Als ik verder ga. Dan krijg ik te horen: het is vanaf nu nog acht mminuten wachtn. Opuw scherm ziet u de teller teruglopen.quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 10:20 schreef Cheiron het volgende:
Waar kom jij dan in die wachtrij?
quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 10:21 schreef B-FliP het volgende:
Hoe kon je inloggen als je geen rekening hebt?
Ik heb wel een rekening bij DSB maar kan gewoon inloggen, niets geen wachtrijquote:Op dinsdag 6 oktober 2009 10:22 schreef LXIV het volgende:
[..]
Als ik verder ga. Dan krijg ik te horen: het is vanaf nu nog acht mminuten wachtn. Opuw scherm ziet u de teller teruglopen.
Een wachtrij op internet?Het is toch geen telefooncentrale uit 1995?
Vóórdat je kunt inloggen kom je in die wachtrij. Kijk zelf maar.quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 10:21 schreef B-FliP het volgende:
Hoe kon je inloggen als je geen rekening hebt?
Ik moet m'n rekeningnummer invullen, en 't is bloedsnel.quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 10:29 schreef LXIV het volgende:
Ik kom nu niet eens meer op het beveiligde SSL-deel van de site
quote:Momenteel bedraagt de wachttijd voor toegang tot het onderdeel Internetbankieren 13 minuten.
Gelukkig krijg jij het ook. Anders zouden ze nog gaan denken dat ik het allemaal uit mijn duim zoog.quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 10:34 schreef Targhor het volgende:
yup,hier ook wachtrij van 12 minuten.
Nou, ik zie het wel alleen op de specifieke wachtrij pagina. Via die link van jou kom je er denk ik gewoon doorheen.quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 10:35 schreef LXIV het volgende:
[..]
Gelukkig krijg jij het ook. Anders zouden ze nog gaan denken dat ik het allemaal uit mijn duim zoog.
Ik denk dat iedereen in de rij staat om te stortenquote:Op dinsdag 6 oktober 2009 10:38 schreef Cheiron het volgende:
[..]
Nou, ik zie het wel alleen op de specifieke wachtrij pagina. Via die link van jou kom je er denk ik gewoon doorheen.
Maar nog nooit zo iets vaags gezien, een wachtrij om in te loggen zodat je bij je eigen geld kan.
quote:Het onderdeel Internetbankieren op deze website is inmiddels een stuk beter bereikbaar. Toch kan het voorkomen dat u te maken krijgt met een wachttijd.
Momenteel bedraagt de wachttijd voor toegang tot het onderdeel Internetbankieren 6 minuten. U kunt de tijd zien teruglopen op deze pagina. Zodra u aan de beurt bent wordt automatisch het inlogscherm geopend.
Met zo'n mentaliteit loop je natuurlijk nooit binnen he?quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 10:56 schreef LXIV het volgende:
In hoeverre zijn die paar miljoen spaargeld nu belangrijk voor de DSB? Ik kan me het niet zo goed voorstellen. Desnoods stort Dirk zelf een paar miljoen bij.
En zulke truuks hebben ze dus bij deze bank. Weet zeker dat een groot deel van de mensen toch afziet van overboeken op deze manier.quote:Op maandag 5 oktober 2009 22:31 schreef Qwea het volgende:
[..]
"Ja u wilt zeker uw geld opnemen omdat wij zoveel in het nieuws zijn?"
-Ja!
"Maar wij voldoen ruimschoots aan de eisen van DNB en uw geld is verzekerd tot 100.000 euro!"
-Weet ik, toch wil ik het opnemen
"Ik wil u ten zeerste aanraden dat niet te doen"
-Ik wil het opnemen
"Enkel door de berichtgeving?"
-Uhu
"Maar uw geld is gegarandeerd!"
-Ik wil het opnemen
"Ik raad het u af"
-Zucht, nog 1x.. ik wil het NU opnemen.
Nou, toen eindelijk ging die bezig
Klopt de OP niet dan? Daarin zeg je nog dat je door die link te volgen in een wachtrij terecht komt!quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 14:19 schreef LXIV het volgende:
1) Die wachttijd is volkomen kunstmatig. Als je de link uit de OP volgt kom je er op ieder tijdstip meteen.
Nee, daarmee bypass je hem. Dat is natuurlijk heel raar. Het is een puur kunstmatige wachtrij, met het telefoonnummer erboven, om mensen vooral te laten bellen en het uit hun hoofd te kunnen praten. Dat is nu juist de grap.quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 14:46 schreef haatbaard het volgende:
[..]
Klopt de OP niet dan? Daarin zeg je nog dat je door die link te volgen in een wachtrij terecht komt!
Ja, ik snap de grap wel. Maar moet je die OP niet ff aanpassen dan??? Want die beweert nu iets heel anders.quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 14:48 schreef LXIV het volgende:
[..]
Nee, daarmee bypass je hem. Dat is natuurlijk heel raar. Het is een puur kunstmatige wachtrij, met het telefoonnummer erboven, om mensen vooral te laten bellen en het uit hun hoofd te kunnen praten. Dat is nu juist de grap.
Je kan natuurlijk ook rtlz mailen, wie weet doen ze er wat meequote:Op dinsdag 6 oktober 2009 15:30 schreef LXIV het volgende:
Toen ik de OP schreef wist ik het nog niet.
Hoelang duurt het trouwens voordat ze bij GS een artikel posten? Ik krijg een lamme vinger van het F5-en. Het is toch best wel smeuig, alhoewel niet zo smeuig als het lekken van de troonrede natuurlijk.
hahahaha...quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 15:30 schreef LXIV het volgende:
Toen ik de OP schreef wist ik het nog niet.
Hoelang duurt het trouwens voordat ze bij GS een artikel posten? Ik krijg een lamme vinger van het F5-en. Het is toch best wel smeuig, alhoewel niet zo smeuig als het lekken van de troonrede natuurlijk.
Probeer de link uit dit topic: Inloggen bij DSB-bankquote:Op maandag 12 oktober 2009 09:35 schreef pjhu het volgende:
Wie kan er inloggen op de DSB internet site?
Mijn wachttijd blijft meer dan 15 minuten.![]()
Wie is er voorbij dit scherm?
jij bent zeker ook aangesloten bij de stichting hypotheekleedquote:Op maandag 12 oktober 2009 09:53 schreef Revolution-NL het volgende:
Als je slim bent en je geld je lief is open je een rekening bij een andere bank. DSB is binnenkort failliet.
Je geld zal je ongetwijfeld terugkrijgen van de Nederlandse Bank maar daar gaat een tijd overheen.
Die wijst nu ook naar die kunstmatige wachtkamerquote:Op maandag 12 oktober 2009 10:24 schreef Stali het volgende:
Ze hebben een link waarbij men zonder wachttijden bij DSB kunt internetbankieren:
https://www.secure.dsbbank.nl/DSBRetailFrontEnd/dsb_login.html
Momenteel bedraagt de wachttijd voor toegang tot het onderdeel Internetbankieren meer dan 30 minuten. U kunt de tijd zien teruglopen op deze pagina. Zodra u aan de beurt bent wordt automatisch het inlogscherm geopend.quote:Op maandag 12 oktober 2009 10:38 schreef Doopy-X- het volgende:
[..]
Die wijst nu ook naar die kunstmatige wachtkamer
quote:De site van DSB is vrijwel onbereikbaar, lijkt het. Maar via een directe link kunt u gewoon interbankieren.
Failliet?
DSB ligt zwaar onder druk door faillissementensverhalen, een mogelijke overname door de directe Nederlandse concurrenten, een mislukte rechtszaak van DNB over een overname van de bank en waarschijnlijk een 'run-on-the-bank'.
Homepage
De homepage van DSB geeft de hele dag al aan dat het onderdeel interbankieren "helaas minder goed bereikbaar is". Inloggen via de normale manier kost minimaal 10 minuten, soms zelfs veel langer. Maar u kunt toch gewoon internetbankieren bij DSB.
Klik hier voor: rechtstreeks internetbankieren bij DSB.
De klantenservice van DSB was om 11:00 uur telefonisch overigens prima bereikbaar. Binnen 1 minuut konden we geld overboeken.
quote:
quote:Op maandag 12 oktober 2009 11:21 schreef IJsblock het volgende:
Ik wil bij me gelt!!!!![]()
*opent zijn ing rekening en zijn huiskluis en is weer tevreden*
quote:Op maandag 12 oktober 2009 11:23 schreef Roel_Jewel het volgende:
Nieuwe achterdeur: https://www.secure.dsbban(...)index_aanvragen.html
Via Inloggen aan linkerkant.
Hoe kan jij, met jouw niveau Nederlandse taal, tevreden zijn?quote:Op maandag 12 oktober 2009 11:21 schreef IJsblock het volgende:
Ik wil bij me gelt!!!!![]()
*opent zijn ing rekening en zijn huiskluis en is weer tevreden*
Wat een falers!quote:
Mooi, hè! Terwijl de directie nu bij de rechtzaak aanwezig is, lekt het spaartegoed gewoon weg...die bank heeft straks helemaal geen saldo meer...quote:Op maandag 12 oktober 2009 11:25 schreef haatbaard het volgende:
[..]
Wat een falers!
Ik zat hier eigenlijk al op te wachten. Gewoon een buitengewoon zwak inlogsysteem, waar zelfs een goedkope pornosite zich nog voor zou schamen.
Er zal zo wel weer een toevallig DDosje aankomen denk ik.quote:Op maandag 12 oktober 2009 11:27 schreef capricia het volgende:
[..]
Mooi, hè! Terwijl de directie nu bij de rechtzaak aanwezig is, lekt het spaartegoed gewoon weg...die bank heeft straks helemaal geen saldo meer...![]()
Precies! Terwijl de zogenaamde "toppers" vechten voor wat ze waard zijn, zitten de IT'ers met de handen in het haar omdat ze het ook niet meer weten.quote:Op maandag 12 oktober 2009 11:27 schreef capricia het volgende:
[..]
Mooi, hè! Terwijl de directie nu bij de rechtzaak aanwezig is, lekt het spaartegoed gewoon weg...die bank heeft straks helemaal geen saldo meer...![]()
Ironie om het niveau van de gemiddelde dsb-lener te onderstrepen.quote:Op maandag 12 oktober 2009 11:25 schreef dabadbass het volgende:
[..]
Hoe kan jij, met jouw niveau Nederlandse taal, tevreden zijn?
Waar maak je je trouwens druk om, je hebt er niet eens een rekening. je bent nu niet meer dan een ramptoeristquote:Op dinsdag 6 oktober 2009 10:29 schreef LXIV het volgende:
Ik kom nu niet eens meer op het beveiligde SSL-deel van de site
Wat een naievelingen heb je er ook tussen zitten!quote:Op maandag 12 oktober 2009 11:39 schreef capricia het volgende:
Op NWS zijn er mensen die enkel een printscreentje maken van hun saldo en denken dat de DSB niet om gaat vallen...
Je hebt ook van die naïevelingen zoals jij die denken dat ze nu hun veel te dure lening niet meer hoeven terug te betalen.quote:Op maandag 12 oktober 2009 11:45 schreef haatbaard het volgende:
[..]
Wat een naievelingen heb je er ook tussen zitten!
Ah, ok, ik heb geld bij DSB staanquote:Op maandag 12 oktober 2009 11:36 schreef IJsblock het volgende:
[..]
Ironie om het niveau van de gemiddelde dsb-lener te onderstrepen.
Net op RTLZ: advies om toch heel snel ergens anders een rekening openen....quote:Op maandag 12 oktober 2009 11:50 schreef dabadbass het volgende:
[..]
Ah, ok, ik heb geld bij DSB staan
As we speakquote:Op maandag 12 oktober 2009 11:58 schreef IJsblock het volgende:
[..]
Net op RTLZ: advies om toch heel snel ergens anders een rekening openen....
En of die overboeking nog wordt verwerkt...quote:Op maandag 12 oktober 2009 12:00 schreef VerrekteZakHooi het volgende:
Net even alles overgeboekt naar de tegenrekening. Vraag me alleen wel af of ik mijn rente nog ga ontvangen over de afgelopen pak en beet 5 maanden.
Volgens BNR is deze regeling gelijk aan surseance van betalingquote:De Rechtbank heeft de noodregeling van toepassing verklaard op DSB Bank N.V. te Wognum. Daarbij zijn door de rechtbank 2 bewindvoerders benoemd. Klanten kunnen hun geld niet meer opnemen. De activering van het Depositogarantiestelsel zal op korte termijn van start gaan.
Ontwikkelingen bij DSB in de afgelopen uren op een rijtje
Bewindvoerder
De rechtbank heeft mr R. Schimmelpenninck en de heer J. Kuiper benoemd tot bewindvoerders.
Belangen
De noodregeling maakt een evenwichtige behartiging van de belangen van alle rekeninghouders en andere schuldeisers mogelijk. Voorts is een procedure tot aanstelling van curatoren bij de verzekeringsonderdelen van DSB in gang gezet.
De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) heeft de noodregeling aangevraagd vanwege een grote uitstroom van liquiditeiten die het voortbestaan van DSB op korte termijn in gevaar bracht. Daarnaast staat ook de solvabiliteit bij DSB onder grote druk.
Geen doorstart
DNB en het Ministerie van Financiën hebben in nauwe samenwerking getracht DSB een doorstart te laten maken onder de hoede van een consortium van vijf banken: Rabo, ABN Amro, ING, Fortis en SNS. Dit is niet gelukt, ondanks het constructieve overleg dat door de partijen is gevoerd. Oorzaken hiervan zijn grote onzekerheid rond mogelijke claims op DSB vanwege overkreditering en gebrekkige zorgplicht, alsmede mogelijke verliezen op verstrekte kredieten. Daardoor waren de risico’s te groot en bleek het aanvragen van de noodregeling onvermijdelijk.
Noodregeling
De noodregeling brengt mee dat rekeninghouders bij DSB voorlopig niet bij hun geld kunnen komen. In samenspraak met de banken zullen DSB-klanten die geen betaalrekening bij een andere bank hebben in versneld tempo een rekening bij een andere bank kunnen openen. Tot woensdag a.s. 24:00 uur blijft het mogelijk om met een DSB-betaalpas geld op te nemen bij geldautomaten van andere banken, volgens het normale gastgebruik van banken.
Depositogarantiestelsel
De activering van het Depositogarantiestelsel zal naar verwachting van DNB op korte termijn kunnen plaatsvinden. Onder dit stelsel, dat zal worden uitgevoerd door DNB, zijn tegoeden tot EUR 100.000 (niet zijnde achtergestelde deposito’s) per rekeninghouder bij DSB gegarandeerd. DNB zal zo snel mogelijk aangeven op welke manier rekeninghouders een aanvraag voor uitkering kunnen doen. DNB zal hierover berichten via haar website en via advertenties in de landelijke dagbladen. Rekeninghouders hoeven nu dus nog niets te doen. Voor eventuele vragen over het Depositogarantiestelsel kan men terecht bij de website van DNB of bij haar Informatiedesk, via gratis telefoonnummer 0800-020 1068 (vandaag van 09.00 – 19.00 uur, later deze week in ieder geval tijdens kantooruren).
Inderdaadquote:Op maandag 12 oktober 2009 12:16 schreef Roel_Jewel het volgende:
[..]
En of die overboeking nog wordt verwerkt...
Succes!quote:Op maandag 12 oktober 2009 12:30 schreef dabadbass het volgende:
Ik ga zometeen lekker alles wegpinnen
Eh... DSB heeft toch geen eigen ATMs? Dan kan je i.p.v. 1000 volgens mij maar 250 evpo's per dag pinnen. Schiet niet op natuurlijk...quote:Op maandag 12 oktober 2009 12:30 schreef dabadbass het volgende:
Ik ga zometeen lekker alles wegpinnen
Klopt maar het betreft bij mij een betaalrekening met iets van ¤ 1000,00. Ik kan pinnen tot woensdag 24uur. Kom ik toch een heel eindquote:Op maandag 12 oktober 2009 12:50 schreef Poekieman het volgende:
[..]
Eh... DSB heeft toch geen eigen ATMs? Dan kan je i.p.v. 1000 volgens mij maar 250 evpo's per dag pinnen. Schiet niet op natuurlijk...
Tip: mocht je in de buurt van de grens wonen, pin in het buitenland. Daar geldt de 1x per dag limiet niet, alleen een maximum bedrag (standaard meestal 500 of 1000 euro per dag).quote:Op maandag 12 oktober 2009 12:57 schreef dabadbass het volgende:
[..]
Klopt maar het betreft bij mij een betaalrekening met iets van ¤ 1000,00. Ik kan pinnen tot woensdag 24uur. Kom ik toch een heel eind
niet meerquote:
dat is toch standaard bij het garantie stelsel? DNB beheert de boel nu immers, niet de klanten.quote:Op maandag 12 oktober 2009 13:21 schreef charmed_angel het volgende:
[..]
Maar wat ik belachelijk vind, je kan dus niet aan je verdiende centjes zitten? Die centen waar je zo hard voor heb gewerkt? Ik kan dat niet begrijpen![]()
Collega van mij vanmorgen met spoed ¤ 28.000 overgeboekt (met spoed) naar ING rekening,quote:Op maandag 12 oktober 2009 13:33 schreef VerrekteZakHooi het volgende:
Klote, een half uur na 11.15u nog overgeboekt (ik kon er dus nog wel bij). Zal dus wel niet worden verwerkt, arggg
Als je je geld op een rekening stort leen je het aan de bank. Je bent dan schuldeiser net zoals vele anderen, en wat er overblijft moet netjes en eerlijk verdeeld worden.quote:Op maandag 12 oktober 2009 13:21 schreef charmed_angel het volgende:
Maar wat ik belachelijk vind, je kan dus niet aan je verdiende centjes zitten?
ja dat snap ik heus wel, maar toch vind ik het raar en zieligquote:Op maandag 12 oktober 2009 13:44 schreef eleusis het volgende:
[..]
Als je je geld op een rekening stort leen je het aan de bank. Je bent dan schuldeiser net zoals vele anderen, en wat er overblijft moet netjes en eerlijk verdeeld worden.
quote:Op maandag 12 oktober 2009 13:47 schreef charmed_angel het volgende:
[..]
ja dat snap ik heus wel, maar toch vind ik het raar en zielig![]()
Nu snap ik waarom mensen gelijk hun salaris opnemen als het gestort is
quote:Op maandag 12 oktober 2009 11:39 schreef capricia het volgende:
Op NWS zijn er mensen die enkel een printscreentje maken van hun saldo en denken dat de DSB niet om gaat vallen...
En jij denkt dat die niet failliet kunnen? Als je goed kijkt naar de solvabiliteits-eisen van de DNB, kun je geen enkele andere conclusie trekken dan dat alle banken in Nederland technisch failliet zijn. Ook de rabo.quote:Op maandag 12 oktober 2009 13:50 schreef Stali het volgende:
[..].
Die zijn nu wel zuur dan.
Ben echt blij dat ik bij de Rabobank zit.
Binnen het systeem van fractioneel reserve bankieren, dat moet er wel even bij. Het zou eigenlijk zo moeten zijn dat in het geval van direct opneembare rekening het geld slechts in beheer gebracht wordt bij de bank. Van een lening aan de bank kan pas sprake zijn als er een deposito aangegaan wordt, voor de looptijd van het deposito is het bedrag dan aan de bank uitgeleend.quote:Op maandag 12 oktober 2009 13:44 schreef eleusis het volgende:
Als je je geld op een rekening stort leen je het aan de bank.
Zo'n gekke gedachte is dat niet, ik heb ook lange tijd gedacht dat het geld op mijn betaalrekening/internetspaarrekening ook daadwerkelijk in beheer is bij de bank. Dat is het niet, de bank leent het geld weer uit en geeft slechts de belofte dat het geld direct weer opgenomen kan worden, echter, de bank voegt niet de daad bij het woord en zet dat geld niet apart maar leent het uit. Banken flirten permanent met insolventie.quote:Op maandag 12 oktober 2009 13:47 schreef charmed_angel het volgende:
ja dat snap ik heus wel, maar toch vind ik het raar en zielig![]()
Nu snap ik waarom mensen gelijk hun salaris opnemen als het gestort is
En toch ben ik blij dat ik bij de Rabo zit.quote:Op maandag 12 oktober 2009 13:51 schreef RvLaak het volgende:
[..]
En jij denkt dat die niet failliet kunnen? Als je goed kijkt naar de solvabiliteits-eisen van de DNB, kun je geen enkele andere conclusie trekken dan dat alle banken in Nederland technisch failliet zijn. Ook de rabo.
iddquote:Op maandag 12 oktober 2009 13:55 schreef Stali het volgende:
[..]
En toch ben ik blij dat ik bij de Rabo zit.
Wij hebben er een betaalrekening lopen, enkel voor de hypotheek en de overige "huishouden" kosten zogezegd. Ben benieuwd of onze hypotheekverstrekker er nog geld van kan incasseren eind van de maand.. (of dat de belastingdienst onze maandelijkse renteaftrek er nog óp kan storten). We hebben nog een krappe 2 weken om al dat leuks om te zetten, ben benieuwd of dat gaat lukken..quote:Op maandag 12 oktober 2009 13:21 schreef charmed_angel het volgende:
[..]
niet meer
Noodregeling van kracht
De rechtbank van Amsterdam heeft om 11:15 uur de zogenaamde "noodregeling" van toepassing verklaard op DSB Bank. Dat betekent dat alle mutaties bevroren zijn tot nader bericht.
U kunt momenteel geen gebruik maken van Internetbankieren.
Het deposito garantie stelsel van De Nederlandsche Bank blijft van toepassing.
Wat ben ik blij dat ik bij de rabo zit
Maar wat ik belachelijk vind, je kan dus niet aan je verdiende centjes zitten? Die centen waar je zo hard voor heb gewerkt? Ik kan dat niet begrijpenIk leef mee met de mensen die een rekening hebben bij de DSB! En kies nu voor een echte bank! De RABO!
Wat een gesodemieter.quote:Op maandag 12 oktober 2009 14:01 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Wij hebben er een betaalrekening lopen, enkel voor de hypotheek en de overige "huishouden" kosten zogezegd. Ben benieuwd of onze hypotheekverstrekker er nog geld van kan incasseren eind van de maand.. (of dat de belastingdienst onze maandelijkse renteaftrek er nog óp kan storten). We hebben nog een krappe 2 weken om al dat leuks om te zetten, ben benieuwd of dat gaat lukken..
Naja, het saldo wordt wel gedekt door het garantiestelsel, dus het zal allemaal wel goed komen, maar de timing is wat ruk, in 2 weken al die incasso's om laten bouwen is erg krap..quote:Op maandag 12 oktober 2009 14:03 schreef Stali het volgende:
[..]
Wat een gesodemieter.
Succes! Hoop dat jullie snel weer zekerheid hebben.
Is dat niet een beetje hetzelfde als zeggen dat iedereen technisch dood aan het gaan is? Bij de een kan het alleen wat langer duren dan bij de ander.quote:Op maandag 12 oktober 2009 13:51 schreef RvLaak het volgende:
[..]
En jij denkt dat die niet failliet kunnen? Als je goed kijkt naar de solvabiliteits-eisen van de DNB, kun je geen enkele andere conclusie trekken dan dat alle banken in Nederland technisch failliet zijn. Ook de rabo.
Nee hoor. Als je kijkt naar wat een faillissement inhoudt (meer schulden dan bezittingen), voldoen alle banken hier aan.quote:Op maandag 12 oktober 2009 14:14 schreef Ritmo het volgende:
[..]
Is dat niet een beetje hetzelfde als zeggen dat iedereen technisch dood aan het gaan is? Bij de een kan het alleen wat langer duren dan bij de ander.
Maar dat is toch altijd al zo geweest? Ook al tientallen jaren voordat de pleuris uitbrak in 2008? Of eigenlijk al sinds het bestaat van 'de bank' in de westerse wereld. Als bank kun je je geld niet 'vast' houden maar moet het altijd actief gebruikt worden om te investeren en dus heb je het niet direct beschikbaar. Maar dat hoeft ook niet zolang mensen niet alles in 1 klap terug gaan eisen.quote:Op maandag 12 oktober 2009 14:15 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Nee hoor. Als je kijkt naar wat een faillissement inhoudt (meer schulden dan bezittingen), voldoen alle banken hier aan.
Dat bedoel ik dus te zeggen ja.quote:Op maandag 12 oktober 2009 14:34 schreef Five_Horizons het volgende:
Is ook niet zo heel gek. Als banken je geld alleen in beheer kunnen houden, zouden rekeningen wel een stuk duurder zijn, gok ik. Ze kunnen er dan immers niets mee verdienen. Hetzelfde geldt voor spaarrekeningen: als de bank daar rente voor zou moeten geven, dan zullen ze er iets meer mee moeten doen dan alleen op jouw zak geld gaan zitten.
Zo werkt het inderdaad, maar dat betekent niet dat dit de goede manier is... Banken mogen 10 keer zoveel geld uitlenen als ze binnen krijgen. Ze hebben dus domweg niet genoeg geld in kas om de spaartegoeden uit te betalen, mochten mensen die in ene opeisen.quote:
Maar je kunt toch niet AL het spaargeld vast houden om er niets mee te doen? Het is ook geen natuurlijke situatie dat iedereen tegelijkertijd z'n geld op komt eisen.quote:Op maandag 12 oktober 2009 15:01 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Zo werkt het inderdaad, maar dat betekent niet dat dit de goede manier is... Banken mogen 10 keer zoveel geld uitlenen als ze binnen krijgen. Ze hebben dus domweg niet genoeg geld in kas om de spaartegoeden uit te betalen, mochten mensen die in ene opeisen.
Klopt, maar met een bank is het toch anders.quote:Willekeurig andere onderneming zou acuut failliet verklaard worden, enkel de banken niet.
De definitie van faillissement is een andere: de schuldenaar verkeert in een toestand dat hij heeft opgehouden te betalen. Dus: zolang bij een bank de spaartegoeden niet worden opgeeist, is er geen sprake van faillissement.quote:Op maandag 12 oktober 2009 14:15 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Nee hoor. Als je kijkt naar wat een faillissement inhoudt (meer schulden dan bezittingen), voldoen alle banken hier aan.
Hier exact hetzelfde.quote:Op maandag 12 oktober 2009 14:01 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Wij hebben er een betaalrekening lopen, enkel voor de hypotheek en de overige "huishouden" kosten zogezegd. Ben benieuwd of onze hypotheekverstrekker er nog geld van kan incasseren eind van de maand.. (of dat de belastingdienst onze maandelijkse renteaftrek er nog óp kan storten). We hebben nog een krappe 2 weken om al dat leuks om te zetten, ben benieuwd of dat gaat lukken..
Volgens mij is het verplichte reserve ratio 2 % in de Eurozone, dat betekent dus dat de money multiplier 50 is. Ofwel, initieel uitgegeven geld door de centrale bank kan door het fractioneel reserve bankier systeem maximaal 50 keer vergroot worden. Kanttekening is wel dat hier een oneindig aantal cyclussen van geld op een rekening zetten, dit geld uitlenen, en het vervolgens weer op een rekening zetten.quote:Op maandag 12 oktober 2009 15:01 schreef RvLaak het volgende:
Zo werkt het inderdaad, maar dat betekent niet dat dit de goede manier is... Banken mogen 10 keer zoveel geld uitlenen als ze binnen krijgen. Ze hebben dus domweg niet genoeg geld in kas om de spaartegoeden uit te betalen, mochten mensen die in ene opeisen.
Imo is het te gek voor woorden dat de stabiliteit van het bancaire systeem op het spel wordt gezet omdat rekeningen anders wel een wat duurder zouden kunnen worden (niet dat dat de hoofdreden is om aan fractioneel reserve bankieren te doen). Direct opneembare tegoeden dienen permanent aanwezig te zijn bij de bank omdat er anders het risico op insolventie is als dit geld opgenomen wordt. Natuurlijk gaat de rente op deze rekening dan natuurlijk wel verdwijnen en gaat een rekening met daarop een direct opeisbaar tegoed zelfs geld kosten.quote:Op maandag 12 oktober 2009 14:34 schreef Five_Horizons het volgende:
Is ook niet zo heel gek. Als banken je geld alleen in beheer kunnen houden, zouden rekeningen wel een stuk duurder zijn, gok ik. Ze kunnen er dan immers niets mee verdienen. Hetzelfde geldt voor spaarrekeningen: als de bank daar rente voor zou moeten geven, dan zullen ze er iets meer mee moeten doen dan alleen op jouw zak geld gaan zitten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |