Je denkt dat een politieke partij bewust een NSB vlag zou ophangen? Het is onwetendheid geweest, en geen moed.quote:Op woensdag 11 mei 2011 13:46 schreef Bastard het volgende:
Wat een gelul om een vlag ook zeg.. Nederland op zn smalst weer hoor.
"Ja kijk dan, die heeft dit, en kijk dan daar, die heeft dat".
Als de gedachtengang van de PVV om die vlag neer te zetten is om de gloriedagen van de VOC dagen te doen herleven, en dat is waar we alleen nog maar naar kunnen gissen, zou ik dat van harte willen aanmoedigen want minder gezeur en gelul (zoals voorbeelden in dit topic) maar meer maar initiatief, durf, en moed tonen is alleen maar welkom in kleinzierig landje.
Op wat rechts-extremistische groeperingen na dan, zoals bijv. www.nationalistischevolksbeweging.nlquote:Op woensdag 11 mei 2011 13:47 schreef Mwanatabu het volgende:
[..]
Is kleding te vergelijken met een symbool? Iedereen draagt kleding, niet iedereen voert de prinsenvlag als symbool, en sinds de NSB niemand meer.
Ehm, waar is het VOC-logo in die vlag dan? Als je zo een punt zou willen maken, dan lijkt mij dat toch een niet onbelangrijk detail...quote:Op woensdag 11 mei 2011 13:46 schreef Bastard het volgende:
Wat een gelul om een vlag ook zeg.. Nederland op zn smalst weer hoor.
"Ja kijk dan, die heeft dit, en kijk dan daar, die heeft dat".
Als de gedachtengang van de PVV om die vlag neer te zetten is om de gloriedagen van de VOC dagen te doen herleven, en dat is waar we alleen nog maar naar kunnen gissen, zou ik dat van harte willen aanmoedigen want minder gezeur en gelul (zoals voorbeelden in dit topic) maar meer maar initiatief, durf, en moed tonen is alleen maar welkom in kleinzierig landje.
Handig is het niet, maar dat ze zich associëren met de NSB lijkt mij nogal overdreven.quote:Op woensdag 11 mei 2011 13:46 schreef Sloggi het volgende:
Jij vindt het niet vreemd dat een partij als de PVV, die zich naar eigen zeggen distantieert van het NSB-gedachtegoed, zich door deze vlag, die in de jaren '30 is gekaapt door Nederlandse nationaalsocialisten, juist associeert met de NSB?
Dus ieder symbool dat misbruikt wordt door een groep mensen moet verbannen worden? Lekker bezig dan.quote:Op woensdag 11 mei 2011 13:47 schreef Mwanatabu het volgende:
Is kleding te vergelijken met een symbool? Iedereen draagt kleding, niet iedereen voert de prinsenvlag als symbool, en sinds de NSB niemand meer.
Dat inderdaad het standpunt van de PVV.quote:Op woensdag 11 mei 2011 13:51 schreef bascross het volgende:
Dus ieder symbool dat misbruikt wordt door een groep mensen moet verbannen worden? Lekker bezig dan.
Verbannen? Neuh. Maar dan moeten mensen die het symbool willen voeren niet gaan janken dat ze in verband worden gebracht met die groep mensen.quote:Op woensdag 11 mei 2011 13:51 schreef bascross het volgende:
[..]
Handig is het niet, maar dat ze zich associëren met de NSB lijkt mij nogal overdreven.
[..]
Dus ieder symbool dat misbruikt wordt door een groep mensen moet verbannen worden? Lekker bezig dan.
Ik zie een hele andere groep mensen die aan het janken zijn.quote:Op woensdag 11 mei 2011 13:53 schreef Mwanatabu het volgende:
[..]
Verbannen? Neuh. Maar dan moeten mensen die het symbool willen voeren niet gaan janken dat ze in verband worden gebracht met die groep mensen.
Hoe bedoel je dat?quote:Op woensdag 11 mei 2011 13:54 schreef Bastard het volgende:
Valt ook nooit geen gesprek te houden met mensen die leven op vooroordelen.
Wil je zeggen dat het niet het standpunt van de PVV is dan?quote:Op woensdag 11 mei 2011 13:54 schreef Bastard het volgende:
Valt ook nooit geen gesprek te houden met mensen die leven op vooroordelen.
Precies. Ik denk dat Wilders witheet is hierover.quote:Op woensdag 11 mei 2011 13:56 schreef Vader_Aardbei het volgende:
Een ongelukkige keuze, zeker voor een partij die een bepaald imago probeert kwijt te raken.
Om het wat breder te trekken: er zijn een hoop symbolen die door de nazi's betrokken zijn bij hun ideologie (wolfsangel, runen). Ik heb daar hele discussies over gehad met mensen die die voerden, mooi vonden en er geen nazi-verwijzing mee bedoelden (zoals ze zeiden, ik kan niet in iemands hoofd kijken).quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:00 schreef nikk het volgende:
Hoeveel verwijzingen naar de NSB moeten er zijn voordat zelfs de PVV-adepten de overeenkomsten niet meer kunnen ontkennen.
Niet 'gewoon'. Het is een oude Nederlandse vlag die al 80 jaar met niets anders dan extreem-rechts wordt geassocieerd.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:08 schreef Premium_Quality het volgende:
Is gewoon een oude Nederlandse vlag...
En Hitler was gewoon een man.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:08 schreef Premium_Quality het volgende:
Is gewoon een oude Nederlandse vlag...
De swastika is veel en veel ouder. Maar daar ga je ook niet mee rondlopen. Los daarvan, in Nederland is anno 2011 de vlag enkel en alleen in gebruik door extreem-rechts. Hoe mooi je de vlag mag vinden, erg handig is het niet deze op te hangen als politieke partij.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:08 schreef Premium_Quality het volgende:
Is gewoon een oude Nederlandse vlag...
Volgens de Telegraaf wil Wilders niet op de kwestie reageren. De vlaggen zijn verwijderd en het is klaar zo. Denk dat hij achter gesloten deuren wel een stevig woordje gaat voeren hierover.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:06 schreef Mwanatabu het volgende:
[..]
Om het wat breder te trekken: er zijn een hoop symbolen die door de nazi's betrokken zijn bij hun ideologie (wolfsangel, runen). Ik heb daar hele discussies over gehad met mensen die die voerden, mooi vonden en er geen nazi-verwijzing mee bedoelden (zoals ze zeiden, ik kan niet in iemands hoofd kijken).
Een wicca-adept geloof je daarbij makkelijker dan iemand die ook in Dr. Martens met witte veters loopt met opgerolde pijpen erboven. Dat is een look die je bewust creëert en dan nog in combinatie ook. Het is een optelsom.
Wat dat betreft hebben deze PVV-ers hun partij een hele slechte dienst geleverd, hoe ze het ook bedoelden. Ik ben benieuwd naar het statement van Wilders hierover. Die heeft hier vast iets over te zeggen want ik verwacht dat hij spinnijdig is.
En de swastika is gewoon een symbool dat in het westen al eeuwen lang als geluksbrenger werd gezien. Een soort klavertje vier, met een rijke geschiedenis binnen de Romeinse, Keltische, Germaanse, Christelijke en zelfs Joodse cultuur. En dan hebben we nog niet eens naar de Aziatische culturen gekeken.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:08 schreef Premium_Quality het volgende:
Is gewoon een oude Nederlandse vlag...
Ik denk niet dat dat de insteek was van de PVV, om al die oude, mooie, arme symbolen te rehabiliteren. Als dat zo was, dan had die woordvoerder haar woordje wel klaar gehad dacht ik.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:13 schreef MisterSqueaky het volgende:
[..]
En de swastika is gewoon een symbool dat in het westen al eeuwen lang als geluksbrenger werd gezien. Een soort klavertje vier, met een rijke geschiedenis binnen de Romeinse, Keltische, Germaanse, Christelijke en zelfs Joodse cultuur. En dan hebben we nog niet eens naar de Aziatische culturen gekeken.
Maar wij hebben er als maatschappij helaas voor gekozen een aantal symbolen "in de ban" te doen.
Eeuwig zonde - en als de PVV daar iets aan wil doen hebben ze mijn zegen.
quote:Prinsenvlag is omstreden, maar kent lange historie
Niet geheel terecht wordt de 'prinsenvlag', die bij de PVV-fractie voor het raam hing, een NSB-vlag genoemd. De vlag is uitgevonden door de geuzen en is de voorloper van onze eigen rood-wit-blauwe vlag.
PVV-Kamerlid Brinkman gaf via Twitter al even geschiedenisles vanmorgen toen hij schreef: 'Historie prinsenvlag is mooi, geuzenstrijd, W.v. Oranje De Ruyter, Piet Hein, maar helaas besmet door NSB. Goed dat vlaggen zijn weggehaald.'
De geschiedenis van de vlag is inderdaad een mooie. We hebben haar - en daarmee ook de latere Nederlandse vlag - te danken aan de watergeuzen. Dat waren Nederlandse strijders die het met hun schepen opnamen tegen de Spaanse bezetters van de Lage Landen.
Vandelen
Zij droegen in 1572 voor het eerst 'vandelen orangien, wit en blaauw' toen ze het Zeeuwse stadje Den Briel aanvielen en innamen. De banieren met de kleuren oranje, wit en blauw ('ranje-blanje-bleu') waren gebaseerd op de livreikleuren (uniformen aan het hof) van Prins Willem I van Oranje Nassau.
De kleur oranje verwees natuurlijk naar de Prins van Oranje en het blauw naar het graafschap Nassau. In 1587 bestelde de Admiraliteit van Zeeland deze vlaggen om op hun oorlogsschepen te dragen. De latere 'prinsenvlag' werd daarmee een van de symbolen voor de Nederlandse opstand tegen de Spanjaarden.
De kleur oranje zou rond 1650 al vervangen worden door rood. Daar zijn verschillende vermeende verklaringen voor. De oorspronkelijke kleurencombinatie zou van een afstand niet herkenbaar genoeg zijn, of juist al een rode gloed geven waardoor uiteindelijk maar voor die kleur is gekozen.
Aan het eind van de achttiende eeuw wordt de vlag deel van de strijd tussen de orangisten - supporters van stadhouder Willem V - en patriotten. Die laatste groep wil het vertrek van de Oranjes en pleit voor de rood-wit-blauwe vlag.
Vlag en wimpel
Als Nederland echter tijdelijk onder Franse overheersing komt in 1795 wordt de kleur oranje nu ook officieel veranderd in rood. Lodewijk Napoleon, het jongere broertje van de grote keizer Napoleon, besloot dat de vlag voortaan rood-wit-blauw gekleurd moest zijn. In 1813, als onze 'eigen' koning Willem I de troon bestijgt, blijft de vlag hetzelfde. Wel wordt er voortaan vaak een oranje wimpel bijgehangen.
De oude Prinsenvlag diende lange tijd als modelvlag voor andere landen en steden. Zo was de vroegere vlag van Zuid-Afrika gemodelleerd naar de geuzenvlag; en zijn de banieren van New York (vroeger Nieuw-Amsterdam geheten) en de stadsdelen The Bronx en Albany nog oranje-wit-blauw gekleurd.
Ware vlag
Lange tijd wordt er weinig van de prinsenvlag gehoord, totdat de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) in de jaren dertig de vlag weer van zolder haalt. Volgens de NSB is dit de ware vlag van Nederland. Koningin Wilhelmina reageert in 1937 met een koninklijk besluit waarmee de kleuren rood-wit-blauw nog eens worden bevestigd.
Zal de discussie over de prinsenvlag nu weer oplaaien, nu de op twee na grootste partij van het land de vlag in haar politieke centrum heeft opgehangen? Voorlopig zien we hem in ieder geval even niet meer terug.
In het gebouw van de Tweede Kamer mogen partijen geen uitingen van politieke of andere aard ophangen of aanbrengen als die zichtbaar zijn voor het publiek, aldus een woordvoerder vandaag.
En al honderden jaren ervoor een Nederlandse vlag, en we zijn in Nederland. Verder is het maar een vlag. Je kan ook overdrijven met dit gezeur, zoals scholieren die geen moderne Nederlandse vlag op hun tas mochten doen omdat het wordt geassocieerd met extreem-rechtsquote:Op woensdag 11 mei 2011 14:10 schreef Frollo het volgende:
[..]
Niet 'gewoon'. Het is een oude Nederlandse vlag die al 80 jaar met niets anders dan extreem-rechts wordt geassocieerd.
Ik verwacht het ook niet nee idd. Niettemin zou het puntje zijn waarmee ze mijn steun weer eens kunnen verdienen.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:15 schreef Mwanatabu het volgende:
[..]
Ik denk niet dat dat de insteek was van de PVV, om al die oude, mooie, arme symbolen te rehabiliteren. Als dat zo was, dan had die woordvoerder haar woordje wel klaar gehad dacht ik.
Niet, maar de prinsenvlag wordt vooral geassocieerd met het roemrijke verleden van Nederland toen het in de gouden tijd een Europese grootmacht was. Vandaar dat het nationalistische gevoelens opwekt. En vandaar dat vooral nationalistische bewegingen als de PVV, organisaties die het groot Nederland denkbeeld aanhouden, maar helaas ook de NSB in het verleden, de vlag voeren.quote:Op woensdag 11 mei 2011 10:49 schreef RM-rf het volgende:
Sinds wanneer is de PVV trouwens zo koningsgezind geworden?
Want Wilders wist hier natuurlijk niks van, hij komt nooit op kantoor natuurlijk.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:12 schreef nikk het volgende:
[..]
Volgens de Telegraaf wil Wilders niet op de kwestie reageren. De vlaggen zijn verwijderd en het is klaar zo. Denk dat hij achter gesloten deuren wel een stevig woordje gaat voeren hierover.
Dat ligt dan vooral aan de mensen die die associatie niet los kunnen laten.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:10 schreef Frollo het volgende:
[..]
Niet 'gewoon'. Het is een oude Nederlandse vlag die al 80 jaar met niets anders dan extreem-rechts wordt geassocieerd.
Dus het hakenkruis moest ook maar weereens losgezien worden van de nazi smet?quote:Op woensdag 11 mei 2011 10:38 schreef Voorschrift het volgende:
[..]
Quatsch.
De Prinsenvlag heeft niks geen bloed aan de "handen", het misbruik van een historische vlag door de NSB wil niet zeggen dat de vlag geschiedkundig fout is.
Die Fahne runter, die Reien fest geschlossen?quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:12 schreef nikk het volgende:
[..]
Volgens de Telegraaf wil Wilders niet op de kwestie reageren. De vlaggen zijn verwijderd en het is klaar zo. Denk dat hij achter gesloten deuren wel een stevig woordje gaat voeren hierover.
Ik denk wel dat het daarvoor eens tijd wordt.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:22 schreef erodome het volgende:
[..]
Dus het hakenkruis moest ook maar weereens losgezien worden van de nazi smet?
Zo werkt het nu eenmaal met symbolen. Die associeer je met iets. En in Nederland is deze vlag vrijwel exclusief in gebruik door extreem-rechts.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:21 schreef Specularium het volgende:
[..]
Dat ligt dan vooral aan de mensen die die associatie niet los kunnen laten.
Hitler had de kleur rood in zijn vlag. Stalin ook. Mao ook. Superveel doden. Maar toch hebben de PvdA en SP rood als kleur. HOE KAN DATquote:Op woensdag 11 mei 2011 14:24 schreef nikk het volgende:
[..]
Zo werkt het nu eenmaal met symbolen. Die associeer je met iets. En in Nederland is deze vlag vrijwel exclusief in gebruik door extreem-rechts.
Mensen die hier een nobele intentie in zien.
Absoluut.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:22 schreef erodome het volgende:
[..]
Dus het hakenkruis moest ook maar weereens losgezien worden van de nazi smet?
Dat is nu eenmaal onze geschiedenis. Het koninkrijk der Nederlanden bestaat pas zo'n 200 jaar. En daarbij horen de kleuren rood, wit en blauw.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:20 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Niet, maar de prinsenvlag wordt vooral geassocieerd met het roemrijke verleden van Nederland toen het in de gouden tijd een Europese grootmacht was. Vandaar dat het nationalistische gevoelens opwekt. En vandaar dat vooral nationalistische bewegingen als de PVV, organisaties die het groot Nederland denkbeeld aanhouden, maar helaas ook de NSB in het verleden, de vlag voeren.
Jammer dat deze vlag zo besmet is, we zouden er juist trots op moeten zijn, want deze vlag is regelrecht terug te voeren op Willem van Oranje en de onafhankelijkheid van Nederland. Helaas hebben we nu een vlag die gekopieerd is van de Fransen
Of je begrijpt niet wat een symbool is natuurlijk.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:25 schreef doorzuipenmanagerworden het volgende:
[..]
Hitler had de kleur rood in zijn vlag. Stalin ook. Mao ook. Superveel doden. Maar toch hebben de PvdA en SP rood als kleur. HOE KAN DAT
Ja, maar van dezelfde strekking.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:28 schreef Opa_vertelt het volgende:
[..]
Hey, hier stond net een ander plaatje..
Zelfde mierengeneuk. Die prinsenvlag is gewoon veel mooier dan de vlag die we nu hebben.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:26 schreef nikk het volgende:
[..]
Of je begrijpt niet wat een symbool is natuurlijk.
Klopt - ik vond deze leukerquote:Op woensdag 11 mei 2011 14:28 schreef Opa_vertelt het volgende:
[..]
Hey, hier stond net een ander plaatje..
Ik heb 'ns gelezen dat oranje niet 'zeevast' (verkleuring) zou zijn en daarom is gewijzigd in rood.quote:Op woensdag 11 mei 2011 10:29 schreef remlof het volgende:
De PVV heeft in de ruimte van hun fractie in het binnenhof de prinsenvlag voor het raam gehangen, duidelijk zichtbaar vanuit de centrale hal.
Weer een provocatie van een partij die nauwelijks meer serieus te nemen valt en nu eindelijk haar ware extreemrechtse aard toont.
De prinsenvlag stamt uit de tachtigjarige oorlog en was de banier van Willem van Oranje. De vlag was ook de basis van de vlag van Zuid-Afrika, tot na het afschaffen van de apartheid.
In de jaren dertig voerde de NSB de vlag en mede daarom werd in 1937 per Koninklijk Besluit vastgesteld dat de Nederlandse vlag de kleuren rood, wit en blauw voert en niet oranje, wit en blauw.
bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)j_PVV-vleugel__.html
Prima dat je het veel mooier vindt. Dat maakt de symboliek echter niet ongedaan.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:29 schreef doorzuipenmanagerworden het volgende:
[..]
Zelfde mierengeneuk. Die prinsenvlag is gewoon veel mooier dan de vlag die we nu hebben.
Da's niet helemaal waar, ten eerste: Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat pas 196 jaar. Ten tweede: Tussen 1815 (Willem I) en 1937 (Wilhelmina) werd zowel het Oranje-Wit-Blauw gevoerd als Rood-Wit-Blauw als nationale vlag. Pas op 19 februari 1937 werd per koninklijk decreet vastgelegd dat deze alleen nog Rood-Wit-Blauw was. Dus voor meer dan 100 jaar was deze ook Oranje-Wit-Blauw tijdens ons koninkrijk. Wat de reden voor Wilhelmina was weet ik niet...quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:25 schreef nikk het volgende:
[..]
Dat is nu eenmaal onze geschiedenis. Het koninkrijk der Nederlanden bestaat pas zo'n 200 jaar. En daarbij horen de kleuren rood, wit en blauw.
181 jaar bedoel je.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:40 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Da's niet helemaal waar, ten eerste: Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat pas 196 jaar. Ten tweede: Tussen 1815 (Willem I) en 1937 (Wilhelmina) werd zowel het Oranje-Wit-Blauw gevoerd als Rood-Wit-Blauw als nationale vlag. Pas op 19 februari 1937 werd per koninklijk decreet vastgelegd dat deze alleen nog Rood-Wit-Blauw was. Dus voor meer dan 100 jaar was deze ook Oranje-Wit-Blauw tijdens ons koninkrijk. Wat de reden voor Wilhelmina was weet ik niet...
Hoe bedoel je?quote:
Dus als een politieke partij nu even het hakenkruis gaat voeren dan geeft dat bij jou geen associatie?quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:23 schreef doorzuipenmanagerworden het volgende:
[..]
Ik denk wel dat het daarvoor eens tijd wordt.
Nee, ik zeg ook niet dat dat kan. Maar ik denk wel dat 70 jaar na dato een discussie mag komen over hetgebruik van die symbolen. Lijkt me toch niet dat ze weer echt helemaal in kunnen burgeren, maar dat krampachtig verbieden slaat ook nergens op.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:50 schreef erodome het volgende:
[..]
Dus als een politieke partij nu even het hakenkruis gaat voeren dan geeft dat bij jou geen associatie?
Ik ben het ermee eens dat symbolen die gewoon hun eigen betekenis hebben losgemaakt moeten worden van oa nazi smetten enzo.
Het hakenkruis is gewoon best een mooi symbool zonder die nazi smet erop.
Maar, daarover een discussie starten, zo'n symbool echt met die bedoeling onderstreept eronder voeren is wat anders als dit.
Ik had het van wikipedia (geen idee hoe betrouwbaar die info is):quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:40 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Da's niet helemaal waar, ten eerste: Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat pas 196 jaar. Ten tweede: Tussen 1815 (Willem I) en 1937 (Wilhelmina) werd zowel het Oranje-Wit-Blauw gevoerd als Rood-Wit-Blauw als nationale vlag. Pas op 19 februari 1937 werd per koninklijk decreet vastgelegd dat deze alleen nog Rood-Wit-Blauw was. Dus voor meer dan 100 jaar was deze ook Oranje-Wit-Blauw tijdens ons koninkrijk. Wat de reden voor Wilhelmina was weet ik niet...
En die "zo'n 200 jaar" was een schatting, geen exacte berekening.quote:Tijdens de periode van de Bataafse Republiek verliest het oranje het: men kiest duidelijk voor de Franse kleuren en tegen Oranje en dus ook tegen die kleur. Uiteraard ook in het door de broer van Napoleon geleide Koninkrijk Holland is er geen plaats voor Oranje en kiest de Bonapartistische koning Lodewijk Napoleon voor rood. Vreemd genoeg, in 1813, als de Fransen verjaagd zijn, komt de Prinsenvlag maar even boven water. Koning Willem I laat echter alles bij het oude en verkiest de Franse kleuren: rood-wit-blauw. In dat jaar steekt men ook voor de eerste keer de rode vlag uit met een oranje wimpel.
In de jaren '30 van de 20e eeuw, kiezen de aanhangers van de NSB radicaal voor het oranje-blanje-bleu van de Prinsenvlag. Koningin Wilhelmina ondertekent in 1937, mede als signaal in de richting van de NSB, een Koninklijk Besluit waarmee de kleuren rood-wit-blauw worden vastgesteld als de kleuren van de Nederlandse vlag.
Vanaf 1830. Tussen 1815 en 1830 heetten we het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden als ik het goed heb. Er is trouwens wel wat voor te zeggen dat Nederland al sinds de 16e eeuw bestaat, of misschien nog wat eerder.quote:
Huilie huilie doen, toch? Beter blijf je dan in de standaard mongolenstijl van de PVV zelf. Die zullen het ook wel weer af doen als pesterij van extreem linkse figuren. Beetje trots op je land blijven, mensen. Niks aan de hand gewoon doorlopen! Die meeuw in het logo van de PVV is ook maar een toevalligheid.quote:Op woensdag 11 mei 2011 13:55 schreef bascross het volgende:
[..]
Ik zie een hele andere groep mensen die aan het janken zijn.
Een symbool draagt een bepaalde boodschap uit, dat is waarom symbolen gevoerd worden.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:29 schreef doorzuipenmanagerworden het volgende:
[..]
Zelfde mierengeneuk. Die prinsenvlag is gewoon veel mooier dan de vlag die we nu hebben.
Zover ik weet is het ook niet verboden, maar je moet ook niet raar opkijken als met het symbool leest naar de huidige context.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:51 schreef doorzuipenmanagerworden het volgende:
[..]
Nee, ik zeg ook niet dat dat kan. Maar ik denk wel dat 70 jaar na dato een discussie mag komen over hetgebruik van die symbolen. Lijkt me toch niet dat ze weer echt helemaal in kunnen burgeren, maar dat krampachtig verbieden slaat ook nergens op.
quote:woensdag 11 mei 2011
Reformatorisch Dagblad » Politiek » PVV-Kamerlid: Een vlag om trots op te zijn
Print artikel print Stuur artikel door stuur door Deel via twitter deel via twitter Stuur artikel door knipsel
PVV-Kamerlid: Een vlag om trots op te zijn
11-05-2011 14:37
DEN HAAG (ANP) – De oranje-wit-blauwe Prinsenvlag, die maanden voor het raam van de werkkamer van PVV-Tweede Kamerlid Wim Kortenoeven heeft gehangen, is volgens hem „een vlag om trots op te zijn”. De vlag van de Republiek Nederland symboliseert „de positieve periode van de Gouden Eeuw, waarin Nederland z’n grootste periode in de geschiedenis heeft doorgemaakt”, zei hij woensdag in reactie op de ophef die over de vlag is ontstaan.
Volgens hem heeft de vlag minstens een half jaar voor z’n raam gehangen. Woensdag hing die er niet meer, nadat het dagblad Spits er een foto van had gepubliceerd. De Prinsenvlag werd aan het eind van de jaren dertig van de vorige eeuw door aanhangers van de NSB gebruikt. De vlag is als nationalistisch symbool nu vooral populair bij extreem rechtse groeperingen.
Kortenoeven benadrukt echter dat de PVV niets met de NSB heeft. „In tegenstelling, we zijn tegen de NSB. Maar er is geen reden om de symboliek van Nederland zoals wij dat graag zien uit het raam te gooien omdat iemand met vieze vingers eraan heeft gezeten.”
Waarom de vlaggen bij hem en zijn collega-Kamerlid Johan Driessen zijn verwijderd, wist Kortenoeven niet. Hij was daar niet bij, is vanwege het reces thuis aan het werk en verwijst daarvoor door naar de afdeling voorlichting. Maar die heeft besloten geen commentaar te geven.
Kortenoeven stoort zich eraan dat de Prinsenvlag door sommige media een NSB-vlag wordt genoemd. „Dat is niet zo. Het is de oorspronkelijk Nederlandse vlag. Dat die is gekaapt door de NSB, is geen reden deze dan maar weg te gooien”, stelde hij.
Kortenoeven betreurt de hele discussie die nu over de vlag is ontstaan. Hij zegt ook nooit een verzoek van de Tweede Kamer te hebben gehad om de vlag weg te halen. Volgens de regels mogen partijen, medewerkers en politici in het parlementsgebouw geen uitingen van politieke of andere aard ophangen of aanbrengen als die zichtbaar zijn voor het publiek. Het Kamerlid ziet niet in waarom hij de oorspronkelijk Nederlandse vlag niet voor z’n raam zou mogen hangen.
Nu de discussie erover een „ranzig karakter” heeft gekregen, kan hij zich wel voorstellen dat de vlag is weggehaald. „Al bevalt de ranzigheid van de discussie me niet.”
Kijk, dus toch om de oude hollandsche mentaliteit te tonen en niet die groepering die het bedoezelde.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:58 schreef MisterSqueaky het volgende:
En nu weten we ook wie de pinda was - EN dat ie er blijkbaar al maanden hing:
http://www.refdag.nl/nieu(...)_op_te_zijn_1_562577
[..]
Da's niet waar, de "Verenigd Koninkrijk der Nederlanden" is een retro-geschiedkundige omschrijving en een term die pas later ingang vond om de Nederlands periode te omschrijven tussen 1815 en 1830, toen Nederland en België nog een waren. Officieel hebben we altijd Koninkrijk der Nederlanden geheten (Nederlanden = meervoud). Ons Koninkrijk bestaat officieel sinds 1815, hoewel we onafhankelijk waren sinds 1814. Waarschijnlijk hebben we in 1814 en 1815 grote feesten. Ik vermoed ook voordat ze deze nationale feesten gaan houden, Willem-Alexander eerst tot Koning wordt gekroond.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:55 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Vanaf 1830. Tussen 1815 en 1830 heetten we het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden als ik het goed heb. Er is trouwens wel wat voor te zeggen dat Nederland al sinds de 16e eeuw bestaat, of misschien nog wat eerder.
Je hebt gelijk. Was er niet ook iets met 1813?quote:Op woensdag 11 mei 2011 15:06 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Da's niet waar, de "Verenigd Koninkrijk der Nederlanden" is een retro-geschiedkundige omschrijving en een term die pas later ingang vond om de Nederlands periode te omschrijven tussen 1815 en 1830, toen Nederland en België nog een waren. Officieel hebben we altijd Koninkrijk der Nederlanden geheten (Nederlanden = meervoud). Ons Koninkrijk bestaat officieel sinds 1815, hoewel we onafhankelijk waren sinds 1814. Waarschijnlijk hebben we in 1814 en 1815 grote feesten. Ik vermoed ook voordat ze deze nationale feesten gaan houden, Willem-Alexander eerst tot Koning wordt gekroond.
Zoals buschauffeurs die klezmerbandjes draaien, Nijlganzen en spoorwegtrajecten in Israël bedoel je?quote:Op woensdag 11 mei 2011 15:02 schreef Bastard het volgende:
Dit gezeur en geneuzel is nou net waar het land aan kapot gaat, gelul en gemier ipv daadkracht.
Jou kan het misschien niets schelen, maar er zijn nog genoeg ouderen met een oorlogstrauma. Hun gevoelens tellen niet?quote:Op woensdag 11 mei 2011 15:02 schreef Bastard het volgende:
[..]
Kijk, dus toch om de oude hollandsche mentaliteit te tonen en niet die groepering die het bedoezelde.![]()
Zouden meer mensen moeten doen ipv overal dingen achter blijven willen zoeken! Dit gezeur en geneuzel is nou net waar het land aan kapot gaat, gelul en gemier ipv daadkracht.
30 november 1813: Landing van Willem I in Scheveningenquote:Op woensdag 11 mei 2011 15:08 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Je hebt gelijk. Was er niet ook iets met 1813?
Ach, of het nu over de VOC of over de nazi's gaat - in beide gevallen is het de vlag van een stel genocidalen.quote:Op woensdag 11 mei 2011 15:02 schreef Bastard het volgende:
[..]
Kijk, dus toch om de oude hollandsche mentaliteit te tonen en niet die groepering die het bedoezelde.![]()
Laten we dan in 2013 een feestje bouwen. Hoewel ik 1568 en 1648 belangrijkere jaartallen vind dan 1813/4/5.quote:Op woensdag 11 mei 2011 15:11 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
30 november 1813: Landing van Willem I in Scheveningen
[ afbeelding ]
Daar is niet alleen de PVV goed in. Wie hier heeft ooit gehoord van Rawagede?quote:Op woensdag 11 mei 2011 15:15 schreef Ericr het volgende:
Maar goed dat er geen nakomelingen meer zijn op Banda van de oorspronkelijke bevolking, die werden zo goed als uitgeroeid in de 17de eeuw en zullen vast ook goede herinneringen hebben aan die mooie tijd dat de Prinsenvlag gevoerd werd door de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Kortenoeven lijkt me zo'n knuppel die alleen historisch besef heeft als het gaat om de mooie dingen die een tijdperk heeft voortgebracht. De zwarte bladzijden gummen ze wel uit bij de PVV. Negationisme past wel bij de PVV.
Begin en eind van de tachtigjarige oorlog?quote:Op woensdag 11 mei 2011 15:14 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Laten we dan in 2013 een feestje bouwen. Hoewel ik 1568 en 1648 belangrijkere jaartallen vind dan 1813/4/5.
Ik moest googlenquote:Op woensdag 11 mei 2011 15:17 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Daar is niet alleen de PVV goed in. Wie hier heeft ooit gehoord van Rawagede?
Ja. Leuk dat het koninkrijk officieel bijna 200 jaar bestaat, Nederland bestaat al wat langer. Ik had liever een feestje in 2008 gehad dan die viering over een paar jaar.quote:Op woensdag 11 mei 2011 15:17 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Begin en eind van de tachtigjarige oorlog?
Alleen verheerlijkt volgens mij nu niemand die tijd van vlak na de oorlog in ons toenmalige kolonie. Kortenoeven verheerlijkt een tijd die lang niet altijd zijn positieve kanten had en zelfs desastreuze gevolgen had voor bepaalde volkeren die in contact kwamen met 'onze' jongens. Al die gouden tijden zijn oppervlakkig gezien misschien wel mooi maar meestal was het een gouden tijd waarbij het goud al snel bladgoud blijkt te zijn als je wat dieper in de geschiedenis duikt.quote:Op woensdag 11 mei 2011 15:17 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Daar is niet alleen de PVV goed in. Wie hier heeft ooit gehoord van Rawagede?
Ah vandaar.quote:Op woensdag 11 mei 2011 15:30 schreef Verbal het volgende:
[..]
Heb gehoord van Rawagede. Maar inmiddels zat er een post tussen
V.
De Internationale is alleen nooit in onbruik geraakt, de Prinsenvlag door zijn associaties met de NSB wel.quote:Op woensdag 11 mei 2011 15:42 schreef Morendo het volgende:
Tja, bij de PvdA zingen ze op partijbijeenkomsten nog 'De Internationale'. Dit is een beetje spijkers op laag water zoeken, RemSpoor.
Jij krijgt een stikker in je schrift!quote:Op woensdag 11 mei 2011 15:30 schreef Verbal het volgende:
[..]
Heb gehoord van Rawagede. Maar inmiddels zat er een post tussen
V.
Dat is dan helemaal brutaal. De Internationale was nota bene tot 1944 het volkslied van de grootste schurkenstaat ooit!quote:Op woensdag 11 mei 2011 15:45 schreef Ericr het volgende:
[..]
De Internationale is alleen nooit in onbruik geraakt, de Prinsenvlag door zijn associaties met de NSB wel.
Juist, hoe triest ook: ze zijn te stom om te poepen ( (c) mijn moeder zaliger) maak ze dan niet groter dan ze zijn, voed ze niet.quote:Op woensdag 11 mei 2011 13:43 schreef IntensiveGary het volgende:
[..]
Ik ben bang dat je van optie 1 uit moet gaan. En de enige gepaste reaktie van de rest van NL zou zijn: kijken naar je eigen handpalm om die vervolgens naar je gezicht te brengen. Eenzelfde aktie kun je ook toepassen op de "Zie je wel!!11!! NSB!!11!!"-schreeuwers.
quote:Op woensdag 11 mei 2011 15:42 schreef Frollo het volgende:
Daarom, beste fokbuiskinderen: altijd quoten!
Nee Wilders is de enige met hersens daar en gaat niet 'zomaar' wat in het rond blèèren.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:20 schreef Killaht het volgende:
[..]
Want Wilders wist hier natuurlijk niks van, hij komt nooit op kantoor natuurlijk.
Maar bleef bestaan als hymne van zo'n beetje alle arbeidersbewegingen voor en na die tijd. Waarvan een gedeelte zich overigens zeker verbonden voeden met hun Sovjetbroeders maar de Internationale als hymne staat verder in een minder kwaad daglicht dan de Prinsenvlag.quote:Op woensdag 11 mei 2011 15:48 schreef Morendo het volgende:
[..]
Dat is dan helemaal brutaal. De Internationale was nota bene tot 1944 het volkslied van de grootste schurkenstaat ooit!
Hierover wil ik graag met je van gedachten wisselen, feedback?quote:Op woensdag 11 mei 2011 13:23 schreef OllieA het volgende:
[..]
Vind je het gek dat er op Fok nauwelijks een serieus te nemen topic te vinden is? Ligt dat misschien ook een beetje aan jullie beleid, Admin?
Principiele kwesties als deze kun je natuurlijk niet met dergelijk emotiemanagement afdoen. Ik erger me overigens behoorlijk aan het gebruik van De Internationale.quote:Op woensdag 11 mei 2011 16:01 schreef Ericr het volgende:
Vind zelf overigens het gebruik van die hymne ook enigzins discutabel maar volgens mij is er weinig ophef als iemand die hymne nog gebruikt of wil gebruiken. Bij de Prinsenvlag is die ophef er duidelijk wel.
En hij zorgt dat hij de enige met hersens en dergelijke potentie blijft daaro, anders raakt zijn positie bedreigd.quote:Op woensdag 11 mei 2011 15:57 schreef yvonne het volgende:
[..]
Nee Wilders is de enige met hersens daar en gaat niet 'zomaar' wat in het rond blèèren.
En hij weet dat ie de enige met hersens is...
Dit is toch een kwestie die meer gericht is op emoties dan wat anders? De Prinsenvlag roept zeer negatieve associaties op voor bepaalde groepen en zeker bij een partij waar al een zweem van de NSB aan hangt door hun meeuwen-logo.quote:Op woensdag 11 mei 2011 16:06 schreef Morendo het volgende:
[..]
Principiele kwesties als deze kun je natuurlijk niet met dergelijk emotiemanagement afdoen. Ik erger me overigens behoorlijk aan het gebruik van De Internationale.
Scherp !quote:Op woensdag 11 mei 2011 16:13 schreef kingmob het volgende:
[..]
En een amerikaans vlaggetje er bij zo te zien
Lodewijk Napoleon was eigenlijk ook één van de beste konijnen die Olland ooit gehad heeft.quote:Op woensdag 11 mei 2011 15:06 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Er was een voorloper en model van ons koninkrijk, dit was de Franse vazalstaat "Koninkrijk Holland" met Lodewijk I Bonaparte als een hoogst populaire koning. Hier komt onze huidige vlag vandaan.
Jij hebt ook Van nul tot nu gelezen?quote:Op woensdag 11 mei 2011 16:21 schreef RM-rf het volgende:
[..]
Lodewijk Napoleon was eigenlijk ook één van de beste konijnen die Olland ooit gehad heeft.
Heeft een norm gezet die nederlandse konijnen nà hem nog altijd naleven, ...
Nou dan!quote:Op woensdag 11 mei 2011 16:07 schreef Mwanatabu het volgende:
[..]
En hij zorgt dat hij de enige met hersens en dergelijke potentie blijft daaro, anders raakt zijn positie bedreigd.
We zijn voorlopig dus nog niet van vaandeldragende, brievenbuspissende pornobaronnen af in de politiek.
Ach mens hou toch alsjeblieft opquote:Op woensdag 11 mei 2011 10:36 schreef Loedertje het volgende:
[..]
De negativiteit in je openingspost staat mij simpelweg niet aan.
Jij weet niet wat de intentie is, de achterliggende gedacht etc. Alhoewel zowel jij als de Telegraaf wel proberen om onze gedachtes een bepaalde richting op te sturen zal je dat toch bij velen niet lukken.
Dit is niet waar. Volgens mij kennen meer mensen hem niet dan wel.quote:Op woensdag 11 mei 2011 16:59 schreef Transport_Ink het volgende:
Nagenoeg iedereen kent de eerste associatie met die vlag. Als de PVV die vlag dan ophangt, dan is dat een roep op aandacht of een provocatie zo je wilt.
Niets meer, niets minder.
Wat ik me nu wel afvraag...quote:Op woensdag 11 mei 2011 16:59 schreef Transport_Ink het volgende:
[..]
Ach mens hou toch alsjeblieft op
Nagenoeg iedereen kent de eerste associatie met die vlag. Als de PVV die vlag dan ophangt, dan is dat een roep op aandacht of een provocatie zo je wilt.
Wim Kortenoeven, een van de mannen die de vlag ophing, schrijft artikelen over de Joodse geschiedenis en holocaust.quote:Op woensdag 11 mei 2011 17:00 schreef Specularium het volgende:
[..]
Dit is niet waar. Volgens mij kennen meer mensen hem niet dan wel.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |