Maar wat moeten de mensen die nu halverwege zijn dan? Die vallen tussen wal en schip. Ik moet eerst al achterlijk veel geld betalen om mijn studie überhaupt af te mogen maken, kan de laatste helft niets interessants meer doen (zoals ik eigenlijk wel had gewild) en moet dan vervolgens maar een paar jaar gaan wachten tot de normen op de arbeidsmarkt zijn veranderd?quote:Op woensdag 16 november 2011 18:54 schreef eriksd het volgende:
[..]
Zie mijn onderstaande reactie. Bovendien hangt het helemaal van je juridische specialisatie af, sommige gebieden is de nood zo hoog dat je ook wel aangenomen wordt zonder dergelijke activiteiten, waarvan ik de intrinsieke waarde ook bedenkelijk acht overigens.
[..]
Dat is natuurlijk oorzaak-gevolg hé, op het moment dat dat niet meer kan wordt de norm vanzelf anders.
Nee, op het moment dat het niet meer kan hebben studenten met rijke ouders mijlen voorsprong op studenten zonder rijke ouders.quote:Op woensdag 16 november 2011 18:54 schreef eriksd het volgende:
[..]
Zie mijn onderstaande reactie. Bovendien hangt het helemaal van je juridische specialisatie af, sommige gebieden is de nood zo hoog dat je ook wel aangenomen wordt zonder dergelijke activiteiten, waarvan ik de intrinsieke waarde ook bedenkelijk acht overigens.
[..]
Dat is natuurlijk oorzaak-gevolg hé, op het moment dat dat niet meer kan wordt de norm vanzelf anders.
En dat inderdaad.quote:Op woensdag 16 november 2011 18:56 schreef Tchock het volgende:
[..]
Nee, op het moment dat het niet meer kan hebben studenten met rijke ouders mijlen voorsprong op studenten zonder rijke ouders.
3000 per jaar kunnen betalen maakt je meteen rijk? Los van de leenfaciliteit?quote:Op woensdag 16 november 2011 18:56 schreef Tchock het volgende:
[..]
Nee, op het moment dat het niet meer kan hebben studenten met rijke ouders mijlen voorsprong op studenten zonder rijke ouders.
Je behoort tot de groep die pech heeft. Voorspelling: ook met een eerste woning zitten we in de hoek waar de klappen vallen. Het is niet anders.quote:Op woensdag 16 november 2011 18:56 schreef Merel1808 het volgende:
[..]
Maar wat moeten de mensen die nu halverwege zijn dan? Die vallen tussen wal en schip. Ik moet eerst al achterlijk veel geld betalen om mijn studie überhaupt af te mogen maken, kan de laatste helft niets interessants meer doen (zoals ik eigenlijk wel had gewild) en moet dan vervolgens maar een paar jaar gaan wachten tot de normen op de arbeidsmarkt zijn veranderd?
Als ik een jaar vertraging oploop ben ik wel de lul. Je kunt geen 3000 euro lenen bij DUO-IB voor zover ik weet, dus dan zullen mijn ouders een lening bij een bank moeten afsluiten voor jackpotrente.quote:Op woensdag 16 november 2011 18:58 schreef eriksd het volgende:
[..]
3000 per jaar kunnen betalen maakt je meteen rijk? Los van de leenfaciliteit?
De boete kan gefinancierd worden met een lening. En 3000 per jaar moet toch wel te behappen zijn voor laten we zeggen 90% van werkend Nederland.quote:Op woensdag 16 november 2011 19:00 schreef Tchock het volgende:
[..]
Als ik een jaar vertraging oploop ben ik wel de lul. Je kunt geen 3000 euro lenen bij DUO-IB voor zover ik weet, dus dan zullen mijn ouders een lening bij een bank moeten afsluiten voor jackpotrente.
Bij ons (en bij onze "concullega's") kijken we puur naar de papieren. Of iemand nou leuk met keuzevakken en/of randzaken is bezig geweest is niet van belang. Het is leuk als opvulling op je CV maar als je goed genoeg bent, ben je goed genoeg.quote:Op woensdag 16 november 2011 18:48 schreef Tchock het volgende:
[..]
Dat kan vaak niet. Als je je studie zonder verder activiteiten afrond met normale cijfers kom je nergens aan de bak. Ze kiezen altijd degenen die bijvoorbeeld bestuur hebben gedaan, naar het buitenland zijn geweest, vrijwilligerswerk hebben gedaan, keuzevakken, minors, noem maar op. Dingen die nou eenmaal veel tijd kosten.
Geen idee in welk vakgebied je zit, maar voor mijn studie is dat absoluut niet zo. Advocatenkantoren stoppen veel te veel geld in beginners om de verkeerde keuze te maken, dus willen ze de mensen met de meeste ervaring. Anders zeggen ze ga maar een andere studie doen en kom daarna terugquote:Op woensdag 16 november 2011 19:02 schreef Ronnie_bravo het volgende:
[..]
Bij ons (en bij onze "concullega's") kijken we puur naar de papieren. Of iemand nou leuk met keuzevakken en/of randzaken is bezig geweest is niet van belang. Het is leuk als opvulling op je CV maar als je goed genoeg bent, ben je goed genoeg.
Dus de oplossing is studenten NOG meer te laten lenen? Behalve wat ze al moesten voor collegegeld, huur en eten? Ik weet wel dat het mode is om te doen alsof studenten alleen maar geld over de balk gooien, maar ook als ze dat niet doen lenen ze al zat.quote:Op woensdag 16 november 2011 19:01 schreef eriksd het volgende:
[..]
De boete kan gefinancierd worden met een lening. En 3000 per jaar moet toch wel te behappen zijn voor laten we zeggen 90% van werkend Nederland.
Nee, de subsidie van de staat wordt gestopt na je studieduur. Dus dan moet de universiteit jou ineens kostendekkend laten betalen.quote:Op woensdag 16 november 2011 19:04 schreef Boze_Appel het volgende:
Waarom is die boete? Ze krijgen niet eeuwig studiefinanciering, ze moeten gewoon collegegeld betalen. Krijgen ze dan 3000 euro aan betere studie dat jaar?
Omdat het 'redelijkerwijs' niet reeel is dat studenten 3000 euro kunnen ophoesten / dat risico kunnen nemen dat het voor niets is en ze alleen maar verder in de schulden zijn gekomen.quote:Op woensdag 16 november 2011 18:39 schreef Ronnie_bravo het volgende:
[..]
Ze ontzeggen toch niemand iets?? Je moet alleen wel zorgen dat het binnen de gestelde tijd behaald wordt. Hetgeen ik overigens niet onlogisch vind want 'wie betaalt, bepaalt'.
Ah, ok, die was ik inderdaad even vergeten.quote:Op woensdag 16 november 2011 19:05 schreef Tchock het volgende:
[..]
Nee, de subsidie van de staat wordt gestopt na je studieduur. Dus dan moet de universiteit jou ineens kostendekkend laten betalen.
Dus als bij jou 2 identieke sollicitanten komen, beide hetzelfde diploma, ongeveer dezelfde cijfers, VWO-vooropleiding.quote:Op woensdag 16 november 2011 19:02 schreef Ronnie_bravo het volgende:
[..]
Bij ons (en bij onze "concullega's") kijken we puur naar de papieren. Of iemand nou leuk met keuzevakken en/of randzaken is bezig geweest is niet van belang. Het is leuk als opvulling op je CV maar als je goed genoeg bent, ben je goed genoeg.
Ach, ik studeer ook lekker 7 jaar, ik ben geen zeikerige antroposoof zonder toekomst met teveel vrije tijd.quote:Op woensdag 16 november 2011 18:43 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
De status quo zal ontzettend blij zijn met een gehoorzame volgeling zoals jij![]()
Een heleboel ministers en anderen die verantwoordelijk zijn voor de situatie waarin we nu zitten, hebben heel lang over hun studie gedaan en hadden toendertijd geen langstudeerboetes. Maar de nieuwe generatie kan lekker de shit gaan opruimen en moeten hun bek dichthouden als dit van hen gevraagd wordt
Iemand die voldoet aan jouw beschrijving heeft intussen zo'n netwerk opgebouwd dat hij überhaupt makkelijk aan een baan zou moeten komen. Tenzij hij bij al die 'baantjes' niet heeft laten zien wat hij kan natuurlijk.quote:Op woensdag 16 november 2011 19:51 schreef Merel1808 het volgende:
[..]
