In Moskou , New York en Tokio ookquote:Op woensdag 18 augustus 2010 18:07 schreef DS4 het volgende:
[..]
Dat is dus echt een fabel.
Maar waar NL wel vrij sterk in is, is b.v. lage rentes voor hypotheken en de makkelijk verkrijgbaarheid. Dat heeft wel invloed.
Maar als ik b.v. zie wat je in Sydney betaalt voor een woning en als je dan ook nog weet dat de rentestanden daar 2,5-3x zo hoog liggen als hier... dan ga je nog wel eens wat anders denken over hoge huizenprijzen in NL.
Dat doe ik dan ook niet.quote:Op woensdag 18 augustus 2010 18:34 schreef Verburg_K het volgende:
In Moskou , New York en Tokio ook
Maar dat kun je niet vergelijken met een dorp in de buurt van Eindhoven met volop landbouwgrond om zich heen
De Wet Hillen ziet alleen op het huurwaardeforfait.quote:Op woensdag 18 augustus 2010 18:32 schreef Verburg_K het volgende:
De wet Hillen is er ook nog,
Meer betalen dan je terug krijgt is onmogelijk
De huurtoeslag is armoede bestrijding en niet iest waar iedere huurder recht op heet. Er gaat ook veel minder geld in om.quote:
Het is een belastingaftrek, die je niet vanzelfsprekend gecompenseerd krijgt als deze wordt afgeschaft.quote:En verder is de hypotheekrenteaftrek gewoon een sigaar uit eigen doos. Bij afschaffing moet deze terugvloeien naar dezelfde inkomensgroep. Je krijgt dat slechts een hele kleine verschuiving naar de 10% in die groep die huurt.
HRA is slechts een berekeningswijze. Of je nu eerst het tarief hoger maakt en dan een aftrek toe staat, of gewoon meteen minder heft... het maakt geen donder uit.
Jij ziet gewoon niet het hele plaatje (daar ben je overigens bepaald niet alleen in).
Het deel van de zogenoemde 'kosten koper' dat naar overheid gaat, mag wat mij betreft ook worden afgeschaft.quote:Ja, natuurlijk. Als je de HRA af schaft moet je ook andere regelingen gaan aanpassen. Sowieso levert defiscalisatie van de eigen woning (dius afschaffen van voor- en nadelen op fiscaal gebied van de eigen woning) inmiddels 0 op. Want wat je via de inkomstenbelasting terug krijgt wordt weer teruggeharkt via huurwaardeforfait, ozb, overdrachtsbelasting, btw, enz.
Ik word er eerlijk gezegd ook een beetje moe van. Marktwerking functioneert alleen goed als er ook bij andere sectoren sprake is van marktwerking. Privatisering is slechts een onderdeel van de overheid dat overgaat naar de particuliere sector. De ene overheidsinterventie heeft in de geschiedenis geleid tot meer overheidsinterventies, wil je iets privatiseren dan moet je dat hele proces terugdraaien of genoegen nemen met hogere prijzen.quote:Op woensdag 18 augustus 2010 19:02 schreef DS4 het volgende:
Bedoel je nu weer privatiseringen ipv marktwerking?
Dat lijkt mij ook. De HRA is een subsidie in een schaarste markt. Als we veronderstellen, dat het hele voordeel van de HRA wordt besteed als extra koopkracht voor het kopen van een huis, dan betalen mensen 40% teveel voor een huis. Dat is een ton op een huis van 2,5 ton. Dan zouden de bouwkosten van dat huis van 2,5 ton op 1,5 ton uitkomen. Dat lijkt een redelijke schatting.quote:Op woensdag 18 augustus 2010 14:16 schreef K-Billy het volgende:
[..]
Netto, gemiddeld, het zal allemaal wel. Mijn huur is vooral hoog, omdat de huizenprijzen in Nederland buitenproportioneel opgedreven zijn, wat deels te maken heeft met de mogelijkheid tot hypotheekrente-aftrek.
Dus privatiseringen en dus marktwerking leidt altijd tot hogere prijzen??quote:Op woensdag 18 augustus 2010 19:28 schreef mlg het volgende:
[..]
Ik word er eerlijk gezegd ook een beetje moe van. Marktwerking functioneert alleen goed als er ook bij andere sectoren sprake is van marktwerking. Privatisering is slechts een onderdeel van de overheid dat overgaat naar de particuliere sector. De ene overheidsinterventie heeft in de geschiedenis geleid tot meer overheidsinterventies, wil je iets privatiseren dan moet je dat hele proces terugdraaien of genoegen nemen met hogere prijzen.
Ken jij een voorbeeld waarin het niet zo was?quote:Op woensdag 18 augustus 2010 19:38 schreef Verburg_K het volgende:
[..]
Dus privatiseringen en dus marktwerking leidt altijd tot hogere prijzen??
Maar men wil de consument wijsmaken dat marktwerking goedkoper zou zijn dan kostendekkende productie.quote:Op woensdag 18 augustus 2010 19:39 schreef Whiskers2009 het volgende:
[..]
Ken jij een voorbeeld waarin het niet zo was?
De VVD wil dat voornamelijk.quote:Op woensdag 18 augustus 2010 19:41 schreef Verburg_K het volgende:
[..]
Maar men wil de consument wijsmaken dat marktwerking goedkoper zou zijn dan kostendekkende productie.
Nee, niet per definitie. Het kan zijn dat je hogere prijzen krijgt omdat er ergens anders in het systeem een overheidsinterventie plaats gevonden heeft, wat de marktwerking verstoort.quote:Op woensdag 18 augustus 2010 19:38 schreef Verburg_K het volgende:
[..]
Dus privatiseringen en dus marktwerking leidt altijd tot hogere prijzen??
Men wilde woningbouwverenigingen privatiseren , dat zal dus leiden tot hogere huren.
De privatisering van de ziekenfondsen idem, voordeel is wel dat de sport meer sponsors krijgt en de omroep verkoopt meer reclame
Lees mijn bovenstaande post maar.quote:Op woensdag 18 augustus 2010 19:43 schreef Whiskers2009 het volgende:
[..]
De VVD wil dat voornamelijk.
En ik kan me geen voorbeeld herinneren waarin het na privatisering goedkoper of minder bureaucratisch is geworden.. ECHT NIET.. Dus ook ik word een beetje moe van de mythe van de marktwerking...
Ergo: de marktwerking is een utopiequote:
Dat kan alleen als je kunt concurreren en dus echte marktwerking hebt. In de praktijk worden overheidsdiensten wel geprivatiseerd, maar krijgen ze vaak een beschermde status. Geen concurrentie, dus geen marktwerking, dus hoge prijzen. NS, Pro-rail, netwerkbedrijven....quote:Op woensdag 18 augustus 2010 19:41 schreef Verburg_K het volgende:
[..]
Maar men wil de consument wijsmaken dat marktwerking goedkoper zou zijn dan kostendekkende productie.
Ik geloof dat de sociale woningbouwverenigingen vooral investeren in het buitenland en in winkels, kantoren, grond en boten enzo en de woningen in Nederland zijn ze vergetenquote:Op woensdag 18 augustus 2010 19:48 schreef mlg het volgende:
[..]
Nee, niet per definitie. Het kan zijn dat je hogere prijzen krijgt omdat er ergens anders in het systeem een overheidsinterventie plaats gevonden heeft, wat de marktwerking verstoort.
Je zou de woningbouwvereniging kunnen privatiseren, maar in dit topic is het duidelijk geworden dat ons geldsysteem niet optimaal functioneert. Woningbouwverenigingen kunnen investeren, en door het monetarisme in Nederland kunnen dit verkeerde investeringen en heeft zo'n vereniging verlies. In dat geval kan je hogere huurprijzen verwachten.
Maar (bijna) de hele wereld kent het keynesiaanse geldsysteem, dus dat maakt in principe niet zoveel uit in welk land je het doet.quote:Op woensdag 18 augustus 2010 19:52 schreef Verburg_K het volgende:
[..]
Ik geloof dat de sociale woningbouwverenigingen vooral investeren in het buitenland en in winkels, kantoren en boten enzo en de woningen in Nederland zijn ze vergeten
Denk je niet dat je gewoon wat economische kennis mist?quote:Op woensdag 18 augustus 2010 19:51 schreef Whiskers2009 het volgende:
[..]
Ergo: de marktwerking is een utopie
Jammer dat er op die manier veel publiek geld via commerciėle deelnemingen wegvloeit naar "verliesgevende projecten" in het buitenland.quote:Op woensdag 18 augustus 2010 19:55 schreef mlg het volgende:
[..]
Maar (bijna) de hele wereld kent het keynesiaanse geldsysteem, dus dat maakt in principe niet zoveel uit in welk land je het doet.
Telefonie. De post zal zeker volgen tenzij de privatisering natuurlijk samengaat met het dichttimmeren van de markt. Dan is er wel privatisering geweest ja maar nog steeds geen marktwerking. Dan is het logisch dat je er weinig mee opschiet.quote:Op woensdag 18 augustus 2010 19:43 schreef Whiskers2009 het volgende:
[..]
De VVD wil dat voornamelijk.
En ik kan me geen voorbeeld herinneren waarin het na privatisering goedkoper of minder bureaucratisch is geworden.. ECHT NIET.. Dus ook ik word een beetje moe van de mythe van de marktwerking...
Onzin.quote:Op woensdag 18 augustus 2010 19:18 schreef deelnemer het volgende:
De huurtoeslag is armoede bestrijding
Dat is dus niet zo. De huurtoeslag kost de overheid daadwerkelijk geld (het gaat naar mensen die niet of nauwelijks belasting betalen en je hebt er ook recht op als je geen cent belasting betaalt). De fiscalisering van de eigen woning kost niets, zowel niet in de zin van "de overheid moet wat betalen" als in de zin van "budgettair".quote:Er gaat ook veel minder geld in om.
Natuurlijk wel, want anders is het een lastenverzwaring (en een ongekend hoge!).quote:Het is een belastingaftrek, die je niet vanzelfsprekend gecompenseerd krijgt als deze wordt afgeschaft.
Blijf negeren dat fiscalisering van de e.w. geen geld kost.quote:Maar het is wel een sigaar uit eigen doos, want de extra prijs die je voor een woning betaald als gevolg van de HRA, krijg je via de HRA weer terug.
Ik heb het toen berekend met alle belastingen exclusief de omzetbelasting. En zonder de nieuwe regeling, waarmee het saldo voor de schatkist positief gaat worden.quote:Is dat alleen de inkomstenbelasting of ook de BTW?
Het beste is volledige defiscalisatie met een overgangsregeling, of... een claw-back over de verkoopwinst (om met name geld terug te halen bij de groep die maximaal heeft geprofiteerd van de HRA).quote:Het deel van de zogenoemde 'kosten koper' dat naar overheid gaat, mag wat mij betreft ook worden afgeschaft.
Dan weet je dus echt niet waar je over praat, want voor dat bedrag kan geen aannemer bouwen. W&R zit momenteel rond de 6%...quote:Op woensdag 18 augustus 2010 19:30 schreef deelnemer het volgende:
Dan zouden de bouwkosten van dat huis van 2,5 ton op 1,5 ton uitkomen. Dat lijkt een redelijke schatting.
Privatisering is niet DUS marktwerking.quote:Op woensdag 18 augustus 2010 19:38 schreef Verburg_K het volgende:
Dus privatiseringen en dus marktwerking leidt altijd tot hogere prijzen??
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |