Te kort door de bocht lijkt mij, want bij een hoge inflatie verdampt onze welvaart. Je bent dan misschien eerder schuldvrij maar tevens straatarm.quote:
Inflatie is een eenvoudige herverdeling van de mensen die zuinig geleefd hebben en gespaard hebben, naar de mensen die schulden gemaakt hebben. Van alle overheidsinterventies, is dit misschien nog wel de meest onrechtvaardige.quote:Op maandag 26 oktober 2009 22:05 schreef HarryP het volgende:
[..]
Flinke inflatie verwacht ik ook.
Overigens als ze de kosten van wonen (niet meegerekend de sociale woningbouw) meenemen in de inflatiecijfers dan hadden we de afgelopen jaren een veel hogere inflatie dan we nu hebben gehad. Dan hebben we nog wat tegoed op het gebied van salarisstijging.. Dan worden de woningen ook weer een stuk betaalbaarder.
Inflatie is de oplossing.
Het is in ieder geval de meest geniepige!quote:Op maandag 26 oktober 2009 22:16 schreef iehlaak het volgende:
[..]
Inflatie is een eenvoudige herverdeling van de mensen die zuinig geleefd hebben en gespaard hebben, naar de mensen die schulden gemaakt hebben. Van alle overheidsinterventies, is dit misschien nog wel de meest onrechtvaardige.
Bron: Z24quote:IMF: Geen zeepbel huizenmarkt in Nederland
Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de Nederlandse economie in 2010 weer heel licht groeit. Het IMF acht een ineenstorting van de huizenmarkt onwaarschijnlijk.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) toonde zich maandag 2 november, in voorlopige versie van het landenrapport over Nederland, optimistischer over de Nederlandse economie dan het Centraal Planbureau (CPB).
Het CPB stelde in september dat de Nederlandse economie in 2010 niet zou groeien, maar gelijk zou presteren ten opzichte van 2009. Het IMF verwacht nu voor volgende jaar een groei van 0,75 procent.
Huizenmarkt
Hoewel de huizenmarkt tekenen van overspanning vertoont, zijn grote problemen volgens het IMF niet te verwachten. Van een echte zeepbel op de huizenmarkt is geen sprake.
De hypotheekschuld per huishouden is in Nederland weliswaar hoog en de hypotheeksom is gemiddeld hoog ten opzichte van het onderpand, maar vanwege de hypotheekrente-aftrek en andere fiscale maatregelen is niet te verwachten dat veel huiseignaren hun hypotheek niet meer zouden kunnen betalen.
Ook wijst het IMF op het beperkte aanbod van woningen, waardoor al te grote prijsdalingen niet te verwachten zijn.
Het IMF is redelijk lovend over de manier waarop de Nederlandse overheid banken tijdens de crisis heeft gesteund. Wel verwacht het IMF dat Nederlandse banken de komende tijd meer geld nodig zullen hebben om te herstellen van de crisis.
Tja, het ligt er aan of er nog veel werkloosheid in Nederland komt. Als we binnen nu en een paar jaar ook met percentages van 19% werkloosheid zitten, dan zou dat wel eens een grote invloed kunnen hebben op de huizenmarkt.quote:
Het bericht past niet in je straatje?quote:Op maandag 2 november 2009 16:10 schreef LXIV het volgende:
Haha, die weten ook niet wat ze willen. Nota bene vóór de kredietcrisis zat er nog 30% lucht in.
Lekker hypothetisch allemaalquote:Op maandag 2 november 2009 17:25 schreef capricia het volgende:
Tja, het ligt er aan of er nog veel werkloosheid in Nederland komt. Als we binnen nu en een paar jaar ook met percentages van 19% werkloosheid zitten, dan zou dat wel eens een grote invloed kunnen hebben op de huizenmarkt.
Eerst waarschuwde het IMF, nu blijkt dat die waarschuwing te laat gekomen is doen ze aan damage control.quote:Op maandag 2 november 2009 19:03 schreef Bulletdodger het volgende:
[..]
Het bericht past niet in je straatje?
Een hoor, maar ik hoor dus ook niet in het doemdenk-kamp.quote:Op maandag 2 november 2009 19:03 schreef Bulletdodger het volgende:
[..]
Het bericht past niet in je straatje?
[..]
Lekker hypothetisch allemaal![]()
Oftewel allemaal pure speculaties
Je moet wel doorstromen natuurlijk! Dat is de redding van de woningmarkt! Als iedereen denkt zoals jij dan gaan we helemaal stilstaan, want voor starters komt niks vrij en het middensegment wordt zo ook niet verkocht.quote:Op maandag 2 november 2009 21:22 schreef Sjabba het volgende:
Allen de huizen van 8 ton dalen een ton maarja, dat merk je toch niet. Blijft onbetaalbaar.
Tot de 250.000 veranderd er weinig. Ja de snelheid is er uit. Wel lekker voor kopers, kan je eens goed nadenken wat je wil.
Mijn huis staat bijna een jaar te koop en van een duurder huis, naar een goedkoper huis en uiteindelijk blijven we misschien maar zitten, hebben het hier wel goed naar ons zin. Dusja, een tijd van bezinning is gekomen maar geen tijd van ineenstorting.
Dat vond ik dus ook al zo vreemdquote:Op maandag 2 november 2009 22:09 schreef capricia het volgende:
[..]
Een hoor, maar ik hoor dus ook niet in het doemdenk-kamp.
Capricia bekijkt het, als ik het goed onthouden en gelezen heb, allemaal vanuit het perspectief dat ze een goede woning heeft waar ze nog een hele tijd in wil blijven wonenquote:Op dinsdag 3 november 2009 08:26 schreef Bulletdodger het volgende:
[..]
Dat vond ik dus ook al zo vreemd
http://www.rtl.nl/%28/fin(...)of_ineenstorting.xmlquote:Huizenmarkt: correctie of ineenstorting?
In het zicht van 2010 wordt in veel Nederlandse huiskamers met argusogen naar de daling van de huizenprijzen gekeken, in combinatie met oplopende werkloosheid en gelijkblijvende – in ieder geval niet stijgende –inkomens.
Discussies
Tel daarbij op de steeds weer terugkerende politieke discussie over de renteaftrek en beantwoording van de vraag of er sprake is van een milde correctie of van een neerwaartse trend wint gestaag aan belang, uiteraard in het licht van de hoge hypotheken die in het recente verleden zijn afgesloten.
Voor 2002
Voor mensen die hun hypotheek vóór 2002 – en dus in oude guldens- hadden afgesloten is er geen vuiltje aan de lucht, ook nu niet. Vanwege de jarenlange (en niet aflatende) prijsstijgingen kunnen zij wel tegen een stootje, al zullen velen een deel van de ‘eurowinst’ voor consumptieve doelen hebben aangewend.
Na 2002
Slechter is het gesteld met de grote groep Nederlanders die na 2002 –in euro’s- heeft gekocht en aflossingsvrij. Zij kochten ‘hoog’ in en deden dat in het vertrouwen dat er geen betere belegging denkbaar was. Net als diegenen met een belegginghypotheek. Makelaars en banken hameren nog steeds op dat vertrouwen. De beurs is behoorlijk hersteld, de markt zal snel volgen, is het motto.
Niets aan de hand...
De boodschap van de sector is helder, maar niet overtuigend. Er zal volgens de professionals een kleine verdere correctie plaatsvinden –van maximaal vijf procent- waarna de markt uitbodemt. Alleszins normaal na de lange periode van welvaart die wij hebben genoten.
Verder is er niets aan de hand. Want, zo is de boodschap, Nederland is niet tot de nek aan toe gehypothekeerd en huizen zijn bij ons nooit een beleggingsdoel op zich geweest, zoals in Amerika. Daarnaast is er sprake van een structureel tekort aan huizen en dat tekort wordt groter –ongeacht de vergrijzing- vooral nu de bouwsector grotendeels plat ligt. Dan is er de groep mensen die weliswaar niet wakker ligt van een paar procent daling, maar wél van een neergang van twintig procent of meer. Sommigen onderzoeken wijzen op die mogelijkheid in de vorm van een donkere wolk. Die hangt boven de markt en wordt snel groter.
Ineenstorten
Om een aantal redenen is het niet uitgesloten dat binnenkort zelfs van het (ten dele) instorten van de huizenmarkt gesproken zal worden en die redenen hebben allemaal met psychologie te maken.
Denken
Hoe mensen over de markt denken is nu eenmaal bepalender dan de werkelijke gang van zaken. Ten eerste realiseren mensen zich steeds vaker dat de langdurige stijging van de huizenprijzen tot onbedoelde – zij het welkome- zelfverrijking heeft geleid, maar anderen – met name jongeren- uit de markt heeft gedrukt. De solidariteit van de samenleving wordt erdoor aangetast en dat wordt steeds vaker afgewezen. Zal deze trend doorzetten?
Aflossen
Ten tweede is er sprake van een nieuw realisme in Nederlandse huishoudens. Dat zegt dat vooral aflossingsvrije hypotheken je nóóit schuldenvrij maken. Met het ouder worden komt de pijn. Zullen ouderen kunnen blijven herfinancieren, tegen betaalbare condities?
Verwachte waarde
Ten derde begint het verschil tussen de feitelijke hypotheekwaarde en de verwachte marktwaarde van huizen te wringen en dat maakt onzeker. Onzekerheid leidt tot afwachten, soms zelfs tot koperstakingen. Zoals nu? Dan is er uiteraard nog het spook van de werkeloosheid.
Als door al deze factoren de vraag verder afneemt daalt niet alleen de prijs, maar blijft die dalen totdat mensen weer vertrouwen in de economie hebben. Komt er een correctie of een ineenstorting? De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden.
René Tissen
Business Universiteit Nyenrode
Jep.quote:Op dinsdag 3 november 2009 10:55 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Capricia bekijkt het, als ik het goed onthouden en gelezen heb, allemaal vanuit het perspectief dat ze een goede woning heeft waar ze nog een hele tijd in wil blijven wonen
8.5% deze week in de pocketquote:Op dinsdag 3 november 2009 15:26 schreef Zero2Nine het volgende:
In het zicht van 2010 wordt in veel Nederlandse huiskamers met argusogen naar de daling van de huizenprijzen gekeken, in combinatie met oplopende werkloosheid en gelijkblijvende – in ieder geval niet stijgende –inkomens.
Tsjah volgens mij 33 topics geleden zeiden mensen dit ook, nee nu gaat het echt gebeuren hoorquote:Op dinsdag 3 november 2009 15:26 schreef Zero2Nine het volgende:
Om een aantal redenen is het niet uitgesloten dat binnenkort zelfs van het (ten dele) instorten van de huizenmarkt gesproken zal worden en die redenen hebben allemaal met psychologie te maken.
Ik denk het niet. Voor zittende huurders sowieso niet (geen stijging hoger dan inflatie toegestaan), in de sociale sector niet (puntensysteem) en in de vrije sector zal de vraag weliswaar toenemen, maar dat doet het aanbod ook (doordat veel mensen hun oude huis liever verhuren dan te goedkoop verkopen).quote:Op dinsdag 3 november 2009 15:45 schreef capricia het volgende:
Ik vraag me trouwens wel af wat een echte crash op de kopersmarkt voor gevolg heeft voor de huurmarkt.
Zal de druk daar groter worden?
Lijkt mij dan toch dat je wachtlijsten van 15 jaar ofzo gaat krijgen...?quote:Op dinsdag 3 november 2009 16:20 schreef dvr het volgende:
[..]
Ik denk het niet. Voor zittende huurders sowieso niet (geen stijging hoger dan inflatie toegestaan), in de sociale sector niet (puntensysteem) en in de vrije sector zal de vraag weliswaar toenemen, maar dat doet het aanbod ook (doordat veel mensen hun oude huis liever verhuren dan te goedkoop verkopen).
en sneller als men denkt, want er is grof geld nodig en als er ergens een bak geld te halen valt.quote:Op dinsdag 3 november 2009 16:35 schreef huizenmarkt-zeepbel.nl het volgende:
Wordt kraken weer gedoogdquote:Op dinsdag 3 november 2009 16:26 schreef capricia het volgende:
[..]
Lijkt mij dan toch dat je wachtlijsten van 15 jaar ofzo gaat krijgen...?
Ja, en De Boer Tenten uit Alkmaar zal weer goede zaken doen, en wellicht zullen wat immigranten hun tweede paspoort afstoffen. Bovendien, vroeger woonden gezinnen van 12 mensen op een oppervlak van 50 m2, we moeten daar niet te dramatisch over doen.quote:Op dinsdag 3 november 2009 16:26 schreef capricia het volgende:
Lijkt mij dan toch dat je wachtlijsten van 15 jaar ofzo gaat krijgen...?
quote:Op dinsdag 3 november 2009 17:16 schreef dvr het volgende:
[..]
Ja, en De Boer Tenten uit Alkmaar zal weer goede zaken doen, en wellicht zullen wat immigranten hun tweede paspoort afstoffen. Bovendien, vroeger woonden gezinnen van 12 mensen op een oppervlak van 50 m2, we moeten daar niet te dramatisch over doen.
waar moet je dan 24 flatscreens op 50m2 laten?quote:Op dinsdag 3 november 2009 17:16 schreef dvr het volgende:
[..]
Ja, en De Boer Tenten uit Alkmaar zal weer goede zaken doen, en wellicht zullen wat immigranten hun tweede paspoort afstoffen. Bovendien, vroeger woonden gezinnen van 12 mensen op een oppervlak van 50 m2, we moeten daar niet te dramatisch over doen.
Gewoon stapelbedden maken.quote:Op dinsdag 3 november 2009 17:25 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
waar moet je dan 24 flatscreens op 50m2 laten?
Zijn dat luchtdichte containers?quote:Op dinsdag 3 november 2009 18:05 schreef Zero2Nine het volgende:
Een oplossing zijn van die Deense containerwoningen, ben even de naam kwijt. Daar kun je de lastige tokkies in plaatsen.
volslagen onherkenbaar, maar dat zal vast aan mij liggen. \quote:Op dinsdag 3 november 2009 20:32 schreef henkway het volgende:
Ik denk dat de woningmarkt nog wel verder zal zakken, veel mensen zitten met de nek in de strop en starters zijn er helemaal niet.
Ik sprak met een collega vandaag, hij heeft een fors salaris en zijn vrouw werkt ook, maaar ook hij moet goed uitkijken en dat met een koophuis van twintig jaar geleden
Zes personen in de zorgverzekering en een inwonende vriendin is 7 personen maal 120 euro per maand naar het zorgkartel, tien jaar gelden kreeg je haast meer compensatie dan je betalen moest
En zo gaat het maar door
rekeningen , rekeningen, zelfs mensen met dik twee keer modaal zitten krap, erg krap
Jij hebt geen vier studerende kinderen?quote:Op dinsdag 3 november 2009 20:34 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
volslagen onherkenbaar, maar dat zal vast aan mij liggen. \
graag elk jaar zo'n crisis svp. Ook namens de collega;s..
had ik ze maar, dan was mijn toekomstige kostje gekochtquote:Op dinsdag 3 november 2009 20:35 schreef henkway het volgende:
[..]
Jij hebt geen vier studerende kinderen?
Dan heb je geen recht van spreken, maar geloof me mensen met studerende kinderen boven de 18 die nauwelijks of niet een bijbaantje kunnen vinden.quote:Op dinsdag 3 november 2009 20:39 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
had ik ze maar, dan was mijn toekomstige kostje gekocht
Allemaal koters die strakjes al die lege plekken van klagende vutters gaan invullen, met dito loonstijigingen. I can't wait.
Maar helaas....
yep, al die telefoonsquote:Op dinsdag 3 november 2009 20:42 schreef henkway het volgende:
[..]
Dan heb je geen recht van spreken, maar geloof me mensen met studerende kinderen boven de 18 die nauwelijks of niet een bijbaantje kunnen vinden.![]()
En dan maandelijks 900 euro naar de zorgverzekeraar brengen
en garage-rekeningen en gas, licht en al die telefoons
Niet met mij, ik heb maar twee telefoons en daar gaat er binnenkort eentje wegquote:Op dinsdag 3 november 2009 20:47 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
yep, al die telefoons
ik leef ontzettend met u mee.
Jij weet nergens vanquote:Op dinsdag 3 november 2009 20:47 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Er zijn ook nog mensen die hun financien wel in de greep hebben. Die kunnen een huis kopen. Dat was niet anders veertig/dertig/twintig/tien jaar geleden, toen telefoontjes nog draadjes hadden, en mensen minder veeleisend waren, en nog wel prioriteiten wisten te bepalen, en de handen uit de mouwen staken ipv te mauwen.
buitengewoon sorry dat ik niet meehuil met de wolven.quote:
quote:Op maandag 2 november 2009 22:09 schreef capricia het volgende:
[..]
Een hoor, maar ik hoor dus ook niet in het doemdenk-kamp.
Inderdaad, je valt buiten de groep die het zwaar heeftquote:Op dinsdag 3 november 2009 21:01 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Het zal inderdaad zijn dat ik volslagen nergens vanaf weet.
Precies, als je nog gewoon een baan hebt zul je niet zoveel last nog van de crisis gehad hebben.quote:Op dinsdag 3 november 2009 21:07 schreef henkway het volgende:
[..]
Inderdaad, je valt buiten de groep die het zwaar heeft
ik val in de groep die een greintje relativerignsvermogen heeft, en begrijp dat niet alles tegelijk kanquote:Op dinsdag 3 november 2009 21:07 schreef henkway het volgende:
[..]
Inderdaad, je valt buiten de groep die het zwaar heeft
Of misschien kun je je moeilijk inleven
Dat is absoluut waar, maar wat jij zegt... je moet ook kunnen relativeren. Er zijn mensen die super optimistisch waren en daardoor in de problemen zijn gekomen.quote:Op dinsdag 3 november 2009 21:19 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Hoe zwaar je het hebt is deels ook afhankelijk van hoe donker je zonnebriel is.
here today, gone tomorrow.quote:Op dinsdag 3 november 2009 21:22 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Dat is absoluut waar, maar wat jij zegt... je moet ook kunnen relativeren. Er zijn mensen die super optimistisch waren en daardoor in de problemen zijn gekomen.
Sommigen nemen vier kinderen en worden daarvoor gestraft door de maatschappij en zoals het er nu uitziet zal dat nog veel erger worden, ondanks het ministerie van jeugd en gezin, ook de zorgtoeslag die zulke gezinnen boven water houdt, zal flink afgebouwd worden ten faveure van de zorgverzekeraarsquote:Op dinsdag 3 november 2009 21:19 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..], sommige vinden vier kinderen opvoeden het doel van het leven,
Gestraft? hoezo? leg eens uit? Opvoeden kost geld en hoe meer kinderen je wilt opvoeden hoe meer geld dat kost. Ik heb geen kinderen maar mag wel meebetalen aan de opvoeding van andermans kinderen, dat is pas een strafquote:Op dinsdag 3 november 2009 21:31 schreef henkway het volgende:
[..]
Sommigen nemen vier kinderen en worden daarvoor gestraft door de maatschappij en zoals het er nu uitziet zal dat nog veel erger worden, ondanks het ministerie van jeugd en gezin, ook de zorgtoeslag die zulke gezinnen boven water houdt, zal flink afgebouwd worden ten faveure van de zorgverzekeraars
Weet jij wat er nu vooral gestudeerd wordt?/quote:Op dinsdag 3 november 2009 21:24 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
here today, gone tomorrow.
Met een krimpende beroepsbevolking gouden kansen voor eenieder die nu studeert.
joh, en wie kiest daarvoor?quote:Op dinsdag 3 november 2009 21:36 schreef henkway het volgende:
[..]
Weet jij wat er nu vooral gestudeerd wordt?/
zeer veel volstrekt nutteloze en overbodige studies
Ik heb vroeger tien jaar s'avonds gestudeerd, een studie waarvan ik wist dat het geld op zou leveren
De financiële en rechtspositie van veruit de meeste starters is uiterst, uiterst beroerdquote:Op dinsdag 3 november 2009 21:49 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
joh, en wie kiest daarvoor?
Demn jammer dat ze geen droomhuis kunnen betalen.... keuzes....keuzes... can't have it all.....
mijn buitengewone oprechte excuses dat we onze jonge schoolverlaters niet met een gouden lepel in hun mond het echte leven in begeleiden. Al sinds de tweede wereldoorlog proberen we deze jongvolwassenen alles voor nop te geven, en nog stees lukt het niet..... inderdaad te triest voor woorden.....quote:Op dinsdag 3 november 2009 21:52 schreef henkway het volgende:
[..]
De financiële en rechtspositie van veruit de meeste starters is uiterst, uiterst beroerd
Ook waar.... veel bedrijven zitten met de veel te hoge kosten van oudere werknemers en bezuinigen dus op de beloning van jonger personeel. Het zou beter zijn als elke werknemer naar productiviteit zou worden betaald. Dat zou mensen stimuleren om productief te worden en te blijven, wie niet meer kan zal ook met minder genoegen moeten nemen.quote:Op dinsdag 3 november 2009 21:52 schreef henkway het volgende:
[..]
De financiële en rechtspositie van veruit de meeste starters is uiterst, uiterst beroerd
Inderdaad en jongeren krijgen nu zelfs een tijdelijke periode erbij, dus zelfs na drie jaar kunnen ze nog ontslagen wordenquote:Op dinsdag 3 november 2009 22:05 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Ook waar.... veel bedrijven zitten met de veel te hoge kosten van oudere werknemers en bezuinigen dus op de beloning van jonger personeel.
quote:Op dinsdag 3 november 2009 20:47 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
yep, al die telefoons
ik leef ontzettend met u mee.
Er zijn ook nog mensen die hun financien wel in de greep hebben. Die kunnen een huis kopen. Dat was niet anders veertig/dertig/twintig/tien jaar geleden, toen telefoontjes nog draadjes hadden, en mensen minder veeleisend waren, en nog wel prioriteiten wisten te bepalen, en de handen uit de mouwen staken ipv te mauwen.
Dat is geen probleem, als er echt geen werk meer is dan is ieder ander met zijn 'vaste' aanstelling net zo hard de klos. Daarnaast houdt ik niet zo van de gedachte om vast gerot te zitten, doe mij maar de vechteconomie, houd je een stuk scherper. Leven is tenslotte ook overleven.quote:Op dinsdag 3 november 2009 22:55 schreef henkway het volgende:
[..]
Inderdaad en jongeren krijgen nu zelfs een tijdelijke periode erbij, dus zelfs na drie jaar kunnen ze nog ontslagen worden
Vroeger moest ik samen met mijn broer de afwas doen, jarenlang heb ik gebeden om twee broertjes of zusjes die het stokje zouden overnemenquote:Op dinsdag 3 november 2009 23:25 schreef dvr het volgende:
4 kinderen... het scheelt natuurlijk wel een afwasmachine.
Bietsen? wat dacht je van 'lenen'quote:die ga ik heel hard uitlachen als ze dadelijk bij spaarzame mij een kopje rijst en een waxinelichtje komen bietsen.
Met rente, en alleen met onderpand!quote:
Dat ik hier nog nooit aan heb gedacht!!!quote:Op woensdag 4 november 2009 00:09 schreef dvr het volgende:
Nog mooier zou ze het zijn om er twéé te hebben, want dan hoef je je vaat nooit meer op te bergen - je hebt dan altijd één machine met schone en één met vuile vaat. Helaas wordt mijn luiheid door mijn spaarzaamheid overtroffen, zodat ik toch nog zeker 5 minuten per week aan vaatmanagement kwijt ben.
40 jaar geleden was vakantie een weekje vlieland, eens per jaar. Nu vindt iedereen het normaal om drie weken naar Thailand te gaan.quote:Op dinsdag 3 november 2009 22:58 schreef Startertjes het volgende:
[..]
veertig/dertig/twintig/tien jaar geleden konden gezinnen op basis van 1 inkomen leven. Dat is nu wel anders.
En als ik jou was zou ik de kinderen alvast een aantal vreemde talen leren want de leefbaarheid in Nederland zal sterk verslechteren de komende jaren. Simpelweg te grote schulden, te luie verwende bevolking, te veel geimporteerde kanslozen en te grote sociale cq religieuze verschillen.
Pff lees eerst maar even dit hele topic, MIJN punt is nu juist dat 40 jr niet te vergelijken is met nu!!!!quote:Op woensdag 4 november 2009 10:02 schreef Wombcat het volgende:
[..]
40 jaar geleden was vakantie een weekje vlieland, eens per jaar. Nu vindt iedereen het normaal om drie weken naar Thailand te gaan.
Toen had je één telefoon, een radio en misschien een zwart-wit TV. Nu moet iedereen in huis minstens één mobiel hebben, met alle toeters en bellen en tel je niet mee als je geen flatscreen hebt.
Toen had alleen de dokter een auto, nu vindt iedereen dat 'ie recht heeft op een auto.
Toen had je je inkomen en kon je je huis betalen en je eten. Nu betaal je ook al die andere luxe ervan.
Oftewel: 40 jaar geleden en nu zijn niet te vergelijken.
Dat komt grotendeels door technologische ontwikkelingen en niet stijging van welvaart. 20-30 jaar was een rekenmachine ook erg duur, nu een standaard produkt. Ook vliegen, auto's zijn door schaalvergroting en technologische ontwikkelingen meer betaalbaar geworden.quote:Op woensdag 4 november 2009 10:02 schreef Wombcat het volgende:
[..]
40 jaar geleden was vakantie een weekje vlieland, eens per jaar. Nu vindt iedereen het normaal om drie weken naar Thailand te gaan.
Toen had je één telefoon, een radio en misschien een zwart-wit TV. Nu moet iedereen in huis minstens één mobiel hebben, met alle toeters en bellen en tel je niet mee als je geen flatscreen hebt.
Toen had alleen de dokter een auto, nu vindt iedereen dat 'ie recht heeft op een auto.
Toen had je je inkomen en kon je je huis betalen en je eten. Nu betaal je ook al die andere luxe ervan.
Oftewel: 40 jaar geleden en nu zijn niet te vergelijken.
[off-topic]quote:Op dinsdag 3 november 2009 23:25 schreef dvr het volgende:
4 kinderen... het scheelt natuurlijk wel een afwasmachine.
[...]
Ja dat is altijd als er een nieuw produkt op de markt komtquote:Op woensdag 4 november 2009 10:37 schreef Zero2Nine het volgende:
Qua prijs is het ook best vergelijkbaar. Die zwart-wit-TV kostte vroeger naar verhouding waarschijnlijk net zoveel of meer als de flatscreen nu.
als ik het goed lees kan je gewoon elke hypotheek constructie gebruiken die je wil, alleen de overheid ziet het als een annuiteit...quote:Op donderdag 5 november 2009 06:23 schreef Prutzenberg het volgende:
Een verplichte annuïteitenhypotheek is natuurlijk de schrik van de banken. Die verdienen grof geld aan de aflossingsvrije constructies i.c.m. sparen en beleggen.
Ik vind het geen slecht idee. Al die constructies om zo lang mogelijk "belastingvoordeel" te hebben zijn verkapte subsidies aan banken en hebben de huizenprijzen opgedreven. Ik denk dat de prijzen wel zullen stagneren als dit plan wordt doorgevoerd want er zal afgelost moeten worden.
Ik vraag me wel af of er werkelijk zoveel scheefhuurders zijn en of deze alleen voor de lage maandlasten in een sociale huurwoning zitten. Daarbij betalen zij wel de volle mep aan belastingen en komen, doordat ze aftrekposten missen, (net) niet in aanmerking voor eventuele toeslagen. Een gezin in een huurwoning draagt bijvoorbeeld meer bij aan kinderopvang dan een gezin met hetzelfde bruto salaris in een koopwoning.
Hoe kun je een aflossingsvrije hypotheek zien als een lening die wordt afgelost?quote:Op donderdag 5 november 2009 09:48 schreef trekker25 het volgende:
[..]
als ik het goed lees kan je gewoon elke hypotheek constructie gebruiken die je wil, alleen de overheid ziet het als een annuiteit...
Simpel, belastingtechnisch. De belasting gaat uit van een annuïteitssituatie waarbij de HRA elk jaar minder wordt. Of je hypotheek dat nou wel of niet doet, is niet relevant.quote:Op donderdag 5 november 2009 09:55 schreef Zero2Nine het volgende:
[..]
Hoe kun je een aflossingsvrije hypotheek zien als een lening die wordt afgelost?
quote:Op donderdag 5 november 2009 10:29 schreef Prutzenberg het volgende:
Dit houdt dus in dat aflossingsvrije hypotheken minder interessant gaan worden en dat (verstandige) mensen eerder voor een annuïteitenhypotheek gaan kiezen in plaats van een spaarhypotheek.
Scheefwoners wegjagen is erg dom, mensen die geld verdienen zullen wegtrekken uit de huurwoningen: gevolg: veel meer tokkiewijkenquote:Op donderdag 5 november 2009 02:44 schreef dvr het volgende:
"[..] Maandag kwam de directeur van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid Taco van Hoek met een eigen plan, dat inclusief tabellen en grafieken twintig kantjes telt. Het plan, gepresenteerd op een bijeenkomst van Bouwend Nederland, pretendeert niet alle problemen op te lossen, maar wel de meest dringende en ook nog op een manier die de schatkist geld oplevert.
Hypotheekrenteaftrek
Het eerste punt is beperking, maar geen afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. De fiscus zou alle hypotheken moeten opvatten als een annuïtaire lening waarop wordt afgelost. Voordeel voor de schatkist is dan dat de fiscale aftrek in de loop van de tijd daalt. Voordeel voor de woningmarkt is dat starters ondersteuning blijven houden. Dat is belangrijk, want juist in de eerste jaren zijn de woonlasten het hoogst.
Tweede punt is de vastgelopen huurmarkt. Dat wordt vooral veroorzaakt door het 'scheefwonen': van de 2,4 miljoen sociale huurwoningen worden er zo'n 700.000 bewoond door mensen die te veel verdienen om daar recht op te hebben. Ze verhuizen niet, want dan verdubbelen al gauw de woonlasten en ze willen de woning ook niet kopen, want blijven huren is veel goedkoper. De doorstroming is vrijwel nul, met langere wachtlijsten tot gevolg.
Inkomen laten toetsen
Van Hoek wil dat voortaan iedereen die voor het eerst een sociale huurwoning betrekt om de zoveel jaar zijn of haar inkomen moet laten toetsen. Wie dan te veel verdient, moet kiezen. Óf meer huur betalen, óf de woning kopen (tegen beperkte korting op de marktwaarde) óf verhuizen. Van Hoek noemt het een 'weeffout' van het systeem dat dit niet al veel eerder is gebeurd.
Deze aanpak levert groot geld op. Er komt een jaarlijkse stroom aan huurwoningen de markt op, waarop de woningcorporaties gemiddeld een ton boekwinst maken. Met een deel van dat geld kunnen de corporaties dan weer nieuwe woningen bouwen, terwijl het andere, veel grotere deel terugvloeit naar de overheid. Die middelen - op termijn tientallen miljarden euro's - zijn in te zetten voor verlaging van de overdrachtsbelasting, voor binnenstedelijk bouwen of voor investeren in ruimtelijke kwaliteit.
Bestaande gevallen buiten schot
Het plan van Van Hoek is niet ideaal. Een nadeel is dat alle bestaande scheefwoners buiten schot blijven. Het voordeel is dat dit de haalbaarheid van het plan juist sterk vergroot. Alle eerdere plannen om het scheefwonen aan te pakken door (selectieve) extra huurverhogingen of verhuisdwang sneuvelden in de Kamer. De bestaande huurders vormen een geduchte kiezersgroep.
De charme van het plan-Van Hoek is de combinatie van eenvoud en haalbaarheid. Geen verhuisdwang. Kortere wachtlijsten. De markt voor koopwoningen krijgt zekerheid op lange termijn. Meer doorstroming en dus ook meer business voor makelaars. Snelle invoering mogelijk. [..]"
Bron: http://www.fd.nl/artikel/(...)t-klaar-ser-kan-huis
Da's heel simpel tegen te gaan met constructies die er nu ook al zijn: bijleenregeling en maximaal 30 jaar recht op HRA, eventueel die max 30 jaar absoluut maken, in plaats van per leningdeel (dus eerste lening in 2010 heeft recht op HRA tot 2040, voor een hogere lening in 2020 eindigt de HRA ook in 2040, ipv 2050 zoals nu)quote:Op donderdag 5 november 2009 12:00 schreef henkway het volgende:
De anuitaire HRA zal er alleen toe leiden dat men vaker een nieuwe lening neemt
Jij bedoelt zeg maar 'n vinex wijk maar dan met nog minder groen en ruimte? Denk niet dat dat veel beter verdienend volk zal aantrekken.quote:Beter is het om veel oude tochtige slecht geisoleerde galerijwoningen uit de jaren 60 af te breken en te vervangen door nieuwbouw met parkeerplaatsen in de kelder, minder grasvelden en perken en hoger bouwen met betere zonbenutting, dus op de plaats van een 100 oude grote galerij huurwoningen met parkeerplaats en grasveld kunnen 300 a 400 nieuwe energiezuinige huurwoningen gebouwd worden.
Als er meer aanbod van huurwoningen komt zullen mensen die meer verdienen vanzelf beter gaan wonen en de prachtwijken zullen afnemen
Nee, gewoon het verschil in ruimte-benutting tussen oude prachtwijken en huidige bouw.quote:Op donderdag 5 november 2009 12:49 schreef anboni het volgende:
[..]
Da's heel simpel tegen te gaan met constructies die er nu ook al zijn: bijleenregeling en maximaal 30 jaar recht op HRA, eventueel die max 30 jaar absoluut maken, in plaats van per leningdeel (dus eerste lening in 2010 heeft recht op HRA tot 2040, voor een hogere lening in 2020 eindigt de HRA ook in 2040, ipv 2050 zoals nu)
[..]
Jij bedoelt zeg maar 'n vinex wijk maar dan met nog minder groen en ruimte? Denk niet dat dat veel beter verdienend volk zal aantrekken.
Je stort geld in een spaarpotje bij de bank dat uiteindelijk dient voor de aflossing. Maar je hypotheekschuld blijft staan. Dit om maximaal te profiteren van de HRA>quote:Op donderdag 5 november 2009 09:55 schreef Zero2Nine het volgende:
[..]
Hoe kun je een aflossingsvrije hypotheek zien als een lening die wordt afgelost?
Ik vermoed dat je in de war bent met een spaarhypotheek. Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente, en aan het einde van de looptijd staat de volledige schuld nog open. Natuurlijk kun/moet je zelf sparen om op het eind de schuld af te lossen, maar dat is geen vereiste om de hypotheek aan te gaan. Of je dit bij de bank/belastingdienst/verzekeraar/maffia doet maakt (voor de hypotheekverstrekker) niet echt uit.quote:Op donderdag 5 november 2009 14:03 schreef LXIV het volgende:
[..]
Je stort geld in een spaarpotje bij de bank dat uiteindelijk dient voor de aflossing. Maar je hypotheekschuld blijft staan. Dit om maximaal te profiteren van de HRA>
Die galerijflats zijn best wel efficient daar is toen over nagedacht. Parkeerplaatsen zijn er net voldoende. Ze zijn goed op de zon gebouwd. Groen heb je echt nodig want anders wordt het in de zomer een broeikas waar je 's nachts niet kunt slapen. Het aantal straten is ook efficient genoeg. Ga maar eens narekenen hoeveel mensen er in zulke wijke wonen. Het enige nadeel is dat de isolatie slecht is maar dat is ook een kwestie van een kleine renovatie.quote:Op donderdag 5 november 2009 13:53 schreef henkway het volgende:
[..]
De moderne bouw heeft een veel betere ruimtebeslag, door hoogtebouw.
Galerijflats uit de jaren 60 van vier hoog hebben vaak, enorme parkeervelden, grasvelden waar niemand komt, afstand tot de rijweg met perkjes ipv moderne bestrating, veel te veel straten, een heel slechte benutting van de zon en een slechte infrastructuur van kabels en riolen
De grap is dat spaarhypotheken per definitie aflossingsvrij zijn. Aflossingsvrij wil namelijk zeggen dat de schuld gedurende de hele looptijd hetzelfde blijft, wat ook het geval is bij een spaar of beleggingshypotheek. Het verschil tussen een zuiver aflossingsvrije hypotheek en wat meestal een spaarhypotheek wordt genoemd is dat er bij een spaarhypotheek aan die schuld een spaarpolis wordt gekoppeld, die tot doel heeft de schuld aan het eind van de looptijd af te lossen.quote:Op donderdag 5 november 2009 15:11 schreef zuchtje het volgende:
[..]
Ik vermoed dat je in de war bent met een spaarhypotheek. Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente, en aan het einde van de looptijd staat de volledige schuld nog open. Natuurlijk kun/moet je zelf sparen om op het eind de schuld af te lossen, maar dat is geen vereiste om de hypotheek aan te gaan. Of je dit bij de bank/belastingdienst/verzekeraar/maffia doet maakt (voor de hypotheekverstrekker) niet echt uit.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |