DE-Linksquote:Groot deel Noordelijk Halfrond in greep zeer strenge winter
In België vriest het dezer dagen ongemeen hard en er is ook meer sneeuw op komst, maar onze uitzonderlijk strenge winter is nog niets vergeleken bij wat andere landen moeten doorstaan. Een groot deel van het Noordelijk Halfrond zit in de greep van een uiterst strenge winter. In China zijn treinen gestrand tegen metershoge sneeuwmuren, in Zuid-Korea is er een sneeuwalarm, in de Alpen zijn al tientallen doden gevallen door lawines, Groot-Brittannië krijgt nog maar eens een vers pak sneeuw en ook in de VS rillen ze stevig momenteel. Een overzicht van de winterellende.
Het moet jaren geleden zijn dat zo'n groot deel van de wereld met zo'n gigantisch winteroffensief te maken kreeg. Polaire lucht en recordbrekende sneeuwval teisteren het noordelijke deel van onze planeet. Het openbare leven in China viel gisteren stil door de zwaarste winter in zestig jaar. In India bezweken tientallen mensen door de kou. In Florida bedreigt de strenge vorst de sinaasappeloogst. Parijs rilt van de Siberische kou, Italië is onder een dik pak sneeuw bedekt en in Polen vielen dertien doden bij een kouderecord van -25 graden.
Sneeuwrecords in Azië
De zwaarste winter is voor het noordoosten van Azië. In Seoel viel op één dag tijd meer dan een kwart meter sneeuw. Dat is de grootste sneeuwval sinds de waarnemingen startten in 1937. In Peking en omstreken viel zo'n 20 centimeter extra sneeuw, waardoor de stad bedekt is onder het dikste sneeuwtapijt sinds 1951. Meer dan twee miljoen leerlingen werd weer naar huis gestuurd en op de internationale luchthaven van Peking werden liefst 1.200 geschrapt of vertraagd.
122 winterdoden in Polen
Ook Rusland krijgt de volle laag. Het eiland Sakhalin voor de kust van Siberië kreeg te maken met zware sneeuwstormen en lawines. Meer naar het westen was er een zware koudegolf, die ook doorbarak naar de Baltische staten en Centraal-Europa. In Polen vielen op één dag 13 doden door de kou, waardoor het totaal aan winterdoden al op minstens 122 ligt.
Lawinedoden
Ook de skiërs worden niet gespaard. Vooral in de Zwitserse Diemtig Valley sloegen lawines genadeloos toe. Acht mensen werden nog levend uit de sneeuw geplukt, maar voor vier kwam alle hulp te laat. Drie andere personen zijn nog vermist.
Meter sneeuw op 3 dagen
Ook de VS krijgen dezer dagen de volle sneeuwlaag. In Burlington (Vermont) in het noordoosten van de States viel bijna een meter sneeuw op drie dagen tijd, een record. Elders in de VS zakken de temperaturen tot -30 graden. Ook in Groot-Brittannië worden de laagste temperaturen in 30 jaar genoteerd en is er nog meer winterellende op komst.
Stortregens op Zuidelijk Halfrond
Metereologen wijten deze strenge winter aan verstoorde weerpatronen door de global warming. Ook analyseren ze in detail de golf van stortregens aan de andere kant van de wereld. In Australië moesten 1.200 mensen geëvacueerd worden door de overstromende Castlereagh-rivier. In Brazilië eisten overstromingen en modderstromen al meer dan 80 doden. Het moge duidelijk zijn: het klimaat lijkt fors verstoord over de hele wereld.
Dat vind ik een goede reden.quote:In China zijn treinen gestrand tegen metershoge sneeuwmuren.
quote:Op dinsdag 5 januari 2010 16:47 schreef Farenji het volgende:
Extreme kou op een heel halfrond, en nog weten ze het op global warming te gooien.
Een warme kwakkelwinter: komt door global warming.
Een extreem koude vrieswinter: komt door global warming.
Een slechte koude zomer: komt door global warming.
Een extreem warme zomer: komt door global warming.
Veel regen: komt door global warming.
Droogte: komt door global warming.
Rare uitslag op je balzak: komt door global warming.
Kredietcrisis: komt door global warming.
Wordt het niet eens tijd voor een nieuwe kutsmoes? Ik ben global warming-moe.
En bovendien is het hier in Rotterdam helemaal niet koud - het is al dagen een laffe 1 graad boven nul. Niks extreems aan. Waar blijft die fucking winter dan? Zal ook wel door de global warming komen.
Zaterdag/Zondag komt er nog meerquote:Op dinsdag 5 januari 2010 16:49 schreef MarMar het volgende:
It's all a conspiracy!
En ik vind de sneeuw tof!
Wat liepen ze dan te eikelen in Kopenhagen, over die "maximaal 2 graden temperatuurstijging"?quote:Op dinsdag 5 januari 2010 16:52 schreef __Saviour__ het volgende:
Global warming is dan ook een verkeerde term. Als de mens al invloed zou hebben op het klimaat, dan zijn de gevolgen daarvan niet overal hetzelfde. Het zou dan op allerlei plekken een verschillende klimaatsverandering teweeg brengen, wat dus zowel de temperatuur naar boven als beneden kan doen gaan, afhankelijk van de locatie.
Het begin van de ellende is een temperatuurstijging. Dat zou een kettingreactie kunnen opstarten die overal het klimaat van slag brengt.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 16:55 schreef Farenji het volgende:
[..]
Wat liepen ze dan te eikelen in Kopenhagen, over die "maximaal 2 graden temperatuurstijging"?
Omdat dat een mondiaal gemiddelde betreft.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 16:55 schreef Farenji het volgende:
[..]
Wat liepen ze dan te eikelen in Kopenhagen, over die "maximaal 2 graden temperatuurstijging"?
Toch moet je m.i. oppassen het op global warming te schuiven. Het kan natuurlijk prima dat er veranderingen zijn opgetreden waardoor er meer neerslag valt in de winter, of waardoor de kans groter is dat dit gebeurt, maar er is zoveel variabiliteit tussen winters, dat het m.i. wat prematuur is om nu al direct te spreken van ‘dit komt door global warming’.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 17:01 schreef Disana het volgende:
Prachtige OP weer Frutsel.
Hoe het allemaal komt en hoe het allemaal zit weet ik niet. Maar ik weet wel dat de kou in India heel ongewoon is.
Iblis, als de wetenschappers er al niet uit komen, hoe moeten wij dan weten hoe het allemaal zit? Dat bedoelde ik, ik wil het wel geloven maar ik kan er geen oordeel over vellen. Bovendien vind ik de winter hier in Nederland momenteel helemaal niet zo uitzonderlijk; zo heb ik er wel meer meegemaakt.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 17:07 schreef Iblis het volgende:
[..]
Toch moet je m.i. oppassen het op global warming te schuiven. Het kan natuurlijk prima dat er veranderingen zijn opgetreden waardoor er meer neerslag valt in de winter, of waardoor de kans groter is dat dit gebeurt, maar er is zoveel variabiliteit tussen winters, dat het m.i. wat prematuur is om nu al direct te spreken van ‘dit komt door global warming’.
Wellicht dat het er mede door komt, maar in hoeverre het een factor is moeten we nog zien, en daarvoor moeten we nog wel wat winters mee maken.
Volgens mij was het in de jaren negentig ergens ook eens zo koud, wel -14 's nachts.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 17:12 schreef Hukkie het volgende:
Maar die heftige winters waren lang geleden, de laatste witte kerst was in 1981. Sindsdien hebben we meest kwakkelwinters gehad. Volgens mij is het nu voor eerst sinds tijden dat weer zo lang zo koud is.
Ja, en daarom wil men ook wel een oorzaak zoeken ‘oh, opeens is het extreem, hoe kan dat!’ en misschien heeft global warming er wel wat mee van doen, maar we hebben juist ook heel zachte winters gehad, dus als het al een factor is lijkt het me geen dominante op het eerste gezicht.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 17:12 schreef Hukkie het volgende:
Maar die heftige winters waren lang geleden, de laatste witte kerst was in 1981. Sindsdien hebben we meest kwakkelwinters gehad. Volgens mij is het nu voor eerst sinds tijden dat weer zo lang zo koud is.
met die kutsneeuw heb je daar natuurlijk geen zak aanquote:Op dinsdag 5 januari 2010 17:00 schreef Hukkie het volgende:
Ik vind het helemaal goed, vandaag nog een paar schaatsen gekocht, zometeen afhalen bij de slijper. Laat maar komen dat ijs.
Ach, we hoeven niet te weten hoe het zit. We hoeven alleen te weten wat het weer morgen en overmorgen wordt en daarna zien we wel verder.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 17:09 schreef Disana het volgende:
[..]
Iblis, als de wetenschappers er al niet uit komen, hoe moeten wij dan weten hoe het allemaal zit?
Al langer geleden voorspelde ik dit gedrag. Vanaf het moment dat men ging roepen dat weerextremen het gevolg zou zijn van MMGW. Waarmee iedere keer dat er iets afwijkends gebeurt dat het bewijs zou zijn van MMGW. Dat in het verleden er ook afwijkend weer voor kwam... ach...quote:Op dinsdag 5 januari 2010 16:47 schreef Farenji het volgende:
Extreme kou op een heel halfrond, en nog weten ze het op global warming te gooien.
Awel, maar die sneeuw ligt hier in het westen minimaal. Het vriest ook niet zo hard, maar het ijs ziet er redelijk goed uit.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 17:25 schreef Re het volgende:
[..]
met die kutsneeuw heb je daar natuurlijk geen zak aan
Dat zullen ze links om ofrechts om wel recht lullen (ik denk zelf links omquote:
things look clear to me nowquote:Op dinsdag 5 januari 2010 17:21 schreef moussie het volgende:
[..]
http://www.guardian.co.uk/flash/0,5860,1656541,00.html
quote:Wereldwijde chaos
Het winterse weer leidt niet alleen in Nederland tot hevige sneeuwval en gladde wegen. Wereldwijd is er sprake van extreem weer dat chaos veroorzaakt.
Groot-Brittanië was op woensdagochtend de op een na grootste luchthaven van het land, Londen Gatwick, gesloten. Ook vertrokken er geen vluchten van en naar de vliegvelden van Bristol en Exeter. Honderden Britse scholen zijn voor de tweede dag op rij gesloten, berichtte de BBC. Meteorologen voorspellen dat er de komende dagen in het zuiden tot 40 centimeter sneeuw kan vallen.
In het westen van Frankrijk ondervindt het verkeer grote hinder van het winterweer. In delen van de regio's Bretagne en Normandië mogen vrachtwagens en schoolbussen niet meer de weg op. Een sneeuwstorm in Parijs weerhield koopjesjagers er niet van woensdagochtend op de eerste dag van de uitverkoop afgeprijsde artikelen in de dure warenhuizen te hamsteren.
De auto van een Italiaans echtpaar bleef dinsdagavond in een dikke laag sneeuw steken op een spoorwegovergang in de Italiaanse stad Ravenna. De man en vrouw konden de auto verlaten vlak voordat een trein het voertuig aanreed, berichtten lokale media woensdag.
In het noorden en midden van China, waaronder de hoofdstad Peking, ligt een dikke laag sneeuw. De bewoners van deze gebieden zijn massaal aan het stoken geslagen, waardoor er daar een tekort aan kolen en elektriciteit is.
De temperatuur daalde tot meer dan 16 graden onder het vriespunt in de Noord-Indiase regio Kashmir. Tientallen mensen zijn daar omgekomen door de kou. Seoul en ander delen van Zuid-Korea liggen onder een dikke laag sneeuw.
Een opvallende uitzondering op dit winterweer is Griekenland. Bewoners rond de Egeïsche Zee beleven een van de warmste winters in tientallen jaren. In Athene en op Kreta schommelt het kwik tussen 15 en 23 graden.
quote:
quote:NASA photograph showing aircraft contrails and natural clouds. The temporary disappearance of contrails over North America due to plane groundings after the September 11, 2001 attacks, and the resulting increase in diurnal temperature range gave empirical evidence of the effect of thin ice clouds at the Earth's surface.
quote:Een groot deel van Europa kreunt nu al weken onder een streng winteroffensief, maar het ergste moet nog komen. Weervoorspellers waarschuwen voor de winterdepressie Daisy, een sneeuwstorm die komend weekend ongemeen hard zal toeslaan, ook bij ons. Vooral in Midden-Europa (de Alpenlanden, Duitsland, Polen, ...) worden enorme hoeveelheden sneeuw en een zeer gure stormwind voorspeld. Een zelden geziene en wijd verspreide winterchaos hangt in de lucht
Laat ons beginnen met België. Vannacht was het rillen en beven bij diepvriestemperaturen. In Kleine-Brogel vroor het al 10 graden om 1u vannacht. Ook morgen blijft het de hele dag in het hele land vriezen: met maxima van -1 aan de kust tot -6 op de Hoge Venen. De schrale noordooster spant aan en maakt het koudegevoel nog sterker. Tegen de avond dringt vanuit de Ardennen dan de sneeuwzone verbonden aan Daisy ons land binnen.
Siberisch met nieuwe sneeuw
Zaterdag wordt dan een ronduit Siberische winterdag met nog altijd ook overdag vriestemperaturen. In het hele land vallen enkele centimeters sneeuw. Op de Hoge Venen kan de sneeuwlaag zelfs aandikken tot zo'n 25 cm. Nu ligt er 15 cm in Rocherath. De gure noordooster (5 tot 6 Beaufort in het binnenland, 7 aan de kust) veroorzaakt een heuse sneeuwstorm, zelden gezien de voorbij jaren in onze contreien. Zondag vallen er nog enkele sneeuwbuien, maar de wind neemt af in kracht en het ergste zou dan moeten voorbij moeten zijn. Volgende week blijft het wellicht droog en koud winterweer met overdag nog altijd vriestemperaturen. Het einde van de koudegolf is dus nog steeds niet in zicht.
45 cm sneeuw in Duitsland
België krijgt dus een stevige extra sneeuwlaag, maar in de rest van Europa slaat de winter nog veel harder toe. In Noorwegen vroor het gisteren tot -41 graden. In Polen stierven al meer dan 100 mensen door het winteroffensief. In Duitsland verwachten voorspellers tot 45 cm verse sneeuw! Verkeer zal op zaterdag virtueel onmogelijk worden, zodat grote delen van het land plat zullen gaan.
Chaos in Engeland
In het Verenigd Koninkrijk heeft de winterchaos al volop toegeslagen. Duizenden scholen zijn dicht, er gebeurden ontelbare verkeersongevallen door glijpartijen en de matchen in de League Cup moest worden afgelast. Het is voor het eerst in 30 jaar dat ze over Het Kanaal zo'n strenge winter hebben meegemaakt
quote:Snow blanketed Great Britain on January 7, 2010, as the Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Terra satellite passed overhead and captured this image. Snow covers most of England, from the east to the west coast. (The large image shows snow cover over the entire island of Great Britain.) The cities of Manchester, Birmingham, and London form ghostly gray shapes against the white land surface. Immediately east of London, clouds swirl over the island, casting blue-gray shadows toward the north.
Frigid temperatures followed snowfall, leaving roads and sidewalks treacherously icy, according to news reports. As of January 7, overnight temperatures had plunged to -18 degrees Celsius (-0.4 degrees Fahrenheit) in isolated spots, with more widespread temperatures of -10 degrees Celsius (14 degrees Fahrenheit). The heavy snowfall downed power lines, leaving several thousand homes in southern England without electricity.
According to the Federation of Small Businesses, transportation difficulties kept an estimated 10 percent of the workforce home on January 5 and 6, and thousands of schools were closed. Forecasters warned that frigid temperatures could linger for up to a week. Eurostar was operating at a reduced capacity and airports remained open although passengers could expect delays.
A contributor to the persistent cold and snow across much of the Northern Hemisphere’s mid-latitudes in December 2009 and January 2010 could be the fact that the atmosphere was in an extreme negative phase of the Arctic Oscillation (AO). The AO is a seesawing strengthening and weakening of semi-permanent areas of low and high atmospheric pressure in the Arctic and the mid-latitudes. One consequence of the oscillation’s negative phase is cold, snowy weather in Eurasia and North America during the winter months. The extreme negative dip of the Arctic Oscillation Index in December 2009 was the lowest monthly value observed for the past six decades.
Daisy komt langsquote:Op vrijdag 8 januari 2010 12:24 schreef Disana het volgende:
Ik heb de beelden op tv gezien. Arme Engelsen. Maar ik denk dat ik zelf ook maar vast boodschappen voor het hele weekend ga doen; kijk niet uit naar -15 gevoelstemperatuur met wind en sneeuw.
quote:Op vrijdag 8 januari 2010 12:25 schreef Frutsel het volgende:
[..]
Daisy komt langs
Winterdepressie Daisy dreigt Europa
Oei, dat klinkt niet best.quote:Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in een brandbrief gericht aan onder meer provinciebestuurders en politiechefs aangegeven dat zij zich moeten voorbereiden op een ernstige verstoring van het dagelijks leven. De oproep is gericht aan ziekenhuizen, brandweer- en poltiekorpsen.
Ook in Nederland is het mogelijk dat het dagelijkse leven geheel stil komt te liggen. Als het nog een paar dagen gaat sneeuwen is er geen zout meer beschikbaar. De meeste mensen kunnen wel zien aan de straat voor hun deur wat een beetje sneeuw al voor problemen zorgt, maar als de zout op is zien alle rijkswegen er straks ook zo uit. Bedrijven en overheden zullen gedwongen hun deuren moeten sluiten omdat personeel niet kan komen. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat nutsvoorzieningen voor langere tijd kunnen uitvallen, daardoor valt niet uit te sluiten dat er in het najaar een babyboom komt.quote:Op vrijdag 8 januari 2010 12:25 schreef Frutsel het volgende:
[..]
Daisy komt langs
Winterdepressie Daisy dreigt Europa
quote:Terwijl het in België nog wel ijskoud blijft, maar het ergste van het winteroffensief voorbij lijkt, blijft winterchaos heersen in grote delen van Europa. In Groot-Brittannië beginnen mensen al massaal te hamsteren uit angst niet meer in de winkel te geraken nu weer 25 cm verse sneeuw voorspeld wordt. In Noord-Duitsland veroorzaakt sneeuwstorm Daisy een stormvloed, waardoor drie deelstaten in staat van alarm zijn. Kinderen moeten er niet naar school.
Vandaag valt nog mee voor de Britse eilanden, maar morgen en overmorgen krijgen de Ieren en de Britten een nieuw pak sneeuw over zich heen. Het leger is in staat van paraatheid om te helpen waar nodig. Heel wat gezinnen nemen het zekere voor het onzekere en trekken naar de supermarkt om er levensmiddelen in te slaan. Ze hamsteren onder meer brood, melk en zout, dat ze vooral gebruiken om hun voetpad weer ijzelvrij te maken. De winkels zitten stilaan door hun voorraden, waardoor de prijzen in de zwaarst getroffen gebieden al met dertig procent zijn gestegen. Net als in een groot deel van Europa is ook bij de Britten strooizout een probleem aan het worden. Dokters waarschuwen ook dat tot 60.000 Britten zouden kunnen sterven door de winterkoude, tegen 40.000 bij een gemiddelde winter.
Afgezonderd op eilanden
In Duitsland is de chaos zo mogelijk nog groter. Vooral in het noorden en oosten (het voormalige Oost-Duitsland) is de toestand catastrofaal. In de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern zijn duizenden Duitsers op afgelegen eilanden in de Oostzee volledig afgezonderd van de buitenwereld. Tienduizenden reizigers zitten geblokkeerd op luchthavens, treinstations en autowegen. Ophopingen van metershoge sneeuwmuren leggen het treinverkeer lam.
Orkaankracht
Tot overmaat van ramp slaat winterdepressie Daisy nu ook toe met orkaankracht. Op de eilanden Rügen en Fehmarn in de Oostzee werden rukwinden tot 120 km/u genoteerd. Auto's zijn er begraven onder meters sneeuw. De wegen zijn er nog nauwelijks te onderscheiden. 5.000 inwoners kunnen er geen kant meer op. "Ik heb nog levensmiddelen voor acht dagen", zegt Günther Becker (76) aan de telefoon. "Noedelsoep, brood en conserven. In de sneeuwstorm viel gisteren de stroom nog een tijd uit. Een uur lang zaten we in het donker."
Dijkbreuk
Door de stormvloed waren er in de kuststreek voor de Oostzee ook overstromingen. Er was zelfs een dijkbreuk. In de kuststeden Flensburg en Lübeck stonden er straten onder water. Dat stormweer blijft ook vandaag aanhouden, zodat het voor heel wat Duitsers niet alleen bibberen is door de kou, maar ook uit angst voor overstromingen
quote:Doden in Mexico door kou
In Mexico, waar het in bijna het hele land uitzonderlijk koud is, zijn sinds het begin van het jaar al negen mensen om het leven gekomen. De slachtoffers vielen vooral in het noorden.
In de staat Chihuaha, die aan de Verenigde Staten grenst en waar het meestal erg heet is, zakte de temperatuur de voorbije uren tot min 6,6 graden Celsius. In de staat Coahuila werden pieken tot min 8,5 graden Celsius genoteerd. De koude zorgde in een groot deel van het land voor lokale sneeuwval en zou nog 48 uur kunnen aanhouden, meldt de meteorologische dienst.
Eergisteren moest de internationale luchthaven van Saltillo, in het noorden, gesloten worden. Gisteren was er weer vliegverkeer mogelijk. Tien van de 32 staten in het land hebben beslist de lessen in de scholen op te schorten.
langjarige gemiddelden hebben een maximum temperatuur van rond de 5 graden rond deze tijd van het jaar. We zitten al paar weken daar redelijk tot ruim onder.quote:Op maandag 11 januari 2010 11:00 schreef Hi_flyer het volgende:
Strenge winter? Tot nog toe is deze winter precies de mediaan van de metingen sinds begin vorige eeuw. Houd aub de term strenge winter nog even op zak, aangezien voor we mogen spreken van een strenge winter er nog zes (!) keer zoveel kou moet komen dan we tot nog toe gehad hebben.
En de vorige 10 winters zaten we daar boven. Wat is je punt?quote:Op maandag 11 januari 2010 11:07 schreef ethiraseth het volgende:
[..]
langjarige gemiddelden hebben een maximum temperatuur van rond de 5 graden rond deze tijd van het jaar. We zitten al paar weken daar redelijk tot ruim onder.
Ja und? Pas aan het einde van de winter kan je stellen of die zacht, koud of streng is. En dat wordt niet bepaald door een paar journalisten die geen kont van meteorologie weten en koude winters alleen van verhalen kennen!quote:Op maandag 11 januari 2010 11:07 schreef ethiraseth het volgende:
[..]
langjarige gemiddelden hebben een maximum temperatuur van rond de 5 graden rond deze tijd van het jaar. We zitten al paar weken daar redelijk tot ruim onder.
Volgens een presentatrice van Meteo Consult die bij Pauw en Witteman zat blijft het nog tot eind februari winter. Ze kon dat niet goed verklaren maar noemde onder meer golfstromen. Nou zijn andere punten van haar ook weerlegd door meteorologen, dus het kan nog zijn dat het dikdoenerij was.quote:Op maandag 11 januari 2010 12:49 schreef Hi_flyer het volgende:
[..]
Ja und? Pas aan het einde van de winter kan je stellen of die zacht, koud of streng is. En dat wordt niet bepaald door een paar journalisten die geen kont van meteorologie weten en koude winters alleen van verhalen kennen!
De rol van de media is sowieso erg dubieus deze winter. Ze willen allemaal met de spectaculairste kop komen, ook al barst die van de leugens.![]()
Zover vooruit kijken is eigenlijk zinloos door de enorme hoeveelheid variabelen. Verder dan 2 weken vooruit kijken is eigenlijk al compleet giswerk, en zelfs binnen een paar dagen kan het beeld compleet omslaan.quote:Op maandag 11 januari 2010 12:52 schreef Disana het volgende:
[..]
Volgens een presentatrice van Meteo Consult die bij Pauw en Witteman zat blijft het nog tot eind februari winter. Ze kon dat niet goed verklaren maar noemde onder meer golfstromen. Nou zijn andere punten van haar ook weerlegd door meteorologen, dus het kan nog zijn dat het dikdoenerij was.
Die sinaasappelsquote:Deepfreeze continues.... but ?
The Deep South shivered through a ridiculously frigid weekend, with low temperature records crumbling over much of Florida, Texas, and Louisiana. This morning, record lows for the date fell in Miami, West Palm Beach, Tampa, Fort Myers, Lakeland, Tallahassee, and St. Petersburg. The most extreme low temperature record this morning was set in Key West, where the mercury fell to 42°F at 5am--the second coldest temperature ever observed in Key West. This is just 1° warmer than the all-time coldest temperature observed in Key West--41° in January of 1981 and 1873. Widespread reports of sleet and snow flurries accompanied the cold blast across Central Florida on Saturday, the eighth snow event in Florida since 2000, according to Wikipedia. It remains to be seen how much damage the $9.3 billion Florida citrus industry will see because of the cold blast, which is the most severe in Florida since the December 1989 cold wave that devastated the citrus industry. Temperatures below the 28° that causes fruit damage affected some citrus-growing areas again this morning, for the third consecutive morning.
Intense and long-lasting cold
In Texas, two airports tied all-time January low temperature records on Saturday morning--Hondo, who's 12°F tied the record set January 11, 1982, and Cotulla La Salle, which hit 16°F, tying the record set January 13, 1975. Most of Texas' airports set daily low temperature records on Saturday morning. Saturday's low in Waco of 8°F broke the previous record of 15° for the date, and was the first time Waco has been in the single digits since the -4°F reading on December 23, 1989. Not only has the South's cold been intense, it has been exceptionally long-lasting. Montgomery, Alabama has had a low temperature below 25° nine consecutive days, breaking the old mark of seven straight days set in January 2001. With the cold snap only grudgingly scheduled to release its grip on the South, Montgomery can expect to run their streak of sub-25° lows to at least eleven straight days this week. Mobile, Alabama and Pensacola, Florida now have their second longest streak of days with a minimum temperature below freezing, at nine and eight days, respectively. Pensacola may equal or top their record of eleven straight days (set in January 1940) later this week, but Mobile is unlikely to break their record of fifteen straight days (set in February 1940). Also of note is that Key West has seen five consecutive days with low temperatures below 50 degrees (January 7th - 11th). This is the second longest such streak recorded in Key West, one day short of the record six-day streak on December 1 - 6, 1876. Key West has a decent chance of tying that record on Tuesday morning, when the low should fall to 50 or below.
nicer beach weekend in Antarctica than Central Florida
Saturday's high and low temperatures in Orlando and Daytona Beach, Florida were 40° and 30°F. Tampa's high and low were 42°F and 29°F. Under sunny skies and light winds less than 10 mph, Saturday's high and low temperature at San Martin Base, Antarctica were 44° and 34°F. Gray, cloudy skies with winds gusting to 16 - 21 mph greeted beach goers at the beaches near Daytona Beach and Tampa, so it was a much nicer day at the beach in the Antarctic Peninsula than in Central Florida on Saturday (the Florida Chamber of Commerce loves stats like that!) Nicer beach weather in Antarctica than Central Florida continued through Sunday, with sunny San Martin, Antarctica (high 41°, low 35°) recording an average temperature warmer than most stations in Central Florida. In all fairness, it is summer in Antarctica, and the ocean temperatures in Florida were a bit warmer than in Antarctica.
A major pattern shift coming
As I noted in my previous post, a sharp kink in the jet stream and a strong negative phase of the North Atlantic Oscillation is responsible for this winter's cold blast over eastern North America and Europe. The ridge of high pressure that has been blocking the west-to-east motion of weather systems over the past ten days is weakening, though, and a major shift in the winter weather pattern is in store for the Northern Hemisphere by late this week. A more typical El Niño pattern will set up, with the jet stream diving southward over California, bringing a strong flow of moist, Pacific air to the West Coast. A strong low pressure system will also bring heavy rain to the Gulf Coast on Friday and Saturday. Temperatures will slowly moderate across Europe and the Midwest and Eastern U.S. this week as the pattern gradually shifts, and more ordinary winter weather can be expected in these regions by next weekend.
Maar het is pas maandagquote:Op maandag 11 januari 2010 16:29 schreef Frutsel het volgende:
[..]
Die sinaasappels![]()
Aldus deze meneer moet het weer vanaf komend weekend weer redelijk normaal Europees winterweer worden dus
Wie zegt dat ze het toen wel leuk vonden? En het is opzich logisch dat als je slechter ter been bent dat sneeuw en ijs gewoon kut is. Mijn oma komt ook al minstens 2 weken niet meer buiten omdat ze bang is onderuit te gaan.quote:Op maandag 11 januari 2010 17:08 schreef etrotter het volgende:
Eindelijk weer eens een winter zoals "vroeger" tenminste dat vertellen de ouderen ons altijd, "vroeer toen hadden we pas winters" en wie klaagt er nu het hardste dat het allemaal zo erg is???? Precies diezelfde oudjes .
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |