Dat was ook geen slimme opmerking van mij.quote:Op donderdag 9 februari 2012 18:15 schreef opa_sigaar het volgende:
Ik begrijp niet wat je bedoelt met "120 graden verschoven".
Als ik de hoofdschakelaar en de aardlekschakelaar in de kast zie is het een een fase aansluiting, dus is de kookgroep 2 x 230V Dus schema 2 gebruiken en de nuldraden aansluiten op klem 4 en 5quote:Op donderdag 9 februari 2012 20:30 schreef blomke het volgende:
[..]
Dat was ook geen slimme opmerking van mij.
Ik bedoelde: heb je een krachtstroomaansluiting met drie verschillende fasen; waar je er twee van gebruikt ?
Ok, zal ik dat even aanpassen nog.quote:Op donderdag 9 februari 2012 20:04 schreef Xiphos het volgende:
Allebei de nul draden aan elkaar vastzetten aan de kookplaat.
Trouwens, die kookgroep die hierboven staat mag niet, die schakelt de nul niet af.
je hebt nu dus geen mogelijkheid tot installeren van kookapparatuur?quote:Op zaterdag 21 juli 2012 20:53 schreef Timbaboy het volgende:
Zelf ben ik geen klusser, dus zal ik niet ingaan op de hierboven genoemde termen. Ik weet bijvoorbeeld niet eens wat met krachtstroom bedoelt wordt. Maar genoeg over mijn onwetendheid op technisch gebied.
Ik heb een paar dagen geleden de sleutels ontvangen van een compleet gerenoveerd sociaal huurappartement. Echter is de gasaansluiting uit de keuken gehaald en zie ik geen perilex aansluiting.
Mijn vraag is of de woningcorporatie verantwoordelijk is voor de aanleg van een perilex contactdoos of de huurder?
Als een van jullie weet waar ik dit ook zwart op wit kan vinden, zou het nog mooier zijn.
Bij voorbaat dank
In ieder geval is het een wettelijke verplichting dat er een PVC buis loopt vanaf de meterkast naar de opstelplaats voor een elektrische kookplaat (NPR nog wat, NEN1010). Zo niet, dan moet ie er alsnog komen.quote:Op zaterdag 21 juli 2012 20:53 schreef Timbaboy het volgende:
Zelf ben ik geen klusser, dus zal ik niet ingaan op de hierboven genoemde termen. Ik weet bijvoorbeeld niet eens wat met krachtstroom bedoelt wordt. Maar genoeg over mijn onwetendheid op technisch gebied.
Ik heb een paar dagen geleden de sleutels ontvangen van een compleet gerenoveerd sociaal huurappartement. Echter is de gasaansluiting uit de keuken gehaald en zie ik geen perilex aansluiting.
Mijn vraag is of de woningcorporatie verantwoordelijk is voor de aanleg van een perilex contactdoos of de huurder?
Als een van jullie weet waar ik dit ook zwart op wit kan vinden, zou het nog mooier zijn.
Bij voorbaat dank
Ik wacht Vonkenboer ff af, maar volgens mij geldt die verplichting (loze buis) als er al een gasaansluiting aanwezig is. (En dan nog alleen vanaf een bepaalde opleveringsdatum, niet in bv een jaren 30 woning)quote:Op zaterdag 21 juli 2012 23:01 schreef blomke het volgende:
[..]
In ieder geval is het een wettelijke verplichting dat er een PVC buis loopt vanaf de meterkast naar de opstelplaats voor een elektrische kookplaat (NPR nog wat, NEN1010). Zo niet, dan moet ie er alsnog komen.
Via die buis trek je de draden voor een electrische kookplaat.
quote:Op zaterdag 21 juli 2012 23:09 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Ik wacht Vonkenboer ff af, maar volgens mij geldt die verplichting (loze buis) als er al een gasaansluiting aanwezig is. (En dan nog alleen vanaf een bepaalde opleveringsdatum, niet in bv een jaren 30 woning)
Maar gas is er immers ook niet, dus lijkt mij dat er voor de huurder 1 van de 2 gebruiksklaar aanwezig dient te zijn.
Is niet meer verplicht, vroeger wel, tegenwoordig is alleen een opstelplaats voor een kooktoestel beschreven. Volgens mij staat er dergelijke dingen in de NPR 5300, maar dat is meer als indicatie. ook mbt lichtpunten en wandcontactdozen. In de nieuwste Nen1010 zijn er geen eisen voor beschreven.quote:Op zaterdag 21 juli 2012 23:09 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Ik wacht Vonkenboer ff af, maar volgens mij geldt die verplichting (loze buis) als er al een gasaansluiting aanwezig is. (En dan nog alleen vanaf een bepaalde opleveringsdatum, niet in bv een jaren 30 woning)
Maar gas is er immers ook niet, dus lijkt mij dat er voor de huurder 1 van de 2 gebruiksklaar aanwezig dient te zijn.
Dus volgens jou mag je een woning verhuren zonder dat er een gebruiksklare mogelijkheid is tot koken? Lijkt mij dat 1 van de 2 er toch zou moeten zitten.(Maar zou best kunnen hoor, ik vraag het me alleen af)quote:Op zondag 22 juli 2012 00:00 schreef Wrijfhout het volgende:
Vroeger was een loze leiding verplicht en een gasleiding niet.
Waar een gasleiding zat moest een Loze leiding, waar een bedrade leiding zat hoefde geen gasleiding.
Daarom wordt in de 9 van de 10 gevallen die loze leiding wel aangebracht. Zoveel werk is dat niet.quote:Op zondag 22 juli 2012 10:18 schreef blomke het volgende:
Ik ben nog van het oude stempel; die loze leiding eis is komen te vervallen.
http://www.e-veiligheid.n(...)?id=247&view=answers
Wel raar; heb je dus een keuken, zonder mogelijkheid een elektrische of gaskookplaat te installeren.
Geen idee, zoals jij het zegt klinkt het wel raar inderdaad, alles is zo gecompliceerd tegenwoordig, het kan goed mogelijk zijn dat er voor een constucteur geen eis is mbt dit geheel. En dat het vervolgens tussen de verhuur coöperatie en huurder contractueel opgelegd is dat er wel een dergelijke aansluiting moet zijn.quote:Op zondag 22 juli 2012 00:04 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Dus volgens jou mag je een woning verhuren zonder dat er een gebruiksklare mogelijkheid is tot koken? Lijkt mij dat 1 van de 2 er toch zou moeten zitten.(Maar zou best kunnen hoor, ik vraag het me alleen af)
Ik stond pas nog versteld van de kale oplevering van een (peperdure) niuewbouwwoning. Werkelijk op alles is bezuinigd. Kozijnen, akkoord. Ramen daarin? Ook geen probleem. Maar scharnieren, sluiting en dergelijk dus niet; raam vastgeschoefd in het kozijn, dus je kan geen raam openzetten.quote:Op zondag 22 juli 2012 13:51 schreef Wrijfhout het volgende:
Probleem is dat alles tegenwoordig geld moet kosten en niemand meer voor anderen wil doen zonder er iets voor te krijgen. Het is ook logisch natuurlijk, iedereen probeert overal extra geld voor te krijgen dus daarom worden de eisen ook veranderd . Coulance is er niet meer bij tegenwoordig.
Die blindplaat heb ik niet gezien. Zal morgen nog maar eens goed gaan zoeken in de keuken.quote:Op zondag 22 juli 2012 11:24 schreef Vonkenboer het volgende:
In alle redelijkheid vind ik eigenlijk wel dat de verhuurder een aansluiting voor een kooktoestel moet leveren. Of dat nu elektrisch of op gas is maakt eigenlijk niet uit.
Maar volgens de normen is het idd. niet verplicht om zo'n aansluiting te creëren.
Zit de loze leiding in de keuken niet ergens verstopt achter een zogeheten blindplaat ?
[ afbeelding ]
Of zo iets..
[ afbeelding ]
Ik ben ook best nieuwsgierig, vind het namelijk maar een rare situatie.quote:Op zondag 22 juli 2012 22:41 schreef blomke het volgende:
We zijn benieuwd. Houd ons svp op de hoogte van de resultaten.
Hehe, het leek mij al sterk dat er geen voorziening wasquote:Op maandag 23 juli 2012 20:10 schreef Timbaboy het volgende:
De intercom wordt van de week geïnstalleerd, dus ik mag nog een paar dagen aan me conditie werken om de algemene deur beneden te openen.
De woonkamer/keukenvloer wordt aankomende week bewerkt, zodat die ook egaal wordt.
En als laatst, beetje gênant om te vertellen, maar de nieuwe gasaansluiting zat gewoon goed verstopt in het keukenkastje die ik nog nooit had geopend #fail
Maar iniedergeval bedankt voor de info!
Dat zou 2 x 230V moeten zijn.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 22:05 schreef Piles het volgende:
Ff checken: links de kookgroep met 2x16A. Kan ik er dan vanuit gaan dat het ook 'maar' 230 volt is, of kan het ook 400 zijn?
Voor een 4-pits inductie is dat genoeg, vrijwel alle inductiekookplaten bestaan inwendig uit een linker en rechterhelft, die elk apart op 1 groep staan aangesloten. Zou je op 1 helft boven de 3680W uit dreigen te komen, dan regelt de plaat zelf de andere pit van die helft iets terug. (Komt in de praktijk vrijwel niet voor)quote:Het is de enige mogelijkheid om te koken (geen gas, Almere). Dus meer dan 7360 watt zou fijn zijn, maar ik vrees het ergste
Thanksquote:Op zaterdag 13 oktober 2012 22:41 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Dat zou 2 x 230V moeten zijn.
[..]
Voor een 4-pits inductie is dat genoeg, vrijwel alle inductiekookplaten bestaan inwendig uit een linker en rechterhelft, die elk apart op 1 groep staan aangesloten. Zou je op 1 helft boven de 3680W uit dreigen te komen, dan regelt de plaat zelf de andere pit van die helft iets terug. (Komt in de praktijk vrijwel niet voor)
Ja, maar zal niet veel moeite kosten, dat zijn ze vrijwel allemaalquote:Op zaterdag 13 oktober 2012 22:53 schreef Piles het volgende:
Maar ik moet dus wel onder de 7360 aansluitwaarde blijven?
Ja. Als je dus (per helft) 1 pit op 2000W hebt staan (en dat is veel voor inductie, dan zit je al op standje 8 of 9 zeg maar) EN je dan de andere pit van die helft omhoog zet, dan zal hij de Pit die op 2000W stond iets 'dimmen' om binnen de grens te blijven.quote:En de plaat regelt dan zelf de verdeling binnen dat maximum.
Ik heb nu 5 groepen van 16A toch? Is de hoofdzekering dan maar 35 of 40? Hoe kan ik dat makkelijk checkenquote:Op zaterdag 13 oktober 2012 23:12 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
Nog een kleine toevoeging:
Je hebt nu dan zeer waarschijnlijk een 1 fase 35A of 40A aansluiting. Ik zou dan toch eens gaan kijken naar een 3fase x 25A aansluiting. Een kookplaat kan nogal wat verbruiken, en als dan ook je wasmachine en droger aanstaat (om maar wat te noemen) wordt het krap aan.
Ja. Dat komt omdat men ervanuit gaat dat nooit alle 5 de groepen tegelijk vol belast worden.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 23:18 schreef Piles het volgende:
Ik heb nu 5 groepen van 16A toch? Is de hoofdzekering dan maar 35 of 40?
Volgens mij staat het op je energierekening.quote:Hoe kan ik dat makkelijk checken
Je groepenkast zal aangepast moeten worden. (En je aansluiting uiteraard)quote:Maar als ik naar meer zou willen, dan moet er wat apparatuur bij in de meterkast natuurlijk.
Je koelkast is geen grootverbruikerquote:Ik zal binnenkort eens rekenen wat ik aan (keuken)apparatuur ga gebruiken. Oven, vaatwasser, koelkast, wasmachine (aparte groep). Verder geen grootverbruikers voorlopig.
Eigenlijk is je kookgroep één groep, dus kom je op 4. Bovendien zit je wasmachine niet achter de aardlekschakelaar. Zou je gaan uitbreiden, dan is het wenselijk 2 aardekschakelaars (ALS) en zoveel groepen als wenselijk zijn (max. 8, max 4 per ALS) te nemen. Je kookgroep telt dan weer als één groep achter de ALS.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 23:18 schreef Piles het volgende:
Kookplaat is duidelijk, ik ga er morgen eens eentje uitzoeken
Ik heb nu 5 groepen van 16A toch? Is de hoofdzekering dan maar 35 of 40? Hoe kan ik dat makkelijk checken
Ben het niet helemaal mee eens. De kookgroep wordt dan wel voor de ALS als 1 groep geteld, maar het zijn wel degelijk 2 groepen van 16Aquote:Op zondag 14 oktober 2012 10:53 schreef blomke het volgende:
Eigenlijk is je kookgroep één groep, dus kom je op 4.
quote:Op vrijdag 26 oktober 2012 21:37 schreef exlurker het volgende:
L1 en L2 doorverbinding laten zitten en zwart er op aansluiten> stekker rechts onder
L3 de andere zwarte draad > stekker links onder
N1 en N2 doorverbinding mag ook blijven zitten
N1 blauw> stekker links boven
N2 bruin met een blauw tape merken> stekker rechts boven
hij heeft al een 40A hoofdzekeringquote:Op vrijdag 15 februari 2013 18:13 schreef blomke het volgende:
Aansluiten op 2 x 16 A kan, maar bedenk dat je bij een hoofdzekering van 35 A (nu?), maar weinig A ruimte hebt. Er zijn tegenwoordig wel hoofdzekeringen - automaten - van 40 A.
?quote:Op vrijdag 15 februari 2013 15:02 schreef Martijn02a het volgende:
en heb bij stedin een offerte aangevraagd voor het aanpassen van mijn 1x35/40a aansluiting/meter/hoofdzekering naar een 3-fase 3x25a aansluiting.
Maar die kast is verzegeld, dus daar kan ik niet bij om te kijken wat het is. Energiebedrijf bellen om te vragen wat mijn huidige aansluiting is?quote:Op vrijdag 15 februari 2013 22:44 schreef exlurker het volgende:
De hoofdzekering zit in de zwarte kast onder de meter, in veel gevallen bij nieuwbouw is dat ook een automaat
Een automaat is meestal toegankelijk; ik denk dat je een smeltveiligheid hebt (35 A). Staat er iets op je energiejaarnota over de aansluiting?quote:Op vrijdag 15 februari 2013 22:53 schreef Martijn02a het volgende:
Maar die kast is verzegeld, dus daar kan ik niet bij om te kijken wat het is. Energiebedrijf bellen om te vragen wat mijn huidige aansluiting is?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |