Hoe komen ze aan zo'n hoge inflatie bij een lagere olieprijs en dalende huizenmarkt?quote:Op donderdag 6 november 2008 13:30 schreef SeLang het volgende:
Wat een paniek!
1,5% cut bij een inflatie van 5%
Grondstofprijzen/voedselprijs?quote:Op donderdag 6 november 2008 14:54 schreef pberends het volgende:
[..]
Hoe komen ze aan zo'n hoge inflatie bij een lagere olieprijs en dalende huizenmarkt?
Die grondprijs en voedselprijzen zijn vrijwel gekoppeld aan de olieprijs.quote:
http://www.z24.nl/analyse(...)gt_nu_deflatie_.htmlquote:Help! Dreigt nu deflatie?
Door Mathijs Bouman
05-11-2008 | Gepubliceerd 07:15
06-11-2008 | Laatst bijgewerkt 09:30
De geldmarkt lijkt te normaliseren en er is al een tijdje geen bank meer omgevallen. Tijd voor een nieuwe nachtmerrie: dalende prijzen. Hoe groot is het deflatiegevaar?
Je kon er op wachten. Nog geen drie maanden geleden was de wereld in rep en roer over de snel stijgende grondstof- en voedselprijzen.
De hoge inflatie die dat teweeg bracht zou leiden tot onmogelijke looneisen en de centrale banken dwingen de rente te verhogen. Die rente zou vervolgens de economische gevolgen van de kredietcrisis verergeren.
Intussen is de wereld veranderd. De olieprijs is gehalveerd, en voedsel is weer enigszins betaalbaar. Goed nieuws, zou je denken.
Mis. Ook prijsdalingen zijn helemaal fout. Tenminste, dat is wat veel experts ons graag laten geloven. Deflatie, daling van het algemene prijspeil is het nieuwe gevaar.
“Deflatie. Het is een term die economen de rillingen geeft”, schreef de New York Times vorige week in een angstaanjagend verhaal over de gevolgen van de prijsdalingen.
Doem-econoom Nouriel Roubini, die met de eer kan strijken dat hij de kredietcrisis al jaren geleden zag aankomen, waarschuwt al maanden voor dalende prijzen. De dalende olieprijs en oplopende voorraden bij bedrijven zal de huidige inflatie snel doen omslaan in deflatie.
Dichter bij huis wijdde de Volkskrant afgelopen weekeinde ook maar vast een flink artikel aan de horror van dalende prijzen. Daarin komt uiteraard de Japanse deflatie van de jaren negentig aan bod: “Japanners gaven niets meer uit, omdat ze wisten dat in de toekomst alles goedkoper werd.”
Die zin vat het veronderstelde gevaar van deflatie mooi samen. Als prijzen dalen zal iedereen zijn bestedingen uitstellen, waardoor de voorraden oplopen en winkeliers hun prijzen nog verder moeten verlagen. Een deflatiespiraal is geboren.
Zo luidt althans het populaire verhaal. Maar dat is te simplistisch. Want is het niet veel logischer te veronderstellen dat consumenten juist meer kopen als de prijzen dalen?
Computers dalen al decennia in prijs, maar op de vraag ernaar heeft dat geen negatieve invloed gehad. Integendeel.
Het werkelijke gevaar van deflatie zit dan ook ingewikkelder in elkaar. Als het algemene prijspeil daalt, zal sparen aantrekkelijker worden. Niet alleen ontvangt de spaarder rente, maar ook de koopkracht van iedere gespaarde euro gaat naarmate de tijd verstrijkt omhoog.
Consumenten zullen dus geneigd zijn meer te sparen. Omgekeerd wordt lenen duurder. Er dreigt daardoor een overschot aan spaargeld.
Onder normale omstandigheden zullen de banken hierop reageren met een renteverlaging. Dan wordt sparen weer minder aantrekkelijk, komen weer meer mensen lenen en is de zaak weer in evenwicht.
Deflatie is dus alleen een probleem als de banken de rente niet kunnen verlagen. En dat is het geval als die rente al heel dicht bij nul procent ligt. Lagere rente dan nul procent is volgens de economische natuurwetten niet mogelijk.
Deflatie zal in dat geval leiden tot een voortdurende mismatch tussen spaarders en leners. Langdurige vraaguitval, zoals in Japan, ligt dan op de loer.
Voordat we bang worden voor het deflatiespook, moet eerst de rente richting nul zijn gegaan. Dat is zeker in Europa nog lang niet het geval.
Bovendien is zelfs de voorspelling van dalende prijzen behoorlijk voorbarig. Het Centraal Planbureau verwacht voor 2009 een inflatie van 3,25 procent. Dat is het hoogste percentage sinds 2002, en ligt een vol procentpunt boven het gemiddelde van de afgelopen kwart eeuw.
Met de daling van de olieprijs van de afgelopen twee maanden heeft het CPB nog geen rekening gehouden. Maar die leidt waarschijnlijk tot één, hooguit twee procentpunt lagere inflatie. Tegelijkertijd is de euro gedaald en de dollar gestegen, wat de inflatie juist weer opdrijft.
Ondertussen staan de kluizen van de Europese Centrale Bank wijd open voor iedere bank die geld nodig heeft. Overheden lenen tientallen miljarden om bankvermogen op te krikken. En de roep om de economie op gang te helpen met expansief begrotingsbeleid klinkt steeds luider.
Allemaal factoren die op termijn tot hogere inflatie kunnen leiden. Er moet nog heel wat gebeuren voordat deflatie een echt gevaar wordt.
Extreem snel dalende waarde van hun valuta.quote:Op donderdag 6 november 2008 14:54 schreef pberends het volgende:
[..]
Hoe komen ze aan zo'n hoge inflatie bij een lagere olieprijs en dalende huizenmarkt?
Alle financiële markten zijn op het ogenblik totaal fucked up. De rente daalt, maar krediet blijft schaarser worden. Ik ben echt heel blij dat ik geen top-hypotheek heb of zo.quote:Op donderdag 6 november 2008 16:45 schreef SeLang het volgende:
Het zou voor aandelen bezitters toch tamelijk verontrustend moeten zijn dat de koersen dalen op een renteverlaging die 3x zo groot is als was verwacht
De centrale banken zijn onderhand aardig door hun munitie heen, oftewel geen controle meer (als ze die al hadden). UK rente staat nu trouwens op het laagste niveau sinds 1954.
Ik ben blij dat ik uberhaupt geen huis heb, laat staan een hypotheekquote:Op donderdag 6 november 2008 16:48 schreef HiZ het volgende:
[..]
Alle financiële markten zijn op het ogenblik totaal fucked up. De rente daalt, maar krediet blijft schaarser worden. Ik ben echt heel blij dat ik geen top-hypotheek heb of zo.
Ik moest toch ergens wonen, en goedkoper was huren in Amsterdam Centrum ook niet geweest.quote:Op donderdag 6 november 2008 16:55 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ik ben blij dat ik uberhaupt geen huis heb, laat staan een hypotheek
Alleen balen dat de spaarrente daalt.
Volgens mij wilt men de pond gewoon naar het 1 :1 wissel niveau met de euro inflateren, en daarna de euro invoeren.quote:Op donderdag 6 november 2008 14:06 schreef SeLang het volgende:
De markt lijkt niet onder de indruk, ondanks dat die Engelse ratecut veel groter is dan verwacht.
Kom maar binnen, Japan scenario.
Het zakt (te) langzaam ....quote:Op donderdag 6 november 2008 18:41 schreef Mendeljev het volgende:
Ik ben benieuwd welke gevolgen dit heeft voor de IB-rente
je gaat het denken hequote:Op donderdag 6 november 2008 19:29 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Volgens mij wilt men de pond gewoon naar het 1 :1 wissel niveau met de euro inflateren, en daarna de euro invoeren.
quote:Unemployment rate leaps to 14-year high 6.5%
Payrolls fall 240,000 in October; September losses much worse than thought
WASHINGTON (MarketWatch) - The U.S. unemployment rate jumped to a 14-year high of 6.5% in October as nearly a quarter million jobs were lost, the Labor Department reported Friday.
U.S. nonfarm payrolls fell by 240,000 in October following a revised decline of 284,000 in September, which was the largest job loss in seven years.
So far in 2008, a total of 1.18 million jobs have been lost, with 651,000 coming in just the past three months.
In October, unemployment increased by 603,000 to 10.1 million, according to a survey of households. The number of workers forced into part-time work rose by 645,000 to 6.7 million.
The last time the unemployment rate was as high as 6.5% was in March 1994.
The October employment report was much worse than expected. Economists thought the jobless rate would rise to 6.3% from 6.1% in September, and expected job losses of around 210,000 in October.
The discouraging report should add to selling pressure on Wall Street, which has already suffered the largest back-to-back declines as fears about global recession rise.
An alternative gauge of unemployment - which includes discouraged workers and those whose hours have been cut back to part-time - rose to 11.8% from 11%.
Total hours worked in the economy fell 0.3% in October and is down 1.7% in the past year. The average workweek was steady at a record low 33.6 hours.
Job losses were deep and widespread across industries, according to the survey of work sites. Of 274 industries, 37.6% were hiring in October, the lowest since June 2003. The brightest spot continued to be health-care, which added 26,000 jobs in October. Government added 23,000 jobs.
Goods-producing industries cut 132,000 jobs. In manufacturing, 90,000 jobs were lost, including 27,000 due to a strike at Boeing Co. Of 84 manufacturing industries, 27.4% were hiring.
Construction lost 49,000 jobs.
In the services, 108,000 jobs were lost, including 38,000 in retail, 24,000 in financial services and 51,000 in temporary-help jobs.
Brr.quote:Op vrijdag 7 november 2008 14:38 schreef ItaloDancer het volgende:
Banen oktober -240.000 (verwacht -200.000)
Banen september bijgesteld naar -284.000 (was -159.000)
Werkloosheid oktober 6,5% (verwacht 6,3%, was vorige maand 6,1%)
Dat hakt er goed in....quote:Op vrijdag 7 november 2008 14:38 schreef ItaloDancer het volgende:
Banen oktober -240.000 (verwacht -200.000)
Banen september bijgesteld naar -284.000 (was -159.000)
Werkloosheid oktober 6,5% (verwacht 6,3%, was vorige maand 6,1%)
http://www.tijd.be/nieuws(...)kort.8101274-434.artquote:GM waarschuwt voor nijpend cashtekort
General Motors (GM) waarschuwt dat het tegen het jaareinde over onvoldoende liquiditeiten zal beschikken om zijn activiteiten verder te zetten. De autoreus ziet daarom voorlopig af van een overname van Chrysler. In het derde kwartaal leed de groep een verlies van 2,5 miljard dollar, twee keer meer dan analisten hadden verwacht.
(belga/tijd) - De groep stelt dat overheidshulp voor de autosector 'noodzakelijk' is.
'De liquiditeiten voor de rest van 2008 zullen naar schatting op het minimumniveau uitkomen dat nodig is om het bedrijf te doen functioneren. Voor de eerste twee kwartalen van 2009, zelfs met de voorziene maatregelen, zullen de liquiditeiten fors onder dit minimumniveau belanden, indien de markt zich niet stevig herpakt of indien er geen hulp van buitenaf komt', klinkt het in een persbericht.
Het sombere vooruitzicht werd bekendgemaakt bij de voorstelling van GM's resultaten voor het derde kwartaal van dit jaar, die veel slechter bleken dan verwacht. In de drie maanden tot eind september leed de grootste Amerikaanse autobouwer een nettoverlies van 2,5 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode een jaar eerder werd een nettoverlies geboekt van 1,6 miljard euro.
De omzet liep tijdens het derde kwartaal terug met 13 procent, tot 37,9 miljard dollar. Analisten waren uitgegaan van een omzet van 39,41 miljard dollar.
Als oorzaak wijst de onderneming op de 'sterk verslechterde' marktomstandigheden in de Verenigde Staten en Europa. Ook in opkomende economieën merkte GM de druk van de kredietcrisis.
Door de dreigende cashproblemen ziet GM, tenminste 'op korte termijn', af van een overname van concurrent Chrysler. 'Hoewel de aankoop potentieel beduidende voordelen inhield, is GM tot het besluit gekomen dat het op dit moment belangrijker is te focussen op de directe uitdagingen (namelijk het cashprobleem).'
Same old politics weer. Obama lijkt weinig van de huidige crisis te snappen (niet dat McCain beter was, die had hetzelfde gedaan, maar veel onzekerder). Wederom komen er belastingverlagingen, terwijl de overheid al op zwart zaad zitquote:Obama wil economische crisis 'frontaal' aanpakken
Barack Obama wil de economische crisis "onmiddellijk en frontaal'' aanpakken, ook al voordat hij op 20 januari de eed als president aflegt wil hij een stimuleringspakket zien.
Grootste uitdaging
Volgens Obama, 'the president elect', hebben "we te maken met de grootste economische uitdaging in ons leven''. Uit de laatste economische cijfers blijkt dat er opnieuw een fors banenverlies is en een toename van de werkloosheid. "We moeten daarom snel handelen'', zei Obama in zijn eerste persconferentie als gekozen president.
Obama gaat snel overleggen met zijn 17 economische adviseurs. Hij wil vooral de middenklasse en de kleine bedrijven er weer bovenop helpen. Ook de snel stijgende werkloosheid wil hij voortvarend aanpakken. De lagere overheden staan in het middelpunt van zijn gedachten en 90% van de Amerikanen zal een belastingverlaging krijgen.
Lange tijd
Volgens de charismatische Democraat zal het lange tijd kosten om de Verenigde Staten er economisch weer bovenop te krijgen. Hij denkt dat hij als president de mogelijkheid heeft om een belangrijke bijdrage te leveren aan het herstel van vertrouwen.
En nu?
Maandag praat Obama met de huidige president George Bush. Nadrukkelijk wordt gesteld dat Bush tot 22 januari alle beslissingen zelf neemt, maar beide partijen willen een 'smooth' overgang tussen de administraties.
Obama zei dat er voor zijn inauguratie nog een nieuw stimulanspakket voor de economie moet komen. Als dat voor die tijd niet lukt is dat het eerste waar hij zich op zal richten na 20 januari.
Wall Street
De Amerikaanse beleggers reageerden postief. Alle indices sloten fors hoger.
Het was me al opgevallen dat NL staatobligaties nu een veel hogere yield hebben dan Duitse. Ik dacht dat het een rekenfoutje was van mezelf, maar kennelijk dus niet.quote:Bos blijft bloeden voor banken
Minister Wouter Bos kan binnenkort weer de portemonnee trekken, want de banken hebben nog flink wat miljarden nodig. Het extra bedrag dat nodig is voor Europese banken kan volgens Morgan Stanley oplopen tot ¤83 miljard.
Hoeveel precies nodig is hangt af van hoe diep Europa wegzakt in recessie. Een lange recessie zal er toe lijden dat nog meer subprime gevallen ontstaan en meer uitstaande schulden niet terugbetaald zullen worden.
Daarnaast constateert Morgan Stanley dat ondanks de eerdere steun van Europese overheden aan banken, in totaal nu al voor ¤117 miljard, nog steeds maar weinig geld wordt uitgeleend door banken. Lenen blijft voor consumenten en bedrijven dus waarschijnlijk kostbaar, ondanks de recente renteverlaging van de Europese Centrale Bank.
Nederland behoort tot de absolute top als het gaat om het verstrekken van noodfondsen aan financiële instellingen. De top drie van Europese instellingen die steun hebben gekregen wordt gevormd door Aegon, ING en het Belgische KBC. Fortis Nederland en ABN Amro zijn daarnaast genationaliseerd.
Dit alles kost Den Haag zoveel geld, dat de Nederlandse staat nu al minder kredietwaardig wordt geacht en een extra risicopremie moet betalen. Nederland betaalt op de kapitaalmarkt 0,6% rente meer dan Frankrijk.
Bron: Quotenet
Ikzelf zit een beetje in het inflatiekamp van wat we nu gaan krijgen. (= dollar door het putje)quote:Op zondag 9 november 2008 15:33 schreef pberends het volgende:
Heel interessant die Peter Schiff. Denk dat zomer 2008 voor een werkeloosheid van minstens 10% gaat zorgen, en ook een "echte" inflatie van 20%.
en ik maar horen dat gratis geld deze crisis veroorzaakte.quote:Op zondag 9 november 2008 14:35 schreef LXIV het volgende:
Op al dit nieuws moeten de beurzen morgen wel stijgen. Want een nieuwe renteverlaging ligt in het verschiet!
Onbeperkt gratis geld voor iedereen en altijd! YES WE CAN!!
"Hoe het pakket gefinancierd wordt, is nog niet duidelijk"quote:China stimuleert economie
9 november 2008, 13:34 | ANP
PEKING (AFN) - Het Chinese kabinet heeft goedkeuring gegeven voor een grootschalig investeringspakket ter waarde van 4 biljoen yuan (458 miljard euro) om de eigen economie te stimuleren. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua zondag.
De extra investeringen zullen zich onder andere richten op infrastructuur en sociale zekerheid. Met deze investeringen, die tot in 2010 moeten worden uitgevoerd, wil de regering de binnenlandse vraag stimuleren. Hoe het pakket gefinancierd wordt, is nog niet duidelijk.
De Chinese economie heeft te lijden onder de wereldwijde kredietcrisis. In het derde kwartaal nam de groei van de Chinese economie onverwachts af van 10,4 procent in het eerste halfjaar tot 9 procent. Indicatoren geven aan dat de situatie in de maand oktober verder verslechterd is.
Bouwsector
Dit kwartaal zal China volgens Xinhua 100 miljard yuan (11 miljard euro) steken in de nationale bouwsector en volgend jaar zal een extra 20 miljard yuan (2,3 miljard euro) volgen voor wederopbouw in de gebieden die zijn getroffen door grote natuurrampen.
Daarnaast zullen leningen aan kleine en middelgrote ondernemingen uitgebreid worden en moeten andere belastingmaatregelen ervoor zorgen dat bedrijven jaarlijks 120 miljard yuan (13,7 miljard euro) minder belasting hoeven te betalen.
of: er worden dollars verkocht. Bijkomend voordeel is dat de Yuan weer wat goedkoper wordt, goed voor de exportquote:Op zondag 9 november 2008 16:04 schreef SeLang het volgende:
[..]
"Hoe het pakket gefinancierd wordt, is nog niet duidelijk"
Nou, ik denk dat ik het wel kan raden: Er worden minder Amerikaanse staatsobligaties gekocht, oftwel: de USA gaat meer problemen krijgen om tekorten te financieren. En dat komt slecht uit tijdens een recessie (=minder belastinginkomsten) en honderden miljarden in bailouts en stimuleringsprogrammas. Volgens normale economische wetten zou dit een opwaardse druk moeten geven op de rente.
Het is eigenlijk nog een geluk dat de aandelenmarkten instorten, want dat veroorzaakt een vlucht naar 'veilige' staatsobligaties, zodat er toch nog even goedkoop geleend kan worden.
de VS bevindt zich toch in de bevoorrechte positie dat ze niet geld hoeven te lenen maar kunnen creeeren?quote:Op zondag 9 november 2008 16:04 schreef SeLang het volgende:
[..]
"Hoe het pakket gefinancierd wordt, is nog niet duidelijk"
Nou, ik denk dat ik het wel kan raden: Er worden minder Amerikaanse staatsobligaties gekocht door China, oftwel: de USA gaat meer problemen krijgen om tekorten te financieren. En dat komt slecht uit tijdens een recessie (=minder belastinginkomsten) en honderden miljarden in bailouts en stimuleringsprogrammas. Volgens normale economische wetten zou dit een opwaardse druk moeten geven op de rente.
Het is eigenlijk nog een geluk dat de aandelenmarkten instorten, want dat veroorzaakt een vlucht naar 'veilige' staatsobligaties, zodat er toch nog even goedkoop geleend kan worden. Echter, over een paar jaar...
De Yuan wordt duurder als China dollars verkoopt hoorquote:Op zondag 9 november 2008 16:06 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
of: er worden dollars verkocht. Bijkomend voordeel is dat de Yuan weer wat goedkoper wordt, goed voor de export
Gaat China eindelijk haar financiele waterstofbom inzetten tegen het land waardoor we volgens Chinezen deze crisis te danken hebben (ja, Chinezen zijn bijzonder haatdragend en wantrouwend)?
Dat riep ik al na de eerste bailout. Wie vertrouwd die rommel uit de States nog.quote:Op zondag 9 november 2008 16:04 schreef SeLang het volgende:
[..]
"Hoe het pakket gefinancierd wordt, is nog niet duidelijk"
Nou, ik denk dat ik het wel kan raden: Er worden minder Amerikaanse staatsobligaties gekocht door China, oftwel: de USA gaat meer problemen krijgen om tekorten te financieren. En dat komt slecht uit tijdens een recessie (=minder belastinginkomsten) en honderden miljarden in bailouts en stimuleringsprogrammas. Volgens normale economische wetten zou dit een opwaardse druk moeten geven op de rente.
Het is eigenlijk nog een geluk dat de aandelenmarkten instorten, want dat veroorzaakt een vlucht naar 'veilige' staatsobligaties, zodat er toch nog even goedkoop geleend kan worden. Echter, over een paar jaar...
Dit is niet helemaal waar, het geld moet wel ergens "gedekt" worden. Middels staatsobligaties (als de overheid een tekort heeft), als debet op een creditcard, of een hogere hypotheek. Deze dekking is flinterdun, dat wel.quote:Op zondag 9 november 2008 16:30 schreef MoltiSanti het volgende:
[..]
de VS bevindt zich toch in de bevoorrechte positie dat ze niet geld hoeven te lenen maar kunnen creeeren?
De chinezen hebben zelf anders meegeholpen het probleem te veroorzaken. Door maar steeds die oblies op te kopen kon men in de VS goedkoop lenen. En die goedkope credit heeft tot slechte investeringen geleid in de VS.quote:Op zondag 9 november 2008 16:06 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
of: er worden dollars verkocht. Bijkomend voordeel is dat de Yuan weer wat goedkoper wordt, goed voor de export
Gaat China eindelijk haar financiele waterstofbom inzetten tegen het land waardoor we volgens Chinezen deze crisis te danken hebben (ja, Chinezen zijn bijzonder haatdragend en wantrouwend)?
Denk niet in producten, maar eerder het overnemen van complete bedrijven....of anders gezegd het opkopen van technologische shit. En die reddingsboei komt met Obama en beetje te vervallen omdat die nogal protectionistisch is.quote:Op zondag 9 november 2008 16:55 schreef pberends het volgende:
Klopt, die olielanden en China moeten gewoon hun dollars uit gaan geven (het liefst in de VS, gewoon Amerikaanse producten kopen). Maar dat doen ze amper. Dat is een van de problemen.
Demn, da's nog waar ookquote:Op zondag 9 november 2008 16:46 schreef pberends het volgende:
[..]
De Yuan wordt duurder als China dollars verkoopt hoor.
dat ging al niet. Stel dat een Chinees concern AMD zou willen opkopen, dan zou de Amerikaanse overheid daar een stokje voor steken, in het kader van staatsbelang. En nu idd zeker.quote:Op zondag 9 november 2008 17:02 schreef Drugshond het volgende:
[..]
Denk niet in producten, maar eerder het overnemen van complete bedrijven....of anders gezegd het opkopen van technologische shit. En die reddingsboei komt met Obama en beetje te vervallen omdat die nogal protectionistisch is.
bizarre logica. Als ik de tussenzin weglaat zeg je: deze man is geniaal, hij zegt precies hoe ik het ook voorspel.quote:Op zondag 9 november 2008 17:50 schreef pberends het volgende:
Die vent is echt té geniaal. Nog veel beter en duidelijker dan Ron Paul. Hij zegt precies hoe ik het ook voorspel.
Met het opkopen en het strippen kom je ook al een heel eindje.quote:Op zondag 9 november 2008 17:36 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Bovendien zijn Chinezen niet gek. Waarom zouden ze iets kopen wat ze zelf kunnen kopieren? Alleen eergevoel (een onderschatte emotie)?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |