Hmm.. Ik heb wel eerder Griekse dolma/sarma gegeten maar die smaakte niet veel anders dan de Turkse sarma. In ieder geval zit er geen ei, feta en oregana in de 'onze' versie. Maar goed, als jij het zo het lekkerst vind dan is er niks aan de hand.quote:Op vrijdag 8 oktober 2010 14:33 schreef Tezz het volgende:
[..]
Geen idee! Ik begon met een origineel recept van google, maar door de jaren heen heb ik deze ingredienten zelf toegevoegd omdat dit (voor mij) het beste recept is! Ben een beetje gaan rommelen met hoeveelheden en werkwijze en zo vind ik ze het lekkerste.
Hoewel er in het originele recept ook feta, rijst en oregan zat hoor!
Ze smaken in ieder geval precies zoals ik ze in een grieks restaurant te eten krijg!quote:Op vrijdag 8 oktober 2010 14:46 schreef Landysh het volgende:
[..]
Hmm.. Ik heb wel eerder Griekse dolma/sarma gegeten maar die smaakte niet veel anders dan de Turkse sarma. In ieder geval zit er geen ei, feta en oregana in de 'onze' versie. Maar goed, als jij het zo het lekkerst vind dan is er niks aan de hand.
WAUW respect !quote:Op zondag 26 september 2010 02:00 schreef Tezz het volgende:
En it's a wrap!!!!!
Ik ben best een beetje trots op mezelf. Het is gewoon allemaal gelukt, precies zoals ik het hebben wilde. Allemaal op tijd op tafel en ook nog eens warm en lekker...........
Foto verslagje:
Het drank buffetje.... Met Samos Sweet, Metaxa, Kumquat en Mastique! De Metaxa was als eerste op, haha......
[ afbeelding ]
Bij binnenkomst kregen alle gasten een Ouzo en uiteraard een stukje Grieks gebak bij de koffie.
[ afbeelding ]
En uiteindelijk eten........ Ik stond uitgeput in een hoekje met een borrel in mijn hand, haha
[ afbeelding ]
Brood met smeerseltjes: viskuit (tarama), aubergine (melizano) en taziki (yoghurt/komkommer). Op de voorgrond feta kadaifi, spanakopita (pasteitjes met spinazie/kaas) en achterin een schaal keftedes (vers gehakt met tomatensaus).
[ afbeelding ]
Achterin (naast de keftedes) sardientjes met knoflook en groente. Vooraan dolmadakia's (met rijst en lam) en in het midden (met het originele 40 jaar oude trouwdingetje) een courgettetaart.
[ afbeelding ]
En uiteindelijk natuurlijk souflaki (vooraan), vers fruit en gefrituurde inktvis (calamaria). Helemaal links op de foto nog garnalen met zelfgemaakte coctailsaus en verse dille.
[ afbeelding ]
Zucht.......... ik ben blij dat het gelukt is!
[ afbeelding ]
Wanneer iemand een recept wil hebben dan hoor ik het wel....
Ik ben niet grieks!quote:Op dinsdag 2 november 2010 12:49 schreef anufri het volgende:
[..]
WAUW respect !![]()
Tezz, als ik het goed begrijp ben je Grieks of deels Grieks?
Ik heb een vraagje, ik ben een recept kwijt van man zijn Griekse oma,
Het was een recept van aubergines in de oven.
De aubergines waren in stukken gesneden en er ging een saus overheen van
(misschien heel vroeger verse tomaten) maar zoals ik het kende een saus van
gepelde tomaten uit blik met gefruite ui en veel heel veel knoflook.
Het gerecht moest ongeveer een uur in de oven.
Ik heb het al verschillende malen geprobeerd te maken, is best te eten, maar
er ''mist'' iets, en ik weet niet wat![]()
Zegt dit jou iets? en zo ja? heb jij het recept?
eh... ja er staat een mannetje bij mijn profiel, maar eigenlijk ben ik een vrouw
om verwarring te voorkomendit is een gedeeld account...
OH !!!!quote:Op dinsdag 2 november 2010 19:00 schreef Tezz het volgende:
[..]
Ik ben niet grieks!Gewoon puur hollands haha!
Het recept wat jij bedoelt is volgens mij ook niet grieks. Maar ik weet denk ik wel wat je bedoeld...
Ik heb het ooit eens zelf gemaakt, maar dan met courgette. Deze link kwam laatst in de CULSC voorbij (http://www.coquinaria.nl/recepten/04.5recept.htm) en dat lijkt me een goede leidraad.
Ikzelf heb het destijds gemaakt (met courgette dus) en een vulling van mozzerella/parmezaan/ei/peterselie. En dat mengseltje tussen twee gegrilde plakjes courgette gedaan (hamburger principe).
De courgette pakketjes heb ik laten zakken in een basic tomatensaus en goed doorgewarmd. Was inderdaad erg lekker!
Je gelooft het niet, maar ik heb toevallig nog een oud foto-verslagje in mijn fotomapje staan....quote:Op dinsdag 2 november 2010 19:07 schreef anufri het volgende:
[..]
OH !!!!Dan is het dubbel zo knap dat je dat allemaal gemaakt hebt !
![]()
Dit is NIET het recept wat ik bedoelde maar ik ga hem WEL maken![]()
klinkt en ziet er heeeeeeeeeel lekker uit en ik kende deze nog niet eens![]()
Dus al is het niet wat ik bedoelde toch heel veel dank
FANTASTISCH !quote:Op dinsdag 2 november 2010 21:08 schreef Tezz het volgende:
[..]
Je gelooft het niet, maar ik heb toevallig nog een oud foto-verslagje in mijn fotomapje staan....![]()
Ingredienten:
[ afbeelding ]
courgettes in de pan even knapperig bakken
[ afbeelding ]
En hoppa, inclusief de vulling als een hamburgertje in de tomatensaus laten zakken:
[ afbeelding ]
En uiteindelijk, na een kwartiertje pruttelen op tafel. Wij aten er brood, risotto en zeevruchten bij (en wat uitgebakken bacon voor degenen die geen zeevruchten wensten)
[ afbeelding ]
Succes!![]()
Dat is heel lief MK, maar niet nodig hoor! Ik doe het veel te lief zelf en heb hulp van een vriend en mijn mama......quote:Op woensdag 16 maart 2011 15:43 schreef mascara-klodder het volgende:
Schatteke kan ik evt iets voor je maken/voorbereiden? Ik ben 9 april toch in jouw dorpje dus kan ik het gewoon afleveren of aan je deur hangen mocht je niet thuis zijn
Nou ja..... ik word pas weer rustig als ik de boodschappen binnen heb en de schalen uitgezocht heb enzo. Dat soort voorbereidingen vind ik altijd stressvol. Het koken op zich is een eitje (ahum).quote:
lolz ik ben ookal bezig voor het menu van 2 april, dan komen de schoonouders en een nichtje van vriend eten. Wil de uiensoep van Julia child maken als voorafje en Boeuf Bourgignon. als hoofdgerecht.quote:Op woensdag 16 maart 2011 17:51 schreef Tezz het volgende:
[..]
Nou ja..... ik word pas weer rustig als ik de boodschappen binnen heb en de schalen uitgezocht heb enzo. Dat soort voorbereidingen vind ik altijd stressvol. Het koken op zich is een eitje (ahum).
Dan liggen ze anderhalve dag te wachten todat ze opgegeten worden! Verser = beter (of zit dat tussen mijn oren? Het maakt natuurlijk geen drol uit of ik ze vanavond of morgenvroeg maak....)quote:Op vrijdag 8 april 2011 15:44 schreef DarkElf het volgende:
ik heb ze nog nooit gemaakt maar zou niet weten waarom dat niet zou kunnen?
die paar uur zou dat zo enorm uitmaken?quote:Op vrijdag 8 april 2011 17:37 schreef Tezz het volgende:
[..]
Dan liggen ze anderhalve dag te wachten todat ze opgegeten worden! Verser = beter (of zit dat tussen mijn oren? Het maakt natuurlijk geen drol uit of ik ze vanavond of morgenvroeg maak....)
Gedaan! Ze liggen te stoven in de pan nu.... We zullen zien!quote:Op vrijdag 8 april 2011 17:39 schreef DarkElf het volgende:
[..]
die paar uur zou dat zo enorm uitmaken?
Nou ja probeer het, dan weet je het
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Alleen met zelfspot kun je overleven...
grieken maken deze meestal in het voren.quote:Op vrijdag 8 april 2011 15:14 schreef Tezz het volgende:
Even een vraagje: het buffet is voor zondag. Ik kan morgen zowat alle voorbereidingen wel doen, maar om wat tijd te winnen heb ik het nobele plan om vanavond alvast de Dolmadakía's te rollen. Dat kan toch wel he? Vanavond maken, goed afgedekt de koelkast in en dan zondag opwarmen?
Of is het toch beter om ze morgen pas te maken.... Wat vinden jullie?
Ik heb een combi gemaakt (lamsgehakt/rijst/feta/kruiden). Ze smaken heerlijk! Hopelijk zondagmiddag ook nog.....quote:Op vrijdag 8 april 2011 20:32 schreef z80 het volgende:
[..]
grieken maken deze meestal in het voren.
gewoon in de koelkast bewaren voor een paar dagen gaat goed.
en als je de uitvoering zonder vlees hebt kan het zelfs een week.
quote:Op vrijdag 8 april 2011 21:27 schreef Tezz het volgende:
[..]
Ik heb een combi gemaakt (lamsgehakt/rijst/feta/kruiden). Ze smaken heerlijk! Hopelijk zondagmiddag ook nog.....
Valkenswaard! Morgen krijgt mijn dochter haar eerste Heilige Communie. Uit nostalgische overwegingen vonden wij dat ze dat gewoon moest doen (tegenwoordig zie je dat niet meer zo vaak, zelfs onder de Katholieken is 'je communie doen' een beetje uit de tijd).quote:
quote:Op maandag 11 april 2011 12:40 schreef DarkElf het volgende:
wow Tezz, ziet er goed uit!
heb je een receptje voor die koolsla?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Alleen met zelfspot kun je overleven...
quote:Op maandag 11 april 2011 14:41 schreef Tezz het volgende:
[..]SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.dat is bij mij ook altijd zo
![]()
quote:Op maandag 11 april 2011 14:41 schreef Tezz het volgende:
[..]SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.sorry
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
quote:Op maandag 11 april 2011 15:00 schreef motorbloempje het volgende:
recept is dus: ga naar winkel, haal emmer koolsla![]()
Yes! Het heeft ook even geduurd voordat ik het goede recept gevonden had, maar sinds ik volgens dit recept werk wil ik geen andere meer! Ik zet hem even onder een spoiler want het is nogal een lap tekst.quote:Op maandag 11 april 2011 16:22 schreef Ilse86 het volgende:
Je moussaka ziet er lekker uit zeg! Ben al tijden op zoek naar een goed recept daarvoor,enige kans dat je het wilt delen?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Alleen met zelfspot kun je overleven...
Laatst een aubergine schotel gemaakt met tomaten uit de oven.quote:Op dinsdag 2 november 2010 12:49 schreef anufri het volgende:
[..]
Het was een recept van aubergines in de oven.
De aubergines waren in stukken gesneden en er ging een saus overheen van
(misschien heel vroeger verse tomaten) maar zoals ik het kende een saus van
gepelde tomaten uit blik met gefruite ui en veel heel veel knoflook.
Het gerecht moest ongeveer een uur in de oven.
Ik heb het al verschillende malen geprobeerd te maken, is best te eten, maar
er ''mist'' iets, en ik weet niet wat![]()
Ik weet niet of ik voor Tezz mag antwoorden maar bij de Turkse supermarkt verkopen ze heel veel soorten en formaten aan kant en klare filodeegvellen.quote:Op dinsdag 12 april 2011 16:08 schreef PluisigNijntje het volgende:
Waar haal je in vredesnaam dat deeg voor de spanakopita vandaan? Ik kan het dus nooit vinden.
Dat zal m'n probleem zijn, hier in de buurt is geen Turk te vinden.quote:Op dinsdag 12 april 2011 16:25 schreef Selestha het volgende:
[..]
Ik weet niet of ik voor Tezz mag antwoorden maar bij de Turkse supermarkt verkopen ze heel veel soorten en formaten aan kant en klare filodeegvellen.
Inderdaad, gewoon bij de Turk (filodeeg). De Albert Heijn heeft het ook, maar ik vind dat van de turk beter werken....quote:Op dinsdag 12 april 2011 16:25 schreef Selestha het volgende:
[..]
Ik weet niet of ik voor Tezz mag antwoorden maar bij de Turkse supermarkt verkopen ze heel veel soorten en formaten aan kant en klare filodeegvellen.
In dat geval: bij de Albert Heijn dus. In de diepvries, naast het bladerdeeg!quote:Op dinsdag 12 april 2011 16:37 schreef PluisigNijntje het volgende:
[..]
Dat zal m'n probleem zijn, hier in de buurt is geen Turk te vinden.
Thx!quote:Op maandag 15 augustus 2011 19:24 schreef Naamah het volgende:
Ik vond dat dit topic wel een kickje mocht
Ik ben namelijk helemaal op de mezze-tour. Ga over een tijdje ook een mezze-buffetje neerzetten, (gelukkig wel wat kleinschaliger dan Tezz), dus ben al een beetje aan het oefenen.
Vooral de keftedes vind ik erg lekker, lekker zoete saus en ook de spinazie-fetaflapjes zijn een succes. Verder komt er in elk geval souvlaki op het menu en brood + tzatziki.
Vandaag voor het eerst dolmadakia's gemaakt, maar die zijn niet echt gelukt. Vulling is lekker, rollen is ook goed gegaan, maar ze zijn erg vochtig geworden en smaken door het vocht veel te zuur en olijfolie-achtig. Beetje uitknijpen in een stuk keukenpapier helpt wel, maar ook dan blijft die citroensap/olijfoliesmaak teveel hangen. Denk dat ik de volgende keer alleen maar een klein beetje olijfolie op de bodem doe en het citroensap achterwege laat. Benieuwd wat dat oplevert.
Tezz, in elk geval bedankt voor de recepten en hopelijk is er animo om dit topic weer voort te zetten!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |