abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:09:38 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100640024


Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie? De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over :7. Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar Nespresso, what else... Deel 8. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic ([KSC#2076] over serieuze zaken).

Die laatste link is toch al na een dag weer verleden tijd, dus zoek zelf even de meest recente versie op in GC. Hij staat bijna altijd bovenaan :)

Barista? De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos Er zijn vier verschillende typen espresso-machines: 1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde. 2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk 3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand. 4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP! Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt :P

Goede bonen dus... Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen :? ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn? Zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man! Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art? Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen) (de mooiste rosetta ooit) (consumer koffiebrander) (koffie in een popcorn machine :D )

Plaatjes!







"Naked portafilter"




Links Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen
Een blog van 'The International Institute of Coffee Tasters'
Een nederlandse blog over koffie
Wiki artikel of de duurste koffie :)
Winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Nog een winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Espresso woordenboek van A tot Z

Vorige delen: [url]http://forum.fok.nl/topic/805818
Het Grote Barista Topic Deel II Het grote Baristatopic deel 3 Het grote Baristatopic deel 4 Het grote Baristatopic #5 Het grote Baristatopic #6 Koffie voor de fijnproever Koffie voor de fijnproever (2) Koffie voor de fijnproever (3)

Source van OP: http://wiki.fok.nl/index.php/OP/KOFFIE


[/quote]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100640168
Zo, zodadelijk mijn Rancilio Silvia bestellen! *O*
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:17:38 #3
242879 Onnoman
The On And Only
pi_100640312
Ik wil nog even speciaal aandacht schenken aan douwe egberts.. die het voor mij mogelijk gemaakt hebben een geweldige volautoamtische espressomachine bij elkaar te sparen in de vorm van Punten..
190.000 douwe egberts punten aangetekend en verzekerd versturen onder het mom van.. neem gerust een kopje koffie uit mijn espressoapparaat bij het natellen van al mijn punten.
'

eindresultaat: 300 euro betaald voor een nieuwe espressomachine twv 900 euro!
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
pi_100640344
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:08 schreef attamottamotta het volgende:

[..]

Rocky doserless?
Een Rocky is niet stepless toch of wel? Hij zou trouwens ook best lelijk staan naast mijn Ascaso Dream :')
pi_100640361
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:17 schreef Onnoman het volgende:
Ik wil nog even speciaal aandacht schenken aan douwe egberts.. die het voor mij mogelijk gemaakt hebben een geweldige volautoamtische espressomachine bij elkaar te sparen in de vorm van Punten..
190.000 douwe egberts punten aangetekend en verzekerd versturen onder het mom van.. neem gerust een kopje koffie uit mijn espressoapparaat bij het natellen van al mijn punten.
'

eindresultaat: 300 euro betaald voor een nieuwe espressomachine twv 900 euro!
Maar daarvoor heb je wel veel Douwe Egberts moeten drinken :P
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:18:50 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100640367
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:17 schreef Onnoman het volgende:
\
190.000 douwe egberts punten \
Hoe krijg je die bij elkaar? Punten knippen in een bedrijfskantine?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:20:33 #7
330125 Hans_van_Baalen
Zondag naar de kerk
pi_100640434
Dat ik dit topic niet eerder heb ontdekt ^O^
pi_100640848
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:18 schreef Bigs het volgende:

[..]

Een Rocky is niet stepless toch of wel? Hij zou trouwens ook best lelijk staan naast mijn Ascaso Dream :')
Oeps nee, je hebt gelijk....
  Moderator vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:32:47 #9
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_100640927


is de hoogste kwaliteit die ik drink, naast espresso's in café's toch zie ik mezelf als koffie liefhebber.

(ohja die punten knip ik ook uit maar ik zit aan iets van 500 punten ofzo :') )
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:33:23 #10
242879 Onnoman
The On And Only
pi_100640953
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:18 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hoe krijg je die bij elkaar? Punten knippen in een bedrijfskantine?
vrienden/marktplaats
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:39:24 #11
330125 Hans_van_Baalen
Zondag naar de kerk
pi_100641206
Hoe werden de bonen vroeger gebrand, toen de koffiebrander nog niet was uitgevonden?

edit: http://www.vanpommeren.nl/how-to-guides-zelf-koffie-bonen-branden

Gelijk proberen zodra het binnen is.

[ Bericht 57% gewijzigd door Hans_van_Baalen op 12-08-2011 14:45:24 ]
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:41:18 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100641264
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:39 schreef Hans_van_Baalen het volgende:
Hoe werden de bonen vroeger gebrand, toen de koffiebrander nog niet was uitgevonden?
In een popcornmachine
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:47:12 #13
330125 Hans_van_Baalen
Zondag naar de kerk
pi_100641475
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

In een popcornmachine
Ik denk het is een grap :') Maar zo'n ding heb ik nog wel ergens, zal ook wel wat beter gaan dan wokken denk ik zo. Thnx.
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:56:57 #14
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100641853
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:47 schreef Hans_van_Baalen het volgende:

[..]

Ik denk het is een grap :') Maar zo'n ding heb ik nog wel ergens, zal ook wel wat beter gaan dan wokken denk ik zo. Thnx.
Voor thuis wat experimenteren met branden is een popcornmachine zeer geschikt. Niet teveel er in doen, maar het gaat verbazingwekkend goed, hij blaast zelfs alle schilletjes weg. Gaat dus idd stukken beter dan in een koekenpan.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100641902
Ik zit zelf voor de grinder te kijken naar een Baratza Virtuoso Precisio. Heeft een ander systeem, met macro/micro stand. Redelijk nieuw, maar de eerste reviews zijn lovend en kost $300. Schijnt met de Macap M4 mee te kunnen...

edit: niet ctrl-v indrukken.... :)
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 19:53:45 #16
174598 zakstront
het gaat om de inhoud
pi_100651719
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:13 schreef attamottamotta het volgende:
Zo, zodadelijk mijn Rancilio Silvia bestellen! *O*
Koop je hem nieuw? Ik hem hem voor E 200,- van Marktplaats maar er moest al snel een nieuwe boiler in voor E 180,-, dus spijt dat ik geen nieuwe had gekocht voor E 100,- meer. Maar hij geeft zalige koffie.

Ik was al gewaarschuwd dat je na een tijdje een molen wil en het gaat inderdaad opvallen dat de smaak minder wordt als het pak koffie bijna op is. Dus na een jaar ook een Ascaso-i-1-molen erbij.

Dan ga je ook echt veel verschil proeven tussen soorten bonen. Heb een keertje (on-)gebrand geprobeerd maar die viel erg tegen, veel te zuur (en je moet minimaal 1 kilo kopen:-(
Tegenwoordig haal ik ze altijd bij de Coffee Company, niet goedkoop maar wel erg lekker.
maar het oog wil ook wat
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 20:10:43 #17
8369 speknek
Another day another slay
pi_100652337
Bij m'n volautomaat kan ik de fijn/grofheid van de maling instellen. Iemand enig idee wat het voor verschil maakt? :').
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 20:21:52 #18
174598 zakstront
het gaat om de inhoud
pi_100652726
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 20:10 schreef speknek het volgende:
Bij m'n volautomaat kan ik de fijn/grofheid van de maling instellen. Iemand enig idee wat het voor verschil maakt? :').
Fijner geeft meer en sterkere smaak, te fijn trekt je machine niet meer dus dan krijg je maar een paar druppels koffie(-olie), maar daar zal je automaat wel tegen beveiligd zijn. De duurdere machines geven meer druk en kunnen dus fijnere maling aan om echte ristretto's te maken :9
maar het oog wil ook wat
pi_100653076
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 19:53 schreef zakstront het volgende:

[..]

Koop je hem nieuw? Ik hem hem voor E 200,- van Marktplaats maar er moest al snel een nieuwe boiler in voor E 180,-, dus spijt dat ik geen nieuwe had gekocht voor E 100,- meer. Maar hij geeft zalige koffie.

Ik was al gewaarschuwd dat je na een tijdje een molen wil en het gaat inderdaad opvallen dat de smaak minder wordt als het pak koffie bijna op is. Dus na een jaar ook een Ascaso-i-1-molen erbij.

Dan ga je ook echt veel verschil proeven tussen soorten bonen. Heb een keertje (on-)gebrand geprobeerd maar die viel erg tegen, veel te zuur (en je moet minimaal 1 kilo kopen:-(
Tegenwoordig haal ik ze altijd bij de Coffee Company, niet goedkoop maar wel erg lekker.
Haha, nog niet besteld. Twijfel ook nog nieuw of tweedehands. Maarreh nieuw is 425 de laagste prijs en via MP kan ik een volledig gereviseerde voor 280 krijgen. Dus als je een adresje voor 300 euro nieuw hebt? Of was dat 200+180+100?
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 20:53:16 #20
174598 zakstront
het gaat om de inhoud
pi_100654243
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 20:29 schreef attamottamotta het volgende:

[..]

Haha, nog niet besteld. Twijfel ook nog nieuw of tweedehands. Maarreh nieuw is 425 de laagste prijs en via MP kan ik een volledig gereviseerde voor 280 krijgen. Dus als je een adresje voor 300 euro nieuw hebt? Of was dat 200+180+100?
yep ik zie ze alleen rond de E 500,- nieuw. voor 425 zou ik een nieuwe nemen.
maar het oog wil ook wat
pi_100755191
Toen ik deel 6 maakte was het winter, en paste die titel nog wel. Maar nu heeft deel 7 dezelfde titel, en ook al is et geen topzomer, nu al de open haard aansteken is wel erg veel van het goede... :P
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_100779861
Geen i8dee of ik het bij de goede topic post, maar toch ff dit:P :

Ik ben bij bekende fastfoodzaken langs geweest, op zoek naar een goed kopje snelle koffie om mee te nemen, voor een zacht prijsje . Tot nu toe vond ik de Segafredo van de Mac het lekkerst, daarna die van Verhage met Douwe Egberts espresso bonen. Bij de Burger King en KFC schenken ze volgens mij oploskoffie van DE, oftewel BOCHT!! Zonder crema of een ander romig laagje wat je wel ziet bij de Mac en Verhage. Nu nog eens langs bij Subway.

Ik drink trouwens nog niet zo heel lang koffie, maar begint het steeds meer te waarderen.
Uw ADH vitamine Worst
Met vriendelijke groenten
pi_100805325
Oeeeh, die koffie die uit het 'naked portafilter' loopt in de OP. Je reinste porno. Het water loopt me al in (en uit) de mond.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_100805848
quote:
0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 21:50 schreef hemarookworst het volgende:
Geen i8dee of ik het bij de goede topic post, maar toch ff dit:P :

Ik ben bij bekende fastfoodzaken langs geweest, op zoek naar een goed kopje snelle koffie om mee te nemen, voor een zacht prijsje . Tot nu toe vond ik de Segafredo van de Mac het lekkerst, daarna die van Verhage met Douwe Egberts espresso bonen. Bij de Burger King en KFC schenken ze volgens mij oploskoffie van DE, oftewel BOCHT!! Zonder crema of een ander romig laagje wat je wel ziet bij de Mac en Verhage. Nu nog eens langs bij Subway.

Ik drink trouwens nog niet zo heel lang koffie, maar begint het steeds meer te waarderen.
Nou... De meeste mensen in dit topic malen en zetten zelf hun koffie, en dan ben je al snel verwend met wat je zelf kunt brouwen. Restaurant koffie vind ik meestal niet zo interessant, en de koffie van bovengenoemde ketens is inderdaad, zoals jij al zegt, bocht. Dus waarom daar tijd en geld aan spenderen? Ik wachte tegenwoordig steeds vaker met koffie drinken tot ik thuisben, en iets lekkers kan drinken :)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_100807110
quote:
0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 12:41 schreef Gripper het volgende:
Toen ik deel 6 maakte was het winter, en paste die titel nog wel. Maar nu heeft deel 7 dezelfde titel, en ook al is et geen topzomer, nu al de open haard aansteken is wel erg veel van het goede... :P
Als dit topic net zo lang meegaat als deel 6 dan komt het vanzelf wel goed :D
pi_100812899
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 14:16 schreef Gripper het volgende:

[..]

Nou... De meeste mensen in dit topic malen en zetten zelf hun koffie, en dan ben je al snel verwend met wat je zelf kunt brouwen. Restaurant koffie vind ik meestal niet zo interessant, en de koffie van bovengenoemde ketens is inderdaad, zoals jij al zegt, bocht. Dus waarom daar tijd en geld aan spenderen? Ik wachte tegenwoordig steeds vaker met koffie drinken tot ik thuisben, en iets lekkers kan drinken :)
Maar als ik buiten ben en dat ben ik best vaak en ik heb trek in een kopje koffie dan koop ik het daar waar ik kan vinden. En er zijn op straat wel geode koffiebarretjes hoor. Als ik thuis ben dan is het laat in de avond, dan drink ik geen koffie, omdat ik anders niet kan slapen. Zelf goede koffie kopen en brouwen is natuurlijk leuker en lekkerder inderdaad :) Ik heb geen espresso automaat, maar ik maak gewoon koffie met filter ;)
Uw ADH vitamine Worst
Met vriendelijke groenten
  dinsdag 16 augustus 2011 @ 19:28:10 #27
97745 Thorical
finding a way
pi_100818122
Vandaag weer een koffie winkeltje ontdekt in Amsterdam.
http://melangerie.nl/index1.html
Ze zijn er pas en het meisje was lief en behulpzaam maar wist bv niet wanneer de koffie gebrand was. Ze gaf toe dat ze nog veel moest leren en dat vind ik een pre.
Later een koffie verslag van de Raja Batak die ik daar heb meegenomen.
  woensdag 17 augustus 2011 @ 12:01:01 #28
242879 Onnoman
The On And Only
pi_100846702
mooie actie gevonden voor onze koffie lovers :p

http://www.koffiediscount(...)campaign=koffieactie

een actie van 2 dagen..

iemand ervaring met deze koffie?
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
pi_100847088
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2011 12:01 schreef Onnoman het volgende:
mooie actie gevonden voor onze koffie lovers :p

http://www.koffiediscount(...)campaign=koffieactie

een actie van 2 dagen..

iemand ervaring met deze koffie?
Is, "De Bravicaffe Superior koffiebonen zijn een mix van 70% Arabiva bonen met 30% Robusta bonen." niet een beetje vloeken in fijnproevers kerk?
pi_100875192
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 17:15 schreef hemarookworst het volgende:

[..]

Maar als ik buiten ben en dat ben ik best vaak en ik heb trek in een kopje koffie dan koop ik het daar waar ik kan vinden. En er zijn op straat wel geode koffiebarretjes hoor. Als ik thuis ben dan is het laat in de avond, dan drink ik geen koffie, omdat ik anders niet kan slapen. Zelf goede koffie kopen en brouwen is natuurlijk leuker en lekkerder inderdaad :) Ik heb geen espresso automaat, maar ik maak gewoon koffie met filter ;)
Koffiebarretjes ja. Zaken waar ze een fatsoenlijke semi-automaat hebben staan en zelf bonen malen. Dus geen ketens die alleen troep uit volautomaten poepen.....
  donderdag 18 augustus 2011 @ 00:39:40 #31
242879 Onnoman
The On And Only
pi_100879647
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2011 12:11 schreef Thorical het volgende:

[..]

Is, "De Bravicaffe Superior koffiebonen zijn een mix van 70% Arabiva bonen met 30% Robusta bonen." niet een beetje vloeken in fijnproevers kerk?
praat eens nederlands..? wat bedoel je met niet vloeken?
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
pi_100885139
quote:
0s.gif Op donderdag 18 augustus 2011 00:39 schreef Onnoman het volgende:

[..]

praat eens nederlands..? wat bedoel je met niet vloeken?
De meeste liefhebbers verstaan onder 'goede bonen' over het algemeen een 'pure' mix (100% van een soort), dus geen twee soorten bonen in een zak. Dat is ook vaak het geval bij supermarktbonen en daarom gaat men naar speciale winkels, zodat je zeker weet dat er maar 1 type boon is gebruikt.
pi_100885657
quote:
0s.gif Op donderdag 18 augustus 2011 08:38 schreef attamottamotta het volgende:

[..]

De meeste liefhebbers verstaan onder 'goede bonen' over het algemeen een 'pure' mix (100% van een soort), dus geen twee soorten bonen in een zak. Dat is ook vaak het geval bij supermarktbonen en daarom gaat men naar speciale winkels, zodat je zeker weet dat er maar 1 type boon is gebruikt.
Wat natuurlijk ook een beetje onzin is, want ook 100% arabica is vaak weer een mix van verschillende bonen van verschillende plantages, tenzij je single estate koopt. Bij zo'n koffiehuis zit iemand die al zn hele leven bezig is met de mooiste melanges maken, en die zal er vast wel goed in zijn om voor mij iets spannends en smakelijks te maken. :9
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_100975682
Zo inmiddels heb ik een Rancilio Silvia gekocht, tweedehands. Als iemand nog een leuke 2e hands koffiemaler weet of er een te koop heeft staan, PM me even, ben op zoek...
pi_100975697
Oeps, 2x...
  zondag 21 augustus 2011 @ 02:38:24 #36
174598 zakstront
het gaat om de inhoud
pi_100991899
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 augustus 2011 17:26 schreef attamottamotta het volgende:
Zo inmiddels heb ik een Rancilio Silvia gekocht, tweedehands. Als iemand nog een leuke 2e hands koffiemaler weet of er een te koop heeft staan, PM me even, ben op zoek...

Gefeliciteerd en welkom bij de koffiegenieters :) Nu een lekker koffiemerk vinden, heeft mij wel even gekost. Molen had bij mij niet zo'n haast omdat de Rancilio sowieso al een grote vooruitgang was.
Op Marktplaats staan altijd wel wat Ascaso-molens en andere merken.
maar het oog wil ook wat
pi_101307276
Ik vraag me af of iemand aanraders heeft qua koffiebonen uit de supermarkt of enkele warenhuizen? Graag betaalbaar dus maximaal ¤8,- is wel het budget en niet al te sterk, gewoon ertussenin. ;)
We hebben sinds een week namelijk een maler dus we zijn wat verschillende bonen aan het uitproberen. Ik moet zeggen dat de Perla Gold tot nu toe niet slecht smaakt, goede koffie. :)
pi_101312241
8 euro per kilo bedoel je?
pi_101315858
quote:
0s.gif Op zondag 28 augustus 2011 22:44 schreef attamottamotta het volgende:
8 euro per kilo bedoel je?
Ja zoiets. We zijn hier thuis beginners in fijnproeven dus liever niet tegen de 20 euro ofzo. :P
  maandag 29 augustus 2011 @ 10:21:43 #40
97745 Thorical
finding a way
pi_101323615
quote:
0s.gif Op zondag 28 augustus 2011 21:37 schreef 1lluminati het volgende:
Ik vraag me af of iemand aanraders heeft qua koffiebonen uit de supermarkt of enkele warenhuizen? Graag betaalbaar dus maximaal ¤8,- is wel het budget en niet al te sterk, gewoon ertussenin. ;)
We hebben sinds een week namelijk een maler dus we zijn wat verschillende bonen aan het uitproberen. Ik moet zeggen dat de Perla Gold tot nu toe niet slecht smaakt, goede koffie. :)
Probeer de espressobonen van Aldi eens een keer.
Ik was verrast dat je voor zo weinig geld toch nog een redelijke espresso kon zetten.
pi_101546969
Vorige week koffie gehaald bij Blanche Dael hier in Maastricht, zeer gespecialiseerde winkel die zelf brand en melanges maakt.

Ik heb bonen laten malen voor mijn snelfiltermachine: echt geweldige koffie. Reguliere koffie valt er totaal bij in het niet.

Ze houden ook wel eens proeverijen daar, goed in de gaten houden dus :D
(en sparen voor een deugdelijke espressomachine)
Vogelbek-verdubbel-inator
pi_101616344
Is er in Nederland (overijssel/twente) ergens koffie te krijgen zoals bv. Starbucks of Tim Hortons?
Op 8 september 2013 schreef Yreal het volgende: Boterbartje is een kwaliteitsuser
Op 2 april 2015 17:54 schreef Joosie200 het volgende: The Boterbartje experience™, dat is 100% kwaliteit voor een kleine prijs.
  dinsdag 6 september 2011 @ 13:09:07 #43
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101629127
Heb net Arabica Espresso Medium van de Pelikaan uit Zutphen binnen. Is dezelfde boon als de standaard arabica espresso, maar anders gebrand (donkerder). Lekker, mooi vol en lang aroma en intensieve smaak.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 6 september 2011 @ 23:45:47 #44
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101658131
Actie om Nespresso zover te krijgen fair trade te gaan doen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_101658501
Ok de senseo gaat dood en dat vind ik niet erg. Tijd om weer koffie te gaan zetten met de cafetierre en de mokapot.
Iets meer werk maar véél lekkerder.

Nu ik dus binnenkort weer fulltime koffie ga zetten wil ik overstappen van gemalen koffie naar zelf malen.

Wat is jullie advies over malen/ malers?

Eisen:
-Ik wil koffiebonen kunnen malen voor de cafetierre en mokapot (grof en fijn dus)
- het moet betaalbaar zijn want anders gooi ik de gemalen koffie wel weer in de vriezer
- mijn vriendin moet ook kunnen malen. Dus geen oude zware molen oid
Realiteit is een illusie die ontstaat bij een gebrek aan alcohol
pi_101687720
Even iets anders dan zelf koffiezetten.

Weet iemand of er in Delft een mooie koffieshopbar is? Bij voorkeur een zo überhip mogelijke tent, maar als ze alleen maar uitstekende espresso serveren is dat ook al wat.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  woensdag 7 september 2011 @ 20:50:34 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101687800
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 september 2011 23:54 schreef RoaRRR het volgende:
Ok de senseo gaat dood en dat vind ik niet erg. Tijd om weer koffie te gaan zetten met de cafetierre en de mokapot.
Iets meer werk maar véél lekkerder.

Nu ik dus binnenkort weer fulltime koffie ga zetten wil ik overstappen van gemalen koffie naar zelf malen.

Wat is jullie advies over malen/ malers?

Eisen:
-Ik wil koffiebonen kunnen malen voor de cafetierre en mokapot (grof en fijn dus)
- het moet betaalbaar zijn want anders gooi ik de gemalen koffie wel weer in de vriezer
- mijn vriendin moet ook kunnen malen. Dus geen oude zware molen oid
Wat wil je uitgeven?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_101689207
in eerste instantie niet zo veel omdat ik eerst het verschil wil proeven tussen gemalen en zelf malen.
Mag dus een simpele machine zijn. Als dit bevalt ben ik wel bereid meer te betalen voor een machine die kwalitatief beter is/ langer meegaat.

Edit: de eerste machine mag van mij ook een handmaler zijn als ik daarmee koffie kan malen voor een moka pot
Realiteit is een illusie die ontstaat bij een gebrek aan alcohol
  FOK!fotograaf donderdag 15 september 2011 @ 15:01:31 #49
145146 Andyy
pi_101977274
Misschien dat jullie het weten maar:
Ik heb hier een volautomaat staan en ik heb drie verschillende bonen geprobeerd, en de koffie is allemaal zuur :@ Apparaat wordt vaak genoeg gereinigd dus daar kan het niet aan liggen, heb ik soms gewoon slecht geluk en koop ik steeds de verkeerde koffie? (haal het bij de Simon Levelt) of kan het te maken hebben met de malingsgraad? (heb 'm altijd op fijnste stand staan)
pi_101977547
quote:
6s.gif Op donderdag 15 september 2011 15:01 schreef Andyy het volgende:
Misschien dat jullie het weten maar:
Ik heb hier een volautomaat staan en ik heb drie verschillende bonen geprobeerd, en de koffie is allemaal zuur :@ Apparaat wordt vaak genoeg gereinigd dus daar kan het niet aan liggen, heb ik soms gewoon slecht geluk en koop ik steeds de verkeerde koffie? (haal het bij de Simon Levelt) of kan het te maken hebben met de malingsgraad? (heb 'm altijd op fijnste stand staan)
Dan zou hij eerder bitter dan zuur moeten zijn. Of het ding kan niet fijn genoeg malen om uberhaupt een soort espresso te maken, dat zou nog kunnen.
Ik weet het ook niet
pi_101990050
Ik ben weer wat verder in mijn espresso gebeuren.
Er is een "nieuwe" bonenmaler gekomen. maar dan in het rood.
Het is wel een enorm ding waar zelfs mijn vrouw zegt;"kan die hopper niet wat minder".
pi_102003161
quote:
0s.gif Op donderdag 15 september 2011 20:32 schreef Thorical het volgende:
Ik ben weer wat verder in mijn espresso gebeuren.
Er is een "nieuwe" bonenmaler gekomen.[ afbeelding ] maar dan in het rood.
Het is wel een enorm ding waar zelfs mijn vrouw zegt;"kan die hopper niet wat minder".
Daar kan ook de achterlijke hoeveelheid van een kilo bonen in, dus een beetje gelijk heeft ze wel :)
Of heb je een cafeetje?
Ik weet het ook niet
  zondag 18 september 2011 @ 13:42:41 #53
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_102093833
Een Rancilio kopen en mijn Solis Scala blijven gebruiken is vloeken in de kerk? :@
Godfather Bodybuilding topic reeks
pi_102095030
quote:
11s.gif Op zondag 18 september 2011 13:42 schreef Mr.J het volgende:
Een Rancilio kopen en mijn Solis Scala blijven gebruiken is vloeken in de kerk? :@
Met die combinatie ga je nooit een 30 seconden shot halen.. daarvoor maalt een Scala simpelweg niet fijn genoeg.
pi_102368136
Ik ben op zoek naar een bonenmaler, doserless maar niet te groot. Iemand ervaringen met de Mahlkonig Vario?
pi_102376099
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2011 18:28 schreef attamottamotta het volgende:
Ik ben op zoek naar een bonenmaler, doserless maar niet te groot. Iemand ervaringen met de Mahlkonig Vario?
Ja, en ben er supertevreden mee. Aanrader.
Ik weet het ook niet
pi_102388612
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2011 18:28 schreef attamottamotta het volgende:
Ik ben op zoek naar een bonenmaler, doserless maar niet te groot. Iemand ervaringen met de Mahlkonig Vario?
Ik heb een grafhekel aan de mijne.. het ontwerp van verstelmechanisme is gewoon niet goed. Om de haverklap moet ik het ding uit elkaar halen, schoonmaken en opnieuw calibreren. Anders is de maling in de fijnste stand nog niet grof genoeg.

De problemen waren eerder nog groter (toen behielden de verstelschuiven hun positie niet na het malen), maar dat is door een modificatie onder garantie door ESW verholpen.
pi_102448468
Ik herken dat probleem niet, lijkt me werk vervelend. Misschien een rot exemplaar?
Ik weet het ook niet
pi_102918983
De Siemens Espresso-/koffievolautomaat TK529NL bij http://www.ah.nl/garagesale voor 200 euro. Is dat een beetje een goed model om mee te beginnen?
  FOK!fotograaf maandag 10 oktober 2011 @ 16:43:11 #60
145146 Andyy
pi_102919067
quote:
0s.gif Op maandag 10 oktober 2011 16:41 schreef Rejected het volgende:
De Siemens Espresso-/koffievolautomaat TK529NL bij http://www.ah.nl/garagesale voor 200 euro. Is dat een beetje een goed model om mee te beginnen?
Hij is toch al uitverkocht :P
pi_103113495
Zo, eindelijk een bonenmaler. Een demoka m-203. Via MP. Past goed bij mijn Silvia die ik voor 40 euro op de kop getikt heb *O*
  zaterdag 15 oktober 2011 @ 18:38:28 #62
8369 speknek
Another day another slay
pi_103119769
quote:
6s.gif Op donderdag 15 september 2011 15:01 schreef Andyy het volgende:
Misschien dat jullie het weten maar:
Ik heb hier een volautomaat staan en ik heb drie verschillende bonen geprobeerd, en de koffie is allemaal zuur :@ Apparaat wordt vaak genoeg gereinigd dus daar kan het niet aan liggen, heb ik soms gewoon slecht geluk en koop ik steeds de verkeerde koffie? (haal het bij de Simon Levelt) of kan het te maken hebben met de malingsgraad? (heb 'm altijd op fijnste stand staan)
Ik vond Simon Levelt voor de prijs niet heel boeiend. Probeer eens Lavazza (gewoon te koop bij de AH)?
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_103131786
quote:
6s.gif Op donderdag 15 september 2011 15:01 schreef Andyy het volgende:
Misschien dat jullie het weten maar:
Ik heb hier een volautomaat staan en ik heb drie verschillende bonen geprobeerd, en de koffie is allemaal zuur :@ Apparaat wordt vaak genoeg gereinigd dus daar kan het niet aan liggen, heb ik soms gewoon slecht geluk en koop ik steeds de verkeerde koffie? (haal het bij de Simon Levelt) of kan het te maken hebben met de malingsgraad? (heb 'm altijd op fijnste stand staan)
Zuur betekent meestal dat het water niet warm genoeg is. Laat je hem wel voldoende lang voorverwarmen?
  zaterdag 15 oktober 2011 @ 23:27:15 #64
11043 TheFrankey
Ja. Dat zeg jij wel....
pi_103131943
Vandaag weer reinigingstabletten en een waterfilter gekocht voor mijn c9 jura. Die tabletten oke, maar dat filter vind ik een beetje dubbel. Volgens het boekje moet je hem na 50 liter vervangen. Na 200 bakkies dus. Is dat niet wat snel? Gemiddeld komen er maar 6 bakkies per dag uit maar toch.. Wel 10 euro dat filter

We gebruiken nu DE Exellence bonen. Echt een prima boon . Beter heb ik ze in de super nog niet kunnen vinden
Boef!
pi_103132652
200 bakkies? Volgens haal je uit 50 liter water ruim 1600 epresso's, dat vind ik best lang voor een filter.
  zondag 16 oktober 2011 @ 00:06:18 #66
11043 TheFrankey
Ja. Dat zeg jij wel....
pi_103133396
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 oktober 2011 23:46 schreef Bigs het volgende:
200 bakkies? Volgens haal je uit 50 liter water ruim 1600 epresso's, dat vind ik best lang voor een filter.
Rond de 250 bakkies gewone koffie. Hij spoelt ook veel he ook weer water
Boef!
pi_103158906
Ik hoop dat jullie kenners mij op weg kunnen helpen!

Onlangs heb ik een Gaggia Baby Class gekocht, tweedehands op Marktplaats voor minder dan 100 euro. De eerste keer dat ik hem door liet lopen was het water erg wit en kalkerig, omdat hij een tijd op zolder had gestaan volgens de koper, maar na een ontkalkingssessie zag het water er al een stuk beter uit!

Maar dan, haha. Ik ben helaas niet in het bezit van een grinder. De eerste keer ben ik dus naar een koffieshop (Parti) in de buurt gegaan, en heb een zak Bicanero (eigen merk volgens mij) door hun laten malen op de fijnste (espresso, volgens hen) stand. Uiteraard dezelfde middag nog geprobeerd, maar binnen de tien seconden is het espresso-kopje volgelopen. Het loopt dus veel te snel door!

Verschillende dingen geprobeerd. Harder aangestampt, zachter aangestampt, maar dat maakte geen verschil. Tevens nog een zak voorgemalen Espresso-koffie gehaald van het huismerk van de Albert-Heyn, maar dat mocht natuurlijk ook niet helpen.

Op Engelse Barista fora lees ik dat de espresso-machine het accessoire is van de grinder en ik vroeg mij af of jullie die mening delen. Punt is dat ik niet zeker weet of mijn Gaggia nog wel in orde is (tweedehands, geen ervaring) en dat ik niet nog eens een maler wil kopen, met het risico dat de koffie nog steeds veel te snel doorloopt. Hebben jullie ideeën? Iets wat ik anders aan kan pakken?

Samenvatting: de espresso in mijn tweedehands Gaggia loopt te snel door (10 seconden), lost een eigen grinder dit op, of kan het ook ergens anders aan liggen?
pi_103168108
Te snel doorlopen is volgens mij altijd op te lossen met een fijnere maling. Echter, het is wel even nuttig om te kijken of je een pressurized of non-pressurized filter hebt (bij gebrek aan een Nederlandse term). Want bij die eerste zegt de doorlooptijd volgens mij niet zoveel.



Links een pressurized bakje, rechts een normale.
pi_103177977
fijner malen en/of grotere dosis.
Alle voorgemalen espresso in de supermarkt is te grof gemalen.
Het aanstampen heeft nauwelijks invloed.

Voor de smaak is het vers malen het belangrijkst, na enkel uren gaat de smaak al achteruit. Dus zelf malen is de enige optie voor lekkere koffie.
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 15:25:47 #70
310990 Granduppaaaaah
Dolfijnen Reiki Specialist
pi_103375112
Ik zoek eigenlijk het topic met de links naar webwinkels met de bijbehorende verzendkosten, heb zelf net een winkel gevonden die voor 1,35 verzend (echter wel alleen als je 500 gram besteld).

http://www.mastersteaandcoffee.nl/

Zou hem er graag bij hebben want het wordt tijd dat alle leveranciers overgaan van pakketpost op brievenbuspost en dit stimuleert de concurrentie.
pi_103421395
heeft iemand hier een civetkat ?

c_/

* Ja mods dit is on topic ;)
[quote][img]http://i.fokzine.net/templates/forum2009/i/p/1s.gif[/img] Op zondag 16 januari 2011 18:23 schreef Witchfynder het volgende:[..]
Soort mix tussen Hawkwind, Immortal en een Nespresso reclame.[/quote]
pi_103422133
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 oktober 2011 17:34 schreef N.I.M.B.Y. het volgende:
heeft iemand hier een civetkat ?

c_/

* Ja mods dit is on topic ;)
Alleen een europese korthaar. Maar als je interesse hebt, wil ik haar best eens een paar koffiebonen voeren en laten uitpoepen ;)
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_103422317
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 oktober 2011 17:56 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Alleen een europese korthaar. Maar als je interesse hebt, wil ik haar best eens een paar koffiebonen voeren en laten uitpoepen ;)
:D

Maar zonder gekheid heeft iemand hier dat al eens geproefd?
En zo ja hoe beviel het? :)
[quote][img]http://i.fokzine.net/templates/forum2009/i/p/1s.gif[/img] Op zondag 16 januari 2011 18:23 schreef Witchfynder het volgende:[..]
Soort mix tussen Hawkwind, Immortal en een Nespresso reclame.[/quote]
pi_103440005
:D

Okay dit klinkt ongeloofwaardig maar,

Ik heb net voor het eerst in mijn leven Kopi Luwak op !!

Het zit zo ik was mijn pa zijn laptop terug aan het brengen na upgrade tot ubuntu 11.04 (nee geen 11.10)
En hij had dus uit Indonesië Kopi Luwak meegenomen en vroeg of ik het eens wilde proberen :D
Ik gelijk JA gezegd wat zo'n kans krijg je niet elke dag.

Morgen zal ik een foto posten van de verpakking ;)

Maar goed het is toebroek gemaakt dus poeder in het glas en dan kokend water erop gooien.
Dan direct het glas afdekken met een deksel om het aroma te behouden.

En dan minimaal 3 minuten wachten.....

Toen de ervaring, Ik vond het eigenlijk ruiken als gewone koffie misschien iets zoeter of beter gezegd minder scherp.

De eerste slok was ook een verademing het was echt lekker volle koffiesmaak maar de kenmerkende bitterheid was veel genuanceerder of zachter is misschien een beter omschrijving.

Het is dus geen robuuste koffie maar meer een zachte met toch nog een volle smaak.

Erg lekker dus en ik heb nog een pakje meegekregen ook *O* *O*

Waar je wel mee op moet letten is dat je de koffie na openen van de verpakking niet lang kan bewaren het aroma gaat dan snel verloren dus kleine verpakkingen kopen of met veel vrienden ervan genieten ;)

c_/
[quote][img]http://i.fokzine.net/templates/forum2009/i/p/1s.gif[/img] Op zondag 16 januari 2011 18:23 schreef Witchfynder het volgende:[..]
Soort mix tussen Hawkwind, Immortal en een Nespresso reclame.[/quote]
pi_103440893


Net dezelfde verpakking gegoogeld ;)
[quote][img]http://i.fokzine.net/templates/forum2009/i/p/1s.gif[/img] Op zondag 16 januari 2011 18:23 schreef Witchfynder het volgende:[..]
Soort mix tussen Hawkwind, Immortal en een Nespresso reclame.[/quote]
pi_103705641
Ik heb vandaag een cafétierre gekocht! Dit icm mijn al eerder gekochte bonenmaler :7

Heerlijk!
pi_103780555
Nog een paar pads en de Senseo gaat de deur uit! *O*

Zelfs ouderwets koffie opgieten in een filterzakkie is lekkerder dan die pleur uit een pad.

Ben steeds een grotere fan aan het worden van een lekker bakkie koffie! Nu nog een bonenmaler :D

Zijn er nog een beetje betaalbare alternatieven voor een bonenmaler? kan op dit moment geen 200¤ uitgeven aan zo'n ding......
Realiteit is een illusie die ontstaat bij een gebrek aan alcohol
  maandag 31 oktober 2011 @ 12:29:29 #78
97745 Thorical
finding a way
pi_103781351
quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2011 12:08 schreef RoaRRR het volgende:
Nog een paar pads en de Senseo gaat de deur uit! *O*

Zelfs ouderwets koffie opgieten in een filterzakkie is lekkerder dan die pleur uit een pad.

Ben steeds een grotere fan aan het worden van een lekker bakkie koffie! Nu nog een bonenmaler :D

Zijn er nog een beetje betaalbare alternatieven voor een bonenmaler? kan op dit moment geen 200¤ uitgeven aan zo'n ding......
Dat vind ik nou zo raar, bewust vieze dingen drinken omdat je ze nog in huis hebt.
Voor een bonenmaler kan je je op de 2e hand markt kunnen oriënteren. En dan kan je voor rond 50¤ best wel leuke dingen vinden.
pi_103781488
Ach ikzelf heb altijd weinig Senseo gedronken maar de vriendin vond het gemakkelijk. Ik slinger zelf meestal de espresso-pot op het vuur of zet koffie met de cafetierre.

Ding de deur uit en er niet meer over lullen :7
Realiteit is een illusie die ontstaat bij een gebrek aan alcohol
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 31 oktober 2011 @ 16:03:05 #80
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_103789059
Ik ga mijn old school Francis Francis (beginners machine) de deur uit doen en wil een machine voor betere espresso's waar bij tijd en wijlen wat melk geschuimd gaat worden.

Is de Vibiemme Domobar de juiste machine voor mij? B-)
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
pi_103789686
quote:
6s.gif Op maandag 31 oktober 2011 16:03 schreef Dark_Angelus het volgende:
Ik ga mijn old school Francis Francis (beginners machine) de deur uit doen en wil een machine voor betere espresso's waar bij tijd en wijlen wat melk geschuimd gaat worden.

Is de Vibiemme Domobar de juiste machine voor mij? B-)
Even mijn aanrecht spammen hoor :)



Als je vooral espresso's wilt maken, en slechts af en toe cappu's: prima ding! Hij heeft een single boiler, dus je zult moeten switchen van water naar stoom, en daarna weer terug. Maar daar zijn handige truukjes voor, om na een melksessie weer snel de temperatuur omlaag te hebben voor koffiezetten. Ik ben er helemaal dol op. En er kan ook bijna niks aan kapot ^O^
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_103883048
Ik, wil eigenlijk ook een bonen maler kopen, maar vind 100 euro beetje teveel eigenlijk.

Hoe zijn zulke molens nou eigenlijk?
http://link.marktplaats.nl/498894723

of is dat echt een no go?
pi_103892497
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 17:56 schreef _-Kaas-_ het volgende:
Ik, wil eigenlijk ook een bonen maler kopen, maar vind 100 euro beetje teveel eigenlijk.

Hoe zijn zulke molens nou eigenlijk?
http://link.marktplaats.nl/498894723

of is dat echt een no go?
De belangrijkste vraag is: voor wat voor zetmethode wil je malen?
pi_103913746
Gisteren een belachelijke voorraad koffie ingeslagen :)
Bij van Pommeren in Utrecht is de zoon van de eigenaar een micro-branderijtje begonnen achterin in de winkel. Kleine batches, aparte koffies, en vers gebrand. 2 collega's die pas een keer bij mij koffie hadden gedronken wilden ook wel wat kopen, dus ik ging met een boodschappenlijstje op pad.

Wat guatemala, honduras, een blend, malawi en colombiaanse koffies aangeschaft, allemaal van eigen branderij, en afgelopen maandag gebrand.

Met 6 zakken krakend verse koffie in huis rook het erg lekker :9. verder zelf een naked PF aangeschaft om eens mee te prutsen. De eerste resultaten zijn prima, en ik heb zowaar niet mn keuken ondergespetterd!
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_103916959
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 21:07 schreef Bigs het volgende:

[..]

De belangrijkste vraag is: voor wat voor zetmethode wil je malen?
Voor een normaal koffie zet apparaat, of zo'n mokka express. Waar zijn deze dan voor geschikt?
pi_103917446
Zulke handmolens schijnen voor dat soort malingen meer dan prima te zijn, buiten het feit dat je je een lamme arm draait ;)
Espresso vereist een dusdanig fijne en consistente maling, dat ze het niet allemaal aankunnen. Maargoed, daar zijn ze toendertijd natuurlijk ook niet voor gemaakt.

Zoek eens op PeDe op koffiefora bijvoorbeeld, of Zassenhaus
Jeremy Clarkson: You can buy one of these cars and tell people you drive a mid-engined, rearwheel drive, turbocharged, convertible Mercedes Benz
pi_103918619
Zo, dit ga ik ook eens volgen, een broer van een goede vriend van mij is heel erg thuis in deze wereld en ik vind het zelf ook interessant. Hoop hier wat tips te vinden om wat goedkoop ook iets lekkers te maken thuis.

Ik dacht zelf aan de combinatie maler + french press, met goede bonen kan dat echt goede koffie opleveren. Alleen zijn die malers nogal duur, en met de hand malen blijft wel een rotklus.
Buy it, use it, break it, fix it,
Trash it, change it, mail - upgrade it,
Charge it, point it, zoom it, press it,
Snap it, work it, quick - erase it,
pi_103918666
Of gaat het hier louter of espresso's?
Buy it, use it, break it, fix it,
Trash it, change it, mail - upgrade it,
Charge it, point it, zoom it, press it,
Snap it, work it, quick - erase it,
pi_103918823
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 16:30 schreef Agiath het volgende:
Of gaat het hier louter of espresso's?
Nee joh, filterkoffie is juist aan een opmars bezig en de cafetière is een eeuwige klassieker :Y

Voor cafetières heb je trouwens geen heel dure maler nodig (alhoewel het wel smaakverschil kan geven natuurlijk).. een Solis Scala, Bodum of een Delonghi kan dat prima verzorgen.
pi_103918941
Hoe weet je trouwens of een maling goed is voor bijvoorbeeld filterkoffie of dergelijke? Bij espresso is het vrij eenvoudig te merken wanneer het niet goed is (goed krijgen is een tweede)
Jeremy Clarkson: You can buy one of these cars and tell people you drive a mid-engined, rearwheel drive, turbocharged, convertible Mercedes Benz
pi_103921714
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 16:39 schreef Blamm het volgende:
Hoe weet je trouwens of een maling goed is voor bijvoorbeeld filterkoffie of dergelijke? Bij espresso is het vrij eenvoudig te merken wanneer het niet goed is (goed krijgen is een tweede)
Goede vraag en ik weet het antwoord niet. Ik denk alleen dat de marge bij filterkoffie veel groter is.
pi_103947182
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 16:39 schreef Blamm het volgende:
Hoe weet je trouwens of een maling goed is voor bijvoorbeeld filterkoffie of dergelijke? Bij espresso is het vrij eenvoudig te merken wanneer het niet goed is (goed krijgen is een tweede)
Als het te fijn is, loopt het filter voor geen meter door omdat alle poriën in het papier verstoppen, en kun je drab onderin je kopje krijgen. Filterkoffie is niet zo snel te grof, er worden tenslotte in de supermarkt ook meerder malingen van verkocht.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_103989276
Omdat ik veel op reis ben voor mn werk en een lekkere espresso mijn grootste gemis is, heb ik een handpresso gekocht :P

vanavond voor het eerst proberen, ben erg benieuwd.
pi_104172047
Ik zit eraan te denken om een Solis Master Espresso 113 (http://www.kieskeurig.nl/(...)espresso_113/292276/) aan te schaffen.

Al een tijdje kijk ik uit naar een barista espresso apparaat en mijn oog is hierop gevallen door de mooie, degelijke uitstraling en de aangeboden programmeerbare instellingen.

Nu ben ik zelf geen expert en na een beetje rondkijken vind ik over het algemeen positieve reviews. Ik vraag me alleen af hoe het merk Solis zich verhoud tegenover de bekendere merken en of iemand een indicatie kan geven van wat ik van de kwaliteit kan verwachten (prijs rond de ¤550,-).
Now and then, I announce "I know you're listening" to empty rooms.
If I'm wrong, nobody knows.
And if I'm right, maybe I just freaked the hell out of some secret organization.
// http://xkcd.com
  woensdag 9 november 2011 @ 20:19:41 #95
97745 Thorical
finding a way
pi_104175831
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 november 2011 10:09 schreef Byte_Me het volgende:
Omdat ik veel op reis ben voor mn werk en een lekkere espresso mijn grootste gemis is, heb ik een handpresso gekocht :P

vanavond voor het eerst proberen, ben erg benieuwd.
En? Is het wat je er van verwachtte?
pi_104177243
quote:
0s.gif Op woensdag 9 november 2011 20:19 schreef Thorical het volgende:

[..]

En? Is het wat je er van verwachtte?
nee, had hem bij mn ouders laten bezorgen omdat ik een weekje weg was, waren ze hem vergeten mee te brengen :')

zaterdag heb ik hem waarschijnlijk.
pi_104179861
quote:
0s.gif Op woensdag 9 november 2011 19:13 schreef r2dGeert het volgende:
Ik zit eraan te denken om een Solis Master Espresso 113 (http://www.kieskeurig.nl/(...)espresso_113/292276/) aan te schaffen.

Al een tijdje kijk ik uit naar een barista espresso apparaat en mijn oog is hierop gevallen door de mooie, degelijke uitstraling en de aangeboden programmeerbare instellingen.

Nu ben ik zelf geen expert en na een beetje rondkijken vind ik over het algemeen positieve reviews. Ik vraag me alleen af hoe het merk Solis zich verhoud tegenover de bekendere merken en of iemand een indicatie kan geven van wat ik van de kwaliteit kan verwachten (prijs rond de ¤550,-).
Het is wel een gebruiksvriendelijk apparaat (as in niet heel kritisch qua maling e.d.) wat er zeker vet uitziet. Maar als je de perfecte espresso wil gaan najagen is hij ongeschikt. Dan is een veel goedkopere Gaggia Classic bijvoorbeeld veel geschikter. Bij nader inzien weet ik dat even niet zeker meer, misschien haal ik eea door elkaar.
pi_104179984
quote:
0s.gif Op woensdag 9 november 2011 21:36 schreef Bigs het volgende:

[..]

Het is wel een gebruiksvriendelijk apparaat (as in niet heel kritisch qua maling e.d.) wat er zeker vet uitziet. Maar als je de perfecte espresso wil gaan najagen is hij ongeschikt. Dan is een veel goedkopere Gaggia Classic bijvoorbeeld veel geschikter.
Ik snap de beargumentatie niet goed. Zeg je nu dat hij dit apparaat er wel goed uit ziet maar eigelijk niet zoveel voorstelt wat betreft een goede kop espresso? Of is dat te zwart wit?
Now and then, I announce "I know you're listening" to empty rooms.
If I'm wrong, nobody knows.
And if I'm right, maybe I just freaked the hell out of some secret organization.
// http://xkcd.com
pi_104193569
quote:
0s.gif Op woensdag 9 november 2011 21:38 schreef r2dGeert het volgende:

[..]

Ik snap de beargumentatie niet goed. Zeg je nu dat hij dit apparaat er wel goed uit ziet maar eigelijk niet zoveel voorstelt wat betreft een goede kop espresso? Of is dat te zwart wit?
Dat klopt ja.. dit apparaat heeft een thermoblock om het water te verwarmen. Dit geeft over het algemeen slechtere resultaten dan een boiler (waar alle andere espressomachines uit de prijsklasse van de Solis mee uitgerust zijn). Voordeel is echter wel dat een thermoblock snel opwarmt, dat bedoel ik met gebruiksvriendeiljk.

Hetzelfde geldt voor het filter.. dit heeft een dubbele bodem waardoor het zelf druk opbouwt onafhankelijk van de maling van de koffie. Het voordeel is dat je zelfs met voorgemalen supermarktkoffie een redelijke espresso kunt brouwen. Het nadeel is dat je qua smaak gelijk aan het plafond zit.. het trekken van een mooi 30 seconden shot behoort niet tot de mogelijkheden.

Tot slot is de Solis ook geschikt voor pads, bij de meeste machines betekent dit dat er een compromis is gesloten in de zetgroep omdat de meeste machines voor pads het water over een kleiner oppervlak verdelen. Dit betekent dat de waterverdeling niet optimaal is op het moment dat je gewoon losse koffie gebruikt.

Owja en de stoomarm die erbij zit is een 'panarello' model. Ook weer gebruiksvriendelijk (een aap kan daar nog melk mee opschuimen), maar niet geschikt voor het maken van het begeerde microfoam.

Ik heb zelf ook naar de Master Espresso gekeken, maar ben uiteindelijk voor een Ascaso Dream gegaan. Zelfde prijsklasse, ook een mooi design, maar met een degelijke bronzen boiler, 'normale' stoompijp en zonder onnodige technische snufjes. Echter dan heb je wel een machine waar een goede maling van belang is, dus je zult ook gelijk een koffiemolen moeten aanschaffen. En als je met die 'normale' stoompijp aan de slag gaat (er zit ook een panarello bij) dan kun je wel 3 liter melk in huis halen om mee te oefenen. Dat bedoel ik met iets minder gebruiksvriendelijk :) Het kan dus best zijn dat de Master Espresso veel beter bij je wensen past. In de rest van de wereld heet het ding trouwens Breville BES820.
pi_104201438
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2011 10:04 schreef Bigs het volgende:

[..]

Dat klopt ja.. dit apparaat heeft een thermoblock om het water te verwarmen. Dit geeft over het algemeen slechtere resultaten dan een boiler (waar alle andere espressomachines uit de prijsklasse van de Solis mee uitgerust zijn). Voordeel is echter wel dat een thermoblock snel opwarmt, dat bedoel ik met gebruiksvriendeiljk.

Hetzelfde geldt voor het filter.. dit heeft een dubbele bodem waardoor het zelf druk opbouwt onafhankelijk van de maling van de koffie. Het voordeel is dat je zelfs met voorgemalen supermarktkoffie een redelijke espresso kunt brouwen. Het nadeel is dat je qua smaak gelijk aan het plafond zit.. het trekken van een mooi 30 seconden shot behoort niet tot de mogelijkheden.

Tot slot is de Solis ook geschikt voor pads, bij de meeste machines betekent dit dat er een compromis is gesloten in de zetgroep omdat de meeste machines voor pads het water over een kleiner oppervlak verdelen. Dit betekent dat de waterverdeling niet optimaal is op het moment dat je gewoon losse koffie gebruikt.

Owja en de stoomarm die erbij zit is een 'panarello' model. Ook weer gebruiksvriendelijk (een aap kan daar nog melk mee opschuimen), maar niet geschikt voor het maken van het begeerde microfoam.

Ik heb zelf ook naar de Master Espresso gekeken, maar ben uiteindelijk voor een Ascaso Dream gegaan. Zelfde prijsklasse, ook een mooi design, maar met een degelijke bronzen boiler, 'normale' stoompijp en zonder onnodige technische snufjes. Echter dan heb je wel een machine waar een goede maling van belang is, dus je zult ook gelijk een koffiemolen moeten aanschaffen. En als je met die 'normale' stoompijp aan de slag gaat (er zit ook een panarello bij) dan kun je wel 3 liter melk in huis halen om mee te oefenen. Dat bedoel ik met iets minder gebruiksvriendelijk :) Het kan dus best zijn dat de Master Espresso veel beter bij je wensen past. In de rest van de wereld heet het ding trouwens Breville BES820.
Bedankt voor de toelichting, het is me nu een stuk duidelijker! Ik moet dus even nadenken over waar de prioriteiten liggen; ik waardeer een goede bak koffie, maar ik hoef niet 'hardcore' de beste bak te hebben. Snelheid en gebruiksvriendelijkheid staan daarom voor mij misschien meer voorop.

Heb je misschien ook wat informatie over de verschillen in onderhoud waar ik rekening mee moet houden tussen een apparaat als de Solis en b.v. de Ascaco (het type wat jij noemt)?
Now and then, I announce "I know you're listening" to empty rooms.
If I'm wrong, nobody knows.
And if I'm right, maybe I just freaked the hell out of some secret organization.
// http://xkcd.com
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')