Ik noem dat maar even naïef.quote:Op vrijdag 22 april 2011 11:19 schreef Basp1 het volgende:
Het wisselende aanbod behoeft geen compleet probleem te zijn zolang we windernergie dan meer op een nog globalere schaal toepassen.
Ik kan mij niet herinneren dat ik het had over fossiele brandstoffen...quote:Ik ben in ieder geval niet zo negatief over windenergie. Het zal trouwens ook niet alleen windenergie worden in de duurzame energie mix. Maar wind kan wel voor 10% of zo een factor worden daarin. Daarvoor is het betrouwbaar genoeg.
Zolang je uit een duurzame bron meer energie uit krijgt dan dat je er ooit in hebt gestopt dan is deze bron voor mij in ieder geval al stukken beter als het verbranden van fossiele brandstoffen.
Dag/nacht is niet zo'n probleem, want geheel voorspelbaar. En de zon hoeft niet te schijnen voor PV cellen.quote:Op vrijdag 22 april 2011 11:52 schreef nattezwabber het volgende:
Zonne-energie heeft net als windenergie te maken met fluctuaties op korte termijn (bewolking) en op de lange termijn (dag/nacht).
Ach dat dan het opgeleverde vermogen met 50% zakt vergeet je maar even.quote:Op vrijdag 22 april 2011 12:00 schreef DS4 het volgende:
[..]
Dag/nacht is niet zo'n probleem, want geheel voorspelbaar. En de zon hoeft niet te schijnen voor PV cellen.
Hoe bedoel je? Als er tijdens een zonnige dag opeens een wolk voor de zon schuift kan je al snel een flink deel van je energieopbrengst kwijt zijn. Ook dat soort fluctuaties zal je op moeten vangen dmv stabiliserende batterijen oid. Opslag is gewoon onvermijdelijk als je werkt met oncontroleerbare bronnen.quote:Op vrijdag 22 april 2011 12:00 schreef DS4 het volgende:
[..]
Dag/nacht is niet zo'n probleem, want geheel voorspelbaar. En de zon hoeft niet te schijnen voor PV cellen.
Dus de efficiëntie ligt maar op iets van 50% als het bewolkt is. Tsjonge, dat is dan het dubbele van die windmolens...quote:Op vrijdag 22 april 2011 12:07 schreef Basp1 het volgende:
Ach dat dan het opgeleverde vermogen met 50% zakt vergeet je maar even.
Ik noemde het wereldwijde netwerk naïef.quote:Maar wel mij naief noemen over 10% van de duurzame energie mix uit wind willen halen.
Je moet in NL ook niet rekenen met zonnige dagen.quote:Op vrijdag 22 april 2011 12:07 schreef nattezwabber het volgende:
Hoe bedoel je? Als er tijdens een zonnige dag opeens een wolk voor de zon schuift kan je al snel een flink deel van je energieopbrengst kwijt zijn. Ook dat soort fluctuaties zal je op moeten vangen dmv stabiliserende batterijen oid. Opslag is gewoon onvermijdelijk als je werkt met oncontroleerbare bronnen.
Dat valt met de moderne turbines nogal mee. Die zijn niet voor niets zo hoog. Daar is het bijna nooit windstil.quote:Op vrijdag 22 april 2011 12:10 schreef DS4 het volgende:
[..]
Het fluctueert veel minder dan met windenergie die ook bepaald niet constant is en gewoon geregeld 0 is.
[..]
Dat is niet eens naief dat is realistisch, ze zijn er allang mee bezig, in ieder geval om europa fatsoenlijk aan afrika te gaan koppelen mbv HVDC lijnen. Binnen europa zijn we er zelf al wat verder mee.quote:
Europa aan Afrika koppelen zijn ze mee bezig.quote:Op vrijdag 22 april 2011 12:15 schreef Basp1 het volgende:
Dat is niet eens naief dat is realistisch, ze zijn er allang mee bezig, in ieder geval om europa fatsoenlijk aan afrika te gaan koppelen mbv HVDC lijnen. Binnen europa zijn we er zelf al wat verder mee.
Ja en als je eerst het rendement van de zonnecel meeneemt kom je al helemaal op een waardeloos vermogen uit. Het is maar net wat je wil horen.quote:Op vrijdag 22 april 2011 12:10 schreef DS4 het volgende:
[..]
Dus de efficiëntie ligt maar op iets van 50% als het bewolkt is. Tsjonge, dat is dan het dubbele van die windmolens...
Het fluctueert veel minder dan met windenergie die ook bepaald niet constant is en gewoon geregeld 0 is.
[..]
Ik noemde het wereldwijde netwerk naïef.
Een gemiddelde produktiefactor van 0,25 tot 0,35 vind ik toch behoorlijk fluctueren.quote:Op vrijdag 22 april 2011 12:13 schreef du_ke het volgende:
[..]
Dat valt met de moderne turbines nogal mee. Die zijn niet voor niets zo hoog. Daar is het bijna nooit windstil.
Ligt eraan wat je met een produktiefactor bedoeltquote:Op vrijdag 22 april 2011 12:28 schreef PeeJay1980 het volgende:
[..]
Een gemiddelde produktiefactor van 0,25 tot 0,35 vind ik toch behoorlijk fluctueren.
Wat is de produktiefactor van zonne-energie eigenlijk? Iemand die dat paraat heeft? Ik ben te lui om nu te zoeken
Nou het afval probleem zie ik toch als een heel groot nadeel. De bewezen onveiligheid van centrales en de grote impact die ze heben bij een ongeluk zou ik nu ook niet echt als een voordeel willen beschouwen. Hoeveel kolencentrales zijn er de afgelopen 50 jaar afgebrand op een totaal aantal centrales. Van kernenergie hebben we nu 2 grote ongelukkken gehad en een stel incidenten die net goed afgelopen zijn.quote:Op vrijdag 22 april 2011 12:25 schreef DS4 het volgende:
Natuurlijk kleeft overal een nadeel aan.
Maar als je gaat kijken waar de minste nadelen zijn kom je automatisch bij kernenergie.
De hoeveelheid afval is miniem en er is goede opslag mogelijk.quote:Op vrijdag 22 april 2011 12:31 schreef Basp1 het volgende:
Nou het afval probleem zie ik toch als een heel groot nadeel.
Pardon? Hoeveel ongevallen in al die jaren? Met hoe weinig doden ten gevolge? Windenergie is in die zin zonder enige twijfel onveiliger. Sterker nog: er is niets veiliger dan kernenergie, zeker de meest nieuwe ontwerpen zijn extreem veilig.quote:De bewezen onveiligheid van centrales
99% van de impact is ongefundeerde hysterie.quote:en de grote impact die ze heben bij een ongeluk zou ik nu ook niet echt als een voordeel willen beschouwen.
Hoeveel mijnwerkers er jaarlijks overlijden? Ik denk meer dan indertijd in Tsjernobyl rechtstreeks bij de ramp.quote:Hoeveel kolencentrales zijn er de afgelopen 50 jaar afgebrand op een totaal aantal centrales.
Precies! Zo weinig maar!quote:Van kernenergie hebben we nu 2 grote ongelukkken gehad en een stel incidenten die net goed afgelopen zijn.
Bij welke energieopwekking moet geen geld bij van de overheid?quote:Verder is het natuurlijk frappant dat bij kernenergie ook altijd geld van de overheid bij moet terwijl we dan daar niet over gaan zeuren maar een beetje subsidie voor duurzame bronnen is uit den boze bij sommigen.
Wat de windmolen daadwerkelijk levert tov het nominale vermogen. Een 4MW windmolen levert gemiddeld dus tussen de 1 en 1,5 MW.quote:Op vrijdag 22 april 2011 12:29 schreef nattezwabber het volgende:
[..]
Ligt eraan wat je met een produktiefactor bedoelt
Ben je nog steeds afhankelijk.quote:Op vrijdag 22 april 2011 12:40 schreef Basp1 het volgende:
Alleen al door de gemiddeld 2* hogere zonne-intensiteit in afrika zouden we daar veel beter de zonnecellen kunnen neer zetten
En als je nog dichterbij woont, kan je ook nog genieten van het lawaaiquote:Op vrijdag 22 april 2011 12:47 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ben je nog steeds afhankelijk.
En ja, PV cellen zijn niet ideaal, maar het is een techniek waar m.i. meer toekomst in zit, want wie wil er nu uitkijken over al die klotemolens? Ze staan 10 km van mijn woning... en ik zie ze gewoon van die afstand (als ik de boompjes laat kappen, ik zie ze gelukkig alleen als ik in de auto zit). Zo hoog zijn die krengen en zo enorm wijds is de uitstraling van die dingen.
We kunnen die Sahara vast voor een habbekrats kopen. En anders nemen we het in.quote:
En voor weinig geld laten we de lokale bevolking elke dag het zand met een vegertje van de cellen afvegenquote:Op vrijdag 22 april 2011 12:49 schreef waht het volgende:
[..]
We kunnen die Sahara vast voor een habbekrats kopen. En anders nemen we het in.
Ah daarom zitten vaten van 30 jaar oud al te lekken in de zo veilige zout opslag plaatsenquote:Op vrijdag 22 april 2011 12:44 schreef DS4 het volgende:
De hoeveelheid afval is miniem en er is goede opslag mogelijk.
Ach de oude centrales zouden ook geheel veilig zijn geweest. In de intermediar van een paar weken terug stond een goed artikel over risico inschatting, en dat deze in principe niet goed te maken zijn voor zulke centrales.quote:Pardon? Hoeveel ongevallen in al die jaren? Met hoe weinig doden ten gevolge? Windenergie is in die zin zonder enige twijfel onveiliger. Sterker nog: er is niets veiliger dan kernenergie, zeker de meest nieuwe ontwerpen zijn extreem veilig.
De deskundigen die in japan ook al een paar jaar voor deze tsunami gewaarschuwd hadden dat deze centrales wel in een gevaarlijk gebied stonden werden genegeerd, want ja de economische drijfveer is altijd groter als de risico inschatting.quote:Als Japan iets bewezen heeft, dan is het wel hoe extreem er iets mis moet gaan voordat er echt een probleem is. En ik verwacht in NL geen tsunami en zware aardbeving. Met mij de deskundigen...
Vast wel, maar dat komt omdat men in landen waarin nog flink ondergrondse kolen gewonnen worden men nog bijna niet van arbo en veiligheid gehoord heeft. Zou men daar aan gaan doe, dan zal de kolen prijs met een factor 2 stijgen en ja dat willen we als westerse wereld ook liever niet.quote:Hoeveel mijnwerkers er jaarlijks overlijden? Ik denk meer dan indertijd in Tsjernobyl rechtstreeks bij de ramp.
Op een totaal van 436 centrales is dat toch 0.5%. Dat vind ik toch een heel slecht getal om dan te geloven dat de veiligheid van deze centrales zo goed zou moeten zijn.quote:Precies! Zo weinig maar!
Ik woon 12 hoog, en zie op verschillende plaatsen molens staan, maar ook verschillende kolencentrales waarbij ik altijd rook uit de schoorstenen zie komen.quote:Op vrijdag 22 april 2011 12:47 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ben je nog steeds afhankelijk.
En ja, PV cellen zijn niet ideaal, maar het is een techniek waar m.i. meer toekomst in zit, want wie wil er nu uitkijken over al die klotemolens? Ze staan 10 km van mijn woning... en ik zie ze gewoon van die afstand (als ik de boompjes laat kappen, ik zie ze gelukkig alleen als ik in de auto zit). Zo hoog zijn die krengen en zo enorm wijds is de uitstraling van die dingen.
We zitten op dit moment ook met lage transportkosten aangezien de troepen er al zitten. Buitenkansje.quote:Op vrijdag 22 april 2011 12:49 schreef waht het volgende:
[..]
We kunnen die Sahara vast voor een habbekrats kopen. En anders nemen we het in.
Energie verlies is enorm over de afstand van de Sahara naar Nederland...quote:Op vrijdag 22 april 2011 12:49 schreef waht het volgende:
[..]
We kunnen die Sahara vast voor een habbekrats kopen. En anders nemen we het in.
Ik heb de berichtgeving over deze ramp gemist. Vertel eens: hoeveel doden?quote:Op vrijdag 22 april 2011 13:03 schreef Basp1 het volgende:
Ah daarom zitten vaten van 30 jaar oud al te lekken in de zo veilige zout opslag plaatsen
Goed, jij verwacht een tsunami in NL. Dan is dat een groter probleem dan die centrale, aangezien bekend mag worden verondersteld dat de Tsunami meer slachtoffers heeft gemaakt dan de "kernramp".quote:Ach de oude centrales zouden ook geheel veilig zijn geweest. In de intermediar van een paar weken terug stond een goed artikel over risico inschatting, en dat deze in principe niet goed te maken zijn voor zulke centrales.
Dan houden we het bij de praktijk: nog steeds het veiligst!
[quote]
De deskundigen die in japan ook al een paar jaar voor deze tsunami gewaarschuwd hadden dat deze centrales wel in een gevaarlijk gebied stonden werden genegeerd, want ja de economische drijfveer is altijd groter als de risico inschatting.
Ik mag geen rekening houden met verbeterde veiligheid van nieuwe centrales, dan jij ook niet met betrekking tot veiligheidsmaatregelen die niet eens genomen worden...quote:Vast wel, maar dat komt omdat men in landen waarin nog flink ondergrondse kolen gewonnen worden men nog bijna niet van arbo en veiligheid gehoord heeft. Zou men daar aan gaan doe, dan zal de kolen prijs met een factor 2 stijgen en ja dat willen we als westerse wereld ook liever niet.
In ruim 40 jaar is dat 0,01% per jaar.quote:Op een totaal van 436 centrales is dat toch 0.5%. Dat vind ik toch een heel slecht getal om dan te geloven dat de veiligheid van deze centrales zo goed zou moeten zijn.
Dat moet je beter gaan wonen.quote:Op vrijdag 22 april 2011 13:08 schreef Basp1 het volgende:
Ik woon 12 hoog, en zie op verschillende plaatsen molens staan, maar ook verschillende kolencentrales waarbij ik altijd rook uit de schoorstenen zie komen.
Zou dat een tsunami overleven?quote:Ik heb niet zo'n probleem met de horizon vervuiling van windmolens. Maar het best kunnen we de windmolens die we bouwen natuurlijk offshore zetten, dan hebben we het gezeur van horizonvervuiling ook niet meer, en als bijkomend voordeel ook nog vaak in gebieden die de meeste wind hebben.
Lees je eerst eens in, HVDC is het toverwoord.quote:Op vrijdag 22 april 2011 13:56 schreef Glazenmaker het volgende:
[..]
Energie verlies is enorm over de afstand van de Sahara naar Nederland...
Maar een kabel van 2500-3000km met een kostprijs van tussen de 1-10 miljoen euro per kilometer (afhankelijk van locatie), maakt het er ook niet goedkoper op natuurlijk.quote:Op vrijdag 22 april 2011 14:34 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Lees je eerst eens in, HVDC is het toverwoord.
Ow dus er moeten direct doden vallen dat we de natuur voor langer tijd vervuilen maakt niet uit.quote:Op vrijdag 22 april 2011 14:15 schreef DS4 het volgende:
Ik heb de berichtgeving over deze ramp gemist. Vertel eens: hoeveel doden?
Ik verwacht geen tsunami, dat maak jij er van. Het gaat over risico inschattingen en die zijn gewoon niet betrouwbaar te maken voor zulke complexe systemen.quote:Goed, jij verwacht een tsunami in NL. Dan is dat een groter probleem dan die centrale, aangezien bekend mag worden verondersteld dat de Tsunami meer slachtoffers heeft gemaakt dan de "kernramp".
beetje kinderachtig om zo te reageren.quote:Ik mag geen rekening houden met verbeterde veiligheid van nieuwe centrales, dan jij ook niet met betrekking tot veiligheidsmaatregelen die niet eens genomen worden...
Als kolencentrales zo onveilig waren zouden er jaarlijks verschillende tot de grond teo moeten affikken, ik heb het misschien gemist, maar waar zijn die berichten daar over.quote:In ruim 40 jaar is dat 0,01% per jaar.
Ja bij een wij van wc-eend onderzoek ja, ik wil daar een echt objectief onderzoek over hebben, dus niet door het IAEA uitgevoerd, ook niet in opdracht van. En waarom tel je bij kernenergie de directe doden en bij alle andere vormen van energie opwekking de indirecte doden. Het is zoveel cherry picking dat je zo bij een kersenboer kan gaan werken.quote:Aantal directe doden ten gevolge van ongevallen met kerncentrales ligt op ongeveer 1,5 per jaar. Wereldwijd.
De medische isotopen die men toepast ontstaan helaas niet bij een normale kernreactor daarvoor hebben we speciale reactoren nodig, petten bijvoorbeeld. Een paar jaar geleden had men toch een tekort aan medische isoptopen wereldwijd omdat men de onderzoekscentrales waarin men die proudceert in onderhoud had. Ik ben ook niet voor een complete uitbanning van nucliaire technologie. Maar nulaire processen zijn tot nu toe nog steeds bewezen onveilig geweest.quote:Trek je daar ook nog het aantal mensen vanaf die overleven vanwege kernenergie (u weet wel, medisch gezien zijn die centrales ook wel handig), dan zit je ineens zwaar in de plus met kernenergie!!!
Nou voor centrales die zogenaamd heel veilig zouden moeten zijn wel. Als jij een auto zou hebben die een MTBF van 0.01% zou hebben zou je nooit meer een auto van dat merk kopen.quote:Echt, een heel slecht getal hoor...
Kernfusie is in mijn optiek ook nog steeds een sprookje waar nog teveel onzekerheden in zitten om dit proces langdurig in stand te kunnen houden. Wel in ieder geval een stuk schoner en veiliger dan kernsplijting.quote:Op vrijdag 22 april 2011 14:54 schreef PeeJay1980 het volgende:
Maar een kabel van 2500-3000km met een kostprijs van tussen de 1-10 miljoen euro per kilometer (afhankelijk van locatie), maakt het er ook niet goedkoper op natuurlijk.
Steek dat geld dan alsjeblieft in de ontwikkeling van kernfusie.
We moeten naar de maan om helium 3 te gaan mijnen! http://en.wikipedia.org/wiki/Helium-3quote:Op vrijdag 22 april 2011 15:06 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Kernfusie is in mijn optiek ook nog steeds een sprookje waar nog teveel onzekerheden in zitten om dit proces langdurig in stand te kunnen houden. Wel in ieder geval een stuk schoner en veiliger dan kernsplijting.
Kolencentrales staan bekend om het niet vervuilen van de natuur, dat is waar...quote:Op vrijdag 22 april 2011 14:59 schreef Basp1 het volgende:
Ow dus er moeten direct doden vallen dat we de natuur voor langer tijd vervuilen maakt niet uit.
Nee, toen ik aangaf dat ik dat niet verwacht en met mij de deskundigen ging je zeuren over dat deskundigen wel vaker wat roepen (ik vat het even samen). Dan had je mij gewoon gelijk mogen geven...quote:Ik verwacht geen tsunami, dat maak jij er van.
Betrouwbaar wel. Feilloos niet. Maar ik herhaal: de praktijk laat zien dat kernenergie veruit het veiligst is (en waterkrachtcentrales de meest onveilige variant, nu we het er toch over hebben).quote:Het gaat over risico inschattingen en die zijn gewoon niet betrouwbaar te maken voor zulke complexe systemen.
Waar jij allemaal bang voor bent is niet zo relevant. Toon maar aan wat er concreet mis zal gaan en wat daarvan de gevolgen zijn. Ik lees inmiddels dat al die CO2 gaat zorgen voor de ene na de andere natuurramp, met miljoenen doden als gevolg (als het er al niet miljarden zijn) vanwege droogtes, natuurrampen, wereldoorlogen, enz.quote:Verder verwacht ik wel dat de natuur ooit iets zal doen, en het zwaar radioactieve afval kunnen we echt niet zo secuur opslaan dat het zolang beschermt blijft zodat het absoluut geen gevaar voor de natuur vormt.
Nee, jij roept dat veiligheidsmaatregelen die thans genomen worden misschien helemaal niet zo betrouwbaar zijn, maar wil tegelijkertijd als argument veiligheidsmaatregelen in de strijd gooien die niet eens toegepast worden.quote:beetje kinderachtig om zo te reageren.
Prima. Niets is 100% veilig. Maar zelfs die enorm veel onveiligere centrales in het Oostblok bleken bij lange na niet zo gevaarlijk als steeds maar weer wordt beweerd. 1,5 dode per jaar. Nounou...quote:Veiligheidsmaatregelen van moderne productie technologie is standaard in de westerse wereld. Verbeterde veiligheid van nieuwe centrales is nog steeds niet 100% veilig, net zoals de veiligheid van westerse productie technologie ook niet 100% veilig is, maar wel een factor 1000 veiliger als de standaard die men in opkomende landen aan houdt.
Nee, er wordt niet zo over bericht. Maar hoeveel ongevallen met kerncentrales staan er in de top 10 van ongevallen in de energiesector? 0. Toch kent iedereen Tsjernobyl (ook al weer 25 jaar geleden) en niemand ook maar 1 van die veel grotere ongevallen in de top 10.quote:Als kolencentrales zo onveilig waren zouden er jaarlijks verschillende tot de grond teo moeten affikken, ik heb het misschien gemist, maar waar zijn die berichten daar over.
Ik hanteer de cijfers van de VN. Dus je slaat de plank weer enorm mis. Je lijkt pottedimme Lambiekje wel (heel klein beetje dan...). Eigen cijfers 100% betrouwbaar, al het andere is 100% onbetrouwbaar.quote:Ja bij een wij van wc-eend onderzoek ja, ik wil daar een echt objectief onderzoek over hebben, dus niet door het IAEA uitgevoerd, ook niet in opdracht van. En waarom tel je bij kernenergie de directe doden en bij alle andere vormen van energie opwekking de indirecte doden. Het is zoveel cherry picking dat je zo bij een kersenboer kan gaan werken.
De technologie komt er gewoon vandaan... Het is dus gelinkt.quote:De medische isotopen die men toepast ontstaan helaas niet bij een normale kernreactor daarvoor hebben we speciale reactoren nodig, petten bijvoorbeeld. Een paar jaar geleden had men toch een tekort aan medische isoptopen wereldwijd omdat men de onderzoekscentrales waarin men die proudceert in onderhoud had. Ik ben ook niet voor een complete uitbanning van nucliaire technologie.
Dat blijf je maar herhalen... Kom: bewijs het even, want dat is voor jou een makkie!quote:Maar nulaire processen zijn tot nu toe nog steeds bewezen onveilig geweest.
Slachtoffers van verkeer is in NL al een factor 400 hoger dan wereldwijd nucleaire energieopwekking.quote:Nou voor centrales die zogenaamd heel veilig zouden moeten zijn wel. Als jij een auto zou hebben die een MTBF van 0.01% zou hebben zou je nooit meer een auto van dat merk kopen.
Er zijn legio mogelijkheden om die zonne-energie te gebruiken. We zouden bijvoorbeeld ook ter plaatse de zonne-energie direct kunnen gebruiken om waterstof te produceren. Maar dat is een technisch probleem dus heb ik wel vertrouwen in.quote:Op vrijdag 22 april 2011 13:56 schreef Glazenmaker het volgende:
[..]
Energie verlies is enorm over de afstand van de Sahara naar Nederland...
Het is een natuurkundig probleem hoor.quote:Op vrijdag 22 april 2011 16:17 schreef waht het volgende:
[..]
Er zijn legio mogelijkheden om die zonne-energie te gebruiken. We zouden bijvoorbeeld ook ter plaatse de zonne-energie direct kunnen gebruiken om waterstof te produceren. Maar dat is een technisch probleem dus heb ik wel vertrouwen in.
Nou de europesche kolencentrales die gebruikt maken van ontzwaveld kolen vervuilen in ieder geval al een stuk minder dan ze vroeger deden. Ik ben ook geen voorstander van kolen.quote:Op vrijdag 22 april 2011 16:09 schreef DS4 het volgende:
Kolencentrales staan bekend om het niet vervuilen van de natuur, dat is waar...
Waterkracht de meest onveilige variant? nu wordt het helemaal mooi. Dan worden opeens daarin wel de constructie slachtoffers meegenomen, die we vergeten bij de kerncentrales.Verder kunnen we voor waterkrachtcentrales ook dan als argument aanhalen dat juist door deze centrales minder slachtoffers in de beneden loop van die riveir vallen.quote:Betrouwbaar wel. Feilloos niet. Maar ik herhaal: de praktijk laat zien dat kernenergie veruit het veiligst is (en waterkrachtcentrales de meest onveilige variant, nu we het er toch over hebben).
Wat concreet de gevolgen zijn van een kernramp hebben we gezien bij tjernobyl en nu fukushima. Ik zou zeggen toon maar aan dat kerncentrlaes inherent veilig zijn dat er zoiets nooit meer kan gebeuren. Dat kunnen de techneuten niet want in elke ontwerp zitten wel fouten. Als een ontwerper een ontwerpfout oplost introduceerd hij vaak weer een andere zwakheid.quote:Waar jij allemaal bang voor bent is niet zo relevant. Toon maar aan wat er concreet mis zal gaan en wat daarvan de gevolgen zijn.
Daarom een duurzame energie voorziening. Liefst zo simpel mogelijk, zonnencellen, windmolens en waterkracht zijn hier voorbeelden van. Kernenergie is een complex product waardoor er ook vele onbekende variabelen zijn die we dan net weer over het hoofd zouden kunnen zien.quote:Ik lees inmiddels dat al die CO2 gaat zorgen voor de ene na de andere natuurramp, met miljoenen doden als gevolg (als het er al niet miljarden zijn) vanwege droogtes, natuurrampen, wereldoorlogen, enz.
Ja in de tijd dat wij leven wel, maar hoelang blijft dit allemaal goed en komt het niet in de natuurlijke kringloop terecht.quote:Nou, dan zal het allemaal wel meevallen met die zoutmijn, denk je niet?
Wel frappant om te lezen dat je klimaat wetenschappers dus niet gelooft maar nucliaire wetenschappers die zeggen dat ze veiligere centrales ontworpen hebben wel.quote:(ik geloof overigens niet in het doemdenken tav CO2, maar ik wil maar even aangeven dat voorspellen van rampspoed erg makkelijk is)
Zie bovenstaande opemerking van mij en kijk dan ook eens in de spiegel.quote:Je redeneert dus volledig in jouw eigen straatje en dan zit je al snel op het verkeerde spoor natuurlijk.
Zelfs de veel veiligere geachte centrales in europa hebben ook al krtisiche incidenten meegemaakt.quote:Prima. Niets is 100% veilig. Maar zelfs die enorm veel onveiligere centrales in het Oostblok bleken bij lange na niet zo gevaarlijk als steeds maar weer wordt beweerd. 1,5 dode per jaar. Nounou...
Heb je een overzicht van deze ongevallen in de energieopwekkende sector?quote:Nee, er wordt niet zo over bericht. Maar hoeveel ongevallen met kerncentrales staan er in de top 10 van ongevallen in de energiesector? 0. Toch kent iedereen Tsjernobyl (ook al weer 25 jaar geleden) en niemand ook maar 1 van die veel grotere ongevallen in de top 10.
Ja de IAEA is een VN orgaan. Maar het IPCC wordt ook door de VN betrouwbaar geacht en door jou uitgekotst. Ik denk dat we dan ons beide een beetje een persoon met 3 haren per kant mogen noemen.quote:Ik hanteer de cijfers van de VN. Dus je slaat de plank weer enorm mis. Je lijkt pottedimme Lambiekje wel (heel klein beetje dan...). Eigen cijfers 100% betrouwbaar, al het andere is 100% onbetrouwbaar.
De atoombom is ook ook aan gerelateerd mogen we die slachtoffers dan ook meetellen.quote:De technologie komt er gewoon vandaan... Het is dus gelinkt.
Ow dit had ik misschien wat meer moeten uitleggen het ging niet over ongelukken, het ging over betrouwbaarheid. MTBF staat voor mean time between failure. En als je een auto zou hebben die zo ontbetrouwbaar is zou je deze nooit meer kopen.quote:Slachtoffers van verkeer is in NL al een factor 400 hoger dan wereldwijd nucleaire energieopwekking.
Toch stapt iedereen nog in een auto...
Dat scheelt per locatie. In Nederland nog geen 12%: 1 Wp levert minder dan 1 kWh per jaar (8760 uur) op.quote:Op vrijdag 22 april 2011 12:46 schreef PeeJay1980 het volgende:
[..]
Wat levert een zonnecel dus op vergeleken met het vermogen wat de zonnecel in theorie kan leveren?
Dit valt me van je tegen... MTBF wordt uitgedrukt in tijd. Een MTBF van eens in de 10.000 jaar in dit geval dus. Het klopt inderdaad dat je dan nooit meer een auto zou kopen, omdat-ie van je leven niet meer kapotgaat!quote:Op vrijdag 22 april 2011 14:59 schreef Basp1 het volgende:
Nou voor centrales die zogenaamd heel veilig zouden moeten zijn wel. Als jij een auto zou hebben die een MTBF van 0.01% zou hebben zou je nooit meer een auto van dat merk kopen.
Waterstofproductie is geen probleem, het is alleen inefficient. Plus dat je bar weinig hebt aan waterstof in de Sahara. Transport van elektronen per HVDC is ongetwijfeld goedkoper dan transport van moleculen per schip/pijpleiding.quote:Op vrijdag 22 april 2011 16:17 schreef waht het volgende:
[..]
Er zijn legio mogelijkheden om die zonne-energie te gebruiken. We zouden bijvoorbeeld ook ter plaatse de zonne-energie direct kunnen gebruiken om waterstof te produceren. Maar dat is een technisch probleem dus heb ik wel vertrouwen in.
Ow ja foutje bedankt.quote:Op vrijdag 22 april 2011 16:50 schreef RemcoDelft het volgende:
Dit valt me van je tegen... MTBF wordt uitgedrukt in tijd. Een MTBF van eens in de 10.000 jaar in dit geval dus. Het klopt inderdada dat je dan nooit meer een auto zou kopen, omdat-ie van je leven niet meer kapotgaat!
Die strekking is juist compleet andersom! Kerncentrales zijn wat dat betreft meer als vliegtuigen: zeer redundant en zeer veilig/betrouwbaar.quote:Op vrijdag 22 april 2011 16:55 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Maar je snapt wel de strekking dat de betrouwbaarheid van complexere nucliare centrales tot nu toe nogal te wensen over heeft gelaten, dit tot tegenstelling van wat "simpelere" technologie zoals auto's.
Kom maar door met de cijfers.quote:Op vrijdag 22 april 2011 16:49 schreef Basp1 het volgende:
Waterkracht de meest onveilige variant? nu wordt het helemaal mooi. Dan worden opeens daarin wel de constructie slachtoffers meegenomen, die we vergeten bij de kerncentrales.
Ik had geloof ik al gezegd dat 1,5 doden per jaar niets is om je druk om te maken, dus als dit jouw onderbouwing is...quote:Wat concreet de gevolgen zijn van een kernramp hebben we gezien bij tjernobyl en nu fukushima. Ik zou zeggen toon maar aan dat kerncentrlaes inherent veilig zijn dat er zoiets nooit meer kan gebeuren. Dat kunnen de techneuten niet want in elke ontwerp zitten wel fouten. Als een ontwerper een ontwerpfout oplost introduceerd hij vaak weer een andere zwakheid.
O, het is simpel die groene stroom. Waarom hebben we dan niet 100% groene stroom?quote:Daarom een duurzame energie voorziening. Liefst zo simpel mogelijk, zonnencellen, windmolens en waterkracht zijn hier voorbeelden van. Kernenergie is een complex product waardoor er ook vele onbekende variabelen zijn die we dan net weer over het hoofd zouden kunnen zien.
Straling is iets wat we dagelijks meemaken, dus pardon me if I'm not worried.quote:Ja in de tijd dat wij leven wel, maar hoelang blijft dit allemaal goed en komt het niet in de natuurlijke kringloop terecht.
Je bent onbekend met grijstinten lees ik.quote:Wel frappant om te lezen dat je klimaat wetenschappers dus niet gelooft maar nucliaire wetenschappers die zeggen dat ze veiligere centrales ontworpen hebben wel.
Iemand die niet gelooft in rampspoed is niet meteen iemand die denkt dat er helemaal niets mis kan gaan. Maar goed, grijstinten... lastig voor sommigen. Zwart of wit is ook simpeler natuurlijk.quote:Zie bovenstaande opemerking van mij en kijk dan ook eens in de spiegel.
Iedere dag zijn er in het verkeer honderden bijna ongevallen waar doden hadden kunnen vallen. Misschien wel 1.000 doden per dag die niet gevallen zijn omdat het net goed ging... En nu?quote:Zelfs de veel veiligere geachte centrales in europa hebben ook al krtisiche incidenten meegemaakt.
Ik weet de nummer 1: 20 december 1987 3.000 doden bij een transport naar een olieraffinaderij in de Filippijnen. Factor 50 van Tsjernobyl. Wist jij dit nog? Minder lang geleden dan Tsjernobyl ook nog...quote:Heb je een overzicht van deze ongevallen in de energieopwekkende sector?
Wat ik tegen het IPCC heb is dat het een politiek apparaat is. Je hoort mij nimmer zeggen dat ze geen gelijk hebben, alleen dat we nog veel te veel niet weten. Dat is wel wezenlijk anders...quote:Ja de IAEA is een VN orgaan. Maar het IPCC wordt ook door de VN betrouwbaar geacht en door jou uitgekotst. Ik denk dat we dan ons beide een beetje een persoon met 3 haren per kant mogen noemen.
Goed punt! Daarmee werd de tweede wereldoorlog sneller beëindigd. Weer miljoenen in het voordeel van kernenergie!!!quote:De atoombom is ook ook aan gerelateerd mogen we die slachtoffers dan ook meetellen.
MTBF is toch in uren?quote:Ow dit had ik misschien wat meer moeten uitleggen het ging niet over ongelukken, het ging over betrouwbaarheid. MTBF staat voor mean time between failure. En als je een auto zou hebben die zo ontbetrouwbaar is zou je deze nooit meer kopen.
Het is dus een nog slechter argument dan ik dacht dus (hoewel ik denk dat ik weldegelijk gelijk heb met mijn berekening, maar ik laat mij gaarne overtuigen van het tegendeel).quote:Op vrijdag 22 april 2011 16:50 schreef RemcoDelft het volgende:
Dit valt me van je tegen... MTBF wordt uitgedrukt in tijd. Een MTBF van eens in de 10.000 jaar in dit geval dus. Het klopt inderdaad dat je dan nooit meer een auto zou kopen, omdat-ie van je leven niet meer kapotgaat!
De eenheid van MTBF is toch afhankelijk van de snelheid waarmee de failures zich voordoen?quote:Op vrijdag 22 april 2011 17:13 schreef DS4 het volgende:
[..]
Het is dus een nog slechter argument dan ik dacht dus (hoewel ik denk dat ik weldegelijk gelijk heb met mijn berekening, maar ik laat mij gaarne overtuigen van het tegendeel).
Een jaar is ook in uren uit te drukken natuurlijk...quote:Op vrijdag 22 april 2011 17:28 schreef PeeJay1980 het volgende:
De eenheid van MTBF is toch afhankelijk van de snelheid waarmee de failures zich voordoen?
Dan kan het zowel uren zijn, als jaren, afhankelijk van hetgeen je meet.
Een MBTF van een auto uitgedrukt in dergelijke tijdseenheden, daar zou ik voor tekenenquote:Op vrijdag 22 april 2011 17:30 schreef DS4 het volgende:
[..]
Een jaar is ook in uren uit te drukken natuurlijk...
Maar volgens mij is 0,01% niet eens in de 10.000 jaar, maar eens in de 10.000 uren gebruik. Maar misschien is dat wel een kwestie van hoe je er naar wil kijken, want die 0,01% is ook maar een verzinsel in dezen...
Zou niet slecht zijn nee...quote:Op vrijdag 22 april 2011 17:32 schreef PeeJay1980 het volgende:
Een MBTF van een auto uitgedrukt in dergelijke tijdseenheden, daar zou ik voor tekenen
jii kwam aan dat waterkracht de meest onveilige vorm van energie opwekking zou zijn en ik moet dan met de cijfers op de proppen komen. Ik ben er vanuit gegaan dat je de cijfers van een pro nuclaire website hebt gebruikt welke ik al een paar keer door andere pro nucliare mensen aangehaald heb zien worden.quote:
omdat we pas aan het begin zijn van de energietransitie. Olie/kolen/gas is/was zo goedkoop om te winnen daar kan/ kon tot nu toe niets tegen concureren, nucliar en duurzaam niet.quote:O, het is simpel die groene stroom. Waarom hebben we dan niet 100% groene stroom?
een beetje achtergrond straling is natuurlijk niet te vergelijken met de fallout van een kernramp.quote:Straling is iets wat we dagelijks meemaken, dus pardon me if I'm not worried.
kijk eens aan het transport wordt in de dodentallen meegerekend. Nou ga je mij niet wijsmaken dat bij de winning van uranium nooit doden zijn gevallen en dat cijfer van 1.5 doden per jaar voor nuclaire energie klopt.quote:Ik weet de nummer 1: 20 december 1987 3.000 doden bij een transport naar een olieraffinaderij in de Filippijnen. Factor 50 van Tsjernobyl. Wist jij dit nog? Minder lang geleden dan Tsjernobyl ook nog...
en waarom zou bovenstaande dan ook niet voor het iaea gelden?quote:Wat ik tegen het IPCC heb is dat het een politiek apparaat is. Je hoort mij nimmer zeggen dat ze geen gelijk hebben, alleen dat we nog veel te veel niet weten. Dat is wel wezenlijk anders...
Die 0,01% kwam van een user hierboven. Een ruwe schatting van 2 grote ongelukken in de afgelopen 40 jaar, op een totaal van 500 kerncentrales. Dat geeft 20.000 centrale-jaren en 2 ongelukken. MTBF: 10.000 jaarquote:Op vrijdag 22 april 2011 17:30 schreef DS4 het volgende:
[..]
Een jaar is ook in uren uit te drukken natuurlijk...
Maar volgens mij is 0,01% niet eens in de 10.000 jaar, maar eens in de 10.000 uren gebruik. Maar misschien is dat wel een kwestie van hoe je er naar wil kijken, want die 0,01% is ook maar een verzinsel in dezen...
O, jij gaat daar vanuit...quote:Op vrijdag 22 april 2011 18:09 schreef Basp1 het volgende:
jii kwam aan dat waterkracht de meest onveilige vorm van energie opwekking zou zijn en ik moet dan met de cijfers op de proppen komen. Ik ben er vanuit gegaan dat je de cijfers van een pro nuclaire website hebt gebruikt welke ik al een paar keer door andere pro nucliare mensen aangehaald heb zien worden.
Wil je niet even terugkomen op jouw woorden dat het simpel is, want dat is gewoonweg niet waar...quote:omdat we pas aan het begin zijn van de energietransitie. Olie/kolen/gas is/was zo goedkoop om te winnen daar kan/ kon tot nu toe niets tegen concureren, nucliar en duurzaam niet.
Fallout nogwel... Vanuit die zoutmijn. Vertel eens. Dat is nl. vrij opzienbarend!quote:een beetje achtergrond straling is natuurlijk niet te vergelijken met de fallout van een kernramp.
Je moet niet mijn cijfers naar believen gaan mixen...quote:kijk eens aan het transport wordt in de dodentallen meegerekend. Nou ga je mij niet wijsmaken dat bij de winning van uranium nooit doden zijn gevallen en dat cijfer van 1.5 doden per jaar voor nuclaire energie klopt.
Misschien wel, maar dat zie ik dan graag toegelicht.quote:en waarom zou bovenstaande dan ook niet voor het iaea gelden?
Best veilig eigenlijk...quote:Op vrijdag 22 april 2011 18:13 schreef RemcoDelft het volgende:
Die 0,01% kwam van een user hierboven. Een ruwe schatting van 2 grote ongelukken in de afgelopen 40 jaar, op een totaal van 500 kerncentrales. Dat geeft 20.000 centrale-jaren en 2 ongelukken. MTBF: 10.000 jaar
Eigenlijk zou dat 1 miljoen jaar moeten zijn bij moderne kerncentrales.
"TWh per jaar" is iets anders als TW. Je moet delen door het aantal uur per jaar.quote:Op vrijdag 22 april 2011 18:40 schreef Basp1 het volgende:
We wekken per jaar al 8000 terrawattuur aan waterkracht stroom op * 880 = 7.040.000 doden door waterkracht per jaar dan?
Uh-huh...quote:Op vrijdag 22 april 2011 18:40 schreef Basp1 het volgende:
We wekken per jaar al 8000 terrawattuur aan waterkracht stroom op * 880 = 7.040.000 doden door waterkracht per jaar dan?
Je eenheid slaat dan ook nergens op: "(in doden per Terawatt-elektriciteit per jaar)."quote:Op vrijdag 22 april 2011 18:55 schreef DS4 het volgende:
[..]
Uh-huh...
Ik ben geen kenner op dit gebied, maar jij ook niet!
http://en.wikipedia.org/wiki/Hydroelectricity : 777 GWe, bij een load factor van 44%.quote:Op vrijdag 22 april 2011 18:46 schreef eleusis het volgende:
[..]
Hebben we echt 900GW capaciteit aan waterkracht? Veel meer dan ik dacht.
Dat kan best ja. HVDC kan best het meest efficiënt zijn maar we moeten niet vergeten dat dat een samenwerking wordt met zowel Noord-Afrikaanse als Zuid-Europese landen, als je begrijpt wat ik bedoel. Van de regen in de drup vergeleken met onze afhankelijkheid van aardolie-producerende landen.quote:Op vrijdag 22 april 2011 16:50 schreef RemcoDelft het volgende:
Waterstofproductie is geen probleem, het is alleen inefficient. Plus dat je bar weinig hebt aan waterstof in de Sahara. Transport van elektronen per HVDC is ongetwijfeld goedkoper dan transport van moleculen per schip/pijpleiding.
Daarom moesten die Fransen, Britten en Amerikanen natuurlijk zo nodig oorlog voeren in Libië. Ze hebben een geheime agenda.quote:Op vrijdag 22 april 2011 12:49 schreef waht het volgende:
[..]
We kunnen die Sahara vast voor een habbekrats kopen. En anders nemen we het in.
Uitgaande van een levensduur van 30 jaar, moet je twee vierkante kilometer per uur neerzetten, dag en nacht. Lijkt mij een mooi project, maar vooralsnog te ambitieus.quote:Op vrijdag 22 april 2011 20:04 schreef Basp1 het volgende:
http://www.inference.phy.(...)r/c25/page_179.shtml
2 vierkanten van 600*600 km om 1 miljard mensen in europa, het midden oosten en noord afrika van net zoveel energie te voorzien als wij nederlanders verbruiken (125 kwh / dag, ja ook een vage eenheid) Moet toch wel te doen zijn?
doen ze eerder voor de oliequote:Op vrijdag 22 april 2011 20:34 schreef SeLang het volgende:
[..]
Daarom moesten die Fransen, Britten en Amerikanen natuurlijk zo nodig oorlog voeren in Libië. Ze hebben een geheime agenda.
1980 belde, ze willen hun argument terug.quote:Op donderdag 21 april 2011 08:40 schreef 19patje72 het volgende:
[..]
we spreken op dit moment he, wat er in de toekomst gebeurd valt niet te zeggen.
maar nu is het maken, onderhouden van dergelijke panelen duurder dan dat er aan bruikbare energie uitkomt.
Via de Norned kabel buffermeren volpompen.quote:Op zondag 24 april 2011 18:04 schreef ATuin-hek het volgende:
Snap ik het nou goed dat ze stellen dat windenergie nutteloos is omdat het niet aan al de aspecten (piekbelasting enzo) van de vraag naar energie voldoet? Lijkt me een beetje kortzichtig, gezien je het ook kan combineren met andere technieken.
Zoiets als het Energie-eiland (Lievense II)quote:Op zondag 24 april 2011 18:17 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Via de Norned kabel buffermeren volpompen.
quote:Energie-eiland is innovatief concept voor grootschalige elektriciteitsopslag
KEMA en Bureau Lievense werken samen met Gebroeders Das aan een innovatief concept voor grootschalige elektriciteitsopslag met een valmeercentrale. Het eerste resultaat van hun studie voor de energiebedrijven is een ontwerp van het Energie-eiland in de Noordzeevoor de Nederlandse kust.
Elektriciteitsopslag heeft een grote toegevoegde waarde voor de energiesector. Zo verhoogt opslag de technische betrouwbaarheid van de energievoorziening, stabiliseert het de kostprijs van elektriciteit en draagt het bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Grootschalige opslag is bij uitstek geschikt in elektriciteitsmarkten met relatief veel windenergie, een situatie die naar verwachting omstreeks 2020 ook geldt voor Nederland. Het eiland biedt daarnaast nog tal van andere mogelijkheden, variërend van kustbescherming tot havens en van aquatische biomassa tot toerisme. Niet voor niets is elektriciteitsopslag een actueel thema bij organisaties als het Transitieplatform Duurzame Elektriciteitsvoorziening.
Kostenbesparing
Scenarioanalyses voor het jaar 2020 laten zien dat de BV Nederland jaarlijks enorm op operationele kosten kan besparen wanneer elektriciteitsopslag integraal deel uitmaakt van het elektriciteitssysteem. De kostenbesparing wordt groter naarmate de gasprijs stijgt. In plaats van een of meerdere bestaande piekcentrales te vervangen (of een nieuwe te bouwen) kan ook worden geïnvesteerd in een grootschalig opslagsysteem.
Milieuvoordelen
Het toevoegen van elektriciteitsopslag in het elektriciteitsnet heeft veel milieuvoordelen, vooral in combinatie met veel windenergie in het elektriciteitssysteem. In die situatie hoeven elektriciteitscentrales vooral s nachts minder vaak te worden afgeschakeld of op een laag vermogen te draaien. Overdag kan de opgeslagen elektriciteit worden benut waardoor er geen extra piekcentrale ingezet hoeft te worden. Dit verhoogt de energie-efficiency van de elektriciteitsproductie. De productie van windenergie kan bovendien op elk moment worden benut, waarmee de CO2 uitstoot van de totale elektriciteitsproductie in Nederland wordt gereduceerd.
Het principe van de valmeercentrale is technisch mogelijk door gebruik te maken van enkele tientallen meters dikke kleilaag onder de bodem van de Noordzee. Bij een overschot aan elektriciteit wordt zeewater uit het meer in de omringende zee gepompt, bij een tekort stroomt zeewater in het meer terwijl een generator wordt aangedreven. De benodigde pompgeneratoren zijn commercieel beschikbaar. In het eerste ontwerp van het Energie-eiland zijn KEMA en Bureau Lievense verder uitgegaan van bewezen technieken uit de baggerindustrie. De opslagcapaciteit is voldoende om gedurende meer dan 12 uur een vermogen van 1.500 MW te leveren, vergelijkbaar met het vermogen van een grote elektriciteitscentrale in Nederland.
Ecologie en economie
Het Energie-eiland is een innovatief concept dat op de middellange en lange termijn aantrekkelijk kan zijn voor de Nederlandse elektriciteitsvoorziening. In een volgende fase is een gedetailleerde locatiestudie gepland en worden de technische mogelijkheden en de economische en ecologische waarden van logische combinaties van functies onderzocht.
Weet je wat, we bouwen gewoon twee gigantische zonnepanelen in de ruimte 360 km boven de aarde, verbinden deze met een hele lange stroomkabel naar het oppervlakte. Moet toch makkelijk te doen zijn?quote:Op vrijdag 22 april 2011 20:04 schreef Basp1 het volgende:
http://www.inference.phy.(...)r/c25/page_179.shtml
2 vierkanten van 600*600 km om 1 miljard mensen in europa, het midden oosten en noord afrika van net zoveel energie te voorzien als wij nederlanders verbruiken (125 kwh / dag, ja ook een vage eenheid) Moet toch wel te doen zijn?
Is 125 kWh per dag niet ontzettend ruim geschat?quote:Op vrijdag 22 april 2011 20:04 schreef Basp1 het volgende:
http://www.inference.phy.(...)r/c25/page_179.shtml
2 vierkanten van 600*600 km om 1 miljard mensen in europa, het midden oosten en noord afrika van net zoveel energie te voorzien als wij nederlanders verbruiken (125 kwh / dag, ja ook een vage eenheid) Moet toch wel te doen zijn?
Die kabel breekt onder z'n eigen gewicht.quote:Op zondag 24 april 2011 23:54 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Weet je wat, we bouwen gewoon twee gigantische zonnepanelen in de ruimte 360 km boven de aarde, verbinden deze met een hele lange stroomkabel naar het oppervlakte. Moet toch makkelijk te doen zijn?
Yep. Simon "Als er een elfstedentocht komt, dan is Al Gore een leugenaar; klimaatverandering is een mondiale samenzwering" Rozendaal komt met een onderzoek, interpreteert dat op zijn magische manier, de schapen volgen het kritiekloos en een nieuwe meme is geboren. Het is... om moe van te worden, haast, maar dat zou zonde zijn van het weer en Pasen.quote:Op vrijdag 22 april 2011 19:33 schreef Basp1 het volgende:
http://lrs.epfl.ch/webdav(...)ment/hirschberg1.pdf
Hier het document waar de elsevier oproerkraaiers het dodental met vreemde eenheden op baseren. Wat ik met vluchtig erdoorheen kijken zo zie dat ze wel nog een factor voor indirecte nucliare doden meenemen maar dat deze zomaar door simon in de elsevier vergeten wordt. Zie figuur 3. Of intrepeteeer ik het stukje boven dat figuur verkeerd?
Ik haal het ook maar uit dat boek. Maar het is in dat boek heel logisch opgebouwd dus ik geloof wel dat dat klopt. Alles zit in dat getal van de gemiddelde vliegreis tot de producten die we consumeren.quote:Op maandag 25 april 2011 00:02 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Is 125 kWh per dag niet ontzettend ruim geschat?
Die Maglev windmolens zouden het duizendvoudige kunnen halen volgens de makers. Nu lijkt me dat wel overdreven, maar ik kan me an sich goed voorstelen dat het een revolutie in de windenergie zou kunnen betekenen.quote:Op maandag 25 april 2011 10:11 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ik haal het ook maar uit dat boek. Maar het is in dat boek heel logisch opgebouwd dus ik geloof wel dat dat klopt. Alles zit in dat getal van de gemiddelde vliegreis tot de producten die we consumeren.
Waarschijnlijk niet meer dan terecht dat het megalomane plan vergeten is. Het heeft een reden dat vrijwel alle windturbines conventionele propellers gebruiken: die dingen zijn zeer efficient. Het filmpje wat jij laat zien werkt zichzelf grotendeels tegen, en slechts een klein deel vangt daadwerkelijk bruikbare wind op.quote:Op zondag 24 april 2011 22:48 schreef Monque het volgende:
De maglev windmolen kon nog wel eens een flinke pro zijn voor windenergie.
jammer dat je er niets meer over hoort...
Nee. Dankzij alle overheidscampagnes denken consumenten in Nederland de wereld te redden door een spaarlamp te gebruiken. En consumenten betalen tweederde van de energiebelastingen, terwijl ze slechts een klein deel van de totale energie in Nederland direct zelf verbruiken. Het overgrote deel wordt gebruikt voor de productie van producten, kantoren, industrie, etc.quote:Op maandag 25 april 2011 00:02 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Is 125 kWh per dag niet ontzettend ruim geschat?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |