quote:Op woensdag 21 juli 2010 13:56 schreef MaximusTG het volgende:
Mocht er iemand in geinteresseerd zijn; Heb mn huidige werkwijze even gedocumenteerd. Het is dus een combinatie van het recept van Peter Reinhart, met de wet-kneading techniek van Varasano, met een gewone mixer.
PDFje
Overigens, volgens mij is deze site al eerder genoemd in deze topicreeks, maar dit is wat mij betreft een must-read voor iedere pizza-enthousiast:
http://www.varasanos.com/PizzaRecipe.htm
tvpquote:Op woensdag 28 juli 2010 10:54 schreef DrukVout het volgende:
[EDIT] STILL IN PROGRESS
Vervolg op:
[Pizza] Zelf pizza maken voor beginner?
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4
(ook interessant:)
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza)
Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!
Deeg
We zijn het in de afgelopen topics niet eens geworden over het allerbeste deegrecept, en dat zullen we vermoedelijk ook nooit worden. Een voorbeeld van een door mij veelgebruikt en geslaagd recept:
Ingredienten:
- 350 gram bloem (Liefst 'Tipo 00', dat veel stoere gluten bevat!)
- 2,5 deciliter lauw water
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 7g instant gist (extra lekker met biergist!)
Bereiding:
- Los de suiker op in het water. Roer hier de gist doorheen en laat een kwartiertje borrelen
- Meng ondertussen het bloem met het zout. Voeg hier beetje bij beetje het water met de gist aan toe, totdat je een homogene massa hebt.
- Kneed het deeg minstens tien minuten op een bebloemd aanrecht. Voeg wat bloem toe als je deeg te nat is, of wat water als je deeg te droog is. In het begin zal het een rommeltje zijn, maar na een paar minuten lustig kneden verandert de hoop op je aanrecht vanzelf in prachtig, zacht en elastisch deeg.
- Zet het deeg na het kneden in een afgedekte kom weg op een warme plaats, en laat het een uur of twee rijzen. Het deeg zal meer dan verdubbelen in omvang.
- Als het deeg is gerezen, druk dan de lucht eruit, en kneed het nog een paar keer luchtig door. Verdeel het deeg in twee bolletjes (voor twee grote pizza's) of drie bolletjes (voor drie kleine pizza's).
Je kunt het deeg nu meteen gebruiken, maar veel lekkerder is het om je deegbolletjes nog een dagje afgedekt in je koelkast te leggen. Op die manier kan de smaak zich ontwikkelen en smaakt je pizzabodem een stuk beter!
Bakken!
Het bakken van een pizza gebeurt bij voorkeur razendsnel op een zo loeiheet mogelijke ondergrond. Op die manier schroeit het deeg aan de onderzijde van de pizza knapperig dicht en is de rest van het deeg snel gaar.
Het allerbeste is natuurlijk een echte houtoven, maar daar hebben we helaas lang niet allemaal de ruimte en/of het geld voor.
Een goed en goedkoop alternatief is een elektrische pizza-oventje van Bestron, die in een kwartiertje opwarmt tot 450 graden.
[ afbeelding ]
=92]Klik voor meer info
Een pizza bakken in je gewone oven kan natuurlijk ook, en het beste resultaat krijg je door eerst een steen in je oven voor te verwarmen op de hoogste temperatuur en daar dan je pizza op te bakken.
Voor reguliere ovens zijn allerlei dure pizzastenen te koop, maar veel goedkoper is het om bij een willekeurige bouwmarkt of tuinhandel een paar ongelazuurde tegels te halen. Vier stuks passen doorgaans prima bovenop het rooster van je oven.
Foto's uit het vorige topic
Dan gaat het zeker een flink zooitje worden in je ovenquote:Op woensdag 28 juli 2010 11:12 schreef Watashiwa het volgende:
Zie trouwens op de plaatjes dat de deeg aardig verbrand is aan een kant, je kan dat oplossen door halverwege van de tijd in de oven je pizza even om te draaien.
Bedoelde dus 180 graden <- of -> te draaien...quote:Op woensdag 28 juli 2010 11:21 schreef xynix het volgende:
[..]
Dan gaat het zeker een flink zooitje worden in je oven
Ben nu dat Varasanos aan het lezen.quote:Op woensdag 21 juli 2010 13:56 schreef MaximusTG het volgende:
Mocht er iemand in geinteresseerd zijn; Heb mn huidige werkwijze even gedocumenteerd. Het is dus een combinatie van het recept van Peter Reinhart, met de wet-kneading techniek van Varasano, met een gewone mixer.
PDFje
Overigens, volgens mij is deze site al eerder genoemd in deze topicreeks, maar dit is wat mij betreft een must-read voor iedere pizza-enthousiast:
http://www.varasanos.com/PizzaRecipe.htm
Dat is eigenlijk precies het recept uit "Pizza Eigenwijs" van John Lanzafame (http://www.bol.com/nl/p/n(...)006422101/index.html).quote:Sprinkle a yeast packet into warm water between 105-115 F and put in a teaspoon of sugar to feed it. Wait for it to foam up or 'proof'. Add all your flour to a Kitchen Aid heavy duty mixer, then add the yeast and salt. Now mix until it pulls away from the side of the bowl. Coat with oil and leave in a warm place until it doubles in bulk, about 1-2 hours. Punch down, spread on a peel with some cornmeal to keep it from sticking and put it on the magical pizza stone that will make this taste just like Sally's in your 500F oven.
I assure you, this will not make anything like a real pizza. It's weird - even chefs whose other recipes all come out pretty good, like Emeril, simply pass around more or less this same terrible recipe.
Dat ziet eruit als de perfecte bodemquote:Op zondag 1 augustus 2010 23:20 schreef Redcoon het volgende:
Gister weer eens een pizza in elkaar geflanst. Niet heel special, maar het smaakte toch nét iets beter dan normaal. Echt leuk hoe je "kunde" ziet groeien.
Volgende keer toch een minuutje langer erin, vond em nu iets te pips.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ik gebruik het recept uit de openingspost;quote:Op woensdag 4 augustus 2010 19:36 schreef Soulagement het volgende:
[..]
Dat ziet eruit als de perfecte bodemWelk recept gebruik je voor het deeg en hoe draai je het in elkaar?
Dan doe ik toch iets verkeerdquote:Op donderdag 5 augustus 2010 12:03 schreef Redcoon het volgende:
[..]
Ik gebruik het recept uit de openingspost;
- 350 gram bloem
- 2,5 deciliter lauw water
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 7g instant gist
En ik ben zeer tevreden over het La Tua Farina type bloem van de AH.
[ afbeelding ]
Veel succes en plezier gewenst met het maken van de pizza!
Wij hebben ook een heteluchtoven, die gaat tot 285 graden Celsius. Laat 'm meestal 20 minuten voorverwarmen met de bakplaat er in en dan idd zo'n 8 minuten in de oven. Ik denk dat het ligt aan mijn 'vorm skills' als ik een bodem moet vormen van het deeg. Of ligt het aan de pizzasteen?quote:Op donderdag 5 augustus 2010 14:39 schreef Redcoon het volgende:
Hoe heet wordt je oven? Ik verwarm mijn heteluchtoven 20 a 30 min op 250 graden celcius. Toen ik nog geen pizzasteen had liet ik altijd de bakplaat altijd mee opwarmen. Na het opwarmen wat bakpapier op de plaat en daar de pizza op.
Ongeveer 7 a 8 minuutjes in de oven en klaar is de pizza. (afhankelijk van de temp van de oven)
Zou ook zonder een steen moeten lukken, heb in het verleden goede resultaten behaald op de bakplaat. Rijst het deeg goed, ziitten er veel luchtbelletjes in?quote:Op donderdag 5 augustus 2010 15:02 schreef Soulagement het volgende:
[..]
Wij hebben ook een heteluchtoven, die gaat tot 285 graden Celsius. Laat 'm meestal 20 minuten voorverwarmen met de bakplaat er in en dan idd zo'n 8 minuten in de oven. Ik denk dat het ligt aan mijn 'vorm skills' als ik een bodem moet vormen van het deeg. Of ligt het aan de pizzasteen?
Ja, het rijst heel goed juist, daarom vind ik het zo raar. Ik zie nu je edit, ik ga even kijken, thanks!quote:Op donderdag 5 augustus 2010 19:14 schreef Redcoon het volgende:
[..]
Zou ook zonder een steen moeten lukken, heb in het verleden goede resultaten behaald op de bakplaat. Rijst het deeg goed, ziitten er veel luchtbelletjes in?
Als ik het deeg zo bereid als op het pakje staat (wordt nog over rijzen gerept trouwens) vind ik het veel te zwaar en krijg ik de bodem ook niet dun genoeg omdat het deeg zegmaar teveel naar elkaar toe trekt.quote:Op donderdag 5 augustus 2010 12:03 schreef Redcoon het volgende:
....
En ik ben zeer tevreden over het La Tua Farina type bloem van de AH.
[ afbeelding ]
Ik denk ik doe braaf en begin eens met het bereiden volgens recept. De tijd die erop staat is trouwens echt belachelijk: 20(!) minuten (op 220c geloof ik).quote:Op zaterdag 7 augustus 2010 11:13 schreef Redcoon het volgende:
Ik heb het recept op de achterkant nog geen een keer gelezen
Een pizza?quote:Op zaterdag 7 augustus 2010 19:19 schreef Dionysius85 het volgende:
[..]
Ik denk ik doe braaf en begin eens met het bereiden volgens recept. De tijd die erop staat is trouwens echt belachelijk: 20(!) minuten (op 220c geloof ik).
Zodirect even weer een pizzatje proberen met dit type bloem.
Ja, volgens mij staat dat er op. Verpakking ligt echter al in de prullenbak. Die tijd heb ik me trouwens niet aan gehouden hoor, hier ook tussen de 5 en 7 minuten op 250 graden (tevens max van de oven). Voorverwarmen doe ik met de grill aan.quote:Op zondag 8 augustus 2010 12:35 schreef LieLie het volgende:
Een pizza?![]()
Ze zitten er hier misschien 5-7 minuten in. (Op 250 graden)
Hier ook een hetelucht, echter deze gaat tot 250 graden. Ik verwarm voor met de grill aan en gooi dan de pizza bovenin. Ik bak hem verder op het oog af, maar meestal tussen de 5 en 7 minuutjes. Meestal draai ik de pizza tegen het einde nog even om de pizza rondom gelijk gebakken te krijgen; dat is toch een nadeel van heteluchtovens.quote:Op zondag 8 augustus 2010 15:01 schreef diedlaughing het volgende:
Mijn heteluchtoven gaat tot 275graden.
Moet ik mijn pizza op de onderste stand van de oven plaatsen of juist helemaal boven?
Laatste keer heb ik hem helemaal boven gedaan, die pizza redelijk gelukt.
Wil prima zonder pizza oven of steen hoor, gewoon een flink periode voorverwarmen op de hoogste temperatuur en tijdens het afbakken steeds in de gaten houden.quote:Op woensdag 11 augustus 2010 11:51 schreef Stansfield het volgende:
Komende week vakantie dus dan ga ik het zeker een keer proberen. Ik heb al bloem van de cecco in huis dus nog even topping en klaar is kees. Wel is waar heb ik geen pizza oven of pizza steen, maar een gewone oven moet het dan maar doen.
Ik durf te wedden dat als je eenmaal zelf bezig bent geweest en het een beetje onder de knie hebt je terugkomt op deze uitspraak!quote:Op donderdag 12 augustus 2010 00:26 schreef Nectar het volgende:
Ik vind pizza´s lekkerder als ik ze haal van een goede plek
Ik maak de pizza op een vel bakpapier, dan leg ik hem met papier en al op een groot bord, en dan schuif je hem zo van het bord op de plaat!quote:Op donderdag 12 augustus 2010 09:17 schreef Redcoon het volgende:
De bakplaat in het midden van de oven 20 a 30 minuten op de hoogste stand voorverwarmen. Plaats vlak voor het bakken nog een vel bakpapier op de plaat zodat de pizza niet blijft plakken.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |