abonnement bol.com Unibet Coolblue
  vrijdag 9 oktober 2009 @ 12:52:08 #1
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_73517235


Welkom in de topic voor ‘Astronomie in de Achtertuin’.Hier bespreken we wat je met het blote oog of eventueel een gewone verrekijker of kleine telescoop kunt zien aan de sterrenhemel. Handige tips, kaartjes, linkjes, het is allemaal welkom! Ook eigen amateurfoto’s worden gewaardeerd!

Wat heb ik nodig?

Niets, behalve een paar ogen. Alhoewel één oog ook nog wel voldoet. En natuurlijk helder weer. Soms kan een verrekijker handig zijn, of een kleine telescoop, maar in principe gaat het er gewoon om wat je kunt zien aan de sterrenhemel als het helder is.

Wat kan ik zien?

 • Planeten: Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus zijn gemakkelijk met het oog te zien. Uranus is niet te zien met het blote oog, en is met een verrekijker heel zwak. Om deze planeet goed te kunnen zien heb je een kaliber telescoop nodig dat niet in je achtertuin past. Hetzelfde geldt ongeveer voor Neptunus, en Pluto kan zelfs met verrekijker niet gezien worden.

 • Sterren en sterrenbeelden. Een en ander hangt natuurlijk wel af van de helderheid en de lichtvervuiling. Zie Astrowiki voor kaartjes van de Benelux qua lichtvervuiling. Als je in een ‘vervuild’ gebied woont, niet getreurd, ook daar is nog wel het een ander te zien, maar het blijft beperkt tot de heldere verschijnselen. De Melkweg zul je bijvoorbeeld niet zien.

 • Satellieten en ruimtestations. Je kunt vanaf aarde vaak het International Space Station goed zien, als er een shuttle gelanceerd wordt om deze te bezoeken, dan kun je deze ook zien. Ook andere satellieten, zoals Iridium-satellieten zijn heel goed te zien.

  Waar vind ik meer info?

 • Astrowiki
 • Jaarboek sterrenkunde, een overzicht in boekvorm van wat er te zien is.
 • Heavens Above, hier kun je je locatie met behulp van Google maps selecteren, en dan zie je wat er te zien is.

  Wat kan ik komende tijd zien?

  Kaartjes en gegevens hieronder staan gecentreerd op de OLV Toren in Amersfoort, woon je ergens anders in het land, dan kan het wat afwijken.

 • Passages van het ISS voor de komende 10 dagen.
 • Iridium flares voor de komende week.
 • Zonsopgang en ondergang voor vandaag
 • Maaninformatie voor vandaag (inclusief komende volle maan)
 • Hemelkaartje voor dit moment (je kunt de tijd aanpassen).

  Deze maand is in Nederland het volgende te zien:
  Je hebt Java nodig voor Sky Tonight
  quote:
  1 november 2009
  De planeet Mars staat vandaag en morgen vlak bij de open sterrenhoop de Krib (Praesepe) in het sterrenbeeld Kreeft. Met een verrekijker zijn de sterren in de sterrenhoop zichtbaar. Kijk rond 06.00 uur, hoog in het zuidzuidoosten.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  2 november 2009
  Volle Maan (20.14 uur).

  4 november 2009
  De maan staat vanavond in het sterrenbeeld Stier en vormt een rechthoekige driehoek met de hoofdster Aldebaran (rechtsonder de maan) en het Zevengesternte (rechtsboven de maan). Kijk rond 21.00 uur in het oosten.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  6 november 2009
  Maximum van de Tauriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier (zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162).

  7 november 2009
  Rond 22.00 uur zie je de sterren Castor en Pollux linksboven de opkomende maan, in het oostnoordoosten.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  8 november 2009
  's Morgens rond 06.00 uur staat de maan zeer hoog boven de zuidelijke horizon. Links van de maan is de planeet Mars zichtbaar; rechtsboven de maan staan de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  8 november 2009
  De planeet Mars is om 23.30 uur pal links van de opkomende maan te zien, laag in het oostnoordoosten.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  9 november 2009
  Laatste Kwartier (16.56 uur). 's Morgens vroeg, rond 06.00 uur, zie je de maan zeer hoog in het zuiden staan, met pal daarboven de planeet Mars.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  10 november 2009
  De ster Regulus in de Leeuw staat vanmorgen links van de maan. Bekijk het tweetal tussen 06.00 en 06.30 uur, hoog in het zuidzuidoosten.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  12 november 2009
  Rond 06.30 uur zie je vrij hoog in het zuidoosten de afnemende maan, met links daarvan de planeet Saturnus.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  13 november 2009
  Vanmorgen staat Saturnus een flink stuk boven de maan, aan de zuidoostelijke ochtendhemel. Kijk tussen 06.00 en 06.30 uur.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  14 november 2009
  Laag in het zuidoosten zie je rond 06.30 uur de smalle maansikkel, met links daarvan de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  16 november 2009
  Nieuwe Maan (20.14 uur).

  17 november 2009
  Vannacht is het maximum van de Leoniden, een beroemde meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Leeuw (zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162). De meeste 'vallende sterren' zijn na middernacht zichtbaar. Volgens sommige voorspellingen is er dit jaar sprake van een ware meteorenregen.

  23 november 2009
  Vanavond is linksonder de bijna-halfverlichte maan de planeet Jupiter te zien. Kijk vanaf 18.00 uur, wanneer de twee hemellichamen in het zuiden staan. Rond 22.30 uur verdwijnen ze in het westzuidwesten onder de horizon.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  24 november 2009
  Eerste Kwartier (22.39 uur). Een flink stuk rechtsonder de halfverlichte maan schittert de heldere reuzenplaneet Jupiter.
  Bekijk dit verschijnsel op Sky Tonight

  30 november 2009
  Vandaag is het precies vierhonderd jaar geleden dat Galileo Galilei zijn zelfgebouwde telescoop op de maan richtte. Hij ontdekte bergen en kraters. Een eenvoudige verrekijker laat al meer zien dan de telescopen van Galilei.


  Bron: Alles over Sterrenkunde.
  Wat kan ik krijgen aan Software?

 • Stellarium, een gratis en open source programma waarmee je de sterrenhemel op je PC kunt bekijken. Ondersteunt Linux, Mac OS X en Windows.
 • Cartes Du Ciel, ook een sterrenkaart alleen voor Windows (Versie 3 is ook voor andere besturingssystemen, maar nog in bèta)
 • KStars, voor gebruikers van KDE.
 • Google Earth bevat nu ook een sterrenkaart (tevens online te bekijken).
 • Starry Night, commerciële software, alleen voor Windows en OS X.
 • Star Map, maakt gebruik van GPS, accelerometer en kompas van je iPhone om te bepalen waar je je bevindt en waar je je iPhone op richt in de lucht, en laat zien welke sterrenbeelden en sterren je dan ziet.

  Sommige van deze software kan ook telescopen aansturen.

  [ Bericht 66% gewijzigd door Iblis op 01-11-2009 11:56:46 ]
 • Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
  pi_73518218
  Zeer interessant topic
  Een leuk tooltje voor de iPhone gebruikers onder ons vind ik 'Starmap'. Kost een paar euro (8 geloof ik), maar dan heb je ook wat Interactieve sterrenkaart die gebruik maakt van de GPS, kompas en accelerometer. Je richt je iPhone dan dus op een gedeelte van de lucht en ziet hetzelfde op je scherm, waarna je een ster kunt aanraken om er informatie over te krijgen
  Een leuke website is www.heavens-above.com. Je kunt hier je locatie invullen en info krijgen over ISS passes en iridium flares (zeer heldere flitsen die ontstaan door de weerkaatsing van de zon in de zonnepanelen van de Iridium-satellieten) en dergelijke Zo is er op mijn locatie morgenavond om half 8 een iridium flare te zien met een magnitude van -8.. En dat is een prachtig gezicht
  pi_73522508
  Je eigen opnames van de planeten, nevels of sterren laten zien.

  Astonomie
  Allesoversterrenkunde.nl
  Spaceweather.com
  Astro fotografie.nl

  Ruimtevaart
  ISS tracker
  NASA tv

  [ Bericht 47% gewijzigd door -CRASH- op 09-10-2009 17:06:16 ]
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_73523770
  Niet te vergeten dat je als beginner relatief makkelijk in de sterrenkijkwereld (veel) plezier kan beleven met een normale verrekijker.
  Dan moet je denken aan een kijker met een vergroting van 8x tot 10x en met een objectiefdiameter van 50mm.
  Als je een grotere vergroting kiest, dan wordt het beeld snel onduidelijk door trillingen en heb je eigenlijk een statief nodig
  Van ongelukken op de achterbank komen kinderen. Van kinderen op de achterbank komen ongelukken.
  pi_73524367
  En als je als leek wat over sterren en/of kijkers wilt weten.
  Ga eerst eens langs bij een lokale sterrenwacht of vereniging zoals K.N.V.W.S.
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_73524530
  quote:
  Op vrijdag 9 oktober 2009 12:52 schreef Iblis het volgende:
  Zijn er mensen die het interesseert, die wat in te brengen hebben, die ideeën hebben?
  Google Sky Maps voor degenen onder ons die een Android telefoon hebben. Maakt het erg gemakkelijk om te weten wat je ziet, of om te zoeken wat je wilt zien. Er zijn ongetwijfeld ook soortgelijke applicaties te vinden voor andere platformen.

  Volgende tip, ga niet in het centrum van Eindhoven wonen. Met het blote oog kan ik de Maan, Jupiter en Venus zien. daarna houdt het wel zo'n beetje op Heb wel eens overwogen om een telescoop aan te schaffen maar met de lichtvervuiling hier denk ik niet dat ik daar mee hele mooie dingen te zien zal krijgen.

  En niet helemaal in de categorie 'achtertuin' maar misschien toch interessant om te vermelden, is het Lick Observatory Summer Visitors Program. Er zijn toch aardig wat mensen die een trip maken naar het zuidwesten van de VS, voor de liefhebber is dit een echte aanrader. Je krijgt de kans om door allebei de telescopen te kijken, er worden lezingen gehouden en, het mooiste van alles, er is daar weinig tot geen lichtvervuiling. Het blijft bijzonder om de melkweg echt te kunnen zien (ook al kan dat dichter bij huis ook natuurlijk).
  pi_73528464
  http://www.stellarium.org/nl/

  Dit programma laat ongeveer zien wat je zelf ziet als je omhoog kijkt. Ik vind het erg fijn en gebruik het al 2 jaar .
  quote:
  Op vrijdag 9 oktober 2009 16:50 schreef Antaresje het volgende:

  [..]

  Google Sky Maps
  Volgende tip, ga niet in het centrum van Eindhoven wonen. Met het blote oog kan ik de Maan, Jupiter en Venus zien. daarna houdt het wel zo'n beetje op
  Ik kan soms in de achtertuin m31 met het blote ook zien
  XBL: Koning Stoma
  PSN: Koning_Stoma
  pi_73539552
  quote:
  Op vrijdag 9 oktober 2009 19:16 schreef intraxz het volgende:
  http://www.stellarium.org/nl/

  Dit programma laat ongeveer zien wat je zelf ziet als je omhoog kijkt. Ik vind het erg fijn en gebruik het al 2 jaar .
  [ afbeelding ]
  [..]

  Ik kan soms in de achtertuin m31 met het blote ook zien
  Heb ik nog gefotografeerd van de zomer
  Met m'n canon 350d met 300mm Sigma lens op 1600 ISO.
  Foto zoek ik vanmiddag nog wel.
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_73539588
  Interessant!
  Ben een leek, maar vind het bijzonder fascinerend.
  Mijn vent en ik overwegen wel eens om een sterrekijker aan te schaffen. Helaas (qua licht) wonen we in de randstad.
  Zijn er adviezen hier over merken/ uitvoeringen?
  Zijn er mensen die wel eens naar een sterrenwacht gaan?
  In Utrecht is er eentje, maar ik ben nog nooit geweest...
  Definitely not CIA
  pi_73539649
  FF een doorverwijzing Sterrenkijken en sterrenkijkers
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_73539667
  quote:
  Op zaterdag 10 oktober 2009 01:31 schreef -CRASH- het volgende:
  FF een doorverwijzing Sterrenkijken en sterrenkijkers
  Thanx@
  Definitely not CIA
  pi_73541356
  quote:
  Op zaterdag 10 oktober 2009 01:28 schreef capricia het volgende:
  Mijn vent en ik overwegen wel eens om een sterrekijker aan te schaffen. Helaas (qua licht) wonen we in de randstad.
  Zijn er adviezen hier over merken/ uitvoeringen?
  Zijn er mensen die wel eens naar een sterrenwacht gaan?
  In Utrecht is er eentje, maar ik ben nog nooit geweest...
  Nederland in z'n heheel is eigenlijk niet erg ideaal. Zowel qua weer als lichtvervuiling. Dus ja.
  Voor een echt donkere hemel moet je helemaal naar Noord Frankrijk. Of naar het noorden van Texel.
  Meestal is het bewolkt en de zomeravonden in Nederland zijn erg vochtig en dus is dat ook niet echt goed. En als de lucht het beste is is vriest het. En de hedere hemel valt natuurlijk ook niet elke keer handig samen met het weekend.

  Hoeveel sterren je precies kunt zien is bepaalt door de aperture ofwel de diameter. Hoe meer licht je kunt opvangen hoe meer je kunt zien.
  Goedkoopste manier om een telescoop met veel diameter te krijgen is om een Newtonian spiegeltelescoop op een dobsonian mount te kopen. Dan gaat elke euro direct naar het zien van meer sterren, en niet naar wat anders.

  Nadeel is dat je als je veel vergroot het beeld redelijk snel uit je telescoop beweegt en je elke keer een duw tegen de buis moet geven om het weer terug in beeld te krijgen. En daarom kun je er ook niet erg goed foto's mee nemen. Maar meestal wil je juist helemaal niet veel vergroting.


  Dus wil je de grootste telescoop die je kunt betalen en kunt vervoeren. En stel je gaat dan voor een weekend op vakantie naar Texel en dat plaatje van Texel hier boven klopt dan kun je als je een 14 of 16 inch telescoop koopt vele sterrenstelsels zien. Mischien wel 100 of 200 verschillende. Probleem is wel ze te vinden maar dat is wat anders. Misschien zijn emmissie-nevels tussen sterren dan ook wel goed te zien.

  Met een 8 inch telescoop op een relatief donkere plek in de randstad kun je zeker Andromeda wel zien. Maar qua sterrenstelsels niet veel meer dan dat. Dus dan moet je het gewoon met sterren doen.

  Er zijn ook filters die speciaal gemaakt zijn om de frequenties van kunstlicht te filteren maar die zijn best duur. Misschien is dat een uitkomst in de randstad. Want als je echt in een rode zone zit en je wilt wat zien vanuit je tuin is dat echt een groot nadeel.

  Een dobsonian telescoop kun je gewoon neerzetten, stofcovers eraf halen, lens in doen, en er door kijken. Dus het is heel simpel. Je moet de spiegel alleen wel af en toe afstellen zodat het beeld redelijk scherp blijft. Dit het collimeren en is opzich niet zo lastig en kom je toch niet onderuit.

  Je hebt bepaalde lijsten met speciale objecten in de sterrenhemel. Die vinden is erg lastig. Je moet de hele sterrenhemel uit je hoofd leren en specifieke sterrenpatronen herkennen. Het zal je soms enkele nachten kosten voordat je een object ook daadwerkelijk vindt.
  En als je het dan vindt ziet het er natuurlijk weinig spectaculair uit. Het is alleen bijzonder als je je realiseert wat het is wat je ziet.

  http://www.astroshop.eu/?sid=ea74e96ddd3a85087755328b7ba67a1e
  Is misschien wel de grootste online winkel uit de regio en de prijzen zijn lager dan op http://telescoop.nl/

  Het valt me op dat Orion relatief duur en Sky Watcher relatief goedkoop is. Orion is natuurlijk een A-merk. Maar Sky Watcher is niet een merk met slechte kwaliteit. Misschien minder goed dan Orion. Maar misschien is Orion vooral duurder omdat men meer reclame maakt en omdat men niet de gehele telescoop in China maakt.

  Helaas zijn europrijzen toch veel hoger dan dollarprijzen. En ja het geld wat je uitgeeft daar krijg je dan veel minder voor dan iemand in bijv Australie.

  Dus ik zou even kijken hoe goed of slecht de hemel is van de locatie waar je vanaf denkt te gaan observeren. Als je echt niet praktisch uit het rode kan komen dan ga je gewoon niet veel zien met een kleine telescoop. En een grotere vangt natuurlijk ook weer meer lichtvervuiling op. Dus dan zie je wel meer, maar is het effect van de lichtvervuiling ook groter.
  En kleine telescoop is zowiezo niet erg kosten-effectief. Je wilt eigenlijk minimaal 8 inch. Dus als je twijfelt zou ik helemaal geen telescoop kopen. En als je een goedkope koopt zou ik dat enkel doen met het idee hem te vervangen als de hobby aanslaat.

  Het oppervlak van een telescoop is pi maal de macht van de straal. Dus als het diameter 2x groter is vang je 8x zoveel licht op. Vandaar dat grotere telescopen zoveel meer licht kopen voor maar iets meer geld. Bij de meeste producten krijg je juist minder voor je geld naar mate de producten duurder zijn in uitvoering. Met telescopen is dit juist anders om.
    zaterdag 10 oktober 2009 @ 09:26:32 #13
  147503 Iblis
  aequat omnis cinis
  pi_73541511
  Mooie kaartjes, ja, in Nederland is het niet zo ideaal gesteld, vandaar ook dat het m’n idee in eerste instantie meer was de ‘grote’ sterren die je toch sowieso wel kunt zien, voor mensen die eens wat sterrenbeelden willen herkennen en zo. Of de ISS willen zien.

  Want dat kan ook nog met relatief veel lichtvervuiling.
  Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
  pi_73542104
  Ik weet niet op welk punt het beter is om een verrekijker te kopen ipv een kleine telescoop.

  In de zomer op je rug liggen en met een niet te zware verrekijker naar de melkweg kijken kijkt veel lekkerder dan met een telescoop kijken.
  pi_73551536
  Zo hier een paar foto's. Ze zijn niet je van het.

  20-08-2009
  M31 (ISO 1600)


  Richting melkweg (ISO 1600 en nabewerkt)


  23-08-2009
  Jupiter met manen (ISO 400 dacht ik)


  [ Bericht 4% gewijzigd door -CRASH- op 10-10-2009 17:26:15 ]
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_73551651
  DIe laatste foto is wel interessant Gemaakt op een telescoop of met een flinke telelens? Met een 500mm tele kreeg ik dit niet voor elkaar in ieder geval
  pi_73551812
  quote:
  Op zaterdag 10 oktober 2009 17:15 schreef Intrepidity het volgende:
  DIe laatste foto is wel interessant Gemaakt op een telescoop of met een flinke telelens? Met een 500mm tele kreeg ik dit niet voor elkaar in ieder geval
  Sigma APO 50-300mm alle foto's op 300mm
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
    Moderator zaterdag 10 oktober 2009 @ 20:18:14 #18
  45833 crew  Fogel
  pi_73556945
  quote:
  Op zaterdag 10 oktober 2009 09:05 schreef Prometheus4096 het volgende:

  [..]

  Nederland in z'n heheel is eigenlijk niet erg ideaal. Zowel qua weer als lichtvervuiling. Dus ja.
  Enig idee waar ik een soortgelijke kaart voor Noorwegen kan vinden?
  I'm surrounded by morons!
  TRV 2021: Oslo, Montreal, Nederland
  TRV plannen/geboekt 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
  TRV plannen/geboekt 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Kroatie, Toronto, New York, Nederland, Gdansk
  pi_73557419
    Moderator zaterdag 10 oktober 2009 @ 20:33:53 #20
  45833 crew  Fogel
  pi_73557522
  Bedankt!

  Ik woon dus in een rood/oranje gebied, maar mijn schoonouders wonen in een compleet zwart gebied (en ik heb al vaker gemerkt dat ik daar extreem veel meer sterren zie dan thuis... maar thuis zie ik alweer weer veel meer dan in Nederland, zelfs al is dat ook in een oranje gebied)
  I'm surrounded by morons!
  TRV 2021: Oslo, Montreal, Nederland
  TRV plannen/geboekt 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
  TRV plannen/geboekt 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Kroatie, Toronto, New York, Nederland, Gdansk
  pi_73557571
  Fotos met mijn telescoop en lg viewty

  XBL: Koning Stoma
  PSN: Koning_Stoma
    zaterdag 10 oktober 2009 @ 20:42:56 #22
  270332 Sjaakmat
  Stukje lopen?
  pi_73557783
  Dit wil ik wel volgen.
  Gewoon me glas vullen, en niet te veel lullen...
  pi_73566517
  Onderstaande hemelverschijnselen zijn met het blote oog zichtbaar. In samenwerking met Sky & Telescope wordt van veel hemelverschijnselen een eenvoudig sterrenkaartje aangeboden. Een compleet overzicht van hemelverschijnselen dit jaar vind je in Jaarboek sterrenkunde.

  11 oktober 2009 Laatste Kwartier (10.56 uur).

  12 oktober 2009 's Morgens rond 06.00 uur zie je vier hemellichamen op een rij: de maan, vlak daarboven de planeet Mars, en nog hoger aan de zuidoostelijke hemel de sterren Castor en Pollux in de Tweelingen.
  Bekijk dit verschijnsel

  13 oktober 2009 De planeet Mars staat vandaag precies op één lijn met Castor en Pollux, de twee hoofdsterren van het sterrenbeeld Tweelingen. Tussen 06.00 en 06.30 uur staan ze pal onder elkaar, zeer hoog aan de zuidoostelijke hemel. Heel laag in het oosten zie je om 06.30 uur Saturnus en Venus vlak bij elkaar aan de hemel. Saturnus is een stuk zwakker en staat pal links van Venus.
  Bekijk dit verschijnsel

  14 oktober 2009 Linksboven de afnemende maan zie je de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Kijk vanaf 06.00 uur, hoog in het oostzuidoosten. Om 06.30 uur zijn laag in het oosten ook Saturnus en Venus te zien. Saturnus, de zwakste van de twee planeten, staat pal boven Venus.
  Bekijk dit verschijnsel

  16 oktober 2009 In de ochtendschemering zie je drie planeten vlak bij de zeer smalle maansikkel. Rond 06.30 uur zijn Venus en Saturnus zichtbaar, laag in het oosten; een half uur later is ook Mercurius te zien, heel dicht bij de horizon.
  Bekijk dit verschijnsel

  18 oktober 2009 Nieuwe Maan (07.33 uur).

  21 oktober 2009 Vannacht is het maximum van de Orioniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Orion (zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162). De stofdeeltjes die je vannacht in de aardse dampkring ziet verbranden, zijn afkomstig van de beroemde komeet Halley.

  25 oktober 2009 Vandaag wordt de wintertijd weer ingevoerd. Om 03.00 uur Midden-Europese Zomer Tijd (MEZT) gaat de klok een uur terug naar 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET).

  26 oktober 2009 Eerste Kwartier (01.42 uur). 's Avonds rond 19.30 uur zie je de planeet Jupiter links van de maan, boven de zuidelijke horizon.
  Bekijk dit verschijnsel

  27 oktober 2009 Jupiter staat vannacht rechtsonder de maan. Om 19.30 uur staan de twee hemellichamen precies in het zuiden.
  Bekijk dit verschijnsel

  1 november 2009 De planeet Mars staat vandaag en morgen vlak bij de open sterrenhoop de Krib (Praesepe) in het sterrenbeeld Kreeft. Met een verrekijker zijn de sterren in de sterrenhoop zichtbaar. Kijk rond 06.00 uur, hoog in het zuidzuidoosten.
  Bekijk dit verschijnsel

  2 november 2009 Volle Maan (20.14 uur).

  4 november 2009 De maan staat vanavond in het sterrenbeeld Stier en vormt een rechthoekige driehoek met de hoofdster Aldebaran (rechtsonder de maan) en het Zevengesternte (rechtsboven de maan). Kijk rond 21.00 uur in het oosten.
  Bekijk dit verschijnsel

  6 november 2009 Maximum van de Tauriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier (zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162).

  7 november 2009 Rond 22.00 uur zie je de sterren Castor en Pollux linksboven de opkomende maan, in het oostnoordoosten.
  Bekijk dit verschijnsel

  8 november 2009 's Morgens rond 06.00 uur staat de maan zeer hoog boven de zuidelijke horizon. Links van de maan is de planeet Mars zichtbaar; rechtsboven de maan staan de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.
  Bekijk dit verschijnsel

  8 november 2009 De planeet Mars is om 23.30 uur pal links van de opkomende maan te zien, laag in het oostnoordoosten.
  Bekijk dit verschijnsel

  9 november 2009 Laatste Kwartier (16.56 uur). 's Morgens vroeg, rond 06.00 uur, zie je de maan zeer hoog in het zuiden staan, met pal daarboven de planeet Mars.
  Bekijk dit verschijnsel

  10 november 2009 De ster Regulus in de Leeuw staat vanmorgen links van de maan. Bekijk het tweetal tussen 06.00 en 06.30 uur, hoog in het zuidzuidoosten.
  Bekijk dit verschijnsel

  (allesoversterrenkunde)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
    zondag 11 oktober 2009 @ 09:44:59 #24
  147503 Iblis
  aequat omnis cinis
  pi_73567786
  quote:
  Op zondag 11 oktober 2009 02:59 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
  Onderstaande hemelverschijnselen zijn met het blote oog zichtbaar.
  dat soort info zocht ik inderdaad onder andere voor deze topic!
  Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    zondag 11 oktober 2009 @ 10:01:43 #25
  182666 Harajuku.
  C'est magnifique.
  pi_73567938
  Tvp.
  I liked it. I was good at it. It made me feel alive.
    zondag 11 oktober 2009 @ 10:07:20 #26
  132185 Biogarde
  Neef van Bassie.
  pi_73567990
  TVP.
  Bio is baas. Ik ben niet meer op straat. Ik rij alleen langs om te kijken hoe het gaat.
  pi_73572180
  quote:
  Op zondag 11 oktober 2009 09:44 schreef Iblis het volgende:

  [..]

  dat soort info zocht ik inderdaad onder andere voor deze topic!
  As je naar de site www.allesoversterrenkunde.nl gaat, op de voorpagina, in de linkerkolom onder het topic "Mijn Sterrenhemel" en dan onder "Hemelverschijnslen, staat iedere maand een overzicht van de zichtbare verschijnselen. Als ik eraan denk zal ik ze iedere maand in dit topic posten
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
    FOK!verkiezingenKampioen zondag 11 oktober 2009 @ 13:19:17 #28
  151187 zarGon
  zG.
  pi_73572183
  Interessant.
  pi_73577621
  tvp
  Ik ben een pure Turk.
    zondag 11 oktober 2009 @ 16:37:58 #30
  147503 Iblis
  aequat omnis cinis
  pi_73578695
  Ik heb de OP wat geüpdatet, leuk zou misschien ook nog wat linkjes naar open dagen van sterrenwachten zijn e.d. Maar ook andere links en aanvullingen zijn welkom.

  Oh ja, en een banner die meer tijd heeft gekost dan 1,5 minuut is ook welkom natuurlijk.
  Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
  pi_73578805
  tvp
  In fact, recent observations and simulations have suggested that a network of cosmic strings stretches across the entire universe.
  pi_73672260
  Vanavond is het redelijk astronomie-weer.

  Op deze site kun je trouwens een astronomischweer-voorspelling vinden http://www.urania.be/weer
    woensdag 14 oktober 2009 @ 14:21:42 #33
  147503 Iblis
  aequat omnis cinis
  pi_73680996
  Ik heb net gelezen dat het redelijk weer wordt, dus aflevering #1 in de serie ‘sterren kijken voor complete beginners’. Misschien is het wel geen serie, want zo heel veel ideeën heb ik eigenlijk niet. Maar goed. Het onderwerp is: De Poolster vinden!

  Vanavond om 20:30 ziet de hemel er in Nederland ongeveer zo uit:  Voor degenen die voor het eerst zo’n sterrenkaart zien, is het misschien allemaal niet zo duidelijk. Ik weet nog wel dat ik ooit zo’n sterrenkaart (moest je ook nog aan draaien) had als kind en er geen zier van snapte.

  In feite werkt zo’n kaart met het idee van een hemelkoepel. Als je op aarde staat dan kun je de hemel in principe opvatten als een de binnenkant van een bol, waar lichtjes op staan. De hemelbol. Die bol is op dit kaartje platgeslagen.

  De buitenste rand van het kaartje is de horizon, dus waar S staat is helemaal in het zuiden aan de horizon bijvoorbeeld. Dit verklaart ook waarom oost links staat op het kaartje, je moet je in feite voorstellen dat je dit kaartje om een halve bol trekt en dan van binnenuit die bol bekijkt, je bekijkt het dus eigenlijk van onderen terwijl je een normale kaart van boven bekijkt. En als je onder de tafel gaat liggen en naar een normale kaart kijkt, nu ja, dan zie je alleen het tafelblad, maar dan zijn oost en ook ‘omgedraaid’.

  Het midden van het kaartje is dus wat je recht boven je hoofd ziet om half negen, staart daar ongeveer dus Cygnus, of Zwaan. Je kunt ook afleiden dat de Grote Beer aan de noord-westelijke hemel moet staan, en dat die vrij laag staat. Jupiter staat in het zuid-zuid-oosten ongeveer, ook niet zo hoog. Met dit soort kaartjes moet je wel een beetje leren omgaan.

  In principe is het altijd lastig om duidelijke kaartjes te maken: of je nu een kaartje maakt, of een computerprogramma, je beeldt altijd iets wat 360º rond gaat af op een plat iets. Dat moet altijd tot vertekening leiden. Hoe en wat precies, daar is ook nog wel veel over te vertellen, maar dat komt een andere keer.

  Als je echter een kleinere gedeelte van de hemel afbeeld, dan lijkt het al iets meer op wat je ‘in het echt ziet’, meer alsof je een foto maakt van de lucht.

  Hier is b.v. een gesimuleerde sterrenhemel voor vanavond, half negen, met het noorden ingetekend. Dit is zoals je ‘normaal’ zou kijken, dus het westen is nu aan de linkerkant van de tekening:  Je herkent hier (hopelijk) de Grote Beer al. Het is het steelpannetje, dat zich redelijk midden in de afbeelding bevindt. En die uit zeven sterren bestaat. Hier zie je dezelfde afbeelding met de Grote Beer ingetekend (die eigenlijk iets meer is dan het steelpannetje):  Tevens is er een raster ingetekend, dat geeft ongeveer aan wat je ziet. De verticale lijnen geven de azimut aan, d.w.z. de hele horizon is verdeeld in 360 graden, met het noorden op 0, het oosten op 90, het zuiden op 180, het westen op 270. Ja, er staat 180° in de tekening bij de lijn door N, maar dat is echt een foutje.

  De horizontale lijnen geven aan hoe hoog iets boven de horizon is. 90° zou recht boven je hoofd zijn, 0° is de horizon, en de rest is er tussenin. (Ik kan het echt niet beter uitleggen.) Je ziet dus dat de afbeelding in het midden tot bijna 60° boven de horizon komt. Dat is dus, als je kijkt, niet helemaal met je hoofd in de nek, maar maar iets verder naar voren.

  Maar goed, dit is de Grote Beer, daar was het ons niet direct om te doen, waar het wél om te doen is, is de Poolster. Dat is niet een extreem heldere ster (zoals wel eens gedacht wordt), ongeveer net zo helder als de sterren van de Grote Beer, maar er zijn veel helderder sterren aan de hemel. Die Poolster vind je door de twee sterren die de rechterkant van het steelpannetje vormen, te pakken, en dan een (denkbeeldige) lijn van de onderste naar de bovenste te trekken, en die lijn ongeveer 4–5 keer door te trekken, dan kom je nagenoeg op de Poolster uit:  In de tekening hierboven staan nog veel meer lijnen getekend, maar het gaat dus om de lijn die door de ‘e’ van ‘Grote beer’ loopt. Die moet je ook in gedachten trekken, en dan kom je op de Poolster uit.

  De Poolster staat dus ook niet recht boven je hoofd. Wel staat ze altijd in het noorden, maar alleen op de Noordpool staat ze recht boven je hoofd.

  Nu kun je dus (als je de Grote Beer kunt zien tenminste) altijd het Noorden vinden! En je moet je op het Noordelijk Halfrond bevinden. De Grote Beer zelf staat namelijk niet vast. Als je later op de avond kijkt dan is de Grote Beer iets verder opgeschoven richting het oosten. En die maakt zo een heel rondje, doordat de aarde draait.

  Alleen de Poolster blijft voor het oog op dezelfde plek, omdat deze in het verlengde van de aardas staat. Hieronder zie je schematisch hoe de Grote Beer (en Cassiopeia, dat is die ‘W’) rond de Poolster bewegen in 24 uur. In het echt kun je dit natuurlijk niet zo waarnemen, omdat als het dag is de sterren niet zichtbaar zijn.


  Bron: Wikimedia Commons. Maker: Mjchael. Licentie: CC-BY-SA.

  Aan de Poolster vast zit de Kleine Beer, dat is nog een steelpannetje. Dat ‘wijst’ naar de steel van de Grote Beer, maar de Kleine Beer kun je niet altijd even goed zien in een lichtvervuilde omgeving.

  Succes!

  N.B. Het hemelkaartje is van Heavens Above, en de plaatjes zijn m.b.v. Stellarium gemaakt.
  Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
  pi_73681615
  Vanavond is de bovenste helft van nederland waarschijnlijk bewolkt
  http://www.meteoblue.com/en/weather/weather-maps/europe/
  XBL: Koning Stoma
  PSN: Koning_Stoma
    woensdag 14 oktober 2009 @ 15:30:28 #35
  147503 Iblis
  aequat omnis cinis
  pi_73683180
  quote:
  Op woensdag 14 oktober 2009 14:42 schreef intraxz het volgende:
  Vanavond is de bovenste helft van nederland waarschijnlijk bewolkt
  http://www.meteoblue.com/en/weather/weather-maps/europe/
  Ja, dat kan zo maar niet!
  Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    donderdag 15 oktober 2009 @ 13:03:41 #36
  264508 Arie81
  Cogito ergo sum
  pi_73710815
  Bij deze foto's van Jupiter die ik heb gemaakt met Meade LPI camera en 2x barlow. Foto's zijn nog onbewerkt,wie kan bewerken krijgt mijn zegen.

  Op de kleur foto is de rode vlek nog net te zien. Op de zwart wit is de schaduw van IO nog te zien.  Emas, non qoud opus est, sed quod necesse est
  pi_73720958
  Mooie foto's! Bijna net zo mooi als door de telescoop. Gisteren was het trouwens moio helder. Meteoblue zat er naast.
  XBL: Koning Stoma
  PSN: Koning_Stoma
    donderdag 15 oktober 2009 @ 18:57:17 #38
  147503 Iblis
  aequat omnis cinis
  pi_73722957
  Ik ben niet zo’n fotobewerkingsheld, maar als ik de foto wat helderder maak dan krijg ik dit:  Er zijn vast mensen die dat beter kunnen qua kleurcorrectie, noise reduction, sharpening, enz.
  Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
    zondag 18 oktober 2009 @ 11:37:05 #39
  274062 Sjaakz
  Teflonbuikspreekpop
  pi_73800228
  quote:
  Schiermonnikoog is donkerste plek

  (Novum) - Schiermonnikoog is de donkerste plek van Nederland. Vanaf het Waddeneiland zijn op een onbewolkte en maanloze nacht ongeveer drieduizend sterren te zien, terwijl dat er in een gebied als Roggebotzand in Flevoland maar zestienhonderd zijn. In de Gelderse Vallei, het donkerste plekje van Gelderland, zijn dat er nog maar zeshonderd.

  Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu. De Groningse streek het Hoge Land staat op nummer twee en de Friese Waddenkust op de derde plaats.

  Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. De mate van verlichting neemt volgens Natuur en Milieu jaarlijks met drie tot vijf procent toe, terwijl driekwart van de Nederlanders een donkerdere nacht zou willen.

  Bureau Sotto le Stelle verrichtte lichtmetingen in 41 donkere gebieden in het kader van de vijfde Nacht van de Nacht, die zaterdag wordt gehouden. Mensen kunnen dan met honderden 'duistere' activiteiten meedoen en genieten van het donker.
  pi_73800680
  Niet zo verassend natuurlijk.

  Ik heb gisteren wel dacht ik M33 kunnen zien. Was ik maar op Schiermonnikoog, dan had ik hem zeker gezien... M1 wel voor het eerste gevonden. M109 kon ik niet zien. Misschien als Ursa Major over een paar maanden iets hoger en in het oosten staat. Zou wel jammer zijn als dat niet te zien is met 8".

  Trouwens is de Gelderse Vallei in Utrecht.

  Straatlantarens in woonwijken en dikke schijnwerpers op gebouwen zoals kerken. Die moeten echt weg, uit of na 11en ofzo gewoon uit.
  Straatverlichting bij wegen kan als je het mij vraagt ook wel uit. Maar op z'n minst zo een kap op die dingen zodat ze niet 50% van hun licht recht de hemel in schijnen. En zoveel auto's komen er dan ook niet meer langs. Dus een sensor die alleen aan gaat als er een auto aan komt zou in de toekomst ook wel wat zijn.

  Maar ja, ik weet zeker dat al die nutteloze verlichting straks gewoon nog aan is met de 24ste. Zelfs de dikke schijnwerpers gericht op de kerktoren. Zonde van de hemel, zonde van de energie. En er staat hier in een woonwijk ook gewoon om de 10 meter een dikke lantarenpaal. Die dingen moeten toch ook niet goedkoop geweest zijn.

  [ Bericht 12% gewijzigd door Prometheus4096 op 18-10-2009 12:24:05 ]
  pi_73809471
  Van de Frontpage

  'Schiermonnikoog beste sterrenkijkplek'
  submit door Michel (OA) op 18-10-2009 @ 16:21

  Aanstaande zaterdag vindt voor de vijfde keer De Nacht van de Nacht plaats. Ter gelegenheid hiervan hebben de provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu onderzocht waar de donkerste plek van Nederland zich bevindt; dit blijkt op het eiland Schiermonnikoog te zijn.

  Het onderzoek is in augustus en september uitgevoerd tijdens onbewolkte en maanloze nachten. Met meetapparatuur is de helderheid van het zenit, het punt recht omhoog, bepaald. De hemel boven Schiermonnikoog leent zich het beste om sterren te kijken, hier waren ongeveer 3.000 sterren te zien. Ter vergelijking: in het donkerste gebied van Flevoland zijn ongeveer 1.600 sterren te zien en in de Biesbosch nog maar 600.

  Op de site van De Nacht van de Nacht staan de Donkerste plek per provincie.
  Het hele rapport lees je hier (pdf).

  Bron: RTV Noord, e.a


  Gelukkig hoef ik niet ver te rijden.... Maasduinen (limburg) zijn een kilometertje of 12 van Venlo

  [ Bericht 0% gewijzigd door -CRASH- op 18-10-2009 16:53:57 ]
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_73833914
  Voor de liefhebbers

  21 oktober 2009 Vannacht is het maximum van de Orioniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Orion (zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162). De stofdeeltjes die je vannacht in de aardse dampkring ziet verbranden, zijn afkomstig van de beroemde komeet Halley

  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
    maandag 19 oktober 2009 @ 11:27:48 #43
  147503 Iblis
  aequat omnis cinis
  pi_73837070
  Hopelijk is het helder! Vrijdag en zaterdag heb ik nog aardig wat kunnen zien, ook al was het wat koud en heb ik niet zo heel lang gekeken.
  Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
  pi_74243904
  Voor de komende maand

  1 november 2009 De planeet Mars staat vandaag en morgen vlak bij de open sterrenhoop de Krib (Praesepe) in het sterrenbeeld Kreeft. Met een verrekijker zijn de sterren in de sterrenhoop zichtbaar. Kijk rond 06.00 uur, hoog in het zuidzuidoosten.

  2 november 2009 Volle Maan (20.14 uur).

  4 november 2009 De maan staat vanavond in het sterrenbeeld Stier en vormt een rechthoekige driehoek met de hoofdster Aldebaran (rechtsonder de maan) en het Zevengesternte (rechtsboven de maan). Kijk rond 21.00 uur in het oosten.

  6 november 2009 Maximum van de Tauriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier

  7 november 2009 Rond 22.00 uur zie je de sterren Castor en Pollux linksboven de opkomende maan, in het oostnoordoosten.

  8 november 2009 's Morgens rond 06.00 uur staat de maan zeer hoog boven de zuidelijke horizon. Links van de maan is de planeet Mars zichtbaar; rechtsboven de maan staan de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.

  8 november 2009 De planeet Mars is om 23.30 uur pal links van de opkomende maan te zien, laag in het oostnoordoosten.

  9 november 2009 Laatste Kwartier (16.56 uur). 's Morgens vroeg, rond 06.00 uur, zie je de maan zeer hoog in het zuiden staan, met pal daarboven de planeet Mars.

  10 november 2009 De ster Regulus in de Leeuw staat vanmorgen links van de maan. Bekijk het tweetal tussen 06.00 en 06.30 uur, hoog in het zuidzuidoosten.

  12 november 2009 Rond 06.30 uur zie je vrij hoog in het zuidoosten de afnemende maan, met links daarvan de planeet Saturnus.

  13 november 2009 Vanmorgen staat Saturnus een flink stuk boven de maan, aan de zuidoostelijke ochtendhemel. Kijk tussen 06.00 en 06.30 uur.

  14 november 2009 Laag in het zuidoosten zie je rond 06.30 uur de smalle maansikkel, met links daarvan de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

  16 november 2009 Nieuwe Maan (20.14 uur).

  17 november 2009 Vannacht is het maximum van de Leoniden, een beroemde meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Leeuw (zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162). De meeste 'vallende sterren' zijn na middernacht zichtbaar. Volgens sommige voorspellingen is er dit jaar sprake van een ware meteorenregen.

  23 november 2009 Vanavond is linksonder de bijna-halfverlichte maan de planeet Jupiter te zien. Kijk vanaf 18.00 uur, wanneer de twee hemellichamen in het zuiden staan. Rond 22.30 uur verdwijnen ze in het westzuidwesten onder de horizon.

  24 november 2009 Eerste Kwartier (22.39 uur). Een flink stuk rechtsonder de halfverlichte maan schittert de heldere reuzenplaneet Jupiter.

  30 november 2009 Vandaag is het precies vierhonderd jaar geleden dat Galileo Galilei zijn zelfgebouwde telescoop op de maan richtte. Hij ontdekte bergen en kraters. Een eenvoudige verrekijker laat al meer zien dan de telescopen van Galilei.
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_74250066
  Goed topic.

  Zijn er nog mensen die StarCalc gebruiken? Of is dat niets vergeleken met bovengenoemde software?
  "Everything we are, we are when we're alone."
  pi_74250445
  Ik heb gister even naar jupiter gekeken en ik dacht dat ik de schaduw van een maantje kon zien.
  XBL: Koning Stoma
  PSN: Koning_Stoma
    zaterdag 31 oktober 2009 @ 13:38:13 #47
  147503 Iblis
  aequat omnis cinis
  pi_74250613
  quote:
  Op zaterdag 31 oktober 2009 13:32 schreef intraxz het volgende:
  Ik heb gister even naar jupiter gekeken en ik dacht dat ik de schaduw van een maantje kon zien.
  Niet met het blote oog neem ik aan?
  Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
  pi_74250728
  quote:
  Op donderdag 15 oktober 2009 13:03 schreef Arie81 het volgende:
  Bij deze foto's van Jupiter die ik heb gemaakt met Meade LPI camera en 2x barlow. Foto's zijn nog onbewerkt,wie kan bewerken krijgt mijn zegen.

  Op de kleur foto is de rode vlek nog net te zien. Op de zwart wit is de schaduw van IO nog te zien.


  [ link | afbeelding ]
  [ link | afbeelding ]
  mooi
  blablablablablablablablablablablablablabla
  pi_74256512
  quote:
  Op zaterdag 31 oktober 2009 13:38 schreef Iblis het volgende:

  [..]

  Niet met het blote oog neem ik aan?
  10" telescoop
  XBL: Koning Stoma
  PSN: Koning_Stoma
    zondag 1 november 2009 @ 11:57:25 #50
  147503 Iblis
  aequat omnis cinis
  pi_74272668
  Ik heb de hemelverschijnselen voor november geüpdatet!
  Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
  pi_74274232
  tvp
  Calm down, your nervous state
  I'll sing you a lullaby.
  Calm down, cause no mistake
  Should keep you up all night
    maandag 2 november 2009 @ 00:02:18 #52
  47122 ATuin-hek
  theguyver's sidekick!
  pi_74302164
  Mooi topic Ik zal eens kijken of ik mijn experimentjes met een digitale spiegelreflex binnenkort ergens online kan zetten. Kan je Andromeda op zien
  Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
  Onikaan ni ov dovah
    maandag 30 november 2009 @ 07:16:55 #53
  254206 Levolution
  -|||----------|||-
  pi_75133635
  tvp
  This isn't even my final form.
  pi_75306036
  04-12-2009

  The Deep Sky Browser  Even lezen levert soms onverwachtse ontdekkingen op. Vrijdag 4 december toonde de astronomische picture of the day een foto van het dubbelcluster NGC884 en NGC869 (zie de blauwe letters/cijfers in de linker afbeelding. De naam van NGC869 was voorzien van een link naar een site. En toen ik daar op klikte, belandde ik op de site van "The Deep Sky Browser"...


  Deze browser is de interface tussen de belangstellende lezer en de Deep Sky Database. Met andere woorden: via deze browser krijgt iedereen toegang tot de gegevens die opgeslagen zijn in deze enorme database en uiteraard op een manier die voor de bezoeker van de Deep Sky Browser overzichtelijk is.

  Klik maar op deze link en je bent op de pagina aangeland die gaat over de 2 bovengenoemde clusters (ook wel "tweelingcluster" genoemd).

  Je kan jezelf bij de Deep Sky Browser opgeven als "member". Waarom? Omdat je misschien een sterrenkijker bezit en als member kan je bijvoorbeeld de coördinaten opgeven van je woonplaats. Tik je komende nacht een zoekopdracht in met als query alle sterren vanaf een bepaalde lichtsterkte dan krijg je de sterrenhemel te zien die op dat moment ook via de kijker te bezichtigen valt (ehe... bij een heldere hemel en als de sterkte van jouw kijker de gevraagde magnitude te voorschijn kan toveren). In de nabije toekomst kan je ook nog het tijdstip opgeven en dan zie je op de display geordend en beschreven wat je ziet flonkeren als je door je sterrenkijker in een bepaalde richting kijkt...  Want in de bovenstaande dump van het browserscherm zie je dat de browser allemaal gegevens oplepelt die veel verder gaan dan het bekijken van een mooi plaatje van sterren.

  De afstand, de helderheid van het object, de roodverschuiving van het licht van het object, etc., etc. Het scherm laat de gegevens van M15 zien en dat object kwam voor in de post "Terzan 5" van 29-11-09. Met andere woorden: als je wat gerichter wil weten waar een object zich ongeveer bevindt (afstand, objecten in de nabijheid, het sterrenbeeld, etc.) dan is deze browser een fantastisch hulpmiddel. Bovendien leidt bijvoorbeeld de knop "NED" je naar de database van de NASA, de NASA/IPAC Extragalactic Database..

  De beschrijving van alle mogelijkheden vind je hier
  . En als je de voorbeelden doorspit dan ontdek je dat ook de niet-bezitter van een sterrenkijker aardig wat voordeel heeft aan het gratis account. Ieder object aan de hemel dat je hebt bestudeerd, kan je saven. Later kan je dit object dus ook weer makkelijk terugvinden.

  Als naïeve bezoeker van een site zoals Astrostart denk je dat het gros van de kennis van de astronomie op maar een beperkt aantal specialistische sites te vinden is. Maar... het scherm van de browser heeft ook de knop "Google Images" en als je daar op klikt dan zie je tot je verbijstering dat er 84.800 afbeeldingen van NGC869 en/of NGC884 blijken te bestaan. Heel veel van deze afbeeldingen zullen dubbel, driedubbel, etc. zijn maar onder iedere afbeelding staat ook de internet site waar de betreffende afbeelding vandaan komt. Ehe... 84.800 verschillende astronomie sites? Het zal ongetwijfeld een eindje die richting op gaan.

  En nu de beperking van deze browser. Het is helaas niet mogelijk om het classificatienummer van een enkele ster in te typen om daar vervolgens alle beschikbare gegevens over te krijgen. Dus de snelste miliseconde pulsar PSR J1748-2446ad uit de post Terzan 5 zal geen gegevens opleveren. De "Deep Sky Browser" is duidelijk beperkt tot objecten die meerdere sterren bevatten (sterrenhopen, dwerg-stelsels, spiraalnevels, clusters van stwerrenstelsels, etc.). Hopelijk komt er ooit nog een knop die naar een site voert waar gedetailleerde gegevens van de belangrijkste sterren binnen het object te vinden zijn (of bestaat die site al?).


  (Astrostart)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_75306085
  Hemelverschijnselen, 5 december 2009 t/m 5 januari 2010

  5 december 2009
  Rond middernacht zie je de oranjerode planeet Mars boven de oostelijke horizon. Rechtsboven Mars staat de maan; linksonder Mars, op ongeveer dezelfde afstand, is de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw te zien.

  6 december 2009
  Een mooie samenstand van de maan en de planeet Mars. Rond 22.30 uur komen ze op in het oosten; om 05.00 uur (7 december) staan ze hoog in het zuiden.

  7 december 2009
  De opkomende maan staat rond middernacht laag in het oosten. Vrijwel recht boven de maan is de ster Regulus te zien; hoger aan de hemel staat de planeet Mars.

  9 december 2009
  Laatste Kwartier (01.13 uur). 's Morgens rond 07.00 uur zie je de planeet Saturnus een flink stuk links van de maan, hoog aan de zuidelijke hemel.

  10 december 2009
  In de vroege ochtend is een wijde samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Saturnus, die nog een stuk hoger aan de hemel staat. Kijk vanaf 06.30 uur.

  11 december 2009
  Rond 07.00 uur staat de ster Spica links van de maan, in het zuidzuidoosten.

  13 december 2009
  Maximum van de Geminiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Tweelingen

  16 december 2009
  Nieuwe Maan (13.02 uur).

  18 december 2009
  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Tussen 17.15 en 17.30 uur is de planeet zichtbaar als een vrij opvallende ster, heel laag in het zuidwesten. Linksboven Mercurius staat de smalle maansikkel.

  19 december 2009
  De maansikkel staat ongeveer halverwege de planeten Mercurius (laag in het zuidwesten) en Jupiter (in het zuidzuidwesten). Kijk tussen 17.15 en 17.30 uur.

  21 december 2009
  Begin van de astronomische winter (18.47 uur). De zon bereikt zijn zuidelijkste positie aan de hemel.

  21 december 2009
  Mooie samenstand van de wassende maan en de heldere planeet Jupiter. Bekijk het tweetal vanaf 18.00 uur aan de zuidwestelijke avondhemel.

  22 december 2009
  Maximum van de Ursiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Grote Beer

  24 december 2009
  Eerste Kwartier (18.36 uur).

  31 december 2009
  Volle Maan (20.13 uur). Vanuit Nederland en België is vannacht een kleine gedeeltelijke maansverduistering te zien. Om 19.53 uur zie je aan de onderrand van de maan een donker 'deukje' verschijnen. Een half uur later, om 20.23 uur, bevindt acht procent van de middellijn van de maan zich in de schaduw van de aarde. Om 20.54 uur is de verduistering alweer voorbij.

  1 januari 2010
  De net-niet-meer-volle maan staat 's avonds vrijwel recht onder de sterren Castor en Pollux in de Tweelingen. Kijk rond 20.30 uur in het oosten.

  2 januari 2010
  Links van de maan zie je vanavond de heldere planeet Mars. De twee hemellichamen staan om 22.00 uur vrij hoog boven de oostelijke horizon.

  3 januari 2010
  Rond 01.00 uur bereikt de aarde het perigeum - het punt van zijn ellipsbaan waar de afstand tot de zon het kleinst is (147.101.700 kilometer, ruim anderhalf procent kleiner dan gemiddeld).

  3 januari 2010
  Mars staat vanavond pal boven de maan. Direct links van de maan is de ster Regulus zichtbaar. Kijk rond 22.00 uur in het oosten.

  4 januari 2010
  Maximum van de Boötiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Boötes.

  (allesoversterrenkunde)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_75505554
  10-12-2009

  Uitzonderlijk veel vallende sterren dit weekend  Dit weekend kruist de aarde de baan van de uitgedoofde komeet Phaeton. Daardoor zullen er in de nacht van 13 op 14 december uitzonderlijk veel vallende sterren te zien zijn.  De zogenaamde vallende sterren zijn stofdeeltjes of stukjes van een komeet die aan hoge snelheid de dampkring van de aarde binnenkomen. Het contact met de atmosfeer zorgt ervoor dat ze opbranden.

  "In de nacht van zondag op maandag kruist onze planeet de staart van Phaeton. Daardoor zullen er in het noordelijk halfrond zo'n 30 tot 60 vallende sterren per uur te zien zijn", zegt Marc Van den Broeck, directeur van Volkssterrenwacht Urania.

  De Volkssterrenwacht raadt aan om een plaats met weinig lichtvervuiling op te zoeken. Indien het weer helder blijft, zullen de vallende sterren waarneembaar zijn met het blote oog. (belga/vbd)

  (HLN)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_75515539
  Maar het weer werkt ( zoals de meeste tijd ) niet echt mee.
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_75603606
  quote:
  Op vrijdag 11 december 2009 13:40 schreef -CRASH- het volgende:
  Maar het weer werkt ( zoals de meeste tijd ) niet echt mee.
  Idd, harstikke bewolkt, niks gezien
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
    maandag 14 december 2009 @ 09:42:48 #59
  182666 Harajuku.
  C'est magnifique.
  pi_75604504
  Het was heel helder, maar geen vallende ster gezien.
  I liked it. I was good at it. It made me feel alive.
  pi_75604699
  quote:
  Op maandag 14 december 2009 09:42 schreef Harajuku. het volgende:
  Het was heel helder, maar geen vallende ster gezien.
  Ik heb toch wel met vlagen wat afval zien branden in de lucht!
  pi_76266892
  Vanavond 20:23 is een gedeeltelijke (8%) maansverduistering.
  En je kunt eigenlijk zeggen dat het een "zeldzame" verduistering is.
  Want het is een once in a Blue Moon.... oftewel een tweede volle maan in 1 maand.
  Dat komt 1 keer in de 2.5 jaar voor. En dat een Blue Moon met oud op nieuw gebeurd komt
  1 keer in de 29 jaar voor. En hoe zeldzaam is het dat een Blue Moon verduistering op oudjaars avond gebeurdt ????

  Maarja ... dan zitten we weer met de bewolking
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_76267171
  Ik heb een bresser skylux 'lidlscope' 70/700 en heb daar een aantal leuke waarnemingen mee kunnen doen, zoals de orion nevel en jupiter met zijn 4 manen. Ook kon ik vaag de rode banden zien. De maan blijft natuurlijk interessant.

  Helaas kijk ik uit over het westland, dus de lichtvervuiling is echt extreem met al die kassen hier in de buurt.

  Als je eenmaal begint met waarnemen gaat er echt een wereld voor je open, zelfs in het lichtvervuilde Nederland, en als je een ster ziet denk je meteen "oh ja die en die", dat is echt leuk.

  Mooiste moment tot nu toe was het zien van de shuttle die de ISS naderde (met het blote oog, gingen te snel voor de telescoop), dat was echt gaaf om te zien.
  Their eyes opaque.
  pi_76267726
  quote:
  Op donderdag 31 december 2009 15:42 schreef rashudo het volgende:


  Mooiste moment tot nu toe was het zien van de shuttle die de ISS naderde (met het blote oog, gingen te snel voor de telescoop), dat was echt gaaf om te zien.
  is de shuttle met het blote oog zichtbaar ja?
  dat wist ik niet
  blablablablablablablablablablablablablabla
  pi_76267956
  Als de zon erop schijnt dan zie je hem wel denk ik. Net zoals het ISS.
  XBL: Koning Stoma
  PSN: Koning_Stoma
  pi_76268038
  quote:
  Op donderdag 31 december 2009 16:01 schreef intraxz het volgende:
  Als de zon erop schijnt dan zie je hem wel denk ik. Net zoals het ISS.
  ah, ok...ik ging er eigenlijk vanuit dat ie daar te klein voor zou zijn, maar toen ik wat verder na ging denken bedacht ik mij dat satelietten ook zichtbaar zijn
  blablablablablablablablablablablablablabla
  pi_76268208
  Ik weet nog goed toen de Shuttle voor de eerste keer over Nederland kwam.
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_76268319
  quote:
  Op donderdag 31 december 2009 16:03 schreef Schunckelstar het volgende:

  [..]

  ah, ok...ik ging er eigenlijk vanuit dat ie daar te klein voor zou zijn, maar toen ik wat verder na ging denken bedacht ik mij dat satelietten ook zichtbaar zijn
  Wat ook mooi is zijn de Iridium Flares
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_76300773
  En het kan nog... naar de shuttle kijken......
  Want de allerlaatste vlucht komt in zicht...... 2010
  Eigenlijk zou de laatste vlucht in Mei zijn maar er komen er schijnbaar een paar vluchten bij.

  STS-133: Final Space Shuttle flight baselined into FDRD by NASA

  [ Bericht 25% gewijzigd door -CRASH- op 01-01-2010 20:06:13 ]
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_79390233
  En.... is er nog iemand naar een van de Nationale sterrenkijkdagen geweest???

  Ik heb vanavond tusen de bewolking door gelukkig de maan, mars en de orion nevelel kunnen turen.
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_79391954
  Ik keek twee maanden geleden voor het eerst met mijn nieuwe 10" telescoop naar de orion nevel. Er was zoveel te zien. Het leek net een foto. Ik kon zeker meer zien dan ik had verwacht vergeleken met m31 waarvan ik niet veel meer dan een schijf met een heel erg wazige, bijna onzichtbare, stofband.
  pi_79517415
  24 maart 2010
  Een mooie groepering aan de avondhemel: de maan, de planeet Mars en de ster Pollux in de Tweelingen vormen een vrijwel gelijkzijdige driehoek. Kijk vanaf 21.00 uur, hoog in het zuidzuidwesten.

  25 maart 2010
  De sterren Castor en Pollux, de planeet Mars en de maan staan min of meer op één lijn

  28 maart 2010
  Vandaag wordt de zomertijd ingevoerd. Om 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET), in de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 maart, gaat de klok één uur vooruit, maar 03.00 uur Midden-Europese ZomerTijd (MEZT).

  28 maart 2010
  Rond 22.00 uur zie je de bijna-volle maan aan de zuidoostelijke hemel staan. Links van de maan is de heldere planeet Saturnus zichtbaar.

  30 maart 2010
  Volle Maan (04.25 uur). 's Avonds vanaf 22.00 uur zie je links van de maan de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, vrij laag in het zuidoosten.

  31 maart 2010
  Probeer of je tijdens de avondschemering, tussen 21.00 en 21.30 uur, de planeten Venus en Mercurius kunt vinden, laag boven de horizon. Zorg voor een vrij uitzicht op het westen en gebruik eventueel een verrekijker.

  3 april 2010
  Heel vroeg in de ochtend zie je de maan boven de zuidelijke horizon, met links daarvan de ster Antares in de Schorpioen. Kijk rond 05.00 uur.

  3 april 2010
  De binnenplaneten Venus en Mercurius staan vanavond en de komende dagen dicht bij elkaar aan de westnoordwestelijke avondhemel. Kijk tussen 21.15 en 21.45 uur. Mercurius (rechts) is de zwakste van de twee. Zorg voor een vrij uitzicht!

  4 april 2010
  Eerste Paadag. Pasen valt traditiegetrouw op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente.

  6 april 2010
  Laatste Kwartier (11.37 uur).

  8 april 2010
  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten ('links') van de zon. Daardoor is de kleine planeet tijdens de avondschemering goed zichtbaar, als een opvallende ster, laag boven de westelijke horizon. Verwar Mercurius niet met Venus, die veel helderder is en links van Mercurius staat.

  14 april 2010
  Nieuwe Maan (14.29 uur).

  16 april 2010
  Vanavond, rond 22.00 uur, is aan de westnoordwestelijke hemel een prachtige samenstand zichtbaar van de jonge maansikkel en de heldere planeet Venus. Rechtsonder Venus is misschien ook de zwakkere planeet Mercurius te zien.

  17 april 2010
  De maan vormt vanavond een gelijkbenige driehoek met de ster Aldebaran (linksonder) en het Zevengesternte (rechtsonder), beide in het sterrenbeeld Stier.

  21 april 2010
  Eerste Kwartier (20.20 uur). Vanaf 22.30 uur is een wijde samenstand zichtbaar van de halfverlichte maan en de planeet Mars, linksboven de maan.

  22 april 2010
  Mars is vanavond rechtsboven de maan te vinden. Rond 22.30 uur staan de twee hemellichaam hoog aan de zuidwestelijke horizon.

  22 april 2010
  Vandaag is het maximum van de meteorenzwerm de Lyriden, met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Lier.

  23 april 2010
  De ster die vanavond boven de maan te zien is, is Regulus, de hoofdster in het sterrenbeeld Leeuw. Kijk vanaf 23.00 uur, hoog in het zuidwesten.

  24 april 2010
  Vanavond en morgenavond staat de planeet Venus aan de hemel op vrij kleine afstand linksonder het Zevengesternte, de bekende open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond 22.30 uur, laag in het westnoordwesten. Gebruik eventueel een verrekijker om de sterren van het Zevengesternte te ontwaren.

  (allesoversterrenkunde)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_81612787
  18 mei 2010
  Rechtsboven de maan zie je de sterren Castor en Pollux. Op veel grotere afstand linksboven de maan is de planeet Mars te vinden. Dichter bij de horizon, rechtsonder de maan, schittert Venus. Kijk rond 23.30 uur in het westen.

  20 mei 2010
  De halfverlichte maan, de planeet Mars (rechtsboven de maan) en de ster Regulus in de Leeuw (vrijwel recht boven de maan) staan dicht bij elkaar aan de hemel. Bekijk het trio vanaf 23.30 uur, hoog in het westzuidwesten.

  21 mei 2010
  Eerste Kwartier (01.43 uur).

  21 mei 2010
  Richt je verrekijker rond 23.30 uur op Venus, laag in het noordwesten. Op nog geen twee graden linksonder de heldere planeet zie je de glinsterende sterretjes van de open sterrenhoop M35 in het sterrenbeeld Tweelingen.

  22 mei 2010
  Wijde samenstand van de maan en de planeet Saturnus, die pal boven de maan aan de hemel staat. Kijk rond middernacht, hoog in het zuidwesten.

  24 mei 2010
  Rond middernacht zie je de maan in het zuidzuidwesten, met daarboven de ster Spica, de hoofdster in het sterrenbeeld Maagd.

  26 mei 2010
  De planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen ('rechts') van de zon. Daardoor zou de planeet in principe vóór zonsopkomst zichtbaar moeten zijn, boven de oostelijke horizon. De verschijning is echter buitengewoon ongunstig: Mercurius komt pas op als het al volop schemert.

  27 mei 2010
  Heel laat op de avond staat de bijna-volle maan in het zuidzuidoosten. Linksonder de maan is de oranjerode ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen zichtbaar. Omdat de maan zo veel licht geeft, is Antares waarschijnlijk alleen te zien met een verrekijker.

  28 mei 2010
  Volle Maan (01.07 uur).

  5 juni 2010
  Laatste Kwartier (00.13 uur).

  6 juni 2010
  's Morgens in alle vroegte, rond 03.30 uur, zie je de afnemende maan boven de heldere planeet Jupiter staan, vrij laag aan de oostelijke hemel.

  6 juni 2010
  De planeet Mars en de ster Regulus staan vanavond heel dicht bij elkaar aan de hemel. Mars (rechtsboven) is iets helderder en duidelijk roder van kleur. Kijk tegen middernacht, vrij hoog boven de westelijke horizon.


  9 juni 2010 Een uitgelezen kans om de verre planeet Uranus een keer te zien. Richt 's morgens vroeg, rond 03.30 uur, een verrekijker op de planeet Jupiter, die zich aan de oostelijke ochtendhemel bevindt. Pal boven Jupiter, op nog geen halve graad afstand, is Uranus te zien.

  11 juni 2010
  Tijdens de avondschemering zie je in het noordwesten drie hemellichamen op een rij: de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen, en de planeet Venus, die veel helderder is.

  12 juni 2010
  Nieuwe Maan (13.15 uur).

  14 juni 2010
  Probeer of je rond 23.00 uur rechtsonder de heldere planeet Venus de smalle maansikkel kunt vinden. Zorg voor een vrij uitzicht op het westnoordwesten.

  15 juni 2010
  Rond 23.30 is laag boven de westnoordwestelijke horizon een wijde samenstand zichtbaar van de maansikkel en de planeet Venus (rechts ervan).

  17 juni 2010
  De maan, de planeet Mars en de ster Regulus in de Leeuw vormen een driehoek aan de avondhemel. Kijk tussen 23.30 en 24.00 uur in het westen.

  18 juni 2010
  Tegen middernacht zie je schuin linksboven de halfverlichte maan de heldere planeet Saturnus.

  19 juni 2010
  Eerste Kwartier (06.29 uur).
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_82222349
  20 juni 2010
  Rond middernacht staat de maan aan de zuidwestelijke hemel. Linksboven de maan is een heldere ster te zien: Spica, de hoofdster van het sterrenbeeld Maagd.

  21 juni 2010
  Om 11.28 uur begint officieel de zomer. De zon bereikt zijn noordelijkste positie aan de sterrenhemel. 21 juni is de langste dag van het jaar.

  23 juni 2010
  Rond middernacht staat de maan laag boven de zuidelijke horizon. Links van de maan moet de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen zichtbaar zijn.

  24 juni 2010
  Vannacht is de maan verder naar het oosten geschoven, en bevindt de ster Antares zich aan de rechterkant van de maan. Kijk rond middernacht in het zuiden.

  26 juni 2010
  Volle Maan (13.30 uur).

  26 juni 2010
  De volle maan beweegt vannacht door het zuidelijk deel van de aardschaduw. De bovenste helft van de maan wordt daardoor verduisterd. Het verschijnsel is vanuit Europa niet te zien; tijdens de eclips staat de maan bij ons onder de horizon.

  29 juni 2010
  De ster Regulus staat vanavond aan de hemel precies halverwege de planeten Mars en Venus. Kijk vanaf 23.30 uur in het westen. Linksboven Mars, op iets grotere afstand, is ook de planeet Saturnus zichtbaar.
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_82270045
  ...

  [ Bericht 99% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 04-06-2010 08:24:06 ]
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
    zaterdag 5 juni 2010 @ 23:54:43 #75
  42829 Mister1977
  Furred, not shaven
  pi_82381042
  Interessant-tvp
  "If nothing else works, a total pig-headed unwillingness to look facts in the face will see us through" General Melchett
  Klik hier voor uw dagelijkse portie vitaminen.
  pi_82602049
  08-06-2010

  Nieuwe komeet te zien aan vroege ochtendhemel  In de uren voor zonsopkomst is de komende weken een komeet te zien. Hoe helder het object gaat worden, is nog onzeker.

  De opvallend groen gekleurde komeet werd vorig jaar september ontdekt door de Australische sterrenkundige Robert McNaught en draagt ook diens naam. Op het moment van ontdekking was de kosmische ijsbal een uiterst lichtzwak hemelobject, maar daar is de afgelopen weken verandering in gekomen. Hij is nu al te zien met een verrekijker, en als deze ontwikkeling doorzet, zal komeet McNaught over enkele dagen ook met het blote oog waarneembaar zijn.

  Kometen worden helderder naarmate zij de zon dichter naderen. Dat komt doordat het ijs van de komeet in toenemende mate verdampt en zich een enorme wolk van waterdamp om het kleine hemellichaam vormt, die het zonlicht weerkaatst. Ook kan zich een (soms zeer uitgestrekte) staart ontwikkelen.

  Komeet McNaught trekt momenteel door het sterrenbeeld Perseus, dat in de loop van de nacht boven de noordoostelijke horizon verrijst. Naar verwachting zal het object tegen het einde van de maand zijn grootste helderheid bereiken. Hij staat dan inmiddels in het sterrenbeeld Voerman.

  © Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrenkunde)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_82605403
  Deze moet men niet verwarren met die van januarie 2007....
  Die noemden ze ook McNaught (officieël C/2006 P1)


  Deze heet officieël C/2009 R1

  Foto credits: John Chuma
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_84303565
  21 juli 2010
  Kijk of je 's avonds rond 23.30 uur de ster Antares kunt vinden, rechtsonder de maan, die laag aan de zuidzuidwestelijke hemel staat. Antares is de oranjerode hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen.

  26 juli 2010
  Volle Maan (03.37 uur).

  28 juli 2010
  Maximum van de meteorenzwerm de Delta Aquariden, met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Waterman. De waarnemingsomstandigheden zijn helaas ongunstig: er is veel storend maanlicht. Zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162.

  30 juli 2010
  De planeten Saturnus en Mars staan vanavond dicht bij elkaar aan de westelijke avondhemel. Saturnus is de bovenste van de twee. Bekijk de samenstand tijdens de avondschemering, tussen 22.30 en 23.00 uur, laag boven de horizon. Rechtsonder het duo is een derde planeet te vinden: Venus, die veel helderder is.

  30 juli 2010
  Direct onder de opkomende maan fonkelt de heldere planeet Jupiter. Bekijk het tweetal tegen middernacht, laag in het oosten. Als het rond 05.00 uur (31 juli) begint te schemeren, staan ze hoog aan de zuidelijke hemel.

  1 augustus 2010
  De planeten Mars en Saturnus staan nog steeds dicht bij elkaar aan de westelijke avondhemel. Hun schijnbare afstand neemt de komende dagen toe, maar Venus (rechtsonder het tweetal) komt juist dichterbij. Bekijk de drie planeten tijdens de avondschemering, rond 22.30 uur, laag boven de horizon.

  3 augustus 2010
  Laatste Kwartier (06.59 uur).

  5 augustus 2010
  's Morgens heel vroeg is boven de oosteliijke horizon een wijde samenstand zichtbaar: de afnemende maan staat boven de oranje ster Aldebaran in de Stier.

  7 augustus 2010
  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten ('links') van de zon. De verschijning aan de westelijke avondhemel is echter zeer ongunstig: de planeet verdwijnt al ruim voor het einde van de schemering onder de horizon.

  8 augustus 2010
  Vroege vogels kunnen de zeer smalle maansikkel zien, laag boven de noordoostelijke horizon, vanaf 04.30 uur. Linksboven de maan moeten de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen gezocht worden.

  9 augustus 2010
  Venus, Mars en Saturnus vormen een compacte groep van heldere 'sterren' boven de westelijke horizon. De drievoudige samenstand is helaas alleen tijdens de schemering te zien, rond 22.15 uur, en vindt laag aan de hemel plaats.

  10 augustus 2010
  Nieuwe Maan (05.08 uur).

  12 augustus 2010
  Maximum van de Perseïden, de beroemdste meteorenzwerm, met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Perseus. De omstandigheden zijn gunstig: er is in het geheel geen storend maanlicht. Zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162.

  13 augustus 2010
  De maansikkel en de planeet Venus staan vanavond dicht bij elkaar aan de westelijke hemel. Ze zijn echter alleen tijdens de schemering te zien, tussen 21.00 en 21.30 uur. Ook Mars en Saturnus staan in de buurt, maar die zijn veel zwakker.

  16 augustus 2010 Eerste Kwartier (20.14 uur).

  17 augustus 2010 Vanaf 22.30 uur kun je op zoek naar de ster Antares, de hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen. Hij staat links van de maan, laag in het zuidwesten.

  19 augustus 2010
  Samenstand van Venus en Mars, laag aan de westelijke hemel. Kijk vanaf 21.30 uur, als het nog schemert. Venus is zeer helder; Mars staat er precies boven en is misschien alleen met een verrekijker zichtbaar. Een vrij uitzicht op het westen is in elk geval onontbeerlijk.

  20 augustus 2010
  De planeet Venus staat in grootste oostelijke elongatie. Dat wil zeggen dat hij de grootste schijnbare afstand ten oosten ('links') van de zon bereikt. De planeet verdwijnt daardoor ná de zon onder de horizon, en is tijdens en geruime tijd na de schemering zichtbaar als een heldere 'ster' aan de westelijke hemel.
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_85085390
  09-08-2010

  Deze week veel 'vallende' sterren te zien  Bij heldere hemel kunnen in de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 augustus veel 'vallende sterren' te zien zijn. De kortstondige lichtsporen behoren tot de jaarlijks terugkerende meteorenzwerm van de Perseïden. Rond 3.00 uur kunnen tot wel honderd vallende sterren per uur te zien zijn!

  Vallende sterren zijn geen echte sterren die naar beneden vallen, maar kleine steentjes die vanuit de ruimte de dampkring van de aarde binnendringen. Zo'n brokje steen heeft in de ruimte een grote snelheid van vele tientallen kilometers per seconde en als het de dampkring binnenkomt, remt de lucht het steentje af. Het wordt dan heet en verdampt op een hoogte van zo'n tachtig tot honderd kilometer. Het lichtverschijnsel dat we zien is niet van het steentje zelf, maar van de lucht er omheen die ook sterk wordt verhit en gaat gloeien. Dit lichtverschijnsel wordt een meteoor genoemd.

  Enkele malen per jaar zijn er veel meer meteoren te zien dan normaal. De aarde in zijn baan kruist dan de baan van een wolk stofdeeltjes, achtergelaten door een komeet - in het geval van de Perseïden is dat de komeet Swift-Tuttle. Dit jaar zijn de waarnemingsomstandigheden voor de Perseïden erg gunstig: er is namelijk geen storend maanlicht.

  Op vrijdagavond is nóg een opvallend hemelverschijnsel te zien. In de avondschemering staan dan, laag in het westen de maansikkel en de planeten Venus, Mars en Saturnus vlak bij elkaar aan de hemel. Diezelfde planeten zijn overigens deze hele week al in elkaars buurt te vinden.  © Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrenkunde)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_85218324
  Afgelopen nacht geen vallende sterren gezien, veel te bewolkt :'(
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_85218330


  Iedere augustus, wanneer de Aarde door het stofspoor langs de baan van periodieke komeet Swift-Tuttle trekt, kunnen hemelschouwers weer genieten van de Perseïden Meteorenregen. De meteorenregen bouwt op naar zijn hoogtepunt, wanneer de Aarde door het dichtste deel van het brede stofspoor beweegt, en is het best vannacht zichtbaar nadat de Maan is ondergegaan, tot de ochtendschemer morgenochtend. Maar er worden al dagen meteoren van deze regen waargenomen, zoals deze heldere Perseïde, die op 8 augustus langs de hemel nabij het Balatonmeer in Hongarije schoot. Op de voorgrond is de ruïne van de St.Andreaskerk zichtbaar, terwijl een heldere Jupiter de hemel rechts daarvan domineert. Twee melkwegstelsels zijn op de achtergrond van dit groothoek-, uit drie opnamen samengestelde panorama te herkennen: de zwaklichtende boog van onze eigen Melkweg en het zwakke lichtvlekje gevormd door het verre Andromedastelsel, recht boven de linkermuur van de ruïne. Indien u vannacht Perseïdemeteoren gaat bekijken, kijk dan ook vroeger op de avond eens omhoog, waar heldere planeten en een jonge maansikkel boven de westelijke horizon na zonsondergang zijn te bewonderen.

  http://www.apod.nl/ap100812_nl.html
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
    vrijdag 13 augustus 2010 @ 13:49:47 #82
  118453 Pinnenmutske
  Tante IJsbeer 2023
  pi_85232277
  quote:
  Op vrijdag 13 augustus 2010 07:31 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
  Afgelopen nacht geen vallende sterren gezien, veel te bewolkt :'(
  same here, bah bah bah
  Koning, keizer, admiraal, schijten moeten ze allemaal by cafca.
  Oooof een taak op oew boekkes, jongens jongens het is toek op je bakkes hé
  pi_86193636
  8 september 2010
  Nieuwe Maan (12.30 uur).

  13 september 2010
  De maan staat aan het begin van de avond zeer laag aan de zuidwestelijke hemel. Een stukje links ervan is de ster Antares in de Schorpioen te zien.

  14 september 2010
  Vanavond staat de oranjerode ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen rechtsonder de halfverlichte maan. Kijk rond 21.30 uur in het zuidwesten.

  15 september 2010
  Eerste Kwartier (07.50 uur).

  19 september 2010
  Mercurius, de planeet die het dichtst bij de zon staat, bereikt zijn grootste schijnbare afstand ten westen ('rechts') van de zon. De planeet is daardoor de komende dagen goed zichtbaar aan de oostelijke ochtendhemel, kort voor zonsopkomst. Kijk vanaf 06.00 uur, laag boven de horizon.

  22 september 2010
  Vandaag staat de reuzenplaneet Jupiter in oppositie met de zon. Dat betekent dat hij zich (gezien vanaf de aarde) precies tegenover de zon aan de hemel bevindt. Jupiter staat in het grensgebied van de sterrenbeelden Waterman en Vissen en is nu de gehele nacht zichtbaar als een opvallend heldere 'ster'.

  22 september 2010
  Vannacht bevindt de planeet Jupiter zich linksonder de bijna-volle maan. Bekijk de samenstand om 22.30 uur, vrij hoog in het zuidoosten. Rond 01.00 uur (23 september) staan de twee hemellichamen hoog aan de zuidelijke hemel.

  23 september 2010
  Begin van de astronomische herfst. De zon beweegt vandaag van noord naar zuid over de hemeleveaar. Om 03.09 uur staat hij exact boven de evenaar van de aarde. Vandaag duren dag en nacht overal op aarde precies even lang; de komende maanden worden de nachten op het noordelijk halfrond weer steeds langer.

  23 september 2010
  Volle Maan (11.17 uur). Rond middernacht zie je de maan hoog in het zuidzuidoosten staan. Rechtsonder de maan staat de heldere planeet Jupiter. Gebruik een sterk vergrotende verrekijker om de manen van Jupiter te zien.

  28 september 2010
  Wijde samenstand van de maan en de oranje ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, die een flink stuk onder de maan staat. Bekijk het tweetal vanaf 22.30 uur in het oostnoordoosten. Rond 05.30 uur (29 september), als het al bijna begint te schemeren, staan maan en ster zeer hoog aan de zuidelijke hemel.

  1 oktober 2010
  Laatste Kwartier (05.52 uur). Om 06.00 uur 's morgens staat de halve maan hoog aan de hemel, ongeveer halverwege de ster Betelgeuze in het sterrenbeeld Orion (rechtsonder) en Castor en Pollux in de Tweelingen (linksboven).

  2 oktober 2010
  De maan is 's morgens vroeg, rond 06.00 uur, hoog in het zuidoosten te vinden. Op grote afstand boven de maan zie je Castor en Pollux; onder de maan de ster Procyon in het sterrenbeeld Kleine Hond.

  4 oktober 2010
  Tussen 06.00 en 06.30 uur staat de afnemende maansikkel aan de oostzuidoostelijke hemel, met links ervan de ster Regulus in de Leeuw.

  7 oktober 2010
  Nieuwe Maan (20.44 uur).

  9 oktober 2010
  Vandaag is het maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak.
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_86193650
  07-09-2010

  Twee mini-planetoïden scheren langs de aarde  Vanavond en morgen, woensdag 8 september, passeren twee kleine planetoïden de aarde op relatief kleine afstand. De beide kosmische rotsblokken werden afgelopen zondag ontdekt door de Catalina Sky Survey, een Amerikaans zoekproject dat specifiek voor het opsporen van zulke objecten is ingesteld.

  De planetoïden zullen onze planeet dichter naderen dan de maan. Planetoïde 2010 RX30 is naar schatting tien tot twintig meter groot en passeert de aarde rond middernacht op een afstand van 250.000 kilometer. Het tweede object, 2010 RF12, meet zeven tot vijftien meter en bereikt woensdag om 11.12 uur een kleinste afstand van 80.000 kilometer.

  Gevaarlijk zijn deze planetoïden niet. Zelfs als ze de aardatmosfeer zouden binnendringen, zouden hooguit enkele kleine brokstukken op de grond terechtkomen.

  © Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrekunde)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_86194032
  quote:
  Op woensdag 8 september 2010 08:15 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
  07-09-2010

  Twee mini-planetoïden scheren langs de aarde

  [ afbeelding ]

  Vanavond en morgen, woensdag 8 september, passeren twee kleine planetoïden de aarde op relatief kleine afstand. De beide kosmische rotsblokken werden afgelopen zondag ontdekt door de Catalina Sky Survey, een Amerikaans zoekproject dat specifiek voor het opsporen van zulke objecten is ingesteld.

  De planetoïden zullen onze planeet dichter naderen dan de maan. Planetoïde 2010 RX30 is naar schatting tien tot twintig meter groot en passeert de aarde rond middernacht op een afstand van 250.000 kilometer. Het tweede object, 2010 RF12, meet zeven tot vijftien meter en bereikt woensdag om 11.12 uur een kleinste afstand van 80.000 kilometer.

  Gevaarlijk zijn deze planetoïden niet. Zelfs als ze de aardatmosfeer zouden binnendringen, zouden hooguit enkele kleine brokstukken op de grond terechtkomen.

  © Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrekunde)
  Best wel knap dat ze deze stukjes 'gruis' weten te ontdekken, hoe gaat dat in zijn werk?
  Calm down, your nervous state
  I'll sing you a lullaby.
  Calm down, cause no mistake
  Should keep you up all night
  pi_86231247
  quote:
  Op woensdag 8 september 2010 08:44 schreef xenobinol het volgende:

  [..]

  Best wel knap dat ze deze stukjes 'gruis' weten te ontdekken, hoe gaat dat in zijn werk?
  Gewoon met een telescoop :) (maar dan niet zo'n telescoop die mensen zoals jij en ik in de tuin hebben staan ;) )
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_86231296
  Leuk topic. Wist niet dat het bestond ^O^
  Heb zelf net een simpel kijkertje gekocht om een beetje naar boven te turen.


  Celestron Firstscope

  Had nog nooit Jupiter + 4 maantjes gezien. Echt wel leuk *O*
  Heb zelf ook M31 wazig door het kijkertje gevonden. En dat midden in de stad. Nu nog een 'echt' donkere plek in de buurt van Zwijndrecht vinden.
  pi_86231359
  quote:
  Op donderdag 9 september 2010 07:39 schreef geelkuikentje het volgende:
  Leuk topic. Wist niet dat het bestond ^O^
  Heb zelf net een simpel kijkertje gekocht om een beetje naar boven te turen.

  [ afbeelding ]
  Celestron Firstscope

  Had nog nooit Jupiter + 4 maantjes gezien. Echt wel leuk *O*
  Heb zelf ook M31 wazig door het kijkertje gevonden. En dat midden in de stad. Nu nog een 'echt' donkere plek in de buurt van Zwijndrecht vinden.
  Mooie Telescoop. Veel plezier ermee!
  Inderdaad, de eerste keer dat ik Jupiter met z'n manen zag had ik zoiets van: "goed dat ik een telescoop heb gekocht" :)
  Maar deze zomer heb ik er nog niet door getuurd :@ (ook niet echt de gelegendheid gehad helaas)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_87357351
  Gisteravond wilde ik eigenlijk naar de kommet Hartley2 kijken

  en opeens had ik een satelliet in de kijker... Maar daar zat er nog eentje voor.
  2 in het blikveld van me 8x40 verrekijker. Het blijken de overblijfselen te zijn van 1
  van de 2 satellieten (Irridium 33 en cosmos 2251) te zijn die op 10 Februari 2009 tegen elkaar zijn gebotst

  Wil je ook de oveblijfselen bekijken/fotograferen... kijk dan eens op Satellite Debris voor de actuele banen van het ruimte puin.

  [ Bericht 16% gewijzigd door -CRASH- op 09-10-2010 15:45:23 ]
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_87358120
  Wat is de magnitude van die komeet? Is het nog een beetje de moeite waard?
  pi_87363406
  quote:
  Op zaterdag 9 oktober 2010 15:32 schreef -CRASH- het volgende:
  Gisteravond wilde ik eigenlijk naar de kommet Hartley2 kijken
  [ link | afbeelding ]
  en opeens had ik een satelliet in de kijker... Maar daar zat er nog eentje voor.
  2 in het blikveld van me 8x40 verrekijker. Het blijken de overblijfselen te zijn van 1
  van de 2 satellieten (Irridium 33 en cosmos 2251) te zijn die op 10 Februari 2009 tegen elkaar zijn gebotst

  Wil je ook de oveblijfselen bekijken/fotograferen... kijk dan eens op Satellite Debris voor de actuele banen van het ruimte puin.


  COOL 8-)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_87363430
  9 oktober 2010
  Vandaag is het maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak.
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_87368956
  quote:
  Op zaterdag 9 oktober 2010 16:14 schreef Harunobu het volgende:
  Wat is de magnitude van die komeet? Is het nog een beetje de moeite waard?
  5.3 tot 7.2
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_87377157
  11 oktober 2010
  Als je een heel vrij uitzicht op het zuidwesten hebt, kun je om 20.00 uur de maansikkel zien, laag boven de horizon, met daaronder de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen.

  14 oktober 2010
  Eerste Kwartier (23.27 uur). In het najaar staat de eerste kwartier-maan altijd laag aan de hemel. Hij bevindt zich vanavond in het sterrenbeeld Boogschutter.

  19 oktober 2010
  Om 20.30 uur staan de maan en de planeet Jupiter vrij hoog in het zuidoosten. Jupiter bevindt zich linksonder de maan. Rond 23.00 uur bereiken de twee hemellichamen hun hoogste stand boven de zuidelijke horizon.

  20 oktober 2010
  De reuzenplaneet Jupiter bevindt zich vanavond rechtsonder de maan. Aan het begin van de avond staat het duo laag in het oostzuidoosten; even na 23.00 uur zijn ze hoog in het zuiden te vinden.

  21 oktober 2010
  De meteorenzwerm de Orioniden bereikt vannacht zijn maximale activiteit. De 'vallende sterren' lijken afkomstig te zijn uit het sterrenbeeld Orion. In werkelijkheid zijn het kleine stofdeeltjes van komeet Halley die in de aardse dampkring verbranden.

  23 oktober 2010
  Volle Maan (03.36 uur).

  25 oktober 2010
  Wijde samenstand van de maan en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Kijk vanaf 21.00 uur in het oostnoordoosten. Aldebaran staat onder de maan.

  26 oktober 2010
  Vanavond is de oranje ster Aldebaran in de Stier rechts van de maan te vinden. Om 23.00 uur staan de twee hemellichamen hoog in het oosten.

  29 oktober 2010
  Rond middernacht, in de nacht van 29 op 30 oktober, komt de halfverlichte maan op in het oostnoordoosten. Pal boven de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.

  30 oktober 2010
  Laatste Kwartier (14.46 uur).

  31 oktober 2010
  Vandaag wordt de wintertijd ingevoerd. Om 03.00 uur Midden-Europese ZomerTijd (MEZT), in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober, gaat de klok één uur terug, maar 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET).

  1 november 2010
  's Morgens rond 06.00 uur staat de maan hoog in het zuidoosten. Linksboven de maan staat de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Op grote afstand linksonder de maan, veel dichter bij de horizon, is de planeet Saturnus te zien.

  3 november 2010
  Vlak voordat de ochtendschemering aanbreekt is een wijde samenstand zichtbaar van de afnemende maansikkel en de planeet Saturnus, linksonder de maan. Kijk rond 06.00 uur in het oostzuidoosten.

  4 november 2010
  Als je een vrij uitzicht op het oostzuidoosten hebt, kun je tussen 06.00 en 06.30 uur op zoek gaan naar de smalle maansikkel, rechtsonder de planeet Saturnus.

  6 november 2010
  Nieuwe Maan (05.52 uur).

  6 november 2010
  Vannacht zijn de Tauriden actief - een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier. De omstandigheden zijn gunstig: er is geen storend maanlicht.
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_87597016
  Misschien wel een leuk programmatje Universe Sandbox 2
  In de downloadbare demo kun je zeer weing.

  Als dit onder SPAM hoort...Feel Free To Delete

  [ Bericht 47% gewijzigd door -CRASH- op 16-10-2010 03:59:12 ]
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
    zaterdag 16 oktober 2010 @ 12:02:58 #96
  45206 Pietverdriet
  Ik wou dat ik een ijsbeer was.
  pi_87600923
  Ik vraag me af, draaien alle sterrenstelsel dezelfde richting? Of draait de helft klokwijze en de andere helft antiklokwijze.
  In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
    zaterdag 16 oktober 2010 @ 12:23:44 #97
  229532 Twiitch
  Speelt met zichzelf
  pi_87601421
  quote:
  Op zaterdag 16 oktober 2010 12:02 schreef Pietverdriet het volgende:
  Ik vraag me af, draaien alle sterrenstelsel dezelfde richting? Of draait de helft klokwijze en de andere helft antiklokwijze.
  Het zal natuurlijk niet 50/50 zijn maar volgens mij draaien ze niet allemaal dezelfde kant op.
    zaterdag 16 oktober 2010 @ 12:35:39 #98
  45206 Pietverdriet
  Ik wou dat ik een ijsbeer was.
  pi_87601767
  Heb er nog eens over nagedacht, maar of een sterrenstelsel klok of antiklok draait hangt er maar net vanaf van welke kant je hem bekijkt.
  In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  pi_87603904
  quote:
  Op zaterdag 16 oktober 2010 12:23 schreef Twiitch het volgende:

  [..]

  Het zal natuurlijk niet 50/50 zijn maar volgens mij draaien ze niet allemaal dezelfde kant op.
  Ik denk toch wel dat het 50/50 is. Waarom zouden er meer van de een moeten zijn?
  pi_87604182
  Men had op galaxy zoo eens gevraagd welke kant spiraaluniversa op draaien. Volgens mij kwam daar uit dat de meeste rechtsom gingen. Maar, dat lag aan de mensen en niet aan de sterrenstelsels. Want dat was inderdaad iets heel dicht bij 50/50.
  pi_87649867
  Ik zat net weer even naar de maan te turen (blijft echt super :D ) met m'n simpele Celestron Firstscope. Ik heb een kaart van de maan (schaal 1:4.000.000) maar zo'n kaart is echt niet praktisch/bruikbaar als ik buiten sta. Dus eigenlijk ben ik een beetje op zoek naar een handig bruikbare maanatlas of iets dergelijks. Zijn die te koop? Zo ja waar vind ik dat?

  Ik kwam deze tegen voor m'n iPod Touch. Is deze een beetje bruikbaar/handig?
  pi_87667915


  Bijna is het zover: op 30 oktober 2010 wordt de zesde Nacht van de Nacht gevierd. Ook dit jaar zijn er in iedere provincie vele ‘duistere’ activiteiten te beleven, voor jong en oud. Klik hier voor alle activiteiten bij jou in de buurt. Tal van gemeenten en bedrijven nemen ook dit jaar weer deel aan de Nacht van de Nacht. In heel het land zullen honderden kerken, kantoren, bruggen, torens, gemeentehuizen en monumenten de verlichting doven.

  http://www.laathetdonkerdonker.nl/
  http://www.sterrentellen.nl/

  Dit vind ik niet onder spam vallen hoor ;)
  pi_87668078
  zeker niet en eigenlijk best interessant! Bedankt. ^O^
  Yvonne schreef op maandag 31 oktober 2011 @
  13:59:43 in DEF SC #282 aan AchJa & Co
  Vanaf hier en nu stopt het in DEF én op FOK!
  Ik wil hier een normale SC zonder gebitch!
  pi_87671561
  quote:
  Op donderdag 9 september 2010 07:39 schreef geelkuikentje het volgende:
  Leuk topic. Wist niet dat het bestond ^O^
  Heb zelf net een simpel kijkertje gekocht om een beetje naar boven te turen.

  [ afbeelding ]
  Celestron Firstscope

  Had nog nooit Jupiter + 4 maantjes gezien. Echt wel leuk *O*
  Heb zelf ook M31 wazig door het kijkertje gevonden. En dat midden in de stad. Nu nog een 'echt' donkere plek in de buurt van Zwijndrecht vinden.
  Mag ik vragen wat je hier ongeveer voor betaald hebt? En kan je hier ook een digitale spiegelreflex camera op monteren?
  pi_87673385
  quote:
  Op maandag 18 oktober 2010 14:17 schreef peeth het volgende:

  [..]

  Mag ik vragen wat je hier ongeveer voor betaald hebt? En kan je hier ook een digitale spiegelreflex camera op monteren?
  Ik dacht zo'n 100 euro. Het is eigenlijk een aanschaf in twee delen:

  telescoop zelf ongeveer 75 euro
  accessoire set ongeveer 25 euro
  Is echt een leuk dingetje waar je leuk de kraters van de maan mee kan zien. Saturnus wil ik nog een keer bekijken maar die heb ik nog niet gezien. Er kan geen spiegelreflex op aangesloten worden.
  pi_88037444
  Binnenkort begin ik ook met het turen naar de hemel, mag vanuit mijn studie (natuurkunde aan de vrije universiteit) een Meade ETX 125 lenen voor een aantal maanden. Dus dat wordt vol op experimenteren en ontdekken, heb nog nooit zelf waarnemingen gedaan namelijk. Ik hoop op een kraakheldere winter!
  pi_88094654
  quote:
  Op woensdag 27 oktober 2010 20:24 schreef frenkck het volgende:
  Binnenkort begin ik ook met het turen naar de hemel, mag vanuit mijn studie (natuurkunde aan de vrije universiteit) een Meade ETX 125 lenen voor een aantal maanden. Dus dat wordt vol op experimenteren en ontdekken, heb nog nooit zelf waarnemingen gedaan namelijk. Ik hoop op een kraakheldere winter!
  Cool dat je dat voor je studie moet doen en zomaar een telescoop meekrijgt :Y
  Zelf heb ik een Meade etx-70, ben er blij mee :)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_88094669
  27-10-2010

  Nieuwe meteorenregen te zien in november?  Op 16 oktober verschenen, kort na elkaar, in Canada en het zuiden van de VS twee vuurbollen aan de hemel. Uit analyse van de sporen die deze opvallend heldere meteoren langs de hemel trokken, bleek dat ze zijn veroorzaakt door twee kleine deeltjes uit de ruimte die dezelfde oorsprong lijken te hebben. En dat niet alleen: de baan die zij door de ruimte volgden, vertoont overeenkomsten met die van de komeet Hartley 2, die momenteel aan de nachthemel te zien is.

  Volgens NASA-wetenschappers zou dat gewoon een kwestie van toeval kunnen zijn. Maar volgens hen bestaat er een kleine kans dat de vuurbollen een vooraankondiging zijn van een op handen zijnde meteorenregen. Deze zou dan worden veroorzaakt door de deeltjes die de komeet de afgelopen duizenden jaren in de ruimte heeft achtergelaten.

  Als het inderdaad zo ver komt - met de nadruk op 'als' - zou de meteorenzwerm begin november in de uren voor zonsopkomst te zien moeten zijn. De 'vallende sterren' komen in dat geval uit de richting van het sterrenbeeld Zwaan.


  © Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrenkunde)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_88095771
  quote:
  1s.gif Op vrijdag 29 oktober 2010 08:05 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

  [..]

  Cool dat je dat voor je studie moet doen en zomaar een telescoop meekrijgt :Y
  Zelf heb ik een Meade etx-70, ben er blij mee :)
  Echt noodzaak voor de studie is het niet, meer voor het ermee vertrouwd raken. Uiteindelijk ga ik ook wel door met sterrenkunde binnen mijn studie (net sterrenkunde 1 afgesloten), waarbij ook practicum om de hoek komt kijken. Maar dan maken we gebruik van de telescoop aan de universiteit zelf, deze is nog behoorlijk wat groter (30cm schmidt-cassegrain type).

  Met deze telescoop zijn exoplaneten waar te nemen! Erg gaaf!
  pi_88095968
  quote:
  Op vrijdag 29 oktober 2010 09:28 schreef frenkck het volgende:

  [..]  Echt noodzaak voor de studie is het niet, meer voor het ermee vertrouwd raken. Uiteindelijk ga ik ook wel door met sterrenkunde binnen mijn studie (net sterrenkunde 1 afgesloten), waarbij ook practicum om de hoek komt kijken. Maar dan maken we gebruik van de telescoop aan de universiteit zelf, deze is nog behoorlijk wat groter (30cm schmidt-cassegrain type).

  Met deze telescoop zijn exoplaneten waar te nemen! Erg gaaf!
  Lucky Guy ^O^
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
    zaterdag 30 oktober 2010 @ 17:38:30 #111
  42829 Mister1977
  Furred, not shaven
  pi_88145860
  "If nothing else works, a total pig-headed unwillingness to look facts in the face will see us through" General Melchett
  Klik hier voor uw dagelijkse portie vitaminen.
  pi_88146240
  quote:
  ^O^
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_88149016
  Leuk idee, maar totdat men al die vreselijke straatlantarens niet uit doet heeft het 0,0 zin.

  Trouwens is er nu ook nog de maan, dus waarom ze dit jaar 30 october uitgekozen hebben is me ook een raadsel. En vorig jaar was het bewolkt.

  Ze moeten doen net zoals in dat ene dorp in Iran. Gewoon alle stroom uitzetten.
    zaterdag 30 oktober 2010 @ 19:33:45 #114
  45206 Pietverdriet
  Ik wou dat ik een ijsbeer was.
  pi_88149281
  quote:
  Op zaterdag 30 oktober 2010 19:26 schreef Harunobu het volgende:
  Leuk idee, maar totdat men al die vreselijke straatlantarens niet uit doet heeft het 0,0 zin.

  Trouwens is er nu ook nog de maan, dus waarom ze dit jaar 30 october uitgekozen hebben is me ook een raadsel. En vorig jaar was het bewolkt.

  Ze moeten doen net zoals in dat ene dorp in Iran. Gewoon alle stroom uitzetten.
  Straatlantaarns zouden kappen moeten hebben zodat ze alleen naar beneden schijnen, dat zou al veel schelen
  In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  pi_90100371
  RARE LUNAR ECLIPSE:
  The lunar eclipse of Dec. 21st falls on the same date as the northern winter solstice. Is this rare? It is indeed, according to Geoff Chester of the US Naval Observatory, who inspected a list of eclipses going back 2000 years. "Since Year 1, I can only find one previous instance of an eclipse matching the same calendar date as the solstice, and that is Dec. 21, 1638," says Chester. "Fortunately we won't have to wait 372 years for the next one...that will be on Dec. 21, 2094."

  www.spaceweather.com

  4 Januari 2011 Gedeeltelijke zonsverduisteringen zichtbaar vanuit Nederland
  In 2011 zijn er geen totale of ringvormige zonsverduisteringen. Er zijn wel 4 gedeeltelijke (4 januari, 1 juni, 1 juli, 25 november), waarvan de eerste in Nederland zichbaar is.
  Rond 09:15 is de zonsdiameter voor ongeveer 78% bedekt.
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_90164391
  Telescoop tevoorschijn halen :)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_90193984
  quote:
  1s.gif Op maandag 20 december 2010 09:19 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
  Telescoop tevoorschijn halen :)
  Moet je morgen wel vroeg opstaan
  Om 07:33 komt de Maan in de kernschaduw van de Aarde.
  De totaliteit begint om 08:41,
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_90194536
  Morgen om 6 uur opstaan en om 7.30 op m'n werk. Ga wel even kijken of ik wat zie rond kwart voor 9. Neem m'n verrekijker mee, laat de telescoop wel thuis :)
  pi_90206887
  quote:
  1s.gif Op maandag 20 december 2010 19:58 schreef -CRASH- het volgende:

  [..]

  Moet je morgen wel vroeg opstaan
  Om 07:33 komt de Maan in de kernschaduw van de Aarde.
  De totaliteit begint om 08:41,
  Ik breng 's morgens de krant dus dat komt voor mij perfect uit :) Ik breng daarnaast de post en die komt later, dus zien ga ik m zeker, als het weer een beetje meewerkt ;)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_90208202
  quote:
  1s.gif Op maandag 20 december 2010 19:58 schreef -CRASH- het volgende:

  [..]

  Moet je morgen wel vroeg opstaan
  Om 07:33 komt de Maan in de kernschaduw van de Aarde.
  De totaliteit begint om 08:41,
  Wanneer de zon al op komt is de totale maansverduistering :?

  Naja ik zal eens kijken of ik morgen hem kan vinden, anders wacht ik wel weer half jaartje.
  pi_90220793
  Ik ben nu op m'n werk en ik zie helemaal geen maan/sterren alleen maar wolken. :(
  Dus zie niks van een maansverduistering...
  pi_90220997
  Hier hetzelfde liedje, de hele morgen geen maan te zien :( :'(
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
    Moderator dinsdag 21 december 2010 @ 10:07:28 #123
  45833 crew  Fogel
  pi_90222946
  Hier was het tot ca 0830 goed te zien, maar toen kwamen de wolken.

  Een foto van de krant van ongeeer dezelfde periode:
  I'm surrounded by morons!
  TRV 2021: Oslo, Montreal, Nederland
  TRV plannen/geboekt 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
  TRV plannen/geboekt 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Kroatie, Toronto, New York, Nederland, Gdansk
  pi_90239781
  quote:
  1s.gif Op dinsdag 21 december 2010 10:07 schreef Fogel het volgende:
  Hier was het tot ca 0830 goed te zien, maar toen kwamen de wolken.

  Een foto van de krant van ongeeer dezelfde periode:
  [ afbeelding ]
  ^O^
  Maar ik baal ervan ;(
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
    Moderator dinsdag 21 december 2010 @ 16:26:47 #125
  45833 crew  Fogel
  pi_90239862
  Hier nog een videocompilatie en wat meer fotos: http://www.adressa.no/nyheter/trondheim/article1566269.ece

  Aangezien ze de lezers aansporen foto's op te sturen zullen de 5 die er nu staan vast nog wel meer worden.

  En nog een (betere) video uit een andere online krant: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10012523

  [ Bericht 26% gewijzigd door Fogel op 21-12-2010 16:44:35 ]
  I'm surrounded by morons!
  TRV 2021: Oslo, Montreal, Nederland
  TRV plannen/geboekt 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
  TRV plannen/geboekt 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Kroatie, Toronto, New York, Nederland, Gdansk
  pi_90781777
  quote:
  1s.gif Op dinsdag 21 december 2010 16:26 schreef Fogel het volgende:
  Hier nog een videocompilatie en wat meer fotos: http://www.adressa.no/nyheter/trondheim/article1566269.ece

  Aangezien ze de lezers aansporen foto's op te sturen zullen de 5 die er nu staan vast nog wel meer worden.

  En nog een (betere) video uit een andere online krant: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10012523
  ^O^
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_90781787
  31-12-2010

  Gedeeltelijke zonsverduistering op 4 januari  Indien de weergoden meewerken, zullen we op dinsdagochtend 4 januari een gedeeltelijke zonsverduistering kunnen zien. Dat hebben de Vlaamse volkssterrenwachten laten weten.

  Het hoogtepunt van de zonsverduistering valt om 09.17 uur, 31 minuten na zonsopkomst. De zon zal dan voor iets meer dan 75 procent verduisterd zijn door de maan. Onze ster staat dan 3 graden boven de horizon.

  Bij haar opkomst om 08.48 uur is ze al voor de helft verduisterd en staat ze in het zuidoosten boven de horizon. De eclips eindigt om 10.37 uur. De zon staat dan 11 graden boven de horizon. De vermelde tijdstippen kunnen naargelang de locatie van de waarnemer lichtjes verschillen.

  Enkel met brilletje
  Naar een eclips kijken zonder speciaal eclipsbrilletje is helemaal uit den boze, want dit kan tot ernstige oogletsels leiden. De deskundigen raden ook af het brilletje in combinatie met een verrekijker of telescoop te gebruiken, terwijl andere hulpmiddelen misschien wel het licht tegenhouden maar niet noodzakelijk andere straling.

  De eclipsbrilletjes zijn te koop bij de volkssterrenwachten, waar kenners klaarstaan met raad en daad. (belga/edp)

  (HLN)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_90800064
  03-01-2011

  Zonsverduistering waarschijnlijk slecht zichtbaar

  UTRECHT - Veel zullen we er waarschijnlijk niet van zien, maar dinsdagochtend is er een gedeeltelijke zonsverduistering voorafgegaan door vallende sterren. Er is echter ook bewolking en regen voorspeld.


  © NU.nl/Allesoversterrenkunde.nl

  ''Het spektakel is waarschijnlijk alleen buiten de stad op een plek met vrij zicht te zien, zei Edwin Mathlener, directeur van Stichting De Koepel in Utrecht, maandag.

  Als de zon echter enigszins door de wolken is te zien, kan dat een spectaculaire aanblik opleveren. ''Als het een beetje nevelig is, kunnen mensen zonder eclipsbrilletje naar de zon kijken.

  Nieuwe maan

  Bij zonsopkomst rond 8.48 uur is de zon voor driekwart verduisterd. Het is dinsdag nieuwe maan; de maan beweegt vanaf de aarde gezien bijna precies voor de zon langs.

  Rond tien over half elf s ochtends is de verduistering afgelopen. Wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar heeft op zijn website uitgebreide informatie over het verschijnsel gepubliceerd.

  Vallende sterren

  De hele nacht zijn er van maandag op dinsdag vallende sterren te zien. De meteorenzwerm Boötiden bereikt dan zijn hoogtepunt.

  Doordat het nieuwe maan is verstoort het maanlicht de zwerm niet. ''De meeste vallende sterren zijn in de loop van de nacht te zien, verwacht Mathlener.

  Naast de zonsverduistering en vallende sterren, zijn dinsdagochtend in de schemering ook nog de planeten Mercurius en Venus te zien
  .

  © ANP

  (nu.nl)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_90800977
  Het weer lijkt me hier ook slecht voor de zonsverduistering. ;(
  Leek me wel super om dat te zien.
  pi_90827089
  Niks gezien, geen vallende ster. Zonsverduistering heb ik niet gekeken, heb geen brilletjes meer.
  Heb wel Venus gezien
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
    Moderator dinsdag 4 januari 2011 @ 10:01:49 #131
  45833 crew  Fogel
  pi_90827104
  De zon komt momenteel in verduisterde toestand op in Trondheim. Hier live te volgen: http://www.adressa.no/vaeret/article1570869.ece
  I'm surrounded by morons!
  TRV 2021: Oslo, Montreal, Nederland
  TRV plannen/geboekt 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
  TRV plannen/geboekt 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Kroatie, Toronto, New York, Nederland, Gdansk
  pi_90827138
  Ik heb vanuit de trein heel even tussen de wolken door een verduisterde zon gezien. :Y Opzich wel leuk, maar iets te fel zonder zo'n brilletje.
  pi_90827161
  Voor foto's van de zonsverduistering:
  http://nos.nl/artikel/209(...)ng-in-nederland.html
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_90827164
  quote:
  1s.gif Op dinsdag 4 januari 2011 10:03 schreef KoningStoma het volgende:
  Ik heb vanuit de trein heel even tussen de wolken door een verduisterde zon gezien. :Y Opzich wel leuk, maar iets te fel zonder zo'n brilletje.
  :)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_90827194
  4 januari 2011 Vandaag is vanuit Europa, Noord-Afrika en West-Azië een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar - de eerste van een reeks van vier die dit jaar plaatsvindt. De eclips is nergens op aarde totaal. In Nederland komt de zon kort voor 09.00 uur gedeeltelijk verduisterd op. Rond 09.17 is de verduistering maximaal (ca. 78 procent). Om 10.40 uur is het verschijnsel alweer achter de rug. Om de verduistering te zien is een vrij uitzicht op de zuidoostelijke horizon nodig, en een beschermende eclipsbril.

  4 januari 2011
  Nieuwe Maan (10.03 uur).

  4 januari 2011
  Maximum van de Boötiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Boötes. .

  8 januari 2011
  Venus bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. De planeet zichtbaar als een heldere 'ochtendster' aan de zuidoostelijke hemel.

  9 januari 2011
  Een dag na Venus bereikt ook Mercurius zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. Tijdens de ochtendschemering, rond 07.45 uur, is de planeet laag in het zuidoosten te vinden. Gebruik een verrekijker.

  10 januari 2011
  Samenstand van de maan en de heldere planeet Jupiter. Kijk rond 19.30 uur in het zuidwesten.

  12 januari 2011
  Eerste Kwartier (12.31 uur).

  17 januari 2011
  De maan staat vanavond midden in de Winterzeshoek, die gevormd wordt door de heldere sterren Capella, Castor, Procyon, Sirius, Rigel en Aldebaran.

  19 januari 2011
  Volle Maan (22.21 uur).

  21 januari 2011
  Linksboven de maan zie je de heldere ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Kijk vanaf 21.00 uur in het oosten.

  25 januari 2011
  De maan, de planeet Saturnus en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd vormen 's morgens rond 06.30 uur een driehoek aan de zuidzuidwestelijke horizon.

  26 januari 2011
  Om 06.00 uur staat de maan in het zuiden. Rechtsboven de maan zie je de ster Spica in de Maagd; rechtsboven Spica fonkelt de planeet Saturnus.

  26 januari 2011
  Laatste Kwartier (13.57 uur).

  29 januari 2011
  Een mooie samenstand aan de ochtendhemel: rechts van de heldere planeet Venus staat de maansikkel; direct rechts van de maan is de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen te vinden. Kijk rond 07.00 uur in het zuidzuidoosten.

  30 januari 2011
  Vanmorgen staat de smalle maansikkel pal onder de heldere planeet Venus. Bekijk het duo rond 07.00 uur in het zuidoosten.

  3 februari 2011
  Nieuwe Maan (03.31 uur).
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_90827233
  quote:
  1s.gif Op dinsdag 4 januari 2011 10:03 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
  Voor foto's van de zonsverduistering:
  http://nos.nl/artikel/209(...)ng-in-nederland.html
  Dat was precies hoe ik hem kon zien :Y
  pi_90827254
  ah zo dus


  nice :Y
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_90964730
  Ik zou best wel eens naar de zon willen kijken met een telescoop. Dit doe/durf ik niet omdat ik niet weet hoe ik dit zou moeten aanpakken zonder dat ik m'n ogen of de telescoop beschadig. Moet dat met folie? Met een bepaald filtertype? Een combinatie van beiden? Zat wel eens te denken om het beeld te projecteren of zo maar volgens mij wordt het zonlicht dan ook heel erg geconcentreerd. Dat kan niet goed zijn voor de spiegels of voor het oculair van mijn telescoopje. Iemand een ideetje?
  pi_91103454
  Vanochtend was de 'halve maan' sikkel van Venus goed te zien door een klein telescoopje. Mocht je zelf willen kijken, kijk dan in het zuid oosten 's ochtends. Ik keek rond 6.30 vandaag (10 jan 2011) met prima zicht.
  pi_91104158
  Voor de zon zou ik niet anders doen dan een speciaal zonfilter op de ingang van de telescoop te zetten. Ik zou absoluut nooit proberen met folie over de ingang en dan met een maanfilter ofzo in het occulair. Ik weet niet hoe groot je telescoop is, maar met een beetje telescoop vang je echt enorm veel licht. Bij mijn telescoop is de maan bv al verblindend. Kun je nauwelijks na kijken. Je loopt het risico dat je echt in een fractie van een seconde totaal en voor altijd blind bent.

  Ik zou zelf nooit na de zon durven kijken. Is een soort fobie van mij. Ik zou altijd denken dat het filter er dan per ongeluk af zou vallen en dat de zon dan ineens mijn ogen tot een gat tot achter in mijn hoofd zou branden.

  En dat is ook wat echt kan gebeuren. Met een klein vergrootglas brandt je al zo papier. In het ergste geval wordt je netvlies dus ook letterlijk in een fractie 100, 200, 300 graden. En je netvlies heeft geen zenuwen dus je zult ook niets voelen. Als je gewoon recht na de zon kijkt beschadigd je netvlies al.

  Ik zou al zenuwachtig worden als mijn telescoop minder dan 90 graden van de zon af gericht is. Ik zou nooit naar Venus durven kijken als de zon al op is.

  [ Bericht 9% gewijzigd door Harunobu op 10-01-2011 09:22:43 ]
  pi_92161132
  3 februari 2011
  Nieuwe Maan (03.31 uur).

  6 februari 2011
  Vanavond rond 19.30 uur zie je de smalle maansikkel rechtsonder de heldere planeet Jupiter staan, aan de westzuidwestelijke horizon.

  7 februari 2011
  Wijde samenstand van de maansikkel en de planeet Jupiter. Bekijk het tweetal rond 19.30 uur in het westzuidwesten.

  11 februari 2011
  Eerste Kwartier (08.18 uur).

  11 februari 2011
  Vandaag bereikt de zogeheten tijdvereffening zijn grootste (negatieve) waarde van het jaar: 14 minuten en 13 seconden. Dat betekent dat de zon - die een beetje onregelmatig beweegt als gevolg van de ellipsvorm van de aardbaan en de scheve stand van de aardas - vandaag bijna een kwartier 'achter loopt' op onze strikt regelmatige klok. In Utrecht staat hij daardoor pas om 12.54 uur in het zuiden, in plaats van om 12.40 uur (het gemiddelde tijdstip voor 5º oosterlengte).

  12 februari 2011
  Rond 20.00 uur zie je de maan hoog aan de zuidelijke horizon staan, pal boven de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Rechts van de maan is het Zevengesternte zichtbaar, een bekende open sterrenhoop.

  13 februari 2011
  De maan vormt vanavond een gelijkbenige driehoek met twee oranjerode sterren: Betelgeuze in het sterrenbeeld Orion, linksonder de maan, en Aldebaran in de Stier, rechtsonder de maan. Kijk rond 22.00 uur, hoog in het zuidwesten.

  14 februari 2011
  Op de avond van Valentijnsdag staat de wassende maan vrijwel midden in de Winterzeshoek. Die wordt gevormd door de heldere sterren Capella in de Voerman, Castor (Tweelingen), Procyon (Kleine Hond), Sirius (Grote Hond), Rigel (Orion) en Aldebaran (Stier).

  18 februari 2011
  Volle Maan (09.36 uur).

  18 februari 2011
  Vanaf 19.00 uur zie je de Volle Maan opkomen in het oosten. Pal boven de maan staat de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw.

  20 februari 2011
  Tegen middernacht zie je direct links van de maan de heldere planeet Saturnus, en daaronder de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. De wijde samenstand vindt laag in het zuidoosten plaats.

  21 februari 2011
  Rond middernacht staat Saturnus vrijwel recht boven de maan, die net opkomt in het zuidoosten. Direct linksboven de maan is de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd zichtbaar.

  25 februari 2011
  Laatste Kwartier (00.26 uur).

  25 februari 2011
  Nauwe samenstand van de halfverlichte maan en de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, pal onder de maan. Kijk vanaf 05.00 uur in het zuidzuidoosten.

  28 februari 2011
  Een uur voor zonsopkomst zie je laag in het zuidoosten een wijde samenstand van de heldere planeet Venus en, rechts daarvan, de afnemende maan. Kijk rond 06.30 uur.

  4 maart 2011
  Nieuwe Maan (21.46 uur).
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_92173726
  de ster betelgeuze waarvan een supernova verwacht word staat in orion een stukje boven de 3 sterren die het bekende baken van orion zijn in een iets schuine stand onder elkaar ongeveer in het zuid westen

  met een verrekijker/telescoop zou andromeda ook zichtbaar moeten zijn, staat links van casseopeia


  [ Bericht 5% gewijzigd door pinine op 03-02-2011 01:01:37 ]
  pi_92240726
  quote:
  1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 14:57 schreef pinine het volgende:
  de ster betelgeuze waarvan een supernova verwacht word staat een stukje boven orion en dat zijn 3 sterren in een iets schuine stand onder elkaar ongeveer in het zuid westen
  Stukje boven Orion???? Betelgeuze hoort nog bij het sterrenbeeld Orion
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_92257996
  quote:
  1s.gif Op woensdag 2 februari 2011 20:07 schreef -CRASH- het volgende:

  [..]

  Stukje boven Orion???? Betelgeuze hoort nog bij het sterrenbeeld Orion
  [ link | afbeelding ]
  ja o.k. maar om het niet ingewikkeld te maken zijn de 3 sterren het duidelijkste baken van orion, dus gemakshalve maar even orion genoemd wat veel mensen doen trouwens ( heb de tekst aangepast ;) )


  [ Bericht 6% gewijzigd door pinine op 03-02-2011 10:52:12 ]
  pi_92363747
  Is er een website bekend waar huidige positie van de grotere astroiden te zien. Bijvoorbeeld van Ceres, Pallas, Juno en Vesta?
  pi_92365949
  quote:
  1s.gif Op zaterdag 5 februari 2011 11:15 schreef geelkuikentje het volgende:
  Is er een website bekend waar huidige positie van de grotere astroiden te zien. Bijvoorbeeld van Ceres, Pallas, Juno en Vesta?
  Of ze erbij staan

  http://szyzyg.arm.ac.uk/~spm/neo_map.html
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_93580485
  4 maart 2011
  Nieuwe Maan (21.46 uur).

  7 maart 2011
  Aan het eind van de schemering, rond 20.00 uur, zie je de planeet Jupiter heel laag in het westen. Boven Jupiter staat de zeer smalle maansikkel.

  11 maart 2011
  Linksonder de maan staat de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond 21.00 uur, hoog in het westzuidwesten.

  13 maart 2011
  Eerste Kwartier (00.45 uur).

  13 maart 2011
  's Avonds vanaf 21.00 uur zie je de maan hoog in het zuidwesten, omringd door de heldere sterren van de Winterzeshoek: Capella in het sterrenbeeld Voerman, Castor in de Tweelingen, Procyon in de Kleine Hond, Sirius in de Grote Hond, Rigel in Orion en Aldebaran in de Stier.

  15 maart 2011
  Probeer tijdens de avondschemering de planeten Jupiter en Mercurius te zien, dicht bij elkaar aan de hemel. Kijk rond 19.45 uur, heel laag in het westen.

  17 maart 2011
  Linksboven de maan is de ster Regulus te zien, in het sterrenbeeld Leeuw. Kijk rond 21.00 uur in het zuidoosten.

  19 maart 2011
  Volle Maan (19.10 uur). De afstand van de maan tot de aarde bedraagt vanavond slechts 356.577 kilometer - de kleinste waarde van het jaar. Dat betekent dat de Volle Maan vannacht extra groot is.

  20 maart 2011
  De maan vormt een rechthoekige driehoek met de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd (linksonder de maan) en de heldere planeet Saturnus (linksboven de maan). Kijk rond 22.30 uur in het zuidoosten.

  21 maart 2011
  Begin van de astronomische lente. Om 00.21 uur beweegt de zon van zuid naar noord over de evenaar. Vandaag duren dag en nacht overal op aarde even lang.

  21 maart 2011
  De maan, de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd en de planeet Saturnus staan vanavond vrijwel exact op één lijn. Kijk vanaf 23.00 uur in het zuidoosten.

  23 maart 2011
  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Vanaf 20.00 uur kun je hem proberen te vinden, laag in het westen.

  24 maart 2011
  Samenstand van de maan en de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen. Rond 05.00 uur zie je de ster links van de maan, in het zuiden.

  25 maart 2011
  Vanmorgen rond 05.00 uur staat de ster Antares rechts van de vrijwel halfverlichte maan, vrij laag boven de zuidelijke horizon.

  26 maart 2011
  Laatste Kwartier (13.07 uur).

  27 maart 2011
  Vandaag wordt de zomertijd ingevoerd. Om 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET) gaat de klok één uur vooruit, naar 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT).

  31 maart 2011
  Tijdens de ochtendschemering, vanaf 06.30 uur, kun je proberen om de planeet Venus te vinden, heel laag in het oostzuidoosten. Pal boven Venus staat de smalle maansikkel. Gebruik eventueel een verrekijker.

  2 april 2011
  Rond 11.00 staat de maan op 406.655 kilometer afstand van de aarde - de grootste afstand van het jaar. De maanbaan is niet exact rond, maar ook de mate van uitgerektheid varieert in de loop van het jaar.

  3 april 2011
  Nieuwe Maan (16.32 uur).
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_94278188
  quote:
  1s.gif Op zondag 17 oktober 2010 21:58 schreef geelkuikentje het volgende:
  Ik zat net weer even naar de maan te turen (blijft echt super :D ) met m'n simpele Celestron Firstscope. Ik heb een kaart van de maan (schaal 1:4.000.000) maar zo'n kaart is echt niet praktisch/bruikbaar als ik buiten sta. Dus eigenlijk ben ik een beetje op zoek naar een handig bruikbare maanatlas of iets dergelijks. Zijn die te koop? Zo ja waar vind ik dat?

  Ik kwam deze tegen voor m'n iPod Touch. Is deze een beetje bruikbaar/handig?
  15-03-2011

  Alle foto's en meetgegevens maansonde LRO nu openbaar  De Amerikaanse NASA heeft het vijfde en laatste deel van de waarnemingsgegevens van de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) openbaar gemaakt. LRO draait in een baan over de polen van de maan en legde van september 2009 tot september 2010 het oppervlak van onze naaste buur in het heelal gedetailleerder vast dan ooit.

  Behalve foto's waarop soms details van een meter zichtbaar zijn, is ook de infraroodhelderheid van de maan in kaart gebracht, alsmede de mineralogische samenstelling, de temperatuur, de topografie en ruwheid van het oppervlak, de hellingen van bergen en kraterwanden, enzovoort.

  In totaal gaat het om ruim 192 terabytes aan gegevens - genoeg om 41.000 dvd's te vullen. Alle LRO-foto's (in veel gevallen samengevoegd tot indrukwekkende mozaïeken) zijn voor iedereen beschikbaar via het zogeheten Planetary Data System.

  Planetary Data System
  Lunar Reconnaissance Orbiter

  © Govert Schilling

  (allesoversterrenkunde)

  [ Bericht 71% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 18-03-2011 08:22:28 ]
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_94278244
  16-03-2011

  'Supermaan' verlicht avondhemel  Bij heldere hemel is komende zaterdag, even na zeven uur 's avonds, een bijzondere maansopkomst te zien. De vol verlichte maan die dan boven de oostelijke horizon verschijnt, heeft de grootste afmetingen in bijna twintig jaar.

  Dat de maanschijf niet altijd even groot lijkt, komt doordat de baan die de maan om de aarde volgt geen cirkel is, maar een ellips. Hierdoor varieert de afstand - en dus ook de grootte - van de maan met ongeveer veertien procent. Bovendien geven de meest nabije volle manen ook ongeveer dertig procent meer licht dan de allerverste volle manen.

  Op het internet zijn nogal wat indianenverhalen over die 'supermaan' te vinden. Zo wordt deze zelfs verantwoordelijk gehouden voor de aardbeving en tsunami die Japan onlangs troffen. Dat de maan op 11 maart zelfs verder van de aarde stond dan gemiddeld, wordt voor het gemak maar even vergeten.

  Overigens is het juist dat de maan op momenten dat Volle Maan samenvalt met zijn kleinste afstand tot de aarde iets sterkere getijden veroorzaakt dan normaal. Maar de invloed op de waterstand (enkele centimeters) valt in het niet bij de gebruikelijke verschillen tussen eb en vloed.

  © Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrenkunde)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_94278846
  Dat word dus weer naar de hemel turen op zaterdag :)
  Calm down, your nervous state
  I'll sing you a lullaby.
  Calm down, cause no mistake
  Should keep you up all night
  pi_94757371
  An Amazing Pic of Discovery Docking with the ISS, Taken from Earth


  Discovery on Approach to the ISS As seen from the ground. Rob Bullen via Bad Astronomy

  This is an image of the Space Shuttle Discovery taken from the ground, no easy feat in itself. But it wasn’t taken by an observatory or a massive scientific instrument. Rob Bullen snapped this image from the UK using an 8.5" telescope. That he was guiding by hand.

  By hand? Yes, Bullen was operating his telescope by hand rather than via carefully calibrated electronic equipment that one might expect an astrophotographer to be using. On Saturday he took his telescope--a relatively tiny setup as far as space telescopes are concerned--outside under a somewhat overcast sky, figured out where to point his rig (by hand), and just like that the sky cleared up, the ISS appeared, and the image was captured.

  The ISS isn’t so hard to see from the ground--it’s well more than 300 feet long these days--but it is moving really, really quickly (like 17,000 miles per hour quickly). Cheers to Bullen for giving confidence to amateur astrophotographers everywhere.

  Echt wel vet. Wil ik ook wel zien!
  pi_95155977
  7 april 2011
  Een mooie samenstand aan de avondhemel: links van de smalle maansikkel staat de heldere ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier; rechts van de maan is het Zevengesternte te vinden. Kijk vanaf 22.00 uur in het westen.

  8 april 2011
  Vanavond staat de maan precies boven de oranjerode hoofdster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond 22.30 uur in het westen.

  11 april 2011
  Eerste Kwartier (14.05 uur).

  11 april 2011
  's Avonds rond 22.30 zie je de maan hoog in het zuidwesten, halverwege de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen en de ster Procyon in de Kleine Hond.

  13 april 2011
  Linksboven de maan is Regulus te zien, de hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw. Kijk tussen 22.00 en 22.30 uur, hoog in het zuiden.

  16 april 2011
  De maan vormt een rechthoekige driehoek met de planeet Saturnus (linskboven de maan) en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd (op iets grotere afstand rechtsonder de maan). Kijk tegen 23.00 uur in het zuidoosten.

  17 april 2011
  Nauwe samenstand van de bijna-volle maan met de blauwwitte ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. Het duo staat rond 23.00 uur in het zuidoosten.

  18 april 2011
  Volle Maan (04.44 uur).

  21 april 2011
  's Morgens rond 04.30 uur zie je de maan boven de zuidelijke horizon. Direct rechtsonder de maan staat de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen.

  22 april 2011
  Maximum van de Lyriden, een meteorenzwerm waarvan het vluchtpunt in het sterrenbeeld Lier ligt. De stofjes die je in de dampkring ziet verbranden zijn afkomstig van komeet Thatcher. Eind april zijn regelmatig ook zogeheten vuurbollen zichtbaar - extreem heldere meteoren

  24 april 2011
  Pasen valt officieel op de eerste zondag na de eerste Volle Maan in de lente. Dit jaar valt Pasen erg laat; pas in 2095 valt Paaszondag opnieuw op 24 april. De laatst mogelijke Paasdatum is 25 april. Dat kwam voor het laatst in 1943 voor, en zal ook in 2038 weer het geval zijn.

  25 april 2011
  Laatste Kwartier (04.47 uur).

  3 mei 2011
  Nieuwe Maan (08.51 uur).

  5 mei 2011
  Tijdens de avondschemering is de zeer smalle maansikkel te zien, laag in het westnoordwesten. Kijk vanaf 22.00 uur.

  6 mei 2011
  Maximum van de Èta Aquariden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Waterman. De meteoorstofjes van deze zwerm zijn afkomstig van de beroemde komeet Halley. De meeste 'vallende sterren' zijn na middernacht zichtbaar. Storend maanlicht is er niet.

  7 mei 2011
  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. Samen met de planeten Venus, Mars en Jupiter bevindt hij zich in het sterrenbeeld Vissen, maar het viertal komt pas op als de dag al bijna is aangebroken. Zonder optische hulpmiddelen zijn ze niet zichtbaar.

  8 mei 2011
  Rond 22.30 uur staat de maan vrij hoog in het westen. Rechtsboven de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen; linksonder de maan staat de heldere ster Procyon in de Kleine Hond.
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_95156003
  06-04-2011

  Forse planetoïde komt buurten in november  Op 8 november is heel eventjes een ander hemellichaam dan de maan de meest nabije buur van de aarde. Op die dag scheert namelijk de 400 meter grote planetoïde 2005 YU55 op een afstand van iets meer dan 300.000 kilometer langs onze planeet. Naar kosmische maatstaven is dat een nipte misser, zeker voor een planetoïde van deze omvang.

  Voor wetenschappers biedt de komst van 2005 YU55 een mooie gelegenheid om het hemellichaam met telescopen en radarinstrumenten te onderzoeken. Zo vaak krijgen ze de kans niet om zo'n aardscheerder van 'nabij' te bekijken. Gemiddeld komt er slechts eens in de dertig jaar een object van deze grootte zo dichtbij.

  Hoewel 2005 YU55 tot de 'potentieel gevaarlijke planetoïden' wordt gerekend, is de kans klein dat het binnen afzienbare tijd tot een botsing met de aarde komt.

  © Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrenkunde)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_95573321
  15-04-2011

  Sterrenwolk verschijnt boven Nederland

  UTRECHT - In heel Nederland is vanaf zaterdag tot en met 25 april bij duisternis de Lyridensterrenwolk te zien. Deze jaarlijks terugkerende sterrenregen beleeft op zaterdag 23 april zijn hoogtepunt.


  © NU.nl/Allesoversterrenkunde.nl

  ''Sterrenregens ontstaan doordat stofwolken van voorbij vliegende kometen in de dampkring terechtkomen.

  Stofdeeltjes uit deze wolken verbranden en zien er vervolgens uit als vallende sterren. Een sterrenregen bestaat dus eigenlijk uit verbrandende stofdeeltjes'', zei een woordvoerder van het Nederlandse Instituut voor Ruimte Onderzoek (SRON) vrijdag.

  De sterrenregens worden vernoemd naar de plek waar ze in de ruimte te zien zijn. De Lyridensterrenregen is altijd te zien op de plaats van het sterrenbeeld lier en is dus daarnaar vernoemd.

  © ANP

  (nu.nl)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_95604192
  LIVE FROM THE MOON:
  As the Moon waxes full this weekend,
  AstronomyLive.com is broadcasting live views of lunar terrain from telescopes in Europe and North America. Tune in for a lunar tour, or become a broadcaster yourself.
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_97828504
  7 juni 2011
  Tegen middernacht zie je de maan boven de westelijke horizon. Rechtsboven de maan staat de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw.

  9 juni 2011
  Eerste Kwartier (04.11 uur).

  9 juni 2011
  De planeet Saturnus staat rond middernacht vrij hoog in het zuidwesten, in het sterrenbeeld Maagd. Met een verrekijker zie je direct rechtsboven Saturnus de ster Porrima. De planeet en de ster staan een paar dagen dicht bij elkaar aan de hemel.

  10 juni 2011
  De maan, de planeet Saturnus en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd vormen een driehoek aan de zuidwestelijke hemel. Kijk rond middernacht.

  11 juni 2011
  Rond middernacht zie je rechtsboven de maan de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. Rechtsboven het duo, aan de zuidwestelijke hemel, staat de heldere planeet Saturnus.

  14 juni 2011
  Rechtsonder de bijna-volle maan is de oranjerode hoofdster Arcturus in het sterrenbeeld Schorpioen te zien. Kijk tegen middernacht, vrij laag in het zuiden.

  15 juni 2011
  Volle Maan (22.14 uur).

  15 juni 2011
  De Volle Maan komt vanavond geheel verduisterd op, even voor 22.00 uur in het zuidoosten. De zon staat dan op het punt om onder te gaan. De totale fase van de eclips duurt tot 23.03 uur, wanneer het nog volop schemert. Daarna zie je hoe de maan in een uur tijd uit de schaduw van de aarde tevoorschijn komt.

  21 juni 2011
  Begin van de astronomische zomer. De zon bereikt om 19.16 uur zijn noordelijkste positie aan de hemel. Vanaf vandaag worden de dagen op het noordelijk halfrond weer korter.

  23 juni 2011
  Laatste Kwartier (13.48 uur).

  26 juni 2011
  's Morgens in alle vroegte is de planeet Jupiter zichtbaar, pal onder de afnemende maan. Kijk tussen 03.00 en 04.00 uur, laag in het oosten.

  27 juni 2011
  Rond 03.30 uur zie je de smalle maansikkel laag in het oosten, met rechts ervan de planeet Jupiter.

  1 juli 2011
  Nieuwe Maan (10.54 uur). Vanuit een vrij klein gebied in het zuiden van de Indische Oceaan is vandaag een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar - de derde die dit jaar plaatsvindt. De verduistering is nergens op aarde totaal.

  4 juli 2011 Rond 17.00
  uur bereikt de aarde het aphelium - het punt van zijn ellipsbaan waar de afstand tot de zon het grootst is (152.098.320 kilometer, ruim anderhalf procent groter dan gemiddeld).

  7 juli 2011
  Vrijwel recht boven de maan zie je vanavond tegen middernacht de planeet Saturnus, in het westzuidwesten. Links van Saturnus is de ster Spica zichtbaar.

  8 juli 2011
  Eerste Kwartier (08.29 uur).

  8 juli 2011
  Rond middernacht is de halfverlichte maan laag in het zuidwesten zichtbaar. Direct rechtsboven de maan staat de heldere ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_97875778
  07-06-2011

  Maansverduistering volgende week woensdag  Woensdagavond 15 juni komt de volle maan op tijdens een maansverduistering. De maan beweegt dan precies door de schaduw van de aarde en neemt een rode kleur aan.

  Halftien
  De maansverduistering begint rond halfnegen, maar dan is het nog licht en is de maan nog niet op. Tegen halftien is de maan helemaal in de schaduw van de aarde getreden en is de verduistering totaal, maar dan staat de maan nog 4,5 graad onder de horizon. Terwijl de zon ondergaat, kruipt de maan echter langzaam van onderaf naar de horizon.

  Rode bol aan de horizon
  Pas om kwart voor tien verschijnt de maan aan de zuidoostelijke horizon. Omdat het nog niet donker is, kan het even duren voordat de donkerrode tot gelige bol goed te zien is. Naarmate het meer gaat schemeren, wordt de verduisterde maan beter zichtbaar. Omdat de maan zo laag staat, zal hij extra groot lijken.

  Na de opkomst van de maan duurt de totale verduistering nog ruim een uur. Om 23.03 uur zal aan de rechterbovenkant van de maan een helder randje verschijnen, feller dan de rest van de donkere maan. Het eerste stukje van de maan treedt dan uit de aardschaduw. Dit lichte stukje wordt langzaam groter en na een halfuur is meer dan de helft al uit de schaduw tevoorschijn gekomen. Om 0.02 uur is de maan weer helemaal verlicht.

  Vulkaanuitbarstingen
  De kleur van de totaal verduisterde maan kan sterk variëren. De ene eclips is donkerder dan de andere. Dit heeft te maken met de toestand van onze atmosfeer. Zijn er bijvoorbeeld veel vulkaanuitbarstingen geweest, dan zit er veel stof in de atmosfeer. Doordat de dampkring dan minder licht doorlaat, krijgt de maan een donkerrode tot bruine kleur. Is de atmosfeer helderder, dan neigt de kleur meer naar oranje of kopergeel. Omdat de maan tijdens deze verduistering vrij laag staat, zal de kleur meer naar rood neigen door de breking van het maanlicht door de atmosfeer. (lb)

  (HLN)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_98190499
  Even ter herinnering, vanavond is de maansverduistering

  De maansverduistering start woensdag om 20.23 uur. Het hemellichaam zit dan echter nog onder de horizon, waardoor de eclips dus nog niet waargenomen kan worden.

  Anderhalf uur later, om 21.53 uur, komt de maan op in het zuidoosten van de hemel. Ze is dan al volledig verduisterd. Om 22.13 uur is de maansverduistering totaal. Die totale eclips eindigt om 23.03 uur. Om 24 uur zou de maan opnieuw volledig te zien zijn.
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
    Moderator woensdag 15 juni 2011 @ 14:30:08 #159
  45833 crew  Fogel
  pi_98201519
  Is de verduistering vanaf Berlijn te zien? Zit vanavond in de TV-toren, dus aan vrij zicht geen gebrek :)
  I'm surrounded by morons!
  TRV 2021: Oslo, Montreal, Nederland
  TRV plannen/geboekt 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
  TRV plannen/geboekt 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Kroatie, Toronto, New York, Nederland, Gdansk
  pi_98207351
  quote:
  0s.gif Op woensdag 15 juni 2011 14:30 schreef Fogel het volgende:
  Is de verduistering vanaf Berlijn te zien? Zit vanavond in de TV-toren, dus aan vrij zicht geen gebrek :)
  Weersverwachting Berlijn vanavond: lichte regen...

  Een maansverduistering is niet zoals een zonsverduistering waar (maar) een kleine oppervlakte op de aarde wordt verduistert.


  En de maansverduistering... Waar de aarde de maan verduistert
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_98210883
  Nu beetje bewolkt voor de verduistering van vanavond. Hopelijk wordt het nog beter.
  pi_98237712
  16-06-2011

  Maansverduistering is voorbij


  De maan verscheen onder meer door het Chileense vulkaanas donkerrood aan de hemel. Vooral in Azië was het fenomeen goed zichtbaar. © ap

  Vanaf 21.50u was het einde van de totale maansverduistering zichtbaar in ons land, als er niet te veel bewolking was tenminste. Op dat uur kwam de maan totaal verduisterd op. De zon ging onder om 21.57 uur. De maanschijf verscheen aan de horizon, maar was donkerrood, onder meer door de aswolk van de Chileense vulkaan. Vanaf 23.03u begon de maan stilaan weer zichtbaar te worden. Om 0.02 uur was de volle maan weer helemaal terug zoals normaal en was de maansverduistering helemaal voorbij. Liefhebbers moesten kijken in zuidoostelijke richting. Met een verrekijker of een telescoop was het spektakel nog veel beter zichtbaar. Pas in 2015 krijgen we in België terug een volledige maansversduistering. Op 10 december is er wel nog een gedeeltelijke.


  In delen van Azië was het spektakel uitstekend zichtbaar. © afp


  © epa

  Ook in een groot deel van Afrika, Europa, Azië en zelfs Australië was en/of is de maansverduistering goed zichtbaar. Op sommige plaatsen duurde ze liefst 100 minuten, wat langer is dan de maansverduistering van 11 jaar geleden. Bij ons begon de maansverduistering al om 20.23 uur, maar was dan niet zichtbaar, waardoor het fenomeen korter was. Door de bewolking was de maansverduistering plaatselijk minder goed zichtbaar. In het centrum en het oosten waren de meeste opklaringen. Op het dak van het Antwerpse MAS waren 250 toeschouwers samengetroept en zij konden toch een vaag beeld van het spektakel meepikken.

  Zelfs tijdens een totale maansverduistering is de maan meestal nog min of meer duidelijk zichtbaar, hoewel de aarde op dat ogenblik wel degelijk tussen zon en maan staat en dus het rechtstreekse zonlicht blokkeert, zegt Mira. "Dat komt omdat het zonlicht dat rakelings langs de aarde scheert door onze dampkring lichtjes wordt afgebogen, waardoor toch nog het nodige zonlicht de maan onrechtstreeks bereikt." (belga/kh)  (HLN)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_99141799
  8 juli 2011
  Eerste Kwartier (08.29 uur).

  8 juli 2011
  Rond middernacht is de halfverlichte maan laag in het zuidwesten zichtbaar. Direct rechtsboven de maan staat de heldere ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

  11 juli 2011
  Samenstand van de maan en de oranje hoofdster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, linksonder de maan. Kijk rond 23.30 uur in het zuiden.

  15 juli 2011 Volle Maan (08.40 uur).

  20 juli 2011
  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. De verschijning aan de westnoordwestelijke avondhemel is echter ongunstig: de planeet gaat al onder als het nog volop schemert.

  23 juli 2011
  's Morgens vroeg, rond 04.00 uur, staat de halfverlichte maan hoog aan de oostzuidoostelijke hemel. Linksonder de maan zie je de heldere planeet Jupiter.

  23 juli 2011
  Laatste Kwartier (07.02 uur).

  24 juli 2011
  Mooie samenstand van de maan en de planeet Jupiter, rechtsonder de maan. Kijk vanaf 04.00 uur, hoog in het oostzuidoosten.

  25 juli 2011
  Dezer dagen zie je de planeet Saturnus 's avonds tussen 23.00 en 23.30 uur laag in het westen. Links van Saturnus is de ster Spica zichtbaar, in de Maagd.

  26 juli 2011
  De afnemende maan staat 's morgens vroeg aan de oostelijke hemel, op grote afstand geflankeerd door Jupiter (rechtsboven de maan) en de veel zwakkere planeet Mars (linksonder). Vrijwel recht onder de maan staat de ster Aldebaran in de Stier.

  27 juli 2011
  Aan de ochtendhemel zie je de heldere ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier rechts van de maansikkel. Linksonder de maan is de planeet Mars zichtbaar. Kijk vanaf 04.00 uur aan de oostelijke hemel.

  28 juli 2011
  Wie vroeg op is, ziet de smalle maansikkel laag aan de oostnoordoostelijke hemel. Rechtsboven de maan staat de planeet Mars, die nog vrij zwak is. Kijk tegen 04.30 uur.

  29 juli 2011
  Maximum van de Delta Aquariden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Waterman. De stofdeeltjes van deze zwerm zijn afkomstig van komeet Machholz.

  30 juli 2011
  Nieuwe Maan (20.40 uur).

  5 augustus 2011
  Drie hemellichamen op een rij aan de avondhemel: de maan, de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, en de planeet Saturnus (van links naar rechts). Kijk vanaf 22.30 uur, laag in het westzuidwesten.

  6 augustus 2011
  Eerste Kwartier (13.08 uur).

  7 augustus 2011
  Direct links van de maan is Antares zichtbaar, de heldere hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen. Kijk rond 23.00 uur in het zuidwesten.
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_99788868
  Hallo,

  ik heb altijd al een redelijke interesse in astronomie gehad, maar ben een absolute leek op het vlak van telescopen. Voor mezelf maar vooral voor iemand anders zou ik nu een eerste telescoop willen aanschaffen. Ik wou even vragen waar ik zeker op moet letten. Ik moet erbij zeggen dat die andere persoon fysieke beperkingen heeft en dus niet dat ding zelf kan verplaatsen; bij voorkeur zou die de telescoop zelfs binnen gebruiken achter een venster (of verstoort dat het zicht enorm?)

  Is het mogelijk om zo'n telescoop te gebruiken met maar één hand?

  Ik had gedacht aan zo'n 200-300 euro maar ik heb geen idee of dat een goeie schatting is.
  pi_99799938
  quote:
  0s.gif Op vrijdag 22 juli 2011 11:57 schreef zuiderbuur het volgende:
  Hallo,

  ik heb altijd al een redelijke interesse in astronomie gehad, maar ben een absolute leek op het vlak van telescopen. Voor mezelf maar vooral voor iemand anders zou ik nu een eerste telescoop willen aanschaffen. Ik wou even vragen waar ik zeker op moet letten. Ik moet erbij zeggen dat die andere persoon fysieke beperkingen heeft en dus niet dat ding zelf kan verplaatsen; bij voorkeur zou die de telescoop zelfs binnen gebruiken achter een venster (of verstoort dat het zicht enorm?)

  Is het mogelijk om zo'n telescoop te gebruiken met maar één hand?

  Ik had gedacht aan zo'n 200-300 euro maar ik heb geen idee of dat een goeie schatting is.
  Ik heb een Meade etx-70.
  Kostte een paar jaar geleden maar 100 euro (aanbieding) + statief. Degelijke telescoop (gemotoriseerd) met computer (1471 hemelobjecten voorgeprogrammeerd). De telescoop blijft, nadat het object gevonden is, deze met de juiste snelheid volgen. Er zit een afstandsbediening bij waarmee je de telecoop kunt laten draaien, dus in principe zou je hem met 1 hand kunnen bedienen. Ik weet niet hoe het precies zit als je een telescoop achter een venster gebruikt, of dat het zicht echt veel belemmerd of niet...zelf sta ik altijd buiten met m'n telescoop :)

  mss vind je hier nog wat info
  Sterrenkijken en sterrenkijkers
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_100223394
  29-07-2011

  Komende weken: vallende sterren zichtbaar  De komende dagen kunnen we meteoren ('vallende sterren') zien van de Perseïdenzwerm. Tijdens het hoogtepunt van deze zwerm, in de nacht van 12/13 augustus, zijn er vaak tot wel honderd vallende sterren per uur zien. Helaas is het dit jaar op 13 augustus volle maan, waardoor zwakkere meteoren niet te zien zullen zijn. Maar als het weer meewerkt, kunnen de heldere vallende sterren ons nog zeer verrassen.

  Elk jaar in augustus kruist de aarde de baan van de komeet Swift-Tuttle, die behoorlijk wat gruis heeft verspreid in zijn baan. Dit veroorzaakt een mooie meteorenzwerm die elk jaar terugkeert rond 12 augustus: de Perseïden.

  Vanaf half juli verschijnen de eerste Perseïden al aan de hemel. Het zijn er dan nog heel weinig, maar het worden er in de weken erna steeds meer. Op 11, 12 en 13 augustus kunnen we enkele tientallen Perseïden per uur zien oplichten aan de hemel.

  (allesoversterrenkunde)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_100223420
  5 augustus 2011
  Drie hemellichamen op een rij aan de avondhemel: de maan, de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, en de planeet Saturnus (van links naar rechts). Kijk vanaf 22.30 uur, laag in het westzuidwesten.

  6 augustus 2011
  Eerste Kwartier (13.08 uur).

  7 augustus 2011
  Direct links van de maan is Antares zichtbaar, de heldere hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen. Kijk rond 23.00 uur in het zuidwesten.

  8 augustus 2011
  Vanavond zie je de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen rechtsonder de maan. Het duo staat rond 23.00 uur laag aan de westzuidwestelijke hemel.

  10 augustus 2011
  De planeet Mars vormt een klein driehoekje met de sterren Tejat Prior en Tejat Posterior in het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk vanaf 04.00 uur in het oostnoordoosten. Gebruik eventueel een verrekijker.

  12 augustus 2011
  De reuzenplaneet Jupiter wordt steeds beter zichtbaar aan de ochtendhemel. Dezer dagen staat hij rond 04.30 uur hoog in het zuidoosten.

  13 augustus 2011
  Volle Maan (20.57 uur).

  13 augustus 2011
  Vannacht is het maximum van de Perseïden, de bekendste meteorenzwerm. De 'vallende sterren' lijken afkomstig te zijn uit het sterrenbeeld Perseus. In werkelijkheid gaat het om stofdeeltjes van komeet Swift-Tuttle die met hoge snelheid in de dampkring terechtkomen en daar de luchtmoleculen tot gloeien brengen. Dit jaar zullen er helaas niet veel Perseïden zichtbaar zijn vanwege het storende licht van de volle maan.

  16 augustus 2011
  Linksboven de maan zie je een groot, gekanteld vierkant van sterren: het zogeheten Herfstvierkant. Kijk rond 23.00 uur aan de oostelijke hemel.

  19 augustus 2011
  Rond 22.30 uur komt de maan op in het oostnoordoosten. Een uurtje later is linksonder de maan ook de heldere planeet Jupiter zichtbaar.

  20 augustus 2011
  Tegen middernacht zie je aan de oostelijke hemel een mooie samenstand van de maan en de planeet Jupiter, rechts van de maan.

  21 augustus 2011
  Laatste Kwartier (23.54 uur).

  22 augustus 2011
  Vroeg in de ochtend staat de halfverlichte maan hoog in het zuidoosten. Op grote afstand rechts van de maan is de planeet Jupiter zichtbaar; linksonder de maan staat de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Met een verrekijker kun je pal boven de maan op zoek gaan naar het Zevengesternte. Kijk vanaf 04.30 uur.

  23 augustus 2011
  Wijde samenstand van de maan en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, rechtsonder de maan. Kijk vanaf 04.30 uur, hoog in het oostzuidoosten.

  25 augustus 2011
  's Morgens vroeg staat de afnemende maan aan de oostelijke hemel, met links ervan de oranjekleurige planeet Mars. Kijk vanaf 04.30 uur.

  26 augustus 2011
  Boven de maansikkel staat een driehoek van sterren: Castor en Pollux in de Tweelingen (links) en de planeet Mars (rechts). Kijk vanaf 04.30 uur in het oosten.

  29 augustus 2011
  Nieuwe Maan (05.03 uur).
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_100497587
  09-08-2011

  Nachten vol vallende sterren in het verschiet  Wie wensen heeft te formuleren, gaat de volgende nachten best eens buiten op een donkere plaats staan of liggen, want wij koersen met onze planeet weer door de meteorenzwerm Perseïden, wat vallende sterren oplevert.

  Elke zomer trekt de Aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Vele stofdeeltjes komen dan aan 60 km per seconde in botsing met de dampkring van de Aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor. Die desintegreert volkomen.

  Het maximum valt meestal rond 11 of 12 augustus. De piek zou dit jaar op 12 augustus liggen, met mogelijk 100 tot 120 meteoren per uur.

  Blote oog
  Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om met het blote oog minstens 15 minuten te kijken naar een willekeurige plaats aan de nachthemel. De meeste Perseïden zijn vanop donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden, telkens in de tweede helft van de nacht, te zien. De lichtsporen kunnen overal aan te hemel opflakkeren, maar lijken te komen uit het sterrenbeeld Perseus dat in het noordoosten opklimt.

  Storende factor dit jaar kan echter de volle maan zijn. En het weer is deze zomer ook bijzonder onvoorspelbaar. (belga/adb)

  (HLN)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_101777187
  12 september 2011
  Volle Maan (11.27 uur).

  15 september 2011
  Linksonder de maan is vanavond de heldere planeet Jupiter zichtbaar. Bekijk het duo rond 22.30 uur, boven de oostelijke horizon.

  16 september 2011
  Jupiter staat vanavond rechtsonder de maan. De samenstand speelt zich rond 23.00 uur af aan de oostelijke hemel.

  17 september 2011
  De oranjerode planeet Mars staat vandaag exact op één lijn met de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. De drie hemellichamen staan 's morgens vroeg aan de oostelijke hemel. Bekijk ze vanaf 05.30 uur.

  17 september 2011
  Op grote afstand rechts van de maan is de heldere planeet Jupiter te zien; linksonder de maan staat de zwakkere hoofdster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond middernacht aan de oostelijke hemel.

  18 september 2011
  De ster Aldebaran in de Stier is rond middernacht vrijwel recht onder de maan te vinden, vrij laag boven de oostelijke horizon.

  20 september 2011
  Laatste Kwartier (15.39 uur).

  23 september 2011
  Samenstand van de afnemende maan en de planeet Mars, linksboven de maan, aan de ochtendhemel. Kijk vanaf 05.30 uur, hoog aan de oostelijke hemel. Boven het tweetal zijn de sterren Castor en Pollux in de Tweelingen zichtbaar.

  23 september 2011
  Begin van de astronomische herfst. Om 11.05 uur beweegt de zon van noord naar zuid over de evenaar. Vandaag duren dag en nacht overal op aarde even lang.

  25 september 2011
  De smalle maansikkel is 's morgens vroeg laag in het oosten zichtbaar. Linksboven de maan staat de blauwwite hoofdster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Kijk rond 06.00 uur.

  27 september 2011
  Nieuwe Maan (13.09 uur).

  1 oktober 2011
  Vandaag en morgen beweegt de planeet Mars door de open sterrenhoop de Krib, in het sterrenbeeld Kreeft. De planeet staat 's morgens vroeg aan de zuidoostelijke hemel. Om de sterrenhoop te zien heb je een verrekijker nodig.

  1 oktober 2011
  Met wat geluk en een vrij uitzicht op het zuidwesten kun je tijdens de schemering de wassende maan zien, laag aan de hemel. Kijk rond 20.30 uur.

  4 oktober 2011
  Eerste Kwartier (05.15 uur).

  8 oktober 2011
  Maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak. De stofdeeltjes van deze zwerm zijn afkomstig van komeet Giacobini-Zinner.
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_102764423
  8 oktober 2011
  Maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak. De stofdeeltjes van deze zwerm zijn afkomstig van komeet Giacobini-Zinner. .

  12 oktober 2011
  Volle Maan (04.06 uur).

  12 oktober 2011
  Rond 21.00 uur is een vrij wijde samenstand zichtbaar van de volle maan en de planeet Jupiter (linksonder de maan), boven de oostelijke horizon.

  13 oktober 2011
  Vanavond staat de reuzenplaneet Jupiter op kleine afstand rechtsonder de maan. Kijk rond 21.00 uur in het oosten. In de loop van de avond staat het tweetal steeds hoger aan de hemel.

  15 oktober 2011
  De ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier staat vanavond linksonder de maan. Bekijk het duo rond 22.30 uur, aan de oostelijke hemel. Met een verrekijker kun je rechtsboven de maan op zoek naar het Zevengesternte.

  16 oktober 2011
  Vanavond zie je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier rechts van de maan staan. Kijk rond 23.00 uur, boven de oostelijke horizon.

  18 oktober 2011
  De maan staat vanmorgen middenin de Winterzeshoek, die gevormd wordt door de heldere sterren Capella, Castsor, Procyon, Sirius, Rigel en Aldebaran. Kijk tussen 06.00 en 06.30 uur, hoog in het zuidzuidwesten.

  20 oktober 2011
  Laatste Kwartier (05.30 uur).

  22 oktober 2011
  Maximum van de Orioniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Orion. De stofjes die je in de dampkring ziet verbranden zijn afkomstig van de beroemde komeet Halley. .

  22 oktober 2011
  De maan vormt 's morgens een driehoek met de oranjerode planeet Mars (vrijwel pal boven de maan) en de blauwwitte ster Regulus in de Leeuw (links van de maan). Kijk rond 06.30 uur in het zuidoosten.

  26 oktober 2011 Nieuwe Maan (21.56 uur).

  29 oktober 2011
  Rond 03.40 uur staat de reuzenplaneet Jupiter in oppositie. Gezien vanaf de aarde staat de planeet tegenover de zon aan de hemel. Hij is daardoor de gehele nacht zichtbaar, als een heldere 'ster' in het sterrenbeeld Ram. Omdat de afstand tot de aarde nu het kleinst is, bereikt Jupiter ook zijn grootste helderheid.

  30 oktober 2011
  Vandaag wordt de wintertijd ingevoerd. Om 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT) gaat de klok één uur terug, naar 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET).

  2 november 2011
  Eerste Kwartier (17.38 uur). Rond 18.30 uur staat de halfverlichte maan boven de zuidelijke horizon. Hoger aan de hemel, in het zuidwesten, is de Zomerdriehoek te zien, bestaande uit de sterren Deneb, Wega en Altaïr.

  5 november 2011
  Maximum van de Tauriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier. De meteoorstofjes van deze zwerm zijn afkomstig van komeet Encke.
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_102764430
  04-10-2011

  Aarde trekt door kometenstof  Op 8 oktober, komende zaterdag dus, doorkruist de aarde een deeltjesspoor van de komeet Giacobini-Zinner. Het resultaat daarvan zou een flinke opleving kunnen zijn van de Draconiden, een jaarlijks terugkerende meteorenzwerm. Bij helder weer kunnen er 's avonds meer dan tien 'vallende sterren' per minuut te zien zijn, waarbij het maanlicht overigens flink kan storen.

  De komeet Giacobini-Zinner brengt ongeveer eens in de zeven jaar een bezoek aan de binnenste delen van het zonnestelsel. Daarbij laat hij steeds een smal spoor van deeltjes achter. In de loop van de tijd is hierdoor een netwerk van stofsporen ontstaan, waar de aarde elk jaar in oktober doorheen trekt.

  Doorgaans beweegt onze planeet tussen de grote mazen van het net door, waardoor er niet veel kometendeeltjes in de aardatmosfeer belanden en als 'vallende ster' eindigen. Maar dit jaar lijkt dat anders te zijn: naar verwachting doorkruist de aarde op 8 oktober één of meerdere deeltjessporen van de komeet.

  Hoeveel meteoren dat gaat opleveren, is onzeker. De meeste worden tussen negen en elf uur 's avonds verwacht.

  Toegevoegd door Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrenkunde)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_102811556
  Er is hoop!

  http://www.meteoblue.com/(...)untry/central-europe

  Rond 10 uur zou het in het noorden van nederland te zien moeten zijn.

  Er lijken wat opklaringen aan te komen :)

  http://wolken.buienradar.nl/nl/nl

  [ Bericht 33% gewijzigd door KoningStoma op 07-10-2011 20:13:59 ]
  pi_104182822
  8 november 2011
  Wijde samenstand van de maan en de planeet Jupiter, links van de maan. Tijdens de avondschemering is het tweetal laag aan de oostelijke hemel te zien; rond 23.00 uur staan ze hoog in het zuiden.

  9 november 2011
  Jupiter staat vanavond op vrij kleine afstand rechtsonder de maan. Om 18.00 uur staan ze laag in het oosten; tegen middernacht hoog in het zuiden.

  10 november 2011
  De oranjerode planeet Mars en de blauwwitte hoofdster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw staan deze week dicht bij elkaar aan de hemel. Het tweetal staat rond 06.00 uur hoog in het zuidoosten.

  10 november 2011
  Volle Maan (21.16 uur).

  14 november 2011
  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Tijdens de avondschemering kun je proberen de planeet te vinden, pal onder Venus, die veel helderder is. Een vrij uitzicht op het zuidwesten is wel vereist.

  18 november 2011
  Laatste Kwartier (16.09 uur).

  18 november 2011
  Vannacht is het maximum van de Leoniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Leeuw. De stofdeeltjes die je in de dampkring ziet verbranden zijn afkomstig van komeet Tempel-Tuttle. In het verleden zijn er tijdens het Leoniden-maximum af en toe veel heldere vuurbollen gezien, maar die worden dit jaar niet verwacht.

  19 november 2011
  Tussen 06.00 en 06.30 staat de maan hoog aan de zuidelijke hemel. Boven de maan staan de planeet Mars (links) en de ster Regulus in de Leeuw (rechts).

  22 november 2011
  Een mooie groepering aan de ochtendhemel: de maansikkel staat dicht bij de ster Spica in de Maagd en de planeet Saturnus. Kijk rond 06.30 in het zuidoosten.

  23 november 2011
  De planeet Saturnus en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd staan rond 06.30 aan de zuidoostelijke hemel. Dichter bij de horizon is bij heldere hemel (en met een vrij uitzicht) de smalle maansikkel te vinden.

  25 november 2011
  Nieuwe Maan (07.10 uur). Vanaf Antarctica, vanuit het zuiden van Zuid-Afrika (o.a. vanuit Kaapstad), vanaf Tasmanië en vanaf het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is vandaag een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar - de vierde van dit jaar. De eclips is nergens op aarde totaal.

  27 november 2011
  Moeilijk waarneembare samenstand van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus, laag in het zuidwesten. Kijk rond 17.30 uur, als het nog schemert.

  2 december 2011
  Eerste Kwartier (10.52 uur). Een uur na zonsondergang staat de maan hoog in het zuiden. Laag boven de zuidwestelijke horizon is de planeet Venus te zien; vrij hoog in het oostzuidoosten staat Jupiter.

  6 december 2011
  Mooie samenstand van de maan en de reuzenplaneet Jupiter, vrijwel pal onder de maan. Bekijk het tweetal vanaf 18.00 uur, hoog in het zuidoosten.

  9 december 2011
  De maan staat vanavond vrijwel recht boven de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond 19.00 uur boven de oostelijke horizon.

  10 december 2011
  Volle Maan (15.36 uur).

  10 december 2011
  Als de maan tegen 16.30 uur opkomt in het noordoosten, bevindt hij zich nog gedeeltelijk in de schaduw van de aarde: eerder was er in Azië en Oost-Europa een totale maansverduistering te zien. Om 17.18 uur is het verschijnsel alweer achter de rug. De maan staat dan slechts een paar graden boven de horizon, en het schemert nog steeds.
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_104426289
  15-11-2011

  Enorme sterrenregen ontstaat boven de aarde


  Vallende meteoor van de komeet Swift-Tuttle

  Deze week ontstaan er veel vallende sterren boven aarde. Door voorspelde mist en een heldere maan is het nog afwachten of de sterren te zien zijn.

  Bekijk hier de meteorenregen uit 2001

  De vallende sterren worden veroorzaakt door de meteorenzwerm Leoniden. Deze jaarlijks terugkerende zwerm bestaat uit brokstukken en stof van de komeet Tempel-Tuttle.

  De brokstukken en het stof verbranden in de aardse atmosfeer. Hierdoor zijn vanaf aarde kleine streepjes licht te zien. De naam 'vallende ster’ is dus een verkeerde benaming. Het zijn immers geen echte sterren, maar brandend gruis.

  Leoniden
  Leoniden staat bekend om haar enorme aantal vallende sterren. In het piekjaar 2001 werden er wel duizenden meteoren per uur waargenomen.

  Tussen 17 en 19 november trekt de meteorenzwerm door de aardse atmosfeer. Op 18 november om 5.00 uur 's ochtends zullen de meeste vallende sterren te zien zijn in Nederland. De voorspelling voor dit jaar is twintig meteoren per uur. De andere avonden zullen dit er tien tot vijftien per uur zijn.

  Mist
  De vallende sterren zijn alleen te zien bij helder weer. Het KNMI voorspelt mist en laaghangende bewolking voor de komende week. Deze week is het vooral 's nachts mistig. Of de vallende sterren te zien zullen zijn, is dus nog afwachten.

  Ook de maan kan het zicht op de sterrenregen vertroebelen. Als deze te krachtig straalt, zijn alleen de meest heldere meteorieten te zien. Door de stand van de maan in de nacht van 18 november, hij staat in het laatste kwartier, zijn de vallende sterren ook minder goed te zien.

  Begin deze maand scheerde een asteroïde nog langs de aarde. Tussen de aarde en de asteroïde lag op het meest dichtsbijzijnde punt een afstand van ongeveer 324.600 kilometer.

  Door Judith Witmer

  (Elsevier)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_105284071
  06-12-2011

  Maansverduistering op zaterdag 10 december  Zaterdagavond 10 december aanstaande komt de volle maan op tijdens een maansverduistering. Voordat de maan opkomt is de verduistering zelfs totaal, maar als bij ons de maan boven de horizon verschijnt, is hij al gedeeltelijk uit de kernschaduw van de aarde gekropen en is er al weer een flinke sikkel te zien.

  Eerder dit jaar, op 15 juni, kwam de maan ook verduisterd op, maar toen zat de maan nog midden in de aardschaduw. De maan was toen zeer donker en daardoor zeer lastig te zien in de nogal nevelige lucht van die avond. Is het a.s. zaterdag een heldere winterdag, dan zal de deels verduisterde maan veel beter te zien zijn.

  De maan komt zaterdag om 16.26 uur op. We hebben goed vrij zicht nodig op de noordoostelijke horizon om dat te kunnen zien. Waar we normaal een mooie ronde Volle maan zouden zien, valt nu op dat we een halve maan zien: het bovenste deel van de maanschijf zit nog in de aardschaduw en is niet of nauwelijks te zien.

  Naarmate de maan verder opkomt, valt de nacht ook verder in en wordt de hemel donkerder. Daardoor zal ook het donkere deel van de maan mogelijk wat beter zichtbaar worden. Terwijl de maan verder stijgt, treedt hij ook steeds meer uit de aardschaduw. Om 17.18 uur is de maan weer helemaal vol te zien. Hij staat dan pas vijf graden boven de horizon.

  (allesoversterrenkunde)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_105483292
  13 december 2011
  Rond 22.00 uur zie je de maan hoog in het oosten staan. Nog hoger aan de hemel, linksboven de maan, staan de sterren Castor en Pollux in de Tweelingen.

  14 december 2011
  Maximum van de Geminiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Tweelingen. .

  15 december 2011
  Rond middernacht zie je de maan in het oosten. Linksboven de maan staat de ster Regulus; op grotere afstand linksonder de maan is de planeet Mars zichtbaar.

  16 december 2011
  Tegen middernacht komen de maan en de planeet Mars op in het oosten. Rond 06.00 uur staat het tweetal hoog aan de zuidelijke hemel.

  18 december 2011
  Laatste Kwartier (01.48 uur).

  20 december 2011
  De maan, de ster Spica in de Maagd en de planeet Saturnus vormen een driehoek aan de ochtendhemel. Kijk vanaf 06.30 uur in het zuidzuidoosten.

  22 december 2011
  Begin van de astronomische winter. De zon bereikt om 06.30 uur zijn zuidelijkste positie aan de hemel. Vanaf vandaag worden de dagen op het noordelijk halfrond weer langer.

  23 december 2011
  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. Vanaf 07.15 is hij te zien als een opvallende 'ster', laag in het zuidoosten.

  23 december 2011
  Maximum van de Ursiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Grote Beer. De meteoorstofjes zijn afkomstig van komeet Tuttle.

  24 december 2011
  Nieuwe Maan (19.06 uur).

  27 december 2011
  Mooie samenstand van de maansikkel en, pal daaronder, de heldere planeet Venus. Bekijk het duo rond 18.00 uur, laag in het zuidwesten.

  30 december 2011
  De bijna halfverlichte maan wordt op grote afstand geflankeerd door de planeten Venus, laag in het zuidwesten, en Jupiter, hoog in het zuidzuidoosten. Bekijk het trio vanaf 18.00 uur.

  (allesoversterrenkunde)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_105566163
  13-12-2011

  Komeet produceert donderdag onzichtbare lichtshow  Jammer dat er in de nacht van donderdag 15 op vrijdag 16 december geen totale zonsverduistering plaatsvindt. Was dat wél het geval, dan zou er vlak bij de verduisterde zon een spectaculair heldere komeet zichtbaar zijn. Nu wordt het licht van de komeet volledig overstraald door dat van de zon, en zal het spektakel alleen indirect in beeld gebracht kunnen worden door sommige ruimtesondes.

  Het gaat om komeet Lovejoy (C/2011 W3), genoemd naar de Australiër Terry Lovejoy, die het kleine, ijzige hemellichaam op 2 december ontdekte. Het is een zogeheten 'zonscheerder' - een komeet die extreem dicht langs het oppervlak van de zon beweegt, en die passage zo goed als zeker niet zal overleven. Veel zonscheerders duiken zelfs regelrecht de zon in.

  De meeste zonscheerders zijn brokstukken van de Grote Komeet van 1106. Er zijn er inmiddels ruim duizend bekend; elke paar dagen ziet de Europees-Amerikaanse ruimtesonde SOHO er wel een in de zon vallen. De meeste van die SOHO-kometen hebben afmetingen van slechts een paar meter, maar de bevroren kern van komeet Lovejoy heeft naar schatting een middellijn van ca. 200 meter.

  In de nacht van 15 op 16 december vliegt hij op een afstand van slechts 140.000 kilometer langs het zinderende oppervlak van de zon. Tijdens die scheervlucht zal naar verwachting al het ijs van de komeet verdampen, en kan het hemellichaam even helder worden als de planeet Venus. Helaas is daar zonder speciale apparatuur niets van te zien.

  (allesoversterrenkunde)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_105631107
  Latest image
  Spaceweather.com
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_105678904
  COMET LOVEJOY SURVIVES: Incredibly, sungrazing Comet Lovejoy has survived its close encounter with the sun. Lovejoy flew only 140,000 km over the stellar surface during the early hours of Dec. 16th. Experts expected the icy sundiver to be destroyed. Instead, NASA's Solar Dynamics Observatory caught the comet emerging from perihelion (closest approach) apparently intact:

  Meer leesvoer en een must see video staat op www.spaceweather.com
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_105726511
  Gisteravond met een verrekijker naar een ster gekeken, nou ja ster? Met wat draaien aan knoppen kwam het wel erg groot in beeld; een groene planeet leek het. Wie o wie weet welke planeet ik zag? Jupiter? Venus?
    zondag 18 december 2011 @ 18:47:54 #181
  272871 StarCastic
  Only a Sith deals in absolutes
  pi_105735093
  Uranus heeft een blauw/groene kleur en was gisteren in het zuiden te zien. Ik denk dat je die gezien hebt :)
  "If our brains were so simple we could understand it, we would be so simple we couldn't."
  There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary and those who don't.
  pi_105739251
  quote:
  0s.gif Op zondag 18 december 2011 18:47 schreef StarCastic het volgende:
  Uranus heeft een blauw/groene kleur en was gisteren in het zuiden te zien. Ik denk dat je die gezien hebt :)
  Ah, klopt! Hij stond in het zuiden! Bedankt, hij was idd blauw/groen.
  Uranus staat toch vrij ver weg ? Ik zag hem echt vrij groot met een simpele verrekijker
  pi_105740684
  quote:
  0s.gif Op zondag 18 december 2011 20:20 schreef Toto69 het volgende:

  [..]

  Ah, klopt! Hij stond in het zuiden! Bedankt, hij was idd blauw/groen.
  Uranus staat toch vrij ver weg ? Ik zag hem echt vrij groot met een simpele verrekijker
  Hoelaat heb je gekeken ?

  Nu (20:40) staat Jupiter in het zuiden... Uranus staat iets meer richting west
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_105741029
  quote:
  0s.gif Op zondag 18 december 2011 20:43 schreef -CRASH- het volgende:

  [..]

  Hoelaat heb je gekeken ?

  Nu (20:40) staat Jupiter in het zuiden... Uranus staat iets meer richting west
  Ik heb gekeken om ongeveer.. 20.45
    zondag 18 december 2011 @ 21:00:25 #185
  45206 Pietverdriet
  Ik wou dat ik een ijsbeer was.
  pi_105741677
  Over een uurtje trouwens Brian Cox op BBC2
  A Night with the Stars
  In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  pi_105741778
  En nu op Discovery Stephen Hawking
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_105746283
  quote:
  0s.gif Op zondag 18 december 2011 21:00 schreef Pietverdriet het volgende:
  Over een uurtje trouwens Brian Cox op BBC2
  A Night with the Stars
  Lijkt op de x-mass lectures die de BBC jaren geleden altijd maakte
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_105749881
  FF naar BBC4 kijken....Horizon: the Space Shuttle guide :)
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_105769934
  Leuk topic :)
  Extremistisch gematigd.
  pi_105808820
  19-12-2011

  SOFIA tuurt in het hart van de Orionnevel  Met de vliegende infraroodtelescoop SOFIA zijn gedetailleerde opnamen van gemaakt van het hart van de Orionnevel, een groot stervormingsgebied op een afstand van ca. 1500 lichtjaar. De waarnemingen zijn afgelopen voorjaar verricht, als onderdeel van het SOFIA Basic Science Program. De resultaten worden binnengekort gepubliceerd in The Astropysical Journal .

  SOFIA (Stratospheric Observatory For Infrared Astronomy) is een 2,5-meter telescoop, uitgerust met gevoelige infrarooddetectoren, aan boord van een omgebouwde Boeing 747 die zijn waarnemingen doet vanaf een hoogte van 14 kilometer, boven 99 procent van de absorberende waterdamp in de aardatmosfeer.

  Op de detailopnemen van de Orionnevel zijn complexe wolken van gas en stof te zien, waarin onder andere veel silicium, koolstof en andere zware elementen voorkomen. De heldere vlekjes op de infraroodfoto's zijn protosterren (sterren-in-wording), soms omgeven door protoplanetaire schijven, waaruit zich in de toekomst planetenstelsels kunnen ontwikkelen.

  © Govert Schilling

  (allesoversterrenkunde)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_105856258
  19-12-2011

  NASA wil telescoop ver de ruimte in sturen  Wetenschappers van NASA en het California Institute of Technology zien wel wat in de mogelijkheid om een telescoop naar de buitengebieden van ons zonnestelsel te sturen. Daar zou zo'n instrument veel minder hinder ondervinden van de felle gloed van de zon en van het zodiakale licht, dat wordt veroorzaakt door de verstrooiing van zonlicht aan stofdeeltjes die uit planetoïdengordel afkomstig zijn.

  De telescoop zou kunnen meeliften met een van de ruimtesondes die in de niet al te verre toekomst naar de buitenplaneten van ons zonnestelsel worden gestuurd. Met het instrument zou een beter beeld kunnen worden verkregen van de gloed van de hemelachtergrond, die afkomstig is van alle lichtbronnen in het heelal, waaronder de allereerste generatie sterren.

  Groot hoeft het instrument niet te zijn. Het huidige concept, dat de naam Zodiacal dust, Extragalactic Background and Reionization Apparatus (ZEBRA) heeft gekregen, gaat uit van een 15-centimeter telescoop met de nodige 'randapparatuur'.

  © Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

  (allesoversterrenkunde)
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
  pi_105936133
  quote:
  0s.gif Op zondag 18 december 2011 20:49 schreef Toto69 het volgende:

  [..]

  Ik heb gekeken om ongeveer.. 20.45
  Lijkt me eerder dat je Jupiter hebt gezien...
  Want je zei dat je em vrij groot zag..En dat met een simpele kijker
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_105942690
  Even een vraag, zal 2000 YA te zien zijn op 26/12/2011? Ik las op RSOE dat hij redelijk 'dichtbij' de aarde langs komt. Kan het alleen 's'nachts, met een telescoop of toch met het blote oog? Of is hij te klein?
  Misschien een stomme vraag maar ik ben nogal een leek op dat gebied.

  Alvast bedankt :)
    donderdag 22 december 2011 @ 23:34:48 #194
  8369 speknek
  Another day another slay
  pi_105943729
  Heb sinds kort ook een Celestron telescoop (zo eentje met afstandsbediening), dus tvp :).
  They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  pi_105946294
  quote:
  0s.gif Op donderdag 22 december 2011 23:18 schreef Prego het volgende:
  Even een vraag, zal 2000 YA te zien zijn op 26/12/2011? Ik las op RSOE dat hij redelijk 'dichtbij' de aarde langs komt. Kan het alleen 's'nachts, met een telescoop of toch met het blote oog? Of is hij te klein?
  Misschien een stomme vraag maar ik ben nogal een leek op dat gebied.

  Alvast bedankt :)
  2000 YA een steentje met een grote van 80 meter
  komt voorbij op een afstand van 2.9 (keer 384,401 km) de afstand aarde maan.
  Magnetude --

  Dus reken maar uit of je die met het blote oog kan zien :N
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_105969284
  Station Commander Captures Unprecedented View of Comet

  International Space Station Commander Dan Burbank captured spectacular imagery of Comet Lovejoy as seen from about 240 miles above the Earth’s horizon on Wednesday, Dec. 21. Burbank described seeing the comet as “the most amazing thing I have ever seen in space,” in an interview with WDIV-TV in Detroit.
  <a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
  <a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  pi_106377046
  3 januari 2012
  Jupiter staat aan het begin van de avond rechtsonder de maan, hoog in het zuiden.

  4 januari 2012
  Maximum van de Boötiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Boötes. Bij helder weer zijn enkele tientallen ‘vallende sterren’ per uur te zien. De waarnemingsomstandigheden zijn na middernacht het best.

  5 januari 2012
  Rond 02.00 uur staat de aarde in het perihelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het kleinst is: 147,1 miljoen kilometer (1,7% kleiner dan gemiddeld).

  5 januari 2012
  Aan het begin van de avond zie je de oranje ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier linksonder de maan, hoog in het zuidoosten.

  6 januari 2012
  Aldebaran staat vanavond rechts van de maan. Op grotere afstand linksonder van de maan is een andere opvallende oranje ster te zien: Betelgeuze in het sterrenbeeld Orion. Kijk rond 20.30 uur, hoog in het zuidoosten.

  9 januari 2012
  Volle Maan (08.30 uur). Rond 20.30 uur staat de maan vrij hoog boven de oostelijke horizon; linksboven de maan zijn de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen zichtbaar.

  10 januari 2012
  Aan het begin van de avond schittert de heldere planeet Venus aan de zuidwestelijke hemel.

  11 januari 2012
  Regulus, de blauwwitte hoofdster in het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw, staat vanavond links van de maan. Kijk rond 23.30 uur, vrij hoog in het oostzuidoosten. Linksonder het duo is de planeet Mars te vinden.

  12 januari 2012
  De maan staat om 23.00 uur aan de oostelijke hemel. Pal boven de maan is de ster Regulus te vinden; linksonder de maan zie je de planeet Mars.

  13 januari 2012
  Rond middernacht zie je een mooie, wijde samenstand van de oranjerode planeet Mars en de afnemende maan, aan de oostzuidoostelijke hemel.

  15 januari 2012
  De halfverlichte maan en de planeten Saturnus en Mars vormen ’s morgens vroeg tussen 06.30 en 07.00 uur een platte driehoek aan de zuidzuidwestelijke hemel. Saturnus staat links van de maan, dicht bij de blauwe ster Spica in de Maagd; Mars staat rechtsboven de maan.

  16 januari 2012
  Laatste Kwartier (10.08 uur). ’s Morgens rond 06.30 uur zie je de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd pal boven de maan staan, in het zuiden. Linksboven het tweetal is de planeet Saturnus te zien.

  17 januari 2012
  Tussen 06.30 en 07.00 uur zie je de halfverlichte maan aan de zuidelijke hemel staan. Rechtsboven de maan zijn de planeet Saturnus en de ster Spica te vinden. De planeet en de ster zijn ongeveer even helder, maar ze hebben verschillende kleuren: Saturnus is geel doordat hij het licht van de zon weerkaatst; Spica is een hete, blauwwitte ster.

  19 januari 2012
  Rond 06.30 uur zie je de afnemende maan laag in het zuidoosten. Onder de maan staat de oranje ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen.

  20 januari 2012
  Probeer of je ’s morgens vroeg, aan het begin van de schemering, de smalle maansikkel kunt vinden, laag boven de zuidoostelijke horizon. Rechts van de maan zie je de ster Antares in de Schorpioen.

  21 januari 2012
  Twee heldere planeten sieren de avondhemel: Venus, in het westzuidwesten, en Jupiter, veel hoger aan de zuidwestelijke hemel. Overigens staan ook de verre planeten Uranus en Neptunus aan hetzelfde deel van de hemel, maar om die te zien heb je een verrekijker of een kleine telescoop nodig, en een goed zoekkkaartje.

  23 januari 2012
  Nieuwe Maan (08.39 uur).

  24 januari 2012
  De planeten Saturnus en Mars prijken ’s morgens rond 06.30 uur aan de zuidzuidwestelijke hemel. Mars (rechts) staat hoger en is ook helderder dan Saturnus.

  25 januari 2012
  Rond het einde van de avondschemering is de zeer smalle maansikkel te zien, laag in het westzuidwesten, met linksboven ervan de heldere planeet Venus.

  26 januari 2012
  Prachtige samenstand van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus. Tijdens de avondschemering is het tweetal al te zien, in het zuidwesten. Rond 19.00 uur is het echt donker en staan de twee hemellichamen nog steeds hoog boven de horizon.

  27 januari 2012
  De maan staat vanavond vrijwel pal boven de heldere planeet Venus. Kijk vanaf 18.30 uur, in het westzuidwesten.

  28 januari 2012
  De maan staat ongeveer halverwege de planeten Venus (de helderste van de twee, rechtsonder de maan) en Jupiter (linksboven de maan). Kijk rond 19.00 uur in het zuidwesten.

  29 januari 2012
  Linksboven de maan zie je de planeet Jupiter. Op veel grotere afstand rechtsonder de maan schittert de planeet Venus. Kijk rond 20.00 uur, hoog in het westzuidwesten.

  30 januari 2012
  Mooie samenstand van de halfverlichte maan en de planeet Jupiter. Rond 20.00 uur staat het duo hoog aan de zuidwestelijke hemel.

  31 januari 2012
  Eerste Kwartier (05.10 uur).

  1 februari 2012
  Rond 06.30 uur staan de planeten Saturnus (links) en Mars (rechts) op vrijwel gelijke hoogte aan de zuidwestelijke hemel. Rechtsonder Saturnus is de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd zichtbaar.

  2 februari 2012
  Pal onder de maan staat Aldebaran, de hoofdster in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond 20.00 uur, hoog aan de zuidelijke hemel.

  3 februari 2012
  De maan vormt een rechthoekige driehoek met de oranje sterren Aldebaran in de Stier (rechtsonder de maan) en Betelgeuze in Orion (linksonder de maan). Rond 23.00 uur staan de drie hemellichamen hoog in het zuidwesten.
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
    woensdag 4 januari 2012 @ 08:58:06 #198
  343179 n00b13
  UI bij Studiotje
  pi_106386420
  Ik probeerde gisteravond te kijken, maar helaas, het was niet te zien vanuit mijn zolderraampje.
  pi_106386963
  quote:
  0s.gif Op woensdag 4 januari 2012 08:58 schreef n00b13 het volgende:
  Ik probeerde gisteravond te kijken, maar helaas, het was niet te zien vanuit mijn zolderraampje.
  Dan moet je naar buiten gaan :P
  Ik heb het gisteravond goed kunnen zien
  Death Makes Angels of us all
  And gives us wings where we had shoulders
  Smooth as raven' s claws...
    woensdag 4 januari 2012 @ 12:58:30 #200
  118585 Crutch
  Filantroop || Taalzwengel
  pi_106392026
  Ja buiten zie je alles wel (tussen die paar wolken door), maar het is zo verrekte koud.
  Je moeder is een hamster
  abonnement bol.com Unibet Coolblue
  Forum Opties
  Forumhop:
  Hop naar:
  (afkorting, bv 'KLB')