quote:15-09-2008
Exoplaneet bij zonachtige ster gefotografeerd![]()
Het cirkeltje linksboven markeert de planeet bij de ster 1RXS J160929.1-210524.
Bij de ster 1RXS J160929.1-210524 is een planeet gezien. Het is voor het eerst dat er een foto is gemaakt van een exoplaneet in een (vermoedelijke) baan rond een ster die veel op de zon lijkt.
De ster maakt deel uit van het stervormingsbegied Upper Scorpius 1, op ca. 500 lichtjaar afstand van de aarde. Zijn massa bedraagt 85 procent van die van de zon. Wel is de ster veel jonger: ongeveer vijf miljoen jaar. De eveneens zeer jonge planeet heeft nog een hoge temperatuur, en kon daardoor vastgelegd worden met de gevoelige NIRI-infraroodcamera op de 8-meter Gemini North-telescoop op Mauna Kea, Hawaii.
De opnamen werden afgelopen voorjaar gemaakt door een team van drie astronomen van de Universiteit van Toronto in Canada, onder wie de Nederlander Marten van Kerkwijk. Door spectroscopische waarnemingen van de planeet te vergelijken met modelberekeingen, concluderen de astronomen dat de planeet acht keer zo zwaar is als Jupiter. Wel bevindt hij zich op een onwaarschijnlijk grote afstand van zijn moederster: minstens 330 astronomische eenheden (een astronomische eenheid is de gemiddelde afstand tussen aarde en zon). Het is onduidelijk hoe er op zo'n grote afstand van een ster een planeet kan ontstaan uit een protoplanetaire schijf.
Mogelijk ontstond de planeet op een kleinere afstand, en is hij later naar buiten gemigreerd. Ook is het denkbaar dat ster en planeet op dezelfde manier ontstonden als de twee componenten van een dubbelster: door fragmentatie van een samentrekkende gas- en stofwolk. De reuzenplaneet die enkele jaren geleden werd gefotografeerd in een baan rond een lichte bruine dwergster is vermoedelijk op die manier ontstaan.
De ontdekking wordt beschreven in een artikel dat voor publicatie is aangeboden aan Astrophysical Journal Letters .
(allesoversterrenkunde)
Het topic heeft een wending genomen richting "Centraal Exoplaneten-topic."quote:Op vrijdag 14 november 2008 09:57 schreef RemcoDelft het volgende:
Het is een planeet VEEL zwaarder dan de aarde, VEEL heter, en een kolere-eind weg... Wat is daar "bewoonbaar" aan?
Kepler Missie Wikipediaquote:Kepler-satelliet jaagt op exo-aardes
De Amerikaanse Kepler-satelliet die in de nacht van 5 op 6 maart gelanceerd wordt, moet binnen een paar jaar tientallen tweelingzusjes van de aarde vinden.
Exoplaneten – planeten bij andere sterren dan de zon – zijn niet direct waarneembaar, maar wanneer je hun baan van opzij ziet, houden ze elke omloop een paar uur lang een heel klein beetje licht van hun moederster tegen. Kepler gaat jacht maken op zulke planeetovergangen.
De satelliet, gebouwd door Ball Aerospace & Technologies Corp. in Boulder, heeft een groothoektelescoop aan boord met een middellijn van 95 cm en een beeldveld van 105 vierkante graden. In het brandvlak bevindt zich een matrix van 42 ccd-detectoren. Elke ccd meet 50 x 25 mm en bevat 2200 x 1024 pixels van 27 micrometer groot. De ccd’s worden elke drie seconden uitgelezen. Gedurende steeds dertig minuten worden de signalen bij elkaar opgeteld. Op die manier houdt Kepler continu de helderheid van zo’n honderdduizend sterren in het oog.
Dankzij zijn hoge richtnauwkeurigheid, zeer gevoelige detectoren en ruisarme elektronica is Kepler in staat om helderheidsvariaties van een vijftigste promille op het spoor te komen. Dat betekent dat een planeet zo groot als de aarde in een baan rond een ster zoals de zon gemakkelijk gevonden moet kunnen worden. Als zo’n planeet in een aarde-achtige baan beweegt, is er 0,5 procent kans op een baanoriëntatie die tot waarneembare overgangen leidt. Volgens optimistische schattingen ontdekt Kepler misschien wel een paar honderd exo-aardes.
Wetenschappelijk projectleider William Borucki van Nasa’s Ames Research Center kwam in 1984 al met het idee voor Kepler. Eind 2001 kreeg het project groen licht van Nasa. De 1040 kg zware ruimtetelescoop wordt met behulp van een Delta II-raket in een baan om de zon gebracht met een omlooptijd van 372,5 dagen. De geplande operationele levensduur is 3,5 jaar en de kosten van het project bedragen vijfhonderd miljoen dollar.
vast en zeker niet real time.quote:Op donderdag 9 april 2009 09:05 schreef Frutsel het volgende:
Zag gister nog een docu over exoplaneten. Daar ging ca 10 jaar tijd in zitten, veel geduld, om er eentje te ontdekken.
Hoe snel kan Kepler dat eigenlijk?
Ja okay, maar de techniek van nu en die van tien jaar terug is toch sterk vooruitgegaan?quote:Op donderdag 9 april 2009 09:36 schreef KlappernootatWork het volgende:
[..]
vast en zeker niet real time.
Vaak is het vinden van een exoplaneet een combinatie van trial error en repeterende berekingen.
Pluto is indertijd ook ontdekt door middel van vergelijken van foto's na lange tijd
Ocean Planetquote:First 'Ocean Planet' found?
Astronomers have announced the discovery of the lightest planet ever detected outside our Solar System.
Situated in the constellation Libra, it is only about twice as massive as the Earth, whereas most other exoplanets identified have been far bigger.
The scientists say the planet's orbit takes it far too close to its star Gliese 581 for life to be possible.
The detection was made by an international team of researchers using a 3.6m telescope at La Silla, Chile.
"This is by far the smallest planet that's ever been detected," said group member Michel Mayor, from the Geneva Observatory, Switzerland.
"This is just one more step in the search for the twin of the Earth.
"At the beginning, we discovered Jupiter-like planets several hundred times the mass of the Earth; and now we have the sensitivity with new instruments to detect very small planets very close to that of the Earth," he told BBC News.
Habitable zone
The planet joins three others previously detected around its star and takes the designation Gliese 581 e.
As with the previous discoveries, its presence was picked up using the so-called wobble technique. This is an indirect method of detection that infers the existence of orbiting planets from the way their gravity makes a parent star appear to twitch in its motion across the sky.
Astronomy is working right at the limits of the current technology capable of detecting exoplanets and most of those found so far are Jupiter scale and bigger.
To discover one so small is a major coup. The previous record holder was about four times as massive as the Earth.
Because Gliese 581 e takes just 3.15 days to orbit its host star, it lies beyond what scientists call the habitable, or "Goldilocks", zone, where it is neither too hot nor too cold for liquid water to exist.
But one of the other planets in this system does appear to be. Gliese 581 d was first discovered in 2007. The latest research has allowed scientists to refine details of its orbit.
The team now believes planet d (which is about seven Earth-masses in size) circles Gliese 581 in 66.8 days.
"This planet is probably not just rocky; it's very probably an icy planet - but relatively close to the star so at the surface, we should have some big ocean," said Professor Mayor.
"Maybe, it's the first candidate in a new class of planet called an 'ocean planet'."
And more...
misschien vind die ook wel manen rond die planeten. (de maan is medeverantwoordelijk voor het leven op de aarde vanwege de getijden)quote:Op woensdag 13 mei 2009 23:52 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
13-05-2009
De planetenjacht is begonnen
[ afbeelding ]
De NASA-satelliet Kepler is begonnen met zijn zoektocht naar planeten bij andere sterren. De satelliet, die op 6 maart werd gelanceerd, zal de komende drieënhalf jaar meer dan 100.000 sterren in de gaten houden.
Kleine, regelmatige fluctuaties in de helderheden van deze sterren kunnen de aanwezigheid van eventuele planeten verraden. Theoretisch zou Kepler op die manier zelfs planeten moeten kunnen opsporen die niet groter zijn dan onze aarde. Maar in eerste instantie zullen het vooral grote planeten zijn die ontdekt worden - dat gaat nu eenmaal een stuk makkelijker.
De eerste treffers worden in 2010 verwacht.
© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)
(allesoversterrenkunde)
quote:Op dinsdag 28 april 2009 14:27 schreef Doler12 het volgende:
Ik ben benieuwd zullen er ook exo-manen ondekt kunnen worden?
quote:Op donderdag 14 mei 2009 12:00 schreef KlappernootatWork het volgende:
[..]
misschien vind die ook wel manen rond die planeten. (de maan is medeverantwoordelijk voor het leven op de aarde vanwege de getijden)
quote:Op zondag 14 december 2008 01:44 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
12-12-2008
Bestaan exo-manen kan aangetoond worden
[ afbeelding ]
Een nieuw Brits onderzoek heeft uitgewezen dat het mogelijk is om manen te detecteren bij exoplaneten. Volgens het onderzoek kunnen manen hun bestaan kenbaar maken door de invloed die ze hebben op de omloopbanen van de planeten, die hierdoor zachtjes gaan "wiebelen". Dit wordt dan weer zichtbaar in de omloopsnelheid van de planeten, een effect dat met de huidige technologie gemeten kan worden. Op die manier kan men niet alleen het bestaan van de maan aantonen, maar ook diens massa en afstand tot de moederplaneet bepalen!
Van de 300 exoplaneten die aan de wetenschap bekend zijn, bevinden zich ongeveer 30 in de leefbare zone rond de ster (de zone waarin vloeibaar water aan het oppervlak kan voorkomen). Helaas zijn deze 30 planeten allemaal gasreuzen zoals Jupiter en dit zijn minder waarschijnlijke objecten voor het bestaan van leven ten opzichte van rotsachtige werelden met een vast oppervlak.
Nu zijn gasreuzen in het zonnestelsel echter in het bezit van verscheidene grote manen die overeenkomsten vertonen met rotsplaneten. De kans is groot dat dit ook voor exoplaneten geldt, zodat exo-Jupiters in de leefbare zone wellicht omringd worden door massieve, "aardse" manen. Dat betekent dat exoplaneten in de leefbare zone weliswaar weinig kans maken op het ondersteunen van leven, maar dat massieve en aarde-achtige manen van deze planeten toch kunnen zorgen voor levensvatbare werelden!
[ afbeelding ]
Bron: Royal Astronomical Society
(Astrostart)
Uranus is ook blauw heb ik begrepen, en Jupiter heeft vlekken maar die planeten bestaan niet uit land en vloeistofmassa's. Dit zou ook voor een exoplaneet kunnen opgaan..quote:Op dinsdag 26 mei 2009 22:25 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
26-05-2009
NASA-wetenschappers denken buitenaardse oceanen te kunnen opsporen
[ afbeelding ]
Sterrenkundigen hebben tot nog toe meer dan 300 exoplaneten (planeten buiten ons zonnestelsel) opgespoord. De meeste van die planeten bestaan grotendeels uit gas en zijn te heet of te koud voor de aanwezigheid van vloeibaar water.
Maar binnen afzienbare tijd zullen planeten worden ontdekt waar de omstandigheden veel meer op die van onze aarde lijken. Het nare is alleen dat die planeten zich zelfs op de beste opnamen slechts als een nietig stipje zullen vertonen.
Toch denken NASA-wetenschappers dat het mogelijk moet zijn om vast te stellen of er oceanen op die verre werelden zijn. Dat zou dan moeten gebeuren aan de hand van de kleur van deze nietige stipjes. Omdat oceanen een blauwere tint hebben dan continenten, zou een 'aardachtige' exoplaneet door zijn rotatie regelmatige kleurveranderingen vertonen.
Bij wijze van proef hebben de wetenschappers de voorgestelde waarneemtechniek getest door de ruimtesonde Deep Impact/EPOXI van een afstand van tientallen miljoenen kilometers naar de aarde te laten kijken. En daarbij werden inderdaad oceanen en continenten op onze planeet 'ontdekt'.
© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)
(allesoversterrenkunde)
Uranus is alleen veel zwaarder dan de aarde en jupiter nóg zwaarder, daarvan is meteen duidelijk dat het geen aardachtige werelden zijn.quote:Op woensdag 27 mei 2009 12:57 schreef KlappernootatWork het volgende:
[..]
Uranus is ook blauw heb ik begrepen, en Jupiter heeft vlekken maar die planeten bestaan niet uit land en vloeistofmassa's. Dit zou ook voor een exoplaneet kunnen opgaan..
Een leefbare zone hoeft geen planeten te herbergen om leven te bevatten . Er zou ook een asteroidengordel of zelfs gaswolk in die zone kunnen zijn waar bacterien met een eigen ecosysteem op die rotsblokken/ wolk kunnen leven..quote:Op donderdag 11 juni 2009 22:58 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
10-06-2009
Leefbare zone rond sterren vaak kleiner dan gedacht
[ afbeelding ]
Bij de zoektocht naar exoplaneten waarop leven mogelijk is, staat het begrip 'leefbare zone' centraal. Dat wil zeggen: de zone rond een ster waar het precies warm genoeg is om water op een planeetoppervlak in vloeibare toestand te houden. Bij zwakke sterren, zoals de veel voorkomende rode dwergen, ligt die leefbare zone op slechts enkele miljoenen kilometers de ster.
Uit nieuwe berekeningen blijkt nu dat de getijkrachten op die kleine afstand zo groot zijn, dat je eigenlijk niet van een leefbare situatie kunt spreken. De tektonische activiteit op een eventuele planeet zou dermate groot zijn, dat het oppervlak voortdurend aan vulkanisme onderhevig is. De situatie op zo'n planeet zou goed vergelijkbaar zijn met die op de grote Jupitermaan Io, die zo'n grote vulkanische activiteit kent, dat zijn complete oppervlak in minder dan een miljoen jaar compleet 'ververst' wordt.
Uit het rekenmodel blijkt dat de bijdrage van getijkrachten aan de inwendige warmte van een planeet niet groter dan een kwart mag zijn om van een leefbare planeet te kunnen spreken.
© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)
(allesoversterrenkunde)
quote:Planetenjager ontdekt 32 exoplaneten
AMSTERDAM - Met een speciaal instrument op de 3,6 meter telescoop in Chili zijn 32 nieuwe exoplaneten ontdekt. Een exoplaneet is een planeet buiten ons zonnestelsel die om een andere dan onze zon draait. Met de ontdekking van 32 nieuwe aardse hemellichamen is het aantal bekende exoplaneten in een klap toegenomen met 30 procent.
Dat heeft de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) maandag bekendgemaakt naar aanleiding van een internationale conferentie over exoplaneten in de Portugese stad Porto.
De 32 planeten buiten ons zonnestelsel zijn ontdekt met de HARPS, een uiterst nauwkeurig instrument dat in de wetenschappelijke wereld bekend staat als de belangrijkste exoplanetenjager van onze aarde. HARPS (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) heeft de afgelopen vijf jaar meer dan 75 van de in totaal vierhonderd nu bekende exoplaneten gespot.
http://www.astro.rug.nl/~(...)ndex.html#Discovered planetsquote:Op woensdag 21 oktober 2009 23:00 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
20-10-2009
Organische moleculen ontdekt in atmosfeer exoplaneet
[ afbeelding ]
NASA-onderzoekers hebben nu ook bij een tweede hete gasplaneet moleculen gedetecteerd die belangrijk zijn voor het ontstaan van leven zoals wij dat kennen.
Het betreft de planeet HD 209458b, die om een ster op 150 lichtjaar van de aarde draait.
Met behulp van instrumenten van de ruimtetelescopen Hubble en Spitzer zijn in de atmosfeer van deze exoplaneet water, methaan en kooldioxide gevonden. Deze ontdekking duidt er op dat deze levensbelangrijke verbindingen alom aanwezig zijn in het heelal.
Dat wil overigens niet zeggen dat er leven is op HD 209458b. Hij draait op een afstand van slechts 7 miljoen kilometer om zijn ster en heeft daardoor een oppervlaktetemperatuur van maar liefst 1000 graden.
© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)
(allesoversterrekunde)
http://exoplanets.org/quote:Op maandag 26 oktober 2009 09:38 schreef KlappernootatWork het volgende:
[..]
http://www.astro.rug.nl/~(...)ndex.html#Discovered planets
hier een handig lijstje
quote:Op vrijdag 30 oktober 2009 07:58 schreef -CRASH- het volgende:
Op een of andere manier moest ik gelijk denken aan Jeff Waynes "War of the Worlds"
Jammer dat het er te warm isquote:Planeet met veel water ontdekt
PARIJS - Buiten ons zonnestelsel is een planeet met veel water ontdekt. De zogenoemde exoplaneet GJ 1214b is veel kleiner en koeler dan eerder aangetroffen exoplaneten en lijkt ook meer op de aarde dan alle andere.
Dat stellen wetenschappers van het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica.
De ontdekking van de 'Superaarde' betekent een belangrijke stap voorwaarts bij de zoektocht naar werelden die op de aarde lijken, aldus een commentaar in het woensdag verschenen tijdschrift Nature.
Groter
De planeet is ongeveer 42 lichtjaren van de aarde verwijderd en heeft een radius die bijna 2,7 keer zo groot is als die van de aarde. Mogelijk is drie vierde bedekt met water en ijs.
Ook zijn er aanwijzingen dat GJ 1214b een atmosfeer heeft. Ondanks het voorkomen van water lijkt de Superaarde te warm voor leven zoals op aarde.
zie 2 posts hogerquote:
Tis een bijzondere ontdekking, mag best twee keer gemeld wordenquote:Op donderdag 17 december 2009 09:03 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[..]
zie 2 posts hoger
quote:First Super-Earths Discovered Orbiting Sun-Like Stars
ScienceDaily (Dec. 14, 2009) — An international team of planet hunters has discovered as many as six low-mass planets around two nearby Sun-like stars, including two "super-Earths" with masses 5 and 7.5 times the mass of Earth. The researchers, led by Steven Vogt of the University of California, Santa Cruz, and Paul Butler of the Carnegie Institution of Washington, said the two "super-Earths" are the first ones found around Sun-like stars.
"These detections indicate that low-mass planets are quite common around nearby stars. The discovery of potentially habitable nearby worlds may be just a few years away," said Vogt, a professor of astronomy and astrophysics at UCSC.
The team found the new planet systems by combining data gathered at the W. M. Keck Observatory in Hawaii and the Anglo-Australian Telescope (AAT) in New South Wales, Australia. Two papers describing the new planets have been accepted for publication in the Astrophysical Journal.
Three of the new planets orbit the bright star 61 Virginis, which can be seen with the naked eye under dark skies in the Spring constellation Virgo. Astronomers and astrobiologists have long been fascinated with this particular star, which is only 28 light-years away. Among hundreds of our nearest stellar neighbors, 61 Vir stands out as being the most nearly similar to the Sun in terms of age, mass, and other essential properties. Vogt and his collaborators have found that 61 Vir hosts at least three planets, with masses ranging from about 5 to 25 times the mass of Earth.
Recently, a separate team of astronomers used NASA's Spitzer Space Telescope to discover that 61 Vir also contains a thick ring of dust at a distance roughly twice as far from 61 Vir as Pluto is from our Sun. The dust is apparently created by collisions of comet-like bodies in the cold outer reaches of the system.
"Spitzer's detection of cold dust orbiting 61 Vir indicates that there's a real kinship between the Sun and 61 Vir," said Eugenio Rivera, a postdoctoral researcher at UCSC. Rivera computed an extensive set of numerical simulations to find that a habitable Earth-like world could easily exist in the as-yet unexplored region between the newly discovered planets and the outer dust disk.
According to Vogt, the planetary system around 61 Vir is an excellent candidate for study by the new Automated Planet Finder (APF) Telescope recently constructed at Lick Observatory on Mount Hamilton near San Jose. "Needless to say, we're very excited to continue monitoring this system using APF," said Vogt, who is the principal investigator for the APF and is building a spectrometer for the new telescope that is optimized for finding planets.
The second new system found by the team features a 7.5-Earth-mass planet orbiting HD 1461, another near-perfect twin of the Sun located 76 light-years away. At least one and possibly two additional planets also orbit the star. Lying in the constellation Cetus, HD 1461 can be seen with the naked eye in the early evening under good dark-sky conditions.
The 7.5-Earth-mass planet, assigned the name HD 1461b, has a mass nearly midway between the masses of Earth and Uranus. The researchers said they cannot tell yet if HD 1461b is a scaled-up version of Earth, composed largely of rock and iron, or whether, like Uranus and Neptune, it is composed mostly of water.
According to Butler, the new detections required state-of-the-art instruments and detection techniques. "The inner planet of the 61 Vir system is among the two or three lowest-amplitude planetary signals that have been identified with confidence," he said. "We've found there is a tremendous advantage to be gained from combining data from the AAT and Keck telescopes, two world-class observatories, and it's clear that we'll have an excellent shot at identifying potentially habitable planets around the very nearest stars within just a few years."
The 61 Vir and HD 1461 detections add to a slew of recent discoveries that have upended conventional thinking regarding planet detection. In the past year, it has become evident that planets orbiting the Sun's nearest neighbors are extremely common. According to Butler, current indications are that fully one-half of nearby stars have a detectable planet with mass equal to or less than Neptune's.
The Lick-Carnegie Exoplanet Survey Team led by Vogt and Butler uses radial velocity measurements from ground-based telescopes to detect the "wobble" induced in a star by the gravitational tug of an orbiting planet. The radial-velocity observations were complemented with precise brightness measurements acquired with robotic telescopes in Arizona by Gregory Henry of Tennessee State University.
"We don't see any brightness variability in either star," said Henry. "This assures us that the wobbles really are due to planets and not changing patterns of dark spots on the stars."
Due to improvements in equipment and observing techniques, these ground-based methods are now capable of finding Earth-mass objects around nearby stars, according to team member Gregory Laughlin, professor of astronomy and astrophysics at UCSC.
"It's come down to a neck-and-neck race as to whether the first potentially habitable planets will be detected from the ground or from space," Laughlin said. "A few years ago, I'd have put my money on space-based detection methods, but now it really appears to be a toss-up. What is truly exciting about the current ground-based radial velocity detection method is that it is capable of locating the very closest potentially habitable planets."
The Lick-Carnegie Exoplanet Survey Team has developed a publicly available tool, the Systemic Console, which enables members of the public to search for the signals of extrasolar planets by exploring real data sets in a straightforward and intuitive way. This tool is available online at www.oklo.org.
This research was supported by the National Science Foundation and NASA. In addition to Vogt, Butler, Rivera, Laughlin, and Henry, the coauthors of the 61 Vir paper include Rob Wittenmyer, C. G. Tinney, and Jeremy Bailey of the University of New South Wales; Simon O'Toole and Hugh Jones of the University of Hertfordshire; Stefano Meschiari of UCSC; Brad Carter of the University of Southern Queensland; and Konstantin Batygin of Caltech. The authors of the HD 1461 paper are Rivera, Butler, Vogt, Laughlin, Henry, and Meschiari
Zijn dit "schone" spectra?quote:Op woensdag 13 januari 2010 23:12 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
13-01-2010
Eerste spectrum van verre planeet vastgelegd
[ afbeelding ]
Canadese en Europese sterrenkundigen zijn er voor het eerst in geslaagd om het spectrum van een planeet bij een andere ster rechtstreeks vast te leggen. Deze 'vingerafdruk' van het licht van de planeet bevat informatie over de chemische samenstelling van het hemellichaam.
De planeet maakt deel uit van het stelsel van ten minste drie planeten rond de ster HR 8799. Deze ster, die ongeveer anderhalf maal zo zwaar is als onze zon, bevindt zich op een afstand van 130 lichtjaar. Zijn planeten, die in 2008 zijn ontdekt, zijn zeer groot en draaien op ruime afstand om hem heen. Dat maakt het relatief makkelijk om hun zwakke schijnsels afzonderlijk te bestuderen. Maar dat neemt niet weg dat zelfs het geavanceerde infraroodinstrument NACO van de Europese Very Large Telescope in Chili vijf uur nodig had om het spectrum van de planeet vast te leggen.
De onderzochte planeet is de middelste van de drie. Hij is ruwweg tienmaal zo zwaar als 'onze' planeet Jupiter en heeft een temperatuur van ongeveer 800 graden. De details in het spectrum van de planeet zijn helaas nog niet duidelijk genoeg om definitieve uitspraken te kunnen doen over zijn (atmosferische) samenstelling. Daarvoor zijn de diensten van een nog nauwkeuriger instrument nodig, dat in 2011 beschikbaar komt.
Binnenkort hopen de sterrenkundigen ook de eerste spectra van de beide andere planeten bij HR 8799 te kunnen vastleggen.
© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)
(allesoverserrenkunde)
Opmerkelijk dat planeetvorming zo snel gaat.quote:Op vrijdag 19 februari 2010 08:26 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
18-02-2010
Jongste exoplaneet ontdekt
[ afbeelding ]
Een internationaal team van sterrenkundigen heeft een exoplaneet ontdekt die naar schatting slechts 35 miljoen jaar oud is. De reuzenplaneet, die zesmaal zo zwaar is als de planeet Jupiter, draait op kleine afstand om de eveneens jonge ster BD+20 1790.
De ontdekking is opmerkelijk: jonge sterren worden bij de zoektocht naar planeten doorgaans overgeslagen. Ze vertonen namelijk zo veel (magnetische) activiteit in de vorm van donkere vlekken en heldere fakkelvelden, dat de aanwezigheid van een eventuele planeet maar moeilijk vast te stellen is. Toch is het uiteindelijk gelukt om de kleine schommelingen van de ster te detecteren die kenmerkend zijn voor de aanwezigheid van een planeet.
De meeste van de meer dan 400 exoplaneten die tot nog toe ontdekt zijn, zijn aanzienlijk ouder. De op één na jongste heeft er al ongeveer 100 miljoen jaar opzitten. De ontdekking is dan ook welkom, want veel kennis over het beginstadium van planeetvorming is er nog niet.
© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)
(allesoversterrenkunde)
geen ideequote:Op vrijdag 19 februari 2010 08:49 schreef KlappernootatWork het volgende:
[..]
Opmerkelijk dat planeetvorming zo snel gaat.
Betekent dit dat de interplanetaire temperatuur kouder is dan voorspeld, en stofdeeltjes sneller ineenstorten en hitte kwijtraken?
Je zou kunnen stellen dat dit een mislukt dubbelstersysteem is, waarvan een nét geen gravitatie genoeg had om een interne kernfusie te ontsteken. Ik vraag me trouwens af wat er gebeurd als die grote planeet ineenstort (misschien een herviewde ring waar exoplaneten kunnen ontstaan?)quote:Op vrijdag 26 februari 2010 08:21 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
24-02-2010
Exoplaneet is uitgerekt tot 'rugbybal'
[ afbeelding ]
Een internationaal team van sterrenkundigen heeft vastgesteld dat een zware planeet die om een 600 lichtjaar verre ster draait, op het punt staat om door zijn moederster vernietigd te worden. Deze ontdekking kan de onverwacht grote omvang van de planeet, WASP-12b, helpen verklaren (Nature, 25 februari).
WASP-12b werd in 2008 ontdekt en ontpopte zich gelijk al als een bijzonder geval. Het betreft een gasreus - een naaste verwant van Jupiter en Saturnus - die op een afstand van minder dan twee miljoen kilometer om zijn moederster draait. Door de geringe afstand tot de ster is de temperatuur aan de dagzijde van de planeet extreem hoog: 2500 °C. Het meest opvallende is echter dat de planeet een volume heeft waar zes Jupiters in passen, terwijl zijn massa slechts anderhalf maal zo groot is als die van Jupiter.
De verklaring voor de grote omvang van WASP-12b wordt nu gezocht bij de sterke getijkrachten die de planeet van zijn moederster ondervindt. Op aarde leiden de getijkrachten tussen aarde en maan tot het op- en neergaan van de zeespiegel. Bij WASP-12b gebeurt iets soortgelijks, maar dan veel extremer: de getijkrachten hebben de grotendeels gasvormige planeet uitgerekt tot een kolossale rugbybal. Dezelfde getijkrachten veroorzaken ook wrijving en stijging van temperatuur in het inwendige, waardoor de planeet als geheel opzwelt.
Volgens de onderzoekers kan dit niet lang zo doorgaan. WASP-12b is zo sterk opgezwollen, dat hij zijn eigen materie niet meer bij elkaar kan houden: hij draagt per seconde ongeveer zes miljard ton gas over aan de ster. In dit tempo zal hij binnen tien miljoen jaar geheel opgeslokt zijn.
© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)
(allesoversterrenkunde)
quote:'Opvallend normale' planeet ontdekt
KEULEN - Europese astronomen hebben een planeet in een ander zonnestelsel ontdekt die opvalt door zijn normaliteit. De zogeheten exoplaneet „lijkt op de planeten in ons zonnestelsel”, maakte de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR woensdag bekend.
De exoplaneet is CoRoT-9b genoemd, naar de Europese satelliet waarmee het hemellichaam werd ontdekt. De ruimtetelescoop CoRoT werd in 2006 gelanceerd om te zoeken naar planeten als de aarde buiten ons zonnestelsel.
CoRoT-9b staat in het sterrenbeeld Slang, op ongeveer 1500 lichtjaar van de aarde. De exoplaneet is even groot als Jupiter en draait in 95 dagen om zijn zon. De temperatuur varieert er van 20 graden onder nul tot 160 graden boven nul, volgens de onderzoekers „redelijk gematigd”. Daarmee lijkt de planeet in niets op de eerder ontdekte exoplaneten. Die zijn veel heter omdat zij dichter bij hun zon staan.
Eigenlijk is dit nog een stelsel in wording, hoe lang zou het duren voor deze planeet opgeslokt gaat worden door die ster omdat die er zo dicht bij staat.?quote:Op maandag 14 juni 2010 08:22 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
10-06-2010
Exoplaneet op de voet gevolgd
[ afbeelding ]
Voor het eerst zijn sterrenkundigen erin geslaagd om de beweging van een planeet bij een andere ster te volgen, terwijl deze van de ene kant van zijn moederster naar de andere bewoog. De planeet heeft de kleinste baan van alle tot nog toe rechtstreeks waargenomen exoplaneten: zijn afstand tot de ster is vergelijkbaar met die van Saturnus tot de zon.
De planeet draait om Bèta Pictoris, een ster die pas twaalf miljoen jaar oud is en 75% zwaarder dan onze zon. Bèta Pictoris is een van de bekendste voorbeelden van een ster met omringende stofschijf. In 2003 werd een zwakke lichtbron in deze schijf gezien, maar toen kon nog niet helemaal worden uitgesloten dat het een achtergrondster betrof. Op nieuwe opnamen uit 2008 en het voorjaar van 2009 was de bron echter verdwenen. En op de meest recente waarnemingen, uit het najaar van 2009, is het object aan de andere kant van de schijf zien: klaarblijkelijk ging het een tijdje schuil achter de ster of is het (onzichtbaar door de sterrengloed) vóór de ster langs bewogen.
Dit bewijst dat de zwakke lichtbron inderdaad een planeet is die om Bèta Pictoris draait. De planeet is ongeveer negen keer zo zwaar als de planeet Jupiter en moet - gezien de jonge leeftijd van zijn moederster - in recordtempo zijn ontstaan.
Toegevoegd door Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)
(allesoversterrenkunde)
is Kepler ook in staat om eventuele manen te traceren? per slot van rekening heeft de maan leven op onze planeet mogelijk gemaakt..quote:Op woensdag 16 juni 2010 09:11 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
15-06-2010
Kepler-satelliet ontdekt honderden planeten
[ afbeelding ]
Met de Amerikaanse satelliet Kepler, die in maart 2009 werd gelanceerd, zijn alleen al tijdens de eerste zes waarnemingsweken meer dan 750 potentiële planeten bij andere sterren opgespoord. In naar schatting de helft van deze gevallen zal het ook werkelijk om planeten blijken te gaan. Maar dat is al bijna voldoende om het totale aantal planeten dat de afgelopen vijftien jaar bij andere sterren is ontdekt in één klap te verdubbelen.
Net als de Franse satelliet CoRoT zoekt Kepler naar planeten door de helderheden van een groot aantal sterren in de gaten te houden. De telescoop van Kepler is echter ruim driemaal zo groot, waardoor hij naar verwachting veel meer planeten zal kunnen opsporen. De eerste lading kandidaat-planeten bestaat grotendeels uit objecten die de helft kleiner zijn dan de planeet Jupiter; sommige zijn zelfs niet groter dan onze aarde.
Omdat het Kepler-team de enorme stroom gegevens van de satelliet niet meer kan behappen, heeft het besloten om bijna de helft van de mogelijke planeetontdekkingen vrij te geven. De beste kandidaten houden de onderzoekers voor zichzelf, wat hen door sommige collega-astronomen niet in dank wordt afgenomen. Hoe dan ook zal de verificatie van de meetgegevens nog geruime tijd in beslag nemen.
© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)
(allesoversterrenkunde)
Dat is echt een Superstormquote:Op donderdag 24 juni 2010 02:04 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
23-06-2010
Superstorm gedetecteerd op verre planeet
[ afbeelding ]
Een team astronomen, onder wie drie Nederlanders, heeft voor het eerst een superstorm waargenomen in de atmosfeer van een planeet bij een andere ster. Zeer nauwkeurige waarnemingen van koolmonoxide laten zien dat dit gas met enorme snelheid van de extreem hete dagzijde van de planeet naar de koelere nachtzijde stroomt (Nature, 24 juni).
De planeet, die de aanduiding HD209458b draagt, draait om een zonachtige ster in het sterrenbeeld Pegasus, op een afstand van 150 lichtjaar. De afstand tussen de ster en de planeet is twintig keer zo klein als die tussen zon en aarde. Hierdoor wordt de planeet sterk opgewarmd door zijn moederster: aan de dagzijde loopt de oppervlaktetemperatuur op tot ongeveer duizend graden. Maar omdat de planeet altijd dezelfde kant naar de ster toekeert, is zijn nachtzijde veel koeler. Het grote temperatuurverschil veroorzaakt een superstorm in zijn atmosfeer, die snelheden van 5000 tot 10.000 kilometer per uur bereikt.
Behalve de superstorm hebben de onderzoekers ook de baansnelheid van de planeet kunnen meten. Dat maakte een directe bepaling van zijn massa mogelijk. HD209458b blijkt ongeveer 40% lichter te zijn dan de planeet Jupiter.
Toegevoegd door Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)
(allesoversterrenkunde)
quote:Op maandag 2 augustus 2010 09:17 schreef SpecialK het volgende:
Goed werk, ExperimentalFrentalMental . Interessant leesvoer.
Wat een fantastische nieuws. Het duurt niet lang meer voordat wij een aardachtige planeet vinden.quote:Op dinsdag 24 augustus 2010 14:45 schreef KlappernootatWork het volgende:
bijzonder zonnestelsel ontdekt
van de FP!!
of omgekeerd en dan zijn de rapen gaarquote:Op dinsdag 24 augustus 2010 14:49 schreef Doler12 het volgende:
[..]
Wat een fantastische nieuws. Het duurt niet lang meer voordat wij een aardachtige planeet vinden.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |