FOK!forum / Culinesse à gogo / Het grote curry(pasta) topic!
motorbloempjewoensdag 15 oktober 2008 @ 17:08
quote:
Op woensdag 15 oktober 2008 16:47 schreef kaasplankje het volgende:

[..]

Gooi een currytopic open ofzo? Ik heb er ook weinig ervaring mee maar wil wel graag leren want ik vin curry echt
Ik vind curry's altijd heel lekker. In restaurants, maar ook met de currypasta's van bijvoorbeeld Patak's of Thai kun je thuis aardig wat lekkere indiase of thaise gerechten maken.

Zelf vind ik de rode currypasta het lekkerst, maar ook groene gaat er goed in.

Nu had ik een vraag, de reden waarom kaasplankje riep dat ik dan maar een topic moest openen :
quote:
heb even een vraagje.

Mag graag rijst met rode currypasta (Thai) maken met wat groentes en kip, maar de laatste tijd, ik weet niet waar het aan ligt, is de smaak wat vlakjes.

Waar kan dat aan liggen?

Teveel kokosmelk? Te weinig currypasta? Te veel kan ik er niet in doen, want dan kan ik het niet meer eten maar is er een manier om wat meer smaak toe te voegen? Wat kruiden? Of vissaus? bijvoorbeeld? Misschien wat sambal? Iemand tips??

Antwoord is welkom, maar ook lekkere, speciale, makkelijke en moeilijke curry-recepten zijn van harte welkom! Uit alle windstreken
kaasplankjewoensdag 15 oktober 2008 @ 17:11
tvp ik wil ook curry maken zooo lekker is dat
DarkElfwoensdag 15 oktober 2008 @ 17:11
schaamteloze Ik-wil-ook-wel-eens-curry-maken-dus-ik-lees-ff-mee-tvp

.Michellewoensdag 15 oktober 2008 @ 17:11
Tvp! Want ik wil ook graag curry maken.
Livedeejaywoensdag 15 oktober 2008 @ 17:12
Sneaky tvptje
motorbloempjewoensdag 15 oktober 2008 @ 17:16
zo las ik iets over 'thaise basilicum'.

Gisteren in Smaken verschillen had de kokkin van de dag ook per ongeluk thaise in plaats van 'gewone' gehaald.

Waar kun je die krijgen? Bij een toko? Heb ze volgens mij nog nooit gezien?

Het zal vast een authentieke(r) smaak aan het geheel geven... me dunkt
DarkElfwoensdag 15 oktober 2008 @ 17:18
Die Thaise basilicum heb ik idd wel eens bij de toko gezien,waar ze natuurlijk sowieso een wereld aan kruiden hebben waarvan ik denk of dacht:
MinderMutsigwoensdag 15 oktober 2008 @ 17:18
* MinderMutsig *gaat even zoeken naar het grote Indiaas topic
Daar stonden lekkere recepten in.
ColdFeetwoensdag 15 oktober 2008 @ 17:22
Bij de toko MoBlo, het is paars, geloof ik. En vlakke smaak? Doe er een handje korianderblaadjes bij
motorbloempjewoensdag 15 oktober 2008 @ 17:23
paars!!

ok, ga morgen eens even snuffelen als ik in de stad ben

koriander heb ik alleen gedroogd en gemalen
Chieluswoensdag 15 oktober 2008 @ 17:27
Heb ik net de spullen in huis gehaald om groene Curry te gaan maken.
Heel basic met wat taugé en witte kool.

wat eten jullie er trouwens meestal bij. Ik ben helemaal weg van de jasmijnrijst.
motorbloempjewoensdag 15 oktober 2008 @ 17:39
er staat nu inderdaad een pan jasmijnrijst op 't vuur
MinderMutsigwoensdag 15 oktober 2008 @ 17:57
Gevonden: Indiaas Topic.
motorbloempjewoensdag 15 oktober 2008 @ 19:38
vandaag was het smaakvoller en lekker

wat ik heb gedaan:

rode currypasta in de pan gegooid (2 grote eetlepels) met een druppeltje zonnebloemolie en opgebakken
afgeblust met 200ml kokosmelk en aan de kook gebracht
daar de kip (een kipfiletje) in dunne reepjes in 'gekookt'
groentes erbij (paprika groen/rood, courgette, prei, broccoli, sperzieboontjes en champignons)

*pruttel pruttel*

nog 100ml kokosmelk erbij

*pruttel pruttel*

wat citroensap, eetlepel suiker en twee eetlepels vissaus erdoorheen

beetje maizenapapje om het aan te dikken

jasmijnrijst erbij en voila

best goed te doen
DuchessXwoensdag 15 oktober 2008 @ 20:01
TVP!!!
Liejannuhdonderdag 16 oktober 2008 @ 15:58
Ik heb geleerd in Thailand dat je je currypasta of zelf moet maken of Mae Ploy Brand moet kopen.

Te koop bij iedere fatsoenlijke toko.
Gripperdonderdag 16 oktober 2008 @ 16:03
Tijd Voor Pittig!
Een vriend van me reist voor zn werk o.a. naar India, dus ik krijg regelmatig echte indiase kruiden van 'm. Daar pruts ik vaak wat mee, maar een echte goeie currypasta heb ik nog altijd niet kunnen maken.

Wel een kleine aanrader, voor bij de curry: de tandooripasta van pataks. aanmaken met yoghurt, je kippen ermee insmeren, en bakken op de BBQ of in de grillpan/ovengrill.
MinderMutsigdonderdag 16 oktober 2008 @ 16:03
quote:
Op donderdag 16 oktober 2008 15:58 schreef Liejannuh het volgende:
Ik heb geleerd in Thailand dat je je currypasta of zelf moet maken of Mae Ploy Brand moet kopen.
[ afbeelding ]
Te koop bij iedere fatsoenlijke toko.
Kijk, dit zijn de betere tips!
CalamityJanedonderdag 16 oktober 2008 @ 16:07
Maak je Patakscurry eens aan met crème fraîche ipv kokosmelk. Erg lekker. En ik gebruik, gemakshalve, vaak een zak groene roerbakgroente uit de diepvries van de AH, evt aangevuld met taugé. Dat is ook erg lekker.

En breng eens een bezoekje aan een grote toko. Je wil niet weten hoe veel varianten Patak's er zijn!
Arizonadonderdag 16 oktober 2008 @ 16:15
Wij hebben een Patakcurry bij de toko gehaald. Mild curry paste / coriander & cumin / mild. Ik dacht, ik probeer deze maar eerst, want hier stond dus op dat hij mild was. Maar ik vond hem nog behoorlijk pittig.

Omdat het de eerste keer was dat we zo'n Patakcurry aten, heb ik gewoon het recept van het potje gevolgd (en heb voor het gemak aangenomen dat Single cream Creme Fraiche was ).
Ik vond het erg lekker, maar voor mij toch net iets te pittig. Mijn vriend vond het niet pittig genoeg .
Muckdonderdag 16 oktober 2008 @ 17:10
Ik ben echt dol op curry
Bij de Makro hebben ze vaak geniale curry-kruiden-pakketjes, het merk is me even ontschoten, maar die zijn echt verschrikkelijk lekker
Sunnythesundonderdag 16 oktober 2008 @ 19:24
Ohhh Curry! Een van mijn favo's. Ik maak het vaak zo:
- kipfilet in blokjes en bakken
- eventueel uitje in ringen er bij
- paksoi in stukjes en even mee bakken tot er vocht vrij komt
- flinke leper Patak's milde currypasta er bij
- even laten pruttelen (evt. iets water toevoegen om goeie saus te maken)
- 125ml creme fraiche er doorheen roeren en even mee warmen
- cocosschaafsel er door om de saus lobbig te maken
serveren met goede rijst en smullen maar!!

En soms gebruik ik de pasta om sate's te marineren (gewoon puur met iets extra olie) of om viscurry te maken (vis insmeren er mee, in een pan wat uiringen smoren, blikje tomatenblokjes er bij, vis er in leggen en deksel op de pan, gaarstoven, koriander er overheen en eigenlijk is dat al genoeg.. )
saawdonderdag 16 oktober 2008 @ 19:46
heb hier in een thais kookboek een top recept om zelf heerlijke groene curry pasta te maken
zal het eens overtypen voor hier
motorbloempjedonderdag 16 oktober 2008 @ 22:20
vraag me dan ook meteen af hoe lang je dit kunt bewaren in de koelkast
of maak je dan precies genoeg voor één keer?
Muckdonderdag 16 oktober 2008 @ 22:54
quote:
Op donderdag 16 oktober 2008 19:46 schreef saaw het volgende:
heb hier in een thais kookboek een top recept om zelf heerlijke groene curry pasta te maken
zal het eens overtypen voor hier
please do
saawvrijdag 17 oktober 2008 @ 00:11
GROENE CURRY PASTA

ingredienten voor 125 gram currypasta:
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 1 tl gemalen komijnzaad
- 9 klene groene chillipepers, zonder zaad
- 2 stengels citroengras, alleen het witte deel, fijngehakt
- 2,5 cm galanga, fijngehakt
- 1 tl fijngehakte limoenschil [helft van de schil]
- 4 tenen knoflook, fijngehakt
- 4 aziatische sjalotjes, gehakt
- 5 korianderwortels, fijngehakt
- hand vol blaadjes heilig basilicum, fijngehakt
- 2 tl garnalenpasta

Rooster de koriander in een droge koekenpan 1 minuut tot de geur vrijkomt. Schep de koriander uit de pan en rooster dan de komijn.
Doe het citroengras, de chilipepers, galanga en limoenschil in een vijzel en stamp alles tt een pasta. Voeg de knoflook, sjalotjes en korianderwortels toe en stamp ze fijn. Voeg de rest van de ingredienten en de geroosterde specerijen een voor een toe en stamp ales tot een gladde pasta.

Voeg zo nodig wat olie toe.


RODE CURRYPASTA

ingredienten voor 125 gram:
- 4 gedroogde grote rode chillipepers
- 9 gedroogde kleine rode chillipepers of 10 verse zonder zaad
- 2 stengels citroengras, alleen het witte deel, fijngehakt
- 2,5 cm galanga, in dunne plakjes
- 1 tl fijn gehakte limoenschil [halve schil]
- 4 tenen knoflook, fijngehakt
- 4 aziatische sjalotjes, fijngehakt
- 6 koriaderwortels, fijngehakt
- 2 tl garnalenpasta
- 1 tl gemalen korianderzaad, geroosterd

Verwijder de steeltjes van de gedroogde chilipepers en halveer de pepers in de lengte. Verwijder de zaadjes. Laat de chilipepers 1-2 minuten in heet water weken, of tot ze zacht zijn. Giet ze af en hak ze grof.
Doe het citroengras, de chilipepers, galanga en limoenschil in en vijzel en stamp alles tot een pasta. Voeg de rest van de ingredienten toe en stamp nog 1 minuut goed door elkaar, tot het mengsel een gladde pasta vormt.


GELE CURRYPASTA

ingredienten voor 125 gram
- 3 tl korianderzaad, geroosterd
- 1 tl komijnzaad, geroosterd
- 3 grote gedroogde rode chilipepers
- 2 stengels citroengras, alleen het witte deel, fijngehakt
- 3 aziatische sjalotjes, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 el geraspte geelwortel of 1 tl gemalen geelwortel
- 1 tl garnalenpasta

Stamp het korianderzaad in een vijzel tot poeder en doe hetzelfe met het komijnzaad.
Verwijder de steeltjes van de gedroogde chilipepers en halveer ze in de lengte. Verwijder de zaadjes en laat ze 1-2 minuten in heet water weken, of tot ze zacht zijn. Giet ze af en hak ze grof.
Stamo het citroengras, de chilipepers, sjalotjes, knoflook en heelwortel in een vijzel tot een zo glas mogelijke pasta. Voeg de garnalenpasta en het koriander- en komijnpoeder toe en meng tot alle ingredienten een gladde pasta vormen.



Gebruik de pasta's direct of bewaar hem in een luchtdichte pot. In de koelkast tenminste 2 weken houdbaar, in de vriezer 2 maanden.


Uit de keuken van Thailand, mijn favoriete kookboek
Hoop dat jullie er wat aan hebben!

[ Bericht 24% gewijzigd door saaw op 17-10-2008 00:21:25 ]
ColdFeetvrijdag 17 oktober 2008 @ 10:02
Nice, saaw! Thanks!
Ik ga de gele eens proberen, om te beginnen. Bij de Thaise toko hebben ze vast wel Aziatische sjalotjes, toch? Of gebruik jij Franse?
Innocencevrijdag 17 oktober 2008 @ 10:19
Ik maar lekker Nederlandse curry uit een potje van thai cuisine.

Groene curry, kokosmelk, koolvis en bloemkool, zo lekker!

Of met paksoi en grote garnalen.
saawvrijdag 17 oktober 2008 @ 13:20
quote:
Op vrijdag 17 oktober 2008 10:02 schreef ColdFeet het volgende:
Nice, saaw! Thanks!
Ik ga de gele eens proberen, om te beginnen. Bij de Thaise toko hebben ze vast wel Aziatische sjalotjes, toch? Of gebruik jij Franse?
Bij de Toko hebben ze alles wat je nodig hebt ja. Met Aziatische sjalotjes is het wel lekkerer dan met Franse, want die zijn net te overheersend. Het kan eventueel wel maar dan zou ik er wat minder gebruiken.

Je herkent ze makkelijk aan de rode kleur en ze zijn iets groter dan zilveruitjes.
motorbloempjevrijdag 17 oktober 2008 @ 14:59
tijd voor een housewarming, want op de cadeautiplijst staat een vijzel
RobinOokdonderdag 23 oktober 2008 @ 22:50
Ik maak mijn groene en rode currypasta ook altijd zelf. Zoveel lekkerder dan wanneer je 'm in een potje koopt. Die in een potje moet lang houdbaar gemaakt worden, dus daar zitten extra dingen in die voor de smaak niks doen. Integendeel. En bovendien smokkelen ze natuurlijk met de verhoudingen, de goedkopere ingredienten wat meer. En de duurdere vervangen door iets anders.

Ik maak meestal een dubbele hoeveelheid van het recept uit de Curry bijbel en vries dat in zakjes in, steeds genoeg voor 1 keer koken. En dan is het echt wel langer dan 2 maanden houdbaar hoor. En nog steeds lekkerder dan een potje. Maar vooral ook leuk.

En mijn tip is het gewoon in de blender gooien en de blender heeeeeel hard heen en weer schudden als ie staat te blenden. Dan lukt het best en krijg je een fijne pasta zonder stukjes. (ik hou niet van stukjes)
MinderMutsigdonderdag 23 oktober 2008 @ 23:13
Lekkere recepten.
Ik vraag me alleen af of je niet beter heel korianderzaad en komijnzaad kan gebruiken, dan roosteren en dan fijn vijzelen. Het lijkt me dat het dan iets meer smaak heeft?
Beelzebufodonderdag 23 oktober 2008 @ 23:17
quote:
Op donderdag 16 oktober 2008 15:58 schreef Liejannuh het volgende:
Ik heb geleerd in Thailand dat je je currypasta of zelf moet maken of Mae Ploy Brand moet kopen.
[ afbeelding ]
Te koop bij iedere fatsoenlijke toko.
Deze gebruik ik!

De laatste keer was het buitengewoon basic met bamboereepjes en rundvlees. Alleen was de kokosmelk op de een of andere manier 'korrelig'.

Was overigens wél lekker.
MinderMutsigdonderdag 23 oktober 2008 @ 23:18
Dat mengen zou ook wel goed moeten lukken met het hakmolentje van de staafmixer lijkt mij. Ik maak daar op humus, tapenade, pesto e.d. in.
RobinOokvrijdag 24 oktober 2008 @ 00:52
Hoewel ik niet zo kapot ben van de staafmixer denk ik wel dat dat een goede 2e optie is ja.
MinderMutsigvrijdag 24 oktober 2008 @ 01:01
quote:
Op vrijdag 24 oktober 2008 00:52 schreef RobinOok het volgende:
Hoewel ik niet zo kapot ben van de staafmixer denk ik wel dat dat een goede 2e optie is ja. [ afbeelding ]
Ik bedoel niet de staafmixer zelf hè maar een hakmolentje dat ik erbij heb. Een soort minikeukenmachine.
RobinOokvrijdag 24 oktober 2008 @ 01:22
Oh, bedoel je dat! Maar dat vind ik juist derde keus. :-)
In die hakmolentjes (minikeukenmachine inderdaad, wat je zegt) gaat alles aan de zijkant zitten en krijg je het nooit echt fijn. Ik heb het laatst weer eens ergens meegemaakt, bij iemand die geen blender had. Dat ding zat redelijk vol, dus daar lag het niet aan, maar toch krijg je er geen pasta/boemboe in.

Kijk, zo wordt het in de blender. Als je maar goed schudt:



Zo fijn krijg je het niet in een keukenmachine of het keukenmachientje van de staafmixer.
MinderMutsigvrijdag 24 oktober 2008 @ 01:27
Hmm goed punt. Maar ik vind het met van die dikke drap altijd zo kut om de troep weer uit je blender te krijgen.
MinderMutsigvrijdag 24 oktober 2008 @ 01:29
Hoeveel van die pasta heb je eigenlijk nodig per keer?
Die recepten van saaw zijn voor 125 gr pasta, maar hoeveel curry maak je daar eigenlijk mee?
RobinOokvrijdag 24 oktober 2008 @ 10:38
Het ligt er een beetje aan hoe heet het is geworden en hoe heet je je curry aankan. :-)
Maar met dat recept van saaw kun je wel 3 of 4 curries maken, denk ik.
Je gebruikt meestal zo ongeveer 2 eetlepels.

(de dikke drab is geen erg plakkerige drab, dus het valt best mee om dat uit de blender te krijgen)
MinderMutsigvrijdag 24 oktober 2008 @ 12:12
Als je bij de toko vraagt om korianderwortels kijken ze dan niet zo ?
Ik weet dat je het blad, de stengels, de bloemen en het zaad kunt gebruiken maar de wortels is nieuw voor mij.
RobinOokvrijdag 24 oktober 2008 @ 12:46
Je moet ook niet om de wortels vragen, maar gewoon koriander inclusief wortels vragen.
Kijk, zo zien die eruit :



En hier kun je daar iets meer over lezen : http://tokowijzer.wordpress.com/2008/08/27/koriander/

Die wortels zijn heerlijk kruidig en fris. Met een sterke koriandersmaak, maar op de 1 of andere manier minder "bitter". Niet dat korianderblad nou zo bitter is, maar toch. En perfect dus om in currypasta's of soepen te gebruiken.
kattebelletje20vrijdag 24 oktober 2008 @ 12:51
Hier is een recept om zelf groene currypaste te maken (wel in het engels maar het is goed te volgen!)
http://kokrobin.wordpress.com/2008/04/19/thai-green-curry-paste/
-Mellow-vrijdag 24 oktober 2008 @ 13:27
Ik denk dat het stukken lekkerder is als je het zonder currypasta uit een zakkie doet, maar gewoon zelf de kruiden mengt.
-Mellow-vrijdag 24 oktober 2008 @ 13:35
quote:
Op vrijdag 24 oktober 2008 13:27 schreef -Mellow- het volgende:
Ik denk dat het stukken lekkerder is als je het zonder currypasta uit een zakkie doet, maar gewoon zelf de kruiden mengt.
Oh, die optie werd al voorgesteld
-Mellow-vrijdag 24 oktober 2008 @ 13:37
Ik maak btw nooit een pasta als ik curry maak. Ik doe er gewoon los de kruiden etc. in. Ik weet wel dat mijn moeder wel eens pasta gebruikt, en veel anders smaakt het niet vind ik.
MinderMutsigvrijdag 24 oktober 2008 @ 13:38
quote:
Op vrijdag 24 oktober 2008 12:46 schreef RobinOok het volgende:
Je moet ook niet om de wortels vragen, maar gewoon koriander inclusief wortels vragen.
Kijk, zo zien die eruit :

[ afbeelding ]

En hier kun je daar iets meer over lezen : http://tokowijzer.wordpress.com/2008/08/27/koriander/

Die wortels zijn heerlijk kruidig en fris. Met een sterke koriandersmaak, maar op de 1 of andere manier minder "bitter". Niet dat korianderblad nou zo bitter is, maar toch. En perfect dus om in currypasta's of soepen te gebruiken.
Dan ruk ik volgend jaar gewoon de hele plant uit de grond in plaats van af te knippen.
RobinOokvrijdag 24 oktober 2008 @ 14:22
Ja, als die toch niet meer uit zou lopen zou ik dat doen ja. Je kunt die wortels ook goed invriezen. Met het blad gaat dat niet. Of nou ja, je kunt het blad natuurlijk ook wel invriezen, maar dat komt er als snot weer uit.
ColdFeetzaterdag 25 oktober 2008 @ 18:51
Zo, ik ben even bij de thaise toko geweest... Poosje staan praten met de eigenaar, die me ging vertellen wat ik nodig had om zelf groene currypasta te maken. Komt redelijk overeen met jouw lijstje, Robin, maar in plaats van limoenzest moesten er volgens hem kaffir lime leaves in. Dus die heb ik nu gekocht. En koriander met wortels

Morgen eens proberen!
RobinOokzaterdag 25 oktober 2008 @ 18:58
Hm, ik denk wel dat kaffir limes origineler/authentieker zijn ja, dat zijn kleine, wrattige limoentjes.
Maar ik denk niet dat het blad ervan in de currypasta hoort hoor. Wel in de curry zelf trouwens!
Voor als je dat nog niet gezien had, daarvan heb ik ook een recept.
Hierzo : http://kokrobin.wordpress.com/2008/04/22/thai-green-curry/

Ik ben benieuwd hoe het je zal bevallen. Ga je meteen ook wat meer maken om in te vriezen?
ColdFeetzaterdag 25 oktober 2008 @ 19:08
Dat is wel het plan, ja.
ColdFeetzaterdag 25 oktober 2008 @ 19:12
Trouwens, voor degenen die geen zin hebben om zelf currypasta te maken: exotische supermarkten verkopen soms ook fresh home-made spul. Lijkt mij een zeer behoorlijk alternatief.
motorbloempjezaterdag 25 oktober 2008 @ 19:15
quote:
Op donderdag 23 oktober 2008 22:50 schreef RobinOok het volgende:
Ik maak mijn groene en rode currypasta ook altijd zelf. Zoveel lekkerder dan wanneer je 'm in een potje koopt. Die in een potje moet lang houdbaar gemaakt worden, dus daar zitten extra dingen in die voor de smaak niks doen. Integendeel. En bovendien smokkelen ze natuurlijk met de verhoudingen, de goedkopere ingredienten wat meer. En de duurdere vervangen door iets anders.

Ik maak meestal een dubbele hoeveelheid van het recept uit de Curry bijbel en vries dat in zakjes in, steeds genoeg voor 1 keer koken. En dan is het echt wel langer dan 2 maanden houdbaar hoor. En nog steeds lekkerder dan een potje. Maar vooral ook leuk.

En mijn tip is het gewoon in de blender gooien en de blender heeeeeel hard heen en weer schudden als ie staat te blenden. Dan lukt het best en krijg je een fijne pasta zonder stukjes. (ik hou niet van stukjes)
oeh, ik ga 't zeker een keer proberen
RobinOokzaterdag 25 oktober 2008 @ 20:51
Leuk hoor, ben benieuwd hoe het jullie gaat bevallen.
MinderMutsigzaterdag 25 oktober 2008 @ 21:32
quote:
Op zaterdag 25 oktober 2008 19:12 schreef ColdFeet het volgende:
Trouwens, voor degenen die geen zin hebben om zelf currypasta te maken: exotische supermarkten verkopen soms ook fresh home-made spul. Lijkt mij een zeer behoorlijk alternatief.
Dat is inderdaad wel een goede tip.
ColdFeetdinsdag 28 oktober 2008 @ 14:25
Hemel, ik heb het recept van Robin gebruikt, en in vier tweepersoonsporties (denk ik) ingevroren. Maar: 14 rawits, dat is héét! Echt, de geur als je de blender opent, is adembenemend; ik moest er heel erg van hoesten

Afijn, het ligt nu in de vriezer, binnenkort ga ik 't weleens gebruiken.
Gripperdinsdag 28 oktober 2008 @ 15:52
Morgen krijg ik gasten, en dus maak ik indiaas:

tandoorikip onder de grill
tikka massala
groentecurry (waarvoor nog een lekker recept gevraagd?)
basmatirijst, naan en salade.
MinderMutsigdinsdag 28 oktober 2008 @ 15:58
Ga je zelf naan maken of koop je van die afbakdingen?

OMG, ik heb laatst zulke lekkere naan gehad bij een Indiaas restaurant dat ik denk dat ik die afbakdingen nooit meer kan eten.
ColdFeetdinsdag 28 oktober 2008 @ 16:05
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 15:58 schreef MinderMutsig het volgende:
Ga je zelf naan maken of koop je van die afbakdingen?

OMG, ik heb laatst zulke lekkere naan gehad bij een Indiaas restaurant dat ik denk dat ik die afbakdingen nooit meer kan eten.
Ik meen mij te herinneren dat naan helemaal niet zo moeiljk te maken is. Chapati's zijn iig een eitje
Gripperdinsdag 28 oktober 2008 @ 16:06
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 15:58 schreef MinderMutsig het volgende:
Ga je zelf naan maken of koop je van die afbakdingen?

OMG, ik heb laatst zulke lekkere naan gehad bij een Indiaas restaurant dat ik denk dat ik die afbakdingen nooit meer kan eten.
Zelf maken zou wel heel leuk zijn, nu je het zegt vind ik mezelf ook wel een eikel dat ik genoegen neem met die afbak-pannenlappen van pataks, terwijl ik weet hoe ze in Indiase restaurants smaken...

t ziet er inderdaad niet moeilijk uit: http://www.jannekes.nl/index.htm?url=/brood/knoflooknaan.htm
MinderMutsigdinsdag 28 oktober 2008 @ 16:07
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 16:05 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Ik meen mij te herinneren dat naan helemaal niet zo moeiljk te maken is. Chapati's zijn iig een eitje
Dat lijkt mij ook niet. Gewoon een plat brood dus bloem, water, zout en dat is het wel zo ongeveer vermoed ik.
En dan in een loeihete oven of in een koekenpan.
MinderMutsigdinsdag 28 oktober 2008 @ 16:09
naan brood

25 gr verse gist
1/2 tl suiker
3 el volle yoghurt
450 gr witte tarwebloem
2 tl zout
2 tl sesamzaad
1 tl maanzaad
1 el gesmolten boter of margarine

los de gist op in 4 el lauwwarm water, voeg suiker toe en laat het mengsel 10 mi op ee warme plaats staan. roer de yoghurt los en voeg 1 dl lauwwarm water toe. meng de bloem met het zoout en die het mengsel in een kom. maak een kuiltje in midden en schenk de gistmengsel eri. roer alles met een lepel door elkaar en voeg dan sesam en maanzaad toe.

kneed het deeg 15min tot het zeer soepel is. Voeg, als het deeg te droog is, wat extra water. vorm een bal van deeg en leg het in een ingevette kom, dek af met vochtige doek en laat t een uur rijzen op warme plaats. kneed het deeg daarna weer goed en verdeel het in 8 stukken. laat het deeg nogmaals 10 min liggen. vorm daarna met de handpalm tot ovale broodjes die in midden dunner zijn dan aan de rand.Ze moeten niet dikker zijn dan 1/2 cm. Verwarmd de oven op 225 grade en bestrijk de broodjes met boter en leg ze op de bakplaat. Bak de in 10-12 min lichtbruin in midden van de oven.

-------------

Naanbrood
3 theel. droge gist, 4 eetl.warme melk, 3 theel. suiker, 500 gr. bloem, 2 theel. bakpoeder, 3/4 theel. zout, 1 1/2 dl melk, 1 1/2 dl losgeklopte yoghurt, 1 losgeklopt ei, 25 gr. geklaarde boter, bloem om te bestrooien, geklaarde boter om te bestrijken, fijngehakte koriander en uienzaadjes. De gist, warme melk en suiker door elkaar roeren en laten staan tot er luchtbellen op komen. De bloem met het bakpoeder en zout zeven. In het midden een kuiltje maken en er het gistmengsel, de melk, yoghurt, ei en boter door roeren. Goed mengen. Dan het deeg goed kneden en afgedekt op een warme plaats laten rijzen tot het volume verdubbeld is. Als er een vinger in het deeg wordt gestoken moet het terugveren. Het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot langwerpige broden van ongeveer 25 cm lang en 15 cm breed. Bestrooien met koriander en uienzaad. Op een ingevette bakplaat leggen en bruin bakken in een op 200 graden voorverwarmde oven.

-----------

Bijgerecht, 4 stuks

Dit Naanbrood is lekker bij curries, massalakip enz. Serveer de platte 'broden' bij voorkeur zó uit de oven. Overigens zijn ze veel lichter van kleur dan degene die kant en klaar in pakken van 2 stuks te koop zijn. Ook lekker met een komkommer raïta (het Indiase neefje van de Griekse tzatziki), of bij butter chicken (morgen in de krant).

Ingrediënten
1 theelepel gedroogde gist
1 theelepel rietsuiker
200 g bloem
zout
afgestreken theelepel bakpoeder
1 eetlepels olie
2 eetlepels yoghurt
2 eetlepels melk

Bereidingswijze
Los de gist op in een eetlepel warm water en voeg hier de rietsuiker aan toe. Roer en laat ongeveer 5 minuten op een warme plek staan tot zich belletjes aan het oppervlak gaan vormen.

Meng intussen in een kom de bloem met een flinke mespunt zout en het bakpoeder. Meng hier de olie, de yoghurt en melk door en als laatste de gistoplossing.

Roer met een vork of lepel dooreen en kneed aansluitend met de hand tot een soepel deeg in ongeveer 5-6 minuten. Leg over de kom een vochtige theedoek en laat het deeg 15 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor op ca. 140 °C.

Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Rol de stukken in de lengte uit tot 4 ovalen met een dikte van ca. 0,5 cm (niet dunner anders worden ze knapperig) ). Vet een bakplaat in met olie en leg de stukken deeg hierop. Bak in ca. 10-15 minuten goudkleurig en mooi licht gerezen. Serveer ze zó warm uit de oven. (JANNY VAN DER HEIJDEN)
bewegende_ninjadinsdag 28 oktober 2008 @ 16:11
Wat een mooie recepten allemaal, ga er zeker ff een van proberen binnenkort!
saawdinsdag 28 oktober 2008 @ 21:25
Dikke kokosroom in een wok op laag vuur totdat er een bruin randje langs komt, dan 2 eetlepels rode curry pasta toevoegen en doorroeren. Als de geur goed vrijkomt je ingredienten [mijn variant: kip, courgette, bloemkool, peultjes] een voor een toevoegen en omscheppen tot alles gaar is.
Serveren met mienestjes.

Simpel, snel en heerlijk [zeker met zelfgemaakte curry pasta]
MinderMutsigdinsdag 28 oktober 2008 @ 21:51
Dat klinkt wel lekker.
xxjosjexwoensdag 29 oktober 2008 @ 12:40
Heerlijk die curry pasta van de toko (die plastic-potten die op de vorige pagina staat bv)
Het lekkerste vind ik nog om eerst de kip te wokken en dan de curry pasta met kokosroom toevoegen. Zout of vissaus naar smaak en dan een warme naanbrood erbij en dan met je handen lekker alle oppeuzelen!!!!
Ik ga zeker proberen de currypasta en naanbrood zelf te maken!!!!
RobinOokwoensdag 29 oktober 2008 @ 13:53
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 14:25 schreef ColdFeet het volgende:
Hemel, ik heb het recept van Robin gebruikt, en in vier tweepersoonsporties (denk ik) ingevroren. Maar: 14 rawits, dat is héét! Echt, de geur als je de blender opent, is adembenemend; ik moest er heel erg van hoesten

Afijn, het ligt nu in de vriezer, binnenkort ga ik 't weleens gebruiken.
Ojee, ik zou dat misschien bij het recept moeten schrijven ja, hihi. Dat je zelf een beetje in de gaten moet houden hoe scherp je pepertjes zijn. Die rawits kunnen inderdaad enooooorm scherp zijn. Soms gebruik ik er dan wat minder. En de spaanse lomboks zijn soms juist helemaal niet zo scherp, als ik die heb gebruik ik er meer.

Straks bij het maken van de curry maar even opletten. En er gaat ook nog een blik kokosmelk door he? Dat verzacht het ook wel. Maar ja, een thaise curry is nu eenmaal niet voor mietjes.
RobinOokwoensdag 29 oktober 2008 @ 13:56
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 21:25 schreef saaw het volgende:als de geur goed vrijkomt je ingredienten [mijn variant: kip, courgette, bloemkool, peultjes] een voor een toevoegen en omscheppen tot alles gaar is.
quote:
Op woensdag 29 oktober 2008 12:40 schreef xxjosjex het volgende:
Het lekkerste vind ik nog om eerst de kip te wokken en dan de curry pasta met kokosroom toevoegen.
Ik voeg de kip het liefste pas op mijn bord toe. Geroerbakt en afgeblust met wat shaoxing rijstwijn. Op de een of andere manier heb ik er moeite mee om vlees te koken in saus, behalve misschien als het geen suddervlees is.
-Mellow-woensdag 29 oktober 2008 @ 15:07
quote:
Op woensdag 29 oktober 2008 13:56 schreef RobinOok het volgende:

[..]


[..]

Ik voeg de kip het liefste pas op mijn bord toe. Geroerbakt en afgeblust met wat shaoxing rijstwijn. Op de een of andere manier heb ik er moeite mee om vlees te koken in saus, behalve misschien als het geen suddervlees is.
Ik vind dat meestal ook lekkerder.
Dat van die rijstwijn lijkt me wel een goed idde, ga ik ook eens proberen.
BEvrijdag 31 oktober 2008 @ 15:10
Terugvindcurry.
Flurrydonderdag 6 november 2008 @ 00:56
Ik heb echt nog nooit ergens korianderwortel te koop gezien en ook geen koriander inclusief wortel (behalve complete planten, maar om die nou helemaal te slopen vind ik ook wat zonde). Waar kopen jullie dat?
RobinOokdonderdag 6 november 2008 @ 01:03
Bij iedere grotere toko. Dus Oriental of Nam Wah, of Cheung Kong of weet ik veel.
Kijk hier voor meer info : http://tokowijzer.wordpress.com/2008/08/27/koriander/

Als je me vertelt waar je woont kan ik je misschien vertellen waar je moet zijn. Maar koriander met wortel en al is echt niet abnormaal hoor. Alleen de nederlandse supermarkten verkopen het zonder wortel.
Hoi_Piepeloidonderdag 6 november 2008 @ 01:06
Tvp! Thaise Curry
Hoi_Piepeloidonderdag 6 november 2008 @ 01:11
Oh enne! Die meuk voor de currypasta, kan je dat ook halen bij die toko in Z'meer in die passage?
Ben er eens geweest maar was toen puur en alleen op zoek naar sambal tomaat, dus niet zo opgelet
RobinOokdonderdag 6 november 2008 @ 01:16
Volgens mij kun je bij de meeste supermarkten ook al groene of rode currypasta's kopen, dus ook vast bij jouw toko in Z'meer. Maar goed, ik kom daar nooit, dus ik kan het niet beloven.
Hoi_Piepeloidonderdag 6 november 2008 @ 01:19
quote:
Op donderdag 6 november 2008 01:16 schreef RobinOok het volgende:
Volgens mij kun je bij de meeste supermarkten ook al groene of rode currypasta's kopen, dus ook vast bij jouw toko in Z'meer. Maar goed, ik kom daar nooit, dus ik kan het niet beloven.
Het is de enige die ik ken is voor mij ook 3 kwartier met de bus en ik heb in de supermarkt het echt nog nooit zien staan!
Digros kom ik bijvoorbeeld vrijwel dagelijks, alle schappen wel 1000en keren gezien, zou het zo over het hoofd gezien kunnen hebben hoor, daar niet van .

Maar het zelf maken lijkt mij wel lekkerder!
RobinOokdonderdag 6 november 2008 @ 01:30
Ja, zelf maken is altijd lekkerder!!!!
En in Den Haag zitten chinese supermarkten genoeg waar je alles wat je nodig hebt vers in kunt slaan.
Flurrydonderdag 6 november 2008 @ 06:44
quote:
Op donderdag 6 november 2008 01:03 schreef RobinOok het volgende:
Bij iedere grotere toko. Dus Oriental of Nam Wah, of Cheung Kong of weet ik veel.
Kijk hier voor meer info : http://tokowijzer.wordpress.com/2008/08/27/koriander/

Als je me vertelt waar je woont kan ik je misschien vertellen waar je moet zijn. Maar koriander met wortel en al is echt niet abnormaal hoor. Alleen de nederlandse supermarkten verkopen het zonder wortel.
In Amsterdam dat moet toch lukken, zou je denken. Ben de hele Albert Kuyp afgeweest, alle Turkse winkeltjes met verse kruiden die ik kon vinden en de Amazing Orientals in Duivendrecht en op de Nieuwmarkt. Die link van je heeft een foto van de koriander van de Oriental Group (daar is Amazing Oriental van, volgens mij) mét wortel, maar die ik daar zag had geen wortel
Nembrionicdonderdag 6 november 2008 @ 08:19
terugvindpasta
sigmedonderdag 6 november 2008 @ 08:27
Even terugkomend op die Thaise basilicum, die is niet per se paars, en paarse basilicum niet per se Thais.

Je kan ook Thaise basilicum prima thuis opkweken; vreeken verkoopt zaden. ( www.vreeken.nl , zoekwoord basilicum (duh)).

Ik vind Thaise basilicum *niet* lekker .
RobinOokdonderdag 6 november 2008 @ 14:10
quote:
Op donderdag 6 november 2008 06:44 schreef Flurry het volgende:

[..]

In Amsterdam dat moet toch lukken, zou je denken. Ben de hele Albert Kuyp afgeweest, alle Turkse winkeltjes met verse kruiden die ik kon vinden en de Amazing Orientals in Duivendrecht en op de Nieuwmarkt. Die link van je heeft een foto van de koriander van de Oriental Group (daar is Amazing Oriental van, volgens mij) mét wortel, maar die ik daar zag had geen wortel
Dat is wel heeeeel raar. Amazing Oriental moet het op zeker hebben hoor. Ik heb het eerlijk gezegd nog nooit zonder wortel gezien!!! Niet bij een toko tenminste.
Maar in die currypasta kun je ook gewoon alleen de steeltjes en blaadjes doen hoor. Gaat ook heel goed.
motorbloempjedonderdag 6 november 2008 @ 14:14
quote:
Op donderdag 6 november 2008 01:11 schreef Hoi_Piepeloi het volgende:
Oh enne! Die meuk voor de currypasta, kan je dat ook halen bij die toko in Z'meer in die passage?
Ben er eens geweest maar was toen puur en alleen op zoek naar sambal tomaat, dus niet zo opgelet
AH heeft gewoon 'THAI' Pasta's in 3 smaken (rood, een andere rood en groen)

ook kant en klare pakketjes met jasmijnrijst erbij enzo

en bij de mééste toko's kun je het wel krijgen, al heb ik bijvoorbeeld bij de toko hier het dichtst bij het niet zien staan
RobinOokdonderdag 6 november 2008 @ 14:18
Op Tokowijzer kun je meer lezen over Thaise basilicum en Thaise/Heilige basilicum
Heb ooit de blaadjes naast elkaar gelegd, om het verschil te zien.


Ik vind die heilige basilicum niet veel smaak hebben en er zitten vaak haartjes op, net als bij brandnetels en dat vin'k nie fijn. Maar de thaise/zoete vind ik wel erg lekker hoor. Het moet alleen wel toevallig zo passen, want het is nogal een sterke anijsachtige smaak he? Maar in sommige gerechten vind ik dat juist heerlijk.

En oja, daarom begon ik deze reply, haha, de paarse kleur zegt niet zo heel veel. Er zijn meerdere soorten die soms paars vlammen. Maar in NL is het dan meestal wel de gewone Thaise basilicum.
motorbloempjedonderdag 6 november 2008 @ 14:19
gisteren trouwens met goedkope euroshopper rijst gegeten doe ik dus ook niet meer


jasmijnrijst
MinderMutsigdonderdag 6 november 2008 @ 14:31
Ik vind jasmijnrijst juist weer niet te pruimen maar ik vind jasmijn sowieso vies. Ik wil het niet als luchtverfrisser, niet in mijn thee en niet in mijn rijst. Brrrr.
Ik heb meestal basmati rijst.
motorbloempjedonderdag 6 november 2008 @ 14:33
ik vind jasmijnrijst geweldig
RobinOokdonderdag 6 november 2008 @ 14:48
Ja, hier komt er ook alleen nog maar jasmijnrijst in! Heeeeeeeerlijk.
Had alleen laatst een kartonnen doosje met jasmijnrijst, gadverdamme zeg, die was vies!!!
Dus nu alleen nog maar jasmijn/pandanrijst uit een zak!
Zoooo lekker.
Kijk, deze 2 merken heb ik vaak:



En echt wel lekkerder dan basmati! Probeer eens een zakje van dit merk Mindermutsig, echt!
motorbloempjedonderdag 6 november 2008 @ 14:49
ik vind opzich alle soorten rijst wel te pruimen, maar die van EuroShopper komt er écht niet meer in

voor die zakken ga ik ook maar 's kijken bij de toko binnenkort
MinderMutsigdonderdag 6 november 2008 @ 15:00
Ik gruwel gewoon echt van de parfumachtige smaak van jasmijn. In alles.
Dus een ander merk gaat echt geen verschil maken.
motorbloempjedonderdag 6 november 2008 @ 15:01
was volgens mij ook niet bedoeld om jou aan de jasmijnrijst te krijgen hoor, die post van RobinOok
MinderMutsigdonderdag 6 november 2008 @ 15:09
quote:
Op donderdag 6 november 2008 15:01 schreef motorbloempje het volgende:
was volgens mij ook niet bedoeld om jou aan de jasmijnrijst te krijgen hoor, die post van RobinOok
quote:
Op donderdag 6 november 2008 14:48 schreef RobinOok het volgende:
[ afbeelding ]

En echt wel lekkerder dan basmati! Probeer eens een zakje van dit merk Mindermutsig, echt!
motorbloempjedonderdag 6 november 2008 @ 15:10
daar heb ik dan overheen gelezen
RobinOokdonderdag 6 november 2008 @ 16:14
quote:
Op donderdag 6 november 2008 15:01 schreef motorbloempje het volgende:
was volgens mij ook niet bedoeld om jou aan de jasmijnrijst te krijgen hoor, die post van RobinOok
Jawel hoor.
Innocencedonderdag 6 november 2008 @ 17:34
quote:
Op donderdag 6 november 2008 14:18 schreef RobinOok het volgende:
Op Tokowijzer kun je meer lezen over Thaise basilicum en Thaise/Heilige basilicum
Heb ooit de blaadjes naast elkaar gelegd, om het verschil te zien.
[ afbeelding ]


Weet van m'n hindoestaanse groenteman dat ze van die planten vooral de bloem gebruiken en de blaadjes juist weggooien? Iig dat is wat hij me vertelde nader ik overal op zoek was geweest naar basilicum en ik toch eens moest laten zien wat dat dan was.
RobinOokdonderdag 6 november 2008 @ 17:37
Oh, dat heb ik nog nooit gehoord. Of nou ja, wel dat ze bloempjes gebruiken bij het koken, maar niet specifiek van de basilicum.
-Mellow-vrijdag 7 november 2008 @ 12:18
Hmm ik heb nog nooit jasmijnrijst gehad geloof ik. In eerste instantie lijkt het me niks, maar ik zal het binnenkort eens proberen.
RobinOokvrijdag 7 november 2008 @ 12:37
Het is gewoon rijst, alleen met een heerlijke nootachtige, pandanachtige geur erbij. Dus geen jasmijngeur, zoals je zou kunnen denken door die naam. Vroeger vond ik rijst altijd maar niks, ik at het omdat het nu eenmaal hoorde bij oosters eten, maar tegenwoordig kan ik me er echt op verheugen als het zo heerlijk staat te geuren in de rijstkoker.
BEmaandag 1 december 2008 @ 17:44
Heeft er iemand een recept met Patak's en grote garnalen? Ik kom hierboven wel een opmerking tegen 'of met paksoi en garnalen' maar dat is net even te summier voor een kook-newbie als ik.
BEmaandag 1 december 2008 @ 21:55
Subtiel schopje in de hoop dat er wat meer culi-wizards online zijn nu.
RobinOokmaandag 1 december 2008 @ 22:58


Ik maakte er vorige week eentje, een simpele, uit "de eenvoudige indiase keuken" van Madhur Jaffrey.

Rooster in een koekenpan tot de geuren loskomen, laat afkoelen en maal fijn (in oude koffiemolen):
1 t zwarte peperkorrels
1 t venkelzaad
0,5 t fenegriek zaad
1 T korianderzaad
4 kruidnagels
4 gedroogde rode chilipepers

Bak zachtjes in wat olie voor ongeveer 4 minuutjes of tot de randjes bruin worden:
1 ui, in hele dunne ringen

Dan erbij en 20 seconden roeren:
2 knoflookjes, gehakt
2 t geraspte gemberwortelr
3 groene chilipepertjes, fijngehakt

Gooi het volgende erbij en bak op hoog vuur paar minuutjes tot mooi bruin::
500 g blokjes lamsbout, (flinke 4 cm stukken)
zout

Doe er de zelfgemalen kruiden door, roer voor een paar seconden en dan erbij:
400 ml kokosmelk
2 tomaten, in dunne plakjes (of whatever)
Giet over in een braadpan of pan met dikke bodem en laat 1 of 2 uurtjes sudderen, tot het vlees zacht en mals is.

De saus moet ingedikt worden. Handigste/veiligste is om dit op het laatst even snel te doen door de saus in een koekenpan te kiepen en op hoog vuur al roerend in te laten dikken. Daarna terug

Ik serveerde het met nasi kuning (=gele rijst) en plakjes lichtgroene courgette, ingesmeerd met olie en zout, paar minuutjes gebakken in de grillpan. Vond het erg, erg lekker. Warme, diepe, zalige curry.
Walking_On_Sunshinemaandag 1 december 2008 @ 23:04
Ik maak wel eens (thaise) Phanaengcurry.Dat is echt heerlijk!!
Gewoon de currypaste met de kokosmelk bij elkaar voegen.De kip erbij,die gaar laten worden (eventueel uien of andere groentes)
Vissaus,palmsuiker en limeleaves erbij.....en klaar!!!

Erbij basmati,pandan of jasmijnrijst.


Indiase curry's ook erg lekker en de groene,rode,gele en massamancurrys uit de Thaise keuken ook! maar phanaeng blijft favoriet.

Fijn die recepten.
We want more
RobinOokdinsdag 2 december 2008 @ 00:37
Penang maak ik ook vaak. Lekker ja! Maar eigenlijk altijd met varkenshaas. En natuurlijk wel de currypasta even zelf maken. Zit hier ook standaard in de vriezer, naast de rode en groene currypasta.
neindinsdag 2 december 2008 @ 01:09
OE! curries, daar wil ik meer van weten, ik maak zelf regelmatig allerlei frutsels met patak's mild curry (oeee wat ruikt dat spul toch heerlijk als je die pot opendraait).
TipXwoensdag 4 februari 2009 @ 19:17
Na een keer een curry gegeten te hebben bij een La Place ben ik helemaal verzot geraakt en heb al vele familieleden laten genieten! Ik gebruik(te) altijd de curry's van het merk Thai en kocht deze bij de AH. Tot mijn verbazing en teleurstelling hebben zij dit merk laten vallen voor andere. Maar de smaak van dit merk vind ik nog steeds de lekkerste. Weten jullie waar dit merk eventueel te verkrijgen is?
huuphuupwoensdag 4 februari 2009 @ 19:46
Volgens mij heeft Xenos af en toe potjes Thai staan. Maar dat kan per Xenos verschillen.
TipXmaandag 9 februari 2009 @ 18:30
quote:
Op woensdag 4 februari 2009 19:46 schreef huuphuup het volgende:
Volgens mij heeft Xenos af en toe potjes Thai staan. Maar dat kan per Xenos verschillen.

Bedankt voor de tip!
Dennis.1zaterdag 6 februari 2010 @ 11:50
Topickick


Vandaag ook een curry maken. Ben alleen bang dat ik de verkeerde groene pepers heb?

Dus daarom ff een picca:



Zijn dit die rawit pepers? Zo nee, deze kan ik ook gebruiken?
Cicizaterdag 6 februari 2010 @ 12:12
Ja, zien eruit als rawit.
Mijn vader kweekt ze, zien er net zo uit.
RobinOokzaterdag 6 februari 2010 @ 21:43
quote:
Op zaterdag 6 februari 2010 11:50 schreef Dennis.1 het volgende:
Zijn dit die rawit pepers?
Ja.
han1987zondag 7 februari 2010 @ 09:04
Mijn vriend komt uit Nepal en heeft laatst Nepalese curry voor me gemaakt. Je moet wel echt langs de toko om alles te halen.
laurierbladeren
korianderpoeder
komijnpoeder
kurkumapoeder
garam masala
chicken curry masala
tomaat
ui
koriander
lente-uitjes
hele kip in stukken
gember
Kip bakken in de olie. Daarna de groenten erbij. Dan alle kruiden erbij, dit moet op gevoel. Water erbij en laten smoren. Dit is wel een pittige curry.
RobinOokzondag 7 februari 2010 @ 12:28
Euh "chicken curry masala", wat moet ik me daarbij voorstellen?
Is dat niet toevallig de naam van het gerecht of zo?
han1987zondag 7 februari 2010 @ 15:21
dat is een pakje met kruiden dat je krijgt bij de toko of de surinaamse winkel.
RobinOokzondag 7 februari 2010 @ 16:12
Oh, een pakje. Nee, dank je.
Nembrioniczondag 7 februari 2010 @ 16:20
quote:
Op zondag 7 februari 2010 16:12 schreef RobinOok het volgende:
Oh, een pakje. Nee, dank je.
Dan maak je het toch zelf?
RobinOokzondag 7 februari 2010 @ 16:39
Ja, maar dan dus niet dit "recept".
Nembrioniczondag 7 februari 2010 @ 16:48
quote:
Op zondag 7 februari 2010 16:39 schreef RobinOok het volgende:
Ja, maar dan dus niet dit "recept".
Je kunt toch dit recept maken met zelfgemaakte masalas? Ik snap je even niet.
RobinOokzondag 7 februari 2010 @ 17:55
Alles kan. Maar ik wil het niet. Ik kies wel gewoon een recept zonder kant-en-klaar zakjes. Ik ga toch ook geen Knorr wereldgerecht recept namaken en dan proberen hun poedertjes te reproduceren? Recepten genoeg op de wereld.

Ik geloof trouwens best dat bovenstaande curry erg lekker was, maar ik ga 'm gewoon niet maken.
Nembrioniczondag 7 februari 2010 @ 17:59
quote:
Op zondag 7 februari 2010 17:55 schreef RobinOok het volgende:
Alles kan. Maar ik wil het niet. Ik kies wel gewoon een recept zonder kant-en-klaar zakjes. Ik ga toch ook geen Knorr wereldgerecht recept namaken en dan proberen hun poedertjes te reproduceren? Recepten genoeg op de wereld.

Curry masala en garam masala zijn slechts gepoederde kruiden. Als je DAAR al niet mee wil koken, dan moet je je helemaal niet aan Indiaas koken wagen
RobinOokzondag 7 februari 2010 @ 18:03
Ik waag me anders regelmatig aan Indiaas koken.
En ik heb google er geven bijgehaald, maar euh: No definitions were found for curry masala
Nembrioniczondag 7 februari 2010 @ 18:05
quote:
Op zondag 7 februari 2010 18:03 schreef RobinOok het volgende:
Ik waag me anders regelmatig aan Indiaas koken.
En ik heb google er geven bijgehaald, maar euh: No definitions were found for curry masala
Frapant, ik wel.

http://www.amazon.com/Cur(...)powder/dp/B0000TI2OC
http://www.astray.com/rec(...)der%20(dry%20masala)
http://www.tropilab.com/masalapowder.html

Ik haal het hier bij de lokale toko in doorzichtige zakjes. Je weet wel dat "kerriepoeder" wat we hier hebben gewoon ook een mix is en eigenlijk gewoon hetzelfde is he?

-edit- gevonden. Deze dus:

RobinOokzondag 7 februari 2010 @ 18:09
Oh, surinaamse/hindoestaanse kerrie. Zeg dat dan.
Denk alleen niet dat Han 1987 dat gebruikte in zijn recept.
Maar misschien ook wel. Wie weet.
In ieder geval is dat niet wat ik vind als ik op "chicken curry masala" plaatjes zoek.

Op die link naar amazon is het weer wat anders. Een veel roder mengsel.
Nembrioniczondag 7 februari 2010 @ 18:11
quote:
Op zondag 7 februari 2010 18:09 schreef RobinOok het volgende:
Oh, surinaamse/hindoestaanse kerrie. Zeg dat dan.
Denk alleen niet dat Han 1987 dat gebruikte in zijn recept.
Maar misschien ook wel. Wie weet.
In ieder geval is dat niet wat ik vind als ik op "chicken curry masala" plaatjes zoek.
Dat komt omdat "chicken" er niet bij moet. Het wordt vaak voor kip gebruikt, dat wel. Denk dat het er daarom bij staat.
En kerrie is niet helemaal hetzelfde, maar then again..de meeste masalas zijn niet identiek.
Nembrioniczondag 7 februari 2010 @ 18:11
quote:
Op zondag 7 februari 2010 18:09 schreef RobinOok het volgende:
Op die link naar amazon is het weer wat anders.
En dat komt omdat iedereen zijn masala anders maakt.

Er zijn ook 1000-en recepten te vinden voor garam masala en die zijn allemaal anders.
RobinOokzondag 7 februari 2010 @ 18:13
Juist, daarom vind ik het een budrecept. Als ik het allemaal zelf moet verzinnen verzin ik het wel gewoon zelf. Als ik een recept volg, wil ik een duidelijk recept.
Nembrioniczondag 7 februari 2010 @ 18:15
quote:
Op zondag 7 februari 2010 18:13 schreef RobinOok het volgende:
Juist, daarom vind ik het een budrecept. Als ik het allemaal zelf moet verzinnen verzin ik het wel gewoon zelf. Als ik een recept volg, wil ik een duidelijk recept.
Dan snap jij Indiaas koken niet
RobinOokzondag 7 februari 2010 @ 18:29
Whatever.
han1987zondag 7 februari 2010 @ 20:57
die chicken curry masala is gewoon een combinatie van allerlei soorten kruiden die je er nog een keer doorgooit. ik kan even geen foto vinden, maar je kunt inderdaad ook die surinaamse kerrie gebruiken.
Lipsmaandag 15 maart 2010 @ 17:07
Heb op vakantie in Lissabon voor het eerst Indiaas gegeten en wil me nu gaan verdiepen in de curry's.
TVP dus om thuis op m'n gemak te lezen
PLAE@woensdag 27 oktober 2010 @ 16:37
ik als kookn00b ff vraag over het volgende:
quote:
Currykip met groente
Ingrediënten

200 gram sperziebonen
stuk bloemkool
2 tomaten
1 ui
200 gram kipfilet
1 eetlepel olie
1 teentje knoflook
1-2 eetlepels currypasta (pot)
1½ dl (kippen)bouillon
100 gram champignons
Bereiding

Maak de groente schoon.
Breek de sperziebonen in stukken, verdeel de bloemkool in roosjes, snijd de tomaten in parten en de ui in snippers.
Snijd de kipfilet in blokjes.
Verwarm de olie in een braadpan en bak hierin de kip en de ui bruin. Pers het teentje knoflook er boven uit.
Voeg de currypasta toe met de bouillon, de sperziebonen en de tomaten. Stoof het gerecht enkele minuten.
Maak de champignons schoon en halveer ze.
Voeg de roosjes bloemkool aan de kip toe met de champignons en stoof het gerecht verder gaar.


De bloemkool kook ik dus helemaal niet maar stoof je alleen aan het einde :?

En die kippenbouillon....is dat nodig :?
PLAE@donderdag 28 oktober 2010 @ 10:25
Mensen het moet vandaag gebeuren :P .
Nembrionicdonderdag 28 oktober 2010 @ 11:09
quote:
Op woensdag 27 oktober 2010 16:37 schreef PLAE@ het volgende:
ik als kookn00b ff vraag over het volgende:
[..]

De bloemkool kook ik dus helemaal niet maar stoof je alleen aan het einde :?

En die kippenbouillon....is dat nodig :?
Ja en ja.
Hymandonderdag 28 oktober 2010 @ 11:10
Hela curry is de beste
Nembrionicdonderdag 28 oktober 2010 @ 12:44
quote:
Op donderdag 28 oktober 2010 11:10 schreef Hyman het volgende:
Hela curry is de beste
:')
Beelzebufodonderdag 28 oktober 2010 @ 13:19
quote:
6s.gif Op donderdag 28 oktober 2010 11:10 schreef Hyman het volgende:
Hela curry is de beste
Alhoewel je gelijk hebt krijg je toch o|O

Curry, oftwel die duitsige gekruide ketchup, is iets fundamenteel anders dan hier in het topic bedoeld wordt...
Hymandonderdag 28 oktober 2010 @ 13:28
Oh is het ook een gerecht, ik ken het alleen van die tubes/flessen.