2010 afgestudeerd en toen de laatste 6 weken van 2010 heb ik gewerkt. Mijn brutoinkomen over 2010 was 5000 euro.

Ik heb echter in 2010 ook gestudeerd en ik mocht daarvoor in 2010 460 euro aftrekken. Echter omdat mijn inkomen zo laag was in 2010 heeft dit natuurlijk geen enkel nut gehad.
Nu vraag ik mij dus af of ik deze 460 euro in 2011 mag opvoeren, want die indruk krijg ik als ik de beschrijving lees.
When the sweetness of a low price is long forgotten, the bitterness of poor quality remains
  zaterdag 3 maart 2012 @ 10:21:18 #18
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_108657240
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 10:10 schreef Dynamic_System het volgende:
Ik heb een vraag. Ik zie opeens de post restant persoonsgebonden aftrek vorige jaren.
Ik vraag me af hoe dit precies werkt. Ik ben in 2010 afgestudeerd en toen de laatste 6 weken van 2010 heb ik gewerkt. Mijn brutoinkomen over 2010 was 5000 euro.

Ik heb echter in 2010 ook gestudeerd en ik mocht daarvoor in 2010 460 euro aftrekken. Echter omdat mijn inkomen zo laag was in 2010 heeft dit natuurlijk geen enkel nut gehad.
Nu vraag ik mij dus af of ik deze 460 euro in 2011 mag opvoeren, want die indruk krijg ik als ik de beschrijving lees.
Tip 1: kijk op je aanslag van 2010. Als er een restant persoonsgebonden afrek is, staat het op de aanslag.

En de indruk die gewekt wordt (en jij dus hebt gekregen) is onjuist.
Het gaat erom of jij je persoonsgebonden aftrek geheel kunt verrekenen met je inkomen. In jouw voorbeeld kan dat. (Je inkomen van ¤ 5.000 is groter dan je aftrekpost van ¤ 460.)
Je krijgt in jouw voorbeeld een aanslag met een belastbaar inkomen van ¤ 4.540 en het restant persoonsgebonden aftrek is nihil.
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
pi_108657434
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 10:21 schreef ManAtWork het volgende:

[..]

Tip 1: kijk op je aanslag van 2010. Als er een restant persoonsgebonden afrek is, staat het op de aanslag.

En de indruk die gewekt wordt (en jij dus hebt gekregen) is onjuist.
Het gaat erom of jij je persoonsgebonden aftrek geheel kunt verrekenen met je inkomen. In jouw voorbeeld kan dat. (Je inkomen van ¤ 5.000 is groter dan je aftrekpost van ¤ 460.)
Je krijgt in jouw voorbeeld een aanslag met een belastbaar inkomen van ¤ 4.540 en het restant persoonsgebonden aftrek is nihil.
Ok duidelijk, bedankt. Jammer de bammer;)
When the sweetness of a low price is long forgotten, the bitterness of poor quality remains
pi_108657499
Nog een andere vraag over middeling.
Het zou voor mij gunstig zijn om dit jaar te middelen over de 2 voorgaande jaren (2009,2010).
Echter ik heb een aanzienlijke loonsverhoging gehad en op basis van mijn huidige verwachte loon voor 2012 is het dan gunstiger om te middelen over 2010,2011 en 2012.

Uiteraard zou ik ook 2012, 2013 en 2014 weer kunnen middelen, want ik verwacht dat mijn inkomen zal dalen in 13 en 14.

Mijn vraag is, stel ik besluit te middelen over 2009-2011 (levert 2.2k op). Zou ik dan eventueel later kunnen hermiddelen over 2010-2012 (levert 2.9k op) en dat ik dan alsnog het verschil extra krijg?
When the sweetness of a low price is long forgotten, the bitterness of poor quality remains
pi_108657599
quote:
5s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 10:00 schreef ManAtWork het volgende:

[..]

Waar zeg ik dat dat niet kan? :?
Het enige dat is zeg is dat wanneer je geen belasting hebt betaald, je deze ook niet terug kunt krijgen.
(Dat is namelijk de essentie van het woord 'terug'.)
De vraag van Aardappel was of hij de studiekosten over 2009 af kon trekken in 2011 omdat hij in 09 en 10 geen inkomen had. Dat kan dus, maar hij heeft in zijn aanslag 2009 nergens een restant persoongebonden aftrek staan. Het zou op de achterkant moeten staan, heb je daar ook gekeken Aardappel?
'And I called your name,
like an addicted to cocaine calls for the stuff he'd rather blame'
  zaterdag 3 maart 2012 @ 10:45:56 #22
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_108657623
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 10:44 schreef Me_Wesley het volgende:

[..]

De vraag van DonJames was of hij de studiekosten over 2009 af kon trekken in 2011 omdat hij in 09 en 10 geen inkomen had. Dat kan dus, maar hij heeft in zijn aanslag 2009 nergens een restant persoongebonden aftrek staan. Het zou op de achterkant moeten staan, heb je daar ook gekeken DonJames?
Ik denk niet dat DJ die vraag stelt,...
Die weet heel goed waar die dat soort dingen moet zoeken en verwerken.


Na de edit ook maar even een edit.
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
  zaterdag 3 maart 2012 @ 10:49:35 #23
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_108657682
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 10:37 schreef Dynamic_System het volgende:
Nog een andere vraag over middeling.
Het zou voor mij gunstig zijn om dit jaar te middelen over de 2 voorgaande jaren (2009,2010).
Echter ik heb een aanzienlijke loonsverhoging gehad en op basis van mijn huidige verwachte loon voor 2012 is het dan gunstiger om te middelen over 2010,2011 en 2012.

Uiteraard zou ik ook 2012, 2013 en 2014 weer kunnen middelen, want ik verwacht dat mijn inkomen zal dalen in 13 en 14.

Mijn vraag is, stel ik besluit te middelen over 2009-2011 (levert 2.2k op). Zou ik dan eventueel later kunnen hermiddelen over 2010-2012 (levert 2.9k op) en dat ik dan alsnog het verschil extra krijg?
Simpel antwoord: nee.
Eenmaal een jaar gebruikt voor een middeling is gebruikt. Het advies is dus om te wachten tot je weet wat 2012 gaat opleveren en dan pas de aanvragen te versturen.
Je hebt tot 36 maanden na het definitief worden van de laatste aanslag om te verzoeken om de middeling. Grofweg kun je de middeling over 2009, 2010 en 2011 tot halverwege 2015 indienen.
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
  zaterdag 3 maart 2012 @ 10:51:43 #24
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_108657731
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 10:44 schreef Me_Wesley het volgende:

[..]

De vraag van Aardappel was of hij de studiekosten over 2009 af kon trekken in 2011 omdat hij in 09 en 10 geen inkomen had. Dat kan dus, maar hij heeft in zijn aanslag 2009 nergens een restant persoongebonden aftrek staan. Het zou op de achterkant moeten staan, heb je daar ook gekeken Aardappel?
En dan nog kan hij niet meer terug krijgen dan hij aan belasting heeft betaald.
Ook al heeft ie in 2011 inkomen gehad maar geen belasting betaald, dan nog krijgt hij niet terug.

Nogmaals: ik zeg nergens dat een restant persoonsgebonden aftrek niet verrekend kan worden met het inkomen van volgende jaren.
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
pi_108657912
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 10:51 schreef ManAtWork het volgende:

[..]

En dan nog kan hij niet meer terug krijgen dan hij aan belasting heeft betaald.
Ook al heeft ie in 2011 inkomen gehad maar geen belasting betaald, dan nog krijgt hij niet terug.

Nogmaals: ik zeg nergens dat een restant persoonsgebonden aftrek niet verrekend kan worden met het inkomen van volgende jaren.
O dit vind ik ook interessant. Zou ik ook mijn studiekosten van 2006,2007,2008,2009 kunnen verreken met 2011 via dat restant? Ik heb alleen geen aangifte gedaan in die jaren. Moet ik die aangifte dan alsnog doen?
When the sweetness of a low price is long forgotten, the bitterness of poor quality remains
  zaterdag 3 maart 2012 @ 11:08:01 #26
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_108658068
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 11:00 schreef Dynamic_System het volgende:

[..]

O dit vind ik ook interessant. Zou ik ook mijn studiekosten van 2006,2007,2008,2009 kunnen verreken met 2011 via dat restant? Ik heb alleen geen aangifte gedaan in die jaren. Moet ik die aangifte dan alsnog doen?
Dat is een mogelijkheid.
Je moet inderdaad wel aangifte doen over die jaren waarbij de fiscus een beschikking afgeeft van het restant persoonsgebonden aftrek.
Hou er wel rekening mee dat je bij een studie met studiefinanciering met normbedragen te maken hebt en er meestal geen aftrek uit rolt.
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
pi_108658253
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 11:08 schreef ManAtWork het volgende:

[..]

Dat is een mogelijkheid.
Je moet inderdaad wel aangifte doen over die jaren waarbij de fiscus een beschikking afgeeft van het restant persoonsgebonden aftrek.
Hou er wel rekening mee dat je bij een studie met studiefinanciering met normbedragen te maken hebt en er meestal geen aftrek uit rolt.
Hoezo zou er geen aftrek uitrollen? Ik verwacht ongeveer 1500collegegeld-500 drempel = 1000 euro aftrek. Is dit niet zo?
When the sweetness of a low price is long forgotten, the bitterness of poor quality remains
pi_108658340
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 11:17 schreef Dynamic_System het volgende:

[..]

Hoezo zou er geen aftrek uitrollen? Ik verwacht ongeveer 1500collegegeld-500 drempel = 1000 euro aftrek. Is dit niet zo?
Ah laat maar. Je moet de ontvangen stufi er ook aftrekken. Bummer:(
When the sweetness of a low price is long forgotten, the bitterness of poor quality remains
  zaterdag 3 maart 2012 @ 11:39:47 #29
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_108658755
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 11:22 schreef Dynamic_System het volgende:

[..]

Ah laat maar. Je moet de ontvangen stufi er ook aftrekken. Bummer:(
Justem,...
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
pi_108658982
quote:
3s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 01:43 schreef ManAtWork het volgende:

[..]

Dus het is wel mogelijk. Het kan best dat een ouder en meerderjarig kind beide op hetzelfde adres staan ingeschreven en beide eigenaar zijn van een dezelfde woning.
gezien de mensen op fok is het inderdaad mogelijk :') ouder als 27 jaar en nog thuiswonend bij 1 ouder.

Lijkt me sterk dat er mensen zijn met kinderen ouder als 27 die het huis half op hun kinds naam laten zetten.

Maar in de normale situatie's komt het dus echt niet meer voor fiscaal partnerschap tussen moeder/vader en dochter/zoon.

Het gaat zelfs zover dat bijv. 2 oudere mensen van rond de 60 jaar, allebei gescheiden en toch gaan samen wonen. Hier verder niks meer op papier ofzo regelen, en geen gezamelijk huis en dus geen fiscaal partner.

Dan lopen deze mensen dus gewoon honderden euro's mis omdat ze geen fiscaal partner zijn maar wel een gezamelijk huishouden hadden, en dus geen recht meer op de alleenstaande korting.
  zaterdag 3 maart 2012 @ 11:54:09 #31
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_108659109
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 11:49 schreef get_rich het volgende:

[..]

gezien de mensen op fok is het inderdaad mogelijk :') ouder als 27 jaar en nog thuiswonend bij 1 ouder.

Lijkt me sterk dat er mensen zijn met kinderen ouder als 27 die het huis half op hun kinds naam laten zetten.
Jij denkt dat het niet voorkomt dat een ouder overlijdt en het kind op die manier een deel van de eigendom van de woning erft?

Dat het niet vaak voor zal komen, ben ik met je eens. Maar onmogelijk is het zeker niet.

[ Bericht 3% gewijzigd door ManAtWork op 03-03-2012 11:59:40 ]
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
pi_108659793
Ik bekijk net de opgave van mijn oude werkgever en ik zie daarin staan:
loon 2010 restant: 3k
loon 2011: 11k

Maar in totaal staat er wel 14k geboekt in 2011. Klopt dit of moet ik nu ook m'n aangifte van 2010 aanpassen?
When the sweetness of a low price is long forgotten, the bitterness of poor quality remains
pi_108660289


[ Bericht 100% gewijzigd door SummerSunshine op 03-03-2012 12:56:03 ]
The search for perfection begins with detecting imperfection
pi_108660787
quote:
5s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 11:54 schreef ManAtWork het volgende:

[..]

Jij denkt dat het niet voorkomt dat een ouder overlijdt en het kind op die manier een deel van de eigendom van de woning erft?

Dat het niet vaak voor zal komen, ben ik met je eens. Maar onmogelijk is het zeker niet.
Inderdaad get rich en jij zegt onmogelijk :P maar je hebt gelijk dat het in dit geval, volgens mij woonde hij gewoon bij z'n vader EN moeder, er inderdaad dan geen sprake is van fiscaal partnerschap. TENZIJ z'n ouders niet getrouwd zijn en hij dus samen met 1 van hen eigenaar is van het huis :P
Facts don't care about your feelings
pi_108661338
dat zou echt een fok! situatie zijn.

27 jaar en nog bij vader of moeder in huis wonen.

het is inderdaad niet onmogelijk maar denk dat het amper voorkomt.
pi_108670598
Ook even hier ten rade gaan. Ben bezig met het invullen van het programma, en nu zit ik met een onduidelijk iets. Belastingtelefoon is helaas al dicht :')

Afgelopen jaar heb ik mijn oude woning in maart verkocht, met verlies ( :') ). Het verschil tussen verkoopprijs en de schuld die nog openstond heb ik gewoon met mijn spaargeld bijgelapt. Woning stond leeg en ik woonde al in mijn nieuwe huis (vanaf 01-01). oude woning heb ik voor periode tot en met verkoop in box 1 opgevoerd voor rente aftrek (mag vanwege bijzondere situatie).

Nu lees ik bij het invullen van het programma dat er dus sprake is van een negatieve overwaarde, en dat ik deze in kan vullen bij de SCHULDEN in box 3.

Bij de schulden aangekomen, zie ik dat ik de waarde per 1-1-2011 op moet voeren. Hoe zit dit nu precies? Aangezien het om een toch wel fors bedrag gaat, en ik ook fors over de 41000 euro aan bezitting heenga is het toch wel lekker als ik dit af zou kunnen trekken :)
Voor wat foto's, kijk hier
pi_108670672
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 17:58 schreef polariteit het volgende:
Ook even hier ten rade gaan. Ben bezig met het invullen van het programma, en nu zit ik met een onduidelijk iets. Belastingtelefoon is helaas al dicht :')

Afgelopen jaar heb ik mijn oude woning in maart verkocht, met verlies ( :') ). Het verschil tussen verkoopprijs en de schuld die nog openstond heb ik gewoon met mijn spaargeld bijgelapt.

Nu lees ik bij het invullen van het programma dat er dus sprake is van een negatieve overwaarde, en dat ik deze in kan vullen bij de SCHULDEN in box 3.

Bij de schulden aangekomen, zie ik dat ik de waarde per 1-1-2011 op moet voeren. Hoe zit dit nu precies? Aangezien het om een toch wel fors bedrag gaat, en ik ook fors over de 41000 euro aan bezitting heenga is het toch wel lekker als ik dit af zou kunnen trekken :)
Als je het al hebt bijgelapt van je spaargeld, heb je dus geen schuld meer.
maakt per saldo (bijna) niet uit, als je de schuld nog had had je immers meer spaargeld
  zaterdag 3 maart 2012 @ 18:01:16 #38
152215 ManAtWork
Maar nu even niet,...
pi_108670693
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 17:58 schreef polariteit het volgende:
Ook even hier ten rade gaan. Ben bezig met het invullen van het programma, en nu zit ik met een onduidelijk iets. Belastingtelefoon is helaas al dicht :')

Afgelopen jaar heb ik mijn oude woning in maart verkocht, met verlies ( :') ). Het verschil tussen verkoopprijs en de schuld die nog openstond heb ik gewoon met mijn spaargeld bijgelapt.

Nu lees ik bij het invullen van het programma dat er dus sprake is van een negatieve overwaarde, en dat ik deze in kan vullen bij de SCHULDEN in box 3.
Dit is alleen van toepassing als je de restschuld niet hebt afgelost. Dat heb je wel gedaan zodat je geen schuld meer hebt.
quote:
Bij de schulden aangekomen, zie ik dat ik de waarde per 1-1-2011 op moet voeren. Hoe zit dit nu precies?
Op de peildatum had je geen schuld. Dus valt er ook niets op te voeren in box 3.
quote:
Aangezien het om een toch wel fors bedrag gaat, en ik ook fors over de 41000 euro aan bezitting heenga is het toch wel lekker als ik dit af zou kunnen trekken :)
De schuld kun je niet aftrekken. Je kunt het opvoeren waardoor het vermogen in box 3 afneemt en je daar minder belasting betaald. Voorop gesteld dat er een belastbaar bedrag in box 3 is. Zit je totale vermogen onder de vrijstelling, heeft het opvoeren van de schuld geen effect.
Als toeval niet bestaat, waarom hebben ze er dan een woord voor uitgevonden?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg,...
Vrouwen zijn om van te houden, niet om te begrijpen.
pi_108670900
ok, dus als ik het goed begrjip had ik het alleen op kunnen voeren als ik de schuld nog had zeg maar (bij de bank of van iemand geleend)? ik dacht even dat ik sowieso een negatieve woningreserve op kon voeren.


quote:
maakt per saldo (bijna) niet uit, als je de schuld nog had had je immers meer spaargeld
Scheelt 350 euro in mijn voordeel als ik het op had mogen voeren :D
Voor wat foto's, kijk hier
pi_108671038
Ik stond heel 2011 ingeschreven als student aan een universiteit. Ik had recht op studiefinanciering in de maanden januari t/m september (studentenreisproduct via nullening). Per oktober heb ik mijn studiefinanciering stopgezet, omdat ik in die maand over de bijverdiengrens heenging.

In het vooringevulde aangifteprogramma zijn onder de aftrek studiekosten onder het kopje Studie met studiefinanciering de normbedragen voor de maanden januari t/m september al ingevuld. Mag ik nu onder het kopje Studie zonder studiefinanciering nog de werkelijke kosten in de maanden oktober t/m december, die neerkomen op drie maanden collegegeld, opvoeren? Ik vermoed van niet, omdat de normbedragen van januari t/m september samen al hoger zijn dan mijn werkelijke studiekosten, maar ik kan hier nergens informatie over vinden.

Wie weet hier meer van? :)
pi_108671358
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 18:08 schreef polariteit het volgende:
ok, dus als ik het goed begrjip had ik het alleen op kunnen voeren als ik de schuld nog had zeg maar (bij de bank of van iemand geleend)? ik dacht even dat ik sowieso een negatieve woningreserve op kon voeren.
Als je de schuld nog had wel. Negatieve woningreserve niet.
quote:
Scheelt 350 euro in mijn voordeel als ik het op had mogen voeren :D
Tsja, niet-bestaande schulden mag je niet opvoeren. Daarentegen hoef je niet-bestaand geld ook niet op te geven, heel handig voor diegenen die op verjaardagen altijd doen voorkomen puissant rijk te zijn ;)

quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 18:13 schreef Tochjo het volgende:
Ik stond heel 2011 ingeschreven als student aan een universiteit. Ik had recht op studiefinanciering in de maanden januari t/m september (studentenreisproduct via nullening). Per oktober heb ik mijn studiefinanciering stopgezet, omdat ik in die maand over de bijverdiengrens heenging.

In het vooringevulde aangifteprogramma zijn onder de aftrek studiekosten onder het kopje Studie met studiefinanciering de normbedragen voor de maanden januari t/m september al ingevuld. Mag ik nu onder het kopje Studie zonder studiefinanciering nog de werkelijke kosten in de maanden oktober t/m december, die neerkomen op drie maanden collegegeld, opvoeren? Ik vermoed van niet, omdat de normbedragen van januari t/m september samen al hoger zijn dan mijn werkelijke studiekosten, maar ik kan hier nergens informatie over vinden.

Wie weet hier meer van? :)
Nee. Je hebt immers wel recht op studiefinanciering, dus je zit vast aan de normbedragen.
pi_108671878
Dat klinkt eigenlijk best logisch. Dan mag ik dus over heel 2011 de normbedragen aftrekken. Bedankt!
pi_108673068
@Tochjo/DonJames: echter voor de maanden oktober t/m december had hij door zijn bijverdiensten geen studiefinanciering meer en genoot hij ook niet van de al eerder in dit topic genoemde vormen van studiefinanciering. Het lijkt mij dan ook redelijk om de werkelijke kosten (w.o. dan 3 maanden collegegeld) op te voeren als kosten voor studie zonder studiefinanciering. In Art. 6.29 IB 2001 wordt namelijk ook gesproken over maanden waarin mee aanspraak heeft op studiefinanciering.

Op grond hiervan moet je in mijn optiek dan toch ook de daadwerkelijke studiekosten aftrekken en niet de normbedragen? Waar zou het hier mis gaan in mijn redenering?
pi_108673593
Nou ik ben er bijna doorheen door de aangifte :D

Enige onduidelijkheid die over is in welk boekjaar ik terug ontvangen omzetbelasting moet boeken. Ik heb over Q4 2011 recht op een teruggave omzetbelasting. Die heb ik netjes ingediend en ontvangen in januari 2012. In welk boekjaar dien ik die ontvangen omzetbelasting te boeken? Dit in verband met de balans die er voor 2011 uit rolt.
pi_108673639
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 13:17 schreef get_rich het volgende:
dat zou echt een fok! situatie zijn.

27 jaar en nog bij vader of moeder in huis wonen.

het is inderdaad niet onmogelijk maar denk dat het amper voorkomt.
ik ben inmiddels al gevlogen hoor :) Was vooral laksheid van mijn kant, en te lang doen over een studie. Waarvan je dan denkt, ach zo klaar, ik verhuis wel als ik klaar ben.. en dan zo drie jaar verder zijn :P

Geen eigenaar van de woning ofc.
pi_108673885
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 19:22 schreef Qwerty911 het volgende:
@Tochjo/DonJames: echter voor de maanden oktober t/m december had hij door zijn bijverdiensten geen studiefinanciering meer en genoot hij ook niet van de al eerder in dit topic genoemde vormen van studiefinanciering. Het lijkt mij dan ook redelijk om de werkelijke kosten (w.o. dan 3 maanden collegegeld) op te voeren als kosten voor studie zonder studiefinanciering. In Art. 6.29 IB 2001 wordt namelijk ook gesproken over maanden waarin mee aanspraak heeft op studiefinanciering.

Op grond hiervan moet je in mijn optiek dan toch ook de daadwerkelijke studiekosten aftrekken en niet de normbedragen? Waar zou het hier mis gaan in mijn redenering?
Zo dacht ik ook, maar als ik DonJames goed begrepen heb, had ik wel recht op studiefinanciering in de maanden oktober t/m december. Ik heb dat recht alleen niet gebruikt, omdat ik anders toch weer moest terugbetalen.
  zaterdag 3 maart 2012 @ 20:18:22 #47
112251 314
gimme pie!
pi_108674791
hoppa, moet weer 566 terugbetalen :{

¤3793 ontvangen uit voorlopige aanslag 2011 (maandelijkse betaling ivm hypotheekrenteaftrek), en daar zit nu een verschil in.. eerlijk is eerlijk, ik heb gewoon teveel teruggekregen, maar vorig jaar moest ik ook al ongeveer 300 terugbetalen, nu 566, en voorlopige aanslag 2012 zegt nu ¤3797 dus dikke kans dat dat ook te hoog is. rekenen ze dat zelf niet uit?
  zaterdag 3 maart 2012 @ 20:19:48 #48
47295 Angel_of_Dth
Enjoy the silence
pi_108674834
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 20:18 schreef 314 het volgende:
voorlopige aanslag 2012 zegt nu ¤3797 dus dikke kans dat dat ook te hoog is. rekenen ze dat zelf niet uit?
Op basis waarvan zouden ze iets moeten uitrekenen?
Vows are spoken to be broken
Feelings are intense, words are trivial
Pleasures remain, so does the pain
Words are meaningless and forgettable
  zaterdag 3 maart 2012 @ 20:21:31 #49
112251 314
gimme pie!
pi_108674894
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 20:19 schreef Angel_of_Dth het volgende:

[..]

Op basis waarvan zouden ze iets moeten uitrekenen?
hebben ze mijn hypotheekgegevens niet? ik had de data automatisch laten invullen, maar die download dus alleen salaris en data van voorlopige aanslag 2011, had verwacht dat ze inmiddels ook wel automatisch hypotheek en banksaldo mee zouden nemen
  zaterdag 3 maart 2012 @ 20:24:14 #50
47295 Angel_of_Dth
Enjoy the silence
pi_108674964
Nee, dat doen ze niet. En de voorlopige aanslag 2012 komt volgens mij al in november/december 2011, dan heb je zelf nog niet eens alle gegevens.
Vows are spoken to be broken
Feelings are intense, words are trivial
Pleasures remain, so does the pain
Words are meaningless and forgettable
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')