abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_86206197
Mijn ouders zijn binnenkort 40 jaar getrouwd en nu heb ik gezegd (why God, why??) dat ik voor een lekker hapjesbuffet zorg. In overleg met mijn ouders heb ik gekozen voor een hapjesbuffet in Griekse stijl.

Mijn moeder is meteen enthousiast allerlei Griekse drankjes, servetten, muziek en mooie schaaltjes bij elkaar gaan zoeken. Voor bij de koffie hebben we al baklava's geregeld en als toetje Samos Sweet (dessertwijn) met een bolletje ijs.

Nu kan ik niet meer achterblijven met lekkere hapjes....Tot nu toe heb ik het volgende bedacht:

Dolmadakia's (gevulde wijnbladeren)
Spanokopita (warme kaas-spinazie pasteitjes)
Souflaki van de grill (en de bedoeling is dat ik ze 'live' ga grillen)
Calamaris met knoflooksaus (gefrituurde inktvisringen)
Keftedes (gehaktballetjes in tomatensaus)
Kadaifideeg met feta (warm uit de oven)
Allerlei smeerseltjes met turks brood (aubergineprutje, viskuitsmeersel, tzaziki)
schaaltjes met olijven en pepers

Graag wil ik nog wat tips voor wat koude typisch griekse hapjes. Omdat het een echt mezze-buffetje moet zijn zoek ik echt naar hapjes die je in 1 hap of eventueel met een klein vorkje makkelijk weg kunt prikken.

Heeft iemand nog gouden tips voor me? Waar moet ik op letten, wat geeft de typische Griekse sfeer het beste weer en vooral: zijn er ook authentieke koude hapjes die er bij passen? Graag wil ik nog een hapje met vis er bij.....

[ Bericht 0% gewijzigd door Tezz op 08-09-2010 19:28:25 ]
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  woensdag 8 september 2010 @ 15:29:38 #2
72256 wise
Echoes - KL/B/
pi_86206330
gehaktballetjes met griekse kruiden en tsatsiki saus :D

salade met fetakaasjes en groene/zwarte olijven

ouzo ;)
I had a splitting headache.From which the future's made.
† Ryan Dunn (June 11, 1977 – June 20, 2011)
It's funny. All you have to do is say something nobody understands and they'll do practically anything you want them to.
VIVA LA ASSANGE¡
pi_86206644
Gefrituurde inktvisringen? :p
pi_86211303
quote:
Op woensdag 8 september 2010 15:37 schreef Sa-Bien-Tjee het volgende:
Gefrituurde inktvisringen? :p
Jep. Met een bierbeslagje en dan hoppa in de zonnebloemolie.
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86211432
Baklava, yoghurt met honing en pistachenoten, noga, zo even wat zoete hapjes uit Griekenland
pi_86211458
Skordalia (Griekse knoflook-brood dip)
pi_86211482
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86211503
quote:
Op woensdag 8 september 2010 17:54 schreef Windigo het volgende:
Skordalia (Griekse knoflook-brood dip)
Windigo, dit klinkt er lekker! Ik ga een recept zoeken (of heb je een ervarings-recept?)
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  woensdag 8 september 2010 @ 17:57:48 #10
199397 Windigo
Flavourtarian
pi_86211583
quote:
Op woensdag 8 september 2010 17:55 schreef Tezz het volgende:

[..]

Windigo, dit klinkt er lekker! Ik ga een recept zoeken (of heb je een ervarings-recept?)
Het is lekker, maar hoe het precies klaargemaakt wordt weet ik niet precies, want mn moeder maakt het altijd. Zij is een grote Griekenland fan, maar ik eet het eigenlijk alleen als ik bij haar ben.

Overigens staan gevulde aubergines en Moussaka vast ook niet slecht op je tafel ;)
pi_86212442
Inb4deturkendiezeggendatheteenturksgerechtis
Cool story, Hansel.
pi_86212629
Tezz een raad.
Neem of wijs iemand aan die die spiesen gaat grillen. Het liefst iemand die het leuk vindt.
Anders ga je het hele feest missen.
  woensdag 8 september 2010 @ 18:34:13 #13
306713 turnazz
Gym Tan Laundry
pi_86212671
tzatziki ^O^
Weet je wat dit? Dit kost me niet alleen 10.000 en shit. Dit kost me 10.000, en gevangenisstraf. Tot hoeverre kan ik een black-out beheersen. Niemand kan mijn black-out beheersen.
pi_86213228
meze is Turks
pi_86213240
dolma is een turks word notabene
pi_86213259
Maar succes met je diner! :P
  woensdag 8 september 2010 @ 18:49:53 #17
277031 Zhe-AnGeL
Ikke ist lievt
pi_86213260
Olijven!!!!
Gemarineerd etc.
Stokbrood
kruidenboters
hmmmmmm
ik heb honger...
Snollebolt
pi_86213262
quote:
Op woensdag 8 september 2010 18:48 schreef IHVK het volgende:
meze is Turks
Komt ie weer hoor :r.
Cool story, Hansel.
pi_86213696
quote:
Op woensdag 8 september 2010 18:49 schreef wikwakka2 het volgende:

Komt ie weer hoor :r.
Dat mag hij vinden en jouw reactie is niet echt bijdragend aan dit topic. Heb je nog recepten?
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  Redactie Frontpage / Spellchecker woensdag 8 september 2010 @ 19:04:31 #20
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_86213833
Prikkers met feta en komkommer? Smaakt erg lekker bij elkaar :)
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_86213891
baklava maken voor de zoete trek na het eten? en griekse yoghurt met honing en walnoot?

of gaat het alleen om hartige dingen?
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_86213932
Het is wel zo, meze zijn turks.

maar hoe je het ook wendt en keert, veel griekse specialiteiten zijn turks en kennen wij gewoon als zijnde Grieks.
Aardappels zijn ook zuid-Amerikaans. Who gives a fuck, behalve een paar nationalistische Grieken en Turken.

Ga je de Tarama zelf maken Tezz?
Ik mis nog tis skaras ortiki in je menu, net als de halloumi O+ en fava
pi_86214239
In griekenland krijg je bij het eten ook altijd zo'n heerlijke salade met van die grote witte bonen erin.
pi_86214301
en tomatenrijst! :9

als iemand daar een goed recept (lees de Griek smaak :P) heeft hou ik mij aanbevolen...
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_86214445
quote:
Op woensdag 8 september 2010 18:33 schreef Thorical het volgende:
Tezz een raad.
Neem of wijs iemand aan die die spiesen gaat grillen. Het liefst iemand die het leuk vindt.
Anders ga je het hele feest missen.
Hmm, maar ik vind het juist leuk om dat te doen! Ik zorg in de voorbereidingen (overdag) voor voldoende hulp. Het enige lastminute verhaal wat er op de avond zelf nog moet gebeuren is het frituren van de inktvis en het grillen van de souflaki.
Ik ben eerlijk gezegd erg blij dat ik dat mag doen, ik vind het reuze leuk en een ander doet het toch atlijd net niet op mijn manier (ik ben eigenwijs, hihi)
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86214493
quote:
Op woensdag 8 september 2010 19:06 schreef DarkElf het volgende:
baklava maken voor de zoete trek na het eten? en griekse yoghurt met honing en walnoot?

of gaat het alleen om hartige dingen?
Baklava en kadaifi hebben we besteld bij de Turk (dat ga ik niet zelf maken, nog nooit gedaan eigenlijk!)
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86214553
quote:
Op woensdag 8 september 2010 19:21 schreef Tezz het volgende:

[..]

Baklava en kadaifi hebben we besteld bij de Turk (dat ga ik niet zelf maken, nog nooit gedaan eigenlijk!)
is ook erg veel werk denk ik, en je hebt al genoeg te doen!
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_86214576
Hmm in griekenland kregen we vaak feta uit de oven als voorgerecht.

http://www.mijnreceptenbo(...)t-de-oven-14006.html

Kan je ook wel een eenhapsgerechtje van maken denk ik. Op die site staan ook allerlei recepten gesorteerd op land, wellicht staat er iets voor je tussen: http://www.mijnreceptenboek.nl/recept/uit/griekenland.html

Bijvoorbeeld griekse spiesjes, meze bikri, griekse rijst, watermeloen.

[ Bericht 6% gewijzigd door LilDutchPrincess op 08-09-2010 19:30:50 ]
pi_86214615
quote:
Op woensdag 8 september 2010 19:07 schreef dalaiblama het volgende:
Het is wel zo, meze zijn turks.

maar hoe je het ook wendt en keert, veel griekse specialiteiten zijn turks en kennen wij gewoon als zijnde Grieks.
Aardappels zijn ook zuid-Amerikaans. Who gives a fuck, behalve een paar nationalistische Grieken en Turken.

Ga je de Tarama zelf maken Tezz?
Ik mis nog tis skaras ortiki in je menu, net als de halloumi O+ en fava
Ik wilde net posten: een Turkse sarma is exact hetzelfde als een Griekse dolmadakia. Ze noemen het alleen anders. Er zullen vast ook wel wat turkse recepten tussen zitten, maar als ik tegen mijn ouders zeg dat het Grieks is geloven ze het ook. En inderdaad: wat maakt het uit.... Ik hou gewoon van de balkan-keuken qua smaak!

Halloumi is een goede. De andere dingen die je noemt ga ik even googlen....

De Tarama ga ik zelf maken, maar dat is voor het eerst. Ik vertrouw dus op mijn gegoogled recept en mijn smaakpapillen!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86214686
Dank allemaal voor het meedenken trouwens, keep up the good work zou ik zeggen, hihi!

Wel zie ik ook veel wat grotere dingen voorbij komen. Ik wil echt hapjes. Mousaka is bijvoorbeeld 1 van mijn favo-recepten en dat staat hier geregeld op het menu, maar ik zou niet weten hoe ik dat als hapje (als in tussen de vingers, hap-slik-weg) moet serveren.
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86214939
quote:
Op woensdag 8 september 2010 19:26 schreef Tezz het volgende:
Dank allemaal voor het meedenken trouwens, keep up the good work zou ik zeggen, hihi!

Wel zie ik ook veel wat grotere dingen voorbij komen. Ik wil echt hapjes. Mousaka is bijvoorbeeld 1 van mijn favo-recepten en dat staat hier geregeld op het menu, maar ik zou niet weten hoe ik dat als hapje (als in tussen de vingers, hap-slik-weg) moet serveren.
met een mes? ;)

pi_86215052
quote:
Op woensdag 8 september 2010 19:32 schreef LilDutchPrincess het volgende:

[..]

met een mes? ;)


Hihi! Ja. Zou kunnen inderdaad. Hmm. Eigenlijk toch best wel een goed idee ja!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  woensdag 8 september 2010 @ 20:23:09 #33
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_86217398
Gevulde (cherry)tomaatjes.
Op een stokje: stukje feta, rode ui, paprika, halve cherrytomaat, stukje komkommer, olijfje, besprenkeld met olijfolie.
Griekse salade op zijn kleinst
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  woensdag 8 september 2010 @ 20:34:28 #34
199397 Windigo
Flavourtarian
pi_86217929
Salade met watermeloen, feta en zwarte olijven. Spinazie-feta deegflapjes (is traditioneel Grieks, ben alleen de naam even kwijt), Raki (griekse anijslikeur), Gyros en pitabrood.
pi_86218225
quote:
Op woensdag 8 september 2010 20:34 schreef Windigo het volgende:
Salade met watermeloen, feta en zwarte olijven. Spinazie-feta deegflapjes (is traditioneel Grieks, ben alleen de naam even kwijt), Raki (griekse anijslikeur), Gyros en pitabrood.
De watermeloensalade hou ik in optie. De spinazie-fetaflapjes staan al op het menu!
Pita gyros misschien in het mini?? Maar eigenlijk vind ik dat ik al genoeg vleesdingen heb. Ik wil eigenlijk nog iets met vis erbij!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  woensdag 8 september 2010 @ 20:45:09 #36
199397 Windigo
Flavourtarian
pi_86218386
quote:
Op woensdag 8 september 2010 20:41 schreef Tezz het volgende:

[..]

De watermeloensalade hou ik in optie. De spinazie-fetaflapjes staan al op het menu!
Pita gyros misschien in het mini?? Maar eigenlijk vind ik dat ik al genoeg vleesdingen heb. Ik wil eigenlijk nog iets met vis erbij!
http://cpg.kokkieblanda.nl/Content/pid=1169.html gebakken sardientjes met knoflook, echt Grieks, heb ik daar ook gegeten.

http://cpg.kokkieblanda.nl/Content/pid=1183.html gestoofde inktvis met tomatensaus, zo ver ik weet ook authentiek maar misschien wat gewaagd.

Er staan nog een lading meer Griekse visrecepten op die site, misschien heb je er wat aan?
  woensdag 8 september 2010 @ 21:07:03 #37
63722 z80
I fink you freaky
pi_86219436
er bestaat niet iets als een griekse keuken, elk eiland heeft zijn eigen dingen.
en wat ik nog mis in het lijstje Melitzanes tiganita: Gefrituurde aubergine.
of het broertje er van kolokithakia tiganita: gefrituurde courgettes
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_86223117
quote:
Op woensdag 8 september 2010 20:34 schreef Windigo het volgende:
Salade met watermeloen, feta en zwarte olijven. Spinazie-feta deegflapjes (is traditioneel Grieks, ben alleen de naam even kwijt), Raki (griekse anijslikeur), Gyros en pitabrood.
Raki is turks, Ouzo is Grieks
  Moderator / Miss SHO woensdag 8 september 2010 @ 22:26:37 #39
22592 crew  Ole
pi_86223326
.
filodeeg met kaas gevultd in 'sigaarvorm'

-edit- je hebt al zoiets zie ik..
Kan idd ook met spinazie
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_86223385
quote:
Op woensdag 8 september 2010 20:41 schreef Tezz het volgende:

[..]

De watermeloensalade hou ik in optie. De spinazie-fetaflapjes staan al op het menu!
Pita gyros misschien in het mini?? Maar eigenlijk vind ik dat ik al genoeg vleesdingen heb. Ik wil eigenlijk nog iets met vis erbij!
Geen Griekse meze zonder octopus. Gegrild, met alleen olijfolie , zout en citroen als dressing. ( de tentakels dus )
Vwb de tomatenrijst en eigenlijk alles waar tomaat bij zit. De typische Griekse smaak krijg je door de toevoeging van Griekse oregano. Die smaakt totaal anders dan die van ons.
Rigini heet het en helaas alleen bij de Griekse supermarktjes te krijgen. Soms heeft een Turk ze.
Ook geniaal in een garnaal marinade trouwens.
pi_86231108
quote:
Op woensdag 8 september 2010 22:21 schreef dalaiblama het volgende:

[..]

Raki is turks, Ouzo is Grieks
Sorry heb de namen even door elkaar gehaald.
pi_86231190
De sardientjes van Windigo gaan nog op het lijstje denk ik!

De gefrituurde aubergine en/of courgette niet. Ik moet al calamaris frituren last minute en ik heb maar twee handjes.

Rigini ga ik eens vragen bij de Turkse winkel. Ik ken het kruid helemaal niet? Ik breng mijn tomatenrijst altijd op smaak met gewone oregano (witte rijst koken in tomatensap en een gefruit uitje/knof en dan op het laatst op smaak brengen met oregano en zeezout).

Voor wat betreft de drankjes hebben we van alles: ouzo, kumqut, mastique (hoe schrijf je dat?) etc. etc.
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86231202
Oh de octopus! Dat is misschien ook nog wel een goed idee.... Even kijken wat mijn moeder er van vindt... (hoewel ze eigenlijk niets te vertellen heeft, haha)
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86231206
quote:
Op donderdag 9 september 2010 07:23 schreef Tezz het volgende:
Rigini ga ik eens vragen bij de Turkse winkel. Ik ken het kruid helemaal niet? Ik breng mijn tomatenrijst altijd op smaak met gewone oregano (witte rijst koken in tomatensap en een gefruit uitje/knof en dan op het laatst op smaak brengen met oregano en zeezout).
Mijn moeder maakt regelmatig Griekse tomatenrijst, misschien is dat nog een idee? http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=7789.0
pi_86231331
quote:
Op donderdag 9 september 2010 07:25 schreef Windigo het volgende:

[..]

Mijn moeder maakt regelmatig Griekse tomatenrijst, misschien is dat nog een idee? http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=7789.0
Nee, eigenlijk wil ik geen gerechten zoals rijst, griekse salade, giros etc. Ik wil gewoon echt hapjes! En dan voor de 'vulling' brood met smeerseltjes. Ik had trouwens gisteren in de turkse winkel een enorm lekker smeerseltje van feta en walnoot gekocht. Dat smaakte echt super ! Die komt dus misschien ook nog op het lijstje...

Maar bedankt wel voor het recept! Het is ongeveer hoe ik het zelf ook altijd doe...
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  Redactie Frontpage / Spellchecker donderdag 9 september 2010 @ 08:00:58 #46
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_86231473
Misschien gevulde aubergine of courgette in plakken?
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_86231699
Vwb de tarama, ik eet het heel vaak ( die van snoek kuit is bijna orgasmisch :+ )
Er is echter een bizar verschil tussen bereidingswijzen. Mijn oma maakt het met miniscuul gesneden uitjes ( echt bijna gepureerd ) , een in melk geweekte boterham , de roze of spierwitte kuit, en dan olie druppelsgewijs toevoegen tot je een homogene massa hebt.

Turken doen er aardappel doorheen, ik vind het bah, maar het maakt de pasta wel neutraler. Minder visserig.
Het is makkelijk te maken, maar er is een wezenlijk verschil in smaak afhankelijk van je bindmiddel ( de aardappel of de melk boterham ). Toevoegen van zeer fijn gesneden ui geeft ook een andere smaak, pittiger.
Typisch een gerecht wat regio gebonden is qua bereidingswijze.
Raak ook niet teleurgesteld over het eindproduct; van een potje viskuit maak je voor 1 keer tarama. ( paar eitjes apart houden voor garnering, ziet er leuk uit! ).
pi_86236955
Kijk je uit met spetters tijdens dat "live grillen". Alleen het vlees moet heet worden, niet je gasten. ;)
pi_86242096
quote:
Op donderdag 9 september 2010 12:05 schreef Redcoon het volgende:
Kijk je uit met spetters tijdens dat "live grillen". Alleen het vlees moet heet worden, niet je gasten. ;)
Dat gaat op de buitenbbq gebeuren! Als ook het opwarmen van de keftedes en het frituren van de calamaris! Mijn vader heeft speciaal een partytent gekocht om een buitenkeuken in te richten! Met partylichtjes enzo, hihi! Leuk hoor....
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86242132
quote:
Op donderdag 9 september 2010 08:22 schreef dalaiblama het volgende:
Vwb de tarama, ik eet het heel vaak ( die van snoek kuit is bijna orgasmisch :+ )
Er is echter een bizar verschil tussen bereidingswijzen. Mijn oma maakt het met miniscuul gesneden uitjes ( echt bijna gepureerd ) , een in melk geweekte boterham , de roze of spierwitte kuit, en dan olie druppelsgewijs toevoegen tot je een homogene massa hebt.

Turken doen er aardappel doorheen, ik vind het bah, maar het maakt de pasta wel neutraler. Minder visserig.
Het is makkelijk te maken, maar er is een wezenlijk verschil in smaak afhankelijk van je bindmiddel ( de aardappel of de melk boterham ). Toevoegen van zeer fijn gesneden ui geeft ook een andere smaak, pittiger.
Typisch een gerecht wat regio gebonden is qua bereidingswijze.
Raak ook niet teleurgesteld over het eindproduct; van een potje viskuit maak je voor 1 keer tarama. ( paar eitjes apart houden voor garnering, ziet er leuk uit! ).
Thx voor de goede tips! Ik heb idd een recept met aardappel. Denk dat ik dat ook maar aanhoud, een neutrale(re) smaak is voor zoiets misschien het beste.
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86242361
Inderdaad halloumi O+

Vismezze zou ik zo niet weten.. wij bestellen in Cyprus regelmatig mezze en als er dan vis bij zit is het gewoon een klein stukje gegrilde vis.. Zou niet weten wat voor vis.

Humus is ook altijd lekker!
The rock candy's melted, only diamonds now remain
  donderdag 9 september 2010 @ 16:16:05 #52
3011 E.T.
hormonaal stuiterballetje
pi_86245499
Ik mis de Retsina-wijn!
I can only please one person per day. Today is not your day. Tomorrow isn't looking too good either.
  donderdag 9 september 2010 @ 21:46:15 #53
63722 z80
I fink you freaky
pi_86258024
quote:
Op donderdag 9 september 2010 16:16 schreef E.T. het volgende:
Ik mis de Retsina-wijn!
dan zou ik persoonlijk meer naar de Samos Nectar nijgen.
of de goedkopere variant Samos.
beide een zoete wijn met een eigen smaak.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_86261868
quote:
Op donderdag 9 september 2010 21:46 schreef z80 het volgende:

[..]

dan zou ik persoonlijk meer naar de Samos Nectar nijgen.
of de goedkopere variant Samos.
beide een zoete wijn met een eigen smaak.
Wij hebben Samos Sweet besteld bij ons favoriete Griekse restaurant. Met een bolletje roomijs er in (of gewoon zo) wordt dit het dessert!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86753087
Oke, de definitieve gerechten zijn bekend! Tralala! Zojuist boodschappen gedaan en morgen en zaterdag lekker koken. Zaterdagavond is het feestje!

Gerechten:

Keftedes (vers gehakt met kruiden en tomatensaus)
Tzaziki (yoghurt, knoflook, komkommer)
Feta Kadaifi (fetablokjes omwikkeld met kadaifi deeg uit de oven)
Tarama (viskuit-smeerseltje)
Melizano (aubergine smeerseltje)
Spanakopita (pasteitjes met kaas/spinazie)
Dolmadaki (wijnbladeren gevuld met rijst en lamsgehakt)
Calamaria (inktvisringen, geftrituurd)
Kolokythopia (courgettetaart)
Souflaki (varkenshaas van de grill)
Sardelles (sardientjes uit de oven)
Garides (garnalen met dressing en sla)
Daarnaast nog verschillende soorten olijven, brood, vijgen, dadels en pepertjes.

Qua drank (naast standaard bier/wijn/fris) ouzo, mastique, metaxa 7 sterren, kumquat en samos sweet

Voor bij de koffie of als dessert verschillende soorten grieks gebak (onder andere baklavas)

Dit alles aangekleed met de griekse vlag, mooie griekse muziek en leuke servetjes met olijven erop.

Ik heb er zin in! *O* *O* *O* *O*
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86753167
Tezz; ik wacht nog op de uitnodiging! :9
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  donderdag 23 september 2010 @ 16:28:50 #57
31057 jpg97
Otaku No Kenkyu
pi_86753730
Pita Gyros met Tzaziki en je hebt niks anders meer nodig :9
Op dinsdag 28 februari 2006 13:50 schreef Avery het volgende:
ik ben dan nieuw ik zie zo dat jij irritant ben jpg
PieAir
Ik denk altijd heel goed na voor ik iets stoms zeg...
pi_86753906
quote:
Op donderdag 23 september 2010 16:13 schreef FutureFairytale het volgende:
Tezz; ik wacht nog op de uitnodiging! :9
Haha! Helaas niet mijn feestje, maar van mijn ouders!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86754093
quote:
Op donderdag 23 september 2010 16:33 schreef Tezz het volgende:

[..]

Haha! Helaas niet mijn feestje, maar van mijn ouders!
aah ok nou je hebt je goed uitgesloofd! laat even weten hoe t feestje was en hoe iedereen t eten vond :)
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_86756399
quote:
Op donderdag 23 september 2010 16:37 schreef FutureFairytale het volgende:

[..]

aah ok nou je hebt je goed uitgesloofd! laat even weten hoe t feestje was en hoe iedereen t eten vond :)
Ik vind het echt best wel eng eigenlijk. Ik met mijn 'ik doe het eten wel', pfff.......... Ik zal foto's maken in ieder geval!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86756626
quote:
Op donderdag 23 september 2010 16:11 schreef Tezz het volgende:
Oke, de definitieve gerechten zijn bekend! Tralala! Zojuist boodschappen gedaan en morgen en zaterdag lekker koken. Zaterdagavond is het feestje!

Gerechten:

Keftedes (vers gehakt met kruiden en tomatensaus)
Tzaziki (yoghurt, knoflook, komkommer)
Feta Kadaifi (fetablokjes omwikkeld met kadaifi deeg uit de oven)
Tarama (viskuit-smeerseltje)
Melizano (aubergine smeerseltje)
Spanakopita (pasteitjes met kaas/spinazie)
Dolmadaki (wijnbladeren gevuld met rijst en lamsgehakt)
Calamaria (inktvisringen, geftrituurd)
Kolokythopia (courgettetaart)
Souflaki (varkenshaas van de grill)
Sardelles (sardientjes uit de oven)
Garides (garnalen met dressing en sla)
Daarnaast nog verschillende soorten olijven, brood, vijgen, dadels en pepertjes.

Qua drank (naast standaard bier/wijn/fris) ouzo, mastique, metaxa 7 sterren, kumquat en samos sweet

Voor bij de koffie of als dessert verschillende soorten grieks gebak (onder andere baklavas)

Dit alles aangekleed met de griekse vlag, mooie griekse muziek en leuke servetjes met olijven erop.

Ik heb er zin in! *O* *O* *O* *O*
Nu heb ik hier ook zin in :o

Succes!
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_86756652
potverdikkie Tezz dat klinkt lekker :9

succes met koken :o
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_86796674
Update: oh my god.............. waar ben ik aan begonnen!

Ik heb net schalen uitgezocht, warm-houd-plaatjes verzameld en gekeken hoe ik het buffet in ga delen. Toen ik al die lege schalen zag dacht ik: hoe heb ik in godsnaam kunnen zeggen dat ik die allemaal zou gaan vullen?????????

Maar goed: dolmadakia's zijn gelukt en overheerlijk, keftedes zijn ook klaar (het huis geurt helemaal naar kaneel en spicy kruiden) en de courgettetaart staat af te koelen.
De rest moet ik morgen allemaal maken, dus dat wordt vroeg opstaan!

Ik vind het nog steeds leuk, maar was blij dat mijn moeder me zojuist een wijntje kwam brengen en dat sigaretje in de tuin smaakte heerlijk, haha!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  vrijdag 24 september 2010 @ 17:37:51 #64
199397 Windigo
Flavourtarian
pi_86796886
quote:
Op vrijdag 24 september 2010 17:33 schreef Tezz het volgende:
Update: oh my god.............. waar ben ik aan begonnen!

Ik heb net schalen uitgezocht, warm-houd-plaatjes verzameld en gekeken hoe ik het buffet in ga delen. Toen ik al die lege schalen zag dacht ik: hoe heb ik in godsnaam kunnen zeggen dat ik die allemaal zou gaan vullen?????????

Maar goed: dolmadakia's zijn gelukt en overheerlijk, keftedes zijn ook klaar (het huis geurt helemaal naar kaneel en spicy kruiden) en de courgettetaart staat af te koelen.
De rest moet ik morgen allemaal maken, dus dat wordt vroeg opstaan!

Ik vind het nog steeds leuk, maar was blij dat mijn moeder me zojuist een wijntje kwam brengen en dat sigaretje in de tuin smaakte heerlijk, haha!
:*


De stress van een echte chef, de reden waarom ik de koksschool niet kon afmaken :') Maar het lukt je wel, je hebt geen betalende gasten dus relax, er mag iets mis gaan ;)
pi_86797104
sterkte Tezz en als je ze hebt: wil je als je bijgekomen bent, volgende week :P, eens recepten posten??? T klinkt allemaal zo lekker!
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_86797679
quote:
Op vrijdag 24 september 2010 17:37 schreef Windigo het volgende:

[..]

:*


De stress van een echte chef, de reden waarom ik de koksschool niet kon afmaken :') Maar het lukt je wel, je hebt geen betalende gasten dus relax, er mag iets mis gaan ;)
Ja, mijn man zegt ook dat ik mijn roeping gemist heb, maar ik weet wel zeker dat ik het niet zou redden in de proffesionele keuken, haha!
Ik vind het ook vreselijk als iedereen zich er mee gaat bemoeien, terwijl ik het eigenlijk niet alleen kan. Heb toch maar wat hulp gevraagd voor het moment supreme morgen, ik kan gewoon niet alles tegelijk! Op het laatste moment moet ik qua warme gerechten niet alleen het e.e.a. opwarmen, maar ook afbakken, grillen en frituren!

Als ik maar kan slapen vannacht, haha!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86797701
quote:
Op vrijdag 24 september 2010 17:43 schreef DarkElf het volgende:
sterkte Tezz en als je ze hebt: wil je als je bijgekomen bent, volgende week :P, eens recepten posten??? T klinkt allemaal zo lekker!
Ik zal volgende week foto's posten van de gerechten die gelukt zijn :P met een receptje erbij, oke?
Thx!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86829542
Update!

Zo, net klaar met de voorbereidingen. Vanmorgen om 9.00 uur begonnen en het laatste uur heb ik wijntjes gedronken met mijn moeder, dus haha, valt allemaal nog best mee.

Alles staat klaar. Vanavond dus alleen nog de lastminute dingen (opwarmen, garneren, grillen en frituren). Ik heb mijn man om hulp gevraagd vanavond bij het frituren en grillen, dan kan ik me concentreren op het garneren (garnituren zijn ook allemaal gesneden en staan klaar).

Schalen, warmhoudplaatjes, opscheplepels en tafelaankleding is ook gedaan.

Ben best zenuwachtig! Ga nu even met de beentjes omhoog op de bank, haha!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86829595
wat goed, bijna klaar *O*
lekker rusten en vnv genieten en complimenten vangen en de hele tijd recepten uitdelen :D
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_86829678
oooooooowh, lekker O+ :9

veel plezier!
Ja doei.
pi_86829739
Wat leuk Tezz! Goed om te horen dat het is gelukt!

En veel plezier vanavond :*
pi_86829871
quote:
Op zaterdag 25 september 2010 15:28 schreef Windigo het volgende:
Wat leuk Tezz! Goed om te horen dat het is gelukt!

En veel plezier vanavond :*
:{w Het eten is gelukt, bijna alles is lekker (behalve de tarama, zie hieronder), maar ik moet vanavond nog wel alles op tijd (warm) op tafel krijgen! Best spannend!

De tarama (smeersel van viskuit en zalm is te zout geworden. Ik heb geen idee hoe ik dat op kan lossen. Heb al cremefraiche toegevoegd en wat honing, maar het blijft te zout. Mocht er nog iemand tips hebben om het te neutraliseren.......

[ Bericht 0% gewijzigd door Tezz op 25-09-2010 15:40:17 ]
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86850566
En it's a wrap!!!!!

Ik ben best een beetje trots op mezelf. Het is gewoon allemaal gelukt, precies zoals ik het hebben wilde. Allemaal op tijd op tafel en ook nog eens warm en lekker...........

Foto verslagje:


Het drank buffetje.... Met Samos Sweet, Metaxa, Kumquat en Mastique! De Metaxa was als eerste op, haha......


Bij binnenkomst kregen alle gasten een Ouzo en uiteraard een stukje Grieks gebak bij de koffie.


En uiteindelijk eten........ Ik stond uitgeput in een hoekje met een borrel in mijn hand, haha


Brood met smeerseltjes: viskuit (tarama), aubergine (melizano) en taziki (yoghurt/komkommer). Op de voorgrond feta kadaifi, spanakopita (pasteitjes met spinazie/kaas) en achterin een schaal keftedes (vers gehakt met tomatensaus).


Achterin (naast de keftedes) sardientjes met knoflook en groente. Vooraan dolmadakia's (met rijst en lam) en in het midden (met het originele 40 jaar oude trouwdingetje) een courgettetaart.


En uiteindelijk natuurlijk souflaki (vooraan), vers fruit en gefrituurde inktvis (calamaria). Helemaal links op de foto nog garnalen met zelfgemaakte coctailsaus en verse dille.


Zucht.......... ik ben blij dat het gelukt is!


Wanneer iemand een recept wil hebben dan hoor ik het wel....

[ Bericht 8% gewijzigd door Mirjam op 02-11-2010 20:36:55 ]
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  zondag 26 september 2010 @ 02:08:52 #74
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_86850754
OMG, respect!! _O_
Wat een superprestatie!! En nu genieten van je 'overwinning'
Mens wat ziet dat er geweldig uit!! :9~
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_86852244
damn Tezz, keukengodin! Geweldig werk! En super lekker! Is alles opgegaan?
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  Redactie Frontpage / Spellchecker zondag 26 september 2010 @ 09:27:34 #76
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_86852894
Het ziet er allemaal heerlijk uit ^O^
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_86853115
Tezz, wat ziet dat er allemaal goed uit!!! Echt, zoals uniekhoorn al zegt: wat een prestatie.
Je bent een kanjer O+ (maar dat vonden je ouders en alle gasten vast ook! :D )
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_86853121
wow, super!

En kom maar door met die recepten O-)
Ja doei.
pi_86853264
Geweldig Tezz! En wat een mooie aankleding.
Dat bruidspaartje! O+
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_86853275
quote:
Op zondag 26 september 2010 10:10 schreef krakkemieke het volgende:
Geweldig Tezz! En wat een mooie aankleding.
Dat bruidspaartje! O+
De details zijn ook super :Y Bijv. die kaartjes met wat het allemaal is vind ik ook geweldig leuk!
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_86853328
:9
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  Moderator / Redactie Sport zondag 26 september 2010 @ 10:28:23 #82
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_86853462
Tezz heldin _O_

Ziet er :9~ uit
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_86853992
Wow tezz! Wat een super prestatie! Ziet er zalig uit.
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  zondag 26 september 2010 @ 11:03:43 #84
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_86854004
Wow wat veel werk :o!!!! maar ziet er super lekker uit allemaal zeg, kunnen we je inhuren voor een buffetje ;)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_86854450
Het bruidspaartje is het originele van vroeger wat toen op de bruidstaart stond (jaja mijn moeder bewaart echt alles.....).

De kaartjes zijn ansichtkaarten van het oude Griekenand, gekocht bij een oud grieks 'moeke' op Chios (jaja mijn moeder bewaart echt alles....). Daar heb ik een strookje tekst opgeplakt met de griekse benaming van het gerecht en een kleine vertaling erachter.

Niet alles was op, maar ik had het buffet rond 22.30 uur op tafel staan en later op de avond, toen iedereen gegeten had heb ik nog bordjes met restjes gevuld en deze overal op de hangtafels gezet en die bordjes waren vannacht ook leeg. Alleen nog wat smeerseltjes en wat sardientjes over, de rest is op!

Jullie reacties zijn echt superleuk! Complimentjes krijgen is echt leuk, maar jullie zijn te lief O+ :@
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86854484
quote:
Op zondag 26 september 2010 09:53 schreef motorbloempje het volgende:
wow, super!

En kom maar door met die recepten O-)
Moblo, welk recept wil je hebben? Als ik alles moet posten ben ik een uur aan het typen denk ik haha. Zeg het maar!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86854537
oh, dan moet ik even gaan kiezen! :o

keftedes, dolma's en euhm.. de souflaki? :9
Ja doei.
pi_86855246
heldin _O_
"Wie niet gelooft in wonderen, is geen realist."
pi_86855275
Dolmadakia's (voor ongeveer 40 stuks)

- bosje bladpeterselie (fijngehakt)
- bosje dille (fijngehakt)
- bosje munt (fijngehakt)
- eetlepel oregano (gedroogd)
- 3 lente uitjes in ringetjes
- 250 gram gekookte rijst
- 2 pakjes fetakaas
- 500 gram lamsgehakt
- 2 eieren
- peper/zout
- 2 pakjes of potten wijnbladeren (bij de turk te koop)
- 1 kippebouillon blokje
- scheut witte droge wijn
- sap van 1 citroen
- olijfolie

Kook de rijst net gaar. Doe het gehakt, de verkruimelde feta en de rijst in een kom en voeg alle kruiden en de lente-ui toe. Ook twee eitjes erdoor voor de smeuigheid. Goed kneden. Op smaak brengen met peper en zout. Ik proef altijd een beetje. Het gehakt is weliswaar rauw, maar het zou zonde zijn als je vulling niet goed op smaak is.
Peuter de wijnbladeren uit de pot/pak en spoel ze af onder de kraan. Dat is echt een vreselijk gepeuter...
Leg een wijnblad op je werkblad en snijd het steeltje en een stukje van de steelaanzet (= harde nerf) er uit. Leg een rolletje vulling op het wijnblad en rol de dolma zo dicht dat het een hermetisch pakketje is. Vouw eerst de zijkanten naar binnen en rol dan van beneden naar boven strak op.
Doe in een grote pan een laagje olijfolie op de bodem en leg de dolma's strak tegen elkaar. Gewoon stapelen. Zorg er wel voor dat ze strak tegen elkaar liggen, ze mogen niet gaan zweven in de pan want dan gaan ze open en mislukt het. Tussen de stapellagen door even wat citroensap en olijfolie er over sprenkelen.
Als je alles gerold hebt dan een flinke plens witte droge wijn er over, nog wat citroensap en een flinke scheut olijfolie. Vul verder bij met warm water waar je een kippebouillontabletje in hebt verkruimeld. De dolmadakia's moeten uiteindelijk net onder water staan.
Zet bovenop de dolma's een hittebestendig bord (zodat ze platgedrukt in de pan zitten) en zet hier eventueel nog iets zwaars bovenop, ze mogen echt niet gaan zweven tijdens het koken.
Dan aan de kook brengen en net tegen de kook aan ongeveer een uurtje laten pruttelen.
Dan zijn ze klaar! Succes met uit de pan vissen..........
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86855430
Keftedes (ongeveer 20 stuks)

Voor het gehakt: - een kilo runder- of kalfsgehakt
- bosje peterselie
- half bosje munt
- eetlepel oregano (gedroogd)
- theelepel djinten
- eetlepel kaneel
- theelepel paprikapoeder
- zeezout/peper

Voor de saus:- twee rode uien, gensnipperd
- twee tenen knoflook, gesnipperd
- 2 blikjes tomaten op sap
- kneepje honing
- flinke scheut curry
- wat chilipoeder

Kneed alle ingredienten voor het gehakt door elkaar. Voeg eventueel een extra ei toe als het smeuiger mag, de ballen mogen niet te droog worden. Royaal met zout, anders wordt het te flauw.
Rol ovale balletjes ter grote van een pingpong bal ongeveer en bak de ballen net gaar in hete olijfolie. Laat goed uitlekken.

Zet de uitjes en knoflook aan (ik gebruik daarvoor dezelfde pan als waar ik net de ballen in gebakken heb, dus ook dat braadvocht) en bak ook het chilipoeder even mee. Vervolgens de tomaten uit blik er bij. Ik zorg dat de tomaten altijd nog een beetje grof blijven. Even door laten pruttelen.
Op smaak brengen met honing, curry, en alle andere dingen die in je keukenkastje staan net zolang totdat je de saus lekker genoeg vindt, haha.

Ballen terug in de saus en nog even goed door laten pruttelen samen, zodat de ballen ook de saus 'opnemen'. Garneren met gesnipperde lente ui.
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86855475
Souflaki

Dat is eigenlijk geen recept, want ik heb kant-en-klare kruiden gebruikt. Wel originele souflaki-kruiden uit Griekenland, maar ik vind de gyroskruiden van Silvo ook lekker.
Varkenshaas in plakken snijden, olijfolie er over (royaal) en de kruiden. Een paar uur wegzetten zodat het goed in kan trekken. Vervolgens het vlees aan spiezen en grillen! (op de bbq of in een grillpan).
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86855487
@moblo: ik kan snel typen haha dus als je meer recepten wenst, geen probleem!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86855540
super! Dank je!

ga binnenkort maar 's kijken of we iets bij kunnen dragen aan de familiedag die niet doorging door toestand van m'n schoonmoeder, door iedereen uit te nodigen en voor ze te koken en zulks, en dit buffet ziet er zó leuk en lekker uit... :o
Ja doei.
pi_86858624
_O_ geweldig Tezz!! Ziet er super uit allemaal!
pi_86871570
Ik kan alleen maar _O_ roepen :D
pi_86871695
quote:
Op zondag 26 september 2010 19:52 schreef Bluezz het volgende:
Ik kan alleen maar _O_ roepen :D
Thx!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  vrijdag 8 oktober 2010 @ 13:58:22 #97
63722 z80
I fink you freaky
pi_87321707
quote:
Op zondag 26 september 2010 12:00 schreef Tezz het volgende:
Dolmadakia's (voor ongeveer 40 stuks)

- bosje bladpeterselie (fijngehakt)
- bosje dille (fijngehakt)
- bosje munt (fijngehakt)
- eetlepel oregano (gedroogd)
- 3 lente uitjes in ringetjes
- 250 gram gekookte rijst
- 2 pakjes fetakaas
- 500 gram lamsgehakt
- 2 eieren
- peper/zout
- 2 pakjes of potten wijnbladeren (bij de turk te koop)
- 1 kippebouillon blokje
- scheut witte droge wijn
- sap van 1 citroen
- olijfolie

Kook de rijst net gaar. Doe het gehakt, de verkruimelde feta en de rijst in een kom en voeg alle kruiden en de lente-ui toe. Ook twee eitjes erdoor voor de smeuigheid. Goed kneden. Op smaak brengen met peper en zout. Ik proef altijd een beetje. Het gehakt is weliswaar rauw, maar het zou zonde zijn als je vulling niet goed op smaak is.
Peuter de wijnbladeren uit de pot/pak en spoel ze af onder de kraan. Dat is echt een vreselijk gepeuter...
Leg een wijnblad op je werkblad en snijd het steeltje en een stukje van de steelaanzet (= harde nerf) er uit. Leg een rolletje vulling op het wijnblad en rol de dolma zo dicht dat het een hermetisch pakketje is. Vouw eerst de zijkanten naar binnen en rol dan van beneden naar boven strak op.
Doe in een grote pan een laagje olijfolie op de bodem en leg de dolma's strak tegen elkaar. Gewoon stapelen. Zorg er wel voor dat ze strak tegen elkaar liggen, ze mogen niet gaan zweven in de pan want dan gaan ze open en mislukt het. Tussen de stapellagen door even wat citroensap en olijfolie er over sprenkelen.
Als je alles gerold hebt dan een flinke plens witte droge wijn er over, nog wat citroensap en een flinke scheut olijfolie. Vul verder bij met warm water waar je een kippebouillontabletje in hebt verkruimeld. De dolmadakia's moeten uiteindelijk net onder water staan.
Zet bovenop de dolma's een hittebestendig bord (zodat ze platgedrukt in de pan zitten) en zet hier eventueel nog iets zwaars bovenop, ze mogen echt niet gaan zweven tijdens het koken.
Dan aan de kook brengen en net tegen de kook aan ongeveer een uurtje laten pruttelen.
Dan zijn ze klaar! Succes met uit de pan vissen..........
zet er wel even bij dat het rollen van de wijnbladen de nodige tijd kost.
door in de pan eerst een laagje wijnbladen te leggen, en dit ook tussen elke laag te doen.
kun je als de Dolmadakia's gaar zijn deze makkelijk uit de pan halen.
en ben er achter gekomen dat de Dolmadakia's beter smaken als ze warm zijn (had ik voor de potluck moeten weten ;( )
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_87321841
quote:
Op vrijdag 8 oktober 2010 13:58 schreef z80 het volgende:

[..]

zet er wel even bij dat het rollen van de wijnbladen de nodige tijd kost.
door in de pan eerst een laagje wijnbladen te leggen, en dit ook tussen elke laag te doen.
kun je als de Dolmadakia's gaar zijn deze makkelijk uit de pan halen.
en ben er achter gekomen dat de Dolmadakia's beter smaken als ze warm zijn (had ik voor de potluck moeten weten ;( )
Ja het kost zeker veel tijd! Het rollen is een hoop werk....... Op de bodem leg ik inderdaad vaak bladeren om plakken te voorkomen. Maar tussen de lagen in niet, ik schep ze er gewoon uit met een schuimspaan!

En warm zijn ze inderdaad lekkerder, tenminste met dit recept. Wellicht met een andere vulling dat koud ook goed te doen is, maar deze serveer ik altijd warm!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_87322807
quote:
Op zondag 26 september 2010 12:00 schreef Tezz het volgende:
Dolmadakia's (voor ongeveer 40 stuks)

- bosje bladpeterselie (fijngehakt)
- bosje dille (fijngehakt)
- bosje munt (fijngehakt)
- eetlepel oregano (gedroogd)
- 3 lente uitjes in ringetjes
- 250 gram gekookte rijst
- 2 pakjes fetakaas
- 500 gram lamsgehakt
- 2 eieren
- peper/zout
- 2 pakjes of potten wijnbladeren (bij de turk te koop)
- 1 kippebouillon blokje
- scheut witte droge wijn
- sap van 1 citroen
- olijfolie

Kook de rijst net gaar. Doe het gehakt, de verkruimelde feta en de rijst in een kom en voeg alle kruiden en de lente-ui toe. Ook twee eitjes erdoor voor de smeuigheid. Goed kneden. Op smaak brengen met peper en zout. Ik proef altijd een beetje. Het gehakt is weliswaar rauw, maar het zou zonde zijn als je vulling niet goed op smaak is.
Peuter de wijnbladeren uit de pot/pak en spoel ze af onder de kraan. Dat is echt een vreselijk gepeuter...
Leg een wijnblad op je werkblad en snijd het steeltje en een stukje van de steelaanzet (= harde nerf) er uit. Leg een rolletje vulling op het wijnblad en rol de dolma zo dicht dat het een hermetisch pakketje is. Vouw eerst de zijkanten naar binnen en rol dan van beneden naar boven strak op.
Doe in een grote pan een laagje olijfolie op de bodem en leg de dolma's strak tegen elkaar. Gewoon stapelen. Zorg er wel voor dat ze strak tegen elkaar liggen, ze mogen niet gaan zweven in de pan want dan gaan ze open en mislukt het. Tussen de stapellagen door even wat citroensap en olijfolie er over sprenkelen.
Als je alles gerold hebt dan een flinke plens witte droge wijn er over, nog wat citroensap en een flinke scheut olijfolie. Vul verder bij met warm water waar je een kippebouillontabletje in hebt verkruimeld. De dolmadakia's moeten uiteindelijk net onder water staan.
Zet bovenop de dolma's een hittebestendig bord (zodat ze platgedrukt in de pan zitten) en zet hier eventueel nog iets zwaars bovenop, ze mogen echt niet gaan zweven tijdens het koken.
Dan aan de kook brengen en net tegen de kook aan ongeveer een uurtje laten pruttelen.
Dan zijn ze klaar! Succes met uit de pan vissen..........
Voorgekookte rijst, oregano, feta, ei en kippenbouilion? Is dit echt Griekse dolma?
pi_87322902
quote:
Op vrijdag 8 oktober 2010 14:29 schreef Landysh het volgende:

[..]

Voorgekookte rijst, oregano, feta, ei en kippenbouilion? Is dit echt Griekse dolma?
Geen idee! Ik begon met een origineel recept van google, maar door de jaren heen heb ik deze ingredienten zelf toegevoegd omdat dit (voor mij) het beste recept is! Ben een beetje gaan rommelen met hoeveelheden en werkwijze en zo vind ik ze het lekkerste.
Hoewel er in het originele recept ook feta, rijst en oregan zat hoor!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')