abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  vrijdag 18 december 2009 @ 18:11:26 #81
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75777349
quote:
Op vrijdag 18 december 2009 18:07 schreef DevilsAndDust het volgende:
Rund, sorry! Had er niet bij stil gestaan dat er natuurlijk allerlei soorten zijn. Op hoeveel graden moet dat komen? In een pan?
Kerntemp
Roastbeef bloedig 40 - 45
Roastbeef roze) 50 - 55
Roastbeef doorbraden 60 - 65
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75777419
quote:
Op vrijdag 18 december 2009 18:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kerntemp
Roastbeef bloedig 40 - 45
Roastbeef roze) 50 - 55
Roastbeef doorbraden 60 - 65
Super. Even voor een idee, hoe lang zou doorbraden duren?
Still a little bit of your face I haven't kissed.
  vrijdag 18 december 2009 @ 18:21:06 #83
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75777644
quote:
Op vrijdag 18 december 2009 18:13 schreef DevilsAndDust het volgende:

[..]

Super. Even voor een idee, hoe lang zou doorbraden duren?
Erg lang duurt dat niet. Ligt er natuurlijk aan hoe dik het stuk is, hoe warm het is als het in de pan gaat, goed op kamertemp laten komen, dan ben je al zowat op de helft.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 19 december 2009 @ 00:56:48 #84
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_75793376
quote:
Op vrijdag 18 december 2009 18:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Rose de kerntemperatuur tussen de 50 en 55 graden. Ik zou hem in de pan aanbraden tot mooi bruin, en dan op 140-150 graden in de oven garen tot ie deze kerntemperatuur.
Hou rekening met ca 2 uur afhankelijk van je oven.
Sorry, had je vraag even niet gezien.
K heb hem inderdaad eerst aangebraden, en daarna in de oven gedaan, op zo'n 70 graden, tot de kerntemperatuur 55 graden was. Perfect rose. Wat je vaak ziet met rosbief dat de buitenste rand gaar is en de binnenste rare was absoluut niet het geval, alles was egaal. rose. Erg lekker!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_75810721
Dit heeft niet echt iets te maken met hoe je iets al dan niet klaar moet maken, maar naar aanleiding van PIet's topic over wijn laten rijpen in CUL...

Hoe groot mijn passie voor eten ook is en hoeveel ik daar langzaam maar zeker ook over te weten kom - ik zou het leuk vinden als ik daar ook eens een beetje wijnkennis aan vast kon knopen.
Ik drink al een paar jaar veel wijn bij het eten, maar mijn mening over wijn beperkt zich tot "lekker", "mwah", en "bah!" en als ik een wijn wel of niet lekker vind dat weet ik niet eens zeker of dat nou vooral aan mij en aan het moment ligt of dat de wijn echt heel lekker of beroerd is. Met de liiiiiiters wijn die er hier maandelijks doorheen gaan zou ik het leuk vinden om me er iets meer in te verdiepen. Wat is een goede start? Gewoon maar kijken wat ik lekker vind werkt niet - hoewel ik mijn smaak als het op eten aankomt heel serieus neem, heb ik niet het gevoel dat ik al kan vertrouwen op wat ik van wijn vind. Waar begin ik?
Let me see you stripped down to the bone
  zaterdag 19 december 2009 @ 18:42:40 #86
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_75810797
quote:
Op zaterdag 19 december 2009 18:40 schreef minilot het volgende:
Dit heeft niet echt iets te maken met hoe je iets al dan niet klaar moet maken, maar naar aanleiding van PIet's topic over wijn laten rijpen in CUL...

Hoe groot mijn passie voor eten ook is en hoeveel ik daar langzaam maar zeker ook over te weten kom - ik zou het leuk vinden als ik daar ook eens een beetje wijnkennis aan vast kon knopen.
Ik drink al een paar jaar veel wijn bij het eten, maar mijn mening over wijn beperkt zich tot "lekker", "mwah", en "bah!" en als ik een wijn wel of niet lekker vind dat weet ik niet eens zeker of dat nou vooral aan mij en aan het moment ligt of dat de wijn echt heel lekker of beroerd is. Met de liiiiiiters wijn die er hier maandelijks doorheen gaan zou ik het leuk vinden om me er iets meer in te verdiepen. Wat is een goede start? Gewoon maar kijken wat ik lekker vind werkt niet - hoewel ik mijn smaak als het op eten aankomt heel serieus neem, heb ik niet het gevoel dat ik al kan vertrouwen op wat ik van wijn vind. Waar begin ik?
toen ik vannacht de reactie boven je typte zat ik te twijfelen of ik wat jij schrijft er ook bij zou zetten. Ik heb gister hetzelfde gedacht. Ik kan best lekker koken, en vind het heerlijk om te koken, maar vind het jammer dat m'n wijnkennis inderdaad hoort tot 'lekker' en 'bah', of 'bij rood vlees hoort rode wijn'....Dat is inderdaad de volgende stap hier!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_75811669
quote:
Op zaterdag 19 december 2009 18:42 schreef AKnynke het volgende:

[..]

toen ik vannacht de reactie boven je typte zat ik te twijfelen of ik wat jij schrijft er ook bij zou zetten. Ik heb gister hetzelfde gedacht. Ik kan best lekker koken, en vind het heerlijk om te koken, maar vind het jammer dat m'n wijnkennis inderdaad hoort tot 'lekker' en 'bah', of 'bij rood vlees hoort rode wijn'....Dat is inderdaad de volgende stap hier!
Dan wachten jij en ik samen op tips van Piet!
Let me see you stripped down to the bone
  zaterdag 19 december 2009 @ 22:29:47 #88
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75818580
Ik ben geen grote geest op het gebied van wijn, ik weet wat ik lekker vind, rood zijn dat rijpe Cianti Classico en vooral Barolo, desertwijnen als Tokaji, vino santo, madeira of prosek. Ik hou van port en zoete sherry, maar ook droge. Wit drink ik graag een Riesling, Riesling Sekt, of pouilet fume..
er zijn aardige wijnboekjes in de handel die je meer uitleggen over wijnen, is dat een idee?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 19 december 2009 @ 23:18:22 #89
798 voyeur
bemoeit zich
pi_75820203
Piet, ik heb een heel konijn (kop t/m bil) gekocht en vraag me nu af wat ik daar morgen het beste mee kan doen. Ik zou het liefst zoveel mogelijk van het konijn gebruiken, maar ik weet geen aardig recept.
Here we are now, entertain us.
  zondag 20 december 2009 @ 10:18:23 #90
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75828345
quote:
Op zaterdag 19 december 2009 23:18 schreef voyeur het volgende:
Piet, ik heb een heel konijn (kop t/m bil) gekocht en vraag me nu af wat ik daar morgen het beste mee kan doen. Ik zou het liefst zoveel mogelijk van het konijn gebruiken, maar ik weet geen aardig recept.
Heb vrijdag dit gegeten, tam konijn, deel het in stukken. poot, voor, achter, rug
Zout en peper het konijn, en een beetje vleeskruiden.
Snij een blokje spekvet klein ( 2,5 cm in het vierkant) en bak de spekkies uit in een grote gietijzeren braadpan
Braad de konijndelen lekker bruin in het vet, en blus dan met 2 flesjes kriekenwitbier, breng aan de kook en zet laag.
Hak een paar tenenknoflook fijn en sla het plat met de platte kant van een mes.
Snij een paar wortels aan dikke plakken zo dik als breed.
voeg dit toe samen met een flinke lepel mosterd, een blaadje foelie, blaadje laurier.
Lekker een uur of 2 laten pruttelen op een laag vuur, binden met wat aardappel, of een sausbinder.
Serveren met stoere dikke friet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75829766
Hoeveel weegt zo'n konijn en met hoevelen kun je er van eten?
  zondag 20 december 2009 @ 11:31:27 #92
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75829957
quote:
Op zondag 20 december 2009 11:24 schreef kabouter.muts het volgende:
Hoeveel weegt zo'n konijn en met hoevelen kun je er van eten?
Uit eigen slacht kunnen ze wel 2 tot 3 kilo wegen.
Meeste slachtkonijnen die je koopt zijn 1 tot 1 1/2 kilo, en je kan er met 4 personen wel van eten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75830391
Lekker voor de kerst.
Ga eens op zoek naar zo'n beest.
  zondag 20 december 2009 @ 11:46:10 #94
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75830416
quote:
Op zondag 20 december 2009 11:45 schreef kabouter.muts het volgende:
Lekker voor de kerst.
Ga eens op zoek naar zo'n beest.
Bij de aldi in de diepvries ligt tam konijn.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75831779
quote:
Op zaterdag 19 december 2009 22:29 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik ben geen grote geest op het gebied van wijn, ik weet wat ik lekker vind, rood zijn dat rijpe Cianti Classico en vooral Barolo, desertwijnen als Tokaji, vino santo, madeira of prosek. Ik hou van port en zoete sherry, maar ook droge. Wit drink ik graag een Riesling, Riesling Sekt, of pouilet fume..
er zijn aardige wijnboekjes in de handel die je meer uitleggen over wijnen, is dat een idee?
Ah, nou, dan Wijn voor Dummies maar even bestellen bij Bol.com!

Iets anders: om de één of andere reden heb ik nog nooit speklapjes klaargemaakt. Voor vandaag staan ze op de planning, maar ik heb geen idee wat ik er eens mee zal gaan doen. Bereidingen lopen nogal uit elkaar van even om en om in een hete koekenpan tot gedurende een uur helemaal uitbakken. Normaal gesproken gebruik ik Foodgawker.com maar ik kan nergens vinden hoe een speklapje in het Engels heet.
Hoe maak jij je speklapjes het liefst klaar, Piet?
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 20 december 2009 @ 12:28:04 #96
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75831899
quote:
Op zondag 20 december 2009 12:25 schreef minilot het volgende:

[..]

Ah, nou, dan Wijn voor Dummies maar even bestellen bij Bol.com!

Iets anders: om de één of andere reden heb ik nog nooit speklapjes klaargemaakt. Voor vandaag staan ze op de planning, maar ik heb geen idee wat ik er eens mee zal gaan doen. Bereidingen lopen nogal uit elkaar van even om en om in een hete koekenpan tot gedurende een uur helemaal uitbakken. Normaal gesproken gebruik ik Foodgawker.com maar ik kan nergens vinden hoe een speklapje in het Engels heet.
Hoe maak jij je speklapjes het liefst klaar, Piet?
Zou gewoon even kijken naar de boekjes van bv Nicolaas Klei. Die gaan over de wijn die je normaal bij de supermarkt kan krijgen.

Speklappen maak in eigenlijk nooit klaar. Engels voor speklappen is Porkbelly
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75832029
quote:
Op zondag 20 december 2009 12:28 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zou gewoon even kijken naar de boekjes van bv Nicolaas Klei. Die gaan over de wijn die je normaal bij de supermarkt kan krijgen.

Speklappen maak in eigenlijk nooit klaar. Engels voor speklappen is Porkbelly
Dank voor beide tips. Het plaatje bij pork belly op Wikipedia leek niet helemaal precies op een speklap, dus ik dacht dat het een ander soort vettig stukje varken was.
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 20 december 2009 @ 12:32:41 #98
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_75832083
hoe houd jij van je spekjes minilot? knapperig, of nog een beetje zacht?

Ik houd niet van helemaal uitgebakken spek, dus ik bak speklapjes maar een aantal minuten. M'n moeder bakt ze heel erg lang, zodat ze heel erg knapperig zijn. Hangt er dus vanaf waar je van houdt!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  zondag 20 december 2009 @ 12:33:18 #99
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75832104
quote:
Op zondag 20 december 2009 12:31 schreef minilot het volgende:

[..]

Dank voor beide tips. Het plaatje bij pork belly op Wikipedia leek niet helemaal precies op een speklap, dus ik dacht dat het een ander soort vettig stukje varken was.
Nee?

vind het toch heel erg op spek lijken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75832170
is gewoon buikspek, erg lekker op z'n chinees
alleen bij mijn supermarkt verkopen ze het alleen altijd zonder zwoerd..... weg smaak
  zondag 20 december 2009 @ 12:39:35 #101
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75832344
quote:
Op zondag 20 december 2009 12:34 schreef evo87 het volgende:
is gewoon buikspek, erg lekker op z'n chinees
alleen bij mijn supermarkt verkopen ze het alleen altijd zonder zwoerd..... weg smaak
Zwoert is zoooo lekker, ook een stuk varkensrug of bil met zwoerd, lekker insnijden en dan in de oven lekker knapperig laten worden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 20 december 2009 @ 12:41:35 #102
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75832403
Ellende van slagers in NL is ook dat ze alles kleingesneden hebben liggen in miniportie grote, biefstukjes van 125 gram, buikspek tot plakjes gesneden, karbonaadjes waar je de krant door kan lezen met het vet er af gesneden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75832472
ik krijg er spontaan zin in.... misschien hebben ze bij mijn lokale toko wel een lekker groot stuk buikspek in de koeling liggen....
  zondag 20 december 2009 @ 14:30:47 #104
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_75836935


Zo'n stuk heb ik hier in de vriezer liggen. Ik wacht nog op inspiratie, maar ik denk wel dat het iets aziatisch wordt. Die Aziaten zijn toch wel meester in het bereiden van buikspek.

[ Bericht 0% gewijzigd door RobinOok op 20-12-2009 14:37:27 ]
  zondag 20 december 2009 @ 16:02:51 #105
798 voyeur
bemoeit zich
pi_75840705
quote:
Op zondag 20 december 2009 10:18 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb vrijdag dit gegeten, tam konijn, deel het in stukken. poot, voor, achter, rug
Zout en peper het konijn, en een beetje vleeskruiden.
Snij een blokje spekvet klein ( 2,5 cm in het vierkant) en bak de spekkies uit in een grote gietijzeren braadpan
Braad de konijndelen lekker bruin in het vet, en blus dan met 2 flesjes kriekenwitbier, breng aan de kook en zet laag.
Hak een paar tenenknoflook fijn en sla het plat met de platte kant van een mes.
Snij een paar wortels aan dikke plakken zo dik als breed.
voeg dit toe samen met een flinke lepel mosterd, een blaadje foelie, blaadje laurier.
Lekker een uur of 2 laten pruttelen op een laag vuur, binden met wat aardappel, of een sausbinder.
Serveren met stoere dikke friet.
Klinkt lekker, maar wat is kriekenwitbier?
Here we are now, entertain us.
  zondag 20 december 2009 @ 16:03:28 #106
798 voyeur
bemoeit zich
pi_75840728
quote:
Op zondag 20 december 2009 11:24 schreef kabouter.muts het volgende:
Hoeveel weegt zo'n konijn en met hoevelen kun je er van eten?
De mijne is 1,3 kg, maar dat is met kop.
Here we are now, entertain us.
  zondag 20 december 2009 @ 17:09:49 #107
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75843174
quote:
Op zondag 20 december 2009 16:02 schreef voyeur het volgende:

[..]

Klinkt lekker, maar wat is kriekenwitbier?
Een witbier met kersen, variatie op kriek lambiek, hadden ze bij AH een paar weken terug. Lekker fris en zoet met een mooie kersensmaak
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 20 december 2009 @ 17:11:44 #108
798 voyeur
bemoeit zich
pi_75843250
quote:
Op zondag 20 december 2009 17:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een witbier met kersen, variatie op kriek lambiek, hadden ze bij AH een paar weken terug. Lekker fris en zoet met een mooie kersensmaak
Tsja, dat kan ik hier niet krijgen. Zien of ik witbier en iets met kersensmaak kan scoren dan.
Here we are now, entertain us.
  zondag 20 december 2009 @ 17:13:56 #109
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75843359
quote:
Op zondag 20 december 2009 17:11 schreef voyeur het volgende:

[..]

Tsja, dat kan ik hier niet krijgen. Zien of ik witbier en iets met kersensmaak kan scoren dan.
Kriek lambiek is toch wel te krijgen of woon je ergens in het buitenland?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 20 december 2009 @ 17:15:42 #110
798 voyeur
bemoeit zich
pi_75843443
quote:
Op zondag 20 december 2009 17:13 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kriek lambiek is toch wel te krijgen of woon je ergens in het buitenland?
In Spanje.
Here we are now, entertain us.
  zondag 20 december 2009 @ 17:20:34 #111
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75843649
quote:
Op zondag 20 december 2009 17:15 schreef voyeur het volgende:

[..]

In Spanje.
Neem je een lekkere cava
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75846540
Hoi Piet,
Niet echt een vraag over hoe je iets klaarmaakt, maar meer over waarin je iets klaarmaakt.
Ik ben erg toe aan nieuwe koeke(n)pannen, maar ik weet niet goed wat nou handig is. (Anti-)aanbakpannen vind ik prut. Ik verslijt ze met een jaartje en volgens mij is de aanbaklaag ook niet echt gezond als je de pan heel heet laat worden.

Wat zijn goede nou goede koekepannen?
  zondag 20 december 2009 @ 18:40:56 #113
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75846658
quote:
Op zondag 20 december 2009 18:37 schreef piepster het volgende:
Hoi Piet,
Niet echt een vraag over hoe je iets klaarmaakt, maar meer over waarin je iets klaarmaakt.
Ik ben erg toe aan nieuwe koeke(n)pannen, maar ik weet niet goed wat nou handig is. (Anti-)aanbakpannen vind ik prut. Ik verslijt ze met een jaartje en volgens mij is de aanbaklaag ook niet echt gezond als je de pan heel heet laat worden.

Wat zijn goede nou goede koekepannen?
Ik ben erg weg van ( loeizware ) gietijzeren koekenpannen, maar die moet je goed onderhouden en kan je niet in de afwasmachine stoppen of in een sopje doen. Je moet ze goed onderhouden en inwerken, maar dan zijn ze ook lief voor jou. Ik bedoel de niet ge-emailleerde soort, die je voor een euro of 10-20 kan kopen. Helaas alleen bij vakhandel of horecagroothandel (daar waar koks inkopen, en die kopen deze pannen niet voor niets)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75846746
't zelfde als de grill- en braadpan?
Die was ik alleen met heet water af. (en als het ff kan veeg ik ze alleen schoon.)

Maar hoe onderhoud je ze nou het beste?
En zijn ze niet heel zwaar als je eten omschudt? Of is dat een kwestie van spierballen kweken?
  zondag 20 december 2009 @ 18:43:40 #115
798 voyeur
bemoeit zich
pi_75846751
quote:
Op zondag 20 december 2009 17:20 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Neem je een lekkere cava
Dank Piet, je postte dat terwijl ik mijn jas al aantrok om boodschappen te doen, dus ik kon het nog net meenemen. Nu zien of het lekker wordt.
Here we are now, entertain us.
  zondag 20 december 2009 @ 18:47:36 #116
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75846894
quote:
Op zondag 20 december 2009 18:43 schreef piepster het volgende:
't zelfde als de grill- en braadpan?
Die was ik alleen met heet water af. (en als het ff kan veeg ik ze alleen schoon.)

Maar hoe onderhoud je ze nou het beste?
Precies
En dan even inwrijven met wat olie als het nodig is.
Maar ze eerst inwerken

Als ze nieuw zijn eerst goed schrobben met een sponsje en zeepsop, want er zit dan een laagje machine olie op als je ze koopt,
Dan olie in de pan en aardappelschillen, veel aardappelschillen en deze bakken.
Pan moet lekker zwart worden.
quote:
En zijn ze niet heel zwaar als je eten omschudt? Of is dat een kwestie van spierballen kweken?
Spierballen kweken idd
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75848487
RobinOok, Interesse in een recept van babi pangang?

Neem een stuk buik, met zwoerd. Maak alvast insnijdingen, om het later in plakjes te kunnen snijden. Wrijf het in met vijf kruiden poeder en zout. Laat een poos marineren.
Laat het vlees zachtjes gaar worden in de oven, snijd het in plakjes. Bak de plakjes knapperig in een droge koekepan.
Er hoort een tomatensaus bij met taotjo (zwarte bonenpasta) maar ik houd niet van taotjo.

Ik schrijf het uit mijn hoofd op, kan het kookboek nergens vinden. Misschien moet er nog knoflook of iets anders bij.
Ik vond dit smaken als een kruising tussen cha sieu en babi pangang van een restaurant . Al onze hollandse kennissen vonden het iig lekker.......
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  zondag 20 december 2009 @ 19:46:54 #118
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_75849092
Ha, bedankt! Maar ik wilde het liever aan 1 stuk laten tijdens de bereiding. Voor jouw recept kun je denk ik ook makkelijk speklapjes gebruiken, toch?

(enneuh, taotjo is volgens mij gele bonensaus, geen zwarte bonenpasta.
Ik ben toevallig dol op gele bonensaus! )
pi_75849408
quote:
Op zondag 20 december 2009 19:46 schreef RobinOok het volgende:
Ha, bedankt! Maar ik wilde het liever aan 1 stuk laten tijdens de bereiding. Voor jouw recept kun je denk ik ook makkelijk speklapjes gebruiken, toch?

(enneuh, taotjo is volgens mij gele bonensaus, geen zwarte bonenpasta.
Ik ben toevallig dol op gele bonensaus! )
Nee, ik denk niet dat je speklapjes kan gebruiken. Dan wordt de marinade veel te overheersend.
Ik heb de term taotjo voor zwarte bonen pasta uit dat onvindbare kookboek. Misschien hebben we ooit teveel gebruikt, vandaar mijn aversie.

Ps: ik heb dit recept juist gepost omdat het ging over bereiden aan 1 stuk.....

[ Bericht 8% gewijzigd door krakkemieke op 20-12-2009 19:56:33 ( ) ]
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  zondag 20 december 2009 @ 20:01:26 #120
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_75849720
Ja, zwarte bonen(pasta) is echt iets waarbij je niet te scheutig moet zijn. Ik geloof dat velen die fout al gemaakt hebben, zo van "lekker, ik doe nog een schep extra". Niet doen dus.
Maar als jouw kookboek zegt dat taotjo zwarte bonenpasta is wil ik wel graag weten welk boek dat is, want volgens mij klopt dat echt niet. Bovendien, zwarte bonenpasta lijkt me niks in de babi pangang, gele bonenpasta wel.
pi_75850457
Die pasta moest in de tomatensaus.
En het is een vaag kookboek zonder auteur of uitgeverij.
Als wist wat het was,had ik het allang besteld.
Ik denk dat het uit de jaren 50 of 60 komt.

De koe lo yoek heeft geen deeg om het vlees, het is meer een roerbak gerecht. Wel heel lekker!
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  zondag 20 december 2009 @ 20:22:43 #122
798 voyeur
bemoeit zich
pi_75850808
Is het enige probleem van bloem als bindmiddel ipv maizena dat het snel klontert als je het gewoon als maizena gebruikt? (dus zonder een roux te maken)
Here we are now, entertain us.
  zondag 20 december 2009 @ 20:26:03 #123
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75850975
quote:
Op zondag 20 december 2009 20:22 schreef voyeur het volgende:
Is het enige probleem van bloem als bindmiddel ipv maizena dat het snel klontert als je het gewoon als maizena gebruikt? (dus zonder een roux te maken)
Waarom bind je het niet met een boterham?
Ik heb de saus ook wel eens gebonden met speculaasjes.
Verder onderdruk bloem de smaak een beetje, je kan ook aardappel gebruiken (bloemige aardappel aan stukjes snijden en toevoegen aan je stoofpotje
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 20 december 2009 @ 20:32:31 #124
798 voyeur
bemoeit zich
pi_75851319
quote:
Op zondag 20 december 2009 20:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waarom bind je het niet met een boterham?
Ik heb de saus ook wel eens gebonden met speculaasjes.
Verder onderdruk bloem de smaak een beetje, je kan ook aardappel gebruiken (bloemige aardappel aan stukjes snijden en toevoegen aan je stoofpotje
In mijn ´klassieke´ konijnenrecept gebruikte ik inderdaad wel eens ontbijtkoek, geeft ook een ontzettend lekkere smaak aan die zware stoofpotten. Dank voor de tip weer. Ik vind maizena altijd een inbreuk op de smaak en het is hier dan ook niet te koop
Here we are now, entertain us.
pi_75851564
Maar met een gietijzeren koekenpan kan je de temperatuur toch niet zo snel regelen? Hoe doe je dat dan?
  zondag 20 december 2009 @ 20:55:26 #126
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_75852520
quote:
Op zondag 20 december 2009 20:22 schreef voyeur het volgende:
Is het enige probleem van bloem als bindmiddel ipv maizena dat het snel klontert als je het gewoon als maizena gebruikt? (dus zonder een roux te maken)
Bloem is ook vies! Bloem moet eerst gebakken/gegaard worden. Dus als je de konijnendelen eerst bestuifd met bloem, daarin bakt en er dan later vocht bij doet gaat het prima. Maar achteraf binden kan echt heus beter met maizena.
  zondag 20 december 2009 @ 21:10:16 #127
798 voyeur
bemoeit zich
pi_75853265
quote:
Op zondag 20 december 2009 20:55 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Bloem is ook vies! Bloem moet eerst gebakken/gegaard worden. Dus als je de konijnendelen eerst bestuifd met bloem, daarin bakt en er dan later vocht bij doet gaat het prima. Maar achteraf binden kan echt heus beter met maizena.
Ik begrijp dat wel, maar ik meen dat bloem bij 95 graden gaart, dus dat zou dan toch met even doorkoken ook lukken?
Here we are now, entertain us.
pi_75853375
quote:
Op zondag 20 december 2009 20:36 schreef piepster het volgende:
Maar met een gietijzeren koekenpan kan je de temperatuur toch niet zo snel regelen? Hoe doe je dat dan?
Ik heb ooit 1 x in een giet ijzeren pan gebakken. Ik vond het niet zo'n verschil, als ik vlees bak, moet ik erbij blijven.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_75853605
quote:
Op zondag 20 december 2009 21:10 schreef voyeur het volgende:

[..]

Ik begrijp dat wel, maar ik meen dat bloem bij 95 graden gaart, dus dat zou dan toch met even doorkoken ook lukken?
Ik snap het ook niet. Ik heb ook weleens op het laatste moment een bloempapje bij iets gedaan. Goed gaar laten worden en ik proef geen verschil met maizena....
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  zondag 20 december 2009 @ 22:07:23 #130
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75856471
Je kan met bloem binden, maar dan moet je het goed doorkoken om de smaak weg te krijgen. Ik vind bloem niet ideaal om te binden omdat het de smaak onderdrukt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 20 december 2009 @ 22:08:48 #131
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75856547
quote:
Op zondag 20 december 2009 20:36 schreef piepster het volgende:
Maar met een gietijzeren koekenpan kan je de temperatuur toch niet zo snel regelen? Hoe doe je dat dan?
ervaring.
Het mooie van een gietijzeren koekenpan is dan ook dat ie niet snel koud wordt als je er in bakt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 20 december 2009 @ 22:31:26 #132
798 voyeur
bemoeit zich
pi_75857866
quote:
Op zondag 20 december 2009 22:07 schreef Pietverdriet het volgende:
Je kan met bloem binden, maar dan moet je het goed doorkoken om de smaak weg te krijgen. Ik vind bloem niet ideaal om te binden omdat het de smaak onderdrukt.
Konijn was overigens erg lekker in de cava. Dank voor het recept, ga het zeker nog wel eens maken.

Konijn valt altijd zo uit elkaar als je het lang laat pruttelen en dat is met zoveel botjes best vervelend. Is dat een kwestie van nog zachter pruttelen (tegen de kook aan bijvoorbeeld) of onvermijdelijk.
Here we are now, entertain us.
  zondag 20 december 2009 @ 22:32:57 #133
798 voyeur
bemoeit zich
pi_75857961
quote:
Op zondag 20 december 2009 21:15 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Ik snap het ook niet. Ik heb ook weleens op het laatste moment een bloempapje bij iets gedaan. Goed gaar laten worden en ik proef geen verschil met maizena....
Maar met maïzena krijgt het ook snel dat papperige waarmee je zoals Piet al stelt veel smaak kwijt raakt.
Here we are now, entertain us.
pi_75858087
Echt niet! Als je genoeg smaak hebt kan je met bloem of maizena binden.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_75881415
Ik heb al een aantal topics en ontelbare websites doorgespit, omdat ik mijn Allerhande receptje niet vertrouw. Hoe maak ik een lekkere varkensrollade?

M'n mams neemt er zaterdag twee mee van ongeveer 500 gr per rollade.

Mijn plan was:
Eén voor één aanbraden in boter.
Dan de oven in, in een ovenschaal op 175 graden (heb een heteluchtoven) voor ongeveer 40 minuten.
Als de temperatuur van 't vlees op 70 graden zit - uit de oven, in folie.
10 minuten laten rusten, dan snijden en opdienen.

Maar nu weet ik niet zeker:
- Kan ik beter aanbraden in olie of boter?
- Moet de oven niet kouder? (In heel veel BBC recepten zie ik 150 graden en die vertrouw ik meer)
- Moet het vlees in de oven afgedekt worden?
- Moet er ook nog wat vocht bij in de oven? (Bouillon?)
- Moet de oventijd ook langer als ik twee stukken vlees in de oven schuif? (Dacht het niet, maar voordat iedereen straks ongaar / te taai vlees zit te kauwen met kerst ...)

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 21-12-2009 15:18:53 ]
  maandag 21 december 2009 @ 15:27:44 #136
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75881839
quote:
Op maandag 21 december 2009 15:17 schreef Razztwizzle het volgende:
Ik heb al een aantal topics en ontelbare websites doorgespit, omdat ik mijn Allerhande receptje niet vertrouw. Hoe maak ik een lekkere varkensrollade?
Neem aan dat je een rollade wilt klaarmaken, en niet je een rollade zelf maakt.
quote:
M'n mams neemt er zaterdag twee mee van ongeveer 500 gr per rollade.

Mijn plan was:
Eén voor één aanbraden in boter.
Dan de oven in, in een ovenschaal op 175 graden (heb een heteluchtoven) voor ongeveer 40 minuten.
Als de temperatuur van 't vlees op 70 graden zit - uit de oven, in folie.
10 minuten laten rusten, dan snijden en opdienen.

Maar nu weet ik niet zeker:
- Kan ik beter aanbraden in olie of boter?
- Moet de oven niet kouder? (In heel veel BBC recepten zie ik 150 graden en die vertrouw ik meer)
- Moet het vlees in de oven afgedekt worden?
- Moet er ook nog wat vocht bij in de oven? (Bouillon?)
- Moet de oventijd ook langer als ik twee stukken vlees in de oven schuif? (Dacht het niet, maar voordat iedereen straks ongaar / te taai vlees zit te kauwen met kerst ...)
Aanbraden in boter, bruint mooier
175 graden is prima, 150 kan ook, maar dan duurt het langer.
Hoeft niet af te dekken
Hoeft geen vocht bij
gaartijd wordt iets langer met 2 stukken vlees, omdat de oven meer te verstouwen heeft.
Beste is een kerntemperatuur thermometer te gebruiken, ga uit van 80 graden voor een rollade. 70 graden is meer iets voor Kassler of lende.

Nadat de kerntemp bereikt is, laten rusten, ca 5 minuten onder wat folie, en dan aansnijden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75882110
quote:
Op maandag 21 december 2009 15:27 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Neem aan dat je een rollade wilt klaarmaken, en niet je een rollade zelf maakt.
[..]

Aanbraden in boter, bruint mooier
175 graden is prima, 150 kan ook, maar dan duurt het langer.
Hoeft niet af te dekken
Hoeft geen vocht bij
gaartijd wordt iets langer met 2 stukken vlees, omdat de oven meer te verstouwen heeft.
Beste is een kerntemperatuur thermometer te gebruiken, ga uit van 80 graden voor een rollade. 70 graden is meer iets voor Kassler of lende.

Nadat de kerntemp bereikt is, laten rusten, ca 5 minuten onder wat folie, en dan aansnijden.
Ha, super, dankjewel Piet!
En nee, 't maken heeft de slager al gedaan het bereiden - daar mag ik me aan wagen. Moet zeker lukken zo!
pi_76015505
Piet,

Hoe maak ik de kalkoenenbouten die ik heb, nou echt lekker klaar?
pi_76018059
Piet, heb je ook verstand van brood bakken?

Ik heb gisteren brood gebakken met volkoren meel van de molen hier in het dorp. Maar het deeg was nogal stug, en het brood is nu ook erg vast (maar wel heerlijk van smaak)

Hoe krijg ik mijn deeg de volgende keer soepeler en het brood dus luchtiger? Meer water? Meer gist? Meer boter? Langer kneden? (Ik heb het 15 minuten met de hand gekneed ipv de 10 minuten die in het recept stonden).
Ik heb het recept uit een kookboek van Rachel Allen. Hier wordt gebruik gemaakt van half volkoren tarwemeel, en half witte bloem, met daarbij een opmerking dat je ook alleen witte bloem kunt gebruiken.
Ik hou van volkorenbrood, en heb dus de witte bloem helemaal vervangen door het volkoren meel. Maar qua structuur is dit dus niet optimaal.

Weet jij raad?
  donderdag 24 december 2009 @ 16:35:14 #140
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_76020365
quote:
Op donderdag 24 december 2009 15:45 schreef zeeuws_meisje het volgende:
Piet, heb je ook verstand van brood bakken?

Ik heb gisteren brood gebakken met volkoren meel van de molen hier in het dorp. Maar het deeg was nogal stug, en het brood is nu ook erg vast (maar wel heerlijk van smaak)

Hoe krijg ik mijn deeg de volgende keer soepeler en het brood dus luchtiger? Meer water? Meer gist? Meer boter? Langer kneden? (Ik heb het 15 minuten met de hand gekneed ipv de 10 minuten die in het recept stonden).
Ik heb het recept uit een kookboek van Rachel Allen. Hier wordt gebruik gemaakt van half volkoren tarwemeel, en half witte bloem, met daarbij een opmerking dat je ook alleen witte bloem kunt gebruiken.
Ik hou van volkorenbrood, en heb dus de witte bloem helemaal vervangen door het volkoren meel. Maar qua structuur is dit dus niet optimaal.

Weet jij raad?
Wat heb je er in gedaan, wat was je recept?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 24 december 2009 @ 17:36:10 #141
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_76023036
quote:
Op donderdag 24 december 2009 14:51 schreef LieLie het volgende:
Piet,

Hoe maak ik de kalkoenenbouten die ik heb, nou echt lekker klaar?
Kruiden met kipkruiden, aanbraden tot bruin in boter. Uit de braadpan nemen.
Uien grof snijden en toevoen aan het braadvet en stoven tot goudbruin
Blussen met witte wijn, kalkoenpoten toevoegen, blaadje laurier, paar teentjes knoflook, takje rozemarijn zout, peper
Laten sudderen tot moddergaar
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_76023280
quote:
Op donderdag 24 december 2009 17:36 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kruiden met kipkruiden, aanbraden tot bruin in boter. Uit de braadpan nemen.
Uien grof snijden en toevoen aan het braadvet en stoven tot goudbruin
Blussen met witte wijn, kalkoenpoten toevoegen, blaadje laurier, paar teentjes knoflook, takje rozemarijn zout, peper
Laten sudderen tot moddergaar
Oe, dat klinkt wel heel lekker.. maar dan moet ik even een extra braadpan fixen denk ik.. of kun je ook sudderen in een braadslee in de oven?
dus even per portie aanbraden, dan die uien en afblussen en dan met vocht en rest in een braadslee en zacht in de oven?
  donderdag 24 december 2009 @ 18:11:24 #143
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_76024494
quote:
Op donderdag 24 december 2009 17:42 schreef LieLie het volgende:

[..]

Oe, dat klinkt wel heel lekker.. maar dan moet ik even een extra braadpan fixen denk ik.. of kun je ook sudderen in een braadslee in de oven?
dus even per portie aanbraden, dan die uien en afblussen en dan met vocht en rest in een braadslee en zacht in de oven?
Dat kan, maar je kan ook gewoon een grote pan gebruiken, een soeppan ofzo, een braadpan is fijner maar je kan improviseeren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 24 december 2009 @ 18:12:19 #144
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_76024530
Als variatie kan het ook met kriekenbier, met rode wijn, met port, of ook heel erg lekker, met sherry.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 27 december 2009 @ 15:38:04 #145
64479 Omnifacer
Alles geven!11
pi_76105676
Beste Piet,

Ik heb een vraagje en misschien kun jij me wel daarbij helpen. Het gaat over knoflook. Vaak maak ik een pasta, en dan wil ik daar wat look doorheen gooien. Maakt het dan verschil of je de teen knoflook perst, snijdt of gewoon plet met het lemmet van je mes? Voor de smaak dan? En zo ja, hoe doe jij die dingen dan?
  zondag 27 december 2009 @ 15:50:03 #146
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_76106094
Knoflook,
Smaak verschil door het het hakken, persen of pletten heb ik nooit echt gemerkt. Als ik knoflook fijn wil hebben dan schoon ik hem, halveer, horizontaal en vertikaal insnijen (zodat je er zeg frietjes van hebt) dan snij ik die fijn tot minidobbelsteentjes, en gaat er wat grof zout op, mes plat er op en dan even wrijven, voilla, knofpuree.
Voor in de soep gewoon een teen, ff wems met een mes en er in der mee.
Veel koks halen de spruit eruit, het groene deel want ze zeggen dat dit door sommige mensen niet verdragen wordt, maar heb daar nooit wat van gemerkt. Lijkt me meer iets wat mensen elkaar napapagaaien
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 27 december 2009 @ 15:58:03 #147
64479 Omnifacer
Alles geven!11
pi_76106376
Piet, bedankt voor je uitleg! Als ik nog even door mag vragen: als jij een stoofpot maakt en je wilt er knoflook in doen, ben je dan nooit bang dat die bitter wordt als hij er te lang in zit? Dat is toch wat er gebeurt als knoffie te lang gebakken wordt?
  zondag 27 december 2009 @ 15:59:19 #148
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_76106439
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
  zondag 27 december 2009 @ 16:04:37 #149
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_76106604
quote:
Op zondag 27 december 2009 15:58 schreef Omnifacer het volgende:
Piet, bedankt voor je uitleg! Als ik nog even door mag vragen: als jij een stoofpot maakt en je wilt er knoflook in doen, ben je dan nooit bang dat die bitter wordt als hij er te lang in zit? Dat is toch wat er gebeurt als knoffie te lang gebakken wordt?
Knof kan je wel stoven, maar je moet heb niet bruin braden, dan wordt ie idd bitter.
Dus pas toevoegen na het blussen met een vloeistof dan kan er niets misgaan
Heeft dus niet wat met de tijd te maken, maar met hoe bruin je ze bakt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 27 december 2009 @ 16:16:13 #150
64479 Omnifacer
Alles geven!11
pi_76106926
OK Piet, bedankt! (Jij ook, Curiosity)
pi_76122386
Ik heb het in de search gegooid en die vond niets!
Piet weet jij wat de temperatuur moet zijn van oliebollenvet?
Yesterday is history,
Tomorrow is mystery,
Today is a gift,
Thats why they call it the present.
  zondag 27 december 2009 @ 23:05:08 #152
798 voyeur
bemoeit zich
pi_76122835
quote:
Op zondag 27 december 2009 16:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Knof kan je wel stoven, maar je moet heb niet bruin braden, dan wordt ie idd bitter.
Dus pas toevoegen na het blussen met een vloeistof dan kan er niets misgaan
Heeft dus niet wat met de tijd te maken, maar met hoe bruin je ze bakt.
Maar in een goede laag vet tot glazig gaat toch prima?
Here we are now, entertain us.
  zondag 27 december 2009 @ 23:05:51 #153
798 voyeur
bemoeit zich
pi_76122870
quote:
Op zondag 27 december 2009 22:57 schreef botterfly het volgende:
Ik heb het in de search gegooid en die vond niets!
Piet weet jij wat de temperatuur moet zijn van oliebollenvet?
Ik heet geen Piet, maar 180 graden lijkt me een prima temperatuur om te voorkomen dat ze al te vet worden.
Here we are now, entertain us.
pi_76124110
quote:
Op zondag 20 december 2009 20:36 schreef piepster het volgende:
Maar met een gietijzeren koekenpan kan je de temperatuur toch niet zo snel regelen? Hoe doe je dat dan?
Ik kwam een tijdje geleden eindelijk een koekenpan tegen zoals mijn oma die altijd had: van zwaar staal, met een wafelbodem. Meteen gekocht en hij bevalt erg goed. Hij is van het merk Habonne en is hier te bewonderen bij kookpannenservice.nl (waar ze trouwens ook prachtige messen van o.a. Robert Herder hebben). Ze zijn er ook in duurzame anti-aanbak uitvoering, maar ik wilde juist een pan die je flink kunt opstoken. Zo'n zware pan met dikke bodem reageert inderdaad trager op temperatuurveranderingen, maar als ik bv. een stuk vlees niet langer wil laten bakken, steek ik er gewoon een dunne houten spatel onder tot de pan koeler is en ik het vlees veilig wat kan laten nagaren. Die wafelbodem heeft allemaal kleine putjes, officieel om 'vetarm' te kunnen bakken, maar volgens mij heeft het ook een soort antiaanbak-effect. Het plakt in ieder geval veel minder dan een gewone stalen bodem.
pi_76126164
quote:
Op zondag 27 december 2009 23:05 schreef voyeur het volgende:

[..]

Ik heet geen Piet, maar 180 graden lijkt me een prima temperatuur om te voorkomen dat ze al te vet worden.
Geen Piet maar wel bedankt!
Yesterday is history,
Tomorrow is mystery,
Today is a gift,
Thats why they call it the present.
  maandag 28 december 2009 @ 00:26:34 #156
798 voyeur
bemoeit zich
pi_76126738
quote:
Op maandag 28 december 2009 00:09 schreef botterfly het volgende:

[..]

Geen Piet maar wel bedankt!
Geen dank en als het nog beter kan corrigeert de meester me vast wel.
Here we are now, entertain us.
  maandag 28 december 2009 @ 01:58:15 #157
252563 misterddude
wait whut ?? :S
pi_76128872
meeleeskijkvoelporbeerpost
“I want to die in my sleep like my grandfather... Not screaming and yelling like the passengers in his car.”
pi_76185362
hoelang kun je een zelfgemaakte dressing eigenlijk bewaren? Heb net een heerlijke dressing gemaakt met yoghurt/olie/peper en zout/ rode wijnazijn/ mosterd, tabasco en mierikswortel... Voor vanavond maar ik heb wrs te veel dus vroeg mij af hoe lang ik het in het potje kan laten in de koelkast (ik mix altijd in potjes, is zo handig )
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  dinsdag 29 december 2009 @ 16:46:13 #159
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_76185489
quote:
Op dinsdag 29 december 2009 16:42 schreef DarkElf het volgende:
hoelang kun je een zelfgemaakte dressing eigenlijk bewaren? Heb net een heerlijke dressing gemaakt met yoghurt/olie/peper en zout/ rode wijnazijn/ mosterd, tabasco en mierikswortel... Voor vanavond maar ik heb wrs te veel dus vroeg mij af hoe lang ik het in het potje kan laten in de koelkast (ik mix altijd in potjes, is zo handig )
In de koelkast? Als er geen ei in zit een dag of 2 schat ik.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_76186038
varierend van 2 dagen tot een week lees ik her en der op internet (als er geen ei in zit dus) dus we gaan het gewoon eens bekijken hoelang het goed blijft
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')