abonnement Unibet Coolblue
pi_93473621
NOS.nl meldt het volgende:
quote:
Europa wil lonen lidstaten gaan aanpakken
Door verslaggever Eva Wiessing

Europa wil kunnen ingrijpen in de lonen van een land, als die te hoog zijn in vergelijking met andere EU-landen. Het is een van de voorstellen van de voormannen in Europa, Herman van Rompuy en José Manuel Barroso. Terwijl de eurocrisis rond Griekenland en Ierland nog lang niet bedwongen is, proberen de twee alvast striktere regels te maken om een nieuwe crisis te voorkomen. Uit hun voorstel, dat in handen is van de NOS, blijkt dat de bemoeienis van Europa als het aan hen ligt straks behoorlijk veel verder gaat dan het huidige stabiliteitspact.

Lonen
Zo gaat Europa controleren of landen wel concurrerend genoeg zijn, met andere woorden, of er genoeg verdiend wordt. Gaat de concurrentiekracht achteruit, zoals de afgelopen jaren in Griekenland gebeurde, dan moet het land gedwongen worden om de lonen te matigen. Barroso en Van Rompuy stellen voor om te beginnen bij de ambtenarenlonen, want die kunnen dan als voorbeeld dienen voor de marktsector. Ook daar zou het proces van loononderhandelingen en loonindexatie "verbeterd" kunnen worden en "gedecentraliseerd". Met andere woorden: liever geen centrale looneisen en automatische prijscompensatie.

Pensioenen
Verder stellen Barroso en Van Rompuy voor om ook de kosten van het pensioenstelsel vanuit Europa goed in de gaten te houden. Wordt het pensioen in een land onbetaalbaar, dan wordt het land onder druk gezet om de pensioenleeftijd omhoog te brengen. Verder moeten landen ouderen stimuleren om langer door te werken. Landen moeten hoe dan ook voorkomen dat ze een te hoog begrotingstekort krijgen. Liefst door zelf, per land, hiervoor met wetgeving te komen. Zo kunnen landen er bijvoorbeeld voor kiezen om vast te leggen dat er automatisch bezuinigd wordt, als het begrotingstekort een bepaalde grens overschrijdt.

Reacties
Het stuk is een reactie op de strenge voorstellen die Duitsland enkele weken geleden op de eurotop deed. Verschillende landen reageerden daar toen woedend op, omdat ze de inmenging van Europa veel te ver vonden gaan. Ook de vakbonden reageerden hevig geschrokken op de voorstellen, omdat hun positie als onderhandelaar wordt uitgehold. Het stuk van Barroso en Van Rompuy is wel milder dan het voorstel van Duitsland, maar kan uiteindelijk ook behoorlijk ingrijpend zijn voor de soevereiniteit van de landen. Houden ze zich niet aan de regels, dan kan Europa in actie komen. Over sancties rept dit voorlopige stuk overigens nog niet.

Beslissing
Vandaag bogen hoge ambtenaren van de zeventien eurolanden in een vergadering achter gesloten deuren zich over dit nieuwe stuk. De regeringsleiders kunnen hier dan later, op de eurotop van 11 maart, een beslissing over nemen. Europa krijgt meer macht over de begrotingen van de landen, dat staat vast. Maar hoeveel meer macht, daar wordt nog volop over gediscussieerd.
Het lijkt mij dat deze ontwikkeling heel wat sociaal-democratische en liberale EU-fielen rauw op hun dak moeten vallen. Daar waar zij Europa vooral zien als een instituut voor economische ontplooiing, blijkt het in werkelijkheid een technocratisch instituut (met een vleugje corporatisme) te zijn dat lak heeft aan vrije prijsvorming in de arbeidsmarkt. FNV zei ieder geval in het late NOS-Journaal erg geschrokken te zijn van deze ontwikkeling in de Europese politiek.

Verder moet je constateren dat men bereid is om heel ver in te grijpen in de vrijheid van mensen om het Euro-project te redden nu deze toch in een steeds lastiger positie terecht komt. In plaats van dat men aanstuurt op de splitsing van de Euro, zodat binnen het noordelijk en zuidelijk 'Euro'-gebied een meer natuurlijke basis voor monetaire samenwerking ontstaat, wordt juist de vrije vorming van prijzen op de arbeidsmarkt aangepakt (hoezo vrije interne markt?).

Het is mijns inziens een zeer slechte ontwikkeling, die potentieel schadelijk is voor de positie van de individuele burger ten opzichte van de overheid en haar steeds machtiger wordende politici. Het gaat niet meer over de soevereiniteit van landen, de soevereiniteit van het individu komt steeds verder in het nauw door de EU.

[ Bericht 0% gewijzigd door Bolkesteijn op 01-03-2011 00:51:04 ]
pi_93477335
Het loopt niet echt storm met D66'ers en ander Eurofiel volk in dit topic. Probeer het eens, jongenlui...
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_93477963
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 06:05 schreef Lyrebird het volgende:
Het loopt niet echt storm met D66'ers en ander Eurofiel volk in dit topic. Probeer het eens, jongenlui...
Zou je niet denken dat de zwaar verzuurde toon in dit topic en het feit dat het 's nachts geopend is ook meespelen?
Als het niet wil branden moet je beter stoken.
pi_93478166
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 08:15 schreef du_ke het volgende:

[..]

Zou je niet denken dat de zwaar verzuurde toon in dit topic en het feit dat het 's nachts geopend is ook meespelen?
Zwaar verzuurd? Ik geef toe dat mijn post meer bedoeld was om zout in de wonden te wrijven, maar die van Bolkestijen was erg netjes.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_93478205
Ik vind jullie beiden vrij zuur overkomen in deze. En dat is ook geen probleem maar dan komt de discussie gewoon slechter op gang.
Als het niet wil branden moet je beter stoken.
pi_93478528
Als de EU ook geacht wordt landen te ondersteunen die grote begrotingstekorten hebben, is het normaal dat ze voor het beschikbaar stellen van eventuele kredieten ook het recht hebben bepaalde voorwaarden te stellen...

in het geval van griekenland is het imho heel normaal dat als de EU kredieten beschikbaar stelt, ze tegelijkertijd eisen dat er ook een loonmatiging komt voor ambtenaren, aangezien dat een direkte kostenpost is voor de overheid daar en die overheid teveel geld uitgeeft...

Als bv griekenland daarmee problemen heeft, moet ze maar ergens anders om kredieten gaan bedelen, maar mocht griekanland bv hierbij geen europese inmenging wensen is het de vraag of ze ook hordbaar zijn als deel van de eurozone.

Dit alles heeft overigens geen enkele flikker te maken met 'prijsvorming op de vrije arbeidsmarkt' .....
omdat de EU daarin helmaal niks _kan_ inmengen.. darom is die arbeidsmarkt vrij...
enkel zijn er bepaalde landen met bv heel sterke positie's voor ambtenaren en vanuit de Staat gegarandeerde 'loonpolitiek' waarin die overheid wel degelijk de loon-ontwikkeling kan opdrijven door bv ambtenaren erg ruime loonvoorzieningen te bieden...
Dat is an sich niete cht verkeerd, mits dat land dat ook zelf _kan_ betalen... enkel wanneer dat land dat helemaal niet kan en die kosten deels op de andere omliggende landen in de eurozone afgewenteld worden is dat natuurlijk ook een factor die in iner-europees concurrentie-gebied wel degelijk ook 'vertekenend' werkt.


IN dit geval kan zulke regelgeving van de EU juist voorkomen dat Overheden van specifieke lidstaten 'misbruik' maken van de extra 'zekerheid' die het deel uitmaken van de EU biedt voor zulke landen als griekenland...
de EU eigenlijk als 'federaal' controlerend orgaan voor nationale politiek in lidstaten zelf..

Dat is niet noodzakelijk slecht voor de 'individuele burger' maar het perkt wel de alleenmacht van 'nationale overheden' in lidstaten in ....
Het is onzin om nét te doen alsof de nationale overheden opeens enkel de enige en beste 'belangenbehartiger' zijn van de belangen van alle burgers in hun lidstaten...

Bv in het geval van Griekenland kun je zeker je afvragen of de Griekse Overheid nu werkelijk datgene doet en gedaan heeft wat ook het beste voor de griekse burgers is geweest en in de toekomst zal zijn.
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
pi_93478530
Ben geen groot fan van het loonmatigingsverhaal, maar dat ligt er maar net aan hoe dat in de praktijk wordt ingevuld. Dat valt moeilijk te zeggen op dit moment, aangezien het artikel wat mij betreft een tikkeltje te kort door de bocht is.

Gedwongen verhoging van de pensioenleeftijd vind ik een uitstekend idee. De Grieken gaan nu met hun 50e met pensioen, en wij betalen daar de rekening voor. Opschroeven die hap.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
  dinsdag 1 maart 2011 @ 09:48:21 #8
322645 Voorschrift
See if I care
pi_93479522
Ik zie dit weer als het zoveelste bokkesprong van sociaal democratisch Europa, waar wederom ieder lidstaat getracht wordt in de grond te trappen met regelgeving van bovenaf waar de bevolking het uiteraard totaal oneens mee zou zijn. Wat ik bovendien niet snap is dat ze dergelijke voorstellen doen nu het sociaal democratische aspect uit de meeste regeringscoalities getrapt is over heel Europa.

Hoe willen ze dit in godsnaam voor elkaar krijgen, en beter nog, waarom zouden ze dictatoriaal een dergelijke maatregel van bovenaf willen opleggen terwijl iedereen wel beter weet dat niemand hier op zit te wachten.
POL-lintjes: Stef Bloktrofee - Meest arrogante user 2011, Hans Wiegeltrofee - Meest rechtse user 2012, 2013 & 2014
Ek vir jou, Suid-Afrika.
  dinsdag 1 maart 2011 @ 09:53:59 #9
334545 Censuur-152
De modjes zijn de baas
pi_93479659
Goed plan. Inflatie zal minder worden.

Geld bijdrukken om de verliezen van de banken te laten verdwijnen en de socialistische heilstaat is compleet. Alle burgers met tonnen hypotheekschuld kunnen geen kant meer op.
De huizenmarkt is volgens de modjes geen zeepbel
pi_93479711
De verenigde staten van Europa komt wel akelig dichtbij zo.
Rik: Hey guys, wouldn't it be AMAZING if all this money was real?
Vyvyan: Rik, that is the single most predictable and BORING thing anyone could ever say whilst playing Monopoly.
pi_93479941
quote:
Wordt het pensioen in een land onbetaalbaar, dan wordt het land onder druk gezet om de pensioenleeftijd omhoog te brengen.
Dus als een pensioenfonds risicovol belegd en geld verliest dan worden de burgers gestraft 8)7

Een kat in het nauw maakt rare sprongen zullen we maar zeggen. De EU heeft zijn nut verloren omdat het een ondemocratische en bureaucratische organisatie is waarvan steeds meer burgers door krijgen dat de EU geen voordelen brengt voor de inwoners. Vervolgens moeten er weer absurde en bureaucratische regels ingevoerd worden. Omdat het zogenaamd is om een nieuwe crisis te voorkomen is het opeens een goede zaak dat de EU bepaald hoe lang iemand in een land moet werken en moet verdienen? Het moet niet gekker worden.
  dinsdag 1 maart 2011 @ 10:10:47 #12
322645 Voorschrift
See if I care
pi_93480067
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 10:05 schreef kakner2 het volgende:

Omdat het zogenaamd is om een nieuwe crisis te voorkomen is het opeens een goede zaak dat de EU bepaald hoe lang iemand in een land moet werken en moet verdienen? Het moet niet gekker worden.
De befaamde "jaren-plannen" liggen hier inderdaad niet ver van af, en met het ondemocratische gehalte van de commissarissen begint het op die manier trekjes te krijgen van Stalinisme in de dop.
POL-lintjes: Stef Bloktrofee - Meest arrogante user 2011, Hans Wiegeltrofee - Meest rechtse user 2012, 2013 & 2014
Ek vir jou, Suid-Afrika.
pi_93480323
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 10:05 schreef kakner2 het volgende:

[..]

Dus als een pensioenfonds risicovol belegd en geld verliest dan worden de burgers gestraft 8)7
Een goede reden om die burger zelf voor pensioenfonds te laten spelen.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_93480699
Het is natuurlijk niet verrassend. De burger heeft niks te vertellen in de EU en doet eens in de zoveel jaar vrolijk mee aan die schijnvertoning die verkiezing heet, terwijl het grootkapitaal de deur in Brussel platloopt.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  dinsdag 1 maart 2011 @ 10:52:11 #15
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_93481198
Europa en democratie :D :'). De Europese bevolking wil europa en zijn huidige vorm niet dus opbokken.

De verenigde staten van Europa zullen er hoe dan ook komen :( :r
pi_93483223
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 10:33 schreef Weltschmerz het volgende:
Het is natuurlijk niet verrassend. De burger heeft niks te vertellen in de EU en doet eens in de zoveel jaar vrolijk mee aan die schijnvertoning die verkiezing heet, terwijl het grootkapitaal de deur in Brussel platloopt.
Niet alleen het grootkapitaal. Vergeet de vakbonden, Amnesty, Greenpeace en andere NGO's niet. Van de buitenkant misschien sympathieker, maar van binnen net zo rot. Concentratie van macht is geen goed idee.

The smallest minority is the individual. En dat individu, dat staat er bij en kijk er naar.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_93483416
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 09:56 schreef Boris_Karloff het volgende:
De verenigde staten van Europa komt wel akelig dichtbij zo.
Ik zal het je maar vertellen; dat rijk gaat er gewoon komen. Beetje bij beetje worden de teugels strakker aangetrokken totdat je niet meer terug kan.
Gelukkig is zo'n kunstmatige staat niet al te stabiel dus moge deze zsm instorten.
Uit het bericht blijkt wederom dat de EU lak heeft aan de vrije Europese markt en aan de soevereiniteit van de lidstaten, wie trekt er eens aan de handrem van dit instituut?
pi_93483551
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 11:46 schreef Lyrebird het volgende:

[..]

Niet alleen het grootkapitaal. Vergeet de vakbonden, Amnesty, Greenpeace en andere NGO's niet. Van de buitenkant misschien sympathieker, maar van binnen net zo rot. Concentratie van macht is geen goed idee.

The smallest minority is the individual. En dat individu, dat staat er bij en kijk er naar.
Je kan niet van een individu verwachten dat deze gaat demonstreren terwijl hij elke avond met een volle maag zijn warme bed instapt.
Ik verwacht 0,0 aan demonstraties in Brussel/Straatsburg omdat we het hier te goed hebben. Dat 'te goed hebben' is precies het zwakke punt wat door de EU compleet wordt uitgebuit.
  dinsdag 1 maart 2011 @ 12:12:37 #19
293345 IkeDubaku99
The Investigator
pi_93484308
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 06:05 schreef Lyrebird het volgende:
Het loopt niet echt storm met D66'ers en ander Eurofiel volk in dit topic. Probeer het eens, jongenlui...
Hier ben ik dan als lid van D66 :P . Niet iedereen bij D66 is pro-Europees. Zelf ben ik altijd erg kritisch op de Europese Unie. Sommige maatregelen vind ik erg ver gaan die Europa door de strot van de lidstaten wil doorduwen. Ik vind het van de zotte om vakbonden buitenspel te laten zetten door Europa. Het begon in Europa als een economische samenwerking, maar nu zie ik als Nederlandse burger de bomen door het bos niet meer. Een Europese Grondwet hier, een verdrag daar. Hebben wij hier allemaal om gevraagd? Ik dacht het niet.

Samenwerking vind ik zeer prima, maar inmenging in het beleid van lidstaten gaat mij net iets te ver. Met dit soort maatregelen komt de soevereiniteit van de individuele lidstaten ernstig in gevaar. Oke, de Euro is er, maar ik zie meer nadelen dan voordelen. Als soevereine staat kun je niet snel optreden om bijvoorbeeld je eigen munt te laten devalueren of de rente te verhogen of te verlagen. Nu deze instrumenten in Europese handen zijn, gaat alles een stuk trager.
pi_93484393
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 11:54 schreef karton het volgende:

[..]

Je kan niet van een individu verwachten dat deze gaat demonstreren terwijl hij elke avond met een volle maag zijn warme bed instapt.
Ik verwacht 0,0 aan demonstraties in Brussel/Straatsburg omdat we het hier te goed hebben. Dat 'te goed hebben' is precies het zwakke punt wat door de EU compleet wordt uitgebuit.
Demonstraties doen niets. Verhuizen werkt wel (buiten de EU natuurlijk!). Vote with your feet!
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_93484504
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 12:12 schreef IkeDubaku99 het volgende:

[..]

Hier ben ik dan als lid van D66 :P . Niet iedereen bij D66 is pro-Europees. Zelf ben ik altijd erg kritisch op de Europese Unie. Sommige maatregelen vind ik erg ver gaan die Europa door de strot van de lidstaten wil doorduwen. Ik vind het van de zotte om vakbonden buitenspel te laten zetten door Europa. Het begon in Europa als een economische samenwerking, maar nu zie ik als Nederlandse burger de bomen door het bos niet meer. Een Europese Grondwet hier, een verdrag daar. Hebben wij hier allemaal om gevraagd? Ik dacht het niet.

Samenwerking vind ik zeer prima, maar inmenging in het beleid van lidstaten gaat mij net iets te ver. Met dit soort maatregelen komt de soevereiniteit van de individuele lidstaten ernstig in gevaar. Oke, de Euro is er, maar ik zie meer nadelen dan voordelen. Als soevereine staat kun je niet snel optreden om bijvoorbeeld je eigen munt te laten devalueren of de rente te verhogen of te verlagen. Nu deze instrumenten in Europese handen zijn, gaat alles een stuk trager.
Als het aan mij lag, dan bleef de overheid met zijn/haar vieze fikken van de munt of de rente af, en liet ze dit aan de markt over, maar dat terzijde.

Punt is dat je in Europa een heleboel macht concentreert, en als je iets van de VS kunt leren, is dat macht geconcentreerd op 1 plaats geen goede zaak is. Iedereen die een beetje georganiseerd is spant die macht voor zijn karretje, en de goedwillende burger heeft helemaal niets te zeggen.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_93484851
Wanneer Europa in de bres moet springen om landen uit de penarie te halen is het logisch dat er ook eisen gesteld gaan worden om dit in de toekomst te voorkomen. Inderdaad zal dit alleen mogelijk zijn op overheidsniveau (loonmatiging ambtenaren). Je kan natuurlijk niet op de vrije markt dit soort acties doorvoeren en dat moet je ook niet willen. Ik vind het nog niet eens zo'n slecht plan.
pi_93491832
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 09:00 schreef RM-rf het volgende:
Als de EU ook geacht wordt landen te ondersteunen die grote begrotingstekorten hebben, is het normaal dat ze voor het beschikbaar stellen van eventuele kredieten ook het recht hebben bepaalde voorwaarden te stellen...
Nee, dan lees je niet goed, het gaat niet over eisen bij de het beschikbaar stellen van een krediet/garantie, het gaat hierbij om preventief ingrijpen. Vanuit de EU wordt een limiet opgelegd aan de loonontwikkeling, in eerste instantie alleen nog ten aanzien van ambtenaren. Maar uit de passage over het op peil houden van de concurrentiekracht valt af te leiden dat men wel alles (waarbij vooralsnog onduidelijk is wat dat inhoudt) in het werk zal stellen om ook de lonen in de private sector te drukken.

quote:
Dit alles heeft overigens geen enkele flikker te maken met 'prijsvorming op de vrije arbeidsmarkt' .....
omdat de EU daarin helmaal niks _kan_ inmengen.. darom is die arbeidsmarkt vrij...
enkel zijn er bepaalde landen met bv heel sterke positie's voor ambtenaren en vanuit de Staat gegarandeerde 'loonpolitiek' waarin die overheid wel degelijk de loon-ontwikkeling kan opdrijven door bv ambtenaren erg ruime loonvoorzieningen te bieden...
Ik zou een iets minder grote broek aantrekken daar je niet goed op de hoogte lijkt te zijn van micro economische theorie. Wat er gebeurd met dit voorstel is dat er een monopsonie gevormd wordt ten aanzien van de ambtenarensector. De betekent dus een markt waarbij er maar een vragende partij is. De vraagzijde van de markt vormt in dit geval een kartel (in de vorm van prijsafspraken) en zal zich als een monopsonist gaan gedragen. Daarom zijn de vakbonden ook zo bevreesd voor hun onderhandelingspositie. Europa heeft de mond vol over vrije marktwerking en pakt monopolisten aan met hoge boetes maar gaat nu zelf een monopsonie vormen, bizar, en helemaal omdat het over het inkomen van mensen gaat.
pi_93492273
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 09:00 schreef KoosVogels het volgende:
Ben geen groot fan van het loonmatigingsverhaal, maar dat ligt er maar net aan hoe dat in de praktijk wordt ingevuld. Dat valt moeilijk te zeggen op dit moment, aangezien het artikel wat mij betreft een tikkeltje te kort door de bocht is.
Waarom vind je het artikel kort door de bocht? Of kan jij je het plan niet voorstellen en denk je daarom dat het kort door de bocht is?

quote:
Gedwongen verhoging van de pensioenleeftijd vind ik een uitstekend idee. De Grieken gaan nu met hun 50e met pensioen, en wij betalen daar de rekening voor. Opschroeven die hap.
Je pakt het probleem aan met de verkeerde middelen. Niet het beknotten van de vrijheid van mensen (het vormen van een monopsonist en de vrijheid aantasten om er een bepaald pensioenstelsel op na te houden) is het juiste middel maar voorkomen dat wij monetair gebonden zijn aan een land als Griekenland is het juist het middel.

Dat betekent niet dat ik daarmee een eind wil maken aan monetaire samenwerking, maar wat mij wel verstandig lijkt is om de rol van de Euro te heroverwegen. Samenwerken gaat het best met partners waarmee je een gemeenschappelijke filosofie deelt. De filosofie van solide overheidsfinanciën delen wij met Duitsland, delen wij met de Scandinavische landen, delen wij met Oostenrijk. Maar die filosofie delen wij niet met Spanje, die delen wij niet met Griekenland, die delen wij niet met Italie, die delen wij niet met Portugal. Het is dus heel onverstandig om met die landen in een monetaire unie te gaan zitten. Beter is het om het om de Euro op te knippen. Dan kan de monetaire samenwerking duurzaam gehandhaafd blijven zonder dit soort kunstgrepen als nu wordt voorgesteld.
pi_93492658
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 12:12 schreef IkeDubaku99 het volgende:
Samenwerking vind ik zeer prima, maar inmenging in het beleid van lidstaten gaat mij net iets te ver. Met dit soort maatregelen komt de soevereiniteit van de individuele lidstaten ernstig in gevaar. Oke, de Euro is er, maar ik zie meer nadelen dan voordelen. Als soevereine staat kun je niet snel optreden om bijvoorbeeld je eigen munt te laten devalueren of de rente te verhogen of te verlagen. Nu deze instrumenten in Europese handen zijn, gaat alles een stuk trager.
Ik denk niet dat we terug moeten naar 26 aparte centrale banken, want er kleven wel degelijk voordelen aan munt die een groter economisch gebied beslaat dan een land zelf (wat economisch gezien sowieso vrij arbitraire entiteiten zijn). Maar wat betreft de huidige Euro heb je wel een punt, niet alleen verloopt besluitvorming trager, maar zeer tegenstrijdige belangen (Spanje vs Duitsland, bijvoorbeeld) moeten worden samengevat in een monetair beleid. Dat is natuurlijk onmogelijk.

Daarom is het beter de Euro op te knippen, in wat bijvoorbeeld een Neuro en een Zeuro genoemd kan worden. Ook professor economie Alfred Kleinknecht van de TU-Delft is daar een warm voorstander van. Interessant is daarbij dat Kleinknecht meegeschreven heeft aan het programma van GroenLinks, terwijl dat normiliter, net als D66, niet tot het Euro-sceptische kamp behoord.
  zaterdag 5 maart 2011 @ 18:50:35 #26
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_93694871
en terecht, voortaan mogen alleen de EU parlementariers nog meer verdienen
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  donderdag 24 maart 2011 @ 18:26:09 #27
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_94563615
Ze gaan in Europa ook de vakbonden kapot maken.

Omstreden bill in Wisconsin is erdoor, en nu?

Het is wachten op demonstratie-verboden.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_94563690
Ik ben helaas niet zo bevorderlijk voor de discussie, want ik ben het hier gewoon volledig met Bolkesteijn eens. De EU is zijn oorsponkelijke doel en intentie op alle fronten voorbij gestreefd, en begint steeds meer hele nare 'superstaat' trekjes te krijgen.
“Man is free at the moment he wishes to be.”
Voltaire.
"There is no left and right, only right and wrong." Tinyint, DI forums.
"Doubt is the seed of misdirection." Ikzelf.
pi_94564176
Wie had toch kunnen denken dat na de invoering van die EU grondwet het subsidiariteitsbeginsel zou sneuvelen en we ingrijpende beslissingen door de strot geduwd krijgen door mensen die we niet weg kunnen stemmen?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_94569233
Raar dat mensen hier stellen dat dit een sociaal-democratisch plan zou zijn. Terwijl het van Merkel c.s. afkomt en sociaal-democratische partijen in heel Europa in de touwen van de ring hangen.

Los van links/rechts, het is sowieso niet goed omdat dit plan het democratische zelfbeschikkingsrecht van de bevolkingen sterk aantast. Voorwaarden bij het aanvragen van een hulplening is iets anders dan dit gedrocht van een voorstel.

Het is alsof we de IMF aan gaan stellen als opperregering. Nee bedankt. :r :r :r
pi_94569349
Merkel doet ook niet alles goed, alhoewel ik wel positief over haar ben.
“Man is free at the moment he wishes to be.”
Voltaire.
"There is no left and right, only right and wrong." Tinyint, DI forums.
"Doubt is the seed of misdirection." Ikzelf.
pi_94569620
EU, weg ermee :r
(...) Misschien worden jullie[Nederlanders] wel de economische vluchtelingen aan de grens met de afsluitdijk tussen Nederland en Fryslan.
-Linkse Boomknuffelaar
  donderdag 24 maart 2011 @ 20:40:23 #33
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_94570590
quote:
1s.gif Op donderdag 24 maart 2011 18:40 schreef Weltschmerz het volgende:
Wie had toch kunnen denken dat na de invoering van die EU grondwet het subsidiariteitsbeginsel zou sneuvelen en we ingrijpende beslissingen door de strot geduwd krijgen door mensen die we niet weg kunnen stemmen?
Ja dat is nog het erge, ik vraag me af of we ooit wel een keer de EU president kunnen kiezen
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_94589504
quote:
1s.gif Op donderdag 24 maart 2011 20:19 schreef AlexanderDeGrote het volgende:
Raar dat mensen hier stellen dat dit een sociaal-democratisch plan zou zijn. Terwijl het van Merkel c.s. afkomt en sociaal-democratische partijen in heel Europa in de touwen van de ring hangen.

Los van links/rechts, het is sowieso niet goed omdat dit plan het democratische zelfbeschikkingsrecht van de bevolkingen sterk aantast. Voorwaarden bij het aanvragen van een hulplening is iets anders dan dit gedrocht van een voorstel.

Het is alsof we de IMF aan gaan stellen als opperregering. Nee bedankt. :r :r :r
Zal het dan uiteindelijk zo iets worden dat wij een soort van bijstandsuitkeringen gaan betalen aan bijv. Grieken? Dan zal er vast wel een opstand vanuit de bevolking komen.
pi_94589814
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 maart 2011 10:13 schreef Graaf_Kinterslaas het volgende:

[..]

Zal het dan uiteindelijk zo iets worden dat wij een soort van bijstandsuitkeringen gaan betalen aan bijv. Grieken? Dan zal er vast wel een opstand vanuit de bevolking komen.
Opstand? In Nederland? Hahaha _O-
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
  vrijdag 25 maart 2011 @ 10:53:03 #36
314999 Zeeland
Afgezant van Blekerbaai
pi_94590895
quote:
De onvermijdbaarheid van Europa

De 'feiten op de grond' blijken niet voldoende dwingend om een eensgezinde Europa aanpak te dwingen.

Zodra het om oorlog en vrede gaat, lijkt Europa hopeloos verdeeld. Dat hebben we nu ook bij Libië gezien. Voor Londen geldt: weg met de dictator, voor Berlijn: Nie wieder Krieg. Engeland en Frankrijk zien zichzelf nog altijd, met dank aan hun vaste zetel in de Veiligheidsraad, als mondiale grootmachten, Duitsland opereert militair als een juniorpartner die niet snel eigen initiatieven ontplooit. De 'feiten op de grond' blijken niet voldoende dwingend om een eensgezinde Europa aanpak te dwingen.

Slagveld
Doen dat de komende tijd wel de 'feiten op de grond' op het slagveld van de economie? Met een grote sprong voorwaarts heeft Duitsland, hier wèl de leading nation, getracht de ondergang van de Euro met een ingrijpend pak maatregelen te bezweren, daarin - bij gebrek aan veel keuze - snel bijgevallen door economische juniorpartner Frankrijk.

De les van bodemloze put Griekenland: voortaan zouden alle begrotingsstukken van eurozonelanden voor een fiat langs Brussel moeten. Het betekent een bestendiging van de toch al feitelijk bestaande tweedeling in de EU, ditmaal met de Britten aan de zijlijn. Ook de VVD-europarlementariërs stemden voor - waar hun Nederlandse partijgenoten zich met Rutte voorop en Wilders' hete adem in de nek met veel tromgeroffel tegen de Brusselse bureaucratie keren. Want dit is niet minder Europa, zoals de steeds verder in zijn provinciaalse zelf gekeerde kiezer wil, maar juist meer.

Voor een deel is dat inderdaad onvermijdelijk. Waar een markt zonder grenzen en een monetaire unie bestaan, heeft wangedrag inzake de staatsfinanciën van de één direct invloed op de ander. Daarover is indertijd, bij de snelle introductie van de euro, onvoldoende nagedacht. Eventuele bestraffing werd - en dat was tegelijk ook onvermijdelijk omdat die vergaande politieke implicaties zou hebben - aan de politici zelf overgelaten.

Versoepelen
In de praktijk overwegen dan inderdaad de politieke overwegingen, en toen Duitsland en Frankrijk een keer voor zichzelf de regels versoepelden omdat die niet uitkwamen, was de geloofwaardigheid van het stabiliteitspact natuurlijk weg. Dat zal dus anders moeten teneinde een volgende eurocrisis te voorkomen, en dat betekent de bevoegdheid om in te grijpen.

Toch kan Brussel tegelijk niet om de sterke euroscepsis in de lidstaten heen, waar men Europa niet als bescherming, maar als bedreiging is gaan zien. Dat heeft alles te maken met die open markt, waardoor de directeur, onder verwijzing naar de Amerikaanse concurrentie, voor zichzelf een forse salarisstijging plus vette bonus kan claimen, en tegen de monteur, onder verwijzing naar de Albanese concurrentie, zegt dat hij het voortaan met een lager salaris en een flexibel arbeidscontract moet doen: zie de postbode.

Die met 'Europa' als argument beargumenteerde aantasting van de bestaanszekerheid van vele modale burgers, die in een latente toekomstangst bij grote delen van de bevolking resulteert, vormt een belangrijke verklarende factor voor de negatieve houding jegens Brussel, die zich in electorale winst voor populistische partijen vertaalt.

Stabiliteit
Het Europese antwoord daarop kan, omwille van de interne politieke stabiliteit en regeerbaarheid van de lidstaten, dus niet uit het nog verder vergroten van die bestaansonzekerheid en de daaraan gekoppelde welvaartsverschillen bestaan. De bankiersbonussen, die weer overal opduiken, zijn daarvoor symbolisch - symbolisch vooral voor de toenemende vervreemding van een arrogante graaierskaste die aan de rest van de samenleving geen boodschap meer heeft.

Het is onbestaanbaar dat uitgerekend zij die met hun ongebreidelde hebzucht de kredietcrisis veroorzaakt hebben, hun oude gedrag weer oppakken en de rekening deponeren bij hen die daar part noch deel aan hebben. Dat behelst ook een boodschap aan het Nederlandse kabinet die haaks staat op de huidige VVD-praktijk: kleine bijverdiensten van kinderen van werkelozen worden direct van de uitkering afgetrokken, maar het dwingend opleggen van bonusnormen aan een sector die vandaag opnieuw illustreert dat zelfregulering een farce is, is voor de rechtsliberalen nog steeds taboe. Terecht eist de linkse oppositie een einde aan het getalm, want deze discrepantie werpt ook een enorme schaduw over elke toekomsti-ge Europese maatregel die tot snijden in nationale begrotingen dwingt.

Belastingparadijs
Zonder bonus, zo zeggen zij zelf immers, geen excellente bankiers. Laat nu de bank waarmee het de afgelopen jaren het beste ging, Triodos, het geheel zonder bonussen doen - zie het interview afgelopen zaterdag in de Volkskrant met bestuursvoorzitter Peter Blom.
Uiteraard dienen die bonussen ook in EU-verband te worden aangepakt. Hetzelfde geldt voor de te grote verschillen in fiscaal beleid, dat binnen Europa voor diverse belastingparadijzen en dus voor oneerlijke concurrentie heeft gezorgd, waardoor de welvaart van velen ten gunste van de winsten van weinigen onder druk is komen te staan. Bovendien betalen door zulke speciale faciliteiten, waarin ook Nederland zich heeft uitgesloofd, grote multinationals nauwelijks belasting, terwijl ze wel van de infrastructuur profiteren: zij parasiteren op de gewone burgers en bedrijven die normaal aan de staatskas bijdragen omdat zij niet over postbusfirma's beschikken.

"Londen ritselt van het foute geld", aldus de Volkskrant van 11 maart. Dat had betrekking op onfrisse lieden uit Libië, Saoedi-Arabië, Rusland en andere boevenstaten die daar hun geld komen wegzetten - maar het geldt natuurlijk ook voor menig inheems zakenbankier.

Diens belangen waren voor de Engelse regering jarenlang heilig, en dat leidde tot het bankencrisisgezwel. "De City loopt stilletjes leeg", zo kopte de NRC op 22 januari, met het oog op de toenemende regulering. Dat is daarmee veruit het beste sociaal-economische nieuws sinds jaren.

http://opinie.volkskrant.(...)dbaarheid_van_Europa
Nou, misbruik is niet zo netjes. In mijn ogen niet. Nee, dat hoort niet zo.
  vrijdag 25 maart 2011 @ 11:18:06 #37
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_94591750
En weer een stapje verder bij de verenigde staten van Europa :r
NIEMAND heeft gevraagt om de EU in zijn huidige vorm. Democratie, kan je dat eten?

Terug naar de EEG. Weg met de EU in haar huidige vorm.

  vrijdag 25 maart 2011 @ 11:20:25 #38
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_94591830
quote:
1s.gif Op donderdag 24 maart 2011 20:40 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

Ja dat is nog het erge, ik vraag me af of we ooit wel een keer de EU president kunnen kiezen
Europa en democratie :')

De EU heeft de soevereiniteit van de lidstaten al aangetast. Men heeft als het ware een coup gepleegt. Na een coup zie je dat men zoveel mogelijk repressie zal gaan uitvoeren op het volk.

Dit zie je nu ook in mindere maten bij de EU.
pi_94592386
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 maart 2011 10:22 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

Opstand? In Nederland? Hahaha _O-
In NL niet persé, maar ik heb het ook over andere rijke landen :+ .
pi_94592556
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 maart 2011 11:18 schreef Revolution-NL het volgende:
En weer een stapje verder bij de verenigde staten van Europa :r
NIEMAND heeft gevraagt om de EU in zijn huidige vorm. Democratie, kan je dat eten?

Terug naar de EEG. Weg met de EU in haar huidige vorm.

[ afbeelding ]
Beter was het dan bij de EEG gebleven, of we hadden in de EVA moeten gaan.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_Vrijhandelsassociatie
  vrijdag 25 maart 2011 @ 11:40:51 #41
36192 kingmob
Nice 'n Smooth
pi_94592643
Waarom blijven ze zo'n goed idee (europa) de kop indrukken? Ga eerst het huidige stabiliteitspakt maar eens afdwingen, dan praten we weer verder...

En Duitsland heeft al helemaal boter op haar hoofd met die voorstellen, ze hebben zelf de regels meerdere malen overtreden :{
Verdwaald in mijn eigen belevingswereld.
pi_94592801
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 maart 2011 11:34 schreef Graaf_Kinterslaas het volgende:

[..]

In NL niet persé, maar ik heb het ook over andere rijke landen :+ .
Nee man, niemand gaat demonstreren. Ja, misschien die maffe Grieken, maar als er een volk is dat niets heeft te klagen.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
  vrijdag 25 maart 2011 @ 12:02:00 #43
322645 Voorschrift
See if I care
pi_94593448
Hoe wat demonstreren, alleen maar ellende.

Verhuizen, thats the answer.
POL-lintjes: Stef Bloktrofee - Meest arrogante user 2011, Hans Wiegeltrofee - Meest rechtse user 2012, 2013 & 2014
Ek vir jou, Suid-Afrika.
pi_94594517
quote:
14s.gif Op vrijdag 25 maart 2011 12:02 schreef Voorschrift het volgende:
Hoe wat demonstreren, alleen maar ellende.

Verhuizen, thats the answer.
Heb het hier anders prima naar mn zin, ondanks ons walgelijke kabinet.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_94598718
quote:
14s.gif Op vrijdag 25 maart 2011 12:34 schreef KoosVogels het volgende:
Heb het hier anders prima naar mn zin, ondanks ons walgelijke kabinet.
Dat is het probleem, met de landen is niks mis. Zelfs in Frankrijk is het prima toeven. Jammer dat het in de EU ligt.
  vrijdag 25 maart 2011 @ 15:54:30 #46
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_94602909
Hoeveel kregen die EU parlementariers er ook al weer bij aan per diems en toelages, was die niet een 1500 euro netto?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 25 maart 2011 @ 16:40:33 #47
36192 kingmob
Nice 'n Smooth
pi_94605025
Ook typisch dat het door twee niet democratisch aangestelde bestuurders wordt aangebracht trouwens }:|
Verdwaald in mijn eigen belevingswereld.
pi_94609899
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 maart 2011 14:21 schreef Bolkesteijn het volgende:

[..]

Dat is het probleem, met de landen is niks mis. Zelfs in Frankrijk is het prima toeven. Jammer dat het in de EU ligt.
Mee eens, en dan vooral dat laatste. Je kunt bijvoorbeeld ook in CH gaan wonen, mooi midden in Europa en toch geen EU (wel een aantal akkoorden voor vrije handel en personenverkeer maar veel meer ook niet). Je moet het wel willen want Zwitsers zijn soms wat stug.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')