dan zou ik persoonlijk meer naar de Samos Nectar nijgen.quote:
Wij hebben Samos Sweet besteld bij ons favoriete Griekse restaurant. Met een bolletje roomijs er in (of gewoon zo) wordt dit het dessert!quote:Op donderdag 9 september 2010 21:46 schreef z80 het volgende:
[..]
dan zou ik persoonlijk meer naar de Samos Nectar nijgen.
of de goedkopere variant Samos.
beide een zoete wijn met een eigen smaak.
Haha! Helaas niet mijn feestje, maar van mijn ouders!quote:Op donderdag 23 september 2010 16:13 schreef FutureFairytale het volgende:
Tezz; ik wacht nog op de uitnodiging!
aah ok nou je hebt je goed uitgesloofd! laat even weten hoe t feestje was en hoe iedereen t eten vondquote:Op donderdag 23 september 2010 16:33 schreef Tezz het volgende:
[..]
Haha! Helaas niet mijn feestje, maar van mijn ouders!
Ik vind het echt best wel eng eigenlijk. Ik met mijn 'ik doe het eten wel', pfff.......... Ik zal foto's maken in ieder geval!quote:Op donderdag 23 september 2010 16:37 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
aah ok nou je hebt je goed uitgesloofd! laat even weten hoe t feestje was en hoe iedereen t eten vond
Nu heb ik hier ook zin inquote:Op donderdag 23 september 2010 16:11 schreef Tezz het volgende:
Oke, de definitieve gerechten zijn bekend! Tralala! Zojuist boodschappen gedaan en morgen en zaterdag lekker koken. Zaterdagavond is het feestje!
Gerechten:
Keftedes (vers gehakt met kruiden en tomatensaus)
Tzaziki (yoghurt, knoflook, komkommer)
Feta Kadaifi (fetablokjes omwikkeld met kadaifi deeg uit de oven)
Tarama (viskuit-smeerseltje)
Melizano (aubergine smeerseltje)
Spanakopita (pasteitjes met kaas/spinazie)
Dolmadaki (wijnbladeren gevuld met rijst en lamsgehakt)
Calamaria (inktvisringen, geftrituurd)
Kolokythopia (courgettetaart)
Souflaki (varkenshaas van de grill)
Sardelles (sardientjes uit de oven)
Garides (garnalen met dressing en sla)
Daarnaast nog verschillende soorten olijven, brood, vijgen, dadels en pepertjes.
Qua drank (naast standaard bier/wijn/fris) ouzo, mastique, metaxa 7 sterren, kumquat en samos sweet
Voor bij de koffie of als dessert verschillende soorten grieks gebak (onder andere baklavas)
Dit alles aangekleed met de griekse vlag, mooie griekse muziek en leuke servetjes met olijven erop.
Ik heb er zin in!![]()
![]()
![]()
quote:Op vrijdag 24 september 2010 17:33 schreef Tezz het volgende:
Update: oh my god.............. waar ben ik aan begonnen!
Ik heb net schalen uitgezocht, warm-houd-plaatjes verzameld en gekeken hoe ik het buffet in ga delen. Toen ik al die lege schalen zag dacht ik: hoe heb ik in godsnaam kunnen zeggen dat ik die allemaal zou gaan vullen?????????
Maar goed: dolmadakia's zijn gelukt en overheerlijk, keftedes zijn ook klaar (het huis geurt helemaal naar kaneel en spicy kruiden) en de courgettetaart staat af te koelen.
De rest moet ik morgen allemaal maken, dus dat wordt vroeg opstaan!
Ik vind het nog steeds leuk, maar was blij dat mijn moeder me zojuist een wijntje kwam brengen en dat sigaretje in de tuin smaakte heerlijk, haha!
Ja, mijn man zegt ook dat ik mijn roeping gemist heb, maar ik weet wel zeker dat ik het niet zou redden in de proffesionele keuken, haha!quote:Op vrijdag 24 september 2010 17:37 schreef Windigo het volgende:
[..]
![]()
De stress van een echte chef, de reden waarom ik de koksschool niet kon afmakenMaar het lukt je wel, je hebt geen betalende gasten dus relax, er mag iets mis gaan
Ik zal volgende week foto's posten van de gerechten die gelukt zijnquote:Op vrijdag 24 september 2010 17:43 schreef DarkElf het volgende:
sterkte Tezz en als je ze hebt: wil je als je bijgekomen bent, volgende week, eens recepten posten??? T klinkt allemaal zo lekker!
quote:Op zaterdag 25 september 2010 15:28 schreef Windigo het volgende:
Wat leuk Tezz! Goed om te horen dat het is gelukt!
En veel plezier vanavond
De details zijn ook superquote:Op zondag 26 september 2010 10:10 schreef krakkemieke het volgende:
Geweldig Tezz! En wat een mooie aankleding.
Dat bruidspaartje!
Moblo, welk recept wil je hebben? Als ik alles moet posten ben ik een uur aan het typen denk ik haha. Zeg het maar!quote:Op zondag 26 september 2010 09:53 schreef motorbloempje het volgende:
wow, super!
En kom maar door met die recepten
zet er wel even bij dat het rollen van de wijnbladen de nodige tijd kost.quote:Op zondag 26 september 2010 12:00 schreef Tezz het volgende:
Dolmadakia's (voor ongeveer 40 stuks)
- bosje bladpeterselie (fijngehakt)
- bosje dille (fijngehakt)
- bosje munt (fijngehakt)
- eetlepel oregano (gedroogd)
- 3 lente uitjes in ringetjes
- 250 gram gekookte rijst
- 2 pakjes fetakaas
- 500 gram lamsgehakt
- 2 eieren
- peper/zout
- 2 pakjes of potten wijnbladeren (bij de turk te koop)
- 1 kippebouillon blokje
- scheut witte droge wijn
- sap van 1 citroen
- olijfolie
Kook de rijst net gaar. Doe het gehakt, de verkruimelde feta en de rijst in een kom en voeg alle kruiden en de lente-ui toe. Ook twee eitjes erdoor voor de smeuigheid. Goed kneden. Op smaak brengen met peper en zout. Ik proef altijd een beetje. Het gehakt is weliswaar rauw, maar het zou zonde zijn als je vulling niet goed op smaak is.
Peuter de wijnbladeren uit de pot/pak en spoel ze af onder de kraan. Dat is echt een vreselijk gepeuter...
Leg een wijnblad op je werkblad en snijd het steeltje en een stukje van de steelaanzet (= harde nerf) er uit. Leg een rolletje vulling op het wijnblad en rol de dolma zo dicht dat het een hermetisch pakketje is. Vouw eerst de zijkanten naar binnen en rol dan van beneden naar boven strak op.
Doe in een grote pan een laagje olijfolie op de bodem en leg de dolma's strak tegen elkaar. Gewoon stapelen. Zorg er wel voor dat ze strak tegen elkaar liggen, ze mogen niet gaan zweven in de pan want dan gaan ze open en mislukt het. Tussen de stapellagen door even wat citroensap en olijfolie er over sprenkelen.
Als je alles gerold hebt dan een flinke plens witte droge wijn er over, nog wat citroensap en een flinke scheut olijfolie. Vul verder bij met warm water waar je een kippebouillontabletje in hebt verkruimeld. De dolmadakia's moeten uiteindelijk net onder water staan.
Zet bovenop de dolma's een hittebestendig bord (zodat ze platgedrukt in de pan zitten) en zet hier eventueel nog iets zwaars bovenop, ze mogen echt niet gaan zweven tijdens het koken.
Dan aan de kook brengen en net tegen de kook aan ongeveer een uurtje laten pruttelen.
Dan zijn ze klaar! Succes met uit de pan vissen..........
Ja het kost zeker veel tijd! Het rollen is een hoop werk....... Op de bodem leg ik inderdaad vaak bladeren om plakken te voorkomen. Maar tussen de lagen in niet, ik schep ze er gewoon uit met een schuimspaan!quote:Op vrijdag 8 oktober 2010 13:58 schreef z80 het volgende:
[..]
zet er wel even bij dat het rollen van de wijnbladen de nodige tijd kost.
door in de pan eerst een laagje wijnbladen te leggen, en dit ook tussen elke laag te doen.
kun je als de Dolmadakia's gaar zijn deze makkelijk uit de pan halen.
en ben er achter gekomen dat de Dolmadakia's beter smaken als ze warm zijn (had ik voor de potluck moeten weten)
Voorgekookte rijst, oregano, feta, ei en kippenbouilion? Is dit echt Griekse dolma?quote:Op zondag 26 september 2010 12:00 schreef Tezz het volgende:
Dolmadakia's (voor ongeveer 40 stuks)
- bosje bladpeterselie (fijngehakt)
- bosje dille (fijngehakt)
- bosje munt (fijngehakt)
- eetlepel oregano (gedroogd)
- 3 lente uitjes in ringetjes
- 250 gram gekookte rijst
- 2 pakjes fetakaas
- 500 gram lamsgehakt
- 2 eieren
- peper/zout
- 2 pakjes of potten wijnbladeren (bij de turk te koop)
- 1 kippebouillon blokje
- scheut witte droge wijn
- sap van 1 citroen
- olijfolie
Kook de rijst net gaar. Doe het gehakt, de verkruimelde feta en de rijst in een kom en voeg alle kruiden en de lente-ui toe. Ook twee eitjes erdoor voor de smeuigheid. Goed kneden. Op smaak brengen met peper en zout. Ik proef altijd een beetje. Het gehakt is weliswaar rauw, maar het zou zonde zijn als je vulling niet goed op smaak is.
Peuter de wijnbladeren uit de pot/pak en spoel ze af onder de kraan. Dat is echt een vreselijk gepeuter...
Leg een wijnblad op je werkblad en snijd het steeltje en een stukje van de steelaanzet (= harde nerf) er uit. Leg een rolletje vulling op het wijnblad en rol de dolma zo dicht dat het een hermetisch pakketje is. Vouw eerst de zijkanten naar binnen en rol dan van beneden naar boven strak op.
Doe in een grote pan een laagje olijfolie op de bodem en leg de dolma's strak tegen elkaar. Gewoon stapelen. Zorg er wel voor dat ze strak tegen elkaar liggen, ze mogen niet gaan zweven in de pan want dan gaan ze open en mislukt het. Tussen de stapellagen door even wat citroensap en olijfolie er over sprenkelen.
Als je alles gerold hebt dan een flinke plens witte droge wijn er over, nog wat citroensap en een flinke scheut olijfolie. Vul verder bij met warm water waar je een kippebouillontabletje in hebt verkruimeld. De dolmadakia's moeten uiteindelijk net onder water staan.
Zet bovenop de dolma's een hittebestendig bord (zodat ze platgedrukt in de pan zitten) en zet hier eventueel nog iets zwaars bovenop, ze mogen echt niet gaan zweven tijdens het koken.
Dan aan de kook brengen en net tegen de kook aan ongeveer een uurtje laten pruttelen.
Dan zijn ze klaar! Succes met uit de pan vissen..........
Geen idee! Ik begon met een origineel recept van google, maar door de jaren heen heb ik deze ingredienten zelf toegevoegd omdat dit (voor mij) het beste recept is! Ben een beetje gaan rommelen met hoeveelheden en werkwijze en zo vind ik ze het lekkerste.quote:Op vrijdag 8 oktober 2010 14:29 schreef Landysh het volgende:
[..]
Voorgekookte rijst, oregano, feta, ei en kippenbouilion? Is dit echt Griekse dolma?
Hmm.. Ik heb wel eerder Griekse dolma/sarma gegeten maar die smaakte niet veel anders dan de Turkse sarma. In ieder geval zit er geen ei, feta en oregana in de 'onze' versie. Maar goed, als jij het zo het lekkerst vind dan is er niks aan de hand.quote:Op vrijdag 8 oktober 2010 14:33 schreef Tezz het volgende:
[..]
Geen idee! Ik begon met een origineel recept van google, maar door de jaren heen heb ik deze ingredienten zelf toegevoegd omdat dit (voor mij) het beste recept is! Ben een beetje gaan rommelen met hoeveelheden en werkwijze en zo vind ik ze het lekkerste.
Hoewel er in het originele recept ook feta, rijst en oregan zat hoor!
Ze smaken in ieder geval precies zoals ik ze in een grieks restaurant te eten krijg!quote:Op vrijdag 8 oktober 2010 14:46 schreef Landysh het volgende:
[..]
Hmm.. Ik heb wel eerder Griekse dolma/sarma gegeten maar die smaakte niet veel anders dan de Turkse sarma. In ieder geval zit er geen ei, feta en oregana in de 'onze' versie. Maar goed, als jij het zo het lekkerst vind dan is er niks aan de hand.
WAUW respect !quote:Op zondag 26 september 2010 02:00 schreef Tezz het volgende:
En it's a wrap!!!!!
Ik ben best een beetje trots op mezelf. Het is gewoon allemaal gelukt, precies zoals ik het hebben wilde. Allemaal op tijd op tafel en ook nog eens warm en lekker...........
Foto verslagje:
Het drank buffetje.... Met Samos Sweet, Metaxa, Kumquat en Mastique! De Metaxa was als eerste op, haha......
[ afbeelding ]
Bij binnenkomst kregen alle gasten een Ouzo en uiteraard een stukje Grieks gebak bij de koffie.
[ afbeelding ]
En uiteindelijk eten........ Ik stond uitgeput in een hoekje met een borrel in mijn hand, haha
[ afbeelding ]
Brood met smeerseltjes: viskuit (tarama), aubergine (melizano) en taziki (yoghurt/komkommer). Op de voorgrond feta kadaifi, spanakopita (pasteitjes met spinazie/kaas) en achterin een schaal keftedes (vers gehakt met tomatensaus).
[ afbeelding ]
Achterin (naast de keftedes) sardientjes met knoflook en groente. Vooraan dolmadakia's (met rijst en lam) en in het midden (met het originele 40 jaar oude trouwdingetje) een courgettetaart.
[ afbeelding ]
En uiteindelijk natuurlijk souflaki (vooraan), vers fruit en gefrituurde inktvis (calamaria). Helemaal links op de foto nog garnalen met zelfgemaakte coctailsaus en verse dille.
[ afbeelding ]
Zucht.......... ik ben blij dat het gelukt is!
[ afbeelding ]
Wanneer iemand een recept wil hebben dan hoor ik het wel....
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |