FOK!forum / Culinesse à gogo / [CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! - Indiaas!
vaagseldinsdag 10 maart 2009 @ 19:53


CUL Wedstrijd: Indiaas!

Kip Madras, Tandoori of Curry. Iedereen heeft er van gehoord, het gegeten, maar slechts weinigen hebben het ooit zelf gemaakt. De Indiase keuken is onbekend en dus onbemind in Nederland. Jammer, want hij is zeer divers en rijk aan geur, kleur en smaak.

Daarom is de opdracht voor deze wedstrijd: kook Indiaas! Een mooie gelegenheid om te zoeken naar mooie recepten, de toko weer eens met een bezoek te verrijken en te experimenteren in de keuken.

De voorwaarden:

Iedereen kan meedoen
Geef in je inzending het precieze recept
Post tenminste een foto van het eindresultaat
Een verslag met ervaringen, extra foto's etc. is zeer welkom!
De wedstrijd loopt tot zondag 22 maart 20:00
Na afloop van de wedstrijd kan iedereen in dit topic stemmen op hun favoriete gerecht
Stemmen kan tot dinsdag 24 maart 20:00
De winnaar van deze wedstrijd mag het gerecht voor de volgende wedstrijd kiezen

Vorige wedstrijden:

CUL in de keuken: Pizza met als winnaar Isabeau
CUL in de keuken: Nasi Goreng met als winnaar childintime
CUL in de keuken: Pasta met witte saus met als winnaar vaagsel

Heel veel kookplezier gewenst!

[ Bericht 2% gewijzigd door vaagsel op 12-03-2009 18:42:02 ]
PdeHoogdinsdag 10 maart 2009 @ 20:11
Je maakt het er niet makkelijker op he
vaagseldinsdag 10 maart 2009 @ 20:15
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 20:11 schreef PdeHoog het volgende:
Je maakt het er niet makkelijker op he
Ja heb er een tijdje over nagedacht en vond het moeilijk iets te kiezen. Het nadeel aan 1 specifiek gerecht vind ik dat je dan veel gerechten krijgt die maar op kleine punten van elkaar verschillen. Ik heb zelf ook weinig met de Indiase keuken, maar het moet een wedstrijd blijven en dit lijkt mij voor velen een mooi excuus om zich eens in deze keuken te verdiepen in plaats van op gebaande paden te blijven.

Daarbij is de Indiase keuken ook zeer divers, van gegrild vlees tot curry's. Ik heb het express zo breed gehouden zodat iedereen iets kan maken wat in zijn straatje ligt.
The_Hivesdinsdag 10 maart 2009 @ 20:28
leuke uitdaging
motorbloempjedinsdag 10 maart 2009 @ 20:30
ik heb nog nooit écht indiaas gekookt

maar heb volgens mij wel een kookboek met wat goeie recepten, zal eens neuzen
ColdFeetdinsdag 10 maart 2009 @ 20:35
Oei, ik ben dol op indiaas! Als ik tijd heb...
PdeHoogdinsdag 10 maart 2009 @ 20:53
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 20:15 schreef vaagsel het volgende:

[..]

Ja heb er een tijdje over nagedacht en vond het moeilijk iets te kiezen. Het nadeel aan 1 specifiek gerecht vind ik dat je dan veel gerechten krijgt die maar op kleine punten van elkaar verschillen. Ik heb zelf ook weinig met de Indiase keuken, maar het moet een wedstrijd blijven en dit lijkt mij voor velen een mooi excuus om zich eens in deze keuken te verdiepen in plaats van op gebaande paden te blijven.

Daarbij is de Indiase keuken ook zeer divers, van gegrild vlees tot curry's. Ik heb het express zo breed gehouden zodat iedereen iets kan maken wat in zijn straatje ligt.
Leuk idee Ik zal eens kijken als ik tijd heb Heb hier wel een indiaas kookboek Eindelijk een goed excuus om me er eens in te verdiepen
childintimedinsdag 10 maart 2009 @ 20:57
Ik heb sinds kort nieuwe buren en je raadt nooit waar ze vandaan komen Misschien als ze de keukendeur een uurtje open laten staan........
SuperRembodinsdag 10 maart 2009 @ 21:23
Ah leuk, ik ken wel een paar fotogenieke indiase gerechten
Den_Haagdinsdag 10 maart 2009 @ 21:47
tvp
Leintjeuhdinsdag 10 maart 2009 @ 21:48
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 21:47 schreef Den_Haag het volgende:
tvp
Kom anders terug naar de SC
Bluesdinsdag 10 maart 2009 @ 22:05
TVPindia
golferdinsdag 10 maart 2009 @ 22:07
Leuk. Heb zelf nog nooit echt Indiaas gekookt. Lijk mij wel een mooie uitdaging.
kriorodinsdag 10 maart 2009 @ 23:01
TVP. Ik houd niet zo van Indiaas, maar ik ben benieuwd.
Isabeaudinsdag 10 maart 2009 @ 23:43
Ik ben ook niet dol op de Indiase keuken, maar er is vast iets te vinden wat ik wèl heel lekker vind. Iets milds dus

Nu maar hopen dat het beter gaat dan mijn pasta van vorige week De foto's waren mooi, maar ik heb zelden zo'n smerig gerecht gehad
Loezzwoensdag 11 maart 2009 @ 00:01
Hmm, nou misschien ga ik mij wagen aan de peshwari naan, heerlijk brood met boter, pistache, rozijnen en suiker
Harajuku.woensdag 11 maart 2009 @ 02:36
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 23:01 schreef krioro het volgende:
TVP. Ik houd niet zo van Indiaas, maar ik ben benieuwd.
Bij mij thuis anders wel
Liejannuhwoensdag 11 maart 2009 @ 09:54
Palak Paneer en Chana Masala!
Ik vrees alleen dat ik geen tijd heb om uitgebreid te koken de komende weekends.
MinderMutsigwoensdag 11 maart 2009 @ 10:53
Leuke opdracht!
Sjeenwoensdag 11 maart 2009 @ 12:09
Vandaag Kip Korma op menu, eens kijken of het lukt een verslag te maken
Den_Haagwoensdag 11 maart 2009 @ 12:10
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 21:48 schreef Leintjeuh het volgende:

[..]

Kom anders terug naar de SC
BlaatschaaPwoensdag 11 maart 2009 @ 12:14
Leuk, ik ben dol op Indiaas eten! Gebruik toch vaak Patak's, maar wil zeker proberen zelf wat in elkaar te flansen.
kriorowoensdag 11 maart 2009 @ 13:04
quote:
Op woensdag 11 maart 2009 02:36 schreef Harajuku. het volgende:

[..]

Bij mij thuis anders wel
Oh, heb ik bij jou Indiaas op? Vergeten dan.

Nu ik erover nadenk vind ik sommige Indiase dingen eigenlijk toch wel lekker ja. Maar met een aantal gerechten heb ik slechte ervaringen.
Smallishwoensdag 11 maart 2009 @ 13:15
Mmmm. TVP
fuckbuddywoensdag 11 maart 2009 @ 13:35
Tering, gisteren gemaakt, dus eigen recept maar geen footage van.
Ja van hetgeen wat er in de pan zit, maar niet de ingredienten op de foto etc
vaagselwoensdag 11 maart 2009 @ 13:48
quote:
Op woensdag 11 maart 2009 13:35 schreef fuckbuddy het volgende:
Tering, gisteren gemaakt, dus eigen recept maar geen footage van.
Ja van hetgeen wat er in de pan zit, maar niet de ingredienten op de foto etc
Foto van het eindresultaat + recept en verslag is genoeg hoor!
RobinOokwoensdag 11 maart 2009 @ 14:05
Je doet je naam wel eer aan, Vaagsel. Pffff, "iets indiaas", dat is nog minder specifiek dan "iets europees".
Maar we zullen eens zien.
Tezzwoensdag 11 maart 2009 @ 20:36
Ik kijk even mee! (of ik mee doe is nog een tweede, ik ben niet zo thuis in de Indiase keuken)
vaagseldonderdag 12 maart 2009 @ 18:43
Nu met plaatje! Met dank aan Étoile.
quote:
Op woensdag 11 maart 2009 20:36 schreef Tezz het volgende:
Ik kijk even mee! (of ik mee doe is nog een tweede, ik ben niet zo thuis in de Indiase keuken)
Volgens mij is er niemand echt thuis in de Indiase keuken, wat natuurlijk ook leuk is voor een wedstrijd. Daarbij ben ik heel benieuwd naar ervaringen van anderen op dit gebied, denk dat de leercurve voor iedereen dan een stukje steiler wordt .
Sjeendonderdag 12 maart 2009 @ 23:50
Kip Korma

Ingrediënten
  • 400 g kipfilet, in stukjes
  • 250 ml Griekse yoghurt, volvet
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 cm verse gember, geschild en fijngesneden
  • 1 bakje amandelschaafsel (55 g)
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 theelepels garam masala
  • 1 pakje kokosmelk (200 ml)
  • 1 bakje verse koriander (15 g), fijngesneden



    Bereiding
    Bestrooi de stukjes kip met zout naar smaak en leg ze in de yoghurt. Schep de rode peper, de knoflook en de gember erdoor en marineer het minimaal 3-4 uur in de koelkast.



    Rooster het amandelschaafsel in een pan goudbruin en laat het op een bord afkoelen.



    Laat de kip met marinade op kamertemperatuur komen. Neem de kip uit de marinade. Verhit de olie in een pan en bak de kip rondom aan. Draai het vuur laag (anders gaat de yoghurt schiften) en voeg de marinade toe.





    Bestrooi de kip met de garam massala. Voeg de kokosmelk toe en de helft van de amandelen. Laat het op een kookplaatje en met de deksel op de pan 15-20 minuten op laag vuur sudderen.









    Neem de deksel van de pan en laat het vocht op laag vuur even inkoken. Bestrooi kort voor het serveren met de koriander en de rest van de amandelen. Lekker met rijst of naanbrood en geraspte wortel.





    Smakelijk eten!
  • Isabeauvrijdag 13 maart 2009 @ 00:06
    O Sjeen, wat een héérlijke instructieve foto's bij je verhaal
    En het is zo'n typisch Indiaas gerecht wat ik wèl lekker zou vinden, helemaal top.
    golfervrijdag 13 maart 2009 @ 00:30
    Ziet er lekker uit, Sjeen.
    Leefvrijdag 13 maart 2009 @ 11:58
    Goed idee, ik ben GEK op Indiaas eten en ga even kijken of ik tijd heb om mee te doen
    (Want als ik meedoe wil ik wel Serieus meedoen natuurlijk.. zelf garam massala, deeg, chutney enz. maken)

    Het is inderdaad superlekker en ondergewaardeerd eten. Het leuke is ook dat je een hele tafel vol kunt zetten met allerhande kleurige en lekker ruikende sauzen, soepen, broden, pappadums, rijst, chutneys, vlees, raita, groente, pepers enz. enz. het houdt niet op. Een maaltijd die ik af en toe maak als ik Indiaas wil koken, wordt door een vriend van me de "Never Ending Curry" genoemd, omdat ik ongeveer alle potjes en pannetjes die ik in huis heb, moet gebruiken, en de hele tafel vol staat en geloof me dat zijn er Heul Veul.

    Voor de volgende wedstrijd suggereer ik overigens Ethiopisch (Lekker! Injera met groente/vlees/visprutjes!) En daarna Israelisch.
    Deze drie keukens vind ik eigenlijk de beste in de wereld. Als er suggesties nodig zijn voor wat het Ethiopische/Israelische betreft, help ik graag.

    Mijn lievelingsgerecht is trouwens een goed hete Rogan Josh met lekker veel koriander en een frisse komkommer-yoghurt-munt-knoflook raita erbij

    [ Bericht 4% gewijzigd door Leef op 13-03-2009 12:15:59 ]
    golfervrijdag 13 maart 2009 @ 13:36
    Ben benieuwd, Leef.
    Wil wel eens zien hoe jij het allemaal maakt.
    childintimezaterdag 14 maart 2009 @ 22:44
    Ik vind Indiaas echt niet lekker. 2 Keer geprobeerd en sinds een tijdje dus buren die dagelijks Indiaas koken. De keukendeur staat dan open en als ik die lucht alleen al ruik

    Maar misschien is er nog wel een soepje of een broodsoort die ik wel lust en kan gaan proberen; wel een uitdaging
    RobinOokzaterdag 14 maart 2009 @ 23:22
    Ik heb een paar jaar terug de Currybijbel gekocht om "te bewijzen" dat ik niet van indiaas eten hield.
    Nou, dat bleek dus niet waar. Er zijn genoeg recepten die hier regelmatig op tafel komen. Uiteraard veel curries. Lekkerder en spannender dan gewoon hollands stoofvlees. Dat vind ik ondertussen maar saai.
    childintimezaterdag 14 maart 2009 @ 23:30
    Ik vind dus juist de curry's niet lekker
    Den_Haagzaterdag 14 maart 2009 @ 23:44
    krijg de foon ff niet aangesloten. morgen komt de foto
    kriorozaterdag 14 maart 2009 @ 23:49
    quote:
    Op zaterdag 14 maart 2009 23:30 schreef childintime het volgende:
    Ik vind dus juist de curry's niet lekker
    Ik de meeste ook niet nee.
    Blueszaterdag 14 maart 2009 @ 23:53
    Sjeen, mooie plaatjes, goed beschreven
    RobinOokzaterdag 14 maart 2009 @ 23:59
    Ik vond curries vroeger ook niet lekker hoor.
    Maar ja, in de loop der jaren is mijn smaak gewoon veranderd. Ik ben niet meer bang voor koriander of komijn of weet ik veel wat voor smaak. Integendeel zelfs. En nou ja, dan kun je je lol op in de indiase keuken.
    Sjeenmaandag 16 maart 2009 @ 12:55
    Doe ik ook eens mee
    Den_Haagmaandag 16 maart 2009 @ 13:07
    weinig concurrentie Sjeen
    SuperRembomaandag 16 maart 2009 @ 13:23
    quote:
    Op maandag 16 maart 2009 13:07 schreef Den_Haag het volgende:
    weinig concurrentie Sjeen
    Ik zal vanavond m'n foto's posten van wat ik zaterdag gekookt heb
    Sjeenmaandag 16 maart 2009 @ 13:25
    quote:
    Op maandag 16 maart 2009 13:23 schreef SuperRembo het volgende:

    [..]

    Ik zal vanavond m'n foto's posten van wat ik zaterdag gekookt heb
    Tof!
    Leefmaandag 16 maart 2009 @ 13:27
    Shoot, ik kom er qua tijd niet aan toe voor de deadline.
    - ik ga wel een keer een currywedstrijdje in m'n eentje voeren als ik weer kan.
    Want dan weet ik tenminste zeker dat ik win.

    Tegen die tijd post ik de foto's hier.
    Den_Haagmaandag 16 maart 2009 @ 13:31
    mijn foto is redelijk mislukt
    Hoi_Piepeloimaandag 16 maart 2009 @ 14:05
    Oh leuk!
    Even dit topic volgen! Heel misschien doe ik nog mee met deze wedstrijd, ga dadelijk toch naar de toko.. maar gok dat ik niet heel veel tijd heb deze week . Maar leuk! Vorige gerechten zien er ook allemaal errug lekker uit
    Duderinnetjemaandag 16 maart 2009 @ 14:23
    Deze wil ik volgen voor de recepten!

    Succes allen!
    golfermaandag 16 maart 2009 @ 14:29
    quote:
    Op maandag 16 maart 2009 13:27 schreef Leef het volgende:
    Shoot, ik kom er qua tijd niet aan toe voor de deadline.
    - ik ga wel een keer een currywedstrijdje in m'n eentje voeren als ik weer kan.
    Want dan weet ik tenminste zeker dat ik win.

    Tegen die tijd post ik de foto's hier.
    Je hebt nog 6 dagen de tijd om ons allemaal versteld te doen staan en je winnende inzending te doen.
    Na al je uitspraken in het verleden hebben we natuurlijk wel wat hoge verwachtingen van je en zou het jammer zijn als je dat niet waar kunt maken en het alleen maar bij mooie woorden houdt.
    Leefmaandag 16 maart 2009 @ 16:05
    De vervulling van de mooie woorden komt op het mooiste moment.
    En daar ben ik het unaniem over eens.

    Sorry man (voor nu dan!)
    Duderinnetjemaandag 16 maart 2009 @ 16:46
    quote:
    Op maandag 16 maart 2009 16:05 schreef Leef het volgende:
    De vervulling van de mooie woorden komt op het mooiste moment.
    En daar ben ik het unaniem over eens.

    Sorry man (voor nu dan!)
    Is dat nou onhandig, meerdere persoonlijkheden, als je kookt?
    Dat de één nog wat peper wil toevoegen, maar de ander zegt dat het 'm schort aan een bittertje?
    Leefmaandag 16 maart 2009 @ 16:56
    flauw ik weet het, maar ik had net "Are you being served" gekeken.
    Bluesmaandag 16 maart 2009 @ 16:59
    SuperRembomaandag 16 maart 2009 @ 22:33
    Lazeez (kruidige kip kebabs)
    Panat Bhat (geurige rijst)
    Mango lassi (mango yoghurt drink)









    Het is misschien veel werk, maar het resultaat was heerlijk
    Recept volgt nog...
    FutureFairytalemaandag 16 maart 2009 @ 22:45
    Ziet er heerlijk uit
    Goede foto's, en die kip kebabs wil ik wel opeten
    MinderMutsigmaandag 16 maart 2009 @ 22:48
    Oh dat ziet er echt heel mooi uit!
    Isabeaumaandag 16 maart 2009 @ 22:52
    WOW! Superrembo, dat ziet er heerlijk uit! Ik ben benieuwd naar de recepten
    golfermaandag 16 maart 2009 @ 22:55
    Ziet er erg lekker uit. (mooie foto's ook)
    Benieuwd naar het recept.
    krioromaandag 16 maart 2009 @ 22:56
    quote:
    Op maandag 16 maart 2009 22:33 schreef SuperRembo het volgende:
    Lazeez (kruidige kip kebabs)
    Panat Bhat (geurige rijst)
    Mango lassi (mango yoghurt drink)

    [ afbeelding ]

    [ afbeelding ]

    [ afbeelding ]

    [ afbeelding ]

    Het is misschien veel werk, maar het resultaat was heerlijk
    Recept volgt nog...
    Ziet er mooi en lekker uit
    shmoopymaandag 16 maart 2009 @ 22:57
    Hier móet ik een tvp hebben, wat ziet dat er lekker uit!

    *op recept wacht*
    Duderinnetjemaandag 16 maart 2009 @ 23:07
    Holy Mascarpone!
    Renemaandag 16 maart 2009 @ 23:14
    quote:
    Op maandag 16 maart 2009 22:33 schreef SuperRembo het volgende:
    Lazeez (kruidige kip kebabs)
    Panat Bhat (geurige rijst)
    Mango lassi (mango yoghurt drink)

    [ afbeelding ]

    [ afbeelding ]

    [ afbeelding ]

    [ afbeelding ]

    Het is misschien veel werk, maar het resultaat was heerlijk
    Recept volgt nog...
    Oh... my... !
    Bluesmaandag 16 maart 2009 @ 23:19
    quote:
    Op maandag 16 maart 2009 22:45 schreef FutureFairytale het volgende:
    Ziet er heerlijk uit
    Goede foto's, en die kip kebabs wil ik wel opeten
    shmoopywoensdag 18 maart 2009 @ 22:23
    quote:
    Op maandag 16 maart 2009 22:57 schreef shmoopy het volgende:

    *op recept wacht*
    ?
    SuperRembowoensdag 18 maart 2009 @ 22:43
    Zoals beloofd de recepten


    Lazeez (Green herbal chicken kebabs)
    voor 4 personen

    Green masala paste
    8 gram munt blad
    8 gram koriander blad
    2 tenen knoflook
    1 1/2 thl verse gember
    1/2 thl koriander (zaad)
    1/2 thl komijn
    1/2 thl kurkuma
    1/2 thl zout
    1 mespunt fenegriek
    1 mespunt kruidnagel
    1 mespunt kardamom
    25 ml azijn
    25 ml olie
    10 ml sesamolie

    Marinade
    150 ml yoghurt
    650 gram kipfilet in blokjes

    Maakt eerst de green masala paste:
  • Hak de verse kruiden fijn en maal de specerijen.
  • Hiervan maak je samen met de azijn een pasta.
  • Roerbak de pasta op matig vuur in de olie. Het is de bedoeling dat al het water uit de pasta verdampt, dit duurt een paar minuten.

    De marinade maak je van de green masala paste met de yoghurt. Laat de kip hier 24-48 uur in marineren in de koelkast.
    Rijg de kipblokjes aan spiesjes. Grill daarna een minuut of 5 per kant.


    Panat Bhat (geurige rijst)
    voor 4 personen

    350 g gekookte rijst (mag koud zijn)
    1 eetl lekkere olie, zoals pistache-, sesam-, walnoot- of hazelnootolie.
    2-3 eelt citroensap
    2 eetl gebakken uitjes
    2 thl mosterdzaad, geroosterd
    1 handje cashewnoten, geroosted
    0-4 pepers, fijngesneden
    zout

    Gewoon alles door elkaar roeren


    Mango lassi
    voor 2 glazen

    vruchtvlees van 1 mango
    250 ml yoghurt
    250 ml melk
    snufje zout
    zaadjes van 1 kardamompeultje, fijngemalen

    Mixen met een staafmixer zodat er een licht schuimige drank ontstaat. De verhouding tussen melk en yoghurt kan je wat varieren om een wat dikkere of dunnere consistentie te krijgen.
    's Zomers kan je er ook was uit door malen, zodat het lekker koud wordt.
    De hoeveelheid kardamom steekt vrij nauw, iets te weinig en je proeft er niets van, iets te veel en het overheerst.

  • golferwoensdag 18 maart 2009 @ 22:46
    Die Lazeez ga ik zeker een keertje proberen te maken.
    vaagseldonderdag 19 maart 2009 @ 11:52
    Zeker mooie recepten en nog mooiere foto's!

    Ik ga dit weekend mij uitleven, maar kan je nu al vertellen dat de foto's niet zo mooi zullen worden .
    Den_Haagdonderdag 19 maart 2009 @ 12:19
    Wordt nog een hele klus om hier van te winnen vaagsel
    piepstervrijdag 20 maart 2009 @ 11:31
    Eindelijk een Lassierecept. Zit er eigenlijk altijd kardemom door? Ik heb het in Egypte nooit geproefd. Ik kijk even of ik dit weekend nog aan koken toe kom, ben bijna het hele weekend aan het werk. nl.
    SuperRembovrijdag 20 maart 2009 @ 14:19
    quote:
    Op vrijdag 20 maart 2009 11:31 schreef piepster het volgende:
    Eindelijk een Lassierecept. Zit er eigenlijk altijd kardemom door? Ik heb het in Egypte nooit geproefd. Ik kijk even of ik dit weekend nog aan koken toe kom, ben bijna het hele weekend aan het werk. nl.
    Nee, ik heb eigenlijk nog geen recept gezien waar het in zat. Maar ik vind het er zelf wel goed bij passen
    RobinOokzaterdag 21 maart 2009 @ 22:26
    Vandaag speciaal voor Fok zalmcurry gegeten.

    ZALMCURRY

    Dit recept is gebaseerd op Madhur Jaffrey's Salmon Curry uit de Curry Bijbel. Alleen verander ik altijd de verhouding zalm-saus zodat ik er ook nog een hele zooi groenten in kwijt kan. Meestal gewoon courgette, maar als ik okra kan vinden ook okra. Gezond (zalm, groente, bijna geen olie) en lekker. En combineert in een warme zomer heerlijk met een glaasje pernod!



    De ingrediënten (wij eten dit met zijn tweetjes)

    350g zalm
    200g (lichtgroene/gele) courgette ( ≈ 1 kleintje)
    200g okra
    200g tomaten (≈ 4 kleintjes)

    Specerijen voor de “zalmrub”:
    ½ tl cayennepeper
    ½ tl kurkuma/koenjit
    ½ tl zout

    Specerijen voor de saus:
    1½ el gemalen koriander/ketoembar
    2½ tl zwart mosterdzaad (zelf malen in de koffiemolen of oelekan)
    2 tl gemalen komijn/djinten
    2 tl heet kerriepoeder
    1½ tl zout (of bouillonpoeder naar smaak)
    1 tl cayennepeper
    ½ tl kurkuma/koenjit

    En ook nog:
    2½ tl zwart mosterdzaad (ongemalen)
    1 tl venkelzaadjes (of een flinke scheut pernod)



    Voorbereiden
    1. Snijd de zalm in dikke repen en bestrooi met het cayenne/kurkumma/zout-mengsel. Laat 1 tot 6 uur marineren in de koelkast.
    2. Snijd de courgette in schijfjes of halve maantjes. Wrijf een eetlepel olie in je handen en masseer daarmee de courgetteschijfjes zodat ze allemaal een gelijk laagje olie krijgen. Paar minuutjes met wat zeezout grillen in de grillpan. Wegzetten tot gebruik.
    3. Snijd de okra in stukjes en blancheer het een minuutje in kokend water met het sap van een citroen. Hierdoor worden ze wat minder slijmerig. Ik vind dat wel prettig. Na het blancheren even afspoelen onder de koude kraan en wegzetten tot gebruik.
    4. Tomaat ontvellen als je dat nodig vindt. (ik niet) En dan in kleine stukjes snijden.

    Bereiden
    1. In een hapjespan een eetlepeltje olie heet laten worden op middelhoog vuur. De hele mosterdzaadjes toevoegen en op het moment dat die beginnen te poppen gooi je de venkelzaadjes bij. Meteen daarna ook tomaten en de specerijen voor de saus. Laat die heel even meebakken zodat de smaken goed vrijkomen. Je kunt nu een scheut pernod toevoegen als je eerder geen venkelzaadjes had. En ach, je kunt sowiezo een scheut pernod toevoegen want dat is lekker.  Daarna zo’n 350 ml water, aan de kook brengen en 10 minuutjes laten sudderen. Als je dit voor gasten maakt was voorgaande zo’n beetje wat je vooraf al kunt doen. De volgende punten doe je vlak voor opdienen.
    2. Bind de saus met een maizenapapje (1 a 2 eetlepels maizena met wat koud water).
    3. Voeg de gegrillde courgette en geblancheerde okra toe om door te warmen.
    4. Leg de zalm in de saus en pocheer die gaar. Het ligt helemaal aan de grootte van je stukjes en hoe gaar je ze wilt hebben. Maar ik zou zeggen minuutje of 2.

    Serveren met rijst of nog beter nasi kuning. (indische gele rijst)

    vaagselzondag 22 maart 2009 @ 19:09
    Ziet er goed uit Robin!

    Ik ben helaas in het gesjouw van de laatste dagen mijn camera kabeltje kwijtgeraakt. Gaan nu eerst in de stad wat eten dus wordt pas vanavond dat ik mijn foto's etc. kan plaatsen. Gemaakt zijn:

    Naan
    Lamscurry
    Groentecurry
    Kip Tandoori
    Kruiden-yoghurtdip

    Was allemaal heerlijk en niet al te moeilijk. Sorry voor de vertraging!
    vaagselzondag 22 maart 2009 @ 23:43
    Hmm het kabeltje wil nog steeds niet gevonden worden dus mijn inzending komt te laat helaas...

    Hierbij de poll om te stemmen!

    Poll: Wie kookte het best Indiaas?
  • Sjeen
  • SuperRembo
  • RobinOok
    Tussenstand:

    Ook een poll maken? Klik hier


    Mijn persoonlijke ervaringen toch nog even:

    Indiaas koken is leuk! Veel stoven, veel smaken en spelen met onbekende kruiden. Voor de Groningers: kruiden zijn verreweg het goedkoopst bij de Souk in de Folkinge, al is het assortiment wat beperkt. De rest is allemaal verkrijgbaar bij Kruiden en Keramiek of de kraam op de markt.
  • golferzondag 22 maart 2009 @ 23:57
    Mijn stem gaat naar SuperRembo.
    childintimemaandag 23 maart 2009 @ 00:14
    Ik heb voor RobinOok gestemd. Dat kwam vooral door de vis. ik ben zelf iemand die nooit zomaar vis in een gerecht zou doen, omdat ik dan bang ben dat ik het niet lekker vind

    Maar voor alle 3 de gerechten Ik heb me er niet aan durven wagen. Bij de gedachte aan de geur van de Indiase keuken zonk me de moed al in de schoenen, dus ik vind dat jullie het allemaal fantastisch gedaan hebben
    krioromaandag 23 maart 2009 @ 00:18
    Poll: Wie kookte het best Indiaas?
    Je hebt gestemd op: SuperRembo

    Want ziet er echt uit. En bonuspunten voor de toffe foto's.
    Tezzmaandag 23 maart 2009 @ 06:46
    Ik heb gestemd op Sjeen. Gewoon omdat ze meteen zo super enthousiast aan de slag ging!
    Leefmaandag 23 maart 2009 @ 07:10
    Ik geniet er evengoed van ook al doe ik zelf nu niet mee. Maar op een dag haal ik m'n revanche. Prachtig allemaal. De goeiste kook nerds van Nederland zitten op cul.
    piepstermaandag 23 maart 2009 @ 08:29
    Ik heb op RobinOok gestemd. Omdat het er allemaal zo mooi en lekker uit zag (en omdat de kruiden zo tof in dat schaaltje lagen, daarom ook).
    De andere recepten zien er trouwens ook lekker uit. Ik zie nu pas dat het helemaal niet zo onmogelijk is om Indiaas te koken.
    RobinOokmaandag 23 maart 2009 @ 12:00
    Mijn stem gaat eigenlijk naar superrembo, omdat die het beste indiaas heeft gekookt. Mijn zalmcurry is een beetje meer fusion, met al die groenten erin. Hoewel de okra dan wel weer heel indiaas is.

    [ Bericht 3% gewijzigd door RobinOok op 24-03-2009 10:10:20 ]
    Isabeaumaandag 23 maart 2009 @ 12:37
    Ik heb op RobinOok gestemd omdat alles er zo mooi uitzag op de foto's (met die kruiden zo leuk in bergjes ) en omdat ze okra heeft gebruikt en ik dat nog nooit heb gedaan en nu heb ik gezien hoe simpel je dat kunt snijden en toevoegen (incl de anti-slijm tip ).

    Sjeen en SuperRembo hadden ook al zulke mooie foto's en gerechten
    vaagselmaandag 23 maart 2009 @ 15:58
    Inmiddels een universeel kaartleesapparaatje gekocht dus kan toch nog wat foto's uploaden. Hier alvast 1 van de gedekte tafel. Let niet op het samengeraapte serviesgoed..

    RobinOokmaandag 23 maart 2009 @ 23:25
    Ook al zo'n uitgebreide rijsttafel!
    Jammer dat je je kabeltje niet kon vinden zeg.
    SuperRembomaandag 23 maart 2009 @ 23:45
    Ziet er lekker uit. Wat heb je er eigenlijk bij te drinken? Het zal wel geen rode wijn zijn, maar wat dan wel...
    vaagseldinsdag 24 maart 2009 @ 00:00
    quote:
    Op maandag 23 maart 2009 23:45 schreef SuperRembo het volgende:
    Ziet er lekker uit. Wat heb je er eigenlijk bij te drinken? Het zal wel geen rode wijn zijn, maar wat dan wel...
    Rose. Op zich had ik er liever rood bij gedronken maar GF had de wijn gekocht . Op de foto mist nog de gele rijst, die was wel ok, niet heel bijzonder ofzo. Zal morgen de andere foto's + recepten hier neerzetten.
    quote:
    Op maandag 23 maart 2009 23:25 schreef RobinOok het volgende:
    Ook al zo'n uitgebreide rijsttafel!
    Jammer dat je je kabeltje niet kon vinden zeg.
    Tjah ach, zo maken jullie tenminste ook nog een kans
    sexymofodinsdag 24 maart 2009 @ 02:53
    Als ik als lurker niet hoor te stemmen moet je bij rembo er even 1 afhalen maar verder _o_ voor de recepten en de foto's. Krijg bijna zin om zelf een keer een poging te wagen
    Harajuku.dinsdag 24 maart 2009 @ 03:17
    Poll: Wie kookte het best Indiaas?
    Je hebt gestemd op: SuperRembo
    Isabeaudinsdag 24 maart 2009 @ 09:15
    quote:
    Op dinsdag 24 maart 2009 02:53 schreef sexymofo het volgende:
    Als ik als lurker niet hoor te stemmen moet je bij rembo er even 1 afhalen maar verder _o_ voor de recepten en de foto's. Krijg bijna zin om zelf een keer een poging te wagen
    Als lurker mag je ook stemmen hoor
    RobinOokwoensdag 25 maart 2009 @ 14:46
    Gefeliciteerd SuperRembo!
    En wat wordt de volgende opdracht?
    SuperRembodonderdag 26 maart 2009 @ 00:23
    Het was leuk om te doen, en toch ook wel leuk om te winnen.

    Ik ga nog even een nachtje slapen over de volgende opdracht
    Bluesdonderdag 26 maart 2009 @ 17:11
    Het nachtje is forbei
    BEdonderdag 26 maart 2009 @ 20:25
    Mango Lassie!
    SuperRembodonderdag 26 maart 2009 @ 22:24
    quote:
    Op donderdag 26 maart 2009 17:11 schreef Bluezz het volgende:
    Het nachtje is forbei [ afbeelding ]
    De volgende opdracht...