Dat vind ik nu juist zo raar, de besmetting loopt over weken en over het hele land met zwaartepunt noorden, dat moet een enorme partij komkommers zijn, en die bovendien lang goedblijven.quote:Op dinsdag 31 mei 2011 18:26 schreef Magnificat het volgende:
[..]
Daar heb je gelijk in. Al ga ik ervan uit dat er wel een hele grote partij besmette komkommers zijn, aangezien er nog steeds nieuwe gevallen bijkomen.
Zoals je zelf waarschijnlijk ook wel weet zijn Duitsers, ook mannen verzot op salades etc.
Waarom dan amper besmette mannen? De eerste man die eraan is overleden moet nog komen, tenminste met deze vorm van EHEC in Duitsland.
Ja dat doet het gif hequote:Op dinsdag 31 mei 2011 18:29 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat vind ik nu juist zo raar, de besmetting loopt over weken en over het hele land met zwaartepunt noorden, dat moet een enorme partij komkommers zijn, en die bovendien lang goedblijven.
Ik snap Pietverdriet's manier van denken wel. Het is raar dat zo’n epidemie, verspreid door een groot gebied in Duitsland, en zo lang, afkomstig zou zijn van één lading komkommers. Dit is niet logisch. Het lijkt mij dan ook niet waarschijnlijk dat de oorzaak bij die partij komkommers ligt.quote:Op dinsdag 31 mei 2011 18:35 schreef Magnificat het volgende:
[..]
Ja dat doet het gif he![]()
Ik geloof sowieso niet dat de oorzaak die komkommers zijn. Kreeg de indruk dat jij daar wel in geloofde, vandaar dat ik dat als voorbeeld nam.
??quote:
Het is wat de media beweerd, maar wat ik dus bedoel is dat dit verhaal rammelt, het kan gezien de hoeveelheid besmette personen niet 1 omgevallen pallet zijn, het moeten een zeer grote hoeveelheid komkommers zijn. Als iedereen ziek zou worden van een besmette komkommer, dan zou de infectiedichtheid hoger zijn.quote:Ik geloof sowieso niet dat de oorzaak die komkommers zijn. Kreeg de indruk dat jij daar wel in geloofde, vandaar dat ik dat als voorbeeld nam.
Pas na 10 dagen ofzo krijg je dusdanige klachten dT je echt wel naar de huisarts gaat. Dat helpt ook niet mee.quote:Op dinsdag 31 mei 2011 18:29 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat vind ik nu juist zo raar, de besmetting loopt over weken en over het hele land met zwaartepunt noorden, dat moet een enorme partij komkommers zijn, en die bovendien lang goedblijven.
De mensen die dus nu ziek zijn, ziek worden zijn weken geleden besmet.quote:Op dinsdag 31 mei 2011 18:56 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
Pas na 10 dagen ofzo krijg je dusdanige klachten dT je echt wel naar de huisarts gaat. Dat helpt ook niet mee.
Niet weken geleden.quote:Op dinsdag 31 mei 2011 18:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De mensen die dus nu ziek zijn, ziek worden zijn weken geleden besmet.
Nu gaat iedere Duitser die ziek is wel naar de dokter, want je kan je bv niet ziekmelden zonder een briefje van de dokter.
Dat klopt niet:quote:Op dinsdag 31 mei 2011 18:26 schreef Magnificat het volgende:
Daar heb je gelijk in. Al ga ik ervan uit dat er wel een hele grote partij besmette komkommers zijn, aangezien er nog steeds nieuwe gevallen bijkomen.
Zoals je zelf waarschijnlijk ook wel weet zijn Duitsers, ook mannen verzot op salades etc.
Waarom dan amper besmette mannen? De eerste man die eraan is overleden moet nog komen, tenminste met deze vorm van EHEC in Duitsland.
Maar het zijn dus wel overwegend vrouwen.quote:Mit dem Todesfall aus Nordrhein-Westfalen erhöhte sich bundesweit die Zahl der an einer Ehec-Infektion gestorbenen Menschen auf 15 - 13 davon waren Frauen.
De prijs van komkommers is al gezakt naar 1 cent per stukquote:Op dinsdag 31 mei 2011 09:51 schreef plonsikduik het volgende:
[..]
maakt niet meer uit waar ze vandaan komen, WE ETEN ZE GEWOON NIET MEER
en zeker de duisters niet meer
zal ze leren, maar als ze zo overtuigd zijn dat het goede komkommers zijn , er zijn landen waar mensen sterven van de honger !!! , maar nee gewoon weggooien he, en niet de prijs verlagen
ik heb zo geen enkel medelijden hoor
quote:Op dinsdag 31 mei 2011 17:59 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Ik denk dat de oorzaak simpeler is: de bacterie doodt vooral de zwakkeren in de samenleving, en dat zijn vooral ouderen. Aangezien dat de meeste (hoog)bejaarden vrouw zijn, is het niet zo raar dat de meeste zieken en doden dus ook juist vrouw zijn.
Waarschijnlijk een rotte partij geweest? Een terreuraanslag? Spannend!quote:Op dinsdag 31 mei 2011 20:01 schreef Pietverdriet het volgende:
De epidemie is wellicht over haar hoogtepunt
In Hamburg daalt het aantal nieuwe gevallen.
http://www.depers.nl/buit(...)llen-in-Hamburg.html
Volgens mij worden hier ook wel Spaanse komkommers verkocht toch?quote:Op dinsdag 31 mei 2011 21:04 schreef SemperSenseo het volgende:
EHEC-bacterie niet in Nederlandse groente aangetroffen – ‘Spanje niet de bron’
[ afbeelding ]
Komkommertelers, zoals hier in Emmen, kunnen door de EHEC-bacterie nog maar amper de oogst kwijt raken. Foto WFA/Jan Sibon
Groenten in Nederland lijken tot dusver vrij van de EHEC-bacterie die in Duitsland al meerdere slachtoffers heeft geëist. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft de E.coli-variant in geen van de 168 monsters die in de afgelopen dagen zijn onderzocht aangetroffen. De nVWA heeft het onderzoek vooral geconcentreerd op komkommers.
‘Spanje niet de bron van besmetting’
Update 16.36 De Frankfurter Allgemeine meldt dat de EHEC-besmetting niet uit Spanje afkomstig is. Dat zou laboratorium-onderzoek hebben uitgewezen.
‘Nauwelijks te verklaren’
De Duitse autoriteiten wezen twee Spaanse telers aan als de bron van de EHEC-bacterie. Maar volgens bioloog Jan van der Blom, actief in Almería, staat nog niets vast. “Het is nauwelijks te verklaren,” zegt hij vandaag in NRC Handelsblad. De Nederlandse bioloog is hoofd van de plaagbestrijding van Coexphal, de vereniging die driekwart van de coöperaties en veilingen in de regio Almería vertegenwoordigt.
Vreemd is volgens Van der Blom ook dat alleen in Noord-Duitsland mensen besmet zijn. „Bedrijven uit deze regio leveren niet alleen aan Noord-Duitsland, maar aan heel West-Europa. Er moet een reden voor zijn waarom alleen daar tot nu toe mensen ziek zijn geworden.”
In Nederland twee besmettingen vastgesteld
In Nederland blijken twee van de drie patiënten die met nierfalen zijn opgenomen in ziekenhuizen, besmet te zijn. Dat heeft Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanmorgen bekendgemaakt. Een derde geval wordt nog onderzocht. Er zijn meer gevallen gemeld van mensen met diarree na een bezoek aan Duitsland. Maar zij hebben geen last van nierfalen.
Heel Europa is op zoek naar de bron van besmetting met de EHEC-bacterie die inmiddels in Duitsland aan vijftien mensen het leven heeft gekost. Vanochtend werd bekend dat een Zweedse vrouw overleden is aan de gevolgen van een infectie na een reis naar Duitsland. Als mogelijke bronnen voor de besmetting worden Spanje, Nederland en Denemarken aangewezen. Maar harde bewijzen zijn er nog niet. De Nederlandse export van komkommers naar Duitsland is totaal stilgevallen. De schade loopt in de miljoenen.
Bron: nrc.nl
Spaanse komkomkommers hebben niets met EHEC te doen, net zo min als de Nederlandse.quote:Op dinsdag 31 mei 2011 21:06 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
Volgens mij worden hier ook wel Spaanse komkommers verkocht toch?
Bronquote:Herkomst dodelijke bacterie onduidelijk
Er is steeds meer verwarring over de herkomst van de darmbacterie EHEC, die al zestien mensen het leven heeft gekost. Duitse autoriteiten betwijfelen of de bacterie van Spaanse komkommers komt.
Tests op vier Spaanse komkommers in Hamburg wezen uit dat twee wel besmet zijn met EHEC, maar niet met de variant die al ruim 1500 mensen ziek heeft gemaakt. De zoektocht naar de bron van besmetting duurt voort. Deskundigen zeggen dat het weken of maanden kan duren eer er duidelijkheid is.
Op Nederlandse groenten is de EHEC-bacterie niet aangetroffen. Dat liet het Productschap Tuinbouw gisteren weten na onderzoek. Ook de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit heeft in totaal 168 monsters genomen van komkommers, tomaten, sla en paprika en geen bacterie gevonden. De nVWA zal blijven doorgaan met het nemen van monsters, totdat men in Duitsland achter de bron van besmetting is. Ook de Deense autoriteiten laten weten dat op groenten in dat land geen EHEC-bacterie is aangetroffen.
Officieel wordt nog steeds met de vinger naar Spanje gewezen, al kan Duitsland dit niet hardmaken. Spanje is boos dat Duitsland zonder enig bewijs verkondigt dat de met EHEC besmette komkommers uit het Zuid-Europese land kwamen. De Spaanse minister van Landbouw Rosa Aguillar noemde Spaanse groenten gisteren ‘veilig'. Zij wees erop dat het toch wel vreemd is dat in Spanje zelf niemand EHEC heeft gekregen.
Spanje vroeg gisteren, net als Nederland, financiële steun van de Europese Unie om de schade aan de tuinbouwsector te vergoeden. Volgens Aguillar ligt de export van Spaanse groenten en fruit vrijwel stil door de EHEC-affaire. "Dat kost ruim 200 miljoen euro per week”, aldus de minister.
Inmiddels is buiten Duitsland de eerste dode gevallen. In Zweden is een vrouw overleden die op 29 mei in het ziekenhuis was opgenomen, na een reis naar Duitsland. In Nederland zijn officieel twee mensen met EHEC besmet. Beiden hebben de besmetting in Duitsland opgelopen. Er wordt nog onderzoek verricht bij een derde Nederlander, bij wie artsen vermoeden dat er sprake is van besmetting met de bacterie.
Te hard geschreeuwd blijkbaar. Daar zullen de komkommerbedrijven blij mee zijn.quote:Op woensdag 1 juni 2011 08:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Was vanmorgen een minister van Hamburg (Hamburg is een deelstaat) op TV die toegaf dat de oorzaak van de besmetting niet de kommers waren
Besmetting van mens op mens is wel mogelijk ( secundaire transmissie). Komt mn voor in gezinnen en kwetbare groepen met minder hygiënebesef.quote:Op woensdag 1 juni 2011 07:38 schreef Rewimo het volgende:
Het is me overigens nog steeds niet duidelijk of mensen elkaar kunnen besmetten net als bij een griep - door slechte hygiëne, of dat die bacterie voornamelijk via het voedsel wordt verspreid. Daar hoor je eigenlijk niks over. Als mensen elkaar kunnen besmetten is de verspreiding veel logischer (net als bij de Mexicaanse griep waar het te herleiden was naar dat ene jongetje).
Natuurlijk kunnen mensen elkaar besmetten. Ik zie niet waarom nietquote:Op woensdag 1 juni 2011 07:38 schreef Rewimo het volgende:
Het is me overigens nog steeds niet duidelijk of mensen elkaar kunnen besmetten net als bij een griep - door slechte hygiëne, of dat die bacterie voornamelijk via het voedsel wordt verspreid. Daar hoor je eigenlijk niks over. Als mensen elkaar kunnen besmetten is de verspreiding veel logischer (net als bij de Mexicaanse griep waar het te herleiden was naar dat ene jongetje).
Ik snap dat dat mogelijk is, maar ik lees er niks over in dit geval, dat bedoel ik eigenlijk. Men ging ervan uit dat het van komkommers afkomstig was. Dat lijkt nu niet het geval te zijn, dus waarom zou het dan niet een besmetting van mens op mens kunnen zijn? Die mogelijkheid ben ik nog helemaal niet tegengekomen, men zoekt nog steeds naar 1 bron.quote:Op woensdag 1 juni 2011 13:42 schreef SemperSenseo het volgende:
Natuurlijk kunnen mensen elkaar besmetten. Ik zie niet waarom niet![]()
Als jij je handen niet wast en je besmet groenten en vlees door deze aan te raken, dan kun je ook mensen besmetten door deze aan te raken. Punt is wel dat bacteriën een goede voedingsbodem moet hebben om zich te kunnen vermeerderen, wat eventueel het geval is bij niet goed gekoeld vlees of groenten.
Bij mensen kunnen bacteriën zich ook vermenigvuldigen, maar wij hebben ten minste nog wel een lichamelijk afweer. Resultaat is dat een bacterie dan vaak geen kans krijgen, tenzij de afweer verzwakt is (ouderdom, ziekte) of tenzij de load (hoeveel/mate van bacteriën tijdens besmetting) erg hoog is.
Spa, make up, ... Hoe is het verhaal van die komkommer er gekomen?quote:Op woensdag 1 juni 2011 22:28 schreef Tinkepink het volgende:
Zou het geen verontreinigde bodylotion kunnen zijn? Wordt vooral gebruikt door vrouwen, is niet iets leeftijdsspecifieks, bevat veel vloeistof...
Heb je persoonlijk iets tegen de komkommer industrie?quote:Op woensdag 1 juni 2011 15:43 schreef plonsikduik het volgende:
kan nog steeds van de komkommers komen hoor, omdat nu iemand is omgekocht door de telers wil nog niet zeggen dat het veilig is. spoor eerst maar ergens de bron op. als niemand meer komkommers koopt en er komen na een maand nog steeds gevallen bij , ja dan zijn de komkommers niet schuldig
Dit zijn dus de feiten zover ik weet :quote:ik ga hier heel erg uit de box denken dus bespaar me die slaps als ik iets zeg wat mogelijk anders zou kunnen zijn !!!
Ik heb een interesant document gevonden van ene Steven L. Percival die het boek heeft geschreven : Microbiology of waterborne diseases
Daarin word ook het EHEC fenomeen beschreven en toen ik het las bekroop mij een gevoel van herkenning van wat ik nu zie wat er in Duitsland gebeurd.
Kan misschien, en is een geloofwaardig hypothese. Maar wat geloofwaardig is hoeft nog niet per se ook waar te zijn. We zullen zien...quote:Op woensdag 1 juni 2011 23:17 schreef maxwellj het volgende:
[...]
Ik zeg uitgaande van mijn gevoel dat de bron in Hamburg gezocht moet worden in het leidingwater
[...]
De vraag is dan natuurlijk hoe de bacterie op het fruit (of welk product dan ook) is terechtgekomen. Water zou een goede verklaring zijn. Misschien een besmet voorraadbassin bij een kweker? Met die aanhoudende droogte wordt er waarschijnlijk meer "voorraadwater" gebruikt.quote:Op donderdag 2 juni 2011 00:11 schreef MsMessy het volgende:
Het betreft in duitsland alleen wel de Escherichia coli O104:H4 en niet de gangbare O157:H7, zijn ze nu achter en dus zoeken ze verder.
(ik denk nog steeds aan fruit wat niet gewassen wordt zoals frambozen of zo.)
Waarom zou je frambozen niet wassen?quote:Op donderdag 2 juni 2011 00:11 schreef MsMessy het volgende:
Het betreft in duitsland alleen wel de Escherichia coli O104:H4 en niet de gangbare O157:H7, zijn ze nu achter en dus zoeken ze verder.
(ik denk nog steeds aan fruit wat niet gewassen wordt zoals frambozen of zo.)
Waarom wordt hier zo snel van Komkommers afgesprongen? ERGENS is de komkommer in het verhaal gekomen. Ik ben geneigd te geloven dat er dus daadwerkelijk een (waarsch meerdere) komkommers onderzocht zijn waarop die bacterie zit. Dat het er nu niet meer op zit geloof ik wel.quote:Op donderdag 2 juni 2011 08:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Als het leidingwater zou zijn, zou het geisoleerd in 1 waterleiding regio zijn
Truth en BNW zijn daar linksafquote:Op donderdag 2 juni 2011 09:31 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
Waarom wordt hier zo snel van Komkommers afgesprongen? ERGENS is de komkommer in het verhaal gekomen. Ik ben geneigd te geloven dat er dus daadwerkelijk een (waarsch meerdere) komkommers onderzocht zijn waarop die bacterie zit. Dat het er nu niet meer op zit geloof ik wel.
En het feit dat europa 20 miljoen euro beschikbaar stelt voor een propaganda campagne voor saladeingredienten geeft ook te denken - face it, het was een komkommer! In duitsland! Met een bacterie!
Ow. Heb ik dat gedeelte gemistquote:Op donderdag 2 juni 2011 09:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Truth en BNW zijn daar linksaf
Het verhaal van de komkommers kwam in de wereld omdat er bacterieen op gevonden werden, maar het zijn niet de bacterieen waar mensen ziek van zijn geworden. Als er mensen door Pittbulls worden gebeten is dat niet de schuld van Golden Retriever bezitters
De paniek rond de komkommer kost de telers tientallen miljoenen per week, alleen al in Nederlandquote:Op donderdag 2 juni 2011 09:40 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
Ow. Heb ik dat gedeelte gemist
Verder niets BNW. Het is toch van de zotte dat er 20 miljoen propaganda geld wordt besteed aan dit soort dingen.
Dat is gewoon bedrijfsrisico. De economische recessie die door allerlei verschillende factoren is veroorzaakt kost jaarlijks aan vele bedrijven de kop.quote:Op donderdag 2 juni 2011 09:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De paniek rond de komkommer kost de telers tientallen miljoenen per week, alleen al in Nederland
En waarom hoor je niets over het transport, de vrachtwagen bv waarmee die komkommers naar Duitsland zouden zijn gebracht of de opslag waar ze hebben gelegen.quote:Op donderdag 2 juni 2011 09:31 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
Waarom wordt hier zo snel van Komkommers afgesprongen? ERGENS is de komkommer in het verhaal gekomen. Ik ben geneigd te geloven dat er dus daadwerkelijk een (waarsch meerdere) komkommers onderzocht zijn waarop die bacterie zit. Dat het er nu niet meer op zit geloof ik wel.
En het feit dat europa 20 miljoen euro beschikbaar stelt voor een propaganda campagne voor saladeingredienten geeft ook te denken - face it, het was een komkommer! In duitsland! Met een bacterie!
Update voor jou: De spaanse komkommers zijn niet de oorzaak, de bacterieen gevonden zijn niet de bacterieen waar de mensen ziek van zijn.quote:Op donderdag 2 juni 2011 10:00 schreef indaha het volgende:
[..]
En waarom hoor je niets over het transport, de vrachtwagen bv waarmee die komkommers naar Duitsland zouden zijn gebracht of de opslag waar ze hebben gelegen.
Wie zegt dat daar geen bron van besmetting kan zijn, want het is idd vreemd dat het zo plaatselijk is als Spaanse komkommers de oorzaak zijn die worden toch niet alleen in Hamburg gegeten.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |