abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_62409424
quote:
Op woensdag 15 oktober 2008 16:47 schreef kaasplankje het volgende:

[..]

Gooi een currytopic open ofzo? Ik heb er ook weinig ervaring mee maar wil wel graag leren want ik vin curry echt
Ik vind curry's altijd heel lekker. In restaurants, maar ook met de currypasta's van bijvoorbeeld Patak's of Thai kun je thuis aardig wat lekkere indiase of thaise gerechten maken.

Zelf vind ik de rode currypasta het lekkerst, maar ook groene gaat er goed in.

Nu had ik een vraag, de reden waarom kaasplankje riep dat ik dan maar een topic moest openen :
quote:
heb even een vraagje.

Mag graag rijst met rode currypasta (Thai) maken met wat groentes en kip, maar de laatste tijd, ik weet niet waar het aan ligt, is de smaak wat vlakjes.

Waar kan dat aan liggen?

Teveel kokosmelk? Te weinig currypasta? Te veel kan ik er niet in doen, want dan kan ik het niet meer eten maar is er een manier om wat meer smaak toe te voegen? Wat kruiden? Of vissaus? bijvoorbeeld? Misschien wat sambal? Iemand tips??

Antwoord is welkom, maar ook lekkere, speciale, makkelijke en moeilijke curry-recepten zijn van harte welkom! Uit alle windstreken
Ja doei.
  woensdag 15 oktober 2008 @ 17:11:05 #2
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_62409496
tvp ik wil ook curry maken zooo lekker is dat
pi_62409506
schaamteloze Ik-wil-ook-wel-eens-curry-maken-dus-ik-lees-ff-mee-tvp

♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_62409522
Tvp! Want ik wil ook graag curry maken.
pi_62409546
Sneaky tvptje
I wear my sunglasses at night
So I can, So I can
Watch you weave then breathe your story lines
pi_62409618
zo las ik iets over 'thaise basilicum'.

Gisteren in Smaken verschillen had de kokkin van de dag ook per ongeluk thaise in plaats van 'gewone' gehaald.

Waar kun je die krijgen? Bij een toko? Heb ze volgens mij nog nooit gezien?

Het zal vast een authentieke(r) smaak aan het geheel geven... me dunkt
Ja doei.
pi_62409668
Die Thaise basilicum heb ik idd wel eens bij de toko gezien,waar ze natuurlijk sowieso een wereld aan kruiden hebben waarvan ik denk of dacht:
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_62409680
* MinderMutsig *gaat even zoeken naar het grote Indiaas topic
Daar stonden lekkere recepten in.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_62409785
Bij de toko MoBlo, het is paars, geloof ik. En vlakke smaak? Doe er een handje korianderblaadjes bij
pi_62409814
paars!!

ok, ga morgen eens even snuffelen als ik in de stad ben

koriander heb ik alleen gedroogd en gemalen
Ja doei.
  woensdag 15 oktober 2008 @ 17:27:23 #11
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_62409930
Heb ik net de spullen in huis gehaald om groene Curry te gaan maken.
Heel basic met wat taugé en witte kool.

wat eten jullie er trouwens meestal bij. Ik ben helemaal weg van de jasmijnrijst.
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
pi_62410256
er staat nu inderdaad een pan jasmijnrijst op 't vuur
Ja doei.
pi_62410741
Gevonden: Indiaas Topic.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_62413273
vandaag was het smaakvoller en lekker

wat ik heb gedaan:

rode currypasta in de pan gegooid (2 grote eetlepels) met een druppeltje zonnebloemolie en opgebakken
afgeblust met 200ml kokosmelk en aan de kook gebracht
daar de kip (een kipfiletje) in dunne reepjes in 'gekookt'
groentes erbij (paprika groen/rood, courgette, prei, broccoli, sperzieboontjes en champignons)

*pruttel pruttel*

nog 100ml kokosmelk erbij

*pruttel pruttel*

wat citroensap, eetlepel suiker en twee eetlepels vissaus erdoorheen

beetje maizenapapje om het aan te dikken

jasmijnrijst erbij en voila

best goed te doen
Ja doei.
pi_62413865
TVP!!!
#geen
pi_62436707
Ik heb geleerd in Thailand dat je je currypasta of zelf moet maken of Mae Ploy Brand moet kopen.

Te koop bij iedere fatsoenlijke toko.
pi_62436844
Tijd Voor Pittig!
Een vriend van me reist voor zn werk o.a. naar India, dus ik krijg regelmatig echte indiase kruiden van 'm. Daar pruts ik vaak wat mee, maar een echte goeie currypasta heb ik nog altijd niet kunnen maken.

Wel een kleine aanrader, voor bij de curry: de tandooripasta van pataks. aanmaken met yoghurt, je kippen ermee insmeren, en bakken op de BBQ of in de grillpan/ovengrill.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_62436846
quote:
Op donderdag 16 oktober 2008 15:58 schreef Liejannuh het volgende:
Ik heb geleerd in Thailand dat je je currypasta of zelf moet maken of Mae Ploy Brand moet kopen.
[ afbeelding ]
Te koop bij iedere fatsoenlijke toko.
Kijk, dit zijn de betere tips!
There is no love sincerer than the love of food.
pi_62436952
Maak je Patakscurry eens aan met crème fraîche ipv kokosmelk. Erg lekker. En ik gebruik, gemakshalve, vaak een zak groene roerbakgroente uit de diepvries van de AH, evt aangevuld met taugé. Dat is ook erg lekker.

En breng eens een bezoekje aan een grote toko. Je wil niet weten hoe veel varianten Patak's er zijn!
[. [__] .]
[+[__]◊]
  donderdag 16 oktober 2008 @ 16:15:10 #20
115121 Arizona
Zeg maar Arißona
pi_62437172
Wij hebben een Patakcurry bij de toko gehaald. Mild curry paste / coriander & cumin / mild. Ik dacht, ik probeer deze maar eerst, want hier stond dus op dat hij mild was. Maar ik vond hem nog behoorlijk pittig.

Omdat het de eerste keer was dat we zo'n Patakcurry aten, heb ik gewoon het recept van het potje gevolgd (en heb voor het gemak aangenomen dat Single cream Creme Fraiche was ).
Ik vond het erg lekker, maar voor mij toch net iets te pittig. Mijn vriend vond het niet pittig genoeg .
You won't be lost, hurt, tired or lonely - Something beautiful will come your way
  donderdag 16 oktober 2008 @ 17:10:57 #21
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_62438762
Ik ben echt dol op curry
Bij de Makro hebben ze vaak geniale curry-kruiden-pakketjes, het merk is me even ontschoten, maar die zijn echt verschrikkelijk lekker
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_62441862
Ohhh Curry! Een van mijn favo's. Ik maak het vaak zo:
- kipfilet in blokjes en bakken
- eventueel uitje in ringen er bij
- paksoi in stukjes en even mee bakken tot er vocht vrij komt
- flinke leper Patak's milde currypasta er bij
- even laten pruttelen (evt. iets water toevoegen om goeie saus te maken)
- 125ml creme fraiche er doorheen roeren en even mee warmen
- cocosschaafsel er door om de saus lobbig te maken
serveren met goede rijst en smullen maar!!

En soms gebruik ik de pasta om sate's te marineren (gewoon puur met iets extra olie) of om viscurry te maken (vis insmeren er mee, in een pan wat uiringen smoren, blikje tomatenblokjes er bij, vis er in leggen en deksel op de pan, gaarstoven, koriander er overheen en eigenlijk is dat al genoeg.. )
  donderdag 16 oktober 2008 @ 19:46:35 #23
74276 saaw
fight harder or walk away
pi_62442463
heb hier in een thais kookboek een top recept om zelf heerlijke groene curry pasta te maken
zal het eens overtypen voor hier
an urge to help mankind overcomes me
pi_62446454
vraag me dan ook meteen af hoe lang je dit kunt bewaren in de koelkast
of maak je dan precies genoeg voor één keer?
Ja doei.
  donderdag 16 oktober 2008 @ 22:54:39 #25
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_62447391
quote:
Op donderdag 16 oktober 2008 19:46 schreef saaw het volgende:
heb hier in een thais kookboek een top recept om zelf heerlijke groene curry pasta te maken
zal het eens overtypen voor hier
please do
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  vrijdag 17 oktober 2008 @ 00:11:19 #26
74276 saaw
fight harder or walk away
pi_62449348
GROENE CURRY PASTA

ingredienten voor 125 gram currypasta:
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 1 tl gemalen komijnzaad
- 9 klene groene chillipepers, zonder zaad
- 2 stengels citroengras, alleen het witte deel, fijngehakt
- 2,5 cm galanga, fijngehakt
- 1 tl fijngehakte limoenschil [helft van de schil]
- 4 tenen knoflook, fijngehakt
- 4 aziatische sjalotjes, gehakt
- 5 korianderwortels, fijngehakt
- hand vol blaadjes heilig basilicum, fijngehakt
- 2 tl garnalenpasta

Rooster de koriander in een droge koekenpan 1 minuut tot de geur vrijkomt. Schep de koriander uit de pan en rooster dan de komijn.
Doe het citroengras, de chilipepers, galanga en limoenschil in een vijzel en stamp alles tt een pasta. Voeg de knoflook, sjalotjes en korianderwortels toe en stamp ze fijn. Voeg de rest van de ingredienten en de geroosterde specerijen een voor een toe en stamp ales tot een gladde pasta.

Voeg zo nodig wat olie toe.


RODE CURRYPASTA

ingredienten voor 125 gram:
- 4 gedroogde grote rode chillipepers
- 9 gedroogde kleine rode chillipepers of 10 verse zonder zaad
- 2 stengels citroengras, alleen het witte deel, fijngehakt
- 2,5 cm galanga, in dunne plakjes
- 1 tl fijn gehakte limoenschil [halve schil]
- 4 tenen knoflook, fijngehakt
- 4 aziatische sjalotjes, fijngehakt
- 6 koriaderwortels, fijngehakt
- 2 tl garnalenpasta
- 1 tl gemalen korianderzaad, geroosterd

Verwijder de steeltjes van de gedroogde chilipepers en halveer de pepers in de lengte. Verwijder de zaadjes. Laat de chilipepers 1-2 minuten in heet water weken, of tot ze zacht zijn. Giet ze af en hak ze grof.
Doe het citroengras, de chilipepers, galanga en limoenschil in en vijzel en stamp alles tot een pasta. Voeg de rest van de ingredienten toe en stamp nog 1 minuut goed door elkaar, tot het mengsel een gladde pasta vormt.


GELE CURRYPASTA

ingredienten voor 125 gram
- 3 tl korianderzaad, geroosterd
- 1 tl komijnzaad, geroosterd
- 3 grote gedroogde rode chilipepers
- 2 stengels citroengras, alleen het witte deel, fijngehakt
- 3 aziatische sjalotjes, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 el geraspte geelwortel of 1 tl gemalen geelwortel
- 1 tl garnalenpasta

Stamp het korianderzaad in een vijzel tot poeder en doe hetzelfe met het komijnzaad.
Verwijder de steeltjes van de gedroogde chilipepers en halveer ze in de lengte. Verwijder de zaadjes en laat ze 1-2 minuten in heet water weken, of tot ze zacht zijn. Giet ze af en hak ze grof.
Stamo het citroengras, de chilipepers, sjalotjes, knoflook en heelwortel in een vijzel tot een zo glas mogelijke pasta. Voeg de garnalenpasta en het koriander- en komijnpoeder toe en meng tot alle ingredienten een gladde pasta vormen.



Gebruik de pasta's direct of bewaar hem in een luchtdichte pot. In de koelkast tenminste 2 weken houdbaar, in de vriezer 2 maanden.


Uit de keuken van Thailand, mijn favoriete kookboek
Hoop dat jullie er wat aan hebben!

[ Bericht 24% gewijzigd door saaw op 17-10-2008 00:21:25 ]
an urge to help mankind overcomes me
pi_62453475
Nice, saaw! Thanks!
Ik ga de gele eens proberen, om te beginnen. Bij de Thaise toko hebben ze vast wel Aziatische sjalotjes, toch? Of gebruik jij Franse?
pi_62453914
Ik maar lekker Nederlandse curry uit een potje van thai cuisine.

Groene curry, kokosmelk, koolvis en bloemkool, zo lekker!

Of met paksoi en grote garnalen.
Sweet and innocent...
  vrijdag 17 oktober 2008 @ 13:20:53 #29
74276 saaw
fight harder or walk away
pi_62458467
quote:
Op vrijdag 17 oktober 2008 10:02 schreef ColdFeet het volgende:
Nice, saaw! Thanks!
Ik ga de gele eens proberen, om te beginnen. Bij de Thaise toko hebben ze vast wel Aziatische sjalotjes, toch? Of gebruik jij Franse?
Bij de Toko hebben ze alles wat je nodig hebt ja. Met Aziatische sjalotjes is het wel lekkerer dan met Franse, want die zijn net te overheersend. Het kan eventueel wel maar dan zou ik er wat minder gebruiken.

Je herkent ze makkelijk aan de rode kleur en ze zijn iets groter dan zilveruitjes.
an urge to help mankind overcomes me
pi_62461343
tijd voor een housewarming, want op de cadeautiplijst staat een vijzel
Ja doei.
  donderdag 23 oktober 2008 @ 22:50:40 #31
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_62626468
Ik maak mijn groene en rode currypasta ook altijd zelf. Zoveel lekkerder dan wanneer je 'm in een potje koopt. Die in een potje moet lang houdbaar gemaakt worden, dus daar zitten extra dingen in die voor de smaak niks doen. Integendeel. En bovendien smokkelen ze natuurlijk met de verhoudingen, de goedkopere ingredienten wat meer. En de duurdere vervangen door iets anders.

Ik maak meestal een dubbele hoeveelheid van het recept uit de Curry bijbel en vries dat in zakjes in, steeds genoeg voor 1 keer koken. En dan is het echt wel langer dan 2 maanden houdbaar hoor. En nog steeds lekkerder dan een potje. Maar vooral ook leuk.

En mijn tip is het gewoon in de blender gooien en de blender heeeeeel hard heen en weer schudden als ie staat te blenden. Dan lukt het best en krijg je een fijne pasta zonder stukjes. (ik hou niet van stukjes)
pi_62627338
Lekkere recepten.
Ik vraag me alleen af of je niet beter heel korianderzaad en komijnzaad kan gebruiken, dan roosteren en dan fijn vijzelen. Het lijkt me dat het dan iets meer smaak heeft?
There is no love sincerer than the love of food.
  donderdag 23 oktober 2008 @ 23:17:56 #33
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_62627462
quote:
Op donderdag 16 oktober 2008 15:58 schreef Liejannuh het volgende:
Ik heb geleerd in Thailand dat je je currypasta of zelf moet maken of Mae Ploy Brand moet kopen.
[ afbeelding ]
Te koop bij iedere fatsoenlijke toko.
Deze gebruik ik!

De laatste keer was het buitengewoon basic met bamboereepjes en rundvlees. Alleen was de kokosmelk op de een of andere manier 'korrelig'.

Was overigens wél lekker.
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
pi_62627466
Dat mengen zou ook wel goed moeten lukken met het hakmolentje van de staafmixer lijkt mij. Ik maak daar op humus, tapenade, pesto e.d. in.
There is no love sincerer than the love of food.
  vrijdag 24 oktober 2008 @ 00:52:36 #35
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_62629559
Hoewel ik niet zo kapot ben van de staafmixer denk ik wel dat dat een goede 2e optie is ja.
pi_62629704
quote:
Op vrijdag 24 oktober 2008 00:52 schreef RobinOok het volgende:
Hoewel ik niet zo kapot ben van de staafmixer denk ik wel dat dat een goede 2e optie is ja. [ afbeelding ]
Ik bedoel niet de staafmixer zelf hè maar een hakmolentje dat ik erbij heb. Een soort minikeukenmachine.
There is no love sincerer than the love of food.
  vrijdag 24 oktober 2008 @ 01:22:18 #37
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_62629983
Oh, bedoel je dat! Maar dat vind ik juist derde keus. :-)
In die hakmolentjes (minikeukenmachine inderdaad, wat je zegt) gaat alles aan de zijkant zitten en krijg je het nooit echt fijn. Ik heb het laatst weer eens ergens meegemaakt, bij iemand die geen blender had. Dat ding zat redelijk vol, dus daar lag het niet aan, maar toch krijg je er geen pasta/boemboe in.

Kijk, zo wordt het in de blender. Als je maar goed schudt:



Zo fijn krijg je het niet in een keukenmachine of het keukenmachientje van de staafmixer.
pi_62630046
Hmm goed punt. Maar ik vind het met van die dikke drap altijd zo kut om de troep weer uit je blender te krijgen.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_62630069
Hoeveel van die pasta heb je eigenlijk nodig per keer?
Die recepten van saaw zijn voor 125 gr pasta, maar hoeveel curry maak je daar eigenlijk mee?
There is no love sincerer than the love of food.
  vrijdag 24 oktober 2008 @ 10:38:54 #40
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_62635433
Het ligt er een beetje aan hoe heet het is geworden en hoe heet je je curry aankan. :-)
Maar met dat recept van saaw kun je wel 3 of 4 curries maken, denk ik.
Je gebruikt meestal zo ongeveer 2 eetlepels.

(de dikke drab is geen erg plakkerige drab, dus het valt best mee om dat uit de blender te krijgen)
pi_62638099
Als je bij de toko vraagt om korianderwortels kijken ze dan niet zo ?
Ik weet dat je het blad, de stengels, de bloemen en het zaad kunt gebruiken maar de wortels is nieuw voor mij.
There is no love sincerer than the love of food.
  vrijdag 24 oktober 2008 @ 12:46:24 #42
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_62638995
Je moet ook niet om de wortels vragen, maar gewoon koriander inclusief wortels vragen.
Kijk, zo zien die eruit :



En hier kun je daar iets meer over lezen : http://tokowijzer.wordpress.com/2008/08/27/koriander/

Die wortels zijn heerlijk kruidig en fris. Met een sterke koriandersmaak, maar op de 1 of andere manier minder "bitter". Niet dat korianderblad nou zo bitter is, maar toch. En perfect dus om in currypasta's of soepen te gebruiken.
pi_62639151
Hier is een recept om zelf groene currypaste te maken (wel in het engels maar het is goed te volgen!)
http://kokrobin.wordpress.com/2008/04/19/thai-green-curry-paste/
  vrijdag 24 oktober 2008 @ 13:27:30 #44
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_62640296
Ik denk dat het stukken lekkerder is als je het zonder currypasta uit een zakkie doet, maar gewoon zelf de kruiden mengt.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  vrijdag 24 oktober 2008 @ 13:35:04 #45
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_62640542
quote:
Op vrijdag 24 oktober 2008 13:27 schreef -Mellow- het volgende:
Ik denk dat het stukken lekkerder is als je het zonder currypasta uit een zakkie doet, maar gewoon zelf de kruiden mengt.
Oh, die optie werd al voorgesteld
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  vrijdag 24 oktober 2008 @ 13:37:32 #46
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_62640608
Ik maak btw nooit een pasta als ik curry maak. Ik doe er gewoon los de kruiden etc. in. Ik weet wel dat mijn moeder wel eens pasta gebruikt, en veel anders smaakt het niet vind ik.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_62640640
quote:
Op vrijdag 24 oktober 2008 12:46 schreef RobinOok het volgende:
Je moet ook niet om de wortels vragen, maar gewoon koriander inclusief wortels vragen.
Kijk, zo zien die eruit :

[ afbeelding ]

En hier kun je daar iets meer over lezen : http://tokowijzer.wordpress.com/2008/08/27/koriander/

Die wortels zijn heerlijk kruidig en fris. Met een sterke koriandersmaak, maar op de 1 of andere manier minder "bitter". Niet dat korianderblad nou zo bitter is, maar toch. En perfect dus om in currypasta's of soepen te gebruiken.
Dan ruk ik volgend jaar gewoon de hele plant uit de grond in plaats van af te knippen.
There is no love sincerer than the love of food.
  vrijdag 24 oktober 2008 @ 14:22:01 #48
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_62641961
Ja, als die toch niet meer uit zou lopen zou ik dat doen ja. Je kunt die wortels ook goed invriezen. Met het blad gaat dat niet. Of nou ja, je kunt het blad natuurlijk ook wel invriezen, maar dat komt er als snot weer uit.
pi_62671364
Zo, ik ben even bij de thaise toko geweest... Poosje staan praten met de eigenaar, die me ging vertellen wat ik nodig had om zelf groene currypasta te maken. Komt redelijk overeen met jouw lijstje, Robin, maar in plaats van limoenzest moesten er volgens hem kaffir lime leaves in. Dus die heb ik nu gekocht. En koriander met wortels

Morgen eens proberen!
  zaterdag 25 oktober 2008 @ 18:58:57 #50
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_62671557
Hm, ik denk wel dat kaffir limes origineler/authentieker zijn ja, dat zijn kleine, wrattige limoentjes.
Maar ik denk niet dat het blad ervan in de currypasta hoort hoor. Wel in de curry zelf trouwens!
Voor als je dat nog niet gezien had, daarvan heb ik ook een recept.
Hierzo : http://kokrobin.wordpress.com/2008/04/22/thai-green-curry/

Ik ben benieuwd hoe het je zal bevallen. Ga je meteen ook wat meer maken om in te vriezen?
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')