FOK!forum / Culinesse ŕ gogo / Mezze buffet (griekse hapjes)
Tezzwoensdag 8 september 2010 @ 15:26
Mijn ouders zijn binnenkort 40 jaar getrouwd en nu heb ik gezegd (why God, why??) dat ik voor een lekker hapjesbuffet zorg. In overleg met mijn ouders heb ik gekozen voor een hapjesbuffet in Griekse stijl.

Mijn moeder is meteen enthousiast allerlei Griekse drankjes, servetten, muziek en mooie schaaltjes bij elkaar gaan zoeken. Voor bij de koffie hebben we al baklava's geregeld en als toetje Samos Sweet (dessertwijn) met een bolletje ijs.

Nu kan ik niet meer achterblijven met lekkere hapjes....Tot nu toe heb ik het volgende bedacht:

Dolmadakia's (gevulde wijnbladeren)
Spanokopita (warme kaas-spinazie pasteitjes)
Souflaki van de grill (en de bedoeling is dat ik ze 'live' ga grillen)
Calamaris met knoflooksaus (gefrituurde inktvisringen)
Keftedes (gehaktballetjes in tomatensaus)
Kadaifideeg met feta (warm uit de oven)
Allerlei smeerseltjes met turks brood (aubergineprutje, viskuitsmeersel, tzaziki)
schaaltjes met olijven en pepers

Graag wil ik nog wat tips voor wat koude typisch griekse hapjes. Omdat het een echt mezze-buffetje moet zijn zoek ik echt naar hapjes die je in 1 hap of eventueel met een klein vorkje makkelijk weg kunt prikken.

Heeft iemand nog gouden tips voor me? Waar moet ik op letten, wat geeft de typische Griekse sfeer het beste weer en vooral: zijn er ook authentieke koude hapjes die er bij passen? Graag wil ik nog een hapje met vis er bij.....

[ Bericht 0% gewijzigd door Tezz op 08-09-2010 19:28:25 ]
wisewoensdag 8 september 2010 @ 15:29
gehaktballetjes met griekse kruiden en tsatsiki saus :D

salade met fetakaasjes en groene/zwarte olijven

ouzo ;)
Sa-Bien-Tjeewoensdag 8 september 2010 @ 15:37
Gefrituurde inktvisringen? :p
Krabswoensdag 8 september 2010 @ 16:27
http://eten-en-drinken.in(...)e-hapjes-deel-1.html
http://eten-en-drinken.in(...)e-hapjes-deel-2.html
http://eten-en-drinken.in(...)e-hapjes-deel-3.html

http://www.recepten.net/r(...)opita-courgettetaart
http://www.recepten.net/recept.html?recept=spinazie-taart
:Y)
Tezzwoensdag 8 september 2010 @ 17:48
quote:
Op woensdag 8 september 2010 15:37 schreef Sa-Bien-Tjee het volgende:
Gefrituurde inktvisringen? :p
Jep. Met een bierbeslagje en dan hoppa in de zonnebloemolie.
Windigowoensdag 8 september 2010 @ 17:53
Baklava, yoghurt met honing en pistachenoten, noga, zo even wat zoete hapjes uit Griekenland
Windigowoensdag 8 september 2010 @ 17:54
Skordalia (Griekse knoflook-brood dip)
Tezzwoensdag 8 september 2010 @ 17:54
quote:
Thx! Ik zal eens kijken of er nog iets leuks tussen zit. Zo op het eerste gezicht zijn het wel allemaal gerechtjes die ik al ken/ al gevonden had...
Tezzwoensdag 8 september 2010 @ 17:55
quote:
Op woensdag 8 september 2010 17:54 schreef Windigo het volgende:
Skordalia (Griekse knoflook-brood dip)
Windigo, dit klinkt er lekker! Ik ga een recept zoeken (of heb je een ervarings-recept?)
Windigowoensdag 8 september 2010 @ 17:57
quote:
Op woensdag 8 september 2010 17:55 schreef Tezz het volgende:

[..]

Windigo, dit klinkt er lekker! Ik ga een recept zoeken (of heb je een ervarings-recept?)
Het is lekker, maar hoe het precies klaargemaakt wordt weet ik niet precies, want mn moeder maakt het altijd. Zij is een grote Griekenland fan, maar ik eet het eigenlijk alleen als ik bij haar ben.

Overigens staan gevulde aubergines en Moussaka vast ook niet slecht op je tafel ;)
wikwakka2woensdag 8 september 2010 @ 18:27
Inb4deturkendiezeggendatheteenturksgerechtis
Thoricalwoensdag 8 september 2010 @ 18:33
Tezz een raad.
Neem of wijs iemand aan die die spiesen gaat grillen. Het liefst iemand die het leuk vindt.
Anders ga je het hele feest missen.
turnazzwoensdag 8 september 2010 @ 18:34
tzatziki ^O^
IHVKwoensdag 8 september 2010 @ 18:48
meze is Turks
IHVKwoensdag 8 september 2010 @ 18:49
dolma is een turks word notabene
IHVKwoensdag 8 september 2010 @ 18:49
Maar succes met je diner! :P
Zhe-AnGeLwoensdag 8 september 2010 @ 18:49
Olijven!!!!
Gemarineerd etc.
Stokbrood
kruidenboters
hmmmmmm
ik heb honger...
wikwakka2woensdag 8 september 2010 @ 18:49
quote:
Op woensdag 8 september 2010 18:48 schreef IHVK het volgende:
meze is Turks
Komt ie weer hoor :r.
Isabeauwoensdag 8 september 2010 @ 19:00
quote:
Op woensdag 8 september 2010 18:49 schreef wikwakka2 het volgende:

Komt ie weer hoor :r.
Dat mag hij vinden en jouw reactie is niet echt bijdragend aan dit topic. Heb je nog recepten?
Rewimowoensdag 8 september 2010 @ 19:04
Prikkers met feta en komkommer? Smaakt erg lekker bij elkaar :)
DarkElfwoensdag 8 september 2010 @ 19:06
baklava maken voor de zoete trek na het eten? en griekse yoghurt met honing en walnoot?

of gaat het alleen om hartige dingen?
dalaiblamawoensdag 8 september 2010 @ 19:07
Het is wel zo, meze zijn turks.

maar hoe je het ook wendt en keert, veel griekse specialiteiten zijn turks en kennen wij gewoon als zijnde Grieks.
Aardappels zijn ook zuid-Amerikaans. Who gives a fuck, behalve een paar nationalistische Grieken en Turken.

Ga je de Tarama zelf maken Tezz?
Ik mis nog tis skaras ortiki in je menu, net als de halloumi O+ en fava
mirjammmmwoensdag 8 september 2010 @ 19:15
In griekenland krijg je bij het eten ook altijd zo'n heerlijke salade met van die grote witte bonen erin.
DarkElfwoensdag 8 september 2010 @ 19:17
en tomatenrijst! :9

als iemand daar een goed recept (lees de Griek smaak :P) heeft hou ik mij aanbevolen...
Tezzwoensdag 8 september 2010 @ 19:20
quote:
Op woensdag 8 september 2010 18:33 schreef Thorical het volgende:
Tezz een raad.
Neem of wijs iemand aan die die spiesen gaat grillen. Het liefst iemand die het leuk vindt.
Anders ga je het hele feest missen.
Hmm, maar ik vind het juist leuk om dat te doen! Ik zorg in de voorbereidingen (overdag) voor voldoende hulp. Het enige lastminute verhaal wat er op de avond zelf nog moet gebeuren is het frituren van de inktvis en het grillen van de souflaki.
Ik ben eerlijk gezegd erg blij dat ik dat mag doen, ik vind het reuze leuk en een ander doet het toch atlijd net niet op mijn manier (ik ben eigenwijs, hihi)
Tezzwoensdag 8 september 2010 @ 19:21
quote:
Op woensdag 8 september 2010 19:06 schreef DarkElf het volgende:
baklava maken voor de zoete trek na het eten? en griekse yoghurt met honing en walnoot?

of gaat het alleen om hartige dingen?
Baklava en kadaifi hebben we besteld bij de Turk (dat ga ik niet zelf maken, nog nooit gedaan eigenlijk!)
DarkElfwoensdag 8 september 2010 @ 19:23
quote:
Op woensdag 8 september 2010 19:21 schreef Tezz het volgende:

[..]

Baklava en kadaifi hebben we besteld bij de Turk (dat ga ik niet zelf maken, nog nooit gedaan eigenlijk!)
is ook erg veel werk denk ik, en je hebt al genoeg te doen!
LilDutchPrincesswoensdag 8 september 2010 @ 19:23
Hmm in griekenland kregen we vaak feta uit de oven als voorgerecht.

http://www.mijnreceptenbo(...)t-de-oven-14006.html

Kan je ook wel een eenhapsgerechtje van maken denk ik. Op die site staan ook allerlei recepten gesorteerd op land, wellicht staat er iets voor je tussen: http://www.mijnreceptenboek.nl/recept/uit/griekenland.html

Bijvoorbeeld griekse spiesjes, meze bikri, griekse rijst, watermeloen.

[ Bericht 6% gewijzigd door LilDutchPrincess op 08-09-2010 19:30:50 ]
Tezzwoensdag 8 september 2010 @ 19:24
quote:
Op woensdag 8 september 2010 19:07 schreef dalaiblama het volgende:
Het is wel zo, meze zijn turks.

maar hoe je het ook wendt en keert, veel griekse specialiteiten zijn turks en kennen wij gewoon als zijnde Grieks.
Aardappels zijn ook zuid-Amerikaans. Who gives a fuck, behalve een paar nationalistische Grieken en Turken.

Ga je de Tarama zelf maken Tezz?
Ik mis nog tis skaras ortiki in je menu, net als de halloumi O+ en fava
Ik wilde net posten: een Turkse sarma is exact hetzelfde als een Griekse dolmadakia. Ze noemen het alleen anders. Er zullen vast ook wel wat turkse recepten tussen zitten, maar als ik tegen mijn ouders zeg dat het Grieks is geloven ze het ook. En inderdaad: wat maakt het uit.... Ik hou gewoon van de balkan-keuken qua smaak!

Halloumi is een goede. De andere dingen die je noemt ga ik even googlen....

De Tarama ga ik zelf maken, maar dat is voor het eerst. Ik vertrouw dus op mijn gegoogled recept en mijn smaakpapillen!
Tezzwoensdag 8 september 2010 @ 19:26
Dank allemaal voor het meedenken trouwens, keep up the good work zou ik zeggen, hihi!

Wel zie ik ook veel wat grotere dingen voorbij komen. Ik wil echt hapjes. Mousaka is bijvoorbeeld 1 van mijn favo-recepten en dat staat hier geregeld op het menu, maar ik zou niet weten hoe ik dat als hapje (als in tussen de vingers, hap-slik-weg) moet serveren.
LilDutchPrincesswoensdag 8 september 2010 @ 19:32
quote:
Op woensdag 8 september 2010 19:26 schreef Tezz het volgende:
Dank allemaal voor het meedenken trouwens, keep up the good work zou ik zeggen, hihi!

Wel zie ik ook veel wat grotere dingen voorbij komen. Ik wil echt hapjes. Mousaka is bijvoorbeeld 1 van mijn favo-recepten en dat staat hier geregeld op het menu, maar ik zou niet weten hoe ik dat als hapje (als in tussen de vingers, hap-slik-weg) moet serveren.
met een mes? ;)

Tezzwoensdag 8 september 2010 @ 19:35
quote:
Op woensdag 8 september 2010 19:32 schreef LilDutchPrincess het volgende:

[..]

met een mes? ;)


Hihi! Ja. Zou kunnen inderdaad. Hmm. Eigenlijk toch best wel een goed idee ja!
uniekhoornwoensdag 8 september 2010 @ 20:23
Gevulde (cherry)tomaatjes.
Op een stokje: stukje feta, rode ui, paprika, halve cherrytomaat, stukje komkommer, olijfje, besprenkeld met olijfolie.
Griekse salade op zijn kleinst
Windigowoensdag 8 september 2010 @ 20:34
Salade met watermeloen, feta en zwarte olijven. Spinazie-feta deegflapjes (is traditioneel Grieks, ben alleen de naam even kwijt), Raki (griekse anijslikeur), Gyros en pitabrood.
Tezzwoensdag 8 september 2010 @ 20:41
quote:
Op woensdag 8 september 2010 20:34 schreef Windigo het volgende:
Salade met watermeloen, feta en zwarte olijven. Spinazie-feta deegflapjes (is traditioneel Grieks, ben alleen de naam even kwijt), Raki (griekse anijslikeur), Gyros en pitabrood.
De watermeloensalade hou ik in optie. De spinazie-fetaflapjes staan al op het menu!
Pita gyros misschien in het mini?? Maar eigenlijk vind ik dat ik al genoeg vleesdingen heb. Ik wil eigenlijk nog iets met vis erbij!
Windigowoensdag 8 september 2010 @ 20:45
quote:
Op woensdag 8 september 2010 20:41 schreef Tezz het volgende:

[..]

De watermeloensalade hou ik in optie. De spinazie-fetaflapjes staan al op het menu!
Pita gyros misschien in het mini?? Maar eigenlijk vind ik dat ik al genoeg vleesdingen heb. Ik wil eigenlijk nog iets met vis erbij!
http://cpg.kokkieblanda.nl/Content/pid=1169.html gebakken sardientjes met knoflook, echt Grieks, heb ik daar ook gegeten.

http://cpg.kokkieblanda.nl/Content/pid=1183.html gestoofde inktvis met tomatensaus, zo ver ik weet ook authentiek maar misschien wat gewaagd.

Er staan nog een lading meer Griekse visrecepten op die site, misschien heb je er wat aan?
z80woensdag 8 september 2010 @ 21:07
er bestaat niet iets als een griekse keuken, elk eiland heeft zijn eigen dingen.
en wat ik nog mis in het lijstje Melitzanes tiganita: Gefrituurde aubergine.
of het broertje er van kolokithakia tiganita: gefrituurde courgettes
dalaiblamawoensdag 8 september 2010 @ 22:21
quote:
Op woensdag 8 september 2010 20:34 schreef Windigo het volgende:
Salade met watermeloen, feta en zwarte olijven. Spinazie-feta deegflapjes (is traditioneel Grieks, ben alleen de naam even kwijt), Raki (griekse anijslikeur), Gyros en pitabrood.
Raki is turks, Ouzo is Grieks
Olewoensdag 8 september 2010 @ 22:26
.
filodeeg met kaas gevultd in 'sigaarvorm'

-edit- je hebt al zoiets zie ik..
Kan idd ook met spinazie
dalaiblamawoensdag 8 september 2010 @ 22:28
quote:
Op woensdag 8 september 2010 20:41 schreef Tezz het volgende:

[..]

De watermeloensalade hou ik in optie. De spinazie-fetaflapjes staan al op het menu!
Pita gyros misschien in het mini?? Maar eigenlijk vind ik dat ik al genoeg vleesdingen heb. Ik wil eigenlijk nog iets met vis erbij!
Geen Griekse meze zonder octopus. Gegrild, met alleen olijfolie , zout en citroen als dressing. ( de tentakels dus )
Vwb de tomatenrijst en eigenlijk alles waar tomaat bij zit. De typische Griekse smaak krijg je door de toevoeging van Griekse oregano. Die smaakt totaal anders dan die van ons.
Rigini heet het en helaas alleen bij de Griekse supermarktjes te krijgen. Soms heeft een Turk ze.
Ook geniaal in een garnaal marinade trouwens.
Windigodonderdag 9 september 2010 @ 07:04
quote:
Op woensdag 8 september 2010 22:21 schreef dalaiblama het volgende:

[..]

Raki is turks, Ouzo is Grieks
Sorry heb de namen even door elkaar gehaald.
Tezzdonderdag 9 september 2010 @ 07:23
De sardientjes van Windigo gaan nog op het lijstje denk ik!

De gefrituurde aubergine en/of courgette niet. Ik moet al calamaris frituren last minute en ik heb maar twee handjes.

Rigini ga ik eens vragen bij de Turkse winkel. Ik ken het kruid helemaal niet? Ik breng mijn tomatenrijst altijd op smaak met gewone oregano (witte rijst koken in tomatensap en een gefruit uitje/knof en dan op het laatst op smaak brengen met oregano en zeezout).

Voor wat betreft de drankjes hebben we van alles: ouzo, kumqut, mastique (hoe schrijf je dat?) etc. etc.
Tezzdonderdag 9 september 2010 @ 07:25
Oh de octopus! Dat is misschien ook nog wel een goed idee.... Even kijken wat mijn moeder er van vindt... (hoewel ze eigenlijk niets te vertellen heeft, haha)
Windigodonderdag 9 september 2010 @ 07:25
quote:
Op donderdag 9 september 2010 07:23 schreef Tezz het volgende:
Rigini ga ik eens vragen bij de Turkse winkel. Ik ken het kruid helemaal niet? Ik breng mijn tomatenrijst altijd op smaak met gewone oregano (witte rijst koken in tomatensap en een gefruit uitje/knof en dan op het laatst op smaak brengen met oregano en zeezout).
Mijn moeder maakt regelmatig Griekse tomatenrijst, misschien is dat nog een idee? http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=7789.0
Tezzdonderdag 9 september 2010 @ 07:42
quote:
Op donderdag 9 september 2010 07:25 schreef Windigo het volgende:

[..]

Mijn moeder maakt regelmatig Griekse tomatenrijst, misschien is dat nog een idee? http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=7789.0
Nee, eigenlijk wil ik geen gerechten zoals rijst, griekse salade, giros etc. Ik wil gewoon echt hapjes! En dan voor de 'vulling' brood met smeerseltjes. Ik had trouwens gisteren in de turkse winkel een enorm lekker smeerseltje van feta en walnoot gekocht. Dat smaakte echt super ! Die komt dus misschien ook nog op het lijstje...

Maar bedankt wel voor het recept! Het is ongeveer hoe ik het zelf ook altijd doe...
Rewimodonderdag 9 september 2010 @ 08:00
Misschien gevulde aubergine of courgette in plakken?
dalaiblamadonderdag 9 september 2010 @ 08:22
Vwb de tarama, ik eet het heel vaak ( die van snoek kuit is bijna orgasmisch :+ )
Er is echter een bizar verschil tussen bereidingswijzen. Mijn oma maakt het met miniscuul gesneden uitjes ( echt bijna gepureerd ) , een in melk geweekte boterham , de roze of spierwitte kuit, en dan olie druppelsgewijs toevoegen tot je een homogene massa hebt.

Turken doen er aardappel doorheen, ik vind het bah, maar het maakt de pasta wel neutraler. Minder visserig.
Het is makkelijk te maken, maar er is een wezenlijk verschil in smaak afhankelijk van je bindmiddel ( de aardappel of de melk boterham ). Toevoegen van zeer fijn gesneden ui geeft ook een andere smaak, pittiger.
Typisch een gerecht wat regio gebonden is qua bereidingswijze.
Raak ook niet teleurgesteld over het eindproduct; van een potje viskuit maak je voor 1 keer tarama. ( paar eitjes apart houden voor garnering, ziet er leuk uit! ).
Redcoondonderdag 9 september 2010 @ 12:05
Kijk je uit met spetters tijdens dat "live grillen". Alleen het vlees moet heet worden, niet je gasten. ;)
Tezzdonderdag 9 september 2010 @ 14:39
quote:
Op donderdag 9 september 2010 12:05 schreef Redcoon het volgende:
Kijk je uit met spetters tijdens dat "live grillen". Alleen het vlees moet heet worden, niet je gasten. ;)
Dat gaat op de buitenbbq gebeuren! Als ook het opwarmen van de keftedes en het frituren van de calamaris! Mijn vader heeft speciaal een partytent gekocht om een buitenkeuken in te richten! Met partylichtjes enzo, hihi! Leuk hoor....
Tezzdonderdag 9 september 2010 @ 14:40
quote:
Op donderdag 9 september 2010 08:22 schreef dalaiblama het volgende:
Vwb de tarama, ik eet het heel vaak ( die van snoek kuit is bijna orgasmisch :+ )
Er is echter een bizar verschil tussen bereidingswijzen. Mijn oma maakt het met miniscuul gesneden uitjes ( echt bijna gepureerd ) , een in melk geweekte boterham , de roze of spierwitte kuit, en dan olie druppelsgewijs toevoegen tot je een homogene massa hebt.

Turken doen er aardappel doorheen, ik vind het bah, maar het maakt de pasta wel neutraler. Minder visserig.
Het is makkelijk te maken, maar er is een wezenlijk verschil in smaak afhankelijk van je bindmiddel ( de aardappel of de melk boterham ). Toevoegen van zeer fijn gesneden ui geeft ook een andere smaak, pittiger.
Typisch een gerecht wat regio gebonden is qua bereidingswijze.
Raak ook niet teleurgesteld over het eindproduct; van een potje viskuit maak je voor 1 keer tarama. ( paar eitjes apart houden voor garnering, ziet er leuk uit! ).
Thx voor de goede tips! Ik heb idd een recept met aardappel. Denk dat ik dat ook maar aanhoud, een neutrale(re) smaak is voor zoiets misschien het beste.
LastRequestdonderdag 9 september 2010 @ 14:46
Inderdaad halloumi O+

Vismezze zou ik zo niet weten.. wij bestellen in Cyprus regelmatig mezze en als er dan vis bij zit is het gewoon een klein stukje gegrilde vis.. Zou niet weten wat voor vis.

Humus is ook altijd lekker!
E.T.donderdag 9 september 2010 @ 16:16
Ik mis de Retsina-wijn!
z80donderdag 9 september 2010 @ 21:46
quote:
Op donderdag 9 september 2010 16:16 schreef E.T. het volgende:
Ik mis de Retsina-wijn!
dan zou ik persoonlijk meer naar de Samos Nectar nijgen.
of de goedkopere variant Samos.
beide een zoete wijn met een eigen smaak.
Tezzdonderdag 9 september 2010 @ 23:13
quote:
Op donderdag 9 september 2010 21:46 schreef z80 het volgende:

[..]

dan zou ik persoonlijk meer naar de Samos Nectar nijgen.
of de goedkopere variant Samos.
beide een zoete wijn met een eigen smaak.
Wij hebben Samos Sweet besteld bij ons favoriete Griekse restaurant. Met een bolletje roomijs er in (of gewoon zo) wordt dit het dessert!
Tezzdonderdag 23 september 2010 @ 16:11
Oke, de definitieve gerechten zijn bekend! Tralala! Zojuist boodschappen gedaan en morgen en zaterdag lekker koken. Zaterdagavond is het feestje!

Gerechten:

Keftedes (vers gehakt met kruiden en tomatensaus)
Tzaziki (yoghurt, knoflook, komkommer)
Feta Kadaifi (fetablokjes omwikkeld met kadaifi deeg uit de oven)
Tarama (viskuit-smeerseltje)
Melizano (aubergine smeerseltje)
Spanakopita (pasteitjes met kaas/spinazie)
Dolmadaki (wijnbladeren gevuld met rijst en lamsgehakt)
Calamaria (inktvisringen, geftrituurd)
Kolokythopia (courgettetaart)
Souflaki (varkenshaas van de grill)
Sardelles (sardientjes uit de oven)
Garides (garnalen met dressing en sla)
Daarnaast nog verschillende soorten olijven, brood, vijgen, dadels en pepertjes.

Qua drank (naast standaard bier/wijn/fris) ouzo, mastique, metaxa 7 sterren, kumquat en samos sweet

Voor bij de koffie of als dessert verschillende soorten grieks gebak (onder andere baklavas)

Dit alles aangekleed met de griekse vlag, mooie griekse muziek en leuke servetjes met olijven erop.

Ik heb er zin in! *O* *O* *O* *O*
FutureFairytaledonderdag 23 september 2010 @ 16:13
Tezz; ik wacht nog op de uitnodiging! :9
jpg97donderdag 23 september 2010 @ 16:28
Pita Gyros met Tzaziki en je hebt niks anders meer nodig :9
Tezzdonderdag 23 september 2010 @ 16:33
quote:
Op donderdag 23 september 2010 16:13 schreef FutureFairytale het volgende:
Tezz; ik wacht nog op de uitnodiging! :9
Haha! Helaas niet mijn feestje, maar van mijn ouders!
FutureFairytaledonderdag 23 september 2010 @ 16:37
quote:
Op donderdag 23 september 2010 16:33 schreef Tezz het volgende:

[..]

Haha! Helaas niet mijn feestje, maar van mijn ouders!
aah ok nou je hebt je goed uitgesloofd! laat even weten hoe t feestje was en hoe iedereen t eten vond :)
Tezzdonderdag 23 september 2010 @ 17:32
quote:
Op donderdag 23 september 2010 16:37 schreef FutureFairytale het volgende:

[..]

aah ok nou je hebt je goed uitgesloofd! laat even weten hoe t feestje was en hoe iedereen t eten vond :)
Ik vind het echt best wel eng eigenlijk. Ik met mijn 'ik doe het eten wel', pfff.......... Ik zal foto's maken in ieder geval!
Isabeaudonderdag 23 september 2010 @ 17:38
quote:
Op donderdag 23 september 2010 16:11 schreef Tezz het volgende:
Oke, de definitieve gerechten zijn bekend! Tralala! Zojuist boodschappen gedaan en morgen en zaterdag lekker koken. Zaterdagavond is het feestje!

Gerechten:

Keftedes (vers gehakt met kruiden en tomatensaus)
Tzaziki (yoghurt, knoflook, komkommer)
Feta Kadaifi (fetablokjes omwikkeld met kadaifi deeg uit de oven)
Tarama (viskuit-smeerseltje)
Melizano (aubergine smeerseltje)
Spanakopita (pasteitjes met kaas/spinazie)
Dolmadaki (wijnbladeren gevuld met rijst en lamsgehakt)
Calamaria (inktvisringen, geftrituurd)
Kolokythopia (courgettetaart)
Souflaki (varkenshaas van de grill)
Sardelles (sardientjes uit de oven)
Garides (garnalen met dressing en sla)
Daarnaast nog verschillende soorten olijven, brood, vijgen, dadels en pepertjes.

Qua drank (naast standaard bier/wijn/fris) ouzo, mastique, metaxa 7 sterren, kumquat en samos sweet

Voor bij de koffie of als dessert verschillende soorten grieks gebak (onder andere baklavas)

Dit alles aangekleed met de griekse vlag, mooie griekse muziek en leuke servetjes met olijven erop.

Ik heb er zin in! *O* *O* *O* *O*
Nu heb ik hier ook zin in :o

Succes!
DarkElfdonderdag 23 september 2010 @ 17:39
potverdikkie Tezz dat klinkt lekker :9

succes met koken :o
Tezzvrijdag 24 september 2010 @ 17:33
Update: oh my god.............. waar ben ik aan begonnen!

Ik heb net schalen uitgezocht, warm-houd-plaatjes verzameld en gekeken hoe ik het buffet in ga delen. Toen ik al die lege schalen zag dacht ik: hoe heb ik in godsnaam kunnen zeggen dat ik die allemaal zou gaan vullen?????????

Maar goed: dolmadakia's zijn gelukt en overheerlijk, keftedes zijn ook klaar (het huis geurt helemaal naar kaneel en spicy kruiden) en de courgettetaart staat af te koelen.
De rest moet ik morgen allemaal maken, dus dat wordt vroeg opstaan!

Ik vind het nog steeds leuk, maar was blij dat mijn moeder me zojuist een wijntje kwam brengen en dat sigaretje in de tuin smaakte heerlijk, haha!
Windigovrijdag 24 september 2010 @ 17:37
quote:
Op vrijdag 24 september 2010 17:33 schreef Tezz het volgende:
Update: oh my god.............. waar ben ik aan begonnen!

Ik heb net schalen uitgezocht, warm-houd-plaatjes verzameld en gekeken hoe ik het buffet in ga delen. Toen ik al die lege schalen zag dacht ik: hoe heb ik in godsnaam kunnen zeggen dat ik die allemaal zou gaan vullen?????????

Maar goed: dolmadakia's zijn gelukt en overheerlijk, keftedes zijn ook klaar (het huis geurt helemaal naar kaneel en spicy kruiden) en de courgettetaart staat af te koelen.
De rest moet ik morgen allemaal maken, dus dat wordt vroeg opstaan!

Ik vind het nog steeds leuk, maar was blij dat mijn moeder me zojuist een wijntje kwam brengen en dat sigaretje in de tuin smaakte heerlijk, haha!
:*


De stress van een echte chef, de reden waarom ik de koksschool niet kon afmaken :') Maar het lukt je wel, je hebt geen betalende gasten dus relax, er mag iets mis gaan ;)
DarkElfvrijdag 24 september 2010 @ 17:43
sterkte Tezz en als je ze hebt: wil je als je bijgekomen bent, volgende week :P, eens recepten posten??? T klinkt allemaal zo lekker!
Tezzvrijdag 24 september 2010 @ 17:57
quote:
Op vrijdag 24 september 2010 17:37 schreef Windigo het volgende:

[..]

:*


De stress van een echte chef, de reden waarom ik de koksschool niet kon afmaken :') Maar het lukt je wel, je hebt geen betalende gasten dus relax, er mag iets mis gaan ;)
Ja, mijn man zegt ook dat ik mijn roeping gemist heb, maar ik weet wel zeker dat ik het niet zou redden in de proffesionele keuken, haha!
Ik vind het ook vreselijk als iedereen zich er mee gaat bemoeien, terwijl ik het eigenlijk niet alleen kan. Heb toch maar wat hulp gevraagd voor het moment supreme morgen, ik kan gewoon niet alles tegelijk! Op het laatste moment moet ik qua warme gerechten niet alleen het e.e.a. opwarmen, maar ook afbakken, grillen en frituren!

Als ik maar kan slapen vannacht, haha!
Tezzvrijdag 24 september 2010 @ 17:58
quote:
Op vrijdag 24 september 2010 17:43 schreef DarkElf het volgende:
sterkte Tezz en als je ze hebt: wil je als je bijgekomen bent, volgende week :P, eens recepten posten??? T klinkt allemaal zo lekker!
Ik zal volgende week foto's posten van de gerechten die gelukt zijn :P met een receptje erbij, oke?
Thx!
Tezzzaterdag 25 september 2010 @ 15:21
Update!

Zo, net klaar met de voorbereidingen. Vanmorgen om 9.00 uur begonnen en het laatste uur heb ik wijntjes gedronken met mijn moeder, dus haha, valt allemaal nog best mee.

Alles staat klaar. Vanavond dus alleen nog de lastminute dingen (opwarmen, garneren, grillen en frituren). Ik heb mijn man om hulp gevraagd vanavond bij het frituren en grillen, dan kan ik me concentreren op het garneren (garnituren zijn ook allemaal gesneden en staan klaar).

Schalen, warmhoudplaatjes, opscheplepels en tafelaankleding is ook gedaan.

Ben best zenuwachtig! Ga nu even met de beentjes omhoog op de bank, haha!
FutureFairytalezaterdag 25 september 2010 @ 15:23
wat goed, bijna klaar *O*
lekker rusten en vnv genieten en complimenten vangen en de hele tijd recepten uitdelen :D
motorbloempjezaterdag 25 september 2010 @ 15:26
oooooooowh, lekker O+ :9

veel plezier!
Windigozaterdag 25 september 2010 @ 15:28
Wat leuk Tezz! Goed om te horen dat het is gelukt!

En veel plezier vanavond :*
Tezzzaterdag 25 september 2010 @ 15:33
quote:
Op zaterdag 25 september 2010 15:28 schreef Windigo het volgende:
Wat leuk Tezz! Goed om te horen dat het is gelukt!

En veel plezier vanavond :*
:{w Het eten is gelukt, bijna alles is lekker (behalve de tarama, zie hieronder), maar ik moet vanavond nog wel alles op tijd (warm) op tafel krijgen! Best spannend!

De tarama (smeersel van viskuit en zalm is te zout geworden. Ik heb geen idee hoe ik dat op kan lossen. Heb al cremefraiche toegevoegd en wat honing, maar het blijft te zout. Mocht er nog iemand tips hebben om het te neutraliseren.......

[ Bericht 0% gewijzigd door Tezz op 25-09-2010 15:40:17 ]
Tezzzondag 26 september 2010 @ 02:00
En it's a wrap!!!!!

Ik ben best een beetje trots op mezelf. Het is gewoon allemaal gelukt, precies zoals ik het hebben wilde. Allemaal op tijd op tafel en ook nog eens warm en lekker...........

Foto verslagje:


Het drank buffetje.... Met Samos Sweet, Metaxa, Kumquat en Mastique! De Metaxa was als eerste op, haha......
2rqdd0z.jpg

Bij binnenkomst kregen alle gasten een Ouzo en uiteraard een stukje Grieks gebak bij de koffie.
rbi843.jpg

En uiteindelijk eten........ Ik stond uitgeput in een hoekje met een borrel in mijn hand, haha
v33hbo.jpg

Brood met smeerseltjes: viskuit (tarama), aubergine (melizano) en taziki (yoghurt/komkommer). Op de voorgrond feta kadaifi, spanakopita (pasteitjes met spinazie/kaas) en achterin een schaal keftedes (vers gehakt met tomatensaus).
14m6hyd.jpg

Achterin (naast de keftedes) sardientjes met knoflook en groente. Vooraan dolmadakia's (met rijst en lam) en in het midden (met het originele 40 jaar oude trouwdingetje) een courgettetaart.
2sbsr36.jpg

En uiteindelijk natuurlijk souflaki (vooraan), vers fruit en gefrituurde inktvis (calamaria). Helemaal links op de foto nog garnalen met zelfgemaakte coctailsaus en verse dille.
9aqno7.jpg

Zucht.......... ik ben blij dat het gelukt is!
20gk1ec.jpg

Wanneer iemand een recept wil hebben dan hoor ik het wel....

[ Bericht 8% gewijzigd door Mirjam op 02-11-2010 20:36:55 ]
uniekhoornzondag 26 september 2010 @ 02:08
OMG, respect!! _O_
Wat een superprestatie!! En nu genieten van je 'overwinning'
Mens wat ziet dat er geweldig uit!! :9~
FutureFairytalezondag 26 september 2010 @ 04:58
damn Tezz, keukengodin! Geweldig werk! En super lekker! Is alles opgegaan?
Rewimozondag 26 september 2010 @ 09:27
Het ziet er allemaal heerlijk uit ^O^
Isabeauzondag 26 september 2010 @ 09:53
Tezz, wat ziet dat er allemaal goed uit!!! Echt, zoals uniekhoorn al zegt: wat een prestatie.
Je bent een kanjer O+ (maar dat vonden je ouders en alle gasten vast ook! :D )
motorbloempjezondag 26 september 2010 @ 09:53
wow, super!

En kom maar door met die recepten O-)
krakkemiekezondag 26 september 2010 @ 10:10
Geweldig Tezz! En wat een mooie aankleding.
Dat bruidspaartje! O+
Isabeauzondag 26 september 2010 @ 10:11
quote:
Op zondag 26 september 2010 10:10 schreef krakkemieke het volgende:
Geweldig Tezz! En wat een mooie aankleding.
Dat bruidspaartje! O+
De details zijn ook super :Y Bijv. die kaartjes met wat het allemaal is vind ik ook geweldig leuk!
Mirjamzondag 26 september 2010 @ 10:16
:9
boriszzondag 26 september 2010 @ 10:28
Tezz heldin _O_

Ziet er :9~ uit
DarkElfzondag 26 september 2010 @ 11:03
Wow tezz! Wat een super prestatie! Ziet er zalig uit.
MissHobjezondag 26 september 2010 @ 11:03
Wow wat veel werk :o!!!! maar ziet er super lekker uit allemaal zeg, kunnen we je inhuren voor een buffetje ;)
Tezzzondag 26 september 2010 @ 11:26
Het bruidspaartje is het originele van vroeger wat toen op de bruidstaart stond (jaja mijn moeder bewaart echt alles.....).

De kaartjes zijn ansichtkaarten van het oude Griekenand, gekocht bij een oud grieks 'moeke' op Chios (jaja mijn moeder bewaart echt alles....). Daar heb ik een strookje tekst opgeplakt met de griekse benaming van het gerecht en een kleine vertaling erachter.

Niet alles was op, maar ik had het buffet rond 22.30 uur op tafel staan en later op de avond, toen iedereen gegeten had heb ik nog bordjes met restjes gevuld en deze overal op de hangtafels gezet en die bordjes waren vannacht ook leeg. Alleen nog wat smeerseltjes en wat sardientjes over, de rest is op!

Jullie reacties zijn echt superleuk! Complimentjes krijgen is echt leuk, maar jullie zijn te lief O+ :@
Tezzzondag 26 september 2010 @ 11:28
quote:
Op zondag 26 september 2010 09:53 schreef motorbloempje het volgende:
wow, super!

En kom maar door met die recepten O-)
Moblo, welk recept wil je hebben? Als ik alles moet posten ben ik een uur aan het typen denk ik haha. Zeg het maar!
motorbloempjezondag 26 september 2010 @ 11:30
oh, dan moet ik even gaan kiezen! :o

keftedes, dolma's en euhm.. de souflaki? :9
progjezondag 26 september 2010 @ 11:59
heldin _O_
Tezzzondag 26 september 2010 @ 12:00
Dolmadakia's (voor ongeveer 40 stuks)

- bosje bladpeterselie (fijngehakt)
- bosje dille (fijngehakt)
- bosje munt (fijngehakt)
- eetlepel oregano (gedroogd)
- 3 lente uitjes in ringetjes
- 250 gram gekookte rijst
- 2 pakjes fetakaas
- 500 gram lamsgehakt
- 2 eieren
- peper/zout
- 2 pakjes of potten wijnbladeren (bij de turk te koop)
- 1 kippebouillon blokje
- scheut witte droge wijn
- sap van 1 citroen
- olijfolie

Kook de rijst net gaar. Doe het gehakt, de verkruimelde feta en de rijst in een kom en voeg alle kruiden en de lente-ui toe. Ook twee eitjes erdoor voor de smeuigheid. Goed kneden. Op smaak brengen met peper en zout. Ik proef altijd een beetje. Het gehakt is weliswaar rauw, maar het zou zonde zijn als je vulling niet goed op smaak is.
Peuter de wijnbladeren uit de pot/pak en spoel ze af onder de kraan. Dat is echt een vreselijk gepeuter...
Leg een wijnblad op je werkblad en snijd het steeltje en een stukje van de steelaanzet (= harde nerf) er uit. Leg een rolletje vulling op het wijnblad en rol de dolma zo dicht dat het een hermetisch pakketje is. Vouw eerst de zijkanten naar binnen en rol dan van beneden naar boven strak op.
Doe in een grote pan een laagje olijfolie op de bodem en leg de dolma's strak tegen elkaar. Gewoon stapelen. Zorg er wel voor dat ze strak tegen elkaar liggen, ze mogen niet gaan zweven in de pan want dan gaan ze open en mislukt het. Tussen de stapellagen door even wat citroensap en olijfolie er over sprenkelen.
Als je alles gerold hebt dan een flinke plens witte droge wijn er over, nog wat citroensap en een flinke scheut olijfolie. Vul verder bij met warm water waar je een kippebouillontabletje in hebt verkruimeld. De dolmadakia's moeten uiteindelijk net onder water staan.
Zet bovenop de dolma's een hittebestendig bord (zodat ze platgedrukt in de pan zitten) en zet hier eventueel nog iets zwaars bovenop, ze mogen echt niet gaan zweven tijdens het koken.
Dan aan de kook brengen en net tegen de kook aan ongeveer een uurtje laten pruttelen.
Dan zijn ze klaar! Succes met uit de pan vissen..........
Tezzzondag 26 september 2010 @ 12:06
Keftedes (ongeveer 20 stuks)

Voor het gehakt: - een kilo runder- of kalfsgehakt
- bosje peterselie
- half bosje munt
- eetlepel oregano (gedroogd)
- theelepel djinten
- eetlepel kaneel
- theelepel paprikapoeder
- zeezout/peper

Voor de saus:- twee rode uien, gensnipperd
- twee tenen knoflook, gesnipperd
- 2 blikjes tomaten op sap
- kneepje honing
- flinke scheut curry
- wat chilipoeder

Kneed alle ingredienten voor het gehakt door elkaar. Voeg eventueel een extra ei toe als het smeuiger mag, de ballen mogen niet te droog worden. Royaal met zout, anders wordt het te flauw.
Rol ovale balletjes ter grote van een pingpong bal ongeveer en bak de ballen net gaar in hete olijfolie. Laat goed uitlekken.

Zet de uitjes en knoflook aan (ik gebruik daarvoor dezelfde pan als waar ik net de ballen in gebakken heb, dus ook dat braadvocht) en bak ook het chilipoeder even mee. Vervolgens de tomaten uit blik er bij. Ik zorg dat de tomaten altijd nog een beetje grof blijven. Even door laten pruttelen.
Op smaak brengen met honing, curry, en alle andere dingen die in je keukenkastje staan net zolang totdat je de saus lekker genoeg vindt, haha.

Ballen terug in de saus en nog even goed door laten pruttelen samen, zodat de ballen ook de saus 'opnemen'. Garneren met gesnipperde lente ui.
Tezzzondag 26 september 2010 @ 12:08
Souflaki

Dat is eigenlijk geen recept, want ik heb kant-en-klare kruiden gebruikt. Wel originele souflaki-kruiden uit Griekenland, maar ik vind de gyroskruiden van Silvo ook lekker.
Varkenshaas in plakken snijden, olijfolie er over (royaal) en de kruiden. Een paar uur wegzetten zodat het goed in kan trekken. Vervolgens het vlees aan spiezen en grillen! (op de bbq of in een grillpan).
Tezzzondag 26 september 2010 @ 12:08
@moblo: ik kan snel typen haha dus als je meer recepten wenst, geen probleem!
motorbloempjezondag 26 september 2010 @ 12:10
super! Dank je!

ga binnenkort maar 's kijken of we iets bij kunnen dragen aan de familiedag die niet doorging door toestand van m'n schoonmoeder, door iedereen uit te nodigen en voor ze te koken en zulks, en dit buffet ziet er zó leuk en lekker uit... :o
Sunnythesunzondag 26 september 2010 @ 13:53
_O_ geweldig Tezz!! Ziet er super uit allemaal!
Blueszondag 26 september 2010 @ 19:52
Ik kan alleen maar _O_ roepen :D
Tezzzondag 26 september 2010 @ 19:55
quote:
Op zondag 26 september 2010 19:52 schreef Bluezz het volgende:
Ik kan alleen maar _O_ roepen :D
Thx!
z80vrijdag 8 oktober 2010 @ 13:58
quote:
Op zondag 26 september 2010 12:00 schreef Tezz het volgende:
Dolmadakia's (voor ongeveer 40 stuks)

- bosje bladpeterselie (fijngehakt)
- bosje dille (fijngehakt)
- bosje munt (fijngehakt)
- eetlepel oregano (gedroogd)
- 3 lente uitjes in ringetjes
- 250 gram gekookte rijst
- 2 pakjes fetakaas
- 500 gram lamsgehakt
- 2 eieren
- peper/zout
- 2 pakjes of potten wijnbladeren (bij de turk te koop)
- 1 kippebouillon blokje
- scheut witte droge wijn
- sap van 1 citroen
- olijfolie

Kook de rijst net gaar. Doe het gehakt, de verkruimelde feta en de rijst in een kom en voeg alle kruiden en de lente-ui toe. Ook twee eitjes erdoor voor de smeuigheid. Goed kneden. Op smaak brengen met peper en zout. Ik proef altijd een beetje. Het gehakt is weliswaar rauw, maar het zou zonde zijn als je vulling niet goed op smaak is.
Peuter de wijnbladeren uit de pot/pak en spoel ze af onder de kraan. Dat is echt een vreselijk gepeuter...
Leg een wijnblad op je werkblad en snijd het steeltje en een stukje van de steelaanzet (= harde nerf) er uit. Leg een rolletje vulling op het wijnblad en rol de dolma zo dicht dat het een hermetisch pakketje is. Vouw eerst de zijkanten naar binnen en rol dan van beneden naar boven strak op.
Doe in een grote pan een laagje olijfolie op de bodem en leg de dolma's strak tegen elkaar. Gewoon stapelen. Zorg er wel voor dat ze strak tegen elkaar liggen, ze mogen niet gaan zweven in de pan want dan gaan ze open en mislukt het. Tussen de stapellagen door even wat citroensap en olijfolie er over sprenkelen.
Als je alles gerold hebt dan een flinke plens witte droge wijn er over, nog wat citroensap en een flinke scheut olijfolie. Vul verder bij met warm water waar je een kippebouillontabletje in hebt verkruimeld. De dolmadakia's moeten uiteindelijk net onder water staan.
Zet bovenop de dolma's een hittebestendig bord (zodat ze platgedrukt in de pan zitten) en zet hier eventueel nog iets zwaars bovenop, ze mogen echt niet gaan zweven tijdens het koken.
Dan aan de kook brengen en net tegen de kook aan ongeveer een uurtje laten pruttelen.
Dan zijn ze klaar! Succes met uit de pan vissen..........
zet er wel even bij dat het rollen van de wijnbladen de nodige tijd kost.
door in de pan eerst een laagje wijnbladen te leggen, en dit ook tussen elke laag te doen.
kun je als de Dolmadakia's gaar zijn deze makkelijk uit de pan halen.
en ben er achter gekomen dat de Dolmadakia's beter smaken als ze warm zijn (had ik voor de potluck moeten weten ;( )
Tezzvrijdag 8 oktober 2010 @ 14:01
quote:
Op vrijdag 8 oktober 2010 13:58 schreef z80 het volgende:

[..]

zet er wel even bij dat het rollen van de wijnbladen de nodige tijd kost.
door in de pan eerst een laagje wijnbladen te leggen, en dit ook tussen elke laag te doen.
kun je als de Dolmadakia's gaar zijn deze makkelijk uit de pan halen.
en ben er achter gekomen dat de Dolmadakia's beter smaken als ze warm zijn (had ik voor de potluck moeten weten ;( )
Ja het kost zeker veel tijd! Het rollen is een hoop werk....... Op de bodem leg ik inderdaad vaak bladeren om plakken te voorkomen. Maar tussen de lagen in niet, ik schep ze er gewoon uit met een schuimspaan!

En warm zijn ze inderdaad lekkerder, tenminste met dit recept. Wellicht met een andere vulling dat koud ook goed te doen is, maar deze serveer ik altijd warm!
Landyshvrijdag 8 oktober 2010 @ 14:29
quote:
Op zondag 26 september 2010 12:00 schreef Tezz het volgende:
Dolmadakia's (voor ongeveer 40 stuks)

- bosje bladpeterselie (fijngehakt)
- bosje dille (fijngehakt)
- bosje munt (fijngehakt)
- eetlepel oregano (gedroogd)
- 3 lente uitjes in ringetjes
- 250 gram gekookte rijst
- 2 pakjes fetakaas
- 500 gram lamsgehakt
- 2 eieren
- peper/zout
- 2 pakjes of potten wijnbladeren (bij de turk te koop)
- 1 kippebouillon blokje
- scheut witte droge wijn
- sap van 1 citroen
- olijfolie

Kook de rijst net gaar. Doe het gehakt, de verkruimelde feta en de rijst in een kom en voeg alle kruiden en de lente-ui toe. Ook twee eitjes erdoor voor de smeuigheid. Goed kneden. Op smaak brengen met peper en zout. Ik proef altijd een beetje. Het gehakt is weliswaar rauw, maar het zou zonde zijn als je vulling niet goed op smaak is.
Peuter de wijnbladeren uit de pot/pak en spoel ze af onder de kraan. Dat is echt een vreselijk gepeuter...
Leg een wijnblad op je werkblad en snijd het steeltje en een stukje van de steelaanzet (= harde nerf) er uit. Leg een rolletje vulling op het wijnblad en rol de dolma zo dicht dat het een hermetisch pakketje is. Vouw eerst de zijkanten naar binnen en rol dan van beneden naar boven strak op.
Doe in een grote pan een laagje olijfolie op de bodem en leg de dolma's strak tegen elkaar. Gewoon stapelen. Zorg er wel voor dat ze strak tegen elkaar liggen, ze mogen niet gaan zweven in de pan want dan gaan ze open en mislukt het. Tussen de stapellagen door even wat citroensap en olijfolie er over sprenkelen.
Als je alles gerold hebt dan een flinke plens witte droge wijn er over, nog wat citroensap en een flinke scheut olijfolie. Vul verder bij met warm water waar je een kippebouillontabletje in hebt verkruimeld. De dolmadakia's moeten uiteindelijk net onder water staan.
Zet bovenop de dolma's een hittebestendig bord (zodat ze platgedrukt in de pan zitten) en zet hier eventueel nog iets zwaars bovenop, ze mogen echt niet gaan zweven tijdens het koken.
Dan aan de kook brengen en net tegen de kook aan ongeveer een uurtje laten pruttelen.
Dan zijn ze klaar! Succes met uit de pan vissen..........
Voorgekookte rijst, oregano, feta, ei en kippenbouilion? Is dit echt Griekse dolma?
Tezzvrijdag 8 oktober 2010 @ 14:33
quote:
Op vrijdag 8 oktober 2010 14:29 schreef Landysh het volgende:

[..]

Voorgekookte rijst, oregano, feta, ei en kippenbouilion? Is dit echt Griekse dolma?
Geen idee! Ik begon met een origineel recept van google, maar door de jaren heen heb ik deze ingredienten zelf toegevoegd omdat dit (voor mij) het beste recept is! Ben een beetje gaan rommelen met hoeveelheden en werkwijze en zo vind ik ze het lekkerste.
Hoewel er in het originele recept ook feta, rijst en oregan zat hoor!
Landyshvrijdag 8 oktober 2010 @ 14:46
quote:
Op vrijdag 8 oktober 2010 14:33 schreef Tezz het volgende:

[..]

Geen idee! Ik begon met een origineel recept van google, maar door de jaren heen heb ik deze ingredienten zelf toegevoegd omdat dit (voor mij) het beste recept is! Ben een beetje gaan rommelen met hoeveelheden en werkwijze en zo vind ik ze het lekkerste.
Hoewel er in het originele recept ook feta, rijst en oregan zat hoor!
Hmm.. Ik heb wel eerder Griekse dolma/sarma gegeten maar die smaakte niet veel anders dan de Turkse sarma. In ieder geval zit er geen ei, feta en oregana in de 'onze' versie. Maar goed, als jij het zo het lekkerst vind dan is er niks aan de hand. :+
Tezzvrijdag 8 oktober 2010 @ 14:48
quote:
Op vrijdag 8 oktober 2010 14:46 schreef Landysh het volgende:

[..]

Hmm.. Ik heb wel eerder Griekse dolma/sarma gegeten maar die smaakte niet veel anders dan de Turkse sarma. In ieder geval zit er geen ei, feta en oregana in de 'onze' versie. Maar goed, als jij het zo het lekkerst vind dan is er niks aan de hand. :+
Ze smaken in ieder geval precies zoals ik ze in een grieks restaurant te eten krijg!
Stereotomyvrijdag 8 oktober 2010 @ 15:07
Tezz _O_ _O_ _O_
anufridinsdag 2 november 2010 @ 12:49
quote:
1s.gif Op zondag 26 september 2010 02:00 schreef Tezz het volgende:
En it's a wrap!!!!!

Ik ben best een beetje trots op mezelf. Het is gewoon allemaal gelukt, precies zoals ik het hebben wilde. Allemaal op tijd op tafel en ook nog eens warm en lekker...........

Foto verslagje:


Het drank buffetje.... Met Samos Sweet, Metaxa, Kumquat en Mastique! De Metaxa was als eerste op, haha......
[ afbeelding ]

Bij binnenkomst kregen alle gasten een Ouzo en uiteraard een stukje Grieks gebak bij de koffie.
[ afbeelding ]

En uiteindelijk eten........ Ik stond uitgeput in een hoekje met een borrel in mijn hand, haha
[ afbeelding ]

Brood met smeerseltjes: viskuit (tarama), aubergine (melizano) en taziki (yoghurt/komkommer). Op de voorgrond feta kadaifi, spanakopita (pasteitjes met spinazie/kaas) en achterin een schaal keftedes (vers gehakt met tomatensaus).
[ afbeelding ]

Achterin (naast de keftedes) sardientjes met knoflook en groente. Vooraan dolmadakia's (met rijst en lam) en in het midden (met het originele 40 jaar oude trouwdingetje) een courgettetaart.
[ afbeelding ]

En uiteindelijk natuurlijk souflaki (vooraan), vers fruit en gefrituurde inktvis (calamaria). Helemaal links op de foto nog garnalen met zelfgemaakte coctailsaus en verse dille.
[ afbeelding ]

Zucht.......... ik ben blij dat het gelukt is!
[ afbeelding ]

Wanneer iemand een recept wil hebben dan hoor ik het wel....
WAUW respect ! _O_

Tezz, als ik het goed begrijp ben je Grieks of deels Grieks?

Ik heb een vraagje, ik ben een recept kwijt van man zijn Griekse oma,

Het was een recept van aubergines in de oven.
De aubergines waren in stukken gesneden en er ging een saus overheen van
(misschien heel vroeger verse tomaten) maar zoals ik het kende een saus van
gepelde tomaten uit blik met gefruite ui en veel heel veel knoflook.

Het gerecht moest ongeveer een uur in de oven.

Ik heb het al verschillende malen geprobeerd te maken, is best te eten, maar
er ''mist'' iets, en ik weet niet wat |:(

Zegt dit jou iets? en zo ja? heb jij het recept?

eh... ja er staat een mannetje bij mijn profiel, maar eigenlijk ben ik een vrouw
om verwarring te voorkomen :P dit is een gedeeld account...

[ Bericht 1% gewijzigd door Mirjam op 02-11-2010 20:37:42 ]
Tezzdinsdag 2 november 2010 @ 19:00
quote:
11s.gif Op dinsdag 2 november 2010 12:49 schreef anufri het volgende:

[..]



WAUW respect ! _O_

Tezz, als ik het goed begrijp ben je Grieks of deels Grieks?

Ik heb een vraagje, ik ben een recept kwijt van man zijn Griekse oma,

Het was een recept van aubergines in de oven.
De aubergines waren in stukken gesneden en er ging een saus overheen van
(misschien heel vroeger verse tomaten) maar zoals ik het kende een saus van
gepelde tomaten uit blik met gefruite ui en veel heel veel knoflook.

Het gerecht moest ongeveer een uur in de oven.

Ik heb het al verschillende malen geprobeerd te maken, is best te eten, maar
er ''mist'' iets, en ik weet niet wat |:(

Zegt dit jou iets? en zo ja? heb jij het recept?

eh... ja er staat een mannetje bij mijn profiel, maar eigenlijk ben ik een vrouw
om verwarring te voorkomen :P dit is een gedeeld account...
Ik ben niet grieks! :D Gewoon puur hollands haha!

Het recept wat jij bedoelt is volgens mij ook niet grieks. Maar ik weet denk ik wel wat je bedoeld...

Ik heb het ooit eens zelf gemaakt, maar dan met courgette. Deze link kwam laatst in de CULSC voorbij (http://www.coquinaria.nl/recepten/04.5recept.htm) en dat lijkt me een goede leidraad.
Ikzelf heb het destijds gemaakt (met courgette dus) en een vulling van mozzerella/parmezaan/ei/peterselie. En dat mengseltje tussen twee gegrilde plakjes courgette gedaan (hamburger principe).
De courgette pakketjes heb ik laten zakken in een basic tomatensaus en goed doorgewarmd. Was inderdaad erg lekker!
anufridinsdag 2 november 2010 @ 19:07
quote:
1s.gif Op dinsdag 2 november 2010 19:00 schreef Tezz het volgende:

[..]



Ik ben niet grieks! :D Gewoon puur hollands haha!

Het recept wat jij bedoelt is volgens mij ook niet grieks. Maar ik weet denk ik wel wat je bedoeld...

Ik heb het ooit eens zelf gemaakt, maar dan met courgette. Deze link kwam laatst in de CULSC voorbij (http://www.coquinaria.nl/recepten/04.5recept.htm) en dat lijkt me een goede leidraad.
Ikzelf heb het destijds gemaakt (met courgette dus) en een vulling van mozzerella/parmezaan/ei/peterselie. En dat mengseltje tussen twee gegrilde plakjes courgette gedaan (hamburger principe).
De courgette pakketjes heb ik laten zakken in een basic tomatensaus en goed doorgewarmd. Was inderdaad erg lekker!
OH !!!! :D Dan is het dubbel zo knap dat je dat allemaal gemaakt hebt ! _O_

Dit is NIET het recept wat ik bedoelde maar ik ga hem WEL maken :Y
klinkt en ziet er heeeeeeeeeel lekker uit en ik kende deze nog niet eens :o

Dus al is het niet wat ik bedoelde toch heel veel dank O+
Mirjamdinsdag 2 november 2010 @ 20:33
*poets
Tezzdinsdag 2 november 2010 @ 21:08
quote:
10s.gif Op dinsdag 2 november 2010 19:07 schreef anufri het volgende:

[..]



OH !!!! :D Dan is het dubbel zo knap dat je dat allemaal gemaakt hebt ! _O_

Dit is NIET het recept wat ik bedoelde maar ik ga hem WEL maken :Y
klinkt en ziet er heeeeeeeeeel lekker uit en ik kende deze nog niet eens :o

Dus al is het niet wat ik bedoelde toch heel veel dank O+
Je gelooft het niet, maar ik heb toevallig nog een oud foto-verslagje in mijn fotomapje staan.... :P

Ingredienten:
b8v61w.jpg

courgettes in de pan even knapperig bakken
v4q9z5.jpg

En hoppa, inclusief de vulling als een hamburgertje in de tomatensaus laten zakken:
5phfuv.jpg

En uiteindelijk, na een kwartiertje pruttelen op tafel. Wij aten er brood, risotto en zeevruchten bij (en wat uitgebakken bacon voor degenen die geen zeevruchten wensten)
8xrekm.jpg

Succes! :Y) ^O^
anufridinsdag 2 november 2010 @ 23:31
quote:
1s.gif Op dinsdag 2 november 2010 21:08 schreef Tezz het volgende:

[..]



Je gelooft het niet, maar ik heb toevallig nog een oud foto-verslagje in mijn fotomapje staan.... :P

Ingredienten:
[ afbeelding ]

courgettes in de pan even knapperig bakken
[ afbeelding ]

En hoppa, inclusief de vulling als een hamburgertje in de tomatensaus laten zakken:
[ afbeelding ]

En uiteindelijk, na een kwartiertje pruttelen op tafel. Wij aten er brood, risotto en zeevruchten bij (en wat uitgebakken bacon voor degenen die geen zeevruchten wensten)
[ afbeelding ]

Succes! :Y) ^O^
FANTASTISCH ! ^O^

dankjewel !!! :*
Tezzwoensdag 16 maart 2011 @ 08:42
En jawel, ik voel me geroepen om mijn oude topic weer even omhoog te kicken. Ik ga het namelijk nog een keertje doen, en wel op 10 april aanstaande. Mijn dochter doet dan haar communie en hoewel ik in eerste instantie had gezegd dat ik 'niets speciaals' zou doen, op verzoek van dochterlief (en omdat ik het zelf kei leuk vind natuurlijk) toch maar weer een grieks buffet!

Wel iets eenvoudiger als de vorige keer. Ik heb namelijk maar een halve dag (+ stukje van de avond) om voor te bereiden en op de dag zelf kan ik helemaal niet voorbereiden, dus ik ga voor wat eenvoudigere recepten. Op het menu:

- Keftedes (griekse gehaktballetjes met tomatensaus)
- Kipspiesjes met giroskruiden
- Mousaka (ovenschotel met aardappel en aubergine)
- Dolmadakia's (wijnbladeren met lam en rijst)
- rijst
- brood met tzaziki en knoflooksaus
- pepers/olijven
- Rolletjes filodeeg met feta
- Boerensalade (met paprika, komkommer, rode ui en feta)
- Witte koolsalade

Ik heb er weer zin in! *O*
Pietverdrietwoensdag 16 maart 2011 @ 09:34
Gegrilde gemarineerde sardines (marinade van olijfolie, knoflook, zout peper, verse peterselie)
Gegrilde Baby Calamaris (heel)
Gebakken courgette (in plakken, door ei (met wat chili en zout) en bloem en dan bakken)
Gebakken aubergine (in plakken, door ei (met wat chili en zout) en bloem en dan bakken)
Gegrilde courgette/aubergine, zouten en in de lengte in plakken snijden en grillen
Salade maken met gekookte venkel, met dille en een dressing met wat sherryazijn, ouzo, olijfolie
Octopus salade (gekookte Octopus aan stukken met citroensap, olijfolie, gedroogde tomaten in olie aan stukken, kappertjes, verse groene kruiden, beetje knoflook, zout, peper)
Tomaten salade met plakken vleestomaten, rode ui in ringen, schapenkaas, verse munt, citroensap, olijfolie, kappertjes
#ANONIEMwoensdag 16 maart 2011 @ 15:43
Schatteke kan ik evt iets voor je maken/voorbereiden? Ik ben 9 april toch in jouw dorpje dus kan ik het gewoon afleveren of aan je deur hangen mocht je niet thuis zijn :P
Tezzwoensdag 16 maart 2011 @ 16:06
quote:
17s.gif Op woensdag 16 maart 2011 15:43 schreef mascara-klodder het volgende:
Schatteke kan ik evt iets voor je maken/voorbereiden? Ik ben 9 april toch in jouw dorpje dus kan ik het gewoon afleveren of aan je deur hangen mocht je niet thuis zijn :P
Dat is heel lief MK, maar niet nodig hoor! Ik doe het veel te lief zelf en heb hulp van een vriend en mijn mama......

@Pietverdriet: dank voor je aanvullingen/opmerkingen!
#ANONIEMwoensdag 16 maart 2011 @ 16:29
Alles strak onder controle dus ^O^
Tezzwoensdag 16 maart 2011 @ 17:51
quote:
14s.gif Op woensdag 16 maart 2011 16:29 schreef mascara-klodder het volgende:
Alles strak onder controle dus ^O^
Nou ja..... ik word pas weer rustig als ik de boodschappen binnen heb en de schalen uitgezocht heb enzo. Dat soort voorbereidingen vind ik altijd stressvol. Het koken op zich is een eitje (ahum).
#ANONIEMwoensdag 16 maart 2011 @ 18:07
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2011 17:51 schreef Tezz het volgende:

[..]

Nou ja..... ik word pas weer rustig als ik de boodschappen binnen heb en de schalen uitgezocht heb enzo. Dat soort voorbereidingen vind ik altijd stressvol. Het koken op zich is een eitje (ahum).
lolz ik ben ookal bezig voor het menu van 2 april, dan komen de schoonouders en een nichtje van vriend eten. Wil de uiensoep van Julia child maken als voorafje en Boeuf Bourgignon. als hoofdgerecht.

Mijn mams: je maakt het jezelf wel moeilijk, klodder! Ik: neuh, kan ik allemaal een dag van te voren klaarmaken :7 En niet geheel onbelangrijk: ook proeven, is het niks dan heb ik nog tijd genoeg om wat anders in elkaar te flansen :+
Tezzvrijdag 8 april 2011 @ 15:14
Even een vraagje: het buffet is voor zondag. Ik kan morgen zowat alle voorbereidingen wel doen, maar om wat tijd te winnen heb ik het nobele plan om vanavond alvast de Dolmadakía's te rollen. Dat kan toch wel he? Vanavond maken, goed afgedekt de koelkast in en dan zondag opwarmen?

Of is het toch beter om ze morgen pas te maken.... Wat vinden jullie?
DarkElfvrijdag 8 april 2011 @ 15:44
ik heb ze nog nooit gemaakt maar zou niet weten waarom dat niet zou kunnen?
Tezzvrijdag 8 april 2011 @ 17:37
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 april 2011 15:44 schreef DarkElf het volgende:
ik heb ze nog nooit gemaakt maar zou niet weten waarom dat niet zou kunnen?
Dan liggen ze anderhalve dag te wachten todat ze opgegeten worden! Verser = beter (of zit dat tussen mijn oren? Het maakt natuurlijk geen drol uit of ik ze vanavond of morgenvroeg maak....)
ColdFeetvrijdag 8 april 2011 @ 17:39
Het zou wel kunnen dat ze wat slapper worden na twee dagen. Want je moet ze natuurlijk wel onder enigszins vochtige omstandigheden bewaren.
DarkElfvrijdag 8 april 2011 @ 17:39
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 april 2011 17:37 schreef Tezz het volgende:

[..]

Dan liggen ze anderhalve dag te wachten todat ze opgegeten worden! Verser = beter (of zit dat tussen mijn oren? Het maakt natuurlijk geen drol uit of ik ze vanavond of morgenvroeg maak....)
die paar uur zou dat zo enorm uitmaken?
Nou ja probeer het, dan weet je het ;)
Tezzvrijdag 8 april 2011 @ 20:00
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 april 2011 17:39 schreef DarkElf het volgende:

[..]

die paar uur zou dat zo enorm uitmaken?
Nou ja probeer het, dan weet je het ;)
Gedaan! Ze liggen te stoven in de pan nu.... We zullen zien!

SPOILER
Uiteraard heb ik er express een paar tussen gedaan waarvan het blad al gescheurd was. Ach wat jammer, die mislukte moeten we vanavond maar opeten!
z80vrijdag 8 april 2011 @ 20:32
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 april 2011 15:14 schreef Tezz het volgende:
Even een vraagje: het buffet is voor zondag. Ik kan morgen zowat alle voorbereidingen wel doen, maar om wat tijd te winnen heb ik het nobele plan om vanavond alvast de Dolmadakía's te rollen. Dat kan toch wel he? Vanavond maken, goed afgedekt de koelkast in en dan zondag opwarmen?

Of is het toch beter om ze morgen pas te maken.... Wat vinden jullie?
grieken maken deze meestal in het voren.
gewoon in de koelkast bewaren voor een paar dagen gaat goed.
en als je de uitvoering zonder vlees hebt kan het zelfs een week.
Tezzvrijdag 8 april 2011 @ 21:27
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 april 2011 20:32 schreef z80 het volgende:

[..]

grieken maken deze meestal in het voren.
gewoon in de koelkast bewaren voor een paar dagen gaat goed.
en als je de uitvoering zonder vlees hebt kan het zelfs een week.
Ik heb een combi gemaakt (lamsgehakt/rijst/feta/kruiden). Ze smaken heerlijk! Hopelijk zondagmiddag ook nog.....
z80vrijdag 8 april 2011 @ 22:15
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 april 2011 21:27 schreef Tezz het volgende:

[..]

Ik heb een combi gemaakt (lamsgehakt/rijst/feta/kruiden). Ze smaken heerlijk! Hopelijk zondagmiddag ook nog.....
:Y) waar kan ik aanschuiven?
Tezzzaterdag 9 april 2011 @ 07:28
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 april 2011 22:15 schreef z80 het volgende:

[..]

:Y) waar kan ik aanschuiven?
Valkenswaard! Morgen krijgt mijn dochter haar eerste Heilige Communie. Uit nostalgische overwegingen vonden wij dat ze dat gewoon moest doen (tegenwoordig zie je dat niet meer zo vaak, zelfs onder de Katholieken is 'je communie doen' een beetje uit de tijd).
Maar goed, het is dus wel een feestje waard natuurlijk....
Toen ik aan haar vroeg wat ik moest koken voor de gasten zei ze... Grieks! Dus.....

Souflaki's van kip, keftedes, moussaka, dolmadakia's, boregi, boerensalade, witte kool salade, gekruide rijst, tzaziki, knoflooksaus, pepperoni, olijven, brood.
Tezzmaandag 11 april 2011 @ 00:00
Yes! Het is weer gelukt! Weer ben ik best wel een beetje trots op mezelf... Het was toch weer een hele bevalling voor dertig personen.... Maar iedereen heeft heerlijk gegeten en ik vond het weer super om te doen!

Overzichtje:
2yln5p0.jpg

En een paar close-ups:
2mozas8.jpg

2jzgar.jpg

t70lrd.jpg

En het koffie-met-gebak-gedeelte (helemaal niets met Griekenland te maken, maar wel super leuk voor mijn dochter van acht):

fw0h12.jpg
Mirjammaandag 11 april 2011 @ 00:01
:9~
#ANONIEMmaandag 11 april 2011 @ 11:28
Ziet er weer fantastisch uit Tezz!!! :9
HaverMoutKoekjemaandag 11 april 2011 @ 12:39
^O^
Jullie hadden er het prefecte weer bij ook nog!
DarkElfmaandag 11 april 2011 @ 12:40
wow Tezz, ziet er goed uit!

heb je een receptje voor die koolsla? :)
Tezzmaandag 11 april 2011 @ 14:41
quote:
1s.gif Op maandag 11 april 2011 12:40 schreef DarkElf het volgende:
wow Tezz, ziet er goed uit!

heb je een receptje voor die koolsla? :)
SPOILER
Ja, die kwam recht uit de emmer. Je weet het gerecht er wel uit te pikken zeg! Het enige wat ik niet zelf gemaakt had........ .
Tezzmaandag 11 april 2011 @ 14:41
Dank trouwens allemaal voor de leuke reacties!

Het was inderdaad stralend weer en een superdag! En iedereen had lekker gegeten, dus dat was weer een groot compliment....
#ANONIEMmaandag 11 april 2011 @ 15:00
quote:
1s.gif Op maandag 11 april 2011 14:41 schreef Tezz het volgende:

[..]

SPOILER
Ja, die kwam recht uit de emmer. Je weet het gerecht er wel uit te pikken zeg! Het enige wat ik niet zelf gemaakt had........ .
_O- dat is bij mij ook altijd zo :P
motorbloempjemaandag 11 april 2011 @ 15:00
recept is dus: ga naar winkel, haal emmer koolsla *) :P
DarkElfmaandag 11 april 2011 @ 15:01
quote:
1s.gif Op maandag 11 april 2011 14:41 schreef Tezz het volgende:

[..]

SPOILER
Ja, die kwam recht uit de emmer. Je weet het gerecht er wel uit te pikken zeg! Het enige wat ik niet zelf gemaakt had........ .
:o sorry
Tezzmaandag 11 april 2011 @ 15:10
quote:
1s.gif Op maandag 11 april 2011 15:00 schreef motorbloempje het volgende:
recept is dus: ga naar winkel, haal emmer koolsla *) :P
:Y

Wel die van Bieze in die kleine ronde bakjes. Dat is de lekkerste! En aangezien meneer/mevrouw Bieze het prima op smaak brengt vond ik dat ik best een kant-en-klare salade er bij mocht zetten!
Selesthamaandag 11 april 2011 @ 15:58
Wow, wat heerlijk ziet dat er uit! :9
Ilse86maandag 11 april 2011 @ 16:22
Je moussaka ziet er lekker uit zeg! Ben al tijden op zoek naar een goed recept daarvoor,enige kans dat je het wilt delen?
MissHobjemaandag 11 april 2011 @ 18:06
Wow Tezz het ziet er mega heerlijk uit! en tof dat het zo leuk is geweest ;)
Tezzmaandag 11 april 2011 @ 20:33
quote:
1s.gif Op maandag 11 april 2011 16:22 schreef Ilse86 het volgende:
Je moussaka ziet er lekker uit zeg! Ben al tijden op zoek naar een goed recept daarvoor,enige kans dat je het wilt delen?
Yes! Het heeft ook even geduurd voordat ik het goede recept gevonden had, maar sinds ik volgens dit recept werk wil ik geen andere meer! Ik zet hem even onder een spoiler want het is nogal een lap tekst.

SPOILER
Benodigdheden
750 gram aubergine
Zout peper
4 sjalotjes
3 teentjes knoflook
4 eetlepels olijfolie
500 gram rundergehakt
Een flinke scheut (droge) rode wijn
3 dl. Gepureerde tomaten
Snufje suiker
1 theelepel oregano
theelepel kaneel
heelepel cayennepeper
1 theelepel paprikapoeder
Sap van 1 citroen
500 gram aardappelen
5 takjes peterselie
Bechamelsaus (bloem, roomboter, melk, peper, zout, nootmuskaat)
200 gram feta kaas
2 eieren

Bereiding
De aubergines in plakken snijden en met zout bestrooid ongeveer 1 uur in een vergiet laten uitlekken. De gesnipperde sjalotjes en teentjes knoflook in 2 eetlepels olie fruiten. Het gehakt toevoegen en rul bakken. De wijn, gepureerde tomaten, suiker en kruiden toevoegen en de massa een uurtje zacht laten pruttelen.

De aardappelen in plakjes snijden en kort voorkoken. De droog gedepte aubergineplakken naast elkaar op 2 bakplaten leggen. Met de rest van de olie bestrijken en 8 minuten goudbruin roosteren onder de grill. Na 4 minuten keren.

In een rechthoekige ovenschaal een bodem maken van gegrilde aubergine plakken en voorgekookte aardappelen. Dit met een beetje citroensap besprenkelen, wat gehakte peterselie erover en wat zout. Daarbovenop de gehaktvulling.
Als laatste weer een laag maken met aubergine/aardappel en ook daar weer citroensap, gehakte peterselie en zout overheen.

Maak een standaard bechamelsaus door een roux te maken van twee eetlepels gesmolten boter en twee eetlepels tarwebloem. Daar melk opgieten en zachtjes aan de kook brengen tot je de gewenste dikte hebt bereikt. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Verkruimel de feta door de saus en laat deze enigszins smelten. Neem de pan van het vuur en klop er nog twee eieren en een wat citroensap doorheen. Giet deze saus over de mousaka.

Zet de mousaka ongeveer 45 minuten in een oven van 180 graden. Klaar!
Isabeaumaandag 11 april 2011 @ 20:38
Tezz, het ziet er weer zalig uit _O_
Ilse86maandag 11 april 2011 @ 21:01
Dank je Tezz :) Die ga ik binnenkort proberen!
McGillesdinsdag 12 april 2011 @ 12:24
quote:
11s.gif Op dinsdag 2 november 2010 12:49 schreef anufri het volgende:

[..]

Het was een recept van aubergines in de oven.
De aubergines waren in stukken gesneden en er ging een saus overheen van
(misschien heel vroeger verse tomaten) maar zoals ik het kende een saus van
gepelde tomaten uit blik met gefruite ui en veel heel veel knoflook.

Het gerecht moest ongeveer een uur in de oven.

Ik heb het al verschillende malen geprobeerd te maken, is best te eten, maar
er ''mist'' iets, en ik weet niet wat |:(

Laatst een aubergine schotel gemaakt met tomaten uit de oven.
Eerst even de aubergine in lange dunne plakken snijden, ruim zouten en even 5 minuten laten zweten, daarna afspoelen met water. Grillen in de pan (wees niet bang voor een mooi grillpatroon)

Tegelijk even sausje maken in pan met tomaten (vers mits goede verkrijgbaar, anders uit blik). Eerst ui fruiten en dan knoflook toevoegen, daarna tomaten toevoegen en op smaak brengen met peper en zout en kruiden (basilicum, etc).

Dan in ovenschaal, eerst laagje tomatensaus, dan aubergines, dan weer tomaten, dan weer aubergines, dan 2 - 3 eieren klutsen en hier ovenheen gieten. Dan laagje aubergines, saus, aubergines etc, eindigen met laagje tomatensaus en dan parmezaanse kaas erover. 30 minuten in oven op 200 graden.

Niet grieks maar echt heerlijk :)
PluisigNijntjedinsdag 12 april 2011 @ 16:08
Waar haal je in vredesnaam dat deeg voor de spanakopita vandaan? Ik kan het dus nooit vinden.
Selesthadinsdag 12 april 2011 @ 16:25
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 april 2011 16:08 schreef PluisigNijntje het volgende:
Waar haal je in vredesnaam dat deeg voor de spanakopita vandaan? Ik kan het dus nooit vinden.
Ik weet niet of ik voor Tezz mag antwoorden maar bij de Turkse supermarkt verkopen ze heel veel soorten en formaten aan kant en klare filodeegvellen.
PluisigNijntjedinsdag 12 april 2011 @ 16:37
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 april 2011 16:25 schreef Selestha het volgende:

[..]

Ik weet niet of ik voor Tezz mag antwoorden maar bij de Turkse supermarkt verkopen ze heel veel soorten en formaten aan kant en klare filodeegvellen.
Dat zal m'n probleem zijn, hier in de buurt is geen Turk te vinden.
Tezzdinsdag 12 april 2011 @ 17:44
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 april 2011 16:25 schreef Selestha het volgende:

[..]

Ik weet niet of ik voor Tezz mag antwoorden maar bij de Turkse supermarkt verkopen ze heel veel soorten en formaten aan kant en klare filodeegvellen.
Inderdaad, gewoon bij de Turk (filodeeg). De Albert Heijn heeft het ook, maar ik vind dat van de turk beter werken....
Stereotomydinsdag 12 april 2011 @ 17:45
Tezzzzz _O_ _O_ _O_
Tezzdinsdag 12 april 2011 @ 17:45
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 april 2011 16:37 schreef PluisigNijntje het volgende:

[..]

Dat zal m'n probleem zijn, hier in de buurt is geen Turk te vinden.
In dat geval: bij de Albert Heijn dus. In de diepvries, naast het bladerdeeg!
Tezzdinsdag 12 april 2011 @ 17:46
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 april 2011 17:45 schreef Stereotomy het volgende:
Tezzzzz _O_ _O_ _O_
:* :* :*

Check mijn hyve voor meer foto's!
Naamahmaandag 15 augustus 2011 @ 19:24
Ik vond dat dit topic wel een kickje mocht :)

Ik ben namelijk helemaal op de mezze-tour. Ga over een tijdje ook een mezze-buffetje neerzetten, (gelukkig wel wat kleinschaliger dan Tezz), dus ben al een beetje aan het oefenen.

Vooral de keftedes vind ik erg lekker, lekker zoete saus en ook de spinazie-fetaflapjes zijn een succes. Verder komt er in elk geval souvlaki op het menu en brood + tzatziki.

Vandaag voor het eerst dolmadakia's gemaakt, maar die zijn niet echt gelukt. Vulling is lekker, rollen is ook goed gegaan, maar ze zijn erg vochtig geworden en smaken door het vocht veel te zuur en olijfolie-achtig. Beetje uitknijpen in een stuk keukenpapier helpt wel :'), maar ook dan blijft die citroensap/olijfoliesmaak teveel hangen. Denk dat ik de volgende keer alleen maar een klein beetje olijfolie op de bodem doe en het citroensap achterwege laat. Benieuwd wat dat oplevert.

Tezz, in elk geval bedankt voor de recepten en hopelijk is er animo om dit topic weer voort te zetten!
Tezzmaandag 15 augustus 2011 @ 19:36
quote:
0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 19:24 schreef Naamah het volgende:
Ik vond dat dit topic wel een kickje mocht :)

Ik ben namelijk helemaal op de mezze-tour. Ga over een tijdje ook een mezze-buffetje neerzetten, (gelukkig wel wat kleinschaliger dan Tezz), dus ben al een beetje aan het oefenen.

Vooral de keftedes vind ik erg lekker, lekker zoete saus en ook de spinazie-fetaflapjes zijn een succes. Verder komt er in elk geval souvlaki op het menu en brood + tzatziki.

Vandaag voor het eerst dolmadakia's gemaakt, maar die zijn niet echt gelukt. Vulling is lekker, rollen is ook goed gegaan, maar ze zijn erg vochtig geworden en smaken door het vocht veel te zuur en olijfolie-achtig. Beetje uitknijpen in een stuk keukenpapier helpt wel :'), maar ook dan blijft die citroensap/olijfoliesmaak teveel hangen. Denk dat ik de volgende keer alleen maar een klein beetje olijfolie op de bodem doe en het citroensap achterwege laat. Benieuwd wat dat oplevert.

Tezz, in elk geval bedankt voor de recepten en hopelijk is er animo om dit topic weer voort te zetten!
Thx! :@ :D

Ik voeg bij het kookvocht voor de dolma's altijd olijfolie, een klein beetje citroensap tussen de laagjes dolma's (echt in totaal misschien 1 uitgeknepen citroen op een hele pan) en een klein plensje witte wijn toe.

Succes!
FANNvanhetlaatsteuurzaterdag 15 juni 2013 @ 21:00
Opa! dit topic verdient een schopje! _O_


:D