Bronquote:Het DSB-faillissement zegt volgens De Nederlandsche Bank niets over Zalms deskundigheid, daarvoor was de uitgangssituatie te hopeloos. Maar wat zegt het over Zalms deskundigheid dat hij zich in een dergelijk hopeloos avontuur stortte?
Kun je het iemand verwijten als hij faalt in een hopeloze situatie? Nee, natuurlijk niet. Een hopeloze situatie is nu eenmaal precies dat: hopeloos. Geen hoop, geen uitweg, wat je ook doet, hoe deskundig en betrouwbaar je ook bent.
Dat is in een notendop waarom Gerrit Zalm van De Nederlandsche Bank (DNB) mag blijven bankieren. Een oordeel dat wordt onderschreven door Michiel Scheltema, de jurist die namens het ministerie van Financiën toeziet op de herbeoordeling van oud DSB Bank bestuurders.
Onbepaald
De discussie over de geschiktheid van Gerrit Zalm als bankier spitst zich toe op de vraag of hij wel voldoende ‘deskundig’ is. Wat Scheltema noemt een ‘nogal onbepaald begrip’. Bij het beoordelen van de deskundigheid van topbankiers gaat het niet om hun diploma’s maar om hun gedrag. In dit geval Zalms gedrag in het jaar dat hij met eigenaar Dirk Scheringa, en diens rechterhand Hans van Goor, het bestuur vormde van de Dirk Scheringa Beheer Bank.
Zalm deed zijn best de zaken ten goede te keren, daarover is geen discussie. De twee financiële toezichthouders AFM en DNB verschillen wel van mening over de vraag of hij hard genoeg zijn best deed? DNB vindt van wel, de AFM van niet. Scheltema geeft DNB gelijk.
Belangrijk in dat oordeel is de deplorabele staat waar de DSB Bank in verkeerde bij het aantreden van Zalm. Scheltema beschrijft die als volgt: ‘De vermogenspositie en de liquiditeit stonden ernstig onder druk, de bestuursstructuur (..) was onevenwichtig, de kostenbeheersing was volstrekt onvoldoende en het verdienmodel was op termijn onhoudbaar.’
Kwalijk nemen
Als zo’n bank failliet gaat kun je dat iemand die daar een jaar de financiële scepter zwaaide nauwelijks kwalijk nemen. Zeker niet als deze scepter ook nog eens op elk moment afgepakt kon worden door Dirk Scheringa, de soevereine vorst van het DSB-koninkrijk.
Zalm faalde waar iedereen zou hebben gefaald, deskundig of niet. Ergo: geen reden om aan zijn deskundigheid te twijfelen.
Maar wat zegt het over het beoordelingsvermogen van Zalm dat hij zichzelf in een dergelijke hopeloze situatie stortte? Hoe deskundig toonde Zalm zich door zijn voortreffelijke reputatie ten dienste te stellen van een bank met een uiterst twijfelachtige reputatie? Had een deskundig bestuurder niet van tevoren harde garanties geëist van Scheringa, bijvoorbeeld om snel een einde te maken aan het gerommel met provisies?
Afweging
Zalm stond voor de afweging tussen enerzijds een kleine mogelijkheid van DSB Bank een betrouwbare en nuttige bank te maken en anderzijds de zekerheid de weinig fraaie DSB-praktijken aanzien en legitimiteit te verschaffen.
Zalm deed zijn best de zaken ten goede te keren, daarover is geen discussieHoeveel mensen hebben een uiterst onvoordelige verzekering afgesloten vertrouwend op ‘de bank van Zalm’, of daar hun spaargeld in gestoken?
Bovendien hield de komst van Zalm de toezichthouder op afstand. Hij illustreert dat in een mail aan zijn collega’s waarin hij een betere relatie met de toezichthouders bepleit: ‘Nu houdt mijn aanwezigheid ze nog wel even af (het voordeel van het Minister zijn geweest), maar dat blijft niet zo.’
Helaas waren koning Scheringa en diens lakei van Goor minder onder de indruk van ‘het Minister zijn geweest’. Oud minister Zalm kreeg maar mondjesmaat zijn zin, met een bedroevend resultaat tot gevolg. Aldus Scheltema: ‘Volgens het oordeel is een gezond verdienmodel uitgebleven, is onvoldoende tegenwicht geboden tegen de beide andere leden van de raad van bestuur, en is aan de gedragsrelevante problematiek – overkreditering, goede advisering, hoge provisies – nog onvoldoende gedaan.’
Luchtig
Scheringa en van Goor stellen bovendien dat Zalm ‘luchtig’ deed over de betekenis van het verhoogde toezicht en de verhouding tot de toezichthouders. Zalm bestrijdt dat, en de beide heren een beetje kennende ben je geneigd hem te geloven. Maar toch: hoe kan het dat een man met zijn staat van dienst in een situatie terechtkomt waar het zijn woord is tegenover dat van Scheringa en van Goor?
Van de langstzittend minister van Financiën en voormalig vice-premier mag je verwachten dat hij over een inschattingsvermogen beschikt dat past bij een dergelijke statuur. Het is de adel die verplicht, simpelweg omdat Zalm met zijn goudgerande reputatie ook een hopeloze situatie naar buiten toe zonnig kan doen lijken.
De DSB Bank was er al beroerd aan toe bij het aantreden van Zalm, en hij kreeg een uitermate zwakke positie binnen de bank. Dat Zalm zich in deze hopeloze en onwerkbare situatie stortte getuigt niet bepaald van een goede beoordeling van de financiële- en bestuurlijke situatie. Juist dit beoordelingsvermogen is een belangrijk onderdeel van de noodzakelijke deskundigheid van een financiële topbestuurder. Dat hadden DNB en Scheltema op zijn minst in hun oordeel moeten betrekken.
Rens van Tilburg (1974) is econoom en werkt als adviseur voor de overheid.
De looncessies zijn daar een voorbeeld van bedacht door Gerrit Zalmquote:Op maandag 8 maart 2010 17:48 schreef Sloggi het volgende:
Gek hè, dat mensen hun huis uit worden gezet als ze hun hypotheek niet betalen? Ik betwijfel zijn stelling dat mensen worden geïntimideerd, daar zou ik graag voorbeelden van en bewijzen voor willen zien.
Precies en daarom heeft de bank ook een zorgplicht zodat de klant niet dingen koopt die hij niet begrijpt en daar let nou juist de AFM opquote:Op maandag 8 maart 2010 18:13 schreef Sloggi het volgende:
En wie heeft zijn handtekening onder dat contract gezet? Juist, de zielige DSB-klant die nu zijn huis uit wordt gezet omdat hij niets begreep van het contract wat werd aangegaan.
Meneer Irrgang vergeet zeker dat er aan de andere kant van de balans nog crediteuren en vreemd vermogen verschaffers staan? De vraag of deze mensen hun geld terug krijgen is mede afhankelijk van de vraag of de hypotheekgevers nog wel een lening afbetalen. Een harde opstelling is dus zeker gewenst, zeker voor crediteuren kunnen niet betaalde rekeningen een behoorlijke schadepost vormen, het is niet anders.quote:Irrgang: ,,De curatoren kiezen kennelijk voor dezelfde keiharde opstelling als DSB. Dit zijn volstrekt onacceptabele methoden waarbij mensen worden geïntimideerd.'' Het Kamerlid stelt de kwestie woensdag aan de orde in een debat met De Jager.
quote:Op maandag 8 maart 2010 18:30 schreef Bolkesteijn het volgende:
Meneer Irrgang vergeet zeker dat er aan de andere kant van de balans nog crediteuren en vreemd vermogen verschaffers staan? De vraag of deze mensen hun geld terug krijgen is mede afhankelijk van de vraag of de hypotheekgevers nog wel een lening afbetalen. Een harde opstelling is dus zeker gewenst, zeker voor crediteuren kunnen niet betaalde rekeningen een behoorlijke schadepost vormen, het is niet anders.
In dat contract heeft nooit gestaan dat ze een rente van 10% zouden gaan betalen. Daar hebben ze dus ook helemaal niet voor getekend/quote:Op maandag 8 maart 2010 18:13 schreef Sloggi het volgende:
En wie heeft zijn handtekening onder dat contract gezet? Juist, de zielige DSB-klant die nu zijn huis uit wordt gezet omdat hij niets begreep van het contract wat werd aangegaan.
Grote onzin natuurlijk, wat ik op heb geschreven is volstrekt juist, jij komt weer met allerlei sociale prietpraat waarom mensen niet verantwoordelijk zouden zijn voor hun eigen handelen waardoor jij een totaal vervormd beeld van de werkelijkheid hebt gecreëerd. De klanten moeten gewoon betalen zo simpel is het, en wanbetalers moet je dus fanatiek achter de broek zitten, simpelweg omdat er nog een andere kant van de balans is, en die moeten een zo hoog mogelijke liquidatiewaarde kunnen ontvangen.quote:Op maandag 8 maart 2010 18:40 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
Die crediteuren zoals de achtergestelde deposito's houders zijn allemaal misleidt door Dirk S dat ze geen risico liepen
En DNB bewaakte de solvabiliteit en liquiditeit dus wat kan er mis gaan
Zeker toen ipv een stille curator onze volksheldGerrit Zalm als CFO benoemd werd
![]()
Het tekort wat er nu is en wat groter wordt doordat mensen hun hypotheek niet kunnen betalen en het onderpand onvoldoende is dient dan ook te worden verhaald eerst op het eigen vermogen van DSB daarna via bestuurdersaansprakelijkheid bij Dirk S, Hans van Goor en Gerrit Zalm en Ed Nijpels prive wegens wanbeleid
De rest van het gat dient te worden betaald door de AFM en DNB wegens falend toezicht![]()
En niet als een soort vlek via het DGS over de rest van de banken verdeeld te worden, zodat de klanten van de banken uiteindelijk toch betalen en de schuldigen buiten schot blijven![]()
Het is dus wel anders Bolkesteijnalleen pijnlijk voor al je VVD en CDA vriendjes
![]()
Wat is daar mis mee? Ik vind het nog heel schappelijk dat er niet op allerlei andere bezittingen beslag wordt gelegd.quote:Op maandag 8 maart 2010 17:55 schreef ikweethetookniet het volgende:
De looncessies zijn daar een voorbeeld van bedacht door Gerrit Zalm
Maar hij was de maffiabaas niet. Hij was misschien een capo maar de baas deelde de lakens uit. En dan moet het verlagen van het moordenquota zeker beloond worden.quote:Op maandag 8 maart 2010 14:46 schreef Sachertorte het volgende:
[..]
Dat is een beetje als wanneer een maffiabaas zegt: 'Ja maar ik probeerde de maffia van binnen te hervormen, zodat we niet meer drie moorden per dag plegen, maar slechts twee!', waarop de aanklager besluit tot seponeren, want goed gedrag moet je tenslotte belonen.
Yep, met strafvermindering. Seponeren/vrijspraak is echter niet aan de orde.quote:Op maandag 8 maart 2010 20:08 schreef waht het volgende:
[..]
Maar hij was de maffiabaas niet. Hij was misschien een capo maar de baas deelde de lakens uit. En dan moet het verlagen van het moordenquota zeker beloond worden.
quote:Op maandag 8 maart 2010 20:15 schreef Sachertorte het volgende:
Yep, met strafvermindering. Seponeren/vrijspraak is echter niet aan de orde.
Bij de kredietcrisis was er vooral kritiek op de toezichthouders. Nu heeft een toezichthouder een keer echt iets wezenlijks onderzocht en naar buiten gebracht en dan wordt het zo van tafel geveegd en moet het zelfs geheim blijven. Wat een faal.:')quote:Rapport AFM over Zalm blijft geheim
***************************************
` Minister De Jager blijft erbij dat
het rapport van de AFM over Gerrit Zalm
geheim moet blijven.Een meerderheid van
de Tweede Kamer had om publicatie van
het rapport gevraagd.
De AFM oordeelde dat Zalm niet geschikt
is om een bank te leiden vanwege fouten
die hij zou hebben gemaakt als topman
van DSB Bank.De Kamer is benieuwd hoe
de AFM tot haar oordeel is gekomen en
wil dat het rapport openbaar wordt,maar
volgens De Jager kan dat niet omdat er
vertrouwelijke informatie in staat.
Hij vindt het overigens ongelukkig dat
de AFM en De Nederlandsche Bank met een
verschillend oordeel kwamen.
Het moet natuurlijk geheim blijven omdat degenen die meegewerkt hebben aan het onderzoek, door informatie te geven, door interviews te geven, dat hebben gedaan onder de wettelijke bescherming van vertrouwelijkheid. De kamer heeft denk ik niet door dat zij het toekomstig werk van bijvoorbeeld de AFM erg bemoeilijkt als deze vertrouwelijkheid zomaar terzijde geschoven wordt nu de kamer daar zin in heeft. Dat had de kamer dan moeten eisen voordat het onderzoek plaats zou vinden, toen was namelijk al bekend dat het onderzoek vertrouwelijk zou blijven.quote:Op woensdag 10 maart 2010 22:51 schreef Arcee het volgende:
Nu heeft een toezichthouder een keer echt iets wezenlijks onderzocht en naar buiten gebracht en dan wordt het zo van tafel geveegd en moet het zelfs geheim blijven. Wat een faal.:')
Tja, als het rapport wordt geopenbaard, dan hebben veel mensen die iets onder strikt embargo hebben gezegd een probleem. Resultaat zal dan zijn dat de volgende keer niemand meer uit de school klapt en zo'n onderzoek dus al bij voorbaat nutteloos is.quote:Op woensdag 10 maart 2010 22:51 schreef Arcee het volgende:
[..]
Bij de kredietcrisis was er vooral kritiek op de toezichthouders. Nu heeft een toezichthouder een keer echt iets wezenlijks onderzocht en naar buiten gebracht en dan wordt het zo van tafel geveegd en moet het zelfs geheim blijven. Wat een faal.:')
Wat is repo 105?quote:Op maandag 15 maart 2010 18:53 schreef ikweethetookniet het volgende:
Zijn functioneren als minister en zijn beginperiode bij ABN werden bijna niet betrokken bij het oordeel. Dat zei professor Michiel Scheltema maandag in de Tweede Kamer
http://www.fd.nl/artikel/(...)p-lehman-manipulatie
Zou Scheltema dat hebben bedoeld
ABN Amro hielp Lehman bij manipulatie
ABN Amro blijkt Lehman Brothers geholpen te hebben bij het oppoetsen van de boekhouding. Vanaf begin 2008 wordt de bank genoemd als tegenpartij bij de zogenoemde 'repo 105'-constructies, waarmee Lehman een deel van de schuld verdoezelde.
Dan had hij Zalm toch gelijk kunnen afbranden![]()
Gerrit Zalm
Zie verder: http://ftalphaville.ft.com/blog/2010/03/12/173241/repo-105/quote:Lehman employed off‐balance sheet devices, known within Lehman as “Repo 105” and “Repo 108” transactions, to temporarily remove securities inventory from its balance sheet, usually for a period of seven to ten days, and to create a materially misleading picture of the firm’s financial condition in late 2007 and 2008.
Repo 105 transactions were nearly identical to standard repurchase and resale (“repo”) transactions that Lehman (and other investment banks) used to secure short‐term financing, with a critical difference: Lehman accounted for Repo 105 transactions as “sales” as opposed to financing transactions based upon the overcollateralization or higher than normal haircut in a Repo 105 transaction. By recharacterizing the Repo 105 transaction as a “sale,” Lehman removed the inventory from its balance sheet.
Lehman regularly increased its use of Repo 105 transactions in the days prior to reporting periods to reduce its publicly reported net leverage and balance sheet. Lehman’s periodic reports did not disclose the cash borrowing from the Repo 105 transaction – i.e., although Lehman had in effect borrowed tens of billions of dollars in these transactions, Lehman did not disclose the known obligation to repay the debt.2851 Lehman used the cash from the Repo 105 transaction to pay down other liabilities, thereby reducing both the total liabilities and the total assets reported on its balance sheet and lowering its leverage ratios. Thus, Lehman’s Repo 105 practice consisted of a two‐step process: (1) undertaking Repo 105 transactions followed by (2) the use of Repo 105 cash borrowings to pay down liabilities, thereby reducing leverage. A few days after the new quarter began, Lehman would borrow the necessary funds to repay the cash borrowing plus interest, repurchase the securities, and restore the assets to its balance sheet.
Lehman never publicly disclosed its use of Repo 105 transactions, its accounting treatment for these transactions . . .
google bijvoorbeeld 'ns op securitisatie. Veel plezier, en vooral succes, met je mail naar de AFM. En bij het NIVRA kun je een klacht indienen tegen PwC, E&Y, Deloitte en KPMG. Als Lakeman het niet te druk had met prive activiteiten (lees: het leeszuigen van DSB crediteuren) had die best tegen vergoeding je verder willen helpenquote:Op maandag 15 maart 2010 19:31 schreef Sachertorte het volgende:
[..]
Wat is repo 105?
[..]
Zie verder: http://ftalphaville.ft.com/blog/2010/03/12/173241/repo-105/
Niks mis mee toch? Riekt totaal niet naar oplichting
Ik weet heel goed wat securitisatie is, dank u wel. Ik heb daar op zich ook niets tegen. Waar ik wel iets tegen heb is tegen het oppoetsen van de balans, waarbij tal van relevante zaken onder het tapijt worden geveegd. En ik weet ook dat dat in de hele markt volledig normaal is, maar dat is dus iets wat m.i. zeer onverstandig is.quote:Op maandag 15 maart 2010 19:37 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
google bijvoorbeeld 'ns op securitisatie. Veel plezier, en vooral succes, met je mail naar de AFM. En bij het NIVRA kun je een klacht indienen tegen PwC, E&Y, Deloitte en KPMG. Als Lakeman het niet te druk had met prive activiteiten (lees: het leeszuigen van DSB crediteuren) had die best tegen vergoeding je verder willen helpen
ik heb wel iets tegen securitisatie, aangezien dat in een aantal voorkomende gevallen in wezen hetzelfde is als voorgemelde repo transactie. Het enige verschil is dat er geen suggestie van betrokkenheid van Gerrit Zalm gemaakt kan worden.quote:Op maandag 15 maart 2010 19:41 schreef Sachertorte het volgende:
[..]
Ik weet heel goed wat securitisatie is, dank u wel. Ik heb daar op zich ook niets tegen. Waar ik wel iets tegen heb is tegen het oppoetsen van de balans, waarbij tal van relevante zaken onder het tapijt worden geveegd. En ik weet ook dat dat in de hele markt volledig normaal is, maar dat is dus iets wat m.i. zeer onverstandig is.
Dat is een persoonlijke strijd van ikweethetookniet. Dat is van mijn kant niet zo, maar ik vind wel dat Zalm een aantal uiterst dubieuze dingen heeft gedaan (waar dit natuurlijk niet onder valt, maar ik denk meer aan zijn DSB periode), maar dat is natuurlijk kruimelwerk in vergelijking met de weeffouten in het financieel systeem.quote:Op maandag 15 maart 2010 19:45 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
ik heb wel iets tegen securitisatie, aangezien dat in een aantal voorkomende gevallen in wezen hetzelfde is als voorgemelde repo transactie. Het enige verschil is dat er geen suggestie van betrokkenheid van Gerrit Zalm gemaakt kan worden.
Open dan een topic over financial enginering, als je dat tegenstaat. Een stuk effectiever dan een een eenzijdige en volstrekt overtrokken persoonlijke kruistocht, m.i.
Over je laatste twee zinnen geen verschil van mening hier overigens.
Ik begrijp alleen niet waarom ene onbeduidende Gerrit Zalm er telkens met de 'haren' bijgesleept moet worden? Heeft iemand vroeger klap gehad van een flipperkast ofzo?
Nou, vertel eens.quote:Op maandag 15 maart 2010 20:05 schreef quirigua het volgende:
Dat Zalm, met zijn faam als voormalig minister, een ook-maar-welke-baan aanneemt in Wognum grenst aan ongelooflijk publiek bedrog. Had ie onder geen beding mogen doen op de manier, zoals hij gedaan heeft : "niks aan de hand". Dat hij openbaarlijk acteert alsof hij dat niet snapt, tekent de morele dimensie van de man, ook als oud-minister.
Hij had die baan kunnen aannemen om vervolgens in de kortste keren de Scheringa-methodiek te ontmaskeren. Blijven zitten en blijven incasseren was endossering van de gang van zaken bij DSB. Die bank is ten onder gegaan, niet aan eerlijkheid maar aan twijfelbare (mogelijk achterklapse) procedures, rekenmethoden met dwang, niet ver verwijderd van oplichting. Zalm is niet vertrokken bij DSB, "omdat de zaken daar niet deugden" ("dat deden ze"), maar omdat er elders (ABN-Amro) een klus viel te klaren.
Nota Bene : De Nederlandsche Bank, bij monde van Wellink, heeft de hele gang van zaken gesanctioneerd. Achteraf zegt de Bank opnieuw, geen bezwaar te hebben tegen de benoeming van Zalm (bij ABN-Amro). Dat is geen casus, gekleurd door herhaalde naiviteit, meer de kleur van onbenul.
Tevens : de demissionair minister van Financien de Jager ondersteunt de gang van zaken ; door het AFM rapport in de la te leggen. Als dat rapport niet deugt, kan het uitstekend bijdragen aan opheldering door het vrij te geven.
Deze affaire riekt uit meerdere hoeken. ABN-Amro is er niet frisser van geworden
En dat is best jammer te noemen!quote:Op woensdag 24 maart 2010 21:24 schreef Bolkesteijn het volgende:
De kwestie is inmiddels dermate ver uit de publiciteit dat ik niet denk dat Tang tot een ander oordeel gaat komen als hij de extra informatie wel heeft. Zalm blijft gewoon lekker zitten.
Euhh, tsja, dat weet ik niet,quote:Op woensdag 24 maart 2010 21:27 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
En dat is best jammer te noemen!
http://925.nl/archief/201(...)n-ze-zalm-ook-pakkenquote:Aan de vooravond van de hervatting van zijn proces legt John Wolbers ter redactie van 925 een bom onder de aanklacht van justitie. Niet alleen heeft hij geen onrechtmatige cent onttrokken aan de bodemloze beleggersput van neef Oosterbosch. Hij krijgt nog geld van Easy Life, zo ongeveer een miljoen, en is dus eigenlijk een van de zwaarst gedupeerden. En zijn verantwoordelijkheid als ex-directeur van een miljoenenzwendel? "Ja, dan moeten ze Zalm ook pakken voor het DSB-debacle
Want?quote:Op woensdag 24 maart 2010 21:27 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
En dat is best jammer te noemen!
Positiefquote:Op vrijdag 26 maart 2010 22:58 schreef Sloggi het volgende:
En als 'ie positief in het nieuws komt wordt dat hier niet gepost. Typisch.
http://www.telegraaf.nl/dft/financieelkrant/ pagina 39quote:Op zaterdag 10 april 2010 12:37 schreef PietjePuk007 het volgende:
Paginagroot interview in de telegraaf vandaag.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |