abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_82602049
08-06-2010

Nieuwe komeet te zien aan vroege ochtendhemelIn de uren voor zonsopkomst is de komende weken een komeet te zien. Hoe helder het object gaat worden, is nog onzeker.

De opvallend groen gekleurde komeet werd vorig jaar september ontdekt door de Australische sterrenkundige Robert McNaught en draagt ook diens naam. Op het moment van ontdekking was de kosmische ijsbal een uiterst lichtzwak hemelobject, maar daar is de afgelopen weken verandering in gekomen. Hij is nu al te zien met een verrekijker, en als deze ontwikkeling doorzet, zal komeet McNaught over enkele dagen ook met het blote oog waarneembaar zijn.

Kometen worden helderder naarmate zij de zon dichter naderen. Dat komt doordat het ijs van de komeet in toenemende mate verdampt en zich een enorme wolk van waterdamp om het kleine hemellichaam vormt, die het zonlicht weerkaatst. Ook kan zich een (soms zeer uitgestrekte) staart ontwikkelen.

Komeet McNaught trekt momenteel door het sterrenbeeld Perseus, dat in de loop van de nacht boven de noordoostelijke horizon verrijst. Naar verwachting zal het object tegen het einde van de maand zijn grootste helderheid bereiken. Hij staat dan inmiddels in het sterrenbeeld Voerman.

ę Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_82605403
Deze moet men niet verwarren met die van januarie 2007....
Die noemden ze ook McNaught (officieŰl C/2006 P1)


Deze heet officieŰl C/2009 R1

Foto credits: John Chuma
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_84303565
21 juli 2010
Kijk of je 's avonds rond 23.30 uur de ster Antares kunt vinden, rechtsonder de maan, die laag aan de zuidzuidwestelijke hemel staat. Antares is de oranjerode hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen.

26 juli 2010
Volle Maan (03.37 uur).

28 juli 2010
Maximum van de meteorenzwerm de Delta Aquariden, met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Waterman. De waarnemingsomstandigheden zijn helaas ongunstig: er is veel storend maanlicht. Zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162.

30 juli 2010
De planeten Saturnus en Mars staan vanavond dicht bij elkaar aan de westelijke avondhemel. Saturnus is de bovenste van de twee. Bekijk de samenstand tijdens de avondschemering, tussen 22.30 en 23.00 uur, laag boven de horizon. Rechtsonder het duo is een derde planeet te vinden: Venus, die veel helderder is.

30 juli 2010
Direct onder de opkomende maan fonkelt de heldere planeet Jupiter. Bekijk het tweetal tegen middernacht, laag in het oosten. Als het rond 05.00 uur (31 juli) begint te schemeren, staan ze hoog aan de zuidelijke hemel.

1 augustus 2010
De planeten Mars en Saturnus staan nog steeds dicht bij elkaar aan de westelijke avondhemel. Hun schijnbare afstand neemt de komende dagen toe, maar Venus (rechtsonder het tweetal) komt juist dichterbij. Bekijk de drie planeten tijdens de avondschemering, rond 22.30 uur, laag boven de horizon.

3 augustus 2010
Laatste Kwartier (06.59 uur).

5 augustus 2010
's Morgens heel vroeg is boven de oosteliijke horizon een wijde samenstand zichtbaar: de afnemende maan staat boven de oranje ster Aldebaran in de Stier.

7 augustus 2010
Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten ('links') van de zon. De verschijning aan de westelijke avondhemel is echter zeer ongunstig: de planeet verdwijnt al ruim voor het einde van de schemering onder de horizon.

8 augustus 2010
Vroege vogels kunnen de zeer smalle maansikkel zien, laag boven de noordoostelijke horizon, vanaf 04.30 uur. Linksboven de maan moeten de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen gezocht worden.

9 augustus 2010
Venus, Mars en Saturnus vormen een compacte groep van heldere 'sterren' boven de westelijke horizon. De drievoudige samenstand is helaas alleen tijdens de schemering te zien, rond 22.15 uur, en vindt laag aan de hemel plaats.

10 augustus 2010
Nieuwe Maan (05.08 uur).

12 augustus 2010
Maximum van de Perse´den, de beroemdste meteorenzwerm, met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Perseus. De omstandigheden zijn gunstig: er is in het geheel geen storend maanlicht. Zie ook Handboek sterrenkunde, pag. 162.

13 augustus 2010
De maansikkel en de planeet Venus staan vanavond dicht bij elkaar aan de westelijke hemel. Ze zijn echter alleen tijdens de schemering te zien, tussen 21.00 en 21.30 uur. Ook Mars en Saturnus staan in de buurt, maar die zijn veel zwakker.

16 augustus 2010 Eerste Kwartier (20.14 uur).

17 augustus 2010 Vanaf 22.30 uur kun je op zoek naar de ster Antares, de hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen. Hij staat links van de maan, laag in het zuidwesten.

19 augustus 2010
Samenstand van Venus en Mars, laag aan de westelijke hemel. Kijk vanaf 21.30 uur, als het nog schemert. Venus is zeer helder; Mars staat er precies boven en is misschien alleen met een verrekijker zichtbaar. Een vrij uitzicht op het westen is in elk geval onontbeerlijk.

20 augustus 2010
De planeet Venus staat in grootste oostelijke elongatie. Dat wil zeggen dat hij de grootste schijnbare afstand ten oosten ('links') van de zon bereikt. De planeet verdwijnt daardoor nß de zon onder de horizon, en is tijdens en geruime tijd na de schemering zichtbaar als een heldere 'ster' aan de westelijke hemel.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_85085390
09-08-2010

Deze week veel 'vallende' sterren te zienBij heldere hemel kunnen in de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 augustus veel 'vallende sterren' te zien zijn. De kortstondige lichtsporen behoren tot de jaarlijks terugkerende meteorenzwerm van de Perse´den. Rond 3.00 uur kunnen tot wel honderd vallende sterren per uur te zien zijn!

Vallende sterren zijn geen echte sterren die naar beneden vallen, maar kleine steentjes die vanuit de ruimte de dampkring van de aarde binnendringen. Zo'n brokje steen heeft in de ruimte een grote snelheid van vele tientallen kilometers per seconde en als het de dampkring binnenkomt, remt de lucht het steentje af. Het wordt dan heet en verdampt op een hoogte van zo'n tachtig tot honderd kilometer. Het lichtverschijnsel dat we zien is niet van het steentje zelf, maar van de lucht er omheen die ook sterk wordt verhit en gaat gloeien. Dit lichtverschijnsel wordt een meteoor genoemd.

Enkele malen per jaar zijn er veel meer meteoren te zien dan normaal. De aarde in zijn baan kruist dan de baan van een wolk stofdeeltjes, achtergelaten door een komeet - in het geval van de Perse´den is dat de komeet Swift-Tuttle. Dit jaar zijn de waarnemingsomstandigheden voor de Perse´den erg gunstig: er is namelijk geen storend maanlicht.

Op vrijdagavond is nˇg een opvallend hemelverschijnsel te zien. In de avondschemering staan dan, laag in het westen de maansikkel en de planeten Venus, Mars en Saturnus vlak bij elkaar aan de hemel. Diezelfde planeten zijn overigens deze hele week al in elkaars buurt te vinden.ę Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_85218324
Afgelopen nacht geen vallende sterren gezien, veel te bewolkt :'(
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_85218330


Iedere augustus, wanneer de Aarde door het stofspoor langs de baan van periodieke komeet Swift-Tuttle trekt, kunnen hemelschouwers weer genieten van de Perse´den Meteorenregen. De meteorenregen bouwt op naar zijn hoogtepunt, wanneer de Aarde door het dichtste deel van het brede stofspoor beweegt, en is het best vannacht zichtbaar nadat de Maan is ondergegaan, tot de ochtendschemer morgenochtend. Maar er worden al dagen meteoren van deze regen waargenomen, zoals deze heldere Perse´de, die op 8 augustus langs de hemel nabij het Balatonmeer in Hongarije schoot. Op de voorgrond is de ru´ne van de St.Andreaskerk zichtbaar, terwijl een heldere Jupiter de hemel rechts daarvan domineert. Twee melkwegstelsels zijn op de achtergrond van dit groothoek-, uit drie opnamen samengestelde panorama te herkennen: de zwaklichtende boog van onze eigen Melkweg en het zwakke lichtvlekje gevormd door het verre Andromedastelsel, recht boven de linkermuur van de ru´ne. Indien u vannacht Perse´demeteoren gaat bekijken, kijk dan ook vroeger op de avond eens omhoog, waar heldere planeten en een jonge maansikkel boven de westelijke horizon na zonsondergang zijn te bewonderen.

http://www.apod.nl/ap100812_nl.html
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 13 augustus 2010 @ 13:49:47 #82
118453 Pinnenmutske
Tante IJsbeer 2023
pi_85232277
quote:
Op vrijdag 13 augustus 2010 07:31 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Afgelopen nacht geen vallende sterren gezien, veel te bewolkt :'(
same here, bah bah bah
Koning, keizer, admiraal, schijten moeten ze allemaal by cafca.
Oooof een taak op oew boekkes, jongens jongens het is toek op je bakkes hÚ
pi_86193636
8 september 2010
Nieuwe Maan (12.30 uur).

13 september 2010
De maan staat aan het begin van de avond zeer laag aan de zuidwestelijke hemel. Een stukje links ervan is de ster Antares in de Schorpioen te zien.

14 september 2010
Vanavond staat de oranjerode ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen rechtsonder de halfverlichte maan. Kijk rond 21.30 uur in het zuidwesten.

15 september 2010
Eerste Kwartier (07.50 uur).

19 september 2010
Mercurius, de planeet die het dichtst bij de zon staat, bereikt zijn grootste schijnbare afstand ten westen ('rechts') van de zon. De planeet is daardoor de komende dagen goed zichtbaar aan de oostelijke ochtendhemel, kort voor zonsopkomst. Kijk vanaf 06.00 uur, laag boven de horizon.

22 september 2010
Vandaag staat de reuzenplaneet Jupiter in oppositie met de zon. Dat betekent dat hij zich (gezien vanaf de aarde) precies tegenover de zon aan de hemel bevindt. Jupiter staat in het grensgebied van de sterrenbeelden Waterman en Vissen en is nu de gehele nacht zichtbaar als een opvallend heldere 'ster'.

22 september 2010
Vannacht bevindt de planeet Jupiter zich linksonder de bijna-volle maan. Bekijk de samenstand om 22.30 uur, vrij hoog in het zuidoosten. Rond 01.00 uur (23 september) staan de twee hemellichamen hoog aan de zuidelijke hemel.

23 september 2010
Begin van de astronomische herfst. De zon beweegt vandaag van noord naar zuid over de hemeleveaar. Om 03.09 uur staat hij exact boven de evenaar van de aarde. Vandaag duren dag en nacht overal op aarde precies even lang; de komende maanden worden de nachten op het noordelijk halfrond weer steeds langer.

23 september 2010
Volle Maan (11.17 uur). Rond middernacht zie je de maan hoog in het zuidzuidoosten staan. Rechtsonder de maan staat de heldere planeet Jupiter. Gebruik een sterk vergrotende verrekijker om de manen van Jupiter te zien.

28 september 2010
Wijde samenstand van de maan en de oranje ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, die een flink stuk onder de maan staat. Bekijk het tweetal vanaf 22.30 uur in het oostnoordoosten. Rond 05.30 uur (29 september), als het al bijna begint te schemeren, staan maan en ster zeer hoog aan de zuidelijke hemel.

1 oktober 2010
Laatste Kwartier (05.52 uur). Om 06.00 uur 's morgens staat de halve maan hoog aan de hemel, ongeveer halverwege de ster Betelgeuze in het sterrenbeeld Orion (rechtsonder) en Castor en Pollux in de Tweelingen (linksboven).

2 oktober 2010
De maan is 's morgens vroeg, rond 06.00 uur, hoog in het zuidoosten te vinden. Op grote afstand boven de maan zie je Castor en Pollux; onder de maan de ster Procyon in het sterrenbeeld Kleine Hond.

4 oktober 2010
Tussen 06.00 en 06.30 uur staat de afnemende maansikkel aan de oostzuidoostelijke hemel, met links ervan de ster Regulus in de Leeuw.

7 oktober 2010
Nieuwe Maan (20.44 uur).

9 oktober 2010
Vandaag is het maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_86193650
07-09-2010

Twee mini-planeto´den scheren langs de aardeVanavond en morgen, woensdag 8 september, passeren twee kleine planeto´den de aarde op relatief kleine afstand. De beide kosmische rotsblokken werden afgelopen zondag ontdekt door de Catalina Sky Survey, een Amerikaans zoekproject dat specifiek voor het opsporen van zulke objecten is ingesteld.

De planeto´den zullen onze planeet dichter naderen dan de maan. Planeto´de 2010 RX30 is naar schatting tien tot twintig meter groot en passeert de aarde rond middernacht op een afstand van 250.000 kilometer. Het tweede object, 2010 RF12, meet zeven tot vijftien meter en bereikt woensdag om 11.12 uur een kleinste afstand van 80.000 kilometer.

Gevaarlijk zijn deze planeto´den niet. Zelfs als ze de aardatmosfeer zouden binnendringen, zouden hooguit enkele kleine brokstukken op de grond terechtkomen.

ę Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrekunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_86194032
quote:
Op woensdag 8 september 2010 08:15 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
07-09-2010

Twee mini-planeto´den scheren langs de aarde

[ afbeelding ]

Vanavond en morgen, woensdag 8 september, passeren twee kleine planeto´den de aarde op relatief kleine afstand. De beide kosmische rotsblokken werden afgelopen zondag ontdekt door de Catalina Sky Survey, een Amerikaans zoekproject dat specifiek voor het opsporen van zulke objecten is ingesteld.

De planeto´den zullen onze planeet dichter naderen dan de maan. Planeto´de 2010 RX30 is naar schatting tien tot twintig meter groot en passeert de aarde rond middernacht op een afstand van 250.000 kilometer. Het tweede object, 2010 RF12, meet zeven tot vijftien meter en bereikt woensdag om 11.12 uur een kleinste afstand van 80.000 kilometer.

Gevaarlijk zijn deze planeto´den niet. Zelfs als ze de aardatmosfeer zouden binnendringen, zouden hooguit enkele kleine brokstukken op de grond terechtkomen.

ę Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrekunde)
Best wel knap dat ze deze stukjes 'gruis' weten te ontdekken, hoe gaat dat in zijn werk?
Calm down, your nervous state
I'll sing you a lullaby.
Calm down, cause no mistake
Should keep you up all night
pi_86231247
quote:
Op woensdag 8 september 2010 08:44 schreef xenobinol het volgende:

[..]

Best wel knap dat ze deze stukjes 'gruis' weten te ontdekken, hoe gaat dat in zijn werk?
Gewoon met een telescoop :) (maar dan niet zo'n telescoop die mensen zoals jij en ik in de tuin hebben staan ;) )
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_86231296
Leuk topic. Wist niet dat het bestond ^O^
Heb zelf net een simpel kijkertje gekocht om een beetje naar boven te turen.


Celestron Firstscope

Had nog nooit Jupiter + 4 maantjes gezien. Echt wel leuk *O*
Heb zelf ook M31 wazig door het kijkertje gevonden. En dat midden in de stad. Nu nog een 'echt' donkere plek in de buurt van Zwijndrecht vinden.
pi_86231359
quote:
Op donderdag 9 september 2010 07:39 schreef geelkuikentje het volgende:
Leuk topic. Wist niet dat het bestond ^O^
Heb zelf net een simpel kijkertje gekocht om een beetje naar boven te turen.

[ afbeelding ]
Celestron Firstscope

Had nog nooit Jupiter + 4 maantjes gezien. Echt wel leuk *O*
Heb zelf ook M31 wazig door het kijkertje gevonden. En dat midden in de stad. Nu nog een 'echt' donkere plek in de buurt van Zwijndrecht vinden.
Mooie Telescoop. Veel plezier ermee!
Inderdaad, de eerste keer dat ik Jupiter met z'n manen zag had ik zoiets van: "goed dat ik een telescoop heb gekocht" :)
Maar deze zomer heb ik er nog niet door getuurd :@ (ook niet echt de gelegendheid gehad helaas)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_87357351
Gisteravond wilde ik eigenlijk naar de kommet Hartley2 kijken

en opeens had ik een satelliet in de kijker... Maar daar zat er nog eentje voor.
2 in het blikveld van me 8x40 verrekijker. Het blijken de overblijfselen te zijn van 1
van de 2 satellieten (Irridium 33 en cosmos 2251) te zijn die op 10 Februari 2009 tegen elkaar zijn gebotst

Wil je ook de oveblijfselen bekijken/fotograferen... kijk dan eens op Satellite Debris voor de actuele banen van het ruimte puin.

[ Bericht 16% gewijzigd door -CRASH- op 09-10-2010 15:45:23 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_87358120
Wat is de magnitude van die komeet? Is het nog een beetje de moeite waard?
pi_87363406
quote:
Op zaterdag 9 oktober 2010 15:32 schreef -CRASH- het volgende:
Gisteravond wilde ik eigenlijk naar de kommet Hartley2 kijken
[ link | afbeelding ]
en opeens had ik een satelliet in de kijker... Maar daar zat er nog eentje voor.
2 in het blikveld van me 8x40 verrekijker. Het blijken de overblijfselen te zijn van 1
van de 2 satellieten (Irridium 33 en cosmos 2251) te zijn die op 10 Februari 2009 tegen elkaar zijn gebotst

Wil je ook de oveblijfselen bekijken/fotograferen... kijk dan eens op Satellite Debris voor de actuele banen van het ruimte puin.


COOL 8-)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_87363430
9 oktober 2010
Vandaag is het maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_87368956
quote:
Op zaterdag 9 oktober 2010 16:14 schreef Harunobu het volgende:
Wat is de magnitude van die komeet? Is het nog een beetje de moeite waard?
5.3 tot 7.2
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_87377157
11 oktober 2010
Als je een heel vrij uitzicht op het zuidwesten hebt, kun je om 20.00 uur de maansikkel zien, laag boven de horizon, met daaronder de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen.

14 oktober 2010
Eerste Kwartier (23.27 uur). In het najaar staat de eerste kwartier-maan altijd laag aan de hemel. Hij bevindt zich vanavond in het sterrenbeeld Boogschutter.

19 oktober 2010
Om 20.30 uur staan de maan en de planeet Jupiter vrij hoog in het zuidoosten. Jupiter bevindt zich linksonder de maan. Rond 23.00 uur bereiken de twee hemellichamen hun hoogste stand boven de zuidelijke horizon.

20 oktober 2010
De reuzenplaneet Jupiter bevindt zich vanavond rechtsonder de maan. Aan het begin van de avond staat het duo laag in het oostzuidoosten; even na 23.00 uur zijn ze hoog in het zuiden te vinden.

21 oktober 2010
De meteorenzwerm de Orioniden bereikt vannacht zijn maximale activiteit. De 'vallende sterren' lijken afkomstig te zijn uit het sterrenbeeld Orion. In werkelijkheid zijn het kleine stofdeeltjes van komeet Halley die in de aardse dampkring verbranden.

23 oktober 2010
Volle Maan (03.36 uur).

25 oktober 2010
Wijde samenstand van de maan en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Kijk vanaf 21.00 uur in het oostnoordoosten. Aldebaran staat onder de maan.

26 oktober 2010
Vanavond is de oranje ster Aldebaran in de Stier rechts van de maan te vinden. Om 23.00 uur staan de twee hemellichamen hoog in het oosten.

29 oktober 2010
Rond middernacht, in de nacht van 29 op 30 oktober, komt de halfverlichte maan op in het oostnoordoosten. Pal boven de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.

30 oktober 2010
Laatste Kwartier (14.46 uur).

31 oktober 2010
Vandaag wordt de wintertijd ingevoerd. Om 03.00 uur Midden-Europese ZomerTijd (MEZT), in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober, gaat de klok ÚÚn uur terug, maar 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET).

1 november 2010
's Morgens rond 06.00 uur staat de maan hoog in het zuidoosten. Linksboven de maan staat de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Op grote afstand linksonder de maan, veel dichter bij de horizon, is de planeet Saturnus te zien.

3 november 2010
Vlak voordat de ochtendschemering aanbreekt is een wijde samenstand zichtbaar van de afnemende maansikkel en de planeet Saturnus, linksonder de maan. Kijk rond 06.00 uur in het oostzuidoosten.

4 november 2010
Als je een vrij uitzicht op het oostzuidoosten hebt, kun je tussen 06.00 en 06.30 uur op zoek gaan naar de smalle maansikkel, rechtsonder de planeet Saturnus.

6 november 2010
Nieuwe Maan (05.52 uur).

6 november 2010
Vannacht zijn de Tauriden actief - een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier. De omstandigheden zijn gunstig: er is geen storend maanlicht.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_87597016
Misschien wel een leuk programmatje Universe Sandbox 2
In de downloadbare demo kun je zeer weing.

Als dit onder SPAM hoort...Feel Free To Delete

[ Bericht 47% gewijzigd door -CRASH- op 16-10-2010 03:59:12 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zaterdag 16 oktober 2010 @ 12:02:58 #96
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87600923
Ik vraag me af, draaien alle sterrenstelsel dezelfde richting? Of draait de helft klokwijze en de andere helft antiklokwijze.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 16 oktober 2010 @ 12:23:44 #97
229532 Twiitch
Speelt met zichzelf
pi_87601421
quote:
Op zaterdag 16 oktober 2010 12:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vraag me af, draaien alle sterrenstelsel dezelfde richting? Of draait de helft klokwijze en de andere helft antiklokwijze.
Het zal natuurlijk niet 50/50 zijn maar volgens mij draaien ze niet allemaal dezelfde kant op.
  zaterdag 16 oktober 2010 @ 12:35:39 #98
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87601767
Heb er nog eens over nagedacht, maar of een sterrenstelsel klok of antiklok draait hangt er maar net vanaf van welke kant je hem bekijkt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_87603904
quote:
Op zaterdag 16 oktober 2010 12:23 schreef Twiitch het volgende:

[..]

Het zal natuurlijk niet 50/50 zijn maar volgens mij draaien ze niet allemaal dezelfde kant op.
Ik denk toch wel dat het 50/50 is. Waarom zouden er meer van de een moeten zijn?
pi_87604182
Men had op galaxy zoo eens gevraagd welke kant spiraaluniversa op draaien. Volgens mij kwam daar uit dat de meeste rechtsom gingen. Maar, dat lag aan de mensen en niet aan de sterrenstelsels. Want dat was inderdaad iets heel dicht bij 50/50.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')