Da's dus duidelijk.quote:Op zaterdag 31 juli 2010 02:19 schreef Michielos het volgende:
sowieso ik ben een man. Als ze lekker pijpt en neukt vind ik het best. Als ze daarnaast leuk uitziet is het nog beter. Als ze daarnaast sociaal vaardig is is het helemaal geweldig. ALs zij dan maanstenen wil opladen, maakt dat r des te mysterieuzer (soms moet ik wel gniffelen) dus care
Heel herkenbaarquote:Op woensdag 30 november 2011 13:18 schreef Hephaistos. het volgende:
Ik ben atheïst, mijn vriendin is zo'n type die graag gelooft dat er meer is en zelfs af en toe gelooft in paranormale zaken.
Ik trek er gewoon af en toe een-gezicht bij, als ze er over begint. Gaat verder prima.
Same here en af en toe wil ze nog wel eens chagrijnig zijn na mijnquote:Op woensdag 30 november 2011 13:18 schreef Hephaistos. het volgende:
Ik ben atheïst, mijn vriendin is zo'n type die graag gelooft dat er meer is en zelfs af en toe gelooft in paranormale zaken.
Ik trek er gewoon af en toe een-gezicht bij, als ze er over begint. Gaat verder prima.
Ik heb toch het idee dat vrouwen vatbaarder zijn voor dergelijke zweverige zaken dan mannen.quote:Op woensdag 30 november 2011 13:36 schreef Joipoidoipoipoi het volgende:
Ik heb zelf nog nooit een gelovige vriend gehad (het niet-geloven/atheïsme is voor mij toch wel een van de belangrijkste 'eisen' (alsof je überhaupt iets te eisen hebt als vrouw tegenover een man, maar ja...)), maar wat ik van anderen gehoord heb, is eigenlijk dat het altijd toch wel grote problemen geeft en dat vind ik ook logisch.
Als bijvoorbeeld mijn man/vriend ineens God gaat bedanken voor het eten, terwijl ik de hele middag in de keuken heb gestaan... Tja...
Of als ik ergens pijn heb, dat hij het dan gaat proberen weg te Reiki'en, dan kan ik hem eigenlijk niet meer serieus nemen.
Nou, ik ga eigenlijk bijna alleen maar met mannen om en daar zitten toch behoorlijk wat gelovigen tussen: Van Moslims tot Reiki-zeikerds tot 'gewone' Christenen.quote:Op woensdag 30 november 2011 13:39 schreef spoor4 het volgende:
Ik heb toch het idee dat vrouwen vatbaarder zijn voor dergelijke zweverige zaken dan mannen.
En wat gelooft zij dan? En als ze het erover heeft, denk je dan niet van: "Wat een onzin!"?quote:Op woensdag 30 november 2011 13:41 schreef Bigs het volgende:
Mijn vriendin gelooft, ik niet. Gaat prima, als je beiden maar niet te extreem bent (as in fanatiek anti-religie of juist streng gelovig).
Ik zou er geen principiële problemen mee hebben. Iedereen is vrij om te geloven wat hij of zij wel of niet wil.quote:Op woensdag 30 november 2011 13:13 schreef Joipoidoipoipoi het volgende:
![]()
Ik ben ooit een topic gestart in TRU over het volgende onderwerp:
Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen!
Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen! 2
Oftewel:
Zou je een relatie aan kunnen gaan met iemand die een ander geloof aanhangt dan jij?
Of als je zelf niet-gelovige bent:
Zou je dan een relatie aan kunnen gaan met iemand die wél een of ander geloof aanhangt en vice versa.
Zelf ben ik een niet-gelovige, atheïst, en tevens scepticus in hart en nieren als het gaat om paranormale zaken/kwakzalverij/enzovoort.
Het lijkt mij heel erg lastig als ik een relatie zou hebben met een niet-atheïst en/of met iemand die in paranormale zaken/kwakzalverij/enzovoort gelooft.
In platonische vriendschappen denk ik er trouwens anders over. Dan maakt het mij niet uit of iemand in Allah/God/Reiki/homeopathie/helderziendheid/whatever gelooft. Sterker nog, ik vind dat altijd zeer boeiende onderwerpen om over te praten, maar van mijn kant dan vooral vanuit psychologisch oogpunt, plus dat een van mijn 'hobby's' cold reading is en mensen daardoor vaak denken dat ik paranormaal begaafd ben.
Michielos hoeft niet meer te reageren, want zijn mening hierover is:
[..]
Da's dus duidelijk.
Ik ben heel benieuwd hoe andere mensen hierover denken!
natuurlijk kan iemand dat denken, sterker nog als het gaat om een man en de ander is een vrouw zou ik het vreemd vinden als de man niet met grote regelmaat dat denkt over dingen die de vrouw doet of denkt.....quote:Op woensdag 30 november 2011 13:46 schreef Joipoidoipoipoi het volgende:
[..]
En wat gelooft zij dan? En als ze het erover heeft, denk je dan niet van: "Wat een onzin!"?
Wat is een 'fanatieke atheïst' als ik vragen mag? Iemand die heel hard niet gelooft?quote:Op woensdag 30 november 2011 13:56 schreef Anyanka het volgende:
Ik vind het een behoorlijk belangrijk punt. Ik heb moeite met zowel gelovigen als fanatieke atheïsten. Ik geloof zelf niet, maar vind bijvoorbeeld enige kennis van het christendom en de bijbel wel behoren tot de algemene ontwikkeling.
Rare assumptie om te denken dat een 'fanatieke atheïst' geen kennis zou hebben van bijvoorbeeld het Christendom. Vaak juist wél om daarmee de gelovigen om de oren te slaan in discussies.quote:Op woensdag 30 november 2011 13:56 schreef Anyanka het volgende:
Ik vind het een behoorlijk belangrijk punt. Ik heb moeite met zowel gelovigen als fanatieke atheïsten. Ik geloof zelf niet, maar vind bijvoorbeeld enige kennis van het christendom en de bijbel wel behoren tot de algemene ontwikkeling.
Ik ben een heel erg fanatieke niet-verzamelaar van postzegelsquote:Op woensdag 30 november 2011 13:58 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Wat is een 'fanatieke atheïst' als ik vragen mag? Iemand die heel hard niet gelooft?
Je schopt de postbode al aan het begin van de straat de andere kant op?quote:Op woensdag 30 november 2011 13:59 schreef spoor4 het volgende:
[..]
Ik ben een heel erg fanatieke niet-verzamelaar van postzegels
Begrijp me niet verkeerd. Man en vrouw hoeven wat mij betreft niet hetzelfde te zijn. Alsjeblieft niet!quote:Op woensdag 30 november 2011 13:53 schreef RM-rf het volgende:
natuurlijk kan iemand dat denken, sterker nog als het gaat om een man en de ander is een vrouw zou ik het vreemd vinden als de man niet met grote regelmaat dat denkt over dingen die de vrouw doet of denkt.....
andersom is het misschien vanuit vrouwelijk zichtpunt precies hetzelfde: dat vrouwen dat over mannelijke eigenschappen/gedrag/uitspraken denken...
Ik denk zelf dat als je continue je partner 'jouw visie/gedrag' wilt gaan opdringen en niet gewoon kunt toelaten dat iemand met wie je een relatie heeft ook zo dr eigen 'makken' kan hebben, dat de overlevingskans van de relatie misschien niet al te groot zal zijn ...
los ervan of je verder 'heel veel precies hetzelfde bent'.
Als jij accepteert dat je partner bidt voor het eten en hij/zij accepteert dat jij dat niet doet dan is er in de dagelijkse omgang niet echt een probleem. Natuurlijk heb je soms wel lastige discussies omdat geloof mensen nou eenmaal persoonlijk raakt, maar zoals RM-rf al zegt dat kun je over allerlei onderwerpen hebben (idd leven met een vegetarier bijvoorbeeld).quote:Op woensdag 30 november 2011 14:04 schreef Joipoidoipoipoi het volgende:
[..]
Begrijp me niet verkeerd. Man en vrouw hoeven wat mij betreft niet hetzelfde te zijn. Alsjeblieft niet!Als mannen hetzelfde zouden zijn als vrouwen, dan zou ik mannen nooit zo leuk gevonden hebben!
Met de altijd maar begripvolle metromannen die nooit een weerwoord hebben, heb ik dan ook niet zoveel. Ik hou juist van mannelijke eigenschappen.
Daarom zou ik een man wat dat betreft nooit willen veranderen in zijn man-zijn en zou het dan ook zeer op prijs stellen als hij bij mij dus niet aan mijn vrouw-zijn gaat tornen.
Maar een geloof vind ik zo'n heikel punt, dat dat wat mij betreft absoluut de dagelijkse omgang met hem zou verstoren. Als hij ineens met een pendeltje gaat lopen om antwoorden te krijgen op zijn levensvragen, dan zou ik hem keihard uitlachen en ik vind dat je elkaar in een relatie niet hoort uit te lachen om iets wat heel belangrijk is voor je partner.
En nou wil jouw partner de kinderen gelovig opvoeden om hun zieltjes te redden. Wat zou je daar van vinden?quote:Op woensdag 30 november 2011 14:12 schreef Cue_ het volgende:
Het is afhankelijk van hoe gelovig die ander is en in hoeverre hij daar naar handelt in het dagelijks leven. Daarbij zal er van beide kanten dan gewoon geaccepteerd dienen te worden hoe de ander is en doet.
Je weet dat er dan af en toe discussies over gaan komen en dat je de ander niet helemaal erbij kan betrekken.
Het is voor mij geen definitieve voorwaarde dat iemand niet gelooft, maar een sterk gelovig persoon zou ik waarschijnlijk niet trekken.
Welke kinderen?quote:Op woensdag 30 november 2011 14:22 schreef Grrrrrrrr het volgende:
En nou wil jouw partner de kinderen gelovig opvoeden om hun zieltjes te redden. Wat zou je daar van vinden?
Heel herkenbaar!quote:Op woensdag 30 november 2011 13:18 schreef Hephaistos. het volgende:
Ik ben atheïst, mijn vriendin is zo'n type die graag gelooft dat er meer is en zelfs af en toe gelooft in paranormale zaken.
Ik trek er gewoon af en toe een-gezicht bij, als ze er over begint. Gaat verder prima.
Maar ik heb er dan wel een probleem mee! Als ik elke dag voor hem in de keuken sta en elke dag gaat hij God bedanken voor de maaltijd, en niet mij, dan gaat hij maar lekker met God samenwonen zonder mij.quote:Op woensdag 30 november 2011 14:19 schreef Bigs het volgende:
Als jij accepteert dat je partner bidt voor het eten en hij/zij accepteert dat jij dat niet doet dan is er in de dagelijkse omgang niet echt een probleem.
Maar dan ga je het dus eigenlijk hebben over wat voor eisen je in het algemeen aan je partner stelt. Een relatie met een vegetariër lijkt mij vooral erg lastig, omdat ik dan 2 verschillende maaltijden moet maken én omdat hij misschien gaat zeuren of huilen als ik hond/paard/koe/konijn eet.quote:Natuurlijk heb je soms wel lastige discussies omdat geloof mensen nou eenmaal persoonlijk raakt, maar zoals RM-rf al zegt dat kun je over allerlei onderwerpen hebben (idd leven met een vegetarier bijvoorbeeld).
Wat is dat nou voor onzin.quote:Op woensdag 30 november 2011 14:28 schreef Joipoidoipoipoi het volgende:
[..]
Maar ik heb er dan wel een probleem mee! Als ik elke dag voor hem in de keuken sta en elke dag gaat hij God bedanken voor de maaltijd, en niet mij, dan gaat hij maar lekker met God samenwonen zonder mij.
Ik zat zelf ook op een katholieke basisschool, ook vormsel en dat soort onzin gehad enzo...quote:Op woensdag 30 november 2011 14:24 schreef Cue_ het volgende:
[..]
Welke kinderen?
Mocht ik ze wel nemen, tja dan is dit ook weer een discussie die gevoerd zal worden.
Heb zelf op een katholieke basisschool gezeten en vind dat alleen maar een aanvulling. Dus er zijn wel mogelijkheden. Hierbij geldt ook weer.. ligt eraan hoe sterk praktiserend.
Ze moeten opgevoed worden met het idee dat God bestaat en de enige ware godheid is en dat de bijbel het Woord Gods is, inclusief wekelijks kerkbezoek.quote:Op woensdag 30 november 2011 14:24 schreef Cue_ het volgende:
Heb zelf op een katholieke basisschool gezeten en vind dat alleen maar een aanvulling. Dus er zijn wel mogelijkheden. Hierbij geldt ook weer.. ligt eraan hoe sterk praktiserend.
Ik ben ook katholiek opgevoed. Gedoopt, communie gedaan en het vormsel gedaan. Ook op katholieke basisschool gezeten e.d. Had ook nooit het idee dat mensen die bullshit echt serieus namen... pas toen ik ouder werd, besefte ik me hoe kinderachtig en geindoctrineerd sommige lui daadwerkelijk warenquote:Op woensdag 30 november 2011 14:33 schreef Yi-Long het volgende:
[..]
Ik zat zelf ook op een katholieke basisschool, ook vormsel en dat soort onzin gehad enzo...
... kwam er eigenlijk pas later achter dat mensen dat ook echt serieus nemen. Wat ik zelfs tegenwoordig nog nauwelijks kan bevatten. Ik heb echt nooit maar dan ook nooit het idee gehad als kind dat het ook maar iets meer kon zijn dan 'fictie' en zag het dus eigenlijk puur als 'symbolisch' of whatever... Je doet er schouderophalend aan mee omdat het nu eenmaal bij de lessen hoort, maar dat had ik sowieso bij vrijwel alle vakken...
Déjà vu.quote:
Dat vind ik erg bijzonder dat je als kind al je eigen rationele gedachten erover had, terwijl je gelovig bent opgevoed! Of heb je alleen maar op een katholieke school gezeten en zijn je ouders niet gelovig?quote:Op woensdag 30 november 2011 14:33 schreef Yi-Long het volgende:
Ik zat zelf ook op een katholieke basisschool, ook vormsel en dat soort onzin gehad enzo...
... kwam er eigenlijk pas later achter dat mensen dat ook echt serieus nemen. Wat ik zelfs tegenwoordig nog nauwelijks kan bevatten. Ik heb echt nooit maar dan ook nooit het idee gehad als kind dat het ook maar iets meer kon zijn dan 'fictie' en zag het dus eigenlijk puur als 'symbolisch' of whatever... Je doet er schouderophalend aan mee omdat het nu eenmaal bij de lessen hoort, maar dat had ik sowieso bij vrijwel alle vakken...
En voor jou dezelfde vraag als aan Yi-Long.quote:Op woensdag 30 november 2011 14:34 schreef Michielos het volgende:
Ik ben ook katholiek opgevoed. Gedoopt, communie gedaan en het vormsel gedaan. Ook op katholieke basisschool gezeten e.d. Had ook nooit het idee dat mensen die bullshit echt serieus namen... pas toen ik ouder werd, besefte ik me hoe kinderachtig en geindoctrineerd sommige lui daadwerkelijk waren![]()
Jij hebt nog niet veel christenen ontmoet in je leven of wel? Zo ken ik ze namelijk nietquote:Op woensdag 30 november 2011 14:28 schreef Joipoidoipoipoi het volgende:
[..]
Maar ik heb er dan wel een probleem mee! Als ik elke dag voor hem in de keuken sta en elke dag gaat hij God bedanken voor de maaltijd, en niet mij, dan gaat hij maar lekker met God samenwonen zonder mij.
[..]
Haha, dat is hier juist een beetje een running gag geworden sinds ik ooit eens nogal verontwaardigd reageerde op precies dat: ik had een paar uur in de keuken gestaan, en hij ging uitgebreid dank zitten zeggen richting de Heere.quote:Op woensdag 30 november 2011 14:28 schreef Joipoidoipoipoi het volgende:
[..]
Maar ik heb er dan wel een probleem mee! Als ik elke dag voor hem in de keuken sta en elke dag gaat hij God bedanken voor de maaltijd, en niet mij, dan gaat hij maar lekker met God samenwonen zonder mij.
[..]
...
Het ligt er ook aan wat voor een geloof het is imo. Iemand die zo zwaar troebel ziet en echt met twee voeten van planeetje Aarde staat, wil ik geeneens iets mee hebben. Zolang het onschuldig is, en ik er soms om kan giebelen (en dat ook mag, een zeer gevoelig issue van meeste gelovigen is dat ze geen enkele vorm van zelfreflectie of humor lijken te hebben als het over hun geloof gaat), kan het geen kwaad denk ik.quote:Op woensdag 30 november 2011 14:49 schreef Vandaag... het volgende:
Het kan prima gaan zolang er niks op het spel staat. Ik heb meegemaakt bij het overlijden van een dierbare dat de ander ging roepen dat het de wil van god is... nou, op dat moment is het dan heeeel moeilijk respect voor elkaar te blijven opbrengen. Zelfde met opvoeding van kinderen. Het is pas bij dat soort levensveranderende zaken dat het vaak gaat botsen.
Ik ben er zelf echt allergisch voor geworden, zodra ik hoor dat iemand gelovig is dan is het gelijk geen relatiepotentieel meer.
De meeste 'christenen' zijn dan ook nauwelijks meer praktiserend. Dat hele zootje dat 'wel in iets gelooft', eens in de 2 jaar in de kerk zit en het liefst elke zondag de winkels open willen hebben kan je toch geen echte christenen meer noemen....quote:Op woensdag 30 november 2011 14:46 schreef Bigs het volgende:
[..]
Jij hebt nog niet veel christenen ontmoet in je leven of wel? Zo ken ik ze namelijk niet
Er zijn trouwens genoeg mensen een niet-gelovige partner die ze nooit bedanken voor het koken.
Wie ben jij om te bepalen wat 'echte' christenen zijn? En zijn atheisten ook alleen echte atheisten als ze net als jij de behoefte voelen om tegen het geloof van andere mensen aan te schoppen?quote:Op woensdag 30 november 2011 14:53 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
De meeste 'christenen' zijn dan ook nauwelijks meer praktiserend. Dat hele zootje dat 'wel in iets gelooft', eens in de 2 jaar in de kerk zit en het liefst elke zondag de winkels open willen hebben kan je toch geen echte christenen meer noemen....
Als een keer in de 10 jaar naar de kerk gaan , betekend dat je christen bent, ben ik er ook 1..quote:Op woensdag 30 november 2011 15:00 schreef Alone4Ever het volgende:
[..]
Wie ben jij om te bepalen wat 'echte' christenen zijn? En zijn atheisten ook alleen echte atheisten als ze net als jij de behoefte voelen om tegen het geloof van andere mensen aan te schoppen?
Als hij dat vindt dan doet ie dat maar bij andermans kinderenquote:Op woensdag 30 november 2011 14:34 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Ze moeten opgevoed worden met het idee dat God bestaat en de enige ware godheid is en dat de bijbel het Woord Gods is, inclusief wekelijks kerkbezoek.
Ik heb niet het idee dat ik echt gelovig ben opgevoed. Mijn ouders zijn beide ook katholiek opgevoed maar doen er ook niet zoveel mee. Daarnaast heb ik altijd wel voor mezelf kunnen denken, ipv dat men vertelde wat ik moest denken.quote:Op woensdag 30 november 2011 14:39 schreef Joipoidoipoipoi het volgende:
Dat vind ik erg bijzonder dat je als kind al je eigen rationele gedachten erover had, terwijl je gelovig bent opgevoed! Of heb je alleen maar op een katholieke school gezeten en zijn je ouders niet gelovig?
Tevens vraag ik me dan af hoe jij tegen Sinterklaas aankeek als kind.
Denk dat het er vooral om gaat wat jij zelf denkt en doet, niet zozeer wat anderen denken. Er zijn genoeg mensen die het christelijke geloof aanhangen maar nooit naar de kerk gaan. Er zijn sowieso genoeg geloven waarbij kerkgang geen wezenlijk onderdeel hoeft te zijn.quote:Op woensdag 30 november 2011 15:04 schreef Michielos het volgende:
[..]
Als een keer in de 10 jaar naar de kerk gaan , betekend dat je christen bent, ben ik er ook 1..
Als je je nauwelijks een reet aantrekt van 'jouw' kerk en hun heilige schrift dan lijkt me dat een goed te verdedigen stelling. Of ben ik ook een "christen" omdat er ergens in een database van de burgerlijke stand staat dat ik Rooms-Katholiek ben?quote:Op woensdag 30 november 2011 15:00 schreef Alone4Ever het volgende:
[..]
Wie ben jij om te bepalen wat 'echte' christenen zijn? En zijn atheisten ook alleen echte atheisten als ze net als jij de behoefte voelen om tegen het geloof van andere mensen aan te schoppen?
Ik denk dat als je je er niks van aantrekt je jezelf geen christen zal noemen, net zoals jij jezelf niet Rooms-Katholiek zal noemen. Er zijn echter niet voor niks zoveel verschillende kerken, mensen verschillen ook over het geloof, net zoals in vele andere dingen in het leven, van mening.quote:Op woensdag 30 november 2011 15:09 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Als je je nauwelijks een reet aantrekt van 'jouw' kerk en hun heilige schrift dan lijkt me dat een goed te verdedigen stelling. Of ben ik ook een "christen" omdat er ergens in een database van de burgerlijke stand staat dat ik Rooms-Katholiek ben?
Nou, daar heb je je eerste probleem al. Een beetje praktiserend gelovige zal altijd proberen zijn kinderen te redden van de eeuwige vergetelheid/hel/whatever.quote:Op woensdag 30 november 2011 15:05 schreef Cue_ het volgende:
[..]
Als hij dat vindt dan doet ie dat maar bij andermans kinderen
Een beetje onschuldig geloven, hoe moet ik dat zien?quote:Op woensdag 30 november 2011 14:51 schreef Michielos het volgende:
[..]
Het ligt er ook aan wat voor een geloof het is imo. Iemand die zo zwaar troebel ziet en echt met twee voeten van planeetje Aarde staat, wil ik geeneens iets mee hebben. Zolang het onschuldig is, en ik er soms om kan giebelen (en dat ook mag, een zeer gevoelig issue van meeste gelovigen is dat ze geen enkele vorm van zelfreflectie of humor lijken te hebben als het over hun geloof gaat), kan het geen kwaad denk ik.
De gangbare definitie van een christen is volgens mij iemand die gelooft dat Jezus zijn verlosser is. Kerkbezoek is geen voorwaarde.quote:Op woensdag 30 november 2011 15:09 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Als je je nauwelijks een reet aantrekt van 'jouw' kerk en hun heilige schrift dan lijkt me dat een goed te verdedigen stelling. Of ben ik ook een "christen" omdat er ergens in een database van de burgerlijke stand staat dat ik Rooms-Katholiek ben?
bedoelde meer. Als je er niet in doordraaft ofzoquote:Op woensdag 30 november 2011 15:12 schreef Vandaag... het volgende:
[..]
Een beetje onschuldig geloven, hoe moet ik dat zien?
Vandaar ook dat echt praktiserende lastig in mijn leven zullen komen. Daarbij wil ik misschien geeneens kinderen (nou dat zal een echt gelovige vast ook niet accepteren) en mocht het de eerste komende twee jaar gebeuren laat ik het (hoogst waarschijnlijk) weghalen.. en daar heeft ie weinig over te zeggen.quote:Op woensdag 30 november 2011 15:12 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Nou, daar heb je je eerste probleem al. Een beetje praktiserend gelovige zal altijd proberen zijn kinderen te redden van de eeuwige vergetelheid/hel/whatever.
Als hij er meer instaat van 'ja, ik geloof wel in een god ofzo maar de kids moeten het zelf maar uitzoeken' dan heb je wel met de minst gelovige variant van religieuzen te maken
Dan ben je ook nauwelijks of niet gelovig denk ik. Ik definieer een gelovige als iemand die er oprecht van overtuigd is dat er een vorm van opperwezen bestaat die invloed kan uitoefenen op onze levens, dan wel dat wij door ons gedrag invloed uitoefenen op zijn oordeel. Of je hier nou dagelijks, praktiserend mee bezig bent is een tweede, het gaat om de kernovertuiging.quote:Op woensdag 30 november 2011 15:12 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Als hij er meer instaat van 'ja, ik geloof wel in een god ofzo maar de kids moeten het zelf maar uitzoeken' dan heb je wel met de minst gelovige variant van religieuzen te maken
Ik noem mezelf regelmatig Rooms-Katholiek, als ik mijn bourgondische levensstijl verdedig.quote:Op woensdag 30 november 2011 15:11 schreef Alone4Ever het volgende:
[..]
Ik denk dat als je je er niks van aantrekt je jezelf geen christen zal noemen, net zoals jij jezelf niet Rooms-Katholiek zal noemen. Er zijn echter niet voor niks zoveel verschillende kerken, mensen verschillen ook over het geloof, net zoals in vele andere dingen in het leven, van mening.
En dat groepje lijkt me al bijzonder klein. Lijkt me trouwens ook vreemd als je dat idee echt sterk aanhangt en dan er nooit iets mee doet in de zin van naar geloofsbijeenkomsten in wat voor vorm dan ook gaan.quote:Op woensdag 30 november 2011 15:13 schreef Bigs het volgende:
[..]
De gangbare definitie van een christen is volgens mij iemand die gelooft dat Jezus zijn verlosser is. Kerkbezoek is geen voorwaarde.
Waarom zou je vanwege een persoonlijke overtuiging daarvoor bevestiging moeten vinden in de vorm van groepsbijeenkomsten...!? Daar heeft lang niet iedereen behoefte aan lijkt me.quote:Op woensdag 30 november 2011 15:20 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
En dat groepje lijkt me al bijzonder klein. Lijkt me trouwens ook vreemd als je dat idee echt sterk aanhangt en dan er nooit iets mee doet in de zin van naar geloofsbijeenkomsten in wat voor vorm dan ook gaan.
Het kan jou wel zo lijken, maar dat ligt dan toch een beetje aan je eigen kijk en omgeving denk ik. De plichtmatige RK kerkgangers lijken misschien op het eerste niet zo overtuigd voor sommigen, maar als je een Evangelische gemeente bezoekt dan kom je ineens in een heel andere wereld waar Jezus wel degelijk 'leeft'. En die gemeentes zijn er veel in Nederland.quote:Op woensdag 30 november 2011 15:20 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
En dat groepje lijkt me al bijzonder klein. Lijkt me trouwens ook vreemd als je dat idee echt sterk aanhangt en dan er nooit iets mee doet in de zin van naar geloofsbijeenkomsten in wat voor vorm dan ook gaan.
Vraag het ze, feit is dat ze het al duizenden jaren massaal doen. Van degenen die zoiets dus totaal niet doen vraag ik me dus af hoe sterk dat geloof dan is.quote:Op woensdag 30 november 2011 15:23 schreef Yi-Long het volgende:
[..]
Waarom zou je vanwege een persoonlijke overtuiging daarvoor bevestiging moeten vinden in de vorm van groepsbijeenkomsten...!? Daar heeft lang niet iedereen behoefte aan lijkt me.
Nou, die gáán dus nog iig. Mijn punt is dat waarschijnlijk meer dan de helft van NL op papier christelijk is en een groot gedeelte daarvan wel in 'iets' zal geloven maar er geen fuck mee doet en dat je met zo iemand waarschijnlijk prima een relatie kan hebben als volstrekt goddelozequote:Op woensdag 30 november 2011 15:27 schreef Bigs het volgende:
[..]
Het kan jou wel zo lijken, maar dat ligt dan toch een beetje aan je eigen kijk en omgeving denk ik. De plichtmatige RK kerkgangers lijken misschien op het eerste niet zo overtuigd voor sommigen, maar als je een Evangelische gemeente bezoekt dan kom je ineens in een heel andere wereld waar Jezus wel degelijk 'leeft'.
Ik heb sowieso het gevoel dat velen vooral ook bij zo'n gemeenschap zitten vanwege het sociale gebeuren, en vanwege het deel uitmaken (en voelen) van een groep, van een groter geheel, etc etc.quote:Op woensdag 30 november 2011 15:28 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Vraag het ze, feit is dat ze het al duizenden jaren massaal doen. Van degenen die zoiets dus totaal niet doen vraag ik me dus af hoe sterk dat geloof dan is.
En nu even terug naar de echte wereld waar het overgrote deel van de mensheid een groot gedeelte van zijn conversaties besteed aan het overtuigen van anderen naar 'hun' zienswijze.quote:Op woensdag 30 november 2011 15:29 schreef Alone4Ever het volgende:
Waarom gaan velen er sowieso van uit dat geloven gelijk staat aan de drang om dit geloof aan anderen op te leggen?
Zolang je hier niet van uit gaat, zit er tussen geloof en andere opvattingen, niet echt groot verschil lijkt mij en komt het vooral aan op tolerantie en respect hebben voor (de mening) van anderen.
Ongetwijfeld. En het lijkt me dat 'geloven' dan ook een stukje makkelijker wordt. Ik bedoel maar, je moet als enigszins intelligent mens toch wel tot behoorlijke zelfmisleiding in staat zijn om in een open informatiemaatschappij waarin wij tegenwoordig leven nog in dat soort sprookjes te geloven.quote:Op woensdag 30 november 2011 15:30 schreef Yi-Long het volgende:
[..]
Ik heb sowieso het gevoel dat velen vooral ook bij zo'n gemeenschap zitten vanwege het sociale gebeuren, en vanwege het deel uitmaken (en voelen) van een groep, van een groter geheel, etc etc.
Overtuigen van jouw zienswijze hoeft niet gelijk te staan aan het willen opleggen van deze zienswijze aan de ander.quote:Op woensdag 30 november 2011 15:32 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
En nu even terug naar de echte wereld waar het overgrote deel van de mensheid een groot gedeelte van zijn conversaties besteed aan het overtuigen van anderen naar 'hun' zienswijze.
Als het je nog niet opgevallen was: jij en ik doen as we speak precies dat.
Idd, maar goed, zoals ik al aangaf kwam ik er vrij laat achter dat er dus mensen zijn die dat ECHT geloven.quote:Op woensdag 30 november 2011 15:34 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Ongetwijfeld. En het lijkt me dat 'geloven' dan ook een stukje makkelijker wordt. Ik bedoel maar, je moet als enigszins intelligent mens toch wel tot behoorlijke zelfmisleiding in staat zijn om in een open informatiemaatschappij waarin wij tegenwoordig leven nog in dat soort sprookjes te geloven.
Dude.....quote:Op woensdag 30 november 2011 15:38 schreef Alone4Ever het volgende:
[..]
Overtuigen van jouw zienswijze hoeft niet gelijk te staan aan het willen opleggen van deze zienswijze aan de ander.
Maar in hoeverre is ze gelovig vraag ik me dan af? Wekelijks of iig regelmatig kerkbezoek, bijbel zien als het Woord Gods en dat soort dingen, hoe staat ze daar in? Zonder dat soort dingen kom je toch al weer snel in de categorie 'iets'-ers die gewoon geloven in een leven na de dood maar meer niet.quote:Op woensdag 30 november 2011 15:59 schreef Kabolter het volgende:
Ik heb er helemaal geen last van dat mijn vriendin gelovig is en vind het wel fijn dat ze het als iets positiefs ervaart. Dingen zijn daardoor minder definitief, ze heeft het idee dat ze iets meer grip heeft op dingen waar je als normaal persoon helemaal geen grip op hebt.
Ik vind het dus alleen maar fijn als het goed met haar gaat. En door te geloven gaat het nóg beter met haar. Dus het zou wel heel tegenstrijdig zijn als ik haar dat wil ontnemen (lees: dat haar niet gun).
Ik denk dat uitersten sowieso niet interessant zijn want die zullen eerder geneigd zijn naar elkaar toe te trekken.quote:Op woensdag 30 november 2011 16:06 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Maar in hoeverre is ze gelovig vraag ik me dan af? Wekelijks of iig regelmatig kerkbezoek, bijbel zien als het Woord Gods en dat soort dingen, hoe staat ze daar in? Zonder dat soort dingen kom je toch al weer snel in de categorie 'iets'-ers die gewoon geloven in een leven na de dood maar meer niet.
Waarom ben je hier zo door geobsedeerd? Laat andere mensen gewoon geloven wat ze willen geloven zonder daar (als niet gelovige notabene) je eigen regels aan te verbinden. Dat is ook helemaal niet de discussie waar dit topic voor bedoeld was.quote:Op woensdag 30 november 2011 16:06 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Maar in hoeverre is ze gelovig vraag ik me dan af? Wekelijks of iig regelmatig kerkbezoek, bijbel zien als het Woord Gods en dat soort dingen, hoe staat ze daar in? Zonder dat soort dingen kom je toch al weer snel in de categorie 'iets'-ers die gewoon geloven in een leven na de dood maar meer niet.
Heuh, de kerken van deze wereld verzinnen al die regels. Als je daar helemaal niks of bijzonder weinig mee doet lijkt het me moeilijk om iemand als lid van die kerk te bestempelen. Lijkt me logisch trouwens dat je in een topic als dit ook enige duidelijkheid hebt over wat nou een gelovige is.quote:Op woensdag 30 november 2011 16:24 schreef Bigs het volgende:
[..]
Waarom ben je hier zo door geobsedeerd? Laat andere mensen gewoon geloven wat ze willen geloven zonder daar (als niet gelovige notabene) je eigen regels aan te verbinden. Dat is ook helemaal niet de discussie waar dit topic voor bedoeld was.
Lijkt mij niet. Jij wil duidelijk storende factoren aan bod brengen. Volgens mij is vanaf de OP duidelijk dat het om levensvisie gaat. En of je samen met iemand kan leven die een andere visie heeft.quote:Op woensdag 30 november 2011 16:29 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Heuh, de kerken van deze wereld verzinnen al die regels. Als je daar helemaal niks of bijzonder weinig mee doet lijkt het me moeilijk om iemand als lid van die kerk te bestempelen. Lijkt me logisch trouwens dat je in een topic als dit ook enige duidelijkheid hebt over wat nou een gelovige is.
Tot dusverre is het dan ook een bijzonder saai topic, grotendeels luitjes die zichzelf op de borst lijken te kloppen voor hun vermeende tolerantie maar als je wat doorvraagt blijft er van de 'gelovigheid' van hun al dan niet hypothetische partner weinig over.
En ben jij gelovig?quote:Op woensdag 30 november 2011 19:41 schreef FreckleSs het volgende:
Valt me wel op dat vaak mannen atheist zijn en vrouwen wel gelovig zijn of in ieder geval geloven dat er ''meer'' is.
quote:Op woensdag 30 november 2011 19:59 schreef G.R.S. het volgende:
Ik ben zelf moslim maar mijn vriend is christen. Hijzelf gelooft niet en ik heb het ook niet zo met het geloof. De uitspraak 'twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen' is in mijn geval: 'Twee geloven op een kussen, daar slaapt mijn moeder tussen'. Ze is er absoluut op tegen en wilt ook niet dat ik mijn toekomst met hem deel.
Zij wilt dat ik met een moslim trouw zodat hij mij op het goede pad brengt. Achja, ik snap haar intenties maar ze vergeet dat het mijn leven is, en niet de hare.
Ik ben in ieder geval geen atheist, ik geloof niet dat het na je dood meteen over is, niet alles is wetenschappelijk te verklaren. Ik heb ook geen geloof maar ik heb toch wel het meest iets met het boeddhisme.quote:
Gewoon die mensen die de hele tijd zeuren over dat gelovigen zo dom zijn, dat heilige boeken sprookjesboeken zijn, dat religies zoveel doden op hun geweten hebben, etc. Na een tijdje ben ik dat gezeik echt zat.quote:Op woensdag 30 november 2011 13:58 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Wat is een 'fanatieke atheïst' als ik vragen mag? Iemand die heel hard niet gelooft?
Klopt, stond er een beetje onduidelijk, ik bedoelde dat nog als aanvullende 'eis' aan mijn partner.quote:Op woensdag 30 november 2011 13:59 schreef spoor4 het volgende:
[..]
Rare assumptie om te denken dat een 'fanatieke atheïst' geen kennis zou hebben van bijvoorbeeld het Christendom. Vaak juist wél om daarmee de gelovigen om de oren te slaan in discussies.
Want hiermee wil je zeggen dat atheïsten geen diepgang hebben?quote:Op woensdag 30 november 2011 20:59 schreef FreckleSs het volgende:
Ik zou ook geen relatie kunnen hebben met een gelovige denk ik, ik zou dan te veel gaan discussieren erover, zelfde geldt voor een atheistnee beter atheist dan gelovige maar zou wel fijn zijn als meneer wat diepgang heeft en open staat voor andere ideeen.
Nee.. maar op het gebied van geloof welquote:Op woensdag 30 november 2011 21:32 schreef Joipoidoipoipoi het volgende:
[..]
Want hiermee wil je zeggen dat atheïsten geen diepgang hebben?
Bedoel je hiermee dat omdat een atheïst niet gelooft ook niks weet van geloof?quote:Op woensdag 30 november 2011 21:52 schreef FreckleSs het volgende:
Nee.. maar op het gebied van geloof wel
Nee dat bedoel ik niet. Ik vind ook dat veel godsdiensten vrij weinig te maken hebben met diepgang.quote:Op woensdag 30 november 2011 21:57 schreef Joipoidoipoipoi het volgende:
[..]
Bedoel je hiermee dat omdat een atheïst niet gelooft ook niks weet van geloof?
Want dat is juist meestal niet het geval. Integendeel.
Wat bedoel je dan wel?quote:
Het is de kunst om de ander in zijn of haar waarde te laten. Ik zelf geloof niet, maar als een ander daar vastigheid aan ontleent dan heb ik daar gewoon respect voor.quote:Op woensdag 30 november 2011 13:46 schreef Joipoidoipoipoi het volgende:
[..]
En wat gelooft zij dan? En als ze het erover heeft, denk je dan niet van: "Wat een onzin!"?
Op het gebied van geloof vind ik je nogal oppervlakkig als je atheist bent, of je manier van kijken vind ik nogal zwart-wit, hoe je het ook noemen wilt. De eerste vraag is dan ook, waarom ben je atheist? En ookal gelooft hij (mijn partner) niet dat er ''meer'' is dan vind ik wel belangrijk dat hij open staat voor andere ideeen.quote:
Volgens mij mag je best zo'n discussie hebben... maar dan heb je die aan het begin van je relatie, waarbij je allebei elkaars standpunten uitlegt, en vervolgens elkaar met rust (elkaar in elkaars waarde) laat over dit onderwerp (niet elkaar willen overtuigen)quote:Op woensdag 30 november 2011 20:45 schreef LostInSpace het volgende:
Er is een verschil tussen in iets geloven, of een bepaald geloof uitoefenen.
Belangrijkste is dat ze tegen kritiek kan en mijn kant van het verhaal begrijpt.. zonder dat we elkaar per se proberen te overtuigen dat er al dan niet iets is.
Ik zie geloof als een zwakte, maar ik snap op zich wel dat mensen zich aan een dergelijk verzinsel vasthouden omdat het ze iets aan stabiliteit kan geven wanneer ze het moeilijk hebben.
Tsja, daar moet ze dan wel tegen kunnen
Als het kerst is ga je mee naar de kerk. Omdat je dat wil en er geen probleem mee hebt.quote:Op woensdag 30 november 2011 22:32 schreef Heroinjunk het volgende:
Ik ben Rooms-katholiek en mijn vriend is gereformeerd opgevoed. Maar we geloven beiden niet. Zijn ouders geloven wel en als ik daar ben, bidden ze voor het eten. Als het kerst is, moet ik mee naar de kerk. Prima, ik heb er verder geen last van.
Ik heb met de meeste atheïsten geen oppervlakkige gesprekken, ook niet als het over het onderwerp 'geloof' gaat. En wat je vraag betreft:quote:Op woensdag 30 november 2011 22:12 schreef FreckleSs het volgende:
Op het gebied van geloof vind ik je nogal oppervlakkig als je atheist bent, of je manier van kijken vind ik nogal zwart-wit, hoe je het ook noemen wilt. De eerste vraag is dan ook, waarom ben je atheist? En ookal gelooft hij (mijn partner) niet dat er ''meer'' is dan vind ik wel belangrijk dat hij open staat voor andere ideeen.
Omdat ik tot nu toe geen enkele reden heb gehad om in een God of paranormale dingen te geloven. Er is geen bewijs voor het bestaan van die dingen en er zijn voor die verschijnselen over het algemeen gewone rationele logische verklaringen.quote:
Eeeh nee, zoals ik in de openingspost ook al schreef:quote:Op woensdag 30 november 2011 22:10 schreef elkravo het volgende:
[..]
Het is de kunst om de ander in zijn of haar waarde te laten. Ik zelf geloof niet, maar als een ander daar vastigheid aan ontleent dan heb ik daar gewoon respect voor.
Als je alleen maar uit je eigen egoïstische hoek kan kijken, en iedereen die anders als jij denkt stom vind zegt dat meer over jou. Probeer je in de ander te verplaatsen en heb respect, dan kun je met mensen die gelovig zijn tot op zekere hoogte gewoon een relatie aan.
Behalve als de ander jou iets wil opleggen, of als jij je ongelovigheid aan de ander wil opleggen omdat je zijn/haar gedachten onzin vind, dan gaat het nooit goed.
Qua platonische vriendschappen heb ik er dus totaal geen problemen mee, maar ik wil er dus geen relatie mee. Ik neem aan dat jij zelf ook eisen stelt aan je huidige of toekomstige partner.quote:Op woensdag 30 november 2011 13:13 schreef Joipoidoipoipoi het volgende:
In platonische vriendschappen denk ik er trouwens anders over. Dan maakt het mij niet uit of iemand in Allah/God/Reiki/homeopathie/helderziendheid/whatever gelooft. Sterker nog, ik vind dat altijd zeer boeiende onderwerpen om over te praten, maar van mijn kant dan vooral vanuit psychologisch oogpunt, plus dat een van mijn 'hobby's' cold reading is en mensen daardoor vaak denken dat ik paranormaal begaafd ben.
Als ik God was zou ik er ook niet voor zorgen dat mijn bestaan op een presenteerblaadje zou liggen. Dan zou ik een carrièreswitch maken en illusionist, sinterklaas of premier worden.quote:Op woensdag 30 november 2011 22:50 schreef Joipoidoipoipoi het volgende:
[..]
Ik heb met de meeste atheïsten geen oppervlakkige gesprekken, ook niet als het over het onderwerp 'geloof' gaat. En wat je vraag betreft:
[..]
Omdat ik tot nu toe geen enkele reden heb gehad om in een God of paranormale dingen te geloven. Er is geen bewijs voor het bestaan van die dingen en er zijn voor die verschijnselen over het algemeen gewone rationele logische verklaringen.
[..]
Eeeh nee, zoals ik in de openingspost ook al schreef:
[..]
Qua platonische vriendschappen heb ik er dus totaal geen problemen mee, maar ik wil er dus geen relatie mee. Ik neem aan dat jij zelf ook eisen stelt aan je huidige of toekomstige partner.
Ik betwijfel of ze het me zouden verplichten. Denk het niet.quote:Op woensdag 30 november 2011 22:41 schreef elkravo het volgende:
[..]
Als het kerst is ga je mee naar de kerk. Omdat je dat wil en er geen probleem mee hebt.
Als je echt (tegen je wil) moet, omdat je schoonouders dan een probleem met je hebben vind ik het van een andere orde.
Je bedoelt met dat er geen bewijs is, dat ze wetenschappelijk niet te verklaren zijn neem ik aan? Ik geloof dus dat niet alles wetenschappelijk te verklaren is, ik geloof in paranormale gaven en bijna dood ervaringen, ik geloof dat het na de dood niet afgelopen is. Of er een god bestaat weet ik ook niet, ik geloof in ieder geval niet in god als een wijze, oude man met een lange witte baard.quote:Op woensdag 30 november 2011 22:50 schreef Joipoidoipoipoi het volgende:
Omdat ik tot nu toe geen enkele reden heb gehad om in een God of paranormale dingen te geloven. Er is geen bewijs voor het bestaan van die dingen en er zijn voor die verschijnselen over het algemeen gewone rationele logische verklaringen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |