Parafernalia | zondag 7 september 2008 @ 20:33 |
Alleen ik ben niet zo'n keukenprins. Veel verder dan wat gehakt rond maken, random kruiden in pan en vlees doen kom ik niet. ![]() Dus als je een lekker recept hebt, posten graag. Ik ben namelijk dol op een lekkere gehaktbal ![]() | |
Papierversnipperaar | zondag 7 september 2008 @ 20:46 |
Ei, paneermeel, sojasaus, peper, zout, ui. . | |
Trusten | zondag 7 september 2008 @ 20:52 |
Half om half gehakt, uitje, peper, zout en wat oud brood erdoor..en bakken in Croma voor heerlijke jus! [ Bericht 22% gewijzigd door Trusten op 07-09-2008 20:59:19 ] | |
sweboy | zondag 7 september 2008 @ 20:55 |
2 DL Melk 3/4de DL beschuitkruimels 10 minuten laten staan, niet roeren, gewoon samen kwakken Dan 500 Gram vlees pittige kruiden, zout, peper. en mixen met die hap. Eventueel kun je er nog een half tot een heel ei bij doen. Doen we soms wel, soms niet En dan lekker braden in de jus. Lekker pittig/sappig | |
sigme | zondag 7 september 2008 @ 20:59 |
Tip 1: kruiden door het gehakt in plaats van in de pan. Basisballen: Gehakt, ei, zout, peper, per bal ongeveer een halve boterham. Brood moet oud zijn (niet heel oud ofzo, maar geen vers brood). Korstjes eraf, even deppen in melk, uitknijpen, door gehakt kneden. Je kan (armestudententip) gehaktballen tot de helft uit brood laten bestaan. Kneden, ballen maken, bakken. Eerst goed rondom aanbakken, later een beetje (beetje!) water erbij. Varatie: gepaneerde ballen. Vermorzel een beschuit (of twee, en tegen elkaar raspen is een goede vermorzeltechniek voor fijne handjes). Rol de balletjes daardoor en bak ze dan. Dan geen water toevoegen. (Als de balletjes wat droog zijn deze dan voordat je door de paneermeel haalt even door een geklutst ei rollen). Ook lekker: mosterd door het gehakt. Pikante ballen: sambal / piripiri oid en knoflook erdoor. Italiaanse ballen: thijm & oregano. Scheutje ketjap & likje pindakaas is ook lekker. Lamsballen: komijn & knoflook. Van die dingen dus. | |
krakkemieke | zondag 7 september 2008 @ 21:09 |
Als de ballen bijna gaar zijn, wat plakjes champignons erbij doen! Eventueel wat gefruite uitjes (kant en klaar te koop) door het gehakt doen. Als je van de combinatie fruit-hartig houdt, gesneden gedroogde pruimen door het gehakt doen. | |
Mwanatabu | zondag 7 september 2008 @ 21:10 |
Gewoon peper en zout, beetje ketjap en flinke dot ketchup en dan fijngesneden augurken erdoor is een leuke variatie. En voor goeie jus een kwak mosterd in het kookvet! | |
Floripas | zondag 7 september 2008 @ 21:34 |
Lekkere gebakken uiensnippers er door ![]() | |
Erasmo | zondag 7 september 2008 @ 22:02 |
Hoe ik het altijd doe: - Men neme rundergehakt - Voeg 2 eitjes(voor 4 personen) en brinta toe tot het de goede textuur heeft - Fijngesnipperd uitje en gehaktkruiden erbij - En draaien maar! ![]() | |
fruityloop | maandag 8 september 2008 @ 12:36 |
Half rund- en half kalfsgehakt, en dan de vleeskruiden van mijn neef (Is slager, vleeskruiden recept is nog van onze opa).Vervolgens bakken in half croma en blueband (De pakjes, niet die vloeibare) door mijn moeder, en presto, de beste ballen ooit! ![]() ![]() ![]() | |
Isabeau | maandag 8 september 2008 @ 14:52 |
Voor een speciaal balletje: de gehaktbal van Johnny Boer. Voor 4 personen: 400 gram rundergehakt 2 el ketjap manis 2 el grove mosterd 1 el zout 1 tl cayennepeper 2 kleine eieren 80 gram paneermeel 3 el boter 1 pot vleesfond van 380 ml Meng alle ingrediënten op de fond en boter na. Maak 4 ballen en zet die 30 min. in de koelkast om te rusten. Braad de ballen in de boter rondom bruin. Voeg de fond toe en laat de ballen onder af en toe keren en met het deksel schuin op de pan in 45 min. gaar worden. | |
longinus | maandag 8 september 2008 @ 14:54 |
Doe er wat havermout vlokken door ipv paneermeel, maakt prima gehaktballen ![]() | |
PankPinther | maandag 8 september 2008 @ 14:59 |
quote:1 eetlepel zout? is dat een typo of moet er echt zoveel zout in? | |
David | maandag 8 september 2008 @ 15:11 |
zal wel een theelepel zijn...? | |
Vandaag... | maandag 8 september 2008 @ 15:14 |
altijd half om half gehakt nemen. Van rundergehakt krijg je zo´n droge bal. | |
sigme | maandag 8 september 2008 @ 18:15 |
Alleen rundergehakt is even wennen, maar ik vind het veel lekkerder, zo'n droge bal. En als je nauwelijks varken eet dan stinkt half-om-half zo gruwelijk. Voor de vettere bal neem ik wel lamsgehakt ![]() | |
Isabeau | maandag 8 september 2008 @ 18:17 |
quote:Zo staat het in het recept, maar ik doe het zelf meestal op gevoel ipv dat ik het afmeet. Ik denk ook niet dat ik de eetlepel haal ![]() | |
huuphuup | maandag 8 september 2008 @ 18:45 |
misschien een afgestreken eetlepel met grof zeezout? Dan valt het wel mee toch? | |
Erasmo | maandag 8 september 2008 @ 19:15 |
quote:Pot? Uit de winkel? Hij trekt niet zelf? | |
-Mellow- | maandag 8 september 2008 @ 19:22 |
gehaktballen doe ik op z'n turks, naar recept van ex-schoonmoe Men neme een kilo'tje lamsgehakt uitje bosje fijngehakte peterselie knoflook lepel tomatenpuree komijn!! 1 of 2 beschuiten 1 ei zout & peper Meng de bende door elkaar, maak er mooie balletjes van en bak ze in olijfolie. Lekker met rijst en een goeie tomatensaus of nog beter: zo uit t knuistje of op een turks broodje met tzatziki ![]() | |
Innocence | maandag 8 september 2008 @ 19:30 |
Mix voor uiensoep door het gehakt! Ooit eens gelezen in de Boodschappen en vind het zo lekker. | |
littledrummergirl | maandag 8 september 2008 @ 19:57 |
wat is de meerwaarde van een ei door de bal? | |
sigme | maandag 8 september 2008 @ 20:04 |
quote:Voegt plakmiddel toe - steviger ballen. En het maakt het lekker smotsig, wat doorkneden ten goed komt, vooral als je er broodkruim of iets dergelijks door doet. | |
Tezz | maandag 8 september 2008 @ 20:13 |
Er zijn dus wel honderdduizend recepten voor gehaktballen, zie alleen al de reacties hierboven! Mijn recept: 1 pond half om half gehakt 1 ei 1 zeer fijn gesnipperde ui 1 handje paneermeel zout, peper, paprikapoeder 1 teentje knof Alles goed mengen. Ik rol er 8 ballen (redelijk klein dus, maar dat vind ik lekkerder weghappen). Flink aanbakken in hete boter (rondom), vuur op klein, half kopje water erbij en een half plakje ontbijtkoek. 20 Minuutjes met de deksel schuin op de pan en af en toe keren gaar laten worden. We eten er meestal vijf op tijdens het avondeten (met z\n drietjes) en het restant gaat 's morgens op de boterham (koud) met mosterd...... | |
Erasmo | maandag 8 september 2008 @ 20:14 |
quote:Alleen bij de hachee hier! | |
littledrummergirl | maandag 8 september 2008 @ 20:14 |
quote:haha voor de smotsigheid dus ![]() | |
Laton | maandag 8 september 2008 @ 20:14 |
lekker ik ga morgen gehaktballen maken ![]() | |
Tezz | maandag 8 september 2008 @ 20:25 |
quote:Probeer het eens bij de gehaktballen! Verrassend lekkere jus krijg je ervan! Perfecte binding en ietwat zoetig (maar niet 'te'). Wel meteen vanaf het garen erbij gooien, zodat het ook echt ruim twintig minuten mee kan pruttelen in je jus. | |
sigme | maandag 8 september 2008 @ 20:37 |
quote:Ik denk eigenlijk dat het geen of maar heel weinig effect heeft voor de droogheid. Maar ik heb het me niet eerder afgevraagd ![]() | |
Parafernalia | woensdag 10 september 2008 @ 17:24 |
Ballen aan het bakken ![]() | |
Erasmo | woensdag 10 september 2008 @ 17:25 |
quote:Hoe heb je ze verder gedaan? | |
Parafernalia | woensdag 10 september 2008 @ 17:40 |
Gebaseerd op Tezz recept | |
Beregd | woensdag 10 september 2008 @ 17:42 |
doe er maar gruyerekaas bij, maakt het een stuk lekkerder. en ei en kruimels, zoals al vaak gezegd. | |
Parafernalia | woensdag 10 september 2008 @ 17:54 |
quote:Bedankt Ian! | |
-Mellow- | woensdag 10 september 2008 @ 21:24 |
quote: ![]() | |
JvA-8 | donderdag 11 september 2008 @ 11:02 |
kleine stukjes ui en een klein beetje sambal doet het altijd goed in de gehaktbal! | |
Captain_Fabulous | vrijdag 12 september 2008 @ 15:16 |
In plaats van brood, geraspte rauwe aardappel gebruiken. ongeveer half half aardappel en vlees, half om half gehakt gebruiken. Mengen, eitje bij, zout en peper, fijn gesniperde ui en knof als je daar zin in hebt Heel lekker Russisch recept! | |
Raissa | zondag 14 september 2008 @ 17:52 |
Helaas ben ik zo'n stumperd die de ene keer wel een lekkere gehaktbal maakt en de andere keer niet.. Wat ik anders doe, geen idee maar goed. Ik ga jullie recepten eens uitproberen! Tnx. | |
Erasmo | zondag 14 september 2008 @ 18:00 |
quote:Klinkt goed, dit ga ik binnenkort proberen maar dan met rundergehakt ![]() | |
Captain_Fabulous | zondag 14 september 2008 @ 18:02 |
Ze vallen wel makkelijk uit elkaar als ze nog niet gebakken zijn, dus voorichtig met keren! | |
Parafernalia | zondag 14 september 2008 @ 18:06 |
quote:Dat heb ik ook altijd ![]() Waarom trouwens half om half? Is dat lekkerder? | |
Captain_Fabulous | zondag 14 september 2008 @ 19:01 |
Vinden wij minder droog en daardoor lekkerder, mischien omdat het vetter is? | |
zquing | zondag 14 september 2008 @ 19:08 |
nu heb ik ook zin in gehaktbal | |
elcastel | zondag 14 september 2008 @ 19:09 |
Parafernalia | zondag 14 september 2008 @ 19:10 |
quote:Binnenkort gehaktballenmeet | |
Captain_Fabulous | zondag 14 september 2008 @ 19:28 |
goed idee! | |
Cat-astrophe | maandag 15 september 2008 @ 12:23 |
Leuk voor de kids: verrassings gehaktbal! Eitjes hard koken (kriel- of kwarteleitjes doen het goed) Mengsel maken van gehakt, kruiden, ei, paneermeel (zie één van de 1298572 posts boven me). Ik maak het altijd iets vochtiger dan normaal. En dan de truc: pak het gekookte ei in het gehaktmengsel. Rondom aanbakken, een minuutje of 10. Altijd leuk om die gezichten te zien als er een ei uit het gehakt tevoorschijn komt. Het doet het koud in plakjes ook erg goed op de boterham trouwens. | |
zquing | maandag 15 september 2008 @ 12:40 |
quote:voor is | |
Captain_Fabulous | maandag 15 september 2008 @ 13:32 |
Ik had al wel van gehaktbrood met ei in het midden gehoord, dit klinkt ook yummie | |
elcastel | maandag 15 september 2008 @ 15:27 |
quote:Check die YouTube boven je, daar heet dat de Gehaktbal Kiekeboe. | |
Parafernalia | maandag 15 september 2008 @ 16:30 |
Met fricoricofrikandellenvet voor in de frituur ![]() | |
Pappie_Culo | maandag 15 september 2008 @ 16:32 |
Paneermeel of brood (zonder de korsten), ei (klutsie-klutsie) en/of een beetje melk, zout, peper en ui-snippertjes. | |
Parafernalia | maandag 15 september 2008 @ 16:39 |
quote:Present. Alleen te weinig paneershit. Heb ik een keer géén oud brood in huis. ![]() | |
Pappie_Culo | maandag 15 september 2008 @ 16:41 |
quote:Bij AH hebben ze een breed scala aan oude broden ![]() ![]() | |
sigme | maandag 15 september 2008 @ 19:30 |
quote:Beschuit, krekkers, zweedse broodjes? | |
Superfast | vrijdag 26 september 2008 @ 04:54 |
tvp | |
Melusine | vrijdag 26 september 2008 @ 19:44 |
Iedereen heeft inderdaad zijn eigen recept, gehaktballen kunnen op zo veel manieren! Mijn recept: biologisch rundergehakt paar tenen geperste knoflook soms een eitje en gemalen beschuit, maar hoeft niet. kruiden: gemalen peper en snufje zout paprikapoeder (scherpe) koriander (gemalen, zaad) komijn drup Worcestershiresauce | |
Erasmo | zaterdag 27 september 2008 @ 18:00 |
quote:Ligt nu in de pan! ![]() | |
sigme | zaterdag 27 september 2008 @ 18:40 |
quote:Met velen eens dat dit een aanlokkelijk recept is. Wat ik nog graag zou willen weten is: wat eten die Russen hierbij? | |
Erasmo | zaterdag 27 september 2008 @ 19:55 |
quote:Denk iets van kool oid ![]() De ballen waren trouwens heerlijk ![]() | |
Captain_Fabulous | zondag 28 september 2008 @ 10:02 |
quote:Zal het even bij mijn in-huiselijke Russin navragen ![]() Maar kool en bieten worden in de winter erg veel gegeten omdat ze zo lekker makkelijk te bewaren zijn...toen ik daar in september was zag ik allemaal mensen grote zakken witte kool van de markt naar huis slepen, die gaat dan in een kooi van kippegaas op het balkon, de kool gaat daar dan in (samen met zand gelof ik) en blijft zo de hele winter goed...Nu verandert alles natuurlijk heel snel maar de traditionele Russische keuken is heel seizoens gebonden. Ik ga binnenkort eens Kwas maken, een soort van limonade van geroosterd roggebrood, als het lukt zal ik het recept posten, het is heel lekker! | |
Sunnythesun | zondag 28 september 2008 @ 13:51 |
En als je weinig tijd hebt om allerlei spul aan gort te hakken: Pakje mix voor gehaktballen met uitjes van de Appie, 300 of 400 gram rundergehakt, 1 ei. Mengen, kneden, rollen, bakken in goede braadpan met beetje water voor de jus, eten.. Ik ben redelijk culinair aangelegd over het algemeen, maar dit blijf ik toch wel heel erg lekkere snelle ballen vinden!!!! Lukt altijd! ![]() ![]() | |
Parafernalia | maandag 6 oktober 2008 @ 13:31 |
tvp | |
Laton | maandag 6 oktober 2008 @ 14:22 |
quote: ![]() ![]() ![]() | |
hello_moto1992 | maandag 6 oktober 2008 @ 20:06 |
![]() | |
Captain_Fabulous | maandag 6 oktober 2008 @ 20:13 |
kan iemand even gehakt maken van deze achterlijke reakties? We hebben het hier over eten ja, een beetje respect... | |
Bowiefan | dinsdag 7 oktober 2008 @ 08:36 |
nog geen recept met dille ? ik dan maar: pond rundergehakt snufje zout flink wat dille (tip: lekker lui, diepvries Aldi) 3 sjalotjes fijn gehakt 1 ei (L) paneermeel beetje bloem ingrediënten voor de ballen mengen en er forse soepballen van draaien even door de bloem wentelen en aanbraden in (braad)boter ruim ½ uur in de oven (175-200 ºC) warm serveren lekker met een dipsausje: dille, verse peper, zout, sjalotje super fijn gehakt en een bekertje crème fraish (light) door elkaar roeren | |
Laton | dinsdag 7 oktober 2008 @ 16:16 |
vanavond gehaktballen ![]() | |
Jarno | dinsdag 7 oktober 2008 @ 16:23 |
Ja hallo, probleem hier. Mijn ballen vallen uit elkaar. Wat doe ik fout? * +/- 500g gehakt * 1 gesnipperd ui * ketjap + beetje sambal erdoor * 1 ei Kneden, goed mengen, mengsel even laten staan en dan door de paneer en in de pan ermee. Maar bij de eerste de beste aanraking heb je het al. ![]() Tips? | |
Tezz | dinsdag 7 oktober 2008 @ 16:26 |
quote:Kneed een beetje paneermeel mee, dat zorgt voor een betere binding. En zorg dat je wat vettig gehakt neemt (runder, kalfs of half om half maakt dan niet uit, als het maar vettig is. Neem wat je lekker vindt). En met vettig bedoel ik niet dat het wit moet zien van de vetstukjes, maar biefstuk tartaar is wel het andere uiterste.... | |
Jarno | dinsdag 7 oktober 2008 @ 16:27 |
Hm. Had vorige keer al wat paneer meegekneed omdat ik al het idee had dat dat het was. Frapant is dat ik dat gisteren dus níet gedaan had, en ze toen al een tikkie beter waren. | |
sigme | dinsdag 7 oktober 2008 @ 18:38 |
quote:Ui fijner snipperen. Pureren bijvoorbeeld. Verder veel energie steken in de balvorming. Goed dichtknijpen, flink rollen. | |
Sunnythesun | dinsdag 7 oktober 2008 @ 22:11 |
En dan vooral niet te snel willen keren!!! Goede pan met dikke bodem gebruiken (gebruik zelf het liefste een gietijzeren braadpan), genoeg boter, en geduld. De bal moet goed dicht schroeien voor je hem om rolt (met beleid!). Zelf vind ik het lekker als ze goed donker worden, klein beetje aankoeken is dan ook niet erg, is juist wel weer lekker voor de jus ![]() | |
Bowiefan | woensdag 8 oktober 2008 @ 08:05 |
goed paneer erdoor idd, en dat van die ui ook ter harte nemen, de struktuur van een stukje ui geeft al aan dat het uitzichzelf niet gebonden kan worden, er moet dus gehakt omheen zitten om een bal te kunnen vormen. de ui erg fijn snipperen en goed verdelen door het gehakt is dus een must. | |
Parafernalia | donderdag 9 oktober 2008 @ 01:43 |
quote:Dat merkte ik laatst ook ja. Had altijd gescheurde ballen. ![]() ![]() ![]() | |
Thorwald | donderdag 9 oktober 2008 @ 13:58 |
Is je bal nou gelukt? | |
Parafernalia | donderdag 9 oktober 2008 @ 14:04 |
quote:Ja : ) | |
mol_air | donderdag 9 oktober 2008 @ 15:30 |
Trucje (geleerd van mijn moeder), in plaats van ingewikkeld doen met allerhande kruiden, gewoon een zakje ui-creme soep mix van honig door het gehakt. Kruiding is perfect! (zeker makkelijk als je niet teveel tijd/moeite hebt, maar toch lekkere ballen wilt!) | |
-Mellow- | donderdag 9 oktober 2008 @ 16:40 |
Nog eentje: 500 g rundergakt/ lamsgehakt (of allebei, whatever rocks your boat) 1/2 theelepel kaneel 1/2 theelepel chilipoeder theelepel komijn scheutje melk beetje zout knoflook 1 of 2 sjalotjes peterselie olijfolie paneermeel/broodkruim (kan maar hoeft niet) in een beetje olijfolie de heel ieniemini fijngehakte sjalotjes, knoflook en peterselie fruiten. Dat mengseltje en de rest bij het gehakt doen en kneden tot een egaal papje. Dat scheutje melk is belangrijk, daar krijg je een heel smeuïge boel van. Mooie kleine balletjes ervan draaien en bakken. ![]() | |
zquing | donderdag 9 oktober 2008 @ 19:01 |
quote:ben deze nu aan 't maken ![]() | |
Sunnythesun | donderdag 9 oktober 2008 @ 19:51 |
quote: ![]() | |
Parafernalia | zondag 12 oktober 2008 @ 17:19 |
Wat is vleesfond? | |
Am | zondag 12 oktober 2008 @ 17:29 |
Tip voor de uien is ook raspen, gewoon op zo'n knokkel-killer | |
Captain_Fabulous | zondag 12 oktober 2008 @ 17:37 |
quote:Bouilon maar dan sterk. | |
Pacmaniac | maandag 9 februari 2009 @ 03:57 |
tvp | |
eleusis | maandag 9 februari 2009 @ 04:21 |
quote: | |
honda1990 | dinsdag 10 februari 2009 @ 15:10 |
Gehakt, tijm, oregano, knoflook, veel parmezaanse kaas, chilipoeder/pepertje, zout, olijfolie Bakken in boter, lekker met tomatensaus en spaghetti. Écht een aanrader!! | |
The_Hives | dinsdag 10 februari 2009 @ 17:39 |
even tvp. Heb afgelopen weekend iemand beloofd dat ik wereldse zelfgemaakte ballen ga serveren (terwijl ik ze tot nu toe alleen maar kant en klaar bij de slager heb gehaald ![]() | |
Tammeh | dinsdag 10 februari 2009 @ 17:42 |
Men neme; half om half gehakt 1 ei 2 beschuiten beschuiten tegen elkaar aan draaien tot ze op zijn ei erdoor gehakt erbij kneden gehakt in pan bakken, et voila. | |
honda1990 | dinsdag 10 februari 2009 @ 18:05 |
quote:Het recept van mij kan bijna niet mislukken, serveer het in tomatensaus, supermakkelijk maar wel echt geweldig lekker ![]() | |
krakkemieke | dinsdag 10 februari 2009 @ 21:53 |
quote:Ik ben vast ouderwets, maar ik zou er toch kruiden bij doen...... ![]() | |
Ewelina | dinsdag 10 februari 2009 @ 22:02 |
TVP. Ik maak eigenlijk zelden gehaktballen, voornamelijk omdat ze uit elkaar vallen. Mijn 'recept:' - half om half gehakt - kruiden naar smaak - 1 ei - paneermeel Ik druk de ballen stevig aan, maar de boel blijft uit elkaar donderen ![]() Oja, ik kook electrisch ( ![]() | |
krakkemieke | dinsdag 10 februari 2009 @ 22:10 |
quote:Meng alles goed door elkaar en kneed nog even. Maak dan een portie en sla daar dan zachtjes op, om de lucht eruit te krijgen. Smelt de boter of braadproduct en bak de ballen rondom bruin. Als je er veel hebt, doe het dan in gedeeltes. Doe dan voorzichtig vocht bij de boter (laat de pan desnoods eerst afkoelen, want het kan enorm spetteren), doe de ballen erbij en laat ze gaar sudderen. | |
Ewelina | dinsdag 10 februari 2009 @ 22:12 |
quote:Je bedoelt dat ik er gewoon water bij moet gieten? Hoeveel ongeveer? (per 500 gram gehakt, ik maak daar meestal 4 ballen van) | |
krakkemieke | dinsdag 10 februari 2009 @ 22:17 |
quote:Het gaat niet zozeer om hoeveel gehakt je hebt, maar hoeveel boter je gebruikt en wat voor jus je wilt hebben. Het is maar een scheut water, net zoveel dat het suddert ipv bakt. | |
Ewelina | dinsdag 10 februari 2009 @ 22:18 |
quote:Oh nou ja, ik gebruik eigenlijk nooit jus. En maak het dus ook nooit. Maar iig bedankt voor de tips, ik ga binnenkort wel weer een poging doen ![]() [ Bericht 13% gewijzigd door Ewelina op 10-02-2009 22:31:17 ] | |
Tammeh | dinsdag 10 februari 2009 @ 22:23 |
quote:gekruid gehakt. excuses. | |
Sunnythesun | dinsdag 10 februari 2009 @ 22:33 |
quote:Ik maak ze zelf in een gietijzeren braadpan die best heet wordt, in genoeg boter met een klein beetje olie zodat het niet verbrand. Ik doe de ballen er in en laat ze liggen tot ik ze met een klein duwtje om kan rollen, dan is de gebakken kant dus goed dicht en plakt het niet meer vast. Overigens helpt het als er een klein laagje paneermeel op de bal zit (echt heel weinig is genoeg). Wat ik ook wel eens doe is ze er in mikken en meteen in de pan laat ronddraaien, maar alleen als ik er zeker van ben dat ik ze stevig genoeg gedraaid heb en daar heb ik niet altijd even veel zin in (kost wat tijd om ze echt compact te krijgen) ![]() | |
krakkemieke | dinsdag 10 februari 2009 @ 22:35 |
quote:Slaan, zeg ik je! Slaan! ![]() | |
Sunnythesun | woensdag 11 februari 2009 @ 08:23 |
![]() ![]() | |
josvr | woensdag 11 februari 2009 @ 09:03 |
Het allerlekkerste zijn Surinaamse Gehaktballetjes waar nog van alles bij zit zoals selderij en tomaat. Ik kreeg deze als Hollander in het begin van mijn vriendin zoveel keer per week te eten, totdat de buit voor haar binnen was ;-) Hier is het recept: 500 gram gehakt in een kom doen 3 versnipperde cocktail uitjes erbij 1 versnipperd teentje knoflook erbij 1 versnipperde tomaat erbij waarvan het hart eruit gesneden is 2 takjes versnipperde selderij Zout erbij Zwarte peper erbij 1 Maggie boullionblokje erbij 2 Eieren erbij Alles goed roeren Beetje paneermeel erbij Alles goed roeren. Net zo lang paneermeel toevoegen + roeren totdat het een stevig megsel is. Balletjes van het mengsel maken Balletjes bakken. | |
krakkemieke | woensdag 11 februari 2009 @ 19:30 |
5 x kloppen per bal vind ik niet teveel werk als ze dan heel blijven...... Maar zoals al gezegd, ik ben ouderwets..... ![]() | |
honda1990 | woensdag 11 februari 2009 @ 19:33 |
Ik denk zelf dat olijfolie best goed werkt tegen het uit elkaar vallen, het werkt sowieso perfect tegen de droogheid die je soms hebt bij sommige ballen. | |
zuiderbuur | zondag 19 april 2009 @ 22:17 |
quote:Sorry voor deze bump, maar in ben wel geïnteresseerd in zulke heel simpele gerechten. Ik zou zelf ook binnenkort eens gehaktballen willen maken maar ik heb het nog nooit zelf gedaan. Liefst dus zo een eenvoudig mogelijk. Als ik voor drie personen elk drie a vier gehaktballetjes zou willen maken (met een korstje), hoeveel gehakt, brood en ei heb ik dan juist nodig? ![]() | |
Laton | zondag 19 april 2009 @ 22:19 |
nu heb ik weer zin in gehaktballen ![]() | |
Paar | zaterdag 9 mei 2009 @ 18:10 |
http://ghbfanclub.web-log.nl Gehaktballen fanclub ![]() | |
The_Hives | zaterdag 9 mei 2009 @ 18:18 |
quote:kijk nog eens goed ![]() ![]() | |
Ewelina | zaterdag 9 mei 2009 @ 19:14 |
quote: ![]() | |
simmu | maandag 11 mei 2009 @ 17:48 |
ik doe bijna nooit met mixjes, maar gehaktballen maak ik altijd gewoon met bretonse kruidenmix voor gehaktballen. en dan de ballen goed door laten bakken zodat ze een lekker stevig korstje hebben | |
Trusten | maandag 11 mei 2009 @ 18:15 |
quote: | |
Macka66 | zondag 24 mei 2009 @ 19:17 |
Mijn dochter van 1 jaar had laatst een leuke toevoeging; ze liet een plak ontbijtkoek in het gehakt vallen. Die heb ik meegekneed ipv paneermeel, een eitje er bij (ipv twee) en wat minder kruiden dan gewoonlijk. Helt werden hele lekkere ballen! | |
Parafernalia | maandag 25 mei 2009 @ 17:35 |
quote:Bekend recept, paar weken geleden ook gedaan, erg lekker ![]() | |
theKiD | maandag 25 mei 2009 @ 17:58 |
Sambal erdoor, ketjap en evt een paar pinda's ![]() ![]() | |
Tommeke | dinsdag 26 mei 2009 @ 11:49 |
Zo doe ik het altijd. Beschuit fijnkruimen. (Runder)gehakt in een bord leggen. Naar gelang de hoeveelheid gehakt een of twee eieren toevoegen. Vervolgens aardig wat gehaktkruiden er doorheen kneden. Dan het beschuit er doorheen kneden tot het stevig is. Ballen en van maken en hoppa, in de pan! Wel met boter bakken, gehaktballen mogen best een beetje vet zijn! Ik ben in m'n vrienden/kennissengroep berucht om m'n gehaktballen ![]() | |
Winner_Taco | maandag 5 oktober 2009 @ 07:54 |
Knooflook en uitje erdoor en verder niet teveel zooi behalve peper en zout ! | |
Captain_Fabulous | maandag 5 oktober 2009 @ 09:23 |
quote:We kunnen natuurlijk volgend voorjaar eens een fiets/gehaktballen meet plannen...naar jouw weten nog andere van't fiets onderwerp die leuk koken? Mijn ballen worden in mijn omgeving namelijk als kwalitatief zeer goed ervaren, ik durf een wedstrijdje wel aan! ![]() ![]() ![]() | |
Tommeke | maandag 5 oktober 2009 @ 09:38 |
quote:Goed plan! ![]() ![]() | |
Cocktailprikker | maandag 5 oktober 2009 @ 22:45 |
Op zen Zweeds is ook lekker ![]() ![]() | |
-J-D- | maandag 5 oktober 2009 @ 22:47 |
quote:fanclubs ![]() Hives-negert ![]() En nu even het topic lezen, want dit boeit me wel. | |
Paar | woensdag 7 oktober 2009 @ 01:54 |
Mijn ballen ![]() | |
robuust89 | woensdag 7 oktober 2009 @ 09:25 |
hoe deed me ma dat... owja! half om half gehakt 2 eieren paneermeel zout peper nootmuskaat (soms pakt ze gewoon een zakje gehaktkruiden) me oma heeft ![]() half om half gehakt 2 beschuiten tegen elkaar aanwrijven kruiden(dunno) iig, in de pan doet ze nog een bouillonblokje, en een theelepel buisman(soort koffiesmaakmaker dacht ik) mjam! ![]() | |
The_Hives | donderdag 8 oktober 2009 @ 19:42 |
quote:ja, zo gauw er ballen staat is JD erbij ![]() | |
Winner_Taco | dinsdag 27 oktober 2009 @ 07:03 |
beetje sambal erdoor ![]() | |
14medusa | vrijdag 6 november 2009 @ 16:33 |
wat een saaie ballen allemaal 300 gr rundergehakt 3 beschuiten 1 ei 3 eetl ketjap 3 eetlepels sambal 3 tenen knoflook versgemalen peper heel wat klein beetje laos en kentjoer theelepel koriander snuf notmuskaat paprika poeder half runderboouillion blok goed verkruimeld een gesnipperde sjalot doe boter in de pan doe de ballen er in als de boter nog niet te heet is en bak op middelhoog vuur rondom bruin dit duurt ongeveer een minuut of 10 daarna een scheut water erbij en goed mengen en omroeren, lekker laten smoren met de deksel er op ongeveer 5 minuten dan in laten koken, jus binden op smaak brengen met peper zout en knoflookpoeder en koriander, serveren met aardappelpuree en groene groenten of met rijst en groene groenten | |
Pietverdriet | vrijdag 6 november 2009 @ 18:38 |
Wij hadden dus gisteren ballen, had de slagerijdame gevraagd de mooie riblappen door de molen te halen, resultaat was een goddelijk lekker gehakt dat ik al rauw aan het eten was. Maar goed, hoewel het dus max een 10% vet had waren het heerlijk sappige ballen | |
TJDoornbos | maandag 16 november 2009 @ 12:51 |
hoelaat eten we ![]() | |
Parafernalia | maandag 13 februari 2012 @ 16:25 |
tvp | |
golfer | maandag 13 februari 2012 @ 16:27 |
Nou, dat was die enorme topickick echt wel waard. ![]() | |
Parafernalia | maandag 13 februari 2012 @ 16:29 |
![]() | |
Parafernalia | maandag 13 februari 2012 @ 16:29 |
Ze komt binnenkort eten ![]() | |
_Loki | maandag 13 februari 2012 @ 18:11 |
Deze zijn echt héérlijk. Alleen wel wat minder zout want een eetlepel is veel te veel naar mijn smaak. | |
Bramito | dinsdag 14 februari 2012 @ 11:12 |
Johnny Boer my ass, die heeft gewoon het recept van mijn Oma gejat! Goeie Topickick trouwens... | |
Weltschmerz | woensdag 15 februari 2012 @ 10:28 |
Een zeef werkt ook prima, en lijkt mij op het eerste gezicht handiger. Verder hou ik zelf wel van een beetje vet rundergehakt en niet van half om half. Had er laatst wat gemaakt met behalve ui en knoflook ook pecorino en peterselie. De pecorino voegde niet zoveel toe vond ik, de peterselie houden we erin. | |
Kluts | woensdag 15 februari 2012 @ 10:52 |
Genoeg recepten hier, maar nog 1 tip, maak je handen nat voor je de ballen draait. Zo vallen ze niet uit elkaar bij het bakken. | |
Parafernalia | woensdag 15 februari 2012 @ 15:24 |
Serieus? Had dat eerder gezegd! | |
Kluts | woensdag 15 februari 2012 @ 15:28 |
Ik zag vandaag het topic pas. ![]() Maar het werkt perfect. En je hoeft trouwens ook niet persé halfomhalfgehakt te gebruiken, mensen die beweren dat je droge gehaktballen krijgt met alleen rundergehakt kunnen gewoon niet koken. ![]() | |
Parafernalia | woensdag 15 februari 2012 @ 15:35 |
Inderdaad, die kunnen er niet mee omgaan. | |
kibo | zondag 19 februari 2012 @ 18:26 |
Hoe voorkom je dat ze tijdens het braden uit elkaar vallen? | |
Muck | zondag 19 februari 2012 @ 18:33 |
![]() | |
kibo | zondag 19 februari 2012 @ 18:43 |
Thx. Maar waarom werkt dit? | |
Parafernalia | woensdag 22 februari 2012 @ 16:43 |
Daar ben ik ook benieuwd naar | |
Kluts | woensdag 22 februari 2012 @ 16:49 |
Geen idee, ik denk dat door het vocht het gehakt makkelijker plakt als het ware. Als je normaal gesproken kneedt heb je altijd wel van die scheurtjes erin zitten, waardoor ze uit elkaar vallen, dat heb je dan niet. Met dat vocht aan je handen plakt het makkelijker aan elkaar. Denk ik hoor, als je een scheikundige verklaring wil moet je niet bij mij wezen, maar joh, vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan! ![]() | |
Lunaflame | vrijdag 24 februari 2012 @ 20:00 |
Nog een tip: Laat ze voor het braden eerst een half uurtje opstijven in de koelkast dan vallen ze niet uit elkaar. Gezien bij de Croma mini Masterclass. ![]() http://www.croma.nl/nl/minimasterclass/videos/gehaktbal | |
Pietverdriet | vrijdag 24 februari 2012 @ 20:16 |
Vandaag weer anderhalf pond riblap 1 keer door de gehaktmolen stanje grof, eitje, beetje paneermeel, zout, peper, foelie, chili, en djinten erdoor. Ballen draaien en braden. Heerlijk rulle ballen. | |
kibo | zaterdag 25 februari 2012 @ 12:32 |
Dan heb jij niet goed opgelet tijdens de Masterclass. ![]() Volgens die Chef is dat voor vormbehoud van de ballen. | |
admiraal_anaal | zaterdag 25 februari 2012 @ 12:55 |
Lekkere recepten ![]() ![]() | |
Lunaflame | zaterdag 25 februari 2012 @ 13:22 |
Ja ze behouden hun vorm, dus dan vallen ze niet uit elkaar. ![]() | |
sigme | zaterdag 25 februari 2012 @ 13:49 |
Vandaag worst gemaakt; te drogen (gefermenteerde) worst en gewone verse worst. Van het gehakt dat achterblijft in de tuut en de schroef maak ik kleine vette gehaktballetjes. De drogeworstrestantballetjes kook ik, in verband met het slagerszout. De andere balletjes braad ik gewoon. Alle balletjes zijn daarna voor koude consumptie, ze zijn nogal zout en dat komt koud beter uit. | |
RobinOok | zaterdag 25 februari 2012 @ 17:39 |
Je denkt dat het slagerszout met koken uit de balletjes oplost in het water? | |
sigme | zaterdag 25 februari 2012 @ 21:07 |
Nou, dat doet het wel gedeeltelijk, maar dat is niet de reden. Nitriet wordt rap slechter voor de mens bij bereiding boven de 100oC. Het kookwater heb ik gebruikt om witte rijst in te koken. | |
RobinOok | zaterdag 25 februari 2012 @ 22:29 |
Oh, dat wist ik niet, dat temperatuur ook nog van invloed is. | |
3-voud | zaterdag 3 maart 2012 @ 00:42 |
Weet niet of het al gezegd is hier, maar een flinke scheut koffiemelk ipv melk of eieren, krijg je heerlijke gehaktballen van. |