abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_86206197
Mijn ouders zijn binnenkort 40 jaar getrouwd en nu heb ik gezegd (why God, why??) dat ik voor een lekker hapjesbuffet zorg. In overleg met mijn ouders heb ik gekozen voor een hapjesbuffet in Griekse stijl.

Mijn moeder is meteen enthousiast allerlei Griekse drankjes, servetten, muziek en mooie schaaltjes bij elkaar gaan zoeken. Voor bij de koffie hebben we al baklava's geregeld en als toetje Samos Sweet (dessertwijn) met een bolletje ijs.

Nu kan ik niet meer achterblijven met lekkere hapjes....Tot nu toe heb ik het volgende bedacht:

Dolmadakia's (gevulde wijnbladeren)
Spanokopita (warme kaas-spinazie pasteitjes)
Souflaki van de grill (en de bedoeling is dat ik ze 'live' ga grillen)
Calamaris met knoflooksaus (gefrituurde inktvisringen)
Keftedes (gehaktballetjes in tomatensaus)
Kadaifideeg met feta (warm uit de oven)
Allerlei smeerseltjes met turks brood (aubergineprutje, viskuitsmeersel, tzaziki)
schaaltjes met olijven en pepers

Graag wil ik nog wat tips voor wat koude typisch griekse hapjes. Omdat het een echt mezze-buffetje moet zijn zoek ik echt naar hapjes die je in 1 hap of eventueel met een klein vorkje makkelijk weg kunt prikken.

Heeft iemand nog gouden tips voor me? Waar moet ik op letten, wat geeft de typische Griekse sfeer het beste weer en vooral: zijn er ook authentieke koude hapjes die er bij passen? Graag wil ik nog een hapje met vis er bij.....

[ Bericht 0% gewijzigd door Tezz op 08-09-2010 19:28:25 ]
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  woensdag 8 september 2010 @ 15:29:38 #2
72256 wise
Echoes - KL/B/
pi_86206330
gehaktballetjes met griekse kruiden en tsatsiki saus :D

salade met fetakaasjes en groene/zwarte olijven

ouzo ;)
I had a splitting headache.From which the future's made.
† Ryan Dunn (June 11, 1977 – June 20, 2011)
It's funny. All you have to do is say something nobody understands and they'll do practically anything you want them to.
VIVA LA ASSANGE¡
pi_86206644
Gefrituurde inktvisringen? :p
pi_86211303
quote:
Op woensdag 8 september 2010 15:37 schreef Sa-Bien-Tjee het volgende:
Gefrituurde inktvisringen? :p
Jep. Met een bierbeslagje en dan hoppa in de zonnebloemolie.
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86211432
Baklava, yoghurt met honing en pistachenoten, noga, zo even wat zoete hapjes uit Griekenland
pi_86211458
Skordalia (Griekse knoflook-brood dip)
pi_86211482
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86211503
quote:
Op woensdag 8 september 2010 17:54 schreef Windigo het volgende:
Skordalia (Griekse knoflook-brood dip)
Windigo, dit klinkt er lekker! Ik ga een recept zoeken (of heb je een ervarings-recept?)
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  woensdag 8 september 2010 @ 17:57:48 #10
199397 Windigo
Flavourtarian
pi_86211583
quote:
Op woensdag 8 september 2010 17:55 schreef Tezz het volgende:

[..]

Windigo, dit klinkt er lekker! Ik ga een recept zoeken (of heb je een ervarings-recept?)
Het is lekker, maar hoe het precies klaargemaakt wordt weet ik niet precies, want mn moeder maakt het altijd. Zij is een grote Griekenland fan, maar ik eet het eigenlijk alleen als ik bij haar ben.

Overigens staan gevulde aubergines en Moussaka vast ook niet slecht op je tafel ;)
pi_86212442
Inb4deturkendiezeggendatheteenturksgerechtis
Cool story, Hansel.
pi_86212629
Tezz een raad.
Neem of wijs iemand aan die die spiesen gaat grillen. Het liefst iemand die het leuk vindt.
Anders ga je het hele feest missen.
  woensdag 8 september 2010 @ 18:34:13 #13
306713 turnazz
Gym Tan Laundry
pi_86212671
tzatziki ^O^
Weet je wat dit? Dit kost me niet alleen 10.000 en shit. Dit kost me 10.000, en gevangenisstraf. Tot hoeverre kan ik een black-out beheersen. Niemand kan mijn black-out beheersen.
pi_86213228
meze is Turks
pi_86213240
dolma is een turks word notabene
pi_86213259
Maar succes met je diner! :P
  woensdag 8 september 2010 @ 18:49:53 #17
277031 Zhe-AnGeL
Ikke ist lievt
pi_86213260
Olijven!!!!
Gemarineerd etc.
Stokbrood
kruidenboters
hmmmmmm
ik heb honger...
Snollebolt
pi_86213262
quote:
Op woensdag 8 september 2010 18:48 schreef IHVK het volgende:
meze is Turks
Komt ie weer hoor :r.
Cool story, Hansel.
pi_86213696
quote:
Op woensdag 8 september 2010 18:49 schreef wikwakka2 het volgende:

Komt ie weer hoor :r.
Dat mag hij vinden en jouw reactie is niet echt bijdragend aan dit topic. Heb je nog recepten?
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  Redactie Frontpage / Spellchecker woensdag 8 september 2010 @ 19:04:31 #20
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_86213833
Prikkers met feta en komkommer? Smaakt erg lekker bij elkaar :)
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_86213891
baklava maken voor de zoete trek na het eten? en griekse yoghurt met honing en walnoot?

of gaat het alleen om hartige dingen?
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_86213932
Het is wel zo, meze zijn turks.

maar hoe je het ook wendt en keert, veel griekse specialiteiten zijn turks en kennen wij gewoon als zijnde Grieks.
Aardappels zijn ook zuid-Amerikaans. Who gives a fuck, behalve een paar nationalistische Grieken en Turken.

Ga je de Tarama zelf maken Tezz?
Ik mis nog tis skaras ortiki in je menu, net als de halloumi O+ en fava
pi_86214239
In griekenland krijg je bij het eten ook altijd zo'n heerlijke salade met van die grote witte bonen erin.
pi_86214301
en tomatenrijst! :9

als iemand daar een goed recept (lees de Griek smaak :P) heeft hou ik mij aanbevolen...
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_86214445
quote:
Op woensdag 8 september 2010 18:33 schreef Thorical het volgende:
Tezz een raad.
Neem of wijs iemand aan die die spiesen gaat grillen. Het liefst iemand die het leuk vindt.
Anders ga je het hele feest missen.
Hmm, maar ik vind het juist leuk om dat te doen! Ik zorg in de voorbereidingen (overdag) voor voldoende hulp. Het enige lastminute verhaal wat er op de avond zelf nog moet gebeuren is het frituren van de inktvis en het grillen van de souflaki.
Ik ben eerlijk gezegd erg blij dat ik dat mag doen, ik vind het reuze leuk en een ander doet het toch atlijd net niet op mijn manier (ik ben eigenwijs, hihi)
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86214493
quote:
Op woensdag 8 september 2010 19:06 schreef DarkElf het volgende:
baklava maken voor de zoete trek na het eten? en griekse yoghurt met honing en walnoot?

of gaat het alleen om hartige dingen?
Baklava en kadaifi hebben we besteld bij de Turk (dat ga ik niet zelf maken, nog nooit gedaan eigenlijk!)
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86214553
quote:
Op woensdag 8 september 2010 19:21 schreef Tezz het volgende:

[..]

Baklava en kadaifi hebben we besteld bij de Turk (dat ga ik niet zelf maken, nog nooit gedaan eigenlijk!)
is ook erg veel werk denk ik, en je hebt al genoeg te doen!
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_86214576
Hmm in griekenland kregen we vaak feta uit de oven als voorgerecht.

http://www.mijnreceptenbo(...)t-de-oven-14006.html

Kan je ook wel een eenhapsgerechtje van maken denk ik. Op die site staan ook allerlei recepten gesorteerd op land, wellicht staat er iets voor je tussen: http://www.mijnreceptenboek.nl/recept/uit/griekenland.html

Bijvoorbeeld griekse spiesjes, meze bikri, griekse rijst, watermeloen.

[ Bericht 6% gewijzigd door LilDutchPrincess op 08-09-2010 19:30:50 ]
pi_86214615
quote:
Op woensdag 8 september 2010 19:07 schreef dalaiblama het volgende:
Het is wel zo, meze zijn turks.

maar hoe je het ook wendt en keert, veel griekse specialiteiten zijn turks en kennen wij gewoon als zijnde Grieks.
Aardappels zijn ook zuid-Amerikaans. Who gives a fuck, behalve een paar nationalistische Grieken en Turken.

Ga je de Tarama zelf maken Tezz?
Ik mis nog tis skaras ortiki in je menu, net als de halloumi O+ en fava
Ik wilde net posten: een Turkse sarma is exact hetzelfde als een Griekse dolmadakia. Ze noemen het alleen anders. Er zullen vast ook wel wat turkse recepten tussen zitten, maar als ik tegen mijn ouders zeg dat het Grieks is geloven ze het ook. En inderdaad: wat maakt het uit.... Ik hou gewoon van de balkan-keuken qua smaak!

Halloumi is een goede. De andere dingen die je noemt ga ik even googlen....

De Tarama ga ik zelf maken, maar dat is voor het eerst. Ik vertrouw dus op mijn gegoogled recept en mijn smaakpapillen!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86214686
Dank allemaal voor het meedenken trouwens, keep up the good work zou ik zeggen, hihi!

Wel zie ik ook veel wat grotere dingen voorbij komen. Ik wil echt hapjes. Mousaka is bijvoorbeeld 1 van mijn favo-recepten en dat staat hier geregeld op het menu, maar ik zou niet weten hoe ik dat als hapje (als in tussen de vingers, hap-slik-weg) moet serveren.
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86214939
quote:
Op woensdag 8 september 2010 19:26 schreef Tezz het volgende:
Dank allemaal voor het meedenken trouwens, keep up the good work zou ik zeggen, hihi!

Wel zie ik ook veel wat grotere dingen voorbij komen. Ik wil echt hapjes. Mousaka is bijvoorbeeld 1 van mijn favo-recepten en dat staat hier geregeld op het menu, maar ik zou niet weten hoe ik dat als hapje (als in tussen de vingers, hap-slik-weg) moet serveren.
met een mes? ;)

pi_86215052
quote:
Op woensdag 8 september 2010 19:32 schreef LilDutchPrincess het volgende:

[..]

met een mes? ;)


Hihi! Ja. Zou kunnen inderdaad. Hmm. Eigenlijk toch best wel een goed idee ja!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  woensdag 8 september 2010 @ 20:23:09 #33
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_86217398
Gevulde (cherry)tomaatjes.
Op een stokje: stukje feta, rode ui, paprika, halve cherrytomaat, stukje komkommer, olijfje, besprenkeld met olijfolie.
Griekse salade op zijn kleinst
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  woensdag 8 september 2010 @ 20:34:28 #34
199397 Windigo
Flavourtarian
pi_86217929
Salade met watermeloen, feta en zwarte olijven. Spinazie-feta deegflapjes (is traditioneel Grieks, ben alleen de naam even kwijt), Raki (griekse anijslikeur), Gyros en pitabrood.
pi_86218225
quote:
Op woensdag 8 september 2010 20:34 schreef Windigo het volgende:
Salade met watermeloen, feta en zwarte olijven. Spinazie-feta deegflapjes (is traditioneel Grieks, ben alleen de naam even kwijt), Raki (griekse anijslikeur), Gyros en pitabrood.
De watermeloensalade hou ik in optie. De spinazie-fetaflapjes staan al op het menu!
Pita gyros misschien in het mini?? Maar eigenlijk vind ik dat ik al genoeg vleesdingen heb. Ik wil eigenlijk nog iets met vis erbij!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  woensdag 8 september 2010 @ 20:45:09 #36
199397 Windigo
Flavourtarian
pi_86218386
quote:
Op woensdag 8 september 2010 20:41 schreef Tezz het volgende:

[..]

De watermeloensalade hou ik in optie. De spinazie-fetaflapjes staan al op het menu!
Pita gyros misschien in het mini?? Maar eigenlijk vind ik dat ik al genoeg vleesdingen heb. Ik wil eigenlijk nog iets met vis erbij!
http://cpg.kokkieblanda.nl/Content/pid=1169.html gebakken sardientjes met knoflook, echt Grieks, heb ik daar ook gegeten.

http://cpg.kokkieblanda.nl/Content/pid=1183.html gestoofde inktvis met tomatensaus, zo ver ik weet ook authentiek maar misschien wat gewaagd.

Er staan nog een lading meer Griekse visrecepten op die site, misschien heb je er wat aan?
  woensdag 8 september 2010 @ 21:07:03 #37
63722 z80
I fink you freaky
pi_86219436
er bestaat niet iets als een griekse keuken, elk eiland heeft zijn eigen dingen.
en wat ik nog mis in het lijstje Melitzanes tiganita: Gefrituurde aubergine.
of het broertje er van kolokithakia tiganita: gefrituurde courgettes
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_86223117
quote:
Op woensdag 8 september 2010 20:34 schreef Windigo het volgende:
Salade met watermeloen, feta en zwarte olijven. Spinazie-feta deegflapjes (is traditioneel Grieks, ben alleen de naam even kwijt), Raki (griekse anijslikeur), Gyros en pitabrood.
Raki is turks, Ouzo is Grieks
  Moderator / Miss SHO woensdag 8 september 2010 @ 22:26:37 #39
22592 crew  Ole
pi_86223326
.
filodeeg met kaas gevultd in 'sigaarvorm'

-edit- je hebt al zoiets zie ik..
Kan idd ook met spinazie
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_86223385
quote:
Op woensdag 8 september 2010 20:41 schreef Tezz het volgende:

[..]

De watermeloensalade hou ik in optie. De spinazie-fetaflapjes staan al op het menu!
Pita gyros misschien in het mini?? Maar eigenlijk vind ik dat ik al genoeg vleesdingen heb. Ik wil eigenlijk nog iets met vis erbij!
Geen Griekse meze zonder octopus. Gegrild, met alleen olijfolie , zout en citroen als dressing. ( de tentakels dus )
Vwb de tomatenrijst en eigenlijk alles waar tomaat bij zit. De typische Griekse smaak krijg je door de toevoeging van Griekse oregano. Die smaakt totaal anders dan die van ons.
Rigini heet het en helaas alleen bij de Griekse supermarktjes te krijgen. Soms heeft een Turk ze.
Ook geniaal in een garnaal marinade trouwens.
pi_86231108
quote:
Op woensdag 8 september 2010 22:21 schreef dalaiblama het volgende:

[..]

Raki is turks, Ouzo is Grieks
Sorry heb de namen even door elkaar gehaald.
pi_86231190
De sardientjes van Windigo gaan nog op het lijstje denk ik!

De gefrituurde aubergine en/of courgette niet. Ik moet al calamaris frituren last minute en ik heb maar twee handjes.

Rigini ga ik eens vragen bij de Turkse winkel. Ik ken het kruid helemaal niet? Ik breng mijn tomatenrijst altijd op smaak met gewone oregano (witte rijst koken in tomatensap en een gefruit uitje/knof en dan op het laatst op smaak brengen met oregano en zeezout).

Voor wat betreft de drankjes hebben we van alles: ouzo, kumqut, mastique (hoe schrijf je dat?) etc. etc.
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86231202
Oh de octopus! Dat is misschien ook nog wel een goed idee.... Even kijken wat mijn moeder er van vindt... (hoewel ze eigenlijk niets te vertellen heeft, haha)
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86231206
quote:
Op donderdag 9 september 2010 07:23 schreef Tezz het volgende:
Rigini ga ik eens vragen bij de Turkse winkel. Ik ken het kruid helemaal niet? Ik breng mijn tomatenrijst altijd op smaak met gewone oregano (witte rijst koken in tomatensap en een gefruit uitje/knof en dan op het laatst op smaak brengen met oregano en zeezout).
Mijn moeder maakt regelmatig Griekse tomatenrijst, misschien is dat nog een idee? http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=7789.0
pi_86231331
quote:
Op donderdag 9 september 2010 07:25 schreef Windigo het volgende:

[..]

Mijn moeder maakt regelmatig Griekse tomatenrijst, misschien is dat nog een idee? http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=7789.0
Nee, eigenlijk wil ik geen gerechten zoals rijst, griekse salade, giros etc. Ik wil gewoon echt hapjes! En dan voor de 'vulling' brood met smeerseltjes. Ik had trouwens gisteren in de turkse winkel een enorm lekker smeerseltje van feta en walnoot gekocht. Dat smaakte echt super ! Die komt dus misschien ook nog op het lijstje...

Maar bedankt wel voor het recept! Het is ongeveer hoe ik het zelf ook altijd doe...
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  Redactie Frontpage / Spellchecker donderdag 9 september 2010 @ 08:00:58 #46
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_86231473
Misschien gevulde aubergine of courgette in plakken?
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_86231699
Vwb de tarama, ik eet het heel vaak ( die van snoek kuit is bijna orgasmisch :+ )
Er is echter een bizar verschil tussen bereidingswijzen. Mijn oma maakt het met miniscuul gesneden uitjes ( echt bijna gepureerd ) , een in melk geweekte boterham , de roze of spierwitte kuit, en dan olie druppelsgewijs toevoegen tot je een homogene massa hebt.

Turken doen er aardappel doorheen, ik vind het bah, maar het maakt de pasta wel neutraler. Minder visserig.
Het is makkelijk te maken, maar er is een wezenlijk verschil in smaak afhankelijk van je bindmiddel ( de aardappel of de melk boterham ). Toevoegen van zeer fijn gesneden ui geeft ook een andere smaak, pittiger.
Typisch een gerecht wat regio gebonden is qua bereidingswijze.
Raak ook niet teleurgesteld over het eindproduct; van een potje viskuit maak je voor 1 keer tarama. ( paar eitjes apart houden voor garnering, ziet er leuk uit! ).
pi_86236955
Kijk je uit met spetters tijdens dat "live grillen". Alleen het vlees moet heet worden, niet je gasten. ;)
pi_86242096
quote:
Op donderdag 9 september 2010 12:05 schreef Redcoon het volgende:
Kijk je uit met spetters tijdens dat "live grillen". Alleen het vlees moet heet worden, niet je gasten. ;)
Dat gaat op de buitenbbq gebeuren! Als ook het opwarmen van de keftedes en het frituren van de calamaris! Mijn vader heeft speciaal een partytent gekocht om een buitenkeuken in te richten! Met partylichtjes enzo, hihi! Leuk hoor....
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86242132
quote:
Op donderdag 9 september 2010 08:22 schreef dalaiblama het volgende:
Vwb de tarama, ik eet het heel vaak ( die van snoek kuit is bijna orgasmisch :+ )
Er is echter een bizar verschil tussen bereidingswijzen. Mijn oma maakt het met miniscuul gesneden uitjes ( echt bijna gepureerd ) , een in melk geweekte boterham , de roze of spierwitte kuit, en dan olie druppelsgewijs toevoegen tot je een homogene massa hebt.

Turken doen er aardappel doorheen, ik vind het bah, maar het maakt de pasta wel neutraler. Minder visserig.
Het is makkelijk te maken, maar er is een wezenlijk verschil in smaak afhankelijk van je bindmiddel ( de aardappel of de melk boterham ). Toevoegen van zeer fijn gesneden ui geeft ook een andere smaak, pittiger.
Typisch een gerecht wat regio gebonden is qua bereidingswijze.
Raak ook niet teleurgesteld over het eindproduct; van een potje viskuit maak je voor 1 keer tarama. ( paar eitjes apart houden voor garnering, ziet er leuk uit! ).
Thx voor de goede tips! Ik heb idd een recept met aardappel. Denk dat ik dat ook maar aanhoud, een neutrale(re) smaak is voor zoiets misschien het beste.
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86242361
Inderdaad halloumi O+

Vismezze zou ik zo niet weten.. wij bestellen in Cyprus regelmatig mezze en als er dan vis bij zit is het gewoon een klein stukje gegrilde vis.. Zou niet weten wat voor vis.

Humus is ook altijd lekker!
The rock candy's melted, only diamonds now remain
  donderdag 9 september 2010 @ 16:16:05 #52
3011 E.T.
hormonaal stuiterballetje
pi_86245499
Ik mis de Retsina-wijn!
I can only please one person per day. Today is not your day. Tomorrow isn't looking too good either.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')