En het is vaak donker tijdens een concertquote:Op vrijdag 19 maart 2010 22:29 schreef Nosh het volgende:
23 euro voor iets wat tien seconden werk kost, mjaa.
Groot Jonah liefhebber hierquote:Op donderdag 18 maart 2010 15:09 schreef Siegfried het volgende:
Jonah Matranga zei het erg mooi, in 2007 in Rotterdam. (MP3)
Klopt. Die mensen kwamen schijnbaar vooral voor dat nummer en gingen daar steeds om vragen. Kan me herinneren dat Emiliana ook vroeg of mensen die camera-geluidjes van hun telefoon uit konden zetten. Foto's ok (al begreep ze ook niet wat daar de lol van was, ze zou er toch maar vreemd op komen te staan), maar continu dat geluid werd nogal irritant.quote:Op donderdag 18 maart 2010 22:55 schreef Irien het volgende:
...
staat dat Tvoli er minder last van heeft. Maar dat is niet waar! Wel eens halverwege die zaal gestaan bij Emiliana Torrinien het gezwetst stoorde enorm tijdens rustige liedjes. Toen zei ze zelf lachend " Listen, Jungle Drum isn't coming until half an hour, so you'r gonna have to be patient" . Met humor helpt het een beetje... maar mensen... je hebt toch niet voor niets die entree betaald. je wil het horen en zien toch?
Dit dus, ik ga ook naar een concert om een leuke avond te hebben met vrienden. Daar hoort ook praten en lachen bij. En af en toe moet ik ook naar het toilet of wil ik een biertje halen. Ik heb wel eens meegemaakt dat iemand er wat van zei, of een boze blik gaf. Tja, die mensen kunnen beter een CD opzetten.quote:Op donderdag 18 maart 2010 17:09 schreef Beregd het volgende:
Een beetje praten moet ook wel kunnen, je hebt zo van die mensen die zich aan alles storen, zelfs als je even langs wil om een biertje te gaan halen of zo...
WTF, als je een kaartje gekocht hebt, heb je even veel recht om daar te zijn als ieder ander. En die artiest moet niet zeuren, die krijgt ervoor betaald.quote:Op vrijdag 19 maart 2010 12:38 schreef Trashcanman het volgende:
[..]
Iets met goede manieren enzo, als ik een band niet interessant vind ga ik wel achterin de zaal staan of de zaal uit.
Ja, en recht om de muziek op een fatsoenlijke manier te kunnen horen, het optreden te kunnen zien, etc.quote:Op zaterdag 20 maart 2010 00:00 schreef GSP het volgende:
[..]
WTF, als je een kaartje gekocht hebt, heb je even veel recht om daar te zijn als ieder ander. En die artiest moet niet zeuren, die krijgt ervoor betaald.
Wat mij wel verbaasd is dat je lui hebt, die naar concerten gaan van bekende bands, daar ook goed geld voor neerleggen en er vervolgens alleen maar doorheen staan te brallen. Ik wil ook een gezellige avond en zal ook zeker praten tijdens welk concert dan ook, maar wel op een gepast stemgeluid, zonder daarbij anderen voor het hoofd te stoten.quote:Op vrijdag 19 maart 2010 23:56 schreef GSP het volgende:
[..]
Dit dus, ik ga ook naar een concert om een leuke avond te hebben met vrienden. Daar hoort ook praten en lachen bij. En af en toe moet ik ook naar het toilet of wil ik een biertje halen. Ik heb wel eens meegemaakt dat iemand er wat van zei, of een boze blik gaf. Tja, die mensen kunnen beter een CD opzetten.
disclaimer: hangt wel van het soort concert af. Bij een klassiek/opera e.d optreden moet je stil zijn. Bij Oasis/ Snow patrol e.d. gewoon een gezellig avond van maken
Waarom koopt men dan een kaartje? Ga dan lekker in de kroeg ouwehoeren ofzo.quote:Op zaterdag 20 maart 2010 00:00 schreef GSP het volgende:
[..]
WTF, als je een kaartje gekocht hebt, heb je even veel recht om daar te zijn als ieder ander. En die artiest moet niet zeuren, die krijgt ervoor betaald.
En we hebben er een gevonden hoor.quote:Op vrijdag 19 maart 2010 14:45 schreef Ryon het volgende:
Gezeik, als ik een kaartje koop voor een willekeurig bandje voor de paradiso doe ik dat voor de ambiance en om gezellig een biertje weg te ketsen. Als dan zo'n singer/songwriter niet boven het geroezemoes uit kan komen dan zijn dat soort zalen nog niet voor hem weggelegd. Ga potdikkeme het theater in als je pure stilte wil, en laat de poppodia over aan de echte bands.
Ja, snap ik. 't Was een soort van contest van 'de muziekschool'. Misschien wilden ze afwisseling bereiken. Zonde, want dit soort dingen hebben er voor gezorgd dat ie nu nog steeds zit te pielen in de marge en steeds middelmatiger muziek is gaan maken.quote:Op zaterdag 20 maart 2010 11:09 schreef Grobbel het volgende:
Niet om bijdehand te doen, maar je bent als programmeur ook compleet verkeerd bezig als je de singersongwriter pas na de stevige rockband neer zet.
Nog voordat ik er iets van had kunnen meekrijgenquote:Op donderdag 18 maart 2010 13:06 schreef Jape het volgende:
Heel actueel onderwerp:
Tindersticks houden ermee op in Eindhoven
http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/43202655
Ik ben even mijn eigen concertbezoeken nagegaan en ik ben tot de volgende conclusie gekomen. Het heeft voor 95% met de prestatie van de artiest te maken. Ik zal toelichten waarom.quote:Op zaterdag 20 maart 2010 02:32 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Waarom koopt men dan een kaartje? Ga dan lekker in de kroeg ouwehoeren ofzo.
Maar het kan ook goed gaan. Laatst bij The Album Leaf in Rotown was er nauwelijks iets te horen.
Nonsens, ik ben nooit de enige. Als een set gewoon slecht is, dan zijn alleen de echte fanboys stil die alles slikken van hun god(in. De wat kritische bezoeker zijn ze dan kwijt. Simple as that. Ik heb overigens ook eens meegemaakt dat er in Tivoli posters hingen met het verzoek stil te zijnquote:Op zaterdag 20 maart 2010 13:27 schreef Yorrit het volgende:
a, jij vindt n set niet goed genoeg dus ga je maar lekker lullen, zodat anderen iiig ook niet van de set kunnen genieten.
aso
Jij kan beter niet meer naar concerten gaan als je je al zo stoort aan iets simpels als enthousiasme van de bezoekers.quote:Op zaterdag 20 maart 2010 13:32 schreef clumsy_clown het volgende:
Manman, wat ben ik het eens met de OP. Tuurlijk je hoeft niet twee uur lang je bek te houden, maar wat de neuk is de lol van een concert als je cónstant staat te praten of te schreeuwen. Of zoals bij een concert van Porcupine Tree bij élk nummer wat ingezet werd schreeuwen dat je een ander wil. En raar kijken hè, als je er wat van zegt.
In diezelfde categorie heb ik trouwens wel 's ruzie gehad met een groepje jongeren tijdens een concert van Damien Rice. Ze hadden al een héle tijd mee staan zingen, en hoewel ik er een gruwelijke hekel aan heb, snap ik dat je het publiek niet kan dwingen het niet te doen. Maar zij stonden verdomme te schreeuwen tijdens een akoestisch nummer, als enige ook, op zo'n manier dat ik de artiest niet eens meer hoorde. En maar niet snappen dat ik niet betaal om hun te horen. Meezingen ok, maar je moet wel weten wanneer je je ek moet houden.
Je hebt enthousiasme en je hebt dom geschreeuw. Bij een lekker ruig numme zou het haast raar zijn als het publiek niet meedoet, maar als er een man met een gitaar op een podium staat en je gaat hem constant overschreeuwen, is het niet leuk meer. Is het zo moeilijk om situaties in te schatten?quote:Op zaterdag 20 maart 2010 13:34 schreef GSP het volgende:
[..]
Jij kan beter niet meer naar concerten gaan als je je al zo stoort aan iets simpels als enthousiasme van de bezoekers.
Ik was er niet bij, maar als het over de top was, waren ze blijkbaar dronken en dan kan het vervelend zijn. Maar goed. Er zijn zoveel factoren waar je je aan kunt storen zoals een boomlange slungel die het zicht op het podium ontneemt of iemand die naar verrot zweet ruikt. Daarom ga ik ook niet meer heel vaak naar concerten, ik ben te veeleisend geworden.quote:Op zaterdag 20 maart 2010 13:39 schreef clumsy_clown het volgende:
[..]
Je hebt enthousiasme en je hebt dom geschreeuw. Bij een lekker ruig numme zou het haast raar zijn als het publiek niet meedoet, maar als er een man met een gitaar op een podium staat en je gaat hem constant overschreeuwen, is het niet leuk meer. Is het zo moeilijk om situaties in te schatten?
als dat in de helling was ben ik het heel erg met je eens. wat een kut publiek was daar. ze kwamen volgensmij meer voor de dance avond na de tijd.quote:Op donderdag 18 maart 2010 15:03 schreef Fille.des.Fleurs het volgende:
Ja, bij kilimanjaro een keertje vroeg ik het ook aan wat mensen, nou die hebben zeker een kwartier met hun ogen gerold naar elkaar. Dat die niet uit hun kassen zijn gedonderd verbaast me nog.
zegt iemand met als nickname duvel.quote:Op zondag 21 maart 2010 09:31 schreef Duvel het volgende:
Heel erg eens met de OP. En waarom continu bier halen tijdens een concert? En staat er soms "PAD" op mijn voorhoofd dat iedereen altijd langs mij moet met z'n biertraytjes?
Dat soort mensen zou je eigenlijk moeten mogen uitschakelen.quote:Op dinsdag 27 april 2010 15:20 schreef Pannenkoekenmix het volgende:
Steeds maar proberen om naar voren te lopen, en dan weer terug want tot hun grote verrassing stond het vol voorin.... Dan maar weer bier! En kleppen maar.... Dramatisch eigenlijk, goed topic.
Ik wens je veel jeuk en een te korte arm.quote:Op dinsdag 27 april 2010 13:35 schreef Beregd het volgende:
[..]
zegt iemand met als nickname duvel.
Als je nog geen pint mag gaan halen tijdens een optreden. Mensen die zich daar aan ergeren blijven beter thuis.
dankje,quote:Op dinsdag 27 april 2010 16:59 schreef Duvel het volgende:
[..]
Ik wens je veel jeuk en een te korte arm.
Oneens. Vorig jaar was ik bij een concert van Danny Cavanagh & Anneke van Giersbergen. Het eerste deel bestond uit een singer/songwriter set van Cavanagh met gitaar. De zaal hing aan z'n lippen. Hij werkte met loopjes om steeds nieuwe gitaarlaagjes op te nemen. Uiteindelijk komen er wat debielen binnenlopen die heel hard krijsen 'dit is allemaal nep, het komt van een bandje'. De hele zaal uit het concert, Cavanagh pissed off. Ligt het dan aan zijn set, of is er gewoon kutpubliek? Dat laatste, lijkt mij toch.quote:Op zaterdag 20 maart 2010 13:14 schreef GSP het volgende:
Ik ben even mijn eigen concertbezoeken nagegaan en ik ben tot de volgende conclusie gekomen. Het heeft voor 95% met de prestatie van de artiest te maken.
haha mooi bindende ergenis van ons allenquote:Op dinsdag 27 april 2010 18:19 schreef Jabberwocky het volgende:
Overigens heb ik het idee dat het stille publiek bij het Kilimanjaro Darkjazz Ensemble concert allemaal op Fok zit, ik stond me daar ook te ergeren.
3voor12quote:Bezorgde opiniestukken in de krant, artikelen in verschillende media en zelfs een heuse T-shirtactie: er is de laatste tijd steeds meer aandacht voor concerten die lijden onder een luid converserend publiek. Maar hoe groot is het probleem eigenlijk?
