Volgens jouw redenatie is de marktwaarde van elke film, serie, muziek of software per definitie nul omdat voor al deze zaken geldt dat ze gratis te vermenigvuldigen zijn. Dus de aanbieders van dit spul moeten hun verdienmodel bijstellen, niet proberen een gegeven feit (het internet bestaat) proberen tegen te gaan. Spotify bijvoorbeeld bewijst wel dat modellen gebaseerd op abonnementen prima werken. Ik zou met alle plezier 20E per maand betalen om gewoon willekeurig welke film te kunnen streamen.quote:Op woensdag 11 januari 2012 11:44 schreef Bolkesteijn het volgende:
Waar sprake van is, is dat de marginale kosten voor het maken van een kopie van dit soort materiaal ongeveer nul zijn, elementaire economie leert dan dat de marktprijs in een efficiente markt naar nul tendeert, en daar is duidelijk sprake van bij ThePirateBay. De vraag is dus vervolgens of je die marktprijs aanvaardbaar vind.
Het huidige systeem van copyrights legt wel erg veel macht bij de houder van het copyright.quote:Op woensdag 11 januari 2012 11:54 schreef Hephaistos. het volgende:
Geef gewoon toe dat het pure gierigheid is mensen, en laat al die verheven morele argumenten lekker achterwege.
Waarom ook niet? De copyrighthouder heeft veel geïnvesteerd in zijn product, een product waarvan het belang nou niet bepaald groot is dat het voor een groot publiek toegankelijk is. Gewoon vraag een aanbod, vrije markt; daar ben jij toch zo'n fan van?quote:Op woensdag 11 januari 2012 11:57 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Het huidige systeem van copyrights legt wel erg veel macht bij de houder van het copyright.
Pirate Bay biedt niks aan, maar (mede)faciliteert op deze manier het downloaden van films, wat niet illegaal isquote:Op woensdag 11 januari 2012 11:55 schreef SicSicSics het volgende:
[..]
Hoe je het ook noemt. Het blijft illegaal om films, software, foto's of ander beschermd materiaal ter download aan te bieden.
En brein zegt volgens mij niet dat het downloaden van films illegaal is.
Het gaat hier volgens mij eerder om films; daar zijn nog niet veel alternatieven voor.quote:Op woensdag 11 januari 2012 11:54 schreef Hephaistos. het volgende:
[..]
Mijn God, deze kutsmoes is ook al 15 jaar niet veranderd he? In de Napster-tijd was ik het volledig met je eens geweest, maar sindsdien zijn er zo ontzettend veel veranderingen geweest waardoor het legaal mogelijk is. Maar gierige downloaders blijven maar roepen dat ze er toe gedwongen worden door de grote boze platenindustrie.
Dat zal misschien zo zijn, alhoewel de IT -structuur en administratie achter zeg een i-Tunes toch ettelijke honderden miljoenen kost per jaar. Je gaat trouwens voorbij aan de productiekosten, dat gebeurd in een langere periode, in een gebouw, met dure apparatuur, mensen er in om dat te bedienen, sessiemuzikanten die betaald moeten worden en zo verder. Dat gebeurd in een grote organisatie, dus is er een HR afdeling, een facilitaire dienst, P&O etc etc voor nodig. Allemaal kosten die valide zijn, en dat ook zijn voor een muziekstuk wat enkel digitaal gedistribueerd gaat worden.quote:Op woensdag 11 januari 2012 11:44 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Waar sprake van is, is dat de marginale kosten voor het maken van een kopie van dit soort materiaal ongeveer nul zijn, elementaire economie leert dan dat de marktprijs in een efficiente markt naar nul tendeert, en daar is duidelijk sprake van bij ThePirateBay. De vraag is dus vervolgens of je die marktprijs aanvaardbaar vind.
En daarmee het uploaden van films, wat wel illegaal is.quote:Op woensdag 11 januari 2012 11:59 schreef 314 het volgende:
[..]
Pirate Bay biedt niks aan, maar (mede)faciliteert op deze manier het downloaden van films, wat niet illegaal is
De vraag is niet wat al dan niet illegaal is. Daar is de wet duidelijk in. Films downloaden bijvoorbeeld is niet illegaal (nog niet). Het is alleen geen diefstal.quote:Op woensdag 11 januari 2012 11:55 schreef SicSicSics het volgende:
Het blijft illegaal om jezelf iets toe te eigen of te gebruiken waar je geen recht op hebt.
Ik reageerde op iemand die stelt dat het diefstal is, ik leg uit wat het verschil is, en daarnaast dat bijkomstig films e.d. downloaden uberhaupt niet illegaal is, laat staan diefstal.quote:Dat is hier niet de discussie. Het is wel illegaal om films aan te bieden. Daar gaat het hier om.
Nee, films downloaden zou omarmd moeten worden door de industrie in plaats van tegengewerkt worden, gewoon omdat het niet meer weg zal gaan. 10 jaar terug was het downloaden van films op DVD kwaliteit praktisch ondenkbaar. Tegenwoordig duurt dat korter dan dat het je kost om er een uit te zoeken bij de videotheek.quote:Films downloaden zou moeten zijn omdat jij dat vindt?
Ik beweer het tegendeel niet. TPB doet dat alleen niet. Noch Ziggo. Dat brein het op deze manier speelt is gewoon omdat ze geen andere optie hebben.quote:Hoe je het ook noemt. Het blijft illegaal om films, software, foto's of ander beschermd materiaal ter download aan te bieden.
Brein zegt dat het diefstal is. Heb je die commercials niet gezien?quote:En brein zegt volgens mij niet dat het downloaden van films illegaal is.
Het lastige is natuurlijk dat de Nederlandse wetgeving wat een buitenbeentje op internationaal vlak is, en dat veel mensen (ook hier) buitenlandse wetgeving beoordelen op basis van de Nederlandse situatie.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:01 schreef Sloggi het volgende:
[..]
En daarmee het uploaden van films, wat wel illegaal is.
dus gaan we dan alle upload services op het internet blokkeren? die moedigen dat namelijk allemaal aan.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:01 schreef Sloggi het volgende:
[..]
En daarmee het uploaden van films, wat wel illegaal is.
Vrije markt? Harde overheidsinterventie, wie geeft de copyrighthouder immers dat recht? En waarom niet, in de EU geldt een duur van 70 jaar na het overlijden van de auteur. Dat is absurd lang en veel en veel te lang om van een evenwichtige situatie te kunnen spreken. 10 tot 15 jaar (dus niet na het overlijden van de auteur maar gewoon 10 tot 15 jaar) lijkt mij beter op zijn plaats, dan heeft de auteur ruim voldoende de tijd vruchten te plukken van zijn producties zonder dat het excessief wordt.quote:Op woensdag 11 januari 2012 11:58 schreef Sloggi het volgende:
Waarom ook niet? De copyrighthouder heeft veel geïnvesteerd in zijn product, een product waarvan het belang nou niet bepaald groot is dat het voor een groot publiek toegankelijk is. Gewoon vraag een aanbod, vrije markt; daar ben jij toch zo'n fan van?
nee ze faciliteren dat helemaal niet.. dat het een oorzaak-gevolg is dat klopt, maar ze wijzen alleen aan waar je het geüploade materiaal kan vindenquote:Op woensdag 11 januari 2012 12:01 schreef Sloggi het volgende:
[..]
En daarmee het uploaden van films, wat wel illegaal is.
Ik vind het overigens prima als films downloaden ook illegaal wordt als er een goed alternatief is (zoals spotify). iTunes met z'n 17 euro per film is gewoon geen optie natuurlijk, ik wil de meeste films niet kopen maar 'huren'. Films die ik zo brilliant goed vindt dat ik de DVD wil hebben koop ik wel op DVD.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:02 schreef fruityloop het volgende:
Het lastige is natuurlijk dat de Nederlandse wetgeving wat een buitenbeentje op internationaal vlak is, en dat veel mensen (ook hier) buitenlandse wetgeving beoordelen op basis van de Nederlandse situatie.
Google doet niks anders dan TPB doet.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:01 schreef Sloggi het volgende:
En daarmee het uploaden van films, wat wel illegaal is.
Daar zit hem het punt, marginale kosten zijn de kosten die gemaakt moeten worden voor de productie van een extra eenheid product. De kosten die jij opnoemt hangen nauwelijks samen met het productieaantal.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:00 schreef fruityloop het volgende:
Allemaal kosten die valide zijn, en dat ook zijn voor een muziekstuk wat enkel digitaal gedistribueerd gaat worden.
Het is Xs4all niet Xs2all!quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:04 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik vraag me af hoe dat zit: Ik heb een internetabonnement, ik betaal de provider om mij toegang te geven tot internet, niet tot een deel van het internet.
Dat wordt zo dichtgetimmerd met de algemene voorwaarden, en anders kunnen ze het gooien op het feit dat 'internet' een abstract begrip is.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:04 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik vraag me af hoe dat zit: Ik heb een internetabonnement, ik betaal de provider om mij toegang te geven tot internet, niet tot een deel van het internet.
WesternDigital en Intel faciliteren ook het uploaden van films.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:01 schreef Sloggi het volgende:
[..]
En daarmee het uploaden van films, wat wel illegaal is.
quote:Het probleem is niet dat the pirate bay niet meer gebruikt kan worden, maar dat het met een blokkade via de ISP gaat. Ipv dat ze de Piratebay laten sluiten, wordt er nu gebruik gemaakt van een blokkade die zal leiden tot meer blokkades. Dit is gewoon censuur en druist in tegen net vrijheid. Je opent de mogelijkheid naar bijvoorbeeld praktijken zoals in sommige landen dat youtube of google wordt geblokkeerd omdat daar verboden content op staat of verwijst naar verboden content...en dan is het einde zoek.
Dat dit heeft kunnen gebeuren in een land als Nederland, waar ooit echt waarde werd gehecht aan vrijheid (in alle vormen), nu zijn het loze woorden die politici gebruiken voor eigen gewin.
Het grootste deel van de prijs van een CD zit gewoon in de laatste poot; de muziekwinkels. Het bestaansrecht hiervan is tegenwoordig ongeveer nul. Als je die distributiepoot eruitzaagt kan er meer geld naar de artiest en de producent terwijl er veel minder geld gevraagd wordt van de consument. De uitgevers zijn hier alleen doodsbang voor natuurlijk, vandaar dat Brein de laatste tijd zo actief is. M.i. zijn het de laatste stuiptrekkingen van een verouderd systeem. Pathe en Netflix zijn ook al druk bezig in NL/europa.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:05 schreef Bolkesteijn het volgende:
Daar zit hem het punt, marginale kosten zijn de kosten die gemaakt moeten worden voor de productie van een extra eenheid product. De kosten die jij opnoemt hangen nauwelijks samen met het productieaantal.
Niet in de huidige wettelijke omschrijving van diefstal. Nee, daar heb je gelijk in.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:01 schreef Catbert het volgende:
De vraag is niet wat al dan niet illegaal is. Daar is de wet duidelijk in. Films downloaden bijvoorbeeld is niet illegaal (nog niet). Het is alleen geen diefstal.
Klopt, maar dit is geen argument vóór het aanbieden van films te download.quote:Nee, films downloaden zou omarmd moeten worden door de industrie in plaats van tegengewerkt worden, gewoon omdat het niet meer weg zal gaan. 10 jaar terug was het downloaden van films op DVD kwaliteit praktisch ondenkbaar. Tegenwoordig duurt dat korter dan dat het je kost om er een uit te zoeken bij de videotheek.
En de rechter zegt nu dus dat Brein gelijk heeft...quote:Ik beweer het tegendeel niet. TPB doet dat alleen niet. Noch Ziggo. Dat brein het op deze manier speelt is gewoon omdat ze geen andere optie hebben.
Je hebt gelijk. Wel dom van brein om het zo te blijven spelen, maar hoe moeten ze het anders noemen?quote:Brein zegt dat het diefstal is. Heb je die commercials niet gezien?
iTunes biedt ook de optie om te huren van iets oudere films. Die zijn dan twee à drie euro. Je moet een film dan binnen een maand kijken en hebt dan 48 uur nadat een film gestart is.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:04 schreef Catbert het volgende:
[..]
Ik vind het overigens prima als films downloaden ook illegaal wordt als er een goed alternatief is (zoals spotify). iTunes met z'n 17 euro per film is gewoon geen optie natuurlijk, ik wil de meeste films niet kopen maar 'huren'. Films die ik zo brilliant goed vindt dat ik de DVD wil hebben koop ik wel op DVD.
Waarom niet? De markt is veranderd. De waarde van een film is niet meer 20E, de 'waarde' van een CD is geen 15E meer, gewoon omdat de meeste mensen geen behoefte hebben aan dat doosje en boekje. De markt schreeuwt om betere opties, die er overigens ook gewoon aankomen (zie Spotify). Ik denk dat je over 10 jaar niet of nauwelijks nog winkels hebt waar je 'hardcopies' van films en CDs kunt krijgen. Dan zijn er goeie alternatieven, is downloaden van ongeveer alles waar je geen licentie voor hebt illegaal, en is het bestaansrecht van Brein weg.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:11 schreef SicSicSics het volgende:
Klopt, maar dit is geen argument vóór het aanbieden van films te download.
Ja tuurlijk, op dit moment staat Brein in z'n recht. Alleen gaat dit teneerste tegen "de wil" van europa in en ten tweede vraag ik me af wat er gebeurt als iemand met deze jurisprudentie in de hand gaat proberen google te laten blokkeren.quote:En de rechter zegt nu dus dat Brein gelijk heeft...
Wat "moet" is dat brein opgedoekt wordt. Dit gebeurt vanzelf als er genoeg legale alternatieven komen, vooral voor films.quote:Je hebt gelijk. Wel dom van brein om het zo te blijven spelen, maar hoe moeten ze het anders noemen?
Probleem is het "iets oudere" deel, ik wil gewoon films die net uit de bios zijn op TV zien. Op dit moment kan ik die gewoon downloaden (legaal) voor noppes. Oh, en volgens mij werken iTunes films alleen met Apple TV, maar dat weet ik niet zeker.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:12 schreef Aether het volgende:
iTunes biedt ook de optie om te huren van iets oudere films. Die zijn dan twee à drie euro. Je moet een film dan binnen een maand kijken en hebt dan 48 uur nadat een film gestart is.
Tot die tijd moeten ze het al wel toepassen volgens het vonnis.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:16 schreef Matty___ het volgende:
dacht dat eu had bepaald dat het niet mocht. ik zou lekker in hoger beroep gaan bij de eu. Duurt het zeker nog 1 jaar voor dat daar de uitspraak van komt.
wat heb je dan aan een hoger beroep?quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:20 schreef themole het volgende:
[..]
Tot die tijd moeten ze het al wel toepassen volgens het vonnis.
Ach welnee, zolang die legale alternatieven geld kosten (al is het nog zo weinig) blijven veel mensen gewoon illegaal downloaden. En is er dus iemand nodig die de belangen van de copyrighthouders behartigt.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:17 schreef Catbert het volgende:
Wat "moet" is dat brein opgedoekt wordt. Dit gebeurt vanzelf als er genoeg legale alternatieven komen, vooral voor films.
Tja, jij bent een optimist, het lijkt mij dat ze met zo'n uitspraak in de hand gewoon één voor één alle sites langsgaan.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:08 schreef themole het volgende:
Alsof er niet genoeg andere mogelijkheden zijn, er zijn sites die de piratebay inventariseren. Dus het blijft mogelijk om van tpb te downloaden. Verder heb je nog genoeg andere torrentsites zoals demonoid en kat. Ook zijn er genoeg mensen die via Usenet downloaden.
Onzin. Ik betaal rustig voor goede Android apps. Ze zijn niet duur, het is makkelijk en het is veeeeeeeeeel eenvoudiger en beter dan een illegaal alternatief.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:22 schreef Hephaistos. het volgende:
Het sprookje dat mensen stoppen met illegaal downloaden als er maar goede legale alternatieven zijn, kon een paar jaar geleden al in de prullenbak.
Dat heeft zowel financieel als rechterlijk nogal wat voeten in de aarde. Tuurlijk kunnen ze nog genoeg sites afgaan, maar dat duurt wel even.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:23 schreef eleusis het volgende:
[..]
Tja, jij bent een optimist, het lijkt mij dat ze met zo'n uitspraak in de hand gewoon één voor één alle sites langsgaan.
Het is een hellend vlak, inderdaad. Wat is het volgende op het lijstje, kun je je afvragen.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:24 schreef Leandra het volgende:
Hoe zo'n afkeer ik ook heb van illegaal downloaden, en het zelf niet doe (en zelfs weiger een binnengehaalde film te kijken) vind ik dit van de zotte.
Moeten we al Chinees gaan leren?
En daarmee gaat die vergelijking dus meteen al mank.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:25 schreef Kreator het volgende:
[..]
Onzin. Ik betaal rustig voor goede Android apps. Ze zijn niet duur, het is makkelijk en het is veeeeeeeeeel eenvoudiger en beter dan een illegaal alternatief.
Tv aan, serie selecteren, 99 cent betalen, kijken.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:28 schreef Hephaistos. het volgende:
[..]
En daarmee gaat die vergelijking dus meteen al mank.
Hoeveel eenvoudiger wil je het hebben dan naar Piratebay surfen, albumtitel intikken en een minuut later het album op je computer hebben?
Helemaal niet dom. Bewuste propaganda, net zoals blijven roepen dat downloaden in Nederland illegaal is.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:11 schreef SicSicSics het volgende:
Je hebt gelijk. Wel dom van brein om het zo te blijven spelen, maar hoe moeten ze het anders noemen?
Mensen die geen geld uit willen geven blijven illegaal downloaden ja. Maar aangezien ze een film toch niet gekocht hadden is de schade dan ook 0. Over het algemeen zijn mensen gewoon lui en als ze vanuit hun luie stoel een goed en goedkoop alternatief is, is dat minder moeite dan naar de PC lopen en maar hopen dat je een goeie versie hebt met ondertiteling waarbij het geluid synchroon loopt en een grappenmaker niet halverwege een stuk porno in je disney film gezet heeft.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:22 schreef Hephaistos. het volgende:
Ach welnee, zolang die legale alternatieven geld kosten (al is het nog zo weinig) blijven veel mensen gewoon illegaal downloaden.
....je snapt het volgende niet: De comsument vindt het te duur. Normaal gesproken gaat een fabrikant dan gewoon failliet. Nu is er een decennia lange monopolie geweest en moet de industrie zich aanpassen en dat faalt.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:28 schreef Hephaistos. het volgende:
Betalen voor muziek moet niet voortkomen uit eigenbelang, maar vanuit het inzicht dat je hoort te betalen voor muziek.
De opname/productiekosten voor een muziekstuk/album/film zijn bij mijn weten identiek in beide gevallen? Deze gaan vooraf aan de daar op volgende kosten van het distribueren? Die laatste zijn idd lager in het geval van iTunes tov fysieke dystributie. De vraag is dus waar de meeste kosten gemaakt worden?quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:05 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Daar zit hem het punt, marginale kosten zijn de kosten die gemaakt moeten worden voor de productie van een extra eenheid product. De kosten die jij opnoemt hangen nauwelijks samen met het productieaantal.
Met die gedachte zou bijv. ook een Spotify of een iTunes store nauwelijks verkopen hebben. Dat is aantoonbaar niet waar, dus blijkbaar functioneert het systeem wél. Mits je inderdaad die drempels wegneemt en niet vasthoudt aan je oude model.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:28 schreef Hephaistos. het volgende:
En daarmee gaat die vergelijking dus meteen al mank.
Hoeveel eenvoudiger wil je het hebben dan naar Piratebay surfen, albumtitel intikken en een minuut later het album gratis op je computer hebben?
Marketing.quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:31 schreef fruityloop het volgende:
De vraag is dus waar de meeste kosten gemaakt worden?
Dan nuanceren we het even, downloaden muziek en films in Nederland = legaal, games en software downloaden = illegaal. Uploaden is in alle 4 gevallen illegaal. Of is er recentelijk iets veranderd daar in?quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:30 schreef Litpho het volgende:
[..]
Helemaal niet dom. Bewuste propaganda, net zoals blijven roepen dat downloaden in Nederland illegaal is.
Ze mogen het "inbreuk op auteursrechten" noemen. Dat doet de rechter ook. Bekt dat minder lekker? Tuurlijk. Probeert het niet in te spelen op onderbuikgevoelens? Jammer genoeg voor BREIN niet.
De meeste kosten worden gemaakt met het betalen van de topmannen. Ze komen niet voor niks aan 100 miljoenen dollars eigen vermogen..quote:Op woensdag 11 januari 2012 12:31 schreef fruityloop het volgende:
[..]
De opname/productiekosten voor een muziekstuk/album/film zijn bij mijn weten identiek in beide gevallen? Deze gaan vooraf aan de daar op volgende kosten van het distribueren? Die laatste zijn idd lager in het geval van iTunes tov fysieke dystributie. De vraag is dus waar de meeste kosten gemaakt worden?
En ook dat zal deels moeten als het gaat om digitale distributie. Dan zijn het google ads in plaats van posters in de Plato, maar beiden kosten óók geld.quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |