Er is ook ee searchengine voor de mails.quote:Hackers ontmaskeren klimaathoax
Wetenschappelijk - door Danny Roodbol (Danny) op 22-11-2009 @ 20:16
Hackers die hebben ingebroken in de systemen van Climate Research Unit, University of East Anglia in Engeland zijn ervandoor gegaan met ruim 61mb aan e-mails waaruit blijkt dat onderzoekers doelbewust informatie achterhouden die de opwarming van de aarde tegenspreekt, en doelbewust onzin verkopen om aan te tonen dat de aarde niet aan het afkoelen is geweest de afgelopen tijd.
In de ruim duizend e-mails tussen een aantal vooraanstaande klimatologen en klimatologisch onderzoekers is bewijs te vinden dat ze niet alleen zouden sjoemelen met cijfers, maar ook doelbewust onderzoeksresultaten verzwijgen of wissen als het niet in het global climate change plaatje past.
Na de inbraak zijn de emails op een Russische site gezet en zodoende de hele wereld rondgegaan. Diverse Britse media noemen het het grootste moderne schandaal. Ook de term Climategate lijkt zich in te burgeren.
De PVV wil middels een spoeddebat opheldering van milieuminister Cramer. "Als het klopt dat er door wetenschappers gesjoemeld is met cijfers om zo de al tien jaar gaande afkoeling van de aarde tegen te spreken, dan is dat een 'bloody shame'", aldus PVV-Kamerlid Richard de Mos.
Vooral opvallend is hoe de media hierover bericht. Een aantal kranten komen zelfs niet verder dan te spreken over diefstal van e-mails, en gaan geheel voorbij aan het feit dat onderzoekers op grote schaal rommelen met de onderzoeksresultaten.
Het 61Mb grote bestand is overigens hier te downloaden.
Mijns inziens niet, ze laten zich voor McIntyres karretje spannen, die als zovaak de media wil opzoeken, maar zelf geen zin meer heeft om te publiceren (en dat heeft hij altijd kunnen doen, dus het argument dat ze hem onderdrukken gaat niet echt op).quote:Op maandag 14 december 2009 15:50 schreef isogram het volgende:
[..]
Nee. Het viel me gewoon op dat je hier ook met hetzelfde type posts komt, doorspekt met allerlei links naar "wetenschappelijke" publicaties, waar nou juist zo veel om te doen is. Juist aan het journalistieke/politieke aspect ga je vrijwel volledig voorbij, terwijl er juist veel discussie is over de achterliggende motieven van de klimaatwetenschappers die jij nagenoeg kritiekloos op handen draagt.
[..]
De link naar GeenStijl betreft een afbeelding (scan) van een artikel uit de Telegraaf. Nu zal ik de laatste zijn om de Telegraaf een goede krant te noemen, maar dat wil nog niet zeggen dat daarom elk artikel in die krant slecht is. Lees het anders eerst eens ofzo.
En dat geldt zeker voor het Daily Mail-artikel, dat uitermate gedetailleerd en goed gedocumenteerd is. Allesbehalve journalistiek broddelwerk, is mijn indruk na het lezen ervan. En zeker interessant om kennis van te nemen.
Aah frustel was on the casequote:Op maandag 14 december 2009 16:22 schreef Frutsel het volgende:
Nog eenmaal een poging:
Het topic staat in NWS ! Er wordt dus gediscussieerd aan de hand van of OVER een nieuwsbericht. In dit geval was dat een artikel waar hackers de klimaathoax hadden blootgelegd en deels kan dat nu ook over de Klimaattop in Kopenhagen.
Het is dus NIET de bedoeling dat we elkaar hier voor rotte vis gaan uitmaken of dat we hier een BNW-topic van gaan maken. Het is dus ook niet de bedoeling dat we allerlei video's gaan dumpen. Beperk je aub tot feiten en nieuwsberichten en discusseer daar over. Het is prima als je dingen in twijfel trekt maar doe het normaal of beperk je tot een ander forum aub
Anders stoppen we met deze 'reeks' in NWS en kun je in andere fora's verder gaan met je ideeen
DE --> Kopenhagen 2009: De Klimaattop
BNW --> Hackers ontmaskeren klimaathoax deel 2
We gaan er nu ook niet meer over waarschuwen, dan gaat het gewoon op slot.
Ik vind het op mijn beurt weer heel merkwaardig dat je zo veel van die "wetenschap" aanneemt, citeert, kopieert, aanhaalt, de hemel inprijst, etc. En dan ga je een krant verwijten dat ze zich voor het karretje laten spannen van een scepticus... - Zonder tot persoonlijke aanvallen over te gaan, heb ik nou juist de indruk dat JIJ je bewust of onbewust voor een karretje laat spannen, door zo slaafs te citeren uit alles wat voorstanders van de opwaringstheorieën de wereld in hebben geholpen.quote:Op maandag 14 december 2009 16:21 schreef Iblis het volgende:
Mijns inziens niet, ze laten zich voor McIntyres karretje spannen, die als zovaak de media wil opzoeken, maar zelf geen zin meer heeft om te publiceren (en dat heeft hij altijd kunnen doen, dus het argument dat ze hem onderdrukken gaat niet echt op).
Hij kritiseert de hockeystick telkens, maar de tree-ringproblemen zijn inmiddels een beetje een oud argument. En zelfs als hij gelijk heeft (wat m.i. niet het geval is), dan nog is dat inmiddels maar 1 bewijslijn die wegvalt van de vele hockeysticks die door proxys en directe metingen gevormd zijn, naast dat de treering decline lokaal is (noordelijke breedtegraden) en er verklarende factoren zijn zoals milieuvervuiling (maar dit een gebied van onderzoek is).
Er is heel weinig reden aan te nemen dat er voor die noordelijke streken echt veel waarde aan de treerings gehecht kan worden, noch dat het een trick was die niet gedocumenteerd was. Ik kan eens op Climateaudit neuzen of er meer over staat (McIntyres blog).
Dat Geenstijlartikel, tja. Ik ben niet overtuigd. Een bekend skepticus kan nu ook Calimero spelen, en haalt er nog een paar oude koeien bij (zie ook POL-topic).
Het is m.i. belachelijk om aan de hand van 1 instituut al die klimaatwetenschap even aan de kant te schuiven. Bovendien, veel skeptici hebben ook meegewerkt aan de IPCC reports. In feite zeg je dan ‘we moeten helemaal opnieuw beginnen’, en dan niet überhaupt met klimatologie, maar met de wetenschap an sich. Ik vind dat zo’n rare stelling.
Realclimate is voor klimaatwetenschappers wat Pravda was voor de Sovjet-Unie.quote:Op maandag 14 december 2009 16:35 schreef Monolith het volgende:
Over het hele hockeystick / treering verhaal had realclimate laatst ook nog weer een stuk.
Realclimate is een spreekbuis. Je moet wel extreem naiëf zijn om alles wat daar staat, voor zoete koek aan te nemen.quote:Mann launches RealClimate to the scientific community. Link: 1102687002
Mann discusses tactics for screening and delaying postings at Real Climate. Link: 1139521913
En daar hebben we weer een guilty by association riedeltje. Wat vind je van het inhoudelijke argument over verschillende datasets (zonder Yamal boomring data) die allen een 'hockeystick' genereren?quote:Op maandag 14 december 2009 16:59 schreef isogram het volgende:
[..]
Realclimate is voor klimaatwetenschappers wat Pravda was voor de Sovjet-Unie.
Zoals je op deze pagina kunt vinden:
[..]
Realclimate is een spreekbuis. Je moet wel extreem naiëf zijn om alles wat daar staat, voor zoete koek aan te nemen.
Daar sta ik zeer sceptisch tegenover. De redenen daarvan mogen zo onderhand bekend zijn. De wetenschappers tonen altijd wel ergens data vandaan die ze welgevallig is. Zoals al door velen aangegeven, zijn ze vooral bezig met het inkleuren van een agenda, in plaats van met wetenschap.quote:Op maandag 14 december 2009 17:06 schreef Monolith het volgende:
En daar hebben we weer een guilty by association riedeltje. Wat vind je van het inhoudelijke argument over verschillende datasets (zonder Yamal boomring data) die allen een 'hockeystick' genereren?
Dat is inderdaad door heel veel mensen beweerd. Concrete aanwijzingen voor een gecoördineerde samenzwering zijn er des te minder. Je grijpt dit e-mailgeneuzel aan om niet alleen te beweren dat het CRU rommelt met gegevens, maar dat de gehele (klimaat)wetenschap dat doet. Leuk en aardig, maar naast dat al zo vaak voorbij is gekomen dat uit de mails niets dergelijks blijkt.quote:Op maandag 14 december 2009 17:11 schreef isogram het volgende:
[..]
Daar sta ik zeer sceptisch tegenover. De redenen daarvan mogen zo onderhand bekend zijn. De wetenschappers tonen altijd wel ergens data vandaan die ze welgevallig is. Zoals al door velen aangegeven, zijn ze vooral bezig met het inkleuren van een agenda, in plaats van met wetenschap.
Dat had ik al gedaan en daarom ook het voorbeeldje van onafhankelijke data en hockeysticks aangezien het gros van het artikel daarover gaat. Dat stukje over Rusland lijkt me niet relevant.quote:Op maandag 14 december 2009 17:22 schreef isogram het volgende:
Er zijn zelfs mensen die bestrijden dat er zoiets als klimaatwetenschap bestaat, Monolith. Verder bevatten de mails van allerlei verwijzingen, die ook uitvoerig zijn uitgediept. Lees het complete Daily Mail-artikel maar eens, bijvoorbeeld. Zie link in vorige topic.
Nee, helemaal niet. Je hebt me vaker beticht van slaafs citeren, maar toen heb ik je er al op gewezen dat ik in ieder geval bronnen geef – toen viel je me aan dat ik te veel links gaf om je monddood te maken, nu doe ik dat niet meer, en nu ben ik weer slaafs, het zal wel – maar ik zie dat wetenschappers hier een coherent verhaal hebben.quote:Op maandag 14 december 2009 16:46 schreef isogram het volgende:
Ik vind het op mijn beurt weer heel merkwaardig dat je zo veel van die "wetenschap" aanneemt, citeert, kopieert, aanhaalt, de hemel inprijst, etc. En dan ga je een krant verwijten dat ze zich voor het karretje laten spannen van een scepticus... - Zonder tot persoonlijke aanvallen over te gaan, heb ik nou juist de indruk dat JIJ je bewust of onbewust voor een karretje laat spannen, door zo slaafs te citeren uit alles wat voorstanders van de opwaringstheorieën de wereld in hebben geholpen.
Hier heb ik al een analogie over gemaakt. Gesteld al dat een aantal van die zaken inderdaad niet waar zijn, dan zit je nog met de vraag: waarom vallen ze dan samen? Waarom passen die puzzelstukjes zo in elkaar? Als ze allemaal fout zijn, waarom krijg je dan niet totaal en radicaal verschillende constructies. Als je op tig manieren een hockeystick kunt maken, en die tig manieren zijn allemaal fout, waarom krijg je dan tig hockeysticks? Waarom krijg je niet gewoon een vlakke lijn, en een dalende en een hockeystick, en een omgekeerde hockeystick?quote:Het is trouwens je goed recht om niet overtuigd te zijn, zoals je aangeeft. Ik, op mijn beurt (en met mij ook vele anderen) ben niet overtuigd van een grote menselijke invloed op klimaatverandering. Gezaghebbende mensen laten zich bijzonder kritisch uit over de inhoud van de gehackte mails. Uit alle hoeken komen opmerkingen bovendrijven over het waarheidsgehalte van al het "wetenschappelijke" onderzoek en er zijn zelfs onafhankelijke onderzoeken aangekondigd naar het reilen en zeilen.
Ja, maar nogmaals. Er is niemand die beweert dat dat niet kan. Helemaal niemand. Ik snap niet waarom je dit zo’n geweldig argument vindt, want het is het niet. Het is zeggen ‘er zijn verschillende voorbeelden van een doelpunt waarbij het geen kopbal was uit het verleden’ om te ontkrachten dat AZ in de laatste minuut van Standard Luik heeft verloren. Of ‘er zijn verschillende voorbeelden van een goal waarbij de keeper niet scoorde in het verleden’.quote:Over de medewerking van sceptici aan IPCC-rapporten is ook het nodige gezegd en geschreven (kun je terugvinden in de links die ik gaf). Wat steeds blijft terugkeren, is het beeld dat de situatie erger wordt voorgesteld dan deze werkelijk is en dat er verschillende voorbeelden van klimaatverandering bestaan uit het verre verleden, toen CO2-uitstoot onmogelijk een issue was.
dikke vette DUH!!!quote:Op maandag 14 december 2009 17:49 schreef Iblis het volgende:
En als je het niet gelooft, dan hoor ik graag wat dan wel de verklaring is. En als je de trend ontkent, dan hoor ik graag hoe de satellietmetingen e.d. wel verklaard worden. En als je die ontkent, dan hoor ik graag hoe men dit allemaal heeft kunnen vervalsen.
Ah, en de zonneactiviteit is hoe precies verklarend, met name de laatste 20 jaar? De volgende artikelen hebben daar wat moeite mee:quote:Op maandag 14 december 2009 20:37 schreef JanJanJan het volgende:
[..]
dikke vette DUH!!!
wel eens van de zon gehoord?
Ik wil best geloven dat de aarde opwarmt maar dat de mens daar invloed op heeft is absolute onzin. Pure arrogantie om te denken dat wij er ook maar enige invloed op kunnen hebben.
quote:Recent changes in solar outputs and the global mean surface temperature. III. Analysis of contributions to global mean air surface temperature rise
A multivariate fit to the variation in global mean surface air temperature anomaly over the past half century is presented. The fit procedure allows for the effect of response time on the waveform, amplitude and lag of each radiative forcing input, and each is allowed to have its own time constant. It is shown that the contribution of solar variability to the temperature trend since 1987 is small and downward; the best estimate is −1.3% and the 2σ confidence level sets the uncertainty range of −0.7 to −1.9%. The result is the same if one quantifies the solar variation using galactic cosmic ray fluxes (for which the analysis can be extended back to 1953) or the most accurate total solar irradiance data composite.
Bron.
quote:Recent oppositely directed trends in solar climate forcings and the global mean surface air temperature. II. Different reconstructions of the total solar irradiance variation and dependence on response time scale
We have previously placed the solar contribution to recent global warming in context using observations and without recourse to climate models. It was shown that all solar forcings of climate have declined since 1987. The present paper extends that analysis to include the effects of the various time constants with which the Earth's climate system might react to solar forcing. The solar input waveform over the past 100 years is defined using observed and inferred galactic cosmic ray fluxes, valid for either a direct effect of cosmic rays on climate or an effect via their known correlation with total solar irradiance (TSI), or for a combination of the two. The implications, and the relative merits, of the various TSI composite data series are discussed and independent tests reveal that the PMOD composite used in our previous paper is the most realistic. Use of the ACRIM composite, which shows a rise in TSI over recent decades, is shown to be inconsistent with most published evidence for solar influences on pre-industrial climate. The conclusions of our previous paper, that solar forcing has declined over the past 20 years while surface air temperatures have continued to rise, are shown to apply for the full range of potential time constants for the climate response to the variations in the solar forcings.
Bron
quote:Solar influence on climate during the past millennium: Results from transient simulations with the NCAR Climate System Model
[...]
Despite the direct response of the model to solar forcing, even large solar irradiance change combined with realistic volcanic forcing over past centuries could not explain the late 20th century warming without inclusion of greenhouse gas forcing. Although solar and volcanic effects appear to dominate most of the slow climate variations within the past thousand years, the impacts of greenhouse gases have dominated since the second half of the last century.
Bron.
quote:Solar trends and global warming
We use a suite of global climate model simulations for the 20th century to assess the contribution of solar forcing to the past trends in the global mean temperature. In particular, we examine how robust different published methodologies are at detecting and attributing solar-related climate change in the presence of intrinsic climate variability and multiple forcings. We demonstrate that naive application of linear analytical methods such as regression gives nonrobust results. We also demonstrate that the methodologies used by Scafetta and West (2005, 2006a, 2006b, 2007, 2008) are not robust to these same factors and that their error bars are significantly larger than reported. Our analysis shows that the most likely contribution from solar forcing a global warming is 7 ± 1% for the 20th century and is negligible for warming since 1980.
Bron.
quote:The effects of solar variability on the Earth's climate
The absolute value of total solar irradiance is not known to better than ca. 0.3% but measurements from satellite instruments over the past two solar cycles have shown that it varies by ca. 0.1% on this time-scale. Over longer periods its value has been reconstructed using proxy measures of solar activity, and these suggest that during the Maunder minimum in solar activity of the late 17th century it was 3-4 W m-2 lower than at present. Observational data suggest that the Sun has influenced temperatures on decadal, centennial and millennial time-scales, but radiative forcing considerations and the results of energy-balance models and general circulation models suggest that the warming during the latter part of the 20th century cannot be ascribed entirely to solar effects. However, chemical and dynamical processes in the middle atmosphere may act to amplify the solar impact. An analysis of zonal mean temperature data shows that solar effects may be differentiated from those associated with other factors such as volcanic eruptions and the El Niño Southern Oscillation.
Bron.
Deze grafiek heeft ook wat moeite met de correlatie:quote:The sun-climate relationship in recent centuries: a review
There has been confirmation in the last two decades, through instrumental measurements onboard satellites, that the ‘solar constant’ does, as has long been hypothesized, vary over different timescales and with identifiable periodicities. This being the case, it is necessary to explore how these variations play a role in terrestrial climate change. While there is no consensus as to the best method for estimating past variations in solar output, it seems likely that over the last 500 years the sun has played a role in the changing climate. However, there is little evidence to suggest that changes in irradiance are having a large impact on the current warming trend.
Bron.
Heb je enig idee hoe lang de aarde al bestaat?quote:
Ik zie niet helemaal dat hierin een coherente theorie van zonneactiviteit naar voren komt.quote:Op maandag 14 december 2009 20:39 schreef JanJanJan het volgende:
lees dit eens:
http://www.salomonkroonenberg.nl/doc/InterviewPM.pdf
dat zeg ik ook niet.quote:Op maandag 14 december 2009 20:53 schreef Iblis het volgende:
[..]
Ik zie niet helemaal dat hierin een coherente theorie van zonneactiviteit naar voren komt.
En hoe is dat relevant? Natuurlijk kan ik wel 20 door 4 miljard delen en dat keer 100 doen.quote:Op maandag 14 december 2009 20:53 schreef JanJanJan het volgende:
[..]
Heb je enig idee hoe lang de aarde al bestaat?
Hoeveel procent is 20 jaar daarvan?
Waarom is dat arrogantie? We hebben diersoorten uitgeroeid, we hebben polders aangelegd, stuwdammen gebouwd, hele bergen doortunneld, we hebben complete ecosystemen vernaaid, meren vergiftigd, enz.quote:Op maandag 14 december 2009 20:54 schreef JanJanJan het volgende:
[..]
dat zeg ik ook niet.
wel de arrogantie van de mensheid om te denken dat ze ook maar enige invloed hebben....
Het zal ongetwijfeld best kunnen, maar het zou ook even goed niet kunnen.quote:Op maandag 14 december 2009 21:00 schreef Iblis het volgende:
[..]
Waarom is dat arrogantie? We hebben diersoorten uitgeroeid, we hebben polders aangelegd, stuwdammen gebouwd, hele bergen doortunneld, we hebben complete ecosystemen vernaaid, meren vergiftigd, enz.
Maar een eeuw van alles de lucht inpompen, dat zou geen effect kunnen hebben?
20 op 4 miljard, en dan nog denken dat het een trend isquote:Op maandag 14 december 2009 20:58 schreef Iblis het volgende:
[..]
En hoe is dat relevant? Natuurlijk kan ik wel 20 door 4 miljard delen en dat keer 100 doen.
[ afbeelding ]
Maar goed. Het punt is dus dat zonneactiviteit niet voldoende is om de huidige opwarming te verklaren, en overigens loopt de correlatie zonneactiviteit/temperatuur nog wel vaker mis, maar zeker de afgelopen 20 jaar lijkt het zeker geen overheersende factor te zijn.
Het punt is dus: modellen gebaseerd op wat jij aangeeft werken niet te verklaring. Althans, voor zover ik weet. Niet alleen de laatste 20 jaar, maar dat is wel het duidelijkste voorbeeld.
Ik zeg niet dat het geen effect heeft, wel dat het (eventuele) effect verwaarloosbaar klein is.quote:Op maandag 14 december 2009 21:00 schreef Iblis het volgende:
[..]
Waarom is dat arrogantie? We hebben diersoorten uitgeroeid, we hebben polders aangelegd, stuwdammen gebouwd, hele bergen doortunneld, we hebben complete ecosystemen vernaaid, meren vergiftigd, enz.
Maar een eeuw van alles de lucht inpompen, dat zou geen effect kunnen hebben?
quote:Bij het toetsen van een verklarende hypothese is het belangrijk dat de oorzaak en het gevolg daadwerkelijk samenhangen. Een bekend voorbeeld is het volgende: In de periode 1960-1980 nam het aantal geboorten in Duitsland af. In dezelfde periode nam ook het aantal ooievaars in Duitsland af, terwijl de teelt van rode kool gelijk bleef. Theorie: de ooievaarsstand neemt af, daardoor kunnen ze minder kinderen langs brengen.
Er is hier wel sprake van een statistisch verband: het aantal geboorten daalt en het aantal ooievaars daalt. Maar aangezien kinderen niet door de ooievaar gebracht worden is er geen causaal verband. De hypothese moet dan ook verworpen worden.
Een betere hypothese zou zijn dat "de pil" in die periode geïntroduceerd werd zodat een betere anticonceptie mogelijk werd. Er is tenslotte wel een causaal verband tussen anticonceptie en geboorten.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |