04-12-2009
The Deep Sky Browser
![]()
Even lezen levert soms onverwachtse ontdekkingen op. Vrijdag 4 december toonde de astronomische picture of the day een foto van het dubbelcluster NGC884 en NGC869 (zie de blauwe letters/cijfers in de linker afbeelding. De naam van NGC869 was voorzien van een link naar een site. En toen ik daar op klikte, belandde ik op de site van "The Deep Sky Browser"...
Deze browser is de interface tussen de belangstellende lezer en de Deep Sky Database. Met andere woorden: via deze browser krijgt iedereen toegang tot de gegevens die opgeslagen zijn in deze enorme database en uiteraard op een manier die voor de bezoeker van de Deep Sky Browser overzichtelijk is.
Klik maar op
deze link en je bent op de pagina aangeland die gaat over de 2 bovengenoemde clusters (ook wel "tweelingcluster" genoemd).
Je kan jezelf bij de Deep Sky Browser opgeven als "member". Waarom? Omdat je misschien een sterrenkijker bezit en als member kan je bijvoorbeeld de coördinaten opgeven van je woonplaats. Tik je komende nacht een zoekopdracht in met als query alle sterren vanaf een bepaalde lichtsterkte dan krijg je de sterrenhemel te zien die op dat moment ook via de kijker te bezichtigen valt (ehe... bij een heldere hemel en als de sterkte van jouw kijker de gevraagde magnitude te voorschijn kan toveren). In de nabije toekomst kan je ook nog het tijdstip opgeven en dan zie je op de display geordend en beschreven wat je ziet flonkeren als je door je sterrenkijker in een bepaalde richting kijkt...
![]()
Want in de bovenstaande dump van het browserscherm zie je dat de browser allemaal gegevens oplepelt die veel verder gaan dan het bekijken van een mooi plaatje van sterren.
De afstand, de helderheid van het object, de roodverschuiving van het licht van het object, etc., etc. Het scherm laat de gegevens van M15 zien en dat object kwam voor in de post "Terzan 5" van 29-11-09. Met andere woorden: als je wat gerichter wil weten waar een object zich ongeveer bevindt (afstand, objecten in de nabijheid, het sterrenbeeld, etc.) dan is deze browser een fantastisch hulpmiddel. Bovendien leidt bijvoorbeeld de knop "NED" je naar de database van de NASA, de
NASA/IPAC Extragalactic Database..
De beschrijving van alle mogelijkheden vind je
hier. En als je de voorbeelden doorspit dan ontdek je dat ook de niet-bezitter van een sterrenkijker aardig wat voordeel heeft aan het gratis account. Ieder object aan de hemel dat je hebt bestudeerd, kan je saven. Later kan je dit object dus ook weer makkelijk terugvinden.
Als naïeve bezoeker van een site zoals Astrostart denk je dat het gros van de kennis van de astronomie op maar een beperkt aantal specialistische sites te vinden is. Maar... het scherm van de browser heeft ook de knop "Google Images" en als je daar op klikt dan zie je tot je verbijstering dat er 84.800 afbeeldingen van NGC869 en/of NGC884 blijken te bestaan. Heel veel van deze afbeeldingen zullen dubbel, driedubbel, etc. zijn maar onder iedere afbeelding staat ook de internet site waar de betreffende afbeelding vandaan komt. Ehe... 84.800 verschillende astronomie sites? Het zal ongetwijfeld een eindje die richting op gaan.
En nu de beperking van deze browser. Het is helaas niet mogelijk om het classificatienummer van een enkele ster in te typen om daar vervolgens alle beschikbare gegevens over te krijgen. Dus de snelste miliseconde pulsar PSR J1748-2446ad uit de post Terzan 5 zal geen gegevens opleveren. De "Deep Sky Browser" is duidelijk beperkt tot objecten die meerdere sterren bevatten (sterrenhopen, dwerg-stelsels, spiraalnevels, clusters van stwerrenstelsels, etc.). Hopelijk komt er ooit nog een knop die naar een site voert waar gedetailleerde gegevens van de belangrijkste sterren binnen het object te vinden zijn (of bestaat die site al?).
(Astrostart)