Nee, dat zie je wel aan al die kookprogramma's. Niemand die iets behoorlijks op tafel kan zetten.quote:Op woensdag 4 mei 2011 10:30 schreef ProFlamer het volgende:
Verwijzen naar een Brits onderzoek![]()
Britten kunnen überhaupt niet koken, mannen of vrouwen!
Op grond daarvan is natuurlijk slecht een statistische uitspraak voor Nederland te doen.quote:Op woensdag 4 mei 2011 11:05 schreef Red_85 het volgende:
BRITS onderzoek. Vind je het heel gek?
Ik denk dat als je dit onderzoek in Italie of Spanje had gehouden er een heeeeeeeeeeeeeeeeeeel ander resultaat was geweest.
Dan nog gaat de vlieger niet op in Nederland. Beide oma's, moeder, tantes en moeders van vrienden konden allen meer dan prima koken. Alle vaardigheden die ik geleerd heb, heb ik van hun.
Geldt ook voor mij, ik kan helemaal niet koken en ik vind het ook vreselijk om te doen (waarschijnlijk kan ik het daarom ook niet, omdat ik er ook geen moeite voor wil doen).quote:Op woensdag 4 mei 2011 12:43 schreef Grunge. het volgende:
Dit geldt wel voor mij. Ik krijg het op zich nog wel voor elkaar om het lekker genoeg voor mezelf te maken, maar uit ervaring weet ik dat ik dat een ander niet voor moet zetten.
Daar heb ik het niet over, ik het over die bagger die de gewone mens daar over het algemeen maakt en eet.quote:Op woensdag 4 mei 2011 10:36 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Nee, dat zie je wel aan al die kookprogramma's. Niemand die iets behoorlijks op tafel kan zetten.
Ja, dat heb ik ook, ik vind er echt helemaal niets aan. Ik wil ook eigenlijk meteen kunnen eten als ik zin heb. Ik eet meestal heel slecht, maar dat vind ik veel lekkerder en ik hoef er bijna niets voor te doenquote:Op woensdag 4 mei 2011 12:45 schreef Karina het volgende:
[..]
Geldt ook voor mij, ik kan helemaal niet koken en ik vind het ook vreselijk om te doen (waarschijnlijk kan ik het daarom ook niet, omdat ik er ook geen moeite voor wil doen).
En ik denk dat je je nogal vergist in de kookcultuur die er is in de UK. Het vooroordeel dat Engelsen niet zouden kunnen koken of dat ze niet zouden weten wat lekker eten is is nogal hardnekkig. Als je kijkt naar programma's over amateurkoks als Master Chefs of zoiets als Mums Know Best van de Hairy Bikers, dan krijg je toch wel een ander beeld.quote:Op woensdag 4 mei 2011 12:45 schreef ProFlamer het volgende:
[..]
Daar heb ik het niet over, ik het over die bagger die de gewone mens daar over het algemeen maakt en eet.
Voor mijn gevoel lopen ze gemiddeld wel wat achter tov zeg Italië, Frankrijk en Spanje als het om doorsnee maaltijden in huis gaat, maar ook in de UK is een groeiende groep enthousiastelingen die thuis wat meer hun best (willen) doen, en ook een zeker geen slecht aanbod van goede chefs en betere restaurants.quote:Op woensdag 4 mei 2011 13:05 schreef Lienekien het volgende:
[..]
En ik denk dat je je nogal vergist in de kookcultuur die er is in de UK. Het vooroordeel dat Engelsen niet zouden kunnen koken of dat ze niet zouden weten wat lekker eten is is nogal hardnekkig. Als je kijkt naar programma's over amateurkoks als Master Chefs of zoiets als Mums Know Best van de Hairy Bikers, dan krijg je toch wel een ander beeld.
Wat is dan het beeld van wat men in die landen gemiddeld op tafel tovert? Dat is toch ook een heersend beeld waarvan je maar moeilijk kunt nagaan of dat wel klopt. Ik kan het in ieder geval minder staven met wat ik bijv. in de Engelse kookprogramma's terug zie.quote:Op woensdag 4 mei 2011 13:09 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Voor mijn gevoel lopen ze gemiddeld wel wat achter tov zeg Italië, Frankrijk en Spanje als het om doorsnee maaltijden in huis gaat, maar ook in de UK is een groeiende groep enthousiastelingen die thuis wat meer hun best (willen) doen, en ook een zeker geen slecht aanbod van goede chefs en betere restaurants.
~12 jaar geleden heb ik 4 dagen in de kost gezeten bij een doorsnee Engels gezin in een buitenwijk van Londen, in het kader van een werkweek. Wat ik daar aan maaltijden kreeg, was toch echt beduidend minder dan ik thuis kreeg. Zowel op basis van de variëteit, als de kwaliteit. Dus vaak dezelfde groenten, en veel voorbewerkt vlees in de vorm van vissticks, worstjes en kipnuggets etc.quote:Op woensdag 4 mei 2011 13:17 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Wat is dan het beeld van wat men in die landen gemiddeld op tafel tovert? Dat is toch ook een heersend beeld waarvan je maar moeilijk kunt nagaan of dat wel klopt. Ik kan het in ieder geval minder staven met wat ik bijv. in de Engelse kookprogramma's terug zie.
Interessant in dit verband is die reeks waarin Jamie Oliver de school lunches probeert te verbeteren. Daarin was ook te zien wat in sommige gezinnen beschouwd wordt als een normale warme maaltijd (patat met slechte kwaliteit kip nuggets, bijv. - groenten waren er helemaal niet). Bedroevend.
Maar daar staat dan bijv. weer tegenover dat er in de UK een behoorlijke trend is om vooral 'local products' te eten: dus vlees, kaas, groenten en fruit zo dicht mogelijk bij huis verbouwd of geproduceerd. Dat hoeft nog niet veel te zeggen over de kwaliteit van de kookkunsten, maar het zegt m.i. wel iets over een toenemende aandacht voor kwaliteit van producten die op tafel komen.
Alleen de titel lezen.quote:Op woensdag 4 mei 2011 13:54 schreef Taurus het volgende:
Eens, en daarom doe ik dat ook niet. Of uit eten, of hij kookt.Of het moet gewoon een beetje makkelijk te doen zijn.
Ik heb het hele bericht gelezen, wijsneus! Sluit wat ik in dit topic kwijt wilde soms niet aan bij wat jij in je hoofd had zitten?quote:
Geen PI's lezen.quote:Op woensdag 4 mei 2011 14:07 schreef Taurus het volgende:
[..]
Ik heb het hele bericht gelezen, wijsneus! Sluit wat ik in dit topic kwijt wilde soms niet aan bij wat jij in je hoofd had zitten?
Zoals ze zelf zeggen, "the best British kitchen is among the best in the world". Maar dat zegt alleen wat over het beste van GB, niet over de modale avondmaaltijd. Over dat laatste kan ik weinig vertellen, maar het lijkt me sterk dat er daar zo'n diepgewortelde warenkennis en kookkunst zit als bij de gemiddelde Francaise. Dat is cultuur, een cultuur van een relatief veel geld en heel veel aandacht voor eten. Dat is wat anders dan tv-cultuur. Misschien is het laatste juist een antwoord op het gebrek aan het eerste.quote:Op woensdag 4 mei 2011 10:36 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Nee, dat zie je wel aan al die kookprogramma's. Niemand die iets behoorlijks op tafel kan zetten.
Dit klopt, daar zijn ze in de UK erg ver mee. Ik heb altijd de indruk dat het in de UK erg gepolariseerd is, mensen die goed eten en mensen die erg slecht eten.quote:Op woensdag 4 mei 2011 13:17 schreef Lienekien het volgende:
Maar daar staat dan bijv. weer tegenover dat er in de UK een behoorlijke trend is om vooral 'local products' te eten: dus vlees, kaas, groenten en fruit zo dicht mogelijk bij huis verbouwd of geproduceerd. Dat hoeft nog niet veel te zeggen over de kwaliteit van de kookkunsten, maar het zegt m.i. wel iets over een toenemende aandacht voor kwaliteit van producten die op tafel komen.
Het is niet voor niets dat vrijwel alle topchefs mannen zijn.quote:Op woensdag 4 mei 2011 10:57 schreef Farenji het volgende:
Een op de zes vrouwen. En dan zo'n kop.
Wat is de verhouding voor de mannen? De meeste mannen zijn al heel erg trots op zichzelf als ze een biefstuk op de BBQ kunnen cremeren zonder dat de buurt affikt.
Dat is voornamelijk omdat de prof keuken een kei en keiharde werkplek is. Niet omdat vrouwen niet zouden kunnen koken.quote:Op woensdag 4 mei 2011 18:51 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Het is niet voor niets dat vrijwel alle topchefs mannen zijn.
En vrijwel alle oma's kunnen koken
Toevallig hebben wij laatst een proeverij in een Belgisch restaurant gehad, met daar in de keuken de veelvoudig als beste vrouwelijke chef van België gekroonde "Arabelle Meirlaen" van restaurant "Li Cwerneu" te Huy/Hoei.quote:Op woensdag 4 mei 2011 19:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat is voornamelijk omdat de prof keuken een kei en keiharde werkplek is. Niet omdat vrouwen niet zouden kunnen koken.
Ja maar wel op maximaal 160 graden. Die friet van hun is echt niet te vreten.quote:Op donderdag 5 mei 2011 15:32 schreef Ole het volgende:
In de UK gooien ze toch bijna alles in de frituur?
De chef van de gulle waard in Winterswijk is ook een vrouw, die kookt ook erg goed, punt.quote:Op donderdag 5 mei 2011 15:45 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Toevallig hebben wij laatst een proeverij in een Belgisch restaurant gehad, met daar in de keuken de veelvoudig als beste vrouwelijke chef van België gekroonde "Arabelle Meirlaen" van restaurant "Li Cwerneu" te Huy/Hoei.
Die kan erg goed koken, niet voor een vrouw of wat dan ook, maar gewoon goed koken, punt.
Dat is omdat het eten dan nóg meer vet opzuigtquote:Op donderdag 5 mei 2011 16:38 schreef Tanin het volgende:
[..]
Ja maar wel op maximaal 160 graden. Die friet van hun is echt niet te vreten.
Niet zo happen vriendquote:Op woensdag 4 mei 2011 19:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat is voornamelijk omdat de prof keuken een kei en keiharde werkplek is. Niet omdat vrouwen niet zouden kunnen koken.
Klopt, er is een tweedeling aan het ontstaan, een groep die graag en goed kookt, het ook als hobby ziet, en de pakjes/afhaal groep, die helemaal niet kan koken. Er is nog een middengroep, die slecht kookt, prut met veel groente bijvoorbeeld.quote:Op vrijdag 13 mei 2011 15:01 schreef cinnamon_M het volgende:
Volgens mij kunnen mensen nu in het algemeen minder koken dan 'vroegâh'. De huidige 18-30 jarigen zijn gewoon opgegroeid in de periode dat hun ouders ineens steeds meer convenience konden kopen en hebben het koken daarom niet echt van de ouders meegekregen.
Is natuurlijk een generalisatie, er zijn 1001 uitzonderingen, maar ik denk dat het over het algemeen wel aardig klopt. Voor mij geldt het in elk geval wel. Alleen, ik vind koken leuk dus ben het mezelf gaan leren mbv kookboeken, internet etc. En kan nu 'redelijk' koken denk ik. Ik leer nog elke dag bij
Helemaal mee eens.quote:Op vrijdag 13 mei 2011 16:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Klopt, er is een tweedeling aan het ontstaan, een groep die graag en goed kookt, het ook als hobby ziet, en de pakjes/afhaal groep, die helemaal niet kan koken. Er is nog een middengroep, die slecht kookt, prut met veel groente bijvoorbeeld.
Snap je nu mijn missie met de serie vraag het piet?quote:Op vrijdag 13 mei 2011 16:43 schreef cinnamon_M het volgende:
[..]
Helemaal mee eens.
Wat wel triest is, is dat er in die tweede en derde groep dus mensen zitten die denken echt te kunnen koken. Mijn oom bijvoorbeeld, die vindt koken leuk. Hij had daarom de laatste keer het kerstdiner gemaakt. Vooraf een groentesoep (die overigens helemaal lekker was), als hoofd varkenshaas en rollade (beiden totaal uitgedroogd, ergo hadden wel een half uur minder vuur kunnen gebruiken), met een champignonsaus die... mmm... tja niet best smaakte. Toen ik vroeg hoe hij het gemaakt had, was het antwoord (alsof het de grootste uitvinding van de eeuw was): ja, als ik champignonsaus maak, dan doe ik altijd een pakje peperroomsaus en een pakje champignonsaus (je weet wel, die poeders) door elkaar! Verder kant en klare aardappelkroketjes uit de frituur. De groente weet ik even niet meer. En toe ijs, gewoon, uit zo'n bak uiteraard. Ik vind het op zich leuk dat hij "koken" (tussen dikke vette aanhalingstekens) leuk vindt hoor, maar als mijn familie hem roemt omdat hij zo goed kan koken en hem liefkozend "Herman" (den Blijker) noemt, dan krijg ik wel even flink jeuk.
Ik heb maar aangeboden om volgende kerst te koken...
nja, er is ook nog een groepje wat gewoon plezier heeft in koken (zonder pakjes) maar geen aspiraties heeft tot echte hobbiekok hoorquote:Op vrijdag 13 mei 2011 16:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Klopt, er is een tweedeling aan het ontstaan, een groep die graag en goed kookt, het ook als hobby ziet, en de pakjes/afhaal groep, die helemaal niet kan koken. Er is nog een middengroep, die slecht kookt, prut met veel groente bijvoorbeeld.
Oh dear, was ik niet genuanceerd genoeg?quote:Op zaterdag 14 mei 2011 10:10 schreef simmu het volgende:
[..]
nja, er is ook nog een groepje wat gewoon plezier heeft in koken (zonder pakjes) maar geen aspiraties heeft tot echte hobbiekok hoor
Wat is er mis met even een recept na te slaan? Dat doe ik ook.quote:Op zaterdag 14 mei 2011 10:12 schreef Vandaag... het volgende:
Toch denk ik wel dat vrouwen van mijn moeders generatie en zeker die van mijn oma inderdaad veel meer maaltijden paraat in hun hoofd hadden...
Ik kan met hard nadenken misschien 5 gerechten bedenken die ik zo uit mijn hoofd kan maken en die ergens naar smaken. (Bedoel ik niet basic aardappel vlees groente uiteraard maar dingen waar normaal een recept voor nodig is, quiches, lasagna, bijzondere salades, vlees met speciale bereidingswijze, sauzen etc)
Hoeveel gerechten kunnen de dames hier uit hun hoofd koken? Dat je, zeg maar, straks onverwacht gasten krijgt en je kan nog net boodschappen doen maar bent niet in de gelegenheid een recept op te zoeken.
Die indruk heb ik ook gekregen toen ik een jaar in een engels hotel stage liep (en woonde). En 't dorp was er regelmatig een farmers market waar boeren uit de regio hun producten verkopen. Denk aan vers fruit en groenten, maar ook dingen als brood, kaas, vlees en huisgemaakte worst. Onder de gezond-eters is het regionaal aanbod altijd erg belangrijk daar, kijk ook maar naar Hair Bikers.quote:Op woensdag 4 mei 2011 18:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dit klopt, daar zijn ze in de UK erg ver mee. Ik heb altijd de indruk dat het in de UK erg gepolariseerd is, mensen die goed eten en mensen die erg slecht eten.
Denk trouwens dat dit in NL niet zoveel anders is.
Dat onderscheid ligt volgens mij anders. Ik eet ook veel afhaal en kant en klaar, maar ik peins er niet over om uit een pakje te gaan 'koken'. Koken doe je niet alleen om lekker te eten, dat kan namelijk ook wel met afhaal, maar ook omdat het leuk is iets lekkers in elkaar te draaien. Met een pakje is die lol er niet, terwijl de moeite er wel is, en lekker is het meestal ook niet.quote:Op vrijdag 13 mei 2011 16:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Klopt, er is een tweedeling aan het ontstaan, een groep die graag en goed kookt, het ook als hobby ziet, en de pakjes/afhaal groep, die helemaal niet kan koken. Er is nog een middengroep, die slecht kookt, prut met veel groente bijvoorbeeld.
Ik vind eigenlijk die maatstaf een beetje onzin...quote:Op zaterdag 14 mei 2011 10:12 schreef Vandaag... het volgende:
Toch denk ik wel dat vrouwen van mijn moeders generatie en zeker die van mijn oma inderdaad veel meer maaltijden paraat in hun hoofd hadden...
Ik kan met hard nadenken misschien 5 gerechten bedenken die ik zo uit mijn hoofd kan maken en die ergens naar smaken. (Bedoel ik niet basic aardappel vlees groente uiteraard maar dingen waar normaal een recept voor nodig is, quiches, lasagna, bijzondere salades, vlees met speciale bereidingswijze, sauzen etc)
Hoeveel gerechten kunnen de dames hier uit hun hoofd koken? Dat je, zeg maar, straks onverwacht gasten krijgt en je kan nog net boodschappen doen maar bent niet in de gelegenheid een recept op te zoeken.
Pciesquote:Op maandag 16 mei 2011 14:30 schreef Redcoon het volgende:
Generatie ma en oma gingen naar de huishoudschool. Niet zo gek dat die meer gerechten uit hun mouw kunnen schudden.
Winkels met streekproducten beginnen hier ook een trend te worden. Goedkoper da appie, en de.boer krijgt ook meer geld voor zijn waarquote:Op zaterdag 14 mei 2011 11:27 schreef Pietverdriet het volgende:
De regionale producten kopen trend is in de UK idd veel groter dan in NL heb ik de indruk, er was daar natuurlijk ook een vacuum waar dit in kon ontstaan.
Engelsen zijn ook veel beter in het stemmen met hun pond of voeten, Nederlanders willen alleen maar klagen. Hoorde van de week op de radio een stuk over dat aardbeien bij AH zo duur zijn. Waarom ga je dan niet naar de markt of koop het bij de teler denk ik dan. Ik eet sinds een week of 4 asperges, altijd vers van de teler. Net als aardbeien.
En dat is ook goed, maar Nederlanders moeten nog steeds leren te stemmen met hun voeten en hun euro's. Men klaagt maar al te graag over megastallen, maar koopt de kiloknallers.quote:Op maandag 16 mei 2011 18:27 schreef Ole het volgende:
[..]
Winkels met streekproducten beginnen hier ook een trend te worden. Goedkoper da appie, en de.boer krijgt ook meer geld voor zijn waar
dat is wel zoquote:Op maandag 16 mei 2011 18:29 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En dat is ook goed, maar Nederlanders moeten nog steeds leren te stemmen met hun voeten en hun euro's. Men klaagt maar al te graag over megastallen, maar koopt de kiloknallers.
waaah!quote:Op maandag 16 mei 2011 18:45 schreef Mvr.Poes het volgende:
Mijn eigen eten (zonder gasten) is altijd heel makkelijk : aardappeltjes uit blik,groenten uit blik etc of een magnetron maaltijd,iets uit de oven etc.
Jij bent echt een baas man met koken. Die eenvoud zonder smaak verloren te laten gaanquote:Op maandag 16 mei 2011 19:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Tja, ik heb net wat pasta gekookt, daarna afgegoten, wat blauwschimmelkaas door de hete pasta met een paar eetlepels kookwater, en daarna wat geraspte Parmezaan erover. Daarbij wat gesneden tomaten met wat olie en azijn, zout en peper en wat verse basilicum.
Kinderlijk eenvoudig
dit klinkt echt onwijs lekkerquote:Op maandag 16 mei 2011 19:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Tja, ik heb net wat pasta gekookt, daarna afgegoten, wat blauwschimmelkaas door de hete pasta met een paar eetlepels kookwater, en daarna wat geraspte Parmezaan erover. Daarbij wat gesneden tomaten met wat olie en azijn, zout en peper en wat verse basilicum.
Kinderlijk eenvoudig
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |