Ik heb wel eens een verhaal gehoord van een bakker, die serieus moest afkicken.quote:
quote:Op vrijdag 9 juli 2010 01:27 schreef Stali het volgende:
[..]
Ik haal voor 49 cent een zak uien bij de Appie.
Wil uiteraard niet spotten, hou me alsjeblieft ten goede, maar is het nu rendabel om een paar uienplanten uit te zetten?
Of is het kleinschalig gewoon voor de gezelligheid en met het romantische idee, onbespoten en uit eigen tuin? Wij hebben nu iedere dag 1 aardbei de man uit eigen tuin, maar ik ga die winterharde aardbeischeuten eruit trekken in het najaar want ik vind het niets.
Wij hadden thuis, in mijn jeugd, altijd een hof, waarin groenten verbouwd werden. Die werden ook geconserveerd, dus als we wilden eten, hoefde mijn moeder ons alleen maar de hof of de kelder in te sturen om eten te halen.quote:Op vrijdag 9 juli 2010 14:32 schreef sigme het volgende:
Voordeel van groente uit eigen tuin vind ik de versheid, de overvloed, de voorraad en de luxe van allerlei groente die óf niet te koop is, óf veel te duur.
Dus eigenlijk doe je niks? Geen groententuin, geen plantjes om voor te zorgen?quote:Op zaterdag 10 juli 2010 02:08 schreef Stali het volgende:
Leuk om te lezen. Is toch wel anders om op te groeien in Amsterdam. We hadden op school een seizoen volkstuintjes. Ik kwam met ladingen thuis en het werd weggegooid omdat we het niet opkregen.
Denk dat het wat toffer is om er mee opgegroeid te zijn. Een moestuin.
Ja echt wel. Maar heb het met schade en schande moeten leren. Heb nu ook een heel aardige tuin. Geen moestuin, dat niet. Maar had ridderspoor gezaaid en zit nu met een border vol bospeen tussen andere planten en die laat ik toch maar groeien.quote:Op zaterdag 10 juli 2010 02:12 schreef Snakey het volgende:
[..]
Dus eigenlijk doe je niks? Geen groententuin, geen plantjes om voor te zorgen?
quote:Op zondag 11 juli 2010 23:33 schreef Ml-etje het volgende:
Picturetime
Bloemkooltje de 1e..wanneer kan ik die het beste oogsten? En ook hoe..
Heb nog wel meer staan maar dat kan een andere keer weer
quote:Op maandag 12 juli 2010 15:39 schreef merry77 het volgende:
Wat heb jij een mooie bloemkool.
Welke soort is dat, want ik krijg er geen mooie kroppen in.
Laatst wel heerlijke broccoli gegeten.
Helaas is de andijvie al heel snel aan het doorschieten.
[..]
quote:Op woensdag 14 juli 2010 13:24 schreef Oceanonix het volgende:
Een paar dagen weggeweest en nu is er een ware groene explosie in de tuin geweest.
De courgettes zijn alleen nog goed genoeg voor soep.
De snack-komkommer is goed gaan produceren (8 stuks)![]()
Verder enorm veel onkruid.Van de week dat maar eens te lijf gaan.
![]()
De winteruien heb ik niet eerder geprobeerd. Zag dat an der Wal ze heeft en Vreeken. Knoflook vorig jaar besteld bij Garant.
Oeh je kan het daar ook kopenquote:Op donderdag 5 augustus 2010 19:42 schreef sigme het volgende:
Knoflook had ik al eerder getipt nietwaar? Voor de zekerheid: http://www.levenvanhetland.nl/knoflook.htm
Ik heb vandaag nog allerlei plantjes gekocht bij de Tuinland: koolrabi, (winter)bloemkool, groene kool, andijvie, groenlof.
Voor wie een moestuin begint: dit is de juiste tijd van het jaar om te beginnen.
Haal het boek " handboek ecologisch tuinieren" bij de boekhandel of bibliotheek.
[ afbeelding ]
Als het land ontgonnen moet worden kan je het eerste jaar het beste veel aardappels zetten.
Dat heb ik gedaan, nu met grasmaaisel en plantcompost. En misschien dat ik in de winter wat stalmest doe. Of zou die stalmest eerder moeten?quote:Op donderdag 5 augustus 2010 10:05 schreef Oceanonix het volgende:
Als je nu al wilt beginnen dan zal je moeten beginnen met spitten en bemesten.
Dat ben ik nu dus aan het doen, maar ik kwam erachter dat knoflook er al voor de winter in moet (geen probleem). Maar ben nog wel aan het twijfelen over aardbeienplantjes. Wat is het verstandigst? voor of na de winter planten?quote:Op donderdag 5 augustus 2010 10:05 schreef Oceanonix het volgende:
Als je pas volgend jaar wilt beginnen dan is het handig om nu na te denken over een indeling. Hoe wil je je wisseling gaan doen? Wil je echte paden gaan aanleggen of juist niet? Wil je ergens een koude bak of kas hebben? Als je dat soort zaken nu al doet kan je na de winter sneller aan de slag.
Tomaten per se verhuizen? Ieder jaar alles verplaatsen is sowieso goed, maar is bij veel andere plantsoorten veel belangrijker.quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 16:47 schreef Yvonnetje het volgende:
Ik volgde dit topic al een tijdje omdat we in oktober onze tuin gaan verbouwen; en ik krijg dan een moestuin(tje)!!!! Na veel inlezen is er een plan:
2010: bemesten (& knoflook planten i.v.m. voorkomen wortelvlieg volgend jaar)
...winter...
2011:
- prei
- chinese kool
- wortelen (naast de knoflook dus)
- diverse soorten tomaten
- zomerradijs
- tuinerwten
- pepers
- paprika
en aan het eind van het seizoen alvast rabarber planten voor het jaar erna.
Is dit wat? Ik heb begrepen dat ik met de tomaten in volle grond elk jaar de grond moet veranderen, dus daar zal ik rekening mee houden. Het jaar erna wil ik in ieder geval sjalotten, aardappelen, courgette en komkommer gaan kweken zodat er niet continue hetzelfde op staat. Zijn er meer dingen waarmee ik rekening moet houden?
Bedankt voor je reactie!quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 17:27 schreef sigme het volgende:
[..]
Tomaten per se verhuizen? Ieder jaar alles verplaatsen is sowieso goed, maar is bij veel andere plantsoorten veel belangrijker.
Aardappels - zorg dat een stuk grond na aardappelteelt 3 jaar vrijblijft van aardappels (ivm aardappelmoeheid). Je kan ook heel strikt aardappelrassen gebruiken die aardappelmoeresistent zijn, dan steekt het minder nauw.
Kool (let op: inclusief radijs!) - hou de grond na koolkweek 5(!) jaar koolvrij.
Deze twee zijn het belangrijkst, omdat als je besmetting oploopt, je een jaar of tien met de gevolgen zit.
Tuinerwtjes kan je ook beter slechts eens per 5a6 jaar laten terugkomen op dezelfde grond, maar als je je daar niet aan houdt krijg je gewoon weinig erwten.
Vruchtwisseling kan je makkelijker doen door bedden te maken en dan steeds door te schuiven; dus waar volgend jaar je aardappels op bed 1 staan, staan ze in 2011 in bed 2, etc.
Let op de combinatie aardappels en tomaten. Beide gevoelig voor phytophtora, en er is al jaren geen ontkomen aan de phytophtora. Als je erg gehecht bent aan tomaten zou je kunnen overwegen geen aardappels te nemen. Zet de aardappels in elk geval ruim, en ook je tomaten, en snoei de tomaten driftig - beter te weinig loof dan teveel.
Rabarber kan je nu al zetten, het duurt een jaar voor je kan oogsten dus waarom pas eind volgend jaar zetten? Denk erom dat je rabarber niet wil verplaatsen!
Dat hangt van de grond af.quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 14:45 schreef T_Killer het volgende:
[..]
Dat heb ik gedaan, nu met grasmaaisel en plantcompost. En misschien dat ik in de winter wat stalmest doe. Of zou die stalmest eerder moeten?
Maar de rabarber zit nog in het blad, al wordt het wel minder.quote:Op vrijdag 6 augustus 2010 17:27 schreef sigme het volgende:
[..]
Rabarber kan je nu al zetten, het duurt een jaar voor je kan oogsten dus waarom pas eind volgend jaar zetten? Denk erom dat je rabarber niet wil verplaatsen!
Planten voor de winter verdient de voorkeur - ik heb 't maar even opgezocht.quote:Op zaterdag 7 augustus 2010 01:01 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Maar de rabarber zit nog in het blad, al wordt het wel minder.
Gewoon blad eraf, plant delen en overzetten?
Vreeken? In Dordrecht. Geweldig winkel, dus een aanrader om langs te gaan (maak eerst een inventarisatie van wat voor zaad zou willen hebben).quote:Op zaterdag 7 augustus 2010 17:30 schreef Ml-etje het volgende:
Rabarder weet een van jullie waar je dat omg R'dam-Dordt kan halen of desnoods via i-net? In de Hoeksche Waard niet te vinden helaas.
quote:Op zaterdag 7 augustus 2010 18:53 schreef sigme het volgende:
[..]
Vreeken? In Dordrecht. Geweldig winkel, dus een aanrader om langs te gaan (maak eerst een inventarisatie van wat voor zaad zou willen hebben).
Daar heb ik twee planten rabarberplanten gehaald, twee verschillende rassen (weet niet meer welke) ; ik zou even bellen of ze nog planten hebben staan. Zaad hebben ze sowieso wel, je kan rabarber ook goed zaaien.
Ga wel langs of vraag een daar wonend familielid dat te doen.quote:Op zaterdag 7 augustus 2010 20:10 schreef sigme het volgende:
Rabarber zou ik niet online bestellen. Een bezoekje aan de winkel is een aanrader, voor wie in de buurt woont, of, als ik, gek genoeg is er een paar honder kilometer voor te reizen.
Bestellen via de webshop voor komend voorjaar: doe het nu! Ze hebben altijd veel te veel bestellingen in het najaar/winter om de orders in het voorjaar voor iedereen op tijd te verwerken, dus bestel nu of ga gewoon langs - dat kan zelfs in het voorjaar nog.
Oh gaarne!quote:Op zaterdag 7 augustus 2010 20:44 schreef Ml-etje het volgende:
[..]
Ga wel langs of vraag een daar wonend familielid dat te doen.
Zie dat het de voorstraat is dus denk dat ik zelf ga voor ik iemand zwalkend onder het gewicht van planten naar de auto stuur
Oh en Sigme zal ik je pm-en als ik erheen ga? Neem graag je bestelling mee hoor.
Ws wordt het as woensdag.
quote:Op zondag 8 augustus 2010 09:48 schreef sigme het volgende:
[..]
Oh gaarne!
Ik heb een wensenlijstje, en ik kan je aanraden dat ook te maken; snuffel op de webshop rond, gooi wat je aanstaat in je winkelmandje, dan kan je aan het eind de inhoud van je winkelmandje knippen & plakken naar word ofzo en dit uitprinten. In de winkel ga je namelijk verzuipen in de hoeveelheid, de keuzes, de informatie. Op de website staat precies hetzelfde, maar overzichtelijker. Zorg dat je de artikelnummers niet weghaalt op je printje! De winkel is grotendeels alfabetisch gesorteerd, maar die nummers zijn veel makkelijker. Streep af wat je gevonden hebt en vraag voor wat je niet kan vinden even hulp, soms hangt het dan bij de sierplanten ofzo.
Laatste winkelinstructie: reken er niet op dat je dingen kan terugvinden op de kassabon.
Heb je gebeld of ze nog rabarberplanten hebben?
quote:Op zondag 8 augustus 2010 10:19 schreef sigme het volgende:
wenslijst:
015100 AUBERGINE 'Casper', ¤ 1,90
015220 AUBERGINE 'Picola' F1, ¤ 2,90
050250 BONEN TUINBONEN 'Aguadulce à très longue cosse', ¤ 2,90
091000 ECO-ERWTENFAMILIE DOPERWTEN-STAM 'Feltham First' / ¤ 2,90
123200 KNOLKERVEL, 750 zaden (2 g) ¤ 3,90
212000 PETERSELIE WORTELPETERSELIE 'Halflange Wortel', ¤ 0,90
267600 SLA PITTIGE (WINTER)SALADE 'Saladini' ¤ 1,90
302050 WINTERKERS 'Variegated', ¤ 1,90
302000 WINTERKERS, ¤ 1,90
Waarbij die doperwten ook wel de niet-biologische varieteit mogen zijn, en ik van de wintersalade wel twee zakjes wil. Als het zo uitkomt enzo he, ik kan ook prima bestellen hoor.
Het meeste uit dit lijstje is spul dat dit najaar nog gezaaid kan worden, misschien voor anderen ook interessant. (Aubergines en peterseliewortel niet)
Daad bij het woord gevoegd en de stamslaboontjes geoogst. Iets meer dan 10kgquote:Op vrijdag 13 augustus 2010 09:22 schreef sigme het volgende:
() alle bonen groeien harder dan we bij kunnen eten, moet nodig eens groot oogsten ()
quote:Op vrijdag 13 augustus 2010 13:28 schreef sigme het volgende:
Tomaten kan je ook narijpen zonder plant. Uitspreiden op een niet te koele en niet de warme plak (tussen 16 en 23 graden). Tomaten moeten wel volgroeid zijn.
Tomatenplanten zijn meerjarig, maar in Nederland heb je daar niks aan.
Die courgettesquote:Op vrijdag 13 augustus 2010 17:05 schreef sigme het volgende:
[..]
Daad bij het woord gevoegd en de stamslaboontjes geoogst. Iets meer dan 10kg.
Daarna nog een kilo'tje stokbonen geoogst voor vanavond. Goldelbe, ben benieuwd hoe ze smaken.
Een paar dagen niet omkijken naar de courgettes had geresulteerd in drie vruchten van duikbootformaat. Morgen maar kijken of er nog soep van te maken valt, anders wordt het varkensvoer.
Ook nog een uurtje in de kas bezig geweest: snoeien snoeien snoeien. Tomaten en komkommer. Wat een boel groen produceren die dingen toch. Ook veel vruchten trouwens, vooral de komkommer is meer dan we op kunnen. D'r hangen inmiddels ook een heel aantal aubergines, zowel in de kas als erbuiten.
Oh das ook handigquote:Op vrijdag 13 augustus 2010 11:36 schreef Oceanonix het volgende:
Ze rijpen aan de plant. Je moet even geduld hebben. Wel voorzichtig zijn met het geven van water. Bij te veel water kunnen de tomaten scheuren.
Tegen het einde van het seizoen (wanneer het te koud wordt) is er een trucje. Je haalt de hele plant weg met daaraan de groene tomaten.Hang deze op de kop op in een schuur. De tomaten zullen langzaam rijpen.
Dit doe je alleen wanneer het in je kas of buiten te koud dreigt te worden.
Heb ze in de bak gegooidquote:Op zaterdag 28 augustus 2010 10:42 schreef Oceanonix het volgende:
ze scheuren, ik heb hetzelfde probleem. Ik geef ook in de kas momenteel geen water. Het grondwater staat hoog genoeg op dit moment. Misschien wel te hoog in sommige delen van het land.
Wow! Jij gaat bakken tomatensoep en saus maken?quote:Op zondag 29 augustus 2010 21:11 schreef sigme het volgende:
Zo'n 6kg rijpe tomaten geplukt en er hangt nog veel meer aan groene tomaten aan de planten.
De meeste zijn bruin van ziekte voordat ze rood zijn, maar sommigen hebben het dus wel gehaald. Ben benieuwd of er nog meer tomaat te oogsten gaat zijn, dit jaar.
Ik woon in Bleiswijk, ik ga eens kijken hoe ver dat is.quote:Op dinsdag 31 augustus 2010 15:11 schreef sigme het volgende:
Bessen plant je beter in het vroege voorjaar.
Het tuincentrum heeft ook wel kruisbessen te koop, maar ik zou naar de batterijen, dat is voor jou wel te bereizen toch?
Shitquote:En kruisbessen zijn natuurlijk offtopic modje, hier in de moestuin. Kom maar hier: sigme's fruitgaarde
Twee jaar geleden heb ik ingekuild, zie sigme's moestuin, 2e jaar en een paar posts daar beneden.quote:
Heb dus ook allemaal tomaten met bruine plekken gehad. Is dat een ziekte of komt het doordat het zo nat is geweest? En valt er wat tegen te doen zodat het volgend jaar minder is?quote:Op zondag 29 augustus 2010 21:11 schreef sigme het volgende:
Zo'n 6kg rijpe tomaten geplukt en er hangt nog veel meer aan groene tomaten aan de planten.
De meeste zijn bruin van ziekte voordat ze rood zijn, maar sommigen hebben het dus wel gehaald. Ben benieuwd of er nog meer tomaat te oogsten gaat zijn, dit jaar.
Dat is phytophthora (aardappelziekte).quote:Op maandag 27 september 2010 10:50 schreef Goldmund het volgende:
[..]
Heb dus ook allemaal tomaten met bruine plekken gehad. Is dat een ziekte of komt het doordat het zo nat is geweest? En valt er wat tegen te doen zodat het volgend jaar minder is?
Aubergines inderdaad. Een kasdruif is ook leuk. Komkommer. Paprika's vind ik niet rendabel.quote:Op maandag 27 september 2010 12:33 schreef T_Killer het volgende:
Ik ben afgelopen zaterdag flink bezig geweeset om de broeikas op te ruimen. Is jaren gebruikt als rommelhok, maar nu weer klaargemaakt om in te telen.
Een probleem is dat de grond in de kas dus al jarenlang droog is, en dus ook enorm arm is geworden. Ik ben begonnen om als eerste eens enorm veel water erop te spuiten en eens goed te spitten. Aangezien ik de grond wat ga ophogen kan ik mooi rijke tuinaarde en compost gebruiken om het op te hogen en tevens wat leven in de brouwerij te krijgen.
Zijn er nog meer tips om de grond rijker te maken?
En wat zijn leuke dingen om te telen in de kas? Ik ben sowieso van plan om tomaten, paprika's en meloenen te kweken.
Ik heb wel eens gehoord dat paarden(stal)mest juist beter schijnt te zijn dan die van koeien. Nja t is allebei een goede vorm van bemesting, mits niet te vers. Maar dit was al gezegd.quote:Op zondag 17 oktober 2010 19:36 schreef Oceanonix het volgende:
Ik gebruik oude paardenmest omdat ik dat makkelijk kan krijgen. Koeienmest schijnt beter te zijn. Ook die moet oud zijn vers bevat te veel ammonia.
Nou, als je genoeg ruimte hebt..quote:Op zondag 17 oktober 2010 21:11 schreef Ml-etje het volgende:
Hmm onze buurman kan het zo in onze moestuin mikken maar dat is dus niet de bedoeling lees ik.
Ook van die eigen veestapel moet 't liggen (en dan zou ik het ook nog moeten gaan verzamelen).quote:Op zondag 17 oktober 2010 21:29 schreef Ml-etje het volgende:
Dat een jaar laten liggen zit er hier niet in, mijn Mr doet me wat
Het is vers of iets anders verzinnen helaas.
Jij hebt een eigen veestapel die je kan voorzien
Ik weet niet hoe intensief je de grond hebt gebruikt afgelopen jaren, maar misschien ook een optie om te overwegen is het braak laten liggen van de grond of het gebruiken van groenbemesters (maar daar ben je een beetje laat voor)quote:Op zondag 17 oktober 2010 21:27 schreef sigme het volgende:
We overwegen hier volgend jaar een moestuinpauzejaar in te lassen wegens drukte met andere dingen. Vermoedelijk zetten we dan de moestuin helemaal vol voederbieten (voor de varkens en koeien). En dan voor eigen consumptie hooguit wat kweken in de kas (en natuurlijk de vaste planten als rabarber, asperge, vaste broccoli).
quote:Groenbemesters
Groenbemesters zijn gewassen of planten die gezaaid worden om de bodemvruchtbaarheid te verhogen. Deze gewassen leveren zelf geen oogstbare producten op. De gewasresten worden na verloop van tijd in de bodem gewerkt. Ze verteren dan, waardoor voedingsstoffen vrij komen die door het volgende gewas weer opgenomen kunnen worden. Als we de moestuin, of in elk geval een gedeelte van de moestuin op tijd leeg hebben, kunnen we in het najaar zo'n gewas zaaien. Het voordeel van zaaien in het najaar is dat de laatst overgebleven voedingsstoffen in de bodem niet uitspoelen maar gefixeerd worden in de groenbemester. Een najaars-groenbemester moet uiterlijk in september gezaaid worden. In de zaadhandels worden vaak mengsels van groenbemesters aangeboden. Sommige planten hebben ook andere voordelen, bv een gunstig effect op de structuur van de bodem.
Bedankt voor het meedenkenquote:Op zondag 17 oktober 2010 21:40 schreef T_Killer het volgende:
[..]
Ik weet niet hoe intensief je de grond hebt gebruikt afgelopen jaren, maar misschien ook een optie om te overwegen is het braak laten liggen van de grond of het gebruiken van groenbemesters (maar daar ben je een beetje laat voor)
[..]
Denk dat het toch de paardenmest wordtquote:Op zondag 17 oktober 2010 21:34 schreef sigme het volgende:
[..]
Ook van die eigen veestapel moet 't liggen (en dan zou ik het ook nog moeten gaan verzamelen).
Koeiemest verzamel ik wel, om hun wei (en die beesten! ze gaan d'r middenin liggen!) wat schoon te houden.
Schapemest verzamelen, dat kan je volgens mij aanlengen met water en dan vers (en vloeibaar) gebruiken. Als je het echt zou willen weten kijk ik even wat ik erover kan vinden.
Anders toch maar niet-vers: je kan bij de tuincentra etc gedroogde koemestkorrels kopen. Werkt prima (schrik niet van de eventuele plotse schimmel, even zoeken of ik Stali's topic daarover kan terugvinden).
-edit: (google koemestkorrel schimmel stali, 1 hit: Help! Alle planten verpest met koemest -> schimmel! )
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |