Lyrebird | donderdag 14 juli 2011 @ 05:47 |
Leuke dieren, die varkens, ze verdienen een beter leven. [ Bericht 45% gewijzigd door Frutsel op 14-07-2011 08:04:33 ] | |
bijdehand | donderdag 14 juli 2011 @ 06:07 |
Bij ons zie je vaak koeien in de wei, maar dat is maar een heeeeeel klein deel dat vrij rond mag lopen. | |
tjoptjop | donderdag 14 juli 2011 @ 06:31 |
Ik neem aan dat je een onderbouwing hebt voor dat maar een "heeeeeel klein deel" van de koeien in de wei loopt? Want ik weet niet beter dan dat het merendeel gewoon 's zomers in de wei staat. Tenzij je met vrij rond mag bewegen bedoelt dat ze op straat mogen lopen en deel mogen nemen aan het verkeer ![]() | |
bijdehand | donderdag 14 juli 2011 @ 06:50 |
Volgens mij staan die beesten vaak in zo'n kutschuur met z'n honderden, net als varkens en kippen. Anyway, ik dacht dat dit in GC stond want dit is toch geen nieuws ![]() | |
Godtje | donderdag 14 juli 2011 @ 06:57 |
Ze zullen heerlijk smaken over enkele weken. | |
Keiichi | donderdag 14 juli 2011 @ 07:07 |
Ik vind dit heel provocerend. Deze onreine dieren ![]() | |
Linkse_Boomknuffelaar | donderdag 14 juli 2011 @ 07:25 |
Top. ![]() Hopelijk binnenkort ook meer koeien en kippen buiten! | |
Perrin | donderdag 14 juli 2011 @ 07:32 |
![]() Yum, Pata Negra! | |
BrandX | donderdag 14 juli 2011 @ 08:30 |
Hij is wel boer, dierenarts en, niet te vergeten, varkensfluisteraar ![]() ![]() | |
Isabeau | donderdag 14 juli 2011 @ 08:36 |
Die varkens fluisteren vast heel vaak 'neeee, ik wil niet opgegeten worden' ![]() | |
geelkuikentje | donderdag 14 juli 2011 @ 08:38 |
Niet zeuren! Het zijn gewoon dieren. Dan ga ja maar naar Zandbakkiestan of zo... | |
BrandX | donderdag 14 juli 2011 @ 08:42 |
![]() | |
SicSicSics | donderdag 14 juli 2011 @ 09:03 |
Daarom is speenvarken ook zo lekker! ![]() Die kunnen nog niet praten. We hebben een kenner! ![]() | |
PKM | donderdag 14 juli 2011 @ 09:39 |
Niet alle koeien mogen in de lente de wei in. Steeds meer boeren houden de koeien binnen omdat dit kosten (tijd) kan besparen. Zo hoef je ze niet meer uit de wei te halen wanneer het tijd is om te melken en misschien dat het ook scheelt aan land dat je dan weer anders kan gebruiken. Goed initiatief, varkentjes horen ook buiten ![]() | |
bijdehand | donderdag 14 juli 2011 @ 10:23 |
Obvious troll is obvious ![]() | |
staticdata | donderdag 14 juli 2011 @ 10:39 |
De mens denkt dat het een minderwaardige vorm van leven is, dat is heel wat anders dan dat het ook feitelijk zo is. Ik vind het gewoon tof dat ze zo buiten kunnen lopen. ![]() | |
Metro2005 | donderdag 14 juli 2011 @ 10:45 |
Je getroll was al duidelijk. En als je het meent ben jij de enige minderwaardige vorm van leven. Goed dat die dieren ook buiten kunnen lopen ![]() | |
Gwywen | donderdag 14 juli 2011 @ 10:47 |
Die ![]() ![]() koeien mogen wel degelijk deelnemen aan het verkeer. | |
geelkuikentje | donderdag 14 juli 2011 @ 11:08 |
Met tong uit z'n bek ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 14 juli 2011 @ 11:26 |
Hier in huize piet eten we Livar varkensvlees En scharrel Iberico | |
Miss_Isis | donderdag 14 juli 2011 @ 11:38 |
Ha, bij die man hebben wij ook onze twee varkentjes gekocht! Die trouwens ook heerlijk buiten rond crossen door de wei elke dag ![]() Leuk om te zien dat hun moeders nu ook van de buitenlucht mogen genieten ![]() | |
Linkse_Boomknuffelaar | donderdag 14 juli 2011 @ 11:42 |
Dat vind ik dan wel weer top. Deze varkens hebben wel een goed leven gehad. Vegetarisch eten is natuurlijk nog beter, maar toch vind ik dit zeker ook lovenswaardig. ![]() ![]() ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 14 juli 2011 @ 11:52 |
[Worden die in de Herfst ook vetgemest en geslacht of is het alleen voor de leuk? [ Bericht 31% gewijzigd door Pietverdriet op 14-07-2011 11:58:39 ] | |
SicSicSics | donderdag 14 juli 2011 @ 11:53 |
Dat zou ik ook wel willen, niet alleen de behandeling, ook de smaak is vele malen beter. Later als ik groot ben!.. ![]() | |
Miss_Isis | donderdag 14 juli 2011 @ 11:59 |
Deze twee zijn nu nog voor de leuk, en met ingang van het nieuwe jaar zijn ze voor de fok. De biggetjes worden dan grotendeels verkocht (is het plan iig) en een paar (ik denk niet meer dan 2 of 3) kunnen we zelf opfokken voor de slacht in november 2012. Voor mij de ultieme vorm van het aangename (snoezige baby biggetjes! ![]() ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 14 juli 2011 @ 12:00 |
Klopt, de smaak was een zeer belangrijke reden over te stappen. Ik ben al jaren niet te spreken over de smaak van het gewone varkensvlees. | |
Pietverdriet | donderdag 14 juli 2011 @ 12:02 |
Het verkopen kan nog lastig worden, de handel in en het houden van varkens is in NL zeer streng geregeld, en geloof zelfs dat jij als particulier nu al in de overtreding bent. Weet dat echter niet zeker. Als je ze wilt laten slachten moet je wel de weg weten. | |
Perrin | donderdag 14 juli 2011 @ 12:09 |
![]() | |
Pietverdriet | donderdag 14 juli 2011 @ 12:12 |
Heb zaterdag wangetjes van iberico gegeten, waren goddelijk. | |
Perrin | donderdag 14 juli 2011 @ 12:13 |
*kwijl* In NL niet zo makkelijk te krijgen, of schreeuwend duur.. In de Extremadura daarentegen... | |
Miss_Isis | donderdag 14 juli 2011 @ 12:14 |
Nee hoor, geen overtreding. Je moet je alleen laten registreren als varkenshouder, en zo staan we ook geregistreerd. Je krijgt dan een UBN en alles. Dit hebben we trouwens ook nodig voor de geitjes en schapen die we hebben. Alles is heel strikt gereguleerd, een varkenshouder zal je ook nooit biggen verkopen als je geen UBN hebt. Je kan dan niet eens de vervoersdocumenten en zo aanvragen die je nodig hebt. We staan nu geregistreerd als hobby houder van varkens, dit betekend dat je niet meer dan 4 volwassen varkens mag hebben. Deze mogen dan wel biggen krijgen, want onder de 25 kilo tellen ze niet als volwassen varken. De verkoop wordt dan wel lastig, dit mag dan geloof ik alleen aan andere hobby houders. Dat is allemaal echter niet van toepassing, omdat we onze hobby status over een tijdje willen laten veranderen in een B-status. Dat houdt in dat je officieel een fokbedrijf bent. Dan moet je aan meer regels voldoen, maar het valt eigenlijk best mee zolang je minder dan 30 varkens hebt (en ook hier tellen biggen onder de 25 kilo niet mee voor het totaal aantal). Je mag dan ook gewoon aan- en afvoeren naar andere bedrijven en/of hobbyhouders ![]() Afvoeren voor de slacht is ook gewoon mogelijk, we hebben in 2008 ook twee biggen opgefokt voor de slacht (Koosjer en Halal ![]() ![]() Er zit in ons dorp op slechts 2 km van ons huis een slager die zelf slacht, dus ideaal. Je vraagt vervoersdocumenten en slachtblikjes aan, knipt ze in de oren, varkens in de trailer en hop, een uur later zijn ze gekeurd, geslacht en opnieuw gekeurd. En twee dagen later kun je ze in mootjes ophalen voor in de vriezer ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 14 juli 2011 @ 12:15 |
Ik had ze bij de Hanos gekocht, weet niet meer wat het koste, maar was iedere cent waard. | |
Weltschmerz | donderdag 14 juli 2011 @ 12:20 |
Ook is de meerwaarde van grasmelk gering. Als je daar namelijk boerenkaas van wilt maken dan komt de VWA elke week langs om de breedte van de voegen tussen de tegeltjes te controleren, op kosten van de kaasmaker. Zodat het duurder is dan een ambachtelijke kaas die uit de Auvernge is ingevlogen en de grootindustriele kaasmakers er geen concurrent aan hebben. | |
Vader_Aardbei | donderdag 14 juli 2011 @ 12:22 |
Laat die stinkende smerige rotvarkens maar lekker in de stal. Ze hoeven niet gelukkig te zijn, als ze maar lekker smaken. | |
Weltschmerz | donderdag 14 juli 2011 @ 12:26 |
Dat doen ongelukkige varkens niet. Maar jouw smaak is waarschijnlijk al verpest. | |
Pietverdriet | donderdag 14 juli 2011 @ 12:52 |
Jij hebt duidelijk nooit een stuk Livar of biologische Iberico gegeten. Je moesje koopt alleen bij de AH? Nog zo eentje | |
Prego | donderdag 14 juli 2011 @ 13:44 |
dat vind ik van jou ook, ook maar slachten dan? | |
freako | donderdag 14 juli 2011 @ 13:50 |
Koeien binnenhouden heeft dan wel weer tot gevolg dat er meer tijd gaat zitten in het maaien van gras en het voeren van koeien. Wat meespeelt is dat bedrijven groter worden, zodat er niet genoeg grond is om de koeien buiten te laten lopen, of de grond ligt op afstand. Ook komt de melkrobot meer en meer op, dat bemoeilijkt de weidegang ook, omdat een koe op dat moment altijd in staat moet zijn om de melkrobot te bereiken. | |
erodome | donderdag 14 juli 2011 @ 14:19 |
5 tot 10% van alle koeien komt buiten, de rest niet... | |
freako | donderdag 14 juli 2011 @ 14:20 |
Bij melkkoeien ligt het rond de 75-80% momenteel. | |
FkTwkGs2012 | donderdag 14 juli 2011 @ 14:22 |
Arme moslims ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 14 juli 2011 @ 14:24 |
Bron? | |
erodome | donderdag 14 juli 2011 @ 14:24 |
Bij melkkoeien is het idd wat hoger, de vleeskoeien komen bijna geen van allen buiten. Oh, en het geld vooral in de zomer die 75/80%, in de winter staan ze bijna allemaal binnen en zo'n 20% van het melkvee komt nooit buiten | |
Pietverdriet | donderdag 14 juli 2011 @ 14:28 |
Het is logisch natuurlijk dat koeien in de winter op stal staan, dat is al eeuwen zo. Koeien zijn te stom om sneeuw weg te schuiven en het gras er onder te eten. Ze blijven gewoon staan. | |
erodome | donderdag 14 juli 2011 @ 14:29 |
Nee hoor, dat kunnen ze prima, maar een buiten/binnen oplossing vinden ze het fijnste, dus kunnen schuilen wanneer ze dat willen, maar ook buiten wanneer ze het willen. Daarbij eten melkkoeien heel veel meer dan alleen gras ![]() Is wel leuk net voor de winter trouwens, dan is het tijd voor koeien scheren(anders krijgen ze het te warm binnen), dat vinden ze altijd erg lekker dat scheren ![]() [ Bericht 6% gewijzigd door erodome op 14-07-2011 14:38:22 ] | |
Weltschmerz | donderdag 14 juli 2011 @ 14:31 |
Ik ben met je eens dat er ook vlees moet zijn voor bijstandsmoeders en andere betreurenswaardigen. Maar ik denk dat beleid gericht op meer biologische varkenshouderij leidt tot goedkoper biologisch vlees en daardoor meer waar voor je geld. | |
FkTwkGs2012 | donderdag 14 juli 2011 @ 14:35 |
Biologisch vlees is beter omdat het duurder is. Denk daar maar eens overna. | |
Pietverdriet | donderdag 14 juli 2011 @ 14:36 |
Toen piet een klein pietje was in de jaren 60 had mijn pa een goede baan, we stookten alleen in de woonkamer, in de winter stonden de bloemen op de dekens. We dronken thee of ranja, of gewoon water, geen cola. Vakantie was kamperen op de fiets, pietje zat achterop. We hadden geen auto, en er kwam eind jaren 60 een TV (zwart wit) Ik droeg kleren af van mijn grotere broer en zus. We aten lang niet iedere dag vlees. Dit is geen jeugd romantiek, dit was de feitelijke situatie. Als een bijstandsmoeder tegenwoordig zo leeft staat er direct een team van de VARA en SBS voor de deur en stelt de SP en GL kamervragen. Mevrouw de voorzitter, het kan toch niet zo zijn.... | |
erodome | donderdag 14 juli 2011 @ 14:36 |
Biologisch vlees van goede kwaliteit is gewoon ronduit lekkerder. | |
Perrin | donderdag 14 juli 2011 @ 14:36 |
Laatst nog een weddenschap met mijn vriendin verloren, die zei dat niet alleen schapen maar ook koeien worden geschoren, en ik verklaarde haar voor gek ![]() | |
FkTwkGs2012 | donderdag 14 juli 2011 @ 14:36 |
Jups. Agreed. | |
erodome | donderdag 14 juli 2011 @ 14:37 |
Grinnik, dat is idd een verloren weddenschap ![]() Het is altijd erg leuk om te doen dat scheren en daarna in de trein of bus zitten is heerlijk rustig, niemand die naast je komt zitten behalve andere scheerders ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 14 juli 2011 @ 14:38 |
Helaas is veel biologisch vlees graatmager, als ik bij de groene weg kijk. Dat mag de groene weg dus lekker zelf op eten. | |
erodome | donderdag 14 juli 2011 @ 14:38 |
Van goede kwaliteit zeg ik dan ook ![]() | |
Leandra | donderdag 14 juli 2011 @ 14:46 |
![]() ![]() Hoe heten de huidige 2? | |
Miss_Isis | donderdag 14 juli 2011 @ 14:50 |
Deze twee heten Penny (naar de Pennywafel) en Pimmie (naar Pimmetjes). Omdat ze hopelijk net zo lekker zullen smaken ![]() | |
Weltschmerz | donderdag 14 juli 2011 @ 14:51 |
Ik denk niet dat er veel bijstandsmoeders zijn die van die 60 euro in de week die ze hebben om boodschappen te doen de kinderen elke dag een lap vlees op het bord leggen. Mijn vader was dan een paar jaar geleden weer heel erg te spreken over het eten op vakantie in.... Polen. Gewoon door de wat primitieve landbouw daar, niks fancys. En de modale Pool eet ook gewoon regelmatig vlees. Nou kan een klein lapje vlees op je bord best teleurstellend lijken, het is in wezen die fixatie op prijs per kilo die het verpest. In wezen wordt een kilo appels vergeleken met een kilo peren, het is een valse vergelijking, alleen gebaseerd op oppervlakkige overeenkomst. Het is wijn vergelijken met druivensap uit druivenconcentraat met allerlei toevoegingen, en dan voor druivensap kiezen omdat het de liter goedkoper is. Als je ontzettende dorst hebt is dat zinnig ja. Als het fabrieksvlees er niet zou zijn was er geen probleem wat betreft de prijs van normaal vlees. | |
erodome | donderdag 14 juli 2011 @ 15:00 |
Ik ken eigenlijk geen mensen die geen kritisch vlees-eter of vegetarier zijn die niet dagelijks vlees eten. Dat is of een bewuste keuze, of er is elke dag vlees, van frikandel tot kiloknaller varkentje, maar zo arm als ze zijn in dit land, elke dag vlees op het bord+vleeswaren op brood. | |
Pietverdriet | donderdag 14 juli 2011 @ 15:02 |
Edit, begrijp je verkeerd. | |
capricia | donderdag 14 juli 2011 @ 15:03 |
Hier ook niet. Ben dol op goed en lekker vlees en ben een ware carnivoor, maar ik hoef dat echt niet iedere dag te eten. | |
CaptainCookie | donderdag 14 juli 2011 @ 15:04 |
Ha, wedden dat die beesten die dierenactivisten nu flinke ziektes toewensen met dit weer. | |
FANNvanhetlaatsteuur | donderdag 14 juli 2011 @ 15:07 |
Is deze onderbouwing goed genoeg? De Bio-industrie Dat onderzoek van Wakker Dier is uit 2004 Resultaten: 69% van de weilanden bleek leeg te staan. In 14% stonden koeien, in 7% schapen en in 9% van de weilanden stonden paarden. 1% was gevuld met andere dieren, meestal hobbygeiten, 2 keer kippen en geen enkele keer varkens, eenden, kalkoenen, konijnen of andere veelgehouden landbouwdieren. Dus het heeft toch nog 7 jaar geduurd voordat er bij iemand een lichtje ging branden... nah jah.... beter laat dan nooit zullen we maar denken ![]() | |
erodome | donderdag 14 juli 2011 @ 15:09 |
Maar is dat een geldkeuze bij jou? Dus omdat je weinig geld hebt je niet dagelijks vlees eet, dat dat de reden daarachter is? Of is dat omdat je goed vlees wil en dat goede vlees niet dagelijks kan betalen of om andere redenen niet dagelijks vlees eet? Ik eet ook niet dagelijks vlees, maar dat is geen geldkwestie. | |
Pietverdriet | donderdag 14 juli 2011 @ 15:09 |
De schapen op de dijk roepen bah, en de koeien boe. | |
erodome | donderdag 14 juli 2011 @ 15:10 |
Schapen zouden best net als die varkens huisjes willen hebben, die kunnen er echt zo bijstaan van wat een kutweer! | |
FANNvanhetlaatsteuur | donderdag 14 juli 2011 @ 15:10 |
en de lammetjes b'ehhhhhhhhhhhhh ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 14 juli 2011 @ 15:12 |
Ze kunnen er echter prima tegen, schapen that is. | |
FANNvanhetlaatsteuur | donderdag 14 juli 2011 @ 15:14 |
Maar boeren moeten ook voor beschutting zorgen bij extreme weersomstandigheden en als het 10 graden gaat vriezen zullen ze de stal wel inmogen Kamervragen aan de minister van LNV over beschutting voor weidedieren tegen extreme weersomstandigheden http://www.partijvoordedieren.nl/tweedekamer/kamervragen/i/454 | |
erodome | donderdag 14 juli 2011 @ 15:17 |
Schapen staan in de winter eigenlijk alleen binnen omdat er dan gelammerd wordt en die kersverse lammetjes niet tegen erge kou kunnen nog en omdat bij veel schapen er toch wel wat geboorteproblemen zijn en ze een handje geholpen moeten worden. En beschutting hebben schapen maar zelden, maar net als geiten houden ze niet zo van nat, dan zie je ze staan met de ruggetjes gekromt in afschuw, pokkeland met al die regen zie je ze dan denken ![]() Maar ze kunnen er prima tegen, krijgen er niets van, vol in de zon staan is kwalijker. | |
FANNvanhetlaatsteuur | donderdag 14 juli 2011 @ 15:21 |
zie punt 3. http://www.partijvoordedieren.nl/tweedekamer/kamervragen/i/454 Ik deel de mening dat dieren die in de wei staan beschuttingsmogelijkheden dienen te hebben tegen extreme weersomstandigheden. De mate waarin een dier ongerief ondervindt van weersextremen is sterk afhankelijk van de diersoort. Ook de beschik¬baarheid van voldoende water speelt daarbij een rol. De houder van het dier is de eerst verantwoordelijke wanneer het gaat om het voorkomen van ongerief. Hiertoe kan de houder, naast het bieden van beschutting in de weide, de dieren op erg zonnige en warme dagen ook op stal houden. De GWWD en het besluit Welzijn productiedieren bieden vervolgens de mogelijkheid om om op te treden tegen houders die geen maatregelen nemen bij extreme weers¬omstandig¬heden en waarbij dat leidt tot ernstig ongerief. | |
staticdata | donderdag 14 juli 2011 @ 15:23 |
Hier eigenlijk omdat ik het zat ben om elke dag vlees te eten. Vroeger elke dag vlees, maar merk dat ik met minder vlees gezonder ben. Daarnaast zoveel mogelijk biologisch. Ten eerst voor die beesten ten tweede omdat er minder rotzooi in wordt gepropt. | |
okiokinl | donderdag 14 juli 2011 @ 15:23 |
hoe triest, een boer laat zn varkens in een wei vrij rondlopen, de hele pers rukt uit voor deze unieke happening.... dat zegt wel wat over hoe we hier normaal met varkens omgaan. | |
Pietverdriet | donderdag 14 juli 2011 @ 15:28 |
Dat is ook een geldkeuze, maar niet alleen maar. Niet dat ik het geld niet hebt. | |
Pietverdriet | donderdag 14 juli 2011 @ 15:30 |
Jeez, Die beesten staan in Schotland en Wales in de bergen, al generaties, kunnen ze prima tegen. | |
FANNvanhetlaatsteuur | donderdag 14 juli 2011 @ 16:09 |
Dat denk ik ook ![]() Tenslotte hebben ze een leren jas aan ![]() | |
tjoptjop | donderdag 14 juli 2011 @ 16:20 |
Lekker relevant hoeveel weilanden er leeg staan. Je weet dat een boer per koe een half hectare land moet hebben? (louter voor mestuitrij) Van Wakkerdier: 80% van de melkkoeien komt buiten, over weidegang vleesrunderen staat niks maar laten we de assumptie maken van 0. Hoeveelheid melkkoeien in NL 1,5 miljoen, hoeveelheid vleesrunderen in NL 300k . Oftewel, dat het maar een "zeer klein deel" is wat buiten mag is onzin. Ook Erodome heb ik die 5-10 procent niet zien onderbouwen. | |
FANNvanhetlaatsteuur | donderdag 14 juli 2011 @ 16:22 |
En de kippen... http://www.allepersberich(...)ink-gaan-scharrelen/ En de koeien... http://vroegevogels.vara.(...)593db86e91ea73714fb3 En de paarden.. http://www.telegraaf.nl/b(...)paarden__.html?p=9,2 En alle andere dieren die ik vergeten ben... Circussen geen vergunning meer nodig voor wilde dieren | |
FANNvanhetlaatsteuur | donderdag 14 juli 2011 @ 16:25 |
Lees eerst dit topic maar eens dan praten we wel verder.... De Bio-industrie | |
tjoptjop | donderdag 14 juli 2011 @ 16:25 |
Nee, ik ga geen heel topic doorspitten | |
okiokinl | donderdag 14 juli 2011 @ 16:36 |
en dan stap ik in de trein, kijk naar buiten en dan is 80% van de weilanden leeg.. | |
erodome | donderdag 14 juli 2011 @ 20:49 |
Het ging mij even om die bijstandsmoeders die niet elke dag vlees op tafel zouden zetten terwijl ze dat wel wilde. | |
Pietverdriet | donderdag 14 juli 2011 @ 20:51 |
En? Gaan ze toch werken? | |
tarantism | donderdag 14 juli 2011 @ 20:57 |
![]() | |
FkTwkGs2012 | donderdag 14 juli 2011 @ 21:01 |
Elke dag vlees is ook niet echt noodzaak. ![]() | |
elcastel | donderdag 14 juli 2011 @ 21:17 |
Chapeau. Halverwege het filmpje realiseerde ik me dat ik een film over de slacht aan het kijken ben terwijl ik eet (varkenshaas nota bene) en dat het gewoon kon ook. | |
erodome | donderdag 14 juli 2011 @ 21:28 |
Helemaal mee eens, maar dat dat nu al niet mogelijk zou zijn, daar ging het over, dat lijkt mij niet waar aan de hand van wat ik gezien heb. Zou misschien niet meer kunnen als het echte goedkope prutvlees eruit gaat(halaluja!), maar dat vind ik niet zo erg. | |
FANNvanhetlaatsteuur | vrijdag 15 juli 2011 @ 06:19 |
Ik geloof dat ik Meneer Bleker serieus een beetje haat... ![]() http://www.telegraaf.nl/b(...)_langer__.html?p=3,3 Toestemming knippen kippensnavel verlengd do 14 jul 2011 DEN HAAG - Pluimveehouders mogen ook de komende tien jaar de snavels van kippen en kalkoenen jonger dan tien dagen knippen. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) geschreven aan de Tweede Kamer. De ingreep is eigenlijk verboden, maar pluimveehouders hebben vrijstelling. Deze zou op 1 september aflopen, maar is nu verlengd door Bleker met tien jaar tot 2021. De reden voor de verlenging is het dierenwelzijn: als de snavels niet worden geknipt neemt de pikkerij onder de dieren fors toe, aldus Bleker. De sector zegt meer tijd nodig te hebben om maatregelen door te voeren waardoor het knippen niet meer nodig is, zoals het fokken van minder pikkerige kippen. Bleker wil dat de sector „serieus aan de slag gaat” met het toepassen van een „mildere methode” van het snavelknippen, via infrarood. I.p.v. te verbieden om 20.000 kippen in een schuur te proppen kiest meneer voor deze oplossing ![]() | |
speknek | vrijdag 15 juli 2011 @ 06:54 |
Mooi dat er eindelijk aandacht is voor het welzijn van varkens. Van alle dieren in Nederland hebben zij het meeste baat bij betere leefomstandigheden (ze zijn waarschijnlijk verreweg het intelligentst van de veedieren), maar hoor je er het minst over. Koeien hebben toch wel een aardig leven, anders wordt het vlees een de melk slecht en moeten de weilanden gemaaid en bemest worden; kippen zijn dom en als je ze een vrije uitloop geeft gaan ze binnen allemaal tegen elkaar aangepropt zitten. Schapen zijn hobbydieren envstaan sowieso de hele dag in de wei. Maar de intelligentste, het varken, moet binnen in kleine hokken op roosters zitten. Ik wil eigenlijk geen varkensvlees meer eten (het is ook minder goed voor je natuurlijk), maar ik zit op het moment in een overwegend moslimland, en wat hier door moet gaan voor worst of pepperoni is wel heel schraal... | |
FANNvanhetlaatsteuur | vrijdag 15 juli 2011 @ 07:04 |
![]() | |
speknek | vrijdag 15 juli 2011 @ 07:16 |
Leuk verhaal, maar het strookt niet met de werkelijkheid. | |
Godtje | vrijdag 15 juli 2011 @ 07:18 |
Jaren kippen gehad en ze slapen alleen naast elkaar. Het zijn net mensen. ![]() | |
FANNvanhetlaatsteuur | vrijdag 15 juli 2011 @ 07:37 |
dat geldt voor zoveel dieren... ![]() ![]() | |
speknek | vrijdag 15 juli 2011 @ 07:40 |
Ik ken iemand die kippenfarms bouwt en die vind vrije uitloop dus grote onzin. Blijf het wel altijd braaf kopen, want de gedachte dat ze de keuze hebben is fijn, ookal is het dus onzin. Boederijkippen werken gewoon anders, ook met vrije uitloop hebben ze een 'pik'orde bijvoorbeeld, iets wat in de natuur volgens mij nauwelijks voorkomt omdat ze niet in zulke grote groepen leven. | |
FANNvanhetlaatsteuur | vrijdag 15 juli 2011 @ 07:45 |
Man, zelfs bij mensen komt het voor, kijk maar naar sommige ''modjes'' ![]() De rangorde in overheersing vinden we overal in de natuur: bij de kauwen, de bavianen, de wolven, de ratten, de muizen en bij meer andere dieren die in groepsverband leven. Maar hoe verloopt zoiets nu bij ons, mensen? Je zou zeggen dat mensen minder geneigd zijn om anderen te overheersen. Maar iedereen die in een grote fabriek of op een groot kantoor heeft gewerkt, weet wel beter. Hierarchie en zucht naar status bestaan nog steeds onder ons, maar ze zijn verborgen onder een dun laagje beschaving. In primitieve beschavingen is die hierarchie heel duidelijk aanwezig. De heerser oefent een mysterieuze, bijna goddelijke macht uit, die zelden of nooit wordt betwist. Bron: Overheersing: de pikorde | Samenleving en ontwikkeling | Sociaal cultureel http://samenleving-en-ont(...)sing-de-pikorde.html | |
Pietverdriet | vrijdag 15 juli 2011 @ 09:06 |
Pikorde heb je ook bij een paar kipjes | |
Gia | vrijdag 15 juli 2011 @ 09:21 |
Waarom is varkensvlees niet goed voor je? Er is bijvoorbeeld zeer mager varkensvlees. Er is geen zeer mager lamsvlees. Er is meer keuze uit mager varkensvlees dan uit mager lamsvlees. Een varkenskotelet is bijvoorbeeld minder vet dan een lamskotelet. Okay, rund en kip zijn beide gezonder. Dat wel. Maar er is niets mis met zeer mager of mager varkensvlees. | |
Pietverdriet | vrijdag 15 juli 2011 @ 09:27 |
Rund en kip gezonder? Waarom dat? Vet? Waar haal je de onzin vandaan dat vet ongezond is? En vet varkensvlees is veel lekkerder dan mager | |
Gia | vrijdag 15 juli 2011 @ 09:34 |
Vind ik ook, hoor. Maar sommigen menen dat varkensvlees slecht voor je is omdat het vetter zou zijn dan al het andere vlees. Daarom geef ik aan dat er ook mager tot zelfs zeer mager varkensvlees is. Dit dus voor de mensen die liever mager vlees eten. Doe mij maar een lekker speklapje. Heerlijk, met uitgebakken zwoerd. | |
erodome | vrijdag 15 juli 2011 @ 11:00 |
Klopt, kippen kunnen maar tot 25 tellen ofzo, de groepen horen niet groter te zijn dan dat. Omdat wij ze wel in veel grotere groepen willen houden krijg je problemen met die pikorde, die dan maar door en door blijft gaan, waar het in een normale groep vrij snel duidelijk is wie waar staat en dat continue nare gepik niet meer nodig is. Maar zelfs in die veelste grote groepen houden kippen van een paar simpele zaken, ze willen graag op stok kunnen, een zandbadje nemen en een beetje rondscharrelen en pikken op de grond. | |
erodome | vrijdag 15 juli 2011 @ 11:02 |
Volgens mij is varkensvlees vooral wat slechter voor je door de stresshormonen erin, het is nu eenmaal een intelligent dier dat op nare manier gehouden wordt, dat geeft veel stress bij het dier. Als ze dan naar de slacht gaan gaan ze voor het eerst heel even het daglicht in om dan een vreemde omgeving in te moeten die niet echt veilig overkomt, wat nog meer stress oplevert. | |
Gia | vrijdag 15 juli 2011 @ 12:16 |
Maar dan zijn de varkens waar het hier over gaat, prima te consumeren, toch? Overigens proef ik niks van stresshormonen in mijn speklapjes of hamlapjes. | |
Pietverdriet | vrijdag 15 juli 2011 @ 12:21 |
En schapen, koeien, geiten, kippen, kalkoenen etc hebben dat niet? | |
Gia | vrijdag 15 juli 2011 @ 12:23 |
Schapen, koeien, geiten en kippen die halal geslacht worden natuurlijk niet. Toch? | |
Pietverdriet | vrijdag 15 juli 2011 @ 12:24 |
Jij zei dat kip en rund gezonder zijn, nu zeg je dat dit niet zo is? | |
okiokinl | vrijdag 15 juli 2011 @ 12:25 |
zomaar een google linkje: http://www.centrumhethof.(...)rkensvlees-slecht-is
| |
okiokinl | vrijdag 15 juli 2011 @ 12:29 |
en een betje onzin om te zeggen dat kippen geen bat hebben bij vrije uitloop. alleen is dat misschien nog niet genoeg voor ze. ik koop dan ook alleen biologische eieren. vrije uitloop is nog steeds een onnatuurlijke situatie, die beestjes moeten hun eigen groepjes kunnen vormen en genoeg ruimte hebben om een plekje te vinden voor hun groepje. | |
Pietverdriet | vrijdag 15 juli 2011 @ 12:34 |
Esotherische poep website | |
Gia | vrijdag 15 juli 2011 @ 12:40 |
Waar zeg ik dat dit niet zo is? Er bestaat zeer mager varkensvlees, zeer mager rundvlees, zeer mager kippevlees, maar zeer mager lamsvlees bestaat niet. Echter bestaat er wel zeer vet varkensvlees en zijn er van de andere vleessoorten geen zeer vette varianten. Voor een overzicht: http://www.uzleuven.be/fi(...)tgehalte%20vlees.pdf Het enige wat ik zeg is dat als je kiest voor mager of zeer mager varkensvlees dat net zo gezond is als rund of kip. | |
Pietverdriet | vrijdag 15 juli 2011 @ 12:42 |
Van waar je link tussen vet en gezond? | |
Gia | vrijdag 15 juli 2011 @ 12:42 |
Groeihormonen worden bij kip en rundvlees ook gebruikt. Denk bij schapen ook. Verder is varkensvlees gemiddeld genomen vetter dan de andere vleessoorten, maar als je kiest voor de magere of zeer magere varianten is het net zo gezond. | |
Pietverdriet | vrijdag 15 juli 2011 @ 12:43 |
Het gebruik van groeihormonen is in de EU streng verboden. | |
Gia | vrijdag 15 juli 2011 @ 12:45 |
Heb ik al eerder op geantwoord. Veel mensen denken dat varkensvlees altijd vet is, dus ongezond. Daarom geef ik aan, voor de mensen die zo denken, dat er ook zeer mager varkensvlees is. Vet is inderdaad niet per se ongezond, alleen teveel vet wel. Maar breng dat de gezondheidsfreaks die vet mijden maar eens aan hun verstand. | |
Gia | vrijdag 15 juli 2011 @ 12:46 |
Door rood rijden ook. http://www.retaildetail.e(...)st/tag/groeihormonen | |
Pietverdriet | vrijdag 15 juli 2011 @ 13:11 |
Maar waarom haal je dan telkens Vet en Ongezond bij elkaar? | |
erodome | vrijdag 15 juli 2011 @ 13:13 |
Jawel, andere diersoorten hebben dat ook, zeker bij kippen zal dit fiks opgaan aangezien die echt ranzig behandeld worden. Maar varkens staan er bekend om iig. Koeien zal wel meevallen, die zijn meestal in de hand zijn wel gewend, bij schapen geld ook dat ze al vele malen in de hand zijn geweest en vaak meerdere keren al vervoerd zijn(van het ene veld naar het andere veld e.d.), dat scheelt al een hele slok op een borrel. | |
Reya | vrijdag 15 juli 2011 @ 15:40 |
En dan eet je een baguette met ardennerham en besluit toch maar door te gaan met varkensvlees eten. | |
speknek | vrijdag 15 juli 2011 @ 16:07 |
Volgens mij is het probleem van varkensvlees meer dat varkens alleseters zijn en er veel meer bacterien in het vlees zit. Dat dat impliciet de reden is voor het verbod in het jodendom en de islam, mensen werden er vaak ziek van, dus moet het vast niet gods bedoeling zijn geweest. Maar even geen wikipedia bij de hand. | |
Pietverdriet | vrijdag 15 juli 2011 @ 16:14 |
Bacterien in het vlees? Vertel. Bacterien zitten op het vlees, aan de buitenkant, maar niet in het vlees. | |
speknek | vrijdag 15 juli 2011 @ 16:19 |
afgezien van de haas zijn er toch maar heel weinig stukjes van een varken die je rauw kunt eten, in tegenstelling tot een rund? | |
FANNvanhetlaatsteuur | vrijdag 15 juli 2011 @ 16:54 |
Ik kan geen enkele reden waarom je rauw vlees zou willen eten maar inderdaad. Rundvlees en vis is inderdaad schoner dan het vlees van een kip of varken, dit heeft behalve de bacterien nog een andere reden. bij de productie van slachtvarkens en vleeskuikens wordt over het algemeen meer gebruik gemaakt van medicatie/hormonen e.d. ondanks de verplichte wachttijd voor de slacht (periode voor de slacht waarin het dier geen middelen meer krijgt) word het aangeraden om je vlees goed te bakken. Ook kan een varken parasieten dragen die door verhitting onschadelijk worden gemaakt. enne... http://www.nieuwsbank.nl/inp/2005/03/24/R310.htm Zwiebelmetwurst ![]() ![]() | |
Gia | vrijdag 15 juli 2011 @ 17:35 |
En hoe zit dat met kip en lam? Trouwens, rund kun je alleen rauw eten als het heel, heel vers is. | |
Pietverdriet | vrijdag 15 juli 2011 @ 17:43 |
Ik eet ook rauw varkensgehakt, mett noemen ze dat hier, heerlijk | |
FkTwkGs2012 | vrijdag 15 juli 2011 @ 17:44 |
Ah. En ik maar denken dat je daar dood van gaat ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 15 juli 2011 @ 17:45 |
Ook rundvlees eet ik rauw, tartaar of dun gesneden of als rode steak | |
Pietverdriet | vrijdag 15 juli 2011 @ 17:46 |
Nee hoor | |
okiokinl | vrijdag 15 juli 2011 @ 17:47 |
dat kan het niet zijn, als je verhit gaan bacterien allemaal dood. en over vetten, volgens mij zijn alle dierlijke vetten redelijk ongezond, en heb je die helemaal niet nodig. je hebt wel vet nodig, maar dat kan je gewoon uit andere dingen halen, plantaardig. ik heb wel altijd begrepen dat er in varkensvlees meer schadelijke stoffen ziten, die je met het vet opslaat in je lichaam, en als je dan vet verbrand, richten ze schade aan in je lichaam. en trouwens, varkens zijn intelligenter dan honden. het is een schande dat wij deze dieren zo behandelen. als we honden in kooitjes op roosters zonder daglicht zouden gaan houden, dan zouden mensen moord en brand schreeuwen. | |
HAKIM_1988 | vrijdag 15 juli 2011 @ 17:52 |
Tja wij discrimineren nu eenmaal als het gaat om dieren. Weinig mensen zal het ze wat doen als je een mug of vlieg kapot slaat bijvoorbeeld maar dat mag je dan weer niet doen bij een poes want = zielig. Intelligentie doet er niet zoveel toe, eerder aaibaarheid. | |
Pietverdriet | vrijdag 15 juli 2011 @ 17:55 |
Wat een gelul. Waar haal je die onzin vandaan? Vertellen vegetariers het elkaar bij kopjes kamillethee? | |
Gia | vrijdag 15 juli 2011 @ 18:57 |
Heeft dat nog een andere naam? Kan het niet vinden op google, namelijk. | |
FANNvanhetlaatsteuur | vrijdag 15 juli 2011 @ 19:27 |
Ik dacht nog... wie zou de eerste smartass zijn met zo'n opmerking, maar dat ben jij. Je mag door voor de koelkast ![]() Ja, als ik 's nachts een mug in mijn slaapkamer heb mep ik hem harstikke dood ![]() errug heh... ![]() | |
FANNvanhetlaatsteuur | vrijdag 15 juli 2011 @ 19:35 |
Ik denk dat je beter kan uitleggen dat het ongezond is als je je volpropt met vlees dat volzit met hormonen en antibiotica, maar dat een goed (dus bio-logisch) stukje vlees op zijn tijd echt niet zoveel kwaad kan. beter een klein stukkie goed vlees dan een kilo van die afvalrotzooi toch? trouwens je krijgt er wel tetten van van die afvalrotzooi dat wel... ![]() ![]() http://jongeren.blog.nl/a(...)ter_en_steak#more-84 Resten van de anti- conceptie pil zitten in kraanwater. Er worden ook hormonen in de veeteelt gebruikt. Dus via je steak kun je ook borsten ontwikkelen. Nou mannen, dat wordt vegetarisch worden en voortaan water uit spa-flesjes drinken. en ja het is verboden om groeihormonen te gebruiken in de veeteelt maar het gebeurd wel ![]() komen nog regelmatig berichten over als er weer eens een controle is geweest. | |
FANNvanhetlaatsteuur | vrijdag 15 juli 2011 @ 19:37 |
varkensgehakt is toch gewoon varkensgehakt ? http://www.smulweb.nl/zoe(...)dient1=varkensgehakt Ik moet er niet aan denken om dat rauw te eten maar goed als Piet dat lekker vindt moet ie dat vooral doen ... Ik neem wel een stukkie kaas ![]() | |
Bram_van_Loon | vrijdag 15 juli 2011 @ 19:43 |
Prachtige dieren! Intelligent, gevoelig en sociaal. Bij mij in de buurt is er een biologische boer, daar zitten die varkens op een modderig stuk grond, het is mooi om te zien hoe blij die dieren zijn met gewoon wat in de modder te liggen. | |
knep | vrijdag 15 juli 2011 @ 19:48 |
Dit. | |
FoolWithMokey | zaterdag 16 juli 2011 @ 01:31 |
het is het wei |