Hoe bedoel je dat?quote:Op woensdag 11 mei 2011 13:54 schreef Bastard het volgende:
Valt ook nooit geen gesprek te houden met mensen die leven op vooroordelen.
Wil je zeggen dat het niet het standpunt van de PVV is dan?quote:Op woensdag 11 mei 2011 13:54 schreef Bastard het volgende:
Valt ook nooit geen gesprek te houden met mensen die leven op vooroordelen.
Precies. Ik denk dat Wilders witheet is hierover.quote:Op woensdag 11 mei 2011 13:56 schreef Vader_Aardbei het volgende:
Een ongelukkige keuze, zeker voor een partij die een bepaald imago probeert kwijt te raken.
Om het wat breder te trekken: er zijn een hoop symbolen die door de nazi's betrokken zijn bij hun ideologie (wolfsangel, runen). Ik heb daar hele discussies over gehad met mensen die die voerden, mooi vonden en er geen nazi-verwijzing mee bedoelden (zoals ze zeiden, ik kan niet in iemands hoofd kijken).quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:00 schreef nikk het volgende:
Hoeveel verwijzingen naar de NSB moeten er zijn voordat zelfs de PVV-adepten de overeenkomsten niet meer kunnen ontkennen.
Niet 'gewoon'. Het is een oude Nederlandse vlag die al 80 jaar met niets anders dan extreem-rechts wordt geassocieerd.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:08 schreef Premium_Quality het volgende:
Is gewoon een oude Nederlandse vlag...
En Hitler was gewoon een man.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:08 schreef Premium_Quality het volgende:
Is gewoon een oude Nederlandse vlag...
De swastika is veel en veel ouder. Maar daar ga je ook niet mee rondlopen. Los daarvan, in Nederland is anno 2011 de vlag enkel en alleen in gebruik door extreem-rechts. Hoe mooi je de vlag mag vinden, erg handig is het niet deze op te hangen als politieke partij.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:08 schreef Premium_Quality het volgende:
Is gewoon een oude Nederlandse vlag...
Volgens de Telegraaf wil Wilders niet op de kwestie reageren. De vlaggen zijn verwijderd en het is klaar zo. Denk dat hij achter gesloten deuren wel een stevig woordje gaat voeren hierover.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:06 schreef Mwanatabu het volgende:
[..]
Om het wat breder te trekken: er zijn een hoop symbolen die door de nazi's betrokken zijn bij hun ideologie (wolfsangel, runen). Ik heb daar hele discussies over gehad met mensen die die voerden, mooi vonden en er geen nazi-verwijzing mee bedoelden (zoals ze zeiden, ik kan niet in iemands hoofd kijken).
Een wicca-adept geloof je daarbij makkelijker dan iemand die ook in Dr. Martens met witte veters loopt met opgerolde pijpen erboven. Dat is een look die je bewust creëert en dan nog in combinatie ook. Het is een optelsom.
Wat dat betreft hebben deze PVV-ers hun partij een hele slechte dienst geleverd, hoe ze het ook bedoelden. Ik ben benieuwd naar het statement van Wilders hierover. Die heeft hier vast iets over te zeggen want ik verwacht dat hij spinnijdig is.
En de swastika is gewoon een symbool dat in het westen al eeuwen lang als geluksbrenger werd gezien. Een soort klavertje vier, met een rijke geschiedenis binnen de Romeinse, Keltische, Germaanse, Christelijke en zelfs Joodse cultuur. En dan hebben we nog niet eens naar de Aziatische culturen gekeken.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:08 schreef Premium_Quality het volgende:
Is gewoon een oude Nederlandse vlag...
Ik denk niet dat dat de insteek was van de PVV, om al die oude, mooie, arme symbolen te rehabiliteren. Als dat zo was, dan had die woordvoerder haar woordje wel klaar gehad dacht ik.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:13 schreef MisterSqueaky het volgende:
[..]
En de swastika is gewoon een symbool dat in het westen al eeuwen lang als geluksbrenger werd gezien. Een soort klavertje vier, met een rijke geschiedenis binnen de Romeinse, Keltische, Germaanse, Christelijke en zelfs Joodse cultuur. En dan hebben we nog niet eens naar de Aziatische culturen gekeken.
Maar wij hebben er als maatschappij helaas voor gekozen een aantal symbolen "in de ban" te doen.
Eeuwig zonde - en als de PVV daar iets aan wil doen hebben ze mijn zegen.
quote:Prinsenvlag is omstreden, maar kent lange historie
Niet geheel terecht wordt de 'prinsenvlag', die bij de PVV-fractie voor het raam hing, een NSB-vlag genoemd. De vlag is uitgevonden door de geuzen en is de voorloper van onze eigen rood-wit-blauwe vlag.
PVV-Kamerlid Brinkman gaf via Twitter al even geschiedenisles vanmorgen toen hij schreef: 'Historie prinsenvlag is mooi, geuzenstrijd, W.v. Oranje De Ruyter, Piet Hein, maar helaas besmet door NSB. Goed dat vlaggen zijn weggehaald.'
De geschiedenis van de vlag is inderdaad een mooie. We hebben haar - en daarmee ook de latere Nederlandse vlag - te danken aan de watergeuzen. Dat waren Nederlandse strijders die het met hun schepen opnamen tegen de Spaanse bezetters van de Lage Landen.
Vandelen
Zij droegen in 1572 voor het eerst 'vandelen orangien, wit en blaauw' toen ze het Zeeuwse stadje Den Briel aanvielen en innamen. De banieren met de kleuren oranje, wit en blauw ('ranje-blanje-bleu') waren gebaseerd op de livreikleuren (uniformen aan het hof) van Prins Willem I van Oranje Nassau.
De kleur oranje verwees natuurlijk naar de Prins van Oranje en het blauw naar het graafschap Nassau. In 1587 bestelde de Admiraliteit van Zeeland deze vlaggen om op hun oorlogsschepen te dragen. De latere 'prinsenvlag' werd daarmee een van de symbolen voor de Nederlandse opstand tegen de Spanjaarden.
De kleur oranje zou rond 1650 al vervangen worden door rood. Daar zijn verschillende vermeende verklaringen voor. De oorspronkelijke kleurencombinatie zou van een afstand niet herkenbaar genoeg zijn, of juist al een rode gloed geven waardoor uiteindelijk maar voor die kleur is gekozen.
Aan het eind van de achttiende eeuw wordt de vlag deel van de strijd tussen de orangisten - supporters van stadhouder Willem V - en patriotten. Die laatste groep wil het vertrek van de Oranjes en pleit voor de rood-wit-blauwe vlag.
Vlag en wimpel
Als Nederland echter tijdelijk onder Franse overheersing komt in 1795 wordt de kleur oranje nu ook officieel veranderd in rood. Lodewijk Napoleon, het jongere broertje van de grote keizer Napoleon, besloot dat de vlag voortaan rood-wit-blauw gekleurd moest zijn. In 1813, als onze 'eigen' koning Willem I de troon bestijgt, blijft de vlag hetzelfde. Wel wordt er voortaan vaak een oranje wimpel bijgehangen.
De oude Prinsenvlag diende lange tijd als modelvlag voor andere landen en steden. Zo was de vroegere vlag van Zuid-Afrika gemodelleerd naar de geuzenvlag; en zijn de banieren van New York (vroeger Nieuw-Amsterdam geheten) en de stadsdelen The Bronx en Albany nog oranje-wit-blauw gekleurd.
Ware vlag
Lange tijd wordt er weinig van de prinsenvlag gehoord, totdat de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) in de jaren dertig de vlag weer van zolder haalt. Volgens de NSB is dit de ware vlag van Nederland. Koningin Wilhelmina reageert in 1937 met een koninklijk besluit waarmee de kleuren rood-wit-blauw nog eens worden bevestigd.
Zal de discussie over de prinsenvlag nu weer oplaaien, nu de op twee na grootste partij van het land de vlag in haar politieke centrum heeft opgehangen? Voorlopig zien we hem in ieder geval even niet meer terug.
In het gebouw van de Tweede Kamer mogen partijen geen uitingen van politieke of andere aard ophangen of aanbrengen als die zichtbaar zijn voor het publiek, aldus een woordvoerder vandaag.
En al honderden jaren ervoor een Nederlandse vlag, en we zijn in Nederland. Verder is het maar een vlag. Je kan ook overdrijven met dit gezeur, zoals scholieren die geen moderne Nederlandse vlag op hun tas mochten doen omdat het wordt geassocieerd met extreem-rechtsquote:Op woensdag 11 mei 2011 14:10 schreef Frollo het volgende:
[..]
Niet 'gewoon'. Het is een oude Nederlandse vlag die al 80 jaar met niets anders dan extreem-rechts wordt geassocieerd.
Ik verwacht het ook niet nee idd. Niettemin zou het puntje zijn waarmee ze mijn steun weer eens kunnen verdienen.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:15 schreef Mwanatabu het volgende:
[..]
Ik denk niet dat dat de insteek was van de PVV, om al die oude, mooie, arme symbolen te rehabiliteren. Als dat zo was, dan had die woordvoerder haar woordje wel klaar gehad dacht ik.
Niet, maar de prinsenvlag wordt vooral geassocieerd met het roemrijke verleden van Nederland toen het in de gouden tijd een Europese grootmacht was. Vandaar dat het nationalistische gevoelens opwekt. En vandaar dat vooral nationalistische bewegingen als de PVV, organisaties die het groot Nederland denkbeeld aanhouden, maar helaas ook de NSB in het verleden, de vlag voeren.quote:Op woensdag 11 mei 2011 10:49 schreef RM-rf het volgende:
Sinds wanneer is de PVV trouwens zo koningsgezind geworden?
Want Wilders wist hier natuurlijk niks van, hij komt nooit op kantoor natuurlijk.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:12 schreef nikk het volgende:
[..]
Volgens de Telegraaf wil Wilders niet op de kwestie reageren. De vlaggen zijn verwijderd en het is klaar zo. Denk dat hij achter gesloten deuren wel een stevig woordje gaat voeren hierover.
Dat ligt dan vooral aan de mensen die die associatie niet los kunnen laten.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:10 schreef Frollo het volgende:
[..]
Niet 'gewoon'. Het is een oude Nederlandse vlag die al 80 jaar met niets anders dan extreem-rechts wordt geassocieerd.
Dus het hakenkruis moest ook maar weereens losgezien worden van de nazi smet?quote:Op woensdag 11 mei 2011 10:38 schreef Voorschrift het volgende:
[..]
Quatsch.
De Prinsenvlag heeft niks geen bloed aan de "handen", het misbruik van een historische vlag door de NSB wil niet zeggen dat de vlag geschiedkundig fout is.
Die Fahne runter, die Reien fest geschlossen?quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:12 schreef nikk het volgende:
[..]
Volgens de Telegraaf wil Wilders niet op de kwestie reageren. De vlaggen zijn verwijderd en het is klaar zo. Denk dat hij achter gesloten deuren wel een stevig woordje gaat voeren hierover.
Ik denk wel dat het daarvoor eens tijd wordt.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:22 schreef erodome het volgende:
[..]
Dus het hakenkruis moest ook maar weereens losgezien worden van de nazi smet?
Zo werkt het nu eenmaal met symbolen. Die associeer je met iets. En in Nederland is deze vlag vrijwel exclusief in gebruik door extreem-rechts.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:21 schreef Specularium het volgende:
[..]
Dat ligt dan vooral aan de mensen die die associatie niet los kunnen laten.
Hitler had de kleur rood in zijn vlag. Stalin ook. Mao ook. Superveel doden. Maar toch hebben de PvdA en SP rood als kleur. HOE KAN DATquote:Op woensdag 11 mei 2011 14:24 schreef nikk het volgende:
[..]
Zo werkt het nu eenmaal met symbolen. Die associeer je met iets. En in Nederland is deze vlag vrijwel exclusief in gebruik door extreem-rechts.
Mensen die hier een nobele intentie in zien.
Absoluut.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:22 schreef erodome het volgende:
[..]
Dus het hakenkruis moest ook maar weereens losgezien worden van de nazi smet?
Dat is nu eenmaal onze geschiedenis. Het koninkrijk der Nederlanden bestaat pas zo'n 200 jaar. En daarbij horen de kleuren rood, wit en blauw.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:20 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Niet, maar de prinsenvlag wordt vooral geassocieerd met het roemrijke verleden van Nederland toen het in de gouden tijd een Europese grootmacht was. Vandaar dat het nationalistische gevoelens opwekt. En vandaar dat vooral nationalistische bewegingen als de PVV, organisaties die het groot Nederland denkbeeld aanhouden, maar helaas ook de NSB in het verleden, de vlag voeren.
Jammer dat deze vlag zo besmet is, we zouden er juist trots op moeten zijn, want deze vlag is regelrecht terug te voeren op Willem van Oranje en de onafhankelijkheid van Nederland. Helaas hebben we nu een vlag die gekopieerd is van de Fransen
Of je begrijpt niet wat een symbool is natuurlijk.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:25 schreef doorzuipenmanagerworden het volgende:
[..]
Hitler had de kleur rood in zijn vlag. Stalin ook. Mao ook. Superveel doden. Maar toch hebben de PvdA en SP rood als kleur. HOE KAN DAT
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |