FOK!forum / Culinesse à gogo / We gaan gehaktballen maken!
Parafernaliazondag 7 september 2008 @ 20:33
Alleen ik ben niet zo'n keukenprins. Veel verder dan wat gehakt rond maken, random kruiden in pan en vlees doen kom ik niet.

Dus als je een lekker recept hebt, posten graag. Ik ben namelijk dol op een lekkere gehaktbal .
Papierversnipperaarzondag 7 september 2008 @ 20:46
Ei, paneermeel, sojasaus, peper, zout, ui. .
Trustenzondag 7 september 2008 @ 20:52
Half om half gehakt, uitje, peper, zout en wat oud brood erdoor..en bakken in Croma voor heerlijke jus!

[ Bericht 22% gewijzigd door Trusten op 07-09-2008 20:59:19 ]
sweboyzondag 7 september 2008 @ 20:55
2 DL Melk
3/4de DL beschuitkruimels

10 minuten laten staan, niet roeren, gewoon samen kwakken

Dan 500 Gram vlees
pittige kruiden, zout, peper.

en mixen met die hap.

Eventueel kun je er nog een half tot een heel ei bij doen. Doen we soms wel, soms niet

En dan lekker braden in de jus. Lekker pittig/sappig
sigmezondag 7 september 2008 @ 20:59
Tip 1: kruiden door het gehakt in plaats van in de pan.

Basisballen:
Gehakt, ei, zout, peper, per bal ongeveer een halve boterham. Brood moet oud zijn (niet heel oud ofzo, maar geen vers brood). Korstjes eraf, even deppen in melk, uitknijpen, door gehakt kneden. Je kan (armestudententip) gehaktballen tot de helft uit brood laten bestaan.
Kneden, ballen maken, bakken. Eerst goed rondom aanbakken, later een beetje (beetje!) water erbij.

Varatie: gepaneerde ballen. Vermorzel een beschuit (of twee, en tegen elkaar raspen is een goede vermorzeltechniek voor fijne handjes). Rol de balletjes daardoor en bak ze dan. Dan geen water toevoegen. (Als de balletjes wat droog zijn deze dan voordat je door de paneermeel haalt even door een geklutst ei rollen).

Ook lekker: mosterd door het gehakt.
Pikante ballen: sambal / piripiri oid en knoflook erdoor.
Italiaanse ballen: thijm & oregano.
Scheutje ketjap & likje pindakaas is ook lekker.
Lamsballen: komijn & knoflook.

Van die dingen dus.
krakkemiekezondag 7 september 2008 @ 21:09
Als de ballen bijna gaar zijn, wat plakjes champignons erbij doen!
Eventueel wat gefruite uitjes (kant en klaar te koop) door het gehakt doen.
Als je van de combinatie fruit-hartig houdt, gesneden gedroogde pruimen door het gehakt doen.
Mwanatabuzondag 7 september 2008 @ 21:10
Gewoon peper en zout, beetje ketjap en flinke dot ketchup en dan fijngesneden augurken erdoor is een leuke variatie.
En voor goeie jus een kwak mosterd in het kookvet!
Floripaszondag 7 september 2008 @ 21:34
Lekkere gebakken uiensnippers er door
Erasmozondag 7 september 2008 @ 22:02
Hoe ik het altijd doe:

- Men neme rundergehakt
- Voeg 2 eitjes(voor 4 personen) en brinta toe tot het de goede textuur heeft
- Fijngesnipperd uitje en gehaktkruiden erbij
- En draaien maar!
fruityloopmaandag 8 september 2008 @ 12:36
Half rund- en half kalfsgehakt, en dan de vleeskruiden van mijn neef (Is slager, vleeskruiden recept is nog van onze opa).Vervolgens bakken in half croma en blueband (De pakjes, niet die vloeibare) door mijn moeder, en presto, de beste ballen ooit! Mijn vriendin hield nooit zo van gehaktballen, schoonmams heeft al van alles geprobeerd met ketjap, uitjes, beschuit, oud brood en eieren etc etc, maar die van mijn moeder (vr)at ze zowat uit de pan weg..
Isabeaumaandag 8 september 2008 @ 14:52
Voor een speciaal balletje: de gehaktbal van Johnny Boer.

Voor 4 personen:

400 gram rundergehakt
2 el ketjap manis
2 el grove mosterd
1 el zout
1 tl cayennepeper
2 kleine eieren
80 gram paneermeel
3 el boter
1 pot vleesfond van 380 ml

Meng alle ingrediënten op de fond en boter na.
Maak 4 ballen en zet die 30 min. in de koelkast om te rusten.
Braad de ballen in de boter rondom bruin.
Voeg de fond toe en laat de ballen onder af en toe keren en met het deksel schuin op de pan in 45 min. gaar worden.
longinusmaandag 8 september 2008 @ 14:54
Doe er wat havermout vlokken door ipv paneermeel, maakt prima gehaktballen
PankPinthermaandag 8 september 2008 @ 14:59
quote:
Op maandag 8 september 2008 14:52 schreef Isabeau het volgende:
Voor een speciaal balletje: de gehaktbal van Johnny Boer.

Voor 4 personen:

400 gram rundergehakt
2 el ketjap manis
2 el grove mosterd
1 el zout

<knip>
1 eetlepel zout? is dat een typo of moet er echt zoveel zout in?
Davidmaandag 8 september 2008 @ 15:11
zal wel een theelepel zijn...?
Vandaag...maandag 8 september 2008 @ 15:14
altijd half om half gehakt nemen. Van rundergehakt krijg je zo´n droge bal.
sigmemaandag 8 september 2008 @ 18:15
Alleen rundergehakt is even wennen, maar ik vind het veel lekkerder, zo'n droge bal. En als je nauwelijks varken eet dan stinkt half-om-half zo gruwelijk.

Voor de vettere bal neem ik wel lamsgehakt .
Isabeaumaandag 8 september 2008 @ 18:17
quote:
Op maandag 8 september 2008 14:59 schreef PankPinther het volgende:

1 eetlepel zout? is dat een typo of moet er echt zoveel zout in?
Zo staat het in het recept, maar ik doe het zelf meestal op gevoel ipv dat ik het afmeet. Ik denk ook niet dat ik de eetlepel haal
huuphuupmaandag 8 september 2008 @ 18:45
misschien een afgestreken eetlepel met grof zeezout? Dan valt het wel mee toch?
Erasmomaandag 8 september 2008 @ 19:15
quote:
Op maandag 8 september 2008 14:52 schreef Isabeau het volgende:
1 pot vleesfond van 380 ml
Pot? Uit de winkel? Hij trekt niet zelf?
-Mellow-maandag 8 september 2008 @ 19:22
gehaktballen doe ik op z'n turks, naar recept van ex-schoonmoe

Men neme een kilo'tje lamsgehakt
uitje
bosje fijngehakte peterselie
knoflook
lepel tomatenpuree
komijn!!
1 of 2 beschuiten
1 ei
zout & peper

Meng de bende door elkaar, maak er mooie balletjes van en bak ze in olijfolie.
Lekker met rijst en een goeie tomatensaus
of nog beter: zo uit t knuistje of op een turks broodje met tzatziki
Innocencemaandag 8 september 2008 @ 19:30
Mix voor uiensoep door het gehakt! Ooit eens gelezen in de Boodschappen en vind het zo lekker.
littledrummergirlmaandag 8 september 2008 @ 19:57
wat is de meerwaarde van een ei door de bal?
sigmemaandag 8 september 2008 @ 20:04
quote:
Op maandag 8 september 2008 19:57 schreef littledrummergirl het volgende:
wat is de meerwaarde van een ei door de bal?
Voegt plakmiddel toe - steviger ballen. En het maakt het lekker smotsig, wat doorkneden ten goed komt, vooral als je er broodkruim of iets dergelijks door doet.
Tezzmaandag 8 september 2008 @ 20:13
Er zijn dus wel honderdduizend recepten voor gehaktballen, zie alleen al de reacties hierboven!

Mijn recept:
1 pond half om half gehakt
1 ei
1 zeer fijn gesnipperde ui
1 handje paneermeel
zout, peper, paprikapoeder
1 teentje knof

Alles goed mengen. Ik rol er 8 ballen (redelijk klein dus, maar dat vind ik lekkerder weghappen). Flink aanbakken in hete boter (rondom), vuur op klein, half kopje water erbij en een half plakje ontbijtkoek. 20 Minuutjes met de deksel schuin op de pan en af en toe keren gaar laten worden.

We eten er meestal vijf op tijdens het avondeten (met z\n drietjes) en het restant gaat 's morgens op de boterham (koud) met mosterd......
Erasmomaandag 8 september 2008 @ 20:14
quote:
Op maandag 8 september 2008 20:13 schreef Tezz het volgende:
en een half plakje ontbijtkoek
Alleen bij de hachee hier!
littledrummergirlmaandag 8 september 2008 @ 20:14
quote:
Op maandag 8 september 2008 20:04 schreef sigme het volgende:

[..]

Voegt plakmiddel toe - steviger ballen. En het maakt het lekker smotsig, wat doorkneden ten goed komt, vooral als je er broodkruim of iets dergelijks door doet.
haha voor de smotsigheid dus en ze worden ook wat minder droog neem ik aan, of heeft dat er niks mee te maken?
Latonmaandag 8 september 2008 @ 20:14
lekker ik ga morgen gehaktballen maken
Tezzmaandag 8 september 2008 @ 20:25
quote:
Op maandag 8 september 2008 20:14 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Alleen bij de hachee hier!
Probeer het eens bij de gehaktballen! Verrassend lekkere jus krijg je ervan! Perfecte binding en ietwat zoetig (maar niet 'te'). Wel meteen vanaf het garen erbij gooien, zodat het ook echt ruim twintig minuten mee kan pruttelen in je jus.
sigmemaandag 8 september 2008 @ 20:37
quote:
Op maandag 8 september 2008 20:14 schreef littledrummergirl het volgende:

[..]

haha voor de smotsigheid dus en ze worden ook wat minder droog neem ik aan, of heeft dat er niks mee te maken?
Ik denk eigenlijk dat het geen of maar heel weinig effect heeft voor de droogheid. Maar ik heb het me niet eerder afgevraagd .
Parafernaliawoensdag 10 september 2008 @ 17:24
Ballen aan het bakken
Erasmowoensdag 10 september 2008 @ 17:25
quote:
Op woensdag 10 september 2008 17:24 schreef Parafernalia het volgende:
Ballen aan het bakken
Hoe heb je ze verder gedaan?
Parafernaliawoensdag 10 september 2008 @ 17:40
Gebaseerd op Tezz recept
Beregdwoensdag 10 september 2008 @ 17:42
doe er maar gruyerekaas bij, maakt het een stuk lekkerder.
en ei en kruimels, zoals al vaak gezegd.
Parafernaliawoensdag 10 september 2008 @ 17:54
quote:
Op woensdag 10 september 2008 17:53 schreef Ian_Curtis het volgende:
Oh @ Para... wat ik laatst gedaan had, erg makkelijk klaar te maken (Indiase gehaktballetjes), 500 gram lamsgehakt (of runder maakt niet uit), 1 ui & knoflook versnijden, flinke bos koriander versnijden, wat olie bij het gehakt, alles mengen en dan kleine gehaktballetjes van maken

Echt superlekker, de koriander maakt het echt 1337!!
Bedankt Ian!
-Mellow-woensdag 10 september 2008 @ 21:24
quote:
Op woensdag 10 september 2008 17:54 schreef Parafernalia het volgende:

[..]

Bedankt Ian!
JvA-8donderdag 11 september 2008 @ 11:02
kleine stukjes ui en een klein beetje sambal doet het altijd goed in de gehaktbal!
Captain_Fabulousvrijdag 12 september 2008 @ 15:16
In plaats van brood, geraspte rauwe aardappel gebruiken. ongeveer half half aardappel en vlees, half om half gehakt gebruiken. Mengen, eitje bij, zout en peper, fijn gesniperde ui en knof als je daar zin in hebt
Heel lekker Russisch recept!
Raissazondag 14 september 2008 @ 17:52
Helaas ben ik zo'n stumperd die de ene keer wel een lekkere gehaktbal maakt en de andere keer niet.. Wat ik anders doe, geen idee maar goed. Ik ga jullie recepten eens uitproberen! Tnx.
Erasmozondag 14 september 2008 @ 18:00
quote:
Op vrijdag 12 september 2008 15:16 schreef Captain_Fabulous het volgende:
In plaats van brood, geraspte rauwe aardappel gebruiken. ongeveer half half aardappel en vlees, half om half gehakt gebruiken. Mengen, eitje bij, zout en peper, fijn gesniperde ui en knof als je daar zin in hebt
Heel lekker Russisch recept!
Klinkt goed, dit ga ik binnenkort proberen maar dan met rundergehakt
Captain_Fabulouszondag 14 september 2008 @ 18:02
Ze vallen wel makkelijk uit elkaar als ze nog niet gebakken zijn, dus voorichtig met keren!
Parafernaliazondag 14 september 2008 @ 18:06
quote:
Op zondag 14 september 2008 18:02 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Ze vallen wel makkelijk uit elkaar als ze nog niet gebakken zijn, dus voorichtig met keren!
Dat heb ik ook altijd

Waarom trouwens half om half? Is dat lekkerder?
Captain_Fabulouszondag 14 september 2008 @ 19:01
Vinden wij minder droog en daardoor lekkerder, mischien omdat het vetter is?
zquingzondag 14 september 2008 @ 19:08
nu heb ik ook zin in gehaktbal
elcastelzondag 14 september 2008 @ 19:09
Parafernaliazondag 14 september 2008 @ 19:10
quote:
Op zondag 14 september 2008 19:08 schreef zquing het volgende:
nu heb ik ook zin in gehaktbal
Binnenkort gehaktballenmeet
Captain_Fabulouszondag 14 september 2008 @ 19:28
goed idee!
Cat-astrophemaandag 15 september 2008 @ 12:23
Leuk voor de kids: verrassings gehaktbal!

Eitjes hard koken (kriel- of kwarteleitjes doen het goed)
Mengsel maken van gehakt, kruiden, ei, paneermeel (zie één van de 1298572 posts boven me). Ik maak het altijd iets vochtiger dan normaal.

En dan de truc: pak het gekookte ei in het gehaktmengsel. Rondom aanbakken, een minuutje of 10. Altijd leuk om die gezichten te zien als er een ei uit het gehakt tevoorschijn komt. Het doet het koud in plakjes ook erg goed op de boterham trouwens.
zquingmaandag 15 september 2008 @ 12:40
quote:
Op zondag 14 september 2008 19:10 schreef Parafernalia het volgende:

[..]

Binnenkort gehaktballenmeet
voor is
Captain_Fabulousmaandag 15 september 2008 @ 13:32
Ik had al wel van gehaktbrood met ei in het midden gehoord, dit klinkt ook yummie
elcastelmaandag 15 september 2008 @ 15:27
quote:
Op maandag 15 september 2008 12:23 schreef Cat22 het volgende:
Leuk voor de kids: verrassings gehaktbal!

Eitjes hard koken (kriel- of kwarteleitjes doen het goed)
Mengsel maken van gehakt, kruiden, ei, paneermeel (zie één van de 1298572 posts boven me). Ik maak het altijd iets vochtiger dan normaal.

En dan de truc: pak het gekookte ei in het gehaktmengsel. Rondom aanbakken, een minuutje of 10. Altijd leuk om die gezichten te zien als er een ei uit het gehakt tevoorschijn komt. Het doet het koud in plakjes ook erg goed op de boterham trouwens.
Check die YouTube boven je, daar heet dat de Gehaktbal Kiekeboe.
Parafernaliamaandag 15 september 2008 @ 16:30
Met fricoricofrikandellenvet voor in de frituur
Pappie_Culomaandag 15 september 2008 @ 16:32
Paneermeel of brood (zonder de korsten), ei (klutsie-klutsie) en/of een beetje melk, zout, peper en ui-snippertjes.
Parafernaliamaandag 15 september 2008 @ 16:39
quote:
Op maandag 15 september 2008 16:32 schreef Pappie_Culo het volgende:
Paneermeel of brood (zonder de korsten), ei (klutsie-klutsie) en/of een beetje melk, zout, peper en ui-snippertjes.
Present. Alleen te weinig paneershit. Heb ik een keer géén oud brood in huis.
Pappie_Culomaandag 15 september 2008 @ 16:41
quote:
Op maandag 15 september 2008 16:39 schreef Parafernalia het volgende:

[..]

Present. Alleen te weinig paneershit. Heb ik een keer géén oud brood in huis.
Bij AH hebben ze een breed scala aan oude broden
sigmemaandag 15 september 2008 @ 19:30
quote:
Op maandag 15 september 2008 16:39 schreef Parafernalia het volgende:

[..]

Present. Alleen te weinig paneershit. Heb ik een keer géén oud brood in huis.
Beschuit, krekkers, zweedse broodjes?
Superfastvrijdag 26 september 2008 @ 04:54
tvp
Melusinevrijdag 26 september 2008 @ 19:44
Iedereen heeft inderdaad zijn eigen recept, gehaktballen kunnen op zo veel manieren!

Mijn recept:
biologisch rundergehakt
paar tenen geperste knoflook
soms een eitje en gemalen beschuit, maar hoeft niet.

kruiden:
gemalen peper en snufje zout
paprikapoeder (scherpe)
koriander (gemalen, zaad)
komijn
drup Worcestershiresauce
Erasmozaterdag 27 september 2008 @ 18:00
quote:
Op vrijdag 12 september 2008 15:16 schreef Captain_Fabulous het volgende:
In plaats van brood, geraspte rauwe aardappel gebruiken. ongeveer half half aardappel en vlees, half om half gehakt gebruiken. Mengen, eitje bij, zout en peper, fijn gesniperde ui en knof als je daar zin in hebt
Heel lekker Russisch recept!
Ligt nu in de pan!
sigmezaterdag 27 september 2008 @ 18:40
quote:
Op vrijdag 12 september 2008 15:16 schreef Captain_Fabulous het volgende:
In plaats van brood, geraspte rauwe aardappel gebruiken. ongeveer half half aardappel en vlees, half om half gehakt gebruiken. Mengen, eitje bij, zout en peper, fijn gesniperde ui en knof als je daar zin in hebt
Heel lekker Russisch recept!
Met velen eens dat dit een aanlokkelijk recept is. Wat ik nog graag zou willen weten is: wat eten die Russen hierbij?
Erasmozaterdag 27 september 2008 @ 19:55
quote:
Op zaterdag 27 september 2008 18:40 schreef sigme het volgende:

[..]

Met velen eens dat dit een aanlokkelijk recept is. Wat ik nog graag zou willen weten is: wat eten die Russen hierbij?
Denk iets van kool oid

De ballen waren trouwens heerlijk
Captain_Fabulouszondag 28 september 2008 @ 10:02
quote:
Op zaterdag 27 september 2008 18:40 schreef sigme het volgende:

[..]

Met velen eens dat dit een aanlokkelijk recept is. Wat ik nog graag zou willen weten is: wat eten die Russen hierbij?
Zal het even bij mijn in-huiselijke Russin navragen
Maar kool en bieten worden in de winter erg veel gegeten omdat ze zo lekker makkelijk te bewaren zijn...toen ik daar in september was zag ik allemaal mensen grote zakken witte kool van de markt naar huis slepen, die gaat dan in een kooi van kippegaas op het balkon, de kool gaat daar dan in (samen met zand gelof ik) en blijft zo de hele winter goed...Nu verandert alles natuurlijk heel snel maar de traditionele Russische keuken is heel seizoens gebonden.
Ik ga binnenkort eens Kwas maken, een soort van limonade van geroosterd roggebrood, als het lukt zal ik het recept posten, het is heel lekker!
Sunnythesunzondag 28 september 2008 @ 13:51
En als je weinig tijd hebt om allerlei spul aan gort te hakken:
Pakje mix voor gehaktballen met uitjes van de Appie, 300 of 400 gram rundergehakt, 1 ei. Mengen, kneden, rollen, bakken in goede braadpan met beetje water voor de jus, eten.. Ik ben redelijk culinair aangelegd over het algemeen, maar dit blijf ik toch wel heel erg lekkere snelle ballen vinden!!!! Lukt altijd!
Parafernaliamaandag 6 oktober 2008 @ 13:31
tvp
Latonmaandag 6 oktober 2008 @ 14:22
quote:
Op maandag 6 oktober 2008 13:31 schreef Parafernalia het volgende:
tvp
hello_moto1992maandag 6 oktober 2008 @ 20:06
Captain_Fabulousmaandag 6 oktober 2008 @ 20:13
kan iemand even gehakt maken van deze achterlijke reakties? We hebben het hier over eten ja, een beetje respect...
Bowiefandinsdag 7 oktober 2008 @ 08:36
nog geen recept met dille ?
ik dan maar:

pond rundergehakt
snufje zout
flink wat dille (tip: lekker lui, diepvries Aldi)
3 sjalotjes fijn gehakt
1 ei (L)
paneermeel
beetje bloem

ingrediënten voor de ballen mengen en er forse soepballen van draaien
even door de bloem wentelen en aanbraden in (braad)boter
ruim ½ uur in de oven (175-200 ºC)
warm serveren

lekker met een dipsausje:
dille, verse peper, zout, sjalotje super fijn gehakt en een bekertje crème fraish (light) door elkaar roeren
Latondinsdag 7 oktober 2008 @ 16:16
vanavond gehaktballen
Jarnodinsdag 7 oktober 2008 @ 16:23
Ja hallo, probleem hier.

Mijn ballen vallen uit elkaar. Wat doe ik fout?

* +/- 500g gehakt
* 1 gesnipperd ui
* ketjap + beetje sambal erdoor
* 1 ei

Kneden, goed mengen, mengsel even laten staan en dan door de paneer en in de pan ermee. Maar bij de eerste de beste aanraking heb je het al. . Gescheurde ballen, halve ballen, etc.

Tips?
Tezzdinsdag 7 oktober 2008 @ 16:26
quote:
Op dinsdag 7 oktober 2008 16:23 schreef Jarno het volgende:
Ja hallo, probleem hier.

Mijn ballen vallen uit elkaar. Wat doe ik fout?

* +/- 500g gehakt
* 1 gesnipperd ui
* ketjap + beetje sambal erdoor
* 1 ei

Kneden, goed mengen, mengsel even laten staan en dan door de paneer en in de pan ermee. Maar bij de eerste de beste aanraking heb je het al. . Gescheurde ballen, halve ballen, etc.

Tips?
Kneed een beetje paneermeel mee, dat zorgt voor een betere binding. En zorg dat je wat vettig gehakt neemt (runder, kalfs of half om half maakt dan niet uit, als het maar vettig is. Neem wat je lekker vindt). En met vettig bedoel ik niet dat het wit moet zien van de vetstukjes, maar biefstuk tartaar is wel het andere uiterste....
Jarnodinsdag 7 oktober 2008 @ 16:27
Hm. Had vorige keer al wat paneer meegekneed omdat ik al het idee had dat dat het was. Frapant is dat ik dat gisteren dus níet gedaan had, en ze toen al een tikkie beter waren.
sigmedinsdag 7 oktober 2008 @ 18:38
quote:
Op dinsdag 7 oktober 2008 16:23 schreef Jarno het volgende:
Ja hallo, probleem hier.

Mijn ballen vallen uit elkaar. Wat doe ik fout?

* +/- 500g gehakt
* 1 gesnipperd ui
* ketjap + beetje sambal erdoor
* 1 ei

Kneden, goed mengen, mengsel even laten staan en dan door de paneer en in de pan ermee. Maar bij de eerste de beste aanraking heb je het al. . Gescheurde ballen, halve ballen, etc.

Tips?
Ui fijner snipperen. Pureren bijvoorbeeld.
Verder veel energie steken in de balvorming. Goed dichtknijpen, flink rollen.
Sunnythesundinsdag 7 oktober 2008 @ 22:11
En dan vooral niet te snel willen keren!!! Goede pan met dikke bodem gebruiken (gebruik zelf het liefste een gietijzeren braadpan), genoeg boter, en geduld. De bal moet goed dicht schroeien voor je hem om rolt (met beleid!). Zelf vind ik het lekker als ze goed donker worden, klein beetje aankoeken is dan ook niet erg, is juist wel weer lekker voor de jus
Bowiefanwoensdag 8 oktober 2008 @ 08:05
goed paneer erdoor idd, en dat van die ui ook ter harte nemen, de struktuur van een stukje ui geeft al aan dat het uitzichzelf niet gebonden kan worden, er moet dus gehakt omheen zitten om een bal te kunnen vormen.
de ui erg fijn snipperen en goed verdelen door het gehakt is dus een must.
Parafernaliadonderdag 9 oktober 2008 @ 01:43
quote:
Op dinsdag 7 oktober 2008 22:11 schreef Sunnythesun het volgende:
En dan vooral niet te snel willen keren!!! Goede pan met dikke bodem gebruiken (gebruik zelf het liefste een gietijzeren braadpan), genoeg boter, en geduld. De bal moet goed dicht schroeien voor je hem om rolt (met beleid!). Zelf vind ik het lekker als ze goed donker worden, klein beetje aankoeken is dan ook niet erg, is juist wel weer lekker voor de jus
Dat merkte ik laatst ook ja. Had altijd gescheurde ballen. Maar als je ze met deksel gewoon een tijdje laat sudderen ( ) dan kun je ze na een tijdje prima rollen.
Thorwalddonderdag 9 oktober 2008 @ 13:58
Is je bal nou gelukt?
Parafernaliadonderdag 9 oktober 2008 @ 14:04
quote:
Op donderdag 9 oktober 2008 13:58 schreef Thorwald het volgende:
Is je bal nou gelukt?
Ja : )
mol_airdonderdag 9 oktober 2008 @ 15:30
Trucje (geleerd van mijn moeder), in plaats van ingewikkeld doen met allerhande kruiden, gewoon een zakje ui-creme soep mix van honig door het gehakt. Kruiding is perfect! (zeker makkelijk als je niet teveel tijd/moeite hebt, maar toch lekkere ballen wilt!)
-Mellow-donderdag 9 oktober 2008 @ 16:40
Nog eentje:

500 g rundergakt/ lamsgehakt (of allebei, whatever rocks your boat)
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel chilipoeder
theelepel komijn
scheutje melk
beetje zout
knoflook
1 of 2 sjalotjes
peterselie
olijfolie
paneermeel/broodkruim (kan maar hoeft niet)

in een beetje olijfolie de heel ieniemini fijngehakte sjalotjes, knoflook en peterselie fruiten.
Dat mengseltje en de rest bij het gehakt doen en kneden tot een egaal papje. Dat scheutje melk is belangrijk, daar krijg je een heel smeuïge boel van.

Mooie kleine balletjes ervan draaien en bakken.

zquingdonderdag 9 oktober 2008 @ 19:01
quote:
Op maandag 8 september 2008 14:52 schreef Isabeau het volgende:
Voor een speciaal balletje: de gehaktbal van Johnny Boer.

Voor 4 personen:

400 gram rundergehakt
2 el ketjap manis
2 el grove mosterd
1 el zout
1 tl cayennepeper
2 kleine eieren
80 gram paneermeel
3 el boter
1 pot vleesfond van 380 ml

Meng alle ingrediënten op de fond en boter na.
Maak 4 ballen en zet die 30 min. in de koelkast om te rusten.
Braad de ballen in de boter rondom bruin.
Voeg de fond toe en laat de ballen onder af en toe keren en met het deksel schuin op de pan in 45 min. gaar worden.
ben deze nu aan 't maken
Sunnythesundonderdag 9 oktober 2008 @ 19:51
quote:
Op donderdag 9 oktober 2008 01:43 schreef Parafernalia het volgende:

[..]

Dat merkte ik laatst ook ja. Had altijd gescheurde ballen. Maar als je ze met deksel gewoon een tijdje laat sudderen ( ) dan kun je ze na een tijdje prima rollen.
Parafernaliazondag 12 oktober 2008 @ 17:19
Wat is vleesfond?
Amzondag 12 oktober 2008 @ 17:29
Tip voor de uien is ook raspen, gewoon op zo'n knokkel-killer
Captain_Fabulouszondag 12 oktober 2008 @ 17:37
quote:
Op zondag 12 oktober 2008 17:19 schreef Parafernalia het volgende:
Wat is vleesfond?
Bouilon maar dan sterk.
Pacmaniacmaandag 9 februari 2009 @ 03:57
tvp
eleusismaandag 9 februari 2009 @ 04:21
quote:
Op maandag 9 februari 2009 03:57 schreef Pacmaniac het volgende:
tvp
honda1990dinsdag 10 februari 2009 @ 15:10
Gehakt, tijm, oregano, knoflook, veel parmezaanse kaas, chilipoeder/pepertje, zout, olijfolie

Bakken in boter, lekker met tomatensaus en spaghetti.
Écht een aanrader!!
The_Hivesdinsdag 10 februari 2009 @ 17:39
even tvp. Heb afgelopen weekend iemand beloofd dat ik wereldse zelfgemaakte ballen ga serveren (terwijl ik ze tot nu toe alleen maar kant en klaar bij de slager heb gehaald )
Tammehdinsdag 10 februari 2009 @ 17:42
Men neme;
half om half gehakt
1 ei
2 beschuiten

beschuiten tegen elkaar aan draaien tot ze op zijn
ei erdoor
gehakt erbij
kneden
gehakt in pan bakken, et voila.
honda1990dinsdag 10 februari 2009 @ 18:05
quote:
Op dinsdag 10 februari 2009 17:39 schreef The_Hives het volgende:
even tvp. Heb afgelopen weekend iemand beloofd dat ik wereldse zelfgemaakte ballen ga serveren (terwijl ik ze tot nu toe alleen maar kant en klaar bij de slager heb gehaald )
Het recept van mij kan bijna niet mislukken, serveer het in tomatensaus, supermakkelijk maar wel echt geweldig lekker
krakkemiekedinsdag 10 februari 2009 @ 21:53
quote:
Op dinsdag 10 februari 2009 17:42 schreef Tammeh het volgende:
Men neme;
half om half gehakt
1 ei
2 beschuiten

beschuiten tegen elkaar aan draaien tot ze op zijn
ei erdoor
gehakt erbij
kneden
gehakt in pan bakken, et voila.
Ik ben vast ouderwets, maar ik zou er toch kruiden bij doen......
Ewelinadinsdag 10 februari 2009 @ 22:02
TVP. Ik maak eigenlijk zelden gehaktballen, voornamelijk omdat ze uit elkaar vallen.

Mijn 'recept:'
- half om half gehakt
- kruiden naar smaak
- 1 ei
- paneermeel

Ik druk de ballen stevig aan, maar de boel blijft uit elkaar donderen Wat doe ik fout?

Oja, ik kook electrisch ( ) en op hoe hoog vuur moet je die ballen eigenlijk braden?
krakkemiekedinsdag 10 februari 2009 @ 22:10
quote:
Op dinsdag 10 februari 2009 22:02 schreef Ewelina het volgende:
TVP. Ik maak eigenlijk zelden gehaktballen, voornamelijk omdat ze uit elkaar vallen.

Mijn 'recept:'
- half om half gehakt
- kruiden naar smaak
- 1 ei
- paneermeel

Ik druk de ballen stevig aan, maar de boel blijft uit elkaar donderen Wat doe ik fout?

Oja, ik kook electrisch ( ) en op hoe hoog vuur moet je die ballen eigenlijk braden?
Meng alles goed door elkaar en kneed nog even. Maak dan een portie en sla daar dan zachtjes op, om de lucht eruit te krijgen.
Smelt de boter of braadproduct en bak de ballen rondom bruin. Als je er veel hebt, doe het dan in gedeeltes.
Doe dan voorzichtig vocht bij de boter (laat de pan desnoods eerst afkoelen, want het kan enorm spetteren), doe de ballen erbij en laat ze gaar sudderen.
Ewelinadinsdag 10 februari 2009 @ 22:12
quote:
Op dinsdag 10 februari 2009 22:10 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Meng alles goed door elkaar en kneed nog even. Maak dan een portie en sla daar dan zachtjes op, om de lucht eruit te krijgen.
Smelt de boter of braadproduct en bak de ballen rondom bruin. Als je er veel hebt, doe het dan in gedeeltes.
Doe dan voorzichtig vocht bij de boter (laat de pan desnoods eerst afkoelen, want het kan enorm spetteren), doe de ballen erbij en laat ze gaar sudderen.
Je bedoelt dat ik er gewoon water bij moet gieten? Hoeveel ongeveer? (per 500 gram gehakt, ik maak daar meestal 4 ballen van)
krakkemiekedinsdag 10 februari 2009 @ 22:17
quote:
Op dinsdag 10 februari 2009 22:12 schreef Ewelina het volgende:

[..]

Je bedoelt dat ik er gewoon water bij moet gieten? Hoeveel ongeveer? (per 500 gram gehakt, ik maak daar meestal 4 ballen van)
Het gaat niet zozeer om hoeveel gehakt je hebt, maar hoeveel boter je gebruikt en wat voor jus je wilt hebben.
Het is maar een scheut water, net zoveel dat het suddert ipv bakt.
Ewelinadinsdag 10 februari 2009 @ 22:18
quote:
Op dinsdag 10 februari 2009 22:17 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Het gaat niet zozeer om hoeveel gehakt je hebt, maar hoeveel boter je gebruikt en wat voor jus je wilt hebben.
Het is maar een scheut water, net zoveel dat het suddert ipv bakt.
Oh nou ja, ik gebruik eigenlijk nooit jus. En maak het dus ook nooit. Maar iig bedankt voor de tips, ik ga binnenkort wel weer een poging doen

[ Bericht 13% gewijzigd door Ewelina op 10-02-2009 22:31:17 ]
Tammehdinsdag 10 februari 2009 @ 22:23
quote:
Op dinsdag 10 februari 2009 21:53 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Ik ben vast ouderwets, maar ik zou er toch kruiden bij doen......
gekruid gehakt. excuses.
Sunnythesundinsdag 10 februari 2009 @ 22:33
quote:
Op dinsdag 10 februari 2009 22:02 schreef Ewelina het volgende:
Ik druk de ballen stevig aan, maar de boel blijft uit elkaar donderen Wat doe ik fout?

Oja, ik kook electrisch ( ) en op hoe hoog vuur moet je die ballen eigenlijk braden?
Ik maak ze zelf in een gietijzeren braadpan die best heet wordt, in genoeg boter met een klein beetje olie zodat het niet verbrand. Ik doe de ballen er in en laat ze liggen tot ik ze met een klein duwtje om kan rollen, dan is de gebakken kant dus goed dicht en plakt het niet meer vast. Overigens helpt het als er een klein laagje paneermeel op de bal zit (echt heel weinig is genoeg). Wat ik ook wel eens doe is ze er in mikken en meteen in de pan laat ronddraaien, maar alleen als ik er zeker van ben dat ik ze stevig genoeg gedraaid heb en daar heb ik niet altijd even veel zin in (kost wat tijd om ze echt compact te krijgen)
krakkemiekedinsdag 10 februari 2009 @ 22:35
quote:
Op dinsdag 10 februari 2009 22:33 schreef Sunnythesun het volgende:

[..]

Wat ik ook wel eens doe is ze er in mikken en meteen in de pan laat ronddraaien, maar alleen als ik er zeker van ben dat ik ze stevig genoeg gedraaid heb en daar heb ik niet altijd even veel zin in (kost wat tijd om ze echt compact te krijgen)
Slaan, zeg ik je! Slaan!
Sunnythesunwoensdag 11 februari 2009 @ 08:23
dat ja.. (maar dan vind ik het nog veel werk soms, ben lui hoor )
josvrwoensdag 11 februari 2009 @ 09:03
Het allerlekkerste zijn Surinaamse Gehaktballetjes waar nog van alles bij zit zoals selderij en tomaat.

Ik kreeg deze als Hollander in het begin van mijn vriendin zoveel keer per week te eten, totdat de buit voor haar binnen was ;-)

Hier is het recept:

500 gram gehakt in een kom doen
3 versnipperde cocktail uitjes erbij
1 versnipperd teentje knoflook erbij
1 versnipperde tomaat erbij waarvan het hart eruit gesneden is
2 takjes versnipperde selderij
Zout erbij
Zwarte peper erbij
1 Maggie boullionblokje erbij
2 Eieren erbij
Alles goed roeren
Beetje paneermeel erbij
Alles goed roeren. Net zo lang paneermeel toevoegen + roeren totdat het een stevig megsel is.
Balletjes van het mengsel maken
Balletjes bakken.
krakkemiekewoensdag 11 februari 2009 @ 19:30
5 x kloppen per bal vind ik niet teveel werk als ze dan heel blijven...... Maar zoals al gezegd, ik ben ouderwets.....
honda1990woensdag 11 februari 2009 @ 19:33
Ik denk zelf dat olijfolie best goed werkt tegen het uit elkaar vallen, het werkt sowieso perfect tegen de droogheid die je soms hebt bij sommige ballen.
zuiderbuurzondag 19 april 2009 @ 22:17
quote:
Op dinsdag 10 februari 2009 17:42 schreef Tammeh het volgende:
Men neme;
half om half gehakt
1 ei
2 beschuiten

beschuiten tegen elkaar aan draaien tot ze op zijn
ei erdoor
gehakt erbij
kneden
gehakt in pan bakken, et voila.
Sorry voor deze bump, maar in ben wel geïnteresseerd in zulke heel simpele gerechten.
Ik zou zelf ook binnenkort eens gehaktballen willen maken maar ik heb het nog nooit zelf gedaan. Liefst dus zo een eenvoudig mogelijk.
Als ik voor drie personen elk drie a vier gehaktballetjes zou willen maken (met een korstje), hoeveel gehakt, brood en ei heb ik dan juist nodig?
Latonzondag 19 april 2009 @ 22:19
nu heb ik weer zin in gehaktballen
Paarzaterdag 9 mei 2009 @ 18:10
http://ghbfanclub.web-log.nl

Gehaktballen fanclub
The_Hiveszaterdag 9 mei 2009 @ 18:18
quote:
Op zaterdag 9 mei 2009 18:10 schreef Paar het volgende:
http://ghbfanclub.web-log.nl

Gehaktballen fanclub
kijk nog eens goed . Ik weet niet waar je op zocht maar dit is een andere fanclub
Ewelinazaterdag 9 mei 2009 @ 19:14
quote:
Op zaterdag 9 mei 2009 18:10 schreef Paar het volgende:
http://ghbfanclub.web-log.nl

Gehaktballen fanclub
simmumaandag 11 mei 2009 @ 17:48
ik doe bijna nooit met mixjes, maar gehaktballen maak ik altijd gewoon met bretonse kruidenmix voor gehaktballen. en dan de ballen goed door laten bakken zodat ze een lekker stevig korstje hebben
Trustenmaandag 11 mei 2009 @ 18:15
quote:
Rundergehakt kan ook vet zijn
Uitgegeven: 8 mei 2009 ANP

DEN HAAG - Nederlanders eten per persoon elk jaar zo'n tachtig gehaktballen. Wie graag een mager balletje eet en daarom rundergehakt gebruikt, kan bedrogen uitkomen.

Rundergehakt is soms vetter dan half-om-halfgehakt. Dat blijkt uit een test van de Gezondheidsgids van de Consumentenbond die vrijdag gepubliceerd is.

Voor de test werden 27 merken rundergehakt, half-om-halfgehakt en mager gehakt vergeleken. Daaruit bleek ook dat het vetgehalte in de verschillende merken rundergehakt sterk uiteenloopt.

Zo bestaat het rundergehakt van de Keurslager voor een tiende uit vet en dat van Lidl voor een kwart, aldus de Gezondheidsgids. Het rundergehakt van de Keurslager is sowieso het magerst. Rundergehakt van Albert Heijn bevat 20 gram vet per 100 gram, evenveel als het gemengde gehakt van Plus en C1000.

Half-om-half

Overigens is half-om-halfgehakt wat anders dan gemengd gehakt. Bij half-om-half is de verhouding zoals de naam al aangeeft dat het voor de helft uit varkensvlees bestaat en voor de helft uit rundvlees. Gemengd gehakt is niet aan verhoudingen gebonden.

VWA

Het extra magere rundergehakt van Jumbo blijkt helemaal niet zo mager te zijn. Het bevat 10 gram vet per 100 gram. ''Evenveel als het gewone gehakt van de Keurslager.'' Bij extra mager gehakt moet het vetpercentage vermeld worden, maar Jumbo doet dat niet. De Consumentenbond heeft hierover een klacht ingediend bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Uit de test bleek dat gehakt waar veel varkensvlees in zit niet vetter hoeft te zijn dan gehakt met minder varkensvlees erin. Bij gemend of half-om-halfgehakt bleek het gehakt van C1000 het minste vet te bevatten, 20 gram per ons. Bij het magere en extra magere gehakt scoorde C1000 ook het laagste vetpercentage, 6 procent in dit geval. Dat van Aldi bevat 16 gram vet.
Macka66zondag 24 mei 2009 @ 19:17
Mijn dochter van 1 jaar had laatst een leuke toevoeging; ze liet een plak ontbijtkoek in het gehakt vallen. Die heb ik meegekneed ipv paneermeel, een eitje er bij (ipv twee) en wat minder kruiden dan gewoonlijk. Helt werden hele lekkere ballen!
Parafernaliamaandag 25 mei 2009 @ 17:35
quote:
Op zondag 24 mei 2009 19:17 schreef Macka66 het volgende:
Mijn dochter van 1 jaar had laatst een leuke toevoeging; ze liet een plak ontbijtkoek in het gehakt vallen. Die heb ik meegekneed ipv paneermeel, een eitje er bij (ipv twee) en wat minder kruiden dan gewoonlijk. Helt werden hele lekkere ballen!
Bekend recept, paar weken geleden ook gedaan, erg lekker
theKiDmaandag 25 mei 2009 @ 17:58
Sambal erdoor, ketjap en evt een paar pinda's
Tommekedinsdag 26 mei 2009 @ 11:49
Zo doe ik het altijd.

Beschuit fijnkruimen.
(Runder)gehakt in een bord leggen.
Naar gelang de hoeveelheid gehakt een of twee eieren toevoegen.
Vervolgens aardig wat gehaktkruiden er doorheen kneden.
Dan het beschuit er doorheen kneden tot het stevig is.
Ballen en van maken en hoppa, in de pan!
Wel met boter bakken, gehaktballen mogen best een beetje vet zijn!

Ik ben in m'n vrienden/kennissengroep berucht om m'n gehaktballen
Winner_Tacomaandag 5 oktober 2009 @ 07:54
Knooflook en uitje erdoor en verder niet teveel zooi behalve peper en zout !
Captain_Fabulousmaandag 5 oktober 2009 @ 09:23
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 11:49 schreef Tommeke het volgende:
Ik ben in m'n vrienden/kennissengroep berucht om m'n gehaktballen
We kunnen natuurlijk volgend voorjaar eens een fiets/gehaktballen meet plannen...naar jouw weten nog andere van't fiets onderwerp die leuk koken?
Mijn ballen worden in mijn omgeving namelijk als kwalitatief zeer goed ervaren, ik durf een wedstrijdje wel aan!
Tommekemaandag 5 oktober 2009 @ 09:38
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 09:23 schreef Captain_Fabulous het volgende:

[..]

We kunnen natuurlijk volgend voorjaar eens een fiets/gehaktballen meet plannen...naar jouw weten nog andere van't fiets onderwerp die leuk koken?
Mijn ballen worden in mijn omgeving namelijk als kwalitatief zeer goed ervaren, ik durf een wedstrijdje wel aan!

Goed plan!
Cocktailprikkermaandag 5 oktober 2009 @ 22:45
Op zen Zweeds is ook lekker Vrij kleine, middellgrote ballen en als ze bijna gaar zijn, flink veel jam in de jus doen !
-J-D-maandag 5 oktober 2009 @ 22:47
quote:
Op zaterdag 9 mei 2009 18:18 schreef The_Hives het volgende:

[..]

kijk nog eens goed . Ik weet niet waar je op zocht maar dit is een andere fanclub
fanclubs
Hives-negert

En nu even het topic lezen, want dit boeit me wel.
Paarwoensdag 7 oktober 2009 @ 01:54
Mijn ballen
robuust89woensdag 7 oktober 2009 @ 09:25
hoe deed me ma dat...

owja!

half om half gehakt
2 eieren
paneermeel
zout peper nootmuskaat (soms pakt ze gewoon een zakje gehaktkruiden)

me oma heeft een nog beter recept nog betere ballen, maar heb geen idee wat ze erin gooit

half om half gehakt
2 beschuiten tegen elkaar aanwrijven
kruiden(dunno)
iig, in de pan doet ze nog een bouillonblokje, en een theelepel buisman(soort koffiesmaakmaker dacht ik)

mjam!
The_Hivesdonderdag 8 oktober 2009 @ 19:42
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 22:47 schreef -J-D- het volgende:

[..]

fanclubs
Hives-negert

En nu even het topic lezen, want dit boeit me wel.
ja, zo gauw er ballen staat is JD erbij
Winner_Tacodinsdag 27 oktober 2009 @ 07:03
beetje sambal erdoor
14medusavrijdag 6 november 2009 @ 16:33
wat een saaie ballen allemaal

300 gr rundergehakt
3 beschuiten
1 ei
3 eetl ketjap
3 eetlepels sambal
3 tenen knoflook
versgemalen peper heel wat
klein beetje laos en kentjoer
theelepel koriander
snuf notmuskaat
paprika poeder
half runderboouillion blok goed verkruimeld
een gesnipperde sjalot

doe boter in de pan
doe de ballen er in als de boter nog niet te heet is en bak op middelhoog vuur rondom bruin
dit duurt ongeveer een minuut of 10

daarna een scheut water erbij en goed mengen en omroeren, lekker laten smoren met de deksel er op ongeveer 5 minuten dan in laten koken, jus binden op smaak brengen met peper zout en knoflookpoeder en koriander, serveren met aardappelpuree en groene groenten of met rijst en groene groenten
Pietverdrietvrijdag 6 november 2009 @ 18:38
Wij hadden dus gisteren ballen, had de slagerijdame gevraagd de mooie riblappen door de molen te halen, resultaat was een goddelijk lekker gehakt dat ik al rauw aan het eten was.
Maar goed, hoewel het dus max een 10% vet had waren het heerlijk sappige ballen
TJDoornbosmaandag 16 november 2009 @ 12:51
hoelaat eten we
Parafernaliamaandag 13 februari 2012 @ 16:25
quote:
1s.gif Op zondag 7 september 2008 20:59 schreef sigme het volgende:
Tip 1: kruiden door het gehakt in plaats van in de pan.

Basisballen:
Gehakt, ei, zout, peper, per bal ongeveer een halve boterham. Brood moet oud zijn (niet heel oud ofzo, maar geen vers brood). Korstjes eraf, even deppen in melk, uitknijpen, door gehakt kneden. Je kan (armestudententip) gehaktballen tot de helft uit brood laten bestaan.
Kneden, ballen maken, bakken. Eerst goed rondom aanbakken, later een beetje (beetje!) water erbij.

Varatie: gepaneerde ballen. Vermorzel een beschuit (of twee, en tegen elkaar raspen is een goede vermorzeltechniek voor fijne handjes). Rol de balletjes daardoor en bak ze dan. Dan geen water toevoegen. (Als de balletjes wat droog zijn deze dan voordat je door de paneermeel haalt even door een geklutst ei rollen).

Ook lekker: mosterd door het gehakt.
Pikante ballen: sambal / piripiri oid en knoflook erdoor.
Italiaanse ballen: thijm & oregano.
Scheutje ketjap & likje pindakaas is ook lekker.
Lamsballen: komijn & knoflook.

Van die dingen dus.
quote:
0s.gif Op maandag 8 september 2008 14:52 schreef Isabeau het volgende:
Voor een speciaal balletje: de gehaktbal van Johnny Boer.

Voor 4 personen:

400 gram rundergehakt
2 el ketjap manis
2 el grove mosterd
1 el zout
1 tl cayennepeper
2 kleine eieren
80 gram paneermeel
3 el boter
1 pot vleesfond van 380 ml

Meng alle ingrediënten op de fond en boter na.
Maak 4 ballen en zet die 30 min. in de koelkast om te rusten.
Braad de ballen in de boter rondom bruin.
Voeg de fond toe en laat de ballen onder af en toe keren en met het deksel schuin op de pan in 45 min. gaar worden.
quote:
0s.gif Op maandag 8 september 2008 19:22 schreef -Mellow- het volgende:
gehaktballen doe ik op z'n turks, naar recept van ex-schoonmoe

Men neme een kilo'tje lamsgehakt
uitje
bosje fijngehakte peterselie
knoflook
lepel tomatenpuree
komijn!!
1 of 2 beschuiten
1 ei
zout & peper

Meng de bende door elkaar, maak er mooie balletjes van en bak ze in olijfolie.
Lekker met rijst en een goeie tomatensaus
of nog beter: zo uit t knuistje of op een turks broodje met tzatziki O+
tvp
golfermaandag 13 februari 2012 @ 16:27
Nou, dat was die enorme topickick echt wel waard. ;)
Parafernaliamaandag 13 februari 2012 @ 16:29
quote:
0s.gif Op woensdag 11 februari 2009 09:03 schreef josvr het volgende:
Het allerlekkerste zijn Surinaamse Gehaktballetjes waar nog van alles bij zit zoals selderij en tomaat.

Ik kreeg deze als Hollander in het begin van mijn vriendin zoveel keer per week te eten, totdat de buit voor haar binnen was ;-)

Hier is het recept:

500 gram gehakt in een kom doen
3 versnipperde cocktail uitjes erbij
1 versnipperd teentje knoflook erbij
1 versnipperde tomaat erbij waarvan het hart eruit gesneden is
2 takjes versnipperde selderij
Zout erbij
Zwarte peper erbij
1 Maggie boullionblokje erbij
2 Eieren erbij
Alles goed roeren
Beetje paneermeel erbij
Alles goed roeren. Net zo lang paneermeel toevoegen + roeren totdat het een stevig megsel is.
Balletjes van het mengsel maken
Balletjes bakken.
*O*
Parafernaliamaandag 13 februari 2012 @ 16:29
quote:
6s.gif Op maandag 13 februari 2012 16:27 schreef golfer het volgende:
Nou, dat was die enorme topickick echt wel waard. ;)
Ze komt binnenkort eten O-)
_Lokimaandag 13 februari 2012 @ 18:11
quote:
0s.gif Op maandag 8 september 2008 14:52 schreef Isabeau het volgende:
Voor een speciaal balletje: de gehaktbal van Johnny Boer.

Voor 4 personen:

400 gram rundergehakt
2 el ketjap manis
2 el grove mosterd
1 el zout
1 tl cayennepeper
2 kleine eieren
80 gram paneermeel
3 el boter
1 pot vleesfond van 380 ml

Meng alle ingrediënten op de fond en boter na.
Maak 4 ballen en zet die 30 min. in de koelkast om te rusten.
Braad de ballen in de boter rondom bruin.
Voeg de fond toe en laat de ballen onder af en toe keren en met het deksel schuin op de pan in 45 min. gaar worden.
Deze zijn echt héérlijk. Alleen wel wat minder zout want een eetlepel is veel te veel naar mijn smaak.
Bramitodinsdag 14 februari 2012 @ 11:12
Johnny Boer my ass, die heeft gewoon het recept van mijn Oma gejat! Goeie Topickick trouwens...
Weltschmerzwoensdag 15 februari 2012 @ 10:28
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 februari 2009 17:42 schreef Tammeh het volgende:

beschuiten tegen elkaar aan draaien tot ze op zijn
Een zeef werkt ook prima, en lijkt mij op het eerste gezicht handiger.

Verder hou ik zelf wel van een beetje vet rundergehakt en niet van half om half. Had er laatst wat gemaakt met behalve ui en knoflook ook pecorino en peterselie. De pecorino voegde niet zoveel toe vond ik, de peterselie houden we erin.
Klutswoensdag 15 februari 2012 @ 10:52
Genoeg recepten hier, maar nog 1 tip, maak je handen nat voor je de ballen draait. Zo vallen ze niet uit elkaar bij het bakken.
Parafernaliawoensdag 15 februari 2012 @ 15:24
quote:
14s.gif Op woensdag 15 februari 2012 10:52 schreef Kluts het volgende:
Genoeg recepten hier, maar nog 1 tip, maak je handen nat voor je de ballen draait. Zo vallen ze niet uit elkaar bij het bakken.
Serieus? Had dat eerder gezegd!
Klutswoensdag 15 februari 2012 @ 15:28
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2012 15:24 schreef Parafernalia het volgende:

[..]

Serieus? Had dat eerder gezegd!
Ik zag vandaag het topic pas. ;(

Maar het werkt perfect. En je hoeft trouwens ook niet persé halfomhalfgehakt te gebruiken, mensen die beweren dat je droge gehaktballen krijgt met alleen rundergehakt kunnen gewoon niet koken. :+
Parafernaliawoensdag 15 februari 2012 @ 15:35
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2012 15:28 schreef Kluts het volgende:

[..]

Ik zag vandaag het topic pas. ;(

Maar het werkt perfect. En je hoeft trouwens ook niet persé halfomhalfgehakt te gebruiken, mensen die beweren dat je droge gehaktballen krijgt met alleen rundergehakt kunnen gewoon niet koken. :+
Inderdaad, die kunnen er niet mee omgaan.
kibozondag 19 februari 2012 @ 18:26
Hoe voorkom je dat ze tijdens het braden uit elkaar vallen?
Muckzondag 19 februari 2012 @ 18:33
quote:
0s.gif Op zondag 19 februari 2012 18:26 schreef kibo het volgende:
Hoe voorkom je dat ze tijdens het braden uit elkaar vallen?
quote:
14s.gif Op woensdag 15 februari 2012 10:52 schreef Kluts het volgende:
Genoeg recepten hier, maar nog 1 tip, maak je handen nat voor je de ballen draait. Zo vallen ze niet uit elkaar bij het bakken.
^O^
kibozondag 19 februari 2012 @ 18:43
Thx.
Maar waarom werkt dit?
Parafernaliawoensdag 22 februari 2012 @ 16:43
quote:
0s.gif Op zondag 19 februari 2012 18:43 schreef kibo het volgende:
Thx.
Maar waarom werkt dit?
Daar ben ik ook benieuwd naar
Klutswoensdag 22 februari 2012 @ 16:49
quote:
0s.gif Op zondag 19 februari 2012 18:43 schreef kibo het volgende:
Thx.
Maar waarom werkt dit?
Geen idee, ik denk dat door het vocht het gehakt makkelijker plakt als het ware. Als je normaal gesproken kneedt heb je altijd wel van die scheurtjes erin zitten, waardoor ze uit elkaar vallen, dat heb je dan niet. Met dat vocht aan je handen plakt het makkelijker aan elkaar.

Denk ik hoor, als je een scheikundige verklaring wil moet je niet bij mij wezen, maar joh, vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan! :P
Lunaflamevrijdag 24 februari 2012 @ 20:00
quote:
14s.gif Op woensdag 15 februari 2012 10:52 schreef Kluts het volgende:
Genoeg recepten hier, maar nog 1 tip, maak je handen nat voor je de ballen draait. Zo vallen ze niet uit elkaar bij het bakken.
Nog een tip: Laat ze voor het braden eerst een half uurtje opstijven in de koelkast dan vallen ze niet uit elkaar.

Gezien bij de Croma mini Masterclass. ;)

http://www.croma.nl/nl/minimasterclass/videos/gehaktbal
Pietverdrietvrijdag 24 februari 2012 @ 20:16
Vandaag weer anderhalf pond riblap 1 keer door de gehaktmolen stanje grof, eitje, beetje paneermeel, zout, peper, foelie, chili, en djinten erdoor. Ballen draaien en braden. Heerlijk rulle ballen.
kibozaterdag 25 februari 2012 @ 12:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 februari 2012 20:00 schreef Lunaflame het volgende:

[..]

Nog een tip: Laat ze voor het braden eerst een half uurtje opstijven in de koelkast dan vallen ze niet uit elkaar.

Gezien bij de Croma mini Masterclass. ;)

http://www.croma.nl/nl/minimasterclass/videos/gehaktbal
Dan heb jij niet goed opgelet tijdens de Masterclass. :)
Volgens die Chef is dat voor vormbehoud van de ballen.
admiraal_anaalzaterdag 25 februari 2012 @ 12:55
Lekkere recepten :9 ga binnenkort eens 1 uitkiezen en proberen: trefwoorden: gekruid, pittig, vet en iets waar goede jus bij zit :D
Lunaflamezaterdag 25 februari 2012 @ 13:22
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 12:32 schreef kibo het volgende:

[..]

Dan heb jij niet goed opgelet tijdens de Masterclass. :)
Volgens die Chef is dat voor vormbehoud van de ballen.
Ja ze behouden hun vorm, dus dan vallen ze niet uit elkaar. ;)
sigmezaterdag 25 februari 2012 @ 13:49
Vandaag worst gemaakt; te drogen (gefermenteerde) worst en gewone verse worst.
Van het gehakt dat achterblijft in de tuut en de schroef maak ik kleine vette gehaktballetjes.
De drogeworstrestantballetjes kook ik, in verband met het slagerszout. De andere balletjes braad ik gewoon. Alle balletjes zijn daarna voor koude consumptie, ze zijn nogal zout en dat komt koud beter uit.
RobinOokzaterdag 25 februari 2012 @ 17:39
Je denkt dat het slagerszout met koken uit de balletjes oplost in het water?
sigmezaterdag 25 februari 2012 @ 21:07
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 17:39 schreef RobinOok het volgende:
Je denkt dat het slagerszout met koken uit de balletjes oplost in het water?
Nou, dat doet het wel gedeeltelijk, maar dat is niet de reden. Nitriet wordt rap slechter voor de mens bij bereiding boven de 100oC.

Het kookwater heb ik gebruikt om witte rijst in te koken.
RobinOokzaterdag 25 februari 2012 @ 22:29
Oh, dat wist ik niet, dat temperatuur ook nog van invloed is.
3-voudzaterdag 3 maart 2012 @ 00:42
Weet niet of het al gezegd is hier, maar een flinke scheut koffiemelk ipv melk of eieren, krijg je heerlijke gehaktballen van.