Volgens professionals en deskundigen hebben het vroegtijdige afgebroken Tindersticks-optreden en ook het geluidsoverlast op London Calling afgelopen weekend een duidelijk aanwijsbare oorzaak. Ben Kamsma van London Calling: “Zo’n incident als bij Tindersticks was gewoon te voorspellen. Je moet als boeker zo weinig mogelijk gokken. Een band moet de grote zaal aankunnen. Stornoway stond afgelopen weekend in de grote zaal door afzeggingen een aantal wijzigingen in het schema. Dat mislukte, maar ik heb ook zoveel stille concerten gehoord. Over het algemeen is het gewoon aan de artiest zelf om een aandacht en stil publiek af te dwingen.”
Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlands Podia en Festivals (VNPF) vraagt zich ook af hoe groot het probleem eigenlijk is. “Zij die zich irriteren zijn vaak de mensen die het hardste roepen. Ik begrijp dat het mensen stoort als er wordt gepraat bij een ‘stil’ concert, maar laten we vooral niet te krampachtig doen. In dat opzicht viert het individualisme, ook in de concertbeleving, hoogtij. Mensen willen tijdens een concert een zo optimaal mogelijke luisterervaring voor zichzelf. De hoorbare aanwezigheid van anderen moet daarom ook tot het minimale worden teruggebracht. Helaas voor die mensen komen er niet alleen Kafka-lezers in coltrui naar concerten, maar ook mensen die met vrienden gewoon een gezellig avond willen hebben.”
Volgens Tom ter Bogt, popprofessor van de Universiteit Utrecht, is live-muziek voor een groot gedeelte van de bezoekers sinds jaar en dag vooral een sociale gebeurtenis. “Weinig mensen gaan alleen naar een concert en ook bij festivals gaan mensen vooral in groepen. Het idee dat je naar een concert gaat om daar stil te zitten en heel aandachtig te luisteren naar wat er gebeurt, is eigenlijk een 19e-eeuws idee. Daarvoor was dat niet normaal, daarna ook niet. Eigenlijk is een situatie waarbij het publiek voor de gezelligheid een optreden bezoekt heel erg back to basic.”
Professionals benadrukken dat, naast de kwaliteit van een artiest om de aandacht vast te houden, ook omstandigheden een niet te onderschatten factor zijn. Johan Gijsen, programmeur van Tivoli, vertelt dat hij maandelijks muisstille concerten ziet. “Een paar zalen hebben het door de afmetingen en indeling lastiger, dan een kleine overzichtelijke zaal als De Helling. Paradiso en Tivoli Oudegracht zijn voor kwetsbare concerten sowieso lastige zalen. Ze zijn groot en mensen voelen zich op verschillende plekken vrijer om te praten.” Volgens Gijsen speelt ook de toegenomen aantal bezoekers bij livemuziek mee in de beleving van de harde kern liefhebbers. “De doelgroep die onze zaal bezoekt is flink gegroeid. Daarmee krijgen we ook mensen binnen die een artiest via een hitje op de radio kennen. Zonder te generaliseren is de kans groter dat ze zo’n concert als een echt avondje uit zien en er dus ook gemakkelijker doorheen praten.”
Harry Hamelink van Motel Mozaique beaamt dat een groot deel van het probleem organisatorisch te voorkomen is. In de tien jaar dat het Rotterdamse festival bestaat heeft Hamelink slechts een keer een vervelend incident meegemaakt. “Dat was met Johann Johannsson. Door een onvoorziene samenloop van omstandigheden moesten we hem van de Stadsschouwburg naar Watt verplaatsen. Dat mislukte en dat was erg jammer.” Als organisatie kan je volgens Hamelink door slim te programmeren voor een groot gedeelte voorkomen dat de ‘verkeerde’ mensen bij een ingetogen optreden staan. “Wij kijken altijd goed of de choreografie klopt. Dat betekent dat we goed nadenken over welke optredens een bepaalde bezoeker wil zien. Daar proberen we het programma op af te stemmen.”
Volgens veel professionals en deskundigen valt het over het algemeen dus best mee met de overlast. Popzalen anticiperen bij kwetsbare concerten al door stilte-vragende posters met op te hangen en flyers uit te delen. Tivoli spreekt bij extreme gevallen via de security te luidruchtige mensen aan, Rotown heeft op zaterdagavonden nooit een akoestisch optreden en Paradiso vraagt soms via het powerpointscherm om stilte en respect voor de artiest. Volgens Ben Kamsma moet je meer ook niet willen. “Ik vind zelfs te ver gaan om mensen te waarschuwen. We moeten niet te bevoogdend worden.” Johan Gijsen denkt dat de discussie die is ontstaan al een gedeelte van de oplossing is. “Daarmee kweek je bewustwording.”
ja dat is wel relaxed ja maarja om nou alleen maar naar metalshows te gaanquote:Op donderdag 29 april 2010 21:42 schreef Motorheadbanger het volgende:
Bij metal-concerts kan het allebij, praten en luisteren. En idd btw, BIJ METAL HEB JE ECHT GEEN LAST VAN ANDERE MENSEN DIE PRATEN. Bij metal kan je amper met elkaar praten! Long Live Metal!!!
Weet je wat jij zou moeten doen? Een concert dvd kopen en lekker thuis blijvenquote:Op dinsdag 27 april 2010 15:20 schreef Pannenkoekenmix het volgende:
Popfestivals spannen toch wel echt de kroon, al het volk wat langs je op wil lopen en constant loopt te lullen bij K's Choice (je hoorde het geroezemoes boven de muziek uit) terwijl dat in mijn ogen een goede live band is. Steeds maar proberen om naar voren te lopen, en dan weer terug want tot hun grote verrassing stond het vol voorin.... Dan maar weer bier! En kleppen maar.... Dramatisch eigenlijk, goed topic.
Ik ken het.quote:Op donderdag 18 maart 2010 16:24 schreef Weakling het volgende:
[..]
Was het maar achterin ...
Bij o.a concert van Spinvis een tijd terug stond zo'n heel clubje kakeldozen midden vooraan het podium met elkaar te ouwehoeren, waarbij een aantal met de rug naar het podium stond. En idd, iets er van zeggen en vervolgens een grote muil terug krijgen. Opzouten! Ik ga vooraan staan om zo volledig mogelijk mezelf te kunnen verliezen in de muziek, dan wil ik dat niet onderbroken hebben door gekwek van een stel bakvissen.
Ik was er ook. Stond echter vooraanquote:Op donderdag 18 maart 2010 17:08 schreef Fille.des.Fleurs het volgende:
[..]
Ja, Nosh en Yorrit refereerden er ook al aan
Klinkt mooi wat hij zegt maar negen van de tien keer gaat het niet op. Alleen al om het feit dat er bij het merendeel van de concerten er niks slim te programmeren valt. De fout blijft uiteindelijk gewoon liggen bij de mensen die het niet kunnen laten om hun scheur open te trekken. Een zo'n clubje achterin een gehorige zaal en je concert is al verpest.quote:Op maandag 3 mei 2010 09:56 schreef SingleCoil het volgende:
Verder ben ik het erg eens met Hamelink.
ik snap je probleem wel maar zoals gezegd: veel mensen komen naar een concert omdat ze dat als een sociaal event zien, niet alleen om naar de muziek te luisteren. Moet je die hun plezier afnemen? Wat wil je dan: iedereen die z'n mond open doet de zaal uit zetten? Denk je dat er dan nog veel live concerten zijn?quote:Op maandag 3 mei 2010 10:26 schreef LostFormat het volgende:
[..]
Klinkt mooi wat hij zegt maar negen van de tien keer gaat het niet op. Alleen al om het feit dat er bij het merendeel van de concerten er niks slim te programmeren valt. De fout blijft uiteindelijk gewoon liggen bij de mensen die het niet kunnen laten om hun scheur open te trekken. Een zo'n clubje achterin een gehorige zaal en je concert is al verpest.
als je komt om sociaal te doen ipv naar de muziek te luisteren ga je toch naarde kroeg??quote:Op maandag 3 mei 2010 10:38 schreef SingleCoil het volgende:
[..]
ik snap je probleem wel maar zoals gezegd: veel mensen komen naar een concert omdat ze dat als een sociaal event zien, niet alleen om naar de muziek te luisteren. Moet je die hun plezier afnemen? Wat wil je dan: iedereen die z'n mond open doet de zaal uit zetten? Denk je dat er dan nog veel live concerten zijn?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |