Dwang is een vereiste bij een overheid. Gewoon samenwerken heb je geen dwang bij nodig. Het is een essentieel verschil waar democraten heel gemakkelijk overheenstappen en boos om worden als het ergens anders in de wereld gebeurd.quote:Op maandag 15 december 2008 18:55 schreef du_ke het volgende:
Dat is dan ook precies hoe overheden zijn ontstaan en zullen blijven ontstaan. Je geeft er alleen een ander naampje aan maar in de praktijk zullen de bevoegdheden overeen komen.
Collectief 'eigendom' waarmee niet is ingestemd dus.quote:
Als ik er niets heb gegeten hoef ik ook niets te betalen. Bovendien ben ik nergens een deal aangegaan met de overheid. En ik zie eigendomsrecht zeker als iets natuurlijks. Het wordt echter lang niet altijd gerespecteerd, maar privé eigendom is een prima basis voor een welvarende samenleving.quote:Als jij naar een restaurant gaat betaal je ook maar niet omdat je niks getekend hebt? Met gedragingen kun je een overeenkomst aangaan. Het eigendomsrecht wat door de libertariers zo wordt gekoesterd is ook gewoon een sociale constructie, oftewel contract. Veel libertariers proberen dat echter te verhullen door het eigendomsrecht als een natuurlijk recht aan te merken.
Net was het nog van de samenleving, nu opeens is de overheid de baas over het land en moet ik me naar haar wil schikken. Wat wil je nou? Bij een VvE sluit je je vrijwilig aan, dus gaat de vergelijking mank. Ja je kunt altijd nog emigreren naar een ander land. Dat gebeurt dan ook sinds mensenheugenis. Maar ik wil hier iets opbouwen, zonder bestolen te worden.quote:Het Nederlandse territorium is dan ook niet van jou maar van de overheid. Jij kan net als ieder ander tot op bepaalde hoogte gebruik maken van de eigendommen van de overheid. Zie het als een contract met de VvE. Als de VvE de huisregels verandert, en jij bent het daar pertinent niet mee eens, en je slaagt er niet in de andere eigenaars te overtuigen van jouw ideeen, waarom zou je dan nog blijven?
Dus je geeft toe dat de staat niet van ons is, maar andersom.quote:Net zoals de overheid regels kan opleggen aan eenieder die zich op haar grondgebied bevindt.
Tal van wetten gelden tot achter mijn voordeur en worden opgelegd door mensen waar ik in feite niets mee te schaften heb.quote:Zit je zo onder de plak bij je chick dat je eigen regels niet gelden in je huis?. Je inkomen is tot stand gekomen in de samenleving en mbh van faciliteiten van de overheid en derhalve kan er een tax geheven worden op jouw inkomen.
Nee hoor, samenwerking vereist niet per definitie dwang.quote:Op maandag 15 december 2008 18:55 schreef du_ke het volgende:
Dat is dan ook precies hoe overheden zijn ontstaan en zullen blijven ontstaan. Je geeft er alleen een ander naampje aan maar in de praktijk zullen de bevoegdheden overeen komen.
De overheid kan in die zin ook uitvreten wat hij wil. Maar in de praktijk kan een partij in een democratie die de macht wil grijpen, in ieder geval in Nederland, geen al te idiote ideeën geven, omdat die direct door "betere" partijen wordt afgemaakt.quote:Op maandag 15 december 2008 18:55 schreef du_ke het volgende:
Nu kunnen overheden gedwongen worden om openheid te geven over de verschillende processen. Bij een zogenaamde libertarische "samenwerkingsorganisatie" of "veiligheidsdienst" is dit niet af te dwingen. Die kunnen uitvreten wat ze willen zonder dat iemand er iets tegen kan doen.
Ik wil hier toch een bepaalde definitie geven. Ik kan ook zeggen dat ik niet vrij ben door lichaamsklachten, de noodzaak om te eten, emoties, de wind die toevallig ergens naartoe waaide waardoor ik erop reageer, en dergelijke. Als we zo gaan denken ben je dus nooit vrij. Daarom definieer ik vrijheid waarbij ik dat bedoelde als "samenleven zonder dwang en geweld". Hierbij vind ik trouwens wel dat geweld (jah, ook broeikasgassen kunnen dan geweld zijn voor je lichaam) zich in redelijke proporties moet verhouden. Want een klein duwtje tegen iemand kun je ook wel zien als geweld, maar je begrijpt wel dat ik dat niet als geweld zie. Tevens voor vrijheid.quote:Op maandag 15 december 2008 18:55 schreef du_ke het volgende:
Door auto te rijden tast je de gezondheid van je medemensen aan. Is dat geen aantasting van iemands vrijheid? Door water te drinken tast je de boer die z'n bedrijf in de buurt van de winplaats in zijn bedrijfsmogelijkheden aan. Als je vervolgens zijn melk drinkt tast je de natuur aan door verzuring en het oppervlaktewater door vermesting zo kunnen we bijna oneindig doorgaan.
Tja als je het aantasten van iemands gezondheid, economische mogelijkheden of het aantasten van het milieu niet als het aantasten van iemands anders vrijheid dan ben je volgens mij te beperkt bezig in je denkpatroon.
Als je een vereniging hebt van de straat waar in je woont waarbij je zonder lidmaatschap niet in die straat kan komen wonen dan scheelt dat niet zoveel hoorquote:Op maandag 15 december 2008 20:16 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Dwang is een vereiste bij een overheid. Gewoon samenwerken heb je geen dwang bij nodig. Het is een essentieel verschil waar democraten heel gemakkelijk overheenstappen en boos om worden als het ergens anders in de wereld gebeurd.
Je ouders stemden er voor jou mee in toen ze aangifte deden van je geboorte. Door in Nederland te verblijven stem je impliciet in met de beslissing van je ouders.quote:Op maandag 15 december 2008 20:35 schreef sneakypete het volgende:
[..]
Collectief 'eigendom' waarmee niet is ingestemd dus.
Bij een restaurant die een minimumheffing kennen daarentegen... Het ging er om dat je niet perse iets hoeft te tekenen om een overeenkomst aan te gaan.quote:[..]
Als ik er niets heb gegeten hoef ik ook niets te betalen.
Je ouders in de rol van voogden anders wel. Hoe anders denk je dat dit gaat, wanneer je geboren wordt in een familie die in Libertopia land pacht bij een grootgrondbezitter die algemene pachtvoorwaarden hanteert?quote:
Bovendien ben ik nergens een deal aangegaan met de overheid.
Er is niks natuurlijks aan het eigendomsrecht, dat is net zoals alle rechten een sociale constructie. Als al het eigendom privaat is krijg je een vorm van monarchie. Dat gebeurde bijv met middeleeuws Ijsland. Is dat jouw idee van een welvarende samenleving?quote:En ik zie eigendomsrecht zeker als iets natuurlijks. Het wordt echter lang niet altijd gerespecteerd, maar privé eigendom is een prima basis voor een welvarende samenleving.
De samenleving wordt vertegenwoordigt door de overheid...quote:[..]
Net was het nog van de samenleving, nu opeens is de overheid de baas over het land en moet ik me naar haar wil schikken. Wat wil je nou?
Lidmaatschap van de VvE is verplicht als je een appartement koopt. En, zoals gemomeerd, is jouw sociale contract met de overheid op vrijwillige basis aangegaan.quote:Bij een VvE sluit je je vrijwilig aan, dus gaat de vergelijking mank.
Je kan hier ook iets opbouwen zonder bestolen te worden. Nederland is een van de meest welvarende landen op aarde, blijkbaar kunnen velen hier wel wat opbouwen zonder zich bestolen te voelen. Als jij het niet eens bent met de regels en instellingen die jouw rechten en plichten bepalen zijn er tal van manieren om daar wat aan te doen, een selectie daarvan is in dit topic voorbij gekomen.quote:Ja je kunt altijd nog emigreren naar een ander land. Dat gebeurt dan ook sinds mensenheugenis. Maar ik wil hier iets opbouwen, zonder bestolen te worden.
Je maakt echter wel onderdeel uit van de samenleving die wordt gepresenteerd door de overheid. Je hebt een stem en tal van opties om invloed uit te oefenen om de samenleving en de overheid te vormen naar jouw wensen. Verwacht alleen niet dat iedereen het met jou eens zal zijn. Je zult dus compromissen moeten sluiten. Ik proef uit je reacties dat je het daar nogal moeilijk mee schijnt te hebben.quote:Ik ben ook helemaal geen mede-eigenaar van een aandeel van de overheid oid. Ik kan het noch kopen noch verkopen. Geen eigendom dus.
Nee, hou je toch niet zo de hele tijd bewust van de domme.quote:[..]
Dus je geeft toe dat de staat niet van ons is, maar andersom.
Da's de consequentie van het leven in deze samenleving. Zoals gezegd er zijn tal van mogelijkheden hier wat aan te doen als je er zoals jij zoveel moeite mee hebt. Je ongenoegen erover uiten op een internetforum is er daar een van, en m.i. een van de minst effectieve en de meest trieste.quote:[..]
Tal van wetten gelden tot achter mijn voordeur en worden opgelegd door mensen waar ik in feite niets mee te schaften heb.
Een structuur die (uitgevoerd in afzonderlijke delen) nog nooit echt gewerkt heeft, integendeel. Ipv overheidsfalen heb je marktfalen.quote:Die faciliteiten kunnen ook door bedrijven geleverd worden. Ook dan gelden er idd regels en dat is juist het punt. Niemand zit te wachten op een wereld zonder regels en orde, maar ik bepleit een andere structuur.
Kinderen hun wil en keuzes zijn geen bezit van hun ouders, dus stem je als kind niet automatisch in als je ouders ook instemmen. Dat ze een zorgtaak hebben is iets anders.quote:Op dinsdag 16 december 2008 01:24 schreef Terecht het volgende:
Je ouders stemden er voor jou mee in toen ze aangifte deden van je geboorte. Door in Nederland te verblijven stem je impliciet in met de beslissing van je ouders.
Je ouders in de rol van voogden anders wel. Hoe anders denk je dat dit gaat, wanneer je geboren wordt in een familie die in Libertopia land pacht bij een grootgrondbezitter die algemene pachtvoorwaarden hanteert?
Eigendom is wel degelijk een natuurlijke eigenschap van mensen. De meeste dieren bakenen ook een territorium af, en zo tevens met mensen. En als ze het niet zelf doen, dan zijn het wel leiders met territoriale driften. Dat is ook de fout die communisten maken, om te denken dat mensen geen behoefte hebben aan eigendom.quote:Op dinsdag 16 december 2008 01:24 schreef Terecht het volgende:
Er is niks natuurlijks aan het eigendomsrecht, dat is net zoals alle rechten een sociale constructie. Als al het eigendom privaat is krijg je een vorm van monarchie.
De samenleving is een groep individuen, die ieder een eigen mening heeft. Het is onmogelijk dat al die individuen vertegenwoordigd worden door de overheid.quote:Op dinsdag 16 december 2008 01:24 schreef Terecht het volgende:
De samenleving wordt vertegenwoordigt door de overheid...
Hoewel ik niet zal ontkennen dat we het hier qua middelen zeker niet slecht hebben, worden we wel degelijk bestolen door belastingheffing (aantasting van eigendom) en denk ik dat er veel dingen, zeker moreel, voor verbetering vatbaar zijn.quote:Op dinsdag 16 december 2008 01:24 schreef Terecht het volgende:
Je kan hier ook iets opbouwen zonder bestolen te worden.
Je niet bestolen voelen is natuurlijk iets anders dan wel of niet bestolen zijn. Als ik wil verhuizen, kan ik nergens kiezen voor een anarcho-kapitalistische samenleving.quote:Op dinsdag 16 december 2008 01:24 schreef Terecht het volgende:
Nederland is een van de meest welvarende landen op aarde, blijkbaar kunnen velen hier wel wat opbouwen zonder zich bestolen te voelen. Als jij het niet eens bent met de regels en instellingen die jouw rechten en plichten bepalen zijn er tal van manieren om daar wat aan te doen, een selectie daarvan is in dit topic voorbij gekomen.
Marktfalen? Dat iedereen roept dat de kredietcrisis is veroorzaakt door kapitalisme, heeft duidelijk niet gehoord van een Community Reinvestment Act, de Federale Reserve met vele overheidsprivileges en meer van dat soort ongein. Dat is zeker geen bewijs voor het marktfalen, maar eerder voor overheidsfalen.quote:Op dinsdag 16 december 2008 01:24 schreef Terecht het volgende:
Een structuur die (uitgevoerd in afzonderlijke delen) nog nooit echt gewerkt heeft, integendeel. Ipv overheidsfalen heb je marktfalen.
Hier ben ik gestopt met lezenquote:Op dinsdag 16 december 2008 23:03 schreef sneakypete het volgende:
Tegenwoordig hebben we echter een moderne en geciviliseerde maatschappij
In de moderne vorm? Van de Belgen!quote:Op dinsdag 16 december 2008 23:03 schreef sneakypete het volgende:
Een systeem dat tamelijk gedateerd is en stamt uit de Griekse/Romeinse tijd.
Zoals onze huidige overheid ook probeert: de overheidstaken te privatiseren?quote:Tegenwoordig hebben we echter een moderne en geciviliseerde maatschappij met handvaten om onszelf te organiseren op een vreedzame en vrijwillige wijze. Ik ben er van overtuigd dat de taken die de overheid nu uitvoert, beter door een markt van concurrerende diensten met vrijwillige transacties geregeld kan worden.
Op dit moment lijkt het er meer op, dat de ideologisch gefundeerde privatisering mislukt.quote:Uiteindelijk ontstaan dan constructies die lijken op de overheid als nu, maar dan op basis van vrijwillige transacties, waardoor het welhaast onmogelijk wordt voor één groepje om alle macht op te eisen en iedereen te dwingen mee te doen. Die 'grootgrondbezitters' komen er niet zolang niet één groepje alle wapens bezit en met geweld haar gezag kan afdwingen. Dan ontstaan tal van particuliere stukken grond, elk georganiseerd, maar niet in de vorm van een overheid zoals nu. En stel dat een nieuwe soort van overheid groeit...is dat een reden om het niet te proberen? Als je computer dreigt te crashen door een virus, is het ook tijd om je systeem te vernieuwen en een virusscan in te bouwen. Ons huidige systeem is geinfecteerd met tal van ideologische ziektes die zich in rap tempo in de maatschappij nestelen.
Hoe had je dat in gedachten: de macht van de overheid inperken en tegelijk de huidige taken van de overheid vervulllen?quote:Waarom niet de volgende stap zetten en de macht van de overheid nog verder inperken dan in een democratie het geval is? Het grote probleem van ons huidige systeem vind ik vooral dat de overheidsmacht nergens effectief afneemt, maar enkel toeneemt. Dat moet eens fout aflopen. Hoog tijd om er dus tegen te protesteren. De democratie was er om de macht van de staat in te perken. Dat is imo onvoldoende gelukt. Tijd voor verandering dus.
quote:Daarnaast forum ik graag om met anderen wat te filosoferen over politiek, of het direct nut heeft maakt me niet uit. Eens in de 4 jaar stemmen op partijen die geen van allen de overheid willen verkleinen, heeft ook weinig nut
Je vader kan ook je moeder zijn maar erg groot is die kans niet. De mensheid heeft vaak genoeg laten zien dat het laagje beschaving verdomde dun is..quote:Op dinsdag 16 december 2008 23:03 schreef sneakypete het volgende:
Tegenwoordig hebben we echter een moderne en geciviliseerde maatschappij met handvaten om onszelf te organiseren op een vreedzame en vrijwillige wijze. Ik ben er van overtuigd dat de taken die de overheid nu uitvoert, beter door een markt van concurrerende diensten met vrijwillige transacties geregeld kan worden.
Het lijkt mij een taak voor de rechter om te bepalen of de politieman al dan niet terecht heeft geschoten ? Lijkt mij meer een gevalletje rechtspraak dan dat de politiek hier iets mee moet.quote:Op zaterdag 13 december 2008 18:12 schreef sneakypete het volgende:
[..]
Dat is mijn punt eigenlijk ook. Vrijwel elke Griek is van mening dat de politie verkeerd heeft gehandeld, het is echter een specifiekere groep die dat als excuus ziet om andermans eigendom te vernielen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |