Ik dacht eerst "Huh, waar de hel moet ik mijn eieren dan in bakken van culigoeroe RobinOok?quote:Op donderdag 16 februari 2012 23:44 schreef RobinOok het volgende:
Trouwens, wat vind jij van mensen die eieren bakken in een koekenpan? Erg he?
Of nog belachelijker, ik ken mensen die koken water in een fluitketel! Dat soort mensen verdienen het niet om thee te drinken hoor!
Rijst koken is niks aan. Hoe je het doet moet je toch niet uitmaken? Je kunt je ook teveel zorgen maken...quote:Op donderdag 16 februari 2012 22:58 schreef Nerys het volgende:
Om nog even over die rijst door te zeuren: mensen met een electrische rijstkoker. Wtf echt. Dat soort mensen verdienen het niet om te eten.
Nou vertel dat maar aan de arme rijstkindertjes.quote:Op donderdag 16 februari 2012 22:58 schreef Nerys het volgende:
Om nog even over die rijst door te zeuren: mensen met een electrische rijstkoker. Wtf echt. Dat soort mensen verdienen het niet om te eten.
Ik heb serieus tot mijn 18e niet het verschil geweten tussen Chinees en Italiaans eten. Macaroni aten we met satésaus, en over bami of rijst ging met gemak een pot pastasaus. En ook al zat er al smac (jaja) doorheen, mijn vader moest er dan nog een stuk schnitzel of een gehaktbal bij.quote:Op donderdag 16 februari 2012 10:43 schreef Selestha het volgende:
[..]
Haha bij mijn ex schoonouders kon je dat ook echt voorgezet krijgen, alleen ging er dan nog wel een zakje ''nasikruiden'' door
Gelukkig heb ik het NIET van m'n moeder geleerd, anders zou ik elke dag macaroni met nasikruiden etenquote:Op vrijdag 17 februari 2012 13:32 schreef hugsy33 het volgende:
Omgik snap dat echt niet, ik leerde koken toen ik 12 was.
Nou is dat misschien wat vroeg (ik wilde het zelf) maar het is toch niet meer dan logisch dat je rond je 16de ofzo leert koken van je moeder?
Mijn broertje moet zelfs bij soep opwarmen in de magnetron nog vragen hoe lang het erin moet, hoe moet hij ooit het huis uit zonder elke dag fastfood te eten
Ik vind dat toch een deel van de opvoeding om je kinderen te leren wat gezond weten is n hoe je kookt toch?
Het spreekwoordelijke 'goede voorbeeld' dusquote:Op vrijdag 17 februari 2012 13:49 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik kan me niet herinneren dat mijn moeder me echt actief heeft leren koken. Ze vertelde als ik in de buurt was wel heel vaak wat ze aan het doen was en waarom. Waarom ze de pan niet met de rand vulde met water als ze aardappels kookte enzo. Ik zag haar ook vaak dingen doen zoals appels schillen, boontjes doppen, etc. Ik heb nooit echt interesse voor de keuken gehad, ik vond het ook altijd best wel BS als ze me dan weer lastig viel met een of ander keuken weetje. Toen ik op mezelf ging wonen bleek ik die informatie toch opgeslagen te hebben en uiteraard gebruik ik het nog steeds en ben ik best een kook verslaafde geworden.
Dat moet ik ze nageven, ik heb wel geleerd dingen te eten die ik niet lekker vond (en die achteraf ook niet lekker zijn..). Ik lust nu ook echt alles!quote:Op vrijdag 17 februari 2012 14:10 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik heb van mijn ouders wel leren eten, en dat is de belangrijkste les.
Ik niet, maar ik heb wel geleerd hoe dingen kunnen smaken en hoe ze moeten smaken. Als je niet weet wat het resultaat moet zijn, hoe kun je dan leren koken?quote:Op vrijdag 17 februari 2012 14:30 schreef DonJames het volgende:
[..]
Dat moet ik ze nageven, ik heb wel geleerd dingen te eten die ik niet lekker vond (en die achteraf ook niet lekker zijn..). Ik lust nu ook echt alles!
In de sector waar ik werk is het nogal gebruikelijk om uit eten te gaan, en dan ook nog naar goeie restaurants. Ik heb zo geleerd hoe het hoort, wat ik lekker vind, en wat ik minder lekker vind. En nu ben ik bezig met de volgende stap: zelf doen. Soms zeer geslaagd, soms wat minder (echte epic failures zijn nog uitgebleven..). Proberen te analyseren waarom iets goed/lekker is, of waarom het niet werkt.quote:Op vrijdag 17 februari 2012 14:50 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik niet, maar ik heb wel geleerd hoe dingen kunnen smaken en hoe ze moeten smaken. Als je niet weet wat het resultaat moet zijn, hoe kun je dan leren koken?
Omdat voor mensen die minder gewend zijn aan pittig eten een peper zonder zaadjes al pittig genoeg is?quote:Nou wil ik best nog een klein beetje begrip opbrengen voor mensen die niet tegen pittig eten kunnen, maar waarom überhaupt pepers gebruiken als je de het lekkerste (de pittigheid, de zaadjes dus) eruit haalt?
Omdat je een gerecht op die manier wel een beetje bite mee kan geven, zonder dat het lijkt of je indisch staat te koken? Ik mik wel met regelmaat ergens een lepeltje sambal doorheen, indien die op is hak ik gewoon even een lombok want die ligt altijd wel in de vriezer.quote:Op woensdag 7 maart 2012 14:52 schreef Joipoidoipoipoi het volgende:
Mensen die de zaadjes uit de pepers verwijderen, zodat het minder pittig is...
Nou wil ik best nog een klein beetje begrip opbrengen voor mensen die niet tegen pittig eten kunnen, maar waarom überhaupt pepers gebruiken als je de het lekkerste (de pittigheid, de zaadjes dus) eruit haalt?
Als we het over Spaanse pepers hebben, vind ik dat je het amper proeft als je de zaadjes eruit haalt. En vooral als het maar één Spaanse peper in een heel gerecht voor meerdere personen is. Maar ja, één Spaanse peper inclusief zaadjes in een heel gerecht vind ik al te verwaarlozen.quote:Op woensdag 7 maart 2012 16:56 schreef opa_sigaar het volgende:
Omdat je een gerecht op die manier wel een beetje bite mee kan geven, zonder dat het lijkt of je indisch staat te koken?
Ja, door de meeste gerechten die wat pittigheid 'vereisen', doe ik sambal plus meerdere rawits. Afhankelijk van wie er mee-eten 5 tot 20 rawits (inclusief zaadjes). Maar ik ben dan ook zelf een Indo, dus ik weet ook wel dat dat ermee te maken heeft.quote:Ik mik wel met regelmaat ergens een lepeltje sambal doorheen, indien die op is hak ik gewoon even een lombok want die ligt altijd wel in de vriezer.
5 tot 20 rawits? Dan proef ik mn eten niet meerquote:Op woensdag 7 maart 2012 18:01 schreef Joipoidoipoipoi het volgende:
[..]
Als we het over Spaanse pepers hebben, vind ik dat je het amper proeft als je de zaadjes eruit haalt. En vooral als het maar één Spaanse peper in een heel gerecht voor meerdere personen is. Maar ja, één Spaanse peper inclusief zaadjes in een heel gerecht vind ik al te verwaarlozen.
[..]
Ja, door de meeste gerechten die wat pittigheid 'vereisen', doe ik sambal plus meerdere rawits. Afhankelijk van wie er mee-eten 5 tot 20 rawits (inclusief zaadjes). Maar ik ben dan ook zelf een Indo, dus ik weet ook wel dat dat ermee te maken heeft.
Tja, ik wel.quote:Op woensdag 7 maart 2012 18:09 schreef Selestha het volgende:
5 tot 20 rawits? Dan proef ik mn eten niet meer![]()
Ja dat is dan gewenning denk ik, ik kan er echter niet aan wennen omdat ik door mn prikkelbare darm syndroom ernstige darmproblemen krijg door zoveel pepersquote:Op woensdag 7 maart 2012 18:10 schreef Joipoidoipoipoi het volgende:
[..]
Tja, ik wel.
Ik proef gewoon de pittigheid én de rest van de smaken van de groenten/kruiden/vlees/enzovoort.
Ja, ik ben ermee opgegroeid. Mijn hele familie doet het zo. Mijn vader eet zelfs graag een rawit als tussendoortje. Dat doe ik dan weer niet. Niet omdat ik het niet zou 'kunnen', maar ik vind daar gewoon niks aan, alleen maar peper eten.quote:
Das wel onbeschoft ja!quote:Op woensdag 7 maart 2012 18:15 schreef Alexios_Komnenos het volgende:
Gasten in huis die ongevraagd hun vinger in 't eten steken om te proeven.
En ja, ze zitten er tussen.
Toch geen teflon-pan? Dat is wel shocking.quote:Op woensdag 7 maart 2012 18:19 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Das wel onbeschoft ja!
Mn vriendin was laatst bij dr ouders, en dr moeder ging spaghettisaus maken... Of ze mee wou helpen. Prima natuurlijk. Moest ze het gehakt rullen met een vork in de pan. "Want met een spatel krijg je gehakt niet rul namelijk"
(Dr ging overigens een zakje macaronikruiden door van Knorr of zo, een zak groenten, nog losse groenten, een een pot pastasaus..)
Urgh.quote:
Dat je een Indo bent zou weleens het verschil kunnen maken. Als ik er als hollander 5 rawits in doe eet de meerderheid van mijn gasten het niet meer.quote:Op woensdag 7 maart 2012 18:01 schreef Joipoidoipoipoi het volgende:
[..]
Ja, door de meeste gerechten die wat pittigheid 'vereisen', doe ik sambal plus meerdere rawits. Afhankelijk van wie er mee-eten 5 tot 20 rawits (inclusief zaadjes). Maar ik ben dan ook zelf een Indo, dus ik weet ook wel dat dat ermee te maken heeft.
Hmmm....bite aan eten..quote:Op woensdag 7 maart 2012 18:27 schreef opa_sigaar het volgende:
[..]
Dat je een Indo bent zou weleens het verschil kunnen maken. Als ik er als hollander 5 rawits in doe eet de meerderheid van mijn gasten het niet meer.
Met 'bite' aan een gerecht bedoelde ik meer dingen als risotto en pastasaus, waarbij een pittig randje vaak lekker is.
Ik denk ook niet dat het per se van jongs af aan moet, al helpt het wel. Proeven is volgens mij vooral een kwestie van aandacht, betrek je verstand erbij door het te benoemen en je proeft veel meer. Iets nieuws proberen, al dan niet naar aanleiding van iets uit een restaurant, doe ik meestal op gevoel en impulsief. Ik "zie" (eigenlijk proef) dan ineens iets voor me, en dan maak ik dat maar. Dan komt pas de analyse, ik zou vooraf nooit kunnen aangeven waarom ik bepaalde dingen combineer.quote:Op vrijdag 17 februari 2012 15:02 schreef DonJames het volgende:
[..]
In de sector waar ik werk is het nogal gebruikelijk om uit eten te gaan, en dan ook nog naar goeie restaurants. Ik heb zo geleerd hoe het hoort, wat ik lekker vind, en wat ik minder lekker vind. En nu ben ik bezig met de volgende stap: zelf doen. Soms zeer geslaagd, soms wat minder (echte epic failures zijn nog uitgebleven..). Proberen te analyseren waarom iets goed/lekker is, of waarom het niet werkt.
Ik ben dus een resultaatgerichte achterafanalyserende autodidact.
Weet ik niet, maar de ene pittigheid is de ander niet. Naast scherpte heeft peper ook een smaak en ik weet niet of die meer of minder in de zaadjes zit. Ook kan het meer op de tong scherp zijn of meer achter in de keel. Daarnaast kun je er de scherpte natuurlijk mee doseren als je peper wat aan de grote kant is.quote:Op woensdag 7 maart 2012 14:52 schreef Joipoidoipoipoi het volgende:
Mensen die de zaadjes uit de pepers verwijderen, zodat het minder pittig is...
Nou wil ik best nog een klein beetje begrip opbrengen voor mensen die niet tegen pittig eten kunnen, maar waarom überhaupt pepers gebruiken als je de het lekkerste (de pittigheid, de zaadjes dus) eruit haalt?
Mijn 100% Nederlandse vriend heb ik in 2 maanden tijd toch al behoorlijk opgevoed wat betreft het eten van pepers (rawit). De eerste dagen kreeg hij het moeilijk weg.quote:Op woensdag 7 maart 2012 18:27 schreef opa_sigaar het volgende:
Als ik er als hollander 5 rawits in doe eet de meerderheid van mijn gasten het niet meer.
In de posts boven je hebben we het over Spaanse en rawit pepers.quote:Op donderdag 8 maart 2012 13:45 schreef Weltschmerz het volgende:
Daarnaast kun je er de scherpte natuurlijk mee doseren als je peper wat aan de grote kant is.
Zonder de zaadjes vind ik ze gewoon niet smaakvol genoeg en dus zonde om ze dan nog te gebruiken. Dan zou ik liever wat minder pepers gebruiken dan heel veel pepers zonder zaadjes.quote:Op donderdag 8 maart 2012 18:08 schreef RobinOok het volgende:
Ik haal vrijwel altijd de pitjes en zaadlijsten uit de chilipepers.
Belachelijk om te beweren dat de pitje het lekkerst zijn.
Nou, lekker hoor, pitjes eten. *gaatje*
Nou ja, met zaadjes bedoel ik ook gewoon de zaadlijsten inclusief de zaadjes.quote:Op donderdag 8 maart 2012 18:44 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik had begrepen dat niet de pitjes het scherpst waren maar de zaadlijsten. Die pitjes vind ik niet echt lekker en ik vraag me ook af of het wel smaak afgeeft aan het eten als je er niet eentje stuk bijt.
Niet dat het een ergernis is, maar het sluit wel enigzins aan bij mijn ergernis dat mensen soms zomaar wat doen zonder idee erachter maar omdat het wat lijkt, wat is het effect? Ik kan me nauwelijks voorstellen dat de pitjes en zaadlijsten dezelfde smaak geven als de rest van de peper.
Haring nog nooit gedaan, maar makreel, tong, poon en kip zijn wel eens gerookt. Helaas te weinig tijd om te roken, ik wil wel binnen 2 uur na aanvang kookceremonie kunnen eten, en voor roken heb je wat meer geduld nodig, goed op het vuurtje blijven letten (en geen gasbrander er onder, en zeker niet met kranten aansteken zoals mijn vader altijd wil doen)quote:Op donderdag 8 maart 2012 19:28 schreef Pietverdriet het volgende:
Resistor, klinkt goed, rook je ook Haring of Makreel?
Wat zou er wèl lekker aan zijn dan? Het zijn harde stukjes. Wat is er lekker aan harde stukjes in je eten? Met andere vruchten haal je zo mogelijk toch ook de pitjes eruit? Ik wel. En ja, ik heb liever 5 pepers zonder zaadjes dan 1tje met zaadjes. Ik laat ze er alleen in als ik ze toch fijnmaal in een boemboe of currypasta.quote:Op donderdag 8 maart 2012 19:02 schreef Joipoidoipoipoi het volgende:
Ik zou ook niet weten wat er per se niet lekker aan de zaadjes zou zijn...
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |