quote:Op zondag 8 augustus 2010 10:19 schreef sigme het volgende:
wenslijst:
015100 AUBERGINE 'Casper', ¤ 1,90
015220 AUBERGINE 'Picola' F1, ¤ 2,90
050250 BONEN TUINBONEN 'Aguadulce à très longue cosse', ¤ 2,90
091000 ECO-ERWTENFAMILIE DOPERWTEN-STAM 'Feltham First' / ¤ 2,90
123200 KNOLKERVEL, 750 zaden (2 g) ¤ 3,90
212000 PETERSELIE WORTELPETERSELIE 'Halflange Wortel', ¤ 0,90
267600 SLA PITTIGE (WINTER)SALADE 'Saladini' ¤ 1,90
302050 WINTERKERS 'Variegated', ¤ 1,90
302000 WINTERKERS, ¤ 1,90
Waarbij die doperwten ook wel de niet-biologische varieteit mogen zijn, en ik van de wintersalade wel twee zakjes wil. Als het zo uitkomt enzo he, ik kan ook prima bestellen hoor.
Het meeste uit dit lijstje is spul dat dit najaar nog gezaaid kan worden, misschien voor anderen ook interessant. (Aubergines en peterseliewortel niet)
Daad bij het woord gevoegd en de stamslaboontjes geoogst. Iets meer dan 10kgquote:Op vrijdag 13 augustus 2010 09:22 schreef sigme het volgende:
() alle bonen groeien harder dan we bij kunnen eten, moet nodig eens groot oogsten ()
quote:Op vrijdag 13 augustus 2010 13:28 schreef sigme het volgende:
Tomaten kan je ook narijpen zonder plant. Uitspreiden op een niet te koele en niet de warme plak (tussen 16 en 23 graden). Tomaten moeten wel volgroeid zijn.
Tomatenplanten zijn meerjarig, maar in Nederland heb je daar niks aan.
Die courgettesquote:Op vrijdag 13 augustus 2010 17:05 schreef sigme het volgende:
[..]
Daad bij het woord gevoegd en de stamslaboontjes geoogst. Iets meer dan 10kg.
Daarna nog een kilo'tje stokbonen geoogst voor vanavond. Goldelbe, ben benieuwd hoe ze smaken.
Een paar dagen niet omkijken naar de courgettes had geresulteerd in drie vruchten van duikbootformaat. Morgen maar kijken of er nog soep van te maken valt, anders wordt het varkensvoer.
Ook nog een uurtje in de kas bezig geweest: snoeien snoeien snoeien. Tomaten en komkommer. Wat een boel groen produceren die dingen toch. Ook veel vruchten trouwens, vooral de komkommer is meer dan we op kunnen. D'r hangen inmiddels ook een heel aantal aubergines, zowel in de kas als erbuiten.
Oh das ook handigquote:Op vrijdag 13 augustus 2010 11:36 schreef Oceanonix het volgende:
Ze rijpen aan de plant. Je moet even geduld hebben. Wel voorzichtig zijn met het geven van water. Bij te veel water kunnen de tomaten scheuren.
Tegen het einde van het seizoen (wanneer het te koud wordt) is er een trucje. Je haalt de hele plant weg met daaraan de groene tomaten.Hang deze op de kop op in een schuur. De tomaten zullen langzaam rijpen.
Dit doe je alleen wanneer het in je kas of buiten te koud dreigt te worden.
Heb ze in de bak gegooidquote:Op zaterdag 28 augustus 2010 10:42 schreef Oceanonix het volgende:
ze scheuren, ik heb hetzelfde probleem. Ik geef ook in de kas momenteel geen water. Het grondwater staat hoog genoeg op dit moment. Misschien wel te hoog in sommige delen van het land.
Wow! Jij gaat bakken tomatensoep en saus maken?quote:Op zondag 29 augustus 2010 21:11 schreef sigme het volgende:
Zo'n 6kg rijpe tomaten geplukt en er hangt nog veel meer aan groene tomaten aan de planten.
De meeste zijn bruin van ziekte voordat ze rood zijn, maar sommigen hebben het dus wel gehaald. Ben benieuwd of er nog meer tomaat te oogsten gaat zijn, dit jaar.
Ik woon in Bleiswijk, ik ga eens kijken hoe ver dat is.quote:Op dinsdag 31 augustus 2010 15:11 schreef sigme het volgende:
Bessen plant je beter in het vroege voorjaar.
Het tuincentrum heeft ook wel kruisbessen te koop, maar ik zou naar de batterijen, dat is voor jou wel te bereizen toch?
Shitquote:En kruisbessen zijn natuurlijk offtopic modje, hier in de moestuin. Kom maar hier: sigme's fruitgaarde
Twee jaar geleden heb ik ingekuild, zie sigme's moestuin, 2e jaar en een paar posts daar beneden.quote:
Heb dus ook allemaal tomaten met bruine plekken gehad. Is dat een ziekte of komt het doordat het zo nat is geweest? En valt er wat tegen te doen zodat het volgend jaar minder is?quote:Op zondag 29 augustus 2010 21:11 schreef sigme het volgende:
Zo'n 6kg rijpe tomaten geplukt en er hangt nog veel meer aan groene tomaten aan de planten.
De meeste zijn bruin van ziekte voordat ze rood zijn, maar sommigen hebben het dus wel gehaald. Ben benieuwd of er nog meer tomaat te oogsten gaat zijn, dit jaar.
Dat is phytophthora (aardappelziekte).quote:Op maandag 27 september 2010 10:50 schreef Goldmund het volgende:
[..]
Heb dus ook allemaal tomaten met bruine plekken gehad. Is dat een ziekte of komt het doordat het zo nat is geweest? En valt er wat tegen te doen zodat het volgend jaar minder is?
Aubergines inderdaad. Een kasdruif is ook leuk. Komkommer. Paprika's vind ik niet rendabel.quote:Op maandag 27 september 2010 12:33 schreef T_Killer het volgende:
Ik ben afgelopen zaterdag flink bezig geweeset om de broeikas op te ruimen. Is jaren gebruikt als rommelhok, maar nu weer klaargemaakt om in te telen.
Een probleem is dat de grond in de kas dus al jarenlang droog is, en dus ook enorm arm is geworden. Ik ben begonnen om als eerste eens enorm veel water erop te spuiten en eens goed te spitten. Aangezien ik de grond wat ga ophogen kan ik mooi rijke tuinaarde en compost gebruiken om het op te hogen en tevens wat leven in de brouwerij te krijgen.
Zijn er nog meer tips om de grond rijker te maken?
En wat zijn leuke dingen om te telen in de kas? Ik ben sowieso van plan om tomaten, paprika's en meloenen te kweken.
Ik heb wel eens gehoord dat paarden(stal)mest juist beter schijnt te zijn dan die van koeien. Nja t is allebei een goede vorm van bemesting, mits niet te vers. Maar dit was al gezegd.quote:Op zondag 17 oktober 2010 19:36 schreef Oceanonix het volgende:
Ik gebruik oude paardenmest omdat ik dat makkelijk kan krijgen. Koeienmest schijnt beter te zijn. Ook die moet oud zijn vers bevat te veel ammonia.
Nou, als je genoeg ruimte hebt..quote:Op zondag 17 oktober 2010 21:11 schreef Ml-etje het volgende:
Hmm onze buurman kan het zo in onze moestuin mikken maar dat is dus niet de bedoeling lees ik.
Ook van die eigen veestapel moet 't liggen (en dan zou ik het ook nog moeten gaan verzamelen).quote:Op zondag 17 oktober 2010 21:29 schreef Ml-etje het volgende:
Dat een jaar laten liggen zit er hier niet in, mijn Mr doet me wat
Het is vers of iets anders verzinnen helaas.
Jij hebt een eigen veestapel die je kan voorzien
Ik weet niet hoe intensief je de grond hebt gebruikt afgelopen jaren, maar misschien ook een optie om te overwegen is het braak laten liggen van de grond of het gebruiken van groenbemesters (maar daar ben je een beetje laat voor)quote:Op zondag 17 oktober 2010 21:27 schreef sigme het volgende:
We overwegen hier volgend jaar een moestuinpauzejaar in te lassen wegens drukte met andere dingen. Vermoedelijk zetten we dan de moestuin helemaal vol voederbieten (voor de varkens en koeien). En dan voor eigen consumptie hooguit wat kweken in de kas (en natuurlijk de vaste planten als rabarber, asperge, vaste broccoli).
quote:Groenbemesters
Groenbemesters zijn gewassen of planten die gezaaid worden om de bodemvruchtbaarheid te verhogen. Deze gewassen leveren zelf geen oogstbare producten op. De gewasresten worden na verloop van tijd in de bodem gewerkt. Ze verteren dan, waardoor voedingsstoffen vrij komen die door het volgende gewas weer opgenomen kunnen worden. Als we de moestuin, of in elk geval een gedeelte van de moestuin op tijd leeg hebben, kunnen we in het najaar zo'n gewas zaaien. Het voordeel van zaaien in het najaar is dat de laatst overgebleven voedingsstoffen in de bodem niet uitspoelen maar gefixeerd worden in de groenbemester. Een najaars-groenbemester moet uiterlijk in september gezaaid worden. In de zaadhandels worden vaak mengsels van groenbemesters aangeboden. Sommige planten hebben ook andere voordelen, bv een gunstig effect op de structuur van de bodem.
Bedankt voor het meedenkenquote:Op zondag 17 oktober 2010 21:40 schreef T_Killer het volgende:
[..]
Ik weet niet hoe intensief je de grond hebt gebruikt afgelopen jaren, maar misschien ook een optie om te overwegen is het braak laten liggen van de grond of het gebruiken van groenbemesters (maar daar ben je een beetje laat voor)
[..]
Denk dat het toch de paardenmest wordtquote:Op zondag 17 oktober 2010 21:34 schreef sigme het volgende:
[..]
Ook van die eigen veestapel moet 't liggen (en dan zou ik het ook nog moeten gaan verzamelen).
Koeiemest verzamel ik wel, om hun wei (en die beesten! ze gaan d'r middenin liggen!) wat schoon te houden.
Schapemest verzamelen, dat kan je volgens mij aanlengen met water en dan vers (en vloeibaar) gebruiken. Als je het echt zou willen weten kijk ik even wat ik erover kan vinden.
Anders toch maar niet-vers: je kan bij de tuincentra etc gedroogde koemestkorrels kopen. Werkt prima (schrik niet van de eventuele plotse schimmel, even zoeken of ik Stali's topic daarover kan terugvinden).
-edit: (google koemestkorrel schimmel stali, 1 hit: Help! Alle planten verpest met koemest -> schimmel! )
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |