JostiFrosti | dinsdag 12 april 2011 @ 15:24 |
Heb het een beetje gehad met zout in mijn eten.
Wat is een goede vervanger in je warme maaltijd? Gooi er nu verse knoflook uien en kerriepoeder door om van de flauwigheid af te komen.
Iemand die dat weet?  |
Schalks. | dinsdag 12 april 2011 @ 15:25 |
Kerriepoeder  Weet je wel hoeveel E-nummer daarin zitten. |
2NutZ | dinsdag 12 april 2011 @ 15:25 |
maggie.
[ Bericht 89% gewijzigd door Opa.Bakkebaard op 12-04-2011 16:05:20 ] |
2NutZ | dinsdag 12 april 2011 @ 15:25 |
en sambal oelek |
Quyxz_ | dinsdag 12 april 2011 @ 15:26 |
Zoutverslaving |
JostiFrosti | dinsdag 12 april 2011 @ 15:27 |
quote: Normale kruiden, ben geen Chinees. |
Cazano | dinsdag 12 april 2011 @ 15:28 |
quote: niets mis met sambal  |
Joosterd | dinsdag 12 april 2011 @ 15:28 |
Aromat |
HostiMeister | dinsdag 12 april 2011 @ 15:28 |
Sojasaus, ketjap? |
Spouwerranger | dinsdag 12 april 2011 @ 15:28 |
Je kunt een ander zout proberen zoals kaliumchloride |
#ANONIEM | dinsdag 12 april 2011 @ 15:29 |
quote: Dit! Eigenlijk eet ik zelf relatief weinig zout en een klein beetje sambal bij de piepers is best te eten.  |
JostiFrosti | dinsdag 12 april 2011 @ 15:30 |
quote: Ja geen zout he, geen zoutbom. |
#ANONIEM | dinsdag 12 april 2011 @ 15:31 |
quote: Dat ook. Ketjap is nou niet echt DE zoutvervanger. Zoals hierboven kun je denk ik het beste uit de voeten met sambal, als dat niet alles is kun je eens een klein beetje koriander proberen, fleurt je eten ook wel op. (niet te veel!) |
Basp1 | dinsdag 12 april 2011 @ 15:33 |
Heb je sowieso niet een bepaalde hoeveeheid zout nodig dagelijks, of komt dat al genoeg in de proudcten die we normaal eten voor? |
#ANONIEM | dinsdag 12 april 2011 @ 15:34 |
quote: Op dinsdag 12 april 2011 15:33 schreef Basp1 het volgende:Heb je sowieso niet een bepaalde hoeveeheid zout nodig dagelijks, of komt dat al genoeg in de proudcten die we normaal eten voor? Zat! In dingen als brood, kaas en vleeswaren zit meer dan genoeg zout.
Probeer maar eens zoutloos brood, niet te vreten!  |
Robophatt | dinsdag 12 april 2011 @ 15:34 |
quote: Op dinsdag 12 april 2011 15:33 schreef Basp1 het volgende:Heb je sowieso niet een bepaalde hoeveeheid zout nodig dagelijks, of komt dat al genoeg in de proudcten die we normaal eten voor? Te veel al, als je al die voedselfanatiekelingen mag geloven.
Volgens mij kun je de kruiden etc die je gebruikt beter per gerecht uitkiezen. Zout is neutraal en past bijna overal wel bij, maar dat geldt niet voor alles. |
JostiFrosti | dinsdag 12 april 2011 @ 15:36 |
quote: Niet in die ik heb in ieder geval. |
JostiFrosti | dinsdag 12 april 2011 @ 15:37 |
quote: Op dinsdag 12 april 2011 15:31 schreef LompeHork het volgende:[..] Dat ook. Ketjap is nou niet echt DE zoutvervanger. Zoals hierboven kun je denk ik het beste uit de voeten met sambal, als dat niet alles is kun je eens een klein beetje koriander proberen, fleurt je eten ook wel op. (niet te veel!) Oke tnx  |
Hendroit | dinsdag 12 april 2011 @ 15:38 |
Tabasco. |
JostiFrosti | dinsdag 12 april 2011 @ 15:55 |
quote: Doorgelezen veel wijzer word ik er niet van helaas. |
2NutZ | dinsdag 12 april 2011 @ 15:56 |
quote: Op dinsdag 12 april 2011 15:29 schreef LompeHork het volgende:[..] Dit! Eigenlijk eet ik zelf relatief weinig zout en een klein beetje sambal bij de piepers is best te eten.  Ik eet boerenkool met sambal... heerlijk  |
bas-beest | dinsdag 12 april 2011 @ 15:58 |
Je zou ook eens Marmite kunnen proberen als zoutvervanger.
SPOILER En ik weet dat er in Marmite ook zout zit. 
|
JostiFrosti | dinsdag 12 april 2011 @ 16:02 |
quote: Op dinsdag 12 april 2011 15:58 schreef bas-beest het volgende:Je zou ook eens Marmite kunnen proberen als zoutvervanger. SPOILER En ik weet dat er in Marmite ook zout zit. 
Nee, wil echt zoutloos. Vind zout echt een horror de laatste tijd. Proef ook meteen als het ergens in zit. Waarschijnlijk een overdosis gehad. Vind het echt goor nu.  |
Opa.Bakkebaard | dinsdag 12 april 2011 @ 16:04 |
Geen klacht. Even opschonen en dan door naar CUL. |
bas-beest | dinsdag 12 april 2011 @ 16:09 |
Kun je tegen ve-tsin? |
L-ascorbinezuur | dinsdag 12 april 2011 @ 16:11 |
Kerrie op de aardappelen.  |
JostiFrosti | dinsdag 12 april 2011 @ 16:12 |
quote: Nou ben niet zo van vervangers, moet wel "natuurlijk" wezen het liefst. |
RobinOok | dinsdag 12 april 2011 @ 16:23 |
 Gomashio
Soort gezouten sesamzaadjes. Gebruiken ze in Japan ipv zout. En veel healthfreaks in 't Westen nu ook. Ik vind 't gewoon lekker. (even klikken om te zien hoe 't potje eruit ziet in de winkel of het recept om zelf te maken) |
rhubarbje | dinsdag 12 april 2011 @ 16:25 |
Gewoon zout weglaten? Vooral aangezien je zegt de smaak beu te zijn... Waarom zou je het dan nog toevoegen? Ik doe nooit zout op het eten omdat in andere dingen die je eet al zo veel zout zit Ik proeft het niet eens maar mensen die hier eten wel... maar dan mogen ze het zelf nog er op strooien hoor maar tijdens het bereiden voeg ik nooit zout toe |
JostiFrosti | dinsdag 12 april 2011 @ 16:41 |
quote: Op dinsdag 12 april 2011 16:23 schreef RobinOok het volgende:[ link | afbeelding ] Gomashio Soort gezouten sesamzaadjes. Gebruiken ze in Japan ipv zout. En veel healthfreaks in 't Westen nu ook. Ik vind 't gewoon lekker. (even klikken om te zien hoe 't potje eruit ziet in de winkel of het recept om zelf te maken) Wat is het? Een bekend, simpel kruidenmengsel uit Japan bestaande uit sesamzaad en zeezout. Te koop in een potje maar ook makkelijk (en beter) zelf te maken.
Dan liever niet.  |
JostiFrosti | dinsdag 12 april 2011 @ 16:43 |
quote: Op dinsdag 12 april 2011 16:25 schreef rhubarbje het volgende:Gewoon zout weglaten? Vooral aangezien je zegt de smaak beu te zijn... Waarom zou je het dan nog toevoegen? Ik doe nooit zout op het eten omdat in andere dingen die je eet al zo veel zout zit Ik proeft het niet eens maar mensen die hier eten wel... maar dan mogen ze het zelf nog er op strooien hoor maar tijdens het bereiden voeg ik nooit zout toe Ja, snap ik. Maar vind het nu vaak te "flauw" zonder nog, vandaar.  |
rhubarbje | dinsdag 12 april 2011 @ 16:45 |
quote: Op dinsdag 12 april 2011 16:43 schreef JostiFrosti het volgende:[..] Ja, snap ik. Maar vind het nu vaak te "flauw" zonder nog, vandaar.  kwestie van 2 weken of zo en dan ben je daar ook wel weer overheen
En het lijkt me ook afhankelijk van je gerecht trouwens... Ketjap in een pasta is niet ideaal... Maar oregano, bassilicum etc wel en dan heb je ook smaak geen zout smaak nee maar wel gewoon lekkere smaak |
JostiFrosti | dinsdag 12 april 2011 @ 16:48 |
quote: Op dinsdag 12 april 2011 16:45 schreef rhubarbje het volgende:[..] kwestie van 2 weken of zo en dan ben je daar ook wel weer overheen En het lijkt me ook afhankelijk van je gerecht trouwens... Ketjap in een pasta is niet ideaal... Maar oregano, bassilicum etc wel en dan heb je ook smaak geen zout smaak nee maar wel gewoon lekkere smaak Oke bedankt zal ik proberen gaan in pasta.  |
ausweiss | dinsdag 12 april 2011 @ 17:12 |
Wat lavas bladeren(maggi plant) met de aardappelen meekoken. |
RobinOok | dinsdag 12 april 2011 @ 17:35 |
Oh, bah, je wilt helemaal zoutloos? Jakkes. |
MalaCocinera | dinsdag 12 april 2011 @ 17:39 |
vegeta |
Pietverdriet | dinsdag 12 april 2011 @ 18:06 |
quote: Vertel? En wat is er mis met E-Nummers? |
Pietverdriet | dinsdag 12 april 2011 @ 18:08 |
Minder zout gebruiken is lekker, maar helemaal zonder doe ik ook niet. Je hoeft het niet te vervangen, het is gewoon een kwestie van wennen. Als je echter minder zout gaat eten zal je merken dat je eten in veel restaurants of kant en klaar eten brem en bremzout gaat vinden. Ik kan bliksoep niet eten, dat is mij veel te zout. |
PluisigNijntje | dinsdag 12 april 2011 @ 18:54 |
Olijf? Klein gesneden of als puree ergens doorheen doen? |
The_stranger | dinsdag 12 april 2011 @ 20:01 |
quote: Op dinsdag 12 april 2011 18:08 schreef Pietverdriet het volgende:Minder zout gebruiken is lekker, maar helemaal zonder doe ik ook niet. Je hoeft het niet te vervangen, het is gewoon een kwestie van wennen. Als je echter minder zout gaat eten zal je merken dat je eten in veel restaurants of kant en klaar eten brem en bremzout gaat vinden. Ik kan bliksoep niet eten, dat is mij veel te zout. Inderdaad kwestie van wennen. Helemaal is ook te doen, maar dat gaat mij te ver, beetje smaak mag er wel aan zitten.. Maar het gevolg is wel dat, zoals piet al zegt, uit eten gaan soms wat tegen gaat vallen. Kan en klaar eten is nog erger, maar dat sla ik dan ook over. En als je eters in huis krijgt die veel zout gewend zijn, moet je niet raar opkijken als ze meteen om de zout vragen, hoe ergerlijk het ook kan zijn... |
08gnoT. | dinsdag 12 april 2011 @ 20:07 |
quote: Doe ik de laatste tijd ook inderdaad. Ik kook altijd zonder zout, maar omdat ik extra kalium nodig heb ben ik hiermee begonnen. En dat smaakt best, op m'n vlees of sommige groenten zoals witlof en broccoli  |
lemonlime | dinsdag 12 april 2011 @ 22:34 |
Er zijn toch ook kruidenmengsels speciaal bedoeld als zoutvervanger? Ik gok dat daar ook lava in zit. Is vast wel te googlen. |
Zelva | woensdag 13 april 2011 @ 01:15 |
quote: Op dinsdag 12 april 2011 22:34 schreef lemonlime het volgende:Er zijn toch ook kruidenmengsels speciaal bedoeld als zoutvervanger? Ik gok dat daar ook lava in zit. Is dat niet erg heet? |
Lyriella | woensdag 13 april 2011 @ 08:00 |
Een tomaatje of tomatenpuree wil ook nog wel eens een goed zoute smaak geven =)
Lavas is niet heet hoor. Smaakt naar maggi. |
Selestha | woensdag 13 april 2011 @ 08:07 |
Vissaus wordt in de Thaise keuken veel gebruikt als zoutvervanger. En je zou ook nog bouillon kunnen gebruiken als smaakmaker voor gekookte groenten etc door ze te koken met wat bouillonpoeder. |
DarkElf | woensdag 13 april 2011 @ 09:51 |
ik eet zoutarm omdat ik nierpatient ben, dat was even wennen in het begin maar als je door de eerste week heen bent is dat al heel gewoon.
verder is het goed , dus wat ruimer, kruiden van je eten belangrijk, op die manier kan je prima lekker eten zonder dat je zout mist.
Mensen die hier eten zijn wel eens verbaast dat ze het zoutarme eigenlijk erg aangenaam vinden 
En als je er eenmaal aan gewend bent kom je er achter hoe zout andermans eten soms is, tot je afschuw dan ook  |
Lienekien | woensdag 13 april 2011 @ 09:57 |
quote: Op woensdag 13 april 2011 08:07 schreef Selestha het volgende:Vissaus wordt in de Thaise keuken veel gebruikt als zoutvervanger. En je zou ook nog bouillon kunnen gebruiken als smaakmaker voor gekookte groenten etc door ze te koken met wat bouillonpoeder. Maar zijn vissaus en bouillon niet ook vrij rijk aan zout? |
DarkElf | woensdag 13 april 2011 @ 11:01 |
quote: vissaus die ik heb: per 100 ml bijna 9 gram natrium .. |
Weltschmerz | woensdag 13 april 2011 @ 11:35 |
Het is veel gewenning. Maar je hebt de zoute smaak en je hebt zout als smaakversterker. Het maakt de smaak van de aardappel of pasta los. Maar verder zijn er maar weinig dingen waar echt zout bij moet. Zeker als je met spek of gerookte vis kookt, veel dingen zijn van nature al zout of zilt.
Ik meen dat het fijngehakte peterseliesteeltjes zijn die je voor aardappels zou kunnen gebruiken, maar het kan ook bieslook geweest zijn. Dan gaat het er dus niet om dat ze zout smaken, maar dat ze bijna hetzelfde doen voor de aardappel als zout. |
lemonlime | woensdag 13 april 2011 @ 11:42 |
quote: hihi  |
Barcaconia | woensdag 13 april 2011 @ 11:46 |
Ik eet eigenlijk alles zoutloos zonder vervangers. Behalve vlees, daar strooi ik allerhande kruiden overheen die ongetwijfeld ook zout bevatten. Je kunt echter ook die kruidenpotjes en zakjes specifiek zoutloos of zoutarm kopen.
Qua brood koop ik Becel zoutarm brood. Smaakt erg goed en bevat veel minder zout.
Gekookte aardappels worden er wel erg flauw van maar die eet ik gewoon niet meer, ik bak ze liever met wat paprikapoeder. |
RobinOok | woensdag 13 april 2011 @ 11:47 |
Nooit gedacht dat er op Fok zoveel ouwe wijven met een hoge bloeddruk zitten. Waarom anders zo moeilijk doen over zout? Sodeju zeg, jullie doen net of er iets mis mee is. |
Barcaconia | woensdag 13 april 2011 @ 11:49 |
quote: Op woensdag 13 april 2011 11:47 schreef RobinOok het volgende:Nooit gedacht dat er op Fok zoveel ouwe wijven met een hoge bloeddruk zitten. Waarom anders zo moeilijk doen over zout? Sodeju zeg, jullie doen net of er iets mis mee is. Onnodig omdat je er veel te veel van binnenkrijgt. Je hoeft geen moeite te doen om het te verminderen en het is beter voor je. Waarom niet? |
DarkElf | woensdag 13 april 2011 @ 11:50 |
quote: Op woensdag 13 april 2011 11:47 schreef RobinOok het volgende:Nooit gedacht dat er op Fok zoveel ouwe wijven met een hoge bloeddruk zitten. Waarom anders zo moeilijk doen over zout? Sodeju zeg, jullie doen net of er iets mis mee is. lekker kort door de bocht weer  |
HaverMoutKoekje | woensdag 13 april 2011 @ 11:58 |
quote: Op woensdag 13 april 2011 11:49 schreef Barcaconia het volgende:Onnodig omdat je er veel te veel van binnenkrijgt. Je hoeft geen moeite te doen om het te verminderen en het is beter voor je. Waarom niet? ik moest van de internist meer zout binnenkrijgen, omdat volgens hem mijn nieren heel veel moeite moeten doen om het zoutgehalte op peil te houden. Vond dat best een raar advies, ben naar hem toegestuurd oa vanwege hoge bloeddruk  |
Barcaconia | woensdag 13 april 2011 @ 12:01 |
quote: Op woensdag 13 april 2011 11:58 schreef computergirl het volgende:[..] ik moest van de internist meer zout binnenkrijgen, omdat volgens hem mijn nieren heel veel moeite moeten doen om het zoutgehalte op peil te houden. Vond dat best een raar advies, ben naar hem toegestuurd oa vanwege hoge bloeddruk  Dan vraag ik me toch af wat je eet aangezien er in zo veel producten al een lading zout zit dat je moeilijk te weinig binnenkrijgt  |
RobinOok | woensdag 13 april 2011 @ 12:18 |
quote: Op woensdag 13 april 2011 11:49 schreef Barcaconia het volgende:[..] Onnodig omdat je er veel te veel van binnenkrijgt. Je hoeft geen moeite te doen om het te verminderen en het is beter voor je. Waarom niet? Beter voor je in je hoofd ja. |
RobinOok | woensdag 13 april 2011 @ 12:19 |
quote: En ik vind het idee dat minder zout eten beter voor je gezondheid is kort door de bocht. |
Barcaconia | woensdag 13 april 2011 @ 12:19 |
quote: Ook goed dan toch? |
DarkElf | woensdag 13 april 2011 @ 12:24 |
quote: Op woensdag 13 april 2011 12:19 schreef RobinOok het volgende:[..] En ik vind het idee dat minder zout eten beter voor je gezondheid is kort door de bocht. denk je?
er is allang aangetoond dat mensen te veel zout eten en dat is nergens voor nodig.
je hoeft helemaal niet zoutloos te eten als je gezond bent maar kijk eens om je heen hoeveel mensen uit gewoonte zout op eten gooien, nergens voor nodig.
als je een beetje lekker kookt smaakt je eten sowieso al goed en geeft een beetje zout net dat extra. Maar veel zout, zoals veel voorkomt, is nergens voor nodig. |
RobinOok | woensdag 13 april 2011 @ 12:24 |
quote: Ja, maar het verbaast me dus. Zou op een PVV forum ook niet veel homeopathie aanhangers verwachten. |
rhubarbje | woensdag 13 april 2011 @ 12:26 |
quote: Op woensdag 13 april 2011 12:19 schreef RobinOok het volgende:[..] En ik vind het idee dat minder zout eten beter voor je gezondheid is kort door de bocht. http://mens-en-gezondheid(...)t-veel-gezonder.html http://gezondheid.rubriek.nl/gezondheid/eet_minder_zout.php http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=3449 http://www.voedingscentru(...)et-te-veel-zout.aspx
etc |
rhubarbje | woensdag 13 april 2011 @ 12:27 |
quote: Op woensdag 13 april 2011 12:24 schreef DarkElf het volgende:[..] denk je? er is allang aangetoond dat mensen te veel zout eten en dat is nergens voor nodig. je hoeft helemaal niet zoutloos te eten als je gezond bent maar kijk eens om je heen hoeveel mensen uit gewoonte zout op eten gooien, nergens voor nodig. als je een beetje lekker kookt smaakt je eten sowieso al goed en geeft een beetje zout net dat extra. Maar veel zout, zoals veel voorkomt, is nergens voor nodig. idd mijn moeder kwakt gewoon overal zout op, zelfs zonder te proeven of het nog wel moet... Dus zo'n zakje spagettimix of zo ( ) daar gooit ze dan nog eerst zout bij en zout op de pasta zelf  Echt niet meer te eten daarna |
RobinOok | woensdag 13 april 2011 @ 12:33 |
quote: Oja, dat zijn van die sites die me ook aan de spuitboter en becel halvarine willen hebben. Teveel zout is niet goed, zeggen ze. Maar waarom dan staat er niet bij. Ik heb in ieder geval nog nooit een overtuigende reden gelezen waarom een gezond persoon minder zout zou moeten gebruiken in zijn eten.
En als ik dan lees dat de zoutlozen niet meer lekker bij anderen of in restaurants kunnen eten zie ik alleen maar reden om mijn zoutinname NIET te beperken.  |
Weltschmerz | woensdag 13 april 2011 @ 12:38 |
quote: Op woensdag 13 april 2011 12:33 schreef RobinOok het volgende:[..] Oja, dat zijn van die sites die me ook aan de spuitboter en becel halvarine willen hebben. Teveel zout is niet goed, zeggen ze. Maar waarom dan staat er niet bij. Ik heb in ieder geval nog nooit een overtuigende reden gelezen waarom een gezond persoon minder zout zou moeten gebruiken in zijn eten. Volgens mij zijn er ook veel artsen die patienten een zoutarm dieet aanraden.
Verder is zout net als vet een makkelijke smaakmaker (of smaakvoorwender) van industrieel voer. Maar goed eten heeft van beide niet zoveel toevoeging nodig. Misschien zit daar ook een verband met gezondheid. |
rhubarbje | woensdag 13 april 2011 @ 12:39 |
quote: Op woensdag 13 april 2011 12:33 schreef RobinOok het volgende:[..] Oja, dat zijn van die sites die me ook aan de spuitboter en becel halvarine willen hebben. Teveel zout is niet goed, zeggen ze. Maar waarom dan staat er niet bij. Ik heb in ieder geval nog nooit een overtuigende reden gelezen waarom een gezond persoon minder zout zou moeten gebruiken in zijn eten. En als ik dan lees dat de zoutlozen niet meer lekker bij anderen of in restaurants kunnen eten zie ik alleen maar reden om mijn zoutinname NIET te beperken. van dat laatste heb ik in een goed restaurant geen last hoor tenminste in een goed restaurant
quote: Te veel zout kan naast een hoge bloeddruk ook oedeem veroorzaken. Oedeem betekent dat het vocht in je lichaam slecht wordt afgevoerd. Het vocht hoopt zich dan op bepaalde plaatsen in het lichaam op. Hierdoor ontstaan zwellingen, bijvoorbeeld in je enkels. Maar jij bent vast zo'n type dat dingen niet geloofd ook al zijn ze gewoon onderzocht en aangetoont |
DarkElf | woensdag 13 april 2011 @ 12:43 |
ik eet alleen minder lekker bij mensen die hun eten niet goed op smaak kunnen brengen zonder de halve zoutpot erin te gooien en in een beetje restaurant heb ik nog nooit gehad dat ik dacht: Brr zout!
Vind je wel erg negatief doen hoor RobinOok.. neem aan dat je genoeg van koken weet om te beseffen dat zout niet alleen belangrijk is 
Verder zijn er zat mensen die door hun dokter wordt aangeraden om wat te minderen met zout niet alleen mensen die hartklachten, nierproblemen of bloeddruk problemen hebben  |
Selestha | woensdag 13 april 2011 @ 12:43 |
quote: Oh ik dacht dat daar geen zout in zat .. Sorry mijn fout. |
HaverMoutKoekje | woensdag 13 april 2011 @ 12:44 |
quote: Op woensdag 13 april 2011 12:01 schreef Barcaconia het volgende:Dan vraag ik me toch af wat je eet aangezien er in zo veel producten al een lading zout zit dat je moeilijk te weinig binnenkrijgt  nou gewoon brood en kaas en zo. Ik doe alleen verder nergens zout op omdat ik a. niet zo'n zoutliefhebber ben en b. idd in de veronderstelling was al veel te veel binnen te krijgen. |
RobinOok | woensdag 13 april 2011 @ 12:46 |
quote: Op woensdag 13 april 2011 12:38 schreef Weltschmerz het volgende:[..] Volgens mij zijn er ook veel artsen die patienten een zoutarm dieet aanraden. Patienten ja. Dat zeg je goed. |
RobinOok | woensdag 13 april 2011 @ 12:47 |
quote: Op woensdag 13 april 2011 12:39 schreef rhubarbje het volgende:Maar jij bent vast zo'n type dat dingen niet geloofd ook al zijn ze gewoon onderzocht en aangetoont Nee. |
DarkElf | woensdag 13 april 2011 @ 12:48 |
quote: bij je huisarts ben je ook gewoon patiënt hoor zodra je er binnen stapt.
men wat zit je te zeiken  |
RobinOok | woensdag 13 april 2011 @ 12:52 |
quote: Op woensdag 13 april 2011 12:43 schreef DarkElf het volgende:Vind je wel erg negatief doen hoor RobinOok.. neem aan dat je genoeg van koken weet om te beseffen dat zout niet alleen belangrijk is  Ja, en ik vind jullie erg negatief over zout. En ik weet inderdaad genoeg van eten dat zout alleen niet belangrijk is, maar zout in de basis is zeer belangrijk. Aardappelen, groenten, vlees zonder vlees bereid zijn gewoon stukken minder lekker. En waarom zou je dat doen als je verder gewoon gezond bent? Wat is dat voor idioots? Laat dan liever dat biertje of wijntje staan, of die zak chips of pizza. Eet meer groenten. Dat schiet meer op voor je gezondheid. Ik vind het echt te idioot voor woorden dat mensen werkelijk denken dat ze iets goeds voor hun gezondheid doen door zoutloos te gaan vreten. Het is meer een soort van katholiek boetedoen, een soort van bezwering, op je knieen naar de baseliek kruipen en denken dat je met afzien wat goed maakt. Maar het is echt nergens voor nodig en je wordt er als gezond mens echt niet gezonder van. |
DarkElf | woensdag 13 april 2011 @ 12:53 |
*grin tis goed met je.
ik ga eens lunch maken |
rhubarbje | woensdag 13 april 2011 @ 12:55 |
quote: Op woensdag 13 april 2011 12:52 schreef RobinOok het volgende:[..] Ja, en ik vind jullie erg negatief over zout. En ik weet inderdaad genoeg van eten dat zout alleen niet belangrijk is, maar zout in de basis is zeer belangrijk. Aardappelen, groenten, vlees zonder vlees bereid zijn gewoon stukken minder lekker. En waarom zou je dat doen als je verder gewoon gezond bent? Wat is dat voor idioots? Laat dan liever dat biertje of wijntje staan, of die zak chips of pizza. Eet meer groenten. Dat schiet meer op voor je gezondheid. Ik vind het echt te idioot voor woorden dat mensen werkelijk denken dat ze iets goeds voor hun gezondheid doen door zoutloos te gaan vreten. Het is meer een soort van katholiek boetedoen, een soort van bezwering, op je knieen naar de baseliek kruipen en denken dat je met afzien wat goed maakt. Maar het is echt nergens voor nodig en je wordt er als gezond mens echt niet gezonder van. waarom? ik doe geen extra zout op mijn eten en het smaakt nog steeds prima niet alles heeft zout nodig, het is niet het enige wat smaak geeft
Het is ook niet zo dat ik zout bewust uit mijn leven ban... Ik eet gewoon brood met zout er in en bv ketjap of zo maar als ik dus iets maak bv tofu in een marinade met o.a. ketjap ga ik daarna geen zout meer op mijn boontjes gooien die ik bij die tofu ga eten |
n8n | woensdag 13 april 2011 @ 12:55 |
Tabasco.
Zout is er ook in 'smaken', van dat keukenzout vind ik minder lekker dan grof zeezout, of ligt dat aan de structuur? |
RobinOok | woensdag 13 april 2011 @ 13:02 |
quote: En laat me raden, je kookt de boontjes in water zonder zout? |
rhubarbje | woensdag 13 april 2011 @ 13:05 |
quote: ja zoals ik al zei, als ze daarna bij de tofu met ketjap gaan is dat echt niet nodig hoor |
RobinOok | woensdag 13 april 2011 @ 13:08 |
Dat ben ik dus niet met je eens. Zout in het kookwater is heel erg nodig. Dat je er dan later geen extra zout op doet, dat is geen probleem en een kwestie van smaak, maar geen zout bij het koken levert vieze boontjes op. En dat krijg je niet meer gecorrigeerd met zout, ketjap of wat dan ook. |
rhubarbje | woensdag 13 april 2011 @ 13:11 |
quote: Op woensdag 13 april 2011 13:08 schreef RobinOok het volgende:Dat ben ik dus niet met je eens. Zout in het kookwater is heel erg nodig. Dat je er dan later geen extra zout op doet, dat is geen probleem en een kwestie van smaak, maar geen zout bij het koken levert vieze boontjes op. En dat krijg je niet meer gecorrigeerd met zout, ketjap of wat dan ook. dat ben ik niet met je eens ik vind het dan niet vies. Het is volgens mij een kwestie van gewenning Vanaf het moment dat ik zelf kook doe ik dat niet meer. Niemand die het verschil merkt hoor.. Behalve als ik gewoon aardappels groenten vlees maak zonder zout, maar dat doe ik dan ook nooit want dat vind ik het saaiste eten wat er is... (ook met zout) |
Weltschmerz | woensdag 13 april 2011 @ 13:18 |
quote: Op woensdag 13 april 2011 12:52 schreef RobinOok het volgende:[..] Ja, en ik vind jullie erg negatief over zout. En ik weet inderdaad genoeg van eten dat zout alleen niet belangrijk is, maar zout in de basis is zeer belangrijk. Aardappelen, groenten, vlees zonder vlees bereid zijn gewoon stukken minder lekker. En waarom zou je dat doen als je verder gewoon gezond bent? Wat is dat voor idioots? Laat dan liever dat biertje of wijntje staan, of die zak chips of pizza. Eet meer groenten. Dat schiet meer op voor je gezondheid. Ik vind het echt te idioot voor woorden dat mensen werkelijk denken dat ze iets goeds voor hun gezondheid doen door zoutloos te gaan vreten. Het is meer een soort van katholiek boetedoen, een soort van bezwering, op je knieen naar de baseliek kruipen en denken dat je met afzien wat goed maakt. Maar het is echt nergens voor nodig en je wordt er als gezond mens echt niet gezonder van. Die laatste gedachte vind ik wel interessant. Dat zie je ook bij dieten wat betreft gewicht, schuld en boete, straf en jezelf belonen etc. Een volstrekt idiote aanpak natuurlijk, maar goed, ik heb ook niet het idee dat de oplossing van het probleem het doel is.
Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat zout wel degelijk een effect heeft, dat er heel veel van beschikbaar is, dat je er makkelijk aan went en dat de industrie er kwistig mee strooit om gebrek aan smaak te verhullen. Er zal een zoutgebruik zijn wat niet meer gezond is, waar die grens ligt weet ik niet, maar de stelling dat het voor mensen die nog geen patient zijn niet uitmaakt hoeveel zout ze eten zou ik niet aandurven. |
n8n | woensdag 13 april 2011 @ 13:44 |
quote: met zout worden ze hard  |
HaverMoutKoekje | woensdag 13 april 2011 @ 13:56 |
quote: ik ook, niks mis mee want groente heeft echt genoeg smaak zonder zout |
MASD | woensdag 13 april 2011 @ 14:11 |
quote: Op dinsdag 12 april 2011 16:12 schreef JostiFrosti het volgende:[..] Nou ben niet zo van vervangers, moet wel "natuurlijk" wezen het liefst. Puh-lease, alle stoffen zijn natuurlijk. Verschrikkelijk modewoord voor mensen zonder enig besef van de natuur en chemie.
Maar goed, als je het wil laten smaken moet je vooral de umami in het voedsel boosten. Mononatriumglutamaat komt in de natuur ook voor. |
FutureFairytale | woensdag 13 april 2011 @ 14:29 |
zout  |
DarkElf | woensdag 13 april 2011 @ 14:33 |
quote: goh, bedankt voor deze zeer nuttige bijdrage. |
MASD | woensdag 13 april 2011 @ 15:12 |
quote: En jij voor de jouwe, en ik voor de mijne.
Nu weer ontopic. |
Bravebart | woensdag 13 april 2011 @ 15:21 |
quote: Mja, dat heb ik ook altijd geleerd, peulvruchten niet met zout koken, omdat anders de schilletjes anders hard worden  Sowieso zout op groente doen vind ik overdreven, groentes hebben smaak zat.
[ Bericht 0% gewijzigd door Bravebart op 13-04-2011 16:56:33 ] |
tomaat52 | woensdag 13 april 2011 @ 16:43 |
Zout hoort er gewoon bij, anders is alles zo flauw.  |
Pietverdriet | woensdag 13 april 2011 @ 16:48 |
Robin, ik hou van je |
RobinOok | woensdag 13 april 2011 @ 16:52 |

En dan wel met een korreltje zout, neem ik aan? ;-) |
Pietverdriet | woensdag 13 april 2011 @ 16:54 |
Zo zout heb ik het nog nooit gegeten |
MalaCocinera | woensdag 13 april 2011 @ 18:59 |
quote: Oprotten nicht! Ik ga met haar trouwen  |
NoCigar | zondag 8 mei 2011 @ 01:42 |
quote: Op woensdag 13 april 2011 13:08 schreef RobinOok het volgende:Dat ben ik dus niet met je eens. Zout in het kookwater is heel erg nodig. Dat je er dan later geen extra zout op doet, dat is geen probleem en een kwestie van smaak, maar geen zout bij het koken levert vieze boontjes op. En dat krijg je niet meer gecorrigeerd met zout, ketjap of wat dan ook. Groene bonen? Is Heston Blumenthal (en de wetenschap ) niet met je eens: volgens het boek 'Kitchen chemistry' (ooit gekocht omdat ik dacht dat het géén scheikunde boek voor middelbare scholieren was). 1/10000 gram zout per boon wordt gemiddeld opgenomen: te weinig voor de meesten om te proeven. En dat gaat dus over groene bonen en anderen groenten. Sindsdien zout ik dat water niet meer. Bij pasta zout ik het water nogal royaal daarentegen.
En over de schadelijkheid van zout weet ik niet veel, maar ik neig ernaar om eerder de professor uit Groningen te geloven die vertelde dat teveel zout op latere leeftijd voor serieuze nierproblemen kan zorgen, dan wat meningen op internet. Maar sinds ik weer ben gaan roken lijkt dat nogal triviaal, en ik eet weinig kant-en-klaar-producten, en dat zijn vaak de grote boosdoeners, niet zozeer het zelf toegevoegde zout. |
Pietverdriet | zondag 8 mei 2011 @ 09:35 |
Ik kook groenten en aardappelen altijd zonder zout. Zout staat op tafel. En dat boontjes niet lekker worden als je ze zonder zout kookt is onzin. |
Joosterd | zondag 8 mei 2011 @ 11:04 |
Moeders begon ook steeds minder zout toe te voegen. Nu gebruikt ze het nauwelijks meer. En als je bij andere gaat eten dan merk je pas hoeveel zout er men in het eten doet. |
Pietverdriet | zondag 8 mei 2011 @ 13:21 |
quote: Op zondag 8 mei 2011 11:04 schreef Joosterd het volgende:Moeders begon ook steeds minder zout toe te voegen. Nu gebruikt ze het nauwelijks meer. En als je bij andere gaat eten dan merk je pas hoeveel zout er men in het eten doet. Jep, en dan vind je het ook niet lekker meer. Ik gebruik nauwelijks zout, niet om gezondheidsredenen ofzo, maar gewoon omdat je de eigen smaak van de groenten dan beter proeft. Helaas worden groenten echter steeds mee zo gekweekt dat ze nauwelijks nog smaak hebben. Spruiten worden steeds minder bitter, witlof heeft nauwelijks nog smaak. |
Joosterd | zondag 8 mei 2011 @ 14:40 |
quote: Op zondag 8 mei 2011 13:21 schreef Pietverdriet het volgende:[..] Jep, en dan vind je het ook niet lekker meer. Ik gebruik nauwelijks zout, niet om gezondheidsredenen ofzo, maar gewoon omdat je de eigen smaak van de groenten dan beter proeft. Helaas worden groenten echter steeds mee zo gekweekt dat ze nauwelijks nog smaak hebben. Spruiten worden steeds minder bitter, witlof heeft nauwelijks nog smaak. Vandaar dat ik Spruiten en Witlof lekkerder ben gaan vinden vroeger toen ik klein was kreeg ik dat echt niet weg.  |
Erasmo | zondag 8 mei 2011 @ 15:39 |
quote: Op zondag 8 mei 2011 14:40 schreef Joosterd het volgende:[..] Vandaar dat ik Spruiten en Witlof lekkerder ben gaan vinden vroeger toen ik klein was kreeg ik dat echt niet weg.  Dat heeft denk ik meer met opgroeien te maken... |
RobinOok | zondag 8 mei 2011 @ 16:17 |
quote: Op zondag 8 mei 2011 13:21 schreef Pietverdriet het volgende:Helaas worden groenten echter steeds mee zo gekweekt dat ze nauwelijks nog smaak hebben. Daar is een heel simpel trucje voor om dat op te lossen. |
Opa_vertelt | zondag 8 mei 2011 @ 16:51 |
quote: Vegeta is wel lekker maar bestaat voor meer dan de helft uit gewoon zout.. 
|
Tanin | zondag 8 mei 2011 @ 17:28 |

(Hon)dashi granules.
Geroosterde-geschaafde-gefermenteerde bonito (tonijn) vlokken, tot granules gemaakt. Ik zou niet AL het zout weglaten, maar kan zo 75% minder zout gebruiken naar mijn idee. |
Pietverdriet | zondag 8 mei 2011 @ 20:02 |
quote: Op zondag 8 mei 2011 16:17 schreef RobinOok het volgende:[..] Daar is een heel simpel trucje voor om dat op te lossen. Oude rassen in de moestuin zetten? |
Isabeau | zondag 8 mei 2011 @ 20:13 |
Ik ben het hier overigens ook met Robin eens Die zoutfobie is voor gezonde mensen echt nergens voor nodig.
Nieuw leesmateriaal (wetenschappelijk leesmateriaal):
SPOILER New Study Shakes Medical Advice on Low-Salt Diets BY GRETCHEN GOETZ | MAY 04, 2011 Salt is commonly viewed as the enemy of a healthy diet. However, liberal use of the salt shaker might actually be more of a cure than a curse when it comes to human health, according to new research.
The study, published Tuesday in the Journal of the American Medical Association (JAMA), followed health trends in 3,681 individuals over a median of almost 8 years, and found that a higher sodium intake was actually associated with a lower incidence of cardiovascular disease (CVD), and that the amount of salt consumed had no correlation with hypertension. Participants were divided into three groups based on their salt consumption: low, medium or high. Results showed a higher rate of deaths from cardiovascular disease (4.1 percent) among the low-salt population than among the high-salt group, only 1.9 percent of whom died of cardiovascular disease.
Hypertension rates were found to be the same between people in the high-salt category and those in the low, suggesting that salt intake does not increase the risk of high blood pressure.
"We started this study more than 25 years ago, and in all our studies, it was almost impossible to find an association between blood-pressure and 24-hour sodium excretion," said Dr. Jan A. Staessen, professor of medicine at the University of Leuven in Belgium and one of the study's authors, in a news@JAMA interview.
This research, which suggests that salt may not be detrimental to health after all, and might even contribute to a decrease in CVD-related mortality, runs counter to the government's current nutritional policy, which has been pushing for a reduction of salt in the American diet on the theory that it's dangerous in large doses.
Indeed, the most recent Dietary Guidelines issued by the Food and Drug Administration recommend a daily intake of 2,300 mg of sodium for healthy individuals, a reduction of almost 1/3 from the 3,400 mg Americans now consume, according to the Mayo Clinic.
And the new U.S. Department of Agriculture rules for the National School Lunch Program, set to go into effect in 2012, limit the amount of sodium allowed in schools lunches to around 700 mg.
In light of this latest study, as well as previous research, the industry's Salt Institute says it's time for the government to change course.
"This study confirms previous research that reductions in sodium lead to an increased risk of disease and death," said Lori Roman, president of the Institute, in a statement. "Therefore, we call on government agencies to stop their population-wide sodium reduction agenda and amend the Dietary Guidelines on sodium," Roman said.
The previous studies Roman refers to include one indicating that low sodium intake has a detrimental effect on the elderly, one that found babies with low birth weight to also have low amounts of sodium in their blood, and a 2010 study from Harvard showing no connection between hypertension rates and sodium consumption.
The Salt Institute cautions that FDA should not wait until the next revision of the Dietary Guidelines in 2020 to change its sodium recommendations, because doing so would put people at risk. "We don't feel like we can wait another 10 years for the next set of dietary guidelines. This train is going down the track, and we believe this study is a can't-miss red light saying whoa, let's put the brakes on. Let's at least look at all the available evidence, and let's do some more research before we actually harm the U.S. population," said Mark O'Keefe, the Institute's communication director, in an interview with Food Safety News.
But others say that salt-lovers shouldn't salt their chicken before more research hatches. "They took one urine sample at one point of time and took a hugely broad brush and made conclusions for the world," said Dr. Randall Zusman of Massachussettes General Hospital Heart Center in an interview with CommonHealth. Zusman says that people's diets vary from day to day, and that the average of 5 urine samples collected per person for this study might not reflect their normal salt intake patterns.
In addition, observational studies such as this show only a correlation, but cannot prove cause and effect between lower salt consumption and heart disease, Dr. Laura Svetkey, director of the Duke Hypertension Center, told the Boston Globe.
Zusman says the study could be dangerous if seen as a blanket go-ahead to start popping pickles. When he recommends that patients decrease their salt intake, he says, it's not just to decrease their blood pressure, but to help them avoid negating positive effects of medication.
And for the healthy population, traditionally salty foods are also often fatty or loaded with carbohydrates, making them an unhealthy option regardless of sodium content, he adds. O'Keefe disagrees. He says that salt actually contributes to making healthy foods such as broccoli more flavorful and therefore more appealing, particularly to kids.
So now, the question: to take the table salt off the table, or leave it?
Staessen says his study should be treated as a jumping-off point for further research on the effects of sodium on cardiovascular disease.
"What one needs is a long-term interventional study to look at cardiovascular complications," he says.
And Zusman sees this study as promoting the debate on the effects of salt, rather than ending it.
"The most important thing is that [the authors] are hypothesis-generating. They're suggesting that perhaps we don't understand as much as we thought we did about salt, cardiovascular disease and blood pressure," he says. http://www.foodsafetynews(...)-sweet-side-to-salt/
En voor wie niet het hele stuk wil lezen wat uit context gerukt :
quote: "This study confirms previous research that reductions in sodium lead to an increased risk of disease and death," said Lori Roman, president of the Institute, in a statement. "Therefore, we call on government agencies to stop their population-wide sodium reduction agenda and amend the Dietary Guidelines on sodium," Roman said.
|
Pietverdriet | zondag 8 mei 2011 @ 20:17 |
quote: Op zondag 8 mei 2011 20:13 schreef Isabeau het volgende:Ik ben het hier overigens ook met Robin eens  Die zoutfobie is voor gezonde mensen echt nergens voor nodig. Nieuw leesmateriaal (wetenschappelijk leesmateriaal): SPOILER New Study Shakes Medical Advice on Low-Salt Diets BY GRETCHEN GOETZ | MAY 04, 2011 Salt is commonly viewed as the enemy of a healthy diet. However, liberal use of the salt shaker might actually be more of a cure than a curse when it comes to human health, according to new research.
The study, published Tuesday in the Journal of the American Medical Association (JAMA), followed health trends in 3,681 individuals over a median of almost 8 years, and found that a higher sodium intake was actually associated with a lower incidence of cardiovascular disease (CVD), and that the amount of salt consumed had no correlation with hypertension. Participants were divided into three groups based on their salt consumption: low, medium or high. Results showed a higher rate of deaths from cardiovascular disease (4.1 percent) among the low-salt population than among the high-salt group, only 1.9 percent of whom died of cardiovascular disease.
Hypertension rates were found to be the same between people in the high-salt category and those in the low, suggesting that salt intake does not increase the risk of high blood pressure.
"We started this study more than 25 years ago, and in all our studies, it was almost impossible to find an association between blood-pressure and 24-hour sodium excretion," said Dr. Jan A. Staessen, professor of medicine at the University of Leuven in Belgium and one of the study's authors, in a news@JAMA interview.
This research, which suggests that salt may not be detrimental to health after all, and might even contribute to a decrease in CVD-related mortality, runs counter to the government's current nutritional policy, which has been pushing for a reduction of salt in the American diet on the theory that it's dangerous in large doses.
Indeed, the most recent Dietary Guidelines issued by the Food and Drug Administration recommend a daily intake of 2,300 mg of sodium for healthy individuals, a reduction of almost 1/3 from the 3,400 mg Americans now consume, according to the Mayo Clinic.
And the new U.S. Department of Agriculture rules for the National School Lunch Program, set to go into effect in 2012, limit the amount of sodium allowed in schools lunches to around 700 mg.
In light of this latest study, as well as previous research, the industry's Salt Institute says it's time for the government to change course.
"This study confirms previous research that reductions in sodium lead to an increased risk of disease and death," said Lori Roman, president of the Institute, in a statement. "Therefore, we call on government agencies to stop their population-wide sodium reduction agenda and amend the Dietary Guidelines on sodium," Roman said.
The previous studies Roman refers to include one indicating that low sodium intake has a detrimental effect on the elderly, one that found babies with low birth weight to also have low amounts of sodium in their blood, and a 2010 study from Harvard showing no connection between hypertension rates and sodium consumption.
The Salt Institute cautions that FDA should not wait until the next revision of the Dietary Guidelines in 2020 to change its sodium recommendations, because doing so would put people at risk. "We don't feel like we can wait another 10 years for the next set of dietary guidelines. This train is going down the track, and we believe this study is a can't-miss red light saying whoa, let's put the brakes on. Let's at least look at all the available evidence, and let's do some more research before we actually harm the U.S. population," said Mark O'Keefe, the Institute's communication director, in an interview with Food Safety News.
But others say that salt-lovers shouldn't salt their chicken before more research hatches. "They took one urine sample at one point of time and took a hugely broad brush and made conclusions for the world," said Dr. Randall Zusman of Massachussettes General Hospital Heart Center in an interview with CommonHealth. Zusman says that people's diets vary from day to day, and that the average of 5 urine samples collected per person for this study might not reflect their normal salt intake patterns.
In addition, observational studies such as this show only a correlation, but cannot prove cause and effect between lower salt consumption and heart disease, Dr. Laura Svetkey, director of the Duke Hypertension Center, told the Boston Globe.
Zusman says the study could be dangerous if seen as a blanket go-ahead to start popping pickles. When he recommends that patients decrease their salt intake, he says, it's not just to decrease their blood pressure, but to help them avoid negating positive effects of medication.
And for the healthy population, traditionally salty foods are also often fatty or loaded with carbohydrates, making them an unhealthy option regardless of sodium content, he adds. O'Keefe disagrees. He says that salt actually contributes to making healthy foods such as broccoli more flavorful and therefore more appealing, particularly to kids.
So now, the question: to take the table salt off the table, or leave it?
Staessen says his study should be treated as a jumping-off point for further research on the effects of sodium on cardiovascular disease.
"What one needs is a long-term interventional study to look at cardiovascular complications," he says.
And Zusman sees this study as promoting the debate on the effects of salt, rather than ending it.
"The most important thing is that [the authors] are hypothesis-generating. They're suggesting that perhaps we don't understand as much as we thought we did about salt, cardiovascular disease and blood pressure," he says. http://www.foodsafetynews(...)-sweet-side-to-salt/En voor wie niet het hele stuk wil lezen wat uit context gerukt  : [..] Klopt helemaal. Zout is helemaal niet ongezond volgens mij. De reden waarom ik weinig zout gebruik is omdat ik het lekkerder vind. Voor vlaamse frieten maak ik trouwens een uitzondering. |
Tanin | zondag 8 mei 2011 @ 20:22 |
quote: Op zondag 8 mei 2011 20:17 schreef Pietverdriet het volgende:[..] Klopt helemaal. Zout is helemaal niet ongezond volgens mij. De reden waarom ik weinig zout gebruik is omdat ik het lekkerder vind. Voor vlaamse frieten maak ik trouwens een uitzondering. Dit ja. Hoewel voor mij niet alleen (vlaamse) friet, maar alles met aardappel, en roerbak ei.
En tuurlijk is zout ongezond, in grote hoeveelheden. En ik kan me voorstellen dat als de helft van het eten wat je inneemt geproduceerde rotzooi is, dat je dan in de andere helft wat minder zout wilt doen voor de gezondheid. Maar een beetje kok (die alles zelf maakt dus) kan rustig wat zout toevoegen. |
Bravebart | zondag 8 mei 2011 @ 20:22 |
quote: Op zondag 8 mei 2011 20:13 schreef Isabeau het volgende:Ik ben het hier overigens ook met Robin eens  Die zoutfobie is voor gezonde mensen echt nergens voor nodig. Nieuw leesmateriaal (wetenschappelijk leesmateriaal): SPOILER New Study Shakes Medical Advice on Low-Salt Diets BY GRETCHEN GOETZ | MAY 04, 2011 Salt is commonly viewed as the enemy of a healthy diet. However, liberal use of the salt shaker might actually be more of a cure than a curse when it comes to human health, according to new research.
The study, published Tuesday in the Journal of the American Medical Association (JAMA), followed health trends in 3,681 individuals over a median of almost 8 years, and found that a higher sodium intake was actually associated with a lower incidence of cardiovascular disease (CVD), and that the amount of salt consumed had no correlation with hypertension. Participants were divided into three groups based on their salt consumption: low, medium or high. Results showed a higher rate of deaths from cardiovascular disease (4.1 percent) among the low-salt population than among the high-salt group, only 1.9 percent of whom died of cardiovascular disease.
Hypertension rates were found to be the same between people in the high-salt category and those in the low, suggesting that salt intake does not increase the risk of high blood pressure.
"We started this study more than 25 years ago, and in all our studies, it was almost impossible to find an association between blood-pressure and 24-hour sodium excretion," said Dr. Jan A. Staessen, professor of medicine at the University of Leuven in Belgium and one of the study's authors, in a news@JAMA interview.
This research, which suggests that salt may not be detrimental to health after all, and might even contribute to a decrease in CVD-related mortality, runs counter to the government's current nutritional policy, which has been pushing for a reduction of salt in the American diet on the theory that it's dangerous in large doses.
Indeed, the most recent Dietary Guidelines issued by the Food and Drug Administration recommend a daily intake of 2,300 mg of sodium for healthy individuals, a reduction of almost 1/3 from the 3,400 mg Americans now consume, according to the Mayo Clinic.
And the new U.S. Department of Agriculture rules for the National School Lunch Program, set to go into effect in 2012, limit the amount of sodium allowed in schools lunches to around 700 mg.
In light of this latest study, as well as previous research, the industry's Salt Institute says it's time for the government to change course.
"This study confirms previous research that reductions in sodium lead to an increased risk of disease and death," said Lori Roman, president of the Institute, in a statement. "Therefore, we call on government agencies to stop their population-wide sodium reduction agenda and amend the Dietary Guidelines on sodium," Roman said.
The previous studies Roman refers to include one indicating that low sodium intake has a detrimental effect on the elderly, one that found babies with low birth weight to also have low amounts of sodium in their blood, and a 2010 study from Harvard showing no connection between hypertension rates and sodium consumption.
The Salt Institute cautions that FDA should not wait until the next revision of the Dietary Guidelines in 2020 to change its sodium recommendations, because doing so would put people at risk. "We don't feel like we can wait another 10 years for the next set of dietary guidelines. This train is going down the track, and we believe this study is a can't-miss red light saying whoa, let's put the brakes on. Let's at least look at all the available evidence, and let's do some more research before we actually harm the U.S. population," said Mark O'Keefe, the Institute's communication director, in an interview with Food Safety News.
But others say that salt-lovers shouldn't salt their chicken before more research hatches. "They took one urine sample at one point of time and took a hugely broad brush and made conclusions for the world," said Dr. Randall Zusman of Massachussettes General Hospital Heart Center in an interview with CommonHealth. Zusman says that people's diets vary from day to day, and that the average of 5 urine samples collected per person for this study might not reflect their normal salt intake patterns.
In addition, observational studies such as this show only a correlation, but cannot prove cause and effect between lower salt consumption and heart disease, Dr. Laura Svetkey, director of the Duke Hypertension Center, told the Boston Globe.
Zusman says the study could be dangerous if seen as a blanket go-ahead to start popping pickles. When he recommends that patients decrease their salt intake, he says, it's not just to decrease their blood pressure, but to help them avoid negating positive effects of medication.
And for the healthy population, traditionally salty foods are also often fatty or loaded with carbohydrates, making them an unhealthy option regardless of sodium content, he adds. O'Keefe disagrees. He says that salt actually contributes to making healthy foods such as broccoli more flavorful and therefore more appealing, particularly to kids.
So now, the question: to take the table salt off the table, or leave it?
Staessen says his study should be treated as a jumping-off point for further research on the effects of sodium on cardiovascular disease.
"What one needs is a long-term interventional study to look at cardiovascular complications," he says.
And Zusman sees this study as promoting the debate on the effects of salt, rather than ending it.
"The most important thing is that [the authors] are hypothesis-generating. They're suggesting that perhaps we don't understand as much as we thought we did about salt, cardiovascular disease and blood pressure," he says. http://www.foodsafetynews(...)-sweet-side-to-salt/En voor wie niet het hele stuk wil lezen wat uit context gerukt  : [..] Mmh interessant, thuis maar eens de M&M doorlezen naar aanleiding van de kritiek op het sampelen  |
RobinOok | zondag 8 mei 2011 @ 20:49 |
quote: Helaas worden groenten echter steeds mee zo gekweekt dat ze nauwelijks nog smaak hebben.
quote: Daar is een heel simpel trucje voor om dat op te lossen.
quote: Oude rassen in de moestuin zetten? Nee, snufje zout bij de bereiding!
Hahaha, flauw.Sorry. Bovendien zit ik nu NoCigar te ignoren, terwijl ik Blumenthal best hoog heb zitten. Maar op de een of andere manier wil ik het niet geloven. Nog. Als ie gelijk heeft moet ik misschien overstappen op ve-tsin.  |
Isabeau | zondag 8 mei 2011 @ 20:58 |
quote: Op zondag 8 mei 2011 20:17 schreef Pietverdriet het volgende:Klopt helemaal. Zout is helemaal niet ongezond volgens mij. De reden waarom ik weinig zout gebruik is omdat ik het lekkerder vind. Voor vlaamse frieten maak ik trouwens een uitzondering. Ik ben helemaal niet bang dat ik teveel zout binnen krijg, ook al gebruik ik het gewoon bij de aardappeltjes en de groente. Ik denk dat het al enorm scheelt als je geen kant & klare pakjes, zakjes, maaltijden etc gebruikt. |
Pietverdriet | zondag 8 mei 2011 @ 21:05 |
quote: Daarmee smaken ze ziltiger, maar spruiten worden daar niet bitterder door
quote: Hahaha, flauw.Sorry.
Flauw Hahahahaha
quote: Bovendien zit ik nu NoCigar te ignoren, terwijl ik Blumenthal best hoog heb zitten. Maar op de een of andere manier wil ik het niet geloven. Nog. Als ie gelijk heeft moet ik misschien overstappen op ve-tsin. Dan smaakt het meer Umami. |
LeeHarveyOswald | maandag 9 mei 2011 @ 12:11 |
quote: Op zondag 8 mei 2011 20:17 schreef Pietverdriet het volgende:[..] Klopt helemaal. Zout is helemaal niet ongezond volgens mij. De reden waarom ik weinig zout gebruik is omdat ik het lekkerder vind. Voor vlaamse frieten maak ik trouwens een uitzondering. Vergeet soep niet, daar mag ook iets meer zout in dan in een andere maaltijd. |
Charlie_Brown | maandag 9 mei 2011 @ 16:11 |
quote: Helemaal niet Jakkes. Eet mijn hele leven al zonder extra toegevoegd zout. Dus geen zout in de groenten, aardappelen of vlees. Kwestie van gewenning, mijn moeder kookte zoutloos ivm de bloeddruk van mijn oma. Ik weet dus niet beter. Nu krijg ik dus last van mijn mond als ik chips, friet van de frietzaak ed eet. Veel te zout!
Er staat in de kast gewoon een heel regiment aan keukenkruiden en 1 zielig zoutpotje die ik moet vervangen omdat de houdbaarheidsdatum is verlopen, ook al is hij nog 3/4 vol. Tja, vergeten over de straat te gooien deze winter.. |
HaverMoutKoekje | maandag 9 mei 2011 @ 16:14 |
quote: Op maandag 9 mei 2011 16:11 schreef Charlie_Brown het volgende:Er staat in de kast gewoon een heel regiment aan keukenkruiden en 1 zielig zoutpotje die ik moet vervangen omdat de houdbaarheidsdatum is verlopen, ook al is hij nog 3/4 vol. dat spul schimmelt niet hoor. Weet je hoelang dat al in de grond zat voordat het in een potje is gestopt? |
LeeHarveyOswald | maandag 9 mei 2011 @ 16:15 |
Ik wou net zeggen, dat is in 2040 ook nog wel goed hoor Hooguit dat de verpakking vergaat. |
Erasmo | maandag 9 mei 2011 @ 16:31 |
quote: Op maandag 9 mei 2011 16:15 schreef LeeHarveyOswald het volgende:Ik wou net zeggen, dat is in 2040 ook nog wel goed hoor  Hooguit dat de verpakking vergaat. Doe maar gerust 4040  |
NoCigar | maandag 9 mei 2011 @ 17:12 |
quote: Op zondag 8 mei 2011 20:49 schreef RobinOok het volgende:[..] [..] [..] Nee, snufje zout bij de bereiding! Hahaha, flauw.Sorry. Bovendien zit ik nu NoCigar te ignoren, terwijl ik Blumenthal best hoog heb zitten. ben ik gewend
Misschien heb je dit wel eens gezien, het gaat wel iets minder over het effect van zout op de smaak. Ik zal dat boek er nog een keer bijzoeken. Overigens zijn de gerechten in de Fat Duck hoog op smaak, zoals dat heet, . |
RobinOok | maandag 9 mei 2011 @ 18:33 |
quote: Op maandag 9 mei 2011 17:12 schreef NoCigar het volgende: het gaat wel iets minder over het effect van zout op de smaak. Euh, het gaat daarin helemaal NIET over het effect zout op de smaak! Welk boek van Blumenthal zou de nutteloosheid van zout als smaakversterker beschreven staan?
quote: Op maandag 9 mei 2011 17:12 schreef NoCigar het volgende:Overigens zijn de gerechten in de Fat Duck hoog op smaak, zoals dat heet,  . Cooooolll, hoe was het en waarom staan er nog geen foto's online? |
NoCigar | maandag 9 mei 2011 @ 20:19 |
quote: Op maandag 9 mei 2011 18:33 schreef RobinOok het volgende:[..] Euh, het gaat daarin helemaal NIET over het effect zout op de smaak! Welk boek van Blumenthal zou de nutteloosheid van zout als smaakversterker beschreven staan? Nu wordt het me teveel: DAT STAAT HIER DUS BOVEN: KITCHEN CHEMISTRY Had het filmpje lang geleden bekeken, en het hoofdstuk in het boek gaat ook over andere aspecten van zout, dus dacht ik even dat in dat filmpje misschien het smaakaspect ook genoemd werd. Er
quote: Cooooolll, hoe was het en waarom staan er nog geen foto's online?
inmiddels kalm: zie je nog wel, wil er nog wat aan prutsen, ze zijn in ieder geval goed gelukt. Was fantastisch.
Maar ik lees net in Goed koken van Mcgee: 'doe royaal zou in het kokende water voor groente want daarmee beperk je het verlies van smakelijke en voedzame stoffen uit de groente aan het water.' Het kan natuurlijk allebei kloppen: het koken in zout water zout de groenten antoonbaar nauwelijks, maar zorgt er wel voor dat er geen zout e.d. aan de groeten ontsnappen. Bij aardappels had ik hier wel van gehoord, maar bij groenten nam ik het Blumenthal verhaal aan. Misschien moeten ze maar een samen rond de tafel gaan zitten aangezien ze elkaar goed kennen. |
HaverMoutKoekje | maandag 9 mei 2011 @ 20:33 |
quote: Participants were divided into three groups based on their salt consumption: low, medium or high. Results showed a higher rate of deaths from cardiovascular disease (4.1 percent) among the low-salt population than among the high-salt group, only 1.9 percent of whom died of cardiovascular disease. vraag me af of ze ook rekening gehouden hebben met de voorgeschiedenis, mensen die al bekend zijn met hartklachten en op doktersadvies zout matigen is een hele andere groep dan 'gezonde' mensen die zich niet met zoutgehalte van hun eten bezig houden. Dan kan je toch niet concluderen dat je dood gaat omdat je weinig zout gebruikt |
Bravebart | woensdag 11 mei 2011 @ 00:34 |
quote: Op maandag 9 mei 2011 20:19 schreef NoCigar het volgende:Maar ik lees net in Goed koken van Mcgee: 'doe royaal zou in het kokende water voor groente want daarmee beperk je het verlies van smakelijke en voedzame stoffen uit de groente aan het water.'Het kan natuurlijk allebei kloppen: het koken in zout water zout de groenten antoonbaar nauwelijks, maar zorgt er wel voor dat er geen zout e.d. aan de groeten ontsnappen. Bij aardappels had ik hier wel van gehoord, maar bij groenten nam ik het Blumenthal verhaal aan. Misschien moeten ze maar een samen rond de tafel gaan zitten aangezien ze elkaar goed kennen. Dat is natuurlijk onzin; als je het water flink zout, zal er juist vocht uit de groente ontsnappen naar het kookvocht, waardoor smaak en voedzame stoffen in het kookvocht komen en dus uit de groente verdwijnen. |
Weird- | donderdag 12 mei 2011 @ 15:37 |
quote: Op woensdag 11 mei 2011 00:34 schreef Bravebart het volgende:Dat is natuurlijk onzin; als je het water flink zout, zal er juist vocht uit de groente ontsnappen naar het kookvocht, waardoor smaak en voedzame stoffen in het kookvocht komen en dus uit de groente verdwijnen. Hoezo zal er meer vocht uit de groenten ontsnappen?
Dat zout vocht onttrekt is een bekend fenomeen. Dit komt omdat het oplost. Lijkt me dat als je zout in water doet, dat het in het water oplost en dus geen vocht onttrekt aan de groenten |
Pietverdriet | donderdag 12 mei 2011 @ 15:39 |
quote: Op donderdag 12 mei 2011 15:37 schreef Weird- het volgende:[..] Hoezo zal er meer vocht uit de groenten ontsnappen? Dat zout vocht onttrekt is een bekend fenomeen. Dit komt omdat het oplost. Lijkt me dat als je zout in water doet, dat het in het water oplost en dus geen vocht onttrekt aan de groenten Dat heb je verkeerd. http://nl.wikipedia.org/wiki/Osmose Niet op zitten letten bij natuurkunde en biologie zeker. |
Bravebart | donderdag 12 mei 2011 @ 15:40 |
quote: Op donderdag 12 mei 2011 15:37 schreef Weird- het volgende:[..] Hoezo zal er meer vocht uit de groenten ontsnappen? Dat zout vocht onttrekt is een bekend fenomeen. Dit komt omdat het oplost. Lijkt me dat als je zout in water doet, dat het in het water oplost en dus geen vocht onttrekt aan de groenten Natuurlijk wel. Als de osmotische waarde van het water hoger is dan die van de groente, zal er vocht uit de groente ontsnappen.
Dat is ook de reden dat er bij peulvruchten altijd al werd gezegd om geen zout te gebruiken, omdat anders de schilletjes hard werden, wat niet echt lekker is Zelfde voor vlees, dat schijnt ook taai te worden als je het van tevoren zout, maar daar is de laatste tijd weer wat discussie over geloof ik  |