FOK!forum / Wetenschap & Technologie / Astronomie in de Achtertuin #1
Iblisvrijdag 9 oktober 2009 @ 12:52


Welkom in de topic voor ‘Astronomie in de Achtertuin’.Hier bespreken we wat je met het blote oog of eventueel een gewone verrekijker of kleine telescoop kunt zien aan de sterrenhemel. Handige tips, kaartjes, linkjes, het is allemaal welkom! Ook eigen amateurfoto’s worden gewaardeerd!

Wat heb ik nodig?

Niets, behalve een paar ogen. Alhoewel één oog ook nog wel voldoet. En natuurlijk helder weer. Soms kan een verrekijker handig zijn, of een kleine telescoop, maar in principe gaat het er gewoon om wat je kunt zien aan de sterrenhemel als het helder is.

Wat kan ik zien?

 • Planeten: Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus zijn gemakkelijk met het oog te zien. Uranus is niet te zien met het blote oog, en is met een verrekijker heel zwak. Om deze planeet goed te kunnen zien heb je een kaliber telescoop nodig dat niet in je achtertuin past. Hetzelfde geldt ongeveer voor Neptunus, en Pluto kan zelfs met verrekijker niet gezien worden.

 • Sterren en sterrenbeelden. Een en ander hangt natuurlijk wel af van de helderheid en de lichtvervuiling. Zie Astrowiki voor kaartjes van de Benelux qua lichtvervuiling. Als je in een ‘vervuild’ gebied woont, niet getreurd, ook daar is nog wel het een ander te zien, maar het blijft beperkt tot de heldere verschijnselen. De Melkweg zul je bijvoorbeeld niet zien.

 • Satellieten en ruimtestations. Je kunt vanaf aarde vaak het International Space Station goed zien, als er een shuttle gelanceerd wordt om deze te bezoeken, dan kun je deze ook zien. Ook andere satellieten, zoals Iridium-satellieten zijn heel goed te zien.

  Waar vind ik meer info?

 • Astrowiki
 • Jaarboek sterrenkunde, een overzicht in boekvorm van wat er te zien is.
 • Heavens Above, hier kun je je locatie met behulp van Google maps selecteren, en dan zie je wat er te zien is.

  Wat kan ik komende tijd zien?

  Kaartjes en gegevens hieronder staan gecentreerd op de OLV Toren in Amersfoort, woon je ergens anders in het land, dan kan het wat afwijken.

 • Passages van het ISS voor de komende 10 dagen.
 • Iridium flares voor de komende week.
 • Zonsopgang en ondergang voor vandaag
 • Maaninformatie voor vandaag (inclusief komende volle maan)
 • Hemelkaartje voor dit moment (je kunt de tijd aanpassen).

  Deze maand is in Nederland het volgende te zien:
  Je hebt Java nodig voor Sky Tonight
  quote:
  1 november 2009
  De planeet Mars staat vandaag en morgen vlak bij de open sterrenhoop de Krib (Praesepe) in het sterrenbeeld Kreeft. Met een verrekijker zijn de sterren in de sterrenhoop zichtbaar. Kijk rond 06.00 uur, hoog in het zuidzuidoosten.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  2 november 2009
  Volle Maan (20.14 uur).

  4 november 2009
  De maan staat vanavond in het sterrenbeeld Stier en vormt een rechthoekige driehoek met de hoofdster Aldebaran (rechtsonder de maan) en het Zevengesternte (rechtsboven de maan). Kijk rond 21.00 uur in het oosten.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  6 november 2009
  Maximum van de Tauriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier (zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162).

  7 november 2009
  Rond 22.00 uur zie je de sterren Castor en Pollux linksboven de opkomende maan, in het oostnoordoosten.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  8 november 2009
  's Morgens rond 06.00 uur staat de maan zeer hoog boven de zuidelijke horizon. Links van de maan is de planeet Mars zichtbaar; rechtsboven de maan staan de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  8 november 2009
  De planeet Mars is om 23.30 uur pal links van de opkomende maan te zien, laag in het oostnoordoosten.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  9 november 2009
  Laatste Kwartier (16.56 uur). 's Morgens vroeg, rond 06.00 uur, zie je de maan zeer hoog in het zuiden staan, met pal daarboven de planeet Mars.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  10 november 2009
  De ster Regulus in de Leeuw staat vanmorgen links van de maan. Bekijk het tweetal tussen 06.00 en 06.30 uur, hoog in het zuidzuidoosten.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  12 november 2009
  Rond 06.30 uur zie je vrij hoog in het zuidoosten de afnemende maan, met links daarvan de planeet Saturnus.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  13 november 2009
  Vanmorgen staat Saturnus een flink stuk boven de maan, aan de zuidoostelijke ochtendhemel. Kijk tussen 06.00 en 06.30 uur.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  14 november 2009
  Laag in het zuidoosten zie je rond 06.30 uur de smalle maansikkel, met links daarvan de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  16 november 2009
  Nieuwe Maan (20.14 uur).

  17 november 2009
  Vannacht is het maximum van de Leoniden, een beroemde meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Leeuw (zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162). De meeste 'vallende sterren' zijn na middernacht zichtbaar. Volgens sommige voorspellingen is er dit jaar sprake van een ware meteorenregen.

  23 november 2009
  Vanavond is linksonder de bijna-halfverlichte maan de planeet Jupiter te zien. Kijk vanaf 18.00 uur, wanneer de twee hemellichamen in het zuiden staan. Rond 22.30 uur verdwijnen ze in het westzuidwesten onder de horizon.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  24 november 2009
  Eerste Kwartier (22.39 uur). Een flink stuk rechtsonder de halfverlichte maan schittert de heldere reuzenplaneet Jupiter.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  30 november 2009
  Vandaag is het precies vierhonderd jaar geleden dat Galileo Galilei zijn zelfgebouwde telescoop op de maan richtte. Hij ontdekte bergen en kraters. Een eenvoudige verrekijker laat al meer zien dan de telescopen van Galilei.


  Bron: Alles over Sterrenkunde.
  Wat kan ik krijgen aan Software?

 • Stellarium, een gratis en open source programma waarmee je de sterrenhemel op je PC kunt bekijken. Ondersteunt Linux, Mac OS X en Windows.
 • Cartes Du Ciel, ook een sterrenkaart alleen voor Windows (Versie 3 is ook voor andere besturingssystemen, maar nog in bèta)
 • KStars, voor gebruikers van KDE.
 • Google Earth bevat nu ook een sterrenkaart (tevens online te bekijken).
 • Starry Night, commerciële software, alleen voor Windows en OS X.
 • Star Map, maakt gebruik van GPS, accelerometer en kompas van je iPhone om te bepalen waar je je bevindt en waar je je iPhone op richt in de lucht, en laat zien welke sterrenbeelden en sterren je dan ziet.

  Sommige van deze software kan ook telescopen aansturen.

  [ Bericht 66% gewijzigd door Iblis op 01-11-2009 11:56:46 ]
 • Intrepidityvrijdag 9 oktober 2009 @ 13:24
  Zeer interessant topic
  Een leuk tooltje voor de iPhone gebruikers onder ons vind ik 'Starmap'. Kost een paar euro (8 geloof ik), maar dan heb je ook wat Interactieve sterrenkaart die gebruik maakt van de GPS, kompas en accelerometer. Je richt je iPhone dan dus op een gedeelte van de lucht en ziet hetzelfde op je scherm, waarna je een ster kunt aanraken om er informatie over te krijgen
  Een leuke website is www.heavens-above.com. Je kunt hier je locatie invullen en info krijgen over ISS passes en iridium flares (zeer heldere flitsen die ontstaan door de weerkaatsing van de zon in de zonnepanelen van de Iridium-satellieten) en dergelijke Zo is er op mijn locatie morgenavond om half 8 een iridium flare te zien met een magnitude van -8.. En dat is een prachtig gezicht
  -CRASH-vrijdag 9 oktober 2009 @ 15:44
  Je eigen opnames van de planeten, nevels of sterren laten zien.

  Astonomie
  Allesoversterrenkunde.nl
  Spaceweather.com
  Astro fotografie.nl

  Ruimtevaart
  ISS tracker
  NASA tv

  [ Bericht 47% gewijzigd door -CRASH- op 09-10-2009 17:06:16 ]
  PeeJay1980vrijdag 9 oktober 2009 @ 16:25
  Niet te vergeten dat je als beginner relatief makkelijk in de sterrenkijkwereld (veel) plezier kan beleven met een normale verrekijker.
  Dan moet je denken aan een kijker met een vergroting van 8x tot 10x en met een objectiefdiameter van 50mm.
  Als je een grotere vergroting kiest, dan wordt het beeld snel onduidelijk door trillingen en heb je eigenlijk een statief nodig
  -CRASH-vrijdag 9 oktober 2009 @ 16:44
  En als je als leek wat over sterren en/of kijkers wilt weten.
  Ga eerst eens langs bij een lokale sterrenwacht of vereniging zoals K.N.V.W.S.
  Antaresjevrijdag 9 oktober 2009 @ 16:50
  quote:
  Op vrijdag 9 oktober 2009 12:52 schreef Iblis het volgende:
  Zijn er mensen die het interesseert, die wat in te brengen hebben, die ideeën hebben?
  Google Sky Maps voor degenen onder ons die een Android telefoon hebben. Maakt het erg gemakkelijk om te weten wat je ziet, of om te zoeken wat je wilt zien. Er zijn ongetwijfeld ook soortgelijke applicaties te vinden voor andere platformen.

  Volgende tip, ga niet in het centrum van Eindhoven wonen. Met het blote oog kan ik de Maan, Jupiter en Venus zien. daarna houdt het wel zo'n beetje op Heb wel eens overwogen om een telescoop aan te schaffen maar met de lichtvervuiling hier denk ik niet dat ik daar mee hele mooie dingen te zien zal krijgen.

  En niet helemaal in de categorie 'achtertuin' maar misschien toch interessant om te vermelden, is het Lick Observatory Summer Visitors Program. Er zijn toch aardig wat mensen die een trip maken naar het zuidwesten van de VS, voor de liefhebber is dit een echte aanrader. Je krijgt de kans om door allebei de telescopen te kijken, er worden lezingen gehouden en, het mooiste van alles, er is daar weinig tot geen lichtvervuiling. Het blijft bijzonder om de melkweg echt te kunnen zien (ook al kan dat dichter bij huis ook natuurlijk).
  intraxzvrijdag 9 oktober 2009 @ 19:16
  http://www.stellarium.org/nl/

  Dit programma laat ongeveer zien wat je zelf ziet als je omhoog kijkt. Ik vind het erg fijn en gebruik het al 2 jaar .
  quote:
  Op vrijdag 9 oktober 2009 16:50 schreef Antaresje het volgende:

  [..]

  Google Sky Maps
  Volgende tip, ga niet in het centrum van Eindhoven wonen. Met het blote oog kan ik de Maan, Jupiter en Venus zien. daarna houdt het wel zo'n beetje op
  Ik kan soms in de achtertuin m31 met het blote ook zien
  -CRASH-zaterdag 10 oktober 2009 @ 01:25
  quote:
  Op vrijdag 9 oktober 2009 19:16 schreef intraxz het volgende:
  http://www.stellarium.org/nl/

  Dit programma laat ongeveer zien wat je zelf ziet als je omhoog kijkt. Ik vind het erg fijn en gebruik het al 2 jaar .
  [ afbeelding ]
  [..]

  Ik kan soms in de achtertuin m31 met het blote ook zien
  Heb ik nog gefotografeerd van de zomer
  Met m'n canon 350d met 300mm Sigma lens op 1600 ISO.
  Foto zoek ik vanmiddag nog wel.
  capriciazaterdag 10 oktober 2009 @ 01:28
  Interessant!
  Ben een leek, maar vind het bijzonder fascinerend.
  Mijn vent en ik overwegen wel eens om een sterrekijker aan te schaffen. Helaas (qua licht) wonen we in de randstad.
  Zijn er adviezen hier over merken/ uitvoeringen?
  Zijn er mensen die wel eens naar een sterrenwacht gaan?
  In Utrecht is er eentje, maar ik ben nog nooit geweest...
  -CRASH-zaterdag 10 oktober 2009 @ 01:31
  FF een doorverwijzing Sterrenkijken en sterrenkijkers
  capriciazaterdag 10 oktober 2009 @ 01:32
  quote:
  Op zaterdag 10 oktober 2009 01:31 schreef -CRASH- het volgende:
  FF een doorverwijzing Sterrenkijken en sterrenkijkers
  Thanx@
  Prometheus4096zaterdag 10 oktober 2009 @ 09:05
  quote:
  Op zaterdag 10 oktober 2009 01:28 schreef capricia het volgende:
  Mijn vent en ik overwegen wel eens om een sterrekijker aan te schaffen. Helaas (qua licht) wonen we in de randstad.
  Zijn er adviezen hier over merken/ uitvoeringen?
  Zijn er mensen die wel eens naar een sterrenwacht gaan?
  In Utrecht is er eentje, maar ik ben nog nooit geweest...
  Nederland in z'n heheel is eigenlijk niet erg ideaal. Zowel qua weer als lichtvervuiling. Dus ja.
  Voor een echt donkere hemel moet je helemaal naar Noord Frankrijk. Of naar het noorden van Texel.
  Meestal is het bewolkt en de zomeravonden in Nederland zijn erg vochtig en dus is dat ook niet echt goed. En als de lucht het beste is is vriest het. En de hedere hemel valt natuurlijk ook niet elke keer handig samen met het weekend.

  Hoeveel sterren je precies kunt zien is bepaalt door de aperture ofwel de diameter. Hoe meer licht je kunt opvangen hoe meer je kunt zien.
  Goedkoopste manier om een telescoop met veel diameter te krijgen is om een Newtonian spiegeltelescoop op een dobsonian mount te kopen. Dan gaat elke euro direct naar het zien van meer sterren, en niet naar wat anders.

  Nadeel is dat je als je veel vergroot het beeld redelijk snel uit je telescoop beweegt en je elke keer een duw tegen de buis moet geven om het weer terug in beeld te krijgen. En daarom kun je er ook niet erg goed foto's mee nemen. Maar meestal wil je juist helemaal niet veel vergroting.


  Dus wil je de grootste telescoop die je kunt betalen en kunt vervoeren. En stel je gaat dan voor een weekend op vakantie naar Texel en dat plaatje van Texel hier boven klopt dan kun je als je een 14 of 16 inch telescoop koopt vele sterrenstelsels zien. Mischien wel 100 of 200 verschillende. Probleem is wel ze te vinden maar dat is wat anders. Misschien zijn emmissie-nevels tussen sterren dan ook wel goed te zien.

  Met een 8 inch telescoop op een relatief donkere plek in de randstad kun je zeker Andromeda wel zien. Maar qua sterrenstelsels niet veel meer dan dat. Dus dan moet je het gewoon met sterren doen.

  Er zijn ook filters die speciaal gemaakt zijn om de frequenties van kunstlicht te filteren maar die zijn best duur. Misschien is dat een uitkomst in de randstad. Want als je echt in een rode zone zit en je wilt wat zien vanuit je tuin is dat echt een groot nadeel.

  Een dobsonian telescoop kun je gewoon neerzetten, stofcovers eraf halen, lens in doen, en er door kijken. Dus het is heel simpel. Je moet de spiegel alleen wel af en toe afstellen zodat het beeld redelijk scherp blijft. Dit het collimeren en is opzich niet zo lastig en kom je toch niet onderuit.

  Je hebt bepaalde lijsten met speciale objecten in de sterrenhemel. Die vinden is erg lastig. Je moet de hele sterrenhemel uit je hoofd leren en specifieke sterrenpatronen herkennen. Het zal je soms enkele nachten kosten voordat je een object ook daadwerkelijk vindt.
  En als je het dan vindt ziet het er natuurlijk weinig spectaculair uit. Het is alleen bijzonder als je je realiseert wat het is wat je ziet.

  http://www.astroshop.eu/?sid=ea74e96ddd3a85087755328b7ba67a1e
  Is misschien wel de grootste online winkel uit de regio en de prijzen zijn lager dan op http://telescoop.nl/

  Het valt me op dat Orion relatief duur en Sky Watcher relatief goedkoop is. Orion is natuurlijk een A-merk. Maar Sky Watcher is niet een merk met slechte kwaliteit. Misschien minder goed dan Orion. Maar misschien is Orion vooral duurder omdat men meer reclame maakt en omdat men niet de gehele telescoop in China maakt.

  Helaas zijn europrijzen toch veel hoger dan dollarprijzen. En ja het geld wat je uitgeeft daar krijg je dan veel minder voor dan iemand in bijv Australie.

  Dus ik zou even kijken hoe goed of slecht de hemel is van de locatie waar je vanaf denkt te gaan observeren. Als je echt niet praktisch uit het rode kan komen dan ga je gewoon niet veel zien met een kleine telescoop. En een grotere vangt natuurlijk ook weer meer lichtvervuiling op. Dus dan zie je wel meer, maar is het effect van de lichtvervuiling ook groter.
  En kleine telescoop is zowiezo niet erg kosten-effectief. Je wilt eigenlijk minimaal 8 inch. Dus als je twijfelt zou ik helemaal geen telescoop kopen. En als je een goedkope koopt zou ik dat enkel doen met het idee hem te vervangen als de hobby aanslaat.

  Het oppervlak van een telescoop is pi maal de macht van de straal. Dus als het diameter 2x groter is vang je 8x zoveel licht op. Vandaar dat grotere telescopen zoveel meer licht kopen voor maar iets meer geld. Bij de meeste producten krijg je juist minder voor je geld naar mate de producten duurder zijn in uitvoering. Met telescopen is dit juist anders om.
  Ibliszaterdag 10 oktober 2009 @ 09:26
  Mooie kaartjes, ja, in Nederland is het niet zo ideaal gesteld, vandaar ook dat het m’n idee in eerste instantie meer was de ‘grote’ sterren die je toch sowieso wel kunt zien, voor mensen die eens wat sterrenbeelden willen herkennen en zo. Of de ISS willen zien.

  Want dat kan ook nog met relatief veel lichtvervuiling.
  Prometheus4096zaterdag 10 oktober 2009 @ 10:32
  Ik weet niet op welk punt het beter is om een verrekijker te kopen ipv een kleine telescoop.

  In de zomer op je rug liggen en met een niet te zware verrekijker naar de melkweg kijken kijkt veel lekkerder dan met een telescoop kijken.
  -CRASH-zaterdag 10 oktober 2009 @ 17:11
  Zo hier een paar foto's. Ze zijn niet je van het.

  20-08-2009
  M31 (ISO 1600)


  Richting melkweg (ISO 1600 en nabewerkt)


  23-08-2009
  Jupiter met manen (ISO 400 dacht ik)


  [ Bericht 4% gewijzigd door -CRASH- op 10-10-2009 17:26:15 ]
  Intrepidityzaterdag 10 oktober 2009 @ 17:15
  DIe laatste foto is wel interessant Gemaakt op een telescoop of met een flinke telelens? Met een 500mm tele kreeg ik dit niet voor elkaar in ieder geval
  -CRASH-zaterdag 10 oktober 2009 @ 17:22
  quote:
  Op zaterdag 10 oktober 2009 17:15 schreef Intrepidity het volgende:
  DIe laatste foto is wel interessant Gemaakt op een telescoop of met een flinke telelens? Met een 500mm tele kreeg ik dit niet voor elkaar in ieder geval
  Sigma APO 50-300mm alle foto's op 300mm
  Fogelzaterdag 10 oktober 2009 @ 20:18
  quote:
  Op zaterdag 10 oktober 2009 09:05 schreef Prometheus4096 het volgende:

  [..]

  Nederland in z'n heheel is eigenlijk niet erg ideaal. Zowel qua weer als lichtvervuiling. Dus ja.
  Enig idee waar ik een soortgelijke kaart voor Noorwegen kan vinden?
  Prometheus4096zaterdag 10 oktober 2009 @ 20:30
  Fogelzaterdag 10 oktober 2009 @ 20:33
  Bedankt!

  Ik woon dus in een rood/oranje gebied, maar mijn schoonouders wonen in een compleet zwart gebied (en ik heb al vaker gemerkt dat ik daar extreem veel meer sterren zie dan thuis... maar thuis zie ik alweer weer veel meer dan in Nederland, zelfs al is dat ook in een oranje gebied)
  intraxzzaterdag 10 oktober 2009 @ 20:35
  Fotos met mijn telescoop en lg viewty

  Sjaakmatzaterdag 10 oktober 2009 @ 20:42
  Dit wil ik wel volgen.
  ExperimentalFrentalMentalzondag 11 oktober 2009 @ 02:59
  Onderstaande hemelverschijnselen zijn met het blote oog zichtbaar. In samenwerking met Sky & Telescope wordt van veel hemelverschijnselen een eenvoudig sterrenkaartje aangeboden. Een compleet overzicht van hemelverschijnselen dit jaar vind je in Jaarboek sterrenkunde.

  11 oktober 2009 Laatste Kwartier (10.56 uur).

  12 oktober 2009 's Morgens rond 06.00 uur zie je vier hemellichamen op een rij: de maan, vlak daarboven de planeet Mars, en nog hoger aan de zuidoostelijke hemel de sterren Castor en Pollux in de Tweelingen.
  Bekijk dit verschijnsel

  13 oktober 2009 De planeet Mars staat vandaag precies op één lijn met Castor en Pollux, de twee hoofdsterren van het sterrenbeeld Tweelingen. Tussen 06.00 en 06.30 uur staan ze pal onder elkaar, zeer hoog aan de zuidoostelijke hemel. Heel laag in het oosten zie je om 06.30 uur Saturnus en Venus vlak bij elkaar aan de hemel. Saturnus is een stuk zwakker en staat pal links van Venus.
  Bekijk dit verschijnsel

  14 oktober 2009 Linksboven de afnemende maan zie je de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Kijk vanaf 06.00 uur, hoog in het oostzuidoosten. Om 06.30 uur zijn laag in het oosten ook Saturnus en Venus te zien. Saturnus, de zwakste van de twee planeten, staat pal boven Venus.
  Bekijk dit verschijnsel

  16 oktober 2009 In de ochtendschemering zie je drie planeten vlak bij de zeer smalle maansikkel. Rond 06.30 uur zijn Venus en Saturnus zichtbaar, laag in het oosten; een half uur later is ook Mercurius te zien, heel dicht bij de horizon.
  Bekijk dit verschijnsel

  18 oktober 2009 Nieuwe Maan (07.33 uur).

  21 oktober 2009 Vannacht is het maximum van de Orioniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Orion (zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162). De stofdeeltjes die je vannacht in de aardse dampkring ziet verbranden, zijn afkomstig van de beroemde komeet Halley.

  25 oktober 2009 Vandaag wordt de wintertijd weer ingevoerd. Om 03.00 uur Midden-Europese Zomer Tijd (MEZT) gaat de klok een uur terug naar 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET).

  26 oktober 2009 Eerste Kwartier (01.42 uur). 's Avonds rond 19.30 uur zie je de planeet Jupiter links van de maan, boven de zuidelijke horizon.
  Bekijk dit verschijnsel

  27 oktober 2009 Jupiter staat vannacht rechtsonder de maan. Om 19.30 uur staan de twee hemellichamen precies in het zuiden.
  Bekijk dit verschijnsel

  1 november 2009 De planeet Mars staat vandaag en morgen vlak bij de open sterrenhoop de Krib (Praesepe) in het sterrenbeeld Kreeft. Met een verrekijker zijn de sterren in de sterrenhoop zichtbaar. Kijk rond 06.00 uur, hoog in het zuidzuidoosten.
  Bekijk dit verschijnsel

  2 november 2009 Volle Maan (20.14 uur).

  4 november 2009 De maan staat vanavond in het sterrenbeeld Stier en vormt een rechthoekige driehoek met de hoofdster Aldebaran (rechtsonder de maan) en het Zevengesternte (rechtsboven de maan). Kijk rond 21.00 uur in het oosten.
  Bekijk dit verschijnsel

  6 november 2009 Maximum van de Tauriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier (zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162).

  7 november 2009 Rond 22.00 uur zie je de sterren Castor en Pollux linksboven de opkomende maan, in het oostnoordoosten.
  Bekijk dit verschijnsel

  8 november 2009 's Morgens rond 06.00 uur staat de maan zeer hoog boven de zuidelijke horizon. Links van de maan is de planeet Mars zichtbaar; rechtsboven de maan staan de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.
  Bekijk dit verschijnsel

  8 november 2009 De planeet Mars is om 23.30 uur pal links van de opkomende maan te zien, laag in het oostnoordoosten.
  Bekijk dit verschijnsel

  9 november 2009 Laatste Kwartier (16.56 uur). 's Morgens vroeg, rond 06.00 uur, zie je de maan zeer hoog in het zuiden staan, met pal daarboven de planeet Mars.
  Bekijk dit verschijnsel

  10 november 2009 De ster Regulus in de Leeuw staat vanmorgen links van de maan. Bekijk het tweetal tussen 06.00 en 06.30 uur, hoog in het zuidzuidoosten.
  Bekijk dit verschijnsel

  (allesoversterrenkunde)
  Ibliszondag 11 oktober 2009 @ 09:44
  quote:
  Op zondag 11 oktober 2009 02:59 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
  Onderstaande hemelverschijnselen zijn met het blote oog zichtbaar.
  dat soort info zocht ik inderdaad onder andere voor deze topic!
  Harajuku.zondag 11 oktober 2009 @ 10:01
  Tvp.
  Biogardezondag 11 oktober 2009 @ 10:07
  TVP.
  ExperimentalFrentalMentalzondag 11 oktober 2009 @ 13:19
  quote:
  Op zondag 11 oktober 2009 09:44 schreef Iblis het volgende:

  [..]

  dat soort info zocht ik inderdaad onder andere voor deze topic!
  As je naar de site www.allesoversterrenkunde.nl gaat, op de voorpagina, in de linkerkolom onder het topic "Mijn Sterrenhemel" en dan onder "Hemelverschijnslen, staat iedere maand een overzicht van de zichtbare verschijnselen. Als ik eraan denk zal ik ze iedere maand in dit topic posten
  zarGonzondag 11 oktober 2009 @ 13:19
  Interessant.
  Bilmiyoremzondag 11 oktober 2009 @ 16:05
  tvp
  Ibliszondag 11 oktober 2009 @ 16:37
  Ik heb de OP wat geüpdatet, leuk zou misschien ook nog wat linkjes naar open dagen van sterrenwachten zijn e.d. Maar ook andere links en aanvullingen zijn welkom.

  Oh ja, en een banner die meer tijd heeft gekost dan 1,5 minuut is ook welkom natuurlijk.
  Burakiuszondag 11 oktober 2009 @ 16:42
  tvp
  Prometheus4096woensdag 14 oktober 2009 @ 09:21
  Vanavond is het redelijk astronomie-weer.

  Op deze site kun je trouwens een astronomischweer-voorspelling vinden http://www.urania.be/weer
  Ibliswoensdag 14 oktober 2009 @ 14:21
  Ik heb net gelezen dat het redelijk weer wordt, dus aflevering #1 in de serie ‘sterren kijken voor complete beginners’. Misschien is het wel geen serie, want zo heel veel ideeën heb ik eigenlijk niet. Maar goed. Het onderwerp is: De Poolster vinden!

  Vanavond om 20:30 ziet de hemel er in Nederland ongeveer zo uit:  Voor degenen die voor het eerst zo’n sterrenkaart zien, is het misschien allemaal niet zo duidelijk. Ik weet nog wel dat ik ooit zo’n sterrenkaart (moest je ook nog aan draaien) had als kind en er geen zier van snapte.

  In feite werkt zo’n kaart met het idee van een hemelkoepel. Als je op aarde staat dan kun je de hemel in principe opvatten als een de binnenkant van een bol, waar lichtjes op staan. De hemelbol. Die bol is op dit kaartje platgeslagen.

  De buitenste rand van het kaartje is de horizon, dus waar S staat is helemaal in het zuiden aan de horizon bijvoorbeeld. Dit verklaart ook waarom oost links staat op het kaartje, je moet je in feite voorstellen dat je dit kaartje om een halve bol trekt en dan van binnenuit die bol bekijkt, je bekijkt het dus eigenlijk van onderen terwijl je een normale kaart van boven bekijkt. En als je onder de tafel gaat liggen en naar een normale kaart kijkt, nu ja, dan zie je alleen het tafelblad, maar dan zijn oost en ook ‘omgedraaid’.

  Het midden van het kaartje is dus wat je recht boven je hoofd ziet om half negen, staart daar ongeveer dus Cygnus, of Zwaan. Je kunt ook afleiden dat de Grote Beer aan de noord-westelijke hemel moet staan, en dat die vrij laag staat. Jupiter staat in het zuid-zuid-oosten ongeveer, ook niet zo hoog. Met dit soort kaartjes moet je wel een beetje leren omgaan.

  In principe is het altijd lastig om duidelijke kaartjes te maken: of je nu een kaartje maakt, of een computerprogramma, je beeldt altijd iets wat 360º rond gaat af op een plat iets. Dat moet altijd tot vertekening leiden. Hoe en wat precies, daar is ook nog wel veel over te vertellen, maar dat komt een andere keer.

  Als je echter een kleinere gedeelte van de hemel afbeeld, dan lijkt het al iets meer op wat je ‘in het echt ziet’, meer alsof je een foto maakt van de lucht.

  Hier is b.v. een gesimuleerde sterrenhemel voor vanavond, half negen, met het noorden ingetekend. Dit is zoals je ‘normaal’ zou kijken, dus het westen is nu aan de linkerkant van de tekening:  Je herkent hier (hopelijk) de Grote Beer al. Het is het steelpannetje, dat zich redelijk midden in de afbeelding bevindt. En die uit zeven sterren bestaat. Hier zie je dezelfde afbeelding met de Grote Beer ingetekend (die eigenlijk iets meer is dan het steelpannetje):  Tevens is er een raster ingetekend, dat geeft ongeveer aan wat je ziet. De verticale lijnen geven de azimut aan, d.w.z. de hele horizon is verdeeld in 360 graden, met het noorden op 0, het oosten op 90, het zuiden op 180, het westen op 270. Ja, er staat 180° in de tekening bij de lijn door N, maar dat is echt een foutje.

  De horizontale lijnen geven aan hoe hoog iets boven de horizon is. 90° zou recht boven je hoofd zijn, 0° is de horizon, en de rest is er tussenin. (Ik kan het echt niet beter uitleggen.) Je ziet dus dat de afbeelding in het midden tot bijna 60° boven de horizon komt. Dat is dus, als je kijkt, niet helemaal met je hoofd in de nek, maar maar iets verder naar voren.

  Maar goed, dit is de Grote Beer, daar was het ons niet direct om te doen, waar het wél om te doen is, is de Poolster. Dat is niet een extreem heldere ster (zoals wel eens gedacht wordt), ongeveer net zo helder als de sterren van de Grote Beer, maar er zijn veel helderder sterren aan de hemel. Die Poolster vind je door de twee sterren die de rechterkant van het steelpannetje vormen, te pakken, en dan een (denkbeeldige) lijn van de onderste naar de bovenste te trekken, en die lijn ongeveer 4–5 keer door te trekken, dan kom je nagenoeg op de Poolster uit:  In de tekening hierboven staan nog veel meer lijnen getekend, maar het gaat dus om de lijn die door de ‘e’ van ‘Grote beer’ loopt. Die moet je ook in gedachten trekken, en dan kom je op de Poolster uit.

  De Poolster staat dus ook niet recht boven je hoofd. Wel staat ze altijd in het noorden, maar alleen op de Noordpool staat ze recht boven je hoofd.

  Nu kun je dus (als je de Grote Beer kunt zien tenminste) altijd het Noorden vinden! En je moet je op het Noordelijk Halfrond bevinden. De Grote Beer zelf staat namelijk niet vast. Als je later op de avond kijkt dan is de Grote Beer iets verder opgeschoven richting het oosten. En die maakt zo een heel rondje, doordat de aarde draait.

  Alleen de Poolster blijft voor het oog op dezelfde plek, omdat deze in het verlengde van de aardas staat. Hieronder zie je schematisch hoe de Grote Beer (en Cassiopeia, dat is die ‘W’) rond de Poolster bewegen in 24 uur. In het echt kun je dit natuurlijk niet zo waarnemen, omdat als het dag is de sterren niet zichtbaar zijn.


  Bron: Wikimedia Commons. Maker: Mjchael. Licentie: CC-BY-SA.

  Aan de Poolster vast zit de Kleine Beer, dat is nog een steelpannetje. Dat ‘wijst’ naar de steel van de Grote Beer, maar de Kleine Beer kun je niet altijd even goed zien in een lichtvervuilde omgeving.

  Succes!

  N.B. Het hemelkaartje is van Heavens Above, en de plaatjes zijn m.b.v. Stellarium gemaakt.
  intraxzwoensdag 14 oktober 2009 @ 14:42
  Vanavond is de bovenste helft van nederland waarschijnlijk bewolkt
  http://www.meteoblue.com/en/weather/weather-maps/europe/
  Ibliswoensdag 14 oktober 2009 @ 15:30
  quote:
  Op woensdag 14 oktober 2009 14:42 schreef intraxz het volgende:
  Vanavond is de bovenste helft van nederland waarschijnlijk bewolkt
  http://www.meteoblue.com/en/weather/weather-maps/europe/
  Ja, dat kan zo maar niet!
  Arie81donderdag 15 oktober 2009 @ 13:03
  Bij deze foto's van Jupiter die ik heb gemaakt met Meade LPI camera en 2x barlow. Foto's zijn nog onbewerkt,wie kan bewerken krijgt mijn zegen.

  Op de kleur foto is de rode vlek nog net te zien. Op de zwart wit is de schaduw van IO nog te zien.  intraxzdonderdag 15 oktober 2009 @ 17:51
  Mooie foto's! Bijna net zo mooi als door de telescoop. Gisteren was het trouwens moio helder. Meteoblue zat er naast.
  Iblisdonderdag 15 oktober 2009 @ 18:57
  Ik ben niet zo’n fotobewerkingsheld, maar als ik de foto wat helderder maak dan krijg ik dit:  Er zijn vast mensen die dat beter kunnen qua kleurcorrectie, noise reduction, sharpening, enz.
  Sjaakzzondag 18 oktober 2009 @ 11:37
  quote:
  Schiermonnikoog is donkerste plek

  (Novum) - Schiermonnikoog is de donkerste plek van Nederland. Vanaf het Waddeneiland zijn op een onbewolkte en maanloze nacht ongeveer drieduizend sterren te zien, terwijl dat er in een gebied als Roggebotzand in Flevoland maar zestienhonderd zijn. In de Gelderse Vallei, het donkerste plekje van Gelderland, zijn dat er nog maar zeshonderd.

  Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu. De Groningse streek het Hoge Land staat op nummer twee en de Friese Waddenkust op de derde plaats.

  Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. De mate van verlichting neemt volgens Natuur en Milieu jaarlijks met drie tot vijf procent toe, terwijl driekwart van de Nederlanders een donkerdere nacht zou willen.

  Bureau Sotto le Stelle verrichtte lichtmetingen in 41 donkere gebieden in het kader van de vijfde Nacht van de Nacht, die zaterdag wordt gehouden. Mensen kunnen dan met honderden 'duistere' activiteiten meedoen en genieten van het donker.
  Prometheus4096zondag 18 oktober 2009 @ 12:01
  Niet zo verassend natuurlijk.

  Ik heb gisteren wel dacht ik M33 kunnen zien. Was ik maar op Schiermonnikoog, dan had ik hem zeker gezien... M1 wel voor het eerste gevonden. M109 kon ik niet zien. Misschien als Ursa Major over een paar maanden iets hoger en in het oosten staat. Zou wel jammer zijn als dat niet te zien is met 8".

  Trouwens is de Gelderse Vallei in Utrecht.

  Straatlantarens in woonwijken en dikke schijnwerpers op gebouwen zoals kerken. Die moeten echt weg, uit of na 11en ofzo gewoon uit.
  Straatverlichting bij wegen kan als je het mij vraagt ook wel uit. Maar op z'n minst zo een kap op die dingen zodat ze niet 50% van hun licht recht de hemel in schijnen. En zoveel auto's komen er dan ook niet meer langs. Dus een sensor die alleen aan gaat als er een auto aan komt zou in de toekomst ook wel wat zijn.

  Maar ja, ik weet zeker dat al die nutteloze verlichting straks gewoon nog aan is met de 24ste. Zelfs de dikke schijnwerpers gericht op de kerktoren. Zonde van de hemel, zonde van de energie. En er staat hier in een woonwijk ook gewoon om de 10 meter een dikke lantarenpaal. Die dingen moeten toch ook niet goedkoop geweest zijn.

  [ Bericht 12% gewijzigd door Prometheus4096 op 18-10-2009 12:24:05 ]
  -CRASH-zondag 18 oktober 2009 @ 16:42
  Van de Frontpage

  'Schiermonnikoog beste sterrenkijkplek'
  submit door Michel (OA) op 18-10-2009 @ 16:21

  Aanstaande zaterdag vindt voor de vijfde keer De Nacht van de Nacht plaats. Ter gelegenheid hiervan hebben de provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu onderzocht waar de donkerste plek van Nederland zich bevindt; dit blijkt op het eiland Schiermonnikoog te zijn.

  Het onderzoek is in augustus en september uitgevoerd tijdens onbewolkte en maanloze nachten. Met meetapparatuur is de helderheid van het zenit, het punt recht omhoog, bepaald. De hemel boven Schiermonnikoog leent zich het beste om sterren te kijken, hier waren ongeveer 3.000 sterren te zien. Ter vergelijking: in het donkerste gebied van Flevoland zijn ongeveer 1.600 sterren te zien en in de Biesbosch nog maar 600.

  Op de site van De Nacht van de Nacht staan de Donkerste plek per provincie.
  Het hele rapport lees je hier (pdf).

  Bron: RTV Noord, e.a


  Gelukkig hoef ik niet ver te rijden.... Maasduinen (limburg) zijn een kilometertje of 12 van Venlo

  [ Bericht 0% gewijzigd door -CRASH- op 18-10-2009 16:53:57 ]
  ExperimentalFrentalMentalmaandag 19 oktober 2009 @ 09:06
  Voor de liefhebbers

  21 oktober 2009 Vannacht is het maximum van de Orioniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Orion (zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162). De stofdeeltjes die je vannacht in de aardse dampkring ziet verbranden, zijn afkomstig van de beroemde komeet Halley

  Iblismaandag 19 oktober 2009 @ 11:27
  Hopelijk is het helder! Vrijdag en zaterdag heb ik nog aardig wat kunnen zien, ook al was het wat koud en heb ik niet zo heel lang gekeken.
  ExperimentalFrentalMentalzaterdag 31 oktober 2009 @ 00:57
  Voor de komende maand

  1 november 2009 De planeet Mars staat vandaag en morgen vlak bij de open sterrenhoop de Krib (Praesepe) in het sterrenbeeld Kreeft. Met een verrekijker zijn de sterren in de sterrenhoop zichtbaar. Kijk rond 06.00 uur, hoog in het zuidzuidoosten.

  2 november 2009 Volle Maan (20.14 uur).

  4 november 2009 De maan staat vanavond in het sterrenbeeld Stier en vormt een rechthoekige driehoek met de hoofdster Aldebaran (rechtsonder de maan) en het Zevengesternte (rechtsboven de maan). Kijk rond 21.00 uur in het oosten.

  6 november 2009 Maximum van de Tauriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier

  7 november 2009 Rond 22.00 uur zie je de sterren Castor en Pollux linksboven de opkomende maan, in het oostnoordoosten.

  8 november 2009 's Morgens rond 06.00 uur staat de maan zeer hoog boven de zuidelijke horizon. Links van de maan is de planeet Mars zichtbaar; rechtsboven de maan staan de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.

  8 november 2009 De planeet Mars is om 23.30 uur pal links van de opkomende maan te zien, laag in het oostnoordoosten.

  9 november 2009 Laatste Kwartier (16.56 uur). 's Morgens vroeg, rond 06.00 uur, zie je de maan zeer hoog in het zuiden staan, met pal daarboven de planeet Mars.

  10 november 2009 De ster Regulus in de Leeuw staat vanmorgen links van de maan. Bekijk het tweetal tussen 06.00 en 06.30 uur, hoog in het zuidzuidoosten.

  12 november 2009 Rond 06.30 uur zie je vrij hoog in het zuidoosten de afnemende maan, met links daarvan de planeet Saturnus.

  13 november 2009 Vanmorgen staat Saturnus een flink stuk boven de maan, aan de zuidoostelijke ochtendhemel. Kijk tussen 06.00 en 06.30 uur.

  14 november 2009 Laag in het zuidoosten zie je rond 06.30 uur de smalle maansikkel, met links daarvan de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

  16 november 2009 Nieuwe Maan (20.14 uur).

  17 november 2009 Vannacht is het maximum van de Leoniden, een beroemde meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Leeuw (zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162). De meeste 'vallende sterren' zijn na middernacht zichtbaar. Volgens sommige voorspellingen is er dit jaar sprake van een ware meteorenregen.

  23 november 2009 Vanavond is linksonder de bijna-halfverlichte maan de planeet Jupiter te zien. Kijk vanaf 18.00 uur, wanneer de twee hemellichamen in het zuiden staan. Rond 22.30 uur verdwijnen ze in het westzuidwesten onder de horizon.

  24 november 2009 Eerste Kwartier (22.39 uur). Een flink stuk rechtsonder de halfverlichte maan schittert de heldere reuzenplaneet Jupiter.

  30 november 2009 Vandaag is het precies vierhonderd jaar geleden dat Galileo Galilei zijn zelfgebouwde telescoop op de maan richtte. Hij ontdekte bergen en kraters. Een eenvoudige verrekijker laat al meer zien dan de telescopen van Galilei.
  Meursaultzaterdag 31 oktober 2009 @ 13:16
  Goed topic.

  Zijn er nog mensen die StarCalc gebruiken? Of is dat niets vergeleken met bovengenoemde software?
  intraxzzaterdag 31 oktober 2009 @ 13:32
  Ik heb gister even naar jupiter gekeken en ik dacht dat ik de schaduw van een maantje kon zien.
  Ibliszaterdag 31 oktober 2009 @ 13:38
  quote:
  Op zaterdag 31 oktober 2009 13:32 schreef intraxz het volgende:
  Ik heb gister even naar jupiter gekeken en ik dacht dat ik de schaduw van een maantje kon zien.
  Niet met het blote oog neem ik aan?
  Schunckelstarzaterdag 31 oktober 2009 @ 13:43
  quote:
  Op donderdag 15 oktober 2009 13:03 schreef Arie81 het volgende:
  Bij deze foto's van Jupiter die ik heb gemaakt met Meade LPI camera en 2x barlow. Foto's zijn nog onbewerkt,wie kan bewerken krijgt mijn zegen.

  Op de kleur foto is de rode vlek nog net te zien. Op de zwart wit is de schaduw van IO nog te zien.


  [ link | afbeelding ]
  [ link | afbeelding ]
  mooi
  intraxzzaterdag 31 oktober 2009 @ 17:49
  quote:
  Op zaterdag 31 oktober 2009 13:38 schreef Iblis het volgende:

  [..]

  Niet met het blote oog neem ik aan?
  10" telescoop
  Ibliszondag 1 november 2009 @ 11:57
  Ik heb de hemelverschijnselen voor november geüpdatet!
  xenobinolzondag 1 november 2009 @ 12:54
  tvp
  ATuin-hekmaandag 2 november 2009 @ 00:02
  Mooi topic Ik zal eens kijken of ik mijn experimentjes met een digitale spiegelreflex binnenkort ergens online kan zetten. Kan je Andromeda op zien
  Levolutionmaandag 30 november 2009 @ 07:16
  tvp
  ExperimentalFrentalMentalzaterdag 5 december 2009 @ 02:30
  04-12-2009

  The Deep Sky Browser  Even lezen levert soms onverwachtse ontdekkingen op. Vrijdag 4 december toonde de astronomische picture of the day een foto van het dubbelcluster NGC884 en NGC869 (zie de blauwe letters/cijfers in de linker afbeelding. De naam van NGC869 was voorzien van een link naar een site. En toen ik daar op klikte, belandde ik op de site van "The Deep Sky Browser"...


  Deze browser is de interface tussen de belangstellende lezer en de Deep Sky Database. Met andere woorden: via deze browser krijgt iedereen toegang tot de gegevens die opgeslagen zijn in deze enorme database en uiteraard op een manier die voor de bezoeker van de Deep Sky Browser overzichtelijk is.

  Klik maar op deze link en je bent op de pagina aangeland die gaat over de 2 bovengenoemde clusters (ook wel "tweelingcluster" genoemd).

  Je kan jezelf bij de Deep Sky Browser opgeven als "member". Waarom? Omdat je misschien een sterrenkijker bezit en als member kan je bijvoorbeeld de coördinaten opgeven van je woonplaats. Tik je komende nacht een zoekopdracht in met als query alle sterren vanaf een bepaalde lichtsterkte dan krijg je de sterrenhemel te zien die op dat moment ook via de kijker te bezichtigen valt (ehe... bij een heldere hemel en als de sterkte van jouw kijker de gevraagde magnitude te voorschijn kan toveren). In de nabije toekomst kan je ook nog het tijdstip opgeven en dan zie je op de display geordend en beschreven wat je ziet flonkeren als je door je sterrenkijker in een bepaalde richting kijkt...  Want in de bovenstaande dump van het browserscherm zie je dat de browser allemaal gegevens oplepelt die veel verder gaan dan het bekijken van een mooi plaatje van sterren.

  De afstand, de helderheid van het object, de roodverschuiving van het licht van het object, etc., etc. Het scherm laat de gegevens van M15 zien en dat object kwam voor in de post "Terzan 5" van 29-11-09. Met andere woorden: als je wat gerichter wil weten waar een object zich ongeveer bevindt (afstand, objecten in de nabijheid, het sterrenbeeld, etc.) dan is deze browser een fantastisch hulpmiddel. Bovendien leidt bijvoorbeeld de knop "NED" je naar de database van de NASA, de NASA/IPAC Extragalactic Database..

  De beschrijving van alle mogelijkheden vind je hier
  . En als je de voorbeelden doorspit dan ontdek je dat ook de niet-bezitter van een sterrenkijker aardig wat voordeel heeft aan het gratis account. Ieder object aan de hemel dat je hebt bestudeerd, kan je saven. Later kan je dit object dus ook weer makkelijk terugvinden.

  Als naïeve bezoeker van een site zoals Astrostart denk je dat het gros van de kennis van de astronomie op maar een beperkt aantal specialistische sites te vinden is. Maar... het scherm van de browser heeft ook de knop "Google Images" en als je daar op klikt dan zie je tot je verbijstering dat er 84.800 afbeeldingen van NGC869 en/of NGC884 blijken te bestaan. Heel veel van deze afbeeldingen zullen dubbel, driedubbel, etc. zijn maar onder iedere afbeelding staat ook de internet site waar de betreffende afbeelding vandaan komt. Ehe... 84.800 verschillende astronomie sites? Het zal ongetwijfeld een eindje die richting op gaan.

  En nu de beperking van deze browser. Het is helaas niet mogelijk om het classificatienummer van een enkele ster in te typen om daar vervolgens alle beschikbare gegevens over te krijgen. Dus de snelste miliseconde pulsar PSR J1748-2446ad uit de post Terzan 5 zal geen gegevens opleveren. De "Deep Sky Browser" is duidelijk beperkt tot objecten die meerdere sterren bevatten (sterrenhopen, dwerg-stelsels, spiraalnevels, clusters van stwerrenstelsels, etc.). Hopelijk komt er ooit nog een knop die naar een site voert waar gedetailleerde gegevens van de belangrijkste sterren binnen het object te vinden zijn (of bestaat die site al?).


  (Astrostart)
  ExperimentalFrentalMentalzaterdag 5 december 2009 @ 02:35
  Hemelverschijnselen, 5 december 2009 t/m 5 januari 2010

  5 december 2009
  Rond middernacht zie je de oranjerode planeet Mars boven de oostelijke horizon. Rechtsboven Mars staat de maan; linksonder Mars, op ongeveer dezelfde afstand, is de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw te zien.

  6 december 2009
  Een mooie samenstand van de maan en de planeet Mars. Rond 22.30 uur komen ze op in het oosten; om 05.00 uur (7 december) staan ze hoog in het zuiden.

  7 december 2009
  De opkomende maan staat rond middernacht laag in het oosten. Vrijwel recht boven de maan is de ster Regulus te zien; hoger aan de hemel staat de planeet Mars.

  9 december 2009
  Laatste Kwartier (01.13 uur). 's Morgens rond 07.00 uur zie je de planeet Saturnus een flink stuk links van de maan, hoog aan de zuidelijke hemel.

  10 december 2009
  In de vroege ochtend is een wijde samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Saturnus, die nog een stuk hoger aan de hemel staat. Kijk vanaf 06.30 uur.

  11 december 2009
  Rond 07.00 uur staat de ster Spica links van de maan, in het zuidzuidoosten.

  13 december 2009
  Maximum van de Geminiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Tweelingen

  16 december 2009
  Nieuwe Maan (13.02 uur).

  18 december 2009
  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Tussen 17.15 en 17.30 uur is de planeet zichtbaar als een vrij opvallende ster, heel laag in het zuidwesten. Linksboven Mercurius staat de smalle maansikkel.

  19 december 2009
  De maansikkel staat ongeveer halverwege de planeten Mercurius (laag in het zuidwesten) en Jupiter (in het zuidzuidwesten). Kijk tussen 17.15 en 17.30 uur.

  21 december 2009
  Begin van de astronomische winter (18.47 uur). De zon bereikt zijn zuidelijkste positie aan de hemel.

  21 december 2009
  Mooie samenstand van de wassende maan en de heldere planeet Jupiter. Bekijk het tweetal vanaf 18.00 uur aan de zuidwestelijke avondhemel.

  22 december 2009
  Maximum van de Ursiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Grote Beer

  24 december 2009
  Eerste Kwartier (18.36 uur).

  31 december 2009
  Volle Maan (20.13 uur). Vanuit Nederland en België is vannacht een kleine gedeeltelijke maansverduistering te zien. Om 19.53 uur zie je aan de onderrand van de maan een donker 'deukje' verschijnen. Een half uur later, om 20.23 uur, bevindt acht procent van de middellijn van de maan zich in de schaduw van de aarde. Om 20.54 uur is de verduistering alweer voorbij.

  1 januari 2010
  De net-niet-meer-volle maan staat 's avonds vrijwel recht onder de sterren Castor en Pollux in de Tweelingen. Kijk rond 20.30 uur in het oosten.

  2 januari 2010
  Links van de maan zie je vanavond de heldere planeet Mars. De twee hemellichamen staan om 22.00 uur vrij hoog boven de oostelijke horizon.

  3 januari 2010
  Rond 01.00 uur bereikt de aarde het perigeum - het punt van zijn ellipsbaan waar de afstand tot de zon het kleinst is (147.101.700 kilometer, ruim anderhalf procent kleiner dan gemiddeld).

  3 januari 2010
  Mars staat vanavond pal boven de maan. Direct links van de maan is de ster Regulus zichtbaar. Kijk rond 22.00 uur in het oosten.

  4 januari 2010
  Maximum van de Boötiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Boötes.

  (allesoversterrenkunde)
  ExperimentalFrentalMentalvrijdag 11 december 2009 @ 01:33
  10-12-2009

  Uitzonderlijk veel vallende sterren dit weekend  Dit weekend kruist de aarde de baan van de uitgedoofde komeet Phaeton. Daardoor zullen er in de nacht van 13 op 14 december uitzonderlijk veel vallende sterren te zien zijn.  De zogenaamde vallende sterren zijn stofdeeltjes of stukjes van een komeet die aan hoge snelheid de dampkring van de aarde binnenkomen. Het contact met de atmosfeer zorgt ervoor dat ze opbranden.

  "In de nacht van zondag op maandag kruist onze planeet de staart van Phaeton. Daardoor zullen er in het noordelijk halfrond zo'n 30 tot 60 vallende sterren per uur te zien zijn", zegt Marc Van den Broeck, directeur van Volkssterrenwacht Urania.

  De Volkssterrenwacht raadt aan om een plaats met weinig lichtvervuiling op te zoeken. Indien het weer helder blijft, zullen de vallende sterren waarneembaar zijn met het blote oog. (belga/vbd)

  (HLN)
  -CRASH-vrijdag 11 december 2009 @ 13:40
  Maar het weer werkt ( zoals de meeste tijd ) niet echt mee.
  ExperimentalFrentalMentalmaandag 14 december 2009 @ 08:33
  quote:
  Op vrijdag 11 december 2009 13:40 schreef -CRASH- het volgende:
  Maar het weer werkt ( zoals de meeste tijd ) niet echt mee.
  Idd, harstikke bewolkt, niks gezien
  Harajuku.maandag 14 december 2009 @ 09:42
  Het was heel helder, maar geen vallende ster gezien.
  PWSteal.Ldpinch.Dmaandag 14 december 2009 @ 09:52
  quote:
  Op maandag 14 december 2009 09:42 schreef Harajuku. het volgende:
  Het was heel helder, maar geen vallende ster gezien.
  Ik heb toch wel met vlagen wat afval zien branden in de lucht!
  -CRASH-donderdag 31 december 2009 @ 15:36
  Vanavond 20:23 is een gedeeltelijke (8%) maansverduistering.
  En je kunt eigenlijk zeggen dat het een "zeldzame" verduistering is.
  Want het is een once in a Blue Moon.... oftewel een tweede volle maan in 1 maand.
  Dat komt 1 keer in de 2.5 jaar voor. En dat een Blue Moon met oud op nieuw gebeurd komt
  1 keer in de 29 jaar voor. En hoe zeldzaam is het dat een Blue Moon verduistering op oudjaars avond gebeurdt ????

  Maarja ... dan zitten we weer met de bewolking
  rashudodonderdag 31 december 2009 @ 15:42
  Ik heb een bresser skylux 'lidlscope' 70/700 en heb daar een aantal leuke waarnemingen mee kunnen doen, zoals de orion nevel en jupiter met zijn 4 manen. Ook kon ik vaag de rode banden zien. De maan blijft natuurlijk interessant.

  Helaas kijk ik uit over het westland, dus de lichtvervuiling is echt extreem met al die kassen hier in de buurt.

  Als je eenmaal begint met waarnemen gaat er echt een wereld voor je open, zelfs in het lichtvervuilde Nederland, en als je een ster ziet denk je meteen "oh ja die en die", dat is echt leuk.

  Mooiste moment tot nu toe was het zien van de shuttle die de ISS naderde (met het blote oog, gingen te snel voor de telescoop), dat was echt gaaf om te zien.
  Schunckelstardonderdag 31 december 2009 @ 15:55
  quote:
  Op donderdag 31 december 2009 15:42 schreef rashudo het volgende:


  Mooiste moment tot nu toe was het zien van de shuttle die de ISS naderde (met het blote oog, gingen te snel voor de telescoop), dat was echt gaaf om te zien.
  is de shuttle met het blote oog zichtbaar ja?
  dat wist ik niet
  intraxzdonderdag 31 december 2009 @ 16:01
  Als de zon erop schijnt dan zie je hem wel denk ik. Net zoals het ISS.
  Schunckelstardonderdag 31 december 2009 @ 16:03
  quote:
  Op donderdag 31 december 2009 16:01 schreef intraxz het volgende:
  Als de zon erop schijnt dan zie je hem wel denk ik. Net zoals het ISS.
  ah, ok...ik ging er eigenlijk vanuit dat ie daar te klein voor zou zijn, maar toen ik wat verder na ging denken bedacht ik mij dat satelietten ook zichtbaar zijn
  -CRASH-donderdag 31 december 2009 @ 16:07
  Ik weet nog goed toen de Shuttle voor de eerste keer over Nederland kwam.
  -CRASH-donderdag 31 december 2009 @ 16:09
  quote:
  Op donderdag 31 december 2009 16:03 schreef Schunckelstar het volgende:

  [..]

  ah, ok...ik ging er eigenlijk vanuit dat ie daar te klein voor zou zijn, maar toen ik wat verder na ging denken bedacht ik mij dat satelietten ook zichtbaar zijn
  Wat ook mooi is zijn de Iridium Flares
  -CRASH-vrijdag 1 januari 2010 @ 19:57
  En het kan nog... naar de shuttle kijken......
  Want de allerlaatste vlucht komt in zicht...... 2010
  Eigenlijk zou de laatste vlucht in Mei zijn maar er komen er schijnbaar een paar vluchten bij.

  STS-133: Final Space Shuttle flight baselined into FDRD by NASA

  [ Bericht 25% gewijzigd door -CRASH- op 01-01-2010 20:06:13 ]
  -CRASH-zaterdag 20 maart 2010 @ 22:56
  En.... is er nog iemand naar een van de Nationale sterrenkijkdagen geweest???

  Ik heb vanavond tusen de bewolking door gelukkig de maan, mars en de orion nevelel kunnen turen.
  KoningStomazaterdag 20 maart 2010 @ 23:45
  Ik keek twee maanden geleden voor het eerst met mijn nieuwe 10" telescoop naar de orion nevel. Er was zoveel te zien. Het leek net een foto. Ik kon zeker meer zien dan ik had verwacht vergeleken met m31 waarvan ik niet veel meer dan een schijf met een heel erg wazige, bijna onzichtbare, stofband.
  ExperimentalFrentalMentalwoensdag 24 maart 2010 @ 01:53
  24 maart 2010
  Een mooie groepering aan de avondhemel: de maan, de planeet Mars en de ster Pollux in de Tweelingen vormen een vrijwel gelijkzijdige driehoek. Kijk vanaf 21.00 uur, hoog in het zuidzuidwesten.

  25 maart 2010
  De sterren Castor en Pollux, de planeet Mars en de maan staan min of meer op één lijn

  28 maart 2010
  Vandaag wordt de zomertijd ingevoerd. Om 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET), in de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 maart, gaat de klok één uur vooruit, maar 03.00 uur Midden-Europese ZomerTijd (MEZT).

  28 maart 2010
  Rond 22.00 uur zie je de bijna-volle maan aan de zuidoostelijke hemel staan. Links van de maan is de heldere planeet Saturnus zichtbaar.

  30 maart 2010
  Volle Maan (04.25 uur). 's Avonds vanaf 22.00 uur zie je links van de maan de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, vrij laag in het zuidoosten.

  31 maart 2010
  Probeer of je tijdens de avondschemering, tussen 21.00 en 21.30 uur, de planeten Venus en Mercurius kunt vinden, laag boven de horizon. Zorg voor een vrij uitzicht op het westen en gebruik eventueel een verrekijker.

  3 april 2010
  Heel vroeg in de ochtend zie je de maan boven de zuidelijke horizon, met links daarvan de ster Antares in de Schorpioen. Kijk rond 05.00 uur.

  3 april 2010
  De binnenplaneten Venus en Mercurius staan vanavond en de komende dagen dicht bij elkaar aan de westnoordwestelijke avondhemel. Kijk tussen 21.15 en 21.45 uur. Mercurius (rechts) is de zwakste van de twee. Zorg voor een vrij uitzicht!

  4 april 2010
  Eerste Paadag. Pasen valt traditiegetrouw op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente.

  6 april 2010
  Laatste Kwartier (11.37 uur).

  8 april 2010
  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten ('links') van de zon. Daardoor is de kleine planeet tijdens de avondschemering goed zichtbaar, als een opvallende ster, laag boven de westelijke horizon. Verwar Mercurius niet met Venus, die veel helderder is en links van Mercurius staat.

  14 april 2010
  Nieuwe Maan (14.29 uur).

  16 april 2010
  Vanavond, rond 22.00 uur, is aan de westnoordwestelijke hemel een prachtige samenstand zichtbaar van de jonge maansikkel en de heldere planeet Venus. Rechtsonder Venus is misschien ook de zwakkere planeet Mercurius te zien.

  17 april 2010
  De maan vormt vanavond een gelijkbenige driehoek met de ster Aldebaran (linksonder) en het Zevengesternte (rechtsonder), beide in het sterrenbeeld Stier.

  21 april 2010
  Eerste Kwartier (20.20 uur). Vanaf 22.30 uur is een wijde samenstand zichtbaar van de halfverlichte maan en de planeet Mars, linksboven de maan.

  22 april 2010
  Mars is vanavond rechtsboven de maan te vinden. Rond 22.30 uur staan de twee hemellichaam hoog aan de zuidwestelijke horizon.

  22 april 2010
  Vandaag is het maximum van de meteorenzwerm de Lyriden, met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Lier.

  23 april 2010
  De ster die vanavond boven de maan te zien is, is Regulus, de hoofdster in het sterrenbeeld Leeuw. Kijk vanaf 23.00 uur, hoog in het zuidwesten.

  24 april 2010
  Vanavond en morgenavond staat de planeet Venus aan de hemel op vrij kleine afstand linksonder het Zevengesternte, de bekende open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond 22.30 uur, laag in het westnoordwesten. Gebruik eventueel een verrekijker om de sterren van het Zevengesternte te ontwaren.

  (allesoversterrenkunde)
  ExperimentalFrentalMentalwoensdag 19 mei 2010 @ 09:53
  18 mei 2010
  Rechtsboven de maan zie je de sterren Castor en Pollux. Op veel grotere afstand linksboven de maan is de planeet Mars te vinden. Dichter bij de horizon, rechtsonder de maan, schittert Venus. Kijk rond 23.30 uur in het westen.

  20 mei 2010
  De halfverlichte maan, de planeet Mars (rechtsboven de maan) en de ster Regulus in de Leeuw (vrijwel recht boven de maan) staan dicht bij elkaar aan de hemel. Bekijk het trio vanaf 23.30 uur, hoog in het westzuidwesten.

  21 mei 2010
  Eerste Kwartier (01.43 uur).

  21 mei 2010
  Richt je verrekijker rond 23.30 uur op Venus, laag in het noordwesten. Op nog geen twee graden linksonder de heldere planeet zie je de glinsterende sterretjes van de open sterrenhoop M35 in het sterrenbeeld Tweelingen.

  22 mei 2010
  Wijde samenstand van de maan en de planeet Saturnus, die pal boven de maan aan de hemel staat. Kijk rond middernacht, hoog in het zuidwesten.

  24 mei 2010
  Rond middernacht zie je de maan in het zuidzuidwesten, met daarboven de ster Spica, de hoofdster in het sterrenbeeld Maagd.

  26 mei 2010
  De planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen ('rechts') van de zon. Daardoor zou de planeet in principe vóór zonsopkomst zichtbaar moeten zijn, boven de oostelijke horizon. De verschijning is echter buitengewoon ongunstig: Mercurius komt pas op als het al volop schemert.

  27 mei 2010
  Heel laat op de avond staat de bijna-volle maan in het zuidzuidoosten. Linksonder de maan is de oranjerode ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen zichtbaar. Omdat de maan zo veel licht geeft, is Antares waarschijnlijk alleen te zien met een verrekijker.

  28 mei 2010
  Volle Maan (01.07 uur).

  5 juni 2010
  Laatste Kwartier (00.13 uur).

  6 juni 2010
  's Morgens in alle vroegte, rond 03.30 uur, zie je de afnemende maan boven de heldere planeet Jupiter staan, vrij laag aan de oostelijke hemel.

  6 juni 2010
  De planeet Mars en de ster Regulus staan vanavond heel dicht bij elkaar aan de hemel. Mars (rechtsboven) is iets helderder en duidelijk roder van kleur. Kijk tegen middernacht, vrij hoog boven de westelijke horizon.


  9 juni 2010 Een uitgelezen kans om de verre planeet Uranus een keer te zien. Richt 's morgens vroeg, rond 03.30 uur, een verrekijker op de planeet Jupiter, die zich aan de oostelijke ochtendhemel bevindt. Pal boven Jupiter, op nog geen halve graad afstand, is Uranus te zien.

  11 juni 2010
  Tijdens de avondschemering zie je in het noordwesten drie hemellichamen op een rij: de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen, en de planeet Venus, die veel helderder is.

  12 juni 2010
  Nieuwe Maan (13.15 uur).

  14 juni 2010
  Probeer of je rond 23.00 uur rechtsonder de heldere planeet Venus de smalle maansikkel kunt vinden. Zorg voor een vrij uitzicht op het westnoordwesten.

  15 juni 2010
  Rond 23.30 is laag boven de westnoordwestelijke horizon een wijde samenstand zichtbaar van de maansikkel en de planeet Venus (rechts ervan).

  17 juni 2010
  De maan, de planeet Mars en de ster Regulus in de Leeuw vormen een driehoek aan de avondhemel. Kijk tussen 23.30 en 24.00 uur in het westen.

  18 juni 2010
  Tegen middernacht zie je schuin linksboven de halfverlichte maan de heldere planeet Saturnus.

  19 juni 2010
  Eerste Kwartier (06.29 uur).
  ExperimentalFrentalMentalwoensdag 2 juni 2010 @ 08:38
  20 juni 2010
  Rond middernacht staat de maan aan de zuidwestelijke hemel. Linksboven de maan is een heldere ster te zien: Spica, de hoofdster van het sterrenbeeld Maagd.

  21 juni 2010
  Om 11.28 uur begint officieel de zomer. De zon bereikt zijn noordelijkste positie aan de sterrenhemel. 21 juni is de langste dag van het jaar.

  23 juni 2010
  Rond middernacht staat de maan laag boven de zuidelijke horizon. Links van de maan moet de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen zichtbaar zijn.

  24 juni 2010
  Vannacht is de maan verder naar het oosten geschoven, en bevindt de ster Antares zich aan de rechterkant van de maan. Kijk rond middernacht in het zuiden.

  26 juni 2010
  Volle Maan (13.30 uur).

  26 juni 2010
  De volle maan beweegt vannacht door het zuidelijk deel van de aardschaduw. De bovenste helft van de maan wordt daardoor verduisterd. Het verschijnsel is vanuit Europa niet te zien; tijdens de eclips staat de maan bij ons onder de horizon.

  29 juni 2010
  De ster Regulus staat vanavond aan de hemel precies halverwege de planeten Mars en Venus. Kijk vanaf 23.30 uur in het westen. Linksboven Mars, op iets grotere afstand, is ook de planeet Saturnus zichtbaar.
  ExperimentalFrentalMentaldonderdag 3 juni 2010 @ 08:50
  ...

  [ Bericht 99% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 04-06-2010 08:24:06 ]
  Mister1977zaterdag 5 juni 2010 @ 23:54
  Interessant-tvp
  ExperimentalFrentalMentaldonderdag 10 juni 2010 @ 08:46
  08-06-2010

  Nieuwe komeet te zien aan vroege ochtendhemel  In de uren voor zonsopkomst is de komende weken een komeet te zien. Hoe helder het object gaat worden, is nog onzeker.

  De opvallend groen gekleurde komeet werd vorig jaar september ontdekt door de Australische sterrenkundige Robert McNaught en draagt ook diens naam. Op het moment van ontdekking was de kosmische ijsbal een uiterst lichtzwak hemelobject, maar daar is de afgelopen weken verandering in gekomen. Hij is nu al te zien met een verrekijker, en als deze ontwikkeling doorzet, zal komeet McNaught over enkele dagen ook met het blote oog waarneembaar zijn.

  Kometen worden helderder naarmate zij de zon dichter naderen. Dat komt doordat het ijs van de komeet in toenemende mate verdampt en zich een enorme wolk van waterdamp om het kleine hemellichaam vormt, die het zonlicht weerkaatst. Ook kan zich een (soms zeer uitgestrekte) staart ontwikkelen.

  Komeet McNaught trekt momenteel door het sterrenbeeld Perseus, dat in de loop van de nacht boven de noordoostelijke horizon verrijst. Naar verwachting zal het object tegen het einde van de maand zijn grootste helderheid bereiken. Hij staat dan inmiddels in het sterrenbeeld Voerman.

  © Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrenkunde)
  -CRASH-donderdag 10 juni 2010 @ 10:29
  Deze moet men niet verwarren met die van januarie 2007....
  Die noemden ze ook McNaught (officieël C/2006 P1)


  Deze heet officieël C/2009 R1

  Foto credits: John Chuma
  ExperimentalFrentalMentalwoensdag 21 juli 2010 @ 08:55
  21 juli 2010
  Kijk of je 's avonds rond 23.30 uur de ster Antares kunt vinden, rechtsonder de maan, die laag aan de zuidzuidwestelijke hemel staat. Antares is de oranjerode hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen.

  26 juli 2010
  Volle Maan (03.37 uur).

  28 juli 2010
  Maximum van de meteorenzwerm de Delta Aquariden, met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Waterman. De waarnemingsomstandigheden zijn helaas ongunstig: er is veel storend maanlicht. Zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162.

  30 juli 2010
  De planeten Saturnus en Mars staan vanavond dicht bij elkaar aan de westelijke avondhemel. Saturnus is de bovenste van de twee. Bekijk de samenstand tijdens de avondschemering, tussen 22.30 en 23.00 uur, laag boven de horizon. Rechtsonder het duo is een derde planeet te vinden: Venus, die veel helderder is.

  30 juli 2010
  Direct onder de opkomende maan fonkelt de heldere planeet Jupiter. Bekijk het tweetal tegen middernacht, laag in het oosten. Als het rond 05.00 uur (31 juli) begint te schemeren, staan ze hoog aan de zuidelijke hemel.

  1 augustus 2010
  De planeten Mars en Saturnus staan nog steeds dicht bij elkaar aan de westelijke avondhemel. Hun schijnbare afstand neemt de komende dagen toe, maar Venus (rechtsonder het tweetal) komt juist dichterbij. Bekijk de drie planeten tijdens de avondschemering, rond 22.30 uur, laag boven de horizon.

  3 augustus 2010
  Laatste Kwartier (06.59 uur).

  5 augustus 2010
  's Morgens heel vroeg is boven de oosteliijke horizon een wijde samenstand zichtbaar: de afnemende maan staat boven de oranje ster Aldebaran in de Stier.

  7 augustus 2010
  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten ('links') van de zon. De verschijning aan de westelijke avondhemel is echter zeer ongunstig: de planeet verdwijnt al ruim voor het einde van de schemering onder de horizon.

  8 augustus 2010
  Vroege vogels kunnen de zeer smalle maansikkel zien, laag boven de noordoostelijke horizon, vanaf 04.30 uur. Linksboven de maan moeten de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen gezocht worden.

  9 augustus 2010
  Venus, Mars en Saturnus vormen een compacte groep van heldere 'sterren' boven de westelijke horizon. De drievoudige samenstand is helaas alleen tijdens de schemering te zien, rond 22.15 uur, en vindt laag aan de hemel plaats.

  10 augustus 2010
  Nieuwe Maan (05.08 uur).

  12 augustus 2010
  Maximum van de Perseïden, de beroemdste meteorenzwerm, met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Perseus. De omstandigheden zijn gunstig: er is in het geheel geen storend maanlicht. Zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162.

  13 augustus 2010
  De maansikkel en de planeet Venus staan vanavond dicht bij elkaar aan de westelijke hemel. Ze zijn echter alleen tijdens de schemering te zien, tussen 21.00 en 21.30 uur. Ook Mars en Saturnus staan in de buurt, maar die zijn veel zwakker.

  16 augustus 2010 Eerste Kwartier (20.14 uur).

  17 augustus 2010 Vanaf 22.30 uur kun je op zoek naar de ster Antares, de hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen. Hij staat links van de maan, laag in het zuidwesten.

  19 augustus 2010
  Samenstand van Venus en Mars, laag aan de westelijke hemel. Kijk vanaf 21.30 uur, als het nog schemert. Venus is zeer helder; Mars staat er precies boven en is misschien alleen met een verrekijker zichtbaar. Een vrij uitzicht op het westen is in elk geval onontbeerlijk.

  20 augustus 2010
  De planeet Venus staat in grootste oostelijke elongatie. Dat wil zeggen dat hij de grootste schijnbare afstand ten oosten ('links') van de zon bereikt. De planeet verdwijnt daardoor ná de zon onder de horizon, en is tijdens en geruime tijd na de schemering zichtbaar als een heldere 'ster' aan de westelijke hemel.
  ExperimentalFrentalMentaldinsdag 10 augustus 2010 @ 10:24
  09-08-2010

  Deze week veel 'vallende' sterren te zien  Bij heldere hemel kunnen in de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 augustus veel 'vallende sterren' te zien zijn. De kortstondige lichtsporen behoren tot de jaarlijks terugkerende meteorenzwerm van de Perseïden. Rond 3.00 uur kunnen tot wel honderd vallende sterren per uur te zien zijn!

  Vallende sterren zijn geen echte sterren die naar beneden vallen, maar kleine steentjes die vanuit de ruimte de dampkring van de aarde binnendringen. Zo'n brokje steen heeft in de ruimte een grote snelheid van vele tientallen kilometers per seconde en als het de dampkring binnenkomt, remt de lucht het steentje af. Het wordt dan heet en verdampt op een hoogte van zo'n tachtig tot honderd kilometer. Het lichtverschijnsel dat we zien is niet van het steentje zelf, maar van de lucht er omheen die ook sterk wordt verhit en gaat gloeien. Dit lichtverschijnsel wordt een meteoor genoemd.

  Enkele malen per jaar zijn er veel meer meteoren te zien dan normaal. De aarde in zijn baan kruist dan de baan van een wolk stofdeeltjes, achtergelaten door een komeet - in het geval van de Perseïden is dat de komeet Swift-Tuttle. Dit jaar zijn de waarnemingsomstandigheden voor de Perseïden erg gunstig: er is namelijk geen storend maanlicht.

  Op vrijdagavond is nóg een opvallend hemelverschijnsel te zien. In de avondschemering staan dan, laag in het westen de maansikkel en de planeten Venus, Mars en Saturnus vlak bij elkaar aan de hemel. Diezelfde planeten zijn overigens deze hele week al in elkaars buurt te vinden.  © Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrenkunde)
  ExperimentalFrentalMentalvrijdag 13 augustus 2010 @ 07:31
  Afgelopen nacht geen vallende sterren gezien, veel te bewolkt :'(
  ExperimentalFrentalMentalvrijdag 13 augustus 2010 @ 07:32


  Iedere augustus, wanneer de Aarde door het stofspoor langs de baan van periodieke komeet Swift-Tuttle trekt, kunnen hemelschouwers weer genieten van de Perseïden Meteorenregen. De meteorenregen bouwt op naar zijn hoogtepunt, wanneer de Aarde door het dichtste deel van het brede stofspoor beweegt, en is het best vannacht zichtbaar nadat de Maan is ondergegaan, tot de ochtendschemer morgenochtend. Maar er worden al dagen meteoren van deze regen waargenomen, zoals deze heldere Perseïde, die op 8 augustus langs de hemel nabij het Balatonmeer in Hongarije schoot. Op de voorgrond is de ruïne van de St.Andreaskerk zichtbaar, terwijl een heldere Jupiter de hemel rechts daarvan domineert. Twee melkwegstelsels zijn op de achtergrond van dit groothoek-, uit drie opnamen samengestelde panorama te herkennen: de zwaklichtende boog van onze eigen Melkweg en het zwakke lichtvlekje gevormd door het verre Andromedastelsel, recht boven de linkermuur van de ruïne. Indien u vannacht Perseïdemeteoren gaat bekijken, kijk dan ook vroeger op de avond eens omhoog, waar heldere planeten en een jonge maansikkel boven de westelijke horizon na zonsondergang zijn te bewonderen.

  http://www.apod.nl/ap100812_nl.html
  Pinnenmutskevrijdag 13 augustus 2010 @ 13:49
  quote:
  Op vrijdag 13 augustus 2010 07:31 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
  Afgelopen nacht geen vallende sterren gezien, veel te bewolkt :'(
  same here, bah bah bah
  ExperimentalFrentalMentalwoensdag 8 september 2010 @ 08:13
  8 september 2010
  Nieuwe Maan (12.30 uur).

  13 september 2010
  De maan staat aan het begin van de avond zeer laag aan de zuidwestelijke hemel. Een stukje links ervan is de ster Antares in de Schorpioen te zien.

  14 september 2010
  Vanavond staat de oranjerode ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen rechtsonder de halfverlichte maan. Kijk rond 21.30 uur in het zuidwesten.

  15 september 2010
  Eerste Kwartier (07.50 uur).

  19 september 2010
  Mercurius, de planeet die het dichtst bij de zon staat, bereikt zijn grootste schijnbare afstand ten westen ('rechts') van de zon. De planeet is daardoor de komende dagen goed zichtbaar aan de oostelijke ochtendhemel, kort voor zonsopkomst. Kijk vanaf 06.00 uur, laag boven de horizon.

  22 september 2010
  Vandaag staat de reuzenplaneet Jupiter in oppositie met de zon. Dat betekent dat hij zich (gezien vanaf de aarde) precies tegenover de zon aan de hemel bevindt. Jupiter staat in het grensgebied van de sterrenbeelden Waterman en Vissen en is nu de gehele nacht zichtbaar als een opvallend heldere 'ster'.

  22 september 2010
  Vannacht bevindt de planeet Jupiter zich linksonder de bijna-volle maan. Bekijk de samenstand om 22.30 uur, vrij hoog in het zuidoosten. Rond 01.00 uur (23 september) staan de twee hemellichamen hoog aan de zuidelijke hemel.

  23 september 2010
  Begin van de astronomische herfst. De zon beweegt vandaag van noord naar zuid over de hemeleveaar. Om 03.09 uur staat hij exact boven de evenaar van de aarde. Vandaag duren dag en nacht overal op aarde precies even lang; de komende maanden worden de nachten op het noordelijk halfrond weer steeds langer.

  23 september 2010
  Volle Maan (11.17 uur). Rond middernacht zie je de maan hoog in het zuidzuidoosten staan. Rechtsonder de maan staat de heldere planeet Jupiter. Gebruik een sterk vergrotende verrekijker om de manen van Jupiter te zien.

  28 september 2010
  Wijde samenstand van de maan en de oranje ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, die een flink stuk onder de maan staat. Bekijk het tweetal vanaf 22.30 uur in het oostnoordoosten. Rond 05.30 uur (29 september), als het al bijna begint te schemeren, staan maan en ster zeer hoog aan de zuidelijke hemel.

  1 oktober 2010
  Laatste Kwartier (05.52 uur). Om 06.00 uur 's morgens staat de halve maan hoog aan de hemel, ongeveer halverwege de ster Betelgeuze in het sterrenbeeld Orion (rechtsonder) en Castor en Pollux in de Tweelingen (linksboven).

  2 oktober 2010
  De maan is 's morgens vroeg, rond 06.00 uur, hoog in het zuidoosten te vinden. Op grote afstand boven de maan zie je Castor en Pollux; onder de maan de ster Procyon in het sterrenbeeld Kleine Hond.

  4 oktober 2010
  Tussen 06.00 en 06.30 uur staat de afnemende maansikkel aan de oostzuidoostelijke hemel, met links ervan de ster Regulus in de Leeuw.

  7 oktober 2010
  Nieuwe Maan (20.44 uur).

  9 oktober 2010
  Vandaag is het maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak.
  ExperimentalFrentalMentalwoensdag 8 september 2010 @ 08:15
  07-09-2010

  Twee mini-planetoïden scheren langs de aarde  Vanavond en morgen, woensdag 8 september, passeren twee kleine planetoïden de aarde op relatief kleine afstand. De beide kosmische rotsblokken werden afgelopen zondag ontdekt door de Catalina Sky Survey, een Amerikaans zoekproject dat specifiek voor het opsporen van zulke objecten is ingesteld.

  De planetoïden zullen onze planeet dichter naderen dan de maan. Planetoïde 2010 RX30 is naar schatting tien tot twintig meter groot en passeert de aarde rond middernacht op een afstand van 250.000 kilometer. Het tweede object, 2010 RF12, meet zeven tot vijftien meter en bereikt woensdag om 11.12 uur een kleinste afstand van 80.000 kilometer.

  Gevaarlijk zijn deze planetoïden niet. Zelfs als ze de aardatmosfeer zouden binnendringen, zouden hooguit enkele kleine brokstukken op de grond terechtkomen.

  © Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrekunde)
  xenobinolwoensdag 8 september 2010 @ 08:44
  quote:
  Op woensdag 8 september 2010 08:15 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
  07-09-2010

  Twee mini-planetoïden scheren langs de aarde

  [ afbeelding ]

  Vanavond en morgen, woensdag 8 september, passeren twee kleine planetoïden de aarde op relatief kleine afstand. De beide kosmische rotsblokken werden afgelopen zondag ontdekt door de Catalina Sky Survey, een Amerikaans zoekproject dat specifiek voor het opsporen van zulke objecten is ingesteld.

  De planetoïden zullen onze planeet dichter naderen dan de maan. Planetoïde 2010 RX30 is naar schatting tien tot twintig meter groot en passeert de aarde rond middernacht op een afstand van 250.000 kilometer. Het tweede object, 2010 RF12, meet zeven tot vijftien meter en bereikt woensdag om 11.12 uur een kleinste afstand van 80.000 kilometer.

  Gevaarlijk zijn deze planetoïden niet. Zelfs als ze de aardatmosfeer zouden binnendringen, zouden hooguit enkele kleine brokstukken op de grond terechtkomen.

  © Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrekunde)
  Best wel knap dat ze deze stukjes 'gruis' weten te ontdekken, hoe gaat dat in zijn werk?
  ExperimentalFrentalMentaldonderdag 9 september 2010 @ 07:32
  quote:
  Op woensdag 8 september 2010 08:44 schreef xenobinol het volgende:

  [..]

  Best wel knap dat ze deze stukjes 'gruis' weten te ontdekken, hoe gaat dat in zijn werk?
  Gewoon met een telescoop :) (maar dan niet zo'n telescoop die mensen zoals jij en ik in de tuin hebben staan ;) )
  geelkuikentjedonderdag 9 september 2010 @ 07:39
  Leuk topic. Wist niet dat het bestond ^O^
  Heb zelf net een simpel kijkertje gekocht om een beetje naar boven te turen.


  Celestron Firstscope

  Had nog nooit Jupiter + 4 maantjes gezien. Echt wel leuk *O*
  Heb zelf ook M31 wazig door het kijkertje gevonden. En dat midden in de stad. Nu nog een 'echt' donkere plek in de buurt van Zwijndrecht vinden.
  ExperimentalFrentalMentaldonderdag 9 september 2010 @ 07:46
  quote:
  Op donderdag 9 september 2010 07:39 schreef geelkuikentje het volgende:
  Leuk topic. Wist niet dat het bestond ^O^
  Heb zelf net een simpel kijkertje gekocht om een beetje naar boven te turen.

  [ afbeelding ]
  Celestron Firstscope

  Had nog nooit Jupiter + 4 maantjes gezien. Echt wel leuk *O*
  Heb zelf ook M31 wazig door het kijkertje gevonden. En dat midden in de stad. Nu nog een 'echt' donkere plek in de buurt van Zwijndrecht vinden.
  Mooie Telescoop. Veel plezier ermee!
  Inderdaad, de eerste keer dat ik Jupiter met z'n manen zag had ik zoiets van: "goed dat ik een telescoop heb gekocht" :)
  Maar deze zomer heb ik er nog niet door getuurd :@ (ook niet echt de gelegendheid gehad helaas)
  -CRASH-zaterdag 9 oktober 2010 @ 15:32
  Gisteravond wilde ik eigenlijk naar de kommet Hartley2 kijken

  en opeens had ik een satelliet in de kijker... Maar daar zat er nog eentje voor.
  2 in het blikveld van me 8x40 verrekijker. Het blijken de overblijfselen te zijn van 1
  van de 2 satellieten (Irridium 33 en cosmos 2251) te zijn die op 10 Februari 2009 tegen elkaar zijn gebotst

  Wil je ook de oveblijfselen bekijken/fotograferen... kijk dan eens op Satellite Debris voor de actuele banen van het ruimte puin.

  [ Bericht 16% gewijzigd door -CRASH- op 09-10-2010 15:45:23 ]
  Harunobuzaterdag 9 oktober 2010 @ 16:14
  Wat is de magnitude van die komeet? Is het nog een beetje de moeite waard?
  ExperimentalFrentalMentalzaterdag 9 oktober 2010 @ 19:47
  quote:
  Op zaterdag 9 oktober 2010 15:32 schreef -CRASH- het volgende:
  Gisteravond wilde ik eigenlijk naar de kommet Hartley2 kijken
  [ link | afbeelding ]
  en opeens had ik een satelliet in de kijker... Maar daar zat er nog eentje voor.
  2 in het blikveld van me 8x40 verrekijker. Het blijken de overblijfselen te zijn van 1
  van de 2 satellieten (Irridium 33 en cosmos 2251) te zijn die op 10 Februari 2009 tegen elkaar zijn gebotst

  Wil je ook de oveblijfselen bekijken/fotograferen... kijk dan eens op Satellite Debris voor de actuele banen van het ruimte puin.


  COOL 8-)
  ExperimentalFrentalMentalzaterdag 9 oktober 2010 @ 19:47
  9 oktober 2010
  Vandaag is het maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak.
  -CRASH-zaterdag 9 oktober 2010 @ 23:03
  quote:
  Op zaterdag 9 oktober 2010 16:14 schreef Harunobu het volgende:
  Wat is de magnitude van die komeet? Is het nog een beetje de moeite waard?
  5.3 tot 7.2
  ExperimentalFrentalMentalzondag 10 oktober 2010 @ 09:08
  11 oktober 2010
  Als je een heel vrij uitzicht op het zuidwesten hebt, kun je om 20.00 uur de maansikkel zien, laag boven de horizon, met daaronder de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen.

  14 oktober 2010
  Eerste Kwartier (23.27 uur). In het najaar staat de eerste kwartier-maan altijd laag aan de hemel. Hij bevindt zich vanavond in het sterrenbeeld Boogschutter.

  19 oktober 2010
  Om 20.30 uur staan de maan en de planeet Jupiter vrij hoog in het zuidoosten. Jupiter bevindt zich linksonder de maan. Rond 23.00 uur bereiken de twee hemellichamen hun hoogste stand boven de zuidelijke horizon.

  20 oktober 2010
  De reuzenplaneet Jupiter bevindt zich vanavond rechtsonder de maan. Aan het begin van de avond staat het duo laag in het oostzuidoosten; even na 23.00 uur zijn ze hoog in het zuiden te vinden.

  21 oktober 2010
  De meteorenzwerm de Orioniden bereikt vannacht zijn maximale activiteit. De 'vallende sterren' lijken afkomstig te zijn uit het sterrenbeeld Orion. In werkelijkheid zijn het kleine stofdeeltjes van komeet Halley die in de aardse dampkring verbranden.

  23 oktober 2010
  Volle Maan (03.36 uur).

  25 oktober 2010
  Wijde samenstand van de maan en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Kijk vanaf 21.00 uur in het oostnoordoosten. Aldebaran staat onder de maan.

  26 oktober 2010
  Vanavond is de oranje ster Aldebaran in de Stier rechts van de maan te vinden. Om 23.00 uur staan de twee hemellichamen hoog in het oosten.

  29 oktober 2010
  Rond middernacht, in de nacht van 29 op 30 oktober, komt de halfverlichte maan op in het oostnoordoosten. Pal boven de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.

  30 oktober 2010
  Laatste Kwartier (14.46 uur).

  31 oktober 2010
  Vandaag wordt de wintertijd ingevoerd. Om 03.00 uur Midden-Europese ZomerTijd (MEZT), in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober, gaat de klok één uur terug, maar 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET).

  1 november 2010
  's Morgens rond 06.00 uur staat de maan hoog in het zuidoosten. Linksboven de maan staat de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Op grote afstand linksonder de maan, veel dichter bij de horizon, is de planeet Saturnus te zien.

  3 november 2010
  Vlak voordat de ochtendschemering aanbreekt is een wijde samenstand zichtbaar van de afnemende maansikkel en de planeet Saturnus, linksonder de maan. Kijk rond 06.00 uur in het oostzuidoosten.

  4 november 2010
  Als je een vrij uitzicht op het oostzuidoosten hebt, kun je tussen 06.00 en 06.30 uur op zoek gaan naar de smalle maansikkel, rechtsonder de planeet Saturnus.

  6 november 2010
  Nieuwe Maan (05.52 uur).

  6 november 2010
  Vannacht zijn de Tauriden actief - een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier. De omstandigheden zijn gunstig: er is geen storend maanlicht.
  -CRASH-zaterdag 16 oktober 2010 @ 03:39
  Misschien wel een leuk programmatje Universe Sandbox 2
  In de downloadbare demo kun je zeer weing.

  Als dit onder SPAM hoort...Feel Free To Delete

  [ Bericht 47% gewijzigd door -CRASH- op 16-10-2010 03:59:12 ]
  Pietverdrietzaterdag 16 oktober 2010 @ 12:02
  Ik vraag me af, draaien alle sterrenstelsel dezelfde richting? Of draait de helft klokwijze en de andere helft antiklokwijze.
  Twiitchzaterdag 16 oktober 2010 @ 12:23
  quote:
  Op zaterdag 16 oktober 2010 12:02 schreef Pietverdriet het volgende:
  Ik vraag me af, draaien alle sterrenstelsel dezelfde richting? Of draait de helft klokwijze en de andere helft antiklokwijze.
  Het zal natuurlijk niet 50/50 zijn maar volgens mij draaien ze niet allemaal dezelfde kant op.
  Pietverdrietzaterdag 16 oktober 2010 @ 12:35
  Heb er nog eens over nagedacht, maar of een sterrenstelsel klok of antiklok draait hangt er maar net vanaf van welke kant je hem bekijkt.
  KoningStomazaterdag 16 oktober 2010 @ 13:48
  quote:
  Op zaterdag 16 oktober 2010 12:23 schreef Twiitch het volgende:

  [..]

  Het zal natuurlijk niet 50/50 zijn maar volgens mij draaien ze niet allemaal dezelfde kant op.
  Ik denk toch wel dat het 50/50 is. Waarom zouden er meer van de een moeten zijn?
  Harunobuzaterdag 16 oktober 2010 @ 13:56
  Men had op galaxy zoo eens gevraagd welke kant spiraaluniversa op draaien. Volgens mij kwam daar uit dat de meeste rechtsom gingen. Maar, dat lag aan de mensen en niet aan de sterrenstelsels. Want dat was inderdaad iets heel dicht bij 50/50.
  geelkuikentjezondag 17 oktober 2010 @ 21:58
  Ik zat net weer even naar de maan te turen (blijft echt super :D ) met m'n simpele Celestron Firstscope. Ik heb een kaart van de maan (schaal 1:4.000.000) maar zo'n kaart is echt niet praktisch/bruikbaar als ik buiten sta. Dus eigenlijk ben ik een beetje op zoek naar een handig bruikbare maanatlas of iets dergelijks. Zijn die te koop? Zo ja waar vind ik dat?

  Ik kwam deze tegen voor m'n iPod Touch. Is deze een beetje bruikbaar/handig?
  geelkuikentjemaandag 18 oktober 2010 @ 12:44


  Bijna is het zover: op 30 oktober 2010 wordt de zesde Nacht van de Nacht gevierd. Ook dit jaar zijn er in iedere provincie vele ‘duistere’ activiteiten te beleven, voor jong en oud. Klik hier voor alle activiteiten bij jou in de buurt. Tal van gemeenten en bedrijven nemen ook dit jaar weer deel aan de Nacht van de Nacht. In heel het land zullen honderden kerken, kantoren, bruggen, torens, gemeentehuizen en monumenten de verlichting doven.

  http://www.laathetdonkerdonker.nl/
  http://www.sterrentellen.nl/

  Dit vind ik niet onder spam vallen hoor ;)
  rubjemaandag 18 oktober 2010 @ 12:48
  zeker niet en eigenlijk best interessant! Bedankt. ^O^
  peethmaandag 18 oktober 2010 @ 14:17
  quote:
  Op donderdag 9 september 2010 07:39 schreef geelkuikentje het volgende:
  Leuk topic. Wist niet dat het bestond ^O^
  Heb zelf net een simpel kijkertje gekocht om een beetje naar boven te turen.

  [ afbeelding ]
  Celestron Firstscope

  Had nog nooit Jupiter + 4 maantjes gezien. Echt wel leuk *O*
  Heb zelf ook M31 wazig door het kijkertje gevonden. En dat midden in de stad. Nu nog een 'echt' donkere plek in de buurt van Zwijndrecht vinden.
  Mag ik vragen wat je hier ongeveer voor betaald hebt? En kan je hier ook een digitale spiegelreflex camera op monteren?
  geelkuikentjemaandag 18 oktober 2010 @ 15:05
  quote:
  Op maandag 18 oktober 2010 14:17 schreef peeth het volgende:

  [..]

  Mag ik vragen wat je hier ongeveer voor betaald hebt? En kan je hier ook een digitale spiegelreflex camera op monteren?
  Ik dacht zo'n 100 euro. Het is eigenlijk een aanschaf in twee delen:

  telescoop zelf ongeveer 75 euro
  accessoire set ongeveer 25 euro
  Is echt een leuk dingetje waar je leuk de kraters van de maan mee kan zien. Saturnus wil ik nog een keer bekijken maar die heb ik nog niet gezien. Er kan geen spiegelreflex op aangesloten worden.
  frenkckwoensdag 27 oktober 2010 @ 20:24
  Binnenkort begin ik ook met het turen naar de hemel, mag vanuit mijn studie (natuurkunde aan de vrije universiteit) een Meade ETX 125 lenen voor een aantal maanden. Dus dat wordt vol op experimenteren en ontdekken, heb nog nooit zelf waarnemingen gedaan namelijk. Ik hoop op een kraakheldere winter!
  ExperimentalFrentalMentalvrijdag 29 oktober 2010 @ 08:05
  quote:
  Op woensdag 27 oktober 2010 20:24 schreef frenkck het volgende:
  Binnenkort begin ik ook met het turen naar de hemel, mag vanuit mijn studie (natuurkunde aan de vrije universiteit) een Meade ETX 125 lenen voor een aantal maanden. Dus dat wordt vol op experimenteren en ontdekken, heb nog nooit zelf waarnemingen gedaan namelijk. Ik hoop op een kraakheldere winter!
  Cool dat je dat voor je studie moet doen en zomaar een telescoop meekrijgt :Y
  Zelf heb ik een Meade etx-70, ben er blij mee :)
  ExperimentalFrentalMentalvrijdag 29 oktober 2010 @ 08:06
  27-10-2010

  Nieuwe meteorenregen te zien in november?

  nieuws4211a_wide.jpeg

  Op 16 oktober verschenen, kort na elkaar, in Canada en het zuiden van de VS twee vuurbollen aan de hemel. Uit analyse van de sporen die deze opvallend heldere meteoren langs de hemel trokken, bleek dat ze zijn veroorzaakt door twee kleine deeltjes uit de ruimte die dezelfde oorsprong lijken te hebben. En dat niet alleen: de baan die zij door de ruimte volgden, vertoont overeenkomsten met die van de komeet Hartley 2, die momenteel aan de nachthemel te zien is.

  Volgens NASA-wetenschappers zou dat gewoon een kwestie van toeval kunnen zijn. Maar volgens hen bestaat er een kleine kans dat de vuurbollen een vooraankondiging zijn van een op handen zijnde meteorenregen. Deze zou dan worden veroorzaakt door de deeltjes die de komeet de afgelopen duizenden jaren in de ruimte heeft achtergelaten.

  Als het inderdaad zo ver komt - met de nadruk op 'als' - zou de meteorenzwerm begin november in de uren voor zonsopkomst te zien moeten zijn. De 'vallende sterren' komen in dat geval uit de richting van het sterrenbeeld Zwaan.


  © Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrenkunde)
  frenkckvrijdag 29 oktober 2010 @ 09:28
  quote:
  1s.gif Op vrijdag 29 oktober 2010 08:05 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

  [..]

  Cool dat je dat voor je studie moet doen en zomaar een telescoop meekrijgt :Y
  Zelf heb ik een Meade etx-70, ben er blij mee :)
  Echt noodzaak voor de studie is het niet, meer voor het ermee vertrouwd raken. Uiteindelijk ga ik ook wel door met sterrenkunde binnen mijn studie (net sterrenkunde 1 afgesloten), waarbij ook practicum om de hoek komt kijken. Maar dan maken we gebruik van de telescoop aan de universiteit zelf, deze is nog behoorlijk wat groter (30cm schmidt-cassegrain type).

  Met deze telescoop zijn exoplaneten waar te nemen! Erg gaaf!
  ExperimentalFrentalMentalvrijdag 29 oktober 2010 @ 09:38
  quote:
  Op vrijdag 29 oktober 2010 09:28 schreef frenkck het volgende:

  [..]  Echt noodzaak voor de studie is het niet, meer voor het ermee vertrouwd raken. Uiteindelijk ga ik ook wel door met sterrenkunde binnen mijn studie (net sterrenkunde 1 afgesloten), waarbij ook practicum om de hoek komt kijken. Maar dan maken we gebruik van de telescoop aan de universiteit zelf, deze is nog behoorlijk wat groter (30cm schmidt-cassegrain type).

  Met deze telescoop zijn exoplaneten waar te nemen! Erg gaaf!
  Lucky Guy ^O^
  Mister1977zaterdag 30 oktober 2010 @ 17:38
  http://www.laathetdonkerdonker.nl/
  ExperimentalFrentalMentalzaterdag 30 oktober 2010 @ 17:52
  quote:
  ^O^
  Harunobuzaterdag 30 oktober 2010 @ 19:26
  Leuk idee, maar totdat men al die vreselijke straatlantarens niet uit doet heeft het 0,0 zin.

  Trouwens is er nu ook nog de maan, dus waarom ze dit jaar 30 october uitgekozen hebben is me ook een raadsel. En vorig jaar was het bewolkt.

  Ze moeten doen net zoals in dat ene dorp in Iran. Gewoon alle stroom uitzetten.
  Pietverdrietzaterdag 30 oktober 2010 @ 19:33
  quote:
  Op zaterdag 30 oktober 2010 19:26 schreef Harunobu het volgende:
  Leuk idee, maar totdat men al die vreselijke straatlantarens niet uit doet heeft het 0,0 zin.

  Trouwens is er nu ook nog de maan, dus waarom ze dit jaar 30 october uitgekozen hebben is me ook een raadsel. En vorig jaar was het bewolkt.

  Ze moeten doen net zoals in dat ene dorp in Iran. Gewoon alle stroom uitzetten.
  Straatlantaarns zouden kappen moeten hebben zodat ze alleen naar beneden schijnen, dat zou al veel schelen
  -CRASH-zaterdag 18 december 2010 @ 22:05
  RARE LUNAR ECLIPSE:
  The lunar eclipse of Dec. 21st falls on the same date as the northern winter solstice. Is this rare? It is indeed, according to Geoff Chester of the US Naval Observatory, who inspected a list of eclipses going back 2000 years. "Since Year 1, I can only find one previous instance of an eclipse matching the same calendar date as the solstice, and that is Dec. 21, 1638," says Chester. "Fortunately we won't have to wait 372 years for the next one...that will be on Dec. 21, 2094."

  www.spaceweather.com

  4 Januari 2011 Gedeeltelijke zonsverduisteringen zichtbaar vanuit Nederland
  In 2011 zijn er geen totale of ringvormige zonsverduisteringen. Er zijn wel 4 gedeeltelijke (4 januari, 1 juni, 1 juli, 25 november), waarvan de eerste in Nederland zichbaar is.
  Rond 09:15 is de zonsdiameter voor ongeveer 78% bedekt.
  eclipse4jan2011.jpg
  ExperimentalFrentalMentalmaandag 20 december 2010 @ 09:19
  Telescoop tevoorschijn halen :)
  -CRASH-maandag 20 december 2010 @ 19:58
  quote:
  1s.gif Op maandag 20 december 2010 09:19 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
  Telescoop tevoorschijn halen :)
  Moet je morgen wel vroeg opstaan
  Om 07:33 komt de Maan in de kernschaduw van de Aarde.
  De totaliteit begint om 08:41,
  geelkuikentjemaandag 20 december 2010 @ 20:07
  Morgen om 6 uur opstaan en om 7.30 op m'n werk. Ga wel even kijken of ik wat zie rond kwart voor 9. Neem m'n verrekijker mee, laat de telescoop wel thuis :)
  ExperimentalFrentalMentalmaandag 20 december 2010 @ 22:51
  quote:
  1s.gif Op maandag 20 december 2010 19:58 schreef -CRASH- het volgende:

  [..]

  Moet je morgen wel vroeg opstaan
  Om 07:33 komt de Maan in de kernschaduw van de Aarde.
  De totaliteit begint om 08:41,
  Ik breng 's morgens de krant dus dat komt voor mij perfect uit :) Ik breng daarnaast de post en die komt later, dus zien ga ik m zeker, als het weer een beetje meewerkt ;)
  Pakspulmaandag 20 december 2010 @ 23:09
  quote:
  1s.gif Op maandag 20 december 2010 19:58 schreef -CRASH- het volgende:

  [..]

  Moet je morgen wel vroeg opstaan
  Om 07:33 komt de Maan in de kernschaduw van de Aarde.
  De totaliteit begint om 08:41,
  Wanneer de zon al op komt is de totale maansverduistering :?

  Naja ik zal eens kijken of ik morgen hem kan vinden, anders wacht ik wel weer half jaartje.
  geelkuikentjedinsdag 21 december 2010 @ 07:50
  Ik ben nu op m'n werk en ik zie helemaal geen maan/sterren alleen maar wolken. :(
  Dus zie niks van een maansverduistering...
  ExperimentalFrentalMentaldinsdag 21 december 2010 @ 08:17
  Hier hetzelfde liedje, de hele morgen geen maan te zien :( :'(
  Fogeldinsdag 21 december 2010 @ 10:07
  Hier was het tot ca 0830 goed te zien, maar toen kwamen de wolken.

  Een foto van de krant van ongeeer dezelfde periode:
  M_NE10_1205250c.jpg
  ExperimentalFrentalMentaldinsdag 21 december 2010 @ 16:25
  quote:
  1s.gif Op dinsdag 21 december 2010 10:07 schreef Fogel het volgende:
  Hier was het tot ca 0830 goed te zien, maar toen kwamen de wolken.

  Een foto van de krant van ongeeer dezelfde periode:
  [ afbeelding ]
  ^O^
  Maar ik baal ervan ;(
  Fogeldinsdag 21 december 2010 @ 16:26
  Hier nog een videocompilatie en wat meer fotos: http://www.adressa.no/nyheter/trondheim/article1566269.ece

  Aangezien ze de lezers aansporen foto's op te sturen zullen de 5 die er nu staan vast nog wel meer worden.

  En nog een (betere) video uit een andere online krant: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10012523

  [ Bericht 26% gewijzigd door Fogel op 21-12-2010 16:44:35 ]
  ExperimentalFrentalMentalmaandag 3 januari 2011 @ 09:06
  quote:
  1s.gif Op dinsdag 21 december 2010 16:26 schreef Fogel het volgende:
  Hier nog een videocompilatie en wat meer fotos: http://www.adressa.no/nyheter/trondheim/article1566269.ece

  Aangezien ze de lezers aansporen foto's op te sturen zullen de 5 die er nu staan vast nog wel meer worden.

  En nog een (betere) video uit een andere online krant: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10012523
  ^O^
  ExperimentalFrentalMentalmaandag 3 januari 2011 @ 09:07
  31-12-2010

  Gedeeltelijke zonsverduistering op 4 januari

  media_xl_3995263.jpg

  Indien de weergoden meewerken, zullen we op dinsdagochtend 4 januari een gedeeltelijke zonsverduistering kunnen zien. Dat hebben de Vlaamse volkssterrenwachten laten weten.

  Het hoogtepunt van de zonsverduistering valt om 09.17 uur, 31 minuten na zonsopkomst. De zon zal dan voor iets meer dan 75 procent verduisterd zijn door de maan. Onze ster staat dan 3 graden boven de horizon.

  Bij haar opkomst om 08.48 uur is ze al voor de helft verduisterd en staat ze in het zuidoosten boven de horizon. De eclips eindigt om 10.37 uur. De zon staat dan 11 graden boven de horizon. De vermelde tijdstippen kunnen naargelang de locatie van de waarnemer lichtjes verschillen.

  Enkel met brilletje
  Naar een eclips kijken zonder speciaal eclipsbrilletje is helemaal uit den boze, want dit kan tot ernstige oogletsels leiden. De deskundigen raden ook af het brilletje in combinatie met een verrekijker of telescoop te gebruiken, terwijl andere hulpmiddelen misschien wel het licht tegenhouden maar niet noodzakelijk andere straling.

  De eclipsbrilletjes zijn te koop bij de volkssterrenwachten, waar kenners klaarstaan met raad en daad. (belga/edp)

  (HLN)
  ExperimentalFrentalMentalmaandag 3 januari 2011 @ 17:01
  03-01-2011

  Zonsverduistering waarschijnlijk slecht zichtbaar

  UTRECHT - Veel zullen we er waarschijnlijk niet van zien, maar dinsdagochtend is er een gedeeltelijke zonsverduistering voorafgegaan door vallende sterren. Er is echter ook bewolking en regen voorspeld.

  m1fzivva84bb.jpg
  © NU.nl/Allesoversterrenkunde.nl

  ''Het spektakel is waarschijnlijk alleen buiten de stad op een plek met vrij zicht te zien, zei Edwin Mathlener, directeur van Stichting De Koepel in Utrecht, maandag.

  Als de zon echter enigszins door de wolken is te zien, kan dat een spectaculaire aanblik opleveren. ''Als het een beetje nevelig is, kunnen mensen zonder eclipsbrilletje naar de zon kijken.

  Nieuwe maan

  Bij zonsopkomst rond 8.48 uur is de zon voor driekwart verduisterd. Het is dinsdag nieuwe maan; de maan beweegt vanaf de aarde gezien bijna precies voor de zon langs.

  Rond tien over half elf s ochtends is de verduistering afgelopen. Wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar heeft op zijn website uitgebreide informatie over het verschijnsel gepubliceerd.

  Vallende sterren

  De hele nacht zijn er van maandag op dinsdag vallende sterren te zien. De meteorenzwerm Boötiden bereikt dan zijn hoogtepunt.

  Doordat het nieuwe maan is verstoort het maanlicht de zwerm niet. ''De meeste vallende sterren zijn in de loop van de nacht te zien, verwacht Mathlener.

  Naast de zonsverduistering en vallende sterren, zijn dinsdagochtend in de schemering ook nog de planeten Mercurius en Venus te zien
  .

  © ANP

  (nu.nl)
  geelkuikentjemaandag 3 januari 2011 @ 17:25
  Het weer lijkt me hier ook slecht voor de zonsverduistering. ;(
  Leek me wel super om dat te zien.
  ExperimentalFrentalMentaldinsdag 4 januari 2011 @ 10:01
  Niks gezien, geen vallende ster. Zonsverduistering heb ik niet gekeken, heb geen brilletjes meer.
  Heb wel Venus gezien
  Fogeldinsdag 4 januari 2011 @ 10:01
  De zon komt momenteel in verduisterde toestand op in Trondheim. Hier live te volgen: http://www.adressa.no/vaeret/article1570869.ece
  KoningStomadinsdag 4 januari 2011 @ 10:03
  Ik heb vanuit de trein heel even tussen de wolken door een verduisterde zon gezien. :Y Opzich wel leuk, maar iets te fel zonder zo'n brilletje.
  ExperimentalFrentalMentaldinsdag 4 januari 2011 @ 10:03
  Voor foto's van de zonsverduistering:
  http://nos.nl/artikel/209(...)ng-in-nederland.html
  ExperimentalFrentalMentaldinsdag 4 januari 2011 @ 10:04
  quote:
  1s.gif Op dinsdag 4 januari 2011 10:03 schreef KoningStoma het volgende:
  Ik heb vanuit de trein heel even tussen de wolken door een verduisterde zon gezien. :Y Opzich wel leuk, maar iets te fel zonder zo'n brilletje.
  :)
  ExperimentalFrentalMentaldinsdag 4 januari 2011 @ 10:05
  4 januari 2011 Vandaag is vanuit Europa, Noord-Afrika en West-Azië een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar - de eerste van een reeks van vier die dit jaar plaatsvindt. De eclips is nergens op aarde totaal. In Nederland komt de zon kort voor 09.00 uur gedeeltelijk verduisterd op. Rond 09.17 is de verduistering maximaal (ca. 78 procent). Om 10.40 uur is het verschijnsel alweer achter de rug. Om de verduistering te zien is een vrij uitzicht op de zuidoostelijke horizon nodig, en een beschermende eclipsbril.

  4 januari 2011
  Nieuwe Maan (10.03 uur).

  4 januari 2011
  Maximum van de Boötiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Boötes. .

  8 januari 2011
  Venus bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. De planeet zichtbaar als een heldere 'ochtendster' aan de zuidoostelijke hemel.

  9 januari 2011
  Een dag na Venus bereikt ook Mercurius zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. Tijdens de ochtendschemering, rond 07.45 uur, is de planeet laag in het zuidoosten te vinden. Gebruik een verrekijker.

  10 januari 2011
  Samenstand van de maan en de heldere planeet Jupiter. Kijk rond 19.30 uur in het zuidwesten.

  12 januari 2011
  Eerste Kwartier (12.31 uur).

  17 januari 2011
  De maan staat vanavond midden in de Winterzeshoek, die gevormd wordt door de heldere sterren Capella, Castor, Procyon, Sirius, Rigel en Aldebaran.

  19 januari 2011
  Volle Maan (22.21 uur).

  21 januari 2011
  Linksboven de maan zie je de heldere ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Kijk vanaf 21.00 uur in het oosten.

  25 januari 2011
  De maan, de planeet Saturnus en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd vormen 's morgens rond 06.30 uur een driehoek aan de zuidzuidwestelijke horizon.

  26 januari 2011
  Om 06.00 uur staat de maan in het zuiden. Rechtsboven de maan zie je de ster Spica in de Maagd; rechtsboven Spica fonkelt de planeet Saturnus.

  26 januari 2011
  Laatste Kwartier (13.57 uur).

  29 januari 2011
  Een mooie samenstand aan de ochtendhemel: rechts van de heldere planeet Venus staat de maansikkel; direct rechts van de maan is de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen te vinden. Kijk rond 07.00 uur in het zuidzuidoosten.

  30 januari 2011
  Vanmorgen staat de smalle maansikkel pal onder de heldere planeet Venus. Bekijk het duo rond 07.00 uur in het zuidoosten.

  3 februari 2011
  Nieuwe Maan (03.31 uur).
  KoningStomadinsdag 4 januari 2011 @ 10:06
  quote:
  1s.gif Op dinsdag 4 januari 2011 10:03 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
  Voor foto's van de zonsverduistering:
  http://nos.nl/artikel/209(...)ng-in-nederland.html
  Dat was precies hoe ik hem kon zien :Y
  ExperimentalFrentalMentaldinsdag 4 januari 2011 @ 10:07
  ah zo dus

  209229.jpg
  nice :Y
  geelkuikentjevrijdag 7 januari 2011 @ 08:22
  Ik zou best wel eens naar de zon willen kijken met een telescoop. Dit doe/durf ik niet omdat ik niet weet hoe ik dit zou moeten aanpakken zonder dat ik m'n ogen of de telescoop beschadig. Moet dat met folie? Met een bepaald filtertype? Een combinatie van beiden? Zat wel eens te denken om het beeld te projecteren of zo maar volgens mij wordt het zonlicht dan ook heel erg geconcentreerd. Dat kan niet goed zijn voor de spiegels of voor het oculair van mijn telescoopje. Iemand een ideetje?
  geelkuikentjemaandag 10 januari 2011 @ 08:32
  Vanochtend was de 'halve maan' sikkel van Venus goed te zien door een klein telescoopje. Mocht je zelf willen kijken, kijk dan in het zuid oosten 's ochtends. Ik keek rond 6.30 vandaag (10 jan 2011) met prima zicht.
  Harunobumaandag 10 januari 2011 @ 09:16
  Voor de zon zou ik niet anders doen dan een speciaal zonfilter op de ingang van de telescoop te zetten. Ik zou absoluut nooit proberen met folie over de ingang en dan met een maanfilter ofzo in het occulair. Ik weet niet hoe groot je telescoop is, maar met een beetje telescoop vang je echt enorm veel licht. Bij mijn telescoop is de maan bv al verblindend. Kun je nauwelijks na kijken. Je loopt het risico dat je echt in een fractie van een seconde totaal en voor altijd blind bent.

  Ik zou zelf nooit na de zon durven kijken. Is een soort fobie van mij. Ik zou altijd denken dat het filter er dan per ongeluk af zou vallen en dat de zon dan ineens mijn ogen tot een gat tot achter in mijn hoofd zou branden.

  En dat is ook wat echt kan gebeuren. Met een klein vergrootglas brandt je al zo papier. In het ergste geval wordt je netvlies dus ook letterlijk in een fractie 100, 200, 300 graden. En je netvlies heeft geen zenuwen dus je zult ook niets voelen. Als je gewoon recht na de zon kijkt beschadigd je netvlies al.

  Ik zou al zenuwachtig worden als mijn telescoop minder dan 90 graden van de zon af gericht is. Ik zou nooit naar Venus durven kijken als de zon al op is.

  [ Bericht 9% gewijzigd door Harunobu op 10-01-2011 09:22:43 ]
  ExperimentalFrentalMentaldinsdag 1 februari 2011 @ 08:20
  3 februari 2011
  Nieuwe Maan (03.31 uur).

  6 februari 2011
  Vanavond rond 19.30 uur zie je de smalle maansikkel rechtsonder de heldere planeet Jupiter staan, aan de westzuidwestelijke horizon.

  7 februari 2011
  Wijde samenstand van de maansikkel en de planeet Jupiter. Bekijk het tweetal rond 19.30 uur in het westzuidwesten.

  11 februari 2011
  Eerste Kwartier (08.18 uur).

  11 februari 2011
  Vandaag bereikt de zogeheten tijdvereffening zijn grootste (negatieve) waarde van het jaar: 14 minuten en 13 seconden. Dat betekent dat de zon - die een beetje onregelmatig beweegt als gevolg van de ellipsvorm van de aardbaan en de scheve stand van de aardas - vandaag bijna een kwartier 'achter loopt' op onze strikt regelmatige klok. In Utrecht staat hij daardoor pas om 12.54 uur in het zuiden, in plaats van om 12.40 uur (het gemiddelde tijdstip voor 5º oosterlengte).

  12 februari 2011
  Rond 20.00 uur zie je de maan hoog aan de zuidelijke horizon staan, pal boven de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Rechts van de maan is het Zevengesternte zichtbaar, een bekende open sterrenhoop.

  13 februari 2011
  De maan vormt vanavond een gelijkbenige driehoek met twee oranjerode sterren: Betelgeuze in het sterrenbeeld Orion, linksonder de maan, en Aldebaran in de Stier, rechtsonder de maan. Kijk rond 22.00 uur, hoog in het zuidwesten.

  14 februari 2011
  Op de avond van Valentijnsdag staat de wassende maan vrijwel midden in de Winterzeshoek. Die wordt gevormd door de heldere sterren Capella in de Voerman, Castor (Tweelingen), Procyon (Kleine Hond), Sirius (Grote Hond), Rigel (Orion) en Aldebaran (Stier).

  18 februari 2011
  Volle Maan (09.36 uur).

  18 februari 2011
  Vanaf 19.00 uur zie je de Volle Maan opkomen in het oosten. Pal boven de maan staat de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw.

  20 februari 2011
  Tegen middernacht zie je direct links van de maan de heldere planeet Saturnus, en daaronder de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. De wijde samenstand vindt laag in het zuidoosten plaats.

  21 februari 2011
  Rond middernacht staat Saturnus vrijwel recht boven de maan, die net opkomt in het zuidoosten. Direct linksboven de maan is de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd zichtbaar.

  25 februari 2011
  Laatste Kwartier (00.26 uur).

  25 februari 2011
  Nauwe samenstand van de halfverlichte maan en de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, pal onder de maan. Kijk vanaf 05.00 uur in het zuidzuidoosten.

  28 februari 2011
  Een uur voor zonsopkomst zie je laag in het zuidoosten een wijde samenstand van de heldere planeet Venus en, rechts daarvan, de afnemende maan. Kijk rond 06.30 uur.

  4 maart 2011
  Nieuwe Maan (21.46 uur).
  pininedinsdag 1 februari 2011 @ 14:57
  de ster betelgeuze waarvan een supernova verwacht word staat in orion een stukje boven de 3 sterren die het bekende baken van orion zijn in een iets schuine stand onder elkaar ongeveer in het zuid westen

  met een verrekijker/telescoop zou andromeda ook zichtbaar moeten zijn, staat links van casseopeia


  [ Bericht 5% gewijzigd door pinine op 03-02-2011 01:01:37 ]
  -CRASH-woensdag 2 februari 2011 @ 20:07
  quote:
  1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 14:57 schreef pinine het volgende:
  de ster betelgeuze waarvan een supernova verwacht word staat een stukje boven orion en dat zijn 3 sterren in een iets schuine stand onder elkaar ongeveer in het zuid westen
  Stukje boven Orion???? Betelgeuze hoort nog bij het sterrenbeeld Orion
  SGU_RGE-objects-Orion-070315-20-50mmf5p6-STL-H37x10m-LRVB6x10m-VRG1LL-LM-cp8.jpg
  pininedonderdag 3 februari 2011 @ 00:53
  quote:
  1s.gif Op woensdag 2 februari 2011 20:07 schreef -CRASH- het volgende:

  [..]

  Stukje boven Orion???? Betelgeuze hoort nog bij het sterrenbeeld Orion
  [ link | afbeelding ]
  ja o.k. maar om het niet ingewikkeld te maken zijn de 3 sterren het duidelijkste baken van orion, dus gemakshalve maar even orion genoemd wat veel mensen doen trouwens ( heb de tekst aangepast ;) )
  orion_Large%20e-mail%20view.jpg

  [ Bericht 6% gewijzigd door pinine op 03-02-2011 10:52:12 ]
  geelkuikentjezaterdag 5 februari 2011 @ 11:15
  Is er een website bekend waar huidige positie van de grotere astroiden te zien. Bijvoorbeeld van Ceres, Pallas, Juno en Vesta?
  -CRASH-zaterdag 5 februari 2011 @ 12:39
  quote:
  1s.gif Op zaterdag 5 februari 2011 11:15 schreef geelkuikentje het volgende:
  Is er een website bekend waar huidige positie van de grotere astroiden te zien. Bijvoorbeeld van Ceres, Pallas, Juno en Vesta?
  Of ze erbij staan
  neostorm.png
  http://szyzyg.arm.ac.uk/~spm/neo_map.html
  ExperimentalFrentalMentaldonderdag 3 maart 2011 @ 08:41
  4 maart 2011
  Nieuwe Maan (21.46 uur).

  7 maart 2011
  Aan het eind van de schemering, rond 20.00 uur, zie je de planeet Jupiter heel laag in het westen. Boven Jupiter staat de zeer smalle maansikkel.

  11 maart 2011
  Linksonder de maan staat de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond 21.00 uur, hoog in het westzuidwesten.

  13 maart 2011
  Eerste Kwartier (00.45 uur).

  13 maart 2011
  's Avonds vanaf 21.00 uur zie je de maan hoog in het zuidwesten, omringd door de heldere sterren van de Winterzeshoek: Capella in het sterrenbeeld Voerman, Castor in de Tweelingen, Procyon in de Kleine Hond, Sirius in de Grote Hond, Rigel in Orion en Aldebaran in de Stier.

  15 maart 2011
  Probeer tijdens de avondschemering de planeten Jupiter en Mercurius te zien, dicht bij elkaar aan de hemel. Kijk rond 19.45 uur, heel laag in het westen.

  17 maart 2011
  Linksboven de maan is de ster Regulus te zien, in het sterrenbeeld Leeuw. Kijk rond 21.00 uur in het zuidoosten.

  19 maart 2011
  Volle Maan (19.10 uur). De afstand van de maan tot de aarde bedraagt vanavond slechts 356.577 kilometer - de kleinste waarde van het jaar. Dat betekent dat de Volle Maan vannacht extra groot is.

  20 maart 2011
  De maan vormt een rechthoekige driehoek met de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd (linksonder de maan) en de heldere planeet Saturnus (linksboven de maan). Kijk rond 22.30 uur in het zuidoosten.

  21 maart 2011
  Begin van de astronomische lente. Om 00.21 uur beweegt de zon van zuid naar noord over de evenaar. Vandaag duren dag en nacht overal op aarde even lang.

  21 maart 2011
  De maan, de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd en de planeet Saturnus staan vanavond vrijwel exact op één lijn. Kijk vanaf 23.00 uur in het zuidoosten.

  23 maart 2011
  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Vanaf 20.00 uur kun je hem proberen te vinden, laag in het westen.

  24 maart 2011
  Samenstand van de maan en de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen. Rond 05.00 uur zie je de ster links van de maan, in het zuiden.

  25 maart 2011
  Vanmorgen rond 05.00 uur staat de ster Antares rechts van de vrijwel halfverlichte maan, vrij laag boven de zuidelijke horizon.

  26 maart 2011
  Laatste Kwartier (13.07 uur).

  27 maart 2011
  Vandaag wordt de zomertijd ingevoerd. Om 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET) gaat de klok één uur vooruit, naar 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT).

  31 maart 2011
  Tijdens de ochtendschemering, vanaf 06.30 uur, kun je proberen om de planeet Venus te vinden, heel laag in het oostzuidoosten. Pal boven Venus staat de smalle maansikkel. Gebruik eventueel een verrekijker.

  2 april 2011
  Rond 11.00 staat de maan op 406.655 kilometer afstand van de aarde - de grootste afstand van het jaar. De maanbaan is niet exact rond, maar ook de mate van uitgerektheid varieert in de loop van het jaar.

  3 april 2011
  Nieuwe Maan (16.32 uur).
  ExperimentalFrentalMentalvrijdag 18 maart 2011 @ 08:16
  quote:
  1s.gif Op zondag 17 oktober 2010 21:58 schreef geelkuikentje het volgende:
  Ik zat net weer even naar de maan te turen (blijft echt super :D ) met m'n simpele Celestron Firstscope. Ik heb een kaart van de maan (schaal 1:4.000.000) maar zo'n kaart is echt niet praktisch/bruikbaar als ik buiten sta. Dus eigenlijk ben ik een beetje op zoek naar een handig bruikbare maanatlas of iets dergelijks. Zijn die te koop? Zo ja waar vind ik dat?

  Ik kwam deze tegen voor m'n iPod Touch. Is deze een beetje bruikbaar/handig?
  15-03-2011

  Alle foto's en meetgegevens maansonde LRO nu openbaar

  nieuws4455a_wide.jpg

  De Amerikaanse NASA heeft het vijfde en laatste deel van de waarnemingsgegevens van de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) openbaar gemaakt. LRO draait in een baan over de polen van de maan en legde van september 2009 tot september 2010 het oppervlak van onze naaste buur in het heelal gedetailleerder vast dan ooit.

  Behalve foto's waarop soms details van een meter zichtbaar zijn, is ook de infraroodhelderheid van de maan in kaart gebracht, alsmede de mineralogische samenstelling, de temperatuur, de topografie en ruwheid van het oppervlak, de hellingen van bergen en kraterwanden, enzovoort.

  In totaal gaat het om ruim 192 terabytes aan gegevens - genoeg om 41.000 dvd's te vullen. Alle LRO-foto's (in veel gevallen samengevoegd tot indrukwekkende mozaïeken) zijn voor iedereen beschikbaar via het zogeheten Planetary Data System.

  Planetary Data System
  Lunar Reconnaissance Orbiter

  © Govert Schilling

  (allesoversterrenkunde)

  [ Bericht 71% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 18-03-2011 08:22:28 ]
  ExperimentalFrentalMentalvrijdag 18 maart 2011 @ 08:20
  16-03-2011

  'Supermaan' verlicht avondhemel

  nieuws4456a_wide.jpeg

  Bij heldere hemel is komende zaterdag, even na zeven uur 's avonds, een bijzondere maansopkomst te zien. De vol verlichte maan die dan boven de oostelijke horizon verschijnt, heeft de grootste afmetingen in bijna twintig jaar.

  Dat de maanschijf niet altijd even groot lijkt, komt doordat de baan die de maan om de aarde volgt geen cirkel is, maar een ellips. Hierdoor varieert de afstand - en dus ook de grootte - van de maan met ongeveer veertien procent. Bovendien geven de meest nabije volle manen ook ongeveer dertig procent meer licht dan de allerverste volle manen.

  Op het internet zijn nogal wat indianenverhalen over die 'supermaan' te vinden. Zo wordt deze zelfs verantwoordelijk gehouden voor de aardbeving en tsunami die Japan onlangs troffen. Dat de maan op 11 maart zelfs verder van de aarde stond dan gemiddeld, wordt voor het gemak maar even vergeten.

  Overigens is het juist dat de maan op momenten dat Volle Maan samenvalt met zijn kleinste afstand tot de aarde iets sterkere getijden veroorzaakt dan normaal. Maar de invloed op de waterstand (enkele centimeters) valt in het niet bij de gebruikelijke verschillen tussen eb en vloed.

  © Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrenkunde)
  xenobinolvrijdag 18 maart 2011 @ 08:59
  Dat word dus weer naar de hemel turen op zaterdag :)
  geelkuikentjedinsdag 29 maart 2011 @ 12:47
  An Amazing Pic of Discovery Docking with the ISS, Taken from Earth

  Discovery-ISS.jpeg
  Discovery on Approach to the ISS As seen from the ground. Rob Bullen via Bad Astronomy

  This is an image of the Space Shuttle Discovery taken from the ground, no easy feat in itself. But it wasn’t taken by an observatory or a massive scientific instrument. Rob Bullen snapped this image from the UK using an 8.5" telescope. That he was guiding by hand.

  By hand? Yes, Bullen was operating his telescope by hand rather than via carefully calibrated electronic equipment that one might expect an astrophotographer to be using. On Saturday he took his telescope--a relatively tiny setup as far as space telescopes are concerned--outside under a somewhat overcast sky, figured out where to point his rig (by hand), and just like that the sky cleared up, the ISS appeared, and the image was captured.

  The ISS isn’t so hard to see from the ground--it’s well more than 300 feet long these days--but it is moving really, really quickly (like 17,000 miles per hour quickly). Cheers to Bullen for giving confidence to amateur astrophotographers everywhere.

  Echt wel vet. Wil ik ook wel zien!
  ExperimentalFrentalMentaldonderdag 7 april 2011 @ 08:42
  7 april 2011
  Een mooie samenstand aan de avondhemel: links van de smalle maansikkel staat de heldere ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier; rechts van de maan is het Zevengesternte te vinden. Kijk vanaf 22.00 uur in het westen.

  8 april 2011
  Vanavond staat de maan precies boven de oranjerode hoofdster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond 22.30 uur in het westen.

  11 april 2011
  Eerste Kwartier (14.05 uur).

  11 april 2011
  's Avonds rond 22.30 zie je de maan hoog in het zuidwesten, halverwege de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen en de ster Procyon in de Kleine Hond.

  13 april 2011
  Linksboven de maan is Regulus te zien, de hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw. Kijk tussen 22.00 en 22.30 uur, hoog in het zuiden.

  16 april 2011
  De maan vormt een rechthoekige driehoek met de planeet Saturnus (linskboven de maan) en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd (op iets grotere afstand rechtsonder de maan). Kijk tegen 23.00 uur in het zuidoosten.

  17 april 2011
  Nauwe samenstand van de bijna-volle maan met de blauwwitte ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. Het duo staat rond 23.00 uur in het zuidoosten.

  18 april 2011
  Volle Maan (04.44 uur).

  21 april 2011
  's Morgens rond 04.30 uur zie je de maan boven de zuidelijke horizon. Direct rechtsonder de maan staat de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen.

  22 april 2011
  Maximum van de Lyriden, een meteorenzwerm waarvan het vluchtpunt in het sterrenbeeld Lier ligt. De stofjes die je in de dampkring ziet verbranden zijn afkomstig van komeet Thatcher. Eind april zijn regelmatig ook zogeheten vuurbollen zichtbaar - extreem heldere meteoren

  24 april 2011
  Pasen valt officieel op de eerste zondag na de eerste Volle Maan in de lente. Dit jaar valt Pasen erg laat; pas in 2095 valt Paaszondag opnieuw op 24 april. De laatst mogelijke Paasdatum is 25 april. Dat kwam voor het laatst in 1943 voor, en zal ook in 2038 weer het geval zijn.

  25 april 2011
  Laatste Kwartier (04.47 uur).

  3 mei 2011
  Nieuwe Maan (08.51 uur).

  5 mei 2011
  Tijdens de avondschemering is de zeer smalle maansikkel te zien, laag in het westnoordwesten. Kijk vanaf 22.00 uur.

  6 mei 2011
  Maximum van de Èta Aquariden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Waterman. De meteoorstofjes van deze zwerm zijn afkomstig van de beroemde komeet Halley. De meeste 'vallende sterren' zijn na middernacht zichtbaar. Storend maanlicht is er niet.

  7 mei 2011
  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. Samen met de planeten Venus, Mars en Jupiter bevindt hij zich in het sterrenbeeld Vissen, maar het viertal komt pas op als de dag al bijna is aangebroken. Zonder optische hulpmiddelen zijn ze niet zichtbaar.

  8 mei 2011
  Rond 22.30 uur staat de maan vrij hoog in het westen. Rechtsboven de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen; linksonder de maan staat de heldere ster Procyon in de Kleine Hond.
  ExperimentalFrentalMentaldonderdag 7 april 2011 @ 08:43
  06-04-2011

  Forse planetoïde komt buurten in november

  nieuws4491a_wide.jpeg

  Op 8 november is heel eventjes een ander hemellichaam dan de maan de meest nabije buur van de aarde. Op die dag scheert namelijk de 400 meter grote planetoïde 2005 YU55 op een afstand van iets meer dan 300.000 kilometer langs onze planeet. Naar kosmische maatstaven is dat een nipte misser, zeker voor een planetoïde van deze omvang.

  Voor wetenschappers biedt de komst van 2005 YU55 een mooie gelegenheid om het hemellichaam met telescopen en radarinstrumenten te onderzoeken. Zo vaak krijgen ze de kans niet om zo'n aardscheerder van 'nabij' te bekijken. Gemiddeld komt er slechts eens in de dertig jaar een object van deze grootte zo dichtbij.

  Hoewel 2005 YU55 tot de 'potentieel gevaarlijke planetoïden' wordt gerekend, is de kans klein dat het binnen afzienbare tijd tot een botsing met de aarde komt.

  © Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrenkunde)
  ExperimentalFrentalMentalzaterdag 16 april 2011 @ 08:54
  15-04-2011

  Sterrenwolk verschijnt boven Nederland

  UTRECHT - In heel Nederland is vanaf zaterdag tot en met 25 april bij duisternis de Lyridensterrenwolk te zien. Deze jaarlijks terugkerende sterrenregen beleeft op zaterdag 23 april zijn hoogtepunt.

  m1fzx07a989m.jpg
  © NU.nl/Allesoversterrenkunde.nl

  ''Sterrenregens ontstaan doordat stofwolken van voorbij vliegende kometen in de dampkring terechtkomen.

  Stofdeeltjes uit deze wolken verbranden en zien er vervolgens uit als vallende sterren. Een sterrenregen bestaat dus eigenlijk uit verbrandende stofdeeltjes'', zei een woordvoerder van het Nederlandse Instituut voor Ruimte Onderzoek (SRON) vrijdag.

  De sterrenregens worden vernoemd naar de plek waar ze in de ruimte te zien zijn. De Lyridensterrenregen is altijd te zien op de plaats van het sterrenbeeld lier en is dus daarnaar vernoemd.

  © ANP

  (nu.nl)
  -CRASH-zaterdag 16 april 2011 @ 23:59
  LIVE FROM THE MOON:
  As the Moon waxes full this weekend,
  AstronomyLive.com is broadcasting live views of lunar terrain from telescopes in Europe and North America. Tune in for a lunar tour, or become a broadcaster yourself.
  ExperimentalFrentalMentaldinsdag 7 juni 2011 @ 08:43
  7 juni 2011
  Tegen middernacht zie je de maan boven de westelijke horizon. Rechtsboven de maan staat de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw.

  9 juni 2011
  Eerste Kwartier (04.11 uur).

  9 juni 2011
  De planeet Saturnus staat rond middernacht vrij hoog in het zuidwesten, in het sterrenbeeld Maagd. Met een verrekijker zie je direct rechtsboven Saturnus de ster Porrima. De planeet en de ster staan een paar dagen dicht bij elkaar aan de hemel.

  10 juni 2011
  De maan, de planeet Saturnus en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd vormen een driehoek aan de zuidwestelijke hemel. Kijk rond middernacht.

  11 juni 2011
  Rond middernacht zie je rechtsboven de maan de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. Rechtsboven het duo, aan de zuidwestelijke hemel, staat de heldere planeet Saturnus.

  14 juni 2011
  Rechtsonder de bijna-volle maan is de oranjerode hoofdster Arcturus in het sterrenbeeld Schorpioen te zien. Kijk tegen middernacht, vrij laag in het zuiden.

  15 juni 2011
  Volle Maan (22.14 uur).

  15 juni 2011
  De Volle Maan komt vanavond geheel verduisterd op, even voor 22.00 uur in het zuidoosten. De zon staat dan op het punt om onder te gaan. De totale fase van de eclips duurt tot 23.03 uur, wanneer het nog volop schemert. Daarna zie je hoe de maan in een uur tijd uit de schaduw van de aarde tevoorschijn komt.

  21 juni 2011
  Begin van de astronomische zomer. De zon bereikt om 19.16 uur zijn noordelijkste positie aan de hemel. Vanaf vandaag worden de dagen op het noordelijk halfrond weer korter.

  23 juni 2011
  Laatste Kwartier (13.48 uur).

  26 juni 2011
  's Morgens in alle vroegte is de planeet Jupiter zichtbaar, pal onder de afnemende maan. Kijk tussen 03.00 en 04.00 uur, laag in het oosten.

  27 juni 2011
  Rond 03.30 uur zie je de smalle maansikkel laag in het oosten, met rechts ervan de planeet Jupiter.

  1 juli 2011
  Nieuwe Maan (10.54 uur). Vanuit een vrij klein gebied in het zuiden van de Indische Oceaan is vandaag een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar - de derde die dit jaar plaatsvindt. De verduistering is nergens op aarde totaal.

  4 juli 2011 Rond 17.00
  uur bereikt de aarde het aphelium - het punt van zijn ellipsbaan waar de afstand tot de zon het grootst is (152.098.320 kilometer, ruim anderhalf procent groter dan gemiddeld).

  7 juli 2011
  Vrijwel recht boven de maan zie je vanavond tegen middernacht de planeet Saturnus, in het westzuidwesten. Links van Saturnus is de ster Spica zichtbaar.

  8 juli 2011
  Eerste Kwartier (08.29 uur).

  8 juli 2011
  Rond middernacht is de halfverlichte maan laag in het zuidwesten zichtbaar. Direct rechtsboven de maan staat de heldere ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.
  ExperimentalFrentalMentalwoensdag 8 juni 2011 @ 08:46
  07-06-2011

  Maansverduistering volgende week woensdag

  media_l_4224460.jpg

  Woensdagavond 15 juni komt de volle maan op tijdens een maansverduistering. De maan beweegt dan precies door de schaduw van de aarde en neemt een rode kleur aan.

  Halftien
  De maansverduistering begint rond halfnegen, maar dan is het nog licht en is de maan nog niet op. Tegen halftien is de maan helemaal in de schaduw van de aarde getreden en is de verduistering totaal, maar dan staat de maan nog 4,5 graad onder de horizon. Terwijl de zon ondergaat, kruipt de maan echter langzaam van onderaf naar de horizon.

  Rode bol aan de horizon
  Pas om kwart voor tien verschijnt de maan aan de zuidoostelijke horizon. Omdat het nog niet donker is, kan het even duren voordat de donkerrode tot gelige bol goed te zien is. Naarmate het meer gaat schemeren, wordt de verduisterde maan beter zichtbaar. Omdat de maan zo laag staat, zal hij extra groot lijken.

  Na de opkomst van de maan duurt de totale verduistering nog ruim een uur. Om 23.03 uur zal aan de rechterbovenkant van de maan een helder randje verschijnen, feller dan de rest van de donkere maan. Het eerste stukje van de maan treedt dan uit de aardschaduw. Dit lichte stukje wordt langzaam groter en na een halfuur is meer dan de helft al uit de schaduw tevoorschijn gekomen. Om 0.02 uur is de maan weer helemaal verlicht.

  Vulkaanuitbarstingen
  De kleur van de totaal verduisterde maan kan sterk variëren. De ene eclips is donkerder dan de andere. Dit heeft te maken met de toestand van onze atmosfeer. Zijn er bijvoorbeeld veel vulkaanuitbarstingen geweest, dan zit er veel stof in de atmosfeer. Doordat de dampkring dan minder licht doorlaat, krijgt de maan een donkerrode tot bruine kleur. Is de atmosfeer helderder, dan neigt de kleur meer naar oranje of kopergeel. Omdat de maan tijdens deze verduistering vrij laag staat, zal de kleur meer naar rood neigen door de breking van het maanlicht door de atmosfeer. (lb)

  (HLN)
  ExperimentalFrentalMentalwoensdag 15 juni 2011 @ 08:47
  Even ter herinnering, vanavond is de maansverduistering

  De maansverduistering start woensdag om 20.23 uur. Het hemellichaam zit dan echter nog onder de horizon, waardoor de eclips dus nog niet waargenomen kan worden.

  Anderhalf uur later, om 21.53 uur, komt de maan op in het zuidoosten van de hemel. Ze is dan al volledig verduisterd. Om 22.13 uur is de maansverduistering totaal. Die totale eclips eindigt om 23.03 uur. Om 24 uur zou de maan opnieuw volledig te zien zijn.
  Fogelwoensdag 15 juni 2011 @ 14:30
  Is de verduistering vanaf Berlijn te zien? Zit vanavond in de TV-toren, dus aan vrij zicht geen gebrek :)
  -CRASH-woensdag 15 juni 2011 @ 16:35
  quote:
  0s.gif Op woensdag 15 juni 2011 14:30 schreef Fogel het volgende:
  Is de verduistering vanaf Berlijn te zien? Zit vanavond in de TV-toren, dus aan vrij zicht geen gebrek :)
  Weersverwachting Berlijn vanavond: lichte regen...

  Een maansverduistering is niet zoals een zonsverduistering waar (maar) een kleine oppervlakte op de aarde wordt verduistert.
  spspIMG1421.jpg

  En de maansverduistering... Waar de aarde de maan verduistert
  maansverduistering.png
  geelkuikentjewoensdag 15 juni 2011 @ 17:45
  Nu beetje bewolkt voor de verduistering van vanavond. Hopelijk wordt het nog beter.
  ExperimentalFrentalMentaldonderdag 16 juni 2011 @ 08:58
  16-06-2011

  Maansverduistering is voorbij

  media_xl_4236437.jpg
  De maan verscheen onder meer door het Chileense vulkaanas donkerrood aan de hemel. Vooral in Azië was het fenomeen goed zichtbaar. © ap

  Vanaf 21.50u was het einde van de totale maansverduistering zichtbaar in ons land, als er niet te veel bewolking was tenminste. Op dat uur kwam de maan totaal verduisterd op. De zon ging onder om 21.57 uur. De maanschijf verscheen aan de horizon, maar was donkerrood, onder meer door de aswolk van de Chileense vulkaan. Vanaf 23.03u begon de maan stilaan weer zichtbaar te worden. Om 0.02 uur was de volle maan weer helemaal terug zoals normaal en was de maansverduistering helemaal voorbij. Liefhebbers moesten kijken in zuidoostelijke richting. Met een verrekijker of een telescoop was het spektakel nog veel beter zichtbaar. Pas in 2015 krijgen we in België terug een volledige maansversduistering. Op 10 december is er wel nog een gedeeltelijke.

  media_l_4236428.jpg
  In delen van Azië was het spektakel uitstekend zichtbaar. © afp

  media_l_4236439.jpg
  © epa

  Ook in een groot deel van Afrika, Europa, Azië en zelfs Australië was en/of is de maansverduistering goed zichtbaar. Op sommige plaatsen duurde ze liefst 100 minuten, wat langer is dan de maansverduistering van 11 jaar geleden. Bij ons begon de maansverduistering al om 20.23 uur, maar was dan niet zichtbaar, waardoor het fenomeen korter was. Door de bewolking was de maansverduistering plaatselijk minder goed zichtbaar. In het centrum en het oosten waren de meeste opklaringen. Op het dak van het Antwerpse MAS waren 250 toeschouwers samengetroept en zij konden toch een vaag beeld van het spektakel meepikken.

  Zelfs tijdens een totale maansverduistering is de maan meestal nog min of meer duidelijk zichtbaar, hoewel de aarde op dat ogenblik wel degelijk tussen zon en maan staat en dus het rechtstreekse zonlicht blokkeert, zegt Mira. "Dat komt omdat het zonlicht dat rakelings langs de aarde scheert door onze dampkring lichtjes wordt afgebogen, waardoor toch nog het nodige zonlicht de maan onrechtstreeks bereikt." (belga/kh)

  media_xl_4236422.jpg

  media_xl_4236424.jpg

  media_xl_4236436.jpg

  media_xl_4236435.jpg

  media_xl_4236429.jpg

  media_xl_4236431.jpg

  media_xl_4236430.jpg

  media_xl_4236432.jpg

  media_xl_4236421.jpg

  (HLN)
  ExperimentalFrentalMentaldonderdag 7 juli 2011 @ 09:03
  8 juli 2011
  Eerste Kwartier (08.29 uur).

  8 juli 2011
  Rond middernacht is de halfverlichte maan laag in het zuidwesten zichtbaar. Direct rechtsboven de maan staat de heldere ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

  11 juli 2011
  Samenstand van de maan en de oranje hoofdster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, linksonder de maan. Kijk rond 23.30 uur in het zuiden.

  15 juli 2011 Volle Maan (08.40 uur).

  20 juli 2011
  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. De verschijning aan de westnoordwestelijke avondhemel is echter ongunstig: de planeet gaat al onder als het nog volop schemert.

  23 juli 2011
  's Morgens vroeg, rond 04.00 uur, staat de halfverlichte maan hoog aan de oostzuidoostelijke hemel. Linksonder de maan zie je de heldere planeet Jupiter.

  23 juli 2011
  Laatste Kwartier (07.02 uur).

  24 juli 2011
  Mooie samenstand van de maan en de planeet Jupiter, rechtsonder de maan. Kijk vanaf 04.00 uur, hoog in het oostzuidoosten.

  25 juli 2011
  Dezer dagen zie je de planeet Saturnus 's avonds tussen 23.00 en 23.30 uur laag in het westen. Links van Saturnus is de ster Spica zichtbaar, in de Maagd.

  26 juli 2011
  De afnemende maan staat 's morgens vroeg aan de oostelijke hemel, op grote afstand geflankeerd door Jupiter (rechtsboven de maan) en de veel zwakkere planeet Mars (linksonder). Vrijwel recht onder de maan staat de ster Aldebaran in de Stier.

  27 juli 2011
  Aan de ochtendhemel zie je de heldere ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier rechts van de maansikkel. Linksonder de maan is de planeet Mars zichtbaar. Kijk vanaf 04.00 uur aan de oostelijke hemel.

  28 juli 2011
  Wie vroeg op is, ziet de smalle maansikkel laag aan de oostnoordoostelijke hemel. Rechtsboven de maan staat de planeet Mars, die nog vrij zwak is. Kijk tegen 04.30 uur.

  29 juli 2011
  Maximum van de Delta Aquariden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Waterman. De stofdeeltjes van deze zwerm zijn afkomstig van komeet Machholz.

  30 juli 2011
  Nieuwe Maan (20.40 uur).

  5 augustus 2011
  Drie hemellichamen op een rij aan de avondhemel: de maan, de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, en de planeet Saturnus (van links naar rechts). Kijk vanaf 22.30 uur, laag in het westzuidwesten.

  6 augustus 2011
  Eerste Kwartier (13.08 uur).

  7 augustus 2011
  Direct links van de maan is Antares zichtbaar, de heldere hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen. Kijk rond 23.00 uur in het zuidwesten.
  zuiderbuurvrijdag 22 juli 2011 @ 11:57
  Hallo,

  ik heb altijd al een redelijke interesse in astronomie gehad, maar ben een absolute leek op het vlak van telescopen. Voor mezelf maar vooral voor iemand anders zou ik nu een eerste telescoop willen aanschaffen. Ik wou even vragen waar ik zeker op moet letten. Ik moet erbij zeggen dat die andere persoon fysieke beperkingen heeft en dus niet dat ding zelf kan verplaatsen; bij voorkeur zou die de telescoop zelfs binnen gebruiken achter een venster (of verstoort dat het zicht enorm?)

  Is het mogelijk om zo'n telescoop te gebruiken met maar één hand?

  Ik had gedacht aan zo'n 200-300 euro maar ik heb geen idee of dat een goeie schatting is.
  ExperimentalFrentalMentalvrijdag 22 juli 2011 @ 16:13
  quote:
  0s.gif Op vrijdag 22 juli 2011 11:57 schreef zuiderbuur het volgende:
  Hallo,

  ik heb altijd al een redelijke interesse in astronomie gehad, maar ben een absolute leek op het vlak van telescopen. Voor mezelf maar vooral voor iemand anders zou ik nu een eerste telescoop willen aanschaffen. Ik wou even vragen waar ik zeker op moet letten. Ik moet erbij zeggen dat die andere persoon fysieke beperkingen heeft en dus niet dat ding zelf kan verplaatsen; bij voorkeur zou die de telescoop zelfs binnen gebruiken achter een venster (of verstoort dat het zicht enorm?)

  Is het mogelijk om zo'n telescoop te gebruiken met maar één hand?

  Ik had gedacht aan zo'n 200-300 euro maar ik heb geen idee of dat een goeie schatting is.
  Ik heb een Meade etx-70.
  Kostte een paar jaar geleden maar 100 euro (aanbieding) + statief. Degelijke telescoop (gemotoriseerd) met computer (1471 hemelobjecten voorgeprogrammeerd). De telescoop blijft, nadat het object gevonden is, deze met de juiste snelheid volgen. Er zit een afstandsbediening bij waarmee je de telecoop kunt laten draaien, dus in principe zou je hem met 1 hand kunnen bedienen. Ik weet niet hoe het precies zit als je een telescoop achter een venster gebruikt, of dat het zicht echt veel belemmerd of niet...zelf sta ik altijd buiten met m'n telescoop :)

  mss vind je hier nog wat info
  Sterrenkijken en sterrenkijkers
  ExperimentalFrentalMentaldinsdag 2 augustus 2011 @ 08:57
  29-07-2011

  Komende weken: vallende sterren zichtbaar

  nieuws4717a_wide.jpg

  De komende dagen kunnen we meteoren ('vallende sterren') zien van de Perseïdenzwerm. Tijdens het hoogtepunt van deze zwerm, in de nacht van 12/13 augustus, zijn er vaak tot wel honderd vallende sterren per uur zien. Helaas is het dit jaar op 13 augustus volle maan, waardoor zwakkere meteoren niet te zien zullen zijn. Maar als het weer meewerkt, kunnen de heldere vallende sterren ons nog zeer verrassen.

  Elk jaar in augustus kruist de aarde de baan van de komeet Swift-Tuttle, die behoorlijk wat gruis heeft verspreid in zijn baan. Dit veroorzaakt een mooie meteorenzwerm die elk jaar terugkeert rond 12 augustus: de Perseïden.

  Vanaf half juli verschijnen de eerste Perseïden al aan de hemel. Het zijn er dan nog heel weinig, maar het worden er in de weken erna steeds meer. Op 11, 12 en 13 augustus kunnen we enkele tientallen Perseïden per uur zien oplichten aan de hemel.

  (allesoversterrenkunde)
  ExperimentalFrentalMentaldinsdag 2 augustus 2011 @ 08:58
  5 augustus 2011
  Drie hemellichamen op een rij aan de avondhemel: de maan, de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, en de planeet Saturnus (van links naar rechts). Kijk vanaf 22.30 uur, laag in het westzuidwesten.

  6 augustus 2011
  Eerste Kwartier (13.08 uur).

  7 augustus 2011
  Direct links van de maan is Antares zichtbaar, de heldere hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen. Kijk rond 23.00 uur in het zuidwesten.

  8 augustus 2011
  Vanavond zie je de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen rechtsonder de maan. Het duo staat rond 23.00 uur laag aan de westzuidwestelijke hemel.

  10 augustus 2011
  De planeet Mars vormt een klein driehoekje met de sterren Tejat Prior en Tejat Posterior in het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk vanaf 04.00 uur in het oostnoordoosten. Gebruik eventueel een verrekijker.

  12 augustus 2011
  De reuzenplaneet Jupiter wordt steeds beter zichtbaar aan de ochtendhemel. Dezer dagen staat hij rond 04.30 uur hoog in het zuidoosten.

  13 augustus 2011
  Volle Maan (20.57 uur).

  13 augustus 2011
  Vannacht is het maximum van de Perseïden, de bekendste meteorenzwerm. De 'vallende sterren' lijken afkomstig te zijn uit het sterrenbeeld Perseus. In werkelijkheid gaat het om stofdeeltjes van komeet Swift-Tuttle die met hoge snelheid in de dampkring terechtkomen en daar de luchtmoleculen tot gloeien brengen. Dit jaar zullen er helaas niet veel Perseïden zichtbaar zijn vanwege het storende licht van de volle maan.

  16 augustus 2011
  Linksboven de maan zie je een groot, gekanteld vierkant van sterren: het zogeheten Herfstvierkant. Kijk rond 23.00 uur aan de oostelijke hemel.

  19 augustus 2011
  Rond 22.30 uur komt de maan op in het oostnoordoosten. Een uurtje later is linksonder de maan ook de heldere planeet Jupiter zichtbaar.

  20 augustus 2011
  Tegen middernacht zie je aan de oostelijke hemel een mooie samenstand van de maan en de planeet Jupiter, rechts van de maan.

  21 augustus 2011
  Laatste Kwartier (23.54 uur).

  22 augustus 2011
  Vroeg in de ochtend staat de halfverlichte maan hoog in het zuidoosten. Op grote afstand rechts van de maan is de planeet Jupiter zichtbaar; linksonder de maan staat de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Met een verrekijker kun je pal boven de maan op zoek gaan naar het Zevengesternte. Kijk vanaf 04.30 uur.

  23 augustus 2011
  Wijde samenstand van de maan en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, rechtsonder de maan. Kijk vanaf 04.30 uur, hoog in het oostzuidoosten.

  25 augustus 2011
  's Morgens vroeg staat de afnemende maan aan de oostelijke hemel, met links ervan de oranjekleurige planeet Mars. Kijk vanaf 04.30 uur.

  26 augustus 2011
  Boven de maansikkel staat een driehoek van sterren: Castor en Pollux in de Tweelingen (links) en de planeet Mars (rechts). Kijk vanaf 04.30 uur in het oosten.

  29 augustus 2011
  Nieuwe Maan (05.03 uur).
  ExperimentalFrentalMentaldinsdag 9 augustus 2011 @ 09:12
  09-08-2011

  Nachten vol vallende sterren in het verschiet

  media_xl_4314504.jpg

  Wie wensen heeft te formuleren, gaat de volgende nachten best eens buiten op een donkere plaats staan of liggen, want wij koersen met onze planeet weer door de meteorenzwerm Perseïden, wat vallende sterren oplevert.

  Elke zomer trekt de Aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Vele stofdeeltjes komen dan aan 60 km per seconde in botsing met de dampkring van de Aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor. Die desintegreert volkomen.

  Het maximum valt meestal rond 11 of 12 augustus. De piek zou dit jaar op 12 augustus liggen, met mogelijk 100 tot 120 meteoren per uur.

  Blote oog
  Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om met het blote oog minstens 15 minuten te kijken naar een willekeurige plaats aan de nachthemel. De meeste Perseïden zijn vanop donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden, telkens in de tweede helft van de nacht, te zien. De lichtsporen kunnen overal aan te hemel opflakkeren, maar lijken te komen uit het sterrenbeeld Perseus dat in het noordoosten opklimt.

  Storende factor dit jaar kan echter de volle maan zijn. En het weer is deze zomer ook bijzonder onvoorspelbaar. (belga/adb)

  (HLN)
  ExperimentalFrentalMentalzaterdag 10 september 2011 @ 09:08
  12 september 2011
  Volle Maan (11.27 uur).

  15 september 2011
  Linksonder de maan is vanavond de heldere planeet Jupiter zichtbaar. Bekijk het duo rond 22.30 uur, boven de oostelijke horizon.

  16 september 2011
  Jupiter staat vanavond rechtsonder de maan. De samenstand speelt zich rond 23.00 uur af aan de oostelijke hemel.

  17 september 2011
  De oranjerode planeet Mars staat vandaag exact op één lijn met de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. De drie hemellichamen staan 's morgens vroeg aan de oostelijke hemel. Bekijk ze vanaf 05.30 uur.

  17 september 2011
  Op grote afstand rechts van de maan is de heldere planeet Jupiter te zien; linksonder de maan staat de zwakkere hoofdster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond middernacht aan de oostelijke hemel.

  18 september 2011
  De ster Aldebaran in de Stier is rond middernacht vrijwel recht onder de maan te vinden, vrij laag boven de oostelijke horizon.

  20 september 2011
  Laatste Kwartier (15.39 uur).

  23 september 2011
  Samenstand van de afnemende maan en de planeet Mars, linksboven de maan, aan de ochtendhemel. Kijk vanaf 05.30 uur, hoog aan de oostelijke hemel. Boven het tweetal zijn de sterren Castor en Pollux in de Tweelingen zichtbaar.

  23 september 2011
  Begin van de astronomische herfst. Om 11.05 uur beweegt de zon van noord naar zuid over de evenaar. Vandaag duren dag en nacht overal op aarde even lang.

  25 september 2011
  De smalle maansikkel is 's morgens vroeg laag in het oosten zichtbaar. Linksboven de maan staat de blauwwite hoofdster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Kijk rond 06.00 uur.

  27 september 2011
  Nieuwe Maan (13.09 uur).

  1 oktober 2011
  Vandaag en morgen beweegt de planeet Mars door de open sterrenhoop de Krib, in het sterrenbeeld Kreeft. De planeet staat 's morgens vroeg aan de zuidoostelijke hemel. Om de sterrenhoop te zien heb je een verrekijker nodig.

  1 oktober 2011
  Met wat geluk en een vrij uitzicht op het zuidwesten kun je tijdens de schemering de wassende maan zien, laag aan de hemel. Kijk rond 20.30 uur.

  4 oktober 2011
  Eerste Kwartier (05.15 uur).

  8 oktober 2011
  Maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak. De stofdeeltjes van deze zwerm zijn afkomstig van komeet Giacobini-Zinner.
  ExperimentalFrentalMentaldonderdag 6 oktober 2011 @ 10:30
  8 oktober 2011
  Maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak. De stofdeeltjes van deze zwerm zijn afkomstig van komeet Giacobini-Zinner. .

  12 oktober 2011
  Volle Maan (04.06 uur).

  12 oktober 2011
  Rond 21.00 uur is een vrij wijde samenstand zichtbaar van de volle maan en de planeet Jupiter (linksonder de maan), boven de oostelijke horizon.

  13 oktober 2011
  Vanavond staat de reuzenplaneet Jupiter op kleine afstand rechtsonder de maan. Kijk rond 21.00 uur in het oosten. In de loop van de avond staat het tweetal steeds hoger aan de hemel.

  15 oktober 2011
  De ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier staat vanavond linksonder de maan. Bekijk het duo rond 22.30 uur, aan de oostelijke hemel. Met een verrekijker kun je rechtsboven de maan op zoek naar het Zevengesternte.

  16 oktober 2011
  Vanavond zie je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier rechts van de maan staan. Kijk rond 23.00 uur, boven de oostelijke horizon.

  18 oktober 2011
  De maan staat vanmorgen middenin de Winterzeshoek, die gevormd wordt door de heldere sterren Capella, Castsor, Procyon, Sirius, Rigel en Aldebaran. Kijk tussen 06.00 en 06.30 uur, hoog in het zuidzuidwesten.

  20 oktober 2011
  Laatste Kwartier (05.30 uur).

  22 oktober 2011
  Maximum van de Orioniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Orion. De stofjes die je in de dampkring ziet verbranden zijn afkomstig van de beroemde komeet Halley. .

  22 oktober 2011
  De maan vormt 's morgens een driehoek met de oranjerode planeet Mars (vrijwel pal boven de maan) en de blauwwitte ster Regulus in de Leeuw (links van de maan). Kijk rond 06.30 uur in het zuidoosten.

  26 oktober 2011 Nieuwe Maan (21.56 uur).

  29 oktober 2011
  Rond 03.40 uur staat de reuzenplaneet Jupiter in oppositie. Gezien vanaf de aarde staat de planeet tegenover de zon aan de hemel. Hij is daardoor de gehele nacht zichtbaar, als een heldere 'ster' in het sterrenbeeld Ram. Omdat de afstand tot de aarde nu het kleinst is, bereikt Jupiter ook zijn grootste helderheid.

  30 oktober 2011
  Vandaag wordt de wintertijd ingevoerd. Om 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT) gaat de klok één uur terug, naar 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET).

  2 november 2011
  Eerste Kwartier (17.38 uur). Rond 18.30 uur staat de halfverlichte maan boven de zuidelijke horizon. Hoger aan de hemel, in het zuidwesten, is de Zomerdriehoek te zien, bestaande uit de sterren Deneb, Wega en Altaïr.

  5 november 2011
  Maximum van de Tauriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier. De meteoorstofjes van deze zwerm zijn afkomstig van komeet Encke.
  ExperimentalFrentalMentaldonderdag 6 oktober 2011 @ 10:30
  04-10-2011

  Aarde trekt door kometenstof

  nieuws4850a_wide.jpeg

  Op 8 oktober, komende zaterdag dus, doorkruist de aarde een deeltjesspoor van de komeet Giacobini-Zinner. Het resultaat daarvan zou een flinke opleving kunnen zijn van de Draconiden, een jaarlijks terugkerende meteorenzwerm. Bij helder weer kunnen er 's avonds meer dan tien 'vallende sterren' per minuut te zien zijn, waarbij het maanlicht overigens flink kan storen.

  De komeet Giacobini-Zinner brengt ongeveer eens in de zeven jaar een bezoek aan de binnenste delen van het zonnestelsel. Daarbij laat hij steeds een smal spoor van deeltjes achter. In de loop van de tijd is hierdoor een netwerk van stofsporen ontstaan, waar de aarde elk jaar in oktober doorheen trekt.

  Doorgaans beweegt onze planeet tussen de grote mazen van het net door, waardoor er niet veel kometendeeltjes in de aardatmosfeer belanden en als 'vallende ster' eindigen. Maar dit jaar lijkt dat anders te zijn: naar verwachting doorkruist de aarde op 8 oktober één of meerdere deeltjessporen van de komeet.

  Hoeveel meteoren dat gaat opleveren, is onzeker. De meeste worden tussen negen en elf uur 's avonds verwacht.

  Toegevoegd door Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrenkunde)
  KoningStomavrijdag 7 oktober 2011 @ 16:24
  Er is hoop!

  http://www.meteoblue.com/(...)untry/central-europe

  Rond 10 uur zou het in het noorden van nederland te zien moeten zijn.

  Er lijken wat opklaringen aan te komen :)

  http://wolken.buienradar.nl/nl/nl

  [ Bericht 33% gewijzigd door KoningStoma op 07-10-2011 20:13:59 ]
  ExperimentalFrentalMentalwoensdag 9 november 2011 @ 22:25
  8 november 2011
  Wijde samenstand van de maan en de planeet Jupiter, links van de maan. Tijdens de avondschemering is het tweetal laag aan de oostelijke hemel te zien; rond 23.00 uur staan ze hoog in het zuiden.

  9 november 2011
  Jupiter staat vanavond op vrij kleine afstand rechtsonder de maan. Om 18.00 uur staan ze laag in het oosten; tegen middernacht hoog in het zuiden.

  10 november 2011
  De oranjerode planeet Mars en de blauwwitte hoofdster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw staan deze week dicht bij elkaar aan de hemel. Het tweetal staat rond 06.00 uur hoog in het zuidoosten.

  10 november 2011
  Volle Maan (21.16 uur).

  14 november 2011
  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Tijdens de avondschemering kun je proberen de planeet te vinden, pal onder Venus, die veel helderder is. Een vrij uitzicht op het zuidwesten is wel vereist.

  18 november 2011
  Laatste Kwartier (16.09 uur).

  18 november 2011
  Vannacht is het maximum van de Leoniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Leeuw. De stofdeeltjes die je in de dampkring ziet verbranden zijn afkomstig van komeet Tempel-Tuttle. In het verleden zijn er tijdens het Leoniden-maximum af en toe veel heldere vuurbollen gezien, maar die worden dit jaar niet verwacht.

  19 november 2011
  Tussen 06.00 en 06.30 staat de maan hoog aan de zuidelijke hemel. Boven de maan staan de planeet Mars (links) en de ster Regulus in de Leeuw (rechts).

  22 november 2011
  Een mooie groepering aan de ochtendhemel: de maansikkel staat dicht bij de ster Spica in de Maagd en de planeet Saturnus. Kijk rond 06.30 in het zuidoosten.

  23 november 2011
  De planeet Saturnus en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd staan rond 06.30 aan de zuidoostelijke hemel. Dichter bij de horizon is bij heldere hemel (en met een vrij uitzicht) de smalle maansikkel te vinden.

  25 november 2011
  Nieuwe Maan (07.10 uur). Vanaf Antarctica, vanuit het zuiden van Zuid-Afrika (o.a. vanuit Kaapstad), vanaf Tasmanië en vanaf het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is vandaag een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar - de vierde van dit jaar. De eclips is nergens op aarde totaal.

  27 november 2011
  Moeilijk waarneembare samenstand van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus, laag in het zuidwesten. Kijk rond 17.30 uur, als het nog schemert.

  2 december 2011
  Eerste Kwartier (10.52 uur). Een uur na zonsondergang staat de maan hoog in het zuiden. Laag boven de zuidwestelijke horizon is de planeet Venus te zien; vrij hoog in het oostzuidoosten staat Jupiter.

  6 december 2011
  Mooie samenstand van de maan en de reuzenplaneet Jupiter, vrijwel pal onder de maan. Bekijk het tweetal vanaf 18.00 uur, hoog in het zuidoosten.

  9 december 2011
  De maan staat vanavond vrijwel recht boven de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond 19.00 uur boven de oostelijke horizon.

  10 december 2011
  Volle Maan (15.36 uur).

  10 december 2011
  Als de maan tegen 16.30 uur opkomt in het noordoosten, bevindt hij zich nog gedeeltelijk in de schaduw van de aarde: eerder was er in Azië en Oost-Europa een totale maansverduistering te zien. Om 17.18 uur is het verschijnsel alweer achter de rug. De maan staat dan slechts een paar graden boven de horizon, en het schemert nog steeds.
  ExperimentalFrentalMentalwoensdag 16 november 2011 @ 08:45
  15-11-2011

  Enorme sterrenregen ontstaat boven de aarde

  94327ac1-090e-426c-af4e-4b2e2146cd86_vallendester15nov.jpg
  Vallende meteoor van de komeet Swift-Tuttle

  Deze week ontstaan er veel vallende sterren boven aarde. Door voorspelde mist en een heldere maan is het nog afwachten of de sterren te zien zijn.

  Bekijk hier de meteorenregen uit 2001

  De vallende sterren worden veroorzaakt door de meteorenzwerm Leoniden. Deze jaarlijks terugkerende zwerm bestaat uit brokstukken en stof van de komeet Tempel-Tuttle.

  De brokstukken en het stof verbranden in de aardse atmosfeer. Hierdoor zijn vanaf aarde kleine streepjes licht te zien. De naam 'vallende ster’ is dus een verkeerde benaming. Het zijn immers geen echte sterren, maar brandend gruis.

  Leoniden
  Leoniden staat bekend om haar enorme aantal vallende sterren. In het piekjaar 2001 werden er wel duizenden meteoren per uur waargenomen.

  Tussen 17 en 19 november trekt de meteorenzwerm door de aardse atmosfeer. Op 18 november om 5.00 uur 's ochtends zullen de meeste vallende sterren te zien zijn in Nederland. De voorspelling voor dit jaar is twintig meteoren per uur. De andere avonden zullen dit er tien tot vijftien per uur zijn.

  Mist
  De vallende sterren zijn alleen te zien bij helder weer. Het KNMI voorspelt mist en laaghangende bewolking voor de komende week. Deze week is het vooral 's nachts mistig. Of de vallende sterren te zien zullen zijn, is dus nog afwachten.

  Ook de maan kan het zicht op de sterrenregen vertroebelen. Als deze te krachtig straalt, zijn alleen de meest heldere meteorieten te zien. Door de stand van de maan in de nacht van 18 november, hij staat in het laatste kwartier, zijn de vallende sterren ook minder goed te zien.

  Begin deze maand scheerde een asteroïde nog langs de aarde. Tussen de aarde en de asteroïde lag op het meest dichtsbijzijnde punt een afstand van ongeveer 324.600 kilometer.

  Door Judith Witmer

  (Elsevier)
  ExperimentalFrentalMentalwoensdag 7 december 2011 @ 09:00
  06-12-2011

  Maansverduistering op zaterdag 10 december

  nieuws5010a_wide.jpg

  Zaterdagavond 10 december aanstaande komt de volle maan op tijdens een maansverduistering. Voordat de maan opkomt is de verduistering zelfs totaal, maar als bij ons de maan boven de horizon verschijnt, is hij al gedeeltelijk uit de kernschaduw van de aarde gekropen en is er al weer een flinke sikkel te zien.

  Eerder dit jaar, op 15 juni, kwam de maan ook verduisterd op, maar toen zat de maan nog midden in de aardschaduw. De maan was toen zeer donker en daardoor zeer lastig te zien in de nogal nevelige lucht van die avond. Is het a.s. zaterdag een heldere winterdag, dan zal de deels verduisterde maan veel beter te zien zijn.

  De maan komt zaterdag om 16.26 uur op. We hebben goed vrij zicht nodig op de noordoostelijke horizon om dat te kunnen zien. Waar we normaal een mooie ronde Volle maan zouden zien, valt nu op dat we een halve maan zien: het bovenste deel van de maanschijf zit nog in de aardschaduw en is niet of nauwelijks te zien.

  Naarmate de maan verder opkomt, valt de nacht ook verder in en wordt de hemel donkerder. Daardoor zal ook het donkere deel van de maan mogelijk wat beter zichtbaar worden. Terwijl de maan verder stijgt, treedt hij ook steeds meer uit de aardschaduw. Om 17.18 uur is de maan weer helemaal vol te zien. Hij staat dan pas vijf graden boven de horizon.

  (allesoversterrenkunde)
  ExperimentalFrentalMentalmaandag 12 december 2011 @ 08:37
  13 december 2011
  Rond 22.00 uur zie je de maan hoog in het oosten staan. Nog hoger aan de hemel, linksboven de maan, staan de sterren Castor en Pollux in de Tweelingen.

  14 december 2011
  Maximum van de Geminiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Tweelingen. .

  15 december 2011
  Rond middernacht zie je de maan in het oosten. Linksboven de maan staat de ster Regulus; op grotere afstand linksonder de maan is de planeet Mars zichtbaar.

  16 december 2011
  Tegen middernacht komen de maan en de planeet Mars op in het oosten. Rond 06.00 uur staat het tweetal hoog aan de zuidelijke hemel.

  18 december 2011
  Laatste Kwartier (01.48 uur).

  20 december 2011
  De maan, de ster Spica in de Maagd en de planeet Saturnus vormen een driehoek aan de ochtendhemel. Kijk vanaf 06.30 uur in het zuidzuidoosten.

  22 december 2011
  Begin van de astronomische winter. De zon bereikt om 06.30 uur zijn zuidelijkste positie aan de hemel. Vanaf vandaag worden de dagen op het noordelijk halfrond weer langer.

  23 december 2011
  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. Vanaf 07.15 is hij te zien als een opvallende 'ster', laag in het zuidoosten.

  23 december 2011
  Maximum van de Ursiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Grote Beer. De meteoorstofjes zijn afkomstig van komeet Tuttle.

  24 december 2011
  Nieuwe Maan (19.06 uur).

  27 december 2011
  Mooie samenstand van de maansikkel en, pal daaronder, de heldere planeet Venus. Bekijk het duo rond 18.00 uur, laag in het zuidwesten.

  30 december 2011
  De bijna halfverlichte maan wordt op grote afstand geflankeerd door de planeten Venus, laag in het zuidwesten, en Jupiter, hoog in het zuidzuidoosten. Bekijk het trio vanaf 18.00 uur.

  (allesoversterrenkunde)
  ExperimentalFrentalMentalwoensdag 14 december 2011 @ 09:19
  13-12-2011

  Komeet produceert donderdag onzichtbare lichtshow

  nieuws5026a_wide.jpg

  Jammer dat er in de nacht van donderdag 15 op vrijdag 16 december geen totale zonsverduistering plaatsvindt. Was dat wél het geval, dan zou er vlak bij de verduisterde zon een spectaculair heldere komeet zichtbaar zijn. Nu wordt het licht van de komeet volledig overstraald door dat van de zon, en zal het spektakel alleen indirect in beeld gebracht kunnen worden door sommige ruimtesondes.

  Het gaat om komeet Lovejoy (C/2011 W3), genoemd naar de Australiër Terry Lovejoy, die het kleine, ijzige hemellichaam op 2 december ontdekte. Het is een zogeheten 'zonscheerder' - een komeet die extreem dicht langs het oppervlak van de zon beweegt, en die passage zo goed als zeker niet zal overleven. Veel zonscheerders duiken zelfs regelrecht de zon in.

  De meeste zonscheerders zijn brokstukken van de Grote Komeet van 1106. Er zijn er inmiddels ruim duizend bekend; elke paar dagen ziet de Europees-Amerikaanse ruimtesonde SOHO er wel een in de zon vallen. De meeste van die SOHO-kometen hebben afmetingen van slechts een paar meter, maar de bevroren kern van komeet Lovejoy heeft naar schatting een middellijn van ca. 200 meter.

  In de nacht van 15 op 16 december vliegt hij op een afstand van slechts 140.000 kilometer langs het zinderende oppervlak van de zon. Tijdens die scheervlucht zal naar verwachting al het ijs van de komeet verdampen, en kan het hemellichaam even helder worden als de planeet Venus. Helaas is daar zonder speciale apparatuur niets van te zien.

  (allesoversterrenkunde)
  -CRASH-donderdag 15 december 2011 @ 20:51
  Latest image
  latest.jpg

  lovejoy_anim.gif?PHPSESSID=b6295dacgd1gqeodg7u5o97644

  Spaceweather.com
  -CRASH-vrijdag 16 december 2011 @ 23:40
  COMET LOVEJOY SURVIVES: Incredibly, sungrazing Comet Lovejoy has survived its close encounter with the sun. Lovejoy flew only 140,000 km over the stellar surface during the early hours of Dec. 16th. Experts expected the icy sundiver to be destroyed. Instead, NASA's Solar Dynamics Observatory caught the comet emerging from perihelion (closest approach) apparently intact:

  Meer leesvoer en een must see video staat op www.spaceweather.com
  #ANONIEMzondag 18 december 2011 @ 15:24
  Gisteravond met een verrekijker naar een ster gekeken, nou ja ster? Met wat draaien aan knoppen kwam het wel erg groot in beeld; een groene planeet leek het. Wie o wie weet welke planeet ik zag? Jupiter? Venus?
  StarCasticzondag 18 december 2011 @ 18:47
  Uranus heeft een blauw/groene kleur en was gisteren in het zuiden te zien. Ik denk dat je die gezien hebt :)
  #ANONIEMzondag 18 december 2011 @ 20:20
  quote:
  0s.gif Op zondag 18 december 2011 18:47 schreef StarCastic het volgende:
  Uranus heeft een blauw/groene kleur en was gisteren in het zuiden te zien. Ik denk dat je die gezien hebt :)
  Ah, klopt! Hij stond in het zuiden! Bedankt, hij was idd blauw/groen.
  Uranus staat toch vrij ver weg ? Ik zag hem echt vrij groot met een simpele verrekijker
  -CRASH-zondag 18 december 2011 @ 20:43
  quote:
  0s.gif Op zondag 18 december 2011 20:20 schreef Toto69 het volgende:

  [..]

  Ah, klopt! Hij stond in het zuiden! Bedankt, hij was idd blauw/groen.
  Uranus staat toch vrij ver weg ? Ik zag hem echt vrij groot met een simpele verrekijker
  Hoelaat heb je gekeken ?

  Nu (20:40) staat Jupiter in het zuiden... Uranus staat iets meer richting west
  #ANONIEMzondag 18 december 2011 @ 20:49
  quote:
  0s.gif Op zondag 18 december 2011 20:43 schreef -CRASH- het volgende:

  [..]

  Hoelaat heb je gekeken ?

  Nu (20:40) staat Jupiter in het zuiden... Uranus staat iets meer richting west
  Ik heb gekeken om ongeveer.. 20.45
  Pietverdrietzondag 18 december 2011 @ 21:00
  Over een uurtje trouwens Brian Cox op BBC2
  A Night with the Stars
  -CRASH-zondag 18 december 2011 @ 21:02
  En nu op Discovery Stephen Hawking
  -CRASH-zondag 18 december 2011 @ 22:05
  quote:
  0s.gif Op zondag 18 december 2011 21:00 schreef Pietverdriet het volgende:
  Over een uurtje trouwens Brian Cox op BBC2
  A Night with the Stars
  Lijkt op de x-mass lectures die de BBC jaren geleden altijd maakte
  -CRASH-zondag 18 december 2011 @ 23:02
  FF naar BBC4 kijken....Horizon: the Space Shuttle guide :)
  P8maandag 19 december 2011 @ 14:07
  Leuk topic :)
  ExperimentalFrentalMentaldinsdag 20 december 2011 @ 08:53
  19-12-2011

  SOFIA tuurt in het hart van de Orionnevel

  nieuws5047a_wide.jpg

  Met de vliegende infraroodtelescoop SOFIA zijn gedetailleerde opnamen van gemaakt van het hart van de Orionnevel, een groot stervormingsgebied op een afstand van ca. 1500 lichtjaar. De waarnemingen zijn afgelopen voorjaar verricht, als onderdeel van het SOFIA Basic Science Program. De resultaten worden binnengekort gepubliceerd in The Astropysical Journal .

  SOFIA (Stratospheric Observatory For Infrared Astronomy) is een 2,5-meter telescoop, uitgerust met gevoelige infrarooddetectoren, aan boord van een omgebouwde Boeing 747 die zijn waarnemingen doet vanaf een hoogte van 14 kilometer, boven 99 procent van de absorberende waterdamp in de aardatmosfeer.

  Op de detailopnemen van de Orionnevel zijn complexe wolken van gas en stof te zien, waarin onder andere veel silicium, koolstof en andere zware elementen voorkomen. De heldere vlekjes op de infraroodfoto's zijn protosterren (sterren-in-wording), soms omgeven door protoplanetaire schijven, waaruit zich in de toekomst planetenstelsels kunnen ontwikkelen.

  © Govert Schilling

  (allesoversterrenkunde)
  ExperimentalFrentalMentalwoensdag 21 december 2011 @ 09:01
  19-12-2011

  NASA wil telescoop ver de ruimte in sturen

  nieuws5050a_wide.jpg

  Wetenschappers van NASA en het California Institute of Technology zien wel wat in de mogelijkheid om een telescoop naar de buitengebieden van ons zonnestelsel te sturen. Daar zou zo'n instrument veel minder hinder ondervinden van de felle gloed van de zon en van het zodiakale licht, dat wordt veroorzaakt door de verstrooiing van zonlicht aan stofdeeltjes die uit planetoïdengordel afkomstig zijn.

  De telescoop zou kunnen meeliften met een van de ruimtesondes die in de niet al te verre toekomst naar de buitenplaneten van ons zonnestelsel worden gestuurd. Met het instrument zou een beter beeld kunnen worden verkregen van de gloed van de hemelachtergrond, die afkomstig is van alle lichtbronnen in het heelal, waaronder de allereerste generatie sterren.

  Groot hoeft het instrument niet te zijn. Het huidige concept, dat de naam Zodiacal dust, Extragalactic Background and Reionization Apparatus (ZEBRA) heeft gekregen, gaat uit van een 15-centimeter telescoop met de nodige 'randapparatuur'.

  © Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrenkunde)
  -CRASH-donderdag 22 december 2011 @ 21:41
  quote:
  0s.gif Op zondag 18 december 2011 20:49 schreef Toto69 het volgende:

  [..]

  Ik heb gekeken om ongeveer.. 20.45
  Lijkt me eerder dat je Jupiter hebt gezien...
  Want je zei dat je em vrij groot zag..En dat met een simpele kijker
  Pregodonderdag 22 december 2011 @ 23:18
  Even een vraag, zal 2000 YA te zien zijn op 26/12/2011? Ik las op RSOE dat hij redelijk 'dichtbij' de aarde langs komt. Kan het alleen 's'nachts, met een telescoop of toch met het blote oog? Of is hij te klein?
  Misschien een stomme vraag maar ik ben nogal een leek op dat gebied.

  Alvast bedankt :)
  speknekdonderdag 22 december 2011 @ 23:34
  Heb sinds kort ook een Celestron telescoop (zo eentje met afstandsbediening), dus tvp :).
  -CRASH-vrijdag 23 december 2011 @ 00:27
  quote:
  0s.gif Op donderdag 22 december 2011 23:18 schreef Prego het volgende:
  Even een vraag, zal 2000 YA te zien zijn op 26/12/2011? Ik las op RSOE dat hij redelijk 'dichtbij' de aarde langs komt. Kan het alleen 's'nachts, met een telescoop of toch met het blote oog? Of is hij te klein?
  Misschien een stomme vraag maar ik ben nogal een leek op dat gebied.

  Alvast bedankt :)
  2000 YA een steentje met een grote van 80 meter
  komt voorbij op een afstand van 2.9 (keer 384,401 km) de afstand aarde maan.
  Magnetude --

  Dus reken maar uit of je die met het blote oog kan zien :N
  -CRASH-vrijdag 23 december 2011 @ 17:28
  Station Commander Captures Unprecedented View of Comet

  International Space Station Commander Dan Burbank captured spectacular imagery of Comet Lovejoy as seen from about 240 miles above the Earth’s horizon on Wednesday, Dec. 21. Burbank described seeing the comet as “the most amazing thing I have ever seen in space,” in an interview with WDIV-TV in Detroit.
  ExperimentalFrentalMentaldinsdag 3 januari 2012 @ 22:57
  3 januari 2012
  Jupiter staat aan het begin van de avond rechtsonder de maan, hoog in het zuiden.

  4 januari 2012
  Maximum van de Boötiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Boötes. Bij helder weer zijn enkele tientallen ‘vallende sterren’ per uur te zien. De waarnemingsomstandigheden zijn na middernacht het best.

  5 januari 2012
  Rond 02.00 uur staat de aarde in het perihelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het kleinst is: 147,1 miljoen kilometer (1,7% kleiner dan gemiddeld).

  5 januari 2012
  Aan het begin van de avond zie je de oranje ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier linksonder de maan, hoog in het zuidoosten.

  6 januari 2012
  Aldebaran staat vanavond rechts van de maan. Op grotere afstand linksonder van de maan is een andere opvallende oranje ster te zien: Betelgeuze in het sterrenbeeld Orion. Kijk rond 20.30 uur, hoog in het zuidoosten.

  9 januari 2012
  Volle Maan (08.30 uur). Rond 20.30 uur staat de maan vrij hoog boven de oostelijke horizon; linksboven de maan zijn de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen zichtbaar.

  10 januari 2012
  Aan het begin van de avond schittert de heldere planeet Venus aan de zuidwestelijke hemel.

  11 januari 2012
  Regulus, de blauwwitte hoofdster in het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw, staat vanavond links van de maan. Kijk rond 23.30 uur, vrij hoog in het oostzuidoosten. Linksonder het duo is de planeet Mars te vinden.

  12 januari 2012
  De maan staat om 23.00 uur aan de oostelijke hemel. Pal boven de maan is de ster Regulus te vinden; linksonder de maan zie je de planeet Mars.

  13 januari 2012
  Rond middernacht zie je een mooie, wijde samenstand van de oranjerode planeet Mars en de afnemende maan, aan de oostzuidoostelijke hemel.

  15 januari 2012
  De halfverlichte maan en de planeten Saturnus en Mars vormen ’s morgens vroeg tussen 06.30 en 07.00 uur een platte driehoek aan de zuidzuidwestelijke hemel. Saturnus staat links van de maan, dicht bij de blauwe ster Spica in de Maagd; Mars staat rechtsboven de maan.

  16 januari 2012
  Laatste Kwartier (10.08 uur). ’s Morgens rond 06.30 uur zie je de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd pal boven de maan staan, in het zuiden. Linksboven het tweetal is de planeet Saturnus te zien.

  17 januari 2012
  Tussen 06.30 en 07.00 uur zie je de halfverlichte maan aan de zuidelijke hemel staan. Rechtsboven de maan zijn de planeet Saturnus en de ster Spica te vinden. De planeet en de ster zijn ongeveer even helder, maar ze hebben verschillende kleuren: Saturnus is geel doordat hij het licht van de zon weerkaatst; Spica is een hete, blauwwitte ster.

  19 januari 2012
  Rond 06.30 uur zie je de afnemende maan laag in het zuidoosten. Onder de maan staat de oranje ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen.

  20 januari 2012
  Probeer of je ’s morgens vroeg, aan het begin van de schemering, de smalle maansikkel kunt vinden, laag boven de zuidoostelijke horizon. Rechts van de maan zie je de ster Antares in de Schorpioen.

  21 januari 2012
  Twee heldere planeten sieren de avondhemel: Venus, in het westzuidwesten, en Jupiter, veel hoger aan de zuidwestelijke hemel. Overigens staan ook de verre planeten Uranus en Neptunus aan hetzelfde deel van de hemel, maar om die te zien heb je een verrekijker of een kleine telescoop nodig, en een goed zoekkkaartje.

  23 januari 2012
  Nieuwe Maan (08.39 uur).

  24 januari 2012
  De planeten Saturnus en Mars prijken ’s morgens rond 06.30 uur aan de zuidzuidwestelijke hemel. Mars (rechts) staat hoger en is ook helderder dan Saturnus.

  25 januari 2012
  Rond het einde van de avondschemering is de zeer smalle maansikkel te zien, laag in het westzuidwesten, met linksboven ervan de heldere planeet Venus.

  26 januari 2012
  Prachtige samenstand van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus. Tijdens de avondschemering is het tweetal al te zien, in het zuidwesten. Rond 19.00 uur is het echt donker en staan de twee hemellichamen nog steeds hoog boven de horizon.

  27 januari 2012
  De maan staat vanavond vrijwel pal boven de heldere planeet Venus. Kijk vanaf 18.30 uur, in het westzuidwesten.

  28 januari 2012
  De maan staat ongeveer halverwege de planeten Venus (de helderste van de twee, rechtsonder de maan) en Jupiter (linksboven de maan). Kijk rond 19.00 uur in het zuidwesten.

  29 januari 2012
  Linksboven de maan zie je de planeet Jupiter. Op veel grotere afstand rechtsonder de maan schittert de planeet Venus. Kijk rond 20.00 uur, hoog in het westzuidwesten.

  30 januari 2012
  Mooie samenstand van de halfverlichte maan en de planeet Jupiter. Rond 20.00 uur staat het duo hoog aan de zuidwestelijke hemel.

  31 januari 2012
  Eerste Kwartier (05.10 uur).

  1 februari 2012
  Rond 06.30 uur staan de planeten Saturnus (links) en Mars (rechts) op vrijwel gelijke hoogte aan de zuidwestelijke hemel. Rechtsonder Saturnus is de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd zichtbaar.

  2 februari 2012
  Pal onder de maan staat Aldebaran, de hoofdster in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond 20.00 uur, hoog aan de zuidelijke hemel.

  3 februari 2012
  De maan vormt een rechthoekige driehoek met de oranje sterren Aldebaran in de Stier (rechtsonder de maan) en Betelgeuze in Orion (linksonder de maan). Rond 23.00 uur staan de drie hemellichamen hoog in het zuidwesten.
  n00b13woensdag 4 januari 2012 @ 08:58
  Ik probeerde gisteravond te kijken, maar helaas, het was niet te zien vanuit mijn zolderraampje.
  ExperimentalFrentalMentalwoensdag 4 januari 2012 @ 09:33
  quote:
  0s.gif Op woensdag 4 januari 2012 08:58 schreef n00b13 het volgende:
  Ik probeerde gisteravond te kijken, maar helaas, het was niet te zien vanuit mijn zolderraampje.
  Dan moet je naar buiten gaan :P
  Ik heb het gisteravond goed kunnen zien
  Crutchwoensdag 4 januari 2012 @ 12:58
  Ja buiten zie je alles wel (tussen die paar wolken door), maar het is zo verrekte koud.
  KoningStomawoensdag 4 januari 2012 @ 13:01
  Valt nog mee dit jaar :P Vorig jaar vroor het en lag er sneeuw.
  Crutchwoensdag 4 januari 2012 @ 13:04
  Ja da's waar.
  Raar eigenlijk, want als het zo helder is buiten in de winter verwacht ik op z'n minst dat het vriest ofzo.
  n00b13woensdag 4 januari 2012 @ 13:59
  quote:
  0s.gif Op woensdag 4 januari 2012 13:04 schreef Crutch het volgende:
  Ja da's waar.
  Raar eigenlijk, want als het zo helder is buiten in de winter verwacht ik op z'n minst dat het vriest ofzo.
  zeker omdat het daar gevoelsmatig koud genoeg voor is.
  starlawoensdag 4 januari 2012 @ 14:04
  quote:
  0s.gif Op woensdag 4 januari 2012 13:04 schreef Crutch het volgende:
  Ja da's waar.
  Raar eigenlijk, want als het zo helder is buiten in de winter verwacht ik op z'n minst dat het vriest ofzo.
  Relatief zachte westenwind.
  Crutchwoensdag 4 januari 2012 @ 14:10
  quote:
  0s.gif Op woensdag 4 januari 2012 14:04 schreef starla het volgende:

  [..]

  Relatief zachte westenwind.
  Nou zo zacht vind ik die wind niet. :')
  Maar geen vrieskoude wind idd.

  Vanavond is het ook weer helder toch?
  starlawoensdag 4 januari 2012 @ 14:18
  Weer.nl en weeronline voorspellen regen.
  Crutchwoensdag 4 januari 2012 @ 14:22
  Oh kut ja. Tot 16:00 uur is het droog.

  Edit: nu ineens tot 18:00 uur. :')

  [ Bericht 64% gewijzigd door Crutch op 04-01-2012 16:46:04 ]
  ExperimentalFrentalMentalwoensdag 4 januari 2012 @ 17:39
  quote:
  0s.gif Op woensdag 4 januari 2012 12:58 schreef Crutch het volgende:
  Ja buiten zie je alles wel (tussen die paar wolken door), maar het is zo verrekte koud.
  niks gewend ;)
  ExperimentalFrentalMentalwoensdag 4 januari 2012 @ 17:40
  (Ik plaats het even nog een keer aangezien we op een nieuwe pagina zitten)

  3 januari 2012
  Jupiter staat aan het begin van de avond rechtsonder de maan, hoog in het zuiden.

  4 januari 2012
  Maximum van de Boötiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Boötes. Bij helder weer zijn enkele tientallen ‘vallende sterren’ per uur te zien. De waarnemingsomstandigheden zijn na middernacht het best.

  5 januari 2012
  Rond 02.00 uur staat de aarde in het perihelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het kleinst is: 147,1 miljoen kilometer (1,7% kleiner dan gemiddeld).

  5 januari 2012
  Aan het begin van de avond zie je de oranje ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier linksonder de maan, hoog in het zuidoosten.

  6 januari 2012
  Aldebaran staat vanavond rechts van de maan. Op grotere afstand linksonder van de maan is een andere opvallende oranje ster te zien: Betelgeuze in het sterrenbeeld Orion. Kijk rond 20.30 uur, hoog in het zuidoosten.

  9 januari 2012
  Volle Maan (08.30 uur). Rond 20.30 uur staat de maan vrij hoog boven de oostelijke horizon; linksboven de maan zijn de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen zichtbaar.

  10 januari 2012
  Aan het begin van de avond schittert de heldere planeet Venus aan de zuidwestelijke hemel.

  11 januari 2012
  Regulus, de blauwwitte hoofdster in het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw, staat vanavond links van de maan. Kijk rond 23.30 uur, vrij hoog in het oostzuidoosten. Linksonder het duo is de planeet Mars te vinden.

  12 januari 2012
  De maan staat om 23.00 uur aan de oostelijke hemel. Pal boven de maan is de ster Regulus te vinden; linksonder de maan zie je de planeet Mars.

  13 januari 2012
  Rond middernacht zie je een mooie, wijde samenstand van de oranjerode planeet Mars en de afnemende maan, aan de oostzuidoostelijke hemel.

  15 januari 2012
  De halfverlichte maan en de planeten Saturnus en Mars vormen ’s morgens vroeg tussen 06.30 en 07.00 uur een platte driehoek aan de zuidzuidwestelijke hemel. Saturnus staat links van de maan, dicht bij de blauwe ster Spica in de Maagd; Mars staat rechtsboven de maan.

  16 januari 2012
  Laatste Kwartier (10.08 uur). ’s Morgens rond 06.30 uur zie je de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd pal boven de maan staan, in het zuiden. Linksboven het tweetal is de planeet Saturnus te zien.

  17 januari 2012
  Tussen 06.30 en 07.00 uur zie je de halfverlichte maan aan de zuidelijke hemel staan. Rechtsboven de maan zijn de planeet Saturnus en de ster Spica te vinden. De planeet en de ster zijn ongeveer even helder, maar ze hebben verschillende kleuren: Saturnus is geel doordat hij het licht van de zon weerkaatst; Spica is een hete, blauwwitte ster.

  19 januari 2012
  Rond 06.30 uur zie je de afnemende maan laag in het zuidoosten. Onder de maan staat de oranje ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen.

  20 januari 2012
  Probeer of je ’s morgens vroeg, aan het begin van de schemering, de smalle maansikkel kunt vinden, laag boven de zuidoostelijke horizon. Rechts van de maan zie je de ster Antares in de Schorpioen.

  21 januari 2012
  Twee heldere planeten sieren de avondhemel: Venus, in het westzuidwesten, en Jupiter, veel hoger aan de zuidwestelijke hemel. Overigens staan ook de verre planeten Uranus en Neptunus aan hetzelfde deel van de hemel, maar om die te zien heb je een verrekijker of een kleine telescoop nodig, en een goed zoekkkaartje.

  23 januari 2012
  Nieuwe Maan (08.39 uur).

  24 januari 2012
  De planeten Saturnus en Mars prijken ’s morgens rond 06.30 uur aan de zuidzuidwestelijke hemel. Mars (rechts) staat hoger en is ook helderder dan Saturnus.

  25 januari 2012
  Rond het einde van de avondschemering is de zeer smalle maansikkel te zien, laag in het westzuidwesten, met linksboven ervan de heldere planeet Venus.

  26 januari 2012
  Prachtige samenstand van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus. Tijdens de avondschemering is het tweetal al te zien, in het zuidwesten. Rond 19.00 uur is het echt donker en staan de twee hemellichamen nog steeds hoog boven de horizon.

  27 januari 2012
  De maan staat vanavond vrijwel pal boven de heldere planeet Venus. Kijk vanaf 18.30 uur, in het westzuidwesten.

  28 januari 2012
  De maan staat ongeveer halverwege de planeten Venus (de helderste van de twee, rechtsonder de maan) en Jupiter (linksboven de maan). Kijk rond 19.00 uur in het zuidwesten.

  29 januari 2012
  Linksboven de maan zie je de planeet Jupiter. Op veel grotere afstand rechtsonder de maan schittert de planeet Venus. Kijk rond 20.00 uur, hoog in het westzuidwesten.

  30 januari 2012
  Mooie samenstand van de halfverlichte maan en de planeet Jupiter. Rond 20.00 uur staat het duo hoog aan de zuidwestelijke hemel.

  31 januari 2012
  Eerste Kwartier (05.10 uur).

  1 februari 2012
  Rond 06.30 uur staan de planeten Saturnus (links) en Mars (rechts) op vrijwel gelijke hoogte aan de zuidwestelijke hemel. Rechtsonder Saturnus is de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd zichtbaar.

  2 februari 2012
  Pal onder de maan staat Aldebaran, de hoofdster in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond 20.00 uur, hoog aan de zuidelijke hemel.

  3 februari 2012
  De maan vormt een rechthoekige driehoek met de oranje sterren Aldebaran in de Stier (rechtsonder de maan) en Betelgeuze in Orion (linksonder de maan). Rond 23.00 uur staan de drie hemellichamen hoog in het zuidwesten

  (allesoversterrenkunde)
  Crutchwoensdag 4 januari 2012 @ 17:42
  quote:
  0s.gif Op woensdag 4 januari 2012 17:39 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

  [..]

  niks gewend ;)
  Jawel. Ik ga dadelijk ook 15 km naar huis fietsen.
  ExperimentalFrentalMentalwoensdag 4 januari 2012 @ 21:30
  quote:
  0s.gif Op woensdag 4 januari 2012 17:42 schreef Crutch het volgende:

  [..]

  Jawel. Ik ga dadelijk ook 15 km naar huis fietsen.
  ah, kijk
  ik neem mijn woorden terug
  ^O^
  _Lokidinsdag 24 januari 2012 @ 22:23
  Zo, even een flinke up.
  We zitten uit het raam te kijken, naar het westen en we zien iets dat op een ster lijkt maar niet flikkert. Hij lijkt nu ook af te nemen in felheid. Volgens google starmap zou het Jupiter zijn, kan dat? En zo niet, wat kan het wel zijn? :')
  P8dinsdag 24 januari 2012 @ 22:57
  Heeft iemand vandaag nog wat gezien van het Noorderlicht dat wellicht in Nederland te zien zou zijn geweest? Ik niet, helaas.
  P8dinsdag 24 januari 2012 @ 23:11
  Bij Pauw en Witteman gaat het nu een beetje over de uitbarsting van de zon van vandaag.
  Pakspuldinsdag 24 januari 2012 @ 23:26
  quote:
  0s.gif Op dinsdag 24 januari 2012 22:23 schreef _Loki het volgende:
  Zo, even een flinke up.
  We zitten uit het raam te kijken, naar het westen en we zien iets dat op een ster lijkt maar niet flikkert. Hij lijkt nu ook af te nemen in felheid. Volgens google starmap zou het Jupiter zijn, kan dat? En zo niet, wat kan het wel zijn? :')
  Kan ook zijn dat er een wolk voorbij komt.
  Plumswoensdag 25 januari 2012 @ 11:27
  quote:
  0s.gif Op dinsdag 24 januari 2012 22:23 schreef _Loki het volgende:
  Zo, even een flinke up.
  We zitten uit het raam te kijken, naar het westen en we zien iets dat op een ster lijkt maar niet flikkert. Hij lijkt nu ook af te nemen in felheid. Volgens google starmap zou het Jupiter zijn, kan dat? En zo niet, wat kan het wel zijn? :')
  Ik las laatst dat sterren die je niet ziet flikkeren de planeten zijn :Y
  speknekwoensdag 25 januari 2012 @ 13:15
  Of een satelliet. Waar er veel te veel van zijn.
  _Lokiwoensdag 25 januari 2012 @ 20:17
  quote:
  0s.gif Op woensdag 25 januari 2012 11:27 schreef Plums het volgende:

  [..]

  Ik las laatst dat sterren die je niet ziet flikkeren de planeten zijn :Y
  Had ik inderdaad ook gelezen, vandaar mijn vraag ;)
  Plumsdinsdag 31 januari 2012 @ 14:05
  quote:
  0s.gif Op woensdag 25 januari 2012 20:17 schreef _Loki het volgende:

  [..]

  Had ik inderdaad ook gelezen, vandaar mijn vraag ;)
  Ja ik las het op allesoversterrenkunde.nl, dus dan zal het wel kloppen dacht ik zelf :P
  ExperimentalFrentalMentaldonderdag 2 februari 2012 @ 09:30
  02-01-2012

  Japan wil weer naar planetoïde

  nieuws5139a_wide.jpeg

  Net als de Europese en Amerikaanse ruimteagentschappen ESA en NASA bereidt de Japanse zusterorganisatie JAXA een onderzoeksmissie naar een planetoïde voor. Alle drie willen ze bodemmonsters van zo'n rotsachtig hemellichaam ophalen. Japan deed dat als enige al eerder: in 2005 haalde de ruimtesonde Hayabusa een beetje materiaal op van de planetoïde Itokawa.

  Opvolger Hayabusa 2, die al in 2014 zou kunnen worden gelanceerd, heeft planetoïde 1999 JU3 als reisdoel. Deze bijna 1 kilometer grote ruimterots behoort tot de Apollo-familie: een klasse van planetoïden die de aarde dicht kunnen naderen.

  1999 JU3 is interessant omdat hij waarschijnlijk rijk is aan organische moleculen en waterhoudende mineralen uit de begintijd van het zonnestelsel. Onderzoeksmissies als deze kunnen niet alleen meer inzicht geven in de manier waarop planeten zijn gevormd, maar ook kennis opleveren over het ontstaan van het leven op aarde.

  © Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrenkunde)
  ExperimentalFrentalMentaldonderdag 2 februari 2012 @ 09:32
  01-02-2012

  Zonnestelsel is zuurstofrijker dan interstellaire ruimte

  nieuws5137a_wide.jpeg

  Metingen van de NASA-satelliet Interstellar Boundary Explorer (IBEX) hebben meer inzicht gegeven in de kenmerken van de ruimte buiten ons zonnestelsel. De satelliet heeft in de omgeving van de aarde neutrale atomen opgevangen die via de zogeheten interstellaire wind van buitenaf ons zonnestelsel binnenkomen. Het gaat daarbij om atomen van de elementen waterstof, zuurstof, neon en helium.

  Uit de metingen blijkt dat er in de interstellaire wind 74 zuurstofatomen op elke 20 neonatomen voorkomen. In ons zonnestelsel is die verhouding 111 op 20. Daarmee is het zonnestelsel dus zuurstofrijker dan de nabije interstellaire ruimte.

  Volgens de onderzoekers kan dit betekenen dat het zonnestelsel is ontstaan in een omgeving die toevallig wat meer zuurstof bevatte dan de rest van het Melkwegstelsel. Maar het verschil zou ook slechts schijn kunnen zijn: mogelijk zit veel zuurstof in de interstellaire ruimte opgesloten in stof- en ijsdeeltjes.

  Verder laten de IBEX-gegevens zien dat de interstellaire wind met een snelheid van ongeveer 84.000 km/uur de heliosfeer - de invloedssfeer van de zon - binnenkomt. Dat is ruim tien procent langzamer dan eerdere (minder nauwkeurige) metingen met de satelliet Ulysses hadden gesuggereerd.

  Het nieuwe resultaat betekent dat het zonnestelsel vrijwel dezelfde ruimtelijke snelheid heeft als de zogeheten lokale interstellaire wolk. De Ulysses-metingen leken erop te wijzen dat we deze gaswolk al bijna hadden verlaten, maar dat kan nog duizenden jaren duren.

  © Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoverstrrenkunde)
  n00b13maandag 6 februari 2012 @ 23:33
  Waarom fonkelt Sirius (de zeer heldere ster laag-links naast Orion) eigenlijk blauw? Is dit gezichtsbedrog? Of heeft dat een andere reden?
  -CRASH-maandag 6 februari 2012 @ 23:44
  quote:
  0s.gif Op maandag 6 februari 2012 23:33 schreef n00b13 het volgende:
  Waarom fonkelt Sirius (de zeer heldere ster laag-links naast Orion) eigenlijk blauw? Is dit gezichtsbedrog? Of heeft dat een andere reden?
  Het antwoord is al in het topic Welke sterren aan de hemel gisteren.. gegeven
  quote:
  0s.gif Op woensdag 4 januari 2012 00:56 schreef -CRASH- het volgende:

  [..]

  Er staan meer sterren laag aan de hemel...
  maar je wilt eigenlijk zeggen

  Alle sterren scintilleren ("fonkelen"), niet alleen Sirius.
  Bij een ster als Sirius valt het veel meer op omdat die zo helder is, en ook omdat Sirius zeker in deze tijd van het jaar vrij laag aan de hemel staat. Daarmee wordt ook de verklaring duidelijk: het licht van de ster reist door de dampkring, en wel met een langere weg naarmate de ster lager staat. De dampkring bestaat uit "bellen" lucht die allemaal een iets andere temperatuur hebben en in voortdurende beweging zijn.Het licht van de ster bereikt ons oog daardoor langs een telkens iets andere weg door de dampkring. Daardoor lijkt het sterbeeld voortdurend heen en weer te springen (scintilleren). Ook kunnen die luchtbellen als prisma's werken, en zo de verschillende kleuren produceren die
  een scintillerende heldere ster kan vertonen. Bij de meeste sterren zie je dat niet omdat hun licht niet helder genoeg is om de kleurgevoelige elementen van het netvlies te activeren


  Alles over sterrenkunde
  n00b13maandag 6 februari 2012 @ 23:49
  quote:
  0s.gif Op maandag 6 februari 2012 23:44 schreef -CRASH- het volgende:

  [..]

  Het antwoord is al in het topic Welke sterren aan de hemel gisteren.. gegeven

  [..]

  En ik had daar zelf ook nog in gereageerd :')
  lekker bezig weer.
  ExperimentalFrentalMentaldinsdag 7 februari 2012 @ 08:31
  :)
  ExperimentalFrentalMentaldinsdag 7 februari 2012 @ 08:31
  7 februari 2012
  Volle Maan (22.54 uur).

  8 februari 2012
  Wijde samenstand van de Volle Maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Linksonder het tweetal is de planeet Mars zichtbaar. Kijk rond 22.00 uur in het oostzuidoosten.

  9 februari 2012
  Met een verrekijker is Uranus zichtbaar, direct links van de heldere planeet Venus.

  9 februari 2012
  Mars staat vanavond links van de maan. Tussen 22.00 en 23.00 uur zie je de twee hemellichamen boven de oostzuidoostelijke horizon.

  11 februari 2012
  s Morgens rond 06.30 uur staat de maan in het zuidwesten. Een flink stuk rechtsboven de maan staat de planeet Mars; op nog grotere afstand linksboven de maan is Saturnus te vinden, dicht bij de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

  11 februari 2012
  De zogeheten tijdvereffening bereikt vandaag de grootste (negatieve) waarde van het jaar: de enigszins onregelmatig bewegende zon loopt 14 minuten en 13 seconden achter op de klok, waardoor hij in Utrecht pas om 12.54 uur zijn hoogste stand aan de zuidelijke hemel bereikt.

  12 februari 2012
  De maan, de ster Spica en de planeet Saturnus staan vanmorgen vrijwel exact op één lijn. Kijk voor of rond 06.30 uur in het zuidwesten.

  13 februari 2012
  De maan, de ster Spica en de planeet Saturnus vormen rond 06.30 uur een vrij compacte driehoek aan de zuidzuidwestelijke ochtendhemel.

  14 februari 2012
  Laatste Kwartier (18.04 uur).

  15 februari 2012
  Linksonder de halfverlichte maan zie je de oranje ster Antares in de Schorpioen. Kijk rond 06.30 uur, laag aan de zuidelijke hemel.

  15 februari 2012
  Mars staat vandaag in het punt van zijn baan waar de afstand tot de zon het grootst is: 249,2 miljoen kilometer (9,3% groter dan gemiddeld). Door die grote afstand is Mars minder helder en opvallend dan normaal.

  16 februari 2012
  Tijdens de ochtendschemering zie je de afnemende maan laag in het zuidzuidoosten, met rechts ervan de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen.

  18 februari 2012
  De planeten Venus (rechtsonder) en Jupiter (linksboven) zijn de twee opvallendste hemellichamen aan de westelijke avondhemel. Met een sterk vergrotende verrekijker kun je proberen de maantjes van Jupiter te zien.

  19 februari 2012
  De planeet Mars is de helderste ster aan de ochtendhemel. De rode planeet bevindt zich in het oostelijk deel van het sterrenbeeld Leeuw. s Morgens rond 06.00 uur staat hij vrij hoog aan de westzuidwestelijke hemel.

  21 februari 2012
  Nieuwe Maan (23.35 uur).

  22 februari 2012
  Wie vroeg op is, ziet de rode planeet Mars s morgens rond 05.00 uur vrij hoog aan de westzuidwestelijke hemel. In het zuidzuidwesten is ook Saturnus te zien.

  23 februari 2012
  Probeer of je tijdens de avondschemering de planeet Mercurius kunt vinden, vrijwel exact onder de zeer smalle maansikkel. Kijk vanaf 18.45 uur, laag in het westen. Gebruik eventueel een verrekijker.

  24 februari 2012
  Een mooie groepering tijdens de avondschemering, aan de westzuidwestelijke hemel. Linksboven de smalle maansikkel zie je de heldere planeten Venus en Jupiter; onder de maan, dicht bij de horizon, is (tot ca. 19.00 uur) de kleine planeet Mercurius te vinden. Die verdwijnt echter al onder de horizon voordat het echt helemaal donker is.

  25 februari 2012
  Nauwe samenstand van de maansikkel en de heldere planeet Venus, direct links van de maan. Kijk tussen 19.00 en 21.00 uur aan de westelijke hemel.

  26 februari 2012
  Venus, Jupiter en de maan staan dicht bij elkaar aan de westelijke avondhemel. Bekijk het trio rond 20.00 uur. Eerder op de avond is laag in het westen ook de planeet Mercurius te zien, zeker als je een verrekijker gebruikt.

  27 februari 2012
  Aan het begin van de avond zie je Jupiter rechtsonder de maan staan, hoog in het westzuidwesten. Rechtsonder het tweetal schittert de heldere planeet Venus.

  29 februari 2012
  Schrikkeldag. Omdat 2012 door 4 deelbaar is, is het een schrikkeljaar met 366 dagen in plaats van 365.

  1 maart 2012
  Eerste Kwartier (02.21 uur). De halfverlichte maan staat aan het begin van de avond hoog in het zuiden.

  2 maart 2012
  De maan staat vanavond vrijwel midden in de Winterzeshoek, die gevormd wordt door de sterren Capella, Castor en Pollux, Procyon, Sirius, Rigel en Aldebaran.

  3 maart 2012
  Mars in oppositie.
  Om 21.11 uur staat de rode planeet, gezien vanaf de aarde, precies tegenover de zon aan de hemel, in het sterrenbeeld Leeuw. Hij komt op rond zonsondergang, is de hele nacht zichtbaar, en verdwijnt pas rond zonsopkomst weer onder de horizon. Doordat Mars op 15 februari in het verste punt van zijn baan stond, is de afstand tot de aarde bij deze oppositie erg groot: 101 miljoen kilometer. Mars is daardoor niet extreem helder (magnitude -1,2) en vertoont in een telescoop ook maar een klein schijfje.

  4 maart 2012
  De heldere planeten Venus en Jupiter bewegen steeds dichter naar elkaar toe. Bekijk het duo aan het begin van de avond, aan de westelijke hemel.

  5 maart 2012
  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Tijdens de avondschemering is hij zichtbaar als een vrij heldere ster, laag in het westen. Probeer de planeet te vinden vanaf 19.15 uur.

  5 maart 2012
  Mars bereikt zijn kleinste afstand tot de aarde: 100,78 miljoen kilometer. Dit valt niet exact samen met de oppositiedatum (3 maart) als gevolg van de ellipsvorm van de Marsbaan.

  6 maart 2012
  Links van de maan is de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw te zien. Linksonder Regulus straalt de rode planeet Mars. Kijk rond 20.30 uur in het oostzuidoosten.

  7 maart 2012
  Wijde samenstand van de Volle Maan en de rode planeet Mars (linksboven de maan). Kijk vanaf 20.00 uur in het oostzuidoosten.

  8 maart 2012 Volle Maan (10.39 uur).
  Een flink stuk boven de opkomende Volle Maan is de rode planeet Mars te zien, rond 20.00 uur aan de oostelijke hemel.

  (allesoversterrnkunde)

  [ Bericht 90% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 07-02-2012 08:39:12 ]
  #ANONIEMmaandag 13 februari 2012 @ 13:32
  Ik dank u voor al deze wetenswaardigheden.
  -CRASH-dinsdag 21 februari 2012 @ 22:18
  Misschien wat te voorbarig...
  Maar iets moois staat ons te wachten deze zomer

  De 2de (van de 21ste eeuw.. en de 8ste sinds 1631) transit van Venus over de Zon.

  1631 Dec 07 05:19 940"
  1639 Dec 04 18:25 522"
  1761 Jun 06 05:19 573"
  1769 Jun 03 22:25 608"
  1874 Dec 09 04:05 832"
  1882 Dec 06 17:06 634"
  2004 Jun 08 08:19 627"
  2012 Jun 06 01:28 553"

  2117 Dec 11 02:48 724"
  2125 Dec 08 16:01 733"
  2247 Jun 11 11:30 693"
  2255 Jun 09 04:36 492"
  2360 Dec 13 01:40 628"
  2368 Dec 10 14:43 835"
  http://eclipse.gsfc.nasa.gov/transit/transit.html

  De eerste keer was 8 juni 2004
  Ik hoop dit keer een betere (scherper beeld) camera te hebben.

  Nu komt de 2de transit op woensdagmorgen 6 juni
  Hopelijk is het weer zo'n zonnige dag als in 2004
  TOV2012-Fig01.png

  [ Bericht 31% gewijzigd door -CRASH- op 21-02-2012 22:32:23 ]
  naamdragerzaterdag 25 februari 2012 @ 09:45
  tvp :) .
  zuiderbuurzaterdag 25 februari 2012 @ 15:36
  Vanavond een schitterende waarneming als het ISS langskomt:
  18.55-18.59 (en 20.30-20.31)
  De eerste keer zal ISS bijna 70 graden hoog komen aan de hemel en dus zeer goed zichtbaar.
  Bovendien staat vanavond de maan heel dicht bij Venus, met ietsje verder Jupiter:
  meer informatie over waar je moet kijken
  ExperimentalFrentalMentalmaandag 27 februari 2012 @ 08:46
  ...
  KoningStomamaandag 27 februari 2012 @ 08:51
  Was er niet een of ander verdrag om geen nucleaire wapens in de ruimte te mogen gebruiken?
  http://en.wikipedia.org/wiki/Outer_Space_Treaty

  Dat wordt nog wat als er een kiezelsteen op de aarde afkomt.

  Ja... 8.gif Haal dat dan niet weg 10.gif
  Razz_Gulwoensdag 29 februari 2012 @ 22:50
  quote:
  0s.gif Op dinsdag 7 februari 2012 08:31 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
  7 februari 2012
  Volle Maan (22.54 uur).

  (allesoversterrnkunde)
  Jammer dat het potdichte wolkendek van afgelopen weken (!) het genieten van al dit spektakel niet toelaat :( En als het al een beetje opklaart is het ook snel weer afgelopen
  ExperimentalFrentalMentalvrijdag 2 maart 2012 @ 09:13
  01-03-2012

  Sterrenwachten houden open huis

  nieuws5192a_wide.jpeg

  Van vrijdag 2 maart tot zondag 4 maart worden in Nederland voor de 36e keer de jaarlijkse Landelijke Sterrenkijkdagen gehouden. Op ruim zestig plaatsen in heel Nederland is jong en oud welkom om een blik door een telescoop te werpen. Iedereen kan zo kennismaken met de wereld van sterren en planeten. De landelijke coördinatie van de sterrenkijkdagen is ook dit jaar weer in handen van Stichting 'De Koepel' in Utrecht.

  Bij helder weer zijn behalve maan en sterren maar liefst vijf planeten zichtbaar: Mercurius (kort na zonsondergang), Venus, Mars, Jupiter en Saturnus (laat op de avond). Vooral het optreden van Venus en Jupiter aan de westelijke avondhemel is de komende weken spectaculair.

  Bij veel kijkadressen is de toegang gratis, maar bij sommige publiekssterrenwachten wordt een (gereduceerde) entreeprijs gevraagd. Bij bewolkte hemel bieden de meeste locaties een vervangend programma aan.

  Toegevoegd door Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrenkunde)
  -CRASH-vrijdag 2 maart 2012 @ 21:26
  Tja..... die wolken :(
  ExperimentalFrentalMentalvrijdag 2 maart 2012 @ 22:37
  Ja idd beste Raaz_Gul en -CRASH-, met die wolken hebben we helas maar al te vaak te maken.
  Veel kijkplezier gaat aan onze neus voorbij ;(
  ExperimentalFrentalMentalmaandag 12 maart 2012 @ 08:36
  11-03-2012

  Samenstand van Venus en Jupiter

  nieuws5214a_wide.jpg

  Op 13 maart staan de planeten Venus en Jupiter maar 3 graden bij elkaar vandaan. Ook de dagen daarvoor en daarna is deze samenstand erg fraai om te bekijken aan de avondhemel.

  Al wekenlang zijn Venus en Jupiter samen een opvallende verschijning aan de avondhemel. Venus is veruit de helderste 'ster' aan de westelijke hemel, met de iets zwakkere, maar toch heldere Jupiter daar een stukje boven. Maar wie het tweetal regelmatig bekeek rond dezelfde tijd, moet zijn opgevallen dat ze langzaam naar elkaar toe bewegen. Venus komt steeds hoger te staan, terwijl Jupiter langzaam zakt. Dus ze gaan elkaar passeren. Dat zal gebeuren op 13 maart midden op de dag. De planeten staan dan maar 3 graden uit elkaar. Bekijk dit de avond ervoor, op 12 maart, of 's avonds op 13 maart.

  (allesoversterrenkunde)
  ExperimentalFrentalMentalzaterdag 14 april 2012 @ 09:00
  13 april 2012
  Laatste Kwartier (12.50 uur). Bij het aanbreken van de ochtendschemering staat de halfverlichte maan vrij laag in het zuidzuidoosten, in het sterrenbeeld Boogschutter.

  14 april 2012
  Aan het eind van de avondschemering, rond 22.00 uur, is Jupiter nog steeds zichtbaar, laag in het westnoordwesten. Hoger aan de hemel, linksboven Jupiter, schittert de heldere planeet Venus.

  15 april 2012
  Saturnus in oppositie. Gezien vanaf de aarde staat de geringde planeet om 20.26 uur precies tegenover de zon aan de hemel, in het sterrenbeeld Maagd, op een afstand van 1304 miljoen kilometer. Hij is de gehele nacht zichtbaar als een ‘ster’ met een helderheid van magnitude 0,2.

  15 april 2012
  Venus vormt een gelijkbenige driehoek met het Zevengesternte en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond 22.30 uur in het westnoordwesten.

  16 april 2012
  Rond 22.00 uur zijn er vier planeten zichtbaar aan de avondhemel: Jupiter laag in het westnoordwesten, Venus hoger aan de westelijke hemel, Mars zeer hoog in het zuiden en Saturnus vrij laag in het zuidoosten.

  17 april 2012
  ’s Morgens rond 04.00 uur zie je de planeet Saturnus met daaronder de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, boven de zuidwestelijke horizon. Verder naar rechts, in het westen, staan de planeet Mars en de ster Regulus in de Leeuw.

  18 april 2012
  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. De verschijning aan de oostelijke ochtendhemel is echter buitengewoon ongunstig; de planeet komt vlak voor de zon op, als het al licht is.

  19 april 2012
  Probeer tijdens de avondschemering, tussen 21.45 en 22.00 uur, Jupiter te vinden, laag in het westnoordwesten. De zichtbaarheid van de planeet neemt snel af.

  21 april 2012
  Nieuwe Maan (09.18 uur).

  22 april 2012
  Maximum van de Lyriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Lier. De stofdeeltjes die je in de aardse dampkring ziet verbranden, zijn afkomstig van komeet Thatcher. De waarnemingsomstandigheden zijn gunstig: er is geen storend maanlicht.

  23 april 2012
  Bij helder weer en een vrij uitzicht op de westnoordwestelijke horizon moet het lukken om de smalle maansikkel te ontwaren, tijdens de avondschemering. Probeer het vanaf 22.00 uur. Rechtsboven de maan is het Zevengesternte zichtbaar.

  24 april 2012
  De maansikkel staat vanavond precies tussen de ster Aldebaran in de Stier en de planeet Venus. Kijk rond 22.30 uur in het westnoordwesten. Misschien is ook het asgrauwe schijnsel te zien: het ‘donkere’ deel van de maan wordt verlicht door de aarde.

  25 april 2012
  Wijde samenstand van de wassende maan en de heldere planeet Venus. Op grote afstand linksonder de maan is de ster Betelgeuze in het sterrenbeeld Orion te zien.

  27 april 2012
  De heldere ster linksonder de maan is Procyon, in het sterrenbeeld Kleine Hond. Rechtsboven de maan staan Castor en Pollux in de Tweelingen. Probeer de sterren rond 23.30 uur te vinden, als het al donker is; de maan staat dan precies in het westen.

  28 april 2012
  Procyon, de hoofdster in het sterrenbeeld Kleine Hond, is vanavond pal onder de maan te vinden. Kijk rond 23.30 uur in het westen. Op veel grotere afstand wordt de maan geflankeerd door twee planeten: Mars (linksboven) en Venus (rechtsonder).

  29 april 2012
  Eerste Kwartier (11.57 uur). De halfverlichte maan bevindt zich in het onopvallende Dierenriemsterrenbeeld Kreeft.

  30 april 2012
  Linksboven de maan zie je Regulus, de blauwwitte hoofdster in het sterrenbeeld Stier, en op iets grotere afstand de rode planeet Mars. Kijk rond 23.00 uur hoog aan de zuidwestelijke hemel.

  1 mei 2012
  De planeet Mars en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw staan vanavond rechtsboven de wassende maan. Kijk vanaf 23.00 uur, hoog in het zuidwesten.

  2 mei 2012
  Om 04.00 uur, als de maan ondergaat in het westen, zie je Saturnus in het zuidwesten aan de hemel staan, met pal daaronder de ster Spica in de Maagd.

  4 mei 2012
  Wijde samenstand van de maan en de planeet Saturnus. Rond 23.00 uur staat het tweetal in het zuidzuidoosten. Direct rechtsboven de maan is ook de ster Spica te zien.

  5 mei 2012
  Maximum van de Èta-Aquariden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Waterman. Vooral in de tweede helft van de nacht zijn er veel ‘vallende sterren’ zichtbaar, veroorzaakt door stofjes afkomstig van de beroemde komeet Halley.

  6 mei 2012
  Volle Maan (05.35 uur). De afstand van de maan bereikt vandaag de kleinste waarde van het jaar: 356.953 kilometer (7,2% kleiner dan gemiddeld). De Volle Maan is aan de hemel dus extra groot en vooral extra helder.

  6 mei 2012
  Met een verrekijker zie je vlak bij de heldere planeet Venus de ster Elnath, een van de hoorns van het sterrenbeeld Stier. Venus is tot middernacht zichtbaar.

  7 mei 2012
  Om 02.30 uur bereikt de extra heldere Volle Maan zijn hoogste stand aan de hemel, precies in het zuiden. Linksonder de maan staat de ster Antares in de Schorpioen.

  8 mei 2012
  ’s Morgens vroeg, vanaf 04.00 uur, zie je de maan aan de zuidelijke hemel, met rechtsonder ervan de ster Antares in de Schorpioen.

  9 mei 2012
  Tijdens de avondschemering is de planeet Venus nog steeds een opvallende verschijning aan de westnoordwestelijke hemel.

  10 mei 2012
  Behalve Venus zijn er rond 23.00 uur nog twee planeten zichtbaar: Saturnus, die bijna zijn hoogste stand bereikt boven de zuidelijke horizon, en de rode planeet Mars, nog hoger aan de hemel in het zuidwesten.

  11 mei 2012
  Voor het begin van de ochtendschemering, om 04.00 uur, staat de maan in het zuidoosten, rechtsonder de Zomerdriehoek, die gevormd wordt door de sterren Deneb in de Zwaan, Wega in de Lier en Altaïr in het sterrenbeeld Arend.

  12 mei 2012
  Laatste Kwartier (23.47 uur). ’s Morgens tussen 04.00 en 04.30 uur zie je de maan laag in het zuidoosten, op de grens van de sterrenbeelden Steenbok en Waterman.

  13 mei 2012
  Om 23.00 uur zie je Venus laag in het noordwesten. De vrij heldere ster op grote afstand rechtsboven Venus is Capella in het sterrenbeeld Voerman.

  14 mei 2012
  Als Venus kort na middernacht in het noordwesten onder de horizon verdwijnt, zijn de planeten Mars en Saturnus de helderste objecten aan de sterrenhemel. Mars staat hoog in het westzuidwesten en heeft een opvallende oranjerode kleur; Saturnus staat nog hoger in het zuidzuidwesten en is geliger. De twee planeten zijn ongeveer even helder.

  15 mei 2012
  De afnemende maan komt pas na 03.00 uur op; om 04.00 uur, voordat de ochtendschemering begint, staat hij laag boven de oostelijke horizon.
  ExperimentalFrentalMentaldonderdag 3 mei 2012 @ 08:17
  02-05-2012

  Volgend weekend opnieuw supermaan te zien

  media_xll_4799147.jpg
  De supermaan van 19 maart 2011. © Wikimedia.

  Komend weekeinde is, bij gunstige weersomstandigheden, weer een zogeheten supermaan te zien. Zo wordt de volle maan genoemd op het moment waarop de afstand tot de aarde het kortst is. Het fenomeen komt niet vaak voor.

  Na 1993 bleef het verschijnsel twaalf jaar lang uit, maar sindsdien verscheen de supermaan vier keer: in 2005, 2008, 2010 en 2011. In de nacht van zaterdag op zondag is het weer zover. De volgende supermaan is voorzien in 2016.

  De maan legt een elliptische baan af rond de aarde. De afstand tussen maan en aarde varieert daardoor tussen 363.345 en 405.500 kilometer. De toestand waarbij de maan het dichtst bij de aarde staat, wordt perigeum genoemd. Als dat samenvalt met volle maan, is sprake van een supermaan.

  Het fenomeen wordt geregeld in verband gebracht met natuurrampen, maar wetenschappers wijzen zulke theorieën van de hand. Een supermaan is ongeveer twaalf procent groter en helderder dan een gemiddelde volle maan.

  (HLN)
  P8donderdag 3 mei 2012 @ 14:09
  Nice, bedankt voor de reminder :)
  ExperimentalFrentalMentaldinsdag 8 mei 2012 @ 08:29
  quote:
  0s.gif Op donderdag 3 mei 2012 14:09 schreef P8 het volgende:
  Nice, bedankt voor de reminder :)
  graag gedaan :)
  ExperimentalFrentalMentaldinsdag 8 mei 2012 @ 08:30
  07-05-2012

  Bijzondere Venusovergang zichtbaar bij zonsopkomst

  De planeet Venus schuift woensdag 6 juni 2012 voor de zon langs. Deze gebeurtenis, een Venusovergang, is vanaf de aarde te zien als een kleine zonsverduistering. Zo'n verschuiving is sinds het begin van onze jaartelling 26 keer voorgekomen.

  e904849d-056b-47f9-b84b-7dcc682b3495_venus7mei.jpg
  De Venusovergang duurt in totaal zes uur

  De laatste verschuiving was in 2004, relatief recent. Volgens Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht duurt het tot 2117 voordat er weer een Venusovergang te zien is.

  Afstand
  Voor een overgang die vanaf de aarde zichtbaar is, moeten Venus en de aarde op één lijn staan met de zon. Venus passeert de zon door zijn elliptische baan vaker aan de onder- of bovenkant.

  In plaats van de maan schuift Venus voor de zon langs. De maan kan tijdens een zonsverduistering de zon volledig bedekken. Het verschil in grootte wordt gecompenseerd door de onderlinge afstand. Venus vormt slechts een zwarte stip op de zon, doordat de afstand tot de zon vele malen groter is.

  Filter
  In totaal duurt de overgang zes uur, waarvan het laatste deel rond half zes 's ochtends te zien is in Nederland. In verband met de zonsopkomst is de overgang ongeveer anderhalf uur lang waarneembaar vanuit Nederland.

  Een kijker met een speciaal filter laat uitbarstingen en gasstromen op de zon zien. Bij slechte weersomstandigheden is de Venusovergang via internet te zien.

  (Elsevier)
  zuiderbuurdonderdag 17 mei 2012 @ 11:51
  quote:
  0s.gif Op vrijdag 22 juli 2011 16:13 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

  [..]

  Ik heb een Meade etx-70.
  Kostte een paar jaar geleden maar 100 euro (aanbieding) + statief. Degelijke telescoop (gemotoriseerd) met computer (1471 hemelobjecten voorgeprogrammeerd). De telescoop blijft, nadat het object gevonden is, deze met de juiste snelheid volgen. Er zit een afstandsbediening bij waarmee je de telecoop kunt laten draaien, dus in principe zou je hem met 1 hand kunnen bedienen. Ik weet niet hoe het precies zit als je een telescoop achter een venster gebruikt, of dat het zicht echt veel belemmerd of niet...zelf sta ik altijd buiten met m'n telescoop :)

  mss vind je hier nog wat info
  Sterrenkijken en sterrenkijkers
  Bedankt voor je antwoord... ik ben er nog steeds niet.. ik ben wel de illusie armer dat ik in elke provinciale hoofdstad een degelijke winkel met allerlei telescopen in de etalage kan vinden...
  en dus dacht ik inderdaad aan zo'n Meade:
  Hier kan ik blijkbaar voor 379 euro de Meade etx80 met autostar krijgen.
  www.telescoop-expert.be/meade-etx80-telescoop-autostar

  Nu zijn we allemaal thuis absolute noobs, we willen niet fotograferen, voornamelijk kijken naar de planeten in het zonnestelsel, de maan, en misschien eens de ringen van Saturnus of zo.

  Ik heb er geen goed zicht of we dan best voor dobson, refractor,.... gaan?
  Weet iemand trouwens of zo'n aluminium statief normaal gezien voldoende verlaagd kan worden om in zithouding te kijken?
  ExperimentalFrentalMentalvrijdag 18 mei 2012 @ 08:32
  17-05-2012

  Herschel-satelliet ontdekt intergalactische 'brug'

  nieuws5380a_wide.jpeg

  Met de Europese infraroodsatelliet Herschel is een kolossale 'brug' van honderden sterrenstelsels ontdekt die twee clusters van sterrenstelsels met elkaar verbindt. De beide clusters zullen over miljarden jaren met elkaar in botsing komen en, samen met een derde cluster, een grote supercluster gaan vormen.

  De intergalactische brug heeft een lengte van ongeveer acht miljoen lichtjaar en is meer dan zeven miljard lichtjaar van de aarde verwijderd. Dat wil zeggen dat het licht van de supercluster-in-wording er meer dan zeven miljard jaar over heeft gedaan om ons te bereiken. In feite is de enorme kettingbotsing dus allang ten einde.

  Het is voor het eerst dat zo'n brug of filament in deze vroege, cruciale fase van het heelal is waargenomen. Het object biedt astronomen een kijkje in het vormingsproces van de grootste kosmische structuren.

  Geschat wordt dat de sterrenstelsels in de brug ongeveer duizend zonsmassa's aan nieuwe sterren per jaar produceren. Ter vergelijking: onze Melkweg produceert ongeveer één zonsmassa aan nieuwe sterren per jaar. De hevige stervorming wordt toegeschreven aan het feit dat de sterrenstelsels in het filament steeds dichter naar elkaar toe worden gedreven, waardoor het in de stelsels aanwezige gas in beroering wordt gebracht.

  © Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrenkunde)
  ExperimentalFrentalMentalvrijdag 18 mei 2012 @ 08:34
  16-05-2012

  NASA telt potentieel gevaarlijke planetoïden

  nieuws5378a_wide.jpg

  Waarnemingen met de NASA-satelliet WISE hebben meer inzicht opgeleverd omtrent de 'potentieel gevaarlijke' planetoïden in ons zonnestelsel. De resultaten geven nieuwe informatie over hun totale aantallen en de bedreiging die zij voor onze planeet kunnen vormen.

  De potentieel gevaarlijke planetoïden vormen een onderklasse van de categorie 'aardscheerders'. Ze kunnen ons planeet tot op een afstand van ongeveer acht miljoen kilometer naderen, en zijn groot genoeg om ongeschonden de aardatmosfeer te passeren en grote verwoestingen aan te richten.

  Aan de hand van een steekproef heeft WISE vastgesteld dat er drieduizend tot zesduizend van deze risicovolle planetoïden bestaan. Daarvan is tot nu toe nog maar ongeveer een kwart daadwerkelijk opgespoord.

  Ook wijst de nieuwe analyse erop dat er twee keer zoveel van deze planetoïden in ongeveer hetzelfde vlak als de aarde om de zon bewegen dan gedacht. Deze objecten lijken ook wat kleiner en helderder te zijn dan hun soortgenoten die een groot deel van de tijd verder uit de buurt van onze planeet blijven. Mogelijk gaat het hierbij om brokstukken van objecten die oorspronkelijk deel hebben uitgemaakt van de grote planetoïdengordel tussen de planeten Mars en Jupiter.

  © Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrenkunde)
  ExperimentalFrentalMentaldonderdag 24 mei 2012 @ 08:36
  23-05-2012

  Venus voor de zon: nu of nooit

  nieuws5391a_wide.jpg

  Over exact twee weken, op 6 juni, is er direct na zonsopkomst een Venusovergang te zien. Rond dit unieke verschijnsel worden tal van publieksactiviteiten en onderwijsprojecten georganiseerd. Een Venusovergang is een zeldzaam verschijnsel: sinds de eerste waarneming in 1639 is het slechts vijfmaal te zien geweest. De volgende keer dat de planeet Venus voor de zon langs gaat, is in het jaar 2117.

  De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie heeft rond de Venusovergang een lespakket gemaakt. Op haar website is ook informatie te vinden over de exacte tijden, de geschiedenis van de Venusovergang, een fotowedstrijd, veilig waarnemen en de speciale VenusTransit-app, waarmee wereldwijd kan worden meegedaan aan een meting van de afstand van de zon.

  Stichting 'De Koepel' houdt een agenda bij met activiteiten die sterrenkunde-amateurs en publiekssterrenwachten rond de Venusovergang organiseren. Ook de sterrenkundige instituten van de universiteiten van Groningen, Leiden en Nijmegen organiseren waarneemactiviteiten.

  © Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrenkunde)
  -CRASH-maandag 28 mei 2012 @ 18:22
  heb van de 2004 al genoten.....


  En nu ga ik er zeker weer van genieten..... als het weer meespeelt
  ExperimentalFrentalMentaldinsdag 5 juni 2012 @ 09:20
  quote:
  0s.gif Op maandag 28 mei 2012 18:22 schreef -CRASH- het volgende:
  heb van de 2004 al genoten.....


  En nu ga ik er zeker weer van genieten..... als het weer meespeelt
  ^O^
  ExperimentalFrentalMentaldinsdag 5 juni 2012 @ 09:21
  04-06-2012

  Weer bedreigt Venusovergang: tijd voor plan B

  venusovergang.png

  Bewolking dreigt de Venusovergang aan het zicht van Nederlandse waarnemers te onttrekken. Maar dat wil niet zeggen dat we de Venusovergang helemaal moeten missen…

  Na een zonovergoten week voorspelt het KNMI voor de komende dagen voornamelijk bewolking en regen. En dat zou betekenen dat we van deze unieke Venusovergang – de volgende vindt pas in december 2117 plaats – weinig gaan meekrijgen.

  Hoe zit het ook alweer?
  Tijdens de Venusovergang beweegt Venus voor de zon langs. We zien dat als een klein zwart stipje op de zon. Wetenschappers zitten op het puntje van hun stoel. Maar ook leken kijken naar de overgang uit. Het is immers een uniek en bijzonder spektakel dat – bij helder weer – ook nog eens vanuit vrijwel de hele wereld te zien is.

  Plan B
  Helaas lijkt het er zoals gezegd op dat we in Nederland vooral tegen een dik wolkendek aan zitten te kijken. Geen zonnetje en dus ook geen Venus te bekennen. Maar gelukkig wil dat niet zeggen dat u de Venusovergang dus niet kunt volgen. Er zijn namelijk alternatieven! Zo is het mogelijk om de Venusovergang middels diverse live feeds vanaf middernacht live te volgen. Bijvoorbeeld hier of hier.

  Vanuit het ISS
  En ook achteraf komt er ongetwijfeld nog voldoende prachtig beeldmateriaal onze kant op. Zo gaat astronaut Don Pettit de overgang vanuit het internationale ruimtestation waarnemen en fotograferen. Het is voor het eerst dat een astronaut dat vanuit het ISS doet. “Ik plan dit al een tijdje,” vertelt Pettit. “Ik wist dat de Venusovergang tijdens mijn missie zou plaatsvinden, dus ik bracht een zonnefilter mee toen mijn expeditie in december 2011 naar het ISS vertrok.” Pettit volgt de overgang vanuit de cupola. De foto’s worden zo spoedig mogelijk online gezet.

  De Venusovergang is dus te volgen, zelfs als het bewolkt is. Maar vergeet woensdagochtend rondom zonsopkomst niet om toch even voor de zekerheid naar buiten te kijken. Wellicht heeft het KNMI het immers bij het verkeerde eind en kunt u de Venusovergang toch vanuit uw achtertuin of een andere praktische plaats bekijken.

  (scientias.nl)

  [ Bericht 5% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 05-06-2012 15:23:15 ]
  Razz_Guldinsdag 5 juni 2012 @ 12:45
  Fuk tha KNMI ! wolkendek of niet , ik zal er staan op een heuvel in de buurt met een kleine refractor in de aanslag 8-)
  -CRASH-dinsdag 5 juni 2012 @ 16:15
  Ik ben er klaar voor.......
  De wekker is gezet.... camera's liggen klaar.... auto staat klaar
  En de uitzichttoren blijft ook waar ie is

  Maar nu het weer nog.
  Een gaatje precies op de goede plaats is al genoeg
  P8dinsdag 5 juni 2012 @ 18:05
  Hoe laat is de overgang precies?
  -CRASH-dinsdag 5 juni 2012 @ 18:41
  quote:
  0s.gif Op dinsdag 5 juni 2012 18:05 schreef P8 het volgende:
  Hoe laat is de overgang precies?
  Hier in NL het laatste gedeelte van de transit (05:21 zonsopkomst)
  of vanaf het begin af... dan kijk livestream(s) vanaf 00:00

  En foto's die vanuit de ISS gemaakt worden (fotograaf Don Pettit )

  [ Bericht 6% gewijzigd door -CRASH- op 05-06-2012 19:31:22 ]
  P8dinsdag 5 juni 2012 @ 18:56
  quote:
  0s.gif Op dinsdag 5 juni 2012 18:41 schreef -CRASH- het volgende:

  [..]

  Hier in NL het laatste gedeelte van de transit (05:21 zonsopkomst)
  of vanaf het begin af... dan kijk livestream(s) vanaf 00:00

  En foto's die vanuit de ISS gemaakt worden (fotograaf Andre K. :P :? )
  Thanks. Heb je ook nog een URL voor de stream? Ik ben momenteel liever lui dan moe :P
  -CRASH-dinsdag 5 juni 2012 @ 19:30
  quote:
  0s.gif Op dinsdag 5 juni 2012 18:56 schreef P8 het volgende:

  [..]

  Thanks. Heb je ook nog een URL voor de stream? Ik ben momenteel liever lui dan moe :P
  topic pagina 5... laatste bericht van ExperimentalFrentalMental
  -CRASH-woensdag 6 juni 2012 @ 04:35
  Bewolkt...... :(
  Maar gelukkig is er internet. webcasts zijn geweldig.
  -CRASH-woensdag 6 juni 2012 @ 06:58
  En dat was het dan.... Op naar 2117 :')
  Klonkwoensdag 6 juni 2012 @ 06:59
  Domme regen :(
  -CRASH-woensdag 6 juni 2012 @ 07:05
  quote:
  0s.gif Op woensdag 6 juni 2012 06:59 schreef Klonk het volgende:
  Domme regen :(
  Shit happens.... maar waarom altijd als er wat speciaals aan de hemel gebeurd

  Steve-Sprengel-IMG_0951_1338957430.jpg
  Foto Credit: joshua kitchener
  www.spaceweather.com
  Klonkwoensdag 6 juni 2012 @ 07:08
  quote:
  0s.gif Op woensdag 6 juni 2012 07:05 schreef -CRASH- het volgende:

  [..]

  Shit happens.... maar waarom altijd als er wat speciaals aan de hemel gebeurd
  ik had mijn wekker er ook voor gezet maar toen ik de regen hoorde heb ik me weer omgedraaid...
  -CRASH-woensdag 6 juni 2012 @ 07:17
  quote:
  0s.gif Op woensdag 6 juni 2012 07:08 schreef Klonk het volgende:

  [..]

  ik had mijn wekker er ook voor gezet maar toen ik de regen hoorde heb ik me weer omgedraaid...
  Zo'n foto('s) had ik ook willen maken vanuit de uitzichttoren bij de Krickenberger.
  Radek-Grochowski-DSC_8158_1338955707_lg.jpg
  Klonkwoensdag 6 juni 2012 @ 07:19
  quote:
  0s.gif Op woensdag 6 juni 2012 07:17 schreef -CRASH- het volgende:

  [..]

  Zo'n foto('s) had ik ook willen maken vanuit de uitzichttoren bij de Krickenberger.
  [ afbeelding ]
  wauw, mooie foto op een mooi plekje :Y
  -CRASH-woensdag 6 juni 2012 @ 07:23
  quote:
  0s.gif Op woensdag 6 juni 2012 07:19 schreef Klonk het volgende:

  [..]

  wauw, mooie foto op een mooi plekje :Y
  Die had geluk daar in Polen
  Klonkwoensdag 6 juni 2012 @ 07:26
  quote:
  0s.gif Op woensdag 6 juni 2012 07:23 schreef -CRASH- het volgende:

  [..]

  Die had geluk daar in Polen
  Volgens mij moeten er geluksvogels zijn geweest in het noord oosten van het land die er een flard van hebben gezien.Bewolking lijkt me daar dunner/minder op de radar.
  ExperimentalFrentalMentalwoensdag 6 juni 2012 @ 08:42
  Het is de hele morgen bewolkt geweest en heeft hier (in Limburg) de hele morgen geregend :(
  Nu 105 jaar wachten :)
  geelkuikentjewoensdag 6 juni 2012 @ 08:43
  Bewolkt was/is het hier :(
  ExperimentalFrentalMentalwoensdag 6 juni 2012 @ 08:45
  06-06-2012

  Venusovergang: gelukkig hebben we de foto’s nog

  venusovergang6.jpg

  In Nederland onttrok slecht (en lokaal: heel slecht) weer de Venusovergang aan het zicht. Gelukkig was ‘ie in andere delen van de wereld wel te zien en werden daar de mooiste foto’s gemaakt.

  U kon er de afgelopen weken niet omheen: de Venusovergang. Het gebeuren werd in talloze media breed uitgemeten. En terecht, want het beloofde een mooi en vooral bijzonder spektakel te worden. Venus bewoog voor de zon langs en zou (in Nederland bij zonsopkomst) als een zwarte stip op de zon te zien zijn. Een plaatje dat we niet snel weer konden bezichtigen: de volgende Venusovergang vindt pas in 2117 plaats.

  Slecht weer
  Maar zoals gezegd gooide slecht weer roet in het eten. Een dik wolkendek onttrok de zon en dus ook de Venusovergang aan het zicht. Een teleurstelling voor velen.

  De foto’s
  Maar dat wil niet zeggen dat u de Venusovergang helemaal moet missen. In andere delen van de wereld was deze namelijk wel goed te zien en daar werd wat afgekiekt. En ook in de ruimte zijn foto’s van het spektakel gemaakt. De eerste kiekjes kunnen we u nu alvast voorschotelen. Zo kunnen we toch nog een beetje van de bijzondere Venusovergang genieten.

  Matthias Dietrich maakte bijvoorbeeld onderstaande foto vanuit de Ohio State University. Te zien is hoe Venus voor de opkomende zon heen beweegt.

  dietrich.jpg
  Foto: Matthias Dietrich (via Spaceweather.com).

  John Rohrer maakte deze foto waarop de zon en Venus in volle glorie te zien zijn. Roder maakte de foto vanuit Canada.

  roder.jpg
  Foto: John Rohrer (via Spaceweather.com).

  Ook het Solar Dynamics Observatory, een observatorium dat zich in de ruimte bevindt en de zon bestudeert, legde de Venusovergang vast. De foto’s zijn prachtig en laten goed zien hoe klein Venus ten overstaan van het geweld op de zon eigenlijk is.

  sdo11.jpg
  Foto: Solar Dynamics Observatory.

  sdo21.jpg
  Foto: Solar Dynamics Observatory.

  Ook de foto hieronder is door het Solar Dynamics Observatory gemaakt. En wel op het moment waarop de Venusovergang zijn einde naderde. Het lijkt net of er een hapje uit de zon is.

  venusovergang8.jpg
  Foto: Solar Dynamics Observatory.

  Maar het Solar Dynamics Observatory was niet de enige die vanuit de ruimte een oogje in het zeil hield. Ook astronaut Don Pettit in het internationale ruimtestation volgde de Venusovergang op de voet. En natuurlijk maakte hij foto’s. De kiekjes zijn uniek: het is voor het eerst dat een mens de Venusovergang vanuit de ruimte fotografeert.

  venusovergang5.jpg
  Foto: Don Pettit.

  venusovergang9.jpg
  Foto: Don Pettit.

  Ook de Nederlandse astronaut André Kuipers laat weten vanuit het ISS een fantastisch uitzicht op de Venusovergang te hebben gehad. Zijn tweet gaat vergezeld door onderstaande foto.

  venusovergang7.jpg
  Foto: NASA.

  (Scientias.nl)
  ExperimentalFrentalMentalvrijdag 8 juni 2012 @ 08:58
  07-06-2012

  Nog eentje dan: verbluffend mooi kiekje van de Venusovergang

  venus5.jpg

  We hebben al heel wat foto’s van de Venusovergang voorbij zien komen, maar dit kiekje, gemaakt door een Amerikaans-Japanse ruimtetelescoop spant toch echt de kroon. Wat is ‘ie mooi!

  Gisteren vond de Venusovergang plaats. Hierbij bewoog Venus voor de zon langs. Vanaf de aarde zagen we Venus als een zwart stipje over die grote zon bewegen. De Venusovergang was in Nederland – met uitzondering van het Waddengebied en een stukje Friesland – door bewolking niet te zien. Maar in andere delen van de wereld hadden mensen er een fantastisch zicht op. En ook enkele satellieten en zelfs astronauten in de ruimte volgden de Venusovergang op de voet. De mooiste foto’s verzamelden we gisteren al op Scientias.nl.

  Maar nu blijkt dat het allermooiste kiekje in dat overzicht ontbreekt. NASA heeft namelijk zojuist een fantastische foto vrijgegeven. De foto is gemaakt door de ruimtetelescoop Hinode. De telescoop is ontwikkeld door NASA en JAXA (de Japanse ruimtevaartorganisatie) en bestudeert het magnetisme op de zon.

  Tijdens de Venusovergang bevond de telescoop zich op de eerste rij en maakte een verbluffend mooie foto van Venus voor de zon. En die wilden we u toch echt niet onthouden. Dus bij dezen: alstublieft!

  venusovrgang.jpg
  De Venusovergang. Foto: JAXA / NASA / Lockheed Martin

  (Scientias.nl)
  #ANONIEMvrijdag 8 juni 2012 @ 11:12
  Oei dat zijn hele fraaie beelden. Bedankt allemaal en dit topic zal ik vaker gaan bezoeken om wat meer erover te leren. :) ( Wat zijn wij toch nietig als mens als je dit allemaal zo ziet. )
  -CRASH-vrijdag 8 juni 2012 @ 11:33
  THE 2012 TRANSIT OF VENUS...
  AND THE HUBBLE SPACE TELESCOPE


  hsttransit_strip.jpg

  These images are under copyright. According to laws about image property, a link to this page is allowed but any public use (speech, web site, television, magazine etc.) of one of these images is possible only after explicit consent of the author. Any violation may be subject to prosecution.

  This transit of the HST (Hubble Space Telescope) was taken from Queensland, Australia, simultaneously with the 2012 transit of Venus on June 6th, at 01:42:25 UTC. Thanks to the continuous shooting mode of the Nikon D4 DSLR running at 10 fps, 9 images of the HST were recorded during its 0.9s transit (1/8000s, 100 iso, raw mode). Turbulence was moderate to high.

  HST distance to observer: 750 km. Speed: 7.5 km/s. HST maximum size: 13m. Instrument: Takahashi FSQ-106ED refractor on EM-11 mount with Baader Herschel prism and FFC amplifier. Transit forecast (place, time) calculated with www.calsky.com.

  More images to come (under processing), including: the ring of the atmosphere of Venus around the first contact, images of the transit in H-alpha, the full ring of Venus 24 hours after the transit at 1.8° of the Sun

  quote:
  HUBBLE TRANSIT OF VENUS:
  One of the big ironies of the 2012 Transit of Venus was that NASA's greatest telescope didn't dare photograph the event. Hubble's instruments are so sensitive, one look at the glaring sun would have crippled its instruments. Nevertheless, Hubble managed to join the show. Astrophotographer Theirry Legault caught the observatory flitting in front of the sun alongside Venus.

  "I was in north-east Australia for the full transit of Venus and a transit of Hubble in the middle," says Legault. "My Nikon D4 digital camera was working at 10 fps on a Takahashi FSQ-106ED telescope to record 9 images of HST during its 0.9s transit."

  This is certainly an historic photo. Imagine what James Cook would think of a telescope in space crossing his field of view as he watched the transit of 1769 from a beach in Tahiti. Moreover, imagine what kind of telescopes will be crossing the sun when the next Transit of Venus occurs in 2117. Congratulations to Legault for capturing a truly rare 0.9s slice of history.
  www.spaceweather.com
  -CRASH-zaterdag 16 juni 2012 @ 23:29
  169684_313434068748637_1205485887_o.jpg
  ExperimentalFrentalMentalvrijdag 3 augustus 2012 @ 09:14
  02-08-2012

  Jaarlijkse meteorenregen komt op gang

  nieuws5520a_wide.jpg

  De komende nachten kunnen 'vallende sterren' van de Perseïdenzwerm te zien zijn. Op het hoogtepunt van deze jaarlijks terugkerende meteorenzwerm, rond 12 augustus, verschijnen er vaak tot wel honderd vallende sterren per uur. De vooruitzichten voor dit jaar zijn vrij gunstig. De meeste meteoren verschijnen waarschijnlijk in de nachten van 11/12 en 12/13 augustus, tussen 2 en 6 uur. Maar ook in de nachten vóór en na het maximum zijn er Perseïden te zien, zij het in veel geringere aantallen.

  Vallende sterren zijn geen sterren die omlaag komen, maar kleine steentjes die vanuit de ruimte de dampkring van de aarde binnendringen. Zo'n brokje steen heeft een snelheid van tientallen kilometers per seconde en wordt, als het de dampkring van de aarde binnenkomt, afgeremd door de lucht. Het wordt dan zo heet dat het op een hoogte van zo'n tachtig tot honderd kilometer komt te verdampen. Het lichtspoor dat we op dat moment aan de hemel zien is niet van het steentje zelf, maar van de lucht eromheen, die ook sterk wordt verhit en daardoor gaat gloeien.

  Elk jaar in augustus doorkruist de aarde een wolk van zulke steentjes. Deze zijn achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle, die onder invloed van de zonnewarmte geleidelijk uiteenvalt.

  Toegevoegd door Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrenkunde)
  ExperimentalFrentalMentalzaterdag 4 augustus 2012 @ 09:26
  5 augustus 2012
  Vanaf 22.30 zie je de maan aan de oostelijke hemel. Linksboven de maan zijn de sterren van het Herfstvierkant (het sterrenbeeld Pegasus) zichtbaar.

  8 augustus 2012
  De planeten Mars en Saturnus en de ster Spica in de Maagd vormen een compact driehoekje aan de westzuidwestelijke avondhemel. Kijk vanaf 22.15 uur.

  9 augustus 2012
  Laatste Kwartier (20.55 uur). De halfverlichte maan staat ’s morgens voor zonsopkomst in het sterrenbeeld Ram, hoog in het oostzuidoosten. Linksonder de maan zie je de planeten Venus en Jupiter.

  10 augustus 2012
  De maan en de planeten Jupiter en Venus staan op één rij aan de oostelijke ochtendhemel. Kijk vanaf 04.00 uur.

  11 augustus 2012
  Vrij wijde samenstand van de afnemende maan en de planeet Jupiter, linksonder de maan. Kijk vanaf 04.00 uur aan de oostelijke hemel.

  12 augustus 2012
  De planeet Jupiter is vanmorgen rechtsboven de maan te vinden. Direct rechts van de maan staat de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Op veel grotere afstand linksonder de maan schittert Venus. Kijk vanaf 04.00 uur in het oosten.

  12 augustus 2012
  Maximum van de Perseïden, de beroemdste meteorenzwerm van het jaar. De stofdeeltjes die je bij heldere hemel in de aardse dampkring ziet oplichten als ‘vallende sterren’ zijn afkomstig van komeet Swift-Tuttle. Vooral in de tweede helft van de nacht zijn er veel te zien, hoewel er laat in de nacht helaas ook wat storend maanlicht is.

  13 augustus 2012
  Vrij wijde samenstand van de afnemende maan en de heldere planeet Venus, linksonder de maan. Op grotere afstand rechtsboven de maan zie je de planeet Jupiter. Bekijk de samenstand vanaf 04.00 uur, aan de oostelijke ochtendhemel.

  14 augustus 2012
  De maansikkel staat vanmorgen linksonder de heldere planeet Venus – een mooie samenstand aan de oostelijke hemel. Kijk tussen 04.00 en 05.30 uur. Hoger aan de hemel is ook de planeet Jupiter te vinden.

  14 augustus 2012
  Saturnus, Mars en Spica staan vanavond vrijwel exact op één lijn. Het trio is met moeite zichtbaar tijdens de avondschemering, laag in het westzuidwesten.

  15 augustus 2012
  Venus bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. De planeet is al vanaf 03.00 uur zichtbaar als een zeer heldere ‘morgenster’ aan de oostelijke hemel. Vanaf 05.00 uur kun je linksonder Venus op zoek naar de smalle maansikkel en de kleine planeet Mercurius.

  16 augustus 2012
  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. Probeer hem tijdens de ochtendschemering, rond 05.30 uur, te vinden, laag in het oostnoordoosten.

  17 augustus 2012
  Nieuwe Maan (17.54 uur).

  20 augustus 2012 S
  aturnus en Spica staan pal boven elkaar, laag in het westzuidwesten. Mars staat linksonder Saturnus. Bekijk het groepje tijdens de schemering, rond 22.00 uur.

  22 augustus 2012
  Een uur na zonsondergang zie je de maan laag in het zuidwesten, met rechts ervan de planeten Mars en Saturnus en de ster Spica.

  23 augustus 2012
  De wassende maan staat aan het begin van de avond, rond 22.00 uur, vrij laag in het zuidwesten, ongeveer halverwege de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen (op grote afstand links van de maan) en de rode planeet Mars (rechts).

  24 augustus 2012
  Eerste Kwartier (15.54 uur). Tussen 22.00 en 22.30 uur zie je de maan vrij laag in het zuidwesten. Linksonder de maan staat de ster Antares in de Schorpioen.

  24 augustus 2012
  Neptunus in oppositie. De verre planeet kan alleen met een verrekijker of een telescoop worden waargenomen, in het sterrenbeeld Waterman.

  25 augustus 2012
  Rechtsonder de wassende maan zie je de oranje ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen. Kijk tussen 22.00 en 22.30 uur in het zuidzuidwesten.

  26 augustus 2012
  De planeten Jupiter en Venus stelen vanaf 03.30 uur de show aan de oostelijke ochtendhemel. Rond 05.30 uur kun je heel laag in het oostnoordoosten ook de kleine planeet Mercurius proberen te vinden. Gebruik eventueel een verrekijker.

  27 augustus 2012
  Venus en Jupiter schitteren aan de ochtendhemel. Pal onder Jupiter zie je de ster Betelgeuze in het sterrenbeeld Orion; linksboven Venus staan Castor en Pollux in de Tweelingen. Kijk vanaf 04.00 uur in het oosten.

  28 augustus 2012
  De planeten Mars (links) en Saturnus (rechts) zijn tijdens de avondschemering met moeite te zien, laag in het westzuidwesten. Kijk vanaf 21.30 uur en gebruik eventueel een verrekijker.

  29 augustus 2012
  De maan staat rond 23.00 uur vrij hoog in het zuidzuidoosten. Rechtsboven de maan zijn de sterren van de kolossale Zomerdriehoek zichtbaar: Deneb in het sterrenbeeld Zwaan, Wega in de Lier en Altaïr in de Arend.

  31 augustus 2012
  Volle Maan (15.58 uur). In de tweede helft van de nacht, rond 02.00 uur (1 september) staat de maan hoog aan de zuidelijke hemel. Pal onder de maan, dicht bij de horizon, zie je de heldere ster Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.

  1 september
  2012 Aan het begin van de avond staat de bijna vol verlichte maan aan de oostzuidoostelijke hemel, rechtsonder het Herfstvierkant. Kijk vanaf 21.00 uur.

  2 september
  2012 Rond 05.00 uur prijkt Venus aan de oostelijke hemel, ongeveer halverwege de ster Procyon in de Kleine Hond en Castor en Pollux in de Tweelingen.

  3 september
  2012 Rond middernacht, als de maan al vrij hoog in het oostzuidoosten staat, zie je de planeet Jupiter laag in het oostnoordoosten opkomen.

  4 september
  2012 Rond 05.00 uur staat de maan hoog in het zuiden. Aan de oostelijke hemel fonkelen de planeten Venus en Jupiter
  ZodiaXzaterdag 4 augustus 2012 @ 12:44
  Even een vraagje.

  De laatste tijd ben ik enorm geïnteresseerd geraakt in astronomie.
  Nu zit ik te twijfelen om een telescoop te kopen.

  Nu weet ik niet of dit echt door gaat zetten en of ik het wel leuk blijf vinden, daarom wil ik eigenlijk eerst een telescoop van maar 50-100¤ aanschaffen.

  Mijn vraag is dus of ik aan zo'n goedkope telescoop wel wat aan heb? Kan ik leuke dingen zien ermee of begint het pas interessant te worden bij zo'n ¤400+?
  Pietverdrietzondag 5 augustus 2012 @ 09:44
  Vanavond sinds het donker werd naar de hemel gekeken

  tot half 1 ongeveer in de tuin gezeten, welgeteld 1 vallende ster gezien.
  Heb achter elkaar fotos geschoten met een fisheye op de camera, en natuurlijk zat de ene vallende ster net tussen 2 opnames.
  Heb niets bijzonders op de fotos gezien nu ik ze terugkijk, 4 a 5 vliegtuigen die over komen. Wel kan ik denk ik een kort timelaps fimpje maken van de wolkjes die overtrekken in een stuk of 30 fotos

  - Wel geteld 1 enkele vallende ster gezien
  + een prachtige iridium flare gezien vlak na zonsondergang, echt superhelder, feller dan venus normaal is. Lijk idd nog het meest op een vuurpijl
  Pietverdrietzondag 5 augustus 2012 @ 09:46
  quote:
  0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 12:44 schreef ZodiaX het volgende:
  Even een vraagje.

  De laatste tijd ben ik enorm geïnteresseerd geraakt in astronomie.
  Nu zit ik te twijfelen om een telescoop te kopen.

  Nu weet ik niet of dit echt door gaat zetten en of ik het wel leuk blijf vinden, daarom wil ik eigenlijk eerst een telescoop van maar 50-100¤ aanschaffen.

  Mijn vraag is dus of ik aan zo'n goedkope telescoop wel wat aan heb? Kan ik leuke dingen zien ermee of begint het pas interessant te worden bij zo'n ¤400+?
  Koop voor je budget een 7 maal 50 verrekijker. Niet alleen kan je die als verrekijker ook gewoon overdag gebruiken, maar je kan er ook geweldig sterren mee kijken, je ziet dan al veel meer dan het blote oog.
  -CRASH-zondag 5 augustus 2012 @ 12:46
  quote:
  0s.gif Op zondag 5 augustus 2012 09:46 schreef Pietverdriet het volgende:

  [..]

  Koop voor je budget een 7 maal 50 verrekijker. Niet alleen kan je die als verrekijker ook gewoon overdag gebruiken, maar je kan er ook geweldig sterren mee kijken, je ziet dan al veel meer dan het blote oog.
  Idd.... dat is de beste optie voor een (twijfelende) beginner.
  Lees het volgende maar eens....
  De verrekijker
  Perfect voor beginners en vakantie
  Pietverdrietzondag 5 augustus 2012 @ 12:51
  quote:
  0s.gif Op zondag 5 augustus 2012 12:46 schreef -CRASH- het volgende:

  [..]

  Idd.... dat is de beste optie voor een (twijfelende) beginner.
  Lees het volgende maar eens....
  De verrekijker
  Perfect voor beginners en vakantie

  Wat daar staat klopt in zoverre dat een 10x50 weer net te veel vergroot om hem nog met de hand vast te houden.
  ExperimentalFrentalMentalvrijdag 10 augustus 2012 @ 08:54
  ScienceCasts: 2012 Perseid Meteor Shower
  Pietverdrietvrijdag 10 augustus 2012 @ 09:08
  quote:
  0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2012 08:54 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
  ScienceCasts: 2012 Perseid Meteor Shower
  Van t weekend maar eens kijken, helaas wat wolken de komende nachten
  Meike26vrijdag 10 augustus 2012 @ 09:18
  Leuk advies van die verrekijker, maar een telescoop houdt je toch nooit in de hand ?! Die zet je sowieso al neer met statief en dan ga je rustig de hemel af. Met een budget van 50 tot 100 euro heb je geen automatische sterrenvolger, maar met wat geduld kan je met zo'n telescoop dus wel al meer zien dan met welke verrekijker dan ook.

  En persoonlijk vind ik verrekijkers dan ook weer irritant dat je er altijd tussendoor gaat kijken (scheel kijken dus), en dan zie je vooral veel zwart. Met een telescoopje kan je rustig even laten staan, koppie thee of koffie erbij en als je terug komt stel ke hem even iets bij.

  Persoonlijk wil ik ook wel een telescoop aanschaffen in de toekomst, net zoals Zodiax eerst een goedkoop, 2e hands, ding en later wellicht een automatische die ook foto's kan maken. :)

  Edit: Dit is er al misschien 1 die interessant is om mee te beginnen ?

  Marktplaats.....nl

  Nog ééntje

  [ Bericht 5% gewijzigd door Meike26 op 10-08-2012 09:39:13 ]
  zuiderbuurvrijdag 10 augustus 2012 @ 22:09
  Zou het vanavond al mogelijk zijn om rond middernacht bij Perseus vallende sterren te zien?
  -CRASH-vrijdag 10 augustus 2012 @ 22:44
  quote:
  0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2012 22:09 schreef zuiderbuur het volgende:
  Zou het vanavond al mogelijk zijn om rond middernacht bij Perseus vallende sterren te zien?
  Why not !?!

  Meteoren houden zich niet aan een tijdstip
  zuiderbuurvrijdag 10 augustus 2012 @ 22:46
  quote:
  0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2012 22:44 schreef -CRASH- het volgende:

  [..]

  Why not !?!

  Meteoren houden zich niet aan een tijdstip
  Omdat Perseus nog niet erg hoog staat dan, en omdat men mij altijd heeft geleerd dat je pas in de vroege ochtend echt kans hebt om vallende sterren te zien. :{
  Pietverdrietvrijdag 10 augustus 2012 @ 22:52
  quote:
  0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2012 22:46 schreef zuiderbuur het volgende:

  [..]

  Omdat Perseus nog niet erg hoog staat dan, en omdat men mij altijd heeft geleerd dat je pas in de vroege ochtend echt kans hebt om vallende sterren te zien. :{
  Eigenlijk logisch gezien de hoek waarop de aarde dan staan tov de aardbaan om de zon
  -CRASH-vrijdag 10 augustus 2012 @ 22:53
  quote:
  1s.gif Op vrijdag 10 augustus 2012 09:18 schreef Meike26 het volgende:
  Leuk advies van die verrekijker, maar een telescoop houdt je toch nooit in de hand ?! Die zet je sowieso al neer met statief en dan ga je rustig de hemel af. Met een budget van 50 tot 100 euro heb je geen automatische sterrenvolger, maar met wat geduld kan je met zo'n telescoop dus wel al meer zien dan met welke verrekijker dan ook.

  En persoonlijk vind ik verrekijkers dan ook weer irritant dat je er altijd tussendoor gaat kijken (scheel kijken dus), en dan zie je vooral veel zwart. Met een telescoopje kan je rustig even laten staan, koppie thee of koffie erbij en als je terug komt stel ke hem even iets bij.

  Persoonlijk wil ik ook wel een telescoop aanschaffen in de toekomst, net zoals Zodiax eerst een goedkoop, 2e hands, ding en later wellicht een automatische die ook foto's kan maken. :)

  Edit: Dit is er al misschien 1 die interessant is om mee te beginnen ?

  Marktplaats.....nl

  Nog ééntje
  En als ie na er een paar maanden toch niks aan vind
  Zit ie met een telescope opgescheept....
  natuurlijk kan ie em verkopen op marktplaats. maar je vangt er minder voor

  Met een verrekijker kun tenminste nog overdag iets mee doen en meenemen
  -CRASH-vrijdag 10 augustus 2012 @ 22:57
  quote:
  0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2012 22:46 schreef zuiderbuur het volgende:

  [..]

  Omdat Perseus nog niet erg hoog staat dan, en omdat men mij altijd heeft geleerd dat je pas in de vroege ochtend echt kans hebt om vallende sterren te zien. :{
  Oke er komen dan meer uit die richting. Maar voordat het zover is
  zijn er ook genoeg zichtbaar
  Vorig jaar heb ik voor 00:00 gekeken en heb er minstens 5 gezien binnen een uur.
  Pietverdrietvrijdag 10 augustus 2012 @ 23:00
  quote:
  0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2012 22:57 schreef -CRASH- het volgende:

  [..]

  Oke er komen dan meer uit die richting. Maar voordat het zover is
  zijn er ook genoeg zichtbaar
  Vorig jaar heb ik voor 00:00 gekeken en heb er minstens 5 gezien binnen een uur.
  Ook buiten het hoogseizoen zie je vallende sterren, maar om die tijd zijn het er gewoon meer.
  Het mooiste is trouwens op een hele stille plek, dan hoor je ze zoemen.
  zuiderbuurvrijdag 10 augustus 2012 @ 23:02
  quote:
  0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2012 23:00 schreef Pietverdriet het volgende:

  [..]

  Ook buiten het hoogseizoen zie je vallende sterren, maar om die tijd zijn het er gewoon meer.
  Het mooiste is trouwens op een hele stille plek, dan hoor je ze zoemen.
  Is een telescoop eigenlijk een meerwaarde hier (mits enige moeite kan ik hem aligneren richting Perseus)
  Pietverdrietvrijdag 10 augustus 2012 @ 23:07
  quote:
  0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2012 23:02 schreef zuiderbuur het volgende:

  [..]

  Is een telescoop eigenlijk een meerwaarde hier (mits enige moeite kan ik hem aligneren richting Perseus)
  Voor vallende sterren? Nee helemaal niet, heb je meer aan een fotocamera met een groothoek/fisheye lens.
  -CRASH-vrijdag 10 augustus 2012 @ 23:10
  quote:
  0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2012 23:00 schreef Pietverdriet het volgende:

  [..]

  Ook buiten het hoogseizoen zie je vallende sterren, maar om die tijd zijn het er gewoon meer.
  Het mooiste is trouwens op een hele stille plek, dan hoor je ze zoemen.
  Ze zijn idd altijd aanwezig.... Alleen de kans om er dan 1 te zien is klein(er)
  En veel denken dat (zoals nu) als er een zwerm Meteoren tussen de 11 en 13
  zichtbaar zijn... dat dit alleen op die datum is.....
  Je hebt een aanlooptijd van een aantal dagen (de aarde gaat de zwerm in) waar het aantal toeneemt
  en een aflooptijd waar ze verminderen
  -CRASH-vrijdag 10 augustus 2012 @ 23:13
  quote:
  0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2012 23:07 schreef Pietverdriet het volgende:

  [..]

  Voor vallende sterren? Nee helemaal niet, heb je meer aan een fotocamera met een groothoek/fisheye lens.
  Mmmm de maan is nog een beetje spelbreker
  Dr-Salvador-Aguirre--j20120801_051624_968_1343931930_lg.jpg
  -CRASH-zaterdag 11 augustus 2012 @ 00:14
  Ook wel mooi luisteren naar meteor echo's als ze de atmosfeer binnen dringen.
  Live vanuit Texas USA

  http://spaceweatherradio.com/index.php
  Dawnbreakerzondag 12 augustus 2012 @ 00:35
  heb net even buiten gestaan en binnen een minuut al een meteoor gezien van de perseids, wat is de beste tijd vanavond?
  -CRASH-zondag 12 augustus 2012 @ 01:12
  Als dat waar is wat ik in een luttele 5 minuten gezien heb
  (zit op het ogenblik nog thuis in stad centrum)
  dan vallen ze met bosjes. Maar ik denk dat het illusie is.

  Maar 1 echte heb ik wel gezien die voor een heldere ster waardoor die ff knipperde.
  Pietverdrietzondag 12 augustus 2012 @ 02:48
  Heb er de afgelopen 3 uur een slordige 60-100 gezien waarvan een 6 a 7 echt heel helder waren. De beste tijd is een uurtje of 2 voor zonsopgang tot zonsopgang schijnt. Heb ook heel veel satellieten gezien.
  Het meest weirde is echter wat ik in de tuin vond. Vermolmde stukken hout die we vandaag hadden opgegraven gaven licht, blauwachtig licht. Heb ze verzameld en in een glas gestopt met folie er over. Ik weet dat sommige schimmels en bacterien oplichten snachts maar had dit nog nooit gezien. Lichtgevende paddenstoelen had ik wel eens gezien, maar dit nog niet, prachtig!
  Dawnbreakerzondag 12 augustus 2012 @ 03:07
  quote:
  0s.gif Op zondag 12 augustus 2012 02:48 schreef Pietverdriet het volgende:
  Heb er de afgelopen 3 uur een slordige 60-100 gezien waarvan een 6 a 7 echt heel helder waren. De beste tijd is een uurtje of 2 voor zonsopgang tot zonsopgang schijnt. Heb ook heel veel satellieten gezien.
  Het meest weirde is echter wat ik in de tuin vond. Vermolmde stukken hout die we vandaag hadden opgegraven gaven licht, blauwachtig licht. Heb ze verzameld en in een glas gestopt met folie er over. Ik weet dat sommige schimmels en bacterien oplichten snachts maar had dit nog nooit gezien. Lichtgevende paddenstoelen had ik wel eens gezien, maar dit nog niet, prachtig!
  pics en ik heb er ook weer een aantal gezien sommige echt heel helder, andere amper zichtbaar. Ik ben op een zo donker mogelijk stuk gaan zitten (alhoewel er nog wat lantaarnpalen nabij waren), kon ze redelijk goed zien, ga over een uurtje nog even kijken denk ik...

  ps pics van het buitenaards hout!
  Dawnbreakerzondag 12 augustus 2012 @ 03:27
  kan het trouwens zo zijn dat ik het melkwegstelsel kon zien met het blote oog. Na ongeveer 10 minuten toen mijn ogen goed aangepast waren aan het duister zag ik duidelijk een soort band boven mij, dat sterk lijkt op de foto's die ik ervan gezien heb.
  -CRASH-zondag 12 augustus 2012 @ 03:53
  Net 03:32 bij m'n laatste foto die ik maakte een hele heldere.
  Zelf keek ik net de andere kant op. Maar de lichtflits was echt helder.
  De hele omgeving lichte op
  toen ik omhoog keek zag ik nog de rookspoor die opgelicht werdt door de maan.

  En hij staat op de foto *O*
  277894_335721726519871_1335666747_o.jpg

  [ Bericht 2% gewijzigd door -CRASH- op 12-08-2012 04:03:21 ]
  Geerdzondag 12 augustus 2012 @ 04:16
  Mooi helder hier, paar heldere sterren bij de maan.
  highenderzondag 12 augustus 2012 @ 04:17
  quote:
  0s.gif Op zondag 12 augustus 2012 03:53 schreef -CRASH- het volgende:
  Net 03:32 bij m'n laatste foto die ik maakte een hele heldere.
  Zelf keek ik net de andere kant op. Maar de lichtflits was echt helder.
  De hele omgeving lichte op
  toen ik omhoog keek zag ik nog de rookspoor die opgelicht werdt door de maan.

  En hij staat op de foto *O*
  [ afbeelding ]
  Mooie foto ^O^ .

  Heb net een uurtje buiten gezeten en er een stuk of 20 kunnen zien met inderdaad een paar zeer heldere. Ik hoop dan stiekem ook altijd op een wat groter spektakel als een meteoriet, die heb ik twee jaar geleden ook rond deze tijd gezien en dat is echt indrukwekkend met een soort van brommend geluid erbij en super helder licht.

  Zoiets als dit alleen zonder de explosies.