Dus als bij jou 2 identieke sollicitanten komen, beide hetzelfde diploma, ongeveer dezelfde cijfers, VWO-vooropleiding.
De een heeft een CV bomvol bestuurlijke ervaring, commissies, vrijwilligerswerk, interessante buitenland-ervaring, relevante keuzevakken en minors, maar heeft er wel 3 jaar langer over gedaan om bij de eindstreep te komen. De ander is direct na het VWO begonnen aan de studie, altijd netjes thuis gewoond, geen schulden gemaakt, alles volgens curriculum gedaan, en precies nominaal klaar, en een compleet leeg CV.
Wie neem jij dan aan?
En dan wil ik later gaan solliciteren voor 1 functie waar niet 2 geschikte kandidaten voor zijn, maar honderden, je moet je ergens mee differentiëren van de rest.
Ja, mooie cirkelredenatie. Als je geen tijd hebt om al die dingen te doen heb je ook geen tijd om al die contacten op te bouwen, grapjasquote:Op woensdag 16 november 2011 21:31 schreef Ronnie_bravo het volgende:
[..]
Iemand die voldoet aan jouw beschrijving heeft intussen zo'n netwerk opgebouwd dat hij überhaupt makkelijk aan een baan zou moeten komen. Tenzij hij bij al die 'baantjes' niet heeft laten zien wat hij kan natuurlijk.
yep, studenten voeren per definitie niets uit. enige vertraging komt doordat studenten 5 dagen per week in de kroeg zitten, en dat bij een studie als lucht en ruimtevaarttechniek in delft slechts 10% ofzo nominaal afstudeert komt omdat het allemaal luie nerds zijn die liever met een rubiks cube spelen dan teminste werken!quote:Op woensdag 16 november 2011 11:35 schreef GSbrder het volgende:
Begrijp me goed, ik heb er niets op tegen als de Staat een portie kritiek krijgt of over de knie wordt gelegd doordat ze slechte beslissingen neemt, maar dit zijn gewoon een stel huilende zelfontplooiers die jarenlang weinig hebben uitgevroten in de collegebanken.
Een spelletje "maar mijn studie is moeluhuhuk" spelen is een tikje saai.quote:Op woensdag 16 november 2011 22:50 schreef Asphias het volgende:
[..]
yep, studenten voeren per definitie niets uit. enige vertraging komt doordat studenten 5 dagen per week in de kroeg zitten, en dat bij een studie als lucht en ruimtevaarttechniek in delft slechts 10% ofzo nominaal afstudeert komt omdat het allemaal luie nerds zijn die liever met een rubiks cube spelen dan teminste werken!
Dus de maatregel zelf is aanvaardbaar. Er moet alleen nog een beetje aan het onderdeel overgangsrecht gesleuteld worden.quote:Op woensdag 16 november 2011 11:43 schreef Hephaistos. het volgende:
[..]
Denk vooral op basis van het feit dat er studenten gestraft worden voor gedrag, waarvan ze de consequenties nog niet verteld waren toen ze de beslissing daartoe namen.
Er is met allebei vanalles mis, maar dat staat los van elkaar. Je kunt zeggen dat deze maatregel de rechtszekerheid en dus de fundamenten van de rechtsstaat aantast en je kunt zeggen dat het belachelijk is je de mensen die de toekomst van Nederland zijn en de last van de vergrijzing op hun schouders moeten dragen zo hard aanpakt. Kies je lievelingsdiscussie.quote:Op donderdag 17 november 2011 00:20 schreef Argento het volgende:
[..]
Dus de maatregel zelf is aanvaardbaar. Er moet alleen nog een beetje aan het onderdeel overgangsrecht gesleuteld worden.
Wél dit topic starten maar verder alleen maar de discussie en argumenten ontwijken. Bravo!quote:Op woensdag 16 november 2011 23:20 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Een spelletje "maar mijn studie is moeluhuhuk" spelen is een tikje saai.
De discussie en de argumenten zijn dat L&R een moeilijke studie is, daarom moeten langstudeerders niet worden beboet? Pleit dan voor een verlenging van de nominale studieduur voor die specifieke studie van 5 naar 6 jaar, of 7 voor mijn part, maar dat doet niets af aan de langstudeerders an sich.quote:Op donderdag 17 november 2011 23:01 schreef MadScientist het volgende:
[..]
Wél dit topic starten maar verder alleen maar de discussie en argumenten ontwijken. Bravo!
Je kunt het gewoon niet aan. Daar ben je gewoon niet op gebouwd. Jij bent één van de mensen waarvan het lot al bekend is, dat je gewoon niet kunt integreren met het 'hogere' leven. Je kunt niet bereiken wat je wil bereiken.quote:Op donderdag 17 november 2011 00:23 schreef Tchock het volgende:
[..]
Er is met allebei vanalles mis, maar dat staat los van elkaar. Je kunt zeggen dat deze maatregel de rechtszekerheid en dus de fundamenten van de rechtsstaat aantast en je kunt zeggen dat het belachelijk is je de mensen die de toekomst van Nederland zijn en de last van de vergrijzing op hun schouders moeten dragen zo hard aanpakt. Kies je lievelingsdiscussie.
quote:Op donderdag 17 november 2011 23:11 schreef mlg het volgende:
[..]
Je kunt het gewoon niet aan. Daar ben je gewoon niet op gebouwd. Jij bent één van de mensen waarvan het lot al bekend is, dat je gewoon niet kunt integreren met het 'hogere' leven. Je kunt niet bereiken wat je wil bereiken.
Dat zal het zijn.quote:Op donderdag 17 november 2011 23:11 schreef mlg het volgende:
[..]
Je kunt het gewoon niet aan. Daar ben je gewoon niet op gebouwd. Jij bent één van de mensen waarvan het lot al bekend is, dat je gewoon niet kunt integreren met het 'hogere' leven. Je kunt niet bereiken wat je wil bereiken.
Ben je serieus? Enig idee hoeveel het kost een jaar langer door studeren... Of het verder normaal is dat mensen er een jaar langer over doen en of het daarom dus onterecht zou zijn dat ze dat plan doorvoeren is het 2e.quote:Op vrijdag 18 november 2011 01:18 schreef Vasilevski het volgende:
De maatregel wordt in allerlei kringen 'langstudeerdersboete', 'studieboete', etc. genoemd. Zoals al gemeld is het dat ook echt, en geen 'collegegeldverhoging'. Als het gewoon een ordinaire boete is, waaruit blijkt dan dat het 'te lang studeren' zo'n zware overtreding dat het een 'boete' van ¤3.000 rechtvaardigt? Kan de politiek morgen bepalen dat een kauwgompje op straat gooien voortaan ¤1.000 boete betekent?
Wil je nu een uitleg van het proportionaliteitsbeginsel?quote:Op vrijdag 18 november 2011 01:18 schreef Vasilevski het volgende:
De maatregel wordt in allerlei kringen 'langstudeerdersboete', 'studieboete', etc. genoemd. Zoals al gemeld is het dat ook echt, en geen 'collegegeldverhoging'. Als het gewoon een ordinaire boete is, waaruit blijkt dan dat het 'te lang studeren' zo'n zware overtreding dat het een 'boete' van ¤3.000 rechtvaardigt? Kan de politiek morgen bepalen dat een kauwgompje op straat gooien voortaan ¤1.000 boete betekent?
Riiigghhhtt...quote:Op vrijdag 18 november 2011 01:33 schreef Mishu het volgende:
Nee hoor, want na 4 jaar is je stufi op en dan moet je alles zelf dokken. Niemand die daar last van heeft dus.
Wat wil je nou met dit topic? Constant open deuren intrappen en elke vorm van enige argumentatie ontwijken? Dan lukt het je aardig goed.quote:Op vrijdag 18 november 2011 01:26 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Wil je nu een uitleg van het proportionaliteitsbeginsel?
De maatschappelijke kosten van langer studeren zijn hoger dan die van drie kauwgumpjes op de grond gooien, denk je niet?
Tuurlijkquote:Op vrijdag 18 november 2011 01:33 schreef Mishu het volgende:
Nee hoor, want na 4 jaar is je stufi op en dan moet je alles zelf dokken. Niemand die daar last van heeft dus.
Maak het meisje dan tenminste wijzer door te zeggen dat dit niet waar is omdat de staat inderdaad ongeveer 3000 euro per student per jaar betaalt naast de stufi. Dit heeft weer weinig zin.quote:
Momenteel is het instellingscollegegeld eerder op de 8000 - 10.000 euro, dan 3.000 zoals jij beweert.quote:Op vrijdag 18 november 2011 01:46 schreef Adames het volgende:
[..]
Maak het meisje dan tenminste wijzer door te zeggen dat dit niet waar is omdat de staat inderdaad ongeveer 3000 euro per student per jaar betaalt naast de stufi. Dit heeft weer weinig zin.
Dus jij verdedigt de maatregel door voor te stellen dat je het geld voor die boete gewoon kunt lenen, zodat je alsnog langer over je studie kunt doen.quote:Op woensdag 16 november 2011 19:01 schreef eriksd het volgende:
[..]
De boete kan gefinancierd worden met een lening. En 3000 per jaar moet toch wel te behappen zijn voor laten we zeggen 90% van werkend Nederland.
Waarom stop je met je studie??? Is niet echt slim he??quote:Op vrijdag 18 november 2011 02:09 schreef Drinky het volgende:
Voor mij is het bijvoorbeeld kut omdat ik vorig jaar mijn eerste studie na een maand heb gestopt. Ik wist toen niet van deze regeling af, maar nu heb ik dus wel een heel jaar minder om de studie in af te ronden ipv een maand. Redelijk kut bij een studie die ongeveer 2 jaar aan buitenlandse stages heeft
Neenee, matige poging mij woorden inde mond te leggen. Wat ik zeg is dat als mensen echt een studie willen afronden, er een mogelijkheid is. Wel levert dit een drempel op voor de onzinstudies waar geen cent mee te verdienen is.quote:Op vrijdag 18 november 2011 08:58 schreef Sicstus het volgende:
[..]
Dus jij verdedigt de maatregel door voor te stellen dat je het geld voor die boete gewoon kunt lenen, zodat je alsnog langer over je studie kunt doen.
Maar wat heeft die boete dan voor zin, als je je er niet door hoeft laten tegenhouden om nog langer te studeren? Het enige gevolg is dat studenten aan het eind van de rit met een NOG hogere schuld zitten opgezadeld.
Anderzijds, als ze niet die 3000 euro bijlenen en wel stoppen na 3 of 4 jaar omdat ze inzien dat ze het niet op tijd gaan redden en de boete niet kunnen betalen, dan heeft de samenleving toch een enorme strop? Iemand 3 of 4 jaar laten studeren kost een veelvoud van 3000 euro.
Kortom, weer een onwaarschijnlijk dom idee van rechts.
is niet mijn studie, vriend.quote:Op woensdag 16 november 2011 23:20 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Een spelletje "maar mijn studie is moeluhuhuk" spelen is een tikje saai.
mee eens. echter, DIT GEBEURD NIET. heel leuk dat jij voor elke uitzondering een oplossing weet, maar het probleem is dat de politiek daar schijt aan heeft en iedereen en alles over één kam blijft scheren. dat is het grote probleem.quote:Op donderdag 17 november 2011 23:03 schreef GSbrder het volgende:
[..]
De discussie en de argumenten zijn dat L&R een moeilijke studie is, daarom moeten langstudeerders niet worden beboet? Pleit dan voor een verlenging van de nominale studieduur voor die specifieke studie van 5 naar 6 jaar, of 7 voor mijn part, maar dat doet niets af aan de langstudeerders an sich.
Of is het snelheidslimiet op de snelweg ook te laag omdat een lamborghini harder kan?
Conclusie: De langstudeerdersboete zit vol met gaten. Ik ben benieuwd wat de rechter daarover zal zeggen.quote:Op vrijdag 18 november 2011 13:55 schreef Merel1808 het volgende:
Studenten die nog een doctoraalopleiding doen (van 6 jaar) mogen 1 jaar uitlopen (17%), terwijl iemand die een bachelor van 3 en een master van 1 jaar in totaal 2 jaar uit mag lopen (50%). Dat is ook een van de uitzonderingen waar gewoon niet over na is gedacht, het is in zijn geheel gewoon een heel ondoordachte regel.
De studie lag me helemaal niet, en tevens zou ik dan in het eerste jaar sowieso mijn P niet halen, dan is het toch zonde om er langer mee door te gaan, stufi en OV te gebruiken ipv te stoppen, herorienteren en een andere studie te kiezen? Zo'n studie leidt de rest van je leven in een bepaalde richting, dus om ergens mee door te gaan wat je helemaal niet ligt is het domste wat je kunt doen. Lijkt me ook dat het de werkefficientie niet ten goede gaat komen als je later een baan hebt wat je gewoon haat.quote:Op vrijdag 18 november 2011 09:30 schreef Ronnie_bravo het volgende:
[..]
Waarom stop je met je studie??? Is niet echt slim he??
Of je kiest gewoon in een keer goed en komt niet met zo'n slap excuus aankakken.quote:Op vrijdag 18 november 2011 14:19 schreef Drinky het volgende:
[..]
De studie lag me helemaal niet, en tevens zou ik dan in het eerste jaar sowieso mijn P niet halen, dan is het toch zonde om er langer mee door te gaan, stufi en OV te gebruiken ipv te stoppen, herorienteren en een andere studie te kiezen? Zo'n studie leidt de rest van je leven in een bepaalde richting, dus om ergens mee door te gaan wat je helemaal niet ligt is het domste wat je kunt doen. Lijkt me ook dat het de werkefficientie niet ten goede gaat komen als je later een baan hebt wat je gewoon haat.
Zolang open dagen en ook meeloopdagen in het teken staan van zieltjes winnen mbv leuke opdrachten in plaats van goede voorlichting geven is het moeilijk om een goed en compleet beeld van een studie te krijgen.quote:Op vrijdag 18 november 2011 15:07 schreef eriksd het volgende:
[..]
Of je kiest gewoon in een keer goed en komt niet met zo'n slap excuus aankakken.
Het is uiteraard de schuld van een ander. Dat zit er al vroeg in bij een hoop zeg.quote:Op vrijdag 18 november 2011 15:40 schreef Adames het volgende:
[..]
Zolang open dagen en ook meeloopdagen in het teken staan van zieltjes winnen mbv leuke opdrachten in plaats van goede voorlichting geven is het moeilijk om een goed en compleet beeld van een studie te krijgen.
dus je impliceert dat open dagen en meeloopdagen een geweldig compleet beeld vormen van een studie? Natuurlijk is het makkelijker als je in de buurt blijft studeren, dan kan je genoeg ervaringen vragen aan bekenden die ervaring met die studie hebben. Als je echter een stuk verder weggaat moet je echter vooral hebben van die mooie praatjes van de pr persoon van de studie. En de makke voorbeeldige tweede jaars die er naast staan en alles geweldig vinden.quote:Op vrijdag 18 november 2011 15:41 schreef eriksd het volgende:
[..]
Het is uiteraard de schuld van een ander. Dat zit er al vroeg in bij een hoop zeg.
Haha, nee, dat impliceer ik nergens. En nu?quote:Op vrijdag 18 november 2011 15:48 schreef Adames het volgende:
[..]
dus je impliceert dat open dagen en meeloopdagen een geweldig compleet beeld vormen van een studie? Natuurlijk is het makkelijker als je in de buurt blijft studeren, dan kan je genoeg ervaringen vragen aan bekenden die ervaring met die studie hebben. Als je echter een stuk verder weggaat moet je echter vooral hebben van die mooie praatjes van de pr persoon van de studie. En de makke voorbeeldige tweede jaars die er naast staan en alles geweldig vinden.
waarom ben je het dan niet met me eens?quote:Op vrijdag 18 november 2011 15:49 schreef eriksd het volgende:
[..]
Haha, nee, dat impliceer ik nergens. En nu?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |