True trouwens, zolang het niet door een huisarts tijdens het spreekuur is gegokt maar gewoon door de psychische hulpverlening dan mog je er wel vanuit gaan dat het een goede diagnose is geweest. Heb zelf ook nog ergens en dossier van 15 pagina's liggen met de diagnose nadat ik meerdere keren langs ben geweest voor gesprekken en uiteindelijk een dagtest met van alles en nog wat.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 21:27 schreef Ritmo het volgende:
[..]
Nee hoor. Ik ben het met je eens dat iedereen wel in meer of mindere mate bepaalde kenmerken heeft van een van de vele stoornissen en het soms allemaal wat 'vaag' is. Maar als iemand echt ADHD heeft (heb zelf milde variant van ADD overigens, en geloof me: het is geen verzonnen labeltje) dan zijn 10 van de 10 psychologen het daar heel snel over eens na onderzoek hoor.
Daarvoor moet je iemand echter wél eerst goed testen naar de normen.
Überhaupt ooit wetenschappelijke artikelen over 'vage alfa- wetenschap'quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 21:12 schreef __Saviour__ het volgende:
[..]
Het is allemaal enorm natte vinger werk. Zet drie van die kwakzalvers op een 'patient' en ze komen alledrie met een eigen labeltje. Geen verifieerbare en repliceerbare resultaten. Dat soort vage alfa-'wetenschap' is absoluut niet aan mij besteed.
"Mild" daar zit het probleem van de moderne psychologie in. Mild bestaat niet, mild is normaal.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 21:27 schreef Ritmo het volgende:
[..]
Nee hoor. Ik ben het met je eens dat iedereen wel in meer of mindere mate bepaalde kenmerken heeft van een van de vele stoornissen en het soms allemaal wat 'vaag' is. Maar als iemand echt ADHD heeft (heb zelf milde variant van ADD overigens, en geloof me: het is geen verzonnen labeltje) dan zijn 10 van de 10 psychologen het daar heel snel over eens na onderzoek hoor.
Daarvoor moet je iemand echter wél eerst goed testen naar de normen van DSM-IV.
Misschien zijn er bepaalde mensen die in een grijs gebied zitten, maar dat is toch met fysieke ziektes ook zo? Als iemand een tumor heeft die (nog) niet uitgezaaid is, kan dat nog wel steeds kanker zijn.
Ja, ze testen met samples van 17 mannen en 7 vrouwen en achten een theorie als bewezen als SPSS een uitkomst van 0.0499 geeft.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 21:30 schreef Heroinjunk het volgende:
[..]
Überhaupt ooit wetenschappelijke artikelen over 'vage alfa- wetenschap'gelezen?
Ah, ja dan ben ik het met je eens. Maar heb jij betere methodes om depressies op te lossen? En een burnout ligt niet per definitie aan te veel werken. Er zijn ook andere krachten die dit kunnen veroorzaken. Ik denk ook inderdaad dat een burnout eenvoudig op te lossen is en dat is ander werk zoeken.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 21:29 schreef Gamesua het volgende:
[..]
Depressie wel, is iets van alle tijden. Alleen ben ik het oneens met de diverse methodes van genezing (en zeker het slikken van antidepressiva) tegenwoordig.
Burnout kan je anders noemen.. Of het bestaat, ik zou zeggen, vast wel. Maar 90% van de mensen die een "burnout" hebben kun je niet serieus nemen. De mens is niet zo gemaakt dat hij helemaal van slag raakt als hij een groot deel van zijn tijd aan werk besteed. Deze mensen hebben zeker wel een probleem maar dat is niet dat hun hersenen op zijn maar dat ze geen juiste aanpak voor werk hebben (en dat ze toekomst ook zo zien) en tegenwoordig makkelijk kunnen geloven dat dit normaal is.
quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 21:29 schreef Gamesua het volgende:
[..]
Depressie wel, is iets van alle tijden. Alleen ben ik het oneens met de diverse methodes van genezing (en zeker het slikken van antidepressiva) tegenwoordig.
Wat een onzin.quote:Burnout kan je anders noemen.. Of het bestaat, ik zou zeggen, vast wel. Maar 90% van de mensen die een "burnout" hebben kun je niet serieus nemen.
Vaak is het niet zo dat die mensen gewoon een beetje overwerkt zijn, maar van hun werkgever langere tijd te veel werk opgelegd krijgen. Iets wat je eigenlijk niet kan verwachten... Ook daar kan een gemiddeld mens nog wel tegen, maar het is vaak de combinatie met privé-problemen (scheidingen, problemen thuis) die er dan voor zorgt dat je 'op brandt'.quote:De mens is niet zo gemaakt dat hij helemaal van slag raakt als hij een groot deel van zijn tijd aan werk besteed. Deze mensen hebben zeker wel een probleem maar dat is niet dat hun hersenen op zijn maar dat ze geen juiste aanpak voor werk hebben (en dat ze toekomst ook zo zien) en tegenwoordig makkelijk kunnen geloven dat dit normaal is.
Het zijn vaak de ouders die zomaar de diagnose stellen, door wat lijstjes door te surfen op internet (kun je best doen, maar laat je kind dan daarna ook nog echt testen en geef je vermoedens + het lijstje aan) en verhalen van andere ouders.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 21:29 schreef jogy het volgende:
[..]
True trouwens, zolang het niet door een huisarts tijdens het spreekuur is gegokt maar gewoon door de psychische hulpverlening dan mog je er wel vanuit gaan dat het een goede diagnose is geweest. Heb zelf ook nog ergens en dossier van 15 pagina's liggen met de diagnose nadat ik meerdere keren langs ben geweest voor gesprekken en uiteindelijk een dagtest met van alles en nog wat.
Jij hebt duidelijk geen last van hooggevoeligheid; ergo: je weet niet waar je het over hebt. Zelfde verhaal met depressies, burnouts, psychoses, etc.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 21:18 schreef Democritus. het volgende:
En hooggevoelige mensen.
Aanstellerij. Als het waar zou zijn dan heeft iedereen een 'speciale' afwijking. En heeft iedereen een special behandeling nodig.
Het hoeft niet te liggen aan de hoeveelheid werk die je krijgt. Het kan eveneens psychologisch zijn, zoals werkgevers of werknemers die elkaar terroriseren. Dit is iets wat veel mensen vergeten. Op het eerste gezicht ondervind je hier geen hinder van, maar die kan zich zeker uiten in lichamelijk klachten, bijv. maagklachten.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 21:42 schreef Ritmo het volgende:
[..]
Vaak is het niet zo dat die mensen gewoon een beetje overwerkt zijn, maar van hun werkgever langere tijd te veel werk opgelegd krijgen. Iets wat je eigenlijk niet kan verwachten... Ook daar kan een gemiddeld mens nog wel tegen, maar het is vaak de combinatie met privé-problemen (scheidingen, problemen thuis) die er dan voor zorgt dat je 'op brandt'.
Ik ben het wel met je eens idd dat vaak wel (achteraf) veel stress vermeden kan worden door een andere aanpak. Maar daarvoor is een leidinggevende ook, die moet zelf constateren dat er iets verkeerd gaat en bijsturen of het werk aanpassen (b.v. een van iemands taken uitbesteden of een extra werknemer erbij).
Mild is misschien het verkeerde woord. Maar je hebt wel verschillende 'gradaties'. Maar dan moet je wel de laagste gradatie enigszins hoog leggen, en niet 'lichte ADHD-achtige kenmerken' meenemen als de laagste vorm. Want bijna iedereen heeft wel ergens 1 of 2 van zulke kenmerken. Pas als je driekwart ofzo van zo'n kenmerken-lijst duidelijk hebt (en het echt voor problemen zorgt), heb je daadwerkelijk die stoornis.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 21:32 schreef Gamesua het volgende:
[..]
"Mild" daar zit het probleem van de moderne psychologie in. Mild bestaat niet, mild is normaal.
Zie m'n reactie hierboven.quote:Serieus, ik heb mild ADHD als ik die shit moet geloven. Zit ik thuis als een pussy van een uitkering te genieten? Heb ik problemen gehad met mijn ontwikkeling? Nee, ik werk gewoon voor mijn eigen ontwikkeling en ik zie mijn persoonlijke attributen als wat ik meedraag met mijzelf en ik kijk vooruit.
Mild is echt zoiets van, je hebt het eigenlijk niet, maar het lijkt er wel een beetje op en je zegt dat je klachtne hebt dus ik geef je de label toch maar.
Hooggevoeligheid is toch geen officieel erkende stoornis of ziekte? In tegenstelling tot de andere dingen die voorbij komen. Ik vind het eerlijk gezegd ook niet helemaal in dat rijtje thuishoren, het is wat meer van de alternatieve 'wetenschap' en niet goed te bewijzen of meten.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 21:49 schreef TimMer1981 het volgende:
[..]
Jij hebt duidelijk geen last van hooggevoeligheid; ergo: je weet niet waar je het over hebt. Zelfde verhaal met depressies, burnouts, psychoses, etc.
Ik ga ook niet doen alsof ik weet wat het is om een psychose te hebben; ik kan mij er slechts een beperkte voorstelling van maken, dat is het maximale wat je kunt bereiken als buitenstaander. Daardoor heb je dus ook niet het recht om er dusdanig boude uitspraken over te doen.
Klopt. Een tiener kan ook een depressie of burn-out krijgen als hij langdurig heel hard gepest wordt en daarbij thuis ook nog stress heeft van b.v. ruziende ouders.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 21:50 schreef Capslockie het volgende:
[..]
Het hoeft niet te liggen aan de hoeveelheid werk die je krijgt. Het kan eveneens psychologisch zijn, zoals werkgevers of werknemers die elkaar terroriseren. Dit is iets wat veel mensen vergeten. Op het eerste gezicht ondervind je hier geen hinder van, maar die kan zich zeker uiten in lichamelijk klachten, bijv. maagklachten.
Ik denk dat in b.v. geval van oorlog je lichaam en geest in een soort automatische overlevingspiloot gaan staan waardoor het zichzelf beschermt. Is zelfs aangetoond dat de hersenen van millitairen in oorlog er anders uitzien dan van millitairen die niet in oorlog zijn. Angstcentrum en andere gebieden waar emoties geregeld worden, worden b.v. minder actief. Prio: overleven.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 22:00 schreef Otto_Kretschmer het volgende:
Depressie en Burn-out zijn beide erg echt en verschrikkelijk om mee te maken. Wat ik wel denk is dat het desondanks wel ziektes van deze tijdsgeest zijn. Misschien dat het te maken heeft dat je vandaag niet (zoals vroeger) getrouwd moest zijn, kinderen hebben en werken. Maar ook verwacht wordt dat je echt gelukkig bent. En dat je dus wanneer deze verwachtingen niet uitkomen je teleurgesteld bent in je leven waar je er vroeger niet bij stil zou staan. Ik heb ook wel gelezen dat zelfmoord relatief veel meer voor komt in gebieden waarin je omringt wordt door 'wel' geslaagde mensen. (In de Quest dus geen idee of dat betrouwbaar is)
Wat me ook altijd wel interessant lijkt in deze context is om te weten hoeveel depressies voorkomen in bijvoorbeeld Afrika of ten tijde van WO II.
Ik zal nooit ontkennen dat autisme bestaat en het een echte en serieuze stoornis is.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 22:14 schreef Pharkus het volgende:
Ik maar denken dat Ritmo autisme eens serieus zou gaan nemen. PS ik zag vandaag een Ritmo vrachtwagen rijden, helaas geen pics.
Of het wel of niet in dat geweldige DSM-IV, waarin iedereen zo'n beetje gestoord wordt verklaard, staat zal mij worst wezen; ik maak het in mijn omgeving duidelijk mee. Ik zet sowieso nogal wat kanttekeningen en vraagtekens bij de "wetenschap" psychologie; neurologie: dat is wetenschap. Maar psychologie en psychiatrie zijn slechts gebaseerd op benaderingen en best-practices; oftewel: gedeeltelijk gokwerk en daardoor geen keiharde wetenschap.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 21:56 schreef Ritmo het volgende:
[..]
Hooggevoeligheid is toch geen officieel erkende stoornis of ziekte? In tegenstelling tot de andere dingen die voorbij komen. Ik vind het eerlijk gezegd ook niet helemaal in dat rijtje thuishoren, het is wat meer van de alternatieve 'wetenschap' en niet goed te bewijzen of meten.
Waarom dan niet? Dat is mijn belangrijkste punt van crusade tegenover de "moderne modeziektes". Kijk, ik geloof best dat je problemen ondervindt en mentaal het echt moeilijk mee hebt om te gaan werken als je ene burnout hebt. Maar waarom kan je niet werken? Met de juiste aanpak en een verschillende baan en misschien wat levensstijl-veranderingen kan je gemakkelijk 36 uur per week werken. Dat is echt niets op een hele week (a 168 uur).quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 21:55 schreef Ritmo het volgende:
[..]
Mild is misschien het verkeerde woord. Maar je hebt wel verschillende 'gradaties'. Maar dan moet je wel de laagste gradatie enigszins hoog leggen, en niet 'lichte ADHD-achtige kenmerken' meenemen als de laagste vorm. Want bijna iedereen heeft wel ergens 1 of 2 van zulke kenmerken. Pas als je driekwart ofzo van zo'n kenmerken-lijst duidelijk hebt (en het echt voor problemen zorgt), heb je daadwerkelijk die stoornis.
[..]
Zie m'n reactie hierboven.
Met ADHD hoef je ook helemaal niet thuis te gaan zitten. Zo iemand kan volledig functioneren.
Tenzij hij (en z'n omgeving) natuurlijk niet goed met z'n stoornis omgaat, veel problemen krijgt op z'n school en werk en depressief wordt.
Wil niet zeggen dat wat hulp voor diegene (met name als hij/zij jong is) heel belangrijk is.
Leren om structuur aan te brengen, te ordenen en aan te geven als hij vastloopt.
Met een burn-out daarentegen kun je dus weer NIET functioneren.
En autisme spectrum stoornis dan? Dat vind ik ook nog eens zo'n lariekoek. Je bent een beetje stil, verlegen en bang om met mensen in contact te komen en meteen wordt je als autist bestempeld.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 22:17 schreef Ritmo het volgende:
[..]
Ik zal nooit ontkennen dat autisme bestaat en het een echte en serieuze stoornis is.
Als ik echter iemand hier zo noem, dan weet ik ook wel dat hij waarschijnlijk niet echt die stoornis heeft. Hoewel sommige gevallen hier wel heel dichtbij zouden komen denk ik.
Dat is wel een heel stomme fout. Ook omdat hoogbegaafdheid niet zo heel veel bij ASS voorkomt.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 23:10 schreef Gamesua het volgende:
Maar als ik de verhalen over ASS moet geloven?
Zeker omdat ze ook hoogbegaafde mensen er snel in stoppen. Kan je heel goed rekenen? Onthoud je dingen heel snel? Ja, ik heb dat allebei. Ben ik meteen autist? Fuck off. Het is een deel van je "nurture" en dus ook meteen zo op te lossen door jezelf erin te trainen. En dit soort modeziektes zijn tegenwoordig wel zo populair dat ze mensen die wel echte autisten zijn ook in diezelfde categorie stoppen, wat helemaal hinderlijk is.
Ik vind het aanstellerij. Vroeger was ik een vervelend kutkind (quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 21:49 schreef TimMer1981 het volgende:
[..]
Jij hebt duidelijk geen last van hooggevoeligheid; ergo: je weet niet waar je het over hebt. Zelfde verhaal met depressies, burnouts, psychoses, etc.
Ik ga ook niet doen alsof ik weet wat het is om een psychose te hebben; ik kan mij er slechts een beperkte voorstelling van maken, dat is het maximale wat je kunt bereiken als buitenstaander. Daardoor heb je dus ook niet het recht om er dusdanig boude uitspraken over te doen.
Ben je een beetje dom of ben je gewoon oerdom?quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 21:02 schreef Kroc het volgende:
al die stoornissen is gewoon een goed gesprek hebben met jezelf in de spiegel
autisme > ff gesprekje dat het een hersenspinsel heb en de volgende dag kan je er weer tegen aan, maar die mensen durven zo'n gesprekje niet aan omdat ze liever hun hele leven verzorgd willen worden en iets hebben waar ze hun falen op kunnen afschuiven
depressie > morgen komt alles weer goed mentaliteit, opgelost
Donder toch op.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 23:34 schreef Democritus. het volgende:
[..]
Ik vind het aanstellerij. Vroeger was ik een vervelend kutkind () en een docent(zweverig type
) dacht dat ik indigokind/nieuwetijdskind was ofzo. Je kunt iedereen een 'speciaal' labeltje geven. Je hoeft maar iets drukker te zijn en je hebt ADHD, iets gevoeliger HSP, iets rustiger en je hebt autisme en iedereen zijn gedrag moet maar in een hokje passen. Het is gewoon mode om iets te hebben.
Want psychische problemen komen altijd door negativiteit?quote:Op woensdag 26 oktober 2011 00:50 schreef volgjezelf het volgende:
Het is heel moeilijk om begrip te tonen voor negativiteit.
Dan zou juist jij boos moeten zijn dat al die aanstellers die labeltjes ook krijgen, doordat zij hip doen met die ziektes, denken mensen dat jij ook zo'n aansteller bent.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 00:48 schreef Madame_Paon het volgende:
[..]
Donder toch op.
Als je net als ik al je hele leven beperkingen hebt en ondertussen al 2 jaar helemaal niks meer kunt, piep je wel anders.
Eén dag in mijn leven en je zult psychische problemen nooit meer aanstellerij noemen.
En nee, niet iedereen met een labeltje moet maar meteen een uitkering krijgen. Er zijn er genoeg die zelfs fulltime kunnen werken.
Maar de mensen die door psychische redenen echt niet kunnen werken, zijn echt geen uitkeringstrekkers. Als je dat zegt, ben je egoïstisch en heb je totaal geen empathie.
Met een correcte diagnose is niets mis.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 00:53 schreef SeanFerdi het volgende:
[..]
Dan zou juist jij boos moeten zijn dat al die aanstellers die labeltjes ook krijgen, doordat zij hip doen met die ziektes, denken mensen dat jij ook zo'n aansteller bent.
Er zijn mensen die graag interessant doen, maar er zijn ook genoeg mensen die het zeggen omdat ze hun hart willen luchten.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 00:59 schreef Nikmans het volgende:
Het probleem is dat iedereen wel een of andere stoornis heeft als hij maar goed zoekt en dat meestal aan de grote klok hangt om er interessant mee te doen.
Ik ben hoogsensitiefIk heb dyslexie
Ik heb ADHD
Een kutkind maakt je inderdaad nog niet automatisch een indigokind. Maar omdat jij het niet bent bestaat het niet? Welkom in het individualistische Nederland.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 23:34 schreef Democritus. het volgende:
[..]
Ik vind het aanstellerij. Vroeger was ik een vervelend kutkind () en een docent(zweverig type
) dacht dat ik indigokind/nieuwetijdskind was ofzo. Je kunt iedereen een 'speciaal' labeltje geven. Je hoeft maar iets drukker te zijn en je hebt ADHD, iets gevoeliger HSP, iets rustiger en je hebt autisme en iedereen zijn gedrag moet maar in een hokje passen. Het is gewoon mode om iets te hebben.
Die zijn er genoeg, alleen niet op dit forum.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 01:07 schreef Madame_Paon het volgende:
Jammer dat veel mensen het verschil niet begrijpen.
Ben het opzich hierin zeker met je eens, ik hou ook niet van vaag gezweef. Maar je maakt dat fout dat je vergeet dat de DSM-IV ook net zo goed gebasseerd is op neurologische feiten en onderzoeken. Depressie, burn-out, psychose: ze zijn allemaal ook op neurologisch gebied aan te tonen want je hersenen zien er in dat geval letterlijk aantoonbaar anders uit. Waarom denk je dat we medicijnen als anti-psychotica hebben? Daarvoor moet eerst neurologisch onderzocht wordenquote:Op dinsdag 25 oktober 2011 22:42 schreef TimMer1981 het volgende:
[..]
Of het wel of niet in dat geweldige DSM-IV, waarin iedereen zo'n beetje gestoord wordt verklaard, staat zal mij worst wezen; ik maak het in mijn omgeving duidelijk mee. Ik zet sowieso nogal wat kanttekeningen en vraagtekens bij de "wetenschap" psychologie; neurologie: dat is wetenschap. Maar psychologie en psychiatrie zijn slechts gebaseerd op benaderingen en best-practices; oftewel: gedeeltelijk gokwerk en daardoor geen keiharde wetenschap.
Eens. Maar daarom is zo'n 'hokje' ook belangrijk. Niet om iemand zielig te maken, maar om te weten wat hij of zij precies heeft en daarop in te kunnen spelen, zodat hij/zij een beetje ondersteund wordt en de kanten die wél goed zijn in 'alle rust' te ontwikkelen. En voor diegene zelf, én voor de buitenwereld. Op school moeten de docenten ook weten waarom Pietje snel gefrustreerd raakt en een heel laag zelfbeeld heeft (ADHD) of waarom je Keesje soms even persoonlijk die beeldspraak die je in de les gebruikt hebt nog een keer uit moet leggen na de les.(autisme)quote:Stress is ook niet goed te meten en verschilt ook per persoon hoe snel diegene er last van krijgt, maar bestaat dat dan ook niet? En waarom is de één een geweldig kunstenaar, de ander een zeer meelevend persoon, de ander een ijskonijn en weer een ander een genocidepleger?
Uiteraard heb je gevoelige en ongevoelige mensen, maar er zijn ook mensen die praktisch niets voelen, dus waarom zouden er geen mensen zijn die bovengemiddeld voelen? Het gaat mij ook niet om het hokjesproppen, het gaat mij om het omarmen en handig inzetten ervan.
dat zeg ik niet, het is de angst voor het onbekende waarom mensen het moeilijk vinden om een psychisch probleem te accepteren.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 00:52 schreef Madame_Paon het volgende:
[..]
Want psychische problemen komen altijd door negativiteit?
Wat verschrikkelijk naïef.
Niks inhoudelijks posten maar een holmaat van Ritmo willen zijn.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 01:24 schreef Gary_Oak het volgende:
Wederom een zwaar terechte klacht van Ritmo!Mensen die depressief zijn afstempelen als mietjes.
Idd. Jij snapt het.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 23:23 schreef Captain_Maximum het volgende:
Als je er ook in gaat verdiepen weet je dat ADHD meer is dan een beetje druk zijn en autisme gaat ook verder dan verlegen en bang. Ik heb van een paar andere gehoord dat soms de diagnose wel vrij snel gaat. Het is eigenlijk gewoon een klein foutje in de hersens. Ik weet niet hoe het bij ADHD zit, maar bij autisme komt alles informatie/prikkels in één keer binnen, waardoor ze moeilijk een gesprek kunnen volgen.
Overigens kun je wel met ADHD en autisme werken. Als je weet wat je zwakke kanten zijn kun je gewoon trucjes bedenken om het leven wat makkelijker te maken i.p.v. thuis een beetje zielig lopen te doen. Sowieso is dagbesteding en regelmaat erg belangrijk.
Want? Er zijn veel meer mannelijke ADHD'ers en autisten dan vrouwen.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 01:28 schreef Zolder het volgende:
Ik had verwacht dat dit topic door een vrouw zou zijn gemaakt
Haha, iedereen haat jou.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 01:28 schreef boekenplank het volgende:
[..]
Niks inhoudelijks posten maar een holmaat van Ritmo willen zijn.
Ik had dan in de op een klagende vrouw verwacht over haar probleempjes :pquote:Op woensdag 26 oktober 2011 01:36 schreef Ritmo het volgende:
[..]
Want? Er zijn veel meer mannelijke ADHD'ers en autisten dan vrouwen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |