Iedereen in Nederland kent wel iemand die toegang heeft tot het EPD. (dokters, verpleegkundige, administratiefmedewerkers, personeel van verzerkeringsmaatschappijen, apothekers en hun assisenten, etc. Dit betekent concreet dat jouw medische gegevens op straat liggen. Maar goed ook al vind jij dit niet erg, ik wil dit niet. Daarom is het een schandaal dat ik met hoge kosten word opgezadeld om hier tegen bezwaar te maken.quote:Op zaterdag 1 november 2008 21:26 schreef PiRANiA het volgende:
EPD is de toekomst en goed voor het systeem. Het voorkomt nutteloze ziekten en sterfgevallen.
Niet zeuren dus
Als je zonder ID kopie mee stuurt kan je buurman een briefje voor jou sturenquote:Op zaterdag 1 november 2008 22:18 schreef HEvaRe het volgende:
Ik snap niet waarom je een kopie van een een identiteitsbewijs moet meesturen om bezwaar te maken. Maar dat is vast een andere discussie
goed voor het systeemquote:Op zaterdag 1 november 2008 21:26 schreef PiRANiA het volgende:
EPD is de toekomst en goed voor het systeem. Het voorkomt nutteloze ziekten en sterfgevallen.
Niet zeuren dus
Hoezo? Weet mijn buurman mijn BSN uit zijn hoofd?quote:Op zaterdag 1 november 2008 22:30 schreef Devrim_ het volgende:
[..]
Als je zonder ID kopie mee stuurt kan je buurman een briefje voor jou sturen
Ik ook niet maar dat is een simpel kopietje..als je kinderen onder de 16 hebt moet je een uitreksel uit het geboorte register meesturen (in Den Haag) a ¤ 10,80. Als jouw kind niet de zelfde achternaam heeft als jij dan kun je uberhaupt geen bezwaar maken. Ergo...bezwaar maken kan theoretisch maar is ongewenst en daarvoor worden enorme drempels opgeworpen. Ongeacht of je voor of tegen het EPD bent..dit is een zeer slechte zaak. Het wordt nu tijd om onze rechten te verdedigen en de beste kans is m.i. om massaal de fractievoorzitters van de 2de kamer te mailen. Nogmaals de concept mail en de emailadressen (reactie 6): http://www.nujij.nl/schan(...)italen.3936938.lynkxquote:Op zaterdag 1 november 2008 22:18 schreef HEvaRe het volgende:
Ik snap niet waarom je een kopie van een een identiteitsbewijs moet meesturen om bezwaar te maken. Maar dat is vast een andere discussie
Lijkt me een uitstekende zaak. Waarom zou ik als EPD- voorstander mee moeten betalen aan jouw bezwaar?quote:Op zaterdag 1 november 2008 22:57 schreef Salitos1 het volgende: Ergo...bezwaar maken kan theoretisch maar is ongewenst en daarvoor worden enorme drempels opgeworpen. Ongeacht of je voor of tegen het EPD bent..dit is een zeer slechte zaak.
Je zou eens een cursus begrijpend lezen moeten gaan doen. Natuurlijk kan je wel bezwaar maken als je kinderen niet jouw achternaam hebben. Je kan zelfs bezwaar maken als je voogd bent van een kind.quote:Op zaterdag 1 november 2008 22:57 schreef Salitos1 het volgende:
[..]
Ik ook niet maar dat is een simpel kopietje..als je kinderen onder de 16 hebt moet je een uitreksel uit het geboorte register meesturen (in Den Haag) a ¤ 10,80. Als jouw kind niet de zelfde achternaam heeft als jij dan kun je uberhaupt geen bezwaar maken. Ergo...bezwaar maken kan theoretisch maar is ongewenst en daarvoor worden enorme drempels opgeworpen. Ongeacht of je voor of tegen het EPD bent..dit is een zeer slechte zaak. Het wordt nu tijd om onze rechten te verdedigen en de beste kans is m.i. om massaal de fractievoorzitters van de 2de kamer te mailen. Nogmaals de concept mail en de emailadressen (reactie 6): http://www.nujij.nl/schan(...)italen.3936938.lynkx
![]()
en dat is juist de truc, heel veel mensen denken dat, maar dat is natuurlijk belachelijk.quote:Op zaterdag 1 november 2008 22:09 schreef MevrouwHopjes83 het volgende:
Oja heb die brief vdaag ook gehad, van mij mogen ze die gegevens hebben, ik ga er nl echt niet voor betalen.
Dat kan met ID-kopie ook.quote:Op zaterdag 1 november 2008 22:30 schreef Devrim_ het volgende:
[..]
Als je zonder ID kopie mee stuurt kan je buurman een briefje voor jou sturen
Precies dat is inderdaad belachelijk.quote:Op zondag 2 november 2008 13:08 schreef MissyMirjaM het volgende:
[..]
en dat is juist de truc, heel veel mensen denken dat, maar dat is natuurlijk belachelijk.
als ik niet wil dat mijn gegevens daarin komen, zou dat ook zo te regelen moeten zijn, zonder extra rompslomp en bijkomende kosten.
Ik vraag me af of iedereen dezelfde onbeperkte toegang tot het systeem zal krijgen? Lijkt me niet. Ik denk dat een fysio of een tandarts echt geen dossier van een specialist zal kunnen inzien. Mocht dit wel het geval worden dan lijkt me dat niet zo'n goed plan idd.quote:Op zondag 2 november 2008 12:07 schreef MinderMutsig het volgende:
Belachelijk.
Mijn gegevens krijgen ze niet.Ik heb er sowieso geen vertrouwen in dat het allemaal zo betrouwbaar en veilig is. en als ik dan ook lees dat alle zorgverleners in de toekomst gedwongen zullen worden om mee te werken aan het EPD dan hoeft het voor mij helemaal niet meer.
Mijn fysiotherapeut hoeft helemaal niet te weten wat mij verder mankeert.
Gratis betaal je ook maar dan indirect via de belasting.quote:Op zondag 2 november 2008 16:00 schreef Sm0keZ het volgende:
Jaja, de overheid bedenkt weer een of ander 'geweldig' plan, en als je daar niet aan mee wil werken moet je maar meteen weer betalen?
Dat is ook niet meer dan logisch.quote:Op zondag 2 november 2008 16:54 schreef Napalm het volgende:
[..]
Gratis betaal je ook maar dan indirect via de belasting.
Dat ligt enorm voor de hand, maar dat ben ik tot nu toe nergens tegengekomen. Wat wel vaak genoemd/gesuggereerd is, is dat de kracht er juist uit bestaat dat iedereen ipv een versnipperd beeld juist een totaalplaatje heeft. Dat suggereert dat er juist geen onderverdeling zou zijn, ben ik bang.quote:Op zondag 2 november 2008 15:48 schreef Repeat het volgende:
[..]
Ik vraag me af of iedereen dezelfde onbeperkte toegang tot het systeem zal krijgen? Lijkt me niet. Ik denk dat een fysio of een tandarts echt geen dossier van een specialist zal kunnen inzien. Mocht dit wel het geval worden dan lijkt me dat niet zo'n goed plan idd.
quote:Op zondag 2 november 2008 16:00 schreef Sm0keZ het volgende:
Jaja, de overheid bedenkt weer een of ander 'geweldig' plan, en als je daar niet aan mee wil werken moet je maar meteen weer betalen?
Wat is er toch met die mensen aan de hand zeg...
quote:Op zondag 2 november 2008 12:30 schreef Napalm het volgende:
[..]
Lijkt me een uitstekende zaak. Waarom zou ik als EPD- voorstander mee moeten betalen aan jouw bezwaar?
Ik zie miljarden weggegooid geld, een parlementaire enquête en het op straat liggen van de gegevens van een 6 miljoen mensen aankomenquote:Op zondag 2 november 2008 19:36 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
![]()
Maar ik ben het met TS eens het idee is goed maar te veel mensen kunnen er bij dit zou alleen toegankelijk moeten zijn voor artsen, apothekers etc.
De uitvoering zal wel weer om te janken zijn
Om nog maar niet te spreken van de fraude en het misbruik van de gegevens door verzekeringsmaatschappijen die deze informatie hebben opgekocht, schandalen over hypotheekverstrekkers die mensen weigeren op basis van de illegaal verkregen informatie en doden door foute aannames op basis van de informatie in het systeem.quote:Op zondag 2 november 2008 19:39 schreef marcb1974 het volgende:
[..]
Ik zie miljarden weggegooid geld, een parlementaire enquête en het op straat liggen van de gegevens van een 6 miljoen mensen aankomen![]()
![]()
aka NHS toestandenquote:Op zondag 2 november 2008 19:39 schreef marcb1974 het volgende:
[..]
Ik zie miljarden weggegooid geld, een parlementaire enquête en het op straat liggen van de gegevens van een 6 miljoen mensen aankomen![]()
![]()
Ik vrees eigenlijk dat de meeste mensen te lui zijn om dat formulier in te sturen, of zich uberhaupt in de materie te verdiepen.quote:Op zondag 2 november 2008 19:10 schreef MinderMutsig het volgende:
Ik vraag me af of de poll in dit topic representatief is. Want dan gaat dat EPD enorm floppen.
Elektronisch Patienten Dossier
Zeker weten dat ook zorgverzekeraars patientgegevens nog meer geacualiseerd krijgen middels één druk op de knop. Zorgverzekeraar sluit contract met ziekenhuizen "Zorgverzekeraar Menzis heeft met een aantal ziekenhuizen contracten afgesloten. Patiënten worden dan geadviseerd zich in die ziekenhuizen te laten behandelen. Het gaat daarbij om vijf soorten behandelingen. Het is voor het eerst dat op deze schaal een zorgverzekeraar en een ziekenhuis zich aan elkaar binden. De patiënt is nu nog niet verplicht zich ook daadwerkelijk te laten behandelen in het aangewezen ziekenhuis: ook behandeling elders zal nog worden vergoed door Menzis. Maar hoe zal dat in de toekomst gaan? Gaat Menzis dan een verplichting opleggen om in aanmerking te komen voor vergoeding? Een reportage over een niet te stoppen ontwikkeling in de nieuwe zorgverzekeringswet."quote:Op zondag 2 november 2008 19:48 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Om nog maar niet te spreken van de fraude en het misbruik van de gegevens door verzekeringsmaatschappijen die deze informatie hebben opgekocht, schandalen over hypotheekverstrekkers die mensen weigeren op basis van de illegaal verkregen informatie en doden door foute aannames op basis van de informatie in het systeem.
quote:Op zondag 2 november 2008 19:09 schreef veldmuis het volgende:
Ik ga Klink een brief sturen waarin ik hem vertel dat hij automatisch geabonneerd is op mijn e-mail service, à 104,95 per week, waarbij ik hem elke week een mailtje zal sturen.
Als hij dat niet wil hoeft hij alleen maar een formulier in te vullen met al zijn persoonlijke gegevens, en zal ik dat formulier zorgvuldig overtikken en voor altijd opslaan in m'n computer. De kopie van z'n legitimatie wordt uiteraard ingescand en ook bewaard.
In de 3 instellingen waar ik heb gewerkt zijn de computers niet voorzien van USB-sticks, diskdrives of cd-rom. Alles wordt geregistreerd, waar je op klikt, wat je doet, alles. Ooit heeft een collega een laptop op het systeem aangesloten zodat hij Youtube-filmpjes kon kijken in de nachtdienst (ook Flash werd niet ondersteund). Hij kreeg de dag erna een officiele waarschuwing, die gasten waren behoorlijk pissed.quote:Op zondag 2 november 2008 12:44 schreef Suko het volgende:
Iemand zal maar die zooi op USB-stickjes zetten, en laat dat liggen in trein, taxi etc etc. Iets wat bijna dagelijks aan de orde is in de UK. Hoezo veilig....En inbraak in het systeem, alles is te kraken.
Klopt wel als voogd maar niet als je kinderen een andere achternaam hebben...zie ad2op het bezwaarformulierquote:Op zondag 2 november 2008 12:44 schreef marcb1974 het volgende:
[..]
Je zou eens een cursus begrijpend lezen moeten gaan doen. Natuurlijk kan je wel bezwaar maken als je kinderen niet jouw achternaam hebben. Je kan zelfs bezwaar maken als je voogd bent van een kind.
Namens zijn fractiegenoot:quote:Hiermee bevestig ik u de ontvangst van onderstaande e-mail. Gezien de inhoud heb ik deze onder de aandacht gebracht van mijn fractiegenoot Halbe Zijlstra.
Hopende u hiermede van dienst te zijn geweest.
Met vriendelijke groet,
Mark Rutte.
quote:Geachte heer/mevrouw,
Zeer veel dank voor uw email. Wij hebben sinds zaterdag j.l. veel klachten binnengekregen over de bezwaarprocedure die in de brief van minister Klink. De VVD is voorstander van de invoering van het Elektronisch Patiënten Dossier. Met dit systeem is het mogelijk honderden vermijdbare doden per jaar te voorkomen. Op dit moment veroorzaken verkeerde medicatie en onvoldoende dossiergegevens zo’n 1700 doden ver jaar en daar wil de VVD graag iets aan doen. Daarnaast voorziet het EPD in een snelle en goede informatie-uitwisseling over de patiënt voor zorginstellingen onderling en biedt het de mogelijkheid voor de patiënt zelf om zijn medische gegevens in te zien.
Het kan echter niet zo zijn dat men, indien men bezwaar wil aantekenen tegen het EPD, wordt opgezadeld met een papierwinkel en met kosten voor uitreksels van het bevolkingsregister. Wij hebben dan ook schriftelijk de minister verzocht om deze bezwaarprocedure terug te draaien en een beter en kosteloos alternatief te presenteren. Want hoewel de VVD voorstander is van het EPD, moet het mogelijk zijn voor hen die dat willen om eventuele bezwaren moeite- en kosteloos door te geven.
Met vriendelijke groet,
Benjamin Livestro
Benjamin Livestro
Persoonlijk medewerker Halbe Zijlstra
Tweede Kamerfractie VVD
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
070-3182914
www.halbezijlstra.nl
quote:Geachte mevrouw/heer,
Hierbij bevestigen wij de ontvangst van uw mail over het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) en de problemen m.b.t. de bezwaarprocedure daartegen.
De behandeling in de Tweede Kamer is inmiddels afgerond, maar we hopen uw opmerkingen door te geven aan onze vertegenwoordiger in de Eerste Kamer.
Met vriendelijke groet,
Janie de Jong, secr. SGP-fractie Tweede Kamer
quote:i.v.m. een vergissing mijnerzijds doe ik u hierbij de correcte reactie toekomen:
Geachte mevrouw/heer,
Hierbij bevestigen wij de ontvangst van uw mail over het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) en de problemen m.b.t. de bezwaarprocedure daartegen.
De brief die we als burgers van dit land kregen van de minister van VWS loopt vooruit op de wet die daarover nog in het parlement moet worden behandeld. De aspecten die u aan de orde stelt, zullen daarbij zeker meegenomen worden.
Met vriendelijke groet,
B.J. van der Vlies,
voorzitter SGP-fractie Tweede Kamer
quote:Geachte heer, mevrouw,
Bedankt voor uw bericht over het elektronisch patientendossier (EPD).
De Partij voor de Dieren is op grond van de bescherming van de privacy geen voorstander van de invoer van het landelijke elektronisch patientendossier (EPD). Daarnaast vinden wij het ongehoord dat de bezwaarprocedure tegen het uitwisselen van medische gegevens voor burgers onnodig gecompliceerd is gemaakt en dat hier tevens aanzienlijke kosten aan verbonden zijn.
Wij kunnen u verzekeren dat wij ons ongenoegen over deze gang van zaken kenbaar zullen maken, zodra deze kwestie in de Kamer aan de orde wordt gesteld.
Met vriendelijke groet,
Marianne Thieme
Fractievoorzitter
Partij voor de Dieren
quote:Geachte heer/mevrouw,
In de afgelopen dagen ontvingen wij een e-mail van u, waarin u reageert op de brief over het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) die u afgelopen zaterdag van minister Klink heeft ontvangen.
Wij danken u voor het vertrouwen dat u in ons stelt door ons hierover te berichten. Ook de D66-fractie heeft de brief gelezen en wij delen uw verontwaardiging. Met deze e-mail informeren wij u graag over ons standpunt in deze kwestie.
In principe is de D66-fractie voorstander van de invoering van een EPD. De kwaliteit van zorg verbetert door de beschikbaarheid van patiëntgegevens. Een voorwaarde is volgens ons dat binnen een toekomstig EPD de patiënt zelf de ‘sleutelbewaarder’ dient te zijn. Patiënten moeten onbeperkt toegang hebben tot de eigen medische informatie en zelf verantwoordelijk worden voor het beheer hiervan. Wij wijzen het huidige voorstel van de minister, waarin zorgverleners toegang hebben tot elkaars gegevens zonder toestemming vooraf van de patiënt, af.
Daarbij hebben ook wij ons de nodige vragen gesteld bij timing, adressering en inhoud van de brief. Op dit moment is het voorstel van de minister nog niet besproken in de Tweede Kamer. Hoewel wij begrijpen dat de minister u tijdig wil informeren over de komst van een eventueel EPD, zijn wij van mening dat een bezwaarprocedure niet had mogen starten alvorens de wet door de Eerste en Tweede Kamer is goedgekeurd.
Ook met de keuze waarop bezwaar u wel of geen bezwaar moet maken zijn wij het niet eens. Er wordt namelijk alleen de mogelijkheid gegeven voor een opt-out systeem, waarbij u automatisch toestemt, tenzij u bezwaar maakt. Hoewel onze fractie er al jaren tevergeefs voor pleit dat dit systeem wordt ingevoerd voor donorregistratie, blijkt de minister nu wel zeer snel voor deze optie te kunnen kiezen. Te snel en te vroeg als u het ons vraagt.
Daarbij is de gekozen manier van adressering opvallend. De brief is gericht aan ‘De bewoners van dit adres’ en niet verstuurd op persoonlijke titel. Door deze manier van adressering is er een grote kans dat veel mensen de brief niet zullen openen of lezen, danwel dat er meerder mensen op een adres wonen die de brief niet in handen zullen krijgen (bijv. in een studentenhuis). Hierdoor is er een grote kans dan mensen de brief niet zullen lezen en daardoor ook niet in de mogelijkheid zijn bezwaar te maken.
Tenslotte roept de bezwaarprocedure voor ouders met kinderen de nodige vragen op. Wanneer ouders bezwaar willen maken tegen het aanmaken van een EPD voor hun kinderen, dienen zij een geboorteregister bij te voegen waar kosten aan verbonden zijn van gemiddeld ruim 10 euro per kind. Daarnaast is het voor ouders met een andere achternaam dan die van hun kind niet mogelijk bezwaar te maken.
Naar aanleiding van uw e-mail heeft onze fractie dan ook besloten minister Klink tijdens de behandeling van de VWS begroting op dinsdag 4 november te vragen zorgvuldig te zijn bij de invoering van het EPD. Wij vragen de minister rekening te houden met de hierboven genoemde punten en zullen tevens vragen om een nadere uitleg van de gezonden brief.
Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd,
Met vriendelijke groet,
De D66-fractie
ik ook niet heb er wel 4 besteld via dat telefoonnummer waar je 10 eurocent per minuut voor moet betalen..quote:Op woensdag 5 november 2008 17:11 schreef Ienepien het volgende:
Ik heb die hele brief niet gehad, en nu?
Zorgverzekeraars hebben per definitie geen toegang:quote:Op woensdag 5 november 2008 16:42 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Wat ik veel ergerlijker vind is dat je niet kunt aangeven wie je toestemming wil geven, mijn huisarts en ziekenhuis mogen van mij best dat systeem hebben mijn zorgverzekeraar echter niet
http://www.infoepd.nl/inf(...)gang_tot_het_epd.phpquote:Zorgverleners mogen alleen uw medische gegevens opvragen en inzien als dat nodig is voor uw behandeling. Op dit moment kunnen (waarnemend) huisartsen, apotheken en specialisten gegevens uitwisselen via het EPD. In de toekomst zullen ook andere beroepsgroepen, zoals ambulancemedewerkers, via het EPD uw medische gegevens kunnen opvragen.
Zorgverzekeraars, werkgevers of Arbo artsen hebben geen toegang tot het landelijk EPD en kunnen uw medische gegevens dus niet inzien of opvragen.
Volgens de huidige niet nee. Maar hoe snel zal dat wel zijn?quote:Op donderdag 6 november 2008 23:18 schreef freako het volgende:
[..]
Zorgverzekeraars hebben per definitie geen toegang:
ja dat kennen we, in de folder die ze uitgedeeld hebben staat al weer wat anders en ik gok dat we de NHS achteraangaan waar gegevens gewoon verkocht zullen gaan wordenquote:Op donderdag 6 november 2008 23:18 schreef freako het volgende:
[..]
Zorgverzekeraars hebben per definitie geen toegang:
[..]
http://www.infoepd.nl/inf(...)gang_tot_het_epd.php
nu dat ga je nog wel merken wanneer de verzekeraars hun premies daarop aan gaan passen of ze je gaan uitsluiten van bepaalde aanvullende verzekeringenquote:Op donderdag 6 november 2008 23:59 schreef Blik het volgende:
wat een gedoe om niks. So what dat er een paar nitwits bij mijn gegevens kunnen als het nodig mocht zijn. Als het nou om mijn financiën zou gaan ben ik minder blij, maar hoe boeiend is het dat iemand weet dat ik mijn duim gebroken heb in 2001 of dat ik in 2007 acute diarree had.
en zorgverzekeraars zijn nu juist uitgesloten daarvan. Die hebben geen inzage. het kabinet weet ook wel dat de zorgverzekeraars daar geen inkijk in mogen hebben omdat mensen anders geweigerd kunnen worden bij een verzekeraar.quote:Op vrijdag 7 november 2008 13:51 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
nu dat ga je nog wel merken wanneer de verzekeraars hun premies daarop aan gaan passen of ze je gaan uitsluiten van bepaalde aanvullende verzekeringen
Het formulier is ook te downloaden:quote:Op donderdag 6 november 2008 23:10 schreef Prps het volgende:
[..]
ik ook niet heb er wel 4 besteld via dat telefoonnummer waar je 10 eurocent per minuut voor moet betalen..
Het is naief om te denken dat zorgverzekeraars in de toekomst ook geen toegang krijgen tot het EPD ondanks dat nu het tegengestelde is uitgesprokenquote:Op vrijdag 7 november 2008 13:57 schreef Blik het volgende:
[..]
en zorgverzekeraars zijn nu juist uitgesloten daarvan. Die hebben geen inzage. het kabinet weet ook wel dat de zorgverzekeraars daar geen inkijk in mogen hebben omdat mensen anders geweigerd kunnen worden bij een verzekeraar.
daarbij boeit het voor mij totaal niet, ik heb in de afgelopen 5 jaar misschien 10 euro aan ziektekosten gehad
]http://www.infoepd.nl/inf(...)gang_tot_het_epd.php[/quote][/url]quote:Zorgverzekeraars hebben per definitie geen toegang:
quote:Zorgverleners mogen alleen uw medische gegevens opvragen en inzien als dat nodig is voor uw behandeling. Op dit moment kunnen (waarnemend) huisartsen, apotheken en specialisten gegevens uitwisselen via het EPD. In de toekomst zullen ook andere beroepsgroepen, zoals ambulancemedewerkers, via het EPD uw medische gegevens kunnen opvragen.
Zorgverzekeraars, werkgevers of Arbo artsen hebben geen toegang tot het landelijk EPD en kunnen uw medische gegevens dus niet inzien of opvragen.
[url=http://www.infoepd.nl/inf(...)gang_tot_het_epd.php
Blijft moeilijk blijkbaar lezen. Zorgverzekeraars hebben GEEN toegang tot het EPD tot nu toe.quote:Op vrijdag 7 november 2008 14:55 schreef Casos het volgende:
[..]
Zorgverzekeraars hebben wel degelijk toegang, het moet alleen nodig zijn voor de behandeling een aangezien zij degene zijn die betalen en betaling noodzakelijk is voor de behandeling, hebben ze keurig inzage. Iig volgens dit aangehaalde stukje tekst.
En in de toekomst kunnen ze misschien wel vrije toegang krijgen. Ik wil een keiharde garantie dat ze NOOIT toegang krijgen en die zal er niet komen, dus tegen.
quote:Op zaterdag 1 november 2008 22:30 schreef Devrim_ het volgende:
[..]
Als je zonder ID kopie mee stuurt kan je buurman een briefje voor jou sturen
zorgverzekeraars hebben artsen in dienst.quote:Op vrijdag 7 november 2008 15:45 schreef marcb1974 het volgende:
[..]
Blijft moeilijk blijkbaar lezen. Zorgverzekeraars hebben GEEN toegang tot het EPD tot nu toe.
En artsen hebben alleen toegang als de patiënt behandeld wordt, ze kunnen niet zomaar willekeurig gegevens inkijken.quote:Op vrijdag 7 november 2008 15:48 schreef santax het volgende:
[..]
zorgverzekeraars hebben artsen in dienst.
Artsen zijn geregistreerd en hebben toegang.
Dat zijn keuringsartsen en medisch adviseurs en dus geen directe zorgverleners.quote:Op vrijdag 7 november 2008 15:48 schreef santax het volgende:
[..]
zorgverzekeraars hebben artsen in dienst.
Artsen zijn geregistreerd en hebben toegang.
Ok, voorbeeldje.quote:Op donderdag 6 november 2008 23:59 schreef Blik het volgende:
wat een gedoe om niks. So what dat er een paar nitwits bij mijn gegevens kunnen als het nodig mocht zijn. Als het nou om mijn financiën zou gaan ben ik minder blij, maar hoe boeiend is het dat iemand weet dat ik mijn duim gebroken heb in 2001 of dat ik in 2007 acute diarree had.
En wat snap jij niet aan "Op dit moment"? En het wordt al een aardig lijstje met mensen die wel toegang hebben. Ik ben gewoon tegen en heb het bezwaar al lang op de bus gedaan.quote:Op vrijdag 7 november 2008 15:52 schreef marcb1974 het volgende:
[..]
Dat zijn keuringsartsen en medisch adviseurs en dus geen directe zorgverleners.
En je kan de huisarts aanklagen, dus zo verder......quote:Op vrijdag 7 november 2008 15:54 schreef santax het volgende:
[..]
Ok, voorbeeldje.
Je gaat solliciteren.
De vrouw van je toekomstige baas is pak hem beet, huisarts.
Baas zegt: eej die Santax, hoe groot is de kans dat die ziek gaat worden?
Santax heeft 12 jaar geleden een psychose gehad.
Santax kan baan op buik schrijven.
Daarom is het ook bij wet geregelt dat je nooit of te nimmer tegen bijvoorbeeld een mogelijke baas, iets hoeft te vertellen over je medische geschiedenis. Met 100.000 mensen die toegang hebben tot dit systeem, weet je zeker dat er mensen bij zijn die gaan snuffelen zonder dat ze behoren te snuffelen. Ik heb een shitload aan ex-en die toegang gaan krijgen... Die hebben met al die informatie geen klote te maken. Mijn huidige vriendin is dadelijk psychologe, dus toegang... Maar ook van haar wil ik niet dat ze in mijn dossier kijkt. Dat is iets tussen mijn huisarts en mij. En alle anderen horen helemaal niet de kans te krijgen om in die gegevens te kunnen komen.
Ik ben ook tegenquote:Op vrijdag 7 november 2008 15:56 schreef Casos het volgende:
[..]
En wat snap jij niet aan "Op dit moment"? En het wordt al een aardig lijstje met mensen die wel toegang hebben. Ik ben gewoon tegen en heb het bezwaar al lang op de bus gedaan.
Ja maar dan heb ik die baan nog steeds nietquote:Op vrijdag 7 november 2008 15:57 schreef marcb1974 het volgende:
[..]
En je kan de huisarts aanklagen, dus zo verder......
Als het goed is is te zien wie er bij je gegevens komt. Die huisarts mag daar niet komen als je geen patiënt bent, dus is aan te klagen wegens het breken van het medisch beroepsgeheim oidquote:Op vrijdag 7 november 2008 15:59 schreef santax het volgende:
[..]
Ja maar dan heb ik die baan nog steeds niet
En dan moet je bij de rechter gaan aantonen wat je schade is. De fictieve baas die ik noemde gaat gewoon zeggen dat een andere kandidaat de voorkeur had. Dus is er geen schade. Dus krijg je niets.
Dan moet je eerst nog aantonen dat hij de informatie heeft gedeeld met anderen.quote:Op vrijdag 7 november 2008 16:20 schreef marcb1974 het volgende:
[..]
Als het goed is is te zien wie er bij je gegevens komt. Die huisarts mag daar niet komen als je geen patiënt bent, dus is aan te klagen wegens het breken van het medisch beroepsgeheim oid
Vraag me af of dat wel moet. Zoals ik het nu begrepen is het niet toegestaan gegevens van iemand te benaderen die niet je patiënt is. Om welke reden dan ook. De aanklacht kun je altijd doen.quote:Op vrijdag 7 november 2008 16:35 schreef santax het volgende:
[..]
Dan moet je eerst nog aantonen dat hij de informatie heeft gedeeld met anderen.
Je trekt in de situatie die ik beschrijf gewoon aan het kortste eind. De arts zal, als je inderdaad al toegang hebt tot internet wat lang niet iedereen heeft, en op het idee komt om je dossier in de gaten te houden, dan kun hooguit bij de tuchtcommissie een klacht kunnen neerleggen. Wellicht wordt de arts dan berispt. Maar die baan heb ik nog steeds niet. Een vergoeding kun je ook echt wel op je buik schrijven daar je in nederland schade moet aantonen, integenstelling tot de VS waar men idiote bedragen eist voor zo een beetje alles wat ze kunnen bedenken.
Nou ik weet niet of het strafbaar is... of dat het een zaak is voor het tuchtcollege.quote:Op vrijdag 7 november 2008 16:38 schreef marcb1974 het volgende:
[..]
Vraag me af of dat wel moet. Zoals ik het nu begrepen is het niet toegestaan gegevens van iemand te benaderen die niet je patiënt is. Om welke reden dan ook. De aanklacht kun je altijd doen.
Of je er schadevergoeding uit haalt is een tweede.
Zo heb ik het wel begrepenquote:Op vrijdag 7 november 2008 16:43 schreef santax het volgende:
[..]
Nou ik weet niet of het strafbaar is... of dat het een zaak is voor het tuchtcollege.
Maar dan is het kwaad dus wel al geschied he. Er hebben gewoon echt te veel mensen toegang. Ze moeten wel toestemming vragen aan je, officieel, maar nergens heb ik gezien dat er een barriere is ingebouwd. Eigenlijk zou je als burger een aantal niveau's van toegang moeten kunnen instellen. Aan al die niveaus een door de burger in te stellen en aan te passen wachtwoord koppelen... En dan zou het systeem een stuk beter zijn. Maar als iedereen, en die schijn heeft het, wel toegang heeft maar op zijn/haar blauwe ogen vertrouwt wordt dat niet te doen zonder toestemming van patient... Tja... dat is natuurlijk heel heel naief. Wat als een arts zijn pc laat aanstaan en in een onbewaakt moment iemand anders daar gebruik van maakt?
De beveiliging is gewoon niet goed. Of beter gezegt, het heeft er alle schijn van dat er geen beveiliging is
quote:Te vroeg voor elektronisch dossier, FD 5 november 2008
Risico van fouten is voor patiënt bij het huidige niveau van ICT-systemen te groot
Het elektronisch patiënten dossier (EPD) is in principe een goed idee. De minister van
Volksgezondheid stelt terecht dat medische gegevens die zo voor belanghebbenden
beschikbaar worden gemaakt voordelen bieden voor zowel de individuele patiënt als
de zorg in haar geheel.
Er is echter een probleem: de ervaringen met informatieverwerkende systemen zijn —
voorzichtig uitgedrukt — niet zonder meer positief en er is geen enkele aanwijzing dat
het met het EPD anders zal zijn.
Het EPD is geen triviaal systeem (en zelfs met wél triviale systemen zijn doorgaans
genoeg problemen) en er kan dus met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid
worden gesteld dat invoering van het EPD tot een aantal problemen zal leiden. Deze
zullen gevolgen hebben voor de bescherming en de correctheid van de gegevens,
terwijl afhankelijkheid van het systeem fouten tot gevolg zal hebben.
De aard van medische gegevens vereist dat het absoluut zeker moet zijn dat
onbevoegden geen toegang krijgen tot deze informatie. Is onrechtmatige toegang tot
deze gegevens mogelijk, dan bestaat het — lang niet denkbeeldige — risico dat
overheid, verzekeraars, farmaceutische industrie, werkgevers en criminelen misbruik
zullen maken van deze gegevens.
Het is met de huidige stand van de techniek niet mogelijk te garanderen dat een
dergelijk misbruik uitgesloten is. Het strafbaar stellen van misbruik geeft de burgers
onvoldoende bescherming en een verklaring van het ministerie dat de bescherming
goed geregeld is, is helaas weinig geloofwaardig.
Het is van levensbelang dat de gegevens in het EPD correct zijn. Maar welke
zekerheid heeft een burger dat de hem betreffende informatie inderdaad correct is? Er
zijn ten minste twee manieren waarop onjuiste gegevens in het EPD kunnen komen:
door een verkeerde invoer en door programmeerfouten in het systeem dat het EPD
beheert.
Er is geen waterdichte manier om erachter te komen dat er verkeerde gegevens zijn
ingevoerd; noch is er een methode om vast te stellen dat door fouten in de
programmatuur onjuistheden in het dossier zijn geslopen. Het dossier kunnen inzien
verandert daar niet veel aan. Het is onvermijdelijk dat dergelijke fouten zullen
optreden, en de gevolgen voor medisch handelen zijn niet te overzien.
De afhankelijkheid van het systeem, ten slotte. Na verloop van tijd zal bij medische
zorg de inhoud van het EPD als betrouwbaar worden gezien en zonder kritische
beschouwing als basis voor behandeling worden gebruikt. Dat is geen verwerpelijke
manier van handelen, maar een natuurlijk gevolg bij het gebruik van een dergelijk
systeem.
Er zijn wel ernstige risico’s verbonden aan deze gewenning. Wat gebeurt er als het
systeem op kritische momenten niet beschikbaar is? De techniek om te garanderen
dat dat nooit zal kunnen gebeuren, moet nog worden uitgevonden. Het kan minder
waarschijnlijk worden gemaakt, maar niet worden uitgesloten. Bij de grote aantallen
waar het hier om gaat, zal het dus zo nu en dan fout gaan.
Hoe ernstig kan het zijn als het dossier verkeerde, misschien zelfs onwaarschijnlijke
gegevens bevat? Het is aannemelijk dat er, naar analogie van het gebruik van de
rekenmachine en de daarmee samenhangende verminderde rekenvaardigheid, op
termijn een teruggang van de parate kennis en de toepassing ervan in de
gezondheidszorg zal optreden.
De vraag kan en moet gesteld worden in hoeverre de voordelen van een EPD opwegen
tegen de geschetste nadelen. Daar is geen eenvoudig antwoord op mogelijk,
aangezien dit afhangt van de mate waarin de genoemde problemen zich zullen
voordoen.
De praktijk van het ontwerpen van ICT-systemen is helaas zodanig dat er weinig
vertrouwen kan bestaan in de kwaliteit van het systeem. Dat is het slechtst mogelijke
uitgangspunt, aangezien de schade onnoemlijk groot kan zijn, of deze nu ontstaat
door wederrechtelijke toegang tot de gegevens of foutief ingevoerde informatie.
Kortom, er zijn onvoldoende waarborgen voor de invoering van een elektronisch
patiëntendossier op dit moment. Daarvoor zou eerst aan een reeks voorwaarden
moeten zijn voldaan.
Zo moet ten eerste bewezen zijn dat de techniek vrij van fouten is. Nu levert zelfs
uitgebreid testen nog geen zekerheid op. Voor alle informatieverwerkende systemen,
maar zeker voor dit systeem in het bijzonder, geldt dat ‘bijna goed’ niet goed genoeg
is.
Ten tweede moet er zijn aangetoond dat het voor niet medisch betrokkenen
onmogelijk is aan gegevens te komen. Dat geldt ook voor de beheerder van het
systeem. De simpele uitspraak dat aan deze voorwaarde is voldaan is niet voldoende.
Ten derde is er een mechanisme nodig om de correctheid van de gegevens
onomstotelijk vast te stellen. Hiervoor is nog enig fundamenteel onderzoek vereist. En
ten vierde moet door experimenten worden bepaald wat een veilige procedure is om
met een EPD om te gaan op zodanige manier dat het kritisch vermogen van de
gebruikers op peil blijft.
Maarten Boasson is hoogleraar Industrial Complex Computer Systems aan de
Universiteit van Amsterdam.
nu.nlquote:Hackers stelen miljoenen patiëntendossiers
Uitgegeven: 7 november 2008 14:08
AMSTERDAM - De elektronische patiëntendossiers van miljoenen Amerikanen zijn in handen gekomen van hackers. Die eisen een onbekend geldbedrag om af te zien van openbaarmaking van de zeer gevoelige informatie.
Inertia Stock
Dat meldt The New York Times vrijdag. Volgens de krant gaat het om een databank van Express Scripts, een bedrijf dat fungeert als schakel tussen ziektekostenverzekeraars en leveranciers van medicijnen. Express Scripts beschikt over gegevens van 50 miljoen Amerikanen, waaronder hun namen, adressen, sofinummers en medische geschiedenis.
Het bedrijf, dat een website heeft ingericht om vragen van het publiek over de zaak te beantwoorden, ontving vorige maand een brief waarin onbekenden een geldbedrag eisten. Ze dreigden bij uitblijven van die betaling de medische gegevens van miljoenen Amerikanen op internet te zetten. In de brief stonden persoonlijke details van zeventig personen uit de databank.
Express Scripts zegt niet te weten wie achter de kraak zit, en hoe die heeft kunnen gebeuren. Het bedrijf, dat de FBI heeft ingeschakeld, wil niet zeggen hoeveel geld de afpersers eisen.
EPD
Nederland is momenteel bezig met de invoering van een elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat dossier, waar medische hulpverleners toegang toe krijgen, moet zorgen dat bijvoorbeeld artsen en apothekers een volledig beeld krijgen van de medische achtergrond van een patiënt. Zo wordt bijvoorbeeld voorkomen dat artsen medicijnen voorschrijven die een gevaarlijke combinatie vormen met andere middelen.
Bezwaar
Critici vrezen echter voor de veiligheid van de gegevens en de privacy van patiënten. Afgelopen week begon het ministerie van VROM met de verspreiding van informatiebrieven over het EPD. Daarbij zit een formulier waarmee mensen bezwaar kunnen maken tegen opname van hun gegevens. Van die mogelijkheid zouden inmiddels zo'n 15 duizend mensen gebruik hebben gemaakt.
En die vrouw die huisarts is moet dat dus bij iedere sollicitant gaan doenquote:Ok, voorbeeldje.
Je gaat solliciteren.
De vrouw van je toekomstige baas is pak hem beet, huisarts.
Baas zegt: eej die Santax, hoe groot is de kans dat die ziek gaat worden?
Santax heeft 12 jaar geleden een psychose gehad.
Santax kan baan op buik schrijven.
Daarom is het ook bij wet geregelt dat je nooit of te nimmer tegen bijvoorbeeld een mogelijke baas, iets hoeft te vertellen over je medische geschiedenis. Met 100.000 mensen die toegang hebben tot dit systeem, weet je zeker dat er mensen bij zijn die gaan snuffelen zonder dat ze behoren te snuffelen. Ik heb een shitload aan ex-en die toegang gaan krijgen... Die hebben met al die informatie geen klote te maken. Mijn huidige vriendin is dadelijk psychologe, dus toegang... Maar ook van haar wil ik niet dat ze in mijn dossier kijkt. Dat is iets tussen mijn huisarts en mij. En alle anderen horen helemaal niet de kans te krijgen om in die gegevens te kunnen komen.
Het is een fatsoenlijk argument, er kunnen te veel mensen bij met het systeem wat ze voor ogen hebben.quote:Op vrijdag 7 november 2008 18:05 schreef Blik het volgende:
santax denkt zeker ook dat het 9-11 door de Amerikaanse was geplandWat een onnozele theoriën spui je hier allemaal. Zoals al vermeld, alleen mensen die je dossier in moeten zien omdat je onder behandeling staat mogen in je dossier. Dus alleen je huisarts, je dokter in het ziekenhuis, je apotheker etc.
[..]
En die vrouw die huisarts is moet dat dus bij iedere sollicitant gaan doen![]()
1. Die is in een week d'r baan kwijt, als het goed is wordt er gelogd wie er in welke gegevens kijkt.
2. Ze kan niet bij je gegevens, want ze heeft er niks mee te maken
hou gewoon eens op met die complottheorieen en kom eens met een fatsoenlijk argument (naast het beveiligingsargument).
3. Je kan opvragen wie er in je dossier gekeken heeft.quote:Op vrijdag 7 november 2008 18:05 schreef Blik het volgende:
1. Die is in een week d'r baan kwijt, als het goed is wordt er gelogd wie er in welke gegevens kijkt.
2. Ze kan niet bij je gegevens, want ze heeft er niks mee te maken
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |