abonnement Unibet Coolblue
pi_91698133
quote:
Defensie koopt voor miljoenen aan munitie
Uitgegeven: 20 januari 2011 15:38
Laatst gewijzigd: 20 januari 2011 16:02
DEN HAAG - Defensie heeft een langlopend raamcontract getekend met het Duitse defensieconcern Rheinmetall voor de levering van munitie.
© ANP

De waarde van het tienjarige contract kan oplopen tot 200 miljoen euro, zo werd donderdag bekendgemaakt.

Volgens Defensie gaat het om 44 soorten munitie met kalibers van 20 tot 155 millimeter. De munitie kan worden gebruikt voor onder meer snelvuurkanonnen en zwaar artilleriegeschut.

Ook rookgranaten en munitie voor granaatwerpers maken deel uit van het contract. De munitie is bestemd voor alle legeronderdelen.

Vraag

De totale hoeveelheid munitie die Defensie van Rheinmetall koopt, is niet vooraf vastgelegd, maar afhankelijk van de vraag. ''Daar waar nodig is, wordt besteld en geleverd'', aldus een woordvoerder van het ministerie. De voorraad wordt opgeslagen bij Rheinmetall zelf.

Rheinmetall is al jaren een belangrijke leverancier van Nederland. Het Duitse bedrijf is naast munitieproducent ook fabrikant van pantservoertuigen zoals de Fuchs en de Puma, de Leopard-gevechtstank en de pantserhouwitser 2000.
http://www.nu.nl/binnenla(...)ljoenen-munitie.html
Puddi
pi_91698900
Militairen helpen bij rampbestrijding

Bij rampen of terreuraanslagen waarbij chemisch, biologisch, nucleair of radiologisch gevaar dreigt staat vanaf medio 2012 het leger klaar. Komende week wordt begonnen met de training van twee gespecialiseerde compagnieën voor bestrijding van rampen, schrijft De Telegraaf zaterdag.

De militairen moeten overal in Nederland binnen twee uur kunnen zijn om de bron van het gevaar vast te stellen en de besmetting zo veel mogelijk aan te pakken.

De compagnieën kunnen ingezet worden bij calamiteiten zoals de brand in chemiebedrijf Chemie-Pack onlangs in Moerdijk. Daarbij trok een mogelijk gevaarlijke rookwolk over het land. De militairen hebben specialistische kennis waarbij ze onder meer de baan van een gifwolk goed in kaart kunnen brengen.
pi_91698924
Cobra heeft weer werk? ;)
  zaterdag 22 januari 2011 @ 12:32:30 #129
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_91700818
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 11:23 schreef Clan het volgende:
Cobra heeft weer werk? ;)
En de genie toch wel.

Overigens is het weer een goed kalf en put verhaal.

In de jaren 90 vond men de rampenbestrijdingsbataljons niet zo interessant en konden wel wegbezuinigd worden, nu is er weer iets gebeurd en goh, het was toch wel handig...
  zaterdag 22 januari 2011 @ 12:57:33 #130
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_91701688
quote:
'Focus Kunduz gewoon politiewerk'

In Afghanistan heeft de politie militaire training nodig om haar werk te kunnen doen. Dat schrijft het kabinet in een brief naar aanleiding van Kamervragen over de politietrainingsmissie in de provincie Kunduz.

In de brief van de ministers Rosenthal (Buitenlandse Zaken), Hillen (Defensie), Opstelten (Veiligheid) en staatssecretaris Knapen (ook Buitenlandse Zaken) staat dat de Afghaanse politie onder meer checkpoints moet kunnen opzetten en moet kunnen omgaan met bommen.

De regering benadrukt dat de trainingsmissie gericht is op het gewone politiewerk, zoals het handhaven van de publieke veiligheid en de verkeersveiligheid en het tegengaan van huiselijk geweld. "Pas in tweede instantie" zijn de trainers militairen "die ook zichzelf kunnen verdedigen", schrijven de bewindslieden.
Mensenrechten

Het kabinet erkent wel dat de sharia, de islamitische wetgeving, in Afghanistan niet kan worden uitgebannen. De training kan er volgens het kabinet wel toe leiden dat de mensenrechten vaker worden gerespecteerd.

De Tweede Kamer hield vandaag een hoorzitting over de missie in Kunduz. Onder andere Commandant der Strijdkrachten Van Uhm gaf tekst en uitleg gegeven over het plan.

De Kamer beslist waarschijnlijk volgende week over de trainingsmissie. Het is nog niet bekend of de missie op genoeg steun kan rekenen in het parlement.
NOS

_O- _O- _O-
  zaterdag 22 januari 2011 @ 13:00:38 #131
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_91701808
Daar hebben ze ook echte een AK-47 voor nodig :')
Prima dat ze er weer naar toe willen maar ga er nou geen suikerlaagje om spindocteren.
pi_91702935
Verkeersveiligheid, dat zijn dus bernbommen!
  zaterdag 22 januari 2011 @ 13:28:44 #133
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_91703094
Ik hoorde dat in Kunduz binnenkort een bonnenquotum wordt ingesteld voor het beboeten van fietsers zonder licht!
  zaterdag 22 januari 2011 @ 13:38:00 #135
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_91703429
Verkeersveiligheid controleren in een land waar de geit op de bijrijdersstoel zit en de vrouw in de achterbak... _O-
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
pi_91704268
Bij Pauw en Witteman zat gisteren een journalist die erg zinnige dingen zei over die missie.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 22 januari 2011 @ 13:58:46 #137
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_91704373
ChristenUnie worstelt met missie Afghanistan

DEN HAAG - De ChristenUnie maakt een ''worsteling'' door over de vraag of Nederland moet meedoen aan een nieuwe missie in Afghanistan.

ChristenUnie-leider André Rouvoet zei dat zaterdag na een bijeenkomst waar de eigen achterban hem en ChristenUnie-Tweede Kamerlid Joël Voordewind vragen kon stellen.

Die vragen waren vaak kritisch van aard. Rouvoet zei na afloop de zorgen te herkennen, maar benadrukte ook dat er mensen waren die stelden dat Nederland als lid van de NAVO ook verantwoordelijkheden heeft en dat het ook belangrijk is te kijken naar de gevolgen van niet meedoen aan de politietrainingsmissie zoals het kabinet die heeft voorgesteld.

Uit een peiling door het Nederlands Dagblad onder 1850 ChristenUnie-kiezers was zaterdagochtend al gebleken dat velen van hen (twee derde) tegen de missie zijn. Ook in de bijeenkomst zaterdag in het gebouw van de Tweede Kamer klonken veel kritische vragen.

Klapperpistooltjes

De krijgsheren in Afghanistan hebben ervaring met strijd en oorlog, ze spelen er niet met klapperpistooltjes, zei een van de vragenstellers.

Anderen wezen op de ingewikkelde clanstructuur in Afghanistan, het ''allegaartje aan agenten'' en de vervolging van christelijke minderheden, de ''maffia-economie'' met corrupte bestuurders en een grootschalige verbouw en handel van papaver.

Evenwicht

Ook waren er vragen over het evenwicht tussen de EU-missie Eupol en de NAVO-operatie ISAF in het kabinetsvoorstel. Een vragensteller zei dat Nederland in de voorgestelde missie geen agenten maar paramilitairen gaat opleiden, een verwijt dat ook door de PvdA wordt gemaakt.

''Ik hoor nu dat Nederlandse militairen Afghaanse politie gaan trainen. Dit wordt meer een vechtmissie dan een politietrainingsmissie en dat is zeer kwalijk. Ik ontraad dit ten stelligste'', aldus een ChristenUnie-lid.

Illusie

Een ander noemde het een illusie dat de westerse wereld zijn democratie kan opdringen aan landen als Afghanistan, Jemen, Somalië of Ethiopië.

Steun voor de missie was er ook, maar duidelijk geringer dan de tegenstand. Nederland zou het enige NAVO-land zijn dat niet meedoet in Afghanistan, zei iemand. ''Als we niet doorgaan laten we de 24 Nederlandse doden in Uruzgan in de steek'', zei een ander.

Bron: www.nu.nl
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 22 januari 2011 @ 14:13:27 #138
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_91704940
quote:
Op zaterdag 22 januari 2011 11:22 schreef Clan het volgende:
Militairen helpen bij rampbestrijding

Aanvullend nieuws:

Meer inzet Defensie bij rampen

Laatst gewijzigd: 22-01-11 08:42


DEN HAAG - Het ministerie van Defensie krijgt meer eenheden die ingezet kunnen worden bij chemische, biologische, radiologische of nucleaire rampen.

Eind dit jaar heeft Defensie twee compagnieën paraat die binnen twee uur op de plek van de ramp kunnen zijn voor detectie en ontsmetting van mensen, materieel en terrein.

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt zaterdag berichtgeving daarover in De Telegraaf.

Het is de bedoeling dat de rampenteams een locatie in Wezep op de Veluwe krijgen en een in het Brabantse Vught.

Uitbreiding

De uitbreiding van deze capaciteit gebeurt op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Defensie heeft, anders dan de civiele hulpdiensten, veel kennis over en ervaring met chemische, biologische, radiologische of nucleaire incidenten.

Daarom is besloten de bestaande capaciteit van Defensie uit te breiden en ter beschikking te stellen aan Binnenlandse Zaken.

Expertise

Defensie heeft de expertise ter bescherming van de eigen mensen in crisis- of oorlogsgebieden, maar stelt ze nu ook ter beschikking voor de civiele diensten in Nederland.

''Bij een catastrofe zoals bij Chemie-Pack bij Moerdijk kunnen onze eenheden in de nabije toekomst een grote rol spelen'', zegt luitenant-kolonel Mike Bos in De Telegraaf.

© ANP

Nou ja, nieuws. Dit was vorig jaar ook al in het nieuws.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_91706983
Zover ik weet is er bij 101 cisbat ook een deel van een cie belast met een dergelijke taak. Ik weet niet of Bouke-P daar iets meer over kan vertellen?
Puddi
pi_91719725
Ja, er is een ICMS peloton(toevallig ook bij de Acie) en die zijn binnen 8 uur inzetbaar bij een eventuele ramp/gebeurtenis.
Die kunnen dan een comcen inrichten en de lokale overheid op coms gebied ondersteunen.
  zaterdag 22 januari 2011 @ 21:25:04 #141
88561 Lotusss
Queen of Topic Kill
pi_91723253
Even een spampost voor de DEF-meet:

DEF meettopic!

Komt allen!
-----------------------------------------------------
So happy to show us, I ate the lotus
... and I feel fine.
  zondag 23 januari 2011 @ 16:12:13 #142
211797 Esses
Splendide mendax
pi_91753826
Agressieve Drenthen verwonden Agenten

Agressief uitgaanspubliek heeft zondagochtend in het centrum van Assen voor ongeregeldheden gezorgd. Hierbij raakten twee agenten lichtgewond. Er zijn vijftien verdachten uit de Drentse hoofdstad aangehouden. De politie trad hardhandig op en kreeg assistentie van marechaussees en een politiehond.

Het relletje ontstond rond 03.30 uur in de Brinkstraat en verspreidde zich in de omgeving. Er waren diverse ruzies. In totaal werden vijftien mannen in de leeftijd van 16 tot 35 jaar aangehouden voor mishandeling, openlijke geweldpleging en het beledigen van politiemensen of het negeren van hun bevelen.

Een van de amokmakers raakte gewond en is behandeld in een ziekenhuis. Daarnaast werd een van de arrestanten gebeten door de politiehond. Hij is behandeld door een arts.

De twee gewonde agenten werden geslagen en getrapt terwijl ze vechtende mensen probeerden te scheiden. Ook zij moeten zich door een dokter laten behandelen. Diverse agenten werden beledigd. De mishandelde en beledigde politiemensen doen aangifte. Een ruit van een politieauto werd vernield. De schade wordt verhaald op de dader.

Het merendeel van de verdachten zit nog vast.

Bron: Frontpage.
Conform aanwijzing SG-Sociale Media: Al mijn publicaties zijn op persoonlijke titel en zijn geen officiële publicaties van mijn werkgever.
[i]Sed quis custodiet ipsos custodes?[/i]
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 25 januari 2011 @ 10:52:43 #143
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_91839600
Australië in greep van seksschandaal marine

CANBERRA - Australische mariniers hebben zich misdragen tijdens reizen met het bevoorradingsschip HMAS Success. Aan boord heerste een cultuur van drugs, alcohol en seksueel misbruik, zo meldden media in Australië dinsdag.

Minister van Defensie Stephen Smith noemde de bevindingen in een 400 pagina's tellend onderzoeksrapport „zeer zorgwekkend”. Hij wilde nog geen details geven. Het eerste deel van het rapport wordt volgens hem binnen enkele dagen, of uiterlijk weken, openbaar gemaakt. Over een half jaar volgt het tweede deel van het rapport.

Geruchten over wangedrag door opvarenden van het schip doken vorig jaar al op. De bemanning zou een reis door Aziatische wateren in 2009 hebben aangegrepen voor een waar bacchanaal. Op Anzac Day, de Australische veteranendag, hadden mannelijke en vrouwelijke mariniers seks met elkaar op een pooltafel in een Chinese bar, terwijl ze werden toegejuicht door collega's. In Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen, werd een kroeg verbouwd door dronken mariniers.

De opstellers van het rapport hebben verder bewijzen gevonden voor een aantal incidenten waarbij vrouwelijke mariniers werden gedwongen tot seksuele handelingen door mannelijke collega's met een hogere rang.

bron: www.telegraaf.nl
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 25 januari 2011 @ 10:53:59 #144
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_91839638
Taliban dreigt met Nederlandse slachtoffers

KUNDUZ - Als Nederland agenten naar Afghanistan stuurt voor een politietrainingsmissie, zullen er slachtoffers vallen. Dat heeft de woordvoerder van de taliban gezegd tegen RTL Nieuws.

De man zegt dat de Nederlanders een 'warm onthaal' krijgen als er een nieuwe missie naar de Afghaanse provincie Kunduz komt. Volgens hem zullen de agenten het doelwit zijn van aanslagen. De taliban blijken goed op de hoogte te zijn van de Nederlandse plannen. De woordvoerder roept op om geen nieuwe troepen naar zijn land te sturen.

Het is nog maar de vraag of de trainingsmissie doorgaat. Een aantal partijen twijfelen nog om politietrainers naar Afghanistan te sturen. Als het kabinet de missie doorzet, zullen al half maart negentig Nederlanders in Afghanistan aan de slag gaan om voorbereidingen te treffen. Ongeveer zestig man begint dan in de provincie Kunduz, de anderen doen dat op het kamp in de stad Mazar-e-Sharif.

Bron: www.telegraaf.nl
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  zaterdag 29 januari 2011 @ 19:32:41 #145
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_92050752
quote:
]Nederlands fregat verijdelt kaping tanker


DEN HAAG - Een snelle reactie van het Nederlandse fregat Hr. Ms. De Ruyter heeft voorkomen dat Somalische piraten bij de Golf van Aden een onder de Liberiaanse vlag varende tanker konden kapen.

Het ministerie van Defensie meldt zaterdag dat piraten de tanker New York Star met 27 bemanningsleden vrijdag achtervolgden en beschoten met grote granaten.

De tankerbemanning verschanste zich in een speciale ruimte en sloeg alarm. De Ruyter bleek het meest nabij en arriveerde in de nacht van vrijdag op zaterdag bij de New York Star, die eigendom is van een Duitse rederij.

Daar waren toen geen andere scheepjes van piraten meer te zien; mariniers gingen vanuit de helikopter via touwen aan boord om het schip en de geschrokken bemanning ''veilig te stellen''.

Het is fijn dat je kunt helpen en dat een kaping is voorkomen, aldus Defensie. De tanker vervolgde zijn reis richting Singapore.

© ANP
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
  zondag 30 januari 2011 @ 22:45:53 #146
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_92105145
Speciaal voor Esses:

quote:
Nieuwe Hoofddirecteur Personeel

Rond 1 november zal Generaal-majoor der Koninklijke Marechaussee Willem van de Water worden benoemd tot Hoofddirecteur Personeel.
Generaal-majoor Van de Water volgt Luitenant-generaal Hans Leijh op, die aansluitend met functioneel leeftijdsontslag gaat.

Ter voorbereiding op zijn nieuwe functie zal Generaal-majoor Van de Water vanaf april een aantal projecten van de Hoofddirectie Personeel op zich nemen.

Generaal-majoor Van de Water is momenteel plaatsvervangend Commandant van de Koninklijke Marechaussee en tevens voorzitter van de werkgroep die, in het kader van de bezuinigingen bij Defensie, met plannen moet komen om de arbeidsvoorwaarden voor het defensiepersoneel te versoberen.

Als HDP zal Generaal-majoor Van de Water, namens de Minister van Defensie het overleg met de Centrales voor Overheidspersoneel voeren.

In een periode waarbij het Georganiseerd Overleg is opgeschort als gevolg van de tegenstellingen tussen Defensie en de Centrales om te komen tot een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord én de aankomende bezuinigingen die voor een groot deel zullen worden moeten worden opgebracht door het defensiepersoneel staat de nieuwe HDP voor de moeilijke taak om tot overeenstemming te komen met de Centrales .

De FVNO│MHB feliciteert Generaal-majoor Van de Water met zijn aanstaande benoeming tot HDP en wenst hem veel succes en wijsheid toe.
Prodef

We zullen zien... een kmar man als HDP...
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 31 januari 2011 @ 13:08:34 #147
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_92119501
Marine bevrijdt bemanning MV New York Star

29 januari 2011, 15.20 uur
Hr. Ms. De Ruyter heeft de bemanning van de koopvaarder New York Star bevrijd. Dat gebeurde vandaag op de Indische Oceaan nadat het schip gistermiddag in handen was gevallen van piraten.

De zeerovers vielen de New York Star aan en schoten daarbij met RPGs en Ak-47 op de brug. De kapitein en zijn bemanning verzamelden zich vervolgens in de citadel. Ten tijde van deze actie bevond het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Ruyter zich 1100 km noordelijker in de Arabische Zee. Het marineschip stoomde vervolgens naar de in moeilijkheden verkerende koopvaarder, waarna Special Forces van het Korps Mariniers het schip vanmorgen op aanwezigheid van piraten controleerden. Die bleken alweer van de New York Star te zijn vertrokken. Toen dat ook de opvarenden duidelijk werd, konden zij de citadel verlaten.

De New York Star, van een Duitse reder, voer onder Liberiaanse vlag naar Colombo in Sri Lanka toen piraten de aanval openden. Ondanks dat de kapitein, de 1e stuurman en een lid van een beveiligingsteam maatregen troffen, lukte het ze niet om te voorkomen dat de zeerovers aan boord kwamen nadat er een RPG insloeg op de brug. Het drietal trok zich daarop samen met de rest van de 27-koppige bemanning terug in de citadel. Vanaf hier hield het schip emailcontact met de reder en later ook met Hr. Ms. De Ruyter.

Op 1100 kilometer

Tijdens de aanval op de koopvaarder vloog een Australisch patrouillevliegtuig over het gebied, waardoor het Nederlandse fregat, ondanks de grote afstand, over gedetailleerde positie-informatie beschikte. Na 20 uur met hoge snelheid gevaren te hebben, steeg de boordhelikopter van Hr. Ms. De Ruyter op bij zonsopkomst. Deze lokaliseerde de koopvaarder, waarna de Special Forces van het Korps Mariniers zich gereedmaakten om de bemanning te bevrijden. Dat het marineschip op 1100 km de dichtstbijzijnde militaire eenheid was, geeft eens te meer aan hoe immens het door piraten geterroriseerde zeegebied is.

Ocean Shield
Met de deelname van Hr. Ms. De Ruyter levert de Koninklijke Marine nog tot eind februari een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen piraten bij Oost-Afrika. Aan boord zit nu ook de internationale NAVO-staf, onder leiding van de Nederlandse commandeur Michiel Hijmans. Het schip, met 220 mannen en vrouwen, een team special forces van het Korps Mariniers en een helikopter aan boord, fungeert naast piratenjager ook als vlaggenschip voor de NAVO in het gebied.

Bron: www.defensie.nl
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_92123580
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:38 schreef Rave_NL het volgende:
Verkeersveiligheid controleren in een land waar de geit op de bijrijdersstoel zit en de vrouw in de achterbak... _O-
serieus gezien in Kabul :P

of n pickup, voorin man en achterin de bak de vrouw
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 1 februari 2011 @ 08:36:47 #149
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_92161346
Schiphol staat op springen

door Edwin Timmer

DEN HAAG - Luchthaven Schiphol wordt mogelijk bedreigd door oude oorlogsexplosieven. Volgens een recent boven water gekomen legerkaart kunnen oude, op scherp staande bommen in een klap stukken dijk wegblazen.

In de Tweede Kamer eist de PVV uitleg van minister Hillen (Defensie) en staatssecretaris Atsma (Water).

De oude Duitse springladingen en -putten, gevuld met honderden kilos hexaniet of granaten, zijn volgens militairhistoricus Dennis de Hoog levensbedreigend. Ze zouden zelfs landingsbanen en vliegtuigen op Schiphol onder water kunnen zetten. Een deel van de springstof is expres zo geplaatst dat de Haarlemmermeerpolder onder loopt.

Ik stuitte per toeval op de kaart, zegt De Hoog. Er staan achttien locaties op met op scherp staande explosieven. Als de Duitsers ze hadden ontmanteld, zouden ze een andere kleur hebben gebruikt. Dit spul is mogelijk nooit opgeruimd, maar achtergelaten en vergeten, zegt de expert. Tot zijn stomme verbazing wil het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in Den Haag de kaart echter niet volledig vrijgeven.

De Hoog: Ik begrijp als geen ander dat deze informatie uit handen moet blijven van terroristen of amateurs op zoek naar oorlogssouvenirs. Daarom wil ik deze oude rommel juist opsporen en met de Explosieven Opruimingsdienst onschadelijk maken.
Opheldering

Drie Kamerleden van de Partij voor de Vrijheid, De Mos, Hernandez en Graus, eisen opheldering van het kabinet over het achterhouden van de informatie. Ook willen zij een bevestiging dat Defensie de kaart in bezit heeft. De Mos: Als dit klopt, zijn er mensenlevens in gevaar.

bron: www.telegraaf.nl
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 1 februari 2011 @ 08:43:06 #150
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_92161437
Materieeltak defensie drugshol

AMSTERDAM - Bij de Defensie Materieel Organisatie (DMO) heerst een sfeer van machtsmisbruik. Diefstal en drugshandel zijn aan de orde van de dag bij DMO, dat verantwoordelijk is voor de aan-en verkoop van defensiematerieel.

Dat blijkt uit defensiedocumenten in bezit van de Volkskrant. Op het hoofdkantoor in de Haagse Frederikkazerne bestaat een levendige handel in illegale sigaretten, ghb, anabolen, amfteaminen en viagra. Het doorverkopen van defensiemateriaal voor eigen gewin is bovendien de normaalste zaak van de wereld.

Defensiegoederen als laptops, schoonmaakartikelen, verf, auto-onderdelen en telefoons worden flink verhandeld. Ook worden dienstauto's en andere legervoertuigen gebruikt voor privéactiviteiten. Bij de dienst, die verantwoordelijk is voor aan- en verkoop en het beheer van defensiemateriaal, werken meer dan zesduizend burgers en militairen.

Volgens gedetailleerde verklaringen wordt de smoemelcultuur in de hand gewerkt doordat hogere militairen en burgerpersoneel elkaar dekken. Ook is sprake van intimidatiepraktijken, wegkijken en voordeeltjes die het personeel zichzelf heeft toegekend.

Oorzaak van de wanpraktijken zou het structureel gebrek aan toezicht en de sfeer van wantrouwen zijn in het hoofdkantoor van DMO in Den Haag.

bron: www.telegraaf.nl
